Portál:Gastronomie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
e
Vítejte na portálu Gastronomie!

Gastronomie je v širším pojetí nauka o vztahu kultury a potravy, v užším pojetí jde o kuchařské nebo kulinářské umění (fr. l'art culinaire) neboli vědu o žaludku. V širším smyslu nejde jen o umění přípravy jídel a nápojů, nýbrž i o jejich konzumaci. Gastronomovým cílem je učinit z přípravy a konzumace jídla akt kultivovaný a povýšit tím pojídajícího člověka na ušlechtilou bytost, pozvednout jej z úrovně animálního stroje na zažívání. V gastronomii je tak důležitá kultivace chuti, vzhledu a vůně pokrmu, dále kultivace prostředí, v němž je pokrm podáván a také kultivace ideového podtextu pokrmu.

Obrázek


Paella je typické španělské jídlo z rýže podobné rizotu nebo pilafu. Podobně jako v případě rizota existuje spousta receptů s různými ingrediencemi. Na rozdíl od rizota se však v paelle častěji objevují plody moře, zelenina a koření.

Seznam obrázků

Zajímavosti

Víte že...

Seznam zajímavostí

Chybějící články

Pomozte prosím založit v oblasti gastronomie např. tyto články:

Aglianico (de, en, fr, it) – Piccalilli (en) – Pekmez (en) – Kantalup (simple, článek místo přesměrování) – Falukorv (sv) – Provolone (en) – Cassoulet (fr) – Sohan papdi (en) – Cotechino (it) – After Eight (en) – Rassolnik (ru) – Thieboudienne (en)

Seznam dalších článků k založení je zde.

Odkazy

Příbuzné portály

Související projekty v rámci Nadace Wikimedia

Nové stránky

Osobnost

Julia Childová, nepřechýleně Julia Child, rodným jménem Julia Carolyn McWilliams (15. srpna 1912, Pasadena, USA13. srpna 2004, Montecito, USA) byla americká kuchařka, propagátorka francouzské kuchyně, autorka knih o vaření a moderátorka televizních kulinářských pořadů.

O vaření se začala zajímat poté, co potkala svého budoucího manžela Paula Cushinga Childa. Po přestěhování do Paříže pak navštěvovala známou školu vaření „Le Cordon Bleu“ a studovala soukromě u Maxe Bugnarda a dalších mistrů kuchařů. Roku 1951 pak začala americké ženy v Paříži vaření vyučovat. V roce 1961 vydala svou první samostatnou knihu s kulinářskou tematikou Mastering the Art of French Cooking, po ní následovaly další. Za popularizaci francouzské kuchyně ve světě obdržela roku 2000 Řád čestné legie.

Článek

Bratwurst, populární německý pokrm

Německá kuchyně zahrnuje více různých regionálních kuchyní, které se od sebe někdy i velice liší. Jihoněmecká kuchyně, tedy bavorská a švábská, má mnoho podobností se švýcarskou a zejména i rakouskou kuchyní (a překrývá se tedy do jisté míry i s kuchyní českou). Sárská (a také falcká a bádenská) kuchyně je silně ovlivněna kuchyní francouzskou (a připomíná kuchyni v Alsasku či Lotrinsku). Své zásadně typické rysy má i severoněmecká kuchyně, obsahující mnoho elementů severské (skandinávské) kuchyně. V důsledku silné migrace v Německu se však – zejména ve větších městech – připravují i pokrmy z jiných oblastí.

Kuchyně v Německu se vůbec nevyznačuje buřtem a zelím, jak tvrdí mnohá klišé v zahraničí. Je nejen velice různorodá, ale i bohatá na celou řadu specialit či přinejmenším na výběr mnoha potravin. V Německu existuje někdy až nepřehledné množství druhů chleba, veliký sortiment masných výrobků (salámy, tlačenky, rosol, paštiky – bylo napočítáno 1500 druhů) a sýrů, mnoho příloh. Přirozeně i dnes je častý tradiční Eintopf – jídlo z jednoho hrnce.

Seznam článků

Kategorie

Informace

Dobré články

Zámecký pivovar Frýdlant

Pomoc

Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Gastronomie}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, viz návod.

Zájemci o údržbu jsou samozřejmě vítáni.