Wikipedista:Ptak15SK/PískovištěSČVP

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zpravodaj Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel je periodikum, které vydává Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel,[1]

Vydavatel[editovat | editovat zdroj]

Organizace reprezentuje společné zájmy příslušníků někdejší české menšiny na území historické Volyně (nyní na území Ukrajiny) - Volyňských Čechů. V současnosti tuto komunitu tvoří jen zčásti někdejší pováleční navrátilci z bývalého SSSR, ve větší míře se zde již angažují navrátilci z devadesátých let a především potomci z rodin Volyňských Čechů. Zájem tiskoviny je orientován na organizační záležitosti spolku a problémy celé komunity, na vzpomínky a na původní historická pojednání, případně komentáře spjaté s literaturou v širší míře se dotýkající problematiky východního odboje za 2. světové války. Zpravodaj SČVP proto může být důležitým pramenem jak pro historiky komunity, širších souvislostí česko-ruských, resp. česko-ukrajinských vztahů, ale i pro zájemce o vnitřní život a pokračující vývoj podobných společenství.

Historie periodika[editovat | editovat zdroj]

Bulletin, občasník, časopis, jak se Zpravodaj vyvíjel, je vydáván od roku 1991, vznikl téměř bezprostředně s organizací Sdružení Čechů z Volyně. Ideově navazuje na časopis obdobného poslání, Věrná Stráž,[2] který byl vydáván v létech 1946 - 1951 a pak i na časopisy krajanské, vydávané v meziválečné době na území Polska. Kolektiv přispěvatelů reprezentuje představitele zakladatelů a aktivisty Sdružení, kteří rychle využili svobodného prostoru pro spolkovou činnost, otevřenou po roce 1989Dostupnost

Archivní čísla časopisu (tzv. povinný výtisk časopisu), jsou v souladu se zákonem o periodickém tisku[3] dostupná v síti knihoven,[4] z části ale jen s mezerami. Rovněž elektronická verze časopisu, která je dostupná na stránkách Sdružení[2],. není úplná. Proto již odložená čísla Zpravodaje, hlavně z období prvního desetiletí existence, uvítá pravděpodobně každá z knihoven, která by usilovala o kompletaci vydání.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SČVP. www.scvp.eu [online]. [cit. 2021-04-28]. Dostupné online. 
  2. a b SČVP. www.scvp.eu [online]. [cit. 2021-04-28]. Dostupné online. 
  3. Zákon č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku
  4. Adresář příjemců povinných výtisků periodického tisku - mkcr.cz. www.mkcr.cz [online]. [cit. 2021-04-28]. Dostupné online.