Diskuse s wikipedistou:Dušan Kreheľ/Vývoj počtu obyvatel (SK)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Harold

@Dušan Kreheľ: Upozorňuji, že šablona má nevhodný název evokující jakousi subšablonu šablony {{Slovensko}}, což není vyhovující. Velkou výhradu mám ke koncepci: podle čeho jsou do šablony vybrány právě roky 1993, 1999, 2006, 2013, 2019 a 2020, přičemž údaj z roku 1993 je navíc z jiného data? V článcích o sídlech v ČR se běžně uvádí do podobných tabulek pouze údaje ze sčítání lidu (zhruba 10leté intervaly), samozřejmě již od roku 1869. Slovenská sídla taky přece nevznikla až 1. 1. 1993... --Harold (diskuse) 13. 4. 2021, 21:27 (CEST)Odpovědět

@Harold:
Názov bol zvolený podľa idey, že všetky mapky týkajúce sa Slovenska začnú s textom „Slovensko“ a následne s lomítkom. Berúc to ako definíciu nejakého menného priestoru. Tým pádom mapka slovenského {{Slovensko}} by sa mala volať {{Slovensko/Kraje}}, keďže môžme mať viac šablón týkajúcich sa rýdzo Slovenska.

roky:

  • Šablón ma poskytnúť štatistiku vývoja obyvateľstva za obdobie vzniku SR republiky. Údaje sú zo štatistického úradu SR, ktoré nahlasujú obce (trvalý pobyt najskôr asi iba). Cieľom šablóny je trend za posledný rok a roky. Ďalšia tabuľka o zastúpení vierovyznania obyvateľov by bola už podla sčítanie (tj. raz za 10 rokov). Štatistická tabuľka podľa trvalého pobytu a druhá podľa sčítania obyvateľov ma každá svoje plusy a mínusy. Svojím spôsobom máme dve zdroje dát, tak prečo sa nenechať obohatiť obidvoma zdrojmi?.
  • Tabuľka ma cieľ byť pridaná tam, tak kde nie sú žiadne také dáta o obci alebo meste. Samozrejme, pokiaľ je tam iná podobná tabuľka alebo graf, tak sa nemusí pridať táto šablóna a prípadné sa môže aktualizovať existujúca. Cieľom je obohatiť existujúce chudobnejšie stránky, nie vytvárať nejaký štandard, kde nič iné ostatne nie je povolené.
  • Roky sú vyberané ako interval približné 365 dni. Povinný je dátum vzniku Slovenskej republiky (čo je akoby 31.12.1992, lež reálne k tomu je plus 1 deň) a posledný rok s dátami. Dátumy som (približné) dával vždy 31.12. každé 7x365 dní. A tiež pridal aj dátum 2019, kedže je ešte ďalšia podmienka, že posledné dva roky (od súčastnosti) musia byť na porovnanie.

✍️ Dušan Kreheľ (diskuse) 13. 4. 2021, 22:11 (CEST)Odpovědět

Nevím, které mapky máš na mysli, ale šablony se takto nepojmenovávají. Před záváděním nového systému do praxe je myslím lepší zjistit si stávající stav a v případě velkých změn tyto změny nejprve navrhnout v diskusi.
Dívám se, že něco podobného řešíš i na slovenské wiki, a že i tam Teslaton napsal, že tento výčet roků v podstatě působí jako ad hoc výběr, pro čtenáře i editory je nepochopitelný a neintuitivní. Jak jsem uvedl, je v podstatě územ uvádět v podobných tabulkách s počtem obyvatel data ze sčítání lidu, nikoliv každoroční statistiky (které lze doplnit na Wikidata), nebo výběr z nich v (kvazi)náhodných letech. Na základě diskusí (naposledy shrnuto na Wikipedie:Pod_lípou_(technika)/Archiv_2020-1#Aktualizace_počtu_obyvatel) se v článcích o českých sídlech uvádí počty bydlících lidí (Český statistický úřad), nikoliv evidovaných k trvalému pobytu (Ministerstvo vnitra). Jestli jsou na Slovensku tyto statistiky rozděleny obdobně, tak by nebylo špatné dodržovat již zavedený systém. Důvod opomíjet období před rokem 1993 nevidím.
Zdá se mi, že založení této šablony s tímto konkrétním obsahem nebylo úplně promyšlené, ale bylo provedeno poněkud bez znalosti místních zvyklostí, bez návaznosti na další obdobný obsah a bez encyklopedického pohledu na širší souvislosti. --Harold (diskuse) 14. 4. 2021, 08:43 (CEST)Odpovědět
@Harold:Niečo som čítal z toho linkovaného odkazu. Žiaden údaj nie je a ani nebude 100 % správny. Takže, ak niekto chce neposkytnúť reálne údaje, tak ich neposkytne. A je jedno aká je štatistika, či trvalý pobyt, sčítanie obyvateľov alebo analýza využívania mobilov.
Mám dáta aké mám. Ak su pred rokom 1993, tak musia byť vhodné na spracovanie (či ok licencia, vhodne na hromadné spracovanie, ...) alebo či sú vhodné (nemiešať dáta z trvalého pobytu a sčítania obyvateľov).
✍️ Dušan Kreheľ (diskuse) 21. 4. 2021, 20:08 (CEST)Odpovědět
U první části reakce vůbec netuším, jak souvisí s problematikou wikitabulek s daty ze sčítání lidu.
Sčítání z dob Rakouska-Uherska již dávno pod autorskou ochranu nespadají (i kdyby v minulosti spadala) a u československých předpokládám, že šlo o státní dílo. Údajná nutnost vhodnosti pro hromadné zpracování mi nepřijde zrovna jako relevantní argument, když se jedná o ručně vyplňovanou šablonu. K míchání dvou typů dat by právě touto tabulkou docházelo, protože jak jsem psal, je standardem do podobných uvádět údaje ze sčítání lidu.
K tomu musím zopakovat i již zmíněný nevhodný název šablony (což je v celkovém kontextu až podružnost) a zcela nelogické a neočekávatelné roky a intervaly... --Harold (diskuse) 21. 4. 2021, 21:37 (CEST)Odpovědět