Portál:Čína

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vítejte upravit


Čína (čínsky v českém přepisu Čung-kuo, pchin-jinem Zhōngguó, znaky zjednodušené 中国, tradiční 中國; doslova „Říše středu“) je geografická oblast a historické území v Asii ovládané v současné době převážně Čínskou lidovou republikou (ČLR). Spolu s Čínskou republikou na Tchaj-wanu se obě dvě země od přelomu 40. a 50. let minulého století pokládají za právoplatného nástupce původní „jednotné“ Číny a uznávají existenci pouze jedné jediné Číny. Pokračování článku…

Zajímavosti upravit
Víte, že…

hymna Čínské lidové republiky byla původně titulní píseň vlasteneckého filmu z roku 1935 a jako hymna byla poprvé hrána v Praze?
…i když první linka metra v Šanghaji byla otevřena až v roce 1993, již roku 2010 se síť se svými 439 km stala nejrozsáhlejší na světě?
…čínský císař Čeng-te se roku 1517 musel vrátit z cesty na hranici s Mongolskem, protože 50 km od Pekingu mu úředník strážící průsmyk Ťü-jung zavřel bránu a nepustil ho dál?
lisovaný čaj dříve sloužil i jako platidlo?

Článek upravit
Čínská džunka ze 14. století

Loďstvo Čeng Chea byl svaz snad až 250 lodí sestavený počátkem 15. století v čínské říši Ming. Za vlády císařů Jung-leho a Süan-teho, pod vedením Čeng Chea, uskutečnilo sedm plavebříše Ming (jak se tehdy nazývala Čína) do jihovýchodní Asie, na Cejlon a do jižní Indie. Při některých výpravách doplulo až do HormuzuPersii, samostatné eskadry dorazily do přístavů Arábie a východní Afriky.

Lze-li věřit čínským pramenům 16. a 17. století, největší plavidla loďstva, takzvané „lodě pokladů“, velikostí vysoce převyšovaly dřevěné plachetní lodě postavené v Evropě v době rozkvětu stavby dřevěných plachetnic v 18. a na počátku 19. století, a byla srovnatelná s největšími kdy existujícími plachetními loděmi. Soudobé prameny ani hmotné důkazy však obří velikost nepotvrzují, proto diskuze o velikosti lodí pokladů trvá.
Pokračování článku...

Obrázek upravit

Kopie knihy Umění války od Sun-c’, zhotovená na bambusových dřívkách; součást sbírky Kalifornské univerzity, Riverside.
(klikněte na obrázek pro zvětšení)

O Portálu upravit
  • Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Čína}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. nad šablonou {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, viz návod.
  • Do krátkých pahýlů o Číně se mj. vkládá šablona {{Pahýl}}