Louis Topič

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Louis Topič
Narození4. října 1905
Roštění
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí14. března 1980 (ve věku 74 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánítanečník, vydavatel, hudební kritik a novinář
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Louis Topič, vlastním jménem Alois Topič (* 4. října 1905 Roštění14. března 1980 Praha) byl český tanečník, vydavatel, hudební kritik, publicista a sběratel hudebnin.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Roštění u Holešova do chudé rolnické rodiny. Po skončení měšťanské školy studoval na grafické škole v Brně a mezi lety 1923 - 1938 pracoval v polygrafickém průmyslu v Brně.[1]

Umělecká kariéra[editovat | editovat zdroj]

Již od mládí se věnoval sálovému tanci, taneční hudbě a jazzu na profesionální úrovni. Od roku 1933 byl tajemníkem taneční brněnské skupiny Roxy a hlavním vydavatelem revue Dancing, prvního československého časopisu zaměřeného na moderní tanec, taneční hudbu a jazz. Jeho spolupracovníky byli Emanuel Uggé[2](Český hudební slovník) a Joe Jenčík. Uspořádal v Praze, Brně a Bratislavě mnoho soutěží orchestrů, které byly předchůdci novodobých jazzových festivalů. Jako tanečník vyhrál mnoho prvních cen na soutěžích po celé Evropě. Jeho nejčastější partnerkou v amatérském tanci byla Herma Gottliebová.

V roce 1938 se stal profesionálním tanečníkem a vystupoval se svou partnerkou „Lucky Star“, Jaminou Ben-Chenni z Oranu v Alžírsku a vystupoval s ní v mnoha evropských zemích. V roce 1941 vystoupil v Hamburku s orchestrem Berharda Etteho v krátkém filmu pro Union Films Praha. Po druhé světové válce pracoval pro Grammoklub, Grammo-Revue a Radio Journal v Praze a Brně, dále přispíval do různých celostátních deníků a odborných časopisů. Po odchodu do důchodu v roce 1965, se plně věnoval jazzu, rockové a populární hudbě. Shromáždil velký archiv sestávající ze zvukových záznamů, knih a tiskovin na toto téma.

Byl čestným předsedou Československého Fanklubu Elvise Preslyho. Stejně tak, jako se zajímal o hudbu za časů svého mládí, zajímala ho hudba moderní (pop a rock) a nikdy nechyběl na koncertech významných jazzových interpretů. Byl přítelem takových hudebníků jako byli Louis Armstrong a Stan Kenton, stejně tak i mnoha dalších, kteří v té době navštívili Československo.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Kolektiv autorů: Bulletin Jazz č.7, Jazzová sekce Dancing 1933-73. Jubileum prvního vydání brněnského časopisu Dancing vydavatele a šéfredaktora Louise Topiče (Karel Srp) https://jazzova-sekce.cz/bulletin-jazz-c-7/.