Wikipedie:Pod lípou (technika)/Archiv 2021-1

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vodoznak obrázku

Rád bych požádal o odstranění vodoznaku u obrázku Markéty Davidové, s plánovaným nasazením na 9. týden WP:OT, kdy se jede první ze dvou navazujících svěťáků v Novém Městě na Moravě. Vím, že to patří primárně na Commons, kde by to zřejmě zapadlo. Díky za případnou akci.--Kacir 31. 12. 2020, 09:45 (CET)

Máš to tam. --frettie.net (diskuse) 31. 12. 2020, 13:41 (CET)
Díky moc za akci; ta ztráta mezi verzemi z 1,13 MB > 162 KB je odpovídající? --Kacir 31. 12. 2020, 16:08 (CET)
Tak to jsem teda nečekal, že to bude až takovej extrém, toho jsem si fakt nevšiml. Tak to má @Draceane: nejspíš pravdu. Mrknu na to. --frettie.net (diskuse) 1. 1. 2021, 13:42 (CET)
Zkus to teď, je to větší ... ale lepší software tady nemám, líp to asi nevykouzlím. --frettie.net (diskuse) 1. 1. 2021, 13:44 (CET)
Perfektní. Vlastně byl i variantou bezztrátový ořez.--Kacir 2. 1. 2021, 09:43 (CET)

Konec Flash Playeru

31. prosince oficiálně končí podpora Flash Playeru společnosti Adobe. Fakticky přestane fungovat 12. ledna 2021. Co to pro nás znamená? Některé z našich referencí či externích odkazů vedou na stránky, jejichž obsah se zobrazuje jen s pomocí nainstalovaného Flash Playeru, jako například matriky uložené v Moravském zemském archivu v Brně. Ztratíme tím přístup k obsahu? Budeme muset všechny odkazy znovu dohledat a přepsat? Zatím asi ještě neexistuje jasná odpověď. Pouze upozorňuji na možný blížící se problém. Tušíte, na které stránky s Flash Playerem ještě míří nějaká větší část našich externích odkazů? --Radek Linner (diskuse) 11. 12. 2020, 11:52 (CET)

Zohlednil jsem ve WP:EO. --Matěj Orlický (diskuse) 11. 12. 2020, 12:07 (CET)
Jestli budou fungovat současné odkazy na Acta Publica, nevím, ale tady je vidět, že refy na matriky, když už se tu začaly objevovat, měly být od začátku vkládány i s identifikačními údaji (archiv, farnost, signatura, typ a rozsah knihy, stránka/folio, číslo snímku...). Bohužel kolega, který je v této oblasti asi hlavním editorem, upozornění na tyto možné problémy v minulosti ignoroval a v zásadě ignoruje dosud. Oproti editacím z před 5 lety je pokrokem uvádění farnosti. --Harold (diskuse) 11. 12. 2020, 17:15 (CET)
Napsal jsem teď dotaz na Acta Publica. Uvidíme, třeba to převedou nějak rozumně, že to půjde snadno botem opravit. --Pavouk (diskuse) 12. 12. 2020, 18:37 (CET)
Děkuji. Zatím není sebemenší náznak, že by se chystali to nějak převést. Použili starou technologii a necelý měsíc před jejím koncem je vše při starém a bez jediné zmínky třeba v nápovědě, co se chystá. Čekal bych, že toto budou řešit pár měsíců předem. Snad se mýlím. --Radek Linner (diskuse) 13. 12. 2020, 21:55 (CET)
Zmínka je na http://actapublica.eu/aktuality/ ("Äplikace Acta Publica a nutnost používání Adobe Flash: Připravujeme verzi pouze v HTML5, která bude do konce roku 2020 k dispozici veřejnosti."). Nějaké o trošičku podrobnější informace jsou k nalezení na http://genealogie.taby.cz/viewtopic.php?f=7&t=52430, případně v jiných tamních vláknech. --Harold (diskuse) 14. 12. 2020, 08:24 (CET)
Tak jsem dostal z Moravského zemského archivu rychlou odpověď: "..verzi bez Adobe Flash připravujeme, do konce roku bude v testovacím provozu. S pozdravem...správce ICT Moravský zemský archiv v Brně". Acta Publica bych tedy nechal zatím být, snad to bude následně nějak převeditelné. --Pavouk (diskuse) 14. 12. 2020, 08:34 (CET)

Nová verze je již v provozu. Uživatelům nabízí i převodník starých odkazů. V nových odkazech zůstalo správné číslo strany. Začátek odkazů by se dal lehce hromadně upravit, ale změněno je tam jedno číslo mezi dvěma lomítky. Nevím, k čemu se vztahuje. Některé matriky zmizely. Snad je to jen dočasný výpadek. --Radek Linner (diskuse) 31. 12. 2020, 18:32 (CET)

Nové info z výše uvedeného diskusního fóra [1]: V průběhu ledna se systém odkazování na jednotlivé snímky v nové verzi Acta Publica ještě změní, MZA rovněž řeší různé další nedodělky a ladění, dokončení migrace matrik a dodatečných oprav. Čili pokud se tomu někdo chce tady věnovat, tak spíše až nejdříve od února, dříve to asi nemá smysl. --Harold (diskuse) 4. 1. 2021, 17:15 (CET)

Taxonbar

Našel by se nějaký schopný technik, který by pomohl s vytvořením šablony Taxonbar? Je to taková autoritní šablona pro biočlánky o druzích. Bylo by to pro články o taxonech. Šablona je celkem šikovná, mohla by přebírat vše z Wikidat. Pro začátek by mohla odkazovat alespoň na Wikispecies, Biolib, Wikidata a iNaturalist. Na tyhle weby se často odkazuje z externích odkazů, takhle bychom to mohli mít přímo z šablony u každého článku. Použití viz třeba Polar_bear#External_links. Ping hlavně lidi s botem typu Matěj Suchánek nebo JAn. --Podzemnik (diskuse) 12. 12. 2020, 06:59 (CET)

@Podzemnik: Podporuji, ale nebylo by lepší rozšířit stávající šablonu Autoritní data? A ta by prostě v taxonomických článcích obsahovala vyplněné jiné parametry, než Autoritní data třeba v článcích o spisovatelích. Výhodou je, že v případě překryvu by se nemusely vkládat obě šablony, ale zvládla by to jedna. K rozšíření stávající šablony se vyslovila i komunita na Wikipedie:Žádost o komentář/Budoucnost autoritních dat v článcích --Vojtěch Dostál (diskuse) 12. 12. 2020, 10:10 (CET)
@Vojtěch Dostál: Máš očividně lepší přehled než já :) Zakomponování do stávající šablony je určitě taky varianta, i když si říkám, jestli není důvodu pro samostatnou šablonu, když to mají na ostatních wiki samostatně - já ho sice nevidím, ale třeba nějaký bude. Počkám, jestli se ještě někdo vyjádří a kdyžtak zkusím zakomponovat přímo do té šablony Autoritní data. --Podzemnik (diskuse) 12. 12. 2020, 10:26 (CET)
V podstatě by mělo jít o převzetí jednoho až tří modulů. COž by měl raději udělat někdo, kdo do toho trochu vidí.
Co se týče spojení s autoritními daty, je otázka, jak by to mělo vypadat v případě, že bude článek obsahovat obojí - zda společná šablona nenapáchá více škody než užitku.
Pak taky ujasnit, jak řadit - už v současnosti vznikají spory, zda dávat AD nad portály nebo naopak.
Robotické přidání pak rád pomůžu. --JAn (diskuse) 12. 12. 2020, 11:46 (CET)

Zavedení této šablony je určitě dobrý nápad. Po technické stránce:

  • Určitě ne zkoušet to zavádět přes současnou šablonu {{Autoritní data}}, jelikož ta 1) není řešena přes modul, ale stále ještě "předpotopně" jako klasická šablona a 2) zatímco současná šablona autoritních dat podporuje jen 10 databází, anglická šablona Taxonbar podporuje databází 100+.
  • Převzít nutno až 4 moduly:
  • Při přebírání modulů nutno především:
    • Převést kategorizaci do údržbových/monitorovacích kategorií tak, aby odpovídala cs-wiki kategorizačnímu stromu.
    • Převést názvy databází do češtiny tam, kde to jde a je to vhodné, a prověřit, zda existují na cs-wiki články o daných databázích a zda je na ně správně odkazováno.
  • Vkládání do existujících článků určitě řešit roboticky.

--Vachovec1 (diskuse) 12. 12. 2020, 18:32 (CET)

Moduly jsem importoval a šablonu založil. V principu to funguje, zkuste si vložit do článku o nějakém taxonu {{taxonbar}} a uvidíte. Je to ale pracovní verze, je pořád potřeba řadu věcí dořešit. Bylo potřeba importovat ještě další modul nezmíněný výše: en:Module:ResolveEntityId. Podoba šablony vychází z lokální verze modulu Navbox: Modul:Navbox, která také ještě není v ostrém nasazení. Dále je potřeba:

  • Dodělat dokumentaci u modulů i šablon.
  • Není počeštěná kategorizace do údržbových a monitorovacích kategorií.
  • U databází jsem počeštil to, co bylo na první pohled patrné, ale netuším, co všechno a pod jakými názvy tu máme. Můžete se podívat do Modul:Taxonbar/conf a pomoci.

--Vachovec1 (diskuse) 12. 12. 2020, 22:45 (CET)

Omlouvám se, že to tak říkám, ale zvolené řešení (naimportování jednoúčelových modulů) je nesystémové a nesmyslné. Nevím, proč bylo nutné to udělat tak rychle. Komunita se v Žoku poměrně jednoznačně vyslovila proti zakládání nových šablon a já ji v tom respektoval. Až budeme chtít vkládat autoritní data třeba k památkám nebo k knihám, zase naimportujeme odněkud další moduly? Když už měnit způsob přebírání autoritních dat z šablony na modul, tak to udělejme globálně, i pro současná Autoritní data... --Vojtěch Dostál (diskuse) 13. 12. 2020, 10:06 (CET)
Ach jo. Takže:
  1. Databázové identifikátory nejsou totéž jako autoritní záznamy, i když princip je velmi podobný; takže těžko to všechno nacpete pod štítek "autoritní data". Považuji za více než rozumné mít to zvlášť.
  2. Současná šablona {{Autoritní data}} je dinosaurus, už dávno mohla být převedena na technicky daleko vyšší úroveň, pokud by se našel někdo ochotný tomu věnovat trochu času.
  3. Nově založené moduly: Modul:Taxonbar obsahuje řadu vlastních monitorovacích a údržbových kategorií, modul pro autoritní data by zase obsahoval vlastní. Modul:ResolveEntityId je potřebný i pro případný modul autoritních dat. Modul:TaxonItalics je specifický pro práci s názvy taxonů, nemusí být využíván pouze taxonbarem. Modul:Taxonbar/conf je prostě konfigurační soubor, seznam databází.
  4. Nicméně pokud by byl zájem o převzetí modulu pro autoritní data, stačí převzít už jen jeden jediný modul, en:Module:Authority control. Potřebné podpůrné moduly (Navbox, No globals, ResolveEntityId) už tu máme. Patrně by ale nebylo od věci následně vyčlenit seznam databází/autorit do submodulu, jako u taxonbaru.
--Vachovec1 (diskuse) 13. 12. 2020, 22:10 (CET)
Jo a ještě:
5. Zatímco odkazy na knihovní katalogy/záznamy mi přijdou do jisté míry marginální, odkazy na ty biologické databáze jsou většinou užitečnou přílohou článku, relevantními odkazy na externí stránky, kde lze najít více informací o subjektu článku. Předpokládá se ovšem určitá jazyková vybavenost čtenáře.
--Vachovec1 (diskuse) 13. 12. 2020, 22:28 (CET)
Vítám vznik šablony, ještě by to chtělo doupravit formu a určit jednotné umístění. Pak by šlo roboticky doplnit do každého článku s taxoboxem. Je mi jedno, bude-li samostatně nebo v autoritních datech (programátorské aspekty neumím posoudit, akorát by to asi chtělo víc než 10 položek). Je to velmi užitečná odkazová lišta. Možná by se někdo odhodlal k tomu, udělat ji i pro mineralogické "taxony" (druhy, odrůdy, třídy minerálů) s odkazy na "autority" jako Mindat, Webmineral a American-Mineralogist-Crystal-Structure-Database, ale vůbec netuším, zda to lze odněkud jednoduše extrahovat (dewiki má jednotlivé odkazy v ext. odkazech, ve wikidatech se neorientuji. Petr Karel (diskuse) 14. 12. 2020, 14:52 (CET)
Šablona je ve své podstatě navbox, modul Navbox určuje její vzhled. Proto vypadá na en-wiki jako tamní navboxy a tady zase jako naše navboxy). Logicky by proto měla být u ostatních navboxů nebo na místě, kam se obvykle navboxy vkládají. --Vachovec1 (diskuse) 15. 12. 2020, 01:53 (CET)
A velmi se přimlouvám za počeštění názvu šablony. Bar se myslí asi lišta, ne? Stačí, že se musím(e) prokousávat dvojjazyčnostmi třeba v šabloně Šablona:Souřadnice, "zobrazení=top", ač by mohlo být alespoň v jednom jazyku, tedy česky, a to jako: zobrazeni=nahoře a šablonu by stačilo jen mírně upravit. Tady by také editor(ka), když rozklikne zdroj, mohl(a) pochopit, co se tím myslí. Díky. --Pavouk (diskuse) 14. 12. 2020, 16:13 (CET)
Počeštit název šablony není až takový problém, shoda s názvem modulu (kde se obvykle ponechává původní název) není nutná. Ale uvítal bych nějaké rozumné návrhy, jak by ten český název mohl vypadat, jelikož mě takhle z hlavy nic nenapadá. --Vachovec1 (diskuse) 15. 12. 2020, 01:53 (CET)

Taky jste mě mohli upozornit, že je v šabloně něco rozbitýho :(. Každá šablona používající Modul:Navbox potřebuje zatím nastavit vlastní stylopis. U mě se to zobrazovalo korektně, jelikož jsem měl příslušný stylopis v mém vlastním CSS, kvůli tomu jsem ale neviděl, že se to pro vás ostatní zobrazuje nesprávně. Nyní by se šablona měla všem zobrazovat korektně. --Vachovec1 (diskuse) 16. 12. 2020, 00:13 (CET)

@JAn Dudík, Vachovec1: Všiml jsem si, že se před boxem vytváří mezera. Patří to spíše do diskuse k šabloně, ale když už na tebe odkazuji, tak to píši sem. JAn na počátku nakousl umístění šablony. Přestože doporučení (nápověda) uvádí spíše variantu AD nad portálem, tak se to píše vcelku ledabyle. Ve výsledku to nevadí, protože šablony jsou i graficky stejné. Problém je však takový, že v případě Taxonbaru (a v budoucnosti při převzetí u AD) se používá styl podobný standardní navigační šabloně (tedy modul navbox). Z grafického hlediska Taxonbar vypadá, jako by byl sám navigační šablonou a jeho vložení pod portál je z mého pohledu podivné a nestandardní (graficky divné). Jako příklad uvedu článek Albatros šedohlavý#Externí odkazy. Možná bychom tím jednou pro vždy vyřešili otázku a 100 % určili, v jakém pořadí portál a AD (potažmo Taxonbar) vkládat. RiniX (diskuse) 8. 1. 2021, 18:24 (CET)

No, on to z technického hlediska navbox je – konstrukci šablony obstarává Modul:Navbox. Proto taky v návodu (aspoň prozatím) píšu: "vkládat pod navboxy, nad autoritní data a nad portály". Navíc potřebné styly jsou v této chvíli tahány z provizorního umístění Šablona:Navbox/pískoviště/styles.css, jelikož naše staré navboxy (respektive jejich stylování v MediaWiki:Common.css) nejsou s "novým typem navboxu" řešeným skrz zmíněný modul, plně kompatibilní. Velikost mezery nad a pod lze upravit v stylopisu. Jiná věc je, že pokud v budoucnu dojde k převodu šablony {{Navbox}} na modulární verzi, bude se v případě přítomnosti alespoň 1 navboxu nad taxonbarem, nebo u kombinace taxonbar + autoritní data, všechno sbalovat, což je otázka, zda chceme. To by také bylo třeba vyřešit při úpravě globálního stylopisu, případně v modulu. Jo, a ještě si taky všimněte, že taxonbar se momentálně zobrazuje i v mobilní verzi stránky, na rozdíl od běžných navboxů – protože to není zakázáno v globálním stylopisu. --Vachovec1 (diskuse) 8. 1. 2021, 20:12 (CET)
Nápověda v dokumentaci by mě nenapadla, děkuji za upozornění. Ohledně těch modulů a skrývání. Vždy, když jsem narazil na nějakou anglickou šablonu, kde se skrývalo, tak to zde z větší části nefungovalo. Sám se v tom tedy moc rochňat nechci, jelikož jsem z toho akorát vedle jak ta jedle. Než však samotný navbox by to chtělo přepracovat AD. Párkrát jsem o tom přemýšlel, protože při tvorbě článků na japonské témata jsem narazil na pár užitečných portálů, ale moc si nevěřím. Nicméně děkuji za založení taxonbaru. RiniX (diskuse) 8. 1. 2021, 20:42 (CET)

Šablony kalendářů

Z arménské gruzínské wikipedie jsem převzal šikovný modul pro tvorbu kalendářů. Ty jsou nás zatím dělány pro každý měsíc zvlášť a máme kvůli tomu desítky téměř jednoúčelových šablon. Navrhuji, aby se {{Kalendář}} upravila na využívání modulu - respektive aby se modul upravil tak, aby pokryl zbývající funkce stávající šablony - pokročilejší úpravy modulů jsou nad moje síly. Pak bychom mohli tyto šablony definitvně poslat do propadliště dějin...

Vyzkoušet lze pomocí Wikipedista:JAn/Kalendář, syntaxe {{Wikipedista:JAn/Kalendář|rok|měsíc|hlavička=|barva=}}, obojí datum čísly, tedy Wikipedista:JAn/Kalendář

JAn (diskuse) 21. 12. 2020, 14:51 (CET)

vypadá to dobře, jen když se bude zavádět, tak je k diskuzi proč je Po, Út... s velkým počátečním písmenem. Zkratka to není, začátek věty taky ne. Popisy (ani v tabulkách) nemusí začínat, dle mě, velkým písmem. ÚJČ píše o názvech dnů [2], ale dle mě platí i pro příslušné zkratky. --Pavouk (diskuse) 21. 12. 2020, 16:19 (CET)
Nejednou jsem na šablony narazil a vždy přemýšlel o možnosti jejich nahrazení. Takže díky za práci na tom.
Na ten modul bych se klidně podíval. Víme už, co mu chybí? --Matěj Suchánek (diskuse) 22. 12. 2020, 10:41 (CET)
Chybí mu malá písmena (viz Pavouk výše), to by se dle mě hodilo upravit. --Patriccck (diskuse) 22. 12. 2020, 11:17 (CET)
To je ovšem záležitost již původní šablony (a případná oprava v modulu je už teď triviální). --Matěj Suchánek (diskuse) 22. 12. 2020, 11:26 (CET)
Hlavní rozdíl vidím v nemožnosti zadat zarovnání a vyznačit konkrétní den. Nezkoumal jsem, nakolik jsou další parametry v praxi využity, to zarovnání by asi šlo dát i natvrdo, ale určitě budu rád, když se na to koukne někdo, ko rozumí modulům.
Velikost písmen je už záležitost vzhledu a kopíruje stav - nemá vliv na funkci. --JAn (diskuse) 22. 12. 2020, 20:58 (CET)
Nové kalendáře jsou díky Mykhalovi v roce 2021 nasazené. Zbývající nepoužívané šablony asi můžeme navrhnout na smazání.
Co se týče toho zvýrazňování dne, předpokládám, že v článcích typu 1. leden chceme mít zvýrazněný vždy ten den a v článcích typu Leden zase chceme zvýraznit současný den (pokud je zrovna daný měsíc). Je to spíš detail, ale pokud to tak má být, bude nutné pomocné šablony a těch 366+12 článků (roboticky) upravit. --Matěj Suchánek (diskuse) 1. 1. 2021, 11:44 (CET)
Za mě poznámka: vzhledem těch kalendářů nejsem 100% nadšen, nešlo ani tak o nasazení jako o opravu stavu, kdy se ve článcích dnů místo nich zobrazoval červený odkaz na neexistující šablonu např. Šablona:KalendářLeden2021, použil jsem aktuální kód z {{KalendářProsinec}}. —Mykhal (diskuse) 1. 1. 2021, 12:34 (CET)
Tak po dnešku je stav následující:
  • existuje 12 šablon podle měsíců, které jsou vloženy v denních přehledech (např. 6. leden) - pokud je aktuální měsíc, zvýrazňuje se tam aktuální den. Tedy celkem cca 366+12 použití.
  • v měsíčních přehledech (např. říjen 2009 je vložena přímo šablona {{kalendář}} pro aktuální měsíc.
  • zbylé šablony obsahující kalendáře pro konkrétní měsíc nebo jenom obecné pro měsíc začínající xx jsem smazal. Výhledově by nebylo špatné se zbavit i měsíčních šablon, ale rozhodně je 13 šablon oproti půodním 80+ lepší stav :-) JAn (diskuse) 4. 1. 2021, 14:44 (CET)

Citoid, výběr šablony

Nevíte jak Citoid určuje, kterou šablonu vyplní? Teď se mi na Wikiverzitě stalo, že při citování přes URL Wikipedie používá šablonu pro knihu, namísto šablonu pro web. A tuším, že se mi to dělo i na Wikipedii, kdy Citoid z nějakého důvodu vybíral šablony pro monografie namísto pro elektronické monografie.--Juandev (diskuse) 5. 1. 2021, 12:36 (CET)

Pokud si vzpomínám, externí služba, které se Citoid dotazuje, určí (nějak) ze stránky druh, který potom citoid přemapuje podle místní konfigurace.
Ve tvém konkrétním případě je určen typ encyclopediaArticle, který se přemapuje na Citace monografie. --Matěj Suchánek (diskuse) 5. 1. 2021, 15:07 (CET)
Možná nedohlédnu do detailů, ale už jen kvůli takovým chybám bychom měli mít jen jednu společnou citační šablonu pro všechno. Konkrétní formát citace dle ISO by se pak určoval pomocí podmínek na základě přítomnosti či absence určitých definičních parametrů. Například "periodikum" --> citace periodika, atd.--Vojtěch Dostál (diskuse) 5. 1. 2021, 15:40 (CET)
Souhlasím, zní to jako dobrá jednoduchá věc, která by pomohla. --Juandev (diskuse) 5. 1. 2021, 20:39 (CET)

Některé citační šablony se nezobrazují

Pandemie covidu-19 v Česku dole v referencích má na konci spoustu nerozepsaných šablon (ukazuje třeba "222. Šablona:Citace elektronické monografie" , ač šablony vypadají vyplněny v pořádku. Mohlo by to být tím, že je v článku moc šablon? Nebo jen dočasná chyba? --Pavouk (diskuse) 5. 1. 2021, 17:22 (CET)

Jo, je tam moc šablon, viděl jsem to třeba zde. Nejlepší varianta je zřejmě rozdělení článku. Jen dodám, že takové články jsou i kategorizovány, ať jdou dohledat a opravit. Ještě by tedy šlo zřejmě udělat něco v Lua (@Mormegil) nebo úsek s hodně šablonami přebírat odjinud, více info zde. S pozdravem --Patriccck (diskuse) 5. 1. 2021, 17:27 (CET)
Tak ono šablony citací by nevadily. Ale ten článek je vlastně jedna obří šablona ... obří množství šablon N/A, ... to je hlavní problém. --frettie.net (diskuse) 5. 1. 2021, 17:51 (CET)
Smazal jsem všechny šablony N/A (42 mě nepřišlo jako obří množství), stejně byly všechny v jediné a navíc sbalené tabulce. Začátek nekorektních referencí se tak posunul z 212 na 217, tedy cca 5-6 referencí se ukazuje navíc správně. Lepší než nic. Třeba někdo, ESO, článek promaže a rozdělí. Subjektivně mě článek totiž jako sbírka šablon nepřijde, je tu jen spousta citací, které moc nejde pokrátit. --Pavouk (diskuse) 5. 1. 2021, 21:54 (CET)
Jasně, počítá se celkový počet šablon, které je potřeba rozbalit, nejen citační šablony. --Patriccck (diskuse) 5. 1. 2021, 22:14 (CET)

@Janbery, Pavouk: Zakryl jsem PSA a semafor. Desítky popisků by chtěly vyřešit legendou. V případě PSA pak legendu zkrátit na "kritický stav" apod., protože se vysvětlení nachází dole v tabulce. RiniX (diskuse) 5. 1. 2021, 21:57 (CET)

@RiniX: Ahoj, popisky u PSA byly dělané tak, aby se zobrazovaly i jinde než v tabulce – například na hlavní straně, či v šabloně {{PES/Aktuální/Box}}. O to jsme teď bohužel změnou přišli. Díky, --janbery (diskuse) 6. 1. 2021, 17:24 (CET)
To je nemilé, šlo by to nějak vyřešit? Zkoušel jsem otestovat hlavní článek a k dobru máme takových +-100 šablon a pokud bude PES haprovat, tak to těch 15 na každém řádku vezme okamžitě. Ono upřímně, volání desítek (stovek) jednotlivých šablon v PSOvi a semaforu zrovna ideální není. RiniX (diskuse) 6. 1. 2021, 17:55 (CET)

Pofidérní chybová hláška

Dokázal by někdo přijít na to proč se na stránce Šablona:Taxonbar objevují chybové hlášky Chyba Lua v modulu Modul:Color_contrast na řádku 168: Tried to write global s.? Dokumentační podstránka Šablona:Taxonbar/doc se sama o sobě zobrazuje v pořádku, a to i když jí volám odjinud, viz Wikipedista:Vachovec1/Pískoviště2. Navíc nemám nejmenší tušení, kde by se tam vzalo volání toho modulu (dokumentační podstránka ho sama o sobě nevolá a šablona taky ne). Žadné purge ani jiné kejkle nepomáhají. --Vachovec1 (diskuse) 7. 1. 2021, 01:13 (CET)

Aha, tak už jsem zjistil, odkud je to volání: funkce isIllegible v Modul:Navbox. Ale v čem přesně je problém, to pořád netuším. --Vachovec1 (diskuse) 7. 1. 2021, 02:22 (CET)
OpravenoOpraveno Opraveno. Šablona Taxonbar volá Modul:Taxonbar, který inkluduje Modul:No globals. Ten za běhu zabraňuje zápisu a čtení globálních proměnných (je dobrým zvykem něco takového nedělat). Modul:Color contrast to na řádku 168 porušoval. --Matěj Suchánek (diskuse) 7. 1. 2021, 09:50 (CET)

Pravopis v IB automobilový motor

V diskusi u Šablona:Infobox - automobilový motor je již drahnou dobu návrh na opravu jednoho z parametrů. Nemohl by to prosím někdo, kdo to umí, opravit. Děkuji. B.mertlik (diskuse) 8. 1. 2021, 16:00 (CET)

@B.mertlik: Opravil jsem v šabloně i v těch pár článcích, které ten infobox mají. --Harold (diskuse) 8. 1. 2021, 16:26 (CET)

Řazení vložených šablon

Všiml jsem si, že zatímco jinde řadíme vše správně dle české abecedy, někde je použito defaultní řazení. Tak např. u výpisu šablon vložených v článku jsou řazena nejprve písmena anglické abecedy a následně (v dost divném pořadí) písmena s diakritikou, což znepřehledňuje orientaci – např. Praha – ÚIR je až za Zprava. Je to sice drobnost, ale pokud to jde, proč to nezměnit na standardní řazení. Nevím, jestli si to jsme schopni nastavit sami zde, nebo se s tím musí jít na Phabricator. — Draceane diskusepříspěvky 10. 1. 2021, 18:06 (CET)

Řazení šablon je dle UTF-8, stejně, jako bylo dříve řazení v kategoriích. Tedy (Zjednodušeně) nejprve a-Z, A-Z, pak samohlásky s diaktirikou, souhlásky s diakritikou, azbuka, řečtina, asijské jazyky....
Obávám se, že jiné řazení není aktuálně možné, tedy vznést požadavek na phabricatoru. možná viz phab:T2164? --JAn (diskuse) 10. 1. 2021, 21:58 (CET)
jinde řadíme vše správně... Kde třeba? Řekl bych, že spíš kategorie jsou výjimkou. Srovnej Speciální:Uživatelé, Speciální:Všechny stránky, Speciální:Speciální stránky aj. Asi viz phab:T32753. --Matěj Suchánek (diskuse) 14. 1. 2021, 13:07 (CET)
@Matěj Suchánek: OK, máš pravdu. To vypadá, že je asi nad naše síly. Že by to byl problém, co by nás pálil nejvíc, to taky ne. — Draceane diskusepříspěvky 14. 1. 2021, 21:30 (CET)

11. 1. 2021, 16:41 (CET)

Diskuse v mobilu

Pokud se na diskusní stránce diskutuje, ale nemá to nadpis, v mobilní verzi se to nedá okamžitě zobrazit, píše to "Na této stránce nejsou žádné diskuse." Musí se kliknout na "Zobrazit jako klasickou wiki stránku", pak se to teprv zobrazí. Je to chyba na mém konci, nebo je to tak chtěno? Ď Chrzwzcz (diskuse) 11. 1. 2021, 21:48 (CET)

Plánuje se, že na mobilu bude využívat systém [ odpovědět ], co se ke mně dostalo, takže to v budoucnu možná opraví současně (a možná taky ne). --Patriccck (diskuse) 11. 1. 2021, 21:50 (CET)
Aha, takže se o tom ví a možná se to vyřeší. --Chrzwzcz (diskuse) 11. 1. 2021, 23:08 (CET)
Ano, ví se o tom (někdy jsem jim to hlásil, ale už nevím kde, hlásil jsem spoustu věcí co se týče diskusí). Teď je otázka, kdy to opraví :-). --Patriccck (diskuse) 15. 1. 2021, 14:20 (CET)

Rozbitá hlavní strana

Zdravím všechny, zkuste prosím otevřít anonymní okno Opery či Chromu a načtěte hlavní stranu Wikipedie. Když jsem standardně přihlášený, vidím to normálně, horší je to když vidím hlavní stranu v anonymním okně, to vypadá takto. Jestli nás takto vidí každý nepřihlášený čtenář (tj. pravděpodobně většina), tak je to „trošku“ problém. --Patriccck (diskuse) 13. 1. 2021, 17:21 (CET)

@Kacir Jen zmínka správci rubriky. --Patriccck (diskuse) 13. 1. 2021, 17:23 (CET)
Snad jsem to opravil; ten obrázek dneska někdo otáčel o 90° a zase vracel, takže jsem vypurgoval náhledy a snad se to spravilo. --Mormegil 13. 1. 2021, 17:30 (CET)
Díky za akci. Vidím, že tu rotaci provedl bot Tyroláka. Předpokládám, že to opět zopakuje, když už se jednalo o jeho třetí otočení souboru. Řešením by zřejmě byla š. {{Nobots}}@Podzemník:.--Kacir 13. 1. 2021, 17:44 (CET)
Ten bot obrázek otočil proto, že ho o to požádal User:Jan Šlendr. Když ho nikdo znovu nepožádá, tak ho otáčet nebude (a naopak). --Mormegil 13. 1. 2021, 17:58 (CET)
Tak ona je otázka, jaké by mělo vůbec být správné natočení toho obrázku. Podle autora (Wikipedista:Podzemnik) má být obrázek zřejmě naležato, ovšem pohledově se zdá, že na obrázku jsou hlavní kmeny, nikoliv boční větve, což by svědčilo spíše pro polohu nastojato. Natočení foťáku při focení ještě nutně neimplikuje natočení vzniklého obrázku. --Vachovec1 (diskuse) 13. 1. 2021, 18:09 (CET)
Aha, skutečně tři výzvy v historii. Vzhledem k editwaru, pak tedy snad zakomentovanou hlášku, ať je věc před vložením požadavku nejdřív vyřešena na diskusi.--Kacir 13. 1. 2021, 18:14 (CET)
Otočení se samozřejmě mohutně diskutovalo i v nominaci na Nejlepší obrázek. (A bohužel vzhledem k editační historii „Jana Šlendra“ – loutky? – se nemohu ubránit podezření, jestli nešlo o zlý úmysl.) — Draceane diskusepříspěvky 13. 1. 2021, 18:27 (CET)
@Draceane Ahoj, toto se mi nezdá jako moc obvyklá první editace. Měj se fajn --F.ponizil (diskuse) 14. 1. 2021, 22:12 (CET)

Více obrázků

Když si otevřu šablonu {{Více obrázků}}, dokumentace se zobrazuje „rozbitě“ (různé prohlížeče stejně) – není vidět, co má šablona dělat. Na funkčnost v článcích to nicméně asi vliv nemá, pokud jsem se dobře namátkově díval... — Draceane diskusepříspěvky 14. 1. 2021, 21:29 (CET)

OpravenoOpraveno Opraveno. Asi tomu vadil ten <syntaxhighlight lang="moin">. --Matěj Suchánek (diskuse) 15. 1. 2021, 17:33 (CET)

Obrázek v infoboxu

Teď jsem koukal, že v článku Haiphong se v infoboxu neukazuje obrázek, je vidět pouze kód [[Soubor:Catbi building.jpg |250px| ]]. Nevšiml jsem si žádné související změny ani v infoboxu, ani ve vložených šablonách. U pár dalších článků jsem chybu nezaznamenal. Nevím, jestli třeba nějak nesouvisí s problémem výše. — Draceane diskusepříspěvky 15. 1. 2021, 11:51 (CET)

Zajímavé. Potvrzuji, že obrázek se mi rovněž nezobrazuje (Google Chrome, Windows, desktop). Soubor na Commons existuje, a při vložení do článku běžným způsobem (nikoliv skrz infobox) se zobrazí. Stránku obrázku na Commons nikdo v poslední době needitoval, takže v cache to asi nebude. --Vachovec1 (diskuse) 15. 1. 2021, 12:14 (CET)
@Vachovec1, Matěj Suchánek: Tohle jsem si ověřoval také, napadly mě nějaké kritické šablony jako {{První neprázdný}}, {{Osekat}} a pak snad Modul:Wikidata, kde před 2 týdny proběhla úprava (ale to mi přijde spíš nepravděpodobné, jinde to asi všude funguje). — Draceane diskusepříspěvky 15. 1. 2021, 12:22 (CET)
Opraveno, byly tam v parametrech strčené nezlomitelné mezery (U+00A0); asi od téhle editace. --Mormegil 15. 1. 2021, 12:51 (CET)
To mě taky napadlo, ale u parametru popisek jsem to nezkoušel. Každopádně díky! — Draceane diskusepříspěvky 15. 1. 2021, 12:55 (CET)
Kéž by už fungovalo phab:T181677. — Draceane diskusepříspěvky 15. 1. 2021, 12:56 (CET)

Kde najít na okénko "Pandemie covidu-19" na první straně?

Prosím, nemohu najít, kde se vkládá okénko "Pandemie covidu-19" na první straně Wikipedie. Kde se to dělá a kde se o tom případně diskutuje. Rád bych diskutoval o přidání odkazu na očkování, které letos hýbe světem. Díky na navedení.--Pavouk (diskuse) 15. 1. 2021, 12:11 (CET)

Zdravím, pokud máte na mysli okénko v sekci aktualit, mělo by to být Šablona:Nejnovější aktuality/Box s odkazy. --David V. (diskuse) 15. 1. 2021, 12:18 (CET)
Je to šablona {{Nejnovější aktuality/Box s odkazy}}. Jinak diskusi by ale možná bylo lepší vést u šablony {{Nejnovější aktuality}}, nebo na stránce Diskuse:Hlavní strana, jelikož tyto stránky budou mít výrazně vyšší sledovanost. --Vachovec1 (diskuse) 15. 1. 2021, 12:19 (CET)
Díky za navedení! --Pavouk (diskuse) 15. 1. 2021, 12:46 (CET)

Obrázky ve vyskakovací kartičkách

Tak ještě do třetice obrázky: přijde mi, že se náhledové obrázky ve vyskakovacích kartičkách vykreslují poněkud rozmazaně (i když tomu původní rozměry obrázku zdaleka neodpovídají). Naposledy jsem si toho všiml (nezávisle na prohlížeči) při odkazech na články Computer Modern, Madrid a Zlatá Koruna. Článek Tomáš Halík mi dělá divný velký čtvercový náhled nad textem článku (dříve převažovaly náhledy vpravo či vlevo). Do střev toho rozšíření asi moc vidět nebude...? — Draceane diskusepříspěvky 15. 1. 2021, 18:01 (CET)

Tak rozmazaně by se obrázky určitě zobrazovat neměly. To je chyba při vytváření náhledu obrázku, která by se měla hlásit někam na Phabricator. U článku Tomáš Halík je čtvercový obrázek, který se tedy zobrazuje čtvercově, v tom bych až takový problém neviděl. --Vachovec1 (diskuse) 15. 1. 2021, 18:28 (CET)
Aha, tak ten Halík je asi můj renonc, je pravda, že ten čtverec je blízký „horizontálnímu“ uspořádání, tak to dává nahoru. — Draceane diskusepříspěvky 15. 1. 2021, 18:31 (CET)
Tak to rozmazání se na Phabricatoru řeší. Co se týče čtvercových obrázků, tak u nich asi došlo ke změně, kde se již čtvercové obrázky neořezávají na obdélníkový tvar, ale vkládají se v původním poměru stran – leckdy to vypadá zvláštně a nezvykle, ale asi to není nic proti ničemu. — Draceane diskusepříspěvky 22. 1. 2021, 10:56 (CET)

18. 1. 2021, 17:09 (CET)

Přesunutí souřadnic pod řádek s názvem stránky

Zdravím. Opožděně všechno nejlepší k narozeninám Wikipedie!

Tým pro web nadace Wikimedia potřebuje některým uživatelům se vzhledem Vektor přesunout zeměpisné (i galaktické) souřadnice pod řádek s názvem stránky:

  • Přesun souřadnic zaznamenají pouze ti, kteří používají novou verzi vzhledu Vektor. Z editační perspektivy a také pro ty, kteří náš moderní Vektor nepoužívají, se nic nezmění. Jde o čistě vizuální změnu toho, kde se souřadnice zobrazují.
  • Na většině velkých a středně velkých wiki se souřadnice nacházejí pod tímto řádkem.
  • Taktéž přesuneme i ostatní indikátory (jako jsou ikony zámku). Postaráme se, aby se nic nepřekrývalo a nebylo v konfliktu s ostatními ikonami.

V naší nové verzi Vektoru se nad tímto oddělovačem budou nacházet tlačítka a/nebo odkazy umožňující přepínat mezi jazyky. Zrušíte-li ve svých nastaveních Použít starý Vektor, uvidíte vylepšení, která jsme provedli, a budete moct držet krok s novými. Další informace o projektu Vylepšení vzhledu pro desktop zjistíte na naší stránce na MediaWiki.org.

Můžeme souřadnice přesunout? Co si o tom myslíte? SGrabarczuk (WMF) (diskuse) 21. 1. 2021, 19:23 (CET)

@SGrabarczuk (WMF): hello. What do you plan to do with the current placement of interlanguge links in the left sidebar? Should it be deprecated? --Vachovec1 (diskuse) 21. 1. 2021, 19:57 (CET)
@Vachovec1, they will be pulled out from the sidebar. Again, this is only for the newer version of Vector. You can read more about the user testing: language switching (more details in the report) and why not to have them in the sidebar (report). --SGrabarczuk (WMF) (diskuse) 21. 1. 2021, 20:35 (CET)

Rozbalování všech sekcí

Zdravím, už opět se mi, ode dneška, v mobilní verzi otevírají články se sbalenými sekcemi. Dělá to jenonm mně? Nastaveno rozbalování samozřejmě mám. B.mertlik (diskuse) 22. 1. 2021, 20:34 (CET)

Problém se zamčením stránky

IP adresa bez dalších ediatcí byla dnes schopna založit stránku GEJMR, i když by tam měl být platný polozámek, takže založení by mělo být možné pouze pro automaticky schválené uživatele. Protokolovací záznamy ke stránce taky vypadají divně – [12],[13] – vidím tam opakovaně vkládané indef polozámky (na vytvoření), ale žádná odemčení. --Vachovec1 (diskuse) 23. 1. 2021, 12:07 (CET)

@Vachovec1: Je to zvláštní, mně se stránka za zamykací stránce zobrazovala jako odemčená a byl jsem ji tedy schopen zamknout: [14]. Je pravda, že mezitím stránku založil Bilykralik16, který je autoconfirmed. — Draceane diskusepříspěvky 23. 1. 2021, 12:25 (CET) (Teď koukám, že důvod uvedený u mého polozámku není úplně košer, ale měnit už to nebudu.)
Ahoj, nebude to tím, že uživatel Bilykralik16 je automaticky schválený a založil stránku? Tuším, že @Martin Urbanec někde psal, že MediaWiki tím na zámek zapomene nebo tak něco. --Patriccck (diskuse) 23. 1. 2021, 12:30 (CET)
@Vachovec1, Draceane: Patriccck má pravdu :-). Stránku jsem 15. července 2016 polozamkl, a 21. ledna 2021 stránku založil uživatel, který je automaticky schválený (=starší 4 dní a mající více než 10 editací). Tím MediaWiki zapomene zámek proti vytvoření (stránka už vytvořená totiž je), a po případném znovu-smazání jej MediaWiki již znovu neimplementuje. Něco obdobného se stalo i v předchozích "zmizení" polozamknutí. TLDR nejde o bug, ale o (možná trošku matoucí) feature.
Zámek jsem eskaloval na správcovský, tím bychom se podobnému problému v budoucnu měli vyhnout (pokud stránku založí správce i přes jasné varování, pravděpodobně ví, co dělá).
S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 23. 1. 2021, 13:03 (CET)

Vítání nováčků

přesunuto na WP:PL — Draceane diskusepříspěvky 24. 1. 2021, 21:39 (CET)

25. 1. 2021, 19:29 (CET)

Poděkování

Přeji dobré poledne všem. Moc děkuji za novou značku revertováno patrola je díky tomu ještě jednodušší. Nevím komu konkrétně mám poděkovat tak to píšu sem s hlubokou vděčností. S přání hezkého dne a dobré chuti k obědu--F.ponizil (diskuse) 26. 1. 2021, 11:52 (CET)

Děkujeme User:Ostrzyciel (mw:User:Ostrzyciel), který to implementoval jako GSoC projekt. --Mormegil 26. 1. 2021, 14:04 (CET)
Dziękuję bardzo --F.ponizil (diskuse) 26. 1. 2021, 14:19 (CET)

Provozování bota

Dobrý den. Prosím o pomoc s nastavením bota Wikipedista:Camel1cz bot pro pravidelnou aktualizaci dat ohledně covidu-19.

Spouštím ho teď ručně z lokálu, ale pomalu už se připravuji na automatický provoz - mám zprovozněný účet na Toolforge, ale nedaří se mi z toho prostředí přihlášení - končí chybou "login-throttled" což jak jsem vygooglil je CAPCHA. Bot ale už udělal dost práce a měl by být automaticky schválený a teda bez CAPCHA. Nebo je v tom něco jiného?

Zatím ještě nechci žádat o práva bota, stále provoz bedlivě sleduji. Navíc si ani nejsem jistý, že ten problém je opravdu v CAPCHA a že ho to přidělení práv vyřeší.

Pomůžete prosím někdo? Předem děkuje Camel1cz (diskuse) 27. 1. 2021, 20:22 (CET)

@Camel1cz Ahoj, login-throttled je chyba, která se spustí v okamžiku, kdy máš za sebou více než X neúspěšných přihlášení z jedné IP adresy. MediaWiki poté začne napřed vyžadovat captcha při přihlášení (čemuž se nejde žádnými právy vyhnout, v okamžiku přihlašování MediaWiki nebere v úvahu práva přihlašovaného, protože...ještě není přihlášený), a pokud zaznamená i tak dalších Y neúspěšných přihlášení, začne pokusy blokovat.
Vypadá to, že jsi se z nějakého důvodu neúspěšně přihlašoval, a z tohoto důvodu MW zobrazila captchu. Doporučuji zkontrolovat konfiguraci Pywikibota. Jednou z matoucích věcí je, že do Pywikibota se při dotazu na username zadává skutečně jen username (tj. jen "Camel1cz bot"), a pak až se teprve zeptá, zda chceš použít botpassword, a případně jaký je název konkrétního botpassword, který chceš použít.
Dej vědět, jestli to pomohlo, a díky za aktualizaci údajů :-). Měj se, --Martin Urbanec (diskuse) 28. 1. 2021, 14:39 (CET)
@Martin Urbanec Ahoj a moc děkuju za vysvětlení. Znovu jsem všechno prošel a nastavil a už to běhá správně. Super - už se nemusím kolem 7:50 stresovat :)
Zase sem hledal problém jinde, než kde byl (mezi klávesnicí a židlí).
Ještě jednou děkuji a přeji krásný den! Camel1cz (diskuse) 28. 1. 2021, 21:11 (CET)
Rád jsem pomohl :-). Ať se daří, --Martin Urbanec (diskuse) 28. 1. 2021, 21:53 (CET)

Rozbité tlačítko

Ahoj, rozbilo se mi tlačítko Přesměrování v textovém editoru. Když ho zmáčknu, tak se mi v editačním okně objeví "#PŘESMĚRUJ,#REDIRECT,#presmeruj [[Název cílové stránky]]" místo správného "#PŘESMĚRUJ [[Název cílové stránky]]". Co s tím?--Jan Spousta (diskuse) 29. 1. 2021, 10:25 (CET)

@Jan Spousta: Dělá mi to to samé, chyba nebude na straně uživatele. JAn (diskuse) 29. 1. 2021, 11:23 (CET)

Když už je řeč o tomto tlačítku, nebylo by možné ho vybavit jednoduchým dialogovým oknem pro vložení odkazu? Přesněji mi nejde ani tak o samotné vložení, ale o pomoc našeptávače a kontrolu správnosti odkazu (podobně jako u tlačítka Vložit odkaz). --Matěj Orlický (diskuse) 29. 1. 2021, 11:33 (CET)

Anglická šablona Val

Zdravím technicky zdatnější a rozhleděnější kolegy, v článku Odvolací soudy Spojených států amerických máme anglickou šablonu en:Template:Val, kterou na rozdíl od nás přebrala většina velkých i menších jazykových verzí. Tudíž se ptám, potřebujeme ji, resp. máme nějakou náhradu? --Mario7 (diskuse) 23. 1. 2021, 20:02 (CET)

Myslím, že se bez ní zatím obejdeme. Nahradil jsem prostým číselným údajem. --Matěj Suchánek (diskuse) 31. 1. 2021, 17:10 (CET)

Infobox - nosná raketa

V {{Infobox - nosná raketa}} jsem se snažil obarvit titulek infoboxu, nicméně pokud si tam nastavím styl s background, tak to pozadí neobtéká rámeček infoboxu. Poradí prosím někdo, co s tím je? (Zároveň tam jsou do sebe infoboxy vnořené – to mi jednak přijde poněkud nestandardní, jednak nevím, jestli to právě nezpůsobuje ten divný vzhled). Bez stylu titulku to vypadá normálně, jen není titulek podbarvený. — Draceane diskusepříspěvky 24. 1. 2021, 22:50 (CET)

Tvoje úprava má přesně stejný výsledek jako vzorový příklad v {{Infobox}} (Testovací Infobox se žlutým pozadím titulku). Pokud čekáš, že rámeček infoboxu bude obtékat titulek i s pozadím titulku, tak čekáš špatně - v {{Infobox}} je titulek umístěn mimo rámeček! a všechny odvozené šablony, které mají titulek, mají i toto chování. Nerozumím, proč očekáváš jiné chování než je ve vzorovém příkladu, nebo co by na tomto chování mělo být špatně. A pokud by mělo být něco špatně, tak by se musela předělat šablona {{Infobox}}, nikoliv jedna ze stovek odvozených šablon. (Asi jsem dneska nedovtipný, protože nerozumím ani dalším úpravám, např. přidání stylu záhlaví do infoboxu bez záhlaví. Naopak rozumím tomu, že jsi dosud povinné parametry udělal nepovinnými, ale nezměnil to v dokumentaci, zapomětlivost dobře znám. I když povinnými mohly zůstat, ne?) --Jann (diskuse) 26. 1. 2021, 20:14 (CET)
Achjo, tak to se omlouvám, nějak jsem mezi tím titulkem a záhlavím nerozlišoval – vlastně jsem nevěděl, že ten titulek je u infoboxů vůbec možný – díky za nasměrování. Ty parametry jsem v dokumentaci nezměnil, protože jsem si nevšiml, že jsou tak označené – jdu to napravit. Podle mého názoru je lepší, když jsou i ty „sebepovinnější“ parametry nepovinné, člověk nikdy nevím, který údaj třeba není známý a pak je akorát vidět jen prázdné řádky. — Draceane diskusepříspěvky 26. 1. 2021, 21:04 (CET)

@Draceane: a co mají znamenat ty vnořené infoboxy? K takovému vnořování se používá pomocná šablona {{Infobox/vnořený}}, nikoliv další šablona {{infobox}}, viz třeba šablona {{infobox - politik}}. --Vachovec1 (diskuse) 26. 1. 2021, 21:33 (CET)

No, to jsem se právě také snažil zjistit, nevím, jestli je ok to změnit jen jako infobox → infobox/vnořený, nebo jsou potřeba ještě další úpravy. Ping na @Matěj Suchánek:, který infobox převáděl. — Draceane diskusepříspěvky 26. 1. 2021, 21:38 (CET)
Přinejmenším Infobox/vnořený nepodporuje ten styl těla. Teď je spíš otázka, jak chceme, aby to vypadalo. Pak bych to třeba po vzoru infobox - politik dovedl spravit.
Mimochodem, ani Infobox/vnořený není úplně to pravé. Alespoň na mobilech se tabulka v tabulce zobrazuje divně. V infoboxu - politik tím řešíme hlavně to, že {{Infobox}} umí jen cca 100 řádků a neumí pohodlně řešit „skupiny“ parametrů. Tohle opět další možný úkol pro Modul:Infobox. --Matěj Suchánek (diskuse) 31. 1. 2021, 15:16 (CET)

1. 2. 2021, 23:37 (CET)

Nezaložené kategorie v článcích

Je možné vytvořit výpis nezaložených, tj. osiřelých kategorií v článcích? Respektive, asi by je měl bot přímo smazat, pokud by se jejich zakládání nechtěl někdo věnovat vč. zhodnocení oprávněné kategorizace. --Kacir 4. 2. 2021, 00:31 (CET)

@kacir: Myslíš nezaložené kategorie nebo prázdné kategorie nebo ještě něco jiného? --JAn (diskuse) 4. 2. 2021, 09:13 (CET)
Díky za odkaz. Měl jsem na mysli nezaložené (chybějící) kategorie. Čekal jsem jich víc. IMHO by mohl „červené“ kategorie po nějaké době (v řádu měsíců) bot mazat.--Kacir 4. 2. 2021, 10:55 (CET)
Spíš bychom měli častěji mazat prázdné kategorie, část z nich nemá vůbec smysl. A problém taky je, že někteří uživatelé zakládají i takové monitorovací kategorie, které jsou určeny k použití v řádu dnů... --JAn (diskuse) 4. 2. 2021, 12:13 (CET)
Jistě, mazat nepatřičné kategorie a také nezaložené kategorie, které by měly být odstraňovány automaticky, při ponechání nějakého času autorovi na zamodření. Faktem je, že jakmile heslo či kategorie zmizí z RC a kontrolovaných stránek, tak daný stav může přežít roky. Což byl i důvod mého dotazu na jejich seznam. --Kacir 5. 2. 2021, 04:32 (CET)

Schémata ulic

Potřeboval bych radu od zkušenějších wikipedistů. Kdysi jsem založil několik stránek o ulicích v okolí mého bydliště. Chci v tom pokračovat. Líbilo by se mi ale, kdybych do článků mohl přidat schéma ulice s navazujícími ulicemi včetně pojmenování a vyznačení směru, ve kterém jsou ulice průjezdné. Něco vzdáleně podobného existuje pro železniční tratě. Optimální by bylo, kdyby existoval editor takových schémat. Zatím jsem na nic takového nenarazil. Předem dík za radu. --Leotard (diskuse) 6. 2. 2021, 15:04 (CET)

8. 2. 2021, 18:40 (CET)

Rozbita stranka

Tu v sekci „Ocenění“ mate rozbitu tabelu. Nevim, jak to opravit, aby vypadalo normalne. Zdravim z Polska. Attt122 (diskuse) 14. 2. 2021, 20:35 (CET)

Tabulku jsem opravil. --MIGORMCZ (diskuse) 14. 2. 2021, 21:13 (CET)
Bylo to tam rok a čtvrt, na článek s 40 přístupy denně nic moc vizitka... — Draceane diskusepříspěvky 14. 2. 2021, 21:27 (CET)

Chemické názvy v infoboxech

Zdravím, rád bych se zeptal, zdali by bylo možné nějak upravit {{infobox - chemická sloučenina}} tak, aby nebyly delší systematické názvy nevhodně rozdělovány. Například v článku lysin je v infoboxu u systematického názvu slovo „kyselina“ nevhodně rozděleno (v jednom z prohlížečů vidím „(2S)-2,6-diaminohexanová k“ a na dalším řádku „yselina“, v jiném „(2S)-2,6-diaminohexanová kys“ a na dalším řádku „elina“. V takovémto případě by bylo daleko vhodnější, aby bylo na druhém řádku celé slovo „kyselina“. Předem děkuji. --David V. (diskuse) 14. 2. 2021, 21:15 (CET)

@David V.: Není problém vyhodit zalamování, jenže pak se dlouhatananánské názvy nebudou zalamovat vůbec a infobox se buď nepěkně roztáhne, nebo se název zalomí na nepříliš vhodném místě - zkusil jsem náhodně najít nějaký dlouhý název, chemici jistě dodají jiný vhodný příklad...
první řádek je stav, druhý bez vynuceného zalomení, délka řádku taová aby to bylo vidět:
Obecně by asi byl vhodnější break-word než break-all, ale zdá se, že v případech tohoto typu to moc nepomáhá:
  • (2S)-2-amino-4-(methylsulfanyl)butanová kyselina
Lépe by se to dalo řešit použitím &shy; a <wbr/>, popřípadě sem pro lepší čitelnost zdrojového kódu naimportovat šablonu en:Template:Soft hyphen.--Shlomo (diskuse) 15. 2. 2021, 09:06 (CET)
  • (2S)-2-ami­no-4-(me­thyl­sul­fa­nyl)bu­ta­no­vá ky­se­li­na
Netuším, jak velký vliv to má na vyhledávače, ale v infoboxu by to neměl být až takový problém, protože informace by stejně měla být obsažena i v textu článku.
A asi bude problém to implementovat na názvy sosané z Wikidat :( Leda to na wikidatech ukládat už se soft-hyphenama.--Shlomo (diskuse) 15. 2. 2021, 09:06 (CET)
Vzpomněl jsem si na {{Infobox - léčivá látka}}, kam jsem zavedl break-all, viz Šablona:Infobox - léčivá látka/styles.css a Diskuse k šabloně:Infobox#Dlouhá hodnota z Wikidat a width. --Matěj Suchánek (diskuse) 15. 2. 2021, 10:56 (CET)
Já se pamatuji, že kdysi s tímto byl právě problém, že dlouhé názvy (některé názvy tohoto typu mohou být opravdu extrémně dlouhé) neúměrně natahovaly infobox, někdy až tak, že na 1080x760 monitoru byl širší než půl stránky. Zalamování tam prostě být musí. Otázka tedy zní, zda existuje nějaký lepší způsob implementace, než je současný. --Vachovec1 (diskuse) 17. 2. 2021, 00:40 (CET)

?dtenable=1

@Whatamidoing (WMF) Dobrý večer, jen bych chtěl oznámit, že můžete vyzkoušet nástroj na přidávání nových témat, když doplníte do URL ?dtenable=1 (tedy DT = Diskusní nástroje, enable = povolit), případně &dtenable=1. Například zde. Poté stačí zkusit přidat nové téma na diskusi. Každá editace pak dostane značku „Nové téma“. Původně se plánovalo, že do konce ledna to bude jako beta verze, ale nějak se to protáhlo, takže zatím aspoň takto. Dříve zde již bylo nasazeno tlačítko „odpovědět“, které je taktéž součástí Diskusních nástrojů. A do budoucna se chystá vylepšení notifikací, viz T274201. --Patrik L. (diskuse) 14. 2. 2021, 22:33 (CET)

Thank you, @Patrik L. They are working on a Beta Feature for this. I'm not sure when it will arrive (maybe later this week?). If you had the old Beta Feature turned on, then it is supposed to be automatically on for you (when it gets here, in the future). For everyone else, it will be turned off. You can subscribe to phab:T273077 if you want early warning. --Whatamidoing (WMF) (diskuse) 16. 2. 2021, 22:21 (CET)
Update: If all goes well, the mw:Talk pages project/New discussion will appear around 19:00–20:00 UTC tomorrow. --Whatamidoing (WMF) (diskuse) 17. 2. 2021, 18:50 (CET)

15. 2. 2021, 18:54 (CET)

Technical maintenance planed‬

@SGrabarczuk (WMF) Translate to Czech (cs): Když to přeložím, tak zítra v 8 hodin dopoledne SEČ všechny wiki WMF nebudou částečně fungovat – týkat se to bude nových překladů, které mohou selhat a notifikací, které nemusí dorazit. Více detailů a funkci, kterých se to týká, naleznete zde. Předpokládá se, že to bude trvat jenom minutu a půlhodiny před údržbou uvidíte banner. --Patrik L. (diskuse) 16. 2. 2021, 18:52 (CET)

Překlady

Zdravím všechny, dokázal by někdo říct, co se stalo s překlady? Například tohle jsem přeložil už 2. února (s tím záměrem, aby to po nasazení na Wikipedii bylo česky) a v nastaveních je to stále anglicky. V předchozím vláknu bylo oznámeno, že nové překlady mohou selhat během údržby, ta už ale skončila. --Patrik L. (diskuse) 17. 2. 2021, 09:35 (CET)

Tvoje překlady se nahrály 3. února. Rozšíření CentralNotice je nyní na verzi z 2. února, zatímco cswiki je nyní na verzi z 16. února. Pokud není někde chyba, může to být tím, že to rozšíření má jinou verzovací politiku, než je obvyklé. Nebo to souvisí s #Tech News: 2021-07: K některým aktualizacím a nasazením nových funkcí dojde později, než se plánovalo. --Matěj Suchánek (diskuse) 17. 2. 2021, 15:05 (CET)

Infobox - válka

Zdravím, nechtělo by se někomu upravit {{infobox - válka}} tak, aby přebíral z Wikidat? Nemám na to úplně časové prostředky... Zdraví--Ján Kepler (diskuse) 17. 2. 2021, 10:15 (CET)

Šablona RÚIAN

Nedávno jsme na základě této diskuze udělali nějaké změny v šabloně {{ÚIR}} a vše převedli na {{RÚIAN}}. Šablona však má historicky poněkud zvláštní syntax - je to v podstatě vyplněná citační šablona. Přitom se většinou používá jako externí odkaz. Mám dvě otázky: 1) Je vůbec někde šablona použita v nějaké referenci? Umí někdo napsat takový RegEx? 2) Pokud tomu tak není, byl by někdo proti, kdybych šablonu převedl na klasickou šablonu externích odkazů, jako je např. {{AbART osoba}}? --Vojtěch Dostál (diskuse) 21. 2. 2021, 20:05 (CET)

1) Přinejmenším 14 použití. --Matěj Suchánek (diskuse) 22. 2. 2021, 10:46 (CET)
@Matěj Suchánek: Díky, ty bych převedl na něco jako {{RÚIAN v referenci}}. Může toho být víc? --Vojtěch Dostál (diskuse) 22. 2. 2021, 11:10 (CET)
S čím výraz nepočítá, je {{#tag:ref}} a nebo nějaká "exotičtější" reference (která třeba taky obsahuje ty značkové závorky). Ale myslím si, že tohle bude všechno. --Matěj Suchánek (diskuse) 22. 2. 2021, 11:20 (CET)
@Matěj Suchánek: Je možné, že nyní není nikde šablona {{RÚIAN}} vyplněna (všude jen automatické přebírání z WD?) takto? --Vojtěch Dostál (diskuse) 22. 2. 2021, 12:37 (CET)
Skoro jistě ano. I jiným způsobem dojdu ke stejnému závěru. --Matěj Suchánek (diskuse) 22. 2. 2021, 12:45 (CET)


Druhý doplňující dotaz: V článcích o částech obcí (např. Truskavna) je v sekci Externí odkazy často ještě odkaz na nefunkční ÚIR, ale obvykle na dotyčné katastrální území a nikoliv záznam části obce (srovnej http://www.uir.cz/katastralni-uzemi/614165 a https://vdp.cuzk.cz/vdp/ruian/castiobce/14168). Chceme při převodu na RÚIAN zachovat odkaz na katastrální území? Co se týče množství dat, mezi RÚIAN záznamem katastrálního území a záznamem části obce není moc rozdíl.--Vojtěch Dostál (diskuse) 21. 2. 2021, 20:24 (CET)

Překlad SVG obrázku

Dobrý den, potřebuji poradit, co dělám špatně nebo kde je chyba. Všiml jsem si u obrázku File:Phase diagram of water.svg, že jsou ve stejném souboru různé jazykové verze. Stáhl jsem soubor, uvnitř SVG jsem v textovém editoru doplnil české výrazy, uploadoval zpátky. A vida, obrázek se už dá překliknout na českou verzi, všechno dobrý. Až na to, že když jsem totéž udělal s obrázkem File:Phase diagram of water simplified.svg, tak místo češtiny stále vidím angličtinu. Proč? (Jak vidíte v historii, předtím jsem u toho problematického obrázku omylem uploadoval jiný soubor, ale to jsem brzy revertoval a pak udělal správný upload.) --egg 21. 2. 2021, 22:28 (CET)

@egg: Opraveno. Vypadá to, že defaultní jazyk musí být ve switchi poslední, pokud nemá systemLanguage=en. Teď teda Kapalná voda v náhledu přesahuje do jiného popisku, protože používaný renderovací software je z textu vždy nějaký nešťastný, ale to se dá posunout.--TFerenczy (diskuse) 21. 2. 2021, 23:44 (CET)
Na překlady SVG obrázků na Commons doporučuji používat tento nástroj. Umožňuje po přeložení textů nahrát obrázek jako novou verzi souboru přímo na Commons. --Hugo (diskuse) 22. 2. 2021, 05:58 (CET)
Asi víte, že ještě chybí překlady některých pojmů (kosočtverečná struktura). V češtině je také zvykem mít pojmy normálně malým písmem, nejde o vlastní jména: Pára, Bod, Led. Viz třeba analogický obrázek Soubor:Phase_diagram_of_water_-_czech_version.svg --Pavouk (diskuse) 22. 2. 2021, 11:38 (CET)

Skvělé, díky všem za pomoc! :-) --egg 24. 2. 2021, 01:31 (CET)


23. 2. 2021, 01:16 (CET)

<ins>,</ins>

Dobrý den, rád bych se dozvěděl, jaký smysl ve wikikódu mají značky <ins>,</ins>. V nápovědě to nějak nejsem schopen najít. Předem děkuji za radu. --Gampe (diskuse) 28. 2. 2021, 17:27 (CET)

Nápověda:Formátování textu#Základní >Podtržený text. Tj. dodatečná úprava vlastního příspěvku v diskusi. --Matěj Orlický (diskuse) 28. 2. 2021, 17:48 (CET)

1. 3. 2021, 20:06 (CET)

MediaWiki stránky

Zdravím všechny, rád bych se zeptal, jaký mají význam stránky typu MediaWiki:Deletepheading. Byla založena účtem MediaWiki default a později upravena kolegou V. Z. (nyní Guy Peters) již roku 2004, tak mě zajímá, zda to není nějaká zastaralá či nepoužívaná stránka vzhledem k tomu, že translatewiki.net ji aktuálně neeviduje v češtině, ani v angličtině. Roku 2007 byla tato stránka smazána taktéž účtem MediaWiki default s odůvodněním, že již není potřeba („No longer required“). Proto se domnívám, že je již zde zbytečná a měla by být smazána. Nechci však nic rozbít a před smazáním těchto a podobných se chci ujistit u technicky zdatnějších :-). Předem díky! --Patrik L. (diskuse) 1. 3. 2021, 20:09 (CET)

Zřejmě jsou to pozůstatky z dob před centralizovanými překlady z translatewiki, určitě se dá na nějaké narazit. Taky jsem přemýšlel o tom, že bych si udělal jejich seznam (skript bych někde našel) a promazal je, ale nechal jsem to být (čistě proto, že nikoho netrápí). Klíč hlášení lze nechat vyhledat, konkrétně tento skutečně nemá žádný výskyt, takže na 99 % už není potřeba. --Matěj Suchánek (diskuse) 2. 3. 2021, 09:14 (CET)
Pokud není hlášení na seznamu special:allmessages, zřejmě opravdu nebude potřeba. Ale kromě toho může být stránka v ns mediawiki odkazována například z MediaWiki:Sidebar či z MediaWiki:gadgets-definition.
Pokud nenajdeš použití, zkus smazat, v nejhorším případě se stránka bnoví. --JAn (diskuse) 2. 3. 2021, 10:46 (CET)

360° fotografie pro Wiki

Dobrý den kolegyně a kolegové. Dlouholetý příznivec Wikipedie, fotograf Petr Šálek se na mě obrátil s nabídkou, že uvolní pro Wikipedii své 360° fotografie pod svobodnou licencí. Technicky mi ale není jasné, jak to propojit. Poradíte? Předem děkuji! --Gampe (diskuse) 1. 3. 2021, 20:19 (CET)

Ahoj, není mi jasné, koho/co s kým/čím propojit (technicky). Možná se chceš poptat v hospodě u Commons? --Matěj Suchánek (diskuse) 2. 3. 2021, 09:36 (CET)
Máš pravdu, obrátím se tam. --Gampe (diskuse) 3. 3. 2021, 17:43 (CET)

Vypsání obsahu kategorie ve stránce

@Khamul1:Dobré dopoledne všem, potřeboval bych v běžné wikistránce zobrazit stránky, které jsou v určité kategorii. Na tuto myšlenku mě přivedl příkaz „categorytree“. Vím, že šablona {{Speciální:Všechny_stránky}} mi vypíše stránky podle jmenného prostoru, ale v dotyčném jmenném prostoru je již mnoho článku a řeším problém, jak z nich vytáhnout pouze určitou část. Použití tagu „categorytree“ je nevhodné kvůli výpisu stránek v jednom sloupci. Je to prosím možné? Díky za reakce. S pozdravem--F.ponizil (diskuse) 2. 3. 2021, 09:41 (CET)

Jestli to chápu správně, počet sloupců je tedy ten důvod, proč categorytree není vohdné. Tak co kdybychom použili categorytree a zkusili z toho jednoho sloupce udělat (třeba pomocí CSS) několik? Připadalo by to v úvahu? --Matěj Suchánek (diskuse) 2. 3. 2021, 09:57 (CET)
Díky moc, to by bylo supr. Jen asi nedokážu napsat ten kód... S pozdravem --F.ponizil (diskuse) 2. 3. 2021, 10:01 (CET)
@Matěj Suchánek Teď jsem nad tím přemýšlel a zkoušel to. Příkaz categorytree mi vypíše jen kategorie a ne stránky v nich obsažené... čili je to pro moji potřebu nepoužitelné. Já potřebuju vytáhnout seznam stránek co jsou v určité kategorii. Mějte se fajn --F.ponizil (diskuse) 2. 3. 2021, 10:10 (CET)
@F.ponizil: Soudě dle dokumentace si myslím, že by mělo jít i to. --Matěj Suchánek (diskuse) 2. 3. 2021, 10:15 (CET)
@Matěj Suchánek Díky moc za navedení šablona #categorytree:Example|hideroot|mode=pages dělá přesně to co chci, ale bez sloupců... Díky moc :-) --F.ponizil (diskuse) 2. 3. 2021, 10:30 (CET)
V tom případě něco na způsob <div style="column-count: 3;">{{#categorytree:Example|hideroot|mode=pages}}</div>[39] by mělo fungovat. --Matěj Suchánek (diskuse) 2. 3. 2021, 10:47 (CET)
Funguje, díky --F.ponizil (diskuse) 2. 3. 2021, 10:58 (CET)

šablona na anglické wiki - pevný neřadící sloupec v tabulce Sortable

Zdravím do pléna. Pokud by se zde našel technicky zdatný wikipedista, který by to dokázal implementovat a zprovoznit na české wiki, byl bych za to rád...

Na anglické wiki jsem našel šablonu "Template:Static column begin" [40]. Taková by se na cs.wiki jistě také hodila. Použití vidím např. u hesel o administrativním dělení států, kterým se občas věnuji. Aniž bych o té angické věděl, něco podobného jsem ručně vytvořil v hesle Administrativní dělení Číny. Jde o to, že když si nechám řádky srovnat podle hodnot z jednoho ze sloupečků, pořadí se změní též. Což by tato šablona vyřešila. Další možnosti uplatnění jsou např. hesla Federální subjekty Ruska a Indické státy a teritoria a jistě mnoho dalších. --Unpocoloco (diskuse) 4. 3. 2021, 09:43 (CET)

Není zbytečné tam ten sloupec mít? Ty provincie nejsou nějakým úřadem takto očíslované, nebo ano? --Vojtěch Dostál (diskuse) 4. 3. 2021, 09:53 (CET)
Nejsou. Ten sloupec tam je proto, aby ukazoval pořadí celků vždy od 1 do posledního podle sledovaného parametru, který si zvolím v Sortable. Kdybych si je seřadil např. podle rozlohy a chtěl vědět, kolikátý v pořadí je třeba Che-pej, tak mi je jistě pohodlnější kouknout na číslovku pořadí, než odpočítávát jednotlivé řádky odshora.--Unpocoloco (diskuse) 4. 3. 2021, 10:00 (CET)
Důvod sice chápu, přesto ale považuji zvolené řešení za nepříliš šťastné. Narušuje to sémantiku a přístupnost (tím pádem nelze použít v DČ a NČ), v dokumentaci té šablony na enwiki je zmíněn i nějaký problém při editaci ve VE (nemohu potvrdit, VE nepoužívám…), požaduje natvrdo nastavenou výšku buňky, což může kolidovat jednak s obsahem buněk, jednak s uživatelskými stylopisy. Takové věci by se asi měly dělat spíš nějakým scriptem/gadgetem, který by ta čísla při přerovnání vhodně integroval přímo do tabulky. Nicméně o žádném takovém nevím a nedisponuji dostatečnou technickou zdatností, abych jej sám vytvořil :( Jediné čisté řešení, které mě napadá, je uvádět pořadí explicitně přímo v buňkách, něco ve smyslu:
Provincie Che-pej Che-pej 河北 河北 Héběi 71 854 202
(28. v pořadí)
378
(22. v pořadí)
190 000
(22. v pořadí)
(Určitě se to dá nadesignovat i nějak elegantněji…)--Shlomo (diskuse) 4. 3. 2021, 11:26 (CET)
Technicky tomu nerozumím, takže mi nezbývá, než přijmout jako fakt, že to není úplně uplatnitelné. Díky za reakce. --Unpocoloco (diskuse) 4. 3. 2021, 12:24 (CET)

Kartographer má potíže se zobrazením features

Upravil jsem locmapu v infoboxu, aby se zobrazovala s větším zoomem; zoom je v pořádku, ale nezobrazuje se „špendlík“ označující pozici na mapě. Přitom v náhledu tam ten špendlík je, navíc na jiné stránce se stejně zformátovaným kódem locmapy se bezproblémově zobrazuje i v uložené verzi. Se stejným problémem jsem se setkal i na stránce Brněnský železniční uzel, když jsem do ní chtěl po úpravě vrátit zakomentovanou mapu: v náhledu vše jak má být, ale po uložení jen prostá mapa bez features. Reload stránky ani purge nepomáhá. Je to jen otázka časové prodlevy, než se to někde zaktualizuje, nebo je to něco závažnějšího?--Shlomo (diskuse) 3. 3. 2021, 14:08 (CET)

Zdá se, že jen časová prodleva; po třech dnech se tam ten špendlík objevil.--Shlomo (diskuse) 7. 3. 2021, 06:42 (CET)

Compact language links has been turned off

Dá se nějak vypnout zobrazování té tabulky s nápisem "Compact language links has been turned off", která na mě vyskočí v pravém horním rohu stránky pokaždé, když si otevřu stránku v HJP? Zobrazuje se (asi) proto, že mám v Nastavení zrušeno "Používat kompaktní seznam jazyků pouze s jazyky pro vás relevantními". Ta tabulka je velmi otravná, občas překryje nějaké údaje, například souřadnice, a trvá dost dlouho než zmizí. Navíc mám dojem, že je tam pravopisná chyba - "links" je množné číslo, takže bych tam čekal "have been". --Vachovec1 (diskuse) 7. 3. 2021, 00:38 (CET)

m:User:Vachovec1/global.js --Matěj Suchánek (diskuse) 8. 3. 2021, 11:16 (CET)

8. 3. 2021, 18:50 (CET)

Přetékající tabulka

Má někdo nějaký nápad, jak vyřešit přetékající tabulku v článku UTM? Chtěl jsem to někde zalomit, ale ono jaksi není kde – navíc ideální zlom bude záviset na rozlišení zařízení... — Draceane diskusepříspěvky 11. 3. 2021, 19:59 (CET)

Ahoj, a co ji rozdělit na čtyři kusy po 15? Měj se fajn... --F.ponizil (diskuse) 11. 3. 2021, 20:24 (CET)
Chtěl jsem se na tabulku podívat v mobilní aplikaci na Androidu, ale tam je úplně rozbitá: zobrazuje se její zdrojový kód. Nicméně, nešlo by pro podobně dlouhé tabulky zařídit aby se zobrazovaly podobně jako v té aplikaci? Tj. pokud tabulka překročí určitou šířku, zobrazí se jen její část s posuvníky a uživatel může obsahem tabulky pohybovat. --Petr Kinšt (diskuse) 11. 3. 2021, 20:35 (CET)
Dal jsem tam natvrdo horizontální posouvání. --Matěj Suchánek (diskuse) 12. 3. 2021, 15:57 (CET)
Díky, to vypadá dobře. MW asi sama o sobě přetékající obsah zatím řešit neumí, co? — Draceane diskusepříspěvky 12. 3. 2021, 18:11 (CET)
Tuším, že ne. Tohle byla spíš taková záplata, ani nevím, zda je to (sémanticky) správně. Jestli by se takhle mohly začít chovat všechny tabulky a co všechno je potřeba předtím udělat, nedovedu posoudit. --Matěj Suchánek (diskuse) 12. 3. 2021, 19:15 (CET)

16. 3. 2021, 00:20 (CET)

Automatické odhlášení

Poslední dobou se přihlašuji běžně ze dvou zařízení: na zařízení A mám vyplněno trvalé přihlášení, na zařízení B nikoliv. Pokud se na zařízení B odhlásím, musím se na zařízení A přihlásit znovu. Domnívám se, že by to takto fungovat nemělo. — Draceane diskusepříspěvky 18. 3. 2021, 18:07 (CET)

Já se domnívám, že při odhlášením na zařízení X (to je jakékoliv zařízení) Tě systém odhlásí absolutně všude. --Patrik L. (diskuse) 18. 3. 2021, 19:37 (CET)
OK, škoda, že to je další nedostatek, který dle Phabu nikoho moc nepálí... Je možné na zařízení B jen ukončit činnost (zavření prohlížeče, vypnutí napájení) bez přímého klikání na odhlášení, aby zařízení A zůstalo přihlášeno? — Draceane diskusepříspěvky 18. 3. 2021, 21:35 (CET)
Pokud se nepletu, tak ukončení činnosti bez tohoto by mělo fungovat. Jinými slovy: pokud se standardně neodhlásíš, tak bys na jiném zařízení měl být nadále přihlášen. Dokonce se, tuším, lze i „odhlásit“ vymazáním cache v prohlížeči a na jiném zařízení bys měl být stále přihlášen. Radši ale ozkoušej, nejsem si stoprocentně jistý. --Patrik L. (diskuse) 18. 3. 2021, 21:45 (CET)
Ano. Běžně jsem přihlášený na 3 zařízeních a ta průběžně vypínám a zapínám. POkud bych se měl pokaždé přihlašovat jen po zavření prohlížeče, spolu s 2FA (dvoufázovým ověřením) by to byl pěkný opruz... --JAn (diskuse) 18. 3. 2021, 22:01 (CET)

Oprava infoboxu

Zdravím, prosím o gramatickou opravu v infoboxu Šablona:Infobox - bojové vozidlo - parametr "Posádka" na "Osádka" a nahrazení téhož ve všech instancích infoboxu v HJP, děkuji.--RomanM82 (diskuse) 21. 3. 2021, 21:25 (CET)

@RomanM82 Také zdravím, drobná rychlá rešerše. Posádka je dle SSČ: „posádka, -y ž 1. vojsko trvale n. dočasně ubytované v urč. místě: pražská posádka 2. personál, osádka: lodní posádka; posádka tanku;“ a osádka dle téhož slovníku: „osádka, -y ž skupina osob k obsluze výr. n. dopr. zařízení: osádka vysoké pece, dolu; osádka letounu, tanku posádka“. Jestli to chápu dobře, tak jsou to synonyma, neboť mají stejný význam (rozdíl bude jedině v tom, že posádka může být i „vojsko trvale n. dočasně ubytované v urč. místě“ na rozdíl od osádky a že posádka může být i personál). Celkově to na mě působí, že osádka je přesnější označení, ale obecně nevidím důvod vymycovat jednu z variant, když mají z jazykového hlediska stejný význam; ideální by byl konsenzus. --Patrik L. (diskuse) 21. 3. 2021, 22:12 (CET)

22. 3. 2021, 17:51 (CET)

Velké Č

Nejde mi ve vizuálu při tvorbě odkzu vložit velké Č. Má někdo podobný problém? Prostě stisknu háček, ten se tam na chvíli zobrazí a zmizí, pak velké C a zůstane tam jen velké C. --Juandev (diskuse) 23. 3. 2021, 17:20 (CET)

@Juandev Můžete prosím nahrát video? Pomohlo by mně to pochopit, jak přesně to probíhá, moc to z tohoto popisu nechápu. Děje se to jenom u Č nebo třeba i Ř či Š? --Patrik L. (diskuse) 23. 3. 2021, 17:32 (CET)

Šablona OTRS

Dostal jsem se do nepříjemného nedorozumění, když jsem označil jako copyvio stránku, která měla OTRS. Samozřejmě, že jsem se měl podívat na Diskusi, ale vyhledat zdroj, odkud je kopírováno, vezme vždycky čas a prostě jsem tento další krok opomněl. Tak si říkám zda by nebylo účelné, aby vznikla zjednodušená šablona informujícící o uvolnění práv, která by se umisťovala na vlastní stránku článku dolů (podobně jako šablona Překlad), aby se nemuselo ověřovat v Diskusi. Tím by se dalo podobným přehmatům předejít a současně by čtenář (tak jako u překladů) věděl, kde hledat původní zdroj. Mně se to zatím stalo jen jednou a příště budu opatrnější; pokud už bylo diskutováno nebo je výskyt takového problému minimální, netrvám na svém názoru.--Svenkaj (diskuse) 24. 3. 2021, 10:56 (CET)

Myslím, že tohle je spíš na obecnou diskusi než na technickou diskusi (neboť takovou šablonu určitě je možné vytvořit, ale není jasné, zda je to vhodné/žádoucí). --Matěj Suchánek (diskuse) 25. 3. 2021, 16:14 (CET)
@Matěj Suchánek: Stalo se. Dík--Svenkaj (diskuse) 26. 3. 2021, 14:27 (CET)

V citaci elektronického periodika se nezobrazuje položka Kapitola

Vizte prosím Diskuse k šabloně:Citace elektronického periodika#Nezobrazuje se položka Kapitola. Díky, Petr Karel (diskuse) 25. 3. 2021, 18:22 (CET)

29. 3. 2021, 19:28 (CEST)

5. 4. 2021, 21:38 (CEST)

Zápis „neznámá hodnota“ z Wikidat

Zobrazení údaje „neznámá hodnota“ z WD (viz článek)@Jklamo:, se mně nezdá jako „ideální“ (předtím se zobrazovalo „do 2021“). Tento zápis jsem dosud nikde neviděl. Neexistuje pro takové případy alternativa, případně možnost potlačit zobrazení? --Kacir 5. 4. 2021, 12:46 (CEST)

Použil jsem šablonu {{Nejisté datum}} na tento způsob s lokálním vložením.--Kacir 6. 4. 2021, 05:28 (CEST)
@Matěj Suchánek: Nepodíval by ses na to, prosím? --Vojtěch Dostál (diskuse) 6. 4. 2021, 08:53 (CEST)
VyřešenoVyřešeno OK. Dokud nebude jasné, kdy a jak to používat, budou tyhle hodnoty ve vymezeních ignorovány. --Matěj Suchánek (diskuse) 11. 4. 2021, 11:29 (CEST)

Časová osa

Zdravím všechny, nešlo by nějak zvětšit měřítko roku zde? Poslední tři ministři jdou přečíst stěží a vypadá to nepěkně. --Patrik L. (diskuse) 7. 4. 2021, 10:54 (CEST)

Seznam se používá na jediné stránce, seznam ministrů zdravotnictví České republiky, a tam jako extra kapitolka bez textů kolem. Za mě by bylo mnohem praktičtější, kdyby to bylo "vodorovně", viz např. Slayer#Časový_přehled. Vypadalo by to, jako v podobném článku na anglické Wiki en:List_of_first_ministers_of_Scotland#Timeline --Pavouk (diskuse) 7. 4. 2021, 11:33 (CEST)
Měřítko zvětšeno. Vodorovná osa není dobrý nápad, dříve či později by to začalo vylézat ze stránky. O problémech v mobilním zobrazení nemluvě. --Vachovec1 (diskuse) 12. 4. 2021, 17:16 (CEST)
Vzhledem ke stále se zkracujícím funkčním obdobím by to možná chtělo osu s logaritmickou stupnicí…--Shlomo (diskuse) 12. 4. 2021, 19:59 (CEST)
To ani nevím jestli jde. Je ale fakt, že nový ministr zatím působí jako slon v porcelánu, výstupy z MZd jsou naprostý chaos, jednu chvíli platí to, za chvíli zase ono, ani za předchozích ministrů takové veletoče nepamatuju. Takže bych se vůbec nedivil, kdyby skončil stejně rychle jako Prymula. Otázka ale je, jestli by Babiš takhle narychlo sehnal nějakého dalšího moulu :-). --Vachovec1 (diskuse) 12. 4. 2021, 20:23 (CEST)
Na mobilu to má "klasický" vodorovný posuvník, tak by neměl být problém s vylézáním ze stránky. Jak je vidět, může tam být i hodně jmen en:Template:Timeline of Alberta premiers, tady i všechny krále a královny od Alfréda po Alžbětu II en:Template:Timeline of English monarchs. --Pavouk (diskuse) 12. 4. 2021, 21:49 (CEST)

Nelze přidat jeden nový řádek

Hezký den, chci upozornit na chybu, na kterou jsem narazil. Když se podíváte zde, tak jsou v kódu dva prázdné řádky, které se ve výsledku projeví. Když tam ale nechám jenom jeden, tak se to prostě spojí do jednoho odstavce. Konkrétně se zaměřte na kapitolu děj, kde chyba nastává, jinde to funguje normálně. Bohužel je pro mě těžké to nějak vyjádřit v angličtině, tak kdyby se na to někdo podíval a zkusil nahlásit na Phabricator, byl bych rád. Předem díky! :) --Patrik L. (diskuse) 7. 4. 2021, 17:41 (CEST)

Dělá to {{Spoiler}} bez odřádkování. --Matěj Orlický (diskuse) 7. 4. 2021, 17:51 (CEST)
Je možné, že je jenom potřeba nastavit správný formát šablony pomocí TemplateData. Zkusil jsem {{_|_=_}}\n. --Matěj Suchánek (diskuse) 11. 4. 2021, 12:09 (CEST)

Šablona Facebook

Zdravím, v šabloně Facebook je chyba. Narazil jsem na ni v článku Janek Rubeš, kdy po kliknutí se na odkaz v šabloně objeví můj profil, nikoliv https://www.facebook.com/noisebrothers. Fb ID je přitom zadané správně. Vzhledem k počtu užití té šablony si ale netroufám do ni zasahovat (i když tuším, kde je zakopán pes), proto prosím někoho, kdo tomu rozumí, aby se na to podíval. --MIGORMCZ (diskuse) 16. 4. 2021, 11:42 (CEST)

Šablona byla vložena špatně (veřejné ID profilu se zadává rovnou v prvním parametru, bez id=, které slouží k odkazu na číslované ID pod /people), opravil jsem tak, že se přebírá přes Wikidata, a v šabloně byla při použití id= chyba, opravil jsem. :-) --Mormegil 16. 4. 2021, 12:25 (CEST)

Chyba překrývání obrázku a textu

Zdravím, v článku Jaroslav Kursa se v mobilní verzi (ale klasickém zobrazení) překrývá obrázek (resp. popisek pod obrazkem) a nadpisy Odkazy a Reference (ty nejsou vidět). A to ještě jen ve vertikálním zobrazení. B.mertlik (diskuse) 16. 4. 2021, 11:41 (CEST)

Ještě upřesním: dělá to i v klasické verzi, pokud se šířka okna prohlížeče stáhne na co nejmenší. B.mertlik (diskuse) 16. 4. 2021, 22:25 (CEST)

19. 4. 2021, 18:47 (CEST)

Podpora české Wikipedie pro globální šablony - do 30. dubna

Shrnutí: Žádost komunity české Wikipedie aby Nadace Wikimedia vytvořila systém pro centrální úložiště šablon a modulů (tzv. Globální šablony).

(Omlouvám se za svoji češtinu - dělám co můžu. Na českou Wikipedii nepřispívam, pouze ji čtu.)

Pozadí

Ve wikimedických projektech se používají 2 druhy softwaru:

  • Serverový software: jádro MediaWiki, jeho rozšíření a vzhledy
  • Místní software: šablony, moduly v jazyce Lua, Udělátka (v Nastavení)

(Pro potřeby této konkrétní diskuse sa pod "globálními šablonami" rozumí i "globální moduly")

Tenhle návrh se týká šablon a modulů v jazyce Lua. Tyto poskytují velmi užitečné funkce, například infobox, odkazy na externí zdroje, různé upozornění, navigátory a pod.

Tvořit šablony a Lua moduly vyžaduje technické znalosti, zejména programování a grafickou úpravu. To nejsou zcela vzácné schopnosti, ale také nejsou velmi rozšířené. Obzvláště na malých projektech je velký deficit redaktorů, kteří jsou schopni vysoce kvalitně vyvíjet šablony. I když se takoví redaktoři najdou, rozsah práce je tak velký, že v konečném důsledku wikiny častokrát používají zastaralé, suboptimální, ošklivé šablony. Šablony se dají importovat z jiných wikín, ale to je náročné na čas, častokrát vyžaduje úpravy pro konkrétní projekt (takže vyžaduje technické schopnosti) a způsobuje to problémy s aktualizací šablon (aktualizovat šablonu je často krát těžší než ji importovat).

Návrh

Návrh je umožnit používání centrálního repozitáře šablon a modulů. Tak bychom nemuseli (ale mohli) používat místní šablony, zatímco by jsme měli velké množství dostupných globálních šablon připravených k okamžitému použití.

Je zde obecná tendence ve wiki světě a softwary stále více věcí poskytovat globálně, z centrálního místa. Například obrázky a zvuky jsou centrálně na Commons, interwiki a mnoho údajů je na Wikidatech, máme globální nastavení, globální redaktorské stránky, globální JS a CSS, globální Sledované stránky na Mete, zanedlouho funkce z Wikifunkcií. Představte si o kolik méně obrázků bychom nyní měli v našich článcích, kdybychom každý obrázek museli nahrát i místne na české Wikipedii ... Šablony jsou další logický krok v tomto směru.

Tenhle systém zatím neexistuje, takže tímto bychom požádali Nadaci Wikimedia aby investovala zdroje do vytvoření systému pro globální šablony. Takový systém již získal velkou podporu v Community Wishlist Survey 2015, v centrálním návrhu na MediaWiki a dílčí úkol se stal absolutním vítězem v Community Wishlist Survey 2021. O stejnou věc v současnosti žádá několik dalších wiki komunit. 30. dubna 2021 ohlásím český výsledek na dané stránce. Plán je: pomocí demonstrace zájmu wiki komunit přesvědčit Nadaci Wikimedia aby přidala systém pro globální šablony do svého Ročního plánu 2021/2022. (Technici z Nadace se již neoficiálně vyjádřili, že sice není primitivné takový systém vytvořit, ale není to ani příliš těžké, a hlavně třeba politické rozhodnutí pro alokování zdrojů na kvalitní projektový a produktový management)

(Bylo také navrženo několik alternativních řešení. Ty jsou však považovány za nedostatečné, častokrát ani neřeší představen problém.)

Co dělat teď?

  1. Ideálně, naučte se více o systému:
  2. Vyjádřete svůj názor dole
  3. Vyjádřete svůj názor v centrálním návrhu na MediaWiki (ideálně na obou místech - i zde na MediaWiki

--KuboF Hromoslav (diskuse) 19. 4. 2021, 19:09 (CEST)

Pro

Ano, žádám Nadaci Wikimedia aby vytvořila systém pro používání globálních šablon. (Ideálně vyjádři svou podporu i v centrálním návrhu)

  1. ProPro Pro

Proti

Ne, žádám Nadaci Wikimedia aby se nevěnovala systému pro používání globálních šablon a raději investovala své omezené prostředky na něco jiného. (Ideálně vyjádři svůj odpor i v centrálním návrhu)

  1. ProtiProti Proti

Zdržuji se

Na tuto záležitost nemám silný názor a prostě přijmu rozhodnutí většiny.

  1. Zdržuji seZdržuji se Zdržuji se

Diskuse

Nastavení zobrazení

Aniž bych jakkoli změnil své nastavení, zobrazují se mi v poslední době články i jejich nadpisy bezpatkovým písmem. Je to nepříjemné u kurzívních částí textu, kde se někdy znaky slévají do nechtěných ligatur. Jde nějak zpátky nastavit patkové písmo, které se mi čte lépe? --Petr Karel (diskuse) 21. 4. 2021, 09:35 (CEST)

Text článků byl bezpatkovým písmem, co pamatuju. Naopak nadpisy jsou, co pamatuju, patkové, a jsou takové i teď. Jestli je máte bezpatkové, tak jen proto, že jste si jen tak výslovně přenastavil.
Zkuste otevřít Wikipedii v anonymním okně, případně jiným prohlížečem, aby se zjistilo, v čem jsou rozdíly, co je výchozí chování a co chcete nějak předělat (což tedy IMHO jde jen jiným vzhledem nebo tím uživatelským CSS).
--Mormegil 21. 4. 2021, 14:00 (CEST)
Díky. To protivné slévání znaků se mi objevuje díky tomu, že jsem kvůli horšímu zraku začal v prohlížeči používat lupu 125%, jak jsem teď zjistil, nikoli kvůli změně zobrazení. Omlouvám se, že jsem Vás zbytečně připravil o cenný čas. Petr Karel (diskuse) 21. 4. 2021, 14:43 (CEST)
zkuste místo té lupy si nastavit styl v tom vašem nastavení Wikipedista:Petr Karel/vector.css, zkuste přidat řádek něco jako: body {font-size: 125%;}
Uvidíte, jak vám to bude vyhovovat, třeba to pak bude čitelnější. --Pavouk (diskuse) 21. 4. 2021, 14:51 (CEST)

Problém s {{FIS osoba}}

Když zde kliknu na odkaz databázi FIS, zobrazí se mi tato stránka s chybou. Když si však najdu odkaz na FIS na Wikidatech a kliknu na něj, všechno funguje. Zřejmě bude někde chyba s šablonou. Kouknete na to prosím? Nenapadlo mě, že šablona neumí přebírat údaje z Wikidat. Můžete to někdo prosím zkusit implentovat? --Patrik L. (diskuse) 23. 4. 2021, 23:00 (CEST)

Viz Diskuse k šabloně:FIS osoba. --Matěj Suchánek (diskuse) 25. 4. 2021, 12:30 (CEST)

26. 4. 2021, 23:22 (CEST)

Aktualizace počtu obyvatel

Zase po roce vydal Český statistický úřad pravidelné údaje o počtu obyvatel v obcích, obvodech ORP, okresech, krajích a regionech soudržnosti. Proto prosím Matěje Suchánka nebo někoho jiného o jejich přidání na Wikidata. Díky moc. --Harold (diskuse) 30. 4. 2021, 13:55 (CEST)

HotovoHotovo Hotovo. Mělo by to být všechno. --Matěj Suchánek (diskuse) 30. 4. 2021, 20:34 (CEST)

ContentTranslation

Ne že bych byl příznivcem strojových překladů, ale rozhodl jsem se tento nástroj vyzkoušet. Během „překladu“ jsem však narazil na dvě nepříjemné chyby: při překladu jednoho odstavce konkrétně 3. odstavec kapitoly "Event", při opuštění překladu tohoto konkrétního odstavce se mi český text úplně zpřeházel – výsledkem bylo např. „i, dokud hladina vody ve Středomoří dostčněěeess nilaail vystoupat tak, aby potopu zpomlal“. Každopádně to připomíná kusy, které se občas stanou při přechodu z LTR na RTL uvnitř textu, kdy se znaky nepochopitelně přesouvají z jednoho místa na druhé. Chtěl jsem tento problém ověřit překladem z jiného účtu v jiném prohlížeči, ale ouha, nový překlad je blokovaný, protože překlad rozpracoval jiný uživatel, k tomu navíc nástroj vrací „Critical internal error“ – to je bug, anebo nedomyšlený feature? — Draceane diskusepříspěvky 13. 4. 2021, 22:21 (CEST)

Critical internal error zní spíš jako bug (možná závažný)... --Matěj Suchánek (diskuse) 18. 4. 2021, 13:17 (CEST)
OK, má smysl to dát na phab? Já si teď ani nejsem jistý, jestli to půjde nějak rozumně reprodukovat... — Draceane diskusepříspěvky 25. 4. 2021, 22:54 (CEST)
(Promiň, trochu se tu míjíme.) Dokud je otevřený phab:T281346, tak bych to neřešil. Ale pokud by se ti podařilo na to znovu narazit a dokázal jsi sestavit postup, tak má smysl to na Phab (nebo sem) dát. --Matěj Suchánek (diskuse) 8. 5. 2021, 12:23 (CEST)

Místo v infoboxu - organizace

Mám zato, že položka "místo" by měla být v {{infobox - organizace}} přebírána přímo ze stejnojmenné WD-položky a nezobrazovat se v „sídle“ v rámci „Adresa z WD“. Nyní je u WD-místo=Lékařský dům v ČLS JEP zobrazováno jako přílepek v závorce sídla, i když by mělo být na „místě“ jako u budovy AV ČR Učené společnosti. Díky za případnou úpravu. --Kacir 30. 4. 2021, 21:55 (CEST)

Tohle je v podstatě ta samá neuzavřená záležitost a problém se tedy redukuje na stanovení vyhovujícího formátu adresy na Wikidatech a sjednocení jejího vyplňování a prezentování napříč infoboxy.
Za sebe si dovolím poznamenat, že za současného stavu položky mi přijde logičtější to mít takto (protože údaj místo je v určitém čase podmíněn tou adresou). Jinak řečeno, pokud by se to mělo objevit v té položce místo, musela by za tohoto stavu šablona (modul) prohledávat datovou položku hlouběji než jen na úroveň jednotlivých tvrzení (což je méně triviální). --Matěj Suchánek (diskuse) 8. 5. 2021, 12:37 (CEST)

Nástroj Překlad nefunkční

Ahoj, netušíte někdo, zda nástroj Překlad nyní nefunguje ještě někomu než mně? Konkrétně nelze začít překládat: po stisku tlačítka pro začátek překladu se opět objeví pouze návrhy na překlad, po chvilce navolený cizojazyčný článek dokonce zmizí. --Czeva (diskuse) 1. 5. 2021, 10:35 (CEST)

Na stránce Content translation je upozornění: There is now a known issue; many people cannot use Content Translation because of the above. The problem is being investigated. Pokud tedy jde o tentýž problém, pravděpodobně nejsi jediná. --Matěj Suchánek (diskuse) 1. 5. 2021, 11:47 (CEST)
@Matěj Suchánek: Děkuji za informaci, upozornění jsem si nevšimla. --Czeva (diskuse) 1. 5. 2021, 16:00 (CEST)
Aktualizace: nástroj je zprovozněn. --Czeva (diskuse) 8. 5. 2021, 10:23 (CEST)

3. 5. 2021, 17:42 (CEST)

Vypadá to, že je o Twinkle zájem. Bylo by možné jej zkusit zprovoznit? --Patrik L. (diskuse) 4. 5. 2021, 09:30 (CEST)

Odkaz „ochrana osobních údajů“ v patičce

Odkaz v patičce vede na web nadace na stránku v angličtině. Přitom existuje český překlad této stránky na Metě. Šlo by odkaz opravit? (Nebo je tam ten anglický originál správně, protože překlad nelze brát za oficiální dokument?) --Vojtěch Veselý (diskuse) 5. 5. 2021, 11:49 (CEST)

I na té anglické stránce je uvedeno: „Disclaimer: This summary is not a part of the Privacy Policy and is not a legal document. It is simply a handy reference for understanding the full Privacy Policy. Think of it as the user-friendly interface to our Privacy Policy.“ Tudíž si myslím, že by český překlad nijak vadit neměl. --Patrik L. (diskuse) 5. 5. 2021, 11:59 (CEST)
@Patrik L.: Ten disclaimer se ovšem týká pouze úvodního modrého rámečku, text pod ním už je oficiální Privacy Policy. --Vojtěch Veselý (diskuse) 5. 5. 2021, 14:57 (CEST)

El Turbón

Chtěl jsem se zeptat, proč se u článku El Turbón nezobrazují data v infoboxu. --Petr1888 (diskuse) 6. 5. 2021, 12:06 (CEST)

@Petr1888 Doporučuju zkusit znovu načíst stránku, mně se totiž data zobrazují. --Patrik L. (diskuse) 6. 5. 2021, 12:14 (CEST)
Už jo, stránku jsem zeditoval "naprázdno" a už se to pak chytlo. --Chrz (diskuse) 6. 5. 2021, 12:16 (CEST)
@Petr1888 Teď jsem aktualizoval, asi nás bylo více. Viz Wikipedie:Jak aktualizovat cache B.mertlik (diskuse) 6. 5. 2021, 12:18 (CEST)
@Chrz @Petr1888 @B.mertlik Dobré odpoledne, pomoci udělátka lze zapnout funkci: „Přidat záložku Vyprázdnit cache do horní lišty“ udělátko přidá pod fci přesunout fci „vyprázdnit cache“. Mě se občas stává že vyprázdnění přes prohlížeč nezobrazi interwiki. --F.ponizil (diskuse) 6. 5. 2021, 14:17 (CEST)
Předpokládám, že zde byla chyba v "Cache na straně serveru". Já sám jsem kliknul na stránku a neviděl nic - jako nahlašovatel. A byla to má prvá návštěva dané stránky. Tlačítko asi řeší jen cache prohlížeče, nebo ne? --Chrz (diskuse) 6. 5. 2021, 14:21 (CEST)
JJ, tlačítko řeší jen cache prohlížeče... --F.ponizil (diskuse) 6. 5. 2021, 15:17 (CEST)
@F.ponizil: To slyším poprvé, udělátko normálně odkazuje na stránku s ?action=purge. Co vím, tak spousta informací je jinak „zažraná“ daleko hlouběji (takže ani běžný purge na straně serveru nepomáhá), typicky třeba seznam odkazů na článek či seznam vložení šablon, zmiňované propojení s WD, aktualizace obrázků s Commons trvá taky déle – zažil jsem, že přímo na Commons nepomohl ani nulledit. Takže doporučuji hlavně trpělivost. — Draceane diskusepříspěvky 7. 5. 2021, 19:51 (CEST)
OK, díky za tip --F.ponizil (diskuse) 7. 5. 2021, 20:20 (CEST)

Šablona:Navboxes

Zdravím, šablona Navboxes v mobilní verzi zobrazí pouze titulek, což je velmi matoucí. Příklad: John Newcombe. B.mertlik (diskuse) 6. 5. 2021, 17:24 (CEST)

Navboxy se v mobilní verzi nezobrazují, potlačení je myslím někde na úrovni globálního javascriptu. {{Navboxes}} vytváří jakýsi rámeček s nadpisem, do kterého jsou teprve vkládány jednotlivé navboxy. Takže výsledek je takový, že "rámeček" se sice na mobilu zobrazí (nejde o navbox per se), ale obsah (jednotlivé navboxy) je potlačen. Řešením by snad mohlo být potlačení zobrazení "rámečku" pomocí třídy .nomobile. --Vachovec1 (diskuse) 6. 5. 2021, 17:55 (CEST)

Když už se tu propírá tato šablona, dovoluji si upozornit na její dlouho neřešený problém – přílišné zmenšení písma. Tuším, že by mohl být problém s definicí třídy "navboxes", která bude obsah asi zmenšovat „dvakrát“. Na to, jak to vyřešit, jsem nepřišel. — Draceane diskusepříspěvky 7. 5. 2021, 19:44 (CEST)

No ano, velikost písma v těchto šablonách je definována v MediaWiki:Common.css. Jednou to zmenší definice .navboxes, podruhé v jednotlivých navboxech pak definice .navbox. (respektive možná definice .navboxes div.navbox). @Matěj Suchánek, Martin Urbanec: ping správcům rozhraní, aby se na to podívali. --Vachovec1 (diskuse) 8. 5. 2021, 18:40 (CEST)

10. 5. 2021, 17:08 (CEST)

Panel nástrojů v Diskusních nástrojích

Ahoj @Patriku L. a další,

pokud chcete vyzkoušet panel nástrojů pro řežim zdrojového kódu, přejděte na konec Speciální:Nastavení#mw-prefsection-editing a zaškrtněte políčko „Zapnout editační nástroje v režimu zdrojového kódu“ Jakmile si nastavení zapnete, zkuste použít @ ke zmínce ostatních uživatelů či přidat odkaz pomocí ⌘ + K nebo Ctrl + K.

--Whatamidoing (WMF) (diskuse) 12. Vyzkoušejte si, jak se vám bude líbit, když se vám bude líbit. 5. 2021, 21:19 (CEST)

Do češtiny přeložil: Patrik L. (diskuse) 12. 5. 2021, 21:35 (CEST)

Rozšířený obsah

Původní text

Hello, @Patrik L. and others:

If you want to try out the toolbar for the wikitext 'source' mode, go to the end of Special:Preferences#mw-prefsection-editing and tick the box for "Zapnout editační nástroje v režimu zdrojového kódu" Once you have it enabled, try @ to ping someone and either ⌘K (Macs) or Ctrl-K (everyone else) to make a link.

--Whatamidoing (WMF) (diskuse) 12. 5. 2021, 21:19 (CEST)

17. 5. 2021, 15:47 (CEST)

ContentTranslation

Dobrý den, nemohl by překladač u přeložených článků automaticky doplnit do Referencí vyplněnou šablonu Překlad. --Petr1888 (diskuse) 18. 5. 2021, 20:45 (CEST)

A taky by neměl rozbíjet reference, některé úplně vymaže, jinde nechá jen URL a ostatní parametry zmizí. Jsou to zbytečné hodiny ručního opravování, navíc náchylné na chybu, přehlédnutí. --Pavouk (diskuse) 18. 5. 2021, 22:37 (CEST)
Na šablonu {{Překlad}} máme bota, předpokládám je to důsledek toho, že nástroj to dělat neumí / nebude.
Co se týče referencí, musel jsem si to zkusit, abych konečně pochopil, kde je problém. Nástroj skutečně dovede překládat šablony, i uvnitř referencí, a taky umožňuje jejich další ruční editaci. Problém je v překladu parametrů, který nelze dělat běžným strojovým překladem. mw:Content translation/Templates/cs#Data šablon uvádí: Pokud se název parametru na vaší wiki liší od názvu ekvivalentního parametru na wiki, ze kterého jsou články často přeloženy do vaší wiki, přidejte k tomuto parametru alias. (Z tohoto lze vyvodit, proč se URL může zachovat.) Dále: Z praktických důvodů nemusíte definovat aliasy, které odpovídají všem jazykům, ale pouze ty z článků, které jsou přeloženy často. K tomu jsem trochu zdrženlivý, neboť:
  1. Které jsou přeloženy často? A které šablony?
  2. Názvy parametrů na ostatních wiki se můžou změnit, to se těžko ohlídá.
  3. Odpovídající parametry můžou vyžadovat jiný vstup (případně ten se může změnit, viz 2).
  4. Vzniká dojem, že šablona tyto aliasy podporuje (neboť TemplateData jsou součástí její dokumentace).
Jakousi „záchranou“ by mohly být kopie cizích citačních šablon (určené k dočasnému použití), které tu máme pro enwiki a plwiki. Pro ně ovšem platí 1) a 2). Navíc interwiki těchto šablon není spárované s jejich protějšky, neboť ty jsou spárované s našimi ekvivalenty, např. {{Citace elektronické monografie}}. Nástroj tedy sice přeloží název šablony, ale už ne parametry, které se ztratí, a je na překladateli, jak s tím naloží:
  1. Vyplnit / uklidit to ručně nástroji, shodnými s těmi ve VisualEditoru (pracné).
  2. Překopírovat šablonu v původním článku (pokud je dostupná).
  3. Vypomoct si citoidem (má svoje mouchy).
Takže co s tím? --Matěj Suchánek (diskuse) 19. 5. 2021, 13:51 (CEST)
Reference: jak čtu originál, tak to chápu, že má být "Z praktických důvodů nemusíte definovat aliasy, které odpovídají všem jazykům, ale pouze pro jazyky, ze kterých se překládá často". A jak ukazuje statistika, vede s velkým náskokem angličtina, pak němčina, ruština a slovenština. Tedy aliasy přidat určitě pro angličtinu a popř. další 3 jazyky. --Pavouk (diskuse) 19. 5. 2021, 22:13 (CEST)

Takže z výše zmíněného pro mne plyne, že šablonu Překlad vkládat nemusím, vloží ji později robot --Petr1888 (diskuse) 19. 5. 2021, 14:01 (CEST)

Jen poznámka: I kdyby šablona anglický parametr podporovala, uvádět v TD alias by mohlo čtenáře dokumentace vést k tomu, že si může svobodně vybrat, což ale zase není vhodná varianta např. pro roboty nebo pro nějakou udržovatelnost kódu šablony. --Dvorapa (diskuse) 29. 5. 2021, 17:47 (CEST)

Zvětšené kategorie

Hezký den, není to moc dlouho (asi pár hodin), co jsem si všiml zvětšeného textu pod názvem článku (objevuje se např. v podstránkách) – zřejmě to bude tím, že je čtvrtek. To mi ale zas tak nevadí. Co mě ale zarazilo jsou kategorie, které jsou abnormálně velké. Tušíte někdo, jestli je to záměr? Proč by kategorie měly být větším písmem než zbytek textu? --Patrik L. (diskuse) 20. 5. 2021, 22:34 (CEST)

Vidím. Je to čerstvé, a nejen na cs-wiki. @Martin Urbanec: ping - nějaká regrese v nově nasazené verzi MediaWiki? --Vachovec1 (diskuse) 21. 5. 2021, 00:13 (CEST)
@Vachovec1 Vypadá to tak, viz T283206. --Martin Urbanec (diskuse) 21. 5. 2021, 01:28 (CEST)
O co člověk přichází, používá-li monobook :-D --JAn (diskuse) 21. 5. 2021, 08:59 (CEST)
Třeba o snažší editaci ... :) --frettie.net (diskuse) 21. 5. 2021, 14:11 (CEST)

24. 5. 2021, 19:04 (CEST)

Pomoc s opravou stránky na MetaWiki

Dokázal by někdo spravit stránku meta:Template:Spam blacklist header/cs, aby to nebylo rozbité? Promítá se to ve stejném stavu na stránku meta:Talk:Spam blacklist, pokud máte nastavenou češtinu. Já se v těch "překladech", na kterých to tam mají vystavěné, neorientuji. Děkuji. --Vachovec1 (diskuse) 25. 5. 2021, 20:52 (CEST)

Úspěšně se toho ujali kolegové MrJaroslavik a JAn Dudík, tímto jim oběma děkuji. --Vachovec1 (diskuse) 26. 5. 2021, 17:50 (CEST)

Viz také

Nedaly by se nějak roboticky poopravovat názvy závěrečných sekcí „viz také“ a „Viz také“ na „Související články“? Prošel jsem si nově založené články wikipedisty Petr1888 a nějak nemám sílu to všechno ručně opravit. U Tynako to ještě jde, protože za týden toho nenapíše tolik a navíc převážně zapomíná jen na „Reference“, ale tady je toho hodně. Taky by bylo dobrý, kdyby robot uměl opravit pořadí závěrečných sekcí, ale na začátek by alespoň stačilo opravit název. Myslím, že po celé wikipedii toho bude víc, takže by to stálo za to. --46.135.14.0 26. 5. 2021, 08:46 (CEST)

Tak ono by stačilo, aby kolega @Petr1888: ubral na rychlosti překladů a zaměřil se více na kvalitu. Pak by nemusely ostatní wikipedisté opravovat přeložené články a mohly se věnovat jiné činnosti. Takhle jednomu wikipedistovy přibývá velké množství nových článků za co dostane pochvalu, ale ten wikipedista, který musí opravovat začátečnické chyby a nedostává se mu čas na psaní nových článků nemá žádné ohodnocení za svoji práci. Už jednou se mně někdo ptal co tady dělám, když mám jen tři založené články. Co bych dělal, opravuji po ostatních. Dejme přednost kvalitě před kvantitou. --Podroužek (diskuse) 26. 5. 2021, 09:08 (CEST)
Hm, kolego, když vám tolik záleží na kvalitě, mohl byste taky trošku zapracovat na tom svém pravopisu, co říkáte?--Hnetubud (diskuse) 26. 5. 2021, 15:17 (CEST)
@Hnetubud: To bych chtěl, bohužel jsem dysgrafik a dyslektik a ještě mi diagnostikovali HIT. Být na Wikipedii je pro mě, něco jako pro sportovce olympiáda. Tak proto na Wikipedii dělám to co dělám.--Podroužek (diskuse) 27. 5. 2021, 08:25 (CEST)
Jen připomínám, že na závěrečné sekce Nápověda:Závěrečné sekce máme 2 doporučené varianty a 2 doporučená pořadí.--Pavouk (diskuse) 26. 5. 2021, 12:03 (CEST)
Jistě, ale tady nejde o změnu pořadí v rozporu s těmito pravidly, právě naopak (když je např. „Viz také“ neboli Související články před Referencemi). A hlavní je ten nadpis, správně má jít o Související články. --46.135.14.0 26. 5. 2021, 23:53 (CEST)

To "viz také": o zásah bota se žádá na Wikipedie:Bot/Žádosti o provedení práce. Myslím, že botovodiči by Vám měli bez problémů vyhovět, jde o nekontroverzní požadavek. --Vachovec1 (diskuse) 26. 5. 2021, 17:54 (CEST)

Nejnovější články (vzniklé za poslední měsíc) jsem projel, několik náhrad tam bylo. --JAn (diskuse) 26. 5. 2021, 21:18 (CEST)
Díky, napíšu tam. --46.135.14.0 26. 5. 2021, 23:53 (CEST)

ContentTranslation potřetí

překládal jsem ze slovenštiny článek Poľská Orava - https://sk.wikipedia.org/wiki/Po%C4%BEsk%C3%A1_Orava, po prvotní kontrole jsem jej chtěl zveřejnit, ale píše se mi hláška Váš překlad nemůže být zveřejněn, protože obsahuje příliš mnoho neupraveného textu.

Zveřejnil jsem si tedy vyznačené problémy a většinu jsem označil jako zkontrolované.

Zbývá však ještě několik problémů označených hláškou - filtry zneužití ve Vašem překladu odhalily problematický obsah. A těchto problémů nevím jak se mám zbavit. Co mám udělat pro zveřejnění překladu --Petr1888 (diskuse) 31. 5. 2021, 16:59 (CEST)

@Petr1888: Dokud není článek zveřejněn, nemůže se k němu nikdo dostat a zjistit, kde je problém. Co přesně to hlásí? U vámi založených článků vidím, že v nich bývá problematická formulace dodnes. A jak už vás kolegové několikrát vyzývali - dávejte pozor na to, aby překlad byl dostatečně český. --JAnD (diskuse) 31. 5. 2021, 20:34 (CEST)

No tak nevím, když jsem se dnes vrátil k překladu, tak bylo hlášeno více problémů než včera večer, ale nebyl hlášen žádný problém týkající se filtru zneužití a nahlášené problémy šly zkontrolovat a odstranit. --Petr1888 (diskuse) 1. 6. 2021, 07:58 (CEST)

31. 5. 2021, 19:04 (CEST)

Příliš mnoho příliš složitých šablon v článku

V článku Pandemie covidu-19 v Česku se v současnosti neexpandují šablony v referencích počínaje přibližně číslem 121. Taktéž se pak neexpandují ani šablony na konci stránky (Commonscat, navboxy apod.). Z HTML-komentářů vygenerovaných do zdroje stránky lze vyčíst, že na vině je "post-expand include size", tj. příliš velká celková velikost stránky, kterou by měla po expanzi všech šablon, případně s tím související celková doba zpracování (ta je teď podle dalších poznámek cca 7 sekund, ale to mi nepřijde, že by překročilo nějaký limit). Každopádně ten článek je z tohoto důvodu podstatně méně uživatelsky použitelný (zejména ověřitelnost, dále neprokliknutelnost do Commons či jinam přes navbox) a mělo by se s tím něco dělat. Technický problém je popsán na en:Wikipedia:Template limits a na tamní diskuzi se v poslední době opakovaně ozývají hlasy, že tahle omezení vadí právě lidem pracujícím na článcích o covidu (takže nejsme sami), a dokonce návrhy, aby příslušné limity byly zvednuty. Ve Phabricatoru se to probírá na phab:T262848 – můžete se zapojit nebo aspoň podpořit řešení i tam. Nevím ale vlastně zatím ani, na co přesně naráží ten náš případ, když jiné naše články s mnoha referencemi (vč. mnoha šablonou generovaných) se renderují plně (např. Miloš Zeman nebo Válka na východní Ukrajině). --Blahma (diskuse) 4. 6. 2021, 15:25 (CEST)

Když jsem se na to ještě dál díval, v zakomentovaném výpisu z parseru je uvedeno "Post‐expand include size: 2097152/2097152 bytes", což bude ten dosažený limit. A skoro bych řekl, že k předčasnému vyčerpání tohoto prostoru vedou ty grafy, jejichž vygenerovaný kód je vidět v HTML-kódu stránky. Co myslíte? --Blahma (diskuse) 4. 6. 2021, 15:29 (CEST)

Propisuje se nám to i do Kategorie:Údržba:Stránky překračující povolenou velikost vložených šablon, kde čeká na vyřešení i několik dalších stránek s podobným problémem. Ale ten covidový článek je asi nejpalčivější problém. --Blahma (diskuse) 4. 6. 2021, 15:34 (CEST)

Co si vybavuji, tak u některého z "covidových" článků (nevím jestli to byl zrovna tento nebo jiný) se toto již před časem řešilo. Už jen těch 400 citačních šablon je obrovská nálož, k tomu ještě grafika… --Vachovec1 (diskuse) 5. 6. 2021, 00:36 (CEST)

7. 6. 2021, 22:01 (CEST)

Popisek překrývá náhledy stránek

Zdravím, na Wikipedii se potýkám s následující chybou: když najedu na článek, tak se mi zobrazí jeho náhled (jak mám nastaveno v nastavení), avšak ten je překryt popiskem s názvem článku (viz obrázek). Poradili byste mi prosím, jak ten popisek dát pryč, tj. zobrazovat jen náhled článku? Děkuji za jakoukoli radu. Tomáš Reichel (diskuse) 9. 6. 2021, 21:59 (CEST)

@Tomáš Reichel Ahoj, přetrvává problém stále? Taky jsem to zaznamenal, ale bylo to jenom dočasné. --Patrik L. (diskuse) 12. 6. 2021, 12:23 (CEST)
@Patrik L. Zdravím, problém bohužel přetrvává stále, ale díky za reakci. Jen ještě doplňuji, že je zajímavé, že se mi to děje jen u některých stránek (viz obrázky) Tomáš Reichel (diskuse) 12. 6. 2021, 21:15 (CEST)
  • S popiskem
    S popiskem
  • Bez popisku
    Bez popisku
  • Zobrazení commons v infoboxu reliéf

    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, proč se nezobrazuje v infoboxu reliéf položka Commons i když je vyplněna na wikidatech, viz např. Salatíny, případně zda by nešlo zobrazování commons doplnit. --Petr1888 (diskuse) 30. 5. 2021, 06:40 (CEST)

    @Petr1888: Dobrý den, Commons se v šabloně {{Infobox - reliéf}} nezobrazuje, protože v šabloně taková položka není vůbec napsaná. Tímto dávám vědět @Matěj Suchánek: zda ji tam může doplnit. Nebo se toho ujme někdo jiný ? --Podroužek (diskuse) 30. 5. 2021, 09:21 (CEST)
    HotovoHotovo Hotovo. Přidán parametr commonscat s přebíráním z WD. --Matěj Suchánek (diskuse) 30. 5. 2021, 12:42 (CEST)

    @Matěj Suchánek: Dobrý den, mohl bych poprosit o doplnění parametru commons včetně přebírání z wikidat do infoboxu jeskyně. děkuji --Petr1888 (diskuse) 2. 6. 2021, 07:52 (CEST)

    OKOK OK. --Matěj Suchánek (diskuse) 3. 6. 2021, 12:04 (CEST)

    @Matěj Suchánek: ještě bych poprosil o doplnění parametru commons včetně přebírání z wikidat do infoboxu vodní tok. Děkuji. --Petr1888 (diskuse) 14. 6. 2021, 13:56 (CEST)

    TaktéžTaktéž Taktéž. --Matěj Suchánek (diskuse) 16. 6. 2021, 13:47 (CEST)

    Template SK_Places

    Ste za/proti, by sa táto sada tém použila na cswiki?
    ✍️ Dušan Kreheľ (diskuse) 8. 6. 2021, 17:18 (CEST)

    Už sa to parciálne preberalo na viacerých miestach, tu, aj na skwiki, no pre istotu zhrniem, prečo toto považujem za naivné, nevyzreté pokusy s minimálnou, ak nie priamo zápornou pridanou hodnotou:
    • primárna a preferovaná forma evidencie surových údajov na WMF projektoch sú už nejaké tie roky Wikidata, nie miestne dátové šablóny. Musela by existovať zhoda a zásadné argumenty, prečo je nevyhnutné robiť zrovna v tomto prípade (kde ide o novú iniciatívu, nie udržiavanie nejakého existujúceho systému) výnimku. Jeden taký argument je licenčná nekompatibilita – WD vyžaduje CC0, Štatistický úrad SR zverejňuje demografické údaje pod CC-BY. Neviem posúdiť, nakoľko je to právne závažný problém (či vôbec podliehajú holé údaje copyrightu; či na naplnenie ducha tej CC-BY nestačí, ak tam je citovaný zdroj, atď.). Na druhej strane – rozlohy katastrov aj počty obyvateľov SK obcí už na WD naimportované sú, akurát demografia nie je každoročne aktualizovaná.
    • ak by sme aj z nejakých dôvodov pripustili dátové š., kľúče máp by museli byť vhodné jedinečné identifikátory, už asociované s článkami cez WD, určite nie slovenské názvy v "nejakom" ad-hoc tvare (aby sa údaje dali dotázať bez potreby expl. odovzdávania tých ad-hoc kľúčov šablónam z jednotlivých článkov). Tzn. v prípade obcí napr. NUTS/LAU kódy, prípadne priamo WD entitné ID.
    • absurdnosť zvolenej dátovej reprezentácie aj výslednej tabuľkovej podoby demografických údajov (tzn. v tomto príapade výstup š. en:Template:SK Places/Population table/Table) sa už preberala aj na tejto pôde, viď Diskuse s wikipedistou:Dušan Kreheľ/Vývoj počtu obyvatel (SK)
    --Teslaton (diskuse) 9. 6. 2021, 01:09 (CEST)
    • Môj zdroj dát je CC-BY, a dáta z Wikidát nepoužívam. CC-BY nie sú si kompatibilné s CC0.
    • dátové š.? A toto je čo? Na cswiki som nenašiel narýchlo, kde sú RAW štatistické dáta alebo ich preberanie … kľúče máp boli volené boli zrejme najvhodnejšie na:
      • Na základe vstupných dát.
      • Použitie aj pre bežných netechnických ľudí – budú sa s tým v texte stretávať.
      • Minimalizovať nevyhnutnej práce pri aktualizácie.
      • Ak nie sú vstupné dáta 100% priamo použiteľne, nebudem pridávať ďalšiu nepresnosť ešte prekladom cez nejaký identifikátor.
      • Ak chce niekto, môže zlepšiť – napr. zmena identifikátora.
      • Nemám dáta na preklad na identifikátor. Robím jedno. Rozhodol som sa tak, mal som dôvod(y).
      • Výsledok je radšej robiť niečo menšie a poriadne, ako veľký moloch a ťažkotonážne.
    • Prešlo to zmenou, staré diskusie sú tým pádom neplatné.
    Ak ma niekto niečo lepšie, nech sa páči, môže sa zapojiť. Nesnívam, ale činím. Možno to nie je ideálne, ale účel to plní, zlepší kvalitu Wikipédie a obohatí prípadne čitateľa.
    ✍️ Dušan Kreheľ (diskuse) 10. 6. 2021, 00:02 (CEST)
    Spomínané skwiki riešenie (počty obyvateľov, rozlohy k.ú.) je staré 9 rokov, WD v tom čase ešte len vznikali (údaje každoročne aktualizujem, pretože mám príslušný proces zimplementovaný a je s tým minimum roboty). Napriek tomu stále, aj do súčasnej architektúry, zapadá lepšie, než tento pokus, pretože je indexované LAU (LŠÚJ) kódmi (+ shardované do partícií pre udržanie príčetného rozsahu switchov, ktoré sú O(n), čo do počtu porovnaní). Pričom "netechnickí ľudia" nikde nič zadávať nepotrebujú, keďže tie LAU kódy sú cez dátové položky WD dávno asociované s každým jedným článkom o obci a šablóna vyššej úrovne, ktorá údaj potrebuje a využíva dátovú š., odovzdá pri jej volaní LAU kód načítaný z položky. Toto nie sú a nepotrebujú byť šablóny pre priame použitie netechnickými ľuďmi.
    Poňatie tabuliek s demografickým trendom, pokiaľ viem, žiadnou zmenou neprešlo, ide o stále rovnaké zúfalstvo, ktoré napriek výhradám z viacerých strán naďalej bez štipky sebareflexie zakladáš na ďalších jazykových mutáciách wiki.
    Jediný benefit, ktorý na snahe vidím je, že sa pritom niečo naučíš. Nútiš ale pri tom opakovane ostatných robiť ti na N miestach oponentúru riešení, ktoré nie sú dobré (nie jednou, dvoma drobnosťami, ale vyložene množstvom aspektov, od dátovej architektúry, cez integrovateľnosť až po formu výstupu) a spätnú väzbu prevažne ignoruješ. --Teslaton (diskuse) 10. 6. 2021, 07:05 (CEST)
    Přesně, tohle řešení je totální pravěk, je to neohybný, jako technologický demo do školy na algoritmizaci pěkný, do praxe ne - zvlášť v době Wikidat. No a pak jsem si to rozklikl a narazil na tu šílenou blbosti s parametrem stylu "jméno obce ve slovenštině" ... za mě to je krásná věc, která by mohla a měla být ve WD. Pro CS vesnice/části obcí/obce tam už dost těchto informací je (a to i pro počty domů). Dokonce existuje šablona, která tyto umí vypsat do tabulky. Jedním příkazem. Co to zkusit takhle? --frettie.net (diskuse) 11. 6. 2021, 22:16 (CEST)
    @Frettie: Máš link na šáblonu, ktorú konkrétne myslíš? Síce ja píšem o Slovensku… Mám použiť wikidata, ktoré majú dáta z neznámeho zdroja a s neznámou charakteristikou? To že sa také informácie (charakter dát) môžu niekto pridať, tak ich aj niekto pridáva? Tiež na wikidata môže hocikto meniť? Kontrolovať do 3000 „places“? … Elementárne? Áno. Lebo pripravené do každého prostredie. Niekde treba jedno, niekde druhe. Mojim cieľom mať aktuálne dáta čo najskôr. Videl som, že dáta boli na nejakých wikipediách aj viac rokov staré a chcem to zmeniť. Robím dobre riešenie, čo je mojím cieľom vytvoriť, a nie niečo perfektné. Možno ako elementárne príkazy v Linux a Unixe. Pre niekoho nemoderné, pre iného dobrý nástroj. … Ja mám dáta v CC-BY, nie v CC0, tak to pre Wikidata nie je. Od zdroja som inú licenciu nemám. A radšej budem v istých licenčných vodách, ako špekulovať, či dáta sú na základe citácie, fair use (to SK legislatíva nemá) alebo či som prekročil váhu kopírovanie databázy bez licencie.
    ✍️ Dušan Kreheľ (diskuse) 12. 6. 2021, 09:36 (CEST)
    @Dušan Kreheľ: Jasný, ta šablona je Šablona:Tabulka počtu obyvatel. Ano, píšeš o Slovensku, ale to neznamená, že tuhle strukturu chceme i tady. Spíš byste měli zatlačit na to, aby tahle data byly (logicky) pod CC-0 a ta data byla nahrána s referencemi ve WD. A jasný, na WD ta data lze měnit, ale to i v týhle struktuře - jen se awi všichni bojí, protože to je podobný, jako když přestřihneš špatnej drát na aktivní bombě ... Na WD to tak není, ale zas - co si budeme povídat, na cs wiki jsme na WD only řešení přešli už před lety a že by to dělalo nějaký problémy? To fakt ne.
    Ale teda, teď jsem schválně koukal a teda open data, který jsou pod CC-BY-4.0 ... to je síla. Ach jo. Ale tam má být váš cíl, ne v tomhle "obcházení" licence. A jinak, opět zopakuju, na CS wiki tuhle divočinu nechci. A elementární příkazy v linuxu jsou dobrý, ale proč je použít, když existuje hotový řešení na jeden příkaz? --frettie.net (diskuse) 12. 6. 2021, 14:11 (CEST)
    @Frettie:„Spíš byste měli zatlačit na to, aby tahle data byly (logicky) pod CC-0 a ta data byla nahrána s referencemi ve WD.“ Robil si na niečom takom, kde si strávil nejaký čas alebo si bol za niečo platení? A teraz následne to proste dáš niekomu, nech si s tým robí čo chce a ani Ťa nesmie spomenúť (CC0 povoľuje iba v prípade určenia zdroja a ešte dačoho, ale ináč používateľ striktne nemusí resp. nesmie uviesť autora)? O tom je CC0. A taký prístup (CC0) očakávaš od inštitúcií platených z daní daňovníkov?
    Proste, pri hromadných dátach ste si vytvorili (v hlave) model Wikipédia + Wikidáta a nič iné. A tým pádom pri tomto charaktere ste Wikipédiu degradovali z CC BY-SA 3.0/GFDL na CC0, čo znamená menej obsahu. A ešte nevedomé chceš druhých nútiť (SK štatistiky), že nech sa zmenia, lebo Ty to proste chceš.
    Žiaľ, predpokladám, že ak bude v budúcnosti pribúdať od inštitúcií nejaký obsah, tak skôr to bude pod CC-BY ako pod CC0. Respektíve ich skôr presvedčíš na CC-BY.
    Wikidáta je len ďalší nezávislý projekt Wikimedia Foundation.
    ✍️ --Dušan Kreheľ (diskuse) 12. 6. 2021, 17:13 (CEST)
    Ono už táto štylistika a pravopis je tak trochu varovaním. --Teslaton (diskuse) 12. 6. 2021, 23:05 (CEST)
    Tak tohle asi nemá cenu. --frettie.net (diskuse) 13. 6. 2021, 09:22 (CEST)
    ProtiProti Proti Teslaton to shrnuje pěkně. --Matěj Suchánek (diskuse) 9. 6. 2021, 15:31 (CEST)
    Proti. --frettie.net (diskuse) 9. 6. 2021, 16:22 (CEST)

    Vzhled – noční režim

    Ahoj vespolek, poté, co jsem si pořídil "širokoúhlý" monitor, na mě svítí při editaci minimálně 50% prázdné bílé plochy, což není úplně příjemné. Někde jsem před časem zahlédl, že je možné přepnout vzhled do „inverzního“ režimu, kdy je bílý text na tmavém pozadí. Nemůžu to ale nějak znovu najít. Poradíte prosím? Předem díky! --Gampe (diskuse) 12. 6. 2021, 10:18 (CEST)

    @Gampe Ahoj, nevím, kde jsi to četl, ale existuje zde experimentální rozšíření, které moc dobře nefunguje (můžeš vyzkoušet třeba tady, úplně dole na stránce vybereš „Dark mode“. Na české Wikipedii to zatím není (asi kvůli tomu, že to minimálně pro mě není použitelné). V Chromu je taky experimentální funkce, která to povoluje (najdeš ji zde: chrome://flags/#enable-force-dark). Prozatím to ale nějak dobře a bezpečně, pokud je mi známo, moc nefunguje. --Patrik L. (diskuse) 12. 6. 2021, 12:35 (CEST)
    @Gampe A ještě se dovolím zeptat, opravdu máš tak hodně velké prázdné bílé plochy? Není to tím, že máš zapnutý nový Vektor? Můžeš zkusit kouknout na nastavení „Použít starý Vektor“ zde. --Patrik L. (diskuse) 12. 6. 2021, 14:22 (CEST)
    Gampe, nepoužívej žádný starý řešení, to přinese do budoucna jen problémy. --frettie.net (diskuse) 13. 6. 2021, 09:23 (CEST)
    Ahoj, díky všem za poznámky, používám starý vektor, bílé je opravdu hodně, snad mi to Frettie odpustí. --Gampe (diskuse) 14. 6. 2021, 20:43 (CEST)
    To je zvláštní, já používám taky (starý) vektor, mám relativně široký, ale asi ne tolik, protože text mám při čtení i editaci přes celou šířku monitoru, žádné volné místo. Ve Firefoxu jsem zkusil doplněk [90], není to sice žádná "hitparáda", ale použitelné na práci to je.--Pavouk (diskuse) 14. 6. 2021, 22:18 (CEST)
    Někde jsem před časem zahlédl, že je možné přepnout vzhled do „inverzního“ režimu, kdy je bílý text na tmavém pozadí. Mohlo to být Wikipedie:Pod lípou (návrhy)#Tmavé téma / Dark theme? --Matěj Suchánek (diskuse) 16. 6. 2021, 13:48 (CEST)

    zobrazení průběhu silnice na mapce v infoboxu

    Mám následující dotaz - na mapce v infoboxu původního článku na slovenské wiki se zobrazuje průběh silnice viz https://sk.wikipedia.org/wiki/Cesta_II._triedy_583_(Slovensko) , zatímco na mapce v infoboxu českého článku je pouze celosvětová mapa. Lze nějakým způsobem docílit i zde zobrazení průběhu silnice. --Petr1888 (diskuse) 14. 6. 2021, 06:17 (CEST)

    @Petr1888: Slovenský článek má v infoboxu vložený obrázek s průběhem, kdežto český infobox si tahá data přímo z Open Street Map. TeĎ nedokážu zkontrolovat, zda jsou data v OSM v pořádku, ale u ostatních silnic při přechodu na nový systém trvalo cca 1 den, než se mapka správně vykreslila. Čili dejme tomu ještě chvíli čas. @Kozuch:. --JAnD (diskuse) 14. 6. 2021, 08:30 (CEST)
    @Petr1888, JAnD: Řešením je přidat ručně obrázkovou mapu jako je v SK článku. Pokud tam obrázková mapa není, tak je problém v šabloně, která mapframe zobrazuje, pokud jméno článku začíná na "Silnice II/" - tohle se týká z 99% českých silnic, ale teď jsem našel 4 slovenské, kde chybí data v OSM a tutíž se tam zobrazuje ta prázdná mapa (rozdíl mezi nevygenerovaným náhledem mapy a chybějícími daty zjistíte rozklikem mapy - pokud jsou data, ve fullscrenu to funguje). Řešením bude, že se opraví šablona {{Infobox - silnice}} tak, aby to Slovensko nebralo nebo šlo mapframe zakázat ručně. Příležitostně se na to podívám (řešením je filtrovat to přes wikidata podobně, jako je to uděláno v {{Infobox - železniční trať}}, kdyby se někomu chtělo). --Kozuch (diskuse) 14. 6. 2021, 11:52 (CEST)

    Odkazy na www.worldcat.org

    Ahoj vespolek. při automatickém vkládání citací se v položce "URL=" objevuke odkaz na záznam v katalogu www.worldcat.org. Nejsem si jistý, zda je to správně. Tento odkaz v citační šabloně používám, pokud je dílo skutečně na webu dostupné. Jaký je názor komunity? --Gampe (diskuse) 14. 6. 2021, 20:41 (CEST)

    Naprostý souhlas, divil jsem se, proč to tam lidi vkládají (a opravoval jsem to po nich) a nenapadlo mě, že by se to tam vkládalo automaticky. --Mormegil 15. 6. 2021, 09:12 (CEST)
    Už jsem na to taky narazil. Odkaz na katalogový záznam v tomto parametru nemá co dělat. --Vachovec1 (diskuse) 15. 6. 2021, 19:58 (CEST)

    14. 6. 2021, 22:25 (CEST)

    Hm, takže WMF si to skrytí IP prostě navzdory komunitě protlačí s odkazem na jakési vágní „právní důvody“, které se zatím nikdo blíže nepokusil ani vysvětlit. — Draceane diskusepříspěvky 14. 6. 2021, 22:39 (CEST)
    Jsem zvědav, kolik projektů prostě zakáže editaci neregistrovaným uživatelům, jako to udělali Portugalci. Jinak admini (a případně další osoby schválené komunitou) by informace o IP vidět měli, dokonce se zdá, že na úrovni ne tak vzdálené tomu, co vidí checkuseři. --Vachovec1 (diskuse) 14. 6. 2021, 23:56 (CEST)
    @Draceane: Já bych naopak rád znal další příklad významného serveru, kde se zobrazují IP adresy přispěvatelů. Já jsem tuto nehoráznost začal zmírňovat před časem např. šablonou {{Nedatováno}} (ale je míněno i pro případy, kdy se někdo podepsal plaintextem, takže by bylo divné tvrdit, že příspěvek nebyl podepsán). —Mykhal (diskuse) 16. 6. 2021, 11:25 (CEST)

    Wikimania 2021: Individual Program Submissions

    Dear all,

    Wikimania 2021 will be hosted virtually for the first time in the event's 15-year history. Since there is no in-person host, the event is being organized by a diverse group of Wikimedia volunteers that form the Core Organizing Team (COT) for Wikimania 2021.

    Event Program - Individuals or a group of individuals can submit their session proposals to be a part of the program. There will be translation support for sessions provided in a number of languages. See more information here.

    Below are some links to guide you through;

    Please note that the deadline for submission is 18th June 2021.

    Announcements- To keep up to date with the developments around Wikimania, the COT sends out weekly updates. You can view them in the Announcement section here.

    Office Hour - If you are left with questions, the COT will be hosting some office hours (in multiple languages), in multiple time-zones, to answer any programming questions that you might have. Details can be found here.

    Best regards,

    MediaWiki message delivery (diskuse) 16. 6. 2021, 06:18 (CEST)

    On behalf of Wikimania 2021 Core Organizing Team

    Straník (vrch)

    Chtěl jsem se zeptat, proč je na stránce Straník (vrch) stranově převrácený náhled obrázku Nebo nad Stránikom - panoramio.jpg po kliknutí na obrázek se zobrazí správně. --Petr1888 (diskuse) 21. 6. 2021, 12:48 (CEST)

    Nemůžu potvrdit, v současné i původní verzi stránky, v náhledu přes prohlížeč obrázků, lokálním popisu i na Commons vidím rogala koncentrovaná při pravé straně. --Matěj Suchánek (diskuse) 21. 6. 2021, 13:16 (CEST)

    VisualEditor - Nastavení stránky vs. Pokročilá nastavení

    Hezký den, také u vás možnost v menu VisualEditoru "Nastavení stránky" vede na úplně stejné dialogové okno jako možnost "Pokročilá nastavení"? Liší se jen výběrem "podstránky" v levém menu dialogového okna. Má smysl mít to tam takhle duplicitně? --Vojtěch Dostál (diskuse) 21. 6. 2021, 15:38 (CEST)

    21. 6. 2021, 17:47 (CEST)

    Proměnné v infoboxech

    Všiml jsem si, že při editování ve Vizuálu nabízí některé šablony seznam hodnot, ze kterých si možno vybrat. To jsou data přímo z šablony, nebo se to bere odjinud? Byla k této praxi nějaká dohoda? --Juandev (diskuse) 21. 6. 2021, 19:41 (CEST)

    To se bere ze strojového popisu šablony, který se zobrazuje v dokumentaci šablony v sekci „Data šablony“ a upravovat jej lze ve speciálním editoru Editovat zdroj (šablony)>Spravovat strojový popis šablony. V případě {{Infobox - budova}} jsou tam předvyplněny typy budovy, které se rozlišují barevně, viz Šablona:Infobox - budova#Poznámky k vyplnění. --Matěj Orlický (diskuse) 21. 6. 2021, 20:00 (CEST)

    ContentTranslation počtvrté

    Všiml jsem si, že nástroj ContentTranslation v posledních dnech nepřekládá ze slovenštiny odstavce obsahující šablony turistická značka, obvykle v odstavcích Turismus nebo Přístup. V těchto případech se po odkliknutí překladu odstavce převede nepřeložený původní slovenský text. Dříve jsem toto chování nepozoroval. Dá se toto chování nějak odstranit. --Petr1888 (diskuse) 21. 6. 2021, 20:49 (CEST)

    Editing news 2021 #2

    24. 6. 2021, 16:13 (CEST)

    nahrávání fotek na commons a přidávání metadat

    Chtěl jsem se zeptat, zda Vám funguje při nahrávání fotek na commons pomocí standardního nahrávacího formuláře část na přidání metadat - --Petr1888 (diskuse) 25. 6. 2021, 08:41 (CEST)

    Manual topic subscriptions

    Appearance in English

    Hello, all. The next phase of the Talk pages project is manual topic subscriptions. This will let you "subscribe" to a single section, and get Special:Notifications when someone replies in that section.

    The new feature is on the schedule for this coming Monday, 28 June at 18:00 UTC. You will need to enable it in Speciální:Nastavení#mw-prefsection-betafeatures. Please ping me if you have any questions. --Whatamidoing (WMF) (diskuse) 25. 6. 2021, 20:22 (CEST)

    Mapframe u šatovníka

    Ad šatovník ostrovní, proč se mně mapframe zobrazuje pouze jako nevzhledný modrý čtverec a mapa se zobrazí teprve po kliknutí? Do popisku mapy by se mi hodilo vložit referenci, leč mapa se tím rozbíjí. OJJ, Diskuse 27. 6. 2021, 11:19 (CEST)

    Já tam žádný nevzhledný čtverec nevidím. Že by cache? --YjM | dp 28. 6. 2021, 23:11 (CEST)

    28. 6. 2021, 18:30 (CEST)

    New discussion tool for everyone

    Přesunuto pod hlavní lípu. --Martin Urbanec (diskuse) 30. 6. 2021, 13:42 (CEST)

    Počešťování map a grafik formátu .svg

    Líbil by se mi nějaký jednoduchý a rychlý postup, jak moct občas přeložit mapku nebo grafiku v článku. Je na to pěkný a funkční nástroj SVG Překladač. Radost mi kazí jen některé nejasnosti a nekonzistentní chování přeložených obrázků. Konkrétně c:File:France 1154.svg.

    1. Duplikace souborů. Často místo x překladů v jednom souboru je na Commons x kopií tohoto souboru pro každý překlad zvlášť jako u bitmapy. Zdá se mi to jako nežádoucí nešvar, protože kopie se neliší nějakým lepším umístěním jinak dlouhých popisků (což mě napadlo jako důvod), ale tím, že starší verze nemá opravené chyby a nedostatky jako ta samá mapka v jiném jazyce, která je novější.
    2. Nutnost použít lang=cs při vložení takového obrázku do WP. Přestože dle Nápověda:Obrázky tvrdí, že čeština je zvolena jako výchozí jazyk, u mapky výše, která byla vytvořena přeložením z c:File:France 1154-en.svg, je tento parametr nutné použít, viz akvitánské vévodství (bez lang, iboxem to není) versus seznam akvitánských vévodů (lang=cs). Ovšem v případě c:File:Vostok Petit data.svg stejný postup funguje bez potřeby parametru, viz doba ledová.
    3. Stránka Commons zobrazuje mapku česky při zobrazení přímo souboru, ale nechápu proč na popisné stránce souboru (odkaz výše) anglicky. Mám nastavené z náhledu obrázku na WP prokliknutí na stránku Commons, takže vidím náhled mapky v češtině, po kliknutí mapku anglicky, dalším kliknutím je zase česky (přes celý prohlížeč).
    4. Chybí výběr jazyka. Rozdíl mezi grafem z Vostoku a mapkou Francie je dále i ten, že u toho prvního je roletka Vykreslit tento obrázek v jazyce s výběrem jazyků (na stránce Commons) a u druhého chybí. Nenašel jsem, v čem je rozdíl, oba obrázky byly původně pouze v angličtině a oba přeložené do čj stejným nástrojem. Jenom to „en“ v názvu souboru s mapkou jakoby naznačovalo, že se s dalšími jazyky nepočítá…

    --Matěj Orlický (diskuse) 26. 6. 2021, 13:54 (CEST)

    @Ria, JAn Dudík, YjM, Podzemnik: --Matěj Orlický (diskuse) 26. 6. 2021, 14:24 (CEST)
    Dovolím si označit ještě @Jann, Pavouk:, také nějaké mapy tvořili. — Draceane diskusepříspěvky 26. 6. 2021, 14:44 (CEST)
    Ahoj, díky za ping, ale s tímhle opravdu neporadím. To je dotaz spíše na MediaWiki a na Commons, než na mapy jako takové. Takže si dovolím označit @Matěj Suchánek, Martin Urbanec: --YjM | dp 28. 6. 2021, 23:08 (CEST)
    Evidentně existují dva způsoby lokalizace souborů SVG: (1) vytvářet jednotlivé soubory jako odvozená díla a pojmenovávat je stejně, s kódem jazyka na konci, a (2) integrováním přeloženého textu v rámci souboru. Dle dokumentace na mw:Help:Images:
    (MediaWiki 1.22+) For SVG files containing <switch> statements varying on a systemLanguage attribute, selects what language to render the file in.
    Druhý přístup je novější záležitost a Soubor:Vostok Petit data.svg ho zajisté využívá. Dále:
    The default is the page language (defaults to project default language on most projects).
    To je odpověď na bod 3). Na Commons je jako jazyk stránky většinou použita angličtina.
    Proč se Soubor:France 1154.svg chová jinak než Soubor:Vostok Petit data.svg, mi trvalo zjistit asi hodinu. Problém je, že jeden soubor v metadatech pod klíčem "translations" uvedenou češtinu má, a druhý ne, a za to může phab:T270889, tedy ta mapa má více než 256 KB a z technických důvodů u takto velkých souborů lokalizace (a možná i další funkce) nefunguje.
    Mimochodem, kvůli phab:T208620 ta „magická“ lokalizace pravděpodobně nefunguje ve vizuálním editoru a jiných („moderních“) nástrojích. --Matěj Suchánek (diskuse) 30. 6. 2021, 15:30 (CEST)
    @Matěj Suchánek Děkuji za věnovanou péči, ač tedy velkou radost mi ty informace nepřinesly, ale třeba časem. Přesto jsem tedy dané poznatky shrnul a zpracoval do c:Commons:Translation possible/Podrobnější informace. Ještě si dovolím označit @TFerenczy.
    U Commons je jazyk stránky čeština (lokalizované šablony), ale přesto se použije angličtina/výchozí jazyk. --Matěj Orlický (diskuse) 1. 7. 2021, 18:25 (CEST)
    Myslíme-li oba to samé, tak ta stránka je skutečně v angličtině. U toho „přímého zobrazení“ podezřívám HTTP hlavičku (nastavení prohlížeče), ale to už jen hádám. --Matěj Suchánek (diskuse) 2. 7. 2021, 10:13 (CEST)
    Děkuju za upřesnění. Já hádám úplně, ale z chování Commons i z bodu 2 je zřejmé, že informace, jaký jazyk použít, se čerpá z více zdrojů. --Matěj Orlický (diskuse) 2. 7. 2021, 11:46 (CEST)

    Docela pěkná anarchie: Safari mění jazyk obrázku podle nastavení operačního systému, Opera podle nastavení preferovaného jazyka prohlížeče, Chrome tvrdě trvá na češtině (!), pokud ji neodstraním z nastavení – i s nastavením aj jako preferovaný jazyk zobrazuje v čj. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Vostok_Petit_data.svg --Matěj Orlický (diskuse) 2. 7. 2021, 14:35 (CEST)

    5. 7. 2021, 19:31 (CEST)

    Odkazy na "telefonní čísla"

    Včera a dneska jsem si všiml, že při některých editacích se z nějakého řetězce číslic vytvoří odkaz na "telefonní číslo". Včera jsem to odstranil z článku Angela Merkelová (přidáno v této editaci), dnes jsem zaznamenal i dosud neodstraněná vložení [109], [110] a [111]. Dle značek mi připadá, že viníkem bude Vizuální editor. Zároveň si velmi matně vybavuji, že při zavádění VE před mnoha lety se tu takové odkazy jeden čas snad taky (?) objevovaly. --Harold (diskuse) 11. 7. 2021, 21:55 (CEST)

    Ne, tehdy bylo to přidávání odkazů na čísla způsobeno rozřířením skype, byl dokonce filtr. Pokud bude příčina opět nějaký komunikační program, stálo by za to filtr obnovit @Harold, Matěj Suchánek: --JAnD (diskuse) 12. 7. 2021, 07:53 (CEST)
    Filtr 136. Zdá se, že to je bug (or feature) v Safari. Nemám zařízení s iOS, abych to otestoval a případně dal do varování filtru nějaký návod, co s tím uživatel může dělat. Každopádně jsem ve Phabricatoru (díky za link) upozornil, že s podporou vizuálního editoru na mobilech se problém pravděpodobně začne vyskytovat častěji. --Matěj Suchánek (diskuse) 13. 7. 2021, 12:57 (CEST)
    Díky oběma! --Harold (diskuse) 13. 7. 2021, 13:51 (CEST)

    Průběh dálnice rozbíjející tabulku

    Ahoj, dokázal by někdo dešifrovat, proč „pokusná“ verze s teoreticky správným kódem se zde nezobrazuje dobře, zatímco teoreticky rozbitý kód se sice nezobrazuje, ale nerozbíjí tabulku? ({{Průběh dálnice}}) — Draceane diskusepříspěvky 12. 7. 2021, 17:11 (CEST)

    @Draceane: rozbíjela to tam chybně použitá šablona {{!}}. Jinak na stránce (tvoje poslední verze) se rozbitý kód zobrazoval, ale hned pod obrázkem dálnice v iboxu - tam sis ho asi nevšiml. --Vachovec1 (diskuse) 12. 7. 2021, 21:50 (CEST)
    Jo, supr, díky! — Draceane diskusepříspěvky 12. 7. 2021, 21:52 (CEST)

    Problémy s myší při editaci textu

    Dobrý den, poradil by mi někdo, jak vyřešit problémy s myší při editaci zdrojového textu? Myš jsem už vyměnil, provedl restart počítače, ale problém trvá. Když aktivuji (zmodřím) text v editačním okně a pak chci z editační lišty vložit wikilink, aktivuje se mi celý text během pohybu kurzoru k liště. Nefunguje ani aktivace textu, když ho potřebuji přesunout jinam (zamodření zmizí sotva pustím tlačítko) nebo se mi přesunují zcela libovolně části slov nebo editační značky (např. referencí) jinam. Děkuji.--NoJin (diskuse) 12. 7. 2021, 18:54 (CEST)

    @NoJin: bude třeba více informací. Jakou verzi editoru používáte: editor wikitextu 2010 nebo tu moderní "alternativu" k VE? Jaký prohlížeč? Zkoušel jste, zda problém trvá, i když zkusíte editovat v jiném prohlížeči? --Vachovec1 (diskuse) 12. 7. 2021, 21:57 (CEST)
    Pracuji na pískovišti a tam není instalován vizuální editor. Už jsem to snad vyřešil. Vypnul jsem funkci kursoru "zobrazovat vizuální zpětnou vazbu kolem dotykových bodů", ale opravdu netuším jak se z ničeho nic sama zapnula během práce. Mezitím jsem updatoval ovladače a systém, provedl úplný antivirový test, vyzkoušel jiné myši i jiné USB porty, restart, ale problém trval dál. Uvidím zítra. Děkuji.--NoJin (diskuse) 13. 7. 2021, 01:19 (CEST)
    @NoJin Dobrý den, na pískovišti Vizuální editor funguje a lze se do něho přepnout při kliknutí na záložku Editovat. Při editaci pískoviště ve wikikódu, klikněte do pravého horního rohu na obrázek tužky v editačním okně a vyberte Vizuální editace. --Podroužek (diskuse) 13. 7. 2021, 12:32 (CEST)
    prosím nepoučovat o editaci, mám desetiletou praxi. Vizuální editor mám vypnutý záměrně, protože mne otravuje. Navíc občas musím text formátovat znaky, které nejsou běžné a kopíruji je ze zdrojového kódu jiných článků.--NoJin (diskuse) 13. 7. 2021, 13:30 (CEST)
    Kdyby náhodou někdo věděl jak upravit nabídku v okně, které se otevírá pravým tlačítkem myši, velmi bych to ocenil. Rád bych se zbavil takových nesmyslných zbytečností jako Emodži nebo Vytvořit QR kód z této stránky. Děkuji.--NoJin (diskuse) 13. 7. 2021, 13:30 (CEST)
    To je věc operačního systému nebo prohlížeče, případně jeho doplňků/rozšíření. Doporučuji dotaz směřovat na Google, stejný problém jako vy pravděpodobně řešil někdo i před vámi. --Matěj Suchánek (diskuse) 13. 7. 2021, 14:04 (CEST)

    Pořadí kategorií ve výběru HotCat

    Zdravím. Je nějaký důvod pro stávající pořadí kategorií ve výběru přes HotCat pomocí (↓) (↑)? Je to nedokonalá abeceda. Nejdřív velká písmena, pak malá písmena, pak Ú-Č-Ř-Š-Ž, k tomu "Ch" řazeno mezi "C".... Chrz (diskuse) 13. 7. 2021, 15:26 (CEST)

    tO JE STANDARDNÍ ŘAZENÍ V mEDIAwIKI DLE utf-8. Konfigurace řazení kategorií se pravděpodobně z wiki nepřenáší na udělátko (záleží asi i na tom, odkud je načítané) --JAnD (diskuse) 13. 7. 2021, 15:51 (CEST)
    Díky. Možná by to šlo pořešit, kdyby byl nějaký větší hlad po změně. Asi se rekategorizuje jinačími způsoby než ručním výběrem podkategorie/nadkategorie z (skoro)abecedního seznamu. --Chrz (diskuse) 13. 7. 2021, 16:21 (CEST)
    @Chrz: Podobné jsem řešil zde, souvisí phab:T32753, obecně je to trochu kvůli utf-8 anglocentrické, ale s tím my spíš nic neuděláme. HotCat a Cat-a-lot jsou udělátka vyvinutá na Commons (C-a-l snad přímo z Commons běží [?]), takže se musíme spíš smířit, že to bude po anglicku. (Jinak skokem vpřed by bylo i to, kdyby HotCat dokázal u podkategorií načítat řadicí klíče a řadit kategorie i podle nich – nicméně chápu, že tohle je zrovna taky netriviální úloha). — Draceane diskusepříspěvky 13. 7. 2021, 16:52 (CEST)
    Prima, díky. --Chrz (diskuse) 13. 7. 2021, 16:59 (CEST)

    Prosba o pomoc

    Dobrý den, je prosím někdo ochoten pomoci mi s technickým provedením při zakládání nového profilu, mám texty i citace, ( ty ovšem nechci vkládat pod těmi čísly do textu, raději bych je měl na konci profilu ). Ale nejde jen o tento detail, potřebuji poradit i s těmi šablonami . Děkuji --WikiCZechia (diskuse) 14. 7. 2021, 15:20 (CEST)

    Dobrý den, pravděpodobně budete chtít využít mentoringu. Na domovské stránce (aktivace) byste měl mít přiděleného mentora, kterému můžete položit svůj dotaz. Nebo máte konkrétní technický problém? Pokud ano, popište jej prosím. --Matěj Suchánek (diskuse) 14. 7. 2021, 16:34 (CEST)
    diky, já předtim hledal toho mentora, ale nenašel )) Ted jsem kliknul na tu -aktivaci- ale ten mentor tam neni nikde vidět --WikiCZechia (diskuse) 14. 7. 2021, 17:09 (CEST)
    @WikiCZechia Zkuste si v nastavení (pod odkazem aktivace) zaškrtnout "Zobrazit Domovskou stránku nováčka" a "Odkaz na uživatelské jméno vede na Domovskou stránku nováčka" – pak by uživatelské jméno v pravém horním rohu mělo vést na vaši domovskou stránku. Dejte vědět, zda se podaří! --Martin Urbanec (diskuse) 14. 7. 2021, 17:12 (CEST)
    dík moc, našel jsem tam mentora --WikiCZechia (diskuse) 14. 7. 2021, 17:23 (CEST)

    Nezobrazování obrázku v infoboxu článku Lesní železnice Katarínka

    Chtěl jsem se zeptat, proč se v infoboxu článku Lesní železnice Katarínka nezobrazuje obrázek a mapa, přestože jsou potřebná data na wikidatech. --Petr1888 (diskuse) 17. 7. 2021, 18:42 (CEST)

    Tak obrázek se nezobrazuje jednoduše proto, že šablona {{Infobox - železniční trať}} kód umožňující přebírání obrázku z WD neobsahuje. Co se týče mapy, stránka se pokouší mapu vygenerovat (pomocí šablony {{Mapframe železniční trať}}), ale něco selhává. OSM neobsahuje data pro objekt? S OSM a mapframy si moc netykám, takže na přesnou odpověď by to chtělo někoho znalejšího této problematiky. --Vachovec1 (diskuse) 17. 7. 2021, 19:56 (CEST)
    Asi Speciální:Rozdíl/19927514 od @Kozuch: Mapframe automaticky pro všechny tratě v Česku (pokud není obrázková mapa). Pokud mapframe nefunguje (= ukazuje prázdnou mapu = v OSM nejsou wikidata tagy), pužijte hodnotu "ne" (mapframe=ne) a mapframe se nezobrazí.
    (Na Wikidatech není mapa, jen souřadnice.) --Matěj Suchánek (diskuse) 18. 7. 2021, 10:57 (CEST)
    Stačí v OSM přiřadit k příslušným prvkům id Wikidat (provedl jsem), ale v infoboxu se projeví až s odstupem několika hodin (už tam je). JAnD (diskuse) 18. 7. 2021, 11:27 (CEST)

    @Matěj Suchánek: ještě bych poprosil o doplnění parametru commons včetně přebírání z wikidat do infoboxu železniční trať. Děkuji. --Petr1888 (diskuse) 18. 7. 2021, 06:11 (CEST)

    OKOK OK. Parametr commonscat již v šabloně byl, ale přebírání nebylo dokonalé. --Matěj Suchánek (diskuse) 18. 7. 2021, 10:34 (CEST)

    @Matěj Suchánek: ještě prosím doplnit přebírání obrázku z wikidat do infoboxu železniční trať --Petr1888 (diskuse) 18. 7. 2021, 17:55 (CEST)

    BudižBudiž Budiž. --Matěj Suchánek (diskuse) 19. 7. 2021, 11:08 (CEST)

    19. 7. 2021, 17:29 (CEST)

    Smazané profilové fotky u článků Dagmar Doubravová, Jitka Kopejtková, Daňa Horáková, Agentura GAIA

    Zjistila jsem, že byly smazány profilové fotky u výše jmenovaných žen. Dostala jsem je od nich osobně se svolením se zveřejněním, logo Agentury GAIA byl můj majetek. Nejdou nahrát znovu, takže prosím o pomoc.--Marie Haisová (diskuse) 20. 7. 2021, 16:45 (CEST)

    Pro pomoc byste spíš měla jít na žádosti o pomoc nebo do české diskuse na Commons.
    Soubory byly smazány, protože na Commons zpochybnili, že jde o svobodná díla. Vedla se o tom debata, na niž jste byla upozorněna.
    Posílala jste vy (nebo dotyčné osoby jakožto držitelé autorských práv) někam svolení dle Nápověda:Svolení autora? --Matěj Suchánek (diskuse) 20. 7. 2021, 17:51 (CEST)

    Dobrý den, děkuji za vyčerpávající informaci, svolení mám ve svých emailech, tím, že mě dotyčné osoby fotky poslaly na mé vyžádání a pro účel Wikipedie, je podle mého dostačující. Netušila jsem, že mám někam posílat nějaké ověřené odsouhlasení. Ale upřímně mě to nebaví, už se tomu nebudu dále věnovat, ať se klidně všechno smaže. K diskusi jsem byla vyzvána jen k mé koláž "Jednou budem dál", o ostatním jsem neměla tušení.--Marie Haisová (diskuse) 21. 7. 2021, 08:50 (CEST)

    26. 7. 2021, 23:09 (CEST)

    Zlom hlistu

    Ahoj, v šabloně {{Instant messaging}}, která je nastevena na hlist použití ** rozbíjí řádek (na anglické Wikipedii tento hack funguje normálně), tj. jen že se vloží závorka na stejném řádku. Kde mám hledat chybu a jak zjednat nápravu? — Draceane diskusepříspěvky 27. 7. 2021, 13:49 (CEST)

    tldr: takto pomocí <nowiki/>.
    Ahoj, seznamy typu hlist se řešily už mockrát (včetně sporů ohledně velikost tečky atd.) a tohle zůstává nedořešeno. Při poslední diskusi jsem zjistil, že stylopis je poněkud zastaralý, nicméně jeho aktualizace se ne všem jevila jako oprava a doporučuje se to "opravit" takto. Před časem jsem to opět tiše zkoumal a zjistil jsem, že zabudovaný parser (ten, který je zodpovědný za renderování stránek čtenářům) a Parsoid (novější parser, který používá visual editor a odvozené nástroje a se kterým se počítá do budoucna) renderují tyto seznamy různě. Konkrétně Parsoid je zobrazí správně (lze otestovat tak, že ve vizuálním editoru otevřeš stránku s "rozbitým" navboxem, nyní například Ecma International). Bližším prozkoumáním jsem odhalil, že tam chybí vnější značky <ul>.
    Možná by to šlo nějak opravit přímo v metašabloně (třeba převedením na modul), možná by šlo ještě něco udělat s CSS, ale s tím vším bych byl opatrný. --Matěj Suchánek (diskuse) 28. 7. 2021, 10:50 (CEST)
    @Matěj Suchánek: Řešením by modul být mohl. Zkusil jsem použít novou verzi rozpracovaného modulu na této šabloně a u žánrů videoher a zlom by se objevovat neměl. Editaci jsem však kvůli nefunkčnosti collapsible a evenodd u vnořeného (a k tomu ještě mezery mezi navboxy) neukládal (což by se samozřejmě před nasazením muselo vyřešit). RiniX (diskuse) 28. 7. 2021, 11:10 (CEST)
    Zazáplatovat metašablonu je dobrý nápad, předělat ji na modul je ještě lepší nápad, a opravit parser by byl vůbec nejlepší nápad. Metašablona je ovšem jen pro správce a ti se k akci moc nemají (navrhoval jsem to před 3 lety). Běžným uživatelům tedy nezbývá, než doplňovat nowiki do jednotlivých navboxů.--Shlomo (diskuse) 28. 7. 2021, 20:26 (CEST)

    Jak s pískovištěm?

    Rád bych se zeptal, zda je možné nějak připravený článek z Pískoviště přesunout do prostředí hlavní Wikipedie? Jde to nějak přímo nebo musím využít systém kopírování po částech? Děkuji za info. --Nippon131 (diskuse) 1. 8. 2021, 18:58 (CEST)

    @Nippon131 Dobrý den, díky za otázku! Doporučuji využít návodu dostupného na Nápověda:Jak psát Wikipedii/Přenesení článku z pískoviště (součást příručky Jak psát Wikipedii).
    Je také možné pískoviště přejmenovat tak, aby se stalo součástí hlavního jmenného prostoru – při takovém postupu je zachována historie, což je hlavní výhodou i nevýhodou tohoto alternativního postupu (není vhodné jej použít zejm. v případě, kdy pískoviště obsahuje i editace nesouvisející s publikovaným článkem).
    Nejjednodušším postupem (a zpravidla i nejvhodnějším) je v příručce popsané překopírování. Nemělo by ale být nutné to dělat po částech, stačí najednou.
    Dává to takto smysl?
    S pozdravem,
    Dává to --Martin Urbanec (diskuse) 1. 8. 2021, 19:11 (CEST)
    Děkuju, mrknu na to. --Nippon131 (diskuse) 2. 8. 2021, 16:53 (CEST)

    2. 8. 2021, 22:44 (CEST)

    Curlingbox

    Vytvořil jsem Modul:Curlingbox dle německého vzoru a chtěl jsem ho volat šablonou {{Curlingbox}} s využitím následujícího kódu:

    {{#invoke:Curlingbox|Execute|skupina={{{skupina|}}}|endy={{{endy|}}}|LS={{{LS|}}}|tým 1={{{tým 1|}}}|tým 2={{{tým 2|}}}|body 1={{{body 1|}}}|body 2={{{body 2|}}}}}

    Bohužel to nefunguje jak má a do modulu se tahají proměnné s hodnotou "NIL", tudíž nedojde k načtení defaultní hodnoty v modulu. Dokážete mi poradit jak tuto chybu odstranit. Děkuji --Puclik1 (diskuse) 5. 8. 2021, 13:47 (CEST)

    OpravenoOpraveno Opraveno. (Pomocí Modul:Arguments.) Ve skutečnosti se tam tahají hodnoty "", tedy prázdné řetězce, které jsou v Lua považovány za "pravdivé".
    Také je možné toto "přeposílání" parametrů vynechat, vložit do šablony jen {{#invoke:Curlingbox|Execute}} a v modulu změnit Curlingbox frameOnly = true na parentOnly = true. --Matěj Suchánek (diskuse) 5. 8. 2021, 14:03 (CEST)
    Děkuji moc za opravu. --Puclik1 (diskuse) 5. 8. 2021, 14:13 (CEST)

    9. 8. 2021, 18:18 (CEST)

    Sdílení odkazů na články

    Pokud sdílím odkazy na články, tak zejména pokud nadpis článku obsahuje diaktritiku odkaz se nezobrazuje správně. Například: Vytvořil jsem článek Chananiáš a Safira a odkaz vypadá takto: cs.wikipedia.org/wiki/Chanani%C3%A1%C5%A1_a_Safira - namísto cs.wikipedia.org/wiki/Chananiáš_a_Safira. Kdokoli na článek klikne, nalezne zprávu o tom, že článek s názvem "Chanani%C3%A1%C5%A1 a Safira" neexistuje. Jak se proti tomu dá bránit?

    Děkuji, --Lukáš Král (diskuse) 12. 8. 2021, 14:43 (CEST)

    @Lukáš Král Ve skutečnosti je správný první odkaz, v URL odkazech musí být diakritika (a další nepodporované znaky) zakódovány (viz URL kódování).
    Po zkopírování prvního odkazu na mé straně vše funguje. Kde konkrétně článek sdílíš/sdílíte? --Martin Urbanec (diskuse) 12. 8. 2021, 15:10 (CEST)
    @Martin Urbanec Rád upřednostním tykání. - Obvykle na chatu, ale i pokud kopíruji jinam CtrlC a CtrlV, automaticky se přepíší tímto způsobem. --Lukáš Král (diskuse) 12. 8. 2021, 16:45 (CEST)
    @Lukáš Král Zkusil jsem zreprodukovat, záznam mé obrazovky najdeš na https://ctrlv.tv/82J9 (prohlížeče Chrome i Firefox; vkládal jsem do Google Dokumentu a prázdné Evernote poznámky), ale bezúspěšně -- hláška "článek neexistuje" se neobjevila.
    Potřeboval bych podrobnější informace o tom, co předchází chybě, abych mohl poradit. --Martin Urbanec (diskuse) 12. 8. 2021, 17:02 (CEST)
    Tak teď jako na potvoru oba odkazy fungují normálně. Ale při běžném sdílení se to zhusta stávalo. Já to budu sledovat a třeba tam objevím nějakou zákonitost. --Lukáš Král (diskuse) 12. 8. 2021, 17:08 (CEST)
    Jen někdy a na některých doménách prvního řádu, viz https://www.háčkyčárky.cz/ --Pavouk (diskuse) 13. 8. 2021, 15:32 (CEST)
    To je navonok pre použivateľa, interne sa používa kodovaný formát.
    $ wget https://www.háčkyčárky.cz/ 
    --2021-08-13 17:29:09--  https://www.xn--hkyrky-ptac70bc.cz/
    Prevádza sa www.xn--hkyrky-ptac70bc.cz (www.xn--hkyrky-ptac70bc.cz) na IP adresu... 217.31.205.51, 2001:1488:0:3::5
    Pripájanie k www.xn--hkyrky-ptac70bc.cz (www.xn--hkyrky-ptac70bc.cz)|217.31.205.51|:443... pripojené.
    HTTP požiadavka odoslaná, čakám na odpoveď... 200 OK
    Dĺžka:  18410 (18K) [text/html]
    Ukladá sa do: `index.html.6'
    ✍️ Dušan Kreheľ (diskuse) 13. 8. 2021, 17:38 (CEST)


    Ten zápis v percentách je technický lepší. Nie je zlý, ako si písal. Tak ak nechceš mať v tom chaos, tak kopíruj za url https://cs.wikipedia.org/wiki vždy názov článku. Následne v názve je potrebne všetky medzery nahradiť za podčiarkovníky. A máš. Ak nedáš počiarkovníky, tak tu URL otvorí aj tak, ale s tým že Ťa presmeruje na stránku s podčiarkovníkmi. Viac URL kódování. ✍️ Dušan Kreheľ (diskuse) 13. 8. 2021, 14:00 (CEST) & ✍️ Dušan Kreheľ (diskuse) 17. 8. 2021, 16:36 (CEST)
    Prosím, hlavně žádný přepisování adresy, vždy jen copy&pastek, klidně přes levé menu a odkaz "Trvalý odkaz". Ale pokud jsi schopný napsat název článku v arabštině nebo slovenštině, tak enjoy. :) --frettie.net (diskuse) 13. 8. 2021, 23:56 (CEST)
    Ano, někdy se to stává - zápis s % je univerzální, ale při sdílení na některých serverech nebo přes mail se někdy stane, že se udělá jako odkaz jen část s písmenky bez % nebo se to překóduje celé chybně. BTW, zkuste si Chanani%C3%A1%C5%A1 a Safira najít přímo na Wikipedii, googlu či jinde... --JAnD (diskuse) 14. 8. 2021, 12:23 (CEST)

    Děkuji kolegům za uvedené rady. S přáním pevného zdraví zdraví --Lukáš Král (diskuse) 17. 8. 2021, 15:13 (CEST)

    16. 8. 2021, 21:25 (CEST)

    Mapframe u silnic

    Fungují vám mapy v infoboxech u silnic? V poslední době se mi nezobrazují (zkoušeno vícero způsoby), dříve stačilo alespoň kliknout na mapu a správná se zobrazila poté, ale ani to nyní nefunguje. Řešeno již v minulosti, tehdy ale šlo o nevyplněný údaj na wikidatech či přímo v OSM, tentokrát je to něco jiného. Pro rychlý přístup zkuste například Silnice I/11 nebo Silnice II/611. Změnilo se něco nebo je chyba na mé straně? Díky --Lukša (diskuse) 23. 8. 2021, 17:23 (CEST)

    @Lukša: Vidím stejný problém, nahlásil jsem to. --Matěj Suchánek (diskuse) 28. 8. 2021, 15:34 (CEST)

    23. 8. 2021, 23:56 (CEST)

    Read-only reminder

    středa srpen 25 06:00 UTC se bude provádět údržbová operace. Měla by trvat jen několik minut.

    Také nebude po tuto dobu možné spravovat globální účty (globální přejmenovávání, změny/potvrzování e-mailových adres, přihlašování na nové wiki, změny hesla).

    Více informací o této operaci a všech zasažených službách najdete ve Phabricatoru.

    Třicet minut před údržbou se bude zobrazovat banner.

    Pomozte prosím informovat svou komunitu o této údržbové operaci. Děkujeme!

    24. 8. 2021, 22:33 (CEST)

    30. 8. 2021, 17:59 (CEST)

    6. 9. 2021, 17:18 (CEST)

    Šablona Poslech a obecný postesk

    Ahoj. Takže nejprve konkrétní problém: Šablona Poslech neumožňuje začlenění několika souborů do jednoho rámečku, alespoň jsem na to nepřišel. Jak to potom v článku vypadá, je například zde. Ano, vím o šabloně Multiposlech, ale ta je podle mně zralá na smetiště dějin. Bylo by možné s tím něco udělat? A teď obecně: Považuji za naprostou tragédii a zmařenou možnost, že podobné technické šablony nejsou univerzálně použitelné skrze všechny wikipedie (mám na mysli primárně anglické). Jelikož na české wikipedii víceméně zamrzly někdy po prvotním vytvoření, cca do roku 2008-2010, zatímco anglické se vyvíjí pořád. Takže místo abych pohodlně použil anglickou šablonu Listen, musím se spokojit s horší českou Poslech, nebo se doprošovat pod Lípou, nebo "Udělej si sám". To už jsem si jednou prošel, když jsem si musel sám vytvořit šablonu Bar chart poté, co mi kolegové vysvětlili, že ji vlastně nepotřebuji. Ale ano, potřeboval jsem ji, jinak bych o ni nežádal, že. Nečekám, že se něco změní, ale snad má někdo stejný problém jako já a třeba snad jednou..--RomanM82 (diskuse) 4. 9. 2021, 22:31 (CEST)

    Ahoj. Aktualizace a vývoj je jedna věc, primární je danou šablonu (skoro vždy se jedná i o moduly) založit zde. V případě Poslechu z anglické Wikipedie je to Side box a File link, zde by asi stačilo pouze založit moduly a dokumentaci, a samotný Listen, kde by to asi stačilo jenom počeštit. Co jsem se koukal, tak styles ani u modulů nebo šablony nemají. Nemusely by nastat žádné vážné problémy. Nicméně takto bych to udělal já, protože se mi zdá modul jako nejlepší varianta, než upravovat šablonu (pokud to vůbec nějakým způsobem jde). --RiniX (diskuse) 4. 9. 2021, 23:08 (CEST)
    VyřešenoVyřešeno Trochu jsem si s šablonou {{Poslech}} pohrál, už tam lze zadat až 4 nahrávky (můžeme navýšit). {{Multiposlech začátek}} možná můžeme označit jako zastaralou a po nahrazení smazat.
    O šablonách, modulech nebo udělátkách sdílených mezi wiki se v komunitě mluví opakovaně, ale zatím jsou jen návrhy. --Matěj Suchánek (diskuse) 5. 9. 2021, 17:37 (CEST)
    Kvůli jednomu příkladu s multiposlechem jsem navýšil na 5 nahrávek. --RiniX (diskuse) 5. 9. 2021, 18:34 (CEST)
    @Matěj Suchánek, RiniX: Děkuji za bleskový upgrade Poslechu, myslím že je to krok směrem k lepší multimedialitě článků. A také dík za úpravu šablon v Beethovenových symfoniích. --RomanM82 (diskuse) 5. 9. 2021, 20:14 (CEST)
    Ještě by to chtělo upravit popisek (návod) k dané šabloně. Díky předem. --Pavouk (diskuse) 15. 9. 2021, 15:22 (CEST)
    @Pavouk: Doplněno (upraveno). --RiniX (diskuse) 15. 9. 2021, 17:52 (CEST)

    13. 9. 2021, 17:31 (CEST)

    Aktivace nástroje „Přidat téma“ pro všechny

    Update on Wikipedie:Pod lípou/Archiv 2021/03#Aktivace nástroje „Přidat téma“ pro všechny:
    A few hours after the server switch, this will (finally, probably) happen. Perhaps some editors will not like the mw:Talk pages project/New discussion tool. I assume they will come here for help. Please tell them: They can turn it off in Speciální:Nastavení#mw-prefsection-editing-discussion. Thank you, Whatamidoing (WMF) (diskuse) 13. 9. 2021, 17:48 (CEST)

    Překlad: Dneska někdy odpoledne by měla být všem zapnuta nová verze nástroje „Přidat téma“. Pokud preferujete tu starou, můžete se k ní vrátit v nastavení. --Matěj Suchánek (diskuse) 14. 9. 2021, 10:35 (CEST)
    💙🤍❤️🙏🏽 --Whatamidoing (WMF) (diskuse) 14. 9. 2021, 21:05 (CEST)

    Nepropojené víceslovné odkazy

    Občas se na Wikipedii vyskytne problém s tím, že na existující článek je odkazováno mírně odlišným textem. Jedná se mi o situaci, kdy víceslovný termín má v červeném odkaze např. malé písmeno a článek velké, či naopak. Myslím, že by stálo za to pomocí robota vyhledat tyto odkazy (pokud by to šlo) a nahradit je (buď ručně, nebo robotickou úpravou opakující se stejné chyby). Jednalo by se tedy o víceslovné výrazy a zjištění, zda existuje varianta s jinak velkým písmem na druhém místě apod.--Otaznick (diskuse) 17. 9. 2021, 15:17 (CEST)

    Rozhodně více na ruční řešení než strojové. Možná by pomohl pro konkrétní odkazy tento nástroj (@Martin Urbanec: - chtělo by to aktualizaci ;-)) --JAnD (diskuse) 17. 9. 2021, 23:53 (CEST)
    Tak strojově bychom to přinejmenším mohli generovat. Není to úplně jednoduché, ale už mám první zásahy:
    'Til_The_Band_Comes_In ["'Til_the_Band_Comes_In"]
    1._Slovenská_národná_hokejová_liga ['1._slovenská_národná_hokejová_liga']
    1._Slovenská_národní_fotbalová_liga_1980/81 ['1._slovenská_národní_fotbalová_liga_1980/81']
    1._Červenec ['1._červenec']
    1._Česká_hokejová_liga ['1._česká_hokejová_liga']
    1._československý_Beatový_festival ['1._československý_beatový_festival']
    
    Zkusím časem proskenovat všechno a někam to uložit. --Matěj Suchánek (diskuse) 19. 9. 2021, 18:55 (CEST)
    Na skwiki vyplúvam príležitostne report na tento účel: sk:Wikipédia:Potenciálne opraviteľné wikilinky. V princípe preháňam (v prvej fáze názvy všetkých existujúcich článkov; v druhej ciele červených wl. zo všetkých čl.) normalizačnou transformáciou v duchu:
    • lowercase()
    • normalizácia whitespace (vlastne pozerám, že presnejšie: strip všetkého mimo word chars a digits; /[^\w\d]+/su"")
    • odstránenie diakritiky (traslit. do ASCII)
    A následne pre červené wl. vyplúvam ciele, ktorých takto normalizované tvary korešpondujú, radené podľa počtu výskytov. Je to len hrubá heuristika s množstvom false poz., takže resolvovanie treba riešiť so zdravým rozumom manuálne, no je s pomocou toho fixnuteľných hodne prípadov. --Teslaton (diskuse) 19. 9. 2021, 20:16 (CEST)
    Vygeneroval som pre ilustráciu draft spomenutého reportu z posledného dumpu db. cswiki: Potenciálně opravitelné wikilinky. --Teslaton (diskuse) 20. 9. 2021, 09:34 (CEST)
    Hezký! Díky za ochotu to vygenerovat i pro cswiki, něco takového se určitě dá využít a nemusíme objevovat Ameriku.
    (Pokud máš zájem, takové seznamy dáváme pod WP:Údržbové seznamy.) --Matěj Suchánek (diskuse) 20. 9. 2021, 14:16 (CEST)

    20. 9. 2021, 20:29 (CEST)

    Zdroj/Zdroje

    Dobrý den. Nedal by se nějak, např. roboticky získat seznam článků, které mají v nadpisu některé (závěrečné) sekce „Zdroj“ nebo „Zdroje“? Klasické vyhledávání pomocí slov je početně omezeno. Chtěl bych je projít a případně opravit v souladu s Nápověda:Závěrečné sekce. --46.135.69.46 24. 8. 2021, 08:03 (CEST)

    @46.135.69.46: Díky za zajímavý požadavek a hlavně za snahu věnovat čas dávání takovýchto věcí do pořádku! V listopadu 2019 jsem na Wikikonferenci přednášel o korpusu z české Wikipedie, který jsem tehdy vytvořil. Od té doby bohužel nebyl aktualizován, ale jedním z využití prezentovaných jako příklad v přednášce byla právě normalizace závěrečných sekcí! Doporučuji pustit si záznam z mé přednášky zde – pro kontext je jistě dobré si to poslechnout celé, ale konkrétně ta pasáž se závěrečnými sekcemi začíná od času 16:13. Pokusil jsem se vám z toho dva roky starého korpusu vytáhnout články, kde se vyskytuje samostatná věta jen se slovem „Zdroj“ či „Zdroje“ – výsledek je zde: https://etherpad.wikimedia.org/p/zdroj Nefunguje to úplně dokonale, protože za dva roky se už některé ty články proměnily a též v tom korpuse není informace o tom, co je nadpis a co třeba záhlaví tabulky, ale z náhodného vzorku, který jsem teď vyzkoušel, ten problém existuje v 50 %, tak snad to i tak poslouží. Budu rád za zpětnou vazbu, jak to bylo užitečné. Třeba mne to i konečně pošťouchne k tomu, abych ten korpus aktualizoval a časem z něho připravil třeba i nějaké další podobné užitečné výstupy. --Blahma (diskuse) 24. 8. 2021, 16:27 (CEST)
    (IP adresu nejde pingnout)
    Nestačilo by něco jako [142] a [143] (samozřejmě s určitou mírou falešných pozitiv). --Harold (diskuse) 24. 8. 2021, 17:07 (CEST)
    Pozor ale na to, že zdroje de facto = reference (akorát ne řádkové, což v případě krátkých hesel a dvou/tří zdrojů nemusí za mne tak vadit), nikoli literatura nebo externí odkazy. Osobně nevím, jestli je toto ta nejužitečnější činnost, co tu lze dělat... OJJ, Diskuse 24. 8. 2021, 18:53 (CEST)
    Děkuji oběma, postupně se na to mrknu. --46.135.69.46 24. 8. 2021, 22:15 (CEST)

    @Blahma, Harold: Tak jsem to nějak prošel a snad je to všechno. Kdyby vás ještě něco k závěrečným sekcím napadlo, klidně mi napište. --46.135.28.57 15. 9. 2021, 13:32 (CEST)

    Díky! --Harold (diskuse) 15. 9. 2021, 15:06 (CEST)
    Taky díky! --Blahma (diskuse) 1. 10. 2021, 10:45 (CEST)

    Vzhled Monobook: Jak se navrátit k původním funkcím?

    Ahoj, používám vzhled Monobook a články píši pomocí editace zdrojového kódu. V posledních dnech došlo ke dvěma změnám, které mi úplně nevyhovují. Poradíte prosím, jak se změn zbavit?

    A ty změny:

    1. V levém sloupečku se pod logem Wikipedie prohodily boxy Navigace a Hledání. Jak zajistit, aby pod logem bylo nejdříve Hledání a až poté Navigace, jak tomu bývalo dříve?
    2. Když do článku přidávám kategorie, najdu si jejich název (například Kategorie:Čeští architekti), nicméně do kódu články se mi dotaz vloží jako :Kategorie:Čeští architekti. Proč je mi tam vnucována ta úvodní dvojtečka, respektive jak zabránit, aby mi ji tam systém samovolně a iniciativně nestrkal?

    Docela mi ty úpravy vadí.

    Předem díky za rady. --Jan Polák (diskuse) 26. 9. 2021, 00:48 (CEST)

    28. 9. 2021, 00:20 (CEST)

    4. 10. 2021, 18:27 (CEST)

    Přetékající reference

    V článku Somertonský muž vidím, že při 3sloupcovém uspořádání přetékají reference ze sloupců. Děje se to i jiným? Co s tím? — Draceane diskusepříspěvky 6. 10. 2021, 10:20 (CEST)

    Neděje, zobrazují se normálně. (Win10+FF 93.0) --Jann (diskuse) 6. 10. 2021, 19:25 (CEST)
    Mám stejný problém, jak na Internetu Exploreru, tak Chromu 90. --David V. (diskuze) 6. 10. 2021, 19:29 (CEST)
    Chrome to dělá, FF ne. Tedy evidentně každý prohlížeč zalamuje jinak. Nicméně skutečný problém je v tom, že náš {{Webarchive}} nefunguje s anglickými daty (22 February 2020), pouze se strojovými (20200222103510). Proto se zobrazují URL, které navíc po kliknutí nevedou tam, kam mají. --Matěj Suchánek (diskuse) 8. 10. 2021, 14:01 (CEST)

    11. 10. 2021, 17:28 (CEST)

    Zdrojový kód

    Kde najdu zdrojový kód pro Šablona:Citace periodika? Co to znamená invoke:Citace|...? --Juandev (diskuse) 14. 10. 2021, 12:51 (CEST)

    @Juandev: viz Modul:Citace (invoke: je volání modulu). --JAnD (diskuse) 14. 10. 2021, 13:04 (CEST)

    18. 10. 2021, 22:52 (CEST)

    Coolest Tool Award 2021: Call for nominations

    The third edition of the m:Coolest Tool Award is looking for nominations!

    Tools play an essential role for the Wikimedia projects, and so do the many volunteer developers who experiment with new ideas and develop and maintain local and global solutions to support the Wikimedia communities. The Coolest Tool Award aims to recognize and celebrate the coolest tools in a variety of categories.

    The awarded projects will be announced and showcased in a virtual ceremony in December. Deadline to submit nominations is October 27. More information: m:Coolest Tool Award. Thanks for your recommendations! -- SSethi (WMF) for the 2021 Coolest Tool Academy team 19. 10. 2021, 07:56 (CEST)

    dark mode

    nenašel jsem možnost tmavého režimu posím přidejte --80.243.96.174 20. 10. 2021, 18:39 (CEST)

    Oficiálne v rámci Wikipédií tmavý skin momentálne k dispozícii nie je. Dôvody a debata viď aj m:Community Wishlist Survey 2019/Status report 1#Night Mode a odkazy odtiaľ. Dá sa to riešiť vlastnými používateľskými štýlmi/skriptami, viď napr. en:User:Volker E. (WMF)/dark-mode alebo rozšíreniami na strane prehliadača, viď Dark Reader, Wikipedia night mode alebo Turn Off the Lights. --Teslaton (diskuse) 20. 10. 2021, 19:45 (CEST)
    Mas uz moznost: Chrome ma enable-force-dark v chrome://flags; Firefox ma browser.in-content.dark-mode v about:config. --Malyacko (diskuse) 23. 10. 2021, 14:32 (CEST)

    Mapka wikimedia/openstreetmap v IB

    Zdravím kolegové, řeším jednu záhadu a prosím o radu či pomoc. V článku Výstavba Rockefellerova centra se mi v náhledu mapky v IB nezobrazuje ta „modrá šipka“ ukazující přesnou polohu. Když si ale mapku rozkliknu, šipka tam normálně je. To samé, když dám článek editovat a zobrazí se mi náhled před uložením - šipka v náhledu mapky normálně je. Jakmile ale stránku zobrazím „normálně“, šipka tam není. Nevím, jestli to blbne jenom mně či co... Ale prohlížečem to asi nebude, protože u jiných článků mi to nedělá. Díky za objasnění :) --David Kennedy (diskuse) 6. 10. 2021, 11:52 (CEST)

    @David Kennedy: Tiež som na to narazil na skwiki. Je to evidované v phab:T269984, vyzerá to byť dlhodobý problém. Dochádza k tomu pri zobrazení náhľadu stránky s novovloženým alebo upraveným mapovým rámcom (resp. šablónou, ktorá ho interne používa). Do statického PNG sa v režime náhľadu zakešuje nesprávny thumbnail (blank mapa sveta alebo aj správny výrez, ale bez ikony), ktorý sa potom zobrazuje aj po uložení stránky. K pregenerovaniu dôjde až po vypršaní platnosti backendovej keše tých náhľadov, čo sú rádovo hodiny. --Teslaton (diskuse) 27. 10. 2021, 11:06 (CEST)

    25. 10. 2021, 22:06 (CEST)

    České znaky

    Asi už se o tom ví, ale české znaky z mobilního editoru nějak blbnou (a taky nadpisy). --Patrik L. (diskuse) 28. 10. 2021, 22:43 (CEST)

    Příklad: https://ctrlv.cz/Gjh2 --Patrik L. (diskuse) 28. 10. 2021, 22:45 (CEST)
    Který prohlížeč to je? OS? V jakém je to režimu (beta, pokročilé nástroje atd.)? Ten patkový font máš nastavený? --Matěj Suchánek (diskuse) 29. 10. 2021, 10:52 (CEST)
    Chrome 95.0.4638.50, Android 11, pokročilé nástroje. --Patrik L. (diskuse) 29. 10. 2021, 12:29 (CEST)
    A patkovost písma: Když si na počítači v nastavení dám bezpatkové písmo, tak na mobilu je to v pořádku – totéž platí pro neproporcionální písmo. Takže problém bude asi v patkovém písmu na mobilním webu. --Patrik L. (diskuse) 29. 10. 2021, 13:15 (CEST)
    Nahlášeno jako phab:T294261 nebo phab:T294636. Díky za spolupráci. --Matěj Suchánek (diskuse) 29. 10. 2021, 13:37 (CEST)

    1. 11. 2021, 21:26 (CET)

    Zobrazení článků Krasová vyvěračka Žitoľub a Lakatnické skály

    Chtěl jsem se zeptat, proč se mi v uvedených článcích zobrazuje první odstavec tučně, i když ve zdrojovém kodu jsou ztučněny pouze první slova. --Petr1888 (diskuse) 3. 11. 2021, 08:39 (CET)

    Šablona automaticky převádí text do kurzívy, pokud se to snažíte vynutit ručně, dělá to nepořádek. Vyřešeno. --178.255.168.200 3. 11. 2021, 09:00 (CET)

    Šablona Seznam dílů

    Pěkné odpoledne, při editování článků s šablonou {{Seznam dílů}} opětovně narážím na problém – udělám-li v článku s touto šablonou ve Vizuálním editoru nějakou úpravu, v případě, že pod ní následuje nadpis další sekce, se pod ní objeví řádek navíc. Příklad: V článku Simpsonovi (33. řada) doplním ve Vizuálním editoru do úvodu nějaké písmeno, smažu jej, přepnu do editoru zdrojového kódu a ve srovnání provedených změn se vyskytuje pod tabulkou řádek navíc. Způsobuje to ve výsledku výskyt zbytečné mezery pod touto tabulkou. Víte někdo, jak to opravit? Předem díky. --David V. (diskuze) 26. 9. 2021, 13:19 (CEST)

    (Zatím bez odpovědi, pravděpodobně by se brzy archivovalo.) --David V. (diskuze) 9. 11. 2021, 17:59 (CET)

    Infobox - sídlo světa

    Díval jsem se, že {{Infobox - sídlo světa}} zarovnává odkaz na commonscat doleva, dříve to podle mě bylo stejně jako např. u {{Infobox - české sídlo}} zarovnané na střed (žádné související změny v šablonách ani v modulech jsem neviděl). (Pokud tomu tak nebylo, tak by to i tak stálo za sjednocení). — Draceane diskusepříspěvky 7. 11. 2021, 12:51 (CET)

    8. 11. 2021, 21:34 (CET)

    Šablona:Galerie

    Zdravím! Nevím zda se jedná o chybu/bug ve Vizuálním editoru, nebo zda je to mým zařízením, ale už párkrát se mi stalo, že pokud jsem chtěl opravit chyby v šabloně {{Galerie}} stalo se mi, že se změny (pouze ty v šabloně) neuložili a uložili se, až když jsem editoval tyto chyby ve zdrojovém kódu. Díky --Felix220 (diskuse) 9. 11. 2021, 17:15 (CET)

    Na podobný problém jsem upozorňoval již zde, a to v souvislosti s galerií, zatím také pravděpodobně neopraveno. --David V. (diskuze) 9. 11. 2021, 17:54 (CET)
    Díky že jsi napsal, až teď jsem si všiml že mám špatnou šablonu, také to mám u galerie. A co jsem letmo pročítal tvou diskusi, mám přesně stejný problém – oprava pomlček a ty se pouze v té šabloně neuloží.--Felix220 (diskuse) 9. 11. 2021, 18:11 (CET) Opraven název tématu na správný, ať nedojde k nedorozumění. --Felix220 (diskuse) 9. 11. 2021, 18:15 (CET)

    Odrážka se nezobrazuje

    Dobrý den, narazil jsem na nefungující odrážku (před odkazem na IMDb v externích odkazech), i když ve zdrojovém kódu je zřejmě zadaná standardně. Nevíte někdo, je je problém? Nepomohlo ani přidání údajů z Wikidat. --Patrik L. (diskuse) 12. 11. 2021, 20:03 (CET)

    @Patrik L.: Opraveno, problém byl zde. --David V. (diskuze) 12. 11. 2021, 20:06 (CET)

    Wikicesty

    Dobrý den, šablona:Wikicesty nefunguje. Po otevření odkazu se nezobrazí příslušná stránka a místo toho dojde k přesměrování na titulní stránku Wikicest. --Petr Kinšt (diskuse) 14. 11. 2021, 19:50 (CET)

    Šablona samotná dělá to, co má -- odkáže na https://cs.wikivoyage.org/wiki/Belgie. Jelikož české Wikicesty zatím neexistují, dojde k přesměrování na inkubátor. Z nějakého důvodu ovšem servery WMF přesměrují vždy na hlavní stránku inkubovaného projektu.
    Zajímavé je, že https://cs.wikivoyage.org/w/index.php?title=Belgie funguje, jak má. Nahlášeno jako https://phabricator.wikimedia.org/T295654. --Martin Urbanec (diskuse) 14. 11. 2021, 20:24 (CET)

    15. 11. 2021, 23:05 (CET)

    22. 11. 2021, 21:00 (CET)

    Šablony husitských bitev

    V článcích, kde jsou šablony {{Bitvy pozdního husitství}} a {{Husitské bitvy}} se pod nimi nějak zbytečně objevuje výrazná mezera. Nedá se to opravit? --46.135.7.242 23. 11. 2021, 19:35 (CET)

    HotovoHotovo Mělo by být opraveno (WP:NOM). — Draceane diskusepříspěvky 23. 11. 2021, 22:28 (CET)
    Díky! --46.135.7.242 23. 11. 2021, 22:29 (CET)
    @Draceane: Ještě by bylo dobré opravit vkládání textu „[[Kategorie:Monitoring:Články s odkazem na autoritní záznam|]]“ před šablonou {{NK ČR}} – např. v Ludmila Švagrovská. --46.135.7.242 23. 11. 2021, 23:00 (CET)
    Ona ta šablona nepředpokládá, že by osoba neměla žádná autoritní data. Ostraněno. --JAnD (diskuse) 24. 11. 2021, 10:40 (CET)
    Díky! --46.135.7.242 26. 11. 2021, 07:37 (CET)

    špatně funguje tracker

    dnes jsem nahrál na commons celkem 281 fotografií z Červeného Kostelce. (Tiket č. 2223 Ulice v Červeném Kostelci). Při použití trackeru na https://tracker.wikimedia.cz/ticket/2223/ jsem vybral všech 281 fotek a potvrdil jejich výběr. Když se však podívám na uvedený tiket, tak se mi po stisku tlačítka Ukázat média ukáže, že je nahráno pouze 178 fotek @Martin Urbanec:--Petr1888 (diskuse) 25. 11. 2021, 13:10 (CET)

    @Petr1888 Tlačítko Ukázat média pracuje správně – k tomuto tiketu je v tuto chvíli skutečně přiřazeno pouze 178 fotek (jejich seznam je tady). Když kliknete na Upravit média, změníte počet obrázků k načtení třeba na 200 a kliknete na Hledat, zjistíte, že Tracker k přidání nabízí třeba c:File:Červený Kostelec - ulice Bř. Kafky.jpg anebo c:File:Červený Kostelec - ulice 17. listopadu 02.jpg. Tyto dvě fotografie v seznamu fotek u tiketu vůbec nevidím.
    Můžete prosím zkusit přidat zbylé fotografie znovu? Pokud by se to z nějakého důvodu nepodařilo, dejte vědět, a mohu to zkusit já.
    S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 25. 11. 2021, 17:42 (CET)
    no tak tracker funguje opět špatně. Když bylo nastaveno zobrazení 25 fotek, tak nenačetl žádnou novou, po změně počtu zobrazených na 200 se zbývající nenaštené fotky načetly. Všechny jsem je tedy označil a stiskl tlačítko Potvrdit výběr médií. Po načtení však tlačítko Ukázat média ukazuje, že je načteno pouze 180 fotek. @Martin Urbanec: --Petr1888 (diskuse) 26. 11. 2021, 07:25 (CET)
    @Petr1888 Kouknul jsem se do serverových logů, z nějakého důvodu se zobrazuje v seznamu fotek k přidání "File:Červený Kostelec - ulice Gen. Kratochvíla.jpg", i když už v tiketu je (a na tom to selže). Zkusím to opravit, ale zatím jsem se k tomu nedostal. Zkuste prosím nezaškrtávat při přidávání "File:Červený Kostelec - ulice Gen. Kratochvíla.jpg", pak by to mělo projít (pokud tam není ještě jedna s tímže problémem). --Martin Urbanec (diskuse) 27. 11. 2021, 09:47 (CET)

    ːpo nezaškrtnutí fotky "File:Červený Kostelec - ulice Gen. Kratochvíla.jpg" načtení proběhlo. Díky. --Petr1888 (diskuse) 27. 11. 2021, 10:12 (CET)

    @Petr1888 Jsem rád, že to pomohlo. Pokusím se tu chybu opravit, ale zatím jsem nezjistil, kde k ní došlo. --Martin Urbanec (diskuse) 27. 11. 2021, 10:42 (CET)

    Nefunkční obrázky

    Dobrý den, jsem jediný, komu nefungují obrázky? Vypadá to u mě nějak takto, ale třeba hlavní strana běží bez problémů. Nezáleží na prohlížeči ani zařízení, takže se o tom s největší pravděpodobností ví. --Patrik L. (diskuse) 26. 11. 2021, 13:47 (CET)

    @Patrik L.: Namátkou jsem teď prolezl několik článků a obrázky se mi načítají. Od rána v tomto směru neregistruji žádný problém. --MIGORMCZ (diskuse) 26. 11. 2021, 13:53 (CET)
    Přikládám další dokumentaci této zvláštní situace: [159] – když chci rozkliknout načítající se obrázek. Když si vezmeme třeba tento odkaz, tak mně to píše, že odpověď trvala příliš dlouho (ERR_CONNECTION_TIMED_OUT). --Patrik L. (diskuse) 26. 11. 2021, 13:55 (CET)
    VyřešenoVyřešeno Vyřešeno, chyba nakonec nebyla na straně WMF. --Patrik L. (diskuse) 26. 11. 2021, 18:56 (CET)

    ISSN v referencích

    Zdravím, narazil jsem na problém s odkazováním na ISSN. V infoboxech to funguje (například článek Pravda (slovenský deník)). Tam to odkáže na web ISSN Portal (viz https://portal.issn.org/resource/issn/1336-197X). Když je ale stejné ISSN uvedeno v citační šabloně {{Citace elektronického periodika}}, po kliknutí na něj to vede na web WorldCat (viz https://www.worldcat.org/issn/1336-197X), kde to ovšem napíše hlášku: Stránka, kterou hledáte, neexistuje. Je možné, že máte starý odkaz nebo jste URL zadali nesprávně. Zkoušel jsem to s více ISSN (konkrétně periodika Pravda a Zdopravy.cz) v článku Elektrická jednotka 495.95. Tak a teď můj dotaz. Nešlo by to opravit tím, že by i citační šablona odkazovala na web ISSN Portal, tak jako infobox? --MIGORMCZ (diskuse) 26. 11. 2021, 11:23 (CET)

    Tohle asi bude záležitost Modul:Citace, takže ping @Jvs:. U toho infoboxu se dívám, že odkaz je jen při přebírání z WD (viz Pravda), ale při lokálním vyplnění ne (viz Lidové noviny). To by asi taky nebylo špatné upravit. --Harold (diskuse) 27. 11. 2021, 09:57 (CET)
    Modul:Citace sestavuje odkaz stejně jako {{ISSN}} (tj. přidá prefix http://worldcat.org/issn/), z nějakého důvodu nefungují odkazy u periodik Pravda ISSN 1336-197X a Zdopravy ISSN 2570-7868, ale funguje např. Nature ISSN 0028-0836 nebo European journal of protistology ISSN 0932-4739. {{Infobox - periodikum}} přidá prefix https://portal.issn.org/resource/issn/ (řeší se to někde v modulu Wikidata), zdá se, že tato databáze funguje pro více periodik, ale zas neposkytuje tak bohaté informace. Úprava v modulu by nebyla těžká, ale nevím, jaké řešení je vhodné – možná odkazovat na obě databáze? V každém případě bych to raději řešil úpravou šablony {{ISSN}} a jejím zavoláním, aby řešení bylo jednotné (dodatečná poznámka: ovšem toto řešení může zase dříve narazit na limity vnořených šablon). --Jvs 27. 11. 2021, 17:14 (CET)
    Infobox (modul) formátuje odkaz podle d:Property:P236#P1630. --Matěj Suchánek (diskuse) 28. 11. 2021, 11:04 (CET)

    Oba odkazy

    Použita provizorní šablona zobrazující oba odkazy:

    --Jvs 27. 11. 2021, 17:24 (CET)

    Pomalý editor kódu

    @Martin Urbanec:Při editaci zejména delších článků (celých, ne přímo sekcí) se mi (posledních několik dní) stává, že kurzor v editoru (WE2010) dost zamrzá, je zpomalený, nebliká, nejde vybírat dvojklikem, trojklikem. Čím více se člověk snaží něco upravit a čím déle je editační okno otevřené, tím je to horší. Ve výsledku mi nejde rozumně článek editovat. Zaznamenáno min. na dvou počítačích (nejsou to žádné šunky, hardware bych z toho nepodezíral; navíc při jiných činnostech se prohlížeč neseká), s různými připojeními, pouze ale s Chromem 96.0 – podezírám z toho nejvíce právě tento prohlížeč po aktualizaci (proběhla u obou strojů právě během tohoto týdne), Firefox mi např. funguje normálně. 1) Mohl by prosím toto chování ověřit i někdo jiný? (Třeba zde.) Má někdo nápad co s tím? Hlásit na Phabricator je evidentně blbost... — Draceane diskusepříspěvky 27. 11. 2021, 18:31 (CET)

    @Draceane: Pokud se jedná o to, o co myslím, že by se mohlo jednat, tak jsem situaci vyřešil vypnutím kontroly pravopisu v prohlížeči. Ale detailně jsem nehledal, proč se to děje. --RiniX (diskuse) 27. 11. 2021, 18:38 (CET)
    V mobilu totéž. Já měl také podezření na kontrolu pravopisu. Později se to ale samo uklidnilo. B.mertlik (diskuse) 27. 11. 2021, 18:44 (CET)
    Díky za reakce, vyzkouším. — Draceane diskusepříspěvky 27. 11. 2021, 18:46 (CET)
    Zkus to taky otestovat v bezpečném režimu (safemode=1). Jinak co dokáže editory kódu hodně zpomalovat, je taky nástroj pro zvýrazňování syntaxe. --Matěj Suchánek (diskuse) 28. 11. 2021, 11:00 (CET)
    Jo, je pravda, že tomu pomohla obě opatření (i každé zvlášť). Ale bez CodeMirroru bych už si život představit nedokázal, kontrolu pravopisu jakožto gramatický fašoun asi oželím spíš. — Draceane diskusepříspěvky 29. 11. 2021, 13:34 (CET)

    Šablona Datum úmrtí a věk

    Zdravím, zjistil jsem, že šablona {{Datum úmrtí a věk}} funguje v některých případech trošku zvláštně. Konkrétně třeba tento případ, na který jsem narazil.

    V dokumentaci šablony se píše: V případě, že je znám pouze rok nebo rok a měsíc, je možné místo neznámých parametrů vyplnit 0 (nulu). Šablona v tom případě může místo čísla vložit rozmezí dvou let:

    {{Datum úmrtí a věk|2003|4|5|1967|0|0}} zobrazí 5. dubna 2003 (ve věku 35–36 let)

    Pokud ale člověk zkusí nulu dosadit na pozici dne úmrtí, šablona začne vkládat předchozí měsíc. Tedy například:

    {{Datum úmrtí a věk|2003|4|0|1967|4|5}} zobrazí ?. března 2003 (ve věku 35–36 let)

    Snažil jsem se podívat, zda bych to nezvládl předělat sám, ale nejsem v takových šablonách příliš zdatný. Byl by někdo šikovnější prosím ochotný toto opravit? Díky. --Bilykralik16 28. 11. 2021, 23:24 (CET)

    OpravenoOpraveno Opraveno. {{Datum úmrtí a věk|2003|4|0|1967|4|5}}?. dubna 2003 (ve věku 35–36 let).
    Funkce #time totiž interpretuje 2003-4-0 jako 2003-03-31 (a podobně 2003-0-0 jako 2002-11-30). Je zapotřebí trik, který tohle řeší. Stejný problém měla i šablona {{Datum narození a věk}}. --Matěj Suchánek (diskuse) 29. 11. 2021, 09:55 (CET)

    29. 11. 2021, 22:13 (CET)

    Chyba v LocMap v infobox - hora

    Hezký den, také vidíte chybovou hlášku v infoboxu v článku Malý Rabštýn? Nevím, čím je způsobena. Screenshot chyby na https://ibb.co/BPD9PL4. Díky za pomoc, --Vojtěch Dostál (diskuse) 5. 12. 2021, 19:43 (CET)

    @Vojtěch Dostál: S tím jsem se setkal, když kolega Chrz upravoval výskyty České republiky. Může za to kombinace parametru stát a šablony {{Vlajka a název}}. Vyřešeno tedy (zatím?) tak, že parametr obsahuje jen text „Česko“. --David V. (diskuze) 5. 12. 2021, 19:47 (CET)
    Nebude to úpravami infoboxu {{Infobox - hora}}? User:Ben Skála tam letos přidával přebírání státu z WD. --Harold (diskuse) 5. 12. 2021, 20:07 (CET) Btw: Kategorie:Údržba:Články s chybným voláním šablon --Harold (diskuse) 5. 12. 2021, 20:21 (CET)
    Problém je spíš v mapě, protože používá parametr stát, do kterého lze vložit cokoliv, nevynucujeme u něj, aby to byl prostý název státu, jak to potřebuje pomocná šablona. --Matěj Suchánek (diskuse) 6. 12. 2021, 09:43 (CET)

    6. 12. 2021, 22:57 (CET)

    13. 12. 2021, 23:25 (CET)

    Wikipedie:Poslední změny/Diskuse

    Na stránce Wikipedie:Poslední změny/Diskuse, odkazované z Posledních změn, nefunguje seskupování změn téže stránky. Možná na stránce chybí nějaký javascriptový kód. Na přímém odkazu [163] seskupování funguje. Šlo by to opravit? --Jvs 16. 12. 2021, 08:47 (CET)

    Fungovalo by to s enhanced=1. Takhle se evidentně bere výchozí nastavení webu (kde to je vypnuté) a nastavení uživatele to ignoruje. Nevím, zda trvat na tom, aby se nastavení projevovalo i do zobrazení stránek, když trend je spíš opačný... --Matěj Suchánek (diskuse) 19. 12. 2021, 20:14 (CET)
    Děkuji za navedení. Přidal jsem tedy enhanced=1 do Wikipedie:Poslední změny/Diskuse a Wikipedie:Poslední změny/Diskuse/Anonymní. --Jvs 20. 12. 2021, 17:42 (CET)

    20. 12. 2021, 23:04 (CET)

    Mistrovství světa ve fotbale 1954 (soupisky)

    Zdravím. Měl bych takový dotaz nemáte tušení proč na této stránce hlásí chybu příliš mnoho volání #time a na jiných nikoliv např. Mistrovství světa ve fotbale 1958 (soupisky) (stejný pečet družstev 16). Šlo by to opravit? --Zoner60 (diskuse) 21. 12. 2021, 14:21 (CET)

    Nejspíš proto, že jich je tam příliš mnoho. Největším konzumentem volání je evidentně {{Datum úmrtí a věk}}, takže jako řešení se nabízí šablonu nepoužívat, neboť dožitý věk osoby se už nemění (navíc to viditelně zpomaluje načítání stránky). (Je možné, že se problém objevil kvůli mé opravě #Šablona Datum úmrtí a věk.) --Matěj Suchánek (diskuse) 21. 12. 2021, 14:37 (CET)
    HotovoHotovo Hotovo. Použil som en:Substitution (okrem posledného použitia volania šablóny). Takže je to už ok. Hoci možno nie celkom technicky excelentne. ✍️ Dušan Kreheľ (diskuse) 21. 12. 2021, 16:09 (CET)

    Community Wishlist Survey 2022 is coming. Help us!

    The Community Wishlist Survey 2022 starts in less than two weeks (Monday 10 January 2022, 18:00 UTC). We, the team organizing the Survey, need your help.

    Only you can make the difference

    How many people will hear and read about the Survey in their language? How many will decide to participate? Will there be enough of you to vote for a change you would like to see? It all depends on you, volunteers.

    Why are we asking?

    • We have improved the documentation. It's friendlier and easier to use. This will mean little if it's only in English.
    • Thousands of volunteers haven't participated in the Survey yet. We'd like to improve that, too. Three years ago, 1387 people participated. Last year, there were 1773 of them. We hope that in the upcoming edition, there will be even more. You are better than us in contacting Wikimedians outside of wikis. We have prepared some images to share. More to come.

    What is the Community Wishlist Survey?

    It's an annual survey that allows contributors to the Wikimedia projects to propose and vote for tools and platform improvements. Long years of experience in editing or technical skills are not required.

    Thanks, and be safe and successful in 2022! SGrabarczuk (WMF) (talk) 29. 12. 2021, 04:15 (CET)