Portál:Izrael

Tento portál patří mezi dobré v české Wikipedii. Kliknutím získáte další informace.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Portál Izrael Izraelská vlajka

פורטל ישראל‎ – بوابة إسرائيل
Zahrady Bahá'í v Haifě Galilejské jezero Zeď nářků v Jeruzalémě
Tento článek patří mezi nejlepší v české Wikipedii.
Tento článek patří mezi nejlepší v české Wikipedii.
Státní znak Izraele
Státní znak
Izraelská vlajka
Izraelská vlajka
Izraelská hymna Izraelská hymna

Pozice Izraele ve světě

Izrael (hebrejsky: יִשְרָאֵל, Jisra'el; arabsky: إسرائيل, Isrá'íl), oficiálně Stát Izrael (hebrejsky: מְדִינַת יִשְרָאֵל, zvuk Medinat Jisra'el; arabsky: دولة ,إسرائيل Daulat Isra'íl), je stát na Blízkém východě v oblasti jihozápadní Asie, kde leží při východním pobřeží Středozemního moře. Na severu sousedí s Libanonem, na severovýchodě se Sýrií, na východě s Jordánskem a na jihozápadě s Egyptem. K Izraeli přiléhá i Západní břeh Jordánu a Pásmo Gazy, tj. území částečně spravovaná Palestinskou autonomií – tato území jsou Izraelem okupována od šestidenní války v roce 1967. Izrael je se svou populací 7 337 500 obyvatel, z níž většinu (76 %) tvoří Židé, jediným židovským státem na světě. Je rovněž domovem izraelských Arabů, křesťanů, Drúzů a Samaritánů, stejně jako jiných náboženských a etnických menšin.

Moderní stát Izrael se odvolává na biblickou myšlenku Země izraelské, jejíž zaslíbení tvoří jeden z ústředních motivů judaismu po více než tři tisíce let. Po první světové válce ustanovila Společnost národů Britský mandát Palestina s cílem vytvořit „domovinu pro židovský lid“. V roce 1947 Organizace spojených národů schválila rozdělení Mandátu Palestina na dva státy – židovský a arabský. Přestože Liga arabských států tento plán odmítla, Izrael na jeho základě vyhlásil 14. května 1948 nezávislost a v následující vítězné válce o nezávislost rozšířil své hranice nad rámec plánu OSN na rozdělení Palestiny. Od té doby trvá mezi Izraelem a sousedícími arabskými zeměmi konflikt, který vyústil v několik válek a desetiletí násilí, trvající dodnes. Se dvěma sousedícími zeměmi (Egypt a Jordánsko) však Izrael už mírové smlouvy podepsal a nyní usiluje o dosažení dohod s Palestinci. (více...)

e

Kvalitní články

Ikona Nejlepšího článku Nejlepší články (7):

Ikona Dobrého článku Dobré články (28):

Ikona článku týdne Články týdne (13):

e

Měsíc březen v historii

e

Témata

e

Kategorie

e

Pomozte

Je stále mnoho článků, které nám chybí, či které je třeba vylepšit. Možná sami o nějakém takovém víte. Neváhejte jej proto připsat do níže uvedeného seznamu.

Chybějící články
Články k rozšíření a zkvalitnění

e

Informace
  • Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Izrael}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, viz návod.
  • Můžete se zapojit do WikiProjektu Izrael.
  • Chybí vám nějaký článek? Uveďte ho v diskusi nebo seznamu úkolů WikiProjektu; pokusíme se požadovaný článek zpracovat.

e

Wikimedia

e

Příbuzné portály