Edmontonia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxEdmontonia
Stratigrafický výskyt: Svrchní křída, před 76,5-69 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Edmontonia rugosidens, rekonstruovaná kostra
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádptakopánví (Ornithischia)
PodřádThyreophora
InfrařádAnkylosauria
ČeleďNodosauridae
RodEdmontonia
Sternberg, 1928
Binomické jméno
Edmontonia longiceps
Sternberg, 1928
Synonyma
  • Chasstenbergia
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Edmontonia (pojmenována podle místa prvního nálezu – Edmonton v Kanadě) byl asi 6 až 7 metrů dlouhý[1] a 3 tuny vážící býložravý dinosaurus.[2] Žil před asi 76 až 69 milióny let (svrchní křída). Fosilie tohoto rodu byly objeveny v kanadské Albertě a americké Montaně a Texasu. Původně byly pojmenovány jako Palaeoscincus ("pravěký scink"), toto rodové jméno je však dnes již neplatné.[3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Tento dinosaurus měl srostlými kostěnými pláty obrněnou hlavu, která měla díky zužujícímu se rypáku při pohledu shora tvar hrušky. Morfologie zubů a také lebky naznačuje, že si vybíral měkčí vegetaci. Disponoval také mohutnými dopředu směrujícími ostny na plecích, mezi kterými se nacházely ploché kostěné desky, chránící oblast mezi rameny a krkem. Díky nim se nemusel spoléhat jen na pasivní obranu před dravci, ale mohl na ně i zaútočit tak, že jim rozpáral břicho. Když to nepomohlo, trup a ocas měl dobře chráněný před zuby dravců kostěným pancířem, i když bez větších kostěných desek nebo ostnů. Dvojice největších kostěných ostnů na plecích byla jakoby rozťatá, vybavená dvěma hroty.

Způsob života[editovat | editovat zdroj]

Kostěné zbraně nemusel rod Edmontonia využívat jen na obranu před dravci, ale zároveň je mohli využívat samci po dobu vzájemného zápolení. Byl to převážně samotář, případně putoval krajinou v malých více či méně náhodných skupinách. Známějším příbuzným tohoto rodu byl například později žijící rod Ankylosaurus.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Carpenter, K. (1990). "Ankylosaur systematics: example using Panoplosaurus and Edmontonia (Ankylosauria: Nodosauridae)", In: Carpenter, K. & Currie, P.J. (eds) Dinosaur Systematics: Approaches and Perspectives, Cambridge University Press, Cambridge, pp. 281-298.
  • Vickaryous, Matthew K. (2006). "New information on the cranial anatomy of Edmontonia rugosidens Gilmore, a Late Cretaceous nodosaurid dinosaur from Dinosaur Provincial Park, Alberta". Journal of Vertebrate Paleontology. 26 (4): 1011–1013. doi:10.1671/0272-4634(2006)26[1011:niotca]2.0.co;2.
  • Bakker, R. T. (1988). Review of the Late Cretaceous nodosauroid Dinosauria: Denversaurus schlessmani, a new armor-plated dinosaur from the Latest Cretaceous of South Dakota, the last survivor of the nodosaurians, with comments on Stegosaur-Nodosaur relationships. Hunteria 1(3): 1-23.(1988).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]