Běloruská kuchyně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Běloruská kuchyně
Bramborové placky Draniki
Bramborové placky Draniki
Základní informace
RozšířeníBěloruskoBělorusko Bělorusko
Typnárodní kuchyně
Ingredience
Surovinyvepřové maso, hovězí maso, sladkovodní ryby, brambory, zelí, kysané zelí, červená řepa, cibule, česnek
Dochucovadlakopr, houby, smetana, slanina
Pokrmy
JídlaBoršč, Soljanka, Ucha, Šči, Draniki, Zrazy, Bliny, Kadluby, Lazanki
NápojeKvas, Vodka, Bitter

Běloruská kuchyně (bělorusky: Беларуская кухня) je podobná ruské a ukrajinské kuchyni, byla ale ovlivněna také polskou nebo litevskou kuchyní, v menší míře také francouzskou, německou a italskou kuchyní.

Základní potravinou jsou brambory, Bělorusko má největší spotřebu brambor na obyvatele na světě.[1] V Bělorusku připadá na jednoho člověka 185 kg brambor ročně, na druhém místě je Turkmenistán se 134 kg, na třetím místě Polsko s pouhými 114 kg. Brambory zde mají název odlišný od ruského (бульба - bulba namísto картофель - kartofel). V časech Sovětského svazu nazývali příslušníci ostatních národů SSSR Bělorusy pejorativním termínem bulbaši.

Základ běloruské kuchyně tvoří převážně vepřové maso, hovězí maso, sladkovodní ryby a specialitou na severovýchodě jsou uzení úhoři. Jídla jsou často dochucována smetanou a koprem. Přílohou jsou nejčastěji brambory a různé saláty. Bělorusové s oblibou připravují domácí kompoty.

Stolování[editovat | editovat zdroj]

Bělorusové se stravují především doma. Pro místní stolování jsou také charakteristické jídelny (stolovaya), kde je jídlo velmi levné. Výjimečně, hlavně při slavnostních příležitostech, navštěvují Bělorusové i restaurace.

Mezi oblíbené pokrmy patří jídla připravovaná v keramických kotlících. Je to tradiční způsob servírování doma i v restauracích. V kotlíku se tak připravují nejrůznější dušená masa s bramborami, zeleninou nebo houbami. Bramborová babka, což jsou brambory s vejci, cibulí a slaninou vařené v kotlíku.

Pokrmy[editovat | editovat zdroj]

Boršč

Polévky[editovat | editovat zdroj]

Polévky jsou v Bělorusku velmi oblíbené. Je jich mnoho druhů a jsou velmi dobré. Vaří se zde nejrůznější vývary, ale také husté přesnídávkové polévky plné masa a zeleniny.

Boršč – vaří se ve dvou verzích, klasický červený z červené řepy nebo bílý ze zelí.

Chaladnik – letní studená polévka z červené řepy, okurky a kopr, podobná boršči s výrazným kořením, podává se s chlebem.

Soljanka – silný vývar z několika druhů masa, doplněný smetanou

Ucha – polévka ze sladkovodních ryb

Mačanka – hustá polévka s vepřovým sádlem a opečenými plackami

Soljanka

Hrybny sup – polévka z hub a ječmenu

Šči (kislyje šči) – polévka ze šťovíku

Rassolnik – polévka z kyselých okurek

Hlavní jídla[editovat | editovat zdroj]

Přestože je vliv sousedních zemí na běloruskou kuchyni značný, je běloruská kuchyně jedinečná a některá jídla nalezneme pouze zde.[1][2][3][4]

Draniki – je národní jídlo Běloruska, jedná se o bramborové placky podobné bramborákům. Placky se připravují z nastrouhaných brambor, často se smaží s houbami a jsou podávány se smetanou. Mohou být také plněné nebo zapečené s masem. Často se podávají na sladko s mákem a ovocem.

Lazanki se smetanovou omáčkou

Zrazy – hovězí masová roláda. Jsou to tenké plátky z hovězího masa plněné houbami, zeleninou, vajíčky a bramborami. Velmi se podobají našim španělským ptáčkům. Obvykle se podávají s bramborovou kaší.

Lazanki – těstovinové placky podobné italským lazaním. Jsou to pšeničné, žitné nebo pohankové  tenké trojúhelníky nebo čtverce. Uvařené se podávají s masem, vepřovým tukem, zeleninovým olejem nebo kysanou smetanou.

Palačinky

Kotleta pokrestyansky – vepřové maso vařené v houbové omáčce.

Kalduny – obdoba ruských pelmeňů nebo ukrajinských vareniků. Jsou to plněné taštičky z nekvašeného těsta. Plní se masem, houbami nebo zelím. Sladké jsou plněny nejrůznějším ovocem.

Veraščaka (mačanka) – hustý masový vývar s kousky masa a klobásy, pojídá se jako omáčka, nejčastěji s palačinkami.

Bliny – palačinky, často podávané se smetanovou omáčkou mačankou.

Zmrzlina – velmi oblíbená sladkost. Nejznámější je kvalitní smetanová zmrzlina.

Sklenice kvasu

Nápoje[editovat | editovat zdroj]

Kvas – ochucený nealkoholický nápoj vyrobený ze sladu, mouky, cukru, máty a ovoce.[1][3]

Vodka – je levná a je jí mnoho druhů.[3] Prakticky všechny druhy se vyrovnají kvalitou značkám jako Finlandia nebo Absolut.

Beloveszhskaya Bitters – bitter lihovina připravovaná ze 100 druhů bylin[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Belarus food and drink guide. World Travel Guide [online]. [cit. 2020-02-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Belarusian recipes: Draniki | Belarus.by. www.belarus.by [online]. [cit. 2020-02-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-02-28. 
  3. a b c d Welcome to Belarus. www.etour.by [online]. [cit. 2020-02-28]. Dostupné online. 
  4. Belarusian Machanka with Yeast Crepes | Mydeliciousmeals.com. www.mydeliciousmeals.com [online]. [cit. 2020-02-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]