Haiphong

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Haiphong
Hải Phòng
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška12 m n. m.
StátVietnamVietnam Vietnam
Haiphong
Haiphong
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha1 527,4 km²
Počet obyvatel2 103 503 (2015)
Hustota zalidnění1 377,2 obyv./km²
Etnické složeníVietnamci
Správa
Oficiální webhaiphong.gov.vn/trang-chu
Telefonní předvolba225
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Haiphong (česky někdy přepisováno též Haifong[1] podle výslovnosti; vietnamsky Hải Phòng) je třetím největším městem Vietnamu po Ho Či Minově Městě (Saigonu) a Hanoji. Toto severovietnamské průmyslové město obývá přibližně 2,10 milionu obyvatel a je zároveň i významným námořním přístavem.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Založení obydlené osady, z níž po staletích vyrostlo město Haiphong, bývá přisuzováno národní hrdince Lê Chân, která se aktivně účastnila národního povstání proti čínské nadvládě, vedeného sestrami Trungovými v letech 40–43 n. l. V té době prý bylo místo pojmenováno An Biên. V bezprostřední blízkostí místa se později odehrály důležité bitvy o udržení vietnamské nezávislosti – šlo o střety v ústí řeky Bach Dang (vietnamsky Bạch Đằng) v letech 938 a 981 proti čínské flotile a v r. 1288 pak proti flotile mongolské, kde se vyznamenal vojevůdce Tran Hung Dao (vietnamsky Trần Hưng Đạo).

Jméno Haiphong odráží právě významnou roli, již místo sehrálo z hlediska národní obrany (hải = moře; phòng = obrana). Díky své poloze v deltě Rudé řeky a blízkosti k čínské hranici se město stalo během staletí důležitým přístavem s čilým obchodním ruchem. Po nastolení francouzské správy ke konci 19. století se město změnilo v nejdůležitější námořní základnu Francouzů v tehdejší Francouzské Indočíně. Přes poválečné vyhlášení nezávislosti a založení Vietnamské demokratické republiky v září 1945 se právě Haiphong, jakožto důležitý strategický bod, stal předmětem sporu s Francií, která si nadále nárokovala zdejší celní kontrolu. Spor posléze vyústil v listopadu 1946 v bombardování města, při němž bylo zabito několik tisíc civilistů. Další bombardování utrpěl Haiphong v době konfliktu s USA, zejména v roce 1972, kdy Američané chtěli tento nejdůležitější severovietnamský námořní přístav vyřadit z provozu.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V současnosti plní Haiphong nadále roli nejvýznamnějšího námořního přístavu severního Vietnamu a také zůstává jedním z hlavních průmyslových center země. Přispívá k tomu jeho příhodná zeměpisná poloha (delta Rudé řeky, Jihočínské moře, blízkost čínské hranice) i dostatek nerostných surovin v okolí. Haiphong je jedním z pěti vietnamských měst, která mají status „města pod ústřední správou“, což odpovídá statutu provincie.

Vztahy s Československem[editovat | editovat zdroj]

V 50. letech 20. století pomohlo tehdejší Československo postavit v Haiphongu Nemocnici československo-vietnamského přátelství, v níž působili i českoslovenští lékaři. V 90. letech se Česko podílelo znovu na obnově jejího zařízení.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BERÁNEK, Tomáš, et al. Index českých exonym: standardizované podoby, varianty = List of Czech exonyms: standardized forms, variants. 2., rozš. a aktualiz. vyd.. vyd. Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2011. 133 s. (Geografické názvoslovné seznamy OSN - ČR). ISBN 978-80-86918-64-8. S. 33, 125. Standardizované jméno: Haifong. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]