Nápověda:Revize

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zkratka:
  • WP:OLDID

Při každém uložení editací stránky Wikipedie se upravená stránka uloží jako nová revize opatřená datem, jménem editora, shrnutím editace a unikátním číslem revize. Jednotlivé revize neboli verze stránky lze prohlížet v historii stránky. Poslední revize se nazývá aktuální verze, dřívější revize historické verze stránky.

https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Zima&oldid=19316448

Adresa url článku „Zima“ ve formě trvalého odkazu obsahuje číslo revize (oldid) 19316448.

Revize nezobrazuje historickou podobu stránky[editovat | editovat zdroj]

Historická verze obsahuje dřívější kód stránky včetně vlastního textu článku, nikoli však obsah odkazovaných součástí jako jsou obrázky nebo šablony. K zobrazení určité revize se používají současné verze na ní použitých šablon a obrázků, které případně už ani nemusí existovat. To znamená, že revizi nelze chápat jako záznam historické podoby stránky, jakou měla v nějaký okamžik.

Pokud potřebujete uchovat přesnou podobu nějaké stránky v danou chvíli, musíte si uložit kopii stránky (případně i se všemi odkazovanými obrázky, styly atd.). K tomu lze v běžných prohlížečích použít funkci označovanou zhruba Soubor/Uložit stránku… (pro uložení odkazovaných obrázků pak musíte zvolit, že se má stránka uložit kompletní, nikoli pouze její HTML kód).

Číslo revize[editovat | editovat zdroj]

Zkratka:
  • WP:ČR
  1. Zobrazte vybranou historickou revizi stránky, u aktuální verze zvolte v levém panelu Nástroje>Trvalý odkaz
  2. Číslo revize najdete v URL v adresním řádku prohlížeče za kódem oldid=

Číslo revize neboli oldid (zkratka pro old version identifier, identifikátor historické verze) je číselný kód, který trvale označuje každou z konkrétních verzí stránek. Při běžném zobrazení aktuální verze stránky se číslo verze nikde nezobrazuje – ke zjištění čísla aktuální revize je nutné kliknout v menu Nástroje na odkaz Trvalý odkaz a v adresním řádku najít hodnotu parametru oldid=; číslo starých revizí pak lze zjistit kliknutím na datum revize na záložce historie, příspěvcích uživatele nebo při zobrazení rozdílu verzí. Číslo revize se používá zejména v trvalých odkazech na některou konkrétní verzi stránky (vizte o odstavec níže), ale používá se například i jako parametr v některých šablonách (např. {{Překlad}}, v některých jiných jazykových verzích se číslo revize používá i v šabloně označující články, které byly vyhodnoceny jako kvalitní). Číslo revize je v rámci jednoho projektu (například jedné jazykové verze Wikipedie) jedinečné, ale přesto se většinou používá v kombinaci s názvem stránky.

Odkaz na revizi[editovat | editovat zdroj]

V diskusích může být někdy užitečné místo na aktuální (měnící se) podobu článku odkázat na určitou revizi, případně vložit odkaz na rozdíl verzí.

K odkazu na revizi se využívá speciální vnitřní odkaz s číslem revize:

  • [[Speciální:Trvalý odkaz/číslo revize]]

Číslo revize (viz výše) se u archivní verze stránky nachází v URL adrese (v adresní řádku) na konci za textem: &oldid=, u aktuální verze stánky je nutné nejdříve zvolit v levém panelu Nástroje položku Trvalý odkaz. Odkaz lze použít i v anglické podobě: [[Special:Permalink/<číslo revize>]].

Příklad

Místo těchto vnitřních odkazů je na revizi možno odkázat i externím odkazem. Ten můžete buď jednoduše zkopírovat z adresního řádku prohlížeče nebo využít kouzelné slůvko fullurl s názvem článku a přidat parametr (např. oldid=číslo), tedy text odkazu z adresního řádku za názvem článku a znakem „&“, ve tvaru [{{fullurl:Název článku|parametr}} text odkazu]. Uvědomte si však, že tyto externí odkazy se nezaznamenávají na speciální stránce Speciální:Co odkazuje na.