Herefordská mapa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Herefordská mapa
Herefordská mapa světa
Herefordská mapa světa
Datum vytvoření1300
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Herefordská mapa je kruhová mapa světa (latinsky: mappae mundi) přibližně z roku 1280. Jedná se o jednu ze dvou nejznámějších ukázek kruhových map vrcholného středověku (druhou je Ebstorfská mapa),[1] jejímž autorem je Richard z Haldinghamu a Laffordu. Herefordská mapa byla vytvořena jako oltářní obraz a v současnosti se nachází v Herefordské katedrále v Herefordu. Její průměr je 132 cm.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Multimediální učebnice Dějiny kartografie Geografického ústavu Masarykovy univerzityBrně popisuje Herefordskou mapu následovně:[2]

Herefordská mapa je menší než ebstorfská – má průměr 132 cm. Byla také oltářním obrazem a vznikla kolem r. 1280 jako dílo Richarda z Haldinghamu a Laffordu. Ve středu herefordské mapy je zobrazen Kristus při poslední soudu, na mapě najdeme babylónskou věž, obraz ráje, archy Noemovy atd. Vyznačuje se nejpodivnějším symbolismem, kde se prolínají mořské panny, jednorožci, draci s opicemi, velrybami a lvy. Ještě podivnější jsou bezhlaví muži s očima na hrudi, čtyřocí Etiopové a další nestvůry v řadě obrázků na africkém pobřeží. V jednom rohu sedí postava s papežskou tiárou, která má asi představovat Julia Caesara, jak dává písemný rozkaz nebo pověření třem filozofům k prozkoumání světa. Protože je to církevní mapa, je zde zastoupen ráj, vyhnání Adama a Evy, babylónská věž, apoštolové, satan odnášející zatracené i oblíbená představa, že Jeruzalém je centrem světa. Po stránce kartografické je herefordská mapa velmi primitivní, ukazuje hlubokou neznalost světa vůbec, ale i neznalost Anglie a Skotska, které by měl autor dobře znát. Na herefordskou mapu by se mělo pohlížet jako na literární památku, ve které je zachycen stav vědomostí ve 13. století.

Místa na mapě[editovat | editovat zdroj]

Lokalizace míst Herefordské mapy
Detailní zobrazení Britských ostrovů

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hereford Mappa Mundi na anglické Wikipedii.

  1. a b ČAPEK, Richard a kolektiv. Geografická kartografie. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-25153-6. S. 342. 
  2. Multimediální učebnice Dějiny kartografie: Mappae Mundi [online]. Geografický ústav Masarykovy univerzity [cit. 2009-12-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-06-05. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]