Lokomotiva 263: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Výroba a provoz: Lokomotivy se s grafikonem 19/20 na vyškrtnutých tratích již nevyužívají, jejich výskyt v připadě mimořádností není nereálné, obecný popis vozby osobních vlaků zdá se přihodnější.
Bez shrnutí editace
značky: revertováno editace z Vizuálního editoru
Řádek 35: Řádek 35:
{{Lokomotiva patička|[[Seznam českých a slovenských lokomotiv]]}}
{{Lokomotiva patička|[[Seznam českých a slovenských lokomotiv]]}}


'''Lokomotiva 263''' je jednosystémová [[lokomotiva]] určená pro provoz pod [[Železniční napájecí soustava|trakční soustavou]] se [[střídavý proud|střídavým proudem]] o [[Elektrické napětí|napětí]] 25&nbsp;kV,&nbsp;50&nbsp;Hz. Lokomotiva je přezdívána ''princezna''<ref>[http://vlaky.net/servis/sprava.asp?id=15 Vlaky.net: Prezývky elektrických rušňov a jednotiek, parných rušňov]</ref> a dle starého systému značení jí náleží řada '''S&nbsp;499.2'''.
'''Lokomotiva 263''' je jednosystémová [[lokomotiva]] určená pro provoz pod [[Železniční napájecí soustava|trakční soustavou]] se [[střídavý proud|střídavým proudem]] o [[Elektrické napětí|napětí]] 25&nbsp;kV,&nbsp;50&nbsp;Hz. Lokomotiva je přezdívána ''princezna''<ref>[http://vlaky.net/servis/sprava.asp?id=15 Vlaky.net: Prezývky elektrických rušňov a jednotiek, parných rušňov]</ref> (a přezdívá se jí také ''střídavý peršing) a'' dle starého systému značení jí náleží řada '''S&nbsp;499.2'''.


== Vývoj, technika ==
== Vývoj, technika ==

Verze z 18. 1. 2021, 11:29

Šablona:Lokomotiva hlavička Šablona:Lokomotiva nadpis Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva nadpis Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr Šablona:Lokomotiva parametr Šablona:Lokomotiva nadpis Šablona:Lokomotiva parametr Šablona:Lokomotiva parametr Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva parametr odkaz Šablona:Lokomotiva patička

Lokomotiva 263 je jednosystémová lokomotiva určená pro provoz pod trakční soustavou se střídavým proudem o napětí 25 kV, 50 Hz. Lokomotiva je přezdívána princezna[1] (a přezdívá se jí také střídavý peršing) a dle starého systému značení jí náleží řada S 499.2.

Vývoj, technika

Řada 263 je vývojovým pokračováním dříve vyráběných lokomotiv řad 163 a 363 a prakticky vrcholem vývoje celé řady lokomotiv, označované jako x6x. Oproti předchozím typům však došlo k rozsáhlému použití polovodičových dílů, kde umožnily minimalizovat počet stykačů v elektrické části lokomotivy a tím zjednodušit údržbu a zvýšit spolehlivost. Zvnějšku je možné tuto řadu odlišit podle jiných žaluzií a hranatějších oken na boku (stejná skříň byla později použita i pro výrobu posledního realizovaného zástupce této platformy, řady 372). Lokomotivy byly objednány jako plánovaná náhrada starších řad 230 a 240, které měly už v té době za sebou 20 let provozu. Přestože šlo o další zdokonalení a nové lokomotivy vynikaly spolehlivostí a lepšími trakčními vlastnostmi než řady 163/363, bylo vyrobeno pouhých 12 kusů a Československé státní dráhy nakonec daly přednost univerzálnějším dvousystémovým lokomotivám řady 363.

Výroba a provoz

Dva prototypy lokomotivy byly plzeňskou Škodovkou (tovární typ 70E) vyrobeny v roce 1984 a o rok později předány ČSD, kde byly zařazeny do depa Jihlava. Po důkladném zkušebním provozu bylo následně přistoupeno k sériové výrobě, z výše uvedeného důvodu ale bylo nakonec vyrobeno jen dalších deset lokomotiv, které byly dodány v roce 1988 do lokomotivního depa v Bratislavě. Po rozdělení Československa získaly nově vzniklé ČD pouze zmíněné dva prototypy, celá desetikusová série zůstala na Slovensku, kde je nyní provozována Železničnou spoločností Slovensko, jež stroje nasazuje na tratě v oblasti Bratislavy a západního Slovenska elektrizované soustavou 25 kV / 50 Hz. Všechny tamní lokomotivy prošly modernizací, která umožňuje jejich provoz s vratnými příměstskými soupravami (push-pull). Oba české kusy byly v roce 1995 předány do DKV Brno, kde stále zůstávají v provozu. Obdržely korporátní lak ve stylu Najbrt, byly pojmenovány jmény „Máša“ (263.001) a „Dáša“ (263.002) a ve vlastním dvoudenním oběhu slouží k vozbě osobních vlaků.

Odkazy

Reference

Literatura

  • BITTNER, Jaromír. Malý atlas lokomotiv 2009. 1. vyd. Praha: Gradis Bohemia, 2008. 368 s. ISBN 978-80-86-925-05-9. Kapitola Lokomotiva 263, s. 73. 

Související články

Externí odkazy