Wikipedie:Obrázek týdne/2011

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zde je součást archivu Obrázků týdne obsahující Obrázky týdne zveřejněné na Hlavní straně v roce 2011.

Až na technické editace je nepřípustné, aby se měnil obsah této stránky a jejích podstránek.

52[editovat | editovat zdroj]

Sněhové krystaly

Sněhové vločky zobrazené pomocí rastrovacího elektronového mikroskopu


51[editovat | editovat zdroj]

Václav Havel

Václav Havel (5. října 1936 – 18. prosince 2011)


50[editovat | editovat zdroj]

Námořní dalekohled

Námořní dalekohled


49[editovat | editovat zdroj]

Krystaly protilátky IgG

Krystaly protilátky IgG proti žloutence, snímek v interferenčním kontrastu (zvětšení 480×).


48[editovat | editovat zdroj]

Kobylka rodu Macroxiphus

Larva kobylky rodu Macroxiphus – časná larvální stádia tohoto hmyzu svým vzhledem dokonale napodobují mravence


47[editovat | editovat zdroj]

Země z Apolla 17

Modrá skleněnka – fotografie Země z Apolla 17


46[editovat | editovat zdroj]

Třešně

Zralé plody třešní


45[editovat | editovat zdroj]

Noční pohled na centrum Frankfurtu nad Mohanem

Noční pohled na centrum Frankfurtu nad Mohanem


44[editovat | editovat zdroj]

Chřipkový virus A, snímek z transmisního elektronového mikroskopu

Chřipkový virus A, snímek z transmisního elektronového mikroskopu


43[editovat | editovat zdroj]

Polykač ohně

Polykač ohně na festivalu v Belgii


42[editovat | editovat zdroj]

Ledovec Gornergletscher

Ledovec Gornergletscher nedaleko Zermattu ve Švýcarsku


41[editovat | editovat zdroj]

Vesmírná stanice Mir

Pohled na vesmírnou stanici Mir z paluby raketoplánu Discovery při letu STS-91.


40[editovat | editovat zdroj]

Magot bezocasý

Magot bezocasý (Macaca sylvanus), jediný evropský zástupce opic


39[editovat | editovat zdroj]

Dorothea Langeová: Kočující matka - portrétní fotografie z roku 1936.

Dorothea Langeová: Kočující matka – portrétní fotografie z roku 1936.


38[editovat | editovat zdroj]

Tulipán odrůdy Prinses Irene

Tulipán odrůdy Prinses Irene


37[editovat | editovat zdroj]

Henry Moore, Ležící postava (1951), Fitzwilliam Museum, Cambridge

Henry Moore, Ležící postava (1951), Fitzwilliam Museum, Cambridge


36[editovat | editovat zdroj]

Sklopný fotoaparát Vollenda 620 firmy Kodak

Sklopný fotoaparát Vollenda 620 firmy Kodak


35[editovat | editovat zdroj]

Obrův chodník

Giant's Causeway (Obrův chodník) v Severním Irsku


34[editovat | editovat zdroj]

Letoun V-22 Osprey

Letoun V-22 Osprey při doplňování paliva ve středním Iráku


33[editovat | editovat zdroj]

Listovnice červenooká (Agalychnis callidryas)

Listovnice červenooká (Agalychnis callidryas)


32[editovat | editovat zdroj]

Jeden ze čtyř draků z lublaňského Dračího mostu


31[editovat | editovat zdroj]

Robert De Niro

Robert De Niro, slavný americký herec, na 43. ročníku Karlovarského filmového festivalu v roce 2008.


30[editovat | editovat zdroj]

Lidský mozek zobrazený pomocí techniky difuzní magnetické rezonance; patrny jsou jednotlivé nervové provazce spojující různé mozkové oblasti

Lidský mozek zobrazený pomocí techniky difuzní magnetické rezonance. Jednotlivé provazce nervových drah v podobě obráceného tvaru písmene U spojují obě hemisféry v corpus callosum; další provazce formují descendentní dráhy vedoucí přes střední mozek, Varolův most a prodlouženou míchu do míchy (mediánní rovina).


29[editovat | editovat zdroj]

Sikhský poutník u Zlatého chrámu, nejposvátnější svatyně sikhismu v indickém Amritsaru

Sikhský poutník u Zlatého chrámu, nejposvátnější svatyně sikhismu v indickém Amritsaru


Pahorek Tvář na Marsu v oblasti Cydonia Mensae

Snímek povrchu Marsu pořízený kamerou HiRISE na palubě americké sondy Mars Reconnaissance Orbiter ukazuje jeden z pahorků v oblasti Cydonia Mensae. Pahorek, známý jako Tvář na Marsu, na starších fotografiích pořízených Vikingem 1 roku 1976 vzdáleně připomíná humanoidní tvář, což vyvolalo mnoho konspiračních teorií.


Požár

Požár obytného domu v kanadském Massueville (2006).


Aceria anthocoptes

Roztoč Aceria anthocoptes na 1400× zvětšené mikrofotografiirastrovacího elektronového mikroskopunepravých barvách. Roztoč se vyskytuje pod zákrovními listeny pcháče rolního.


Oko hurikánu Katrina

Pohled na stěnu mraků kolem oka hurikánu Katrina. Snímek je pořízen z letadla Lockheed WP-3D Orion – lovce hurikánů – Národního úřadu pro oceán a atmosféru USA.


Zámek Neuschwanstein

Neuschwanstein je zámekAllgäu (Bavorsko, Německo) v oblasti obce SchwangauFüssenu. Ačkoliv připomíná středověký hrad, je to poměrně mladý zámek. Nechal jej postavit Ludvík II. Bavorský jako své útočiště i jako monumentální operní scénu pro Richarda Wagnera. Stavba je spojením mnoha architektonických slohů jak zvenku, tak v hojné míře uvnitř. V zámku je trůnní sál, který byl zhotoven podle vzoru slavné mešity Hagia SofiaIstanbulu, chybí v něm však trůn, na nějž nezbyly finanční prostředky.


Peugeot 206, řízený finským pilotem Juusoem Pykälistöem na švédské rally v roce 2003

Automobil Peugeot 206, řízený finským pilotem Juusem Pykälistöem na Švédské rally v roce 2003.


Mengerova houba

Mengerova houba je fraktál poprvé popsaný v roce 1926 Karlem Mengerem. Je jedním z možných zobecnění Cantorova diskontinua do tří rozměrů. Útvar je znám též pod jménem Sierpińského houba (podle Wacława Sierpińského), protože jde o prostorovou analogii k Sierpinského koberci. Vznikne z krychle, která se rozčlení na 27 shodných částí o třetinové délce hran, tak, že se odstraní 6 krychliček ve středech stěn krychle a sedmá uvnitř. Poté se tentýž postup znovu aplikuje na každou ze zbývajících 20 částí. Vzniklý útvar je souvislýtopologickou dimenzí 3Hausdorffovou mírou log3 20 ≈ 2,73. Jeho objem je roven nulekonvexní obálkou o nejmenším možném objemu je výchozí krychle.


Buddha

Buddha (v tibetštině sanggjä, tedy probuzený či osvícený) je výraz, který v buddhismu popisuje bytost, která dosáhla dokonalé realizace, tzv. probuzení, a tak definitivně ukončila koloběh neustálého zrozování (samsáry). Původně se jednalo spíše o titul než o označení jedné konkrétní osoby, avšak slovo „buddha“ je běžně používáno pro označení historického Buddhy, vlastním jménem Siddhártha Gautama, případně jím může být míněn jeden ze tří klenotů.


Mák setý

Mák setý (Papaver somniferum L.) je jednoletá rostlinačeledi makovitýchkvěty bílé, růžové, červenéfialové barvy. Jedná se o významný zdroj opia, proto je v některých státech jeho pěstování zakázáno. Prvně se nejspíše využíval již v 6. tisíciletí př. n. l. v oblasti Středomoří a o tisíc let později se v Mezopotámii využíval jako zdroj pro opium, které některé civilizace, jako např. Egypťané, využívaly jako sedativum.


Lázeňská oplatka

Lázeňská oplatka je český sladký pokrm, který se vyrábí ze dvou křupavých oplatek, mezi nimiž se nachází sladké sypání. Archeologické nálezy naznačují, že oplatky byly vyráběny již někdy v 18. století. Z této doby pocházejí první zdokumentované formy na jejich pečení, ale o vlastním původu tohoto pokrmu není mnoho známo. Od roku 1856 dochází ke vzniku prvních průmyslových oplatkáren, které zahájily masovou výrobu oplatek. Čeští výrobci oplatek usilují o uznání tohoto produktu Evropskou unií za tradiční – a tudíž chráněný – český výrobek.


Vlajka státu Aljaška

Vlajka státu Aljaška, jednoho ze států USA, byla přijata dne 2. května 1927. Má modrý obdélníkový list se zlatým souhvězdím Velký vůzžerďovéstřední části a zlatou Severkou v horním cípu vlajky. Modrá barva symbolizuje nebe, mořehorská jezera, Severka polohu státu. Autorem vlajky byl v roce 1927 třináctiletý aleutský chlapec Benny Benson, který se přihlásil se svým návrhem do soutěže o vlajku Aljaškyzvítězil. Odměnou bylo 1000 dolarů na školu, hodinky a výlet do Washingtonu DC.


Veverka kapská

Veverka kapská (Xerus inauris) je drobný hlodavec obývající jižní Afriku: Botswanu, Lesotho, NamibiiZimbabwe, kde se vyskytuje ve vyprahlých savanáchtropickém nebo subtropickém podnebném pásu. Je to drobná veverka měřící zhruba 2030 cm na délkuhmotností kolem 575 g. Jsou to velice bystrá a plachá zvířata. Při hledání potravy (obvykle semen, nejrůznějších plodů, kořenů, ale i hmyzu nebo ptačích vajec) se několikrát stavějí na zadní končetiny, aby měla větší rozhled, a pokud spatří jen nejmenší náznak nebezpečí (jejich hlavními predátory jsou mangusty žíhané (Mungos mungo) a šakali čabrakoví (Canis mesomelas), ihned vydají poplašný signál a všichni členové skupiny bleskově zmizejí v nedalekých norách.


Infračervený snímek planetární mlhoviny Helix pořízený Spitzerovým vesmírným dalekohledem v roce 2007

Planetární mlhovina Helix (NGC 7293) je nejbližší a současně také nejjasnější planetární mlhovina na obloze. Má zdánlivou jasnost 7,3m, rozměry na obloze 15 × 12′ a je od Země vzdálená 650 světelných let. Její skutečný průměr je 2,5 světelného roku. Vznikla asi před 25 000 lety odhozením svrchních vrstev mateřské hvězdy a rozpíná se rychlostí 24 km/s. Je součástí souhvězdí Vodnáře (Aquarius). V malém dalekohledu ji lze spatřit jako mlhavý obláček, na fotografiích z velkých dalekohledů je však vidět i se svou mateřskou hvězdou uprostřed. Tou je bílý trpaslík zdánlivé jasnosti 13,3m, s povrchovou teplotou 130 000 , tedy hvězda v závěrečném stadiu vývoje, která byla kdysi podobná Slunci.


Grafen

Grafen je forma uhlíku podobná grafitu. Jedná se o doposud nejpevnější známý materiál na světě. Byl objeven v roce 2004 profesory Andrem GeimemKonstantinem Novoselovem, kteří za tento objev v roce 2010 získali Nobelovu cenu za fyziku. Grafen tvoří rovinná síť jedné vrstvy atomů uhlíku uspořádaných do tvaru šestiúhelníků spojených pomocí sp² vazeb. U žádného jiného materiálu nebylo dosud pozorováno, že by se jeho elektrony chovaly, jakoby neměly žádnou efektivní hmotnost a pohybovaly se téměř rychlostí světla. Z grafenu je tak teoreticky možné vyrobit tranzistory schopné pracovat až do frekvence 1 THz. Do budoucna se počítá s jeho využitím v mikroprocesorechpamětech. Kromě toho je také propustný pro světlo, takže jej lze použít při výrobě displejůfotovoltaických článků.


Novo mesto ve Slovinsku

Novo mesto je město ve Slovinsku. Leží v nadmořské výšce 202 m na jihu země, u hraniceChorvatskemmeandru řeky Krka. Je centrem regionu Dolenjska. Žije zde přes 22 tisíc obyvatel. Novo mesto vzniklo v roce 1365 a až do roku 1768 bylo obehnáno hradbami, díky nimž jej Turci při svém tažení po Balkáně nedobyli. V 19. století městu vládli krátkou dobu Francouzi, v jeho druhé polovině zde probíhalo národní obrození Slovinců. Výstavba železniceprůmyslu zajišťovala velký růst města, ten však ukončila 1. světová válka v roce 1914. Po ní bylo město součástí království jižních Slovanů, za 2. světové války bylo součástí italského záboru, po roce 1943 pak říšskoněmeckého. Po skončení války tu byla obnovena jugoslávská vláda, od roku 1991 je součástí nezávislého Slovinska.


Hořčice

Hořčice je dochucovací přípravek v podobě husté žluté nebo žlutohnědé pasty vyrobené z mletých hořčičných semínek smíchaných s vodou, octem, solí, cukrem, mletým kořením, olejem nebo jinou kapalinou. Může být přibarvená kurkumou. Má ostrou, mírně až silně pálivou chuť. Většinou je konzervována kyselinou benzoovou. První hořčici (tehdy ještě v mleté podobě) používali starověcí ŘekovéŘímané.


Tatra T3

Tatra T3 je nejrozšířenější typ tramvaje vyráběné v československém závodě Tatra SmíchovPraze. První prototyp vozu byl vyroben v roce 1960, sériová výroba vozů vycházejících z koncepce PCC začala o dva roky později. Postupně vzniklo také mnoho modifikací a rekonstrukcí této tramvaje. Celkově bylo do roku 1999 vyrobeno přes 14 000 vozů řady T3, z toho kolem 2000 vozů T3. Délka vozidla je 14 000 mm, šířka skříně 2500 mm, výška (bez sběrače proudu) 3050 mm, hmotnost 16 300 kilogramů a maximální rychlost 65 km/h. V současnosti ve většině českých měst vozy řady T3 v původním provedení dosluhují. Posledních několik kusů jezdí v PrazeBrně, v Ostravě skončil jejich provoz v lednu 2011.


Edmontonia

Edmontonia (pojmenována podle místa prvního nálezu – EdmontonKanadě) byl až 7,5 m dlouhý, 2 m vysoký4 tuny vážící býložravý dinosaurus. Žil před asi 75 až 65 milióny let (svrchní křída). Jeho fosílie byly nalezeny v kanadské Albertěamerické MontaněTexasu.


Jetel luční

Jetel luční (Trifolium pratense) je deset centimetrůmetr vysoká vytrvalá dvouděložná bylinačeledi bobovitých. Její květy jsou kulovitéprůměru 24 cm a mají narůžovělou barvu. Doba kvetení je od května do října. Bylina se nejčastěji vyskytuje na loukáchpastvinách. V České republice roste ve všech nadmořských výškách.


Pohled z okna v Le Gras

Pohled z okna v Le Gras (francouzsky La cour du domaine du Gras, doslova Dvůr na statku Le Gras) je druhá nejstarší známá a dochovaná stálá fotografie. Snímek o rozměrech 20 × 25 cm pořídil francouzský vynálezceprůkopník fotografie Nicéphore Niépce přibližně v roce 1826 vlastní metodou pojmenovanou heliografiekresba Sluncem – z oknaobci Saint-Loup-de-Varennesdepartementu Saône-et-Loire. Byl vytvořen pomocí camery obscurypředsádkoucínové destičky pokryté živicí při osmihodinové expozici. Slunce za tu dobu přešlo oblohu od východuzápadu a osvětlilo obě strany nádvoří. Obraz snímal na asfaltovou vrstvu, která v osvětlených částech tvrdla a vytvořila bílé plochy. Stíny jsou tmavé plochy cínové podložky po smytí neosvětleného asfaltu roztokem levandulového olejeterpentýnu.


Státní znak Ománu

Státní znak Ománu tvoří dvě zkřížené zahnuté šavle v bohatě zdobených pochvách, dýka (khanjar) a závěsník. Převládající červená barva připomíná, že většina obyvatel státu patří k islámským Cháridžovcům a je také barvou panovníkaMaskatu. Znak pochází pravděpodobně z 18. století a nachází se také na ománské vlajce.


Karambola

Karambola, nebo čínská hvězdice, je ovoce ze stromu Averrhoa carambola. Plody se vyvinou jen z malého počtu květů. Jejich tenká, průsvitná vnější slupka je hladká a voskově lesklá. Dužina je velmi šťavnatá, chutí připomínající angrešt, sklovitě žlutá a kolem středu má malá semena. Plody obsahují nízký obsah cukru, vitamín C, minerální látky, vápník, hořčík, železofosfor.


Crookesův mlýnek

Crookesův mlýnek je jednoduchý fyzikální přístroj, demonstrující působení energie světla. Skládá se ze skleněné baňky, z níž je vyčerpán vzduch, a malé vrtulky, která je umístěna v baňce na jehlovém ložisku. Vrtulka má listy z jedné strany černé a z druhé bílé. Vzhledem k různé odrazivosti materiálů se po osvětlení vrtulka otáčí. Přístroj vynalezl v roce 1873 chemik William Crookes jako vedlejší produkt svého výzkumu. Snažil se jím změřit působení světla, které ovlivňovalo jeho přesná kvantitativní chemická měření.


Strop pařížského Pantheonu v roce 2010

Pařížský Pantheon (francouzsky Panthéon de Paris) je historický objekt v pařížské Latinské čtvrti. V jeho podzemní kryptě jsou uloženi významní francouzští umělci, myslitelévědci jako například Alexandre Dumas starší, Jean-Jacques Rousseau, Voltaire, Victor Hugo, Pierre CurieMarie Curie-Skłodowská. Budova stojí na místě baziliky postavené v 6. století a zasvěcené patronce městasvaté Jenovéfě. Kostel byl v průběhu Velké francouzské revoluce přeměněn na svatyni, v roce 1806 zpět na kostel a roku 1885 zde vzniklo muzeum. (Na fotografii je klenba centrální části.)


Mimas

Mimas je měsíc planety Saturn. Byl objeven roku 1789 Williamem Herschelem a je pojmenován po Mimasovi, synovi bohyně Gaiyboha Úrana. Od Saturnu je vzdálen 185 520 kilometrů. Jeho poloměr je 196 kilometrů a hmotnost 3,80×1019 kilogramů. Kolem planety obíhá rychlostí 14,32 km/s. Doba oběhu je 0,942422 dne, doba rotace je stejná. Průměrná teplota povrchu je 73 K.


Štíhlotělka stříkavá

Štíhlotělka stříkavá (Copella arnoldi), známá též jako tetra stříkavá, je drobná sladkovodní paprskoploutvá rybačeledi štíhlotělkovitých (Lebiasinidae). Pochází z tropické Jižní Ameriky, z povodí AmazonkyOrinoka. České jméno získaly štíhlotělky stříkavé podle tvaru těla a své neobvyklé péče o potomstvojikry kladou na spodní stranu listů nad hladinou, na níž páry během tření společně vyskakují. Samec pak jikry pravidelně ostřikuje údery ocasem, aby nevyschly. Zejména pro své zajímavé chování jsou štíhlotělky stříkavé s oblibou chovány v akváriích. U štíhlotělek stříkavých je vyvinut výrazný pohlavní dimorfismus. Samec má výrazně protáhlejší tělo, má vyvinutější ploutve a je výrazněji zbarven.


Kleinova láhev

Kleinova láhev je dvojrozměrný geometrický útvar, který si lze zjednodušeně představovat jako uzavřenou nádobu, která nemá vnitřek ani vnějšek. Nelze ji realizovat v trojrozměrném prostoru, aniž by se protínala – to je možno nejméně v prostoru čtyřrozměrném. Pro Kleinovu láhev nelze rozhodnout, který bod prostoru je „venku“ a který „uvnitř“ (tato vlastnost se v topologii nazývá neorientovatelnost). Z toho přímo plyne, že tato plocha má jen jeden povrch. Útvar je pojmenován po německém matematikovi Felixi Christianu Kleinovi, který ji roku 1882 jako první popsal. Dalším útvarem s podobnými vlastnostmi je Möbiova páska.


Ebstorfská mapa

Ebstorfská mapa je kruhová mapa světa (což je typ mapy mappa mundi) z roku 1234 (dle některých odborníků z roku 1214). Jedná se o jednu ze dvou nejznámějších ukázek kruhových map vrcholného středověku (druhou je Herefordská mapa). Jejím autorem je pravděpodobně Angličan Gervasius z Tilbury, který v letech 12231234 zastával funkci probošta kláštera EbstorfHannoveru. Dle popisu Richarda Čapka „byla mapa oltářním obrazemprůměru 356 cm, sešitým z 30 pergamenových listů, v jehož středu byl Jeruzalém.“ Mapa byla zničena v důsledku bombardování Hannoveru ve druhé světové válce, kdy shořela. Do té doby to „byla největší dochovaná mappa mundi na světě.“