Portál:Vietnam

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vietnam (vietnamsky Việt Nam), celým názvem Socialistická republika Vietnam (vietnamsky Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam), je stát v jihovýchodní Asii, na východě poloostrova Zadní Indie při pobřeží Jihočínského moře, s více než dvoutisíciletou historií. Jeho sousedy jsou Kambodža, Čína, Laos. Počet obyvatel dosahuje 86 milionů. Hlavním městem je Hanoj. V zemi vládne komunistická strana, která však dovoluje soukromé podnikání.

Více o Vietnamu.

ZAJÍMAVOSTI

Víte, že…

kur domácí byl vyšlechtěn z divokého kura bankivského již před 10 000 lety v oblasti dnešního Vietnamu ?
… nejdelší lanovka přes moře se nachází ve Vietnamu a vede z města Nha Trang na ostrov Hon Tre ?

… prvním vietnamským kosmonautem byl Phạm Tuân?

ČLÁNEK

Antické město Hoi An

Hoi An (vietnamsky Hội An) je malé město ve středním Vietnamu, v provincii Quang Nam (vietnamsky Quảng Nam), situované při ústí řeky Thu Bon (vietnamsky Thu Bồn). V roce 2002 mělo přes 80 000 obyvatel . Od 16. století bylo toto místo významným námořním přístavem, významným pro celý region pevninské části Jihovýchodní Asie. Evropané znali město v době jeho největší slávy v 16.-17. století pod jménem Faifo. Díky tomu, že se zde usazovali cizí obchodníci, smísilo se zde při výstavbě města velké množství architektonických stylů. Historické jádro města se dochovalo v autentické podobě do dnešních dnů a je památkově chráněno. Pro svůj jedinečný ráz a zachovalost byl Hoi An v roce 1999 připsán do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

POMOZTE

NOVÉ ČLÁNKY

KATEGORIE

OBRÁZEK

Ha Long (vietnamsky vịnh Hạ Long) je zátoka ve Vietnamu v Tonkinském zálivu a v roce 1994 byla zapsána do Seznamu světového dědictví UNESCO.
Archiv

ŠABLONY

  • Najdete-li článek týkající se Vietnamu, vložte prosím na jeho konec šablonu {{Portál Vietnam}}.
  • Dále můžete také pomoci označováním pahýlů o Vietnamu šablonou {{Pahýl}}.

INFORMACE

  • Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Vietnam}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, viz návod.
  • Pokud chcete navrhnout zajímavost, článek či obrázek, který by se na portálu mohl objevit, neváhejte pište své návrhy.