Washington, D.C.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Washington D.C.)
Washington, D.C.
Horní řada (zleva): Healy Hall na Georgetownské univerzitě, americký Kapitol; uprostřed: Washingtonův monument; spodní řada: Frederick Douglass National Historic Site, Afroamerický památník občanské války
Horní řada (zleva): Healy Hall na Georgetownské univerzitě, americký Kapitol; uprostřed: Washingtonův monument; spodní řada: Frederick Douglass National Historic Site, Afroamerický památník občanské války
Washington, D.C. – znak
znak
Washington, D.C. – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška0–125 m n. m.
Časové pásmoUTC−5/−4 (letní čas)
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Washington D.C.
Washington D.C.
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha177 km²
Počet obyvatel746 823 (odhad 2020[1])
Hustota zalidnění4 219,3 obyv./km²
Správa
StarostaMuriel Bowser
Vznik1790
Oficiální webdc.gov
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Washington, D.C. (anglická výslovnost [ˈwɑːʃɪŋtən ˌdiːˈsiː], česká výslovnost [vošinkton; vašinkton][2]) je hlavní město Spojených států amerických, sídlo prezidenta, Kongresu a Nejvyššího soudu. Zaujímá celé území federálního distriktu District of Columbia (zkráceně D.C.), nacházejícího se na východě Spojených států, v Jihoatlantské oblasti jižního regionu USA. Na severu a východě hraničí s Marylandem, přirozenou jihozápadní hranici s Virginií tvoří řeka Potomac. Založeno bylo roku 1790, jeho jméno vzniklo jako pocta prvnímu prezidentovi USA Georgi Washingtonovi. Hlavním městem Spojených států je od roku 1800, předtím mělo obdobné postavení osm jiných měst. V roce 2020 byl Washington 20. nejlidnatějším městem ve Spojených státech.

Na území Washingtonu nestojí žádné mrakodrapy, které jsou v jiných městech USA typické. To je zapříčiněno nařízením, díky kterému nesmí výška budov přesáhnout šířku přilehlé ulice o více než 20 stop (6,1 m). Převládají zde budovy veřejných institucí a budovy administrativní. Nejvýznamnějšími budovami ve Washingtonu jsou Bílý dům, úřední sídlo prezidenta USA, Kapitol, sídlo Kongresu, a budova Nejvyššího soudu. Zástavba výškovými budovami začíná až za řekou Potomac ve virginském Arlingtonu, kde se nachází také Pentagon či Arlingtonský národní hřbitov.

V distriktu vládne starosta a třináctičlenná rada. Místní zákony ovšem ovlivňuje také americký Kongres. Distrikt volí jednoho delegáta do Sněmovny reprezentantů, v Senátu ovšem žádného zástupce nemá.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Všeobecně známé je, že Washington, D.C. nese své jméno podle prvního prezidenta George Washingtona, který také vybral jeho umístění. Méně známý je význam zkratky D.C. neboli District of Columbia. „District“ označuje oblast okresu, na kterém mělo být a bylo podle ústavy Spojených států vybudováno nové hlavní město Unie. „Columbia“ je dobové poetické označení pro vznikající Spojené státy americké. District of Columbia tedy znamená Oblast Spojených států amerických.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Dějiny Washingtonu, D.C..

Do 17. století sídlil na území Washingtonu indiánský kmen Algonkinů. Od konce 17. století zde vznikaly první osady přistěhovalců. Roku 1749 bylo založeno blízké město Alexandria v tehdejší britské kolonii (a pozdějším unijním státě) Virginii.

V roce 1790 vybral George Washington toto místo pro stavbu budoucího hlavního města. Vláda se sem přesunula v roce 1800, krátce poté, co byl dokončen Kapitol. Za druhé Britsko-americké války byl 24. srpna 1814 Washington těžce poničen.

Během americké občanské války bylo město proti jednotkám jižanských Konfederovaných států amerických ubráněno. Pět dnů po konci války, 14. dubna 1865, byl při slavnostním představení ve Fordově divadle ve Washingtonu zavražděn prezident Abraham Lincoln.

Kvůli územnímu rozdělení má dnes Washington dvě třetiny své původní polohy. Město zažilo největší rozkvět během druhé světové války a zejména po ní.

V roce 1976 zahájilo provoz washingtonské metro.

Poloha a přírodní podmínky[editovat | editovat zdroj]

Washington leží na soutoku řek Potomac a Anacostia mezi státy Maryland a Virginie na východním pobřeží Spojených států. Rozloha pevninské části města je asi 158 km².

Město má mírné oceánské klima, zimy bývají chladné se spoustou sněhu, naopak léta horká a vlhká. Tato kombinace je důvodem častých bouřek a příležitostných tornád ve městě. Hurikány bývají díky lokaci města poměrně slabé, nebezpečné ovšem může být rozvodnění řeky a případné záplavy.

Charakter města[editovat | editovat zdroj]

Washington je město uměle vytvořené podle plánu architekta Pierre (Peter) Charles L'Enfant. Je rozdělený do čtyř kvadrantů, za jejich střed je považována budova amerického parlamentu Kapitol. Centrum města tvoří promenáda National Mall vedoucí od Kapitolu k památníku Abrahama Lincolna. Při procházce parkem návštěvníci projdou okolo nejvýznamnějších institucí země, ale také kolem muzeí, galerií, památníků a soch.

Zákon z roku 1910 nepovoluje stavbu budov, které by byly o více než 20 stop vyšších než šířka ulice, jedinou výjimku tvoří ikona města Washingtonův monument vysoký 169 metrů.

Město působí klidným, příjemným dojmem, z velké části ho tvoří upravené travnaté plochy a parky. Krása města je také ještě znásobena na jaře, kdy v celém městě kvetou japonské třešně sakury, které roku 1912 Washingtonu daroval tokijský starosta.

Celkově Washington jakožto hlavní město podtrhuje národní hrdost a individualitu. Kromě nejdůležitějších státních budov tu najdeme nespočet odkazů na americkou historii včetně mnoha památníků bývalých představitelů USA.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Architektura města je velmi rozmanitá. Mísí se tu zejména klasicistní, georgiánská, neogotická a moderní architektura. Šest z nejoblíbenějších amerických budov (podle výzkumu organizace American Institute of Architects z roku 2007) se nachází právě ve Washingtonu. Patří mezi ně Bílý dům, katedrála sv. Petra a Pavla, památník Thomase Jeffersona, Kapitol, Lincolnův památník a památník vietnamských veteránů.

Demografie[editovat | editovat zdroj]

Mapa rasového složení ve Washingtonu, D.C., sčítání 2010 . Každý bod představuje 25 lidí: Běloši, Afroameričané, Asiaté, Hispánci nebo Jiní (žlutá)

K červenci 2019 žilo ve Washingtonu, D.C., 705 749 obyvatel. Bílí Američané tvořili 36,8 % obyvatelstva, Afroameričané (černoši) 47,1 %, asijští Američané 4,3 %, američtí indiáni 0,3 %, pacifičtí ostrované 0,1 %, jiná rasa 4,1 % a lidé s údajem dvou a více ras 2,9 %. Obyvatelé hispánského původu, bez ohledu na rasu, tvořili 11 % obyvatelstva. Většina bělošských obyvatel je britského původu, zatímco většina Hispánců má své kořeny v Salvadoru. 83,42 % obyvatel mluví doma pouze anglicky a 9,18 % španělsky. Co se týče náboženství, 72 % populace hlavního města USA je křesťanského vyznání, následují buddhisté (4 %), muslimové (2 %) a židé (1 %).

Nejvíce obyvatel měl Washington, D.C. v roce 1950, kdy měl něco málo přes 800 tisíc obyvatel, poté se v rámci bílého útěku začali běloši stěhovat na předměstí. Washington, D.C. si v 90. letech 20. století vysloužil nelichotivou přezdívku „murder capital“ neboli „hlavní město vražd“, protože měl jeden z nejvyšších počtů násilných usmrcení v poměru na obyvatele v USA, jejichž pachateli byli většinou Afroameričané. I dnes je většina zločinu koncentrována do několika málo černošských čtvrtí. Od 90. let se nicméně situace postupně zlepšuje, probíhá gentrifikace a do města se stěhují běloši.

Celá metropolitní oblast, zasahující i do států Maryland a Virginie, má 5,8 milionu obyvatel. Nalézají se v ní sídliště (mnohdy se statusem Census-designated place) jako Bethesda a North Bethesda a větší počet tzv. residential areas, tedy oblastí pro bydlení zámožných vrstev obyvatelstva.

Více než 90 % obyvatelstva má pokryté zdravotní pojištění, v celých Spojených státech je to druhý nejvyšší údaj. Za tuto skutečnost může rozsáhlý městský program, který občany ke zdravotnímu pojištění nabádá.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Washington má rostoucí ekonomiku s jedním z nejnižších čísel nezaměstnanosti a naopak nejvyšší hodnotou HDP v celé zemi (160 472 dolarů, stav 2016). Čtvrtina obyvatel pracuje pro státní instituce, zbytek v soukromých firmách nebo neziskových organizacích.

Velmi důležitou část washingtonské ekonomiky je taky cestovní ruch, ročně město navštíví průměrně 19 milionů turistů. Svou ambasádu má ve Washingtonu skoro 200 států.

Ekonomika roste hlavně v nevládních sektorech jako je školství, finančnictví a věda. Pěti největšími zaměstnavateli mimo vládní organizace jsou Georgetownská univerzita, Univerzita George Washingtona, Washington Hospital Center, Children's National Medical Center and Howardova univerzita.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Metro ve Washingtonu.

Městskou hromadnou dopravu zajišťuje společnost Washington Metro. Páteřní systém tvoří pět linek metra (Metrorail). To je doplněno autobusovými linkami.

Hlavní nádraží – Union Station je nedaleko Kapitolu. Operují zde Amtrak (dálkové spoje), MARC (příměstské spoje – směr Maryland) a VRE (příměstské spoje – směr Virginie).

Co se týče letecké dopravy, Washington, D.C. je napojeno na tři letiště: Ronald Reagan Washington National Airport, Washington Dulles International Airport a Baltimore–Washington International Airport (BWI). Dále se kolem samotného města nachází speciální vzdušný prostor nazvaný P56, který má tzv. identifikační zónu o poloměru 50 mil, uvnitř ní chráněnou zónu (zapovězenou pro všechny civilní letouny) o poloměru 17 mil okolo Washingtonova monumentu a vnitřní chráněnou zónu o poloměru 3 míle kolem Kapitolu. Tento vzdušný prostor brání stíhačky na základně Andrews, cca 10 mil jižně od města.

Nejvýznamnější místa[editovat | editovat zdroj]

Památníky[editovat | editovat zdroj]

Státní instituce[editovat | editovat zdroj]

Kulturní instituce[editovat | editovat zdroj]

  • Smithsonův institut – komplex muzeí nejrůznějšího zaměření:; nejnavštěvovanější přírodovědné muzeum
  • Národní galerie
  • Národní opera
  • Národní divadlo

Sport[editovat | editovat zdroj]

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Table 1. Annual Estimates of the Resident Population for the United States, Regions, States, and Puerto Rico: April 1, 2010 to July 1, 2016 (NST-EST2016-01) [online]. United States Census Bureau, Population Division, 2016-12 [cit. 2017-03-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Internetová jazyková příručka [online]. Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i, 2008–2024. Heslo Washington. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]