Severomakedonská kuchyně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Makedonská kuchyně
Tavče gravče, národní jídlo v Severní Makedonii.
Tavče gravče, národní jídlo v Severní Makedonii.
Základní informace
RozšířeníSeverní MakedonieSeverní Makedonie Severní Makedonie
Typnárodní kuchyně
Ingredience
Surovinyvepřové maso, hovězí maso, jehněčí maso, sladkovodní ryby, mořské ryby, zelenina, brambory
Pokrmy
JídlaTavče gravče, Turli tava, Tarator, Kebapi, Polneti piperki (plněná paprika - obvykle naplněný rýží nebo rýží s masem), Pita -pečivo,Čorba/supa od koprivi (smetanová kopřivová polévka),Kompir mandza (brambory a dušené maso), Pleskavice (také šarska a ajducka), Kačamak, Zelnik,
Nápojepivo, čaj, káva, Raki, víno, mastika Boza, Salep, Jogurt (Kefír), Minerální voda,

Makedonská kuchyně je tradiční kuchyně v Severní Makedonii, zástupce balkánské kuchyně odrážející vlivy Středomoří, řecké kuchyně, turecké kuchyně a kuchyně Blízkého východu, a v menším rozsahu italské, německé a východoevropské kuchyně (speciálně maďarské). Relativně teplé klima Severní Makedonie nabízí vynikající podmínky pro růst různých druhů zeleniny, ovoce a bylin. Makedonská kuchyně je také známá pro rozmanitost a kvalitu mléčných výrobků, vína a místních alkoholických nápojů, například rakije.

Za národní jídlo Severní Makedonie se pokládají tavče gravče a likér mastika.

Tradiční severomakedonská jídla[editovat | editovat zdroj]

Makedonská kuchyně
Turli tava

Tradiční Makedonské dezerty[editovat | editovat zdroj]

Nápoje[editovat | editovat zdroj]

Káva[editovat | editovat zdroj]

V Severní Makedonii je dobře rozvinutá kávová kultura a turecká káva je zdaleka nejoblíbenější kávový nápoj. S více než 5000 provozovnami je kafana, tradiční makedonská kavárna a bar, jedním z nejčastějších míst kam se chodí ven, posedět a popít. Nicméně díky negativnímu stereotypu vytvořenému kolem kafan mnozí mladí lidé raději navštěvují kavárny, které jsou více v západním stylu a na které se pohlíží jako na stylové podniky.

Od doby Osmanské říše až po současnost káva hraje důležitou roli v makedonském životním stylu a kultuře. Podávání a popíjení kávy má velký vliv na politiku zásnub, ovlivňuje politické a sociální interakce, modlitby, pohostinnost a zvyky. Ačkoli mnoho z rituálů nepřevládá v dnešní společnosti, káva zůstává nedílnou součástí makedonské kultury.

Další kávové nápoje, jako je latte, moccacino a cappuccino, jsou stále více oblíbené u nově otevírání luxusních kaváren. Odborníci a podnikatelé přispěly k popularitě instantní kávy (speciálně frapé).

Alkohol[editovat | editovat zdroj]

Zlaten Dab, vysoce kvalitní makedonské pivo, 11% slad s obsahem 4, 5 obj.%. alkoholu

Nealkoholické nápoje[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Macedonian cuisine na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]