Wikipedista:WWII

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Oznamuji všam mým spolupracovníkům, že k 28. květnu 2013 pozastavuji svou činnost na této, ale i ostatních jazykových mutacích Wikipedie na dobu neurčitou. (Patrně pak navždycky.) Nebyl jsem členem dlouho, ale svou dosavadní činnost považuji za dobrou a jsem rád, že za sebou nechávám několik kvalitních článků, které zde, doufám, budou i nadále plnit své poslání. Nejvíce si asi vážím článku o Maurici Gamelinovi, nad kterým jsem strávil mnoho času, pročetl mnoho knih, studií a článků a sám jsem také nalezl mnoho nových informací. Je mi líto, že se mi nepodařilo přivést ho mezi Dobré články. V bádání na toto téma ale budu pokračovat i nadále, ale na soukromém poli. Děkuji všem recenzentům, všem kteří mi byli nápomocni při mé činnosti a na dobu práce na wikipedii nezapomenu. Odcházím zejména kvůli pravidlu vlastního výzkumu, se kterým nesouhlasím. Nijak se tady nechci pyšnit, ale jako první jsem se začal v Čechách komplexněji zabývat tímto francouzským generálem a mám načteno více, než někteří členové místní komunity. Ale i tak nemohu říci, že to a to byla chyba, protože to zatím nikdo přede mnou nenapsal. Mám tu ale daleko více problémů. Ale i tak odcházím rád a myslím si, že i v pravý čas. --WWII (diskuse) 28. 5. 2013, 11:02 (UTC)

Bitvy a války[editovat | editovat zdroj]

Generálové[editovat | editovat zdroj]

Ostatní[editovat | editovat zdroj]

Zbraně a technika[editovat | editovat zdroj]

Pískoviště 1
Pískoviště 2

WP:Q vs. Maurice Gamelin[editovat | editovat zdroj]

  • Armáda je typická přesnou hierarchií, voják má vždy VyřešenoVyřešeno hodnost a funkci. V článku nejsou až na výjimky (velitel brigády) Gamelinovy funkce uvedeny a i u uvedených není jasné kdy je zastával (co dělal na Blízkém východě, kdy velel generálnímu štábu, v jaké funkci ho zaměnil Weygand... )
doplnění
  • Úvod: je třeba delší (tak v současném počtu řádků kapitolky První světová válka a doba před ní). V první větě vypíchnout nejdůležitější (porážku 1940) a pak shrnout celý článek (zhruba co kapitolka to věta úvodu). Operace Pike je vedlejší věc, která imo do úvodu nepatří a kdyby, tak ne dopředu (a v článku potřebuje uvést kdy přesně byla připravována, kdy zrušena; na počátku války nestačí).
doplnění, až na konec, po dodělání článku
  • Jak se projevilo za první války to, že si G. získal popularitu na veřejnosti?
Alexandr
  • Co dělal v té Brazílii? Vyučoval na vojenské škole? Vedl nějakou vojenskou akci? Dělal vojenského atašé, tj. vlastně špionáž?
Brazilská knížka
  • O co šlo v té Sýrii? Byla tam nasazena francouzská armáda? Cizinecká legie? Komu G. velel? Nebo působil jen jako poradce nějakého místního potentáta? Proti komu se bojovalo?
Nový článek
  • Jádrem článku je období od září 1939 do května 1940, tedy tři čtvrtě roku. Není to málo?
doplnění/asi dechat bejt
  • Jaký je na něho pohled ve Francii dnes? Staví mu pomníky nebo je spíš zavrženou postavou?
Alexandr, frwiki
  • Víš, proč se rozhodl pro kariéru vojáka? Zapůsobil na něj jeho otec?
Alexandr
  • za své zásluhy na válečném poli – co udělal tak výjimečného, víš?
Alexandr
  • Během polsko-sovětské války v letech 1919–1921 dělal poradce polských vojenských sil – bylo by možné uvést, jak se u těch Poláků ocitl? Již jsem Tě na to upozorňoval prvně. Vedle umístění reference by bylo, myslím, vhodné tuto skutečnost vysvětlit i textovým popisem přímo v článku.
  • Na začátku druhé světové války byl jedním z otců Operace Pike, plánované letecké bombardovací akce Spojenců proti sovětským ropným vrtům na Kavkaze a v okolí Baku. – co? To je zas takový skok najednou úplně někam jinam. Co to má společného se Sárskou ofenzívou, na zmínku o níž tato věta bezprostředně navazuje?
  • Ti přesunuli 2 400 tanků přes Ardeny – zvídavého čtenáře by jistě zajímalo, jak to tedy udělali, když je to tam tak neprostupné. Víš?
  • Dne 19. února 1942 byl v Riomu zahájen tzv. Riomský proces, během kterého byli obviněni někteří bývalí vysocí francouzští představitelé, mimo jiné i Édouard Daladier a Maurice Gamelin – Riomský proces: o co šlo, co to bylo, proč k němu došlo?
Nový článek
  • Po audienci navštívil spolu s polským ministrem obrany Tadeuszem Kasprzyckým Pěchotní výcvikové středisko v Rembertowě. Téhož dne v 18:20 navštívil za doprovodu náčelníka polského generálního štábu, brigádního generála Wacława Stachiewicze, vedoucího II. oddílu generálního štábu plukovníka Tadeusze Pełczyńskieho, polského vojenského atašé v Paříži Wojciecha Fydy a francouzského vojenského atašé ve Varšavě generála dˈArbonneau. – nevím, zda je nutné v oddíle nazvaném „Vyznamenání“ uvádět i denní program dekorovaného. Nebo má návštěva s přesným časovým údajem nějaký hlubší význam?
  • V polském filmu Sekret Enigmy z roku 1979 se objevila jeho postava, kterou ztvárnil Seweryn Butrym – o čem ten film byl? Nedalo by se to v článku využít?
Nový článek
  • Ministerstvo obrany Francouzske republiky - ktere z tech mnoha republik? Nebylo to nahodou ministerstvo obrany Francouzske treti republiky? (kdyz uz nechceme pouzivat original nazev) + Infobox: "Slouzil Francie, Armada Francie" - Opravdu slouzil dnesni Francii a jeji dnesni moderni armade s jadernymi zbranemi o nihz pojednavaji odkazovane clanky? Nebo slouzil Treti republice a v armade treti republiky? A byl ve sluzbe i po kapitulaci Francie? Slouzil ve vichisticke armade?
  • + s tim souvisi: Podle anglicke wikipedie (ktera bohumzel neuvadi zdroj) se Gamelin, po pusobeni ve stabu 15e Corps d'Armée, stal v roce 1904 velitelem 15e bataillon de chasseurs alpins, coz je v rozporu (teda pokud se pak zas nevratil, ale o tom neni nikde ani slovo) s tvrzenim, ze do Joffreho generalniho stabu nastoupil primo od 15e Corps d'Armée. Jak to tedy bylo? A asi by to pak chtelo take ozdrojovat.
  • "za své zásluhy na válečném poli" - jake? v jakem useku fronty?
  • Jo, takhle přehozené je to lepší. Kapitolu "Gamelinovy chyby při obraně Francie" bych ale asi pojmenoval nějak jinak - třeba "Kritika Gamelinova vedení obrany Francie" nebo tak nějak a hlavně to chce zdroje kdo a kde si myslí, že udělal Gamelin něco špatně. Je snadné říct, že Gamelin udělal chybu, protože... a nam se to tak muze dnes jevit, protoze vime, jak bitva o Francii nakonec dopadla (a mame i celkem dost zprav o tom, co a kdy planovali a udelali Nemci). Gamelin ale pri svem rozhodovani musel vychazet z nejakych informaci, ktere byly pravdepodobne skromnejsi, nez jake mame my dnes - ohledne nemeckych planu se mohl spolehat tak maximalne na zpravy rozvedky a vesteni z kristalove koule. Ze se tehdy a tehdy rozhodl tak a tak na zklade takovych a takovych informaci jeste nutne nemusi byt chyba.
  • přidat život dle knihy Alexandera a brazilské knížky
Alexandr
  • pokud jsou odkazované články pahýly, rozšířit je

Moje pravidla aneb upravené Hadonošské desatero[editovat | editovat zdroj]

  1. Nevstupovat do diskusí v hlavním prostoru, než na přímé vyžádání (odstup, ale ne povýšenost)
  2. Jiné wikipedisty obtěžovat jen v případě problému neřešitelného vlastními silami (součinnost)
  3. Needitovat kontrovezní články (zodpovědnost, ale též alibismus)
  4. Držet se svých témat a nepsat o věcech, kterým nerozumí (soudnost)
  5. Myslet na Druhou světovou válku, ke které musí směřovat veškeré jeho úsilí (cílevědomost)
  6. Nezačítat se na dlouho do s Druhou světovou válkou nesouvisejících článků a neproklikávat se stále dál a dál (zvědavost)
  7. Nekochat se vlastními výtvory (pokora)
  8. Občas rozšířit nějaký pahýl (činorodost)
  9. Pahýly pokud možno sám nezakládat (pečlivost)
  10. Nepropadat malomyslnosti při pohledu na množství a kvalitu článků na německé a anglické wikipedii (optimismus)

Literatura, kterou mám k dispozici[editovat | editovat zdroj]