Wikipedie:Potřebuji pomoc/Archiv11

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dvě úzké samostatné tabulky vodorovně vedle sebe

Jak dát dvě samostatné tabulky (class="wikitable") horizontáně vedle sebe s určitou mezerou mezi nimi ?

V html s tabulkami není problém, ale na wiki to nějak nejde. Díky.

Vizte kód:

tabulka 1
lorem ipsum
tabulka 2
dolor sit amet

Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 4. 11. 2011, 22:05 (UTC)

Město Cvikov - myslím si, že ve wikipedii chybí : okres !!! ( asi je to Česká Lípa ? )

Město Cvikov.

Myslím si, že ve wikipedii chybí okres města CVIKOV ...

Asi je to Česká Lípa ? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Malý Bohumil (diskuse) 7. 11. 2011, 10:14‎ (CE(S)T)

V článku Cvikov je okres uveden vpravo v infoboxu: Česká Lípa (CZ0511). Stačí takhle? --7. 11. 2011, 10:19 (UTC), Utar

Řezení podle data v tabulce sortable

Existuje nějaký funkční příklad jak efektivně řadit v cs prostoru tabulku podle data? např. pro tuto stránku Seznam československých parašutistů? testováním [1] jsem k funkci nedosel.

diky enemy 12. 11. 2011, 17:38 (UTC)

A co něco odtud? Zběžně jsem to sice prolétnul, nic nenašel, ale třeba tam při pozornějším čtení řešení bude. --G3ron1mo 12. 11. 2011, 17:55 (UTC)
{{Dts}}, použití zde. --Jann 12. 11. 2011, 18:11 (UTC)
OK, prikladu rozumim, diky. enemy 12. 11. 2011, 19:29 (UTC)

Globální účty

Dobrý den, nejde mi propojit všechny globální účty WP

psáno: Stav jednotného účtu: Probíhá převod

zde se nemůžu registrovat ani přihlásit

  • commons.wikimedia.org
  • es.wikipedia.org
  • it.wikipedia.org

Prosím vás o přístup k těmto stránkám.
od Wikipedista:Geomax -- Tento příspěvek přidal Geomax (diskusepříspěvky) 14. 11. 2011, 18:31‎ (CE(S)T)

Dobrý den, ano, ty tři projekty nejsou spojené s Vaším místním účtem. Znamená to, že na nich si někdo někdy založil účet se stejným jménem. Když se ale podíváte do tohoto přehledu, zjistíte, že na daných účtech tyto účty (nebo jeden dohromady) neudělaly žádné editace. Díky tomu by neměl být problém s připojením těchto účtů k Vašemu místnímu účtu.
Abyste tyto účty získal, postupujte podle obdob Wikipedie:Změna uživatelského jména na daných projektech. Stačí takhle? --14. 11. 2011, 18:44 (UTC), Utar

Nevím, jak to vytvořit, prosím o podrobnější popis. -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Geomax (diskusepříspěvky) 14. 11. 2011, 20:30‎‎ (CE(S)T)

Abyste sjednotil/a místní účet například s účtem na italské Wikipedii (it.wikipedia.org), udělejte následující:
  1. Na italské Wikipedii si založte účet pod jiným jménem (například GeomaxCS).
  2. Přejděte na tamější stránku uzurpací, obdobu místní stránky.
  3. Postupujte dle instrukcí, které tam najdete.
  4. Takovouto uzurpaci musíte pro každý projekt provést zvlášť.
Odkaz výše vede přímo na instrukce v angličtině, nad tím jsou ještě italsky; jsou podobné jako na české verzi. Potřebujete-li pomoci s překladem či s něčím jiným, ozvěte se. A podepisujte se, prosím, jsme v diskuzi (tlačítko podpis nad editačním oknem nebo čtyři tildy „~~~~“). S pozdravem --14. 11. 2011, 20:54 (UTC), Utar

Dotaz

Prosím vás,už jsem napsal čtyři články.nevím co je to reklama takže mě naštvalo když my smazali můj jeden článek.jak se má psát článek aby nebyl reklamní? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 83.208.167.115 (diskuse) 23. 11. 2011, 15:48‎ (CE(S)T)

Dobrý den, doporučuji Vám si přečíst, co to je propagační článek, kde najdete i odkazy na nápovědy, jak psát, aby jste se nařčení z propagace vyhnul. Jsou to:
Pokud vůbec netušíte, co to je reklama, je zde článek Reklama. Mimochodem, měl byste si projít i Typografické rady, čtyři z pěti vámi založených článků jsou označeny šablonou {{Upravit}}. A podepisujte se, prosím, jsme v diskuzi (tlačítko podpis nad editačním oknem nebo čtyři tildy „~~~~“). S pozdravem --23. 11. 2011, 18:25 (UTC), Utar

Moje první netriviální šablona

Založil jsem šablonu Šablona:Definice v seznamu a použil jsem ji v článku Seznam postav v Letopisech Narnie. Takhle složitou šablonu jsem ještě nikdy nedělal, proto k ní mám několik dotazů (viz Šablona:Definice_v_seznamu/doc#ToDo).

Najde se dobrá duše, která mi s nimi poradí a šablonu alespoň zběžně zkontroluje, abych věděl, nač si dát pozor příště? Předem díky. --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 24. 11. 2011, 05:04 (UTC)

Jak odkazovat na sekci s postavou

Chtěl bych se zeptat, zda z rozcestníku Zira má vést link rovnou na Seznam postav v sérii Lví král#Zira, anebo spíš na Zira (Lví král), kde by byl redirect na Seznam postav v sérii Lví král#Zira.

Druhé řešení má maličkou výhodu v tom, že nebude nutno opravovat odkazy v případě, že časem bude Zira mít samostatný článek. --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 24. 11. 2011, 07:03 (UTC)

Jsem pro druhou variantu. Vede-li odkaz na stránku, o níž by mohl být v budoucnu založen článek, je lepší odkazy (obcházením přesměrování) nenapřimovat. --24. 11. 2011, 07:26 (UTC), Utar

Článek s rozlišovačem či bez něj

Často zakládám články o fiktivních postavách s přesměrováním na sekci (či HTML kotvu, jako zde) v seznamu všech postav.

Mám nebo nemám použít rozlišovač, pokud jiný článek téhož názvu na Wikipedii není? Možnosti jsou asi tyto:

a) Založit redirectové heslo Zazu (Lví král), ačkoli jiný Zazu na Wikipedii není. To jsem slyšel, že se nedoporučuje.

b) Založit redirectové heslo Zazu. To má IMHO velké nevýhody. Až někdo založí článek např. Zazu (album), pak nebude možné na začátek hesla Zazu dát poznámku o dalším významu - právě proto, že to heslo je (a asi zůstane) redirectové. Potom bude nutné všechny linky na Zazu předělat, aby ukazovaly na Zazu (Lví král). Utar mně řekl, že si není jist, ale myslí si, že by to měl robot zvládnout. Může mně někdo prosím potvrdit, že to je schůdná cesta? Já si na jednu stranu myslím, že robot nepozná, které linky má předělat, ale možná, že nebude tak moc práce po něm chyby ručně opravit (poté, co mu přikážeme, aby předělal všechny).

c) Najít si další významy toho slova na en.wiki a založit rozcestník Zazu, který pak ospravedlní založení hesla Zazu (Lví král). Za tím účelem jsem založil pitomoučký rozcestník Zazu, kde je všechno červené, a rozcestník Simba, který jsem zamodřil jen tím, že jsem dle en.wiki založil naprosto červený článek Simba (film), o kterém nevím, zda je z českého hlediska významný. Chtěl bych se zeptat, zda jedno nebo obojí z těch dvou řešení (Zazu a Simba) je špatně.

A hlavně, která z možností a,b,c je prosím nejvhodnější? --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 24. 11. 2011, 12:28 (UTC)

d) Existují i asymetrické rozcestníky, navíc preferované. Takhle by se založilo Zazu a kdyby pak přišlo Zazu (album), Zazu by na Zazu zůstalo (ovšem Zazu z Lvího krále by muselo být známější než album Zazu; neříkám, že není). --24. 11. 2011, 12:57 (UTC), Utar
OK, ale pak by heslo Zazu muselo být z redirectu změněno na samostatný článek (nebo se pletu?). To je sice trochu práce, ale asi je to nejschůdnější řešení. Díky, Utare. --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 24. 11. 2011, 15:46 (UTC)
Asi ano. Pokud by byl Zazu (album) článek a Zazu byl „jen“ přesměrování, pak by se mohlo argumentovat, že Zazu (album) je významnější (když už má vlastní článek) a album by tak mohlo být přesunuto na článek bez rozlišovače a ze Zazu by se stalo přesměrování Zazu (Lví král). --24. 11. 2011, 16:47 (UTC), Utar

Dotaz k rozcestníkům

Ještě k předchozímu bodu "c": Abych mohl redirectové heslo Scar (Lví král) založit s rozlišovačem, tak jsem podle en. wiki založil rozcestník Scar. Opsal jsem víc než deset (náhodně zvolených) z toho obrovského množství významů z en.wiki. Chci se zeptat, zda je to dobře nebo špatně, zakládat rozcestníky, u nichž o drtivé většině hesel nepředpokládám, že budou mít (v rozumné době) na cs.wiki článek. --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 25. 11. 2011, 06:54 (UTC)

Podle mého názoru rozhodně ano, i rozcestník má svoji informační hodnotu - informuje, mimo jiné, také:
  • a) o tom, co ještě ve Wikipedii schází anebo by mohlo být v budoucnu napsáno
  • b) dále také o tom, že slovo má více různých významů (někdy jen odlišených nějakou drobností nebo jen kontextem sdělení)
Mám za to, že je vhodné vypsat všechny hlavní (důležitější) významy, ty podružné lze IMHO vynechat. Myslím si, v této souvislosti, že rozcestníky mohou posloužit jakožto inspairace pro další editory k tomu, aby byl příslušný článek nově vytvořen. MiroslavJosef 25. 11. 2011, 07:44 (UTC)
Podle mého názoru do jisté míry ne. V dnešní době informační laviny je největší hodnota právě v tom, vybrat ty správné. Rozcestník nafouknutý o dlouhý seznam nevýznamných témat čtenáře bude jen zdržovat.--Tchoř 25. 11. 2011, 09:13 (UTC)
+1 Hodnota Wikipedie je v tom, co ji odlišuje od google:Scar. --Mormegil 25. 11. 2011, 12:16 (UTC)
OK, budu se snažit nezahrnovat do rozcestníků tolik významů. Například v rozcestníku Cornelius jsem nezahrnul skoro nic, co nemá český článek. Díky za reakce. --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 27. 11. 2011, 10:02 (UTC)

Změna názvu článku

Chtěl bych rozšířit článek Kostel svatého Filipa a Jakuba (Chvojen). Ten článek má ale chybný název. Kostel je zasvěcen jen svatému Jakubovi, tudíž by název měl znít Kostel svatého Jakuba (Chvojen). Poraďte prosím, jak na to.--Gortyna 26. 11. 2011, 12:03 (UTC)

Dobrý den, přesun jsem provedl takže můžete směle psát :-) Jinak přesouvat články můžete i sám, stačí kliknout hned vedle vyhledávače vpravo nahoře na tlačítko přesunout, skryté pod obráceným černým trojúhelníčkem. Hezký den. Jirka O. 26. 11. 2011, 12:17 (UTC)

Díky.--Gortyna 26. 11. 2011, 13:20 (UTC)

Písně ve filmu

Do sekce Lví král 2: Simbův příběh#Seznam písniček z filmu jsem přidal jednu větu popisu ke každé písni (o čem je) a šablonu {{endspoiler}} jsem přesunul až za to. Jelikož se to nikde nedělá, tak bych se chtěl zeptat, zda je na tom něco špatného. Jinak to udělám minimálně ještě v článku Lví král.

...No, já trochu tuším, že mně tohle neprojde, ale chtěl bych alespoň znát důvod :-) --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 28. 11. 2011, 05:54 (UTC)

Vezmeme to popořadě. Jako nápad to není špatný, to určitě ne, ale jistě by to potřebovalo trochu rozšířit, pokud už chcete psát o hudbě k filmu. Jako první věci které jsem si přečetl je (nejspíše) Váš překlad - Not one of us znamená Není jeden z nás, tedy opak Vašeho překladu. Nicméně ty české názvy bych nepoužíval, originály jsou anglicky a ty se nepřekládají a ani to není potřeba. A co se týče toho popisu, asi bych vycházel z anglické Wikipedie. Jen pro příklad uvedu přeložení první písně, tedy "He Lives in You" - Jedná se o originální song zpěváka Lebo M a jeho chóru. Písnička prezentuje narození Kiary a je také ekvivalentem písně Circle of Life, která zazněla v prvním díle série. Píseň také zaznamenává to, když Rafiki říká Simbovi, že Mufasa žije "v něm".
Něco takového bych tam vložil, ale určitě ne něco jako "žije v nás a na vše dohlíží" - nežije v nás ale v té postavičce, ale v jaké a kdo to říká? Je třeba to upřesnit. A šablonu nikam nevkládejte, spoiler se používá pouze u děje, v textu písně nic neprozrazujete. --- ☃ Draffix 28. 11. 2011, 07:25 (UTC)
Díky, připomínky jsem zapracoval. Ta formulace "v nás" byla skutečně nevhodná, nechal jsem se unést podobností mezi Mufasou a Ježíšem :-)
Myslím, že ta sekce by byla nesrovnatelně atraktivnější, kdybych u každé písně dal link na YouTube, kde je každá píseň v češtině. U takových klipů navíc příliš nehrozí jejich smazání z YouTube, ke kterému často dochází, když někdo dá na YouTube celý film. Ale intuice mně říká, že takové věci na Wikipedii nepatří - jak to tedy je? --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 28. 11. 2011, 07:43 (UTC)
Bohužel ne, v nápovědě Externí odkazy zjistíte, že YouTube jako takové je zakázané. Opatření je především proto, že by se porušovaly autorská práva - tedy pokud nemá vkladatel souhlas autora, což myslím že v drtivé většině nikdo nemá.--- ☃ Draffix 28. 11. 2011, 07:57 (UTC)
Díky za cenný tip, beru na vědomí.
AnoAno Vyřešeno --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 28. 11. 2011, 08:17 (UTC)

Řetězcové operace

Existuje prosím help na stringové operace? Například jak udělám šablonu, která vrátí podřetězec (čtvrtý až šestý znak) prvního parametru?--Pavel Jelínek diskuse příspěvky 4. 12. 2011, 16:56 (UTC)

Parametry s defaultní hodnotou

Když si udělám šablonu s kódem {{{1|{{{2|{{{3}}}}}}}}} a pak napíšu {{moje_šab|||C}}, proč se to rozvine v prázdný řetězec? Já bych čekal, že při absenci prvního parametru se za něj dosadí {{{2|{{{3}}}}}}, což při absenci druhého parametru je {{{3}}}, tedy C. Na en:Help:Template jsem odpověď nenašel.

Když tohle nefunguje (po pokusu se "subst" se v kódu nic neobjeví), tak existuje nějaký jednodušší/šikovnější způsob, jak kýženého výsledku dosáhnout, než pomocí {{#if:{{{1|}}}|{{{1}}}|{{{2|{{{3}}}}}}}}? A dokonce ani tohle mně nefunguje: nevím proč, ale po pokusu se "subst" se v kódu objeví {{#if:||}}. Funguje teprve {{#if:{{{1|}}}|{{{1}}}|{{#if:{{{2|}}}|{{{2}}}|{{{3}}}}}}}.

A když chci, aby se prázdný řetězec v parametru choval jinak, než když je parametr nevyplněný, tak lze to nějak lépe, než pomocí {{#ifeq:{{{1|TOHLE_UZIVATEL_NEZADA}}}|TOHLE_UZIVATEL_NEZADA|Parametr nevyplněn|Parametr vyplněn}}?

Díky --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 4. 12. 2011, 17:44 (UTC)

Překlad

Ahoj, chtěl bych poprosit nějakého silného angličtináře o pomoc s překladem. Máme v plánu udělat i anglickou verzi pexesa a z toho důvodu by byla potřeba volně přeložit tento text. Nenašla by se tu nějaká dobrá duše vládnoucí dobře anglickým slovem i písmem, která by to zvládla? Výsledkem by mělo být volně stažitelné PDF s touto hrou pro kohokoliv na světě... Za případnou pomoc moc díky! --Chmee2 13. 12. 2011, 21:21 (UTC)

When some spare time will be find, I will try. But don't expect miracles. --13. 12. 2011, 21:44 (UTC), Utar
The past participle of “find” is “found”. Ale celá ta konstrukce je, obávám se, poněkud neanglická. ;-) --Mormegil 13. 12. 2011, 22:54 (UTC)
:D O tom vím, jen to prostě nevidím, když to po sobě kontroluju. Jen pokus. --14. 12. 2011, 06:56 (UTC), Utar
Zahájil jsem práci na Diskuse_s_wikipedistou:Chmee2#Pexeso - překlad. --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 14. 12. 2011, 06:44 (UTC)

Jak z URL odstranit SUBMIT

Jaké URL bych měl prosím uvádět v Wikipedie:Technické_pomůcky#Poslední změny v podstromu kategorií? Nejradši URL, které předvyplní "česká Wikipedie", ale neprovede Submit. Jenže co mám dát do parametru Submit?

A sekci Wikipedie:Technické_pomůcky#Požadavky na boty jsem napsal dobře? Díky --Pavel Jelínek (diskuse) 18. 12. 2011, 05:31 (UTC)

Přesun kostela v Šumperku

Vážení,

prosím o přesun stávajícího obsahu stránky „Kostel Českobratrské církve evangelické (Šumperk)“ na stránku „Evangelický kostel (Šumperk)“. Předem za to děkuji.

--Jan Polák 26. 12. 2011, 03:32 (UTC)

Zažádejte o přesun na nástěnce správců.--Zdenekk2 26. 12. 2011, 04:36 (UTC)
Ano, měl jsem dojem, že jsem dotaz položil tam. A přitom jsem se nějakou náhodou ocitl zde.--Jan Polák 26. 12. 2011, 12:37 (UTC)
(po edit.konfliktu)
Pěkný den,
Doporučuji napsat na nástěnku správců. Člověk bez práva správce může přesun provést, pokud cílová stránka neexistuje (nebo pokud tam je přesměrování zpět na zdrojovou stránku, které nemá žádnou editační historii), ale jen pokud mu nevadí, že na zdrojové stránce zůstane přesměrování na cílovou.
V tomto případě však cílová stránka nějakou historii editací má, takže to může udělat jen správce.--Pavel Jelínek (diskuse) 26. 12. 2011, 04:42 (UTC)
Jo jo.--Jan Polák 26. 12. 2011, 12:37 (UTC)
Přesunuto, přeji pěkný zbytek roku. --Loupežník 26. 12. 2011, 04:50 (UTC)
Děkuji.--Jan Polák 26. 12. 2011, 12:37 (UTC)

Šablona zlobí

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda by se na stránce Sakura Haruno dala nějak odstranit ta veliká mezera mezi nadpisem a samotným textem. Nevím, zda je to chyba šablony, dokumentace nebo kdoví čeho ještě, jsem tu úplný začátečník, tak bych poprosil kdyžtak o případnou pomoc. Děkuji mnohokrát.-- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Hromino (diskusepříspěvky)

Spraveno, šablona na konci obsahovala zbytečné konce řádky. Blíže jsem to vysvětlit na Vaší diskusní stránce. Pěkný den --Pavel Jelínek (diskuse) 28. 12. 2011, 17:21 (UTC)
@Pavel Jelínek: Já jsem si nevšiml, že už jsi to opravil a pokoušel jsem se něco najít v té opravené šabloně :D . Pak se mi „to povedlo v článku opravit“ vymazáním prázdné řádky (neboli načtením aktuální opravené verze). Ach jo. --28. 12. 2011, 17:31 (UTC), Utar
@Hromino: Více viz Nápověda:Neočekávaná odřádkování a mezery. --28. 12. 2011, 17:31 (UTC), Utar

Tichomořská zemní pec

Potřeboval bych poradit. Píšu článku o tichomořských kuchyních a nevím jak to mám vyřešit se zemní pecí. Abych to vysvětlil, tradiční tichomořská (hlavně polynéská) příprava jídla spočívá v tom, že se suroviny (ryby, maso, zelenina, ovoce..) (často zabalené do listů) položí do jámy na horké kameny a nechají se upéct, popřípadě se zakryjí listy a zeminou takže se zároveň dusí v páře, která se nemá jak dostat ven. Tento způsob přípravy jídla (popřípadě samotná zemní pec) se nazývá různě - nějčastěji umu (Samoa, Velikonoční ostrov, Tonga), imu či kalua (Havaj), hāngi (Maorové), ahima'a (Tahiti), lovo (Fidži) nebo mumu (Papua-Nová Guinea), ale ve své podstatě se vždy jedná o podobný, či uplně stejný postup. A teď mě napadají dva způsoby jak bych to mohl řešit:


1) Každému z uvedených názvů vytvořím vlastní stránku (existuje již hāngi)

2) Vytvořím jeden článek, ve kterém popíšu využívání zemních pecí domorodými obyvately Tichomoří a jejich varianty. Jak ale teto článek pojmenovat?


Snažím se korespondovat s jinými wikipediemi - například na anglické wikipedie existuje článek hāngi a kalua, ostatní názvy zemních pecí jsou uvedeny v článku Earth oven. Ale pokud zadám do vyhledávače např. lovo (fidžijský výraz), automaticky mě wikipedie přesměruje na stránku Earth oven, což mi přijde chaotické...

Tak nevím, jaké řešení by bylo, podle Vás, nejpřijatelnější? Mně by ani nevadilo kdybych měl každému z uvedených názvů vytvořit vlastní stránku, ale nevím, aby to pak nepůsobilo zmateně.

Děkuji za pomoc -- Thejinan 29. 12. 2011, 10:48 (UTC)

Pokud nejsou v jednotlivých pecích nějaké výrazné rozdíly a problém je tedy na různých místech se to jmenuje různě, udělej jednu centrální stránku, třeba Zemní pec nebo Příprava jídla v Polynésii nebo tak nějak. V daném článku pak bude jedna sekce o jednotlivých názvech, kde tomu jak říkají. Z jednotlivých názvů pak na tento článek veď přesměrování. Více viz Wikipedie:Přesměrování. --29. 12. 2011, 11:27 (UTC), Utar

Jiří Horák

Dobrý den, opravila jsem heslo Jiří Horák (spisovatel) a na Commons Wikipedii jsem nahrála dvě fotografie k tomuto heslu. Ale nejsem schopná přiřadit fotografie k heslu na české Wikipedii. Nemohu ani najít autora hesla. Můžete to prosím provést? Děkuji, J. Jiskrová -- Tento příspěvek přidal(a) 109.80.116.182 (diskuse) 30. 12. 2011, 15:16‎ (CE(S)T) http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special%3ASearch&search=Ji%C5%99%C3%AD+Hor%C3%A1k

Dobrý den, obrázek jsem do článku přidal. Problém byl v tom, že obrázky a vámi přidaný odkaz výše jsou z Commons, které je od Wikipedie oddělené = tam jsou fotky a další soubory (případně z nich udělané galerie) a tady, na Wikipedii, články. Čili jste editovala Wikipedii, přidala obrázky na Commons a pak na Commons hledala článek (a jak koukám tak ho i založila), který byl na Wikipedii. To, na kterých stránkách právě jste, poznáte podle loga v levém horním rohu.
Ještě k těm obrázkům:
  • Soubor:Jiří Horák foto (c) Jindřich Růžička.jpg - Může být po 11. prosinci 2011 smazán (týden po nahrání, čili už měl být smazán). Problém je tam v © Jindřich Růžička. Na Commons nemohou být nahrávány soubory cizích osob, nedají-li tyto osoby svolení k tomu, že může kdokoli dílo upravovat, šířit, používat a prodávat. Více viz commons:Special:UploadWizard. Zde by muselo být takové povolení urychleně dodáno a obrázek přejmenován.
  • Soubor:Jiří Horák.jpg - Můžete tam za datum dát datum fotografování, ne datum nahrání na Commons, prosím?
Děkuji za Vaše příspěvky a doufám, že pár fotek ještě nahrajete. S pozdravem --30. 12. 2011, 16:05 (UTC), Utar

Informace, články o městech offline

Dobrý den, prosím Vás chtěl bych mít konkrétně informace o městech, obcích a vesnicích v ČR offline v případě, že nemám přístup k internetu. Např. jako je tady třeba info o Banínu tak to mít o všech městech ČR, ale offline pro soukromé účely. Našel jsem si uložiště kde se dají soubory xml z cs.wikipedie stáhnout. Problém je v tom, že jsou obrovské a já potřebuji jen to co uvádím výše. Omlouvám se předem, ale nevím kde a na koho se mám s mou žádostí obrátit. Děkuji za odpověď a nasměrování na koho se s mou záležitostí obrátit. janakubickova 13. 1. 2012, 12:33 (UTC)

Dobrý den, z vybraných článků si můžete udělat knihu (PDF nebo ODF). Buď kliknutím na odkaz Vytvořit knihu vlevo v menu v sekci tisk/export, nebo kliknutím sem. Ovšem je potřeba si naklikat všechny články ručně. Možná existuje nějaký nástroj, který zařadí všechny články z kategorie, ale já o žádném nevím. --G3ron1mo 13. 1. 2012, 12:56 (UTC)
To už je pro mě lepší Speciální:Exportovat_stránky kde to je v .xml, který zpracovaný uložím na locale do mysql db k dalším datům, které z dané lokality mám. Vše bych potom měl na jednom místě a kdykoliv offline. Přesto děkuji za tip. Problém je ten, že se to musí zadávat město po městu, vesnice po vesnici... a je toho moc. Budu rád za tip na nějaký nástroj pokud existuje. janakubickova 13. 1. 2012, 14:09 (UTC)
Nejsem si jist co vlastně požadujete, ale přes API můžete získávat přímo wikikód a nějakým skriptém ho zpracovat popř. uložit. --pan BMP 13. 1. 2012, 15:16 (UTC)
Děkuji, prostuduji. Už nyní tuším, že Vaše informace povede k úspěchu. Jen upřesním, chtěl bych mít offline informace o městech ČR na locale v mysql společně s dalšími informacemi o městech, které již tam mám uloženy. Upozorňuji, že mi jde jen o info (články) o městech, obcích a vesnicích ideálně ve formátu xml. Ještě jednou děkuji.janakubickova 13. 1. 2012, 17:11 (UTC)

Prosím Vás, těch možností je mnoho. Obsahově mi vyhovuje toto cs.wikipedia.org/w/api.php?format=xml&action=query&titles=Banín|Polička&prop=revisions&rvprop=content dostanu články o Poličce a Banínu. Prosím Vás existuje něco=všechny_články_o_obcích_v_ČR , abych nemusel ty názvy jednotlivě zadávat do title=název_článku_resp_města|název_článku|název_obce. Budu vděčný za každou radu od někoho zkušenějšího. Děkuji za odpověď.janakubickova 14. 1. 2012, 10:36 (UTC)

Můžete články procházet po kategoriích v API najdete něco jako list=categorymembers.--pan BMP 16. 1. 2012, 02:10 (UTC)
Ano o této možnosti vím (API pročítám už skoro týden), ovšem při použití parametru list=categorymembers&cmtitle=Category:Pardubický_kraj xml obsahuje jen seznam dalších kategorií a seznam článků (bez obsahu). Potřeboval bych, pokud se zde bavíme konkrétně o Pardubickém kraji mít v xml obsahy všech článků spadající do této kategorie a eventuálně příslušných podkategorií. Už se chápeme? janakubickova 16. 1. 2012, 10:32 (UTC)

FatRat

Please help to create article in Czech language. I just have created English article -- en:FatRat, but I don't know Czech and can't translate it. Also in English article are some links to sources in Czech. Thanks. Inc ru 14. 1. 2012, 08:21 (UTC)

Hi, I posted your request on our Requested articles site. --14. 1. 2012, 12:39 (UTC), Utar

Dotaz ohledně autorských práv

Dobrý den, pracuji na vytvoření mého prvního článku pro českou Wiki. Při tvorbě článku vycházím z dvou internetových článků (v angličtině) které se zabývají příslušným tématem (jeden článek je na anglickojazyčné Wiki a druhý na specializovaném serveru, rovněž v angličtině). Zamýšlený článek má být kompilátem českého překladu dvou výše zmíněných článků. Můžete mi prosím poradit, jak mám postupovat, abych neporušil autorská práva autorů některého z těch anglicky napsaných článků? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 89.176.109.113 (diskuse) 15. 1. 2012, 19:03‎ (CE(S)T)

Dobrý den, při překladu cizojazyčné verze Wikipedie je potřeba na konec článku (nebo do sekce Reference, je-li tam) přidat šablonu {{Překlad}}. Píšete-li článek svými slovy z více zdrojů (navíc ještě s překladem), není podle mne obvykle potřeba na daný specializovaný server odkazovat; když je ale tak kvalitní, že podle něj lze napsat článek, bylo by vhodné přidat odkaz na něj do sekce Externí odkazy.
Ta šablona Překlad je potřeba kvůli tomu, že obsah Wikipedie je licencován pod Creative Commons Uveďte autora – Zachovejte licenci 3.0 (BY-SA 3.0). Tedy u toho serveru je to ve skutečnosti tak, že závisí na tom, pod jakou licencí je jeho obsah distribuován.
Více viz Wikipedie:Autorské právo. --15. 1. 2012, 20:26 (UTC), Utar

Odkazy na cizojazyčné články (Entente Florale/Soutěž květinových měst a vesnic (Francie))

Zdravím,

vytvořila jsem články Entente Florale a Soutěž květinových měst a vesnic (Francie). Bohužel jsem nejprve vytvářela druhý jmenovaný o francouské národní soutěži překladem z francouzštiny. Teprve když byl vytvořený mě napadlo kouknout do anglické verze, kde jsem zjistila, že anglický článek je o jiné - mezinárodní evropské soutěži, které se účastní i ČR. Proto jsem vytvořila i článek o evropské soutěži na základě toho anglického. Jenže teď je otázka, jak mám tyto dva navázat na cizojazyčné články, když ty navazují na sebe (francouzská verze s národní soutěží a anglická verze s mezinárodní soutěží), zatímco zde máme články dva. Děkuji, pěkný den --Wikipedista:Anid 16. 1. 2012, 2:20 (UTC)

Umíte psát nepropagační články o firmách?

Dobrý den, sháním někoho, kdo by pro naši marketingovou firmu byl schopný občas napsat článek o firmě (našem klientovi). Tyto články samozřejmě nepíšeme pro každého klienta, ale jen pro ty, o kterých si myslíme, že by bylo dobré, aby byli v encyklopedii k nalezení.

Já jsem o to pokoušela několikrát, ale jako nováček nemám absolutně šanci :-(

Pokud mi budete chtít pomoci, kontaktujte mne raději mailem (hana.marusova@socialsir.com), s Wikipedií stále trochu bojuji.
Předem mnohokrát děkuji! --Hanka.M83 18. 1. 2012, 15:15 (UTC)

Dobrý den,
Možná by bylo řešením si jeden článek připravit na podstránce své uživatelské stránky (nazvěte ji třeba Wikipedistka:Hanka.M83/Staveniště) a až jej budete pokládat za hotový, tak se někoho zeptat, zda je OK. A pak teprve jej přesunout na zamýšlený název ve hlavním jmenném prostoru (kde jsou ostatní články). "Jmenný prostor" je definován tou částí před dvojtečkou v názvu stránky.
(Jestli paní Hance.M83 radím špatně, tak mě opravte, ale myslím si, že Wikipedisté budou pokusy ve jmenném prostoru "Wikipedista" tolerovat mnohem snáze a dají na jejich opravu více času.)
Navíc můžete na Nástěnce správců požádat, aby smazaný článek zkopírovali do Vašeho uživ. prostoru. Když mně necháte vzkaz na mé diskusi, tak Vám (pokud budu mít čas) pomůžu ho opravit - ale musíte se poctivě zamýšlet nad výtkami, které Vám ostatní sdělili.
Možná by pomohlo, kdybyste nejdřív odpověděla, PROČ chcete od té firmě psát. Pokud to souvisí s tím, že je to Váš zákazník, tak možná bude nad Vaše síly psát neutrálně. Rozhodně bych radil, pište do Wikipedie raději o tématech, kde nejste profesně tak silně zainteresovaná. --Pavel Jelínek (diskuse) 18. 1. 2012, 15:35 (UTC)
Jenom drobnost - ten smazaný článek byl o malé a málo známé firmě, encyklopedická významnost tedy je IMHO velice problematická -navíc měl zcela nevhodný název (příliš dlouhý a příliš propagandistický - odkaz na WEB do názvu určitě nepatří). Ani se nedivím, že byl ihned smazán. Obávám se IMHO, že uživatelka málo nabubřelý a střízlivý článek nebude umět vůbec napsat. MiroslavJosef 18. 1. 2012, 15:42 (UTC)
Ano, s tou uživatelskou podstránkou je to dobrý nápad.--Zdenekk2 18. 1. 2012, 15:45 (UTC)

Prostě sem takové články raději nepiště, marketingovou podporu svým zákazníkům dělejte jinak. Propagace sem jednoduše nepatří (ani do uživatelských stránek či podstránek), Wikipedie je encyklopedie, nikoliv prostor pro bezplatnou reklamu či zlepšení SeO. --Tlusťa 18. 1. 2012, 15:48 (UTC)

Připojuji se k příspěvku kolegy Tlusti. Wikipedie není a nesmí být nástrojem propagace firem, zejména firem, pro které tuto propagaci dělá jiná marketingová firma zde. Budete si bohužel muset najít jiný způsob prezentace svých zákazníků. Pakliže je skutečně význam dané firmy natolik velkého rozsahu, zcela jistě se najde někdo nestranný, kdo daný článek časem založí. Nicméně měla by platit zásada, že články tvoří osobně nezainteresovaní lidé. S pozdravem --Martin Kotačka 20. 1. 2012, 08:56 (UTC)

Tabulka v horní části stránky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na editaci tabulky v horní části stránky. Jedná se o stránku "BIBS - vysoká škola", kde se v tabulce zobrazuje u pozice ředitele ŘEDITEL ZŘIZUJÍCÍ SPOLEČNOSTI. Potřebovala bych to změnit na GENERÁLNÍ ŘEDITEL, avšak v editoru je pouze "ředitel" a při změně na "generální ředitel" funkce zcela zmizí z tabulky. Nevím, zda se jedná o nějakou šablonu či o nezměnitelnou značku, nenašla jsem řešení ani v nápovědě, proto se obracím sem. Děkuji za jakoukoli pomoc Jana Leitnerová-- Tento příspěvek přidal(a) Jana Leitnerová (diskuse) 19. 1. 2012, 15:28‎ (CE(S)T)

Dobrý den, ano je to šablona, přesněji tzv. Infobox. Ta má jednotlivé parametry pojmenované, nelze si je v článcích jen tak přejmenovávat.
  • jednodušší řešení: nechat to být, ředitel jako ředitel.
  • složitější řešení: upravit danou šablonu přidáním dalším parametru (vhodnější pokud by byli někde vyplněni oba ředitelé).
Co si vyberete? --19. 1. 2012, 23:11 (UTC), Utar

Změna názvu článku

Dobrý den, přeložil jsem článek "Eduard Khil" z angličtiny do češtiny, ale teď jsem si všiml, že název zní stejně "Eduard Khil", ačkoliv správná transkripce do češtiny by měla znít "Eduard Chil" (tuto transkripci používám i v textu). Bohužel jsem nepřišel na to, jak to písmeno v názvu článku změnit, snad mi s tím někdo ze zkušenějších wikipedistů poradí. Děkuji mnohokrát!-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Petr Vnenk (diskusebloky) 02.13, 20. ledna 2012‎ (CE(S)T)

Dobrý den, děkuji za zájem o Wikipedii. Přesun článku na korektní název může provést každý přihlášený uživate a dělá se to pomocí tlačítka "přesunout", které se nachází nad každým článkem v roletce nahoře vpravo, vedle vyhledávacího políčka. Pokud máte stále problém, rád vám ještě poradím. Hezký den, --Vojtech.dostal 20. 1. 2012, 00:22 (UTC)
PS: Koukám, že ten přesun už někdo provedl. Tak prosím, "Eduard Chil". --Vojtech.dostal 20. 1. 2012, 00:23 (UTC)
Článek jsem přesunul na správné jméno. Vy jste to zatím udělat nemohl, protože Váš účet je příliš čerstvý a přesunovat mohou až schválení uživatelé. Až bude Váš účet starší, stačí postupovat podle návodu. --Tchoř 20. 1. 2012, 00:25 (UTC)

solanin- nesedí mi informace dávky pro otravu versus povolená dávka, není tam chyba

Projevy otravy se objevují u člověka při dávkách od 2 do 5 mg/kg, dávky mezi 3 až 6 mg/kg mohou být smrtelné. V laboratorních podmínkách je uváděna jako dávka LD50 při podání tlamou u krys 590 mg/kg tělesné hmotnosti. Projevem otravy je nejprve zrychlení tepové a dechové frekvence, pak ztráta vědomí přecházející v kóma. V trávicím traktu způsobuje poškození sliznice v žaludku a dvanáctníku, s možným krvácením a otoky; obvykle je otrava doprovázena křečemi v žaludku a průjmem.

Teratogenita ani karcinogenita solaninu nebyly prokázány.

Maximální povolená koncentrace v konzumních bramborách je podle hygienických norem 200 mg/kg hlíz.

Dobrý den, děkujeme vám za upozornění. Pokud jste našel/a v článku nějakou chybu, nebojte se a klidně ji opravte vizte Editujte s odvahou. Pokud nevíte, jak se edituje stránka na wikipedii vizte Nápověda:Jak editovat stránku. Kdybyste něco nevěděl/a, klidně se ptejte. Zdraví ♥ K123456  22. 1. 2012, 10:43 (UTC)
Jdu se na to kouknout. --Vojtech.dostal 22. 1. 2012, 10:50 (UTC)

Úvodní věta bude pravděpodobně nesmysl, odstranil jsem ji. Díky za upozornění na chybu v článku, těšíme se na další spolupráci.--Vojtech.dostal 22. 1. 2012, 10:56 (UTC)

Obrázky z cizojazyčné Wiki

Dobrý den, chci se zeptat, jestli je možné (a za jakých podmínek) použít při tvorbě článku na českou Wiki obrázky (konkrétně se jedná o historické fotografie a mapky), které doprovází článek (na to samé téma) na anglickojazyčné Wiki.

Dobrý den. Ano, většina se jich dá použít, konkrétně ty, které jsou zveřejněny na Wikimedia Commons (společné úschovně fotek pro všechny jazykové projekty). Existuje malá skupina obrázků, které na anglické Wikipedii jsou a na české být nesmí, jedná se o fotografie v rámci tzv. fair use, které nemá oporu v české legislativě. Rád vám pomohu s konkrétními obrázky, napište, s čím přesně máte problém. --Vojtech.dostal 23. 1. 2012, 10:14 (UTC)
Děkuji za pomoc, jedná se o fotografie a mapky z článku http://en.wikipedia.org/wiki/Tali-Ihantala
Ano, obě mapky se vložit dají bez problémů. V případě problémů můžete využít nápovědu Nápověda:Obrázky#Vložení obrázku do článku. Obrázky se jmenují soubor:Karelian Isthmus.png a soubor:Many Karelias.png, jak můžete zjistit, když na ně kliknete v anglické Wikipedii. --Vojtech.dostal 23. 1. 2012, 10:47 (UTC)
Všechny obrázky z toho článku jsou uloženy na Commons, čili se dají použít i zde. Příklad: [[File:PST-tykki Kannaksella.jpg|thumb|right|Finnish 7,5 cm Pak 40 antitank gun in action]] zobrazí obrázek vpravo. --Tlusťa 23. 1. 2012, 10:48 (UTC)
Finnish 7,5 cm Pak 40 antitank gun in action

Zdroje

Dobrý den, mohl by mi prosím někdo říci, jak mám zapsat zdroj informace k článku, pokud se jedná o televizní dokument? Děkuji! --78.102.168.153 24. 1. 2012, 12:37 (UTC)

Na to by byla potřeba šablona en:Template:Cite episode nebo en:Template:Cite video, ty ale na české verzi zatím zavedené nejsou. Použijte nějakou z dostupných šablon, možná Šablona:Citace elektronické monografie. Případně by se mohly přetáhnout ty šablony, nevím, ale jestli se o nich už nedebatovalo. Anebo, což je (možná) nejjednodušší, najděte danou informaci někde jinde. S pozdravem --24. 1. 2012, 12:55 (UTC), Utar
„Na to by byla potřeba“?? To jistě ne. Citační šablony usnadňují zápis citace, v žádném případě nejsou nutnou podmínkou. Pokud neovládáte citační normy, nikdo vám nic vyčítat nebude – prostě se pokuste uvést co nejpřesnější informace, jak zdroj jednoznačně identifikovat. Tedy například: „Honza Rejža: Zajímavý film. Dokumentární film České televize, 2010. Dostupné online“ je pro začátek naprosto dostatečné. (Pokud jde o nějaké konkrétní tvrzení, můžete uvést časovou značku, kolem které se tvrzení ve filmu objevuje.) --Mormegil 24. 1. 2012, 13:14 (UTC)
Ano, máš pravdu, omlouvám se, automaticky už myslim jen na šablony. --26. 1. 2012, 13:58 (UTC), Utar

Mnohokrát děkuji! --78.102.168.153 24. 1. 2012, 13:44 (UTC)

obrazek - foto

dobry den, dostal jsem se k wikipedii pres meho kamarada, napsal clanek a rad bych prilozil vlastni fota (2-6), ktere podle me vystihuje clanek mnohem lepe, nez ostatni jenz jsem na cele wiki nasel. Muzete mi prosim napsat, jak nejrychleji ci nejjednuseji to mohu udelat? Velmi rad Vam na Vas e-mail poslu nekolik fotografii zmensene na maximalni velikost 1600x1200px (ci jine Vami zadane velikosti), poskytnete-li mi nejaky. Dekuji predem, Comeback 26. 1. 2012, 13:03 (UTC)

Dobrý den, obrázky můžete nahrávat i sám. Všechny obrázky na české Wikipedii jsou uloženy na Wikimedia Commons. Více viz Nápověda:Obrázky, případně rovnou nahrávací formulář. Kdybyste ještě něco potřeboval, ozvěte se.
Gratuluji k prvnímu článku a těším se na mnoho dalších. S pozdravem --26. 1. 2012, 13:07 (UTC), Utar
Nevim, jak hodne treba je dokladat verohodnost udaju, jenz uvadim = napr.nasl. link je primo z mistnich novin a popisuje pribeh, jenz se tu stal velmi nedavno !!http://www.dailytelegraph.com.au/news/surfers-take-chance-on-what-lies-beneath-in-murky-waters/story-e6freuy9-1226222342848!!

tez si nejsem jisty, jestli kdyz mam nejaky odkaz pouze v anglickem jazyce, je-li treba to nekam uvest (nejakou zkratku ci neco).. a s obrazky jsem si uz diky Vasi rade poradil Comeback 28. 1. 2012, 09:15 (UTC)

Dva dotazy

  1. Nevíte, proč z editačního okénka zmizelo tlačítko pro Rozcestník? Dalo by se tam vrátit?
  2. Před časem jsem někde viděl přehled článků podle návštěvnosti - nevíte, kde a zda je?

Díky --Sokoljan 31. 1. 2012, 19:14 (UTC)

  1. Nejsem si úplně jistý, že je to správná odpověď, ale mě se v monobooku ukáže až po tom, co rozbalím lištu nad editačním oknem kliknutím na tlačítko Další. Taky sem chvíli tápal.
  2. http://stats.grok.se/cs/latest/

--Tlusťa 31. 1. 2012, 19:31 (UTC)

Logo programu

Zdravím, dnes jsem se pokusil k programu CCleaner přidat jeho logo, nahrál jsem ho do Wikimedia Commons, doplnil autora, zdroj, i do popisu jsem radši napsal čí to je, ale stejně mi to chce ten obrázek smazat. :( Co bych mohl udělat? V ostatních jazycích tam to logo přece taky je, a pochybuji že mají nějaké písemné povolení... Četl jsem také o tom {{non-free icon}} atd, ale zobrazilo to tam jen text (<-- asi tak jak tu). -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Neme112 (diskuse) 2. 2. 2012, 21:21‎ (CE(S)T)

Dobrý den, zdá se mi, že se Vám to přece jenom podařilo, Nebo se pletu? Máte nějaké další otázky? --2. 2. 2012, 23:16 (UTC), Utar
Obávám se, že se jedná o nesvobodná loga, na anglické wiki jsou licencována jako fair use. Označil jsem je tedy ke smazání. Na Commons mohou být pouze soubory pod svobodnou licencí, anglická wiki má lepší možnosti opírající se o americkou legislativu. --Harold 2. 2. 2012, 23:28 (UTC)
Takže tu není žádná možnost aby tam bylo aspoň logo nebo screen? --Neme112 3. 2. 2012, 09:38 (UTC)
Ne, obrázek daný na enwiki jako fair use nemůže na Commons jen tak být. Musel byste se domluvit s tou firmou, aby jej uvolnila. --3. 2. 2012, 10:38 (UTC), Utar

Nově vzniklý problém se šablonou Šablona:Dts, problém na české wikipedii trvá již dva dny.

Když použiji Šablona:Dts v tabulce a za ní umístím další text nebo šablonu, způsobí to jednak odřádkování (byť je text či šablona umístěna hned za touto šablonou) a navíc se ostatní sloupce spojí s tímto sloupcem (rourky přestanou fungovat). Na ostatních wikipediích (anglické, turecké aj.) to funguje bez problému, na české wikipedii to do 5.2.2012 fungovalo bezvadně také, poslední dva dny mám bohužel tento problém. I mimo tabulku je problém vidět, za šablonu se samovolně vkládá mezera. Netuším co s tím, celý minulý týden se tento problém vůbec nevyskytoval, nyní závadné zobrazení (příklad č.2) se zobrazovalo shodně jako příklad 1.

příklad 1: samotná šablona, bez problému

# Stát Datum uznání nezávislosti Diplomatické styky Poznámky
82 UruguayUruguay Uruguay 20051226a26. prosince 2005 Ne Diplomatické styky zmrazeny.
83 HaitiHaiti Haiti 20061122a22. listopadu 2006 Ano Otevřeno velvyslanectví.

příklad 2: text či cokoliv za šablonou, zcela špatně od 6.2.2012

# Stát Datum uznání nezávislosti Diplomatické styky Poznámky
82 UruguayUruguay Uruguay 20051226a26. prosince 2005[1] Ne Diplomatické styky zmrazeny.
83 HaitiHaiti Haiti 20061122a22. listopadu 2006 [1] Ano Otevřeno velvyslanectví.

příklad 3: text či cokoliv za šablonou, i mimo tabulku, špatně, vzniká mezera (na ostatních jazykových verzích wikipedie tento problém není).

20051226a26. prosince 2005[1]

Moc děkuji za pomoc. Jan CZ 7. 2. 2012, 23:23 (UTC)

VyřešenoVyřešeno Opraveno. --Mormegil 8. 2. 2012, 10:00 (UTC)
Děkuji, funguje to opět bez problému. Jan CZ 12. 2. 2012, 20:44 (UTC)

Plavecký bazén v Klimentské ulici

Dobrý den Prosím o zveřejnění něco o plaveckém bazénu v Praze 1 v Klimentské ulici v roce 1927,např.kde se nacházel a třeba i nějaké foto. Děkuji všem Čermák -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 78.136.173.129 (diskuse)

Infobox

Zdravím a prosím o pomoc. Pro fr. společenství obcí, jsem založil nový infobox (s inspirací u fr. departementu), ale když ho vložím do článku - zde příklad, tak se neobjevuje název společenství v nadpisu. Kde jsem udělal chybu? Bezpochyby je to nějaká trivialita, která mi zcela uniká. Předem děkuji. --Hadonos 12. 2. 2012, 22:00 (UTC)

Byla tam mezera navíc, název se už zobrazuje. --13. 2. 2012, 07:21 (UTC), Utar
Tušil jsem něco takového, děkuji mockrát. --Hadonos 13. 2. 2012, 10:23 (UTC)

Autorská práva

Přeložil jsem (ale ještě nevyvěsil) překlad anglického Shakespeare autorship question. Jako ilustrace je použita báseň Bena Jonsona, našel jsem i český překlad, ale autor na svých stránkách nemá žádnou použitelnou licenci, jen obecně povoluje nekomerční užití. Mám ho požádat, ať pošle svolení do OTRS? Nebo mám tu báseň přeložit sám? To už by ale nevypadala jako báseň:) --Dryvalley 19. 2. 2012, 22:51 (UTC)

Mobilní wapedia

Uctivé dobré odpoledne, na klasické Wikipedii se odlišují barvou linky na již existující hesla (modře) a na hesla nezpracovaná (červeně). Nešlo by totéž udělat i na mobilní verzi (http://wapedia.mobi/cs/) - tam jsou linky vždy modře. Používám více mobilní verzi a tato nepříjemnost mi vcelku vadí. Děkuji.

Dobrý den, tady to asi nevyřešíme, protože Wapedii provozuje úplně jiná společnost (en:Taptu). --Jvs 29. 2. 2012, 13:51 (UTC)
A nedalo by se jim říct, nebo alespoň naznačit? --B.mertlik 29. 2. 2012, 14:43 (UTC)
Přirovnání: informujete Mattoni, že se vám rozbila vaše škodovka… --29. 2. 2012, 14:51 (UTC), Utar
Pro B.mertlika: Jistěže jim to můžete říct, nebo naznačit, v tom Vám nikdo bránit nebude. --Tchoř 29. 2. 2012, 16:47 (UTC)
Na to si netroufám. To by mohl spíš udělat někdo zkušenější než jsem já, ten kdo ví komu, kam, atd. Děkuji. --B.mertlik 29. 2. 2012, 17:01 (UTC)

Můžete zkusit také http://cs.m.wikipedia.org/ - linky na hesla nezpracovaná se tam vůbec nevytvoří: příklad --Jvs (diskuse) 1. 3. 2012, 18:24 (UTC)

Editační konflikt

Před chvílí jsem uložila odstavec a pak jsem pokračovala a chtěla dále uložit a objevil se mi tam editační konflikt...Někdo změnil Vaše stránky....Nevím jak to uložit. Už se mi několikrát vymazal nebo neuložil napsaný odstavec. Judit Sládková

Dobrý den, podívejte se prosím sem. --JirkaSv 24. 2. 2012, 07:45 (UTC)

Nefungující šablony

Založil jsem článek Mevinfos, ale i přesto, že jsem tam umístil značku , zobrazuje se mi, že tam chybí a ani šablony {{pahýl}}, {{Insekticidy}}, {{Portály}} a kategorie nefungují.

Opraveno. --Tlusťa 27. 2. 2012, 14:38 (UTC)

Zahraniční jména

Existuje nějaké pravidlo pro přepis zahraničních jmen? Vůbec se mi totiž nelíbí ty paskvily, které se tu ze zahraničních jmen dělají. Přidávání -ová u ženských příjmení bych ještě vzal (i když osobně používám a preferuji spíš bez -ová), ale vytváření zcela nových jmen se mi nelíbí ani náhodou. Např. z Yossiho Benayouna se tu udělal Josi Benajun, z hráče jménem Marouane Chamakh zase Marván Šamach. --Freibo 27. 2. 2012, 15:32 (UTC)

Hebrejština, latina a řečtina, arabština atd. Většinou u příslušných wikiprojektů a portálů najdete i sekci, která se týká i transkripce. --G3ron1mo 27. 2. 2012, 15:47 (UTC)
Nikoliv z Yossiho Benayouna, ale z יוסף שי בניון. A nikoliv z Marouaneho Chamakha, ale z مروان الشماخ.--Tchoř 27. 2. 2012, 17:01 (UTC)
Já myslel oficiální přepisy. Jenže to, co se vytvořilo k jejich jmen, je něco mezi zkomolení, zcela novým vytvořením jména a výslovností jména. Pokud se Marouane Chamakh objevuje takto v sestavách, ve zprávách apod. i v českém tisku, tak nevím, proč by se najednou měl psát jako Marván Šamach. Pokud se to tak vyslovuje (francouzsky neumim, takže snad jo), tak by to mělo být uvedeno jako výslovnost, nikoliv jako jeho jméno, resp. přepis jeho jména. G3ron1mo mě částečně pochopil, i když jsem tu otázku asi neformuloval úplně přesně. --Freibo 27. 2. 2012, 17:12 (UTC)
Pravidlo je takové: 1. Používá-li ona cizí řeč latinku, jméno se nechá. 2. U nelatinkových písem se aplikují standardní pravidla přepisu do češtiny (někdy s malými technickými úpravami popsanými v G3ron1mových odkazech). 3. Mohou existovat zažité výjimky. 4. Konkrétně: Benajun/Šamach nejsou nová jména ani zkomoleniny ani zápis výslovnosti, ale normální přepisy hebrejského/arabského originálu. Sestřelit je můžete, pokud přesvědčíte ostatní, že Benájun/Šamach není v originále psán hebrejsky/arabsky, ale anglicky/francouzsky. U prvního, myslím, prohrajete, u druhého máte slušnou šanci na úspěch. --Jann 27. 2. 2012, 17:40 (UTC)
V tisku se objevuje i Marván Šamach. Ale to bude lepší se případně dohadovat přímo v diskusi u patřičného článku.--Tchoř 27. 2. 2012, 21:35 (UTC)
... totiž ta otázka zní jinak : Nekomolí, náhodou, ona jména český tisk?MiroslavJosef 29. 2. 2012, 14:53 (UTC)

wikipedia a NFC

Dobry den, meli byste se zajem pustit do projektu NFC enabled WIKIPEDIA?

Pokud ano, napiste mi prosim na lkypus at gmail dot com, dekuji Lukas.

Domívám se, že by to zřejmě chtělo více podrobností k rozumným úvahám. --Limojoe 29. 2. 2012, 21:33 (UTC)

Poslední změny

V prohlížeči Google Chrome mám stránku Poslední změny pokaženou. Levý sloupec se posunul doprava a přepisuje se přes seznam posledních změn. --Pastorius (diskuse) 1. 3. 2012, 20:41 (UTC)

Ahoj, je to ve více prohlížečích. Nadhazoval jsem to před chvílí na IRC a Juan s tim šel údajně do Bugzilly, tak snad to vývojáři brzy opraví. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 1. 3. 2012, 20:44 (UTC)

a nemám elán se proklikávat spoustou stránek, než najdu příslušnou diskuzi. Na

http://cs.wikipedia.org/wiki/LibreOffice#Historie

dole je

Odnože LibreOffice • Go-oo • Lotus Symphony • NeoOffice • Oracle Open Office/StarOffice • Office602 • OOo4Kids

a je tam špatně název, patří 602Office a hypertext pod ním je také špatný, měl by vést na http://cs.wikipedia.org/wiki/602Office --Ippokorny (diskuse) 6. 3. 2012, 16:50 (UTC)

Dobrý den, díky za upozornění. Odkaz i text jsem na stránce Šablona:OpenOffice.org (což je to, co vidíte dole v článku LibreOffice) opravil. --6. 3. 2012, 17:55 (UTC), Utar (diskuse)

Selenid stříbrný

Založil jsem článek selenid stříbrný, ale nějak se mi nezobrazil infobox, jako by byl uvniř <nowiki></nowiki>, tato značka tam však není. Čím to může být?--M97uzivatel (diskuse) 8. 3. 2012, 14:28 (UTC)

Byla tam špatně uzavřená závorka odkaz a tak systém nenašel {{ }} infoboxu, protože}} se bralo ještě jako ten odkaz. --8. 3. 2012, 15:37 (UTC), Utar (diskuse)

Sazba not

Umíte někdo pracovat s libovolným programem pro sazbu not? Nikdy jsem to nedělal (v době, kdy jsem aktivně hrál a bylo potřeba něco transponovat pro jiné ladění, tak jsme ještě psali noty rukou), potřebuji přepsat jeden řádek not a pod ním jeden řádek slov ze staré knihy a výsledek pak nahrát jako obrázek na Commons. Zkoušel jsem tvořit ve webovém rozhraní Lilypondu, ale s několika záludnostmi jsem si nedokázal poradit ani při hledání v tamní dokumentaci. --Milda (diskuse) 9. 3. 2012, 14:51 (UTC)

autorství obrázků

Dobrý den,

zajímalo by mne, jak je to s autorskými právy k fotografiím obrazů. Autor obrazu je 70 let mrtvý, já mám doma pár jeho dřevorytů, na netu jsem našel další - většinou na nějakých aukčních serverech. Nepřipadá mi vhodné označit se za autora obrázků, když jsem dřevoryty sám nedělal, ale bez toho se zdá, že budou do 7 dní smazány - alespon je to u každého nahraného obrázku napsáno. Jak se to řeší? (obrázky jsou na stránce Karel Koubek)

Děkuji.

Pokud jde o věrnou reprodukci původního díla, má se za to, že fotografovi nevznikla autorská práva a pro takové případy je se používá šablona PD-Art. U jednoho obrazu jsem ji doplnil, u ostatních to zkuste sám, doplňte také prosím lepší zdroj. "Internet" není dostatečný zdroj.--pan BMP (diskuse) 20. 3. 2012, 12:56 (UTC)

žádost o změnu údaje

Vážení,

jsem synem pana Zdeňka Najmana, českého herce, nar. 19.5. 1928, který zemřel dne 5.8. 1974, a o kterém je ve Wikipedii záznam o tom, že " v roce 1974 svůj život ukončil předčasně sebevraždou ". Tento údaj je však naprosto nepravdivý, neboť můj otec zemřel dne 5.8. 1974 v Praze 2 přirozenou smrtí, což mohu v případě potřeby dokladovat jeho úmrtním listem.

Žádám Vás proto, aby byl předmětný údaj neprodleně opraven, a kategoriích jeho osoby se týkajících okamžitě odstraněna sekce " sebevrazi ". Považuji předmětnou opravu z hlediska piety po mém otci za svou morální povinnost.

S pozdravem

JUDr. Jan Najman, nám. Republiky 53, 530 02 Pardubice, e-mail jannajman@volny.cz

Informaci o sebevraždě jsem jako neověřenou (dle Wikipedie:Ověřitelnost) odtranil. Díky za upozornění. --Tlusťa 21. 3. 2012, 09:58 (UTC)

Nespravne fungujici sablona "Citace eln. monografie" ??

Muze se nekdo podivat, proc v tomhle diffu nefunguji spravne odkazy na citace? Nekolikrat jsem to preformatoval a porad se mi to nedari spravit. Diky. 24.84.145.51 24. 3. 2012, 08:27 (UTC)

Citační šablony se musí zavírat do <ref>{{Citace elektronické monografie...}}</ref>. S pozdravem Marek Koudelka (diskuse) 24. 3. 2012, 08:31 (UTC)
Sakra, tohle bych mel vedet :-( Nicmene diky za nakopnuti spravnym smerem. Uz jsem to opravil. 24.84.145.51 24. 3. 2012, 10:14 (UTC)

Metaloví bubeníci kategorie

Dobrý den, nevím čím to je ale v kategorii Metaloví bubeníci je písmenu U před W a ještě navíc všichni jsou řazeni podle příjmení tak proč je Danny Carey pod písmenem D?

Děkuji Aster (diskuse) 25. 3. 2012, 07:06 (UTC)

Careyho jsem opravil.--Tchoř (diskuse) 25. 3. 2012, 07:20 (UTC)

Potřebuju zpětnou vazbu a možná pomoc.

Dobrý den. Dnes odpoledne někdo bez jasného zdůvodnění odstranil z článku Ján Chryzostom Korec větu Část veřejnosti mu vytýká, že projevuje pozitivní postoj vůči Jozefu Tisovi a Slovenskému štátu. Následně změnil název sekce z "Kritika" na "Postoj k Slovenskému státu" se zdůvodněním, že kritika tam už není (poté co ji odstranil). Změnu jsem revertoval a došlo k revertační válce s vyčerpáním 3 revertů. V následné diskuzi nebyl dán jasný důvod, proč informaci odstranit a onu větu označil za slovní průjem. Přidal jsem do diskuze několik zdrojů ke kritice.

Je korektní, když tam onu větu (spolu se zdroji) po uplynutí 24 hodin vrátím, resp. co si o tom všem myslíte?

Díky za zpětnou vazbu. Hst (diskuse) 26. 3. 2012, 20:37 (UTC)

Vaše úvahy ve stylu Část "Postoj ke Slovenskému státu" není srozumitelná. Proč a za co se tedy omlouval, pokud Tiso podle jeho nuzorů nic špatného neudělal? na Wikipedii nepatří. Není naším úkolem hodnotit srozumitelnost chování některých lidí. Navíc odpověď na Vaší otázku k jeho postoji se skrývá v jeho vyjádření: pokiaľ ide o doktora Tisu, povedal by som, že prekazil a chcel prekaziť mnohé zlé veci. Nepodarilo sa mu prekaziť všetko, lebo tu boli Nemci, tu bol Hitler, tu boli beráteri, tu boli nacisti a boli tu, bohužiaľ, aj slovenskí radikáli, ktorí boli kolaborantmi, které jsem ve zestručněné podobě do textu doplnil. --Dezidor (diskuse) 27. 3. 2012, 06:52 (UTC)
Já myslím, že na wikipedii nepatří třeba osobní útoky ve shrnutí editace [2] nebo nepředpokládání dobré vůle. Zvláště vůči nováčkům by bylo dobré prosazovat své názory slušně. Že se na Korce snesla za některé jeho činy kritika je fakt, ne nějaký výmysl a zapracování kritiky do textu snad nemusí doprovázet nadávky. --Ladin (diskuse) 27. 3. 2012, 07:26 (UTC)
Hst není nováček, ale jen nově vytvořený účet stavajího editora, který se od začátku věnoval sledování mých editací. Zrovna v tom odkazovaném [3] nevidím osobní útok, ale jen projev mnou výše popsaného. --Dezidor (diskuse) 27. 3. 2012, 08:06 (UTC)
Je možné, že Hst není nováček, to neznamená, že je hned provokační účet, ani to nebyl jediný slovní útok v diskusi (viz „průjem“). Na snaze Hst zabránit smazání kritiky nevidím nic provokačního. Jistě, kritika mohla být doložena zdroji nebo jinak formulovaná, ale jako špatné vidím spíše mazání v článku bez náhrady, navíc snadno doložitelných informací. [4]. --Ladin (diskuse) 27. 3. 2012, 08:43 (UTC)

Špatné umístění obrázku

Mapa se měla zobrazit pod nadpisem "Rozšíření" vlevo a namísto toho se zobrazila o dva odstavce níž a ještě špatně. --Kohelet (diskuse) 29. 3. 2012, 17:59 (UTC)

Aby byly vlevo, potřebují left, ne right. A taky tam trochu překáží ten infobox. Popřesouval jsem, nějak takhle jsi to chtěl? --29. 3. 2012, 18:36 (UTC), Utar (diskuse)
Myslel jsem jen tu jednu mapu se současným rozšířením, ale i takhle to může být. Zajímalo by mě spíš, z jakého důvodu to nefungovalo tak, jak jsem to chtěl já, to znamená jen ta jedna mapa se současným rozšířením vlevo pod nadpisem Rozšíření. --Kohelet (diskuse) 29. 3. 2012, 19:11 (UTC)
Když střídáš obrázky vlevo a vpravo (a tady se počítá i infobox a další šablony), musíš dát pozor, jak jdou v kódu za sebou - občas musí obrázek na jedné straně „počkat“ než skončí obrázek na straně druhé. --29. 3. 2012, 19:17 (UTC), Utar (diskuse)

Prosím o zabezpečení, aby robot nekazil článek

Někdy bývají v článku pro srovnání uvedeny dva výrazy. Správný i nesprávný (např. slova tematický a tematický).

Jenomže robot to schválně napsané slovo tematický opraví a článek je pak čtenářům pro smích.

Prosím o zamezení činnosti robota v článku: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tematick%C3%BD_pl%C3%A1n. Děkuji Michaela.

Kdyžtak to napište rovnou provozovateli robota: Diskuse s wikipedistou:Mercy. --Dezidor (diskuse) 30. 3. 2012, 13:35 (UTC)

problém s loginem

Zaregistroval jsem si účet na Wikipedii ale dlouho jsem jej nepoužíval. Nyní mi to hlásí že nemám správné heslo. Účet tedy zřejmě existuje ale z nějakého důvodu bylo změněno heslo. Při pokusu o zaslání hesla na e-mil mi to hlásí že není zadán. Z toho usuzuji že nedošlo k tomu že by účet někdo převzal. Registrace byla však již před dlouhou dobou - r. 2007. Protože nevím kde všude se tento můj dotaz objeví, nepíši zde další údaje. Uvedu však na sebe mail. Děkuji za pomoc.

R. Müller

rudolf.muller@seznam.cz

Dobrý den, je nepravděpodobné, že by Vám někdo měnil heslo. O jaký login se jedná? Pokud však nebyl při registraci zadán e-mail, neexistuje asi žádný způsob, jak se ke správnému heslu dobrat. --Vojtech.dostal (diskuse) 31. 3. 2012, 15:01 (UTC)

Podstatné rozšíření existujícího hesla Flavonoidy

Píši jako kolega vašeho potenciálního autora, který odchází do nemocnice a bojí se, že jeho dílo zůstane "ve vzduchoprázdnu": Dr. Karel Volf dlouhá léta dělal rešerši flavonoidů, kterou nakonec jeho původní zaměstnavatel "vydal" jako knihu čítající 204 stran s 92 citacemi. Tato "kniha" existuje v asi 40 výtiscích, ale i na CD, kde je psána ve Wordu (11 MB).

Vaše Vaše heslo Flavonoidy, je opravdu krátké, sami vyzýváte k rozšíření. Ale ... ... on na to nemá čas, já na to nemám chuť a jen importovat text do vaší kapitoly by stejně asi nešlo, protože jeho text má jiné formátování (viděl jsem vaše doporučení pro autory).

Navrhuji: poslal bych vám ono CD poštou nebo soubor poslal internetem k posouzení, zda jeho text v tomto rozsahu by byl pro vás - po úpravě formátu - přijatelný. Pokud ano, může se autor po návratu z nemocnice vrhnout na formální úpravu textu (bojím se, že s jeho počítačovou zručností to nějakou dobu potrvá). Pokud ne, ptal bych se, zda u vás existuje jiná forma přímého využití jeho textu. Např. vím, že článek otištěný třeba v Journal of Medicinal Chemistry mívá "Supporting Material" uložený v redakci a dostupný volně jen na vyžádání.

S pozdravem Alexander Kasal, kasal@uochb.cas.cz

V první řadě je třeba, aby uvedený text autor uvolnil pod některou ze svobodných licencí. A poté by možná tento text mohl přijít na Wikiknihy. 2. 4. 2012, 12:32 (UTC)

změna fotografie

Hezkýden, u hesla s mým jménem (Miroslav Wanek) je použita fotografie, kterou bych rád vyměnil za správnou, jak to mám udělat? http://cs.wikipedia.org/wiki/Miroslav_Wanek

mwanek@volny.cz

Miroslav Wanek

Hezký den i Vám, jak dostat obrázek do článku se dočtete v této nápovědě. --G3ron1mo 5. 4. 2012, 09:33 (UTC)

Jak kontaktovat autora jistého článku ?

Část jednoho článku (František Hájek - voják - vyznamenání) obsahuje podstatné chyby (půlka chybí) a také mnoho překlepů. Rád bych autorovi navrhl nové znění, aniž bych se ho dotknul. Jak se s ním mohu spojit ?

To není třeba (zejména co se týká překlepů). Editujte s odvahou, články ve Wikipedii jejich autoři nevlastní. (Pokud byste měl přesto potřebu zjistit, kdo do článku významněji přispíval, najdete to v jeho historii.) --Mormegil 10. 4. 2012, 20:45 (UTC)

JavaScript na Wikipedii

Je možné na wikipedii používat javascript? A pokud ano jak? Cyklomann (diskuse) 11. 4. 2012, 16:21 (UTC)

Přímo vkládat do textu článků jednoduše nejde, ačkoliv k tomu existují nepřímé nástroje tzv. šablony, jejichž součástí může být JS přímo od vývojářů Wikipedie. Můžete si ale pomocí JS zpříjemnit práci na Wikipedii: V nastaveních si pohrajte s Vlastními JS. --G3ron1mo 11. 4. 2012, 16:42 (UTC)

Zavedení odkazu

Neovládám natolik počítač. Na stránkách Poraďte.cz jsem založil anketu na téma Hořčičák. Teď prosím, aby někdo dal do článku Hořčičák odkaz ny tutu anketu. Díky --Kajan112 (diskuse) 16. 4. 2012, 19:59 (UTC)

Dobrý den, odkaz na anketu je neencyklopedický a neměl by na Wikipedii co dělat, protože Wikipedie není sbírkou odkazů. Děkuji za pochopení. --G3ron1mo 16. 4. 2012, 20:25 (UTC)

obrázek

Mám menší problém. V nápovědě jsem četl, že obrázky se mohou přidávat pouze pokud jsou na wikipedii načteny. Když jsem se podíval do seznamu obrázků, našel jsem jen jeden jediný a další načíst nemůžu. Kde mám ten správný obrázek najít? Konkrétně potřebuji obrázek mouchy Bzučivky. Jan9 (diskuse) 4. 5. 2012, 18:13 (UTC)

Ahoj. Upload na místní wiki byl zakázán, všechny obrázky se totiž nahrávají na společné úložiště Wikimedia Commons (commons:Hlavní strana), odkud jej můžou používat i ostatní cizojazyčné projekty. Jinak viz přímo stránka commons:Special:UploadWizard. --Harold (diskuse) 4. 5. 2012, 18:23 (UTC)
Které bzučivky?--Zdenekk2 (diskuse) 4. 5. 2012, 18:49 (UTC)

ŽÁDOST

Dobrý den ,chtěla jsem poprosit co mohu udělat ,abych dostala svolení k použití obrázků(kreslené) rostlin z Vaší stránky ? Velmi děkuji za odpověd s přáním hezkého dne M.Šajinovičová

   email:  sajinovic @seznam.cz
Dobrý den, to záleží na tom, pod jakou licencí byl uvolněn. U většiny obrázků by mělo stačit uvést autora daného souboru a zdroj commons.wikimedia.org. O který obrázek se konkétně jedná? --21. 5. 2012, 18:31 (UTC), Utar (diskuse)

Řečička

Našel jsem na stránce Řečička obecná upozornění:

"Tento článek potřebuje úpravy. Můžete Wikipedii pomoci tím, že ho vylepšíte. Jak by měly články vypadat, popisují stránky Vzhled a styl, Encyklopedický styl a Odkazy."

Naprosto netuším, jaké úpravy vzhledu, stylu a odkazů. Bylo by možné třeba označit část textu, kterého se to týká a to třeba tak, že by se kliklo třeba na to koště a tím by se údajný špatný text zvýraznil.

Děkuji Pavel Pokorný

Jak lze vyčíst z historie článku, šablonu vložil 21. dubna wikipedista Mirek256, od té doby článek upravovali dva wikipedisté, je tedy možné, že potřeba úpravy už není potřeba. Nejlépe bude, když se Mirka256 zeptáte na jeho diskusní stránce, zda potřeba úprav ještě trvá. --Milda (diskuse) 30. 5. 2012, 16:26 (UTC)

Vytvoření účtu

Dobrý den. Dnes jsem si chtěl vytvořit účet, ale napsalo mi to, že "Účet nelze vytvořit. Požadované uživatelské jméno je již součástí systému jednotného přihlašování." Když jsem si ho po nějaké době našel, byl na anglické wikipedii a tam jsem pomocí stránky Global user manager zjistil, že se pouze zaregistroval, v roce 2010, a od té doby už nic neudělal. Ani jeden příspěvek. Takže by to mohl být volný účet. Ale pokud jsem dobře pochopil z další stránky Wikipedia:Changing username/Usurpations, tak bych musel mít stejně nazvaný účet např. tady, na české wikipedii, abych mohl získat stejný účet i na anglické. To ale nějak zvlášť nechci, chtěl bych tenhle účet tady a tady ho vytvořit nejde. Jde to nějak vyřešit?-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 83.240.7.60 (diskuse)

Obávám se, že nejde. Při přihlašování je účet automaticky přihlášen na všech projektech včetně anglické wikipedie.--Zdenekk2 (diskuse) 13. 6. 2012, 22:13 (UTC)
Určitě by ale mělo jít založit tady nějaký účet a pak provést uzurpaci a přejmenování, jestli vám to tedy za to stojí. Nejjednodušší je prostě přijít s jiným jménem. A podle se účet automaticky všude nepřihlásí, je k tomu potřeba být přihlášen a alespoň jednou danou jazykovou verzi navštívit. Ty třeba máš, Zdeňku, v seznamu jazykových verzí, kam se přihlásíš přes centrální účet třeba bambarskou (bm) verzi (já už teď ano, když jsem tam vlezl)? --13. 6. 2012, 22:34 (UTC), Utar (diskuse)
Klikni v Nastavení na Správa jednotného účtu. Je tam napsáno „Nyní se můžete přihlásit ke kterémukoli projektu nadace Wikimedia, aniž byste si tam museli zakládat nový účet. Stejné uživatelské jméno a heslo bude funkční na Wikipedii, Wikislovníku, Wikizdrojích, Wikicitátech, Wikiknihách a dalších sesterských projektech ve všech jazycích.“, tedy se domnívám, že stejný účet na různých projektech či jazykových verzích šel vytvořit v minulosti, kdy to ještě nebylo všechno softwarově propojeno (můžu se mýlit, ale proč potom nejde IP adrese vytvořit účet, který zde není?, navíc viz „Účet nelze vytvořit. Požadované uživatelské jméno je již součástí systému jednotného přihlašování.“).--Zdenekk2 (diskuse) 13. 6. 2012, 23:37 (UTC)
Tak já tam tohle nemám, protože jsem ještě neuzurpoval ukrajinskou a čínskou verzi. Váš účet je aktivní v 135 projektech. Na 2 projektech zůstávají nepotvrzené účty s vaším jménem., Jakmile bude vaše přihlašování sjednoceno, budete se moci přihlásit na kterýkoli Wikimedia projekt aniž byste si tam museli zakládat nový účet. Stejné uživatelské jméno a heslo bude funkční na Wikipedii, Wikislovníku, Wikizdrojích, Wikicitátech, Wikiknihách a dalších sesterských projektech ve všech jazycích. Což se ale děje už teď - vlezu na bambarskou Wikipedii, kde jsem nikdy nebyl, a automaticky se mi to připojí k centrálnímu účtu. A nemyslim si, že kdybych zabral i ty dvě verze, tak to navíc udělá vhúúúš a bude tam Váš účet je aktivní na všech projektech, neboli že by mi to najednou přihodilo účty z několika stovek dalších projektů, které jsem nikdy nenavštívil. --14. 6. 2012, 07:24 (UTC), Utar (diskuse)
Viz meta:Help:Unified login: your account is automatically created at each additional Wikimedia project the first time you log on to that wiki with your existing username and password, or the first time you visit it while logged on to a wiki where you already have an account = žádné vhúúúš se nekoná. --14. 6. 2012, 07:30 (UTC), Utar (diskuse)
Bude funkční by mělo znamenat, že nikdo nevytvoří můj nick ani tam, kam jsem ještě nevlezl (nikoliv tedy, že jsem všude již zaregistrován nebo aktivní, nejsem).--Zdenekk2 (diskuse) 14. 6. 2012, 18:10 (UTC)
Tak jsem zkusil zkusmo jako nepřihlášený vytvořit svůj účet na té bambarské verzi (kde jsem ještě nebyl) a fakt to nejde (právě proto, že již je tento účet v nějaké centrální databázi).--Zdenekk2 (diskuse) 14. 6. 2012, 18:43 (UTC)

Když bych chtěl uzurpaci, musel bych nejdřív mít účet se stejným jménem, uzurpace z jinak pojmenovaného účtu není možná. Pokud to teda to chápu dobře? Já vím, že si můžu vybrat něco jiného, ale dost bych o ten nick stál... Hm, jestli je to takhle, tak je to dost nešikovné. Někdo si vytvoří účet, vůbec ho nepoužívá a blokuje ho tak ostatním. A kdyby se někdo zbláznil a pořád jen zakládal účty, tak za chvíli ostatním nezbyde, než si vybírat názvy tvořené nesmyslnými shluky písmen, protože všechno normální už bude navždy (!) zablokované. Nemohli byste navrhnout změnu spočívající v tom, že např. více než rok nepoužívané účty, bez příspěvků, by byly smazány a uvolněny ostatním? --83.240.7.60 14. 6. 2012, 03:17 (UTC)

Nevím, jestli se podmínky nějak nezměnily poslední dobou, ale když jsem uzurpoval já, vytvořil jsem účet s jiným jménem a požádal o jeho přejmenování na Utar s uzurpací účtu, který na anglické verzi už byl. Teď se na anglickou verzi přihlásím jak jako Utar, tak i tím vedlejším uzurpačním účtem. --14. 6. 2012, 07:24 (UTC), Utar (diskuse)

Myslíte tedy, že bych se tady mohl zaregistrovat pod nějakým jiným jménem, pak jít na anglickou verzi a tam požádat o přejmenování a uzurpaci? Nebo tady přejmenování a pak tam uzurpaci? --83.240.7.60 14. 6. 2012, 16:47 (UTC)

Viděl bych to nejdřív tady přejmenování (pokud to ovšem půjde) a pak tam uzurpaci z jiného účtu, ale tady byste pak potvrdil vlastnictví účtu se stejným nickem (možná, že uzurpace angl. účtu bude nutná zároveň s přejmenováním tady).--Zdenekk2 (diskuse) 14. 6. 2012, 18:10 (UTC)
Nešlo by to obejít vytvořením jiného účtu a poté vytvořením vlastního podpisu a použitím DISPLAYTITLE na osobní stránce? Takhle by se vám zobrazovalo vaše jméno a bylo by i na vaší osobní stránce, pouze registrován byste byl jinak. Ale možná je lepší uzurpace, nevím --Mates245 (diskuse) 14. 6. 2012, 18:16 (UTC)
Ve všech odkazech na uživatelskou stránku/diskuzi by ale muselo být to registrované jméno, podle mne by to mohlo docela plést. --14. 6. 2012, 18:32 (UTC), Utar (diskuse)
DISPLAYTITLE funguje jen pro první písmeno, tedy jedině Šablona:Název (ale muselo by se to takto obcházet na všech jazykových verzích na všech projektech a je otázka, jestli by to neporušovalo nějaké pravidlo, spíš asi porušovalo, protože by to přinejmenším mátlo).--Zdenekk2 (diskuse) 14. 6. 2012, 18:43 (UTC)
Pardon za popletené šablony, asi máš pravdu Utare, byl to jen návrh. Snaha o uzurpaci na cizím projektu by totiž pro mě osobně byla dosti nepohodlná (zvláště jako pro nováčka, který není zaběhnutý do systému). Nejjednodušším řešením by mi přišlo poupravením svého jména (např. číslovkou) --Mates245 (diskuse) 14. 6. 2012, 18:56 (UTC)

Děkuji za další rady (ačkoli to "DISPLAYTITLE" ani "Šablona:Název" nebude asi to pravé, pokud to tedy jen falšuje název). Zkusil jsem se zeptat na Diskuse k Wikipedii:Změna uživatelského jména, abych zbytečně nevytvářel účet, když by to nebylo možné. Je zajímavé, jaké potíže můžou nastat už jen při registraci... A je taky zajímavé, pokud jsem to zatím tak z diskuze pochopil, že dříve to centrální přihlašování nebylo a mohly tak být zároveň na dvou wikipediích dva stejně pojmenované účty, ale s různými majiteli, což mohlo mást, zatímco dnes vytvořením jednoho účtu ho zablokujete všude a ani uzurpace v takovém případě (asi) nepomůže, když ho nepoužíváte, nikdy už používat nebudete a někdo jiný ho chce. Zvláštní. Pokud to přejmenování ale půjde, tak už se na anglické wikipedii poptám, jak uzurpovat. Když budou vstřícní jako vy, tak by to mohlo dopadnout dobře. --83.240.7.60 14. 6. 2012, 19:04 (UTC)

Není to úplně tak, jak říkáte. Jak jsem citoval z dokumentace výše, pouhým vytvořením centrálního účtu se nezablokuje jméno na všech ostatních projektech; k tomu je potřeba být přihlášen a navštívit danou jazykovou verzi. --14. 6. 2012, 19:08 (UTC), Utar (diskuse)

Takže ten člověk, co si v roce 2010 vytvořil účet na anglické wikipedii, musel navštívit tu českou? Každopádně podle User contributions na toolserver.org nemá příspěvky vůbec žádné. Nikde. Možná bych to teda mohl zkusit jinde. Ale pak se stejně nepůjde přihlásit tady, že? --83.240.7.60 14. 6. 2012, 19:16 (UTC)

Zkusil jsem to na německé, slovenské, Simple English, dokonce i na té bambarské. Nikde to nefunguje. --83.240.7.60 14. 6. 2012, 19:22 (UTC)

Ano, domnívám se, že se kolega Utar mýlí. Jak jsem doplnil výše, zkusil jsem nepřihlášený vytvořit svůj účet tam, kde jsem se svým účtem ještě nebyl a nejde to. Já mám účet sjednocený (tedy můj účet nikde nikdo nevytvoří), kolega ho sjednocený nemá (tedy nevím, zda jde jeho účet někde ještě vytvořit).--Zdenekk2 (diskuse) 14. 6. 2012, 19:26 (UTC)
Aha, tak jsem to vyzkoušel na interlingvě - účet Zdenekk2 vytvořit nelze, účet Utar ano. Takže se asi vhúúúš přece jenom koná :D a jakmile máte centrální účet a nikde jinde žádné účty nepřipojené, jméno je blokované pro všechny projekty. Zajímavé --14. 6. 2012, 19:34 (UTC), Utar (diskuse)

Pokud chcete uzurpovat cizí uživatelské jméno, musíte si tak jako tak založit jiný účet a pilně a užitečně z něj pár měsíců editovat. Pak bude zřejmé, že na ono jméno máte coby užitečný přispěvatel větší nárok než někdo, kdo ho vlastně nepoužívá, a uzurpace (přejmenování) bude pravděpodobně možná.--Tchoř (diskuse) 19. 6. 2012, 07:38 (UTC)

ztracené editační změny (téměř celý článek)

Dobrý den,

jsem nový wikipedista. Posledních dvanáct hodin mnou byl vytvářen nový článek "Ludvika Smrčková" včetně mnoha pracných a poctivých odkazů a dokladů významnosti. Systém mi hlásí, že stránka byla v době editace pozměněna jiným wikipedistou (dodání odkazu) a tím se moje mnohahodinová (noční!) editační práce vymazala. Heslo se týkalo seriózní významné české sklářské výtvarnice a malířky, které uplyne brzy významné výročí narození.

Prosím poraďte mi 1) zda je možno nalézt editovaný text zpět a 2) jak text nyní nově vkládat (začátečnicky byl totiž mnou uložen nejdříve pouze nadpis).

Díky předem za tipy a rady. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Milena327 (diskuse) 25. 6. 2012, 04:50‎ (CE(S)T)

Došlo k editačímu konfliktu. V případě rozsáhlejší práce je nanejvýš vhodné umístit do článku {{Pracuje se}} a určitě je lepší připravit si jej v počítači v textovém editoru, kde je možné bez obav ukládat.
Další možností jsou různá rozšíření pro prohlížeče, které si pamatují obsah editačních polí a v případě nějakého problému nabídnou obnovení verze. JAn (diskuse) 25. 6. 2012, 05:08 (UTC)
Já v takovém případě dávám v prohlížeči „Zpět“, čímž se vracím na stav těsně před pokusem o uložení (text by se snad dal najít v prohlížeči, pokud jste dosud příslušné okno či záložku prohlížeče nezavřela a pokud se v něm vrátíte na patřičnou úroveň).--Zdenekk2 (diskuse) 25. 6. 2012, 09:58 (UTC)
A i pokud byla záložka zavřena, mohla by být dohledatelná v Posledních zavřených záložkách, případně v Historii. To už ale závisí na tom, co používáte za prohlížeč. --25. 6. 2012, 10:43 (UTC), Utar (diskuse)
Nicméně i při editačním konfliktu se váš text zachovává, je myslím zobrazen níže na upozorňovací stránce (myslím o Ed. konfliktu) v tabulce "Váš text". --Mates (diskuse) 4. 7. 2012, 09:50 (UTC)

Davor Kukec - fotografie fotbalisty

Dobrý den, rád bych se zeptal, co mám udělat pro to, aby fotka Davora Kukece byla zde na wikipedii? Fotku jsem stáhl z oficiální stránky FC Baník Ostrava, nahrál jsem ji na commons, následně vložil na stránku Davora Kukece zde na wikipedii. Uvedl zdroj, ale přesto byla fotka smazána, zřejmě kvůli autorským právům, ale myslím si, že to FC Baník Ostrava vadit nemůže. A je opravdu těžké aby se nějaká fotka zde nahrála, která by byla vhodná. Děkuji za odpověď. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Jan Žáček (diskusepříspěvky)

Dobrý den, zdravím vás! Děkuji vám za váš zájem o wikipedii. Teď k těm fotkám onoho fotbalisty. Zde na wikipedii dbáme na autorská práva, tudíž je pochopitelné, že když jste jen tak stáhl fotku a nahrál na commons, tak ji smazali. K tomu, abyste mohl fotku nahrát a použít do článku musíte mít svolení autora fotky nebo musíte fotku pořídit sám, v tom případě žádné potvrzení nepotřebujte. Takže doporučuji kontaktovat např. správce internetových stránek, z kterých jste fotku stáhl, a požádat ho, o uvedení autora fotek. A toho pak požádat e-mailem o svolení. Více se dozvíte tady – Wikipedie:Souhlas s použitím díla na Wikipedii a tady Wikipedie:OTRS. S pozdravem ♥ K123456  27. 6. 2012, 14:14 (UTC)

Dobrý den, rád bych se zeptal, jakým způsobem mohu nahrát fotku Davora Kukece k článku, k této fotce jsem získal povolení autora (kontaktoval jsem jej přes email) tuto fotku jsem už dříve nahrál na commons a nyní nevím, jak upravit povolení k této fotce, pouze jsem nahrál povolení z emailu na jinou stránku jako screen a zde umístil odkaz na ni. Bohužel protože je commons v angličtině a google překládá stránku všemožně, tak některým věcem nerozumím a ztrácím se v ní. Prosím poraďte mi, jak správně napsat povolení k již nahranému obrázku, následně jak jej nahrát k článku zde na wikipedii.

Děkuji,

Jan Žáček,

Davor Kukec - http://cs.wikipedia.org/wiki/Davor_Kukec Fotka Davora Kukece - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kukec_davor_bg.jpg

Dobrý den, vzory e-mailů pro povolovací systém OTRS jsou ve Wikipedie:OTRS. Je tam i adresa, kam se má dané povolení poslat. Pokud by došlo povolení k používání nějakého obrázku/textu až poté, co už vypršel časový limit u daného materiálu a ten byl smazán, stejně může být obnoven.
V článku pak zobrazíte obrázek pomocí tlačítka obrázku v horní liště (což napíše [[Soubor:Příklad.jpg]]), kde místo Příklad.jpg napíšete jméno daného obrázku. Pak je ještě vhodné přidat část thumb, která zajistí, že obrázek bude pouze v náhledu a ne přes celou obrazovku, a krátký popis vyobrazené věci; jednotlivé části se oddělují svislítkem „|“. Tedy celé to bude [[Soubor:Kukec davor bg.jpg|thumb|Davor Kukec]] .
Ještě jedna věc: jako Datum u fotky uveďte datum pořízení, ne datum nahrání. Více viz Wikipedie:Obrázky.
S pozdravem --30. 6. 2012, 18:03 (UTC), Utar (diskuse)

Překlad z anglické Wikipedie

Dobrý den, chtěla bych přeložit text z anglické Wikipedie, přesněji pár odstavců odsud : http://en.wikipedia.org/wiki/Han_Dynasty sem : http://cs.wikipedia.org/wiki/Dynastie_Chan , ale asi budu potřebovat nějakou kontrolu popř. úpravu a pomoc se šablonou pro překlady. Najde se někdo, kdo pomůže nové wikipedistce?? Děkuji. ;) --Shy Coal (diskuse) 3. 7. 2012, 11:53 (UTC)

Dobrý den: šablonu překlad vám uvádím zde {{překlad}} - její forma pro váš článek je {{Překlad|en|Han Dynasty|číslo revize}}. Číslo revize lze najít například přes historii editací (tlačítko vedle editovat, v anglické verzi "view history") a tam kliknete na aktuální verzi a u webové adresy je to číslo vidět: zde konkrétně - http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Han_Dynasty&oldid=500428747. Zvýrazněná část je číslo revize. Snad je to srozumitelné, kdybyste něčemu nerozuměla, ptejte se. --Mates (diskuse) 3. 7. 2012, 16:40 (UTC)
@Shy Coal: Kromě Historie se tam dá pro aktuálně zobrazenou verzi článku dostat i přes odkaz Trvalý odkaz (Permanent link) v levém panelu, sekce Nástroje. --4. 7. 2012, 09:33 (UTC), Utar (diskuse)
@Utar:Člověk se pořád učí, já věděl, že je na to někde odkaz, ale stejně to častěji dělám přes revize. Tohle je dost rychlejší, takže dík :-) --Mates (diskuse) 4. 7. 2012, 09:53 (UTC)

vložení obrázku na Wikimedia Commons - jaká je licence?

Dobrý den,

rád bych vložil na Wikimedia Commons tento obrázek http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sissi_insignia.gif podle postupu na http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1pov%C4%9Bda:Obr%C3%A1zky (Přesun obrázku z Wikipedie na Commons). Měl bych tedy uvést údaj o licenci, pod níž je obrázek zveřejněn, ale nemůžu u obrázku najít žádný takový údaj, takže nevím co jakou licenci ze seznamu těch povolených http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Popisky_licence_soubor%C5%AF vybrat.

"Licence" je podle popisku PD (tedy obrázek je volný).
Obrázek je taky v procesu poloautomatického přesunu na Commons. Tak pokud s ním nebude žádný problém, za nedlouho by se měl na Commons objevit. Stačí tedy počkat. Miraceti 4. 7. 2012, 12:49 (UTC)

Infobox:Izotop

Potřeboval bych pomoci s vytvářením infoboxů do článků o jednotlivých izotopech: Šablona:Infobox Stabilní izotop, Šablona:Infobox Nestabilní izotop, Šablona:Infobox Nestabilní izotop2, Šablona:Infobox Nestabilní izotop3 a Šablona:Infobox Nestabilní izotop4 (jsou odvozeny od odpovídajících částí šablony Šablona:Infobox Chemický prvek (prosím upravte odkazy, protože se mi i odkaz na existující infobox chemický prvek zobrazuje červeně)) a po vytvoření je doplnit do již existujících článků o izotopech.--M97uzivatel (diskuse) 6. 7. 2012, 15:44 (UTC)

Ty pomocné šablony se jmenují {{Infobox Chemický prvek/Stabilní izotop}}, nikoli {{Infobox Stabilní izotop}} atd. Miraceti 8. 7. 2012, 19:26 (UTC)
Pokud jsem to pochopil správně, kolega by chtěl vytvořit samostatné šablony, které by mohl vkládat do článků o jednotlivých (zdůrazněno výše) izotopech, nikoliv pomocné šablony, které jsou součástí jiné šablony (a tudíž se vkládají do jiné šablony).--Zdenekk2 (diskuse) 10. 7. 2012, 19:18 (UTC)
Pochopil jste to správně.--M97uzivatel (diskuse) 18. 8. 2012, 11:52 (UTC)

Obrázky z anglické wikipedie

Zdravím, začal jsem dělat články převážně o fotbale, ligových soutěžích. Potřeboval bych poradit, jak docílit povolení od anglické wiki. aby obrázek byl umístěn zde na české wiki. Je toto vůbec možné? Jak mám postupovat? Děkuji, --Jan Žáček (diskuse) 6. 7. 2012, 18:48 (UTC)

Pokud není obrázek na Wikipedie:Commons a na cizí wikipedii není označen některou z licencí, kterou Comons akceptují, pak takový obrázek na české wikipedii využít nelze. Víze viz Nápověda:Obrázky. JAn (diskuse) 6. 7. 2012, 19:13 (UTC)
Jaký třeba ?, třeba to tam je v pořádku a potřebujete jen návod na přebírání fotek z Commons.--Zákupák (diskuse) 6. 7. 2012, 19:32 (UTC)

Myslel jsem přímo obrázky, které jsou fair use nebo jaký to je systém, obrázky tedy využít nelze ani nejde požádat o výjimku. To je hodně zlé pro celkový vzhled daného příspěvku. U ostatních obrázků, které lze šířit jsem si to právě vyzkoušel na článku A-League kde je mapka Austrálie a Nového Zélandu. --Jan Žáček (diskuse) 6. 7. 2012, 20:14 (UTC)

Obrázky označené Fair Use z anglické Wikipedie příbírat nelze.
Ta mapka je normálně svobodná a samozřejmě přebrat lze. Ty vlaječky se na anglické Wikipedii dodávají pomocí šablon, jejichž použití není zcela triviální. O něco jsem se pokusil prostým zkopírováním z anglické Wikipedie, snad Ti to bude stačit.
Miraceti 8. 7. 2012, 19:48 (UTC)

Vložení vlaječky a odkazu do mapy

Zdravím, rád bych se zeptal jak mohu udělat "Vložení vlaječky a odkazu do mapy" jedná se mi o můj článek A-League Současné kluby, který je zároveň udělám na anglické wikipedii. Děkuji, --Jan Žáček (diskuse) 7. 7. 2012, 08:46 (UTC)

Viz výše. Miraceti 8. 7. 2012, 19:49 (UTC)

Automatická kategorie

V článku Kapradiny se objevuje automatická kategorie Stránky překračující hloubku expanze, která nikam nevede. Souvisí to s tím kladogramem a co s tím mám dělat? Vojtěch Zavadil (diskuse) 9. 7. 2012, 06:13 (UTC)

Ta kategorie nemá být v tom článku vůbec, nebo jen neexistuje? Miraceti 9. 7. 2012, 07:11 (UTC)
Kategorii jsem založil jako skrytou. Takže teď existuje. Jestli nemá existovat, je třeba to řešit dál. Miraceti 9. 7. 2012, 07:14 (UTC)
Takže ta kategorie je generována přímo z Mediawiki, měla by tedy existovat. Důvodem je příliš mnoho vnoření šablon (přes 40). Kladogramy by si zasloužily lepší šablony. Rekurze není úplně ideální. Miraceti 9. 7. 2012, 07:27 (UTC)
Kategorie nemá žádnou nadřazenou kategorii a její význam je s otazníkem. Je tedy třeba dělat kladogram jiným způsobem? Vojtěch Zavadil (diskuse) 9. 7. 2012, 10:02 (UTC)
Kategorie nadřazenou kategorii má.
Její význam je vcelku jasný.
Hluboké zanořování není dobré, zatěžuje to servery. Stálo by za to pro delší kladogramy vymyslet a napsat nerekurzivní šablonu. Její použití ale nebude přímočaře spojené s Newickovým formátem.
Jiná možnost je daný kladogram rozdělit, což ale čitelnosti zrovna nepřidá.
Miraceti 9. 7. 2012, 15:47 (UTC)
Tak on čitelnosti moc nepřidá ani diagram, který se nevejde na obrazovku… Myslím, že rozdělení ve stylu en:APG III system#Phylogeny není nic zásadně problematického. --Mormegil 9. 7. 2012, 16:02 (UTC)

hesla Jan Kratochvíl Pavel Bělíček

Vážení pánové,

Pokouším pokouším se editovat ve Wikipedii vlastní hesla, které se na Vašem programu vždy nevhodně přeformátují.

Jejich správné znění jsem vyvěsil na svých webových stránkách

http://www.urania2.wz.cz/kratochvil/index.html http://www.democritusassociation.org/belicek/index.html

Prosím o zaslání Vaší e-mailové adresy, abych Vám mohl dodat tato hesla ve formátu .doc anebo .html.

dr. Pavel Bělíček Milevská 1111, Praha 4

Kolize

Neovládám počítač. tak to jenom hlásím.U některých článků (Např. Břeclav),jsou v záhlaví Souřadnice. Když stisknu historii článku, koliduje to s nápisem souřadnice, a objeví se souřadnice, historii nelze vůbec spustit.Ať se na to nějaký znalec počítače podívá, děkuji.--Kajan112 (diskuse) 23. 7. 2012, 19:45 (UTC)

Mohl byste to prosím upřesnit dle Wikipedie:Jak hlásit chyby? U mne to funguje normálně bez problémů. --Reaperman (diskuse) 23. 7. 2012, 20:01 (UTC)
Mně se Břeclav zobrazuje korektně v IE i FF přihlášený i nepřihlášený, problém tedy bude ve vašem prohlížeči či počítači.--Zdenekk2 (diskuse) 23. 7. 2012, 20:05 (UTC)
  • Tak to bude mým počítačem, děkuji za vysvětlení.--Kajan112 (diskuse) 23. 7. 2012, 20:35 (UTC)

Rak říční

Dobrý den, snažím se rozšířit a přepracovat článek o raku říčním, text článku mám již hotový na svém staveništi, ale mám problém s obrázky, které bych do tohoto článku ráda vložila. Na ukrajinské wikipedii jsem našla tyto čtyři obrázky:

Ráda bych je do článku začlenila, velmi dobře by ilustrovaly stavbu těla a anatomii, působí na mě však dojmem, že jsou zveřejněny pod nesprávnou licencí a obávám se, že uživatel, který je na Wikimedia Commons nahrál, k tomu neměl patřičné oprávnění. Především u prvního a čtvrtého obrázku se podle popisu zdá, že obrázky pochází z nějaké knihy, časopisu či jiné publikace. Chci zde proto požádat o pomoc a zeptat se, zda jsou uvedéné obrázky skutečně zveřejněny správně pod svobodnou licencí a zda je mohu v článku použít či nikoli. Stejný dotaz jsem již před několika dny položila na Commons:Help Desk, zatím mi však nikdo neodpověděl.

Předem děkuji --LenaWild (diskuse) 23. 7. 2012, 22:56 (UTC)

Ano, obrázky skutečně vypadají jako okopírované z nějaké učebnice; je to ovšem jen můj dojem. Když tyto obrázky v dobré víře přesunete na Commons a zachováte licenci, kterou uvádí, nic se asi nestane. --Vojtech.dostal (diskuse) 24. 7. 2012, 06:33 (UTC)
U dvou je napsáno, že jsou z knih nebo nějakého výukového programu, ty nemají šanci na Commons ani náhodou (pokud není povolení v OTRS, což pochybuju). U dvou pak je napsáno, že je to vlastní výtvor. Tomu sice nevěřím, ale vyloučit se to nedá. Jestli to přežije na Commons, se dá jen spekulovat. Sám bych ty obrázky na Commons nedával (ony kdyby byly v pořádku, tak nejspíš by už na Commons byly). Zkusit to přesto můžete.
Nebylo by lepší nakreslit vlastní? Třeba v Inkscapu. Nebo pokud něco načrtnete a oskenujete, řada lidí zde dokáže obrázek do vektorové podoby překreslit. Chce to ale nakreslit opravdu vlastní obrázek, nikoli překreslit ty čtyři z uk. Miraceti 24. 7. 2012, 08:28 (UTC)

Přesně jste vystihl můj názor, Miraceti. Ukrajinsky trochu umím a proto podle popisu u obrázků pochybuji hlavně o prvním a čtvrtém uvedeném a počítám s tím, že tyto dva spíš neprojdou. Ale stejně jako vy ani těm, které jsou uvedeny jako vlastní díla, příliš nevěřím. Proto jsem se radši obrátila na tuto stránku, než s nimi začnu nějak manipulovat. Že na Commons nejsou se mi také příliš nepozdává, na druhou stranu na uk jsou tyto obrázky hned na několika stránkách a zdá se, že nikomu nevadí. Nevím, jak přesně je to na Ukrajině s autorskými právy, možná je to tam v pořádku, ale radši se na to chci zeptat. Samozřejmě mě také napadlo použít jiné obrázky, na Commons ale žádne nejsou, ani na Flickru jsem žádné svobodné nenašla. Na tvorbu vlastního obrázku bohužel žádný šikovný program nemám a upřímně řečeno kreslit neumím, kdo ví jak by to dopadlo :D Takže se nejspíš ještě zkusím podívat po nějakých vhodných svobodných obrázcích na internetu. --LenaWild (diskuse) 24. 7. 2012, 12:12 (UTC)

Stačí obrys těla tužkou na A4, k tomu dodat popisky a obtáhnout fixem, vyfotit/naskenovat, dát na Commons a požádat o vektorizaci. Lepší černobíle než nic. --24. 7. 2012, 12:53 (UTC), Utar (diskuse)

fix navigační šablony

Ahoj, všiml jsem si, že ve spodní navigační šabloně obce

{{HlavičkaObecNav}}

chybí pravé rámování, viz třeba Hranice (Karviná). Prosím o fix.--Limojoe (diskuse) 27. 7. 2012, 08:34 (UTC)

Vypadá v pořádku, i u jiných článků. Jaké pravé rámování? Můžeš dodat screenshot? --27. 7. 2012, 08:41 (UTC), Utar (diskuse)
Chyba se projevuje v Chrome :-/, ve FF je to ok. --Limojoe (diskuse) 27. 7. 2012, 08:48 (UTC)
Ano, FF a IE v pořádku, v Chromu chybí napravo od Staré Město ohraničení. --27. 7. 2012, 09:51 (UTC), Utar (diskuse)

definice "panský dvůr"

prosím o odkaz, kde najdu více k pojmu "panský dvůr" Děkuji. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.103.183.69 (diskuse) 1. 8. 2012, 09:36‎ (CE(S)T)

Článek Panský dvůr zatím neexistuje, pokud o něm něco zjistíte, budeme rádi, když ho vytvoříte. V tuhle chvíli mohu v češtině nabídnout jen Co na tento článek odkazuje a stránku Poplužní dvůr, což by měl být jeden z typů panských dvorů. Článek Panský dvůr zatím existuje v němčině, holandštině a maďarštině. S pozdravem --1. 8. 2012, 10:37 (UTC), Utar (diskuse)

Subkategorie na Wikimedia Commons

Snžil jsem se přidat členění podle pohoří, t.j. subkategorii Mountain passes in the Caucasus [5] Jenže ono se mi to zobrazuje jako kategorie, místo subkategorie. Ricoti pass se mi pak zobrazuje na stejné stránce místo subkategorie. Někde mám chybu, ale kde? Karel61 (diskuse) 5. 8. 2012, 09:54 (UTC)

Tak vyřízeno - mezitím jsem na to přišel. Karel61 (diskuse) 5. 8. 2012, 17:26 (UTC)

Nelze smazat odřádkování na konci

Ahoj, domnívám se, že problém na Seznam ras ve Star Treku (že se v tabulce objevuje nežádoucí text align="center") je způsoben odřádkováním na úplném konci kódu v {{Star Trek: Krátký odkaz}}. Tak jsem je zkusil odstranit, ale moje změna se ani nepromítla do historie. Tak jsem je zde a zde zkusil odstranit se současnou změnou jedné nedůležité mezery jinde v kódu.

Jenže to závěrečné odřádkování přesto nezmizelo. Co dělám prosím špatně?

Díky --Pavel Jelínek (diskuse) 5. 8. 2012, 13:17 (UTC)

Závěrečné odřádkování je z technických důvodů nutné a proto je defaultně nastavené a nejde tudíž zrušit.--Zdenekk2 (diskuse) 5. 8. 2012, 14:00 (UTC)
Já se domnívám, že největší problém je v tom, že pro triviální tabulku (ještě k tomu poměrně nepochopitelně strukturovanou), která se může v ideálním případě nacházet v jednotkách článků, používáte nesmyslně složitou šablonu s mnoha vnořeními, takže nikdo vlastně na první pohled neví, co je čím ovlivňováno. Doporučuji Vám ten seznam přepracovat tak, aby používal k formátování jen obyčejnou tabulku, případně, pokud očekáváte, že byste to chtěl využít ve více článcích, celou tu soustavu šablon smrsknout do jedné. Co se týče toho textu, který se Vám zobrazuje, tak směle doporučuji nepoužívat zastaralé HTML tagy, ale dělat formátování pomocí CSS. --Reaperman (diskuse) 5. 8. 2012, 15:12 (UTC)
Děkuji Reapermane za připomínku. Odpověděl jsem pod technickou lípou. --Pavel Jelínek (diskuse) 7. 8. 2012, 05:43 (UTC)

Zdeňku, tak to prosím bylo vždycky, nebo to platí teprve posledních pár měsíců? Zdá se mně možné, že právě proto přestala tamta Startreková šablona fungovat, ale jistý si nejsem.--Pavel Jelínek (diskuse) 7. 8. 2012, 05:46 (UTC)

Tak to bylo vždy, pokud vím, tak každý zdrojový kód musí být na konci ukončen odřádkováním (je to snad jedna z prvních věcí, které se budoucí programátoři učí při výuce programování).--Zdenekk2 (diskuse) 8. 8. 2012, 16:37 (UTC)
Systém potřebuje poznat, že je na konci čtené oblasti. PSN, u souborů to je nejčastěji právě odřádkováním, např. u znakových řetězců pak nulou. V rámci uzavřeného softwaru lze použít i jiné zarážky, pro zajištění kompatibility mezi různými softwary je ale vhodné používat ty nejobvyklejší. --8. 8. 2012, 17:20 (UTC), Utar (diskuse)
Ehm. A jak že pozná, že odřádkování ukončuje „čtenou oblast“ a ne řádek? :-) A rozhodně se nedá říct, že by ve všech programovacích jazycích musel zdrojový kód ukončen odřádkováním. A vřele doufám, že to není jedna z prvních věcí, které se budoucí programátoři učí.
Každopádně závěrečné odřádkování je pouze otázkou uživatelského rozhraní (vkládá se tam kvůli jednodušší editaci), v databázi žádné odřádkování na konci není, jak se můžete snadno přesvědčit třeba pomocí Speciální:Export/Šablona:Star Trek: Krátký odkaz (konečně: zkuste ho tam dostat: otevřete si Wikipedie:Pískoviště, nakonec vlepte pár odřádkování (a nic víc) a dejte uložit).
--Mormegil 16. 8. 2012, 20:22 (UTC)
Já neřekl všech, pouze jsem řekl, že si myslím, že se používá nejčastěji. Howgh --17. 8. 2012, 08:15 (UTC), Utar (diskuse)

Sjednocení rozlišovače

Nešlo by u hradů a zámků sjednotit rozlišovač od obce? Nejlepší by asi bylo sjednotit to z podoby Hrad/Zámek XYZ do podoby XYZ (hrad/zámek). --Freibo (diskuse) 16. 8. 2012, 20:01 (UTC)

Pokud to jde, souhlasil bych, protože hrad/zámek je stejně mnohdy těžké rozlišit. Některé zdroje označují určitou stavbu jako hrad, jiné zdroje uvádějí stejnou stavbu jako zámek. BoBo

Překlad anglické wiki, doplňující výtahy, obrázky a práva

Dobrý den,

momentálně mám připravený koncept dvou technických článků na své lokální wiki, přičemž před jakoukoliv publikací bych rád vše odeslal a zvládnul napoprvé (s psaním do wiki teprve začínám).

K mým dotazům:

  • První článek je z 50-60 % překladem anglické wikipedie (jedná se spíše o volný překlad, nikoliv překlad 1:1), přičemž zbylá část značně inovuje technické specifikace v daném článku, výrazně lépe je strukturuje. Jedná se ale o stručný výtah s podobnou strukturou, jako je v knize, ze které čerpám. Jak je to pak s označením článku? Musí se označit šablonou jako překlad anglické wiki? A nevadí u takového článku u jedné podkapitoly podobná struktura, jako je v knize, ze které čerpám?
  • Pro první článek jsem překreslil, lehce zjednodušil a přeložil obrázky ze zmíněné knížky, které ukazují protokolový zásobník jednotlivých režim. Jak je to v tomto případě s citacemi a právy k obrázkům? Stačí jen odcitovat publikaci, ze které čerpám?
  • V druhém článku čerpám z ISO standardu, který vesměs definuje tu technologii, kterou popisuji. Mám tady podobnou situaci, jako je v první odrážce - struktura je zjednodušená, ale vesměs následuje strukturu článku, resp. ISO standardu, ze kterého čerpám. Jak je to v tomto případě s citacemi, když se jedná o překlad, výtah a pro čtenáře zjednodušený popis ISO standardu?

Nestor (diskuse) 18. 8. 2012, 11:41 (UTC)

Jaké jméno použít pro vytvoření stránky o cizinci ?

Někteří cizinci mají ta jména trochu složitější. V textu se samozřejmě dají uvést všechna tři slova. Jde o to, pod jakým jménem stránku založit.

Uvedu náhodně vybraný příklad (šablony cizojazyčných Wikipedií):

1) en, ca, de, fr, id, it, pl: Edwin Howard Armstrong

2) no: Edwin H. Armstrong

3) es, gl, nl, pt: Edwin Armstrong

Osobně jsem pro jednoduchý tvar (bod 3), ale to je věc názoru.

Jaký tvar obecně používat při zakládání českých stránek amerických spisovatelů, herců, vynálezců a podnikatelů? Řídit se vždy podle anglické šablony nebo jak? BoBo -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 37.188.233.71 (diskuse)

Mělo by se použít takové jméno, jak se ten člověk nejčastěji v českém prostředí referuje. U některých je to bez prostředního jména (Michael Ende), protože dotyčný svá prostřední jména téměř neužíval, u některých naopak s ním, protože dotyčný je používal všechna (John Ronald Reuel Tolkien), u některých dokonce přezdívka (Che Guevara). U anglosaských jmen to nejčastěji bývá včetně prostředních jmen, ale máme tu výjimky (akorát mě zrovna žádná nenapadá). Ostatní varianty jména se pak na tuhle základní přesměrují. --Mmh (diskuse) 21. 8. 2012, 14:57 (UTC)

Překlad

Dobrý den, vložil jsem nový článek o pianistovi Šurovi Čerkasském. Je to překlad z anglické wikipedie. Nevím jak to mám k článku poznačit. Děkuji RVyt

Dobrý den, toto je vhodné označit vložením šablony {{Překlad}}. Článek se mně velmi líbí, ještě by mu prospělo přidat interwiki, kategorii (to je již hotovo) a wikiodkazy (např. takto). Také je praktické se v diskusích (ne však článcích) podepisovat čtyřmi vlnovkami.
Všechny výše uvedené věci, které by Vám připadaly těžké, tak je do článku rád vložím sám, jen potřebuji vědět, jak se článek jmenuje na anglické Wiki. Shura Tscherkassky? Nemůžu to bohužel najít.
Založil jsem také přesměrování, aby se na článek dostal i ten, kdo jej hledá pod názvem Čerkasskij nebo Alexandr Isakovič Čerkasskij. Doufám, že jsem Vás nezahltil přemírou "pravidel", jak články zakládat - není jich málo, ale přehled těch hlavních je na Nápověda:Obsah#První krůčky v editaci. Začal jste pěkně a neostýchejte se na cokoli zeptat. --Pavel Jelínek (diskuse) 22. 8. 2012, 04:05 (UTC)
Šablonu jsem přidal. --Tchoř (diskuse) 22. 8. 2012, 08:40 (UTC)


Obrázky z anglické wiki. A-League

Zdravím, najde se někdo šikovný, kdo prosím přepíše tabulku a vloží tam správný odkaz na fotky, jedná se o 2 fotografie, které se bohužel nezobrazují... A-League Stadiony, http://cs.wikipedia.org/wiki/A-League#Stadiony Děkuji, --Jan Žáček (diskuse) 28. 8. 2012, 10:31 (UTC)

Dobrý den, pane kolego. Fotografie se nezobrazují, protože jsu nahrané pouze na anglické Wikipedii a nikoliv na Commons. Obě jsou ale označeny pro transfer na commons, tak stačí počkat (snad jen chvilku) a fotografie by se měli na Commons objevit. --G3ron1mo 28. 8. 2012, 10:46 (UTC)

Dobrý den, tak to je velmi špatné ten článek bude vypadat zle :/ --Jan Žáček (diskuse) 28. 8. 2012, 12:27 (UTC)

Tak chvilku mám počkat než budu v důchodu?? Proč to tam někdo nenahraje?? --Jan Žáček (diskuse) 29. 8. 2012, 14:21 (UTC)

Obávám se, že samo se to neudělá; nemyslím, že by existoval proces pro automatické převádění těchto obrázků. Ale můžete to udělat sám. --Mormegil 29. 8. 2012, 14:49 (UTC)


Už jsem to vyřešil, dal jsem jiné obrázky, které už jsou nahrány :) --Jan Žáček (diskuse) 30. 8. 2012, 12:39 (UTC)

Václav Šesták

Často sleduji poslední změny, ale s tímhle jsem se ještě nesetkal? Jak se k tomuto velmi porušenému NPOV stavit? --Matěj Suchánek  příspěvky | mail
WPCW | diskuse
 
29. 8. 2012, 15:24 (UTC)

Tak 2 možnosti, přepsat text do normálního jak to vypadá jinde, nebo smazat text a poslat mu to na email, jak uvedl svou stránku. --Jan Žáček (diskuse) 30. 8. 2012, 09:59 (UTC)

Je toto normální??

Aby na anglické wiki bylo umístěno logo Gambrinusligy, ukradené z české televize, za prvé nemají na to nárok a za druhé si tam ještě přilepí to svoje fair use? Tak mi vysvětlete jak docílit aby tento obrázek byl i zde na české wiki, když fair use vůbec neplatí. Gambrinus liga --Jan Žáček (diskuse) 30. 8. 2012, 14:49 (UTC)

u nás systém fair use vůbec neexistuje ani nic podobného...to je celé...muzete napsat poslanci aby to prosadil...jinak se s tim dělat nedá nic--H11 (diskuse) 30. 8. 2012, 15:51 (UTC)

Počkat ale to vůbec není význam s tím, že si to můžou na anglickou wiki dát... --Jan Žáček (diskuse) 30. 8. 2012, 17:26 (UTC)

Kvůli fair use je to možné , protože to neporušuje tamní zákony , asi nerozumím problému. --H11 (diskuse) 30. 8. 2012, 20:39 (UTC)

Dobrý den,mám prosím dotaz. daniel Holý napsal čánek o naší oblastní charitě hradec králové, resp. o Domě Matky Terezy. nevěděli jsem o tom a požaduje po nás dodatečně fotografie..dobrá, v pořádku. Nicméně je možné spravovat tento text, který není dostatečně vypovídající a popřípedě jej upravit? děkuji petra zíková. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Och (diskusebloky) 31. 8. 2012, 05:54 UTC

Dobrý den, editovat můžete (viz návod) libovolný článek na Wikipedii. Potíž je v tom, že kdo píše o sobě, své firmě apod., je ve velkém pokušení se odchýlit od encyklopedického stylu. Před editací si prosím přečtěte rady na Wikipedie:Selfpromo a Wikipedie:Nezaujatý úhel pohledu. Počítejte ovšem s tím, že pokud byste o své instituci psali jednostranným způsobem, někdo Váš příspěvek odstraní. V takovém případě je třeba se pokusit jej přesvědčit o správnosti Vašich editací na diskusní stránce u daného článku.
Opravdu, nepodceňujte prosím toto nebezpečí: kdo píše o vlasní instituci, bývá většinou k tématu článku silně zaujatý, takže dodržet zmíněná pravidla může být dost obtížné. Druhá možnost je článek needitovat, ale jen na diskusní stránce upozornit, co je v něm nesprávné - a editaci provést, až pokud po 1-2 dnech nikdo na diskusní stránce nevznese námitku. Samozřejmě námitku, která Vás nepřesvědčila, můžete zkusit vyvrátit; takovým dialogem většinou vznikne lepší článek, než by libovolný z autorů dokázal napsat sám.
Je na Vás, který z postupů zvolíte. Těšíme se na Vaše příspěvky a pokud něčemu nebudete rozumět, neostýchejte se zeptat. --Pavel Jelínek (diskuse) 31. 8. 2012, 06:26 (UTC)

problém s obrázkem

Ahoj, na stránce čirč jsem vložil forku, ale podívejte se, co to dělá.

Ahoj, je to tím, že v šabloně je nejspíš předdefinovaná velikost a obrázek se vkládá bez odkazových hranatých závorek (tedy alespoň tak jsem to pochopil z té šablony). Prozatím jsem to tak upravil. Zdraví --Mates (diskuse) 1. 9. 2012, 21:34 (UTC)

Přesun

Zdravím. Mohl by prosím někdo přenést článek Sékelové na Sikulové. První tvar je málo používaný archaismus. Mám nějaké potíže se systémem. Díky předem --Márton CZ-HU (diskuse) 10. 9. 2012, 21:53 (UTC)

AnoAno Problém nebyl v systému, ale k přesunu byla nutná správcovská práva (pro smazání cílové stránky). Příště se tedy prosím obracej na NS. Zdraví.--Kacir 10. 9. 2012, 22:02 (UTC)

Licence u obrázků

Určitě to tu někde je, ale nemám moc času se probírat starými příspěvky. Chci se zeptat, jak mám do článku vložit autora obrázku, když ten obrázek je na commons jako volné dílo, ale má podmínku: "uveďte autora – Máte povinnost uvést údaje o autorovi a tomto díle způsobem, který stanovil autor nebo poskytovatel licence (ne však tak, aby vznikl dojem, že podporují vás nebo způsob, jakým dílo užíváte)". Jakým způsobem mám u obrázku uvézt jeho autora, nebo se to dává do referencí? Díky. --LV-426 (diskuse) 23. 9. 2012, 06:56 (UTC)

Dobré ráno, zcela postačí to, že po kliknutí na obrázek se otevře stránka Commons, kde je autor uveden. Není třeba uvádět autora přímo na Wikipedii.--Vojtech.dostal (diskuse) 23. 9. 2012, 07:08 (UTC)

Biografie

Potřebuji poradit: jak se dělají ty tabulky u biografií ,co mám na mysli př.-nadpis,fotka,základní informace: původ...např.:http://cs.wikipedia.org/wiki/Paramore -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) SarahSmille (diskuse) 30. 9. 2012, 17:02 (CE(S)T)

Těm tabulkám se říká infoboxy. Záleží na tom, o kom článek má pojednávat, obecný infbox pro osoby je {{Infobox Osoba}} − zkopírujete ho do článku a do příslušných polí napíšete dané informace. Pro hudebníky je zde {{Infobox Hudební umělec}}, pro herce pak {{Infobox Herec}} a další si můžete vybrat v kategorii Infoboxy lidí. --Marek Koudelka (diskuse) 30. 9. 2012, 17:07 (UTC)

Ztracená pracovní stránka: Klarithromycin

Dobrý den,

vytvářel jsem překlad stránky klarithromycin z eng wiki, uložil jsem pracovní verzi, ale nemohu článek najít a dodělat. --Lupinus (diskuse) 1. 10. 2012, 09:00 (UTC)

Článek Klarithromycin nikdy neexistoval a ani vy jste needitoval stránku podobného jména (ani na jinojazyčných Wikipediích). Jste si jist, že jste zmáčkl Uložit změny a ne jen Ukázat náhled? --1. 10. 2012, 09:15 (UTC), Utar (diskuse)

Ano, změny jsem uložil. Stránka začínala šablonou Pracuje se. --Lupinus (diskuse) 1. 10. 2012, 09:20 (UTC)

Kategorie:Údržba:Rozpracované stránky neobsahuje nic, co by vypadalo podobně. Buď se to tedy neuložilo nebo je tu nějaká chyba a stránka zmizela. Ještě se tedy teoreticky mohlo stát, že ji někdo smazal z databáze, ale nevidím důvod, proč by někdo něco takového dělal, zvlášť u rozpracované stránky (na to má navíc pravomoci jen pár lidí na světě). Nejpravděpodobněji tedy problém v ukládání (třeba, že vám zrovna v tu chvíli nefungoval internet). Občas se hodí ukládat si rozpracovanou verzi i na vlastní počítač, třeba do obyčejného txt souboru. --1. 10. 2012, 09:25 (UTC), Utar (diskuse)

Převod citační šablony cite pmid v rámci interwiki

Dobrý den, narazil jsem na problém při překladu článku z anglické wikipedie. V článku se vyskytuje tato velmi užitečná citační šablona: {{cite pmid| číslo článku}} , která generuje přesnou citaci podle kódu pmid (pubmed databáze). Lze použít v odkazech na publikace. Chtěl bych poprosit, zda byste tuto šablonu v rámci programu interwiki nemohli zprovoznit i u nás. Děkuji. --Lupinus (diskuse) 3. 10. 2012, 08:55 (UTC)

Nevím sice, co je to „program interwiki“, ale tahle šablona sama o sobě nedělá prakticky nic zajímavého. Jenže na anglické Wikipedii někdo provozuje bota (en:User:Citation bot), který prochází články používající tuto šablonu a doplňuje k nim citační informace z pubmedu. To je základ téhle funkčnosti a převodem šablony se nic nevyřeší, když tu nebude běžet ten bot. --Mormegil 3. 10. 2012, 10:19 (UTC)

Děkuji za odpověď. Může tu tento bot běžet a šlo by kromě {{cite pmid| číslo článku}} potom převést i tyto citační šablony?

  • {{Cite doi}}
  • {{Cite jstor}}
  • {{Cite hdl}}

Při překladu by to velmi ulehčilo práci. Zdravím a děkuji. --Lupinus (diskuse) 3. 10. 2012, 10:53 (UTC)

Domnívám se, že větší šanci s takovým dotazem máte na Wikipedie:Pod lípou (technika). Doporučuji zeptat se tam. Hezký den. --Pavel Jelínek (diskuse) 3. 10. 2012, 12:13 (UTC)
Proč zavádět duplicitní šablony k našim šablonám? Jak chcete přesvědčit anglického bota, aby běžel i u nás? Jak by pracovali s cizojazyčnými šablonami uživatelé, kteří daný jazyk neovládají?--Zdenekk2 (diskuse) 3. 10. 2012, 18:31 (UTC)
A co že je na {{cite pmid|12345}} cizojazyčného? (No dobře, pro extrémně anglofobní můžeme použít {{citace pmid|12345}}…) A nevím, k čemu jsou duplicitní. Ovšem jinak máte samozřejmě pravdu, že si moc nedokážu představit, že by se někomu chtěl tady upravovat a zprovozňovat cizí bot. A představa, že by původní botovodič z anglické Wikipedie chtěl něco provozovat na projektu v jazyce, kterému nerozumí, se mi také zdá příliš optimistickou. Ale možné to samozřejmě je. --Mormegil 3. 10. 2012, 20:31 (UTC)

Děkuji za odpověď. přesměrováno.--Lupinus (diskuse) 3. 10. 2012, 12:53 (UTC)

Odpověď z nástěnky správců

Dobry den, pane Klecko,

na Nastence spravcu jste vznesl tento dotaz:

dd, prosim o informaci zda je mozno najit vhodneho a fundovaneho clena ktery by poradil, //eventuelne pomohl// ze zcela novym heslem ktere vzniklo pri vyvoji a vyrobe zcela noveho produktu - naseho ceskeho vynalezu poslusnych lyzich rax, vice na raxing.cz nebo na poslusne lyze.cz a to do vsech moznych jazyku, viz obedientski.com nebo na http://cs.wikipedia.org/wiki/Raxing s uctou vasi praci a s pozdravem a diky
zdenek frantisek klecka
info@raxing.cz

Nejprve bych Vám doporučil si přečíst Wikipedie:Propagační článek. Pokud jste zaměstnacem firmy, která produkt vyvinula, tak zřejmě nedokážete psát nezaujatým stylem (prosím věřte mně to, podobných případů zde není málo). Pokud nejste připraven se podřídit, až Vám zaujatě psanou část článku někdo smaže, pak raději pište o něčem jiném. (Není nic špatného argumentovat, snažit se je přesvědčit, ale pokud protistranu nepřesvědčíte, pak je nutno respektovat názor většiny, zejména pokud je podložen pravidly Wikipedie.)

Wikipedie není prostor pro propagaci jakýchkoli produktů.

Za druhé si prosím ověřte, zda o daném produktu existuje vícero nezávislých netriviálních věrohodných zdrojů. Pokud ne, pak Váš článek bude smazán, protože téma není dostatečně významné. Pokud si nejste jist, můžete se na dostatečnost těchto zdrojů zeptat zde na stránce "Potřebuji pomoc".

Pokud výše uvedené věci jsou v pořádku, pak můžete návod, jak napsat článek, naleznete na stránce Wikipedie:Váš první článek. Je něco konkrétního, s čím potřebujete poradit?

Pěkný den --Pavel Jelínek (diskuse) 10. 10. 2012, 10:53 (UTC) (PS: Odpověděl jsem dříve, než jsem si všiml, že na čeké wiki jste článek již založil - je vidět, že čtu nepozorně :-) )

Pavel Augustin Váhala ( Wahala)

Mám-li výhrady k národnosti výše uvedeného, na koho se mám obrátit. Ing. Drahomíra Váhalová, vahalova.draha@post.cz--89.103.208.148 15. 10. 2012, 08:00 (UTC)

Dobrý den, paní Váhalová. Je-li v článku Augustin Pavel Wahala chyba, směle ji opravte. Ve sporných případech je vhodné ve shrnutí editace (nebo na diskusní stránce) uvést zdroj dokazující, že Vaše oprava je správná. Pěkný den. --Pavel Jelínek (diskuse) 15. 10. 2012, 09:49 (UTC)
Ve sporných případech může i pouze přidat šablonu {{Doplňte zdroj}}.--Zdenekk2 (diskuse) 15. 10. 2012, 11:51 (UTC)
Nejlépe na vkladatele informace, kterým je Martin Davídek.--Zdenekk2 (diskuse) 15. 10. 2012, 11:51 (UTC)

Flagicony Paraguay a Chile

Všiml jsem si, že se smazaly flagicony Paraguaye (Paraguay) a Chile (Chile) (a to nejen na české, ale i na anglické wiki), nevíte, co s nimi je? Viz např. zde. Jestli se přepracovávají nebo čím to je. --Chalim Kenabru (diskuse) 17. 10. 2012, 08:35 (UTC)

Šablona:Infobox hrad

Prosím pěkně, šlo by v tomhle infoboxu změnit parametr „Zeměpisné souřadnice“ tak, aby se v infoboxu nezobrazovaly, pokud nejsou vyplněny? A třeba je také doplnit do dokumentace. Díky. --194.213.41.2 23. 10. 2012, 08:06 (UTC)

Já i kolega JAn jsme to zkusili, ale ani jednomu z nás to nefungovalo. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 23. 10. 2012, 13:25 (UTC)
Prosím o příklad článku kde je problém.--Fafrin (diskuse) 23. 10. 2012, 13:32 (UTC)
Tak nejde asi tak úplně o závažný problém, jako že nevyplněný řádek nepůsobí moc pěkně. Pokud u ostatních parametrů je možné, aby byly schované, myslel jsem, že to půjde i tady a bude k tomu stačit nějaký malý zásah. Halt to nejde. Jiným řešením je samozřejmě ty souřadnice doplnit. Díky za snahu. --194.213.41.2 23. 10. 2012, 13:45 (UTC)
Ještě se o to pokusím. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 23. 10. 2012, 14:17 (UTC)
Tím jsem chtěl pořádat o příklad článku, kde to dělá problémy/nefunguje to správně, abych si to mohl při opravách dopbře testovat. Nejde o to, jestli je problém malý nebo velký, ale mít k dispozici jeho instanci, aby byl dobře vidět. Zásadně jsem šablonu zjednodušil. Jo, příklad jsem si našel zde, podívám se na to.--Fafrin (diskuse) 23. 10. 2012, 16:29 (UTC)
Problém je v tom, že základní šablona {{infobox}} neuvažuje možnost, že by v případě absence parametru mělo být přesto něco vyplněno. Prostě, buď vypíše nadpis a hodnotu, nebo nic. A podmíněná kategorizace Kategorie:Objekty bez souřadnice je pro něj hodnota, proto vypisuje i nadpis. JAn (diskuse) 23. 10. 2012, 18:57 (UTC)
Díky za inspiraci, snad vyřešeno. Ještě to někdo ověřte, jestli jsem nezpůsobil jiný problém.--Fafrin (diskuse) 23. 10. 2012, 21:34 (UTC)
Jde o Wikipedie:Pod lípou#Geografické souřadnice, možná je tedy podobný problém i v jiných geografických infoboxech. --23. 10. 2012, 16:39 (UTC), Utar (diskuse)
Ano, odtamtud to pochází. Pokud je dosažené řešení správné, zkuste to těm co to mění vzkázat, ať udělají seznam šablon, kde je to potřeba provést a případě vytvoří šablonku pro infoboxy objektů pro ono ověřování, místo toho hnusného řádku nakonci.--Fafrin (diskuse) 23. 10. 2012, 21:34 (UTC)
Oznámeno. --23. 10. 2012, 21:45 (UTC), Utar (diskuse)

mala slovni zasoba

pořebuju pomoc clankem da-k me nic ne napada a ne mam co by dal napsal -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) JiriPotucek250 (diskusepříspěvky) 24. 10. 2012, 14:34 (CE(S)T)

Dobrý den, předně by se hodilo rozčlenit text na věty a dodat diakritiku. Dále můžete přidat ilustrační obrázek, nabízí se např. Soubor:Vagón Da-k.jpg, ať ten článek trochu vypadá. K doplnění informací - přidejte např. kdy a kým byl vyrobený první kus, kdo tyto vozy používá, kolik jich je nyní nasazeno (třeba zde), jaké jsou technické parametry (rozměry, váha)… --24. 10. 2012, 16:30 (UTC), Utar (diskuse)

raxing

dd, co si predstavujete pod pojmem ... z vice zdroju ... u noveho vynalezu? patentu? kdyz zdroj a patent je nas?!!! na bvv sportlife byl predstaven, bratislavska univerzita je testuje a dava dohromady metodiku, ..bylo smazano.. taktez je testuje horska sluzba, ale 4roky od zapsani u patentoveho uradu je dost kratka doba to jiste chapete,

Dobrý den, na Wikipedii je nepřípustný vlastní výzkum a ani neslouží k publikaci originálních myšlenek. Článek o něčem tu může být až bude předmětem vícera nezávislých zdrojů, aby splňoval kritérium významnosti. Děkuji za pochopení. --Mates (diskuse) 25. 10. 2012, 21:21 (UTC)


jak dolozit nezavislost kdyz je raxing pouze novy druh sportu? ktery vznikl z vlastniho nazvu noveho produktu, jelikoz lyzari tvrdi ze to nejsou lyze a snowboardiste tvrdi ze to neni snowboard chapu spravne ze az po smrti jako treba anstain nebo g bruno

No já jsem třeba během několika minut našel [6], [7] a [8]. Otázkou je, zda to není lepší dát jen jako sekci ke článku Lyžování. Ale možná ne, máme tu např. stránku Carving, takže možné je vše. --Mates (diskuse) 25. 10. 2012, 21:39 (UTC)
Druhé dvě jsou prakticky stejné reklamní stránky výrobce, se stejným obsahem (a odkaz na Wikipedii dole ve mně zrovna důvěru nebudí…); první je otázkou, zní to spíše jako přetištěná tisková zpráva nebo tak něco…
To o tom opravdu nenapsal třeba nějaký lyžařský časopis ani jeden článek či recenzi?
--Mormegil 25. 10. 2012, 21:52 (UTC)
To si také myslím, no ten první by alespoň na doložení, že něco takového existuje (např. při zmínce v článku o lyžování) stačil. Jo taky jsem si následně všimnul, že ty další dva jsou spíše reklamní texty. Ale pokud jsou ty lyže na trhu již čtyři roky, pak o nich jistě musí být nějaká recenze ve sportovních časopisech, pokud jsou tedy dostatečně oblíbené na to, aby byly i významné (natož významné pro encyklopedii) --Mates (diskuse) 25. 10. 2012, 22:08 (UTC)

lyzari nas jednoznacne nechteji protoze to popira lyzovani a 4 roky je malo na to aby to svet pochopil, snowboardu to trvalo jen pro vasi orientaci 8 let -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 84.242.87.242 (diskuse)

Wikipedie bohužel není křišťálová koule, dle platných pravidel této encyklopedii nepřísluší hádat, zda něco bude významné za několik let či nikoliv. Pokud nelze encyklopedickou významnost právě teď doložit alespoň dvěma nezávislými netriviálními věrohodnými zdroji, pak zde takový článek zůstat nemůže. — Loupežník (diskuse) 25. 10. 2012, 22:16 (UTC)

hosrka sluzba a fakulta telesne vychvy a sportu bratislava jsou dostatecne? a proc byl raxing z vasich www odstranen po trech letech? omlouvam se nechci se hadat, chci jen pochopit -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 84.242.87.242 (diskuse)

Můžete prosím na zmíněné zdroje odkázat? Bez toho nelze posoudit jejich nezávislost na subjektu samotném a triviálnost/netriviálnost. Snad jen věrohodnost je nejspíš zaručena. Významnost je možné dle současné úpravy pravidel a doporučení možno zpochybnit kdykoliv, nejlepší cestou, jak se případnému budoucímu zpochybnění vyhnout, je uvádět Wikipedie:2NNVZ ihned při zakládání článku. — Loupežník (diskuse) 25. 10. 2012, 22:30 (UTC)

univerzita bratislava nam zaslala toto a maji to uvedeno nekde ve vestniku na intranetu www.poslusnelyze.cz/Bratislava_univerzita.pdf a horska sluzba nam zaslala www.poslusnelyze.cz/raxing_rozdily.pdf a take to je publikovano v nejakem jejich buletinu a studenti masarykovy univerzity http://stisk.blog.idnes.cz/c/182560/Novinka-na-svahu-metrove-lyze-s-metalovou-patkou.html

Diskuse o smazání

Nazdárek, včera jsem přidala toho: Wikipedie:Diskuse o smazání/Velká sithská válka ale přesto ve Wikipedie:Diskuse o smazání není. Víte někdo, co jsem udělal špatně a jak to spravit? --Bodlina (diskuse) 28. 10. 2012, 07:55 (UTC)

Viz třetí bod v jak navrhnout stránku na smazání. Již jsem to provedl. --G3ron1mo 28. 10. 2012, 08:24 (UTC)
Aha, díky :) --Bodlina (diskuse) 28. 10. 2012, 08:27 (UTC)

nefunkční odkaz na Wikimedia commons

Dobrý den přátelé, ač jsem se snažil problém rozřešit, na nic jsem nepřišel.

V článku Frailea mi Logo Wikimedia Commons Galerie Potřebuji pomoc/Archiv11 na Wikimedia Commons dává odkaz na Wikimedia Commons hlášení: Tato stránka zatím neobsahuje žádný text. Můžete zkusit tento název vyhledat na jiných stránkách...... ale po zadání vyhledat se objeví funkční seznam obrázků včetně Category:Frailea. Naopak v článku Blossfeldia vede Logo Wikimedia Commons Galerie Potřebuji pomoc/Archiv11 na Wikimedia Commons ihned k obrázkům a to i přes přesměrování v Commons z Blossfeldia na Blossfeldia liliputana.

Díky--Ramon de L (diskuse) 28. 10. 2012, 18:19 (UTC)

{{Commons}} x {{Commonscat}}. --Marek Koudelka (diskuse) 28. 10. 2012, 18:21 (UTC)
Děkuji, prostuduji.--Ramon de L (diskuse) 28. 10. 2012, 18:46 (UTC)

Statistický software - jak o něm psát nestranně?

Dobrý den Jsem na wikipedii nový, takže si s lecčím nevím rady.

Ze zkušenosti vím, že k informacím o tom či onom statistickém nástroji je často poptáván návod, jak konkrétně (a zda možno) jej použít v kterém statistickém programu - často komerčním. Mám v úmyslu to do článků o statistických procedurách doplňovat (stručný návod jak to ći ono spočítat v tom či onom software, případně od které verze je procedura nabízena).

Dotaz: Jak to udělat, abych omylem nezabrousil do reklamy? Nejsem zaměstnanec žádné takto zaměřené společnosti, pouhý vědec a uživatel, návody mají být nezištné. na druhou stranu nemá cenu radit pouze ve volném eRku, typický uźivatel R si sám ví rady lépe neź uživatel SPSS, Statgraphix, statistica ći koneckonců Excel.

Druhý dotaz s tím související, zda je to vůbec pro wikipedii žádoucí.

Děkuji

CTOKOKOTOB (diskuse) 29. 10. 2012, 21:15 (UTC)

Návody žádoucí nejsou. Encyklopedie je o tom, co to je, jak to funguje, popřípadě kdy nebo kde to funguje, ale již ne podrobné manuály. Tedy, v kterém stat. programu je možno co použít ano (obecně bez konkrétního popisu/postupu), od které verze je procedura nabízena také ano, ale jak konkrétně již ne. Abyste nezabrousil do reklamy, nejmenujte konkrétní výrobce/prodejce a pokud to nebude nezbytně nutné ani konkrétní značky. (P.S.:Změňte si účet, možná proto vám dosud nikdo neodpověděl.)--Zdenekk2 (diskuse) 1. 11. 2012, 14:52 (UTC)
Návody, jak konkrétně něco někde udělat, do Wikipedie nepatří – k tomu existuje projekt Wikiknihy. Vizte zcela namátkou b:PHP prakticky/Připojení k databázi. A nevidím důvod, proč byste nemohl popisovat, jak něco udělat třeba klidně v tom Excelu, bez ohledu na to, že to je komerční software. --Mormegil 1. 11. 2012, 15:43 (UTC)

Děkuju CTOKOKOTOB (diskuse) 8. 11. 2012, 21:02 (UTC)

Vklaádání obrázků

Jak mám tady na wikipedii vložit obrázek do článku? --SarahSmille (diskuse) 2. 11. 2012, 17:30 (UTC)

Dobrý den, informace najdete na stránce Nápověda:Obrázky. --Beren (diskuse) 2. 11. 2012, 17:50 (UTC)


Prosim o pomoc

Dobrý den, vytvořil jsem článek Stvořitel kde jsem se začal věnovat v prvé řadě o Stvořitel prosoru, měly by jste pro mne rady a doporučení jak tuto stránku upravit, aby byla vhodná pro zanechání koncesu? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Rod Sacketts (diskusepříspěvky) 2. 11. 2012, 19:50‎ (CE(S)T)

Dobrý den, dané nápovědy tam máte - Vzhled a styl, Encyklopedický styl, Pravopis. Četl jste je? --2. 11. 2012, 20:31 (UTC), Utar (diskuse)

Nápověda neni pomoc, ale napovídá. I tak děkuju, budu dělat co budu moci. --Rod Sacketts (diskuse) 2. 11. 2012, 22:54 (UTC)

Pro začátek bych vám doporučoval se na Wikipedii zaměřit na nějaké jednodušší a méně sporné téma. Článek "stvořitel" nepatří k nejjednodušším, klade vysoké nároky na schopnost uvažovat nestranně, nezávisle a ryze encyklopedicky. --Vojtech.dostal (diskuse) 2. 11. 2012, 23:00 (UTC)

Proto jsem tam napsal pouze Fakta, a nepřidal jsem tam nic co by vypovídalo o vlastnim zaujetí, mimo vlastního popisu JE. Nemůže se jednat o zaujetí, když popisujete že tenhe typ stromu roste od semínka, má listy s a takhovýmidle plody se rozmnožuje a dosahuje při volném a neovlivněném růstu takovédle výšky.--Rod Sacketts (diskuse) 3. 11. 2012, 01:19 (UTC)

Může, stačí když jiná významná skupina bude tvrdit něco jiného, třeba že tenhle strom vzniká lusknutím a že hlasitost lusknutí určuje výslednou výšku. Píšete-li fakta, pište k nim i zdroje těchto fakt. Viz Wikipedie:Ověřitelnost. Mezi těmito zdroji nemůže být (mj., kromě speciálních případů) sama Wikipedie. --3. 11. 2012, 10:52 (UTC), Utar (diskuse)

spojení odkazem?

Dobrý den, já jsem čistě wiki uživatel, ale našla jsem ekvivalent k českému článku gelová chromatografie, anglický ekvivalent nazvaný Size-exclusion chromatography, na který je přesměrovaná anglická stránka Gel Chromatography. Trvalo mi dlouho než jsem to vůbec našla a spojila si tyto dva názvy pro tu samou věc, tak sem se chtěla zeptat jestli byste je někdo nespojil jako cizojazyčné ekvivalenty. Mezi jazyky jsou totiž rozděleny stránky s jedním a stránky s druhým názvem, které překládají to samé s jiným titulem ale nijak k sobě spjaty nejsou. Jelikož já spojovat stránky vážně netuším jak, tak vás někoho prosím o asistenci, předem děkuji. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 147.33.10.154 (diskuse) 10. 11. 2012, 13:29 (CE(S)T)

Dobrý den, článek Gelová chromatografie je už propojen s článkem en:Gel permeation chromatography. To není správně? --10. 11. 2012, 13:55 (UTC), Utar (diskuse)

Zdroje

Jak mam prosim do clanku vlozit zdroj? Diky. Stitch123 (diskuse) 11. 11. 2012, 07:33 (UTC)

Dobrý den, dělá se to uzavřením příslušné citace do znaků <ref> a </ref>. Následně se na konec článku dá kapitola ==Reference== a do ní kód <references />. Příklad:
 věta.<ref>Časopis 21.století, srpen 2011, str.52, Jak zemské desky hrají přetlačovanou.</ref>
 ...
 ...
 ==Reference==
 <references />

má za následek:

věta.[1]

  1. Časopis 21.století, srpen 2011, str.52, Jak zemské desky hrají přetlačovanou.

Více informací na stránce Wikipedie:Reference (nápověda), praktický ukázka je tady. --Vojtech.dostal (diskuse) 11. 11. 2012, 09:02 (UTC)



Dekuju moc :) Stitch123 (diskuse) 15. 11. 2012, 15:43 (UTC)

Dva účty

Přesunuto z Nástěnky správců

Při přechodu z cs.wikipedia na commons.wikimedia jsem byl odhlášen, pravděpodobně z důvodu přechodu do jiného systému. Přihlášení stejnými údaji se nezdařilo, jméno už bylo obsazeno, a tedy byla nutnost nové registrace. Registrace na nové jméno mi však vytvořila i druhý účet na cs.wikipedia. Lze tyto účty nějak sloučit? Děkuji za pochopení. --Filo (diskuse) 11. 11. 2012, 22:02 (UTC) aka Filo cz

Zkuste Wikipedie:Změna uživatelského jména. Pokud chcete na Commons používat své zdejší jméno, které je již obsazené, bude asi třeba zažádat tam (Commons:Commons:Changing username/Usurp requests) S pozdravem --Mates (diskuse) 11. 11. 2012, 22:32 (UTC)
Děkuji za info. V tomto případě prosím o zrušení mého duplicitního účtu (Filo cz) na cs.wiki, toto přihlášení bude použito jen pro Commons. Děkuji --Filo cz (diskuse) 12. 11. 2012, 09:49 (UTC)
Myslím si, že účet jen tak zrušit nejde, ovšem můžete zkusit (pokud chcete) zažádat na Commons (spravil jsem odkaz, pardon za předchozí desinformaci), koukal jsem, že uživatel nemá žádné editace, takže byste mohl zažádat o uzurpaci tam. Můžete taky nejprve zkusit toto, jestli není chyba zde. S pozdravem --Mates (diskuse) 12. 11. 2012, 14:30 (UTC)
Ano, odkaz je teď OK. Děkuji za nasměrování. Nyní čekám na vyřízení uzurpace na Commons. Pěkný večer --Filo cz (diskuse) 12. 11. 2012, 19:10 (UTC)

Založení pojmu léku

Zdravím, měl bych dotaz, zdali je možné založit nový pojem, který se bude věnovat konkrétnímu léku. Četl jsem si nápovědu a není to jednoznačné - něco povolené je, něco naopak ne. Z mého pohledu je ale přínosné, když si lidé mohou dohledat základní údaje ke konkrétním léčivům.

Váš pohled?

Díky

-m

Dobrý den, musí splňovat podmínky významnosti, jedná li se o konkrétní značku. Osobně mám pocit, že články o konkrétních produktech mají tendenci sklouzávat k propagaci. Nicméně byl bych opatrný v tomto ohledu. Wikipedie by neměla sloužit jako prostředek ke zjišťování přesných účinků a návodů jak používat konkrétní léky, to by pak někdo mohl třeba cítit újmu, že jsme mu zde poradili špatně a třeba i podnikat právní kroky (to řeší třeba {{Varování - Medicína}}. Přesto je lepší, když se takový člověk raději podívádo příbalového letáku.--Mates (diskuse) 13. 11. 2012, 09:39 (UTC)
Léky jsou téma jako každé jiné. Pokud o daném konkrétním výrobku existuje dostatek dobrých (zároveň netriviálních, nezávislých a věrohodných) zdrojů dle Wikipedie:Encyklopedická významnost, pak článek o něm uvítáme. Teoretická míra přínosnosti je irelevantní, ostatně bychom se na ní těžko shodli.--Tchoř (diskuse) 13. 11. 2012, 11:07 (UTC)
Děkuji za odpověď

Wikipedie:Dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje

Dobry den,

chci se zeptat, snazim se udelat pristevek, akorat nechapu kam musim ty 2 nezavisle zdroje dat? Technicky tomu nerozumim, staci mi dat odkazy, kde se pise o nasi firme ve clancich? Nebo se to dela pomoci nejakeho specialniho prikazu? Poradte prosim, dekuji,

Pro doložení významnosti nejsou potřeba žádné speciální příkazy. Stačí, aby zdroj byl dohledatelný. Viz též Wikipedie:Externí odkazy, Wikipedie:Reference a Wikipedie:Propagační článek. --Jvs 13. 11. 2012, 13:48 (UTC)

Prominte, ze tomu stale nerozumim. Takze staci opravdu link do prispevku a nic vic? Proste jen odkaz? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Slizkejjoe (diskuse)

Ano, přesně tak. Odkazy na zdroje uveďte přímo v článku. — Loupežník (diskuse) 13. 11. 2012, 16:16 (UTC)

Dekuji moc za info!

Je slovo wikipedie nějak chráněno?

Vznikl na mě požadavek na www stránky, kde by mělo být součástí doménového názvu slovo wikipedie. Například "wikipedie sportu",... mě se to spojení vůbec nezdá, protože mám zafixováno, že wikipedie je jen jedna a to tato. Tak se chci zeptat zda lze slovo wikipedie volně používat, nebo je jeho použití nějak chráněno. Děkuji za odpověď. PS Opravdu jsem zkoušel toto info najít kde se dalo, než jsem sem položil zmíněnou otázku...

Ano, slovo „Wikipedie“ je vlastní jméno, které označuje tu jedinou Wikipedii, a to tuto. Navíc se jedná o ochrannou známku (viz foundation:Trademark policy). Slovo, které hledáte, je „wiki“ – to je obecný název pro weby fungující na principu otevřené editace. --Mormegil 15. 11. 2012, 21:02 (UTC)

Fotka na ru wiki, ale ne na commons

Zdravím, Dělám článek o ruském vojevůdci generálu Michailu Kovaljovi a scháním pro něj fotku. Na ru wiki se takováto fotka nachází. Jak ji mám vložit do českého článku, když není na commons? Mám jí tam nahrát, či jak to má správně být? Díky za odpověď --WWII (diskuse) 19. 11. 2012, 18:18 (UTC)

Ještě jsem zapomněl napsat, jelikož ne všichni mluvíme plynně rusky :), že se v šabloně pod obrázkem píše: Любое другое использование (как в русском разделе Википедии, так и вне её) может стать нарушением авторского права., což dle mého znamená přibližně toto: použití mimo ruskou versi wikipedie může být porušením autorských práv. Tak by mne tedy zajímalo, jak se na to dívá naše autorská legislativa. Díky --WWII (diskuse) 19. 11. 2012, 18:28 (UTC)
Dobrý den, tuto fotku na Commons nenahrávejte, byla by smazána. Na ruské Wikipedii se nachází v režimu tzv. fair use, které české právo nepodporuje (viz také Wikipedie:Fair use). A Commons také ne, jelikož podporuje jen svobodné licence. Je to tam napsané na té stránce s popisem souboru a nejlépe Vás na nesvobodný obrázek upozorní právě ono červené C v kroužku, aniž byste musel číst/překládat daný text.
Z cizojazyčných Wikipedií lze nahrávat na Commons pouze obrázky označené svobodnou licencí (např. CC-BY-SA) či které jsou volným dílem (zpravidla označené přeškrtnutým C v kroužku). Takové obrázky lze ručně stáhnout do počítače a následně nahrát na Commons, přičemž nesmíte zapomenout uvést původního autora, původní licenci a odkaz na zdroj. — Loupežník (diskuse) 19. 11. 2012, 18:34 (UTC)
Doplním pro nerusisty, konkrétně se tam píše, že ta fotka sice není volná, ale ten člověk je mrtvý a svobodná fotka není k dispozici, takže podle ruského práva je použití té fotky jako ilustrace k životopisu fair. --Uacs451 (diskuse) 19. 11. 2012, 18:44 (UTC)
No, ale nemohl bych využít vyjímky zmíněné v Zákonu č. 121/2000 Sb., dále jen v Autorské zákoně pod hlavou První § 3 b): Ochrana podle práva autorského se nevztahuje na výtvory tradiční lidové kultury, není-li pravé jméno autora obecně známo a nejde-li o dílo anonymní nebo o dílo pseudonymní (§ 7); užít takové dílo lze jen způsobem nesnižujícím jeho hodnotu., jestliže za autora budu považovat osobu neznámou, tedy anonymní, jak je to uvedeno u ruské verse – неизвестно a jako další argument bych chtěl uvést § 11 (5), kdy: Po smrti autora si nikdo nesmí osobovat jeho autorství k dílu, dílo smí být užito jen způsobem nesnižujícím jeho hodnotu a, je-li to obvyklé, musí být uveden autor díla, nejde-li o dílo anonymní. Ochrany se může domáhat kterákoli z osob autorovi blízkých, toto oprávnění mají, i když uplynula doba trvání majetkových práv autorských.... Pořád tedy nechápu, zdali to mohu nahrát a následně použít. S podzravem --WWII (diskuse) 19. 11. 2012, 19:01 (UTC) (Autorský zákon je například zde)

Změna názvu článku

Dobrý den, mohl by prosím někdo změnit název článku "Barum" na "Barum Continental"? Rád bych tento článek upravil, název je zvolen velmi nešťastně, protože žádná firma "Barum" neexistuje, kromě toho velké množství údajů v článku uvedených je naprosto špatně. Děkuji. Martin R. – Tento příspěvek přidal(a) Rakm (diskusepříspěvky)

Dobrý den, děkuji Vám, že se chystáte článek upravit. Přesunul jsem jej na nový název Barum Continental. Možnost přesouvání článků se Vám automaticky odemkne 4 dny po registraci. Pokud budete mít jakýkoliv dotaz, neváhejte se na mě či na jiné wikipedisty kdykoliv obrátit. — Loupežník (diskuse) 22. 11. 2012, 17:45 (UTC)

Nesprávné mezijazykové odkazy

Dobrý den, ahoj.

Některé články mezi Wikipédiemi různých jazyků nejsou správně provázány. Při vytváření článku Kumulativní četnost jsem to zkusil vyřešit tak, že jsem vybral jen odkazy do jazyků které mluví opravdu o stejném tématu. V tomto případě to byly de, it, nn. Robot mi ale doplnil i ostatní odkazy, které jsem záměrně nepoužil, protože jejich nalinkování je, podle mého názoru, právě v ostatních jazycích špatně. Jak to lze řešit ? SvaRoM (diskuse) 26. 11. 2012, 16:27 (UTC)

Ahoj, to je proto, že na ostatních jazykových verzích tyto odkazy stále zůstaly. Je tedy potřeba projít i všechny ostatní jazykové verze a změnit odkazy tak, aby stránky někde nezůstaly propojené. O odkazech více v Nápověda:Mezijazykové odkazy --26. 11. 2012, 17:53 (UTC), Utar (diskuse)
Děkuji za odpověď. Tu nápovědu jsem už četl dříve a teď jsem si ji přečetl pro jistotu znovu :-). Jsem jen trochu nejistý - opravím takto odkazy v 8 jazykových verzích. Tedy sedm cizích a ta česká. Pokud to jen v jednom někdo revertne, protože s tím nebude souhlasit, tak to ten robot zase rozšíří všude. Tak jsem to pochopil. Mýlím se, nebo ne? Ten dotaz jsem asi položil špatně. Je cesta jak toho robota zastavit? SvaRoM (diskuse) 26. 11. 2012, 20:03 (UTC)
Wikipedie:Interwiki bot JAn (diskuse) 26. 11. 2012, 20:20 (UTC)
Děkuji moc i když zastavit nejde :-(. Doplnil jsem odkaz na Wikipedie:Interwiki bot jako související k Nápověda:Mezijazykové odkazy. Snad to příště někomu ušetří otázku :-).
Neušetřilo, viz dvě témata dolů.Mejdlowiki (diskuse) 28. 11. 2012, 14:24 (UTC)

Online pomoc začátečníkovi

Dobrý den, případně ahoj.

Na wiki konferenci zmiňoval Petr Chmee2 Brož ve svém příspěvku, že dříve bylo zvykem brát si patronát nad nováčky. Pár článků už jsem založil, ale pořád jsem IMHO alespoň částečně nováček a myslím, že je škoda, že to skončilo. Petr při naší diskusi o přestávce zmiňoval, že je někde na stránce Wikipedie možno oslovit zkušenější wikipedisty, kteří jsou právě online. To by asi pomohlo. Já tu možnost chatu na stránkách nevidím. I když možná je to očima. Nebo jsem to špatně pochopil? Díky předem.SvaRoM (diskuse) 26. 11. 2012, 16:38 (UTC)

Ahoj, není Wikipedie:IRC to, co hledáš? --26. 11. 2012, 17:30 (UTC), Utar (diskuse)
Myslím že ano. Děkuji moc. SvaRoM (diskuse) 26. 11. 2012, 19:46 (UTC)

Frames

Zdravím, potřeboval bych poradit ohledně článku Rám resp. Frames. Frames je rozcestník, ale jsou na něj přes wikilinky navázány špatné články. Nejdřív jsem upravoval Rám a navázal na něj stránky dobře (žádné interwiki tam dodnes nebylo), ale pak jsem zjistil, že jsou na cizích wiki odkazy na ten český Frames, což je nesmysl. Na anglické jsem to opravil, ale chci se zeptat, jestli to mám opravovat ručně na všech cizích (není to zas tak náročné) nebo se to dá udělat automaticky nebo jednodušeji (abych věděl propříště). Taky by se asi rozcestník Frames dal klidně smazat (jeden odkaz neexistuje a druhý je prostě jedna stránka). Díky Mejdlowiki (diskuse) 28. 11. 2012, 13:49 (UTC)

O dvě sekce výše se o nesprávných mezijazykových odkazech už píše. --28. 11. 2012, 14:05 (UTC), Utar (diskuse)
Na ostatních Wikipediích to můžou udělat roboti. Ale v tomto konkrétním případě jsou všechny odkazované články Rozcestníky, kdežto rám není, proto byly tyto odkazy chybné. JAn (diskuse) 28. 11. 2012, 14:07 (UTC)
Nerozcestník s rozcestníkem propojit šlo, ale v tom chyba nebyla, jestli jsem to špatně nepochopil. Nic, zkusím opravit ty cizí interwiki ručně. Frames navrhnu na smazání.Mejdlowiki (diskuse) 28. 11. 2012, 14:24 (UTC)

Nepojmenovaná sekce

prosím jak mám upravit stránku aby nebyla smazaná předem děkuji-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Hanuse (diskuse)

Pročtěte si stránky Vzhled a styl, Významnost, Encyklopedický styl a Typografické rady. Vůbec nejlepší je ale podívat se, jak vypadají stránky jiné. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 1. 12. 2012, 12:58 (UTC)

Jak propojit odkaz článku v češtině na tematicky identický článek v jiném jazyce?

Přesunuto z Diskuse:Hlavní strana

Tedy myslím tím, když např. máme článek v češtině o prekluzi (zánik práva) a stejný článek v anličtině, ale ty články nejsou propojeny, jak udělat abych z českého článku mohl jednoduše přejít na anglický (tedy abych v seznamu na levé straně měl mezi jazyky anličtinu)? Předem díky za odpověď. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Akbulat (diskuse)

Viz Nápověda:Mezijazykové odkazy. --Milda (diskuse) 3. 12. 2012, 10:38 (UTC)

copyvio Cukrovar Židlochovice?

Zdravím, narazil jsem na žurnalisticky psané pasáže v článku Cukrovar Židlochovice (např. od druhé věty v 1. odstavci) a v Externích odkazech je i uvedeno:Článek přezvat z: Židlochovický zpravodaj: 170. výročí první kampaně; září 2008 - duben 2009]. V tomto pdf je opravdu identický text [9]. Je to copyvio a nemělo by to zmizet? Moc přesně se v tom zatím neorientuji.Mejdlowiki (diskuse) 3. 12. 2012, 17:39 (UTC)

Na diskusní stránce je povolení z OTRS, tedy to copyvio není.--Zdenekk2 (diskuse) 3. 12. 2012, 20:59 (UTC)

Prosba o pomoc nováčkovi

Zdravím, prosím kohokoliv, aby se podíval na User talk:Loupeznik#rocker (u lyží) a pomohl nováčkovi. Jsem vážně zaneprázdněn v reálném životě a nemohu se teď zabývat Wikipedií. Děkuji. — Loupežník (diskuse) 3. 12. 2012, 21:38 (UTC)

OK. --3. 12. 2012, 22:21 (UTC), Utar (diskuse)

Vulgarita v článku

Dobrý den,

rád bych upozornil na obsah článku Neštovice. Nevím jak vám, ale mě to přijde krajně nevhodné. Pokud to ovšem má nějaký hluboký význam, který mi není znám, pak bych s ním byl velmi rád seznámen - cz3xx@seznam.cz

Děkuji a přeji příjemný den

Jirí Maličký

Dobrý den, šlo o vandalismus, vrátil jsem do původního stavu. Díky za upozornění --5. 12. 2012, 14:00 (UTC), Utar (diskuse)

Obrázky

Prosím info,jak vložit do Wikipedie nový obrázek popř.jak se dohodnout o změně titulního obrázku,který je tmavý,nekvalitní a nic neříkající o oblasti zájmu.Konkrétně se jedná o stránku obce Obořiště.V případě míst či obcí,které nemají titulní foto,jak dosáhnout možnosti uveřejnění vhodné fotografie.Děkuji Javor -- Tento příspěvek přidal(a) 89.203.138.40 (diskuse) 7. 12. 2012, 20:48‎ (CE(S)T)

Dobrý večer, obrázek klidně můžete změnit sám, editací dané stránky, případně se dohodněte na diskuzní stránce daného článku. Editujte s odvahou!
Verze Wikipedie v češtině tahá obrázky pouze ze sesterského projektu, úložiště Wikimedia Commons. Nahrát je tam můžete odkazem Načíst soubor v levém panelu Nástrojů. Více viz Nápověda:Obrázky. S pozdravem --7. 12. 2012, 21:12 (UTC), Utar (diskuse)
Tak ještě já, ale výše to Utar říká pěkně: Dobrý den, máme zatím pouze tyto obrázky. Nejlépe vyfoťte lepší a nahrajte je na Wikimedia Commons. Až tam budou, tak mi na ně pošlete odkaz (napište třeba do mé diskuze) a já vám ukážu, jak se přidávají do článku. Není to nic složitého a budeme vám vděčni. Je tu celá skupina lidí, kteří se snaží objíždět české vesnice a fotit je. s pozdravem --Vojtech.dostal (diskuse) 7. 12. 2012, 21:15 (UTC)
Jo, občas je tu docela narváno, jak se lidi snaží rychle pomoct :D --7. 12. 2012, 21:20 (UTC), Utar (diskuse)

Ještě je možné obrázek na Commons upravit (resp. stáhnout si ho, upravit a nahrát na server novou verzi). Zmíněný obrázek měl malou dynamiku obrazu, jeho histogram jsem proto trochu natáhl. Podívejte se. Miraceti 10. 12. 2012, 18:27 (UTC)

Gg

Jak vložit obrázky? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Anna007 (diskusebloky) 10. 12. 2012, 13:04‎ (CE(S)T)

Radu ke stejnému dotazu poskytnul o pár řádků výše kolega Utar. Vizte! --Bazi (diskuse) 10. 12. 2012, 14:43 (UTC)

Šablona Svislítko

Zdánlivě triviální, ale: Jak vytvořit šablonu {{|}}, která by mohla být zjednodušením pro vkládání šablony {{svislítko}} ? --Bazi (diskuse) 10. 12. 2012, 14:34 (UTC)

A proč nestačí jen {{!}}, kde je tahle šablona potřeba? Jinak, zkusil bych buď „&#124;“, nebo „<nowiki>|</nowiki>“. --10. 12. 2012, 14:51 (UTC), Utar (diskuse)
Jde mi o zjednodušení pro běžné/nové uživatele. Já sám jsem to řešil několikrát při snaze vložit do jiné složitější šablony svislítko, které by sloužilo jako rozdělovník textu. Naposled např. [10]. Tuším, že jsem na takovou šablonu narazil i na slovinské Wiki, když jsem z ní převáděl některé prvky pro navigaci Pod lípou. Přijde mi prostě praktické, že když chci udělat svislítko, dám do šablonových závorek svislítko, a nemusím si pamatovat, že tam mám dát vykřičník. (Navíc dokumentace k "vykřičníkové" šabloně není moc user friendly, aby z ní nováček pochopil, že ji k tomuto účelu může použít.) --Bazi (diskuse) 10. 12. 2012, 15:20 (UTC)
Na slovinské wiki mají {{!}} jako my. Svislítko nelze použít v názvech stránek, proto se používá vykřičník. Miraceti 10. 12. 2012, 18:40 (UTC)
Dodávám, že tato šablona je globální. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 10. 12. 2012, 18:41 (UTC)
Takže řešením je pouze upravit dokumentaci {{!}}. --10. 12. 2012, 18:54 (UTC), Utar (diskuse)
Ech?! Dokumentace {{!}} je naprosto v pořádku, což znamená: 1. pokud si někdo nepamatuje vykřičník, ale pamatuje si svislítko, nechť tedy existuje Šablona:Svislítko přesměrovávající na Šablona:!, 2. pokud někdo chce do parametru šablony vložit znak |, ať tam napíše &#124;, přesně jak se píše v té dokumentaci. Pokud mu dělá problémy si to zapamatovat, může použít zcela standardní a univerzální konstrukci <nowiki>|</nowiki>. --Mormegil 11. 12. 2012, 09:07 (UTC)
Reagoval jsem na Baziho Navíc dokumentace k "vykřičníkové" šabloně není moc user friendly výše, díky za shrnutí. --11. 12. 2012, 11:22 (UTC), Utar (diskuse)
Ano. A já reagoval na tu reakci, protože na připomínku „Navíc dokumentace k "vykřičníkové" šabloně není moc user friendly, aby z ní nováček pochopil, že ji k tomuto účelu může použít.“ se nemá reagovat tím, že „dokumentaci je třeba upravit“, ale tím, že nováček nemá co pochopit, „že ji k tomuto účelu může použít“, protože ji k tomu účelu používat nemá! K tomu účelu má použít ono &#124;, jak je v té dokumentaci napsáno. --Mormegil 11. 12. 2012, 12:40 (UTC)
...což nás opět vrací k tomu, že to není moc uživatelsky přívětivé řešení. Opět je vyžadována buď znalost a nutnost vkládat wiki tagy, nebo kódy znaků. Nebylo by možné to ulehčit použitím šablony? --Bazi (diskuse) 11. 12. 2012, 13:18 (UTC)
Takže pokud má někdo problém, že znak | má svůj wikivýznam (oddělování parametrů šablony), zatímco on ho chce použít jako běžný text, tak místo standardního dokumentovaného použití <nowiki>, které existuje právě pro tyto účely, funguje univerzálně pro všechny konstrukce s wikivýznamem (tedy nemusíme zakládat šablonu, když někdo bude chtít někam napsat '', jinam [[X]] atd.) a má dokonce i tlačítko na panelu editačních nástrojů (!), mu někdo bude muset vysvětlit, že pro tuto konstrukci má použít speciální šablonu {{!}} (a v těch jiných… zase nowiki). To má být ulehčení? --Mormegil 11. 12. 2012, 13:51 (UTC)
Ok, asi na tom něco bude. Nechme to tedy být. --Bazi (diskuse) 11. 12. 2012, 14:22 (UTC)
Jak globální? Miraceti 11. 12. 2012, 22:56 (UTC)
Prostě se tak užívá všude, i na metě. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 12. 12. 2012, 19:53 (UTC)
Taková informace je ale tady vcelku k ničemu, neboť na její užívání na cs to nemá žádný vliv. Už jsem se těšil, že skutečně konečně vznikly globální šablony. Miraceti 12. 12. 2012, 21:47 (UTC)

Nová stránka s hrou

Chci se zeptat, zda má cenu namáhat se s psaním článku o karetní hře, kterou jsem s přáteli vymyslel? Nechci se s tím psát aby mě to tady pak někdo smazal. Článek by v podstatě popisoval základní principy hry + pravidla.

--Kluvi (diskuse) 10. 12. 2012, 18:05 (UTC)

Nejspíš nemá. Leda, že by existovaly 2NNVZ. Miraceti 10. 12. 2012, 18:19 (UTC)
(s editačním konfliktem) Dobrý den, podle popisu se zdá, že takový předmět článku by nesplňoval podmínky pro existenci. Je zde k tomu doporučení o encyklopedické významnosti a pravidlo ověřitelnosti všech informací uvedených na Wikipedii. Tím nepopírám, že by hra mohla být pro mnohé čtenáře zajímavá, ale pokud ještě není v širším měřítku uznána za známou a významnou, pak by informace o ní nejspíš patřily jinam. Pokud Vás ale zajímá obecně téma stolních her, věřím, že se zde najde řada článků, které by stály za vylepšení, nebo témat k dalšímu rozvoji. --Bazi (diskuse) 10. 12. 2012, 18:21 (UTC)
Díky za info. Budu si tedy muset počkat, až se nám to rozjede :-) --Kluvi (diskuse) 10. 12. 2012, 18:59 (UTC)

pomoc s editovanim clanku

Dobrý den,

prosím o pomoc s editováním mého článku nebo prosím o radu, jak se dokládá významnost aj knihy.cz

Děkuji

Nováček -- Tento příspěvek přidal(a) Knihynovacek (diskuse) 11. 12. 2012, 13:57‎ (CE(S)T)

Dobrý den, pane Nováčku (pardon, nejsem si jist, je-li to Vaše jméno, nebo status na Wikipedii). Pro články o takovýchto subjektech doporučuji k nahlédnutí Wikipedie:Propagační článek a k významnosti Wikipedie:Encyklopedická významnost. Zkuste dohledat a do článku doložit 2 nezávislé netriviální věrohodné zdroje. Protože jde o stránku e-shopu, která dle mého skromného názoru zásadně nezasáhla do celospolečenského povědomí nebo nenabyla patřičného významu, asi Vás zklamu, ale soudím, že článek o Knihy.cz nemá v současnosti na Wikipedii místo. (Ale to je jen můj názor.) --Bazi (diskuse) 11. 12. 2012, 13:30 (UTC)

vzhled stránky

chtel bych požádat ostřílené wikipedisty o pomoc :) napsal jsem článek k tématu Paprskovci ale nevím jak na vzhled stránky poraďte prosím.

Četl jste Wikipedie:Vzhled a styl? Miraceti 16. 12. 2012, 17:00 (UTC)
Zásadním problémem Vašeho článku bylo, že text nezačínal hned od kraje, čímž vznikne
něco takovéhoto.
Dále pak odrážky se dělají pomocí hvězdiček (*). — Loupežník (diskuse) 16. 12. 2012, 17:11 (UTC)

přejmenování ulic

prosím o informaci na jakou ulici byla přejmenována dříve Třída pionýrů -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 46.13.109.135 (diskusebloky) 18. 12. 2012, 16:22 (CE(S)T)

Jak je napsáno v úvodu, tato stránka je určena pro otázky, které se týkají výlučně Wikipedie. Je-li Váš dotaz směřován ke konkrétní informaci uvedené na Wikipedii, pak jej upřesněte. --Bazi (diskuse) 18. 12. 2012, 15:47 (UTC)

Autorské práva smlouvy

Zdravím kolegy, Mám problém: chystám článek o Smlouvě Kasprzycki-Gamelin a mám k disposici originální polský text smlouvy. K tomu se také vztahuje můj dotaz – Smím originální text, popřípadě můj překlad použít/vložit do článku či nejprve vložit do jiného wikiprojektu a poté použít. Díky za odpověď --WWII (diskuse) 22. 12. 2012, 16:02 (UTC)

Viz zde, -jkb- disk de: 22. 12. 2012, 17:16 (UTC)

Šablona sportovního pavouka

Zdravím, rád bych se zeptal jestli se zde najde někdo ochotný, kdo přidá tuto šablonu na českou wiki, nebo mi dá odpověď jak na tuto šablonu, která je použita u článku A-League v anglické verzi. Konkrétně https://en.wikipedia.org/wiki/A-League#Finals_series Děkuji, --Jan Žáček (diskuse) 23. 12. 2012, 09:20 (UTC)

Ahoj, a v kategorii Sportovní pavouci si nevybereš? --23. 12. 2012, 10:51 (UTC), Utar (diskuse)

Vybral jsem Šablona:Turnaj8, má otázka teď zní, jak mohu do jednotlivých rámečků v pavouku připsat text. Děkuji, --Jan Žáček (diskuse) 23. 12. 2012, 12:26 (UTC)

Není-li šablona popsána, přes Odkazuje sem najdu nějaké její použití - např. Mistrovství Evropy ve fotbale 2004#Vyřazovací fáze. --23. 12. 2012, 12:36 (UTC), Utar (diskuse)

Vůbec nevím, zobrazím tu tabulku a jde mi jenom o text jaké mužstvo v tom má hrát, žádný čas a dalších milion věcí nepotřebuji, nejde mi to vůbec upravit, aby se tam ty věci nezobrazovaly, když je dám pryč celá tabulka se totálně rozsype. Nevím proč ty tabulky a šablony nemůžou být jednoduché jako na ang. verzi :( --Jan Žáček (diskuse) 23. 12. 2012, 13:07 (UTC)

Ta šablona by šla převést, na cs wiki můžeme použít tuto:
Pavouk 8-3
  Elimination Finals Semi Finals Grand Final
                                       
              
            
     1st Placing        
     Winner Elimination Final 1        
   3rd Placing      
     6th Placing        
       Winner Semi Final 1      
     Winner Semi Final 2      
              
            
   2nd Placing      
     Winner Elimination Final 2        
   4th Placing      
     5th Placing        

viz celá šablona: {{Pavouk 8-3}}--Kacir 23. 12. 2012, 13:39 (UTC)

On by tam byl problém s třemi sety (chlívky), tak jsem šablonu převedl z en wiki {{Pavouk 6-bez nasazení}}:

Pavouk 6-bez nasazení

Elimination Finals   Semi Finals   Grand Final
                   
       1st Placing  
 3rd Placing      Winner Elimination Final 1  
 6th Placing        Winner Semi Final 1
     Winner Semi Final 2
       2nd Placing
 4th Placing      Winner Elimination Final 2  
 5th Placing  

--Kacir 23. 12. 2012, 13:52 (UTC)

Děkuji mnohokrát, doplněno do článku :) --Jan Žáček (diskuse) 23. 12. 2012, 17:02 (UTC)

Přesun stránky - zrušení

Přesunul jsem stránku Pavel Černý na Pavel Černý (teolog), abych vytvořil rozcestník pro frekventované jméno. Nevšiml jsem si, že rozcestník už existuje - Pavel Černý (rozcestník), jen na něj z článku nevedl odkaz. Je možné přesun vrátit zpět? Nepředpokládám, že je ideální vytvořit druhý přesun na původní název. Díky za odpověď --Chalim Kenabru (diskuse) 28. 12. 2012, 09:43 (UTC)

I když jsem v tom také udělal zmatek, vyřešil jsem přesuny. Nyní je nutné původní stránku smazat tak, aby na ni byl přesunut rozcestník. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 28. 12. 2012, 09:55 (UTC)
Díky, --Chalim Kenabru (diskuse) 28. 12. 2012, 11:18 (UTC)

Vložení obrázku

Zdravím dělám článek Sladký život na moři a momentálně připravuji seznam a popis hlavních postav a chtěl bych vložit fotografie stejným způsobem, tak jako na americké verzi tohoto článku zde, ale nevím, jak na to. Můžete mi prosím vás pomoci? --Tvstrela (diskuse) 30. 12. 2012, 01:05 (UTC)

Dobrý večer, na anglické Wikipedii je to vloženo pomocí šablony Multiple image, které zde na české Wikipedii odpovídá šablona {{Více obrázků}}. V podstatě stačí zkopírovat originál z anglického článku, vložit do českého článku, přeložit název šablony a doupravit. Provedl jsem vložení, překlad popisků a další doladění přenechávám na Vás. Kdyby s tím ale byly nějaké obtíže, jsem k dispozici. --Bazi (diskuse) 30. 12. 2012, 00:50 (UTC)
Mockrát děkuji. Je to bez problému.--Tvstrela (diskuse) 30. 12. 2012, 01:05 (UTC)

Šablona:TrZ

Prosím opravit v {{Trz}} odkaz trestní zákoník na trestní zákoník (Česko, 2009). Sám nevím jak. Díky. --Wikipedista:BobM d|p 31. 12. 2012, 09:59 (UTC)

Hotovo. Upravil jsem jen cíl odkazu, popisek zůstal stejný (tj. napřímil jsem link), je to tak správně? --G3ron1mo 31. 12. 2012, 10:09 (UTC)
Dobrý. --Wikipedista:BobM d|p 31. 12. 2012, 10:26 (UTC)