Skopus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skopus
הר הצופים
Skopus
Skopus

Vrchol826 m n. m.
Poloha
SvětadílAsie
StátIzraelIzrael Izrael
PohoříJeruzalém
Souřadnice
Skopus
Skopus
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skopus (hebrejsky הר הצופים‎, Har ha-Cofim; arabsky جبل المشارف‎, Džabal al-Mašárif nebo جبل سكوبس‎, Džabal Skúbus; anglicky Mount Scopus) je vrch ve východním Jeruzalémě, vysoký 826 metrů.

Směrem na západ je obrácený k Starému Městu, směrem na východ k Judské poušti. Poutníci přicházející do města ze severu spatří z vrchu Skopu poprvé Staré Město a Jeruzalémský chrám. Odtud pochází jeho název v hebrejštině (doslova: Hora pozorovatelů) i v řečtině (σκοπός – vyhlídka). Skopus je známý také jako strategický bod obrany Jeruzaléma v první židovské válce: odtud zahájily římské legie v roce 70 útok na město.

Na rozdíl od zbytku východního Jeruzaléma vrch Skopus existoval od války za nezávislost v roce 1948 až do roku 1967 jako izraelská exkláva na jordánském území. Vlastnictví vrchu Skopus Izraelem je mezinárodně uznáváno. Od roku 1980 leží Skopus v rámci oficiálních izraelských hranic města Jeruzaléma.

Na vrchu Skopu se nachází kampus Hebrejské univerzity a Nemocnice Hadasa. Na jihozápadních svazích se rozkládá Národní park Emek Curim.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Skopus na slovenské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]