Obatzda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obatzda
Základní informace
Místo původuNěmecko
Složení
Camembert
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Obatzda s preclíkem a pivem v Řezně

Obatzda (další německá jména Obatzter, Obazda, gerupfter Camembert, angemachter Camembert,[1] Angemachter, Liptauer)[2] neboli česky pivní sýr[3] je pikantní sýrová pomazánka, která se s chlebem servíruje k svačině či k pivu a pochází z Bavorska.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Původní motivací bylo využití starých zbytků sýra, zejména typu camembertu, brie nebo jiných měkkých sýrů. Aby získal lepší chuť, míchal se tento zralý až přezrálý sýr s máslem a přidávalo se koření, hlavně paprika a často kmín nebo cibule. Z této tradiční varianty se vyvinuly různé receptury.

Obatzda se stal známým ve 20. letech 20. století, kdy ho hospodská Katharina Eisenreichová podávala svým hostům v restauraci Weihenstephaner Bräustüberl ve Freisingu. Od té doby se za nejrozšířenější považuje tento recept: zralý hermelín se rozmíchá s napěněným máslem, velmi najemno nakrájenou cibulí, případně trochou soli, pepře, paprikou, kmínem a trochou pšeničného piva. Pro silnější verze lze použít sýry jako limburský nebo romadur, mírnější verze se připravují přidáním tvarohu nebo smetanového sýra. V regionu Altbayern se do receptury často přidává také pivo a ve Frankách víno.

V Bavorsku je obatzda jedním z klasických jídel pivních zahrádek. Podává se posypaný čerstvou pažitkou s žitným chlebem nebo preclíky, ředkvičkami nebo ředkví nakrájenou na spirálky.

Obatzda by se měl sníst v den přípravy, jinak cibule získá hořkou chuť. Alternativně lze cibuli nakrájet na kroužky a klást na sýrovou hmotu krátce před servírováním. V jiné verzi se cibule předem lehce orestuje, takže pokrm déle vydrží a chutná jemněji.

Od 80. let 20. století vyrábějí obatzdu také různé německé mlékárny. Nabízely se i varianty jako ohnivý, se smaženou cibulkou nebo s pivem.

Od 16. července 2015 jsou názvy „Obazda“ a „Obatzter“ zapsány v rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení Evropské komise. Výrobky pod tímto označením smí vyrábět pouze certifikovaní výrobci v Bavorsku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Obatzter na německé Wikipedii.

  1. Angemachter Camembert. Koch-Wiki [online]. [cit. 2024-03-28]. Dostupné online. (německy) 
  2. Edda Meyer-Berkhout: Aus fränkischen Küchen. Heimeran-Kochbuchverlag, München 1971, ISBN 978-3-8063-1059-7, S. 89; Werner Dettelbacher: Typisch Fränkisch. Weidlich, Frankfurt am Main 1982, ISBN 978-3-8035-1164-5, S. 177.
  3. Pivní sýr – Obatzda — Kluci v akci. Česká televize [online]. [cit. 2024-03-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]