Švédská kuchyně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Švédská kuchyně
Masové koule s omáčkou, bramborovou kaší, nakládačkami a brusinkovým džemem
Masové koule s omáčkou, bramborovou kaší, nakládačkami a brusinkovým džemem
Základní informace
RozšířeníŠvédskoŠvédsko Švédsko
Typnárodní kuchyně
Ingredience
Surovinyhovězí maso, kuřecí maso, vepřové maso, skopové maso, jehněčí maso, mořské plody, vejce, brambory, různé druhy chleba
Dochucovadlabrusinková marmeláda, cibule,
Pokrmy
Jídlamasové kuličky, ovocné polévky, borůvková polévka, zapečené brambory
Nápojeslabé pivo, čaj, káva, horká čokoláda

Švédská kuchyně se skládá z tradičních jídel typických pro Švédsko. Vzhledem k velké rozloze Švédska jsou mezi kuchyní severního a jižního Švédska regionální rozdíly. Na dalekém severu mají některá jídla své kořeny v kuchyni Laponců, kteří konzumovali především sobí maso a zvěřinu. Na jihu hrály větší úlohu lesní plody, čerstvá zelenina a vliv kuchyní sousedních států. V tradičních jídlech se mísí jednoduché a kontrastní příchutě. Například v masových kuličkách podávaných v hnědé omáčce s bramborovou kaší a brusinkovým džemem.[1]

Švédská kuchyně nebyla nikdy příliš bohatá. Obyvatelé se museli spokojit s tím, co mohli vypěstovat nebo ulovit. Masité pokrmy sestávaly z ryb, vepřového masa, zvěřiny a divokých ptáků. Tradiční je také lososí maso (älg), sobí maso (ren), skopové a jehněčí maso. Připravují se jako steak; přílohou bývají brambory a nepostradatelné brusinky. K masům nebo i samostatně se konzumuje chleba, brambory, kaše, tuřín, zelí a luštěniny. Velmi oblíbené jsou také polévky, od nejrůznějších vývarů po husté přesnídávkové.

Švédové jsou tradičně otevření cizím vlivům, od vlivu francouzské, německé nebo italské kuchyně během 17. a 18. století až k vlivu čínské, indické nebo turecké kuchyně v současnosti. V oblibě je tak gyros, falafel nebo suši. Americké fastfoody a nejrůznější speciality připravované přistěhovalci z mnoha koutů světa jsou v každém městě.

Suroviny[editovat | editovat zdroj]

Švédská kuchyně hojně využívá hovězího, kuřecího, vepřového, jehněčího i skopového masa, ryb, mořských plodů, mléčných výrobků a vajec. Jako přílohu nejčastěji podávají vařené brambory, ale i rýži, těstoviny a chléb.

Švédský vánoční stůl

Švédská kuchyně má chléb různých tvarů a velikostí, vyráběných z žita, pšenice a ovsa. Existují bílé, tmavé, kváskové, celozrnné, ploché a křupavé chleby. Chléb může být slazený nebo kořeněný. Oblíbené jsou kvasnicové housky. Sušenky a dorty jsou velmi sladké a podávají ke kávě. Smörgås je obložený chléb nebo žemle se sýrem, šunkou, paštikou, masovými kuličkami, kaviárem, krevetami, plátky rajčete a okurky, případně dresinkem nebo majonézovým salátem. Od těchto chlebíčků vznikl název smörgåsbord – švédský stůl.

Vyrábějí se zde kvalitní mléčné výrobky, sýry, jogurty nebo kefírfilmjölk. Jogurty i ostatní potraviny doplňují nejrůznějšími bobulemi, lesními plody a peckovinami. Bobulovité ovoce je velmi oblíbené. Používají brusinky (lingon), borůvky (blåbär) nebo plody ostružiníku morušky (hjortron). Připravují z nich marmelády, džemy a zavařeniny nebo husté polévky. Známé jsou šípková a borůvková polévka (blåbärssoppa), které se podávají teplé i studené.

Pokrmy[editovat | editovat zdroj]

Surströmming, sleď

Polévky[editovat | editovat zdroj]

Ärtsoppa, hrachová polévka

Ryby[editovat | editovat zdroj]

Gravad lax, losos

Surströmming, národní jídlo, kyselý sleď připravovaný kvašením. Balí se do chlebové placky namazané máslem společně s cibulí a bramborami.

Inlagd sill, sleď naložený v soli a octovém nálevu s kořením.

Sill och potatis, pečení sledi s bramborami

Janssons frestelse (Janssonovo pokušení), ančovičky nebo sledi, vše zapečené s bramborami, cibulí a smetanou nebo mlékem.

Gravad lax, marinovaný losos s bramborami nebo chlebovou plackou.

Jídla s masem[editovat | editovat zdroj]

Köttbullar, masové kuličky

Köttbullar, národní a velmi oblíbené jídlo; jedná se o masové kuličky s hnědou omáčkou, přílohou bývají brambory či kaše a brusinková zavařenina (köttbullar med brunsås, potatis och lingon).

Fläskpannkaka, vepřové maso zapečené v palačinkovém těstě.

Kroppkakor, bramborové knedlíky plněné masem.

Pyttipanna, omeleta z brambor, které jsou opečené s cibulí, kousky salámu, masa nebo zeleninou. Podává se se smaženými vajíčky a nakládanou červenou řepou.

Raggmunk, bramborák bez koření (česnek apod.) s opečenou anglickou slaninou a brusinkovým džemem. Jde o specialitu kraje Östergötland, ale toto jídlo se podává i jinde, případně s širšími přílohami (zelí, rajčata, okurky) k základní slanině a brusinkám.

Raggmunk

Pečivo[editovat | editovat zdroj]

Bröd, souhrnný název pro chléb, bagety a žemle. Klasický švédský chléb připomíná hranatou vánočku a je nasládlý. Chléb tvaru toastu bez cukru se nazývá osötat, chlebové placky mají název tunnbröd a tenké plátky křupavého chleba jsou prodávány jako knäckebröd.

Sladká jídla[editovat | editovat zdroj]

Kanelbullar, skořicové bulky

Gröt, kaše z ovesných vloček, krupice nebo rýže. Podává se ke snídani s džemem nebo sirupem.

Kanelbullar, skořicové bulky nebo šneci.[2]

Påskbullar, velké vdolky plněné mandlovou nádivkou a šlehačkou, které se pečou o Velikonocích

Blåbärspaj, obrácený borůvkový moučník se zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou

Äppelkaka, jablečný koláč

Äppelkaka, jablečný koláč podávaný s vanilkovou omáčkou

Kladdkaka, lepivý čokoládový dort se šlehačkou

Kaffebröd, pečivo ke kávě

Kaka, koláč s ovocem

Nápoje[editovat | editovat zdroj]

Káva, velmi oblíbený nápoj, nejčastěji se pije s mlékem.

Čaj, další oblíbený nápoj.

Lättöl, slabé maximálně desetistupňové pivo, dostane se v běžných obchodech.

Systembolaget, specializované obchody s prodejem alkoholu. Prodávají silnější pivo (starköl), dovezená vína, tradiční tuzemský snaps nebo  pálenku brännvin.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Food by country - Sweden [online]. www.food bycountry.com [cit. 2015-04-18]. Dostupné online. 
  2. Rob Hincks, "Swedish semla: more than just a bun Archivováno 6. 6. 2011 na Wayback Machine.," Feb. 20, 2012.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]