Wikipedie:Potřebuji pomoc/Archiv22

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Položka náboženství v IB - politik

Zdravím. Rád bych do infoboxu - politik zahrnul položku náboženství tak, aby si to Infobox tahal přímo z Wikidat, podobně jako je tomu u šablony Infobox - osoba. Pokusil jsem se v šabloně změnit parametr, ale kýžený výsledek to nepřineslo. Prosím, poraďte, jak na to. Díky, --Vilem10 (diskuse) 30. 12. 2020, 11:31 (CET)

Aha, tak už to funguje. Sorry za tuhle zbytečnou otázku. --Vilem10 (diskuse) 30. 12. 2020, 11:33 (CET)

Editace infoboxu pro železniční nehodu

Zdravím, chtěl bych upravit šablonu infobox - železniční nehoda, konkrétně změnit nesmyslný název kolonky „vlaková linka“ na „železniční trať“. Udělal bych to sám, ale ještě nikdy jsem žádnou šablonu needitoval a mám strach, že bych svým neodborným zásahem infobox „rozbil“ a na všech stránkách, kde je použit, by se objevila ta „pokažená“ verze. Mohl by to prosím někdo zkušenější udělat? Díky --GoogolManiac (diskuse) 30. 12. 2020, 20:49 (CET)

@GoogolManiac: HotovoHotovo Hotovo. Zdravím, změnil jsem, vyhovuje takto? --Martin Urbanec (diskuse) 30. 12. 2020, 22:02 (CET)
Ano, perfektní, děkuji moc :) --GoogolManiac (diskuse) 1. 1. 2021, 14:03 (CET)

Přidání mapy do infoboxu Moře

Nebyl by někdo znalý ochoten přidat do infoboxu moře parametr mapa, aby vedle obrázku mohla být v infoboxu i mapa s tečkou dle vyplněných souřadnic? A samozřejmě tak, aby to i umožňovalo zobrazovat data z Wikidat. Sám jsem to nikdy nedělal. Koukal jsem na infoboxy Reliéf a Ostrov a každý to má v kódu jinak, tak jsem si na to netroufl. --Vojtěch Veselý (diskuse) 30. 12. 2020, 22:33 (CET)

HotovoHotovo Hotovo. Zkopíroval jsem tu reliéfovou. Je tam taková neutrální ikona, lepší jde vybrat z mw:Help:Extension:Kartographer/Icons. --Matěj Suchánek (diskuse) 31. 12. 2020, 11:34 (CET)
@Matěj Suchánek: Skvělé! Díky moc. Ikona: myslím, že žádná lepší (nějaká ve smyslu "oblast") tam není, tak nechme tu neutrální. --Vojtěch Veselý (diskuse) 1. 1. 2021, 14:18 (CET)

Žádost o pomoc

--Myslkov (diskuse) 3. 1. 2021, 14:16 (CET)Dobrý den, všiml jsem si náhodou, že v článku o Uhřicích (Sedlec-Prčice) chybí stať o zdejší tvrzi. zaregistroval jsem se, doplnil text s použitím materiálu svého otce, jenž vydal publikaci Historie Uhřic, kde je část věnovaná i tvrzi. Bohužel mi systém klade překážky při vkládání mých vlastnoručně vytvořených fotografií, píše, že nejsou moje. proboha, vždyť jsem je sám vyfotil. Domnívám se, že je vhodné mít k článku i obrazový materiál. Nemám s Wikipedií jako autor zkušenosti, a proto se obracím sem. Doufám, že se mnou uváděné údaje budou objevovat a že mi poradíte, jak vložit i obrazový materiál. Díky, Miroslav Fiala, mifa@email.cz

@Myslkov Zdravím, váš text byl skryt, protože se jedná o porušení autorských práv – nemůžete text přímo okopírovat, autor by musel souhlasit s uveřejněním pod svobodnou licencí. Co se týče obrázků, ty musíte nahrát na Wikimedia Commons, a jste-li autorem, neměl by být se zveřejněním problém. Díky, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 3. 1. 2021, 14:21 (CET)
Došlo k záměně textu z mé strany. Vložený text mám uchován z důvodu změn v Mapy.cz od Seznamu, kde požadovali nějaký internetový zdroj pro uveřejnění zvrze v uhřicích v jejich mapách. text, který jsem chtěl vložit, pochází z publikace historie Uhřic mého zemřelého otce, kde jsem jeho dědicem. nevím, jak nyní správný text vložit, aby se zveřejnil a k němu i mnou vytvořené fotografie, které nešly vložit.
Díky za pomoc. --Myslkov (diskuse) 3. 1. 2021, 14:40 (CET)
@Myslkov Pořád je tu problém s autorským právem. Text musíte nějak výrazněji přeformulovat, jinak ho nemůžeme přijmout. Fotografie jsou až druhotné… --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 3. 1. 2021, 14:52 (CET)
Nerozumím, otec byl mimo jiné amatérský historik a místopisec, proč nemohu vložit část jeho vlastního textu, notabene, když o tvrzi na Wikipedii nemáte zbla nic? Zkuste mi to vysvětlit, prosím. --Myslkov (diskuse) 3. 1. 2021, 14:55 (CET)
@Myslkov Wikipedie nemůže přijmout „cizí text“, protože jakýkoli napsaný text podléhá ochraně autorským zákonem, a autor k němu nabývá výhradních práv (tzv. autorská práva majetková; trvají po dobu života autora a 70 let po ní). Jinými slovy, Wikipedie nemůže opsat text z knihy, z webu či odjinud jen proto, že obsah sama nemá – to by bylo porušením nejen pravidel Wikipedie, ale hlavně zákonů České republiky.
Co se fotografií týče, záleží, jakým způsobem jste je vyfotil. Jde o kopii fotografií ze zmiňované publikace, anebo o Vaše vlastní dilo, kdy jste osobně navštívil dané místo, a stiskl spoušť? To druhé by mělo projít i přes systém, to prvé je správně detekované jako pravděpodobné porušení autorských práv.
Jedinou možností, jak text vrátit zpátky, je zaslat Wikipedii svolení autora. Je-li autor po smrti (ale zároveň od jeho smrti neuplynulo 70 let), mohou svolení udělit dědicové.
Chápu, že 70 let se Vám může zdát jako mnoho, ovšem, my jsme autorský zákon nevymysleli, jen jej musíme dodržovat.
S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 3. 1. 2021, 15:00 (CET)
Dědicem jsem já, již jsem uváděl. Dále fotky jsem fotil já svým telefonem někdy před měsícem. Navíc žijeme od tvrze pár kroků, takže je to svým způsobem osobní záležitost. Jak jsem uvedl již předtím, omylem jsem vložil text z internetu, tak jej smažte, ať mohu vložit správný. Berte to, že jsem autorem já sám, jako úředně uznaný dědic svého otce. Mám dojem, že mě máte za nějakého plagiátora, což je navýsost směšné. Vpodstatě celý život žijeme v Uhřicích, pár kroků od tvrze, a když zjistím, že vám o ní chybí zmínka, chci doplnit prázdné místo a vy mi kladete neustálé překážky. Vždyť nepíšu o Karlštejně. A navíc moje vlastní fotky systém odmítá, to jsem si měl k focení pozvat dva svědky? Začínám litovat, že jsem se zde zaregistroval a chtěl doplnit něco i pro jiné, navíc z vlastních zdrojů. Doplňuji takto pravidelně chybějící údaje v aplikaci Mapy.cz od Seznamu. Nevidím důvod, proč to tady je problém. --Myslkov (diskuse) 3. 1. 2021, 15:08 (CET)
@Myslkov Současnou "začerněnou" podobu článku jsem tedy smazal, můžete vložit heslo podruhé. Je ale možné, že k textu přijde námitka na porušení autorských práv podruhé, mohu jedině doporučit zaslat písemné svolení autora (viz stránka Nápověda:Svolení autora) na adresu permissions-cs@wikimedia.org, čímž se do budoucna vyloučí pochybnosti.
Wikipedie je na plagiátorství poměrně opatrná, ovšem vždy se dá situace snadno řešit povolením. Chrání se tím před námitkami z porušování autorských práv cizích osob, což je při velikosti projektu nezbytné. Významnost tématu samotného hraje jen menší roli.
Dává to takto smysl? --Martin Urbanec (diskuse) 3. 1. 2021, 15:15 (CET)
@Myslkov Ještě co se fotografií týče, svědky nejsou nutní. Pokud jsou to opravdu vaše vlastní fotky tvrze. zkuste to přes tento odkaz. S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 3. 1. 2021, 15:16 (CET)
Díky, text jsem vložil, vlastní fotku to opět nevzalo, píše to:
We could not determine whether this file is suitable for Wikimedia Commons. Please only upload photos that you took yourself with your camera, or see what else is acceptable. See the guide to make sure the file is acceptable and learn how to upload it on Wikimedia Commons.
Ten odkaz je v angličtině, nevím, jak s ním naložit. Stačila by alespoň jedna fotka, ikdyž jich má víc. Půjde to nějak?
Díky. --Myslkov (diskuse) 3. 1. 2021, 15:25 (CET)
@Myslkov Text jsem opět skryl, protože je opět zkopírován/opsán, tentokrát z uvedené kníhy. Jak jsem psal o pár řádků výše, bez svolení autora (resp. dědice) odeslaného podle vzoru na help:Svolení autora na adresu permission-cs@wikimedia.org se neobejdeme.
Co se té fotky týče, nahrával jste je přes ten odkaz, co jsem poslal? Pokud je v angličtině, zkuste ještě tento odkaz, který by měl být v češtině. --Martin Urbanec (diskuse) 3. 1. 2021, 15:52 (CET)
Tak opět jste mi smazali i text v mém příspěvku. I když jsem tam výslovně uvedl, že jej sepsal můj otec Mgr. Miroslav Fiala, jehož jsem zákonným dědicem, uvedl jsem i publikaci, ze které jsem čerpal. I přesto jste mě označili za plagiátora, což je nehorázné! Můj otec většinu života prožil v Uhřicích u Sedlce-Prčice, o vsi a okolí napsal již zmíněnou knihu (Historie Uhřic, ISBN 80-238-6411-4, Miroslav Fiala), a taktéž bezpočet článků do regionálních sborníků a místního zpravodaje Náš domov. Chtěl jsem mu tímto dodatečně vzdát hold, ale vy jste se rozhodli moji snahu, a to vcelku úspěšně, bojkotovat. Upozorňuji, že při psaní textu, o něhož jde, vycházel otec z dlouholetého studia starých pramenů a postupoval dle badatelských zásad.
O to víc mě mrzí, že mi kladete kvůli pár řádkům takové překážky.
Mgr. Miroslav Fiala, ml. --Myslkov (diskuse) 3. 1. 2021, 16:10 (CET)
@Myslkov Ty překážky bohužel vyplývají z platné legislativy. Návrh: upravím text článku tak, aby vyhovoval. Publikaci pana Fialy uvedu jako zdroj. Doplním i údaje z Památkového katalogu, v němž je tvrz zaznamenána. Fotky bohužel nemám, ale ty se určitě nahrát podaří a pak je doplníme. Hlavně si nekažme začátek nového roku :) --Xyzabec (diskuse) 3. 1. 2021, 16:22 (CET)
To bych byl rád, fotek mám řadu, ale prostě mi tam nejdou vložit, a to se jedná o mé vlastní. Ty z knihy jsem ani nezkoušel. Tak snad se to povede, díky. --Myslkov (diskuse) 3. 1. 2021, 16:26 (CET)
@Myslkov Zkoušel jste použít ten odkaz, co jsem Vám posílal? --Martin Urbanec (diskuse) 3. 1. 2021, 16:54 (CET)
Článek jsem aspoň v rychlosti poupravil, snad už projde :) Možná by se ještě něco z textu pana Fialy dalo využít, ty trochu beletristické pasáže ovšem do Wiki nepatří. @Martin Urbanec Článek by se měl přejmenovat na standardnější název, asi Uhřice u Sedlce (tvrz)? --Xyzabec (diskuse) 3. 1. 2021, 18:36 (CET)

Založení nového článku do kategorie České firmy

Dobrý den, rádi bychom vložili článek do kategorie České firmy o naší společnosti UBC s.r.o., která působí na českém trhu již od roku 1991 - tedy 30 let (od roku 1991 do r. 2014 působila na českém trhu pod názvem SAPHO s.r.o.). Je to ryze česká firma, bez zahraničního kapitálu, stále jeden vlastník, působící v oblasti sanitárního vybavení - koupelnový nábytek, baterie, umyvadla. Naše dceřinná firma POLYSAN s.r.o. je přímo český výrobce van a sprchových zástěn. Rádi bychom tyto 2 společnosti založili na wikipedii. Můžete mi, prosím, poradit jak na to? Zkoušeli jsme v průběhu prosince založit nejprve stránku/článek na značku SAPHO, ale byli jsme neúspěšní. Děkuji předem za Vaši odpověď. --TynaSAPHO (diskuse) 5. 1. 2021, 10:15 (CET)

@TynaSAPHO Zdravím, jak vám psali kolegové již v prosinci, není to ideální. Článek o něčem, s čím jste spojena, je těžké napsat objektivně a nezaujatě; články o firmách jsou celkově problematické téma. Rovněž musí téma článku být encyklopedicky významné. Pokud na založení trváte, začněte tady. Díky, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 5. 1. 2021, 10:30 (CET)

Omlouvám se ale nedokážu si představit přímo co přesně změnit změnil jsem pár věcí a dál mě nic nenapadá

Čínské, japonské a další různé znaky

Jak nastavit počítač, prohlížeč, případně uživatelské nastavení, aby byly korektně zobrazeny znaky?:

𥢊, 𥢋, 𥢌, 𥢍, 𥢎, 𥢏, 𥢐, 𥢑, 𥢒, 𥢓, 𥢔, 𥢕, 𥢖, 𥢗, 𥢘, 𥢙, 𥢚, 𥢛, 𥢜, 𥢝, 𥢞, 𥢟, 𥢠, 𥢡, 𥢢, 𥢣, 𥢤, 𥢥, 𥢦, 𥢧, 𥢨, 𥢩, 𥢪

--Rosičák (diskuse) 27. 12. 2020, 19:59 (CET)

Nejlépe nainstalujte písmo, které tyto znaky podporuje. Hledejte mezi takovými, která inzerují podporu pro Jednotné ideografické rozšíření CJK B. Na systémech Debian (a odvozených) poslouží konkrétně pro tyto znaky balíček fonts-hanazono.--Tchoř (diskuse) 27. 12. 2020, 20:42 (CET) --Tchoř (diskuse) 27. 12. 2020, 23:23 (CET)
Díky Tchoři. Pro mě to využitelné je. Ovšem nějaký obecnější návod - doporučení pro ostatní uživatele a jejich systémy, prohlížeče by se určitě hodil. --Rosičák (diskuse) 28. 12. 2020, 05:13 (CET)
Máme tu Nápověda:Východoasijské jazyky, která byla odkazována z nedávno smazaných šablon, a anglickou verzi en:Help:Multilingual support (East Asian), která bude pravděpodobně aktuálnější. --Matěj Suchánek (diskuse) 28. 12. 2020, 11:06 (CET)
Všechno na odkazované stránce u nás vidím. Vidím i všechny znaky na anglickojazyčném projektu. Tady ovšem nic.--Rosičák (diskuse) --Rosičák (diskuse) 28. 12. 2020, 20:30 (CET)
Vskutku, na Ubuntu jsem je neviděl ani po instalaci balíčků doporučených na enwiki. Až Tchořův tip byl úspěšný. --Matěj Suchánek (diskuse) 29. 12. 2020, 11:06 (CET)
I mně to pomohlo. Nápovědu bychom měli upravit. Pomůže to ovšem čtenářům obecně? Čtenář má rád snadná, bezpracná řešení.--Rosičák (diskuse) 30. 12. 2020, 09:10 (CET)
A co tyto: 𫀲, 𫀳, 𫀴, 𫀵, 𫀶, 𫀷, 𫀸, 𬓪, 𬓫, 𬓬, 𫁆, 𬓾, 𬓿, 𬔀? --Kusurija (diskuse) 31. 12. 2020, 23:18 (CET)
Ty znaky vypsané kolegou Rosičákem vidím tak, jak mají být, místo znaků vypsaných kolegou Kusurijou vidím ale pouze obdélníčky. --Vachovec1 (diskuse) 1. 1. 2021, 14:16 (CET)
Hm, Rosičákovy znaky vidím normálně, Kusurijovy smíšeně: sedm dobrých, tři obdélníčky, jeden dobrý a tři obdélníčky. --Jann (diskuse) 6. 1. 2021, 11:16 (CET)
Stejně jako Jann (Chrome + W10, kdyby někoho zajímalo). — Draceane diskusepříspěvky 6. 1. 2021, 12:05 (CET) (A jinak – dá se čekat, že tyto znaky budou někde reálně použity? Nebo to jsou spíš jen nějaké archaické / nepoužívané libůstky?)

Už je článek v pořádku?

Dobrý den, dnes jsem vytvořila článek https://cs.wikipedia.org/wiki/St._Johnny. Bylo mi oznámeno, že mám dodat alespoň 2 externí zdroje a upravit vizuální styl článku. Myslím, že jsem to již napravila. Můžete mi, prosím, článek zkontrolovat a dát zpětnou vazbu, zda je to takto již v pořádku, nebo nějaká další doporučení, co změnit? Děkuji. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Markéta Stehlíková (diskuse)

@Markéta Stehlíková:Ahoj, zaprvé se prosím podepisuj, viz Wikipedie:Podpis#Vložení podpisu. Zadruhé se prosím podívej na libovolný zdejší článek, aby ses neptala, jestli je tohle v pořádku. Zatřetí, nevytvářej prosím duplicity (Jan Stehlík (St. Johnny)), navíc pod nesmyslným názvem. Zdraví --Mario7 (diskuse) 7. 1. 2021, 20:06 (CET)
Díky, ale to mi moc nepomůže. Kdyže se podívám na nějakou kapelu, nepřijde mi můj článek nějak mimo, můžeš být konkrétnější? A co ty duplicity? Když se někdo jmenuje Jan Stehlík a hraje v kapele St. Johnny, tak jak to mám uvést? Navíc Jan Stehlík na wiki je (basketbalista), takže jsem ty dva musela odlišit. Omlouvám se, dostali jsme za domácí úkol napsat na wiki článek, který do měsíce nesmí být smazán (což by mělo za následek kouli z IT), jinak bych vůbec neobtěžovala. Stehlíková --88.101.54.169 7. 1. 2021, 20:36 (CET)
Všechno špatně. Ale skutečně všechno. Pokud ti to, cos vytvořila, ve srovnání třeba s Olympicem (ať si nastavíme nějaký uznatelný standard), „nepřijde nějak mimo“, pak bych doporučoval podívat se znovu a lépe. Významnost je kapitola sama pro sebe, o tom se dočteš dost v Nápovědě. Většina těch vložených obrázků tam nemá co dělat; obaly alb jsou navíc zpravidla chráněny autorským právem – při nahrávání na Wikimedia Commons jsi potvrzovala, že jsou tvým dílem. Jsou? Pokud ne a nedodáš k nim na odpovídající místa odpovídající vyjádření skutečného autora, budou smazány. Otázka školní výuky IT a potenciální známky coby motivace k napsání článku, to už je poslední třešinka na dortu, respektive takový nešvar, který se nám tu rozmohl. Za takové učitele IT tedy pěkně děkujeme! Na tvém místě bych se podíval na anglickou Wikipedii, našel si tam článek, který mě nějak zajímá (a nemusí být ani moc dlouhý) a vytvořil mu český ekvivalent překladem. Ale pořádně! Žádný Google Translate, a hezky s odpovídajícím formátováním a referencemi. --GeXeS (diskuse) 7. 1. 2021, 21:00 (CET)
No, alba jsou mého taťky (shoda jmen není náhoda), tak s těmi autorskými právy to snad bude v pohodě, je to dílo jeho kamaráda, žádné omezení autorských práv mezi nimi neproběhlo, tak jsem pro zjednodušení dala, že je to moje dílo, abych nemusela nic složitě dokládat. Ale pokud je to problém, jak se smažou z Commons? Kapela St. Johnny sice není významná jako Olympic, ale své místo na bluesové scéně si už vydobyla jak mezi muzikanty, tak mezi fanoušky tohoto žánru. Snad není jediným měřítkem muzikantské kvality počet slavíků (které mimimochodem získala i taková kapela jako je Ortel) nebo statut tzv. "celebrity", jak je popsáno v Nápovědě. Stehlíková --Markéta Stehlíková (diskuse) 7. 1. 2021, 21:23 (CET)
@Markéta Stehlíková: Zpochybnění významnosti je standardní postup ověřování nových článků, nehledej v tom nějaké cílené házení klacků pod nohy. Pokud je to kapela tak významná, jak popisuješ, jistě to nebude obtížné. A s autorskými právy to je prostě tak, že se Wikimedia Commons musí chránit před veškerými potenciálními spory, (podsekce nápovědy konkrétně zde a zde). Kamarád otce by tedy musel zaslat mailem souhlas s užitím díla. Pokud to nechceš řešit, doporučuji požádat o smazání obrázků na Commons s odůvodněním „uploader request - copyvio“ (existuje víc způsobů, jak to konkrétně provést; bude to spadat do kategorie rychlého smazání, návod je zde). Každopádně – přikládat do hesel ke kapelám obrázky alb tu zvykem není. --GeXeS (diskuse) 7. 1. 2021, 22:21 (CET)
Díky, omlouvám se za paranoidní reakci, byla jsem unavená, ale ráno mi přineslo pochopení, že když jdu s kůží na trh, musím to i obhájit. Stehlíková --88.101.54.169 8. 1. 2021, 09:42 (CET)
@Markéta Stehlíková:Rozumím. Ale pokud o tomhle prohlásíš, že ti to „nepřijde nějak mimo“, pak nemá smysl ti cokoli vysvětlovat. Ono „potřebuji pomoc“ neznamená „udělejte za mě školní úkol“. Pod nesmyslným názvem jsem měl na mysli, že duplicitní článek byl také o kapele. Zdraví --Mario7 (diskuse) 8. 1. 2021, 00:04 (CET)
Dodal jsem pár dobrých zdrojů a upravil závěrečnou sekci. Začíná to vypadat jako článek. Ještě pár úprav a bude to dobrý. KPX8 (diskuse) 8. 1. 2021, 09:31 (CET)
Naprosto super, díky, Stehlíková --88.101.54.169 8. 1. 2021, 09:38 (CET)
Je to trochu zmatené, protože v jednom článku je odstavec o Janu Stehlíkovi a dále text o samotné kapele. --Ján Kepler (diskuse) 8. 1. 2021, 11:03 (CET)

Nějaký šotek?

Jak je možné, že v seznamu Kategorie „Narození v Ostrově (okres Karlovy Vary)“ se osoba Kamil Prachař (lední hokejista) objevuje pod písmenem „N“, když v ostatních kategoriích je správně pod písmenem „P“?--Juniperbushman (diskuse) 11. 1. 2021, 13:00 (CET)

OpravenoOpraveno Opraveno. Někdo při vyplňování kategorie za její název vložil svislou čáru, tím se jako klíč řazení vložil název kategorie očištěný od předpony jm. prostoru a rozlišovače. --Matěj Orlický (diskuse) 11. 1. 2021, 13:06 (CET)
Díky! Takže to zašotkoval už autor.
Ještě jednu věc. Je někde nějaký návod, jak do šablony Defaultsort zapisovat jména šlechticů. --Juniperbushman (diskuse) 11. 1. 2021, 15:36 (CET)
Návod těžko. V principu bych se řídil tím, pod jakým jménem bych jej hledal v nějaké encyklopedii, rejstříku apod., tedy „rodové jméno, křestní jména“. Proto bych DEFAULTSORT:Bechynie z Lažan, Emanuel považoval v zásadě za správné (až na ten podivný pravopis ě :-). Dal bych však přednost použití jen: DEFAULTSORT:Bechyně, Emanuel, protože pro potřeby řazení v kategoriích rozřazování podle predikátu (z Lažan/odjinud/bez predikátu) nemá praktický význam. --Matěj Orlický (diskuse) 11. 1. 2021, 16:13 (CET)

Timašovsk

Nejsem si jist, ale neměla by být transliterace města Timašovsk (Тимашёвск) spíš Timašjovsk. B.mertlik (diskuse) 11. 1. 2021, 20:39 (CET)

Zdravím,
je to přepsáno správně. U přepisu Ë z ruštiny také záleží na tom, které písmeno tomu předchází. Pokud je předtím "š" jak v tomto případě, tak se to přepisuje jako "o". Podrobněji to najdete vysvětleno zde: Přepis ruské cyrilice do latinky. --Stavrog (diskuse) 11. 1. 2021, 20:53 (CET)
Díky, hlavně za ten odkaz, ten ještě využiju. B.mertlik (diskuse) 11. 1. 2021, 21:15 (CET)

Jak upravit heslo Jan Kolář, publicista, aby odpovídala úzu Wikipedie?

Dobrý den, prosím o podrobný návod, jak upravit heslo Jan Kolář publicista. Děkuji J.K. mail kolarjan5@tiscali.cz --2A00:1028:8D1B:1376:BD6B:85F8:E77D:7ACA 12. 1. 2021, 14:34 (CET)

Dobrý den, pane Koláři, ono toho té stránce zase tak moc nechybí. Největším nedostatkem stránky je to, že je neodzdrojovaná, neboli že informace na ní nejsou doloženy externími zdroji, referencemi. Když dodáte do článku tyto externí zdroje, ze kterých lze ověřit to, co se na stránce píše, ostatní úpravy už budou docela snadné. Hezký večer, KPX8 (diskuse) 12. 1. 2021, 17:16 (CET)

David R. Kingsley

V mém článku David R. Kingsley jsem něco upravil a už nevím co dále tak poradit :D---- Tento příspěvek přidal(a) Kusalek (diskuse) 13. 1. 2021, 07:51‎ (CET)

Kolegové už upozornění sejmuli. Za oběť tomu ale padlo množství textu, které nebylo v souladu s Wikipedie:Encyklopedický styl (přítomný čas atd.). --Matěj Suchánek (diskuse) 13. 1. 2021, 15:41 (CET)

Překlady stránek

Přesunuto z Wikipedie:Pod lípou

Hezký den, chtěl bych se zeptat, jak tu vytvořím překlad nějaké určité stránky? Založil jsem stránku o jméně Spytihněv, a chtěl bych i o Spytimírovi, ale nevím, jak vytvořit překlady, jako např. do angličtiny atd., díky moc. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Spytihněv z Koňského Brodu (diskuse)

@Spytihněv z Koňského Brodu: Není mi úplně jasný dotaz, ale když nikdo jiný neodpověděl: Například anglickou verzi článku můžete udělat tak, že přejdete do anglické Wikipedie, tam podobně jako zde vytvoříte (přeložíte) článek (mohou tam být lehce jiné zvyklosti) a pak jej s českým článkem propojíte pomocí Nápověda:Mezijazykové odkazy. Exitstují také projekty a pomůcky (Nastavení>Beta verze>Překlad) pro překlady, na české Wikipedie:WikiProjekt Překlad, ale ten se týká překladů do češtiny, opačně musíte hledat na Wikipedii cílového jazyka. --Matěj Orlický (diskuse) 15. 1. 2021, 11:18 (CET)

vložení odkazu do tabulky

jak vložit odkaz do tabulky obsazení. (odkaz na další wiki článek) --Anna Tesař (diskuse) 14. 1. 2021, 11:59 (CET)

@Anna Tesař: Dobrý den. Myslíte herecké obsazení ve Skrytá čísla? Musíte dát jméno postavy do dvojitých hranatých závorek. Ve vizuálním editoru klepnete na tu tabulku, zvolíte Editovat (šablonu) najdete příslušnou postavu, např. Katherine Johnson, a přidáte ty závorky takto: [[Katherine Johnson]]. Pomohlo? --Matěj Orlický (diskuse) 14. 1. 2021, 12:12 (CET)
Chybí tam pomůcka na vložení hranatých závorek, proto ještě viz: Nápověda:Speciální znaky. --Matěj Orlický (diskuse) 14. 1. 2021, 12:17 (CET)
ano , děkuji , pomohlo
u katherine johnson se vytvořil odkaz ,ale u mary jackson se nevytvořil , přestože článek s jejím jménem existuje, ještě s tímto bych prosila o pomoc. --Anna Tesař (diskuse) 14. 1. 2021, 12:29 (CET)
už opraveno, odkaz funguje již i Mary Jackson (inženýrka) , ještě jednou , děkuji za pomoc --Anna Tesař (diskuse) 14. 1. 2021, 12:37 (CET)
Pokud se text (přesně) neshoduje s názvem článku, je potřeba to upravit podle vzoru: hranaté závorky + název článku + svislá čára + text ke zobrazení + hranaté závorky. Tedy v tomto případě [[Mary Jackson (inženýrka)|Mary Watson Jackson]]. Také by se mohlo na názvu Mary Winston Jackson vytvořit přesměrování na článek, pak se to v článku nemuselo měnit. --Matěj Orlický (diskuse) 14. 1. 2021, 12:41 (CET)

infobox

Zdravím, mám menší problém s infoboxem na stránce Basildon, kterou tvořím. Mohl by se mi na to někdo podívat, kde je chyba? Zobrazuje se tam jen malý šedý proužek, ale informace nikde, kod se zdá v pořádku. Děkuji moc, Minjun (Matěj) (diskuse) 17. 1. 2021, 13:17 (CET)Minjun (Matěj) - kontakt zde

@Minjun (Matěj): Doplnil jsem typ infoboxu. Samotná šablona {{Infobox}} je určena k vytváření různých typů infoboxů, ne k přímému vkládání do článků, jak se dočtete na její stránce. --Matěj Orlický (diskuse) 17. 1. 2021, 13:22 (CET)
Dobře, můžu tam doplnit ještě ty informace typu čas aj. nebo je to asi zbytečné?
Děkuji,
Minjun (Matěj) (diskuse) 17. 1. 2021, 13:24 (CET)
Myslíte časové pásmo? Můžete tam doplnit co chcete z {{Infobox - sídlo světa}}, ale asi to takto stačí. Zkuste článek porovnat s dalšími v Kategorie:Města v Essexu. --Matěj Orlický (diskuse) 17. 1. 2021, 13:34 (CET)

Žádost o pomoc

Dobrý den, nedokázala jsem se zorientovat s tím, kam a jak napsat téma, které podle mě ve Wikipedii chybí. Snad touto cestou se dostane na správné místo. Myslím, že ve Wikipedii citelně chybí kníže Rudolf Thurn-Taxis, resp. svobodný pán Rudolf Troskov a jeho počínání plus jeho děti, např. k dnešku (18.1.2021) poslední žijící mužský potomek Jiří Troskov. Jsem přesvědčena, že ač se o Rudolfovi mluví jako spíše o podivínovi, tak on svým počínáním velmi silně podporoval vlastenecké hnutí a osoby s tím spojené. Bedřich Smetana, Božena Němcová, ale i jiní. Dokonce i "problematický" Sabina. Pan Jiří Troskov pracuje v grafice. Troufám si tvrdit, že tato chybějící jména ve Wikipedii jsou ostudou. Přála bych si, aby někdo, kdo se ve věci dobře orientuje informace o lidech jako byl Rudolf a jeho rodina vč. potomků. https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1142743803-reporteri-ct/216452801240038/titulky. Libuše Valentová, libuse.valentova@seznam.cz 213.192.19.34 18. 1. 2021, 12:02 (CET)

Existuje článek Rudolf Thurn-Taxis. --Xyzabec (diskuse) 18. 1. 2021, 13:07 (CET)

St. Johnny

Jak mám docílit, aby se urgence k přepracování u mého článku už nezobrazovala, když takové články jako napříkad zde jsou nechávány na pokoji? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Markéta Stehlíková (diskuse)

Řekl bych, že teď už je to hraniční případ. Nejvíc to asi kazí sekce "Vydaná CD" s ne úplně šťastně zvoleným formátováním (holé odkazy na YT v textu). Pak by změna {{Urgentně upravit}}{{Upravit}} asi v úvahu připadala. --Matěj Suchánek (diskuse) 20. 1. 2021, 10:53 (CET)

Čas

Zdravím, potřebuji nějak dát do nové stránky čas, který bude automaticky aktualizován a já to nebudu muset nějak přepisovat. Je pro to nějaký příkaz nebo tak něco? Děkuji moc, Minjun (Matěj) (diskuse) 20. 1. 2021, 13:26 (CET)

@Minjun (Matěj) Čas do stránky? K čemu? Wikipedie není zpravodajství, a nevím, k čemu bys to potřeboval. Jestli to chceš použít např. Dnes je 20. ledna, tak by to mělo jít pomocí {{LOCALDAY}}. {{LOCALMONTHNAME}} {{LOCALYEAR}}. --Ján Kepler (diskuse) 20. 1. 2021, 13:37 (CET)
Viděl jsem v Portál:Korea, že tam je psáno, že chybí článek Čas v Jižní Koreji, tak jsem to chtěl přidat.
Minjun (Matěj) (diskuse) 20. 1. 2021, 13:39 (CET)
@Minjun (Matěj): Tím bylo ale myšleno spíš něco na způsob článku en:Time in South Korea - tedy jaký je tam časový posun, jak to mají s letním časem a co na to Severní Korea... --JAn (diskuse) 20. 1. 2021, 14:10 (CET)
... a "Current time". Ale v současné době to není dobře pořešeno. Jsem proti vkládání animací do stránek, ale správně vyřešený reálný čas by nebyl k zahození, Snad v budoucnu. —Mykhal (diskuse) 20. 1. 2021, 14:18 (CET)
Aha, děkuji za informace :)
Minjun (Matěj) (diskuse) 20. 1. 2021, 14:42 (CET)
Problém je, že každá stránka je v podstatě statická, takže do ní nejde jednoduše vložit aktuální čas, který by se měnil. Existují udělátka, která přidávají reálný čas nahoru do stránky (zároveň slouží jako PURGE), např. přidáním
mw.loader.load( '//www.mediawiki.org/w/index.php?title=MediaWiki:Gadget-LocalLiveClock.js&action=raw&ctype=text/javascript' );
do Special:Mypage/common.js --JAn (diskuse) 20. 1. 2021, 15:16 (CET)

Blokace zdroje

Dobrý den, mám dotaz/prosbu. Byl jsem požádán o ozdrojování článku. Bohužel zdroj, který splňuje všechny 3 podmínky je v blokaci. Jedná se o web fightlive.cz. Dokáže mi s tím někdo pomoci? Předem díky moc.JohnyBazookman88 (diskuse) 20. 1. 2021, 19:19 (CET)

@JohnyBazookman88: Dobrý den, děkujeme za zájem o Wikipedii. Jediné co vám mohu poradit je najít jiný zdroj. Informace na webu fightlive.cz musely někde vzít. Podle mého názoru nemají redaktory, kteří by navštěvovaly všechny sportovní akce a psaly o nich články. Jediná rada je hledejte další zdroje. Na webu fightlive.cz probíhají sázky na sportovní utkání a weby s touto tématikou jsou na Wikipedii zakázány. Děkujeme za pochopení. --Podroužek (diskuse) 22. 1. 2021, 18:24 (CET)
@Podroužek
Dobrý den, díky za Vaší reakci a vysvětlení, z jakého důvodu je jeden z mých zdrojů pravděpodobně blokován. Bohužel na tomto webu je o sportovci nejobsáhlejší info, zároveň jsem čerpal z YouTube rozhovorů a v neposlední řadě přímo od samotného sportovce. Předpokládám, že rozhovory na Youtube nejsou dostatečným zdrojem, nebo? Díky za reakci. ~~~~ --JohnyBazookman88 (diskuse) 22. 1. 2021, 19:33 (CET)

Fara kostela sv. Norberta (Střešovice)

Infobox dům: 1) má ve formuláři rubriku Stavitel, ale uveřejňuje mi chybně "stavebník" = objednavatel či majitel 2) bez ohledu na souřadnice polohy, které jsem zadala (a v náhledu jsou správně!), uveřejňuje nesmyslnou lokalizaci.

Děkuji za pomoc!--Dobroš (diskuse) 20. 1. 2021, 21:48 (CET)

V souřadnicích asi chybička byla, ale záměna pojmů stavebník / stavitel je chyba v šabloně. --Xyzabec (diskuse) 20. 1. 2021, 22:29 (CET)
K tomu druhému viz Diskuse k šabloně:Infobox - budova#Stavebník x stavitel. --Matěj Suchánek (diskuse) 21. 1. 2021, 10:02 (CET)

Články se shodují ve významu

Dobré odpoledne, narazil jsem na článek Hmatová metoda ovládání klávesnice deseti prsty, který se však podle mého názoru významově shoduje s článkem Ovládání klávesnice deseti prsty. Jaký je v takovém případě řádný postup? --Polonium8785 (diskuse) 22. 1. 2021, 15:55 (CET)

@Polonium8785: Děkujeme vám za zájem o Wikipedii. Zajímaví dotaz. Na první pohled to opravdu vypadá že články popisují stejnou věc. Článek Ovládání klávesnice deseti prsty popisuje psaní na klávesnici z paměti, kdy si pamatujete přesné umístění kláves. Slova píšete po jednotlivých písmenkách. Článek Hmatová metoda ovládání klávesnice deseti prsty popisuje trochu jinou metodu psaní deseti prsty. Hmatová metoda má za cíl vypěstovat si podmíněné reflexi a vytvořit si automatické vazby mezi jednotlivými znaky. Při zvládnutí této metody se nemusíte soustředit na mačkání jednotlivých kláves a můžete se plně věnovat textu, který píšete. Nevznikají přetržky při tvůrčím myšlení, jako je např. psaní knížky či programování. Já osobně jsem to taky neznal a musel jsem si vyhledat informace podle zdrojů uvedených v článcích. Tady je jasný důkaz že zdroje v článcích jsou důležité. Máte nějaký nápad jak články vylepšit, nebo je upravit? --Podroužek (diskuse) 22. 1. 2021, 18:13 (CET)
@Polonium8785, Podroužek: Píšu deseti poslepu a na tisknuté klávesnice nemyslím (hmatovou metodu přesto neznám). Podle mne je článek Hmatová metoda ovládání klávesnice deseti prsty zpracován jako marketingový produkt, mluvící o výhodách metody, aniž by rozdíl od klasické metody vysvětlil a ozdrojoval online dostupnými zdroji (dlouhá rozhlasová beseda uvedená jako reference o hmatové metodě vůbec nemluví). Včlenění do Ovládání klávesnice deseti prsty by mu proto neuškodilo (kapitola už tam je).
Snad by též bylo vhodné přesunout tuto diskusi do diskuse o článku. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 22. 1. 2021, 19:59 (CET)

Fotky Vladimír Balthasar

Přesunuto z Nástěnky správců

Dobrý den, rozhodla jsem se rozšířit životopis svého dědy Vladimíra Balthasara. Chtěla jsem to doplnit ilustračními obrázky, ale nastal problém. První 3 se načetly, ale u dalších se objevila hláška: Nemůžeme posoudit, zda je tento soubor vhodný pro Wikimedia Commons. Prosíme, nahrávejte pouze snímky, které jste sami pořídili, nebo se podívejte, co jiného lze nahrávat. Na této stránce se dozvíte, jaké soubory jsou pro Commons přijatelné a jak je nahrávat. Můžete mi poradit jak na to? Děkuji Iva Drbalová (diskuse) 24. 1. 2021, 11:09 (CET)

@Iva Drbalová:Dobrý den, takto bez detailu těžko soudit. Jednalo-li se o kopie snímků zveřejněných po roce 1950 v tisku nebo publikaci, či snímků s autorstvím, asi to problém bude. Pokud by se jednalo o nějaký amatérský rodinný snímek starší než 70 let, bez jasného autorství, snad by pomohlo uvést jako zdroj "Family Balthasar Archives", jako autora "Anonymous" a v rubrice "other reasons" doplnit šablonu {{Anonymous-EU}} Published more than 70 years ago, author Anonymous. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 24. 1. 2021, 12:48 (CET)
Dobrý den, děkuji za odpověď. Jedná se opravdu o amatérské fotky členů mé rodiny nikde nepublikované. Nikdo však už z mé rodiny nežije. To však jen jedna část. Chtěla jsem také zařadit do textu životopisu i mnou vyfocené 3 medaile, které děda dostal za vědeckou činnost. To mně Commons taky neumožnil uložit. Možná nedávám správné označení a popis (jako autora jsem uvedla sebe)Iva Drbalová (diskuse) 24. 1. 2021, 14:15 (CET)
@Iva Drbalová: Dobrý den, Commons neumožní uložit fotku, která má příliš malé rozlišení – např. malý výřez z větší fotografie. Nemohl to být ten případ? --Matěj Orlický (diskuse) 24. 1. 2021, 14:22 (CET)
Dobrý den, díky za info. Zkusím to...Iva Drbalová (diskuse) 24. 1. 2021, 14:43 (CET)
Díky moc, je to přesně ono, zkusila jsem to načíst ve větším rozlišení a uložilo se to!Iva Drbalová (diskuse) 24. 1. 2021, 14:53 (CET)
@Iva Drbalová: On počítač, který to při ukládání kontroluje, je moc hloupý na to, aby poznal nějaký složitější problém jako autorská práva. Podle mého soudu však fotku v článku beze vší pochybnosti fotil zkušený profesionál a téměř jistě později než v roce 1951. A taková fotografie pravděpodobně vznikla za účelem publikace v nějakých novinách, časopise či knize. Ale i když do toho nebudu takto šťourat – teď je tam uvedeno, že fotka je Vaše dílo z roku 2020, což je evidentně nepravdivá informace. To by bylo potřeba nějak upravit (viz kolega výše). --Matěj Orlický (diskuse) 24. 1. 2021, 15:43 (CET)
díky, přepsala jsem datum vzniku fotky a z archivu Vladimíra Balthasara Iva Drbalová (diskuse) 24. 1. 2021, 16:15 (CET)

Dokončení vytvořené stránky Riqui Puig

Dobrý den, Rozhodl jsme se vytvořit stránku. Vůbec s tím neumím, ale všiml jsem si, že můj oblíbený fotbalista stránku nemá. Tak jsem to chtěl zkusit. Informace a text jsem tam zadal. Neumím s kódem a chtěl bych vás poprosit o dodělání. Jestli byste tam mohli přidat fotku s základními informaci, jak je to vždy v pravo na Wiki. Udělali byste mi radost. Přeji hezký den, Šimon Langmaier.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Šimon Langmaier (diskuse)

Dobrý den, což o to, fotku jsem dodal. Ale - čtete po sobě vůbec, co na Wikipedii vkládáte? Promiňte upřímnost, ale ta čeština je tak hrozná, že je nepoužitelná. Přiděláváte práci jiným, a pokud se toho nikdo neujme (já ne), bude stránka do 7 dnů smazána. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 24. 1. 2021, 22:46 (CET)
Dobrý den, děkuji za upřímnost. Svůj text upravím. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Šimon Langmaier (diskuse)

Drahovce – Sĺňava

Vodní nádrž, o které je článek je Sĺňava, vodní dílo Drahovce – Madunice. Uvedený název nedává smysl. Přejmenovat na Sĺňava - je to na správci, mě to nedovolí. Mircea (diskuse) 24. 1. 2021, 22:20 (CET)

@Mircea Zdravím, hotovo. Příště pište prosím na Nástěnku správců, takovéto žádosti patří tam. Díky za pochopení, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 24. 1. 2021, 22:25 (CET)
Díky, pokud mám psát jinam bylo by dobré, kdyby mě to tam nasměrovalo ve chvíli, kdy mi to ten přesun nedovolí. Aktuálně to přesměruje sem. Je možné, že podobný problém můžu mít za týden (to si budu pamatovat radu) nebo za dva roky (to si ji pamatovat nebudu a půjdu, kam mě to nasměruje) Mircea (diskuse) 24. 1. 2021, 22:34 (CET)

Šablona: Infobox - ministerstvo

Zdravím, chtěl bych požádat o rozšíření šablony Infobox - ministerstvo o znak. Ministerstva některých zemí mají svůj znak. Na české WP se v infoboxech některých ministerstev znak cpe do obrázku, kde má být správně budova. Ta je potom neúhledně v článcích mimo infobox, jako např. tady. Může prosím někdo upravit šablonu infoboxu, aby tam byl i znak? Předem díky, --Vilem10 (diskuse) 26. 1. 2021, 21:11 (CET)

@Vilem10: Dobrý den, takový zásah je potřeba nejdříve prodiskutovat a projednat s komunitou. Třeba můj názor je že znak může být na místě obrázku. Není potřeba mít obrázek budovy v infoboxu. Článek je o úřadě a ne o budově. Co když nějaký úřad je ve dvou budovách? To tam budou dva obrázky? V popisku šablony není doporučováno co má být na obrázku. To co pro vás je neúhledné je pro mně pěkné a úhledné. --Podroužek (diskuse) 27. 1. 2021, 18:38 (CET)
Je pravda, že mnoho jiných infoboxů používá obrázek i logo. TAkže proč ne. --JAn (diskuse) 27. 1. 2021, 20:43 (CET)

Značka: nevhodný zdroj

Dobrý den, upravovala jsem stránku Vila Eliška, a když jsem změny uložila a podívala se do historie verzí, objevila se tam aktuální poznámka „(značka: nevhodný zdroj)“. Prosím, mohl by mi někdo vysvětlit, co to znamená. Jedná-li se o použité reference, mohla by to snad být reference „ČÚZK – Nahlížení do katastru nemovitosti“? Je to jediná z provedených změn, která mě napadá, že by poznámku mohla způsobit. Jenže jsem obdobnou referenci již použila u jiných stránek (vily/domy) a v historii verzí se nic takového neobjevilo. Též bych ráda věděla, jestli je ve Wikipedii obvyklé informaci z katastru nemovitostí v referencích použít. V poslední době ji nově dávám (vkládám trvalý odkaz) do infoboxů budov do parametru "současný majitel". Díky, zdravím, --Zorka Sojka (diskuse) 30. 1. 2021, 09:18 (CET) moc děkuji

OpravenoOpraveno Opraveno. Matěj Orlický (diskuse) 30. 1. 2021, 09:23 (CET)
@Matěj Orlický: Moc díky, --Zorka Sojka (diskuse) 30. 1. 2021, 09:35 (CET)

Matematické struktury v názvu článku: jednotné nebo množné číslo?

Matematická struktura, pro kterou existuje více různých realizací. Ptám se obecně, zda je na to nějaký konsensus, ale teď mi jde konkrétně o Steinerovy systémy (nebo Steinerův systém) Asi jde o prkotinu, ale lidi to podle jedné z podob často hledají

Díky

--CTOKOKOTOB (diskuse) 31. 1. 2021, 11:34 (CET)

@CTOKOKOTOB: Obecně dle doporučení Wikipedie:Název článku#Dávejte přednost jednotnému číslu, pokud případ nespadá mezi výjimky. Z množného čísla je vhodné vytvořit přesměrování, tím se pokryje to možné hledání v množném čísle. --Matěj Orlický (diskuse) 31. 1. 2021, 11:52 (CET)

jak vytvořit automatické přesměrování ?

dobrý den, jak vytvořit automatické přesměrování ? myšleno tak že do vyhledávacího okna napíšu např. "Jakub Steklý" a ono mě to hned zobrazí článek "Stejk (youtuber)" zatím se tak neděje. to samé u článku "Siligurský koridor" který je spíš znám také jako "husí krk". Tam by přesměrování bylo potřeba. Za radu/návod předem děkuji. O návodu wikipedie:přesměrování vím, ale nepomohl mi. --Anna Tesař (diskuse) 1. 2. 2021, 12:30 (CET)

@Anna Tesař: Dobrý den. Založíte stránku Jakub Steklý a tam (v editoru kódu) vložíte: #PŘESMĚRUJ [[Stejk (youtuber)]]. Je to popsáno na tom Wikipedie:Přesměrování, v kapitole Jak vytvořit přesměrování. Otázka je, zda Husí krk by spíš neměl být rozcestník, běžnější význam je ohebná elektroinstalační trubka (případně vodoinstalační). --Matěj Orlický (diskuse) 1. 2. 2021, 12:49 (CET)

vložení obrázku z wiki commons do wiki článku

dobrý den chtěla jsem vložit obrázek mapy ("Mapa oblasti pražského historického centra UNESCO, Historické centrum Prahy UNESCO") z wikipedia commons do článku pražská památková rezervace a nedaří se mi umístit tak, aby tam hezky zapadal a nerušil vizuálně čtenáře, tímto prosím někoho kdo má cit pro vkládání obrázků do článků, aby tak učinil prosím za mne, protože se mi to nedaří, a myslím si že tento obrázek by v článku neměl chybět. předem děkuji. --Anna Tesař (diskuse) 15. 1. 2021, 15:15 (CET)

@Anna Tesař: Dobrý den, děkujeme za dotaz. Spodní dva obrázky jsou součástí šablony, tedy jsou vždy součástí daného odstavce, kdežto ostatní soubory se automaticky řadí do pravé části stránky. Vaši fotku jsem tedy přesunula nahoru (tyto informace zjistíte při editaci pomocí zdroje). Vypadá to už o něco líp, bohužel kvalita fotografie moc dobrá není obzvláště kvůli odleskům a deformaci vertikálních a horizontálních linií. Horní listy, které nenesly žádnou relevantní informaci, jsem ořízla, čímž se fotka z mobilu také alespoň o něco zkrátila. Není asi také pravda, že jste autorkou díla (informační tabule, kterou jste pouze vyfotila), to by bylo ještě vhodné doplnit. --Czeva (diskuse) 30. 1. 2021, 08:50 (CET)
@Anna Tesař, Czeva: Jen pro info. Ta fotka té mapy porušuje autorská práva, takže byla navržena na smazání. --MIGORMCZ (diskuse) 5. 2. 2021, 10:05 (CET)

Článek bez zdrojů pro vzdělávací účely

Na mé diskusi přistál dotaz

Dobrý večer,

učím na ZŠ 9. ročník dějepis a rozhodla jsem se využít distanční výuku mimo jiné k tomu, aby si žáci osvojovali i jiné dovednosti než pouze historii. V rámci projektů a diskusí vždy zdůrazňuji nutnost ověřování informací, které děti najdou na internetu. Většina z nich stále čerpá pouze z wikipedie.

Probíráme právě protektorátní dějiny. Mám v plánu vytvořit stránku, která bude podrobně popisovat život "protektorátního kolaboranta" Johana Bauera - jméno i životní příběh jsem si kompletně vymyslela, nejde o žádnou reálnou postavu z našich dějin.

Žáci dostanou úkol, aby si o daném kolaborantovi zjistili informace - to děláme v hodinách dějepisu často. Mým cílem je, aby přišli na to, že Johan Bauer existuje pouze v jediném článku na wikipedii, a jedná se tak o nepravdivou informaci. Hned po této hodině článek o Johanu Bauerovi samozřejmě smažu.

Chtěla jsem vás tímto požádat o možnost přidání příspěvku a jeho nesmazání. Nemám popravdě řečeno úplnou představu, jak funguje kontrola přidávaných článků od nových uživatelů. Není to problém?

A přenesená diskuse:

Rozšířený obsah
@Historie987: Dobrý den, nemyslím, že je to zrovna nejlepší nápad. Články by měly být vždy ověřitelné, což by v tomto případě rozhodně nemohlo být splněno. Navíc byste tím mohla dát žákům signál ve smyslu do Wikipedie si každý může napsat cokoliv chce, což také není zrovna nejlepší, protože když to projde jednomu, tak vlastně v jakémkoliv článku může být cokoliv naprosto vymyšlené.
Ale jelikož máte na své uživatelské stránce ten text, udělal jsem, aby byla stránka nalezitelná skrz vyhledávače; jen by to chtělo ještě nějaké upozornění, že jde o smyšlený text pro školní výuku.
Ještě mne napadá, zda by se nedala k tomuto účelu využít Wikiverzita, co na to @Juandev, Mmh:? --JAn (diskuse) 4. 2. 2021, 07:55 (CET)
Dobrý den,
to, aby článek nebyl ověřitelný, je přece účelem celé věci. Upřímně řečeno já neumím a ani nemám v momentální situaci čas se učit vytvářet webové stránky a oni stejně vždycky všechno hledají na wikipedii. Není to namířeno proti stránkám (nemám problém jim pak říct, že jsme se domluvili, aby se tady ten článek pro účely naší hodiny objevil), ale cílem je, aby přemýšleli o informacích, které přirozeně přejímají tak jako vždycky - v prvním odkazu, který jim nabídne vyhledávač, nebo rovnou na wikipedii.
Upozornění jsem na konec článku přidala, bohužel ho mně ani nikomu v mém okolí žádný vyhledávač stále nenajde.
KS --Historie987 (diskuse) 4. 2. 2021, 09:33 (CET)

Na jednu stranu to není dobrý nápad, na druhou má uživatelka pravdu s tím vzděláváním ohledně ověřitelnosti. Nemá někdo nějaký dobrý nápad, jak s tím naložit? JAn (diskuse) 4. 2. 2021, 09:50 (CET)

Připadá mi to jak Wikipedie:Žádost o komentář/Ukázka vandalismu jako edukativní prvek, k čemuž se komunita postavila negativně. — Draceane diskusepříspěvky 4. 2. 2021, 10:07 (CET)
@JAn Dudík: V prvé řadě nezaplevelovat Wikipedii hoaxy. Komunita se myslím vyslovila jasně proti v Wikipedie:Žádost o komentář/Ukázka vandalismu jako edukativní prvek, a to i když dotyčnou věc předváděli přímo Wikipedisté. Jakékoli vkládání hoaxu budu považovat za narušování Wikipedie a podle toho blokovat. OJJ, Diskuse 4. 2. 2021, 10:07 (CET)

vložení obrázku

Dobrý den, když vkládám obrázek, vždy se mi vloží jen napravo od textu, nikoliv tam, kde ho chci mít. Kdybych použil galerii pro 1 obrázek, to by asi nebylo vhodné. Poradíte?--Mojmir13 (diskuse) 5. 2. 2021, 10:41 (CET)

@Mojmir13: Při editaci (Vizuálním editorem): Kliknete na obrázek > Editovat > Pokročilá nastavení. --Matěj Orlický (diskuse) 5. 2. 2021, 10:57 (CET)

Citace (zatím nevyřešeno)

Dobrý den, v článku Olaudah Equiano jsem při překladu citací narazil na problém týkající se článku v periodiku The Journal of American History. Tento článek od G. U. Nwokejiho je totiž recenzí (bez vlastního titulu) monografie Equiano, the African: Biography of a Self-Made Man, jejíž autorem je Vincent Carretta. Teoreticky by šlo citaci přepsat podle vzoru zde, avšak se zápisem přes šablonu si nejsem jistý. Za případnou pomoc předem děkuji (mezitím provizorně ukládám). S pozdravem--Jurkij (diskuse) 22. 1. 2021, 14:23 (CET)

@Jurkij: Ahoj, odpovím i když to není moje parketa. Podle mně mají na en wiki špatmou referenci. Nedá se referovat na zmínku o recenzi. Když už se této referenci tak věnuješ, tak ji doveď do dokonalosti. Buď vyhledej zmiňovanou recenzi ( asi je to tento odkaz) a na ni uveď referenci, nebo správněji referuj přímo na knihu na kterou je psaná recenze. Takto bych to vyřešil já. --Podroužek (diskuse) 7. 2. 2021, 13:47 (CET)

Doložení významnosti článku

Zdravím, u článku BeRider jsme byli vyzváni k doložení významnosti. Do článku jsme tedy doplnili několik dalších zdrojů. Jak poznáme, zda je toto přidání zdrojů dostatečné k prokázání významnosti?

Děkuji. --Libuskare (diskuse) 3. 2. 2021, 12:21 (CET)

@Libuskare: Dobrý den, nejde ani tak o počet referencí, jako o kvalitu. Minimální požadavek jsou dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje. Více odkaz zde: Wikipedie:2NNVZ. Nezavislými zdroji nejsou vaše webovky, ani web vašich sponzorů, ani placená reklama či články. Snad to tak stačí, když tak se ptejte. A jen tak mimochodem, k zamyšlení - Wikipedie není reklamní médium a váš článek je zatím velmi reklamní a málo encyklopedický. Hezký den, KPX8 (diskuse) 7. 2. 2021, 01:06 (CET)

Reference

Dobrý den, objevily se mi určité problémy s referencemi u článku Rhodocen Chtělo by to někoho, aby se na to podíval a opravil je.--M97uzivatel (diskuse) 6. 2. 2021, 22:38 (CET)

@M97uzivatel: Jejda, chtěl jsem to opravit, ale jsem na tabletu a je tam toho tolik že bych to asi nezvládl. Tak musíte si to opravit sám. Při překladu jste přeložil i refernece ve fodmátu enwiki, ale to u nás nefunguje. Je potřeba to převést do našich citačních šablon. Najdete referenci pod určitým názvem uvedenou na konci článku a přesuneteji do textu hned do prvního uvedení mezi značky ref. To stejné uděláte i u ostatních referencí. Píšu to srozumitelně? --Podroužek (diskuse) 6. 2. 2021, 23:24 (CET)
@M97uzivatel: Obsah referencí jsem nekontroloval, ale velké červené nápisy už tam nestraší, tak snad vyřešeno. --TFerenczy (diskuse) 7. 2. 2021, 00:03 (CET)
@TFerenczy: Díky.--Podroužek (diskuse) 7. 2. 2021, 00:28 (CET)

Nový článek

Dobrý den,

založil jsem nový článek o člověku, který si ho rozhodně zaslouží. Nevím ale, jak postupovat s takovou tou kartou informací a fotkou na pravé straně.

A taky bych rád označil článek jako věrohodný, aby mu nehrozilo smazání. Co pro to můžu udělat?

Ještě není hotový, průběžně na něm pracuji.

Děkuji za odpověď :) -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) DomFakker (diskuse)


@DomFakker: V první řadě je třeba dodržet encyklopedický styl, tzn. nepsat že je všeználek apod. Věrohodnost článku je nutné doložit zdroji, tedy tím, co o něm napsali jiní (a ne on sám a ne jeho magazín). Při zběžném hledání jsem sice nenašel nic extra, ale možná rozhovor v této diplomové práci by se něco našlo.
Možná bude lepší inspirovat se články o podobných osobnostech a začít jej na svém pískovišti JAn (diskuse) 8. 2. 2021, 22:31 (CET)

Nahrávání fotografií - pravidla

Dobrý den, měl bych zájem o přidávání svých fotografií (převážně vozidla MHD) na Wikipedii. Čtyři fotografie jsem nahrál na Commons a jednu z nich i přidal do článku o Stadler Tango NF2.

Chtěl bych se zeptat, jaké zvyklosti tu platí ohledně přidávání fotek do článků, snažím se vybírat pouze kvalitní snímky, nicméně jednak nevím, o co tu je zájem a taky nerad bych působil tak, jako by to tu bylo jen moje.

Kdysi jsem nahrál nějaké fotky sem: https://cs.wikipedia.org/wiki/Městská_autobusová_doprava_v_Užhorodu Tento článek se chystám aktualizovat, jelikož už i v Užhorodě jsou klasické autobusy, jejich fotky mám taktéž.

Ukázka mé tvorby: https://instagram.com/penguin.spotter?igshid=1u1s0snkumax2 https://www.flickr.com/photos/pinguinphoto/ https://transphoto.org/search.php?aid=18598&auth=1

Předem moc děkuji za Vaše odpovědi.

Penguin9 (diskuse) 28. 1. 2021, 00:33 (CET)

Ahoj a díky za fotky! Kvalitních a aktuálních snímků není nikdy dost, i kdyby byly nahrané jen na Commons, takže klidně v tom pokračuj. V rozumné míře je samozřejmě dobré je přidávat i do článků, případně jimi nahrazovat fotky nižší kvality, které v některých článcích nyní jsou. Tématem MHD se sám zabývám, takže kdyby bylo něco nejasného, tak se klidně obrať na mě. --Harold (diskuse) 28. 1. 2021, 08:34 (CET)
Ještě k tématu nahrávaní fotek, co mám dělat s tímto [1]?
A pak druhá věc, jak mám řešit smazání obrázku IWT-2015-150.jpg? Jednalo se o obrázek loga této soutěže a nahrála ho majitelka. --Strojmír (diskuse) 9. 2. 2021, 17:46 (CET)
@Strojmir: K první otázce. S tím nic neuděláte. Co byste chtěl s tím dělat? Nahrál jste obrázek, který jste nevyfotil. Vypadá to že jste obrázek zkopíroval s internetu. Stejný obrázek se na internetu vyskytuje mnohokrát. K otázce č.2 nevím co tím myslíte? Co chcete řešit? Pokud byl smazán obrázek, tak důvod smazání byl oznámen tomu kdo ji tam vložil. Nejčastěji to je z důvodu autorství. Vkladatel nebyl autor loga a pokud byl autorem loga je potřeba poslat svolení autora týmu OTRS na Commons. --Podroužek (diskuse) 9. 2. 2021, 18:05 (CET)
Ad 1) Jak jste přišel na to, že jsem je nevyfotil? Proto bych chtěl vědět co s tím mám dělat?
Ad 2) dříve když jsem nahrával např. obaly kapely Hypnos, tak k tomu byl potřeba písemný souhlas. Každopádně proto, abych toto celé obešel a nic neporušil, tak jsem se tenkrát domluvil s majitelkou, aby to tam nahrála ona. Jak teda to mám řešit? Protože nemyslím si, že od každého loga tu má Wiki písemný souhlas. --Strojmír (diskuse) 9. 2. 2021, 20:31 (CET)
@Strojmir:
1) Já jsem to odhadl, tak jak asi bot, který to označil za porušení autorských práv. Já u svých fotek mám vždycky metadata. To jsou informace o fotoaparátu, expozici, cloně atd. To u vaší fotky chybí. Pak jste nejspíš již dříve někde fotku použil ( https://cz.pinterest.com/heritagesportingclub/_created/) a bot ji našel. Tak proto to označil za porušení autorských práv. Musíte podat svolení autora na OTRS.
2) Zde je stejný postup. Potřeba svolení autora. Když to nahraje autor tak na Commons to nemohou vědět že to je autor. Takže i autor musí podat svolení autora. Zde i na Commons vystupujeme pod přezdívkami, takže nikdo neví kdo je kdo. Doporučuji spíše psát na Commons než zde do Wikipedie. Kolega @Podzemnik: je správce na Commons a člen OTRS pro Commons, tak kontaktujte jeho.--Podroužek (diskuse) 9. 2. 2021, 21:23 (CET)
Ad 1) [2] tak uvidíme, co napíšou na jednoduchou otázku kdo je autor? Metadata téměř vždy odstraňuji, zveřejňuji fotku a ne metadata :). Chcete mi tím říct, že budu muset dát ke každé věci co dám na Wiki písemný souhlas?
Ad 2) Udělám výřez 6 průkazů původu PP-retriever.jpg - je to porušení autorských práv nebo ne? --Strojmír (diskuse) 9. 2. 2021, 22:32 (CET)
1) To nevím. Chtěl jsem vám jen pomoc. Máte už moc odborné otázky. Bohužel jsem jen průměrný wikipedista a již nejsem schopen vám kvalifikovaně odpovědět. Obraťte se na správce na Commons. Já jsem jen pochopil že podle metadat lze lehce zjistit zda dotyčná fotka je vyfocena nebo stáhnutá s internetu. Já osobně nevidím důvod je mazat. Možná nějaký důvod je. Fakt nevím. Když použijete fotku nejprve na Commons a následně jinde tak je vše v pořádku. Problém nastává, když postup otočíte. Když bude fotka nejprve na jiném webu a později nahraní na Commons tak je potřeba doložit svolení autora. Vlastně je to vaše ochrana, když jste majitel fotky. No, já již více ze sebe nedostanu, takže dobrou noc a třeba někdo povolanější vám odpoví lépe.
2) S tím vám opravdu neporadím. Nejsem právník a autorskému zákonu nerozumím. Ale podle mně je průkaz veřejná listina a na ni se autorský zákon nevztahuje. Ale je to jen moje domněnka. --Podroužek (diskuse) 9. 2. 2021, 22:50 (CET)
Nevadí, moc děkuju za odpovědi --Strojmír (diskuse) 10. 2. 2021, 00:17 (CET)

soustavné přidávání útržkovitých negativních, až zavádějících informací anonymním účtem

nedávno jsem narazil na wikipedistu (předpokládám, že jde o jednu osobu) vystupujícího pod anonymními IP účty

Formou editací je přidávání útržkovitých negativních, někdy až zavádějících informací - např:

Jak k tomuto přistoupit? Připadá mi to až podezřele podobné učebnicovým případům šíření zavádějících informací, ale rád bych se mýlil.

Jose d (diskuse) 11. 2. 2021, 19:15 (CET)

edit: dnes dotyčný vystupuje pod https://cs.wikipedia.org/wiki/Speci%C3%A1ln%C3%AD:P%C5%99%C3%ADsp%C4%9Bvky/2A00:102A:5002:78AF:1:0:88A4:C289 - styl se zdá býti dosti podobný.

Jose d (diskuse) 11. 2. 2021, 19:25 (CET)

Článek

Dobrý den, mám problém s článkem Gastone Gambara, nevím, proč se mi nezobrazuje jeho fotografie v boxu a jiné údaje. Mohl by mi někdo pomoct? Glojn (diskuse) 11. 2. 2021, 19:06 (CET)

@Glojn: Dobrý den. Článek je potřeba propojit s články v ostatních jazycích (už jsem udělal). To zajišťuje příslušná položka Wikidat, odkud se zároveň načtou data a výchozí fotka do infoboxu. --Matěj Orlický (diskuse) 11. 2. 2021, 19:18 (CET)
Děkuji za pomoc. Glojn (diskuse) 11. 2. 2021, 19:20 (CET)

Ještě bych se potřeboval zeptat, v návodu a u jiných článků jsou kategorie, jak se vkládají do článků ? Glojn (diskuse) 11. 2. 2021, 19:40 (CET)

@Glojn: Používáte Vizuální editor, tedy v horní liště vpravo Tři vodorovné čárky>Kategorie. Doporučuji se inspirovat u příbuzných článků, zbytek doplní kolegové. Kategorie se nedávají na pískoviště, kategorizují se hotové články, ne pracovní verze. Matěj Orlický (diskuse) 11. 2. 2021, 21:23 (CET)
Děkuji za ujasnění. Glojn (diskuse) 12. 2. 2021, 08:17 (CET)

Infobox

Potřeboval bych vytvořit nový Infobox ke sportovní události. Dá se někde najít postup jak na to? Procházel jsem kde co, ale nejsem schopen nic najít. Moc děkuju.--Strojmír (diskuse) 11. 2. 2021, 23:25 (CET)

@Strojmir: Sportovních infoboxů je již k dispozici celá řada: Kategorie:Sportovní infoboxy, či Kategorie:Infoboxy sportovních her. Bylo by lepší je použít a netvořit nové. Ale pokud chceš nový infobox, pak úplný návod je zde: Nápověda:Infoboxy. KPX8 (diskuse) 12. 2. 2021, 00:12 (CET)
Existuje pískoviště na šablony infoboxu? --Strojmír (diskuse) 14. 2. 2021, 00:26 (CET)
Stačí standardní pískoviště, ale pro editaci infoboxu je nutno přepnout do "Editovat zdroj". KPX8 (diskuse) 14. 2. 2021, 01:20 (CET)
šablonu mám vytvořenou, ale jde mi o to jí vyzkusit a doladit chyby. --Strojmír (diskuse) 14. 2. 2021, 09:14 (CET)
Na vlastním jiném nebo sdíleném pískovišti testujte, jako byste vkládal obyčejnou šablonu. Tedy {{Wikipedista:Strojmir/Pískoviště10 | oficiální název = ... }}. Nebo vyzkoušejte i Speciální:Testy šablon. --Matěj Suchánek (diskuse) 14. 2. 2021, 11:23 (CET)
Super, moc dík. --Strojmír (diskuse) 14. 2. 2021, 12:10 (CET)

obrazek

Chtěl jsem přidat obrázek slavného rapera do mé rozpracované práce ale váš algoritmus mi ho označil za chybný, co mám dělat? :)--PepaPupek (diskuse) 12. 2. 2021, 21:31 (CET) Pepa Pupek 12.02.2021

Musíš počkat 4 dny, pk to půjde. -jkb- disk 12. 2. 2021, 21:38 (CET)
Díky za zájem přispívat do Wikipedie! Ale než řešit konkrétní obrázek, radím si nejdřív přečíst pravidlo Wikipedie:Významnost (hudba). Podle kritérií Wikipedie by měl raper mít víc než 2 singly na YouTube a účet na Instagramu. Nikde se o něm – alespoň pod jménem „Young Evad“ – nepíše. Pokud se obrázek nakonec podaří nahrát a článek napsat, bude velmi pravděpodobně do 2 týdnů smazán jako nevýznamný. --TFerenczy (diskuse) 12. 2. 2021, 21:55 (CET)

Fotky

Dobrý den, nedaří se mi krom jedné, doplnit další fotky do stránky Evžen Policer. Fotky jsou vlastní, výřezy i skenované, všechny vlastní archiv, ale žádná neprojde..... --Jan Policer (diskuse) 13. 2. 2021, 21:59 (CET)

@Jan Policer: Kudy neprojde, tedy kde vkládání obrázku selže? --Jan Polák (diskuse) 14. 2. 2021, 08:07 (CET)

Jaks prosím pod fotkou na stránce docílím aby písmo šlo zarovnat na střed? Děkuji --Jan Policer (diskuse) 13. 2. 2021, 21:59 (CET)

@Jan Policer: Texty ve Wikipedii zarovnáváme k levému okraji. Který text požadujete zarovnat na střed, popisek obrázku? --Jan Polák (diskuse) 14. 2. 2021, 08:07 (CET)
Nedařilo se mi srovnat text pod fotkou. Rád bych tam dodal ještě další fotky - pod tu jedinou. Ale každou další fotku odmítá. Je nutné fotky nahrát někam do wiki comons nebo můžu přímo z PC? --Jan Policer (diskuse) 14. 2. 2021, 12:16 (CET)
@Jan Policer: Dobrý den. Ano, fotky je potřeba z počítače nahrát do Commons, aby bylo následně možné je vložit do článku. Případně je potřeba problém popsat podrobněji, my nemáme věšteckou kouli, abychom uhádli, o co se snažíte a co konkrétně se vám při tom nedaří. --Matěj Orlický (diskuse) 14. 2. 2021, 12:43 (CET)
Znovu se omlouvám za svoji neschopnost, že nemáte věšteckou kouli chápu. ALe nevím jak vám popsat proč jedna fotka nahrát jde a druhá ne. První fotka se nahrála bez obtíží a k druhé vyjelo červené okno s anglickým textem, případně, že nelze posoudit, zda je to moje fotka--(Nemůžeme posoudit, zda je tento soubor vhodný pro Wikimedia Commons. Prosíme, nahrávejte pouze snímky, které jste sami pořídili, nebo se podívejte, co jiného lze nahrávat. Na této stránce se dozvíte, jaké soubory jsou pro Commons přijatelné a jak je nahrávat.) ALe moje fotka to je, sám jsem ji fotil a vytvořil výřez. --Jan Policer (diskuse) 14. 2. 2021, 13:19 (CET)
Systém neumí posoudit, zda je to vaše fotka, takže případné podezření na porušení autorských práv by se tam objevilo až dodatečně od jiného uživatele. Pokud nejde fotka ani uložit, tak buď předáváte fotku nějak označenou copyrightem, nebo jinak nevyhovuje technicky: formátem nebo jde o příliš malý výřez fotky (nahrávané fotky musí mít nějaké minimální rozlišení). --Matěj Orlický (diskuse) 14. 2. 2021, 14:11 (CET)

User Contributions vs. Příspěvky uživatele

Omlouvám se za možná hloupý dotaz začátečníka, ale lze nějak vidět všechny moje editace napříč jazykovými mutacemi wiki? Na anglické verzi - User contributions vidím logicky jen editace anglické wiki a v české části "Příspěvky uživatele" jen ty české - Jedná se tedy o dva účty se stejným nickem (JirkaPanek), nebo je to stejný účet s různými informacemi dle jazykových mutací?

Pokud je to někde již popsáno, omlouvám se, nenašel jsem to.

Děkuji za vysvětlení a radu

JirkaPanek -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) JirkaPanek (diskuse)

@JirkaPanek: Dobrý den, jedná se o jeden globální účet. Pro přehledné zobrazení příspěvků můžete využít základní rozcestník CentralAuth (odkaz na něj najdete také na konci stránky se seznamem Vašich příspěvků na cswiki), nebo detailnější výpis na této adrese. --GeXeS (diskuse) 15. 2. 2021, 22:25 (CET)
@GeXeS Dobrý den, ok, to vysvětluje mnohé. Moc děkuji a omlouvám se, pokud to byl moc začátečnický dotaz --JirkaPanek (diskuse) 16. 2. 2021, 09:13 (CET)

Fotografie obrazů

Dobrý den. Když sem nahraji fotku obrazu zříkám se aut. práva. Zajímá mě, pokud je ta fotka v malé kvalitě, zda si může účastník sehnat jinde kvalitnější fotku toho obrazu a používat ji? Nahrál jsem 4 obrazy do článku, ale pak je z tohoto důvodu smazal, jsou teď už navždy někde uložené k používání, nebo jsou smazané? . Na Commons jsem je neviděl. Zdraví ZD --Zdendan (diskuse) 19. 2. 2021, 14:17 (CET)

Dobrý den, podle Commons věrnou reprodukcí 2D díla nevzniká nový copyright, takže ta licence Creative Commons se vztahuje přímo na obraz. Pokud chápu Váš dotaz správně, tak by tedy opravdu mohl kdokoliv obraz přefotit a volně používat, pokud se k němu fyzicky dostane, nebo pokud je už jinde jeho fotka. Na Commons soubory stále jsou. Uveřejnění pod svobodnou licencí obecně nelze vzít zpět (takže pokud mezitím někdo začal soubory používat, má právo pokračovat), ale do týdne po nahrání se z Commons soubory mažou na žádost nahravatele bez bližšího zkoumání a žádostem o smazání i těch starších se většinou ze slušnosti vyhoví. Označí se ke smazání vložením textu "{{SD|G7}}" (SD je mazací šablona a G7 je kód pro "žádost nahravatele") na stránky jednotlivých souborů na Commons, které se upravují stejně jako články tlačítkem "edit". --TFerenczy (diskuse) 19. 2. 2021, 15:04 (CET)
Děkuji, našel jsem to, je jedno kam vložím "Šablona:SD" ? Ještě bych měl upřesnění, Pokud by na fotce byla stěna s dvěma obrazy, tedy pohled do galerie, pak bych čekal, že se práva uvolňují proi tuto fotku instalace, ale ne pro obraz. Je to nějak ošetřeno, nebo je tzo na výkladu? ZD --Zdendan (diskuse) 20. 2. 2021, 00:29 (CET)
Nevadí mi bezplatné sdílení, ale použití pro komerční účely. Jen pro vysvětlení. --Zdendan (diskuse) 20. 2. 2021, 00:31 (CET)
Licenci NC – jen pro nekomerční účely nelze použít, jinak řečeno buď i pro komerční účely nebo nic. --Matěj Orlický (diskuse) 20. 2. 2021, 00:56 (CET)
Šablonu vložte na začátek stránky. Licenci udělujete pro fotku jako celek včetně těch obrazů, takže byste k nim měl mít práva; pokud ale obrazy tvoří nevýznamnou část snímku, a nelze jej tak považovat za snímek obrazů, můžete jej zveřejnit i bez vlastnictví licence. Přesnější odpověď případně žádejte na Wikipedie:Pod lípou (práva). --Matěj Orlický (diskuse) 20. 2. 2021, 00:56 (CET)
Díky. Označil jsem to snad dobře. --31.30.125.240 21. 2. 2021, 22:14 (CET)

Infobox

Potřeboval bych vložit řádek do Infoboxu. Dá se někde najít postup jak na to? Procházel jsem kde co, ale nejsem schopen nic najít. Moc děkuju.----Bnmbnmbnm (diskuse) 21. 2. 2021, 10:36 (CET)

@Bnmbnmbnm: Zdravím, o jaký infobox se jedná a co do něj potřebujete přidat? Při přidávání nových parametrů do infoboxů se musí postupovat opatrně, aby se něco nerozbilo. Infoboxy jsou použity v mnoha článcích, které pak změny ovlivní, je tak dobré navrhované změny nejprve prodiskutovat. --MIGORMCZ (diskuse) 21. 2. 2021, 10:53 (CET)
Jistě, několikrát už jsem ho taky rozbil - vrátit to není velký problém.
Do Šablona:Infobox - kosmické těleso jsem přidal Šířka a Výška, jenže se řadí na konec. Potřeboval bych přečíslovat všechny řádky pod Délka. --Bnmbnmbnm (diskuse) 21. 2. 2021, 11:08 (CET)
@Bnmbnmbnm: Ano, ty parametry je potřeba přečíslovat ručně, udělám to. O tento infobox se asi nikdo nestará, takže i dokumentace by potřebovala aktualizovat. --MIGORMCZ (diskuse) 21. 2. 2021, 11:28 (CET)
@MIGORMCZ: Díky, ale snad není možné, že by neexistoval lepší způsob.
Ručně bych to rozhodně nedělal, ale byl bych ochoten se podílet na nástroji, který by to nějakým způsobem usnadnil. --Bnmbnmbnm (diskuse) 21. 2. 2021, 11:37 (CET)
@Bnmbnmbnm: Když jsem třeba psal infobox, který měl hodně přes 100 parametrů, tak jsem to dělal tak, že jsem po cca 10–15 parametrech třeba 5 čísel vynechal aby tam byla rezerva pro případné přidání parametrů. Při dodatečných úpravách se tak nemuselo přečíslovat vše, ale jenom jedna skupina. --MIGORMCZ (diskuse) 21. 2. 2021, 11:44 (CET)
@MIGORMCZ: Jasně, už na to koukám, ale zatím stále nerozumím tomu, proč se to rovnou nečísluje třeba po 10, tak jako se to dělávalo kdysi například v BASICu. --Bnmbnmbnm (diskuse) 21. 2. 2021, 12:01 (CET)
Souhlasím, že to přečíslování je nepraktické (a navíc je to jenom další proces, který může způsobit chyby). Lepší způsob ale v tomto případě neexistuje, neboť metašablona {{Infobox}}, na které je daný infobox založen, podporuje pouze rozsah 1–87. Máme rozpracovanou verzi, která toto omezení nemá, pár infoboxů ji využívá. Postup, který popisuje MIGORMCZ, je dobrým kompromisem, nicméně jen málo infoboxů ho využívá, protože se obvykle s dalšími úpravami infoboxů nepočítá. --Matěj Suchánek (diskuse) 21. 2. 2021, 18:42 (CET)

Zvýraznění wikikódu

Nevíte jak se jmenuje nástroj pro barevné zvýraznění wikikódu a kde ho zapnout/vypnout? --Juandev (diskuse) 22. 2. 2021, 20:12 (CET)

Jak se jmenuje, to nevím, ale zapíná se v editoru kódu cca v prostředku lišty. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 22. 2. 2021, 20:18 (CET)
„Zvýraznění syntaxe“ --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 22. 2. 2021, 20:19 (CET)
To ale musím mít zapnutou nějakou tu lištu 2006 a vypnutá stará editační tlačítka ne? Z nastavení to zapnout nejde? --Juandev (diskuse) 22. 2. 2021, 20:27 (CET)
Tak to nevím; v nastavení to podle mě není. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 22. 2. 2021, 20:30 (CET)
Jinak název je CodeMirror. Zapíná se v rozhraní editoru 2010 (ikonka zvýrazňovače), u ostatních nemám přehled. Na enwiki myslím existuje rozšíření, které možná funguje i s editorem 2006... — Draceane diskusepříspěvky 22. 2. 2021, 21:21 (CET)

Echelon Hotels Translate

CZ : Dobrý den, Chci se zeptat jak mohu přeložit článek do Češtiny i do angličtiny. Článek totiž směřuje na hru s centrálním jazykem angličtiny, ale Wikipedie po mě chce abych článek přeložil do češtiny. Děkuji za odpověď. -- EN : Hello, I want to ask how can I translate the article into Czech and English. The article is aimed at a game with the central language of English, but Wikipedia wants me to translate the article into Czech. Thank you for answer.

~~E-RobloxWiki~~---- Tento příspěvek přidal(a) E-WikiRoblox (diskuse) 08:57‎, 23. 2. 2021 (CET)

@E-WikiRoblox: Zdravím, toto je česká wikipedie, takže jsou zde články pouze v češtině. Pokud chcete založit článek v angličtině, navštivte prosím anglickou wikipedii (https://en.wikipedia.org/). --MIGORMCZ (diskuse) 23. 2. 2021, 12:47 (CET)

Reference - video/audio

Dobrý den, je možné uvést jako referenci či externí zdroj např. záznam odborné přednášky/debaty, rozhlasový či televizní dokument (samozřejmě za předpokladu, že tam mluví důvěryhodní odborníci a odbornice)? Pokud ano, jakým způsobem? Má tam být i čas, kdy informace zazní, aby to bylo lépe ověřitelné? Přijde mi, že některá aktuální témata nejsou zatím dostatečně zpracovaná v literatuře (nebo jen v odborných periodicích, ke kterým nemám přístup). Často o nich ale odborníci mluví také v médiích a na konferencích, což je pro veřejnost přístupnější a srozumitelnější forma. --Robin Jezyna (diskuse) 23. 2. 2021, 13:41 (CET)

Pokud vím, nemáme na to šablonu, ale můžete postupovat třeba dle [3] nebo [4]. Čas určitě uveďte. Problémem bude, když záznam přestane být dostupný, je tedy vhodné vybírat zdroje i s ohledem na to. --Jvs 23. 2. 2021, 14:01 (CET)
Děkuji Vám za radu! --Robin Jezyna (diskuse) 24. 2. 2021, 09:22 (CET)

Citace elektronické knihy

Předchozí příspěvek mi připomněl: jak by bylo nejlépe citovat elektronickou knihu? Pokyny třeba zde mi především nepomohou s citací stránek (a uvádění počtu stran), pokud kniha třeba ve formátu MOBI nemá stránkování. A uvést referenci na dlouhou knihu bez dalšího upřesnění je takové „šmudlo, hledej!“--RPekař (diskuse) 23. 2. 2021, 14:37 (CET)

@RPekař: Dobré nestránkované eknihy budou mít hodně navigovatelných podkapitol, takže by ideálně mělo jít odkázat s přesností na pár obyč stran. Já jsem v citační šabloně vyplnil druh nosiče=ekniha a místo stránky parametr lokace, do kterého jsem rozepsal strukturu Kapitola: Podkapitola: Sekce. To stejné se dá vyplnit i do parametru kapitola, nevím, co je lepší. Čtečka mi ukazuje pozici v knize kromě procent i číslem, ale to si nejspíš počítá sama a nemusí být univerzální.--TFerenczy (diskuse) 23. 2. 2021, 17:46 (CET)
@TFerenczy Dobrý den, špíš bych řekl, že ta pozice čtečky bude univerzální, protože Kindle umí synchronizovat pozici knihy ve čtečce a v počítači. S pozdravem --F.ponizil (diskuse) 24. 2. 2021, 09:56 (CET)

přihlášení k účtu

dobrý den, v minulosti jsem editoval wiki pod účtem Petr1888. Upgradoval jsem však PC a nezaznamenal jsem si přihlašovací údaje k tomuto účtu. Při pokusu o zaslání nového hesla na mail mi přišly údaje k účtu ZPrazak, který jsem v minulosti v roce 2019 založil z mého současně používaného mailu, ale tento účet jsem dále již nevyužil. Chtěl sem se zeptat, zda je možné získat přihlašovací údaje k účtu Petr1888, když už nevím z kterého mailu jsem jej založil (navíc k některým v minulosti užívaným mailům již nemám přístup). Děkuji. --ZPrazak (diskuse) 25. 2. 2021, 07:23 (CET)

@ZPrazak Zdravím, pošlete mi prosím e-mail na martin.urbanec@wikimedia.cz, pokusím se pro Vás nějaký postup vymyslet. S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 25. 2. 2021, 12:01 (CET)

Šablona

Máme nějakou šablonu, díky které by tabulka pracovala s letopočty s upřesňujícím znaménkem (>1754, ~1350, ≤1760) jako s čísly, aby fungovalo řazení v tabulce? --Xth-Floor (diskuse) 26. 2. 2021, 12:52 (CET)

@Xth-Floor: Máme tu šablonu {{Sort}}. --MIGORMCZ (diskuse) 26. 2. 2021, 13:39 (CET)

Přenos obrazu

Píši článek o plavebním kanálu a chtěl bych tam pro lepší informovanost uveřejnit obrázek, který je v polské wikipedii. a)je možné ho přenést (neporuším autorská práva)? b)jak mám postupovat pro převod obrázku, případně pro převod do galerie?--Jiriskaloud (diskuse) 2. 3. 2021, 17:09 (CET) Děkuji za radu. Škaloud

@Jiriskaloud: Dobrý den, zřejmě se jedná o pl:Bydgoski Węzeł Wodny, jaký obrázek? Mělo by stačit zkopírovat název souboru a vložit jako obrázek do českého článku, obrázky jsou na sdíleném úložišti Commons. --Matěj Orlický (diskuse) 2. 3. 2021, 17:19 (CET)
Děkuji za radu, již jsem to vyřešil.
Škaloud --46.23.61.122 2. 3. 2021, 18:54 (CET)

Počešťování jmen

Dobrý den, mám problém na svém Pískovišti bych chtěl založit (až hod dokončím) článek o jedné francouzské šlechtičně. Nevím, zda mám v článku její jméno přenést do češtiny na Františku, nebo zda mám nechat její jméno v původním znění jako Françoise Charlotte d'Aubigné. Děkuji za odpověď. --Glojn (diskuse) 2. 3. 2021, 18:21 (CET)

@Glojn: Dobrý den, existující články už počítají s počeštěným názvem: Speciální:Co odkazuje na/Františka Šarlota d'Aubigné. Matěj Orlický (diskuse) 2. 3. 2021, 18:41 (CET)

Takže jestli to chápu, tak můžu založit článek tímto stylem - s počeštěním? --Glojn (diskuse) 2. 3. 2021, 18:44 (CET)

Dobrý den, ano článek můžete založit v počeštěné variantě a z origniálního názvu můžete udělat přesměrování na počeštěný název. Přesměrování vytvoříte vložením tohoto kódu: #PŘESMĚRUJ [[Františka Šarlota d'Aubigné]] do stránky Françoise Charlotte d'Aubigné. Mějte se fajn a v případě nejasností se ptejte. S pozdravem --F.ponizil (diskuse) 2. 3. 2021, 18:54 (CET)
Děkuji mockrát, už je mi to jasné. Hezký večer --Glojn (diskuse) 2. 3. 2021, 19:08 (CET)
Rádo se stalo :-)--F.ponizil (diskuse) 2. 3. 2021, 19:21 (CET)
Tak jsem se pokusil založit přesměrování i článek, prosím o to, aby jste se na to někdo prosím podíval a případně opravil chyby či nesrovnalosti. Děkuji za odpověď. S pozdravem --Glojn (diskuse) 2. 3. 2021, 20:41 (CET)
Děkuji za propojení článku s cizojazyčnými verzemi, včera jsem už to nestihl. --Glojn (diskuse) 3. 3. 2021, 07:52 (CET)
Propojení s Wikidaty udělal @Matěj Orlický. S pozdravem --F.ponizil (diskuse) 3. 3. 2021, 09:53 (CET)
Ještě bych se chtěl zeptat, proč se mi u článku objevuje v kategoriích neexistující začervená kategorie Monitoring:Panovnice/choť? Děkuji za odpověď. --Glojn (diskuse) 3. 3. 2021, 10:09 (CET)
VIz WP:Monitoring. Netřeba se kvůli tomu znepokojovat, aspoň mi to připomnělo, že jsem to kdysi zavedl, zřejmě za účelem sjednocení obou panovnických nfoboxů d o jednoho.... JAn (diskuse) 3. 3. 2021, 11:01 (CET)
@F.ponizil, Glojn: Nemělo by to být tak, že by se článek měl nacházet na počeštěné variantě jména Františka Šarlota d'Aubigné a z Françoise Charlotte d'Aubigné by mělo vést přesměrování na počeštěné jméno? --MIGORMCZ (diskuse) 3. 3. 2021, 11:34 (CET)
@MIGORMCZ Dobré dopoledne, psal jsem výše: Dobrý den, ano článek můžete založit v počeštěné variantě a z originálního názvu můžete udělat přesměrování na počeštěný název. Zajisté je to očekávaný název jak již naznačuje příspěvek Matěje Orlického výše... Čili by se asi mělo požádat na NS o přesun. S pozdravem --F.ponizil (diskuse) 3. 3. 2021, 11:38 (CET)
@F.ponizil: Podle mě netřeba žádat, přesun může provést kdokoliv, pokud to přesměrování bylo v historii pouze přesměrování. Zkusím to, pokud nepůjde, zažádám na NS. --MIGORMCZ (diskuse) 3. 3. 2021, 11:46 (CET)
Tak i když to bylo od začátku pouze přesměrování, tak to nejde. Očividně tomu vadí ty editace. Nicméně vím, že pokud by to přesměrování bylo bez editací, tak by to šlo. --MIGORMCZ (diskuse) 3. 3. 2021, 11:49 (CET)
Myslím že by vadila i ta jedna editace (založení přesměrování), ale jistý si nejsem. S pozdravem --F.ponizil (diskuse) 3. 3. 2021, 11:51 (CET)
@F.ponizil: Nevadila, to mám vyzkoušené. Ale asi to musí být pouze to přesměrování, bez kategorií atd. --MIGORMCZ (diskuse) 3. 3. 2021, 11:54 (CET)
Díky, to jsem nevěděl :-) --F.ponizil (diskuse) 3. 3. 2021, 11:56 (CET)
Je to vidět i v knize smazaných stránek, kdy nějaký nesprávce provede akci smazal přesunem přesměrování. --MIGORMCZ (diskuse) 3. 3. 2021, 11:57 (CET)
No, teď mi to došlo, prohodil jsem to, omlouvám se za potíže. --Glojn (diskuse) 3. 3. 2021, 11:39 (CET)
To je v pořádku, to se stává. Díky za hezký článek --F.ponizil (diskuse) 3. 3. 2021, 11:52 (CET)

@Glojn: Myslel jsem, že nakonec vybrání nepočeštěného názvu bylo záměrné, nejsem jistý kolega, co potřebuje mít všechno přesně dle jednoho systému. Avšak v článku se ty varianty jmen střídají až moc často: z rodičů počeštěn jen otec, podobně i Ludvík a Adriana, naopak Františka a Anna zůstávají ve franc. variantě, atd. --Matěj Orlický (diskuse) 3. 3. 2021, 12:19 (CET)

Jména jsou v různých variantách, tak, jak se se to v dané situaci hodí, ku příkladu Ludvík je článek v počeštěném stylu, v článku jsem zatím sjednotil její jméno ve francouzštině. Jména jsem nevkládal podle nějakého systému, pouze podle toho, jak mi souhlasily s odkazy. Ještě jednou se omlouvám za nesrovnalosti. --Glojn (diskuse) 3. 3. 2021, 12:48 (CET)

@Glojn: Článek nemá referene ani šablonu, že jde o překlad. Nebylo by dobré doplnit zdroje, ze kterých se čerpalo? Ikcur (diskuse) 3. 3. 2021, 13:05 (CET)
Dobrý den, ano článek byl opravdu přeložen z anglické verze a čerpalo se také z jednoho zdroje viz Literatura. --Glojn (diskuse) 3. 3. 2021, 13:26 (CET)

Jak se přidá do článku šablona, že jde o překlad? Byl by mi někdo schopen poradit? Děkuji. S pozdravem --Glojn (diskuse) 3. 3. 2021, 15:12 (CET)

@Glojn: Použijete {{Překlad}} dle její dokumentace. Tedy vytvoříte sekci Reference v odkazech, do šablony zadáte kód jazyka en, název angl. článku a číslo revize, ze které verze článku jste překládal. --Matěj Orlický (diskuse) 3. 3. 2021, 16:13 (CET)
Děkuji mockrát za radu, pokusil jsem se tak učinit. --Glojn (diskuse) 3. 3. 2021, 16:28 (CET)
@Glojn:Jen jsem chtěl připomenout zásadu minimálně dvou nezávislých netriviálních věrohodných zdrojů. Ve vašem případě bych doporučil citaci z dané knihy tj. uvést stánku/y, odkud se daná informace čerpala, pro snadnější dohledání ověřitelnosti. Uvedení knihy jako celku chápejte jako zdroj, ve kterém je daleko více informací, než je uvedeno v článku na Wiki. Ikcur (diskuse) 3. 3. 2021, 18:00 (CET)
Tak jsem přidal ještě 2 reference ze dvou francouzských stránek. Snad už je to v pořádku. --Glojn (diskuse) 3. 3. 2021, 18:34 (CET)

Neustálé nežádoucí nabízení nástroje Překlad

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, je v nastavení nějaká možnost, jak zamezit tomu, aby mi při vytváření nových článků Wikipedie neustále nenabízela nástroj Překlad? Skoro pokaždé vyskakuje tabulka a já o nástroj Překlad nestojím, a už je to docela otravné. V nastavení Beta verze mám překlad vypnutý, ale stejně mi nabídka neustále vyskakuje. Moson81 (diskuse) 3. 3. 2021, 13:58 (CET)

Mě to taky dost obtěžuje, ale ještě víc mi vadí jiná věc – nedivte se pořád, že devětadevadesát procent nováčků sem vkládá strojové překlady, když je k tomu sami navádíte.--Hnetubud (diskuse) 5. 3. 2021, 15:39 (CET)
@Moson81: Hm, teď si nejsem jisté, jaké chování přesně popisujete. Já pokud kliknu na červený odkaz, tak na mě nic nevyskakuje (a to mám Překlad jako betaverzi dokonce zapnutou, další nestandardní nastavení u mě jsem také nezaznamenal). Mimo jiné to ale znamená, že to určitě nějakým způsobem vypnout půjde. I když je pravda, že striktně používám editor kódu, takže jsem mnoha nových vymožeností ušetřen. — Draceane diskusepříspěvky 5. 3. 2021, 18:46 (CET)
@Draceane: Už jsem na to přišel. Nabídka vyskakuje pouze, pokud mám nástroj Překlad vypnutý. Když si ho v betaverzi zapnu, tak už se nabídka neobjevuje. Jenže zase když si v betaverzi Překlad zapnu, tak se jednak objevuje nabídka, pokud najedu na příspěvky, jednak se u článků objevují v postranní sekci jazyky, v nichž článek neexistuje, což je rovněž nežádoucí. Moson81 (diskuse) 5. 3. 2021, 19:07 (CET)
@Hnetubud Nástroj nikoho nenavádí k vkládání strojových překladů, nebo se mýlím? Mohl byste toto chování popsat přesněji? --Martin Urbanec (diskuse) 5. 3. 2021, 20:33 (CET)
@Martin Urbanec, Hnetubud: Očekávám, že Hnetubud naráží na to, co jsem krátce popsal třeba zde. OJJ, Diskuse 6. 3. 2021, 15:56 (CET)
@OJJ Bohužel poslední dobou nejsem na patrole tak aktivní, jak jsem bývával, ovšem pokud máš pocit (spolu s kolegou @Hnetubud), že nové články z překladu jsou z většiny strojáky, dá se zvýšit citlivost nástroje na nepozměněný překlad. Funguje tak, že povolí určité množství (ve výchozím nastavení poměrně vysoké, tuším 90 %) nezměněného strojového překladu v článku (s vyšším procentem nepovolí překlad zveřejnit). Toto číslo se dá nastavit, můžeme ho třeba zkusit snížit na 80 %, a uvidíme, zda se efektivita nástroje zvýší.
Pro zajímavost, aswiki, idwiki a tewiki má 70 %, zhwiki dokonce 95 %. --Martin Urbanec (diskuse) 6. 3. 2021, 16:51 (CET)
Ještě dodám, že nástroj umožňuje i per-projekt vypnout strojový překlad úplně (má to tak enwiki [ta navíc vyžaduje alespoň 500 editací a 30 dní od registrace] a dewiki, například), kdybychom chtěli. --Martin Urbanec (diskuse) 6. 3. 2021, 16:54 (CET)
Díky za reakci, vypnutí strojového překladu znamená, že nástroj je aktivní, ale překlad musí udělat uživatel sám bez pomoci translatoru nebo ho to úplně vypne pro nováčky? Určitě jsem pro snížení na 70%, myslím že to povede ke kýženému cíli. Mějte se fajn --F.ponizil (diskuse) 6. 3. 2021, 16:58 (CET)
@F.ponizil Vypnutí strojového překladu znamená, že nástroj nebude umožňovat použití překladače. Samozřejmě to nezabrání copy&paste překladu z translatoru (a díky tomu, že nástroj pak nebude vědět, co je nezměněný stroják, a co vlastní text, ani triviálnímu copy&paste, publish), ale trošku to znepříjemní postup "klikni na přelož vše, změň pár slov, zveřejni". --Martin Urbanec (diskuse) 6. 3. 2021, 17:06 (CET)
@Martin Urbanec Díky, jenže když se to vypne (předpokládám, že všem), tak se ztratí jedna z výhod – převádění wikiodkazů. Proto bych spíš snížil to procento.. --F.ponizil (diskuse) 6. 3. 2021, 17:09 (CET)
Jen mě tak zběžně napadlo... Je třeba možné nástroj zpřístupnit jen pro určitou skupinu uživatelů? Konkrétně mám na mysli WP:PU. --Harold (diskuse) 6. 3. 2021, 17:22 (CET)
@Harold to je dobrej nápad... --F.ponizil (diskuse) 6. 3. 2021, 17:25 (CET)
@Harold Možné je ledacos, ale nestálo by za to nejdříve vyzkoušet, zda nebude stačit snížit toleranci na stroják? --Martin Urbanec (diskuse) 6. 3. 2021, 17:42 (CET)
@Martin Urbanec: Zkusil bych alespoň to. Nějakou hlubokou analýzu jsem nedělal, ale cítím to takto. Letmě jsem vybral z RC posledních pár od žlutých uživatelů: Valdaracete, Wakeskating. Osobně bych kvitoval to snížení, případně povolení pro omezenou skupinu, třeba pro automaticky schválené. OJJ, Diskuse 6. 3. 2021, 18:02 (CET)
Teď jsem se na to díval (vybral jsem náhodně pár článku se značkou Překlad) a je to jak kdy... někdy se ti autoři k článku vrátí a upraví ho, jindy ho nechají být... Určitě jsem pro snížení na 70% --F.ponizil (diskuse) 6. 3. 2021, 18:49 (CET)
Ale jo, klidně. :-) Chtěl jsem jen nadhodit možnost (resp. zeptat se na ni), která mě napadla a která se tu do té doby neobjevila. --Harold (diskuse) 6. 3. 2021, 18:24 (CET)
Dobré odpoledne, já si myslím, že nástroj překlad je dobrý, ale musí se správně používat. Je určitě velmi lákavé naklikat nový článek a pak ho hned bez úprav zveřejnit. Mě na tom nástroji nejvíc vadí, že neumí převést reference, dělat to ručně je docela pruda... Dřív když jsem překládal bez tohoto nástroje tak to bylo podstatně pracnější. Výhodou je, že převede wikiodkazy pomocí položky ve Wikidatech a že zobrazuje text ve dvou sloupcích, což je šikovné a dnes už nepřekládám jinak (ale vždy napřed publikuji na písek)
Někdy se zdá, že ty články jsou pouze prohnané přes translator. Jak to řešit nevím, vypnout tento nástroj nováčkům není řešení. Možná by pomohlo zákaz publikace do HJP s upozorněním, že překlad je potřeba po sobě za dva nebo tři dny upravit.
Mějte se fajn --F.ponizil (diskuse) 6. 3. 2021, 15:54 (CET)
@F.ponizil Dovoluji si upozornit na svůj příspěvek o pár řádek výše. Jde snížit procento nezměněného strojového překladu, který nástroj toleruje. --Martin Urbanec (diskuse) 6. 3. 2021, 16:53 (CET)
Asi můžu doporučit jen skrýt si ten pop-up pomocí CSS: .cx-callout { display: none !important; }. --Matěj Suchánek (diskuse) 6. 3. 2021, 13:51 (CET)
@Moson81 @Matěj Suchánek Ještě pro jistotu dodám, že tento kód se vkládá do User:Moson81/common.css. --Martin Urbanec (diskuse) 6. 3. 2021, 16:52 (CET)
@Matěj Suchánek, Martin Urbanec: Děkuji mnohokrát za pomoc! Tabulka se mi už nezobrazuje. Moson81 (diskuse) 7. 3. 2021, 11:36 (CET)

Strojové překladače jsou cestou do pekla, to se jasně ukázalo už u projektu Česko-slovenské wikipedie (a nikdo se z toho bohužel nepoučil). Přestaňte konečně nováčkům sugerovat ten nesmysl, že encyklopedista nemusí ničemu rozumět, protože překladač všechno udělá za něho. Ano, je tam sice nenápadná douška „Strojový překlad je užitečný, ale je potřeba, abyste poté výsledný text zkontrolovali“ – ale kdo to udělá? To je asi stejně chytré jako dát malému dítěti do ruky pancrfaust a říct mu, aby s ním ale zacházelo opatrně.--Hnetubud (diskuse) 6. 3. 2021, 22:25 (CET)

Opravdu má smysl měnit nastavení, jen kvůli pár článkům, které nejsou k přečtení. PU tady z nováčků nemá nikdo. --Ján Kepler (diskuse) 7. 3. 2021, 11:01 (CET)
@Hnetubud Kde se ta "sugerace" prosím nachází? --Martin Urbanec (diskuse) 7. 3. 2021, 11:15 (CET)
Tak nějak nevím, zda je ta vaše nechápavost skutečná nebo předstíraná. Ani nevím, co z toho je pro českou wikipedii horší varianta. Vím jenom, že o debatu vedenou tímto stylem opravdu nemám zájem.--Hnetubud (diskuse) 7. 3. 2021, 20:34 (CET)
Zaznamenal jsem na MediaWiki iniciativu snažící se o podporu „překladů částí článků v mobilním rozhraní“. Vypadá to, že to (snad) bude opt-in, já bych zde zavádění podobného nástroje nepodporoval. — Draceane diskusepříspěvky 8. 3. 2021, 20:59 (CET)

Infobox - soustroví - přidání mapy

Zdravím zkušenější kolegy a poprosil bych o radu, jak mohu přidat mapu státu do infoboxu. Jedná se mi například o tento mnou založený článek Andrejanovy ostrovy. V infoboxu jsem vše vyplnil podle informací z ruské wikipedie. Na ruské wikipedii je přidána ve spodní části infoboxu mapa Aljašky, kde jsou ostrovy vyznačeny. Umím přes loc map to přidat například v infoboxu sídel, ale tady se mi to nepodařilo. Přidal jsem tam v editaci zdroje v tom infoboxu loc map= a zadání a nic se nezobrazilo. Co dělám špatně? Jak to udělat správně? Děkuji za vysvětlení. --Stavrog (diskuse) 6. 3. 2021, 14:19 (CET)

{{Infobox - souostroví}} ten parametr loc-map nepodporoval. Přidal jsem ho tam, takže v článku se už zobrazuje. --Matěj Suchánek (diskuse) 6. 3. 2021, 14:30 (CET)
Perfektní, moc děkuji. --Stavrog (diskuse) 6. 3. 2021, 14:37 (CET)
@Matěj Suchánek Už jsem pochopil, jak se to přidává v šabloně infoboxu. Pokud bych někdy v budoucnu narazil na nějaký chybějící parametru nějaké infoboxu, mohu to tam přidat sám od sebe? Nebo to mohou dělat třeba správci a nebo jiní zkušenější uživatelé? Myslím to tak, aby si každý nepřidával do infoboxu, co se mu tam zrovna líbí a hodí. --Stavrog (diskuse) 7. 3. 2021, 12:13 (CET)
V podstatě bych se držel WP:ESO, WP:NŽP, WP:Konsenzus a WP:CWN. Pokud vám to různé zámky dovolí, samozřejmě můžete jakkoliv upravit kterýkoliv infobox, ale současně je potřeba brát ohled na to, že infobox může být vložen ve stovkách i tisících článků. Takže pokud si nejste jistý, je lepší se o své záměry podělit a nechat je prodiskutovat / implementovat někoho zkušenějšího (což neznamená, že zkušenější uživatelé jsou neomylní nebo mají v úpravách infoboxů nějaká privilegia). Pro ilustraci viz nedávný problém nebo nedávný spor.
V tomto případě byste to klidně mohl provést sám, protože 1) se jenom přidal parametr, 2) který je rozšířený napříč podobnými infoboxy a 3) nemá „side effect“ (nepřebírá data z Wikidat ani je negeneruje třeba z vložených souřadnic). --Matěj Suchánek (diskuse) 8. 3. 2021, 11:46 (CET)
@Stavrog: Dobrý den, podle mě je potřeba obrázek vložit do položky mapa. --Podroužek (diskuse) 6. 3. 2021, 14:31 (CET)

Použití fotografie od neznámého autora

Dobrý den, do článku Louis Topič, který jsem cca před rokem vytvořil, bych chtěl přidat fotografii, kterou mě v roce 1974 pan Topič věnoval. Autora fotografie neznám, jenom vím, že byla zveřejněna v časopise Svět v obrazech v roce 1973 nebo 1974. Autorem mohl být fotograf zmíněného časopisu nebo ji mohl pořídit jiný fotograf a p. Topič ji dal k dispozici. Po autorovi jsem pátral, ale bezúspěšně. Dala by se pro tento případ na Commons nalézt nějaká použitelná licence? Děkuji za případnou odpověď --Bohemianroots (diskuse) 6. 3. 2021, 23:17 (CET)

@Bohemianroots: Dobrý den, aby mohla být fotografie na commons nahrána, musí uplynout minimálně 70 let od smrti autora, nebo musí být fotografie publikována před více jak 70 lety, pokud je autor neznámý. Jinak je vyžadováno svolení autora. --MIGORMCZ (diskuse) 6. 3. 2021, 23:28 (CET)
Díky za odpověď. --Bohemianroots (diskuse) 7. 3. 2021, 13:35 (CET)
Jen doplním: Jinak je vyžadováno svolení autora, nebo majitele autorských práv. --Svajcr (diskuse) 7. 3. 2021, 13:50 (CET)

NVP

Při psaní článku jsem narazil na zkratku NVP – je to pravděpodobně nějaký orgán z doby komunismu (většinou se objevuje jako „rozhodnutí NVP“), ale nejsem schopen dohledat, o co by se mohlo jednat. Poradíte někdo? — Draceane diskusepříspěvky 7. 3. 2021, 21:56 (CET)

Jestli se článek týká pražského dění, tak Národní výbor hl. m. Prahy. (A komunismus to nebyl...) --Jann (diskuse) 7. 3. 2021, 22:11 (CET)
Skvělé, díky za rychlou odpověď. Koukal jsem, že to tady je v textu různých článků je, tak to bude dobré výhledově prolinkovat. — Draceane diskusepříspěvky 7. 3. 2021, 22:16 (CET)

roztrousena skleroza

89.24.45.158 9. 3. 2021, 11:55 (CET) chtela bych vedet jak je ucinne CBD, coz mi na RS moc nepomaha, tak mevim co mam uzivat, driv jsem mela THC

Dobrý den, Wikipedie nemůže suplovat zdravotnický systém. Pokud máte pochybnosti o své medikaci, tak se prosím obraťte na svého lékaře. Děkuji za pochopení. S pozdravem --F.ponizil (diskuse) 9. 3. 2021, 12:01 (CET)

Pomoc se skrytím

Dobrý den, nedaří se mi skrytí dosud nepřeložené části článku Ionizace záchytem elektronu, který jsem založil. Chtěl bych v jeho vytváření pokračovat tak, že budu postupně překládat jednotlivé části a zatím nepřeložené budou skryté pomocí značky <!-- -->.--M97uzivatel (diskuse) 19. 3. 2021, 11:26 (CET)

Dobrý den, já tu část nevidím, resp. je vidět, až když si otevřu editaci zdrojového kódu, čili syntaxe tagu pro poznámky je správná. Mějte se fajn. S pozdravem --F.ponizil (diskuse) 19. 3. 2021, 11:33 (CET)
OpravenoOpraveno Opraveno. Odstranil jsem skrytý komentář v původním textu, jehož ukončovací značka --> předčasně ukončovala skrytí nepřeložených částí. --Matěj Orlický (diskuse) 19. 3. 2021, 11:37 (CET)

Infobox bilaterální vztahy

Dobrý den,--Matěj Orlický (diskuse) 20. 3. 2021, 14:50 (CET) nedaří se mi editovat infobox v překladu článku Kanadsko-české vztahy, poradíte? --Mojmir13 (diskuse) 19. 3. 2021, 14:41 (CET)

@Mojmir13: Dobrý den. Je to tím, že do {{Infobox - bilaterální vztahy}} dosud nikdo nedoplnil data zvaná Strojový popis šablony, která ji umožňují editovat ve Vizuálním editoru. Můžete na dané stránce zvolit místo Editovat záložku „Editovat zdroj“, zkopírovat tam příklad ze stránky infoboxu a doplnit tam místo ukázkových požadované údaje. --Matěj Orlický (diskuse) 19. 3. 2021, 14:50 (CET)
Doplnil jsem strojová data, takže už by to mělo jít i vizuálně. --Matěj Orlický (diskuse) 19. 3. 2021, 15:22 (CET)
Teď je to v pořádku, díky. Chtěl jsem do šablony ještě vložit mapky obou států, to ale nejde. Map Kanady je ve Wikimedia několik, ale mapku Česka jsem tam neobjevil, tak jsem tam nechal Svět. --Mojmir13 (diskuse) 20. 3. 2021, 10:46 (CET)
@Mojmir13: Podíval jsem se pomocí Odkazuje sem, do jakých článků je infobox vložen, klikl jsem na č-mexické vztahy, tam v infoboxu na mapku a soubor byl v c:Category:Bilateral maps of the Czech Republic. A co tam nenajdu: c:File:Canada Czech Republic Locator.png. Potěšení ji přidat do článku už vám přenechám… Matěj Orlický (diskuse) 20. 3. 2021, 11:02 (CET) A přitom článek má anglickou verzi, takže se stačilo po mapce podívat tam. --Matěj Orlický (diskuse) 20. 3. 2021, 11:09 (CET)
Díky za spolupráci. Jsou tam ještě v referencích 2 odkazy, č.4 a 5, které nefungují. Bylo by dobré je nahradit jinými, kdyby jste chtěl a něco vhodného našel. Zdravím. --Mojmir13 (diskuse) 20. 3. 2021, 14:28 (CET)
@Mojmir13: Nefunguje ani č. 3. Myslím, že český čtenář by ocenil dohledání zdroje k této kauze v češtině, což jistě nebude problém. I když samozřejmě pohled druhé strany může být pro srovnání také vhodný. Na nefunkčních odkazech je pěkně vidět, k čemu je užitečné nevkládat jen prostý odkaz, ale celou citaci s názvem článku, autorem atd., podle kterých se pak dá lépe dohledávat nová webová adresa. --Matěj Orlický (diskuse) 20. 3. 2021, 14:50 (CET)

Věc nikoho

dobry den, edituji heslo Věc nikoho, dnes jsem upravila zmeni hesla, ale bohuzel ne jenom na piskovisti, ale uz i primo na hlavnich strankach, heslo uz je tedy na webu. mohu poprosit o radu co s tim nebo pripadne kontrolu hesla, jestli bude treba jeste nejake predelat. Dekuji za pomoc a radu. Omlouvam se za nedorozumeni. S pozdravem HC

dekuji. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Hana Cardová (diskuse)

@Hana Cardová: Dobrý den. Na první pohled tam žádný zásadní problém nevidím, až na příliš rozsáhlou citaci zákona. Na druhý pohled dva podstatné problémy článku 1) silně čechocentrický, věc nikoho v českém právu by měla správně tvořit jen jednu kapitolu, která by se při tomto rozsahu asi měla zkrátit a text vyčlenit do samostatného článku; 2) text je psán hodně odborně právnicky, encyklopedie nemá být výkladem zákona pro právníky, styl by měl být více populárně-naučný, laicky srozumitelný, a také nějaké zasazení do širších souvislostí – jaký má takový status místo v historických a současných práv. systémech apod. --Matěj Orlický (diskuse) 20. 3. 2021, 14:37 (CET)

Fail

Zdravím, skoro pořád mám tyto chyby, a proto třeba jednu fotku nahrávám půl hodiny. Nějaké návrhy?

https://ibb.co/SyMvr3L --Luhačovice 2021 (diskuse) 24. 3. 2021, 19:15 (CET)

@Luhačovice 2021: Chyb není na vaší straně, toto je nějaký problém na straně Commons. JAn (diskuse) 24. 3. 2021, 19:57 (CET)
To je sice "hezké", ale je k tomu možnost kontaktovat adminy na Floridě, ať se na to podívají? Mám to chápat tak, že wiki servery nedokáží obsloužit takové množství žádostí? --Luhačovice 2021 (diskuse) 25. 3. 2021, 11:02 (CET)
@Luhačovice 2021:Jednou za čas se to stává, obvykle to netrvá déle než pár desítek sekund, výjimečně několik minut. --JAn (diskuse) 25. 3. 2021, 20:11 (CET)
Já mám bohužel zkušenosti se 30ti minutami. --Luhačovice 2021 (diskuse) 26. 3. 2021, 10:22 (CET)

Portál

Dobrý den, nevím, co mám udělat s archivem u portálu novověk, chtěl bych ho využívat jen občas, jinak bych chtěl do archivu zatřídit jiné informace (články, zajímavosti, atd.) Chtěl nějak archiv uspořádat, jenže nevím, co právě udělat s tím starým archivem, pomůže mi někdo? Děkuji za pomoc. --Glojn (diskuse) 26. 3. 2021, 12:56 (CET)

Dobrý den, z popisu mi není zřejmé, co je vaším záměrem. Chcete občerstvit obsah portálu? Pro přípravu obsahu sloužila podstránka /Připravované, pro už použitý obsah podstránka /Archiv, uspořádání je do sekcí podle měsíců. Můžete využít a navázat. --Matěj Orlický (diskuse) 26. 3. 2021, 13:37 (CET)

Ano, to jsem myslel, z archivu něco využiji a něco nahradím něčím jiným. Nicméně děkuji za pomoc. --Glojn (diskuse) 26. 3. 2021, 13:45 (CET)

Samozřejmě si např. můžete v Připravovaných založit sekci 2021, do ní přemístit nepoužité připravené, doplnit z archivu (recyklace už dávno použitých), doplnit něco svého, samozřejmě zase po měsících (či jinak dlouhé době) a pak už to jen každý měsíc přetočit.
Připravovat obsah na každý měsíc je ale dost náročné, zvlášť dlouhodobě vydržet a je otázka, jak velký bude okruh čtenářů, co se budou na portál pravidelně vracet a tedy měnící se obsah ocení. Můj tip: Já bych raději udělal 12 článků, které by se každý rok prostřídaly, to se dá udělat i automaticky a vždy se pak podle chuti může libovolný článek upravit či vyměnit za nový. --Matěj Orlický (diskuse) 26. 3. 2021, 13:56 (CET)
Dobře, udělám to tak. Řekl bych, že se jedná o nejlepší způsob, jak se starat o portál. --Glojn (diskuse) 26. 3. 2021, 15:14 (CET)

Externí odkazy

U jednoho hesla, který je stavbou podobný jako heslo které chci vytvořit je uvedeno:

UNICEF [cit. 2013-03-13]. Dostupné online. 

s odkazem, který nyní vede na stránky, které s daným článkem zřejmě nesouvisí. ( Nevím zda to je chyba, kterou bych případně upravil) Ale hlavně jsem nějak nerozkodoval na co se ta citace odkazuje...zřejmě datum kdy to bylo na těch stránkách zveřejněno?

--Dokola (diskuse) 30. 3. 2021, 20:44 (CEST)

@Dokola: Dobrý den. To je datum citace, jinak řečetno kdy byl odkaz doplěn do Wikipedie. Pro případ, kdyby se obsah odkazované stránky změnil. Matěj Orlický (diskuse) 30. 3. 2021, 21:28 (CEST)
@Dokola: Dobrý den, jestli se jedná o článek Gymnázium Kadaň tak odkaz UNICEF je chybný a můžete ho smazat. Datum je datum, kdy byl vložen externí odkaz a byl funkční. Zda tehdy na webu bylo něco jiného zjistíme jen pomocí web archivu. Je to odpověď na vaší otázku? --Podroužek (diskuse) 30. 3. 2021, 21:32 (CEST)
Díky, už jsem pochopil princip z předchozí odpovědi, už jsem smazal. --Dokola (diskuse) 30. 3. 2021, 21:44 (CEST)

Článek Unicorns of Love

Dobrý den, potřebuji pomoc s mým článkem Unicorns of Love. Nemám tušení, co bych měl upravit, aby byl článek v pořádku, děkuji.--SuperRohlik (diskuse) 31. 3. 2021, 14:19 (CEST)

Wikipedie:Vzhled a styl myslím dobře vystihuje, jak by měl článek vypadat. Taky se hodí WP:Typografické rady ohledně psaní mezer, uvozovek apod. (Další podněty: nadbytečný nadpis opakující název článku, vybrat kategorii ze stromu Kategorie:Progaming, doplnit nějaké další zdroje a externí odkazy.) --Matěj Suchánek (diskuse) 2. 4. 2021, 11:26 (CEST)

Potřebuji pomoc

Dobrý den, nedávno jsem vytvořil článek na wikipdeii, je to překlad z anglické wikipedie. Na mém článku objevilo se mi upozornění, že tam jsou nepřeložená slova a že se to za týden smaže, ale já tam nevidím žadná slova, která by mohla být přeložena do češtiny. Co mám dělat? Děkuji za odpověď. --90.183.14.142 31. 3. 2021, 14:32 (CEST)

Zdravím, pokud se jedná o článek Rocket League, tak nejde o konkrétní slova, ale o fakt, že článek vznikl překladačem a na některých větách je to vidět (poté to přebrali Warner Bros. Interactive Entertainment na konci roku 2017; Battle-Cars obdržely smížené recenze a nebyl úspěch, získal věrnou fanouškovskou základnu; zušchletily hratelonsti z Battle-Cars). Článek budete muset projít a formulace opravit, počeštit. Díky za pochopení --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 31. 3. 2021, 14:37 (CEST)

Dva a půl chlapa

Zdravím, mohl by někdo rozlousknout problém s reverty v článku Dva a půl chlapa? B.mertlik (diskuse) 31. 3. 2021, 22:50 (CEST)

Zkusil jsem pomoct stručným vysvětlením na uživatelově diskusní stránce i volbou alternativní formulace. Uvidíme, jestli to zabere. --Bazi (diskuse) 1. 4. 2021, 00:08 (CEST)

Nový záznam na Wikipedii

Připravuji rozsáhlejší záznam zatím na svém pískovišti. Nemám moc zkušeností, tak se chci zeptat, zda je lepší celé téma po dokončení zveřejnit a čekat případné opravy a změny a nebo to dát někam k posouzení aby se vychytaly chyby před zveřejněním?

Dokola (diskuse) 2. 4. 2021, 02:03 (CEST)

Nějaký zvláštní posuzovací systém tu na Wikipedii (zatím) není, v podstatě nejlépe toho docílíte právě žádostí tady. Vidím tam poznámku, zda citovat wiki. Odpověď je ne, ve Wikipedii nelze citovat Wikipedii (ani cizojazyčnou). --Matěj Suchánek (diskuse) 2. 4. 2021, 11:31 (CEST)
Děkuji (to citovat wiki je jen poznámka pro mne, zatím zkoumám jak propojit stejné informace na wiki, když to není odkaz přímo na nějaké heslo a dávám si dohromady zdroje a odkazy) --Dokola (diskuse) 2. 4. 2021, 16:49 (CEST)

Eva Kacanu

Dobrý den, vytvořila jsem článek viz zde, ale z informací na en wikipedii jsem skoro nic nepoužila. Mám uvést v článku, že je to překlad. Děkuji JanaJin (diskuse) 3. 4. 2021, 14:57 (CEST)

@JanaJin: Dobrý den. Nikoli, to se uvádí jen v případě, že jde skutečně o překlad textu, ne ani pro případ převzetí informací. U Eva Kacanu je navíc vidět vaše kvalitně odvedená práce s uvedením zdrojů, kterému anglický pahýl opravdu nemá co nabídnout. Díky. --Matěj Orlický (diskuse) 3. 4. 2021, 15:10 (CEST)

Heslo Radomír Jonzcy - jak doložit nezávislý netriviální věrohodný zdroj

Dobrý den jsem překvapen tvzením, že "předmět tohoto článku možná nesplňuje podmínky významnosti." Významnost jsem podle mého názoru doložil uvedením dvou nezávislých netriviálních věrohodných zdrojů (jednak odkaz na web Klubu Pathfinder, který dotyčný spoluzakládal a dále odkazem na web, na kterém se prodává kniha/příručka, kterou dotyčný napsal). Když tak si přečtěte prosím celý článek, ale nemohu si pomoct, dotyčný skutečný významný (minimálně v prostředí Církve adventistů sedmého dne a organizace KLub Pathfinder). Je i byť amatérským zpěvákem a ne youtube má několik nahraných písní (vydal též CD - ač v době, kdy o tom není důkaz na webu). Co ještě mám udělat, aby tot heslo nebylo smazáno? HonzaBez (diskuse) 9. 4. 2021, 01:15 (CEST)

Dobrý večer. Vlastní web, web vlastní organizace, e-shop, atd. nejsou nezávislé zdroje a reference. Přečtěte si prosím Wikipedie:Dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje. Nezávislé zdroje jsou např. články v celostátních novinách, napsané o subjektu, nikoli subjektem. A ještě něco - to, že je někdo významný v životě, v nějaké komunitě, apod., neznamená, že je významný encyklopedicky. Nuže, pokuste se něco najít, a kdyžtak se ptejte dál. Díky za pochopení, KPX8 (diskuse) 9. 4. 2021, 01:24 (CEST)
Přesněji řečeno - článek může být i v regionálním tisku, sporný už je článek v tisku spojeným s církví adventistů. Například [5] by asi použít šlo, ale druhý odkaz ze stejným textem už ne. --JAn (diskuse) 9. 4. 2021, 10:14 (CEST)

Publikování překladu

Dobrý den, potřeboval bych panu Micopulosovi, českému designérovi, přeložit a publikovat stránku do angličtiny. Bohužel je pro mě tato operace pro následné zveřejnění dost nepřehledná a nevím, jak převést rovnou českou AKTUÁLNÍ verzi a pak si ji v editoru rovnou přeložit. Pomůžete mi s tím prosím? Jedná se o jméno: Radek Micopulos --Capoeira (diskuse) 9. 4. 2021, 21:53 (CEST)

Pravděpodobně budete muset projít tímto průvodcem, který vás dovede na založení draftu. Tam si potom můžete zkopírovat wikitext českého článku Radek Micopulos a postupně ho překládat. Nebo můžete zkusit nástroj k tomu přímo určený, ale ten může mít nedostatky. Bohužel vaše prosba nepopisuje, kde přesně jste se zasekl(a), takže víc nedovedu poradit. --Matěj Suchánek (diskuse) 11. 4. 2021, 11:51 (CEST)

Počty v galerii

Z Wikipedie:Pod lípou přesunul --Mario7 (diskuse) 10. 4. 2021, 19:09 (CEST)

Zdravím, jak zabránit zalamování řádků v galerii? Pokud člověk přidá 6. fotku, galerie ji automaticky šoupne na druhý řádek. Bylo to nějak "<gallery parrow=6>, ale kompletně to nevím. --Luhačovice 2021 (diskuse) 10. 4. 2021, 08:00 (CEST)

@Luhačovice 2021: Vše je v uvedeno v nápovědě. --Hugo (diskuse) 10. 4. 2021, 08:04 (CEST)

Chyba v kódu

Ahoj, i já bohužel potřebuji pomoc :-( Pro jarní Wikivšem jsem napsal článek Vzpoura v Kragujevaci. Hlásí mi to dole chybu s citacemi, ale ať jsem koukal do kódu a do referencí jakkoliv, tak jsem žádnou chybu nenašel :-( Pravda, citace jsem původně zkopíroval (zčásti) z článku 71. pěší pluk, ale nenašel jsem chybu. Můžete mi prosím pomoci toto opravit? Děkuju. Aktron (|) 10. 4. 2021, 12:39 (CEST)

@Aktron: Ahoj, problém byl v tom, že tam máš poznámku, ale neměl jsi tam na ně patřičnou sekci s {{Poznámky}}. Opravil jsem. Ať se daří. --Vojtasafr (diskuse) 10. 4. 2021, 12:48 (CEST)

Chybné odkazy

Viz prosím Diskuse:Československá medaile Vítězství. Hledal jsem na více verzích a zjistil jsem, že v některých verzích existují k této medaili články dva: článek o medaily všeobecně (např. de:Interalliierte Siegesmedaille) a pak články k medailím jednotlivých zemí (jako de:Interalliierte Siegesmedaille (Tschechoslowakei)). Oprava je pro mne složitá. Strcprstkrzkrk (diskuse) 10. 4. 2021, 18:18 (CEST)

@Strcprstkrzkrk: Změněno, v pořádku? --Matěj Orlický (diskuse) 10. 4. 2021, 18:31 (CEST)
O jé, to šlo rychle... Podívám se na to. Dík. Strcprstkrzkrk (diskuse) 10. 4. 2021, 18:36 (CEST)

Dotaz k heslu Bohumil Pospíšil

Dobrý den, U tohoto hesla chybí informace o Pospíšilových 3 dětech zplozených v nemanželském vztahu. Jsem jeho vnukem, mám o tom věrohodné informace od své matky, Pospíšiolvy dcery. Mám i originály Pospíšilových portrétů od neznámého malíře z doby pobytu v Rusku, další fotografie, jeho dopis z Turecka z 5.11.1926 mojí babičce, s dotazem, "zda přišly peníze a jak se mají děti". Mám také nějaké dokumenty,které pravděpodobně zůstaly v úschově u mé babičky, týkající se Josefa Hübla,který je v textu u tohoto hesla zmiňován. Jde o vysvědčení z gremiální školy, legitimaci z doby jeho vojenské služby, vojenské fotografie... Dejte mi, prosím, vědět, zda, jak a případně které z informací mám k heslu přidat, či zda bude lepší, když je předám někomu jinému. Ačkoli jsem vnukem této osobnosti, nejsem žádný literát :-). P. Morávek e-mail moravekpavel@volny.cz --185.75.118.12 11. 4. 2021, 12:34 (CEST)

Dobrý den, pane Morávku. Děkujeme za nabídku, na Wikipedii bychom mohli upotřebit jen ty portréty a fotografie, pokud by byly nafocené/digitalizované. Jinak by bylo vhodné kotaktovat nějakého badatele, kdo se o vašeho dědečka již zajímal – dle článku Zdenka Klöslová (jestli je ještě aktivní, ročník 1935) a Jaroslav Olša, jr. Případně můžete oslovit Národní archiv https://www.nacr.cz, zda by měli zájem převzít a zpřístupnit dalším badatelům.
A možná vám lépe poradí kolega Svenkaj, který je autorem toho hesla. --Matěj Orlický (diskuse) 11. 4. 2021, 13:22 (CEST)

Přidání svobodných obrázků

Zdravím, rozhodl jsem se přepsat článek o Fakerovi, pravděpodobně největší osobnosti esportu. Článek je zastaralý a nesplňuje základní potřeby, navíc si taková osobnost zaslouží mnohem obsáhlejší a lépe napsaný článek. Chci vyměnit taky fotku - ta je zastaralá, ještě z roku 2013 a už v minulosti jsem musel několikrát obhajovat použití Free Wikipedia Commons fotek ve svých článcích. Jak to tedy je? Obrázek, který jsem vybral jako novější a lepší je zde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2015_롤챔스_코리아_스프링_우승팀_SKT_T1_인터뷰_(이상혁).jpg - jinými slovy přímo na Wiki-Commons a měl by tedy být volný k použití. --Hotntotn (diskuse) 12. 4. 2021, 11:41 (CEST)

@Hotntotn Dobrý den, díky za upozornění, fotku jsem vyměnil. Na Commons jsem našel jinou z roku 2015, která je podle mého názoru vhodnější (lepší kvalita, obličej není zakrytý mikrofonem). V článcích je možné užívat fotky z Commons. V případě dotazů mě neváhejte kontaktovat. S pozdravem --F.ponizil (diskuse) 12. 4. 2021, 12:24 (CEST)

Mezijazykové odkazy

Dobrý den, vytvořil jsem článek Ujgurská kuchyně a z nějakého neznámého důvodu tam nelze přidat mezijazykové odkazy, tlačítko přidat odkazy nefunguje a kamsi mě přesměrovává.Bedinek (diskuse) 15. 4. 2021, 10:38 (CEST)

@Bedinek dobrý den, já tam mezijazykové odkazy vidím... Mezijazykové odkazy se přidávají přes Wikidata :-) S pozdravem --F.ponizil (diskuse) 15. 4. 2021, 11:14 (CEST)
Odkaz n cswiki přidal až v 10:52 uživatel Jkrn111 poté, co v článku upravoval řazení kategorie. --Matěj Orlický (diskuse) 15. 4. 2021, 12:10 (CEST)

Vytvoření článku se stejným názvem

Zdravím, jsem na wikipedii poměrně nový, články vytvářím trochu primitivním způsobem - nejdřív do vyhledávacího pole napíšu přesný název článku, následně kliknu na "Vytvořit článek". Jelikož se zaměřuju především na esport, chci vytvořit článek o osobě, vystupující pod jménem Uzi - tedy stejným jménem, jaký mají Izraelské samopaly. No, a tady nastává můj problém. Nemůžu článek založit, protože článek se stejným názvem už existuje a já neznám žádný jiný způsob, jakým se články zakládají xd Je nějaký další způsob, jak vytvořit článek, který nese stejné jméno, jako již existující článek?--Hotntotn (diskuse) 16. 4. 2021, 11:33 (CEST)

Dobrý den, Váš způsob vytváření článků je naprosto v pořádku, vyhledáním přesného názvu a kliknutím na červený odkaz. Pro odlišení více významů (osob) stejného jména používáme rozlišovače, vizte Wikipedie:Rozlišovač. V případě článku o hráči jménem Uzi (srov. anglický Uzi (gamer)) zadejte do vyhledávání přesný název včetně rozlišovače v závorce: „Uzi (hráč)“ (nebo rovnou klikněte na tento červený odkaz). A pak článek založte. Bude záhodno ještě do článku s hlavním významem Uzi vložit šablonu, která by odkazovala na ten další význam, ale to klidně můžete přenechat zkušenějším, kteří se v používání těchto šablon orientují. --Bazi (diskuse) 16. 4. 2021, 11:41 (CEST)

Infobox - rozhlasový pořad

V článku o rozhlasovém pořadu Buchty jsem použil Infobox - Rozhlasový pořad. Zdá se ale, že jde jen o přejmenovaný Infobox - televizní pořad, takže se při vyplnění políčka síť po zobrazení boxu chybně ukáže TV stanice. Je možné šablonu opravit? Děkuji. Tarbik (diskuse) 30. 3. 2021, 11:00 (CEST)

@Tarbik: On vlastně žádný {{Infobox - rozhlasový pořad}} neexistuje, je to jen alias pro {{Infobox - televizní pořad}}. Takže oprava nebude tak jednoduchá, ale možná by stačilo přejmenovat na univerzální Stanice ? == Účastníci ==
{| cellspacing="0" style="width: 238px; background: #f6f6f6;"| style="width: 45px; height: 45px; background: white; text-align: center; font-size: 14pt; color: black;" | Televize| style="font-size: 8pt; padding: 4pt; line-height: 1.25em; color: black;" | Tento uživatel je účastníkem WikiProjektu Televize.|}
Svou účast na projektu můžete vyznačit i na své uživatelské stránce: {{Účastník WikiProjektu Televize}}--Bazi (diskuse) 19. 6. 2014, 23:15 (UTC)--Tvstrela (diskuse) 29. 6. 2014, 15:51 (UTC)--RiniX (diskuse) 15. 4. 2017, 15:37 (CEST)--Tayari (diskuse) 9. 7. 2017, 12:30 (CEST)--Patrik L. (diskuse) 10. 3. 2019, 13:05 (CET)--Robins7 (diskuse) 7. 6. 2020, 23:32 (CEST)--Palu (diskuse) 7. 2. 2023, 23:51 (CET)
UpozorněnoUpozorněno Účastníci WikiProjektu Televize upozorněni. - co vy na to? --JAn (diskuse) 30. 3. 2021, 12:41 (CEST)
Předpokládám, že rozhlasových pořadů není mnoho, že by si zasloužily vlastní ib. --Tayari (diskuse) 30. 3. 2021, 14:20 (CEST)
Koukal jsem se na anglickou verzi a kromě některých parametrů navíc si nejsem jist ani s nadpisy u aktuálního pořadu. Pokud vyplníme producenta, dostaneme nadpis Produkce a televizní štáb, ale nevím, zdali lze štáb u rozhlasu takto označit. Nejlepší možností by tak bylo založit vlastní infobox, ale v kolika článcích by pak byl... (viz Tayari) RiniX (diskuse) 30. 3. 2021, 14:30 (CEST)
Určitě založit vlastní infobox. Vzory máme (en:Template:Infobox radio show) a rozhlasových článků je tu taky dost. --Harold (diskuse) 30. 3. 2021, 14:45 (CEST)
To zní rozumně. --Patrik L. (diskuse) 30. 3. 2021, 21:46 (CEST)
Vyřešil jsem neutrální označení „Produkce a štáb“, aby se v případě potřeby dalo použít i pro rozhlas. Přesměrování z rozhlasového vytvořil 16. ledna 2019 Dvorapa, tak by k tomu asi mohl vědět víc. V mnoha ohledech jsou si ty pořady podobné, případně by se dalo zvážit i přejmenování na „Infobox - pořad“. Ale kdyby převládl zájem jít samostatnou cestou, vytvořit nový infobox zkopírováním toho televizního s několika menšími úpravami asi není problém. --Bazi (diskuse) 31. 3. 2021, 13:39 (CEST)
Našel jsem tehdy dva články, které používaly infobox televizní pořad pro rozhlasový pořad a pár článků s tabulkou místo infoboxu. Vzhledem k tomu, že u všech těch asi pěti článků o rozhlasových pořadech, které tu tehdy byly, bylo 100% parametrů stejných jako u TV pořadu, rozhodl jsem se jen vytvořit přesměrování. Nemám problém ani s úpravami ib TV pořad, ani s vytvořením upravené kopie TV pořadu pro účely rozhlasu. --Dvorapa (diskuse) 5. 4. 2021, 09:24 (CEST)

Kromě již zmíněné kategorie rozhlasových pořadů tu máme i Kategorie:Podcasty. Všechny rozhlasové/podcastové články s televizním infoboxem se pak automaticky řadí do Kategorie:Údržba:Imdb není na Wikidatech a obdobných, kam samozřejmě nepatří. --Harold (diskuse) 18. 4. 2021, 11:54 (CEST)

Úprava článku

Zdravím, upravil by někdo můj článek https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Pr%C5%AFmysl_Zl%C3%ADnsk%C3%A9ho_kraje tak, aby se tam neobjevovali ty kolonky nahoře? Děkuji. --Mer48 (diskuse) 17. 4. 2021, 17:45 (CEST)

Pro začátek je potřeba, aby všechny (nezjevné) informace na Wikipedii byly opatřeny informací o tom, z kterého věrohodného informačního zdroje je možné je ověřit. To může těžko udělat někdo jiný než autor, protože ten by měl vědět nejlépe, odkud svoje vědomosti čerpal. Dalším problémem jsou formální náležitosti, které už ale snáz může vyřešit i někdo další. --Bazi (diskuse) 17. 4. 2021, 18:22 (CEST)

Rene Levinsky - fotografie

Zdravím K novému heslu René Levínský jsem přidal fotku, mám ji přímo od René Levínského, s umśtěním souhlasí a prý na ní má ta práva, co jsou požadována. Fotka ovšem zmizela a na rozdíl od textů jsou fotky pro mě už vyšší dívčí, nevím proč vlastně zmizela a nedokážu k ní nic dohledat. Co s tím mám udělat? Sehnat od RL nějakou autorizaci, že ji dává k disposicí pod tou správnou licencí?

Dík

CTOKOKOTOB (diskuse) 18. 4. 2021, 21:49 (CEST)

@CTOKOKOTOB: Zdravím, za prvé je potřeba u fotky správně uvést autora a původ (tzn. pokud není fotka vaše, nemůžete ji uvést jako vlastní dílo). A za druhé pak musí držitel autorských práv zaslat email se svolením. Návod jak na to naleznete tady: Nápověda:Svolení autora. --MIGORMCZ (diskuse) 19. 4. 2021, 00:57 (CEST)
díky. Možné porušení autorských práv se mi ovšem neobjevilo.
CTOKOKOTOB (diskuse) 19. 4. 2021, 09:38 (CEST)
@CTOKOKOTOB: Neobjevilo, protože to asi někdo vyhodnotil jako jasné porušení autorských práv a v takovém případě se maže okamžitě (např. když je obrázek stažený z internetu označen jako vlastní dílo). Když tu fotku nahrajete, tak na její popisnou stránku ještě vložte {{subst:OP}}, čímž dáte ostatním najevo, že se svolením autora zabýváte a nedojde tak ke smazání. --MIGORMCZ (diskuse) 19. 4. 2021, 11:16 (CEST)

Obrázek

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jak sem můžu nahrát obrázek a jestli může být stažený z internetu a nemusím na něj mít autorská práva, díky za odpověď. Hellraiser102 (diskuse) 18. 4. 2021, 22:48 (CEST)

@Hellraiser102: Zdravím, pro nahrání fotky musíte buď být držitelem autorských práv, nebo zařídit písemné svolení od držitele autorských práv. Postup pro takové případy naleznete na stránce Nápověda:Svolení autora. --MIGORMCZ (diskuse) 19. 4. 2021, 01:00 (CEST)

Má stránka byla smazána

Dobrý den má stránka Vlčí náboženství byla smazána kvůli nedostatku zdrojů. Já chápu že nechcete, aby tu byli nějaké blbosti, ale není to blbost, akorát mám informace jen z jedné knihy a nějaké informace jsou podobné jako z článku Vlčí kult. Ale hlavně by jsem se chtěla zeptat jestli se dá ke smazanému článku nějak dostat. Já by jsem si ráda zkopírovala informace co jsem tam psala. Přeji pěkný den. Wolfík-Wolfka

Dobrý den. Nezoufejte, platí jedna dobře míněná rada. Okamžitě, jak heslo/článek na Wikipedii zveřejníte, udělejte si kopii jeho textu (nebo lépe celého jeho zdrojového textu) do svého textového editoru na svém PC a uložte si to na svůj pevný disk nebo USB flashku. Obnovit smazaný článek může nejspíše jen speciální wiki-uživatel s právy patroly nebo správce apod. (tohle nevím přesně). S pozdravem. --Mojmir Churavy (diskuse) 17. 4. 2021, 17:33 (CEST)
@Wolfík-Wolfka: Text jsem obnovil na Wikipedista:Wolfík-Wolfka/Vlčí náboženství. --Jvs 17. 4. 2021, 19:46 (CEST)
Moc děkuji. :D --Wolfík-Wolfka (diskuse) 26. 4. 2021, 11:21 (CEST)
@Mojmir Churavy Dobrý večer Vám přeji, obnovit smazanou stránku může jen správce; nicméně i arbitři mají právo si ji prohlédnout (ale nemůžou ji obnovit tak aby byly vidět všechny revize). Mějte se fajn. S pozdravem --F.ponizil (diskuse) 17. 4. 2021, 21:13 (CEST)

Sokoljan

Es wollten sich auch einige deutsche Benutzer auf Wikipedista:Sokoljan/Kondolenční kniha eintragen. Elop z.b. oder Amga, siehe de:Wikipedia Diskussion:Gedenkseite für verstorbene Wikipedianer#Benutzer:Sokoljan. Das können sie nicht, ebensowenig wie ich: Tato stránka je v současnosti zamčena, a může být editována pouze správci. Das sollte geöffnet werden, er hat auch auf Deutsch diskutiert, siehe hier. Mit freundlichen Grüßen

(google translate)

Někteří němečtí uživatelé se také chtěli zaregistrovat na Wikipedista: Sokoljan / Kondolenční kniha. Elop např. nebo amga, viz. Nemohou, víc než já: Tato stránka je v současnosti zamčena, může být upravována pouze správci. To by mělo být otevřeno, on také diskutoval v němčině, viz zde S pozdravem

--Jack User (diskuse) 25. 4. 2021, 13:47 (CEST)

@Jack User: Hello, it was avaliable for one month, now it is locked. You can try Wikipedie:Nástěnka správců. Have a nice day. --Patrik L. (diskuse) 25. 4. 2021, 14:45 (CEST)
Thx for the answer: but it was not for me. I didn't knew him, only for the other ones. For me it looks strange to close such sites. Ok - jinak wiki, jiné weby (Google sometimes is my friend). :) --Jack User (diskuse) 25. 4. 2021, 14:49 (CEST)
@Jack User It is our first condolence book here at cswiki so it hasn't strong rules yet. --Patrik L. (diskuse) 25. 4. 2021, 22:21 (CEST)
Já jsem mu/jim navrhl, aby se podepsali na sidkusní stránku, někdo to pak může na žádost dát dopředu. Jeden tm už je. -jkb- disk 25. 4. 2021, 23:06 (CEST)

Na německé Wikipedii zde proběhla diskuse o jeho jménu, a na mé disk. stránce zde jsem byl požádán, abych to zde vyřídil. Jedná se očividně o renonc, převzatý odtud, později opraveno zde, tam i s poznámkou o chybě. Opravte tedy prosím na George Alexander. Dík, -jkb- disk 25. 4. 2021, 11:28 (CEST)

@-jkb-: Já jsem to načal, ale bylo by potřeba – od někoho, pro koho je to oblast zájmu – to dotáhnou a pokud možno najít ještě nějaký lepší zdroj, aby ta záměna byla kvalitně doložena a mohlo se to upravit i na wikidatech. --Matěj Orlický (diskuse) 27. 4. 2021, 15:44 (CEST)
Nazdar. Ten zdroj je lepší. Chybná informace pochází odtud, tedy ze sports-reference.com/olympics, kde se pak zde oznamuje, že následná organizace bude olympedia.org, která zde pak chybu opravuje a o chybě informuje. Jinými slovy: zdroj opravil sám sebe :-). Něco lepšího se asi nenajde. -jkb- disk 27. 4. 2021, 16:36 (CEST)

Maria Bellová × Mária Bellová

Dobrý den, ráda bych znala názor na založení stránky Mária Bellová viz MUDr. Mária Bellová, když na české wikipedii existuje Maria Bellová. Mohu k názvu článku přidat MUDr., nebo to mám řešit jen samotným jménem. Děkuji za odpověď.JanaJin (diskuse) 26. 4. 2021, 15:12 (CEST)

@JanaJin: Dobrý den Jano, nový článek bude Mária Bellová (lékařka). --Podroužek (diskuse) 26. 4. 2021, 15:25 (CEST)
@JanaJin: A nebo, což bude myslím jednodušší, bude mít Vámi psaný článek název Mária Bellová. --Jan Polák (diskuse) 26. 4. 2021, 15:44 (CEST)
@JanaJin: Navíc v případě, když se názvy článků liší tak drobně a zaměnitelně jako jednou čárkou, v nich lze využít tuto šablonu.--RPekař (diskuse) 26. 4. 2021, 18:19 (CEST)
Děkuji, ta šablona mne napadla, ale nevěděla jsem, kterou použít. --JanaJin (diskuse) 26. 4. 2021, 18:31 (CEST)
Jasně, šablona je vhodná či dokonce potřebná. Jen jsem tím teď nechtěl tazatelku zahlcovat přísunem informací, nicméně díky zmínění. --Jan Polák (diskuse) 26. 4. 2021, 23:07 (CEST)

Korekce překlepů

Předem: jsem zcela nováček ve světě Wiki a omlouvám se za nesprávné termíny apod. Začal jsem s Wikipedií tím, že jsem se zkusil pustit do korekcí překlepů. Našel jsem ale (systematické) upozornění na překlepy typu "bonnský", "laussanský", "tallinnský", ... Příručka jazyka českého https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=bonn dovoluje "bonnský" jako spisovný výraz. Dotazem na poradnu UJC jsem zjistil, že to platí i pro výše jmenované a další podobná slova končící na -nn případně --nne tedy že asi jde o falešné hlášení překlepu. Poprosil bych zkušenější o radu: vycházel jsem ze stránky (řekli mi ji na kurzu pro seniory a nevím, jak vzniká) https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:%C3%9Adr%C5%BEbov%C3%A9_seznamy/%C4%8Cl%C3%A1nky_s_p%C5%99eklepy která odkazuje na definici překlepů https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:WPCleaner/Typo . Tady jsou (podle mne) regulární výrazy, které překlepy ale opravují. Jelikož neznám souvislosti, není mi jasný mechanismus, jak se překlep vůbec identifikuje a dostane do toho seznamu a jak případně lze zařídit, aby se tam nedostal. Děkuji za radu. --Palmar1 (diskuse) 22. 4. 2021, 19:44 (CEST)

@Palmar1: Dobrý den, děkujeme za zájem o Wikipedii. Stránku Články s překlepy plní bot MatSuBot, který ovládá @Matěj Suchánek:. Tímto mu dává vědět. Jaký je mechanizmus vám rád vysvětlí. Hezký den. --Podroužek (diskuse) 23. 4. 2021, 16:23 (CEST)
Díky moc za váš postřeh. U výrazu na stránce s překlepy jsem se také odvolával na ÚJČ, konkrétně:
  • Je‑li koncové ‑n‑ zdvojeno, jedno ‑n‑ se odsouvá: Hostinné –⁠ hostinský, Jablonné –⁠ jablonský. [6]
  • Odsouvání se týká hlavně skupin ‑kk‑ (‑cc‑) a ‑nn‑: [...] Garonna –⁠ garonský. [7]
Ovšem podle toho, co uvádíte, je jasné, že to neplatí vždy a že obyčejná detekce řetězce *nnsk* není schopna tyto případy rozlišovat. Všechny výskyty výrazu proto budou ze seznamu zatím odstraněny. --Matěj Suchánek (diskuse) 25. 4. 2021, 12:26 (CEST)
@Matěj Suchánek Díky za vysvětlení --Palmar1 (diskuse) 27. 4. 2021, 15:40 (CEST)

Při pokusech o opravu „překlepů“ z uvedeného seznamu jsem narazil na položky, v nichž se o překlep ve skutečnosti nejedná. Jsou to třeba citace názvů děl nebo zkomolený výraz v názvu fotky z Commons nebo použití výrazu v jiném spojení nebo významu. Například v článku Anthony Cary, 5. vikomt Falkland je použit tvar „Falklandů“, ale ten se nevztahuje k souostroví, ale k šlechtickému rodu. Je vhodné tyto „nepřeklepy“ ze seznamu vyřazovat? Nevrátí je robot zpátky do seznamu?--Juniperbushman (diskuse) 25. 4. 2021, 21:18 (CEST)

S největší pravděpodobností ho tam bot přidá (pokud mu ho nabídne vyhledávač). Odstranit ho poté samozřejmě můžete, ale to určitě není řešení. Napadá mě mít stránku, na kterou by se tyto falešné výskyty kopírovaly a robot by je vyloučil, ale k realizaci se nejspíš do příští aktualizace (3. května) nedostanu. --Matěj Suchánek (diskuse) 30. 4. 2021, 12:13 (CEST)

Šablona NPOV a její odstraňování

Ahoj, nevím jak řešit tenhle spor. Na stránku Slovo o pluku Igorově jsem dal šablonku NPOV, protože článek Slovo v úvodu i jinde v textu popisuje jako staroruské, ačkoli - jak jsem se doslechl v přednášce prof. Putny, kterou odkazuji na diskusní stránce toho článku - je to evidentní romantické falsum 19. století, podobné naším Rukopisům. Pan Chalupa tu šablonu stále odstraňuje, ale problém v textu nevyřešil. Nevím, jak se k tomu stavět. Několikrát jsem ho revertoval, ale to se nesmí dělat víc než třikrát, a také diskutujeme na mé diskusní stránce, ale nějak se nedokážeme dohodnout a už mě to přestává bavit. Takže co s tím?--Jan Spousta (diskuse) 26. 4. 2021, 09:48 (CEST)

@Jan Spousta: Měla by stačit diskuse u článku, popř. i Wikipedie:Třetí názor, zde není vhodné místo pro hledání pomoci ve sporu. Nicméně podle mého názoru (a to jsem zastánce teorie o nepůvodnosti Slova) se článek otázce pravosti věnuje obšírně – diskuse o ní zabírá většinu jeho textu – a vcelku vyváženě; jiné jazykové verze Wikipedie jsou v tom mnohem povšechnější, ale jejich celkové hodnocení je podobné, takže nijak nevybočujeme. Spíše by mi na nynější verzi článku vadilo, že tato tematika v něm upozadila ostatní aspekty díla.--RPekař (diskuse) 26. 4. 2021, 18:39 (CEST)
Přijde na to, na kterou verzi článku pohlížíme. Ono se to průběžně mění. --Bazi (diskuse) 26. 4. 2021, 18:45 (CEST)
@Jan Spousta Vracím míček zpátky, já už na to asi taky nemám nervy. --Bazi (diskuse) 27. 4. 2021, 09:18 (CEST)
@Bazi V každém případě děkuji za pomoc. Trochu se ten článek snad zlepšit podařilo.--Jan Spousta (diskuse) 27. 4. 2021, 09:28 (CEST)

@Jan Spousta: Proř neustále opakujete ten Putnův nesmysl o romantikcém podvrhu, jde o preromatikcý podvrh. Prosím, nastudujte si něco o tom, než napíšete zjevné nepravdy, které podle mne plynou z toho, že tomu asi nerozumíte. U Putny je to s podivem. A třetí názor jsem Vám navrhoval i já. --Chalupa (diskuse) 3. 5. 2021, 22:43 (CEST)

Odkaz na článek v jiných jazycích

Zdravím, měl bych dotaz, jak mohu změnit odkaz na článek v jiných jazycích. Nedaří se mi na to bohužel přijít. Jedná se mi například o článek Toporkov, který je chybně propojen na rozcestník v ruštině. Jak to mohu změnit a správně propojit? Děkuji za vysvětlení. --Stavrog (diskuse) 28. 4. 2021, 00:48 (CEST)

Dobré ráno, další jazykové verze jsou připojeny přes wikidata. Lze je editovat po kliknutí na link Upravit odkazy ve spodní části levého sloupce, viz Nápověda. --Hugo (diskuse) 28. 4. 2021, 04:57 (CEST)
@Stavrog: v tomto případě bylo potřeba odstranit český odkaz z původní položky Toporkov (Q4460835) a přidat jej do správné Toporkov (Q3803100). --JAn (diskuse) 28. 4. 2021, 08:21 (CEST)
@Hugo@JAn Dudík Děkuji vám oběma za odpověď a děkuji za prokliknutí na správnou wiki položku. Teoreticky jsem věděl jak to udělat, ale i když jsem si ráno přečetl nápovědu několikrát, stál jsem si pořád na vedení a neuměl to udělat. Bál jsem se, abych náhodou nesmazal položku ve wikidatech. --Stavrog (diskuse) 28. 4. 2021, 08:52 (CEST)

Vymazání historie profilu

Pěknou sobotu. Rád bych se dotázal, jak dalece je složité vymazat historii mé profilové stránky. Předpokládám, že by to tak složité být nemělo. Nemusím už se v těchto časech nutně prezentovat tak, jak jsem se prezentoval před deseti lety. V úctě Junatom (diskuse) 1. 5. 2021, 10:13 (CEST)Junatom

Zdravím, jde to poměrně snadno. --Hugo (diskuse) 1. 5. 2021, 10:16 (CEST)
@Junatom: Můžete na nástěnce správců požádat o skrytí starších verzí uživatelské stránky z důvodů ochrany osobních údajů. To je předpokládám věc, o kterou vám jde. --Matěj Orlický (diskuse) 1. 5. 2021, 10:49 (CEST)
To je přesně ono, díky. Junatom (diskuse) 1. 5. 2021, 11:58 (CEST)

Násilí na seniorech-nový článek a varování o smazání

Dobrý den, jmenuji se Petra Pávová a v rámci splnění podmínky do předmětu Základy práva na ETF UK u Dr. Daniela Bartoně, jsem zpracovala článek-heslo na wikipedii " Násilí na seniorech". Jakmile však na heslo najedete, vyskočí varování, že pokud článek nebude rozšířen, bude smazán. Článek měl z kraje tvorby jen 2 věty, ale od 29.4. je plně popsán. Jelikož je to podmínky ke splnění předmětu, moc prosím aby článek byl dostupná a nebyl smazán jelikož čekám na hodnocení vyučujícího Dr.Daniela Bartoně. Děkuji S pozdravem Petra PávováPetraPavová (diskuse) 4. 5. 2021, 10:50 (CEST)

@PetraPavová: Děkuji za upozornění, článek už je v pořádku a je ozdrojován. Akorát je ještě potřeba jej kategorizovat. Děkujeme za Vaši práci na tomto rozsáhlém informativním článku, velmi jste tím Wikipedii pomohla. Moson81 (diskuse) 4. 5. 2021, 10:59 (CEST)
Děkuji Vám za pomoc a za odpověď. Článek ještě kategorizuji, dle Vaší rady.
Pávová --PetraPavová (diskuse) 4. 5. 2021, 11:39 (CEST)

článek ANERI

Dobrý den,

prosím o podrobnější informace, v čem je článek o firmě ANERI nevhodný, když je Wikipedie plná podobných článků. Článek nebyl zamýšlený jako propagace produktu, ani tam žádné takové nejsou. Záměrem bylo poukázat na 30 letou historii českého marketingu a existence tržní ekonomiky, u čehož byla firma celou dobu přítomna. Zároveň má firma společenský přesah, angažuje se v mnoha charitativních a bezpečnostních projektech. Jednatel firmy přednášel o marketingu na vysokých školách, TUL s nimi spolupracuje v rámci diplomových prací apod....myslím, že i zdrojů je dostatek. Prosím tedy o upřesnění, co je špatně či co lze zlepšit. Když se podívám, například namátkou firmy jako Oxalis, Sonnentor, Alza...apod. V čem jsou společensky přínosnější?

Předem moc díky --Personalistka (diskuse) 27. 4. 2021, 22:14 (CEST)

Cedule vložená do článku ANERI odkazuje na kritéria tzv. encyklopedické významnosti. Při posuzování, jestli má mít nějaké téma na Wikipedii svůj samostatný článek, se hodnotí právě tato kritéria. Jak je tam napsáno, ve stručnosti: "Téma je významné, pokud o něm pojednává více netriviálních nezávislých publikovaných zdrojů". Tedy pokud chce někdo psát o společnosti ANERI, je zapotřebí, aby čerpal a doložil takové zdroje informací, které nejsou závislé na samotném tématu, nemají na něm nějaký svůj zájem, takže k němu mohou přistupovat nezaujatě. Ty zdroje dále musí být věrohodné, což znamená celý komplex posuzovaných okolností, ale pro zjednodušení berme, že by to ideálně měly být buď vědecké práce, nebo třeba články z obecně zpravodajských či tematických, oborových médií. Tak aby tam fungovaly nějaké redakční procesy, aby to nebylo samopublikované pojednání, které jak si kdo napsal, tak to nekriticky zveřejnil (typicky třeba osobní blogy, sociální sítě apod.). No a takovéto zdroje by měly pojednávat o této firmě obšírně, aby to nebyly jen letmé zmínky nebo útržky informací. Jsou takové zdroje v článku citované? Které ze zdrojů v článku uvedených za takové považujete? --Bazi (diskuse) 27. 4. 2021, 23:15 (CEST)
Děkuji za konečně první srozumitelnou odpověď a čas, který jste psaní věnoval. Ostatní vždy reagovali obecně a heslovitě.
Za takové zdroje považuji minimálně např. články z Radiožurnálu (1), ČTK (4), Policie ČR (13) a další včetně toho, že firma spolupracovala se zvučnými jmény na trhu viz článek a nejedná se tak rozhodně o "noname" firmu. Tím spíš, že na českém trhu je opravdu od revoluce a má historii. --Personalistka (diskuse) 5. 5. 2021, 21:09 (CEST)
@Personalistka Děkuji za reakci. Nahlédl jsem do článku na uvedené zdroje.
Český rozhlas z roku 2009 poskytuje zprávu věnovanou jakési prezentaci českého skla v Nizozemsku. O firmě tam ovšem není ani zmínka, vlastně ani není jasné, jakou informaci z článku by takový článek byl s to doložit. Rozhodně ne tvrzení, že "V roce 1994 byla založena samostatná divize nazvaná Globe Enterprises, která zastřešuje zahraniční obchod a jeho podporu, především v oblasti uměleckého sklářství". Nic z toho z odkazovaného článku nevyčtu.
Reference č. 4 je ve skutečnosti odkaz na službu ČTK zprostředkovávající PR servis. Takové zprávy rozhodně nelze brát za nezávislé, předpokládám, že se jedná v podstatě o placenou inzerci. Navíc ta zpráva pojednává pouze o jednom výrobku, resp. jedné firmě, s kterou údajně Aneri měla spolupracovat, ale o Aneri jako takové, dokonce ani o její formě zapojení se tam nedozvídáme prakticky nic.
Odkaz na policejní web obsahuje opět jen velmi letmou zmínku, že Aneri byla partnerskou firmou nějaké akce. O firmě samotné se nedozvídáme nic, rozhodně to není žádné obšírné, natož ucelené pojednání.
Při vší úctě, tyto zdroje jsou velmi, velmi nedostatečné. První nemá žádnou zřejmou spojitost s tématem článku, další dva jsou rozhodně závislé. A ani jeden z nich neposkytuje obšírné pojednání o předmětu článku. Pokud má společnost takovou historii a zásluhy, jak píšete, muselo by o ní existovat mnohem více a kvalitnějších zdrojů. Zkuste ještě zapátrat. --Bazi (diskuse) 5. 5. 2021, 21:42 (CEST)

Výbuch plynu v panelovém domě v Prešově

Mohl by někdo, prosím opravit i údaj v tabulce? Ve většině zpravodajských zdrojů (novinky apod.) se píše, že pohřešovaná důchodkyně je mezi zemřelými. Údaj se mi totiž v tabulce nedaří najít... --2A00:102A:4005:E06B:1:0:1942:49FC 29. 4. 2021, 11:03 (CEST)

Nikdo neví? --2A00:102A:5002:7134:1:0:4411:9BEA 8. 5. 2021, 12:45 (CEST)
Ví, ale není to tak jednoduché. Odkaz: Výbuch plynu v panelovém domě v Prešově. Takto oběti 7+1 uvádí česká i slovenská wiki a Wikidata, odkud se přebírají do infoboxu v článku, a všude jsou doplněná referencemi na zdroje. Číslo 8 v českém článku doloženo žádným zdrojem není. Nezvěstná není mezi zemřelými při výbuchu, byla později prohlášena za mrtvou, aspoň to bez zdroje tvrdí sk wiki. Takže tam zůstávají ověřitelná čísla. --Matěj Orlický (diskuse) 8. 5. 2021, 13:26 (CEST)

Otázka

Dobrý den chci se zeptat jestli bych mohl použít jako zdroj wikipedii ale s tím že to mám do školy kde o tom nepíšeme ale čteme takže mám trochu problém jak uvést zdroj.

Cmanerl (diskuse) 5. 5. 2021, 07:26 (CEST)

@Cmanerl: Ahoj, chápu to správně, že jsi čerpal informace z Wikipedie a potřebuješ vědět, jak říci, že jsi je přebíral z Wikipedie? --Vojtasafr (diskuse) 5. 5. 2021, 08:02 (CEST)
Ano ale nevím jak protože to budu říkat v hodině -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Cmanerl (diskuse)
Tak třeba řekni na konci referátu, že jsi informace čerpal z Wikipedie. To by mělo, myslím, stačit. --Vojtasafr (diskuse) 5. 5. 2021, 08:36 (CEST)
Chci zmínit že to není referát protože to dostala celá třída za úkol a jen se bude ptát --Cmanerl (diskuse) 5. 5. 2021, 08:45 (CEST)
nejsem si moc jistý protože z terms of use se piše že mame dat link nebo hyper link --Cmanerl (diskuse) 5. 5. 2021, 08:54 (CEST)

@Cmanerl: Ahoj. Podmínky použití se na Tebe vztahují, pokud chceš citovat–přečíst text konkrétního článku. Uvést, že text pochází z článku <jeho název> na české Wikipedii je myslím dostatečně „rozumným způsobem“, jak uvést původ – každý bude schopný jej dohledat i bez hyperodkazu. Pokud budeš říkat či číst svůj vlastní text a z Wikipedie jsi jen čerpal informace, tak se na to ty podmínky nevztahují. Ale samozřejmě je i tak správné použité zdroje uvést. --Matěj Orlický (diskuse) 5. 5. 2021, 09:50 (CEST)

Stačí kdybych třeba řekl "It is the third most populated country in the world" i found this information on wikipedia about united states? https://en.wikipedia.org/wiki/United_States --Cmanerl (diskuse) 5. 5. 2021, 11:56 (CEST)
@Cmanerl: To je ten případ, kdy se přebírá jen prostá informace a zdroj tedy není nutné uvádět z důvodů autorských práv. Uvedení zdroje: According to (English) Wikipedia it is the third… můžu použít tam, kde by mohly vzniknout nějaké pochybnosti o tom, zda je dané tvrzení přesné či pravdivé. --Matěj Orlický (diskuse) 5. 5. 2021, 12:52 (CEST)

Jaká část článku je třeba přeložit?

Nad novou stránkou se mi ukázalo toto: Tento článek je třeba přeložit. Tento článek obsahuje cizojazyčný text, který je třeba přeložit do češtiny, nebo strojově přeložený text vyžadující důkladnou korekturu. Neodstraňujte tuto šablonu, pokud text neplní minimální požadavky na článek ve Wikipedii. Jestliže si nevíte rady, navštivte prosím stránku Potřebuji pomoc. Pokud nebude upraven do 7 dnů, může být článek nebo jeho příslušná část smazána v procesu odloženého smazání. Čas označení je 5. 5. 2021 12:28:35 (CEST), tj. ke smazání může dojít 12. 5. 2021 12:28:35 (CEST). Pro vkladatele šablony: Vyhledejte v historii článku autora tohoto textu a na jeho diskusní stránku vložte šablonu

Stránka je zde: Idomeni

Ale vše tam je v češtině. Až na Reference, vadí pokud nejsou Reference (citace) v češtině?

FiliSpa (diskuse) 5. 5. 2021, 12:49 (CEST)

@FiliSpa: Dobrý den. Upozornění vložil kolega OJJ se zdůvodněním ve shrnutí editace „stroják“, čímž myslel strojový překlad, který se bez nutných úprav nepovažuje za český text. Viz třeba na začátku „Vesnice je postavena ve výšce 65 metrů, na okraji kopce Kouri.“ – česky by bylo „Vesnice leží v nadmořské výšce 65 metrů, na úbočí kopce Kouri.“ V referencích by bylo potřeba dopřeložit některé doprovodné informace (např. in greek>řecky), ale to není ten zásadní problém. --Matěj Orlický (diskuse) 5. 5. 2021, 13:07 (CEST)

Z poslední věty jsem se dozvěděl, že v Soluni zpracovávají migranty. --Juniperbushman (diskuse) 5. 5. 2021, 15:09 (CEST)

Chudáci, a mezitím se jejich stany snaží dostat přes hranici, jsem se dozvěděl v popisku obrázku hned vedle. --Matěj Orlický (diskuse) 5. 5. 2021, 15:39 (CEST)

vložit obrázek

--Micikon (diskuse) 6. 5. 2021, 23:51 (CEST)Dobrý den, bohužel mně nejde vložit příspěvek - obrázek, stále to hlásí při uložení chybu... Micikon

@Micikon Dobré ráno, jakou chybu to hlásí? --Hugo (diskuse) 7. 5. 2021, 04:16 (CEST)
We could not determine whether this file is suitable for Wikimedia Commons. Please only upload photos that you took yourself with your camera, or see what else is acceptable. See the guide to make sure the file is acceptable and learn how to upload it on Wikimedia Commons.
Chtěl jsem na stránce Vartenberkové vložit unikátní kresbu z památníčku Jana Jiřího Vartenberka datovanou listopad 1599 kde je Vartenberský erb s robovým heslem... a nelze.... --Micikon (diskuse) 7. 5. 2021, 15:28 (CEST)
@Micikon: Dobrý den. Brání vám nějaký filtr 153 a tomu rozumí jen zasvěcenci. Asi nahráváte přímo z Wikipedie, zkuste Průvodce na Commons --Matěj Orlický (diskuse) 7. 5. 2021, 16:25 (CEST)

Medicinální témata

Přesunuto Wikipedie:Pod Lípou. OJJ, Diskuse 7. 5. 2021, 13:55 (CEST)

Jezero Most

Přesunuto z Pod lípou. --Matěj Orlický (diskuse) 8. 5. 2021, 09:11 (CEST)

Poprosil bych někoho s většími zkušenostmi s přesouváním o přesun Mosteckého jezera zpátky na Jezero Most. Myslím, že běžná praxe už ukázala, že druhý název je správnější a očekávatelnější (ale pochopitelně i o tomto můžeme polemizovat, má-li někdo chuť). Udělal bych to sám, ale nejsem si jistý, jak přesně v tomhle případě postupovat, aby byly zachovány diskuse, historie atd. --GeXeS (diskuse) 8. 5. 2021, 09:07 (CEST)

@GeXeS: Dejte do článku návrh šablonou {{Přesunout}} a dořešte v diskusi u článku, resp. podpořte zdroji v článku. Dle diskuse se mi nezdá, že by to bylo jednoznačně rozřešeno. Když bude konsensus na přesunu, mělo by to jít normálně a bez pomoci správce, protože Jezero Most obsahuje jen zpětné přesměrování bez historie. --Matěj Orlický (diskuse) 8. 5. 2021, 09:20 (CEST)
@Matěj Orlický: Díky, vyřešeno. --GeXeS (diskuse) 8. 5. 2021, 17:21 (CEST)

Šablony typu BSx v IB

Zdravím všechny, již nějakou dobu už tu edituji a nyní jsem se trochu pustil o level výše – do tvorby infoboxu. Vzhledem k tomu, že to dělám poprvé, jsem se rozhodl použít šablonu {{Infobox}}. Vše se mi vyřešit podařilo, až na jednu věc. Rád bych tam implementoval možnost přidání trasy v zásadě stejným způsobem jako u šablony {{Infobox - železniční trať}}. Jen jsem nebyl zatím schopný přijít na to, v čem je problém, protože mi to místo znázorněné trasy vlaku vyhazuje šílenosti, které nejsou žádoucí. Rozpracovaná šablona je uložena na mém prvním pískovišti, s vyplněnými testovacími daty je zkušebně šablona použita na druhém pískovišti, kde se právě nacházejí i ony nežádoucí věci. Budu rád za každou pomoc, případně i přímou editaci pískoviště v potřebném rozsahu :-). --Bilykralik16 11. 5. 2021, 19:41 (CEST)

@Bilykralik16: Dobrý den. Mně se zdá, že š Infobox prostě trasu nepodporuje. V IB želelezniční trať je pro Průběh trati vyhrazeno volné, neformátované místo. Ve vašem P1 se snažíte vložit trasu do datové části položky č. 6, infobox jako ostatní položky toto chce formátovat: vlevo popis6, pravo data6. Infobox očekává jen datový obsah: text, text s odkazem, obrázek (vlaječka), proto jako text zobrazuje i to formátování obsažené v šablonách BSx. --Matěj Orlický (diskuse) 12. 5. 2021, 09:10 (CEST)
@Matěj Orlický: Aha, tak to potom chápu. Kouknu tedy na jiné způsoby. Díky. --Bilykralik16 12. 5. 2021, 12:10 (CEST)

Copivio

Dobrý den, napsala jsem článek Jana Knitlová, kontrolovala jsem zde, většinou se jedná o názvy jejího díla. Je to copivio, nebo kolik procent musí mít max. při kontrole. Je nutno přepracovat? děkuji za odpověď. ~~~~ --JanaJin (diskuse) 13. 5. 2021, 11:37 (CEST)

Dobrý den, z mého pohledu se o copyvio nejedná. Je důležité mít na paměti, že vámi zmiňovaný detektor jen porovnává shodu textu, ale už neřeší, co za text to je. Ve vašem případě jsou to v naprosté většině názvy, které ani jinak přeformulovat nejde, takže bych se toho nebál :-). --Bilykralik16 13. 5. 2021, 13:01 (CEST)
děkuji --JanaJin (diskuse) 13. 5. 2021, 13:06 (CEST)

Nutná úprava

Článek "Terapeut" musí být nutně upraven. Není ovšem jasné jak.--2001:1AE9:1EF:4C00:94D6:6BBC:67FB:4841 16. 5. 2021, 08:41 (CEST)

@2001:1AE9:1EF:4C00:94D6:6BBC:67FB:4841: Dobrý den, myslím, že by vám mohly pomoci stránky Vzhled a styl, Pravopis a Encyklopedický styl. Vámi vytvořený článek Terapeut je totiž pouhým torzem textu, který je zapotřebí upravit. Nezapomeňte také na 2NNVZ. Pokud by vám něco dělalo problém i nadále, můžete mi napsat na diskuzní stránku. --Bilykralik16 16. 5. 2021, 13:50 (CEST)

Škola Chomutov

Připravujeme článek na Wikipedii. Snažíme se jej řádně ozdrojovat. Sice jsem se snažil do tajemství zdrojů proniknout, ale nejsem si jistý, jak se to povedlo. Pokud např. mám v seznamu referencí Disertační práci, ve které se dá najít vícero informací k tématu, tak jak uvádět reference v článku? (jenom jednou a nebo vícekrát, pokaždé, když jsou informace z té práce převzaty v jednotlivých částech článku?)

Byl bych rád, kdyby se někdo mohl podívat na vznikající článek a případně mne nasměrovat, kde jsou zásadní chyby.

Dokola (diskuse) 17. 5. 2021, 14:21 (CEST)

@Dokola: Dobrý den. Vhodné je uvádět referenci u každého podstatného tvrzení. O opakovaných referencích stejným zdrojem viz Nápověda:Reference#Opakované a rozsáhlejší reference, při používání Vizuálního editoru totéž podrobněji: Nápověda:Reference ve Vizuálním editoru#Opakované vložení reference. Ve vašem případě tedy vložíte citaci dizertace jen jednou a na dalších místech vložíte jen text: Mikeš (2012), s. (stránky), kde (stránky) nahradíte číslem stránky/stránek, kde se daná informace nachází.
Z nedostatků článku: chybí vnitřní odkazy, část „Studijní obory“: nevhodný externí odkaz, text rozbitý nadměrným množstvím nadpisů, text není dost encyklopedicky pojatý – spíše by se mělo jednat o dlouhodoběji platnou charakteristiku zaměření školy než aktuální popis konkrétních oborů, to by si měl čtenář přečíst na stránkách školy odkazovaných v článku. --Matěj Orlický (diskuse) 17. 5. 2021, 15:10 (CEST)

nezobrazující se popisek fotografie v infoboxu

Chtěl jsem se zeptat, proč se nezobrazuje popisek fotografie v infoboxu článku Sokol (geomorfologický podcelek) --Petr1888 (diskuse) 18. 5. 2021, 09:24 (CEST)

Obrázek v infoboxu a jeho popisek musejí pocházet ze stejného "zdroje". Buď jsou oba na Wikidatech, nebo v kódu článku. Viz též Kategorie:Údržba:Články s nezpracovaným popiskem v infoboxu. --Matěj Suchánek (diskuse) 18. 5. 2021, 09:36 (CEST)

žádost o smazání záznamu z wikipedie z důvodu ochrany podléhající zákonu GDPR

https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Jel%C3%ADnek_(youtuber)

Snažila jsem se editovat, smazat tu část, která se mne týká, ale nedaří se mi.

Tuto část:

  • Soudní řízení
    • Odvolání ke krajskému soudu a dovolání k Nejvyššímu soudu
    • Reakce

-- Tento příspěvek přidal(a) 78.45.100.44 (diskuse)

Dobrý den, velmi zběžně jsem inkriminované části prošel a jestli se nemýlím, tak veškerý obsah v nich vychází z již publikovaných článků na internetu. Wikipedie tedy jen shrnuje již veřejně dostupné informace a nemám tedy pocit, že by v tomto případě překračovala nějaká nařízení na ochranu osobnosti, soukromí apod. Wikipedisté vytvářející články o žíjících lidech se musí řídit dle pravidel zde. Pokud máte pocit, že článek nějaká pravidla porušuje, zkuste to konkrétněji rozebrat. Ještě zde označím autora článku, jímž je wikipedista Frettie, jestli k tomu nechce něco dodat sám. Díky za pochopení a zdravím --Vojtěch Veselý (diskuse) 19. 5. 2021, 01:36 (CEST)
Zdravím, asi není potřeba nic dodávat. Napsal jsi to pěkně. --frettie.net (diskuse) 19. 5. 2021, 08:33 (CEST)

Nestandardní úvodní upozornění

Ahoj, našel jsem v pár článcích nestandardní úvodní upozornění (Tento článek pojednává o tématu abc, o tématu def pojednává článek xyz.) nevytvořené jednou z klasických šablon, ale ručně. V těch šablonách a jejich použitích se bohužel nevyznám, věřím ale, že nějakou šablonu pro ten případ máme. Věděl by někdo, která šablona tam patří?

--Dvorapa (diskuse) 20. 5. 2021, 19:15 (CEST)

PS: Možná je jich ještě víc, na tyhle jsem zatím narazil. --Dvorapa (diskuse) 20. 5. 2021, 19:16 (CEST)
HotovoHotovo Hotovo. Tyto jsem prošel. Úvodní šablona slouží k rozlišení stejných (Různé významy) nebo podobných (Možná hledáte) názvů a odkázání na konkrétní článek. Různé historie klubů a vysvětlování co a jak kdy kde bylo tam nepatří. --Matěj Orlický (diskuse) 20. 5. 2021, 20:01 (CEST)
Moc díky! --Dvorapa (diskuse) 20. 5. 2021, 20:47 (CEST)
Ještě upozornění pro Dominus Moravian, který vložil ty texty u sportovních klubů. Viz výše. --Matěj Orlický (diskuse) 20. 5. 2021, 20:57 (CEST)

pískoviště

kde ho najdu prosím vás -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 185.68.28.2 (diskuse)

Re Příspěvky do diskusí prosím podepisujte (ikona "Podpis a datum" nahoře, stačí kliknout). Obecné Pískoviště pro první pokusy najdete zde. Pokud ale chcete do Wikipedie přispívat častěji, zaregistrujte se a vytvořte si osobní, tzv. uživatelské Pískoviště, na kterém si můžete své redakce připravovat.--Svenkaj (diskuse) 21. 5. 2021, 12:21 (CEST)

Infobox osoba - vnořená šablona Datum narození a věk

Zdravím vespolek, můj dotaz je jednoduchý:
lze použít vnořenou šablonu Datum narození a věk, pokud je znám pouze rok narození - tedy den a měsíc narození chybí?
Abych byl konkrétní, snažím se dodělat překlad anglického článku o Raně Ahmadové (přechylujeme?), u které známe pouze rok narození.
Když zadám jen známý rok, vrací mi to chybu Chyba: neplatný čas 1985 (Chyba ve výrazu: Chybí operand pro and let)
Díky
--Psax (diskuse) 23. 5. 2021, 19:50 (CEST)

@Psax: Zdravím. Stačí si přečíst dokumentaci na stránce šablony {{Datum narození a věk}}, pod nadpisem Neznámá data. --Matěj Orlický (diskuse) 23. 5. 2021, 19:58 (CEST)
Nemohl jsem se tam nějak prokliknout, ač jsem hledal. Díky --Psax (diskuse) 23. 5. 2021, 20:12 (CEST)

začátečník: omezení ve výběru témat?

Je vhodné zpracovat jako heslo historii, tématické zaměření, dostupnost libovolného periodika? Zvláště regionálního, spolkového, případně i okrajového. Nelze to chápat jako propagaci takového periodika, srovnatelnou až s propagací komerční? Je možné odkázat zájemce jen na bibliografii časopisectva? Význam takového hesla spatřuji v upozornění na (potenciální) zdroj informací a jejich zaměření k tématům, která mohou být uživatelem sledována. Příklad pro ilustraci: čtvrtletník Vítaný host jako zdroj regionálních informací o Šumavě a Plzeňsku, citovaný ve Wikipedii v odkazech, ale jako heslo neuvedený. Odkaz by mohl zájemce nasměrovat k jeho sledování a k nalezení dalších, podobných informací. Je možné, že takový odkaz jen chybí. Lektorka mého kursu mi nedoporučila zpracovat heslo pro Zpravodaj Sdružení Čechů z Volyně, který údaje o této komunitě přináší. (srv. 2, pískoviště Ptak15SK) s jistě důležitým doporučením, že je nejdříve třeba zpracovat heslo pro spolek periodikum vydávající (což mám již rozpracováno) a tam tento časopis jen připomenout. Nekritizuji takový výklad, logika doporučení mi ale uniká. Oba případy uvádím pouze jen jako ilustraci. Děkuji --Ptak15SK 24. 5. 2021, 20:23 (CEST)

Na Wikipedii není nějaké apriorní tematické omezení. Většinou jde o otázku, zda daný článek vyhoví požadavkům na „encyklopedickou významnost“, nebo přesněji požadavku na dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje. Pokud se najdou k danému časopisu, třebas i okrajovému, může o něm být článek; ale podle mé zkušenosti to nebude jednoduché. Najít dva věrohodné zdroje, které by o tom časopisu obsahovaly větší množství informací a přitom na něm byly nezávislé, bude obtížné. I proto existují na Wikipedii články vesměs jen o zvlášť významných periodicích, a to ještě zdaleka ne o všech. Tipnul bych například, že bude jednodušší najít takové zdroje o Sdružení Čechů z Volyně jako takovém než o zpravodaji, který vydává.--RPekař (diskuse) 24. 5. 2021, 21:16 (CEST)
@Ptak15SK: Dobrý den, děkujeme za otázku. Jen doplním kolegu. Wikipedie jen zaznamenává informace, které již byly uvedené ve věrohodných zdrojích. Nelze psát článek o neznámém periodiku. Články píšeme pro čtenáře a ne pro wikipedisty, aby měly zdroje z kterých lze čerpat. I když nebude článek Zpravodaj Sdružení Čechů z Volyně, lze v jiných článcích na text ve zpravodaji odkazovat. Někde jsem viděl stránku pro wikipedisty, kde byly uváděny zdroje ze kterých lze čerpat. Možná tam by bylo vhodné odkaz na zpravodaj uvést. Připravovaný článek na vašem pískovišti není psán encyklopedickým stylem. Vnucujete čtenáři svůj názor. Vaše lektorka Helena je zkušená wikipedistka, proto ji můžete důvěřovat. --Podroužek (diskuse) 24. 5. 2021, 22:11 (CEST)

Jak to pripravit?

Chtela bych pomoc jak dat muj prvni clanek do Ceske Wikipedia. Ja mam clanek hotovy, ale nevim, jak prilozit fotku, atd

Dekuji za pomoc,

Helena Helenaachillesova (diskuse) 25. 5. 2021, 09:03 (CEST)

@Helenaachillesova: Snímek je třeba nahrát na úložiště Wikimedia Commons. Využít lze tamního průvodce nahráváním. --Jan Polák (diskuse) 25. 5. 2021, 09:18 (CEST)

Mistrovství světa... nebo Worlds?

Zdravím, chtěl bych tímto poprosit zkušenější editory wikipedie, aby zajistili přesměrování na článek Mistrovství světa v League of Legends z hesla Worlds. Ačkoliv je název "Mistrovství světa" oficiálním českým pojmenováním pro tuto esportovou událost, většina lidí v České i Slovenské republice o události mluví jednoduše jako o Worlds - což je anglický název eventu, který se vžil do komunit po celém světě. Lidé, kteří článek budou chtít hledat jej pravděpodobně budou hledat pod názvem Worlds, nebo World Championship. Přesměrování bych vytvořil sám, bohužel to jaksi neumím.--Hotntotn (diskuse) 26. 5. 2021, 07:05 (CEST)

Na en wiki je rozcestník Worlds se čtyřmi významy pojmu, lze ho jednoduše přeložit a napsat článek sem. --Zelenymuzik (diskuse) 26. 5. 2021, 07:35 (CEST)

Jak vložit vlastní fotografii do článku, aby byla systémem přijata

Jak vložit vlastní fotografii. Chtěl jsem do mnou vytvořeného článku Žvanivý slimejš vlastní fotografii. Ale když jsem to zkoušel, tak i když jsem zaklikl, že je to má fotografie, systém mi to neumožnil s konstatováním, že nedokáže posoudit, že je fotka opravdu moje ("We could not determine whether this file is suitable for Wikimedia Commons"). Přitom fakt moje je (sám jsem ji pořídil na konci návštěvy opery).. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) HonzaBez (diskuse)

@HonzaBez: Dobrý den. Filtr 153, zkuste místo z Wikipedie načíst obrázek přímo na stránkách Commons. --Matěj Orlický (diskuse) 29. 5. 2021, 07:19 (CEST)

Nahrávky ve článcích

Dobrý večer, chci se zeptat na nějaký odkaz ke článku s namluveným obsahem. A dále se chci zeptat, jak se tyto nahrávky do články dávají. Děkuji za odpověď. 88.103.73.145 29. 5. 2021, 20:43 (CEST)

@88.103.73.145 Hezký večer, namluvené články jsou v této kategorii. Pokud namluvíte článek, nahrajte záznam na Wikimedia Commons a podle návodu wikipedistů z příslušného wikiprojektu vložte do článku. Více podrobností získáte kontaktováním účastníků projektu. --Dvorapa (diskuse) 29. 5. 2021, 21:12 (CEST)

Alternativní budoucnost - Pomoc se zdroji

Zdravím veškeré osazenstvo české Wikipedie. Rád bych slyšel zpětnou vazbu k mému ozdrojování v článku Alternativní budoucnost, kterému byla zpochybněna významnost. Jsou takto doplněné zdroje v pořádku? Děkuji předem a s přáním pěkného dne Ahojten (diskuse) 30. 5. 2021, 13:23 (CEST)

@Ahojten: Dobrý den, všechno jsou to závislé a wiki=nevěrohodné zdroje. --Matěj Orlický (diskuse) 30. 5. 2021, 13:31 (CEST)
Dobrá, děkuji za informaci. --Ahojten (diskuse) 30. 5. 2021, 13:33 (CEST)

Greet Minnenová - pomoc s infoboxem

Dobrý den, při rutinním drobném zásahu doplnění aktuálních údajů do infoboxu tenistky se infobox rozsypal, všechny údaje zůstaly správně, ale místo tabulky to jede jako souvislý text v řádcích. Děkuji za pomoc a zdravím -- --Dobroš (diskuse) 30. 5. 2021, 19:30 (CEST)

@Dobroš: Opraveno, neukončená závorka. RiniX (diskuse) 30. 5. 2021, 19:32 (CEST)
Díky, ... zase nepozornost. --Dobroš (diskuse) 30. 5. 2021, 19:39 (CEST)

Zdroj informace

Diskuse přesahující dotaz o pomoc, přesunuto na Diskuse:Virtuální asistent#Zdroj informace. --Matěj Orlický (diskuse) 31. 5. 2021, 12:50 (CEST)

Hlavní strana

Lze nějak nastavit, aby se mi Hlavní strana zobrazovala ve starší úpravě (konkrétně ze 7. listopadu 2016, 16.16) a nemusel jsem klikat přes historii. Současný vzhled Hlavní strany mi vůbec nevyhovuje, jelikož postrádá veškeré grafické prvky pro rychlejší orientaci. Předem děkuji za radu --Puclik1 (diskuse) 2. 6. 2021, 08:58 (CEST)

@Puclik1: Tento odkaz https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Hlavn%C3%AD_strana&oldid=14286854 by nevyhovoval? --Jan Polák (diskuse) 2. 6. 2021, 09:15 (CEST)
Určitě je to řešení, jak si udělat odkaz na uživatelské stránce a chodit na hlavní stránku přes ní. Ale spíš se mi jednalo, jestli lze přenastavit odkazování z levého navigačního panelu (z loga Wikipedie a odkazu pod ním). --Puclik1 (diskuse) 2. 6. 2021, 09:23 (CEST)
Ano, i taková možnost by tu byla, vyžaduje si do svého uživatelského skriptu přidat jednoduchý kód, který odkaz v logu vymění za jiný, googlete např. jquery change href. --Dvorapa (diskuse) 2. 6. 2021, 22:46 (CEST)
Děkuji moc za radu. Pro ty co by si to chtějí taky upravit zde je kód $("a[href='/wiki/Hlavn%C3%AD_strana']").attr('href', '/w/index.php?title=Hlavn%C3%AD_strana&oldid=14286854'), který je třeba uložit do svého uživatelského skriptu používaného vzhledu. --Puclik1 (diskuse) 3. 6. 2021, 07:38 (CEST)
Já si ten odkaz každopádně taky uložím, protože současná podoba hlavní strany mi vůbec nevyhovuje.--Hnetubud (diskuse) 2. 6. 2021, 10:37 (CEST)

Liliove údolí Velký Šenov

Nevím si již rady jak odstranit stránku která je pouhý nesmysl. Jde o stranku liliový údolí ve Velkém Šenově. Prosím o kontakt mturyna@seznam.cz wwwhistorievelkysenovzavinacestranky.cz Děkuji. Miloslav Turyna.

@Milavs: Zkuste začít tím, že na stránce Diskuse:Liliové údolí (Velký Šenov) vysvětlíte, v čem podle vás ty nesmysly spočívají. Děkujeme, --Vojtěch Dostál (diskuse) 7. 6. 2021, 15:29 (CEST)

Vytvoření stránky pro Samsung Electronics

Zdravím, chtěl bych vytvořit stránku pro Samsung Electronics, ale ta je momentálně přesměrovaná na Samsung (přestože je to špatně). Můžu poprosit o pomoc jak zrušit přesměrování a jak můžu začít tvořit novou stránku pro Samsung Electronics? Díky --Testestos (diskuse) 1. 6. 2021, 15:58 (CEST)

@Testestos Dobrý den, zkuste tento odkaz a přesměrování můžete vypnout pomocí zaškrtávacího políčka, které by se Vám mělo zobrazit. --Patrik L. (diskuse) 1. 6. 2021, 16:39 (CEST)
Děkuji. Mám ještě dotaz: v infoboxu jsem chtěl změnit dceřiné společnosti společnosti Samsung, ale nemohu najít, kde bych je upravil (ostatní prvky infoboxu jsem nalezl je ty filiálky ne). Děkuji --Testestos (diskuse) 8. 6. 2021, 10:31 (CEST)
V přidružené datové položce (jak je v zápatí infoboxu). Uživatel Jklamo ji již uklidil. --Matěj Suchánek (diskuse) 9. 6. 2021, 15:47 (CEST)

Editace obrázků ve VE

Zdravím, je nějaký důvod, proč některé obrázky nejdou editovat ve Visual Editoru, ale jen v kódu? Konkrétně mi jde o článek Karpaty, ale setkávám se s tím i jinde. Je dost nepraktické se proklikávat kódem. Díky za odpověď či za pomoc, Borzywoy (diskuse) 8. 6. 2021, 20:02 (CEST)

Potvrzuji. Důvod nevidím, položil jsem dotaz. --Matěj Suchánek (diskuse) 9. 6. 2021, 16:14 (CEST)
@Matěj Suchánek: Dělá to entita &nbsp v popisku alt=. --Matěj Orlický (diskuse) 9. 6. 2021, 16:55 (CEST)
Vida, alty jsem podezříval, ale měly je i funkční obrázky a VE alty podporuje.
Takže: 1) Jsou pevné mezery v altech nutné? 2) Hlásit to jako bug? --Matěj Suchánek (diskuse) 9. 6. 2021, 17:52 (CEST)
1) Jsou zakázané: The alt text must be plain text (no HTML or wiki markup such as wikilinks) without line breaks.en:WP:MOSALT#Basics --Matěj Orlický (diskuse) 9. 6. 2021, 18:42 (CEST)
@Borzywoy: Tedy paradoxně jste si editaci obrázků zřejmě znemožnil sám. --Matěj Orlický (diskuse) 9. 6. 2021, 18:50 (CEST)
Aneb opět hloupý stroj (skript) (to znám :-), který všechny výskyty " s (.*?)" nahradí za " s&nbsp\1"bez ohledu na to, že někde to není žádoucí... --JAnD (diskuse) 9. 6. 2021, 19:22 (CEST)
Dosud jsem nepochopil, k čemu je používání html kódu pro vložení nbsp, když jde nezlomitelná mezera vložit přímo jako znak a s ním jsem žádné problémy nezaznamenal. --Matěj Orlický (diskuse) 9. 6. 2021, 20:13 (CEST)
Já bych asi odkázal na princip minimálního překvapení. Hypotetický scénář: používám primitivní vyhledávací nástroj, který (na rozdíl od nějakého inteligentního vyhledávače, jaký má Firefox) "nesloučí" pod znak pro mezeru i znak pro nezlomitelnou mezeru (tabulátor atd.). V případě, že by tam byla HTML entita, bude neúspěch takového hledání evidentní. U znaku pro nezlomitelnou mezeru, který je v mnoha "pohledech" k nerozeznání od toho pro mezeru obyčejnou, to už tak evidentní není. Ale to je taková chuťovka a spíš je to obecný problém s používáním nezlomitelných mezer, ať už mají kteroukoliv podobu. Další problém může být s vkládáním, protože různá rozhraní nemusí podporovat makra typu Ctrl+Shift+Space, zatímco na &nbsp; mi stačí i omezená klávesnice laptopu. (Mimochodem, vizuální editor už nezlomitelné mezery zobrazuje i vkládá, pomocí Ctrl+Shift+Space. A vývojáři asi museli mít důvod rozhodnout se pro entitu, nejspíš protože je to častější.) Docela by mě teď zajímalo, jak se k tomuhle přistupuje jinde ve světě internetu... (Ale to už jdu off-topic.) --Matěj Suchánek (diskuse) 9. 6. 2021, 20:30 (CEST)
Kéž by se tím uživatel vůbec nemusel zabývat, když funguje nezlomení s normální mezerou mezi číslem a znakem %, mohlo by to jít i po předložkách. --Matěj Orlický (diskuse) 10. 6. 2021, 12:17 (CEST)
@Matěj Orlický: To ne já, to Wire:-) Takže když ty mezery z altů vyházím, mělo by to jít? Možná by se to mohlo nějak ošetřit technicky systémově, alespoň třeba formou nějaké chybové hlášky před uložením takové oditace, která znemožní něco dělat... Každopádně díky. Borzywoy (diskuse) 10. 6. 2021, 07:57 (CEST)
Ano, když mezery nahradíte, tak to půjde. Požadavek k WP:Editační filtr už jsem napsal. --Matěj Orlický (diskuse) 10. 6. 2021, 12:17 (CEST)

Dotaz na dotaz :-)

Hezký den :-) Mám na Vás prosbu i dotaz zároveň jsem tu nový a neorientuji se v systému prosby o vytvoření nového dokazu. Nemůžu najít žádné informace o pozoruhodné country skupině Mustangové. Tak jsem se pokusil, podle červeného nefunkčního odkazu a následné nabídky, jež se hned ochotně zobrazila, požádat o vytvoření takovéto stránky zde - a hned se objevilo dvojí varování - že jsem narušitel a provokatér - a nevím, co ještě... :-) A ať si jdu na jakési pískoviště... :-) Asi uplácat bábovičku? :-) A za tím se objevilo, že jakýsi filtr může spustit falešný poplach... :-) Tož včil nevím... :-) Ale děkuji Vám moc za případnou odpověď :-) -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Jirka ekosedlák (diskuse)

@Jirka ekosedlák: Pokusil jste se položit dotaz na místě, kde měl být článek, což nebylo dobře a systém zareagoval :-)
Pokud chcete vytvořit nový článek Mustangové (skupina), inspirujte se nejprve, jak má takový článek vypadat, namátkou Fešáci, Kamarádi táborových ohňů, Papouškovo sirotci...
Pokud chcete, aby článek vytvořil někdo jiný, využijte seznam a doufejte, že se najde někdo, kdo jej vytvoří.
Vložil jsem vám do diskuse základní informace, nebojte se zeptat. JAnD (diskuse) 9. 6. 2021, 08:27 (CEST)
Zrovna článek Papouškovo sirotci bych raději za vzor nedával, to je spíš na hranici subpahýlu.--Hnetubud (diskuse) 9. 6. 2021, 20:41 (CEST)

Dobrý den, prosím Vás, potřeboval bych vytvořit článek o country skupině Mustangové - jejich historii, tvorbě i současném osudu... Děkuji Vám všem moc za ochotu :-) -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Jirka ekosedlák (diskuse) 9. 6. 2021, 08:36‎ (CE(S)T)

@Jirka ekosedlák: Dobrý den. Jak již zmíněno výše, můžete požadavek připsat na seznam, konkrétně Wikipedie:Požadované články/Kultura a umění#Hudební skupiny, a doufat, že se ho někdo časem ujme. Nebo můžete článeček napsat sám, zkušenější vám s tím pomohou. Ale psaní na zakázku, obratem, to tady nefunguje, požadovaných článků jsou na české Wikipedii tisíce. --Matěj Orlický (diskuse) 9. 6. 2021, 20:30 (CEST)

jak se zjištuje správce konkrétního článku ?

Dobrý den, chtěla bych vědět : jak se zjištuje správce konkrétního článku ? Chtěla bych kontaktovat správce jednoho konkrétního článku a nevím jak zjistit kdo to je. ( chci kontaktovat správce článku Seznam českých YouTube kanálů podle počtu odběratelů , a nevím kdo to je a jak ho kontaktovat. Chtěla bych ho upozornit na delší text jež jsem psala v diskuzní části) ( konkrétně můj text je hlouhá odpověd na 5. bod v diskuzi, (YouTube kanály nehodící se do tohoto seznamu) ) Ze zpracováním obsahu článku jsem dlouhodobě nespokojená ale nechci ho celý přepracovat bez vědomí správce. alternativní řešení je udělat podobný článek, ale to je na diskuzi. . Za odpověd předem děkuji, a přeji hezký den --Anna Tesař (diskuse) 10. 6. 2021, 18:57 (CEST)

@Anna Tesař: Dobrý den. Články žádné správce nemají. Stačí napsat do diskuse u článku, případně můžete na diskusi upozornit použítím šablony {{Odpověď}} – vybrané uživatele, kteří by mohli mít zájem se k tomu vyjádřit, např. dřívější diskutující na stránce nebo zakladatele článku, což je dle historie článku uživatel jménem Marek Wikipedista. Pokud máte zájem článek přepracovat, je také vhodné to nejdříve v diskusi navrhnout (stručně nastínit problémy a zamýšlené změny) a počkat na reakci nebo např. týden dva a pak teprve změny provést. --Matěj Orlický (diskuse) 10. 6. 2021, 19:15 (CEST)
děkuji, problémy a různá řešení jsem napsal v dlouhé odpovědi konkrétnímu wikipedistovi jež v diskuzi měl nezodpovězenou otázku. --Anna Tesař (diskuse) 10. 6. 2021, 19:36 (CEST)
@Anna Tesař: To jsem viděl, odpovídáte na dva roky starý příspěvek. To je přesně případ vhodný pro použití upozornění autora pomocí šablony. --Matěj Orlický (diskuse) 10. 6. 2021, 19:45 (CEST)

kde přesně a jak změnit jméno článku ?

dobrý den, zrovna výrazně edituji článek, a chci mu poupravit jméno. a nevím kde přesně a jak změnit jméno článku. poradte mi prosím. --Anna Tesař (diskuse) 11. 6. 2021, 19:27 (CEST)

@Anna Tesař:Dobrý den, při horní části obrazovky naleznete záložku Více a při jejím otevření volbu Přesunout.--Tomas62 (diskuse) 11. 6. 2021, 19:41 (CEST)
děkuji --Anna Tesař (diskuse) 11. 6. 2021, 20:17 (CEST)

Obsazení herců ve filmu/seriálu

Dobrý den, mám takovou nejasnost. Všiml jsem si, že někde se používá pro seznam herců a jejich postav odrážkovaný seznam (např. Avengers: Endgame) a někde se používá šablona obsazení (např. Pelíšky). Jak je to správně, příp. jsou obě v pořádku? Děkuji předem --Felix220 (diskuse) 14. 6. 2021, 20:58 (CEST)

Obě jsou v podstatě v pořádku, respektive ani jedno není špatné. Ta šablona samozřejmě existuje za nějakým účelem, takže dává smysl ji používat přesně k tomuto, ale tolik na tom nezáleží. --Matěj Suchánek (diskuse) 16. 6. 2021, 13:45 (CEST)
Díky moc za odpověď. --Felix220 (diskuse) 17. 6. 2021, 16:35 (CEST)

Rozdíl 1 px v galerii

Zdravím, zvládl by mi někdo vysvětlit, jak je možné, že zde rozdíl jednoho pixelu (136 vs. 137) udělá takovou paseku? Naivně jsem si myslel, že tomu rozumím, ale tohle mi docela vytřelo zrak :-). --Bilykralik16 15. 6. 2021, 16:59 (CEST)

@Bilykralik16: Já žádnou paseku nevidím ;-). Je možné, že při neexistenci obrázku v cache v určitém rozlišení došlo k interpolaci a výsledkem mohlo být nějaké zkreslené zobrazení... --JAnD (diskuse) 16. 6. 2021, 08:26 (CEST)
@JAnD: Tak na to koukám a už tu paseku taky nevidím :-). Asi to opravdu bylo tak, jak říkáte. Díky za ochotu. --Bilykralik16 16. 6. 2021, 21:42 (CEST)

‎dotaz ohledně fota

Dobrý den, nemohu vložit mé fotografie, Cross-wiki upload filter je zakázal. Jak to napravit? Děkuji Šárka -- Tento příspěvek přidal(a) 2Šárka (diskuse) 22. 6. 2021, 14:14‎ (CE(S)T)

@2Šárka: Dobrý den. Zkuste vložit fotografie přímo průvodcem na Wikimedia Commons. --Matěj Orlický (diskuse) 22. 6. 2021, 16:17 (CEST)

Tento článek potřebuje urgentně upravit.

--Peter Novácki (diskuse) 22. 6. 2021, 14:44 (CEST)Dobrý deň,

chcel by som sa spýtať, prečo je pri tomto článku napísané, že bude zmazaný: https://cs.wikipedia.org/wiki/Marketing_Miner - článok sa pritom na Wikipédií nachádza viac ako 4 roky a žiaden problém s tým doteraz nebol. Článok som skúsil upraviť aj podľa pravidiel a napriek tomu to píše to isté, že bude zmazaný. Viete mi prosím povedať, ktorý bod pravidiel je porušený alebo ktorá konkrétna veta je nesprávne a mala by byť prepísaná?

Vložil kolega Martin J. Němeček právě pro dlouhodobě neřešenou šablonu {{Reklama}}. Upozorňuji, že Wikipedie není nástrojem propagace, dále též Wikipedie:Propagační článek. Prosím, nevyužívejte Wikipedii k propagaci vlastních firem a projektů, je to spíše její zneužívání. Děkuji. OJJ, Diskuse 22. 6. 2021, 14:57 (CEST)

jak doporučit smazání moc malého nebo nekvalitního článku ?

Dobrý den, zrovna procházím seznamy na české wiki ( Nejkratší články , a Nejdéle needitované články ) a věřím že je mezi nimi dost textů jež budto nesplnují významnost nebo dva nezávislé zdroje nebo jsou subpahýlem. Či mají vícero bodů společných, a tyto důvody jsou argumentem pro odložené smazání. A chtěl bych vědět jak zařadit článek k odloženému smazání. ( protože na články jež si to zaslouží určitě narazím ) --Anna Tesař (diskuse) 22. 6. 2021, 20:19 (CEST)

Podle Wikipedie:Odložené smazání, dáte tam některou ze šablon, třeba "Subpahýl" nebo "Významnost". Ale považte, zda je nelze nějak zachránit. Třeba článek, který má interwiki na jiné jazykové verze ve vhodné kvalitě, lze do minimálního standardu upravit poměrně jednoduše, a výmaz tedy není nejprospěšnějším postupem.--RPekař (diskuse) 22. 6. 2021, 20:28 (CEST)
+ jak přesně správně vložit šablonu subpahýl ? --Anna Tesař (diskuse) 22. 6. 2021, 20:29 (CEST)
děkuji za odpověd na 1. otázku --Anna Tesař (diskuse) 22. 6. 2021, 20:30 (CEST)
@Anna Tesař Můžete ji vložit tak, jak jste ji vložila, jen ji vložte ve zdrojovém, nikoli vizuálním editoru, půjde to snáze. Ale nemažte tím články typu rok 877 př. n. l.. Děkuji za pochopení. KPX8 (diskuse) 22. 6. 2021, 20:42 (CEST)
děkuji, pochopila jsem dobře z vaší odpovědi že tyto články o rocích jsou v pořádku i když jsou povětšinou o jedné větě ? --Anna Tesař (diskuse) 22. 6. 2021, 20:51 (CEST)
@Anna Tesař Ano, to jste pochopila dobře. Tohle jsou speciální články. KPX8 (diskuse) 22. 6. 2021, 20:59 (CEST)
@Anna Tesař: Myslím, že to je dostatečně popsáno na dokumentační stránce té šablony. Ale pro pořádek: stačí na začátek článku vložit: {{subst:Subpahýl}} --MIGORMCZ (diskuse) 22. 6. 2021, 20:44 (CEST)
Poznámka: Kód šablony je lepší vkládat při editaci kódu, nikoliv ve vizuálním editoru. --MIGORMCZ (diskuse) 22. 6. 2021, 20:51 (CEST)
Je možné použít i: {{vložit:Subpahýl}} Ale dle návodu máte také dát upozornění autorovi, protože se počítá s označováním pouze čerstvě založených subpahýlů. Pokud v daném stavu článek přežívá delší dobu, je už na odložené smazání poněkud pozdě a jsou vhodnější jiné postupy, zejména rozšíření alespoň na pahýl. --Matěj Orlický (diskuse) 22. 6. 2021, 20:54 (CEST)
Kolegyně, a nechtěla byste s tím zvyšováním kvality raději začít u svých vlastních výtvorů (viz údržbové šablony u článků Siligurský koridor, Parthenon v Nashvillu)?--Hnetubud (diskuse) 22. 6. 2021, 20:48 (CEST)
Dobrý den, rozumím, vím že texty jež jsem napsala mají někdy chyby způsobené mojí lehkou jazykovou neobratností. U Parthenonu v Nashvillu ale nevím jak textu pomoci. V češtině mám jisté jazykové limity způsobené tím že jsem ji v dětství používala sporadicky. --Anna Tesař (diskuse) 22. 6. 2021, 21:01 (CEST)
@Anna Tesař: Šablonu {{Sloh}} jsem tam vložil já, ten článek je velmi špatně srozumitelný a připomíná spíše tzv. otrocký překlad. Např.: Budova byla ústředním bodem expozice z roku 1897. (jaké expozice, kdo a proč tam tu expozici udělal?); Eugene Castner Lewis byl ředitelem výstavy v Tennessee (jaké výstavy? + nečeské vazby); na jeho návrh bylo v Nashvillu postavena reprodukce Parthenonu (není shoda podmětu s přísudkem); která bude sloužit jako ústřední bod oslav Tennesseejského stého výročí (Tennesseejského stého výročí?? nečeská vazba plus chybné velké písmeno); Během příštích 20 let počasí způsobilo zhoršení stavu budovy (nečeská vazba); Mezi nejkomplikovanější události, které se v Parthenonu odehrály (čím komplikované???)… Český jazyk má jinou větnou skladbu než jazyk anglický a články nelze překládat pouze Google Překladačem. Je třeba k tomu mít i jazykový cit a používat české vazby. Třeba větu Během příštích 20 let počasí způsobilo zhoršení stavu budovy bych osobně přepsal, že v následujících 20 letech byla vlivem počasí budova částečně poškozena.
Zároveň je potřeba si ty články také zkontrolovat a zpřístupnit i čtenářům, kteří o tématu mnoho nevědí. Např.: West Area Computers bych tipoval spíše jaké jméno nějaké firmy vyrábějící počítače na západním pobřeží USA (Vaughanovou jsem už jinak trochu učesal).
Doporučuji si ty články rozpracovávat na pískovišti a před zveřejněním je nechat nějak zkontrolovat. Nebo pokud český jazyk špatně ovládáte a je Vám bližší jiný jazyk, tak můžete přispívat spíš do Wikipedií v tom daném jazyce. Jinak souhlasím, že nejprve pilujte vlastní články a pak teprve nechávejte mazat jiné. --OJJ, Diskuse 23. 6. 2021, 09:29 (CEST)

článek Cracker a článek Hacker

Dobrý večer, narazila jsem na článek Hacker s tím, že upravím reference. Ale zjistila jsem, že článek obsahuje i informace, které by dle mého názoru patřili do článku Cracker, např. Techniky crackerů. Sice se jedná o překlad en, ale tato část je i tam popsána jako nedostatečně ozdrojována. Myslím, že by bylo vhodné oba články předělat. S ohledem na první polovinu článku, kde není nutno použít en překlad. Ještě se v článku odkazuje na článek Hackerská skupina resp. Crackerské skupiny. Její smysl mi přijde zbytečný a zrušila bych tento článek.

Vím, že tyto informace jsou na delší prozkoumání, aby byl člověk v obraze. Ale jednak mne zajímá názor ostatních a nestihnu upravit články v čase 2hodiny podle šablony „pracuje se“. Děkuji za názor. --JanaJin (diskuse) 24. 6. 2021, 22:12 (CEST)

Začnu od konce - šablona Pracuje se není na dvě hodiny, ale třeba na dva dny, nebo o kolik si řeknete, pokud stále budete pracovat, tak Vám ji nebudou mazat. Ale daleko lepší je si nový text připravit na pískovišti (pískovišť můžete mít víc). To bych doporučil i z toho důvodu, že tady mluvíte o zásadních změnách článků. A s tím rušením článků taky nespěchejte. Nachystejte si to, představte návrh změn v diskuzní stránce příslušných článků a počkejte chvilku co na to ostatní. Díky a hezký večer, KPX8 (diskuse) 24. 6. 2021, 22:41 (CEST)
@JanaJin: Přesně totéž, co píše kolega @KPX8: jsem chtěl napsat. Příprava na uživatelském Pískovišti je základ všech složitějších redakcí. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 25. 6. 2021, 12:15 (CEST)
Děkuji --JanaJin (diskuse) 25. 6. 2021, 12:44 (CEST)

Přejmenování "Gnozeologie" na "Epistemologie"

V úterý jsem založil diskuzní vlákno k přejmenování článku Gnozeologie na Epistemologie a zároveň s tím dal k článku šablonu na návrh přesunu. Nikdo se do diskuze nezapojil, tak jsem si říkal, že přesun rovnou provedu. Hlásí mi to ale, že článek přesunout nejde. Chtěl bych se tedy zeptat, co s tím dělat dál. --Unloosek (diskuse) 25. 6. 2021, 00:33 (CEST)

@Unloosek: Dobrý den, kolego, ten návrh jste tam dal, jak vidím, před dvěma dny. Kam tak spěcháte? Obvykle trvá alespoň dva, tři, čtyři týdny, než se pár lidí vyjádří. Návrh jste zdůvodnil dobře, ale zájemci o dané téma nesedí u wikipedie každý den. Dejte tomu ten čas... Díky, KPX8 (diskuse) 25. 6. 2021, 01:21 (CEST)
@KPX8: Hledal jsem v doporučení ohledně přesunu stránek nějaký tip, jak dlouho by se mělo před provedením přesunu počkat na reakce, ale nenašel jsem a nebyl jsem si tím moc jistý. Děkuji za radu, počkám teda někdy do druhé půlky července. –Unloosek (diskuse) 25. 6. 2021, 10:31 (CEST)
Buď to mezitím vyhodnotí a provede některý ze správců, nebo o to bude pak potřeba požádat na Nastěnce správců, protože stránka s cílovým názvem má nenulovou historii. --Matěj Orlický (diskuse) 25. 6. 2021, 11:18 (CEST

Serau

Prosím zkušené wikipedisty o úpravu článku, aby nebyl smazán. Děkuji. --Mojmir13 (diskuse) 26. 6. 2021, 10:14 (CEST)

@Mojmir13: Dobrý den. V článku Serau je šablona vyzývající k jazykové korektuře strojového překladu, k tomu pomoc zkušených wikipedistů není potřeba. --Matěj Orlický (diskuse) 26. 6. 2021, 10:46 (CEST)
Hezký den,
jazykovou korekturu překladu Googlu samozřejmě vždy dělám. Na tomto překladu bych já nic neměnil, ale více lidí více ví, tak ať editují ostatní. --Mojmir13 (diskuse) 26. 6. 2021, 11:28 (CEST)
Takto se ale na Wikipedii nespolupracuje, že vytvoříte problém a ten ať řeší ostatní. Podrobněji jsou ty problémy na vaší DS: Diskuse s wikipedistou:Mojmir13#Serau, můžete se případně ještě doptat vkladatele šablony, což je kolega OJJ. Mně navíc není jasné, proč se „serau“ skloňuje „serava“, nevidím k tomu důvod. --Matěj Orlický (diskuse) 26. 6. 2021, 12:12 (CEST)
@Matěj Orlický: Článek v podobě, kdy jsem tam vložil šablonu [8], byl (a stále je) strojový překlad. Viz třeba větu "Seravi, na rozdíl od goralů, využívají své preorbitální (pachové) žlázy k označení vůně", podivné skloňování serau atd. Ze serau velký je Mainlandský serau (mainland je navíc pevnina, tj. zcela nesmyslný překlad)... Upozorňoval jsem, že takto tvořit nejde a vložení taxoboxu heslo nedělá. OJJ, Diskuse 26. 6. 2021, 12:23 (CEST)
Váš článek jsem poupravil. Ale moc mi nesedí to skloňování, zkuste na to ještě kouknout. --Unloosek (diskuse) 26. 6. 2021, 16:24 (CEST)

Tenhle článek je třeba zkorigovat pomocí českých zdrojů (třeba https://www.biolib.cz/cz/taxon/id1089433/ ) a upravit v něm skloňování slova „serau“. Dále je vhodné uvést starší české synonymum „serov“. --Juniperbushman (diskuse) 26. 6. 2021, 15:27 (CEST)

@Mojmir13: Děkuji kolegům, podnětů už máte dost, je potřeba být schopen a ochoten článek dotáhnout do nezávadného stavu. Případně pokud na takový úkol (překlad odborného článku) nestačíte, můžete si tu najít jiné činnosti nebo jiné obory. --Matěj Orlický (diskuse) 26. 6. 2021, 15:40 (CEST)

Korekce interwiki

Vladimír Smutný upozornil na nesprávný interwiki odkaz u článku Moment síly. Náprava by mohla být komplikovaná (vizte diskusi k článku), pokud by nešlo zajistit, aby se český článek Moment síly navázal na en:Moment of force existující však jen jako redirekt na en:Torque, aniž by se narušilo interwiki propojení českého článku Točivý moment na en:Torque. Má prosba o pomoc tedy zní:

  • Je možné zajistit, aby článek na enwiki a redirekt na něj měly jiné české interwiki? Jak postupovat?
  • Pokud to není možné, jak aspoň zrušit nesprávné interwiki u českého článku Moment síly?

Omlouvám se, ale po přesunutí interwiki do wikidat nemám k problému interwiki znalost ani zkušenost. Proto bych uvítal odpovědi, ale ještě více, kdyby někdo nápravu (nebo prozatímní zrušení chybného interwiki) přímo provedl. Díky předem. Petr Karel (diskuse) 28. 6. 2021, 18:47 (CEST)

Propojují se zpravidla články, ne přesměrování. Přesunul jsem český, slovenský a galicijský článek „moment síly“ z datové položky (fyzikální) moment do nové položky moment síly. Tedy pokud vznikne chybějící článek moment (fyzika), může se připojit na uvolněné místo k položce s článkem en:Moment (physics). --Matěj Orlický (diskuse) 28. 6. 2021, 20:02 (CEST)
Moc děkuji za vyřešení. Petr Karel (diskuse) 29. 6. 2021, 08:56 (CEST)

Can you help me?

Hello, I wrote the draft https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedista:BarbaraLuciano13/P%C3%ADskovi%C5%A1t%C4%9B of an article, concerning a well-known Italian artist https://en.wikipedia.org/wiki/Andrea_Benetti_(artist) I need someone to controll the text. Can you help me? Thank you so much for your help, --BarbaraLuciano13 (diskuse) 28. 6. 2021, 22:27 (CEST)

@BarbaraLuciano13: Hello Barbara, why would you want to write an article on the Czech wikipedia without speaking Czech? I don't understand your motivation, but if you feel the Czech wiki needs this article, perhaps just ask here and someone will create it...because, even though you may find somebody willing to correct your translation, in my experience, correcting a bad translation takes more work and time than doing a clean translation from scratch. Best regards, KPX8 (diskuse) 28. 6. 2021, 23:51 (CEST)

Stejné podmínky pro každého?

Dobrý den, před nedxávnem byly z Wikipedie odstraněny všechny odkazy na můj web vč. z článku na heslo, které jsem osobně zakládala. Jako důvod bylo uvedeno to, že odkaz nesmí vést na komerční web. Chtěla jsem doplnit informaci o mikrofotabankách a jsem zablokována jako spam. Můžete mi prosím znovu objasnit, proč někdo odkazovat na komerční stránky může a někdo ne, viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Mikrofotobanka 46.135.101.40 18. 6. 2021, 07:48 (CEST)

Dobrý den. Dotaz zřejmě souvisí s dotazem uživatele/ky Sachmet2=Hanka22 (příspěvky) v Diskuse:Virtuální asistent#Odpovědi na vaše otázky. Jinak je ale natolik neurčitý a nekonkrétní, že na něj nejde moc odpovědět. Pravidla platí pro všechny stejně a jejich nedodržením v jednom článku nelze argumentovat ve prospěch jejich porušování v jiných článcích. --Matěj Orlický (diskuse) 21. 6. 2021, 15:26 (CEST)
Ptám se, proč je to u některých článků tolerováno, zatímco autor článku jiného je smazán? Čím přesně se řídíte? Že smažete původního autora článku a zakladatele celého hesla ... a je to neodiskutovatelné, zatímco u jiného článku stačí vložit jednu větu a odkaz je tolerován. Opakovaně? --46.135.97.146 6. 7. 2021, 08:36 (CEST)
Jak jste sám napsal ,, a jejich nedodržením" ... takže o tom víte, ale je to tolerováno. To je to, pro co žádám vysvětlení. --46.135.97.146 6. 7. 2021, 08:38 (CEST)
Víme o tom, že nevhodné komerční odkazy někdy uniknou pozornosti, resp. není dost dobrovolníků, kteří by to uhlídali. --Matěj Orlický (diskuse) 6. 7. 2021, 09:30 (CEST)

provázání nově nahraných fotografií s wikidaty

Chtěl jsem se zeptat, zda ještě trvá zájem na provazování nově nahraných fotografií s wikidaty. Od minulého týdne totiž přestalo při používání standardního nahrávacího formuláře na commons fungovat propojení s wikidaty, respektive pokud v posledním kroku nahrávání fotky Přidat metadata otevřu položku Přidat tvrzení a vložím příslušný identifikátor wikidata položky, tak se objeví hláška Nenalezeny žádné výsledky a wikidata se s obrázkem nepropojí. Obnoví se původní chování nebo mám na provazování fotek s wikidaty zapomenout. --Petr1888 (diskuse) 28. 6. 2021, 16:10 (CEST)

To taky pozoruju, zatím to řeším tak, že doplňuji štítky zvlášť pro každou fotku až po nahrání. Ale při větších dávkách je to velmi nepohodlné. --Hugo (diskuse) 28. 6. 2021, 18:07 (CEST)

mohl by někdo znalý anglického jazyka nahlásit tento bug aby se řešil --Petr1888 (diskuse) 28. 6. 2021, 20:01 (CEST)

@Mormegil: Vzhledem k tomu, že jste se v minulosti věnoval mé připomínce k doplnění více možností provázání fotek tím, aby v nahrávacím formuláři bylo nabízeno více položek z wikidat, dovolil bych si Vás poprosit o zkouknutí uvedeného problému a případné nahlášení chyby --Petr1888 (diskuse) 30. 6. 2021, 21:16 (CEST)
@Petr1888: Už se zdá, že to funguje. --Hugo (diskuse) 5. 7. 2021, 06:51 (CEST)

Díky, už jsem to zjistil také --Petr1888 (diskuse) 5. 7. 2021, 13:26 (CEST)

Krátký popis

Je i na české wikipedii něco jako en:Wikipedia:Short_description na anglické? A případně pak něco jako en:Template:Annotated link, což by umožňovalo pomocí těch krátkých popisů vytvořit odkazy s popisky. (Hodilo by se to do kapitol se souvisejícími články.) --Unloosek (diskuse) 30. 6. 2021, 10:41 (CEST)

Na všech Wikipediích s výjimkou anglické (IIANM) se krátké popisky berou rovnou z Wikidat. Nevím, jestli existuje přímo nějaká obdoba, trochu podobná je třeba {{Položka rozcestníku}}, kterou vyrobil User:Matěj Suchánek, která by se pro související články asi teoreticky dala použít také, ale nejsem si úplně jist, že by to bylo v souladu s WP:VAS. --Mormegil 30. 6. 2021, 10:48 (CEST)
Dvě poznámky:
  • Zatím neexistuje možnost, jak jednoduše ty short descriptions (alternativní / lokální popisky) načítat. Na enwiki na to používají naprosto šílený hack. Na rozdíl od popisků na Wikidatech, které lze načítat docela snadno.
  • Zavedením těchto lokálních popisků bychom si (i s přihlédnutím k předchozí poznámce) na sebe jenom zbytečně upletli bič. Jde o další kouzelné slovo, které se editoři musí naučit používat (nebo by alespoň měli, pokud ta funkce má k něčemu být). Jsou popisky na Wikidatech nějak zásadně nevyhovující?
--Matěj Suchánek (diskuse) 30. 6. 2021, 15:49 (CEST)
Popisky je možné editovat pomocí mobilní aplikace, jestli Vám to k něčemu pomůže. --GoogolManiac (diskuse) 30. 6. 2021, 18:31 (CEST)
Díky @Mormegil @Matěj Suchánek, budu tedy používat Wikidata a případně šablonu Položka rozcestníku. --Unloosek (diskuse) 3. 7. 2021, 18:51 (CEST)

Přesun článku Libava

Zdravím, nedávno vznikly více než dva články s názvem Libava, takže jsem dosavadní článek Libava přesunul na Libava (vodní tok) a z článku Libava udělal rozcestník. Zpětně jsem si uvědomil, že by větší smysl dávalo vytvoření článku Libava (rozcestník) a přesunutí článku Libava (vodní tok) zpět na název Libava, protože ostatní významy názvu Libava jsou jen historické české názvy měst Lubawka (Polsko) a Liepāja (Lotyšsko). Bohužel přesunutí stránky zpět na název Libava není možné, protože pod tím názvem již existuje přesměrování (dříve rozcestník). Nevíte někdo, co s tím, a případně to opravil? Děkuji.--GoogolManiac (diskuse) 30. 6. 2021, 18:28 (CEST)

@GoogolManiac: Požádejte o přesun na Wikipedie:Nástěnka správců. --Matěj Orlický (diskuse) 30. 6. 2021, 18:40 (CEST)

Čtyřstupňová navigační šablona

Dobrý den. Existuje tu nějaká čtyřstupňová navigační šablona? Zatím jsem našel nejvíc dvoustupňovou. Chtěl bych totiž vytvořit podrobnou šablonu s klasifikací plazů, ovšem potřebuji najít nějakou již existující čtyřstupňovou šablonu, abych dle ni mohl vytvořit vlastní šablonu. --Whiny15 (diskuse) 3. 7. 2021, 13:02 (CEST)

@Whiny15: Dobrý den. Návod najdete na stránce šablony {{Navbox}}, vhodnou předlohu můžete zkusit najít v seznamu šablon, které tento navbox používají. --Matěj Orlický (diskuse) 3. 7. 2021, 13:16 (CEST)
{{Šablona:Seznam písemných systémů}} --Jann (diskuse) 5. 7. 2021, 13:42 (CEST)

Časové vymezení výstavby pomocí Wikidat

Ahoj, dá se nějak přes Wikidata časově vymezit období výstavby budovy? Řeším to teď u objektu Domov pro seniory Nová slunečnice, kde se mi nedaří do infoboxu vměstnat roky 1971 a 1982. „Natvrdo“ to tam vepsat dokážu, ale pomocí Wikidat…? Předem děkuji za pomoc. --Jan Polák (diskuse) 7. 7. 2021, 01:46 (CEST)

Korektní zápis je "datum výstavby" ->"20. století" s vymezeními "od" a "do", malinko jsem tvůj zápis upřesnil. Infobox to přebírat umí a v tomto případě to dělá, teď je jen otázka, jestli to dělá podle tvých představ. --Vojtěch Dostál (diskuse) 7. 7. 2021, 09:41 (CEST)

„Standardní postup“ názvu článku

Wikipedista Harold změnil název článku se zdůvodněním, že neodpovídal „standardnímu postupu“. Na jeho diskusní stránce a v oddílu Pravidla (Pod lipou) jsem žádal o vysvětlení a upozornil na negativní důsledky tohoto zásahu. Protože nikdo na moje dotazy neodpovídá, doporučuji vrátit název článku Schoellerové na původní Schoellerové (textilní podnikatelé) a doufám, že to některý správce provede. Děkuji za pochopení.--Ryj (diskuse) 7. 7. 2021, 10:04 (CEST)

Viz Diskuse:Schoellerové. --Matěj Orlický (diskuse) 7. 7. 2021, 17:46 (CEST)

Překlad šablon citací

Nevíte někdo náhodou, jestli existuje nějaký překladač šablon citací? Například co by mi z en:Template:Cite book udělal Šablona:Citace monografie. Parametr "title" nahradil za "titul" a podobně. --Unloosek (diskuse) 10. 7. 2021, 02:10 (CEST)

Existuje [9], volba Převod citačních šablon. --Jvs 10. 7. 2021, 11:29 (CEST)

Strojáky?

Dobré odpoledne, mám problém, můj článek (Jeddah Street Circuit) dostal zprávu, asi od Admina s jménem OJJ o nějakém "strojáku", bohužel nevím co to je a co hůř, objevovalo se to i u mých předešlých článků...~ Podle toho co jsem zjistil, asi jsem blbě přeložil stránku překladačem v počítači, ale většinou si překládám stránky sám z mé znalosti angličtiny a pochybuji o chybě v mém článku s překladem...~ Jsem zmaten a nechápu co to znamená a co hůř, týden zde teď nebudu a lhůta k smazaní stránky a toho "strojáku" končí také za týden. Potřebuji asi vysvětlit co to znamená, předem děkuji.~ ~ -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) F1.by.Martin (diskusepříspěvky)

@F1.by.Martin: Dobrý den. Článek musí mít nějakou minimální jazykovou úroveň a to tento článek o třech větách nemá. Kolega OJJ vám už psal konkrétní problematické formulace u předchozího případu. --Matěj Orlický (diskuse) 10. 7. 2021, 16:04 (CEST)

Dobrý den, jak mohu odstranit svůj účet prosím?

Dobrý den, jak mohu odstranit svůj účet prosím? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Davisuva (diskuse)

@Davisuva: Dobrý den. Účet odstranit nejde. Z jakého důvodu chcete účet odstranit? Můžete například smazat svou uživatelskou stránku nebo požádat o skrytí (historických verzí) stránek, které obsahují osobní údaje. --Matěj Orlický (diskuse) 10. 7. 2021, 16:40 (CEST)
@Davisuva: Případně je možné účet přejmenovat. --JAnD (diskuse) 11. 7. 2021, 12:25 (CEST)
Dobrý den. Účet mám několik let a ani jsem ho nepoužil tak proto. Děkuji
A jak to provedu? --Davisuva (diskuse) 15. 7. 2021, 20:56 (CEST)
@Davisuva Co chcete provést? --Matěj Orlický (diskuse) 15. 7. 2021, 21:07 (CEST)

Žádost o odblokování a skontrolování stránky

Dobrý den, byla my zablokovaná stránka od filtru že tam v kládám nevhodný odkazy což není pravda jestli se na to můžete prosím podívat? A poprosím o novou kontrolu mích úprav, děkuji vám moc

S pozdravem: --Hrebicek6 (diskuse) 12. 7. 2021, 17:28 (CEST)Dalibor Hřebíček

@Hrebicek6 Dobrý den, předpokládám, že jde o stránku Dalibor Hřebíček, kam jste vkládal odkaz na stránku osobnosti.cz. Takový odkaz je skutečně nevhodný, protože se nejedná o věrohodný zdroj. Portál osobnosti je tvořen svými uživateli, a proto nemůže být použit pro zdrojování informací, dokládání splnění pravidel o encyklopedické významnosti a podobně.
Prosím, použijte jiný odkaz. S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 12. 7. 2021, 17:35 (CEST)
Dobrý den, měl bych ještě jednu otázku chtěl bych se jen zeptat jaké odkazy by měli byt věrohodné, jestli mi nenapíšete nějaký příklad, děkuji vám moc a omlouvám se s pozdravem: Dalibor Hřebíček --Hrebicek6 (diskuse) 12. 7. 2021, 17:39 (CEST)
@Hrebicek6 Doporučuji k přečtení odkazy, které jsem vložil v předchozí zprávě, zejména to o věrohodných zdrojích. --Martin Urbanec (diskuse) 12. 7. 2021, 17:44 (CEST)
Děkuji vám moc, jen se chci zeptat už jsem všechny zdroje nahrál a i zveřejnil jen se chci zeptat jak dlouho může trvat kontrola? Děkuji moc a omlouvám se --Hrebicek6 (diskuse) 12. 7. 2021, 18:32 (CEST)
@Hrebicek6 Dobrý den, to záleží na kapacitě dobrovolníků, počítejte řádově několik dnů. Mně se zdá, že zdroje nesplňují kritéria, buď jsou komunitního typu (píší fanoušci, viz výše) nebo nejsou nezávislé (ofic. web, prodejci). --Matěj Orlický (diskuse) 12. 7. 2021, 21:19 (CEST)
@Hrebicek6 Jak říká kolega Orlický, zajímají nás odkazy, na které nemáte žádný vliv -- profil na Facebooku, Youtube apod. si může zřídit kdokoli, stejně tak na záznam v hudební databázi má v širším smyslu "nárok" prakticky kdokoli, kdo se kdy hudbou zabýval. Wikipedie je ale všeobecnou encyklopedií, nikoli profesně orientovanou, proto takové zdroje nepřijímá. --Martin Urbanec (diskuse) 12. 7. 2021, 21:25 (CEST)

Prosba o pomoc

zdravim, prosim vas, poradi mi někdo, jak vytvorim v clanku David Netuka 2. odstavec ? -Kariéra- bych ho rád nazval.. ještě poprosim o pomoc s tabulkou napravo, jak ji tam dostanu, zarovnat apod. nevim )) dik moc--WikiCZechia (diskuse) 15. 7. 2021, 02:45 (CEST)

@WikiCZechia: Dobrý den, děkujeme za zájem o Wikipedii. V článku David Netuka prosím dodržujte encyklopedický styl textu. Podívejte se na podobné články a dodržujte stejné rozvržení článku. Také se prosím podívejte na průvodce.
  1. Jak vkládat nadpisy najdete v nápovědě zde.
  2. Tabulka napravo je šablona infobox. Pro vložení šablony do článku je potřeba v horní liště kliknout na Vložit > Šablona > Infobox - osoba > Přidat šablonu > Vložit. Na zvoleném místě se pak objeví přímo obsah vložené šablony. Klikněte na šablonu > editovat a vyplňte položky, které znáte.
Hodně trpělivost při psaní do Wikipedie. --Podroužek (diskuse) 15. 7. 2021, 07:40 (CEST)
díky moc ) --WikiCZechia (diskuse) 16. 7. 2021, 18:21 (CEST)
@WikiCZechia Dobrý den. Nadpis „Kariéra“ není moc vhodný, nejobvyklejší nadpisy v životopisných článcích jsou „Život“, „Dílo“, „Ocenění“. Článek pak především postrádá konkrétní informace – to, že se účastní seminářů, kongresů, publikuje a je členem společností, splňuje každý lékař v podobné pozici. Naopak je potřeba uvádět konkrétní údaje specifické pro danou osobu. Rovněž ecyklopedický styl, např. třetí věta – složitě napsaná prostá informace „vyučuje neurochirurgii“, přitom chybí údaj koho/kde. --Matěj Orlický (diskuse) 15. 7. 2021, 11:05 (CEST)
Díky za pomoc a za reakce.. --WikiCZechia (diskuse) 16. 7. 2021, 18:35 (CEST)

Vytvořila jsem článek a bohužel nebyla přihlášena.

--Natálie Kučerová (diskuse) 15. 7. 2021, 18:31 (CEST)Vytvořila jsem článek a nebyla jsem přihlášena, co mám dělat, aby byl článek vytvořen pod mým jménem ?

Jedná se o článek Barvy čínské duhy. --Natálie Kučerová (diskuse) 15. 7. 2021, 18:35 (CEST)
@Natálie Kučerová Dobrý den, to bohužel nelze, jak je popsáno v Nápověda:Jak se přihlásit, v kapitole Vaše editace bez přihlášení. --Matěj Orlický (diskuse) 15. 7. 2021, 19:16 (CEST)

Interwiki

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, či existuje nejaká aplikácia, ktorá by vyhodnocovala články s najväčším počtom jazykových mutácií (tzv. interwikis). Je to dôležitý nástroj pre vyhodnocovanie celosvetovej relevantnosti wikipediových článkov. Kedysi fungovala aplikácia https://joanjoc.toolforge.org/, ale tá je už posledné mesiace nefunkčná. Vopred ďakujem za každú odpoveď. --JV -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 91.127.64.136 (diskuse) 21. 3. 2021, 11:02 (CET)

kontrola

dobry den, mohu opet poprosit o kontrolu hesla vec nikoho prosim ? dekuji a pohodovy vikend. HC -- Tento příspěvek přidal(a) Hana Cardová (diskuse) 27. 3. 2021, 08:25 (CET)

Nefungující aplikace Wikipedia v systému Android

Dobrý den, nevím zda vkládám dotaz správně, ale už více jak 2 týdny řeším problém s aplikací Wikipedia. Problém začal po aktualizaci mého mobilu Galaxy A50 na Android 11, aplikaci mám z oficiálního obchodu play, zkoušel jsem mazat mezipaměť, aplikaci přeinstalovat a nic mi bohužel nepomohlo. Aplikace stále hlásí, že nemám internet i když ho mám, před přeinstalací jsem tam měl kód chyby, ale bohužel jsem si neudělal screenshot. Momentálně tam mám jen hlášku: "Obsah nemůže být načten offline." a pod tím velké tlačítko "Znovu". -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) PetrZavoral (diskuse) 29. 4. 2021, 12:23 (CEST)

Novináři

Čím to prosím je, že na wikipedii nejsou profily novinářů? --188.244.56.2 21. 7. 2021, 22:52 (CEST)

A potřebujete s něčím pomoci, nebo si jen tak chcete povídat? KPX8 (diskuse) 22. 7. 2021, 00:44 (CEST)
Zajímá mě, jestli používají nějakou technologii, nebo požadují vymazání informací o sobě! --188.244.56.2 15. 8. 2021, 14:05 (CEST)
Co myslíte tím, jestli používají nějakou technologii? Jako na neviditelnost? Nějak není jasné, o co Vám jde, budete se muset vyjádřit, jestli opravdu potřebujete nějakou pomoc. Informační služba zde nefunguje. --KPX8 (diskuse) 15. 8. 2021, 18:01 (CEST)

Možné porušení autorských práv

Dobrý den, Dne 22.7.2021 jsem vložil na stránky Wikipedie svůj článek o kapele Stanleysoldboys. Tento článek jsem okopíroval ze své webové stránky--- www.stanleysoldboys--- Dnes, tj. 23.7.2021 jsem si všiml, že článek je smazán. Proto Vás tímto žádám o obnovení tohoto článku na Vašich stránkách. Jem s pozdravem Chroustovský Stnislav st. hilarius.kapela@voln.cz 603 36 51 54 -- Tento příspěvek přidal(a) Stanleysoldboys (diskuse) 23. 7. 2021, 23:43‎ (CEST)

Dobrý den, obsah byl odstraněn v souladu s pravidly a nelze ho obnovit (jen tak).
Cituji vzkaz doručený IP adrese, z níž došlo ke vložení textu:

Text chráněný autorským právem převzatý bez dovolení z webových stránek či odjinud nemůžeme přijmout. Podívejte se prosím na stránku Stanleysoldboys, a pokud jste autorem původního díla, nebo máte od autora svolení k dalšímu šíření podle licencí GFDL a CC-BY-SA 3.0, doložte to prosím e-mailem obsahujícím svolení autora.

Díky za pochopení. --Matěj Suchánek (diskuse) 24. 7. 2021, 12:56 (CEST)
On ten článek navíc pojednává o náhodné partě kamarádů, která hraje po hospodách. Otázkou, jestli vůbec autora trápit s nějakým procesem OTRS, když bude článek nejspíš stejně smazaný kvůli nedostatečné encyklopedické významnosti. --Unloosek (diskuse) 24. 7. 2021, 18:37 (CEST)
Vidím to taky tak. KPX8 (diskuse) 24. 7. 2021, 19:04 (CEST)

Interwiki na francouzské wikipedii

Dobrý den, nevíte, prosím, proč se (mi) nezobrazují interwiki u článků na fr wiki? Všude jinde to funguje normálně. Díky moc, --Svajcr (diskuse) 28. 7. 2021, 16:04 (CEST)

Není to tím novým (budoucím) vzhledem, který používají? To interwiki vidím vpravo nahoře, nad zámky. --Matěj Suchánek (diskuse) 28. 7. 2021, 16:34 (CEST)
Aha!!! Moc díky, tam jsem to opravdu nečekal... Opravdu vylepšení - zase o jedno kliknutí navíc...--Svajcr (diskuse) 28. 7. 2021, 18:36 (CEST)
Ještě jsem narazil na problém, jak jednoduše začít překládat do české wiki, když zmizel i šedý odkaz cs? A tím i rychlý skok na Přeložit stránku... Ten šedý odkaz "nad zámky" bohužel není... Například článek https://fr.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Stursa (Možnost vložit fr článek ručně cestou Příspěvky / Překlad / Přeložit stránku dokážu). Díky podruhé, --Svajcr (diskuse) 6. 8. 2021, 20:08 (CEST)
@Svajcr Asi nejde. Můžete si nastavit původní vzhled, kde ten šedý odkaz je. Nasměruje vás tam odkaz vlevo nahoře Basculer vers l'ancien habillage. Zaškrtnout a dole uložit. --Matěj Orlický (diskuse) 6. 8. 2021, 20:28 (CEST)
Správně, proto přece soudruzi vývojáři udělali nový vzhled, aby si všichni editoři museli ručně nastavit ten starý a nezkrátily se jim žíly :) --Hnetubud (diskuse) 11. 8. 2021, 11:25 (CEST)
@Hnetubud Na jízlivosti sice obvykle nereaguji, ale tady mi to nedá... Na francouzské Wikipedii si starý vzhled nastavilo 1.78 % ze všech editorů, to je rozhodně daleko od "všichni editoři" ;). U aktivních uživatelů jde o 13.35 %, stále nic, co by se dalo nazvat "všichni" (zdroj). Pro příště doporučuji si před silnými slovy alespoň něco o tématu přečíst. --Martin Urbanec (diskuse) 12. 8. 2021, 00:27 (CEST)
Výborně – ještě pár podobných výlevů a možná si někdo konečně všimne, že nejste zdaleka takový Kantor Ideál, jakého ze sebe děláte.--Hnetubud (diskuse) 17. 8. 2021, 16:56 (CEST)
Promiňte, ale opravdu by mne zajímalo co přesně je podle vás špatně na postu Martina Urbance? Ať čtu jak čtu, pořád vidím pouze stoprocentně korektní předvedení faktů vyvracejících vaše dosti jedovaté osočení.. Atmosféře na wikipedii by rozhodně prospělo, kdyby se každý dokázal chovat tak slušně jako nyní Martin Urbanec 12. 8. 2021, 00:27 (a kdyby se nikdo nechoval jako vy 11. 8. 2021, 11:25). --Jann (diskuse) 17. 8. 2021, 17:43 (CEST)
Zajímavé také je, že tentýž uživatel ještě minulý rok hlásal, že nemá rád jízlivost atd., v čemž shledávám jistý odpor. --Patrik L. (diskuse) 17. 8. 2021, 18:48 (CEST)
phab:T265996 naznačuje, že s integrací těchto pomocných odkazů se počítá do toho nového nástroje, ale to spíš závisí na vývojářích nástroje pro překlad a asi toho nedočkáte hned. --Matěj Suchánek (diskuse) 12. 8. 2021, 10:40 (CEST)

Prosba o upravení odkazu na jinou jazykovou verzi

Zdravím, u článku "Úmrtní list" vede odkaz na německou jazykovou mutaci na "Todenschein", který ale pojednává o důvodu úmrtí/pitevnímu protokolu, což neodpovídá českému článku. Správně by odkaz měl vést na "Sterbeurkunde". Bohužel se mi to nedaří upravit, proto bych poprosila o úpravu někoho schopnějšího. Díky.--46.135.70.127 28. 7. 2021, 19:20 (CEST)

HotovoHotovo Hotovo. --Jan Hejkrlík (diskuse) 30. 7. 2021, 19:48 (CEST)

Urgentně upravit (UU)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na stránce Aespa je UU, ale mě se zdá že stránka už je přijatelná, mohl by někdo prosím poradit co mám na stránku připsat? Prosím koukněte se tam a zhodnoťte to, děkuji předem za jakoukoliv odpověď moc děkuji! Aurora 456 (diskuse) 27. 7. 2021, 18:26 (CEST)

@Aurora 456 Ještě není v pořádku. Teď jsem tam opravil pravopis a typografii, dodal kategorie, ale chybí tomu jakékoli zdroje. Pokud článek vznikl překladem, je potřeba vložit šablonu Překlad. Jinak je nutné dodat reference, dokládající vložené informace. Hezký den, KPX8 (diskuse) 27. 7. 2021, 19:01 (CEST)
Jen dodám, že i v případě překladu je nutné dodat reference, pouhý odkaz na zdroj překladu není dostatečný pro splnění podmínky ověřitelnosti. Pokud text překládáme z jiné Wikipedie, měli bychom spolu s ním převzít i uvedené zdroje. --Bazi (diskuse) 27. 7. 2021, 23:22 (CEST)

Seznam sportovišť tvz pumptracků / promo či zbytečnost?

Vzniknul nám tu seznam s popisem sportovišť typu tvz pumptrack. Zakladatel si sice dal hezkou práci, ale mě ikdyž sám takové lokality navštěvují to připadá jako encyklopedicky nevýznamné. A reference jsou často na komerční subjekty. Nebo zdroj je promo materiál tvůrce a provozovatele. Situací to trochu připomíná minulost s heslem Singltrek vs singletrail , nebo singletrac. Místo obecného slovníkového hesla, místa historicky významného to byla reklamní stránka provozovatele a stavitele takového sportoviště/ adrenalinové lokality. S podobným přístupem by tu mohla mít stránku každé pískoviště, ikdyž i ty mají často delší historii.

Váš názor? Nechce to někdo smazat , nebo sloučit do jednoho s heslem pumtrack? --Mr.martin.prokop (diskuse) 29. 7. 2021, 11:42 (CEST)

Autor, User:Fry72, má podle mého názoru větší problémy s encyklopedickou významností zakládaných témat. Před časem jsem inicioval tuto diskusi o smazání a v pozdější nesouvisející mailové komunikaci jsem kolegovi vypíchl pár náhodných, jím založených článků, u kterých by mohla být ona encyklopedická významnost, bez bližšího zkoumání zdrojů (zkrátka jen tak na první pohled), dost problematická – Studánka U Kostelní cesty, Pumptrack Staříč, Propustek nedokončené železnice Děrné sever, Krucifix (Štramberk), Břidlicová chata (Staré Oldřůvky), Můstek přátelství Václav. Avšak se zdá, že v zakládání dalších podobných článků (viz Diskuse s wikipedistou:Fry72#Vyhlídka na lom (Výkleky)) pokračuje dál, takže možná bude potřeba projít všechny jím založené stránky. --Harold (diskuse) 29. 7. 2021, 12:08 (CEST)
Pokud sem pochopil podle komentáře uživatele Harold než někdo dal revert, tak autor User:Fry72 onoho tématu stránek a seznamu, živelně zakládá i jiné encyklopedicky bezvýznamné , nebo neozdrojované stránky pravděpodobně jako promo k přilákaní zatraktivnění lokality/kraje. --Mr.martin.prokop (diskuse) 29. 7. 2021, 13:08 (CEST)
@Mr.martin.prokop Prosím dotazy patří sem a nikoli na přidruženou diskusní stránku. --Matěj Orlický (diskuse) 29. 7. 2021, 13:19 (CEST)
Děkuji za upomenutí přesměrovávalo mě to "vedle" problém cashe/proxy u mě.... --Mr.martin.prokop (diskuse) 29. 7. 2021, 13:28 (CEST)
@Mr.martin.prokop Jestli to nebude proto, že (jak říká na své uživatelské stránce) on to zná či viděl osobně, tak mu to připadá encyklopedicky významné,... klidně na ty články lepte šablonu Významnost, ať to projde nějakým procesem. KPX8 (diskuse) 29. 7. 2021, 14:16 (CEST)
...viděl osobně, tak mu to připadá encyklopedicky významné... Což obzvláště při životnosti podobných lokalit jako jsou pumtraky, bike parky a skateparky ukazuje na hodně malý rozhled v tématu. To s vyhlídkou nevyhlídnou mě pobavilo. No co se dá dělat, teď jen jestli to bylo momentální zápal , nebo v tom bude pokračovat. Možná se dostaneme k seznamu Moravskoslezských zastávek MHD. --Mr.martin.prokop (diskuse) 29. 7. 2021, 16:00 (CEST)

Autorská práva k obrázku loga firmy

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, od které osoby potřebuji povolení k použití loga firmy do článku na Wikipedii? Je možné o toto povolení požádat jednatele firmy, nebo je nutné kontaktovat konkrétní osobu, která je tvůrcem oficiálního loga?

Děkuji.

--Adéla Krup. (diskuse) 30. 7. 2021, 08:59 (CEST)

@Adéla Krup. Dobrý den, povolení Vám musí dát držitel autorských práv, ale kdo to konkrétně je, to tady na Wikipedii nevyřešíme. Může to být jak autor loga, tak ta společnost (to je obvyklejší, že společnost si své logo od autora koupí). V případě, že majitelem je společnost, pak jednatel firmy je pravděpodobně ta správná osoba. KPX8 (diskuse) 30. 7. 2021, 11:54 (CEST)
Dobře, rozumím, mockrát děkuji za radu. Teď už si s tím lépe poradím. --Adéla Krup. (diskuse) 30. 7. 2021, 12:06 (CEST)

Zalomení seznamu

Zdravím, nevíte někdo jak zalomit dlouhý seznam v článku na více sloupců? Konkrétně například v článku What If…? (seriál), jako je v jeho anglické verzi? Díky moc! --Felix220 (diskuse) 16. 8. 2021, 16:28 (CEST)

Šablonou {{Sloupce}}. --Matěj Orlický (diskuse) 16. 8. 2021, 16:37 (CEST)
Díky moc! --Felix220 (diskuse) 16. 8. 2021, 16:39 (CEST)

Přesměrování na článek Worlds

--88.146.236.23 21. 8. 2021, 18:42 (CEST)Vzhledem k tomu, že se blíží Jedenáctý ročník Mistrovství světa v League of Legends, který přitáhne obrovskou mediální pozornost, prosím zkušenější Wikipedisty, aby mi buďto poradili (jak), nebo sami vytvořili přesměrování ze slova "Worlds" na tento článek. https://cs.wikipedia.org/wiki/Mistrovstv%C3%AD_sv%C4%9Bta_v_League_of_Legends Ačkoliv je oficiální české jméno události "Mistrovství světa", po celém světě se o tomto eventu mluví jako o "Worlds" a lidé pod tímto heslem budou také článek hledat. Předem děkuji za vytvoření přesměrování.

Už zase? Myslím, že netřeba, to je starost Googlu. --Matěj Orlický (diskuse) 21. 8. 2021, 19:13 (CEST)
Spoléhat se na to, že Google přeloží tak mnohoznačné ANGLICKÉ slovo, jako "Světy" a přihodí k tomu článek na ČESKÉ wikipedii o profesionální herní události je opravdu trochu naivní představa. --EsportovyFanda (diskuse) 21. 8. 2021, 19:23 (CEST)
Spoléhat se není třeba, o nic nejde. Před chytrými řečmi o naivnosti byste si to mohl nejdřív vyzkoušet. Nevhodné je kvůli pár fanouškům a pár dnům tak mnohoznačné slovo na Wikipedii přesměrovávat na jeden konkrétní článek. To umí právě Google, že odkazy přizpůsobí tomu, co lidé zrovna nejvíc hledají. --Matěj Orlický (diskuse) 21. 8. 2021, 20:14 (CEST)
Ono by možná pomohlo nebo stačilo, kdyby na článek o mistrovství odkazoval článek League of Legends... --Matěj Suchánek (diskuse) 23. 8. 2021, 10:53 (CEST)

"Seznam děl v databázi Národní knihovny".

Jak se vkládá do šablony "Seznam děl v databázi Národní knihovny". Děkuji. Sanytr -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Sanytr (diskuse)

Šablonou {{NK ČR}}, na odkazu najdete návod. --Matěj Orlický (diskuse) 23. 8. 2021, 20:26 (CEST)
Děkuji. S. --Sanytr (diskuse) 23. 8. 2021, 21:59 (CEST)

znojmo

historie znojma je z větší části vymyšlena,, dejte do wikipedie výzkumy historika dr.zástěry

děkuji j.dosil -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 62.245.65.173 (diskuse)

Děkuji Vám, že se snažíte Wikipedii pomoci. Neváhejte v článku provést potřebné změny, a to nejlépe s uvedením zdroje. Noví přispěvatelé jsou vždy vítáni. --Vojtasafr (diskuse) 31. 8. 2021, 22:20 (CEST)

Přepis dat do infoboxu z datové položky

Potřebuji zjistit, jak funguje nastavení infoboxů. Například Infobox osoba, někdy obsahuje anglické překlady. Zjistil jsem to u článku Jan Fila, kdy se "chrámový varhaník" přepisuje do infoboxu "church organist". Co se s tím dá dělat? Děkuji, --Lukáš Král (diskuse) 1. 9. 2021, 16:00 (CEST)

@Lukáš Král: Zdravím, v položce chrámový varhaník (Q66357406) chyběl český štítek, který jsem doplnil. Pokud narazíte na podobný případ, koukněte se na Wikidata článku a najděte danou položku, zdali má český štítek. RiniX (diskuse) 1. 9. 2021, 16:04 (CEST)
@RiniX: Děkuji Vám. --Lukáš Král (diskuse) 1. 9. 2021, 16:13 (CEST)

Vložení fotografií jiného autora

Dobrý den,

rád bych vložil na wikipedii dvě fotografie z Archivu Univerzity Karlovy. Od UK mám písemné svolení. Ovšem požadováno je použití fotografií v rámci licence Creative commons BY-NC (CC-BY-NC). A v tom je problém. Nevím jak při vkládání fotografie pře Wikimedia commons k ní tuto licenci přiřadit. Popravdě mám skoro dojem, že tato licence je pro wikipedii nepoužitelná, ale možná se mýlím.

Děkuji za radu jak na to. Je to první fotografie, kterou vkládám, tak radši se ptám...

--Svabiny (diskuse) 9. 9. 2021, 19:56 (CEST)

@Svabiny Dobrý den, děkuji za zájem o vylepšení Wikipedie a rozvahu. Váš dojem je naprosto správný, na úložišti Wikimedia Commons mohou být pouze soubory bez toho Non-Commercial požadavku a tím pádem nemůžou být použity ani na české Wikipedii. V tomto ohledu vám bohužel nepomůžeme. Pokud ale máte nějaký další dotaz ohledně fotek nebo Wikipedie obecně, klidně se ptejte. --TFerenczy (diskuse) 9. 9. 2021, 20:57 (CEST)
Děkuji za odpověď. Zkusím požádat univerzitu, jestli by přistoupila na jiný druh licence, např. CC-BY nebo CC-BY-SA. --Svabiny (diskuse) 9. 9. 2021, 21:45 (CEST)

Jazyky

Ahoj, nezdařilo se mi propojit českou stránku Noorliit s anglickou Old Nuuk a francouzskou Vieux-Nuuk. Teď je Noorliit propojen pouze se švédskou a německou mutací. Mne to známou cestou nejde. --Houstička (diskuse) 10. 9. 2021, 17:00 (CEST)

@Houstička HotovoHotovo Hotovo. --Felix220 (diskuse) 10. 9. 2021, 18:09 (CEST)
Děkuju a přeju hezký den! --Houstička (diskuse) 10. 9. 2021, 18:42 (CEST)

pomoc s pravým sloupcem

Prosím, jak vytvořím pravý sloupec o hudební skupině? TZV. položku, pokud se tomu tak říká. Moc děkuji --TV1012 (diskuse) 16. 9. 2021, 23:32 (CEST)

@TV1012: Máš na mysli tzv. infobox, tedy například toťto {{Infobox - hudební umělec}}? --Jan Polák (diskuse) 16. 9. 2021, 23:35 (CEST)
Ano, ano, to co je na té pravé straně. ALe vůbec netuším jak na to a nemůžu to nikde najít :( --TV1012 (diskuse) 16. 9. 2021, 23:40 (CEST)
Když dám editaci - vložit - tak tam infobox nemám :-( --TV1012 (diskuse) 16. 9. 2021, 23:42 (CEST)
@TV1012:Zkopíruj kód z Šablona:Infobox - hudební umělec#Ukázka šablony, samozřejmě s kýženými údaji. Nepotřebné parametry můžeš ponechat nevyplněné či zcela smazat. --Mario7 (diskuse) 16. 9. 2021, 23:55 (CEST)
Děkuji moc, už to mám :-) --TV1012 (diskuse) 17. 9. 2021, 00:24 (CEST)
@TV1012 Zdravím, tady jde předně o to, že s šablonou musí naložit člověk. Je vložena do článku s nějakým problémem, a sama nepozná, jestli už byl vyřešen nebo ne :) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 17. 9. 2021, 22:36 (CEST)
Aha, moc děkuji, takže ji mám zrušit a udělat znovu?
A ještě poslední věc, u názvu alba nebo písně mají být uvozovky či ne? Někdo je zrušil, dala jsem zpět a pak zase naopak :-D --TV1012 (diskuse) 17. 9. 2021, 23:04 (CEST)
@TV1012 Šablony prozatím můžete nechat na někom zkušenějším. Něco už jsem na článku poupravil, ještě se na to podívám. Ty uvozovky to jsem byl já; názvy alb, časopisů, knih, filmů, seriálů apod. se píšou kurzivou, názvy konkrétních dílů či písniček do uvozovek (českých, Alt + 0132 a 0147). --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 17. 9. 2021, 23:09 (CEST)
Moc děkuju! :-) Opravdu moc! --TV1012 (diskuse) 17. 9. 2021, 23:35 (CEST)

Článek mi stále hlasí urgentní opravu

Hezký den,

stránka Anacreon (hudební skupina) my stále hlásí urgentní opravy. Už nevím co stím mám dělat :-(

Prošla jsem už vše :-( Prosím, mohl by se na to někdo podívat?

Moc děkuji --TV1012 (diskuse) 17. 9. 2021, 01:54 (CEST)

@TV1012: Kolegové společnými silami článek dostali do stavu, kdy už to není urgentní. Každopádně to ještě není ideální, proto je tam ještě cedule ohledně encyklopedického stylu a slohu (např. "Za zmínku určitě stojí", "klávesák"), opravy referencí (odkazy na zdroje pomocí čísel v horním indexu by měly být v textu za tvrzeními, která dokládají), odstranit externí odkazy v textu (červené odkazy nevadí) a typografie (uvozovky, pomlčky atd.).
V úložišti obrázků Commons vám pak přišlo upozornění ohledně vyjasnění autorských práv k obrázkům. --Matěj Suchánek (diskuse) 17. 9. 2021, 11:52 (CEST)
Moc děkuji, mrknu na to. --TV1012 (diskuse) 17. 9. 2021, 21:41 (CEST)
Tak jsem vše doupravila, ale stálé to píše chybu :-( . Už nevím ... Myslím, že jsem udělala vše. --TV1012 (diskuse) 17. 9. 2021, 22:34 (CEST)
Šablonu jsem odstranil, zdá se, že je to vyřešeno (menší výhradu bych možná měl k formulacím jako velký úspěch, které mohou být subjektivní). --Matěj Suchánek (diskuse) 19. 9. 2021, 17:23 (CEST)

Jak doplnit významnost

Zdravím, potřebovala bych poradit, jakým způsobem doplnit významnost na stránku Tradice v obrazech. Dole v textu jsem doplnila zdroje - linky do médii, ale hláška nezmizela. Děkuji --Karkakov (diskuse) 17. 9. 2021, 13:39 (CEST)

@Karkakov: Zdravím, zdroje potřebné k doložení významnosti musí v dostatečné míře pojednávat přímo o subjektu (tématu) článku a být na něm nezávislé. V prakticky žádném ze zdrojů v článku, které lze považovat za nezávislé (tedy ne stránky tradicevobrazech.cz, FB atd.), nelze najít o projektu Tradice v obrazech byť jen zmínku, natož pak potřebné širší pojednání.
Je ovšem možné, že k osobě autora V. Šilhy bude vhodných zdrojů víc a článek o něm samotném by existovat mohl. --Matěj Suchánek (diskuse) 19. 9. 2021, 17:36 (CEST)

Na google se stránka neobjevuje

Když zadám na Google - Anacreon, tak mi nevyjede wikipedia? Proč? Děkuji --TV1012 (diskuse) 17. 9. 2021, 22:36 (CEST)

@TV1012 Zdravím, vyhledávačům nějakou dobu trvá, než stránku zaindexují. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 17. 9. 2021, 22:42 (CEST)
Moc děkuji :-) --TV1012 (diskuse) 17. 9. 2021, 22:50 (CEST)

Nová šablona

Zdravím, nejsem zrovna v tomto znalý, proto bych rád poprosil někoho zkušenějšího zda by nedokázal vytvořit šablonu Nezaměňovat s (viz např. EN, SK) nebo zda případně existuje náhradní šablona, kterou lze v tomto smyslu využít? Díky moc --Felix220 (diskuse) 23. 9. 2021, 17:45 (CEST)

@Felix220: Měla by stačit {{různé významy}} či {{možná hledáte}}. — Draceane diskusepříspěvky 23. 9. 2021, 18:56 (CEST)
@Draceane Díky za odpověď! O šablonách vím, několikrát jsem je už i používal, ale přeci jenom úplně význam Nezaměňovat s nemají. Pokud by se tedy někomu chtělo v budoucnu šablonu vytvořit, budu rád, ale dokud ji nemáme, použiji tyhle. Díky --Felix220 (diskuse) 23. 9. 2021, 19:01 (CEST)
Já si myslím (a matně si vzpomínám, že se na toto téma vedla i diskuse), že tolik šablon do hlaviček článků nepotřebujeme, tím méně pro odlišení drobných formulačních nuancí. Navíc pokud oslovujeme čtenáře, tak už raději „možná hledáte?“ (třeba jste se spletli?) než „nezaměňovat“ (spletli jste se!). — Draceane diskusepříspěvky 23. 9. 2021, 19:24 (CEST)
@Felix220: Připojuji se ke kolegovi. Rozumím tomu tak, že smysl šablony anglické („point out to our readers the existence of one or more articles whose title(s) is/are similar to the page in question“) a slovenské („by sa mala používať navrchu stránky, ktorú je možné pomýliť si s iným slovom, pretože sa píšu podobne“) je totožný s účelem české šablony {{Možná hledáte}} („odkazuje na články s podobnými a zaměnitelnými názvy, například slova lišící se jen jedním písmenem, stejně znějící slova apod.“). --Mario7 (diskuse) 23. 9. 2021, 20:12 (CEST)
Teď ještě koukám, že jsou to dokonce ekvivalenty přes interwiki. Takže za mě fakt není co řešit. — Draceane diskusepříspěvky 23. 9. 2021, 21:59 (CEST)
@Draceane:Abychom byli korektní, to jsem propojil teprve dneska já. Česká šablona totiž byla společně s jakýmisi dvěma exotickými verzemi vyčleněna do samostatné položky. --Mario7 (diskuse) 23. 9. 2021, 22:11 (CEST)
Dobrá, díky za odpovědi. Tím dotazem jsem především myslel zda by se šablona nehodila, ale máte dobré argumenty ;), takže vyřešeno. I tak díky --Felix220 (diskuse) 23. 9. 2021, 22:54 (CEST)

Jak mám doplňovat externí odkazy?

Jak mám do článku doplnit externí odkazy? --EasyTv42912 (diskuse) 26. 9. 2021, 17:09 (CEST)

@EasyTv42912:Ahoj, podívej se na Nápověda:Odkazy#Externí odkazy. V případě potřeby se neváhej ptát. --Mario7 (diskuse) 26. 9. 2021, 20:23 (CEST)

jaký je správný infobox ?

Dobrý den zrovna zakládám článek o parku a už mi zbývá jen vložit infobox, a nějak nevím jaký infobox použít. zkusila jsem infobox - park a neobjevili se mi ty okénka na doplnění, tak nevím. prosím o radu. --Anna Tesař (diskuse) 28. 9. 2021, 11:25 (CEST)

@Anna Tesař Dobrý den, ta okénka se nijak automaticky neobjevují. Je potřeba si najít tu šablonu na šablona:infobox - park, zkopírovat si ji (tu "tabulku") do článku ve zdrojovém editoru, a tam ji i vyplnit. Ještě lepší variantou je založit příslušný záznam na Wikidatech, vložit tam potřebné informace, a ty se pak tou šablonou mohou automaticky do článku natáhnout. Stačí to takhle? --KPX8 (diskuse) 28. 9. 2021, 11:33 (CEST)
ano, děkuji --Anna Tesař (diskuse) 28. 9. 2021, 11:35 (CEST)
@Anna Tesař Ještě abych Vás nemátl, tou "tabulkou" jsem samozřejmě myslel tu šablonu vlevo nahoře, jeden sloupeček názvů parametrů s rovnítky, ne tu tabulku pod šablonou, která poskytuje další vysvětlení. :-) Ale to bylo jistě jasné i bez tohoto dodatku... Zdravím, --KPX8 (diskuse) 28. 9. 2021, 11:43 (CEST)
děkuji, podařilo se mi vše správně --Anna Tesař (diskuse) 28. 9. 2021, 11:46 (CEST)
Dobrý den, že se neobjevili (sic!) okénka, znamená obvykle jen, že šablona nemá vyplněný strojový popis. Nicméně pokud si otevřete stránku šablony, měla byste vidět seznam parametrů, které lze vyplnit. Každopádně vytvořil jsem aspoň základní kostru strojového popisu a teď už by to mělo fungovat. (Případně pokud existuje položka na Wikidatech, tento infobox umí některé věci vyplnit automaticky.) --Matěj Suchánek (diskuse) 28. 9. 2021, 11:40 (CEST)
děkuji --Anna Tesař (diskuse) 28. 9. 2021, 11:45 (CEST)

Založení stránky básníka v češtině

Dobrý den, mám přeloženou biografií, můžete mi prosím pomoci s jejím vytvořením?


KIRIL MERDŽANSKI

Bulharský básník a historik Narozen jako Kiril Valčev Merdžanski, dne 30.07.1955 (věk 65) v Sofii, v Bulharské lidové republika Národnost Bulharsko, Vzdělání - Sofie Universita "Sv. Kliment Ochridski “, Profese - učitel, redaktor, vysokoškolský pedagog, překladatel Manželka - Iren Ivančeva

Kiril Merdžanski se narodil 30. července 1955 v Sofii. V roce 1981 absolvoval obor historie na sofijské univerzitě „Kliment Ochridski“ s magisterským titulem ze starověké a středověké historii. Ve stejném roce začal pracovat jako lektor na NGDEK „Konstantin Cyril Filosof“. V období 1987–2002 působil jako redaktor (do roku 1990) a vedoucí redakce „Historie a právo“ ve vydavatelství univerzity na univerzitě v Sofii. V letech 1993-94 vyučoval tvůrčí psaní na New York Business School (Sofie), hostující lektor na Nové bulharské univerzitě starověkých dějin (1994-95) a tvůrčího psaní (1998-2001). Od roku 1995 je členem Asociace bulharských spisovatelů (1994), Unie bulharských novinářů (1995) a Mezinárodní organizace novinářů (IOJ). od roku 1995 Spolu s Ani Ilkovem, Edvinem Sugarevem, Vladimírem Levčevem, Miglenou Nikolčinou a Ilkem Dimitrovem, Merdžanski je představitelem básnické generace, která debutovala v literárních periodikách v 80. letech, z nichž většina vydala své první knihy hned po 10. listopadu 1989. V roce 1990 byl také jedním z autorů samizdatového časopisu Most. Spolupracuje na divadelním workshopu Sfumato (1997-2000). Překlady ze španělštiny (s Ivanem Dobčevem) „Život je sen“ od Calderona de la Barca (2000) a „Anthologie“ od Martina Adana (2000) - s Ninou Velevou a ze starořečtiny „Antigona“ (s Nikolajem Gočevem) - 1998. Poezie Kirila Merdžanského byla přeložena do angličtiny, francouzštiny, němčiny, ruštiny, švédštiny, řečtiny, maďarštiny, češtiny a dalších. Jazyků. Emigroval do Spojených států. Dnes žije v Cincinnati. Poezie - „Noční příliv“. Sofie: Bulharský spisovatel, 1990, 76 s. - „Vybrané epitafy ze západu Římské říše“. Sofie, 1992. - „Zatažená země“ nebo /Zěmě pod mraky/oblaky či mračná země – pozn. nevím co nejvíc se hodí, neznám dílo/. Sofie: Svobodná poetická společnost , 1995. - Mýtus o Odysseovi v nové bukolické poezii. Sofie: Agentura Ima, 1997, 106 s. - „Mýtus o Odysseovi v nové bukolické poezii“, 2. elektronické vydání, Varna: Liternet, 2006. - „Ptáci, výhledy, pouště“. Sofie: Anubis, 2002, 24 s. - „Ptáci, pohledy, silnice, pouště“, elektronická publikace v Literatura plus kultura 13. března 2001. -„Starověk po starověku“, Varna: Liternet, 2004, elektronické vydání.

Dramatická díla - „Kdo zabil Pythagora?“, 1988. - Terezij ten slepý/slepec, Sofie: LIK, 1999, 55 s. Překlady - Sophocles, Antigona, Sofie: Prosveta, 2015, 108 s. Výzkum - Kiril Merdžanski, „Srbsko-bulharské smlouvy z roku 1904 a balkánská politika Ruska. Na cestě k rozpadu rovnováhy ve východní Evropě před bosenskou krizí “, Vdm Verlag Dr. Muller Aktiengesellschaft & Co. Kg., Saarbrücken, 2008. O něm - Georgi Kapriev. „Cestování není způsob, jak se někam dostat“ (Kiril Merdžanski, Mýtus Odysea v Nové bukolické poezii, Sofie, 1997) - Kultura, č. 15, 17/04/1998 - Iren Ivančeva. „Okraje Kirila Merdžanskéhoi,“ (Mýtus o Odysseovi v nové bukolické poezii, Sofie, 1997). - Literární časopis, č. 35, 1998. - Joana Sirakova. „Starověk po starověku: (post) moderní četba starověku v bulharské poezii“, Classical Receptions Journal, sv. 5, číslo 3 (2013), str. 299-319. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Ivosicek (diskuse) 28. 9. 2021, 17:04 (CE(S)T)

@Ivosicek: Vytvořte článek na Kiril Merdžanski a inspirujte se články o jiných spisovatelích a básnících. V první řadě je třeba alespoň úvodní část napsat celými větami, déle je třeba doložit alespoň hlavní tvrzení z externích zdrojů (např. články v tisku). A případně se zeptejte. JAnD (diskuse) 30. 9. 2021, 11:04 (CEST)

informace nezobrazující se v infoboxu

Dobrý den, v infoboxu letiště kai tak se nezobrazuje datum uzavření letiště, ačkoli ve zdrojovém kodu/nastavení (čudlík editovat zdroj) je správně vyplněno zavření letiště. A rozčiluje mě, že to tam není. je to důležité, když to letiště tam už není a je zbourané. prosím o pomoc. --Anna Tesař (diskuse) 29. 9. 2021, 21:00 (CEST)

Dobrý den, parametr uzavřeno nevypadá být součástí šablony, asi to bude chtít opravu. Snad se ozve někdo z expertů. --KPX8 (diskuse) 29. 9. 2021, 21:11 (CEST)
ok, děkuji. (tak si s tím nebudu lámat hlavu) --Anna Tesař (diskuse) 29. 9. 2021, 21:47 (CEST)
HotovoHotovo Hotovo. Přidáno do infoboxu. --Matěj Suchánek (diskuse) 1. 10. 2021, 09:50 (CEST)
děkuji --Anna Tesař (diskuse) 1. 10. 2021, 15:30 (CEST)

Jak doložit významnost článku

Dobrý den, jak se doloží významnost článku? Uvedl jsem několik dkazů, nevím, jestli to tak stačí. Děkuji za případné odpovědi. Jedná se o stránku NSO. --Kájafri (diskuse) 28. 9. 2021, 17:45 (CEST)

@Kájafri: Vloženému textu chybí jakékoliv řádkové reference, které mají dokázat, že uvedené informace nejsou – takříkajíc – vycucány z prstu, ale že již byly uvedeny jinde (například ve zmíněném článku na Novinkách.cz atp.). Wikipedie totiž není prezentací nových myšlenek, nýbrž uvádí již jinde prezentované informace. Jak konkrétně vkládat reference je uvedeno v návodu. --Jan Polák (diskuse) 28. 9. 2021, 19:24 (CEST)
Děkuji, nějaké reference jsem vložil, stačí to tak? Jedná se pořád o Článek Národní studentský odboj. Děkuji --Friml Karel (diskuse) 6. 10. 2021, 21:59 (CEST)
@Friml Karel: Dobrý den, děkujeme za zájem o Wikipedii. Článek Národní studentský odboj upravil kolega @Mario7: a významnost je již také doložena. Prosím podívejte se jaké byly provedeny úpravy ať víte jak má článek na Wikipedii vypadat. --Podroužek (diskuse) 7. 10. 2021, 07:45 (CEST)
Dobrý den, děkuji. Pěkný večer --Friml Karel (diskuse) 7. 10. 2021, 20:37 (CEST)

École nationale des ponts et chaussées

Dobrý den. Obracím se na vás ohledně článku : École nationale des ponts et chaussées. Tento článek byl smazán během několika minut bez předchozí diskuse. Tato škola je jednou z nejstarších na světě (1747) a nejstarší ve Francii. K dispozici je mnoho interních odkazů. Encyklopedické perspektivy jsou obrovské. Co můžeme udělat, prosím? Předem děkujeme. --2A01:CB00:B51:3E00:1DFD:C4BC:120D:D449 30. 9. 2021, 08:52 (CEST)

Myslím, že zdůvodnění smazání Naprosto vadný strojní překlad bez znalosti a správ. překladu souvis. francouzských reálií je dostatečně výstižné.
Ale myslím, že článek v české verzi rozhodně nebude na škodu. Ideálně začít znovu - zaregistrovat se, na svém pískovišti v klidu článek vytvořit a upravit a teprve poté jej zveřejnit.
A nebo při práci "na ostro" použít šablonu {{Pracuje se}}. --JAnD (diskuse) 30. 9. 2021, 10:58 (CEST)
Děkuji mnohokrát. Jak můžeme obnovit článek, aby se zlepšila to všechno dohromady (pro mě to bylo už dobré)? Ještě jednou děkuji.--2A01:CB00:B51:3E00:1DFD:C4BC:120D:D449 30. 9. 2021, 11:26 (CEST)
Začněte znovu, bez strojového překladu. Strojové překlady nelze opravit. Děkuji --KPX8 (diskuse) 30. 9. 2021, 17:23 (CEST)
Děkuji, ale nešlo o strojový překlad. Možná jen nějaké chyby. Můžeme článek obnovit a vylepšit? Děkuji mnohokrát.--2A01:CB00:B51:3E00:51BC:29B7:B4ED:D137 30. 9. 2021, 20:51 (CEST)
Dobrá obnovuji článek, ale myslím, ž by bylo lepší jej dělat jako přihlášený uživatel na svém pískovišti. BTW, česky je to zřejmě Škola národní silniční správy --JAnD (diskuse) 1. 10. 2021, 07:36 (CEST)
Ono problém je, kolego, že ten člověk neumí česky. Takže to nakonec stejně bude muset přeložit někdo jiný. Tomuhle není ani kam napsat, když se nechce registrovat... --KPX8 (diskuse) 1. 10. 2021, 08:07 (CEST)
@KPX8: TO je možné, ale předpokládám dobrou vůli a pokud se článek smaže o týden později, nic zásadního se nestane. --JAnD (diskuse) 4. 10. 2021, 13:21 (CEST)

Změna obecního znaku - obec Brniště

Dobrý den, jsem zaměstnankyní OÚ Brniště, chtěla bych pomoct s opravou obecního znaku, jelikož je Wiki je uveden chybně. Nemám status správce, tudíž to nemohu opravit sama a ani nikdo z mých kolegů nemá oprávnění provést změnu. Mohli byste mě prosím kontaktovat na mail: kabesova@brniste.cz - zašlu správný znak obce. Děkuji --Obec Brniště (diskuse) 1. 10. 2021, 10:10 (CEST)

Z DS přesunul --Bazi (diskuse) 1. 10. 2021, 12:27 (CEST)

@Obec Brniště: Dobrý den, jednalo se zřejmě o omylem přehozené barvy, jak vyplývá z webu Brniště i z Registru komunálních symbolů. Provedl jsem náležitou úpravu obrázku, je ale možné, že se někde ještě bude chvíli zobrazovat stará verze, než se aktualizuje paměť. Změna ve skutečnosti nevyžadovala správcovský status, pouze dovednost úpravy vektorových obrázků ve formátu SVG. Nebo by bylo možné prostě nahrát nový obrázek samostatně a vyměnit jej v tzv. infoboxu na příslušné stránce. Ani k tomu není nezbytný status správce, spíš jen o něco pokročilejší znalost fungování obrázků a šablon na Wikipedii.
Doufám, že je nová verze znaku v pořádku. Pokud budete mít v budoucnu jakékoli připomínky nebo žádosti na úpravu informací ohledně Vaší obce, neváhejte je napsat sem, někdo ze zkušenějších uživatelů či uživatelek už se toho zhostí. S přátelským pozdravem --Bazi (diskuse) 1. 10. 2021, 12:49 (CEST)

Autorská práva a zdroje ke stránce Jiřího Školníka

Dobrý den,

Barbora Štěchová zde založila před pár dny stránku o mém otci Jiřím Školníkovi. Informovala mne, že se vyskytl problém s autorskými právy na web jiriskolnik.com (který je uveden jako jeden ze zdrojů). Jsem majitelem / autorem tohoto webu. Stačí to takto? Nebo mám nějak doložit?

Dále byla požádána o doložení dalších zdrojů. Jsem schopen doložit v podstatě cokoli. Problém je, že mám dokumenty většinou v tiskové podobě z té doby (novinové články, ilustrace, knihy, obrazy, katalogy k výstavám atd..) Mohu doložit i takto? Aktuálně probíhá výstava na Staroměstském Náměstí.

Na závěr bych rád napsal, že jsem mile překvapen tím, že je obsah na wikipedii takto hlídaný.

Pěkný den,

František Školník --FrantisekSkolnik (diskuse) 5. 10. 2021, 14:02 (CEST)

Dobrý den @FrantisekSkolnik:, pokud jste vlastníkem autorských práv k textu na webu https://www.jiriskolnik.com/jiri-skolnik, stačí poslat e-mail na adresu permissions-cs@wikimedia.org , ideálně formulovaný dle návodu na Nápověda:Svolení_autora#Uvolnění_textu_na_české_Wikipedii.
Co se týče dalších zdrojů požadovaných v článku, novinové články z té podoby nejsou problém a určitě jimi můžete článek ozdrojovat, aby splňoval podmínky věrohodnosti. Problémové jsou ale nevydané dokumenty, jako je např. parte, osobní CV, výpisy z neveřejných úředních evidencí atd, nevydané osobní rukopisy či deníky. Tomu bych se vyhnul.
Díky za ochotu spolupracovat na zlepšování Wikipedie, --Vojtěch Dostál (diskuse) 5. 10. 2021, 15:11 (CEST)
Děkuji, email ohledně autorských práv jsem odeslal.
Pokud použiji články z novin a tikoviny z té doby, jak a kam je prosím mohu vložit?Jedná se o fyzické dokumenty. Mám je naskenovat a odeslat? Děkuji, F.Š --FrantisekSkolnik (diskuse) 5. 10. 2021, 19:51 (CEST)
@FrantisekSkolnik: Dobrý den, řádkové reference na články z novin a tiskopisů vkládejte podle tohoto návodu. Vyberte citace periodika. Vkládejte je na konec odstavce, který jste napsal na základě toho zmiňovaného článku. Články z té doby musí pojednávat přímo o panu Jiřím Školníkovi. Nesmí být v článku z novin jen okrajová zmínka o panu Školníkovy.--Podroužek (diskuse) 7. 10. 2021, 08:27 (CEST)
Dobrý den, Barbora vložila další dva zdroje. Ale stále čekám na reakci ohledně autorských práv k webu jiriskolnik.com. Mimochodem část textu na webu je čerpána z časopisu Revue Antique, který je jako zdroj uveden. Kdy bude prosím toto vyřešeno? Moc díky, František Školník --Bara.Stechova (diskuse) 7. 10. 2021, 18:01 (CEST)
@Bara.Stechova: Dobrý den, reakce na váš požadavek ohledně autorského práva trvá několik týdnů. Podle mého osobního názoru je zbytečné čekat na potvrzení OTRS týmu. Věty, které byly doslova opsány jsou již odstraněny, nebo přepsány, proto není potřeba čekat na potvrzení OTRS. Šablona copyvio (ten černý rámeček) tam zatím musí zůstat, dokud správce neodstraní text porušující autorský zákon v historii článku. Pokud chcete doplnit do článku další text tak můžete, ale vždy doplňte řádkovou referenci z které jste informace čerpala. --Podroužek (diskuse) 7. 10. 2021, 18:21 (CEST)