Armáda spásy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Armáda spásy
Vlajka Armády spásy
Vlajka Armády spásy
Registrace v ČR
Datum25. 9. 2013
Statutární orgán
Názevnárodní velitel
SídloPetržílkova 2565/23, Praha 13-Stodůlky, 158 00
ČlenRichard de Vree
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Rejstřík církví a náboženských společností
Některá data mohou pocházet z datové položky.
William Booth, zakladatel Armády spásy

Armáda spásy (zkratka AS, anglicky Salvation Army) je křesťanská církev s kvazivojenskou strukturou a zároveň charitativní organizace, kterou tato církev provozuje a která je známa především péčí o bezdomovce. Byla založena v Anglii roku 1865. Působí v mnoha státech světa, celkem udává 1,5 milionu členů označovaných jako vojáci, důstojníci, souhrnně salutisté. Učení Armády spásy se také označuje jako salutismus.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Armádu spásy založil metodistický kazatel William Booth (1829–1912) v roce 1865, i když jeho původním úmyslem nebylo zahájit nové náboženské hnutí.[2] Od chvíle, kdy se jako dospívající chlapec obrátil ke křesťanství, měl Booth velký zájem o chudé a nevěřící lidi ve svém městě Nottinghamu v Anglii. V roce 1865 se setkal se skupinkou křesťanů, kteří pořádali setkání ve Východním Londýně, což byla jedna z nejchudších čtvrtí města. Booth se stal vedoucím této skupiny a doufal, že víra promění životy lidí, kteří se pak přidají k místním církvím. Avšak ti, kteří se pod jeho vlivem obrátili, chtěli zůstat s ním a připojit se k jeho službě – a tak začala práce, která byla napřed známa jako „Misie Východního Londýna“ a později jako „Křesťanská misie“. V roce 1878 změnila tato organizace název na Armádu spásy. Během desetiletí se hnutí rozšířilo mimo Británii. Dobře se zavedlo hlavně v Severní Americe.

Na území Československa a Česka[editovat | editovat zdroj]

Armáda spásy zahájila svoji činnost v Československu v roce 1919, registrována byla v roce 1921.[3]

Přečkala obtížnou dobu okupace (19391945). Komunistický režim však její existenci v tehdejším Československu zcela ukončil. Početná skupina jejích členů byla dokonce uvězněna. Krátce po „Sametové revoluci“ v listopadu (1989), požádala skupina křesťanů Armádu spásy, aby zvážila obnovení práce. Tehdejší federální československá vláda měla také velký zájem o odborné a praktické zkušenosti Armády s řešením problémů lidí bez domova. Prezident Václav Havel se setkal s generálkou Evou Burrowsovou a byly navázány přímé kontakty s Ministerstvem práce a sociálních věcí. Armáda spásy v České republice byla registrována MV ČR dne 17. května 1990 jako občanské sdružení.

Armáda spásy v ČR má sídlo v Praze. V jejím čele stojí národní velitel pro Českou republiku. Národní Ústředí zajišťuje styk s Ústředními orgány ČR, koordinuje práci v celé republice, udržuje kontakt s mezi­národní Armádou spásy a vede centrální účetnictví pro veškerá zařízení Armády spásy v ČR.

Konkrétní práce v jednotlivých městech, kde Armáda spásy působí (tedy Praha, Brno, Ostrava, Havířov, Karlovy Vary, Krnov, Opava, Přerov, Šumperk, Kopřivnice, Frýdek-Místek, Bohumín a Čermná ve Slezsku) zahrnuje oblast duchovní i sociální.

Duchovní práce je soustředěna do tzv. sborů, v jejichž čele stojí důstojníci Armády spásy. V současné době je v každém městě působení jeden sbor Armády spásy. Jednotlivá sociální zařízení jsou vedena zahraničními i českými odborníky.

Sociální práce zahrnuje např. péči o bezdomovce, staré a nemocné občany, matky s dětmi, děti a mládež, ale i další formy pomoci podle aktuálních potřeb. Speciální projekty jsou Domovy Přístav v Ostravě – pobytové zařízení se zvláštním režimem pro lidi bez domova v seniorském věku a služby následné péče v Havířově – nabízejí možnost těm, kteří se rozhodli bojovat se závislostmi na alkoholu a gamblingu a potřebují podporu na cestě k trvalé abstinenci.

Dobročinná akce Armády spásy v ČR „Strom splněných přání 2011“ v Praze 6

Dne 25. září 2013 se Armáda spásy stala oficiální registrovanou církví v České republice.[4][5] Občanské sdružení tímto automaticky nezaniklo.

Moto Armády spásy

Armáda spásy provozuje dvě Ordinace pro chudé, první otevřela v roce 2018 v Ostravě, druhou v roce 2022 v Praze-Holešovicích.[6] V roce 2021 navázala spolupráci se spolkem Medici na ulici, v němž zdravotnickou asistenci bezdomovcům poskytují studenti medicíny.[7]

Celosvětová expanze Armády spásy[editovat | editovat zdroj]

V současné době působí Armáda spásy ve 127 zemích na světě. Její mezinárodní ústředí vede v Londýně generál André Cox. Přes 1 100 000 vojáků a 100 000 zaměstnanců pracuje v rozvojových komunitních programech, azylových zařízeních pro bezdomovce, dětských domovech, rehabilitačních centrech, centrech pro děti a mládež, domovech pro seniory, nemocnicích a projektech pro služby vojenským složkám, vězňům a vyhledávání pohřešovaných osob.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.duden.de/rechtschreibung/Salutismus
  2. VOJTÍŠEK, Zdeněk. Polévka, mýdlo, spása. 15. výročí Armády spásy u nás připomnělo i starší minulost. DINGIR online. duben 2006, roč. 9., čís. 1., s. 8 - 9. Dostupné online. ISSN 1212-1371
  3. SKOVAJSA, Marek. Občanský sektor. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-681-0. Kapitola Česká organizovaná občanská společnost ve 20. století, s. 55. 
  4. Výpis z Rejstříku registrovaných církví a náboženských společností: Armáda spásy [online]. Ministerstvo kultury ČR, rev. 2013-10-29 [cit. 2013-10-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-03. 
  5. Armáda spásy se stala novou českou církví - zpravodajský portál iDnes.cz
  6. V pražské ordinaci pro chudé se dveře netrhnou, častými návštěvníky jsou cizinci. Novinky.cz [online]. Borgis, 2022-2-13. Dostupné online. 
  7. ROUN, Jakub. Rozvoj Street Medicine má v České republice zelenou [online]. Armáda spásy, 2021-3-12. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]