Portland

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Portland (rozcestník).
Portland
City of Portland
Panorama města
Panorama města
Portland – znak
znak
Portland – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška15,2 m n. m.
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Federální státOregon
OkresClackamas County, Washington County, Multnomah County
Portland
Portland
Portland
Portland
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha376,5 km²
Počet obyvatel583 776 (2010)
Hustota zalidnění1 550,5 obyv./km²
Správa
StarostaTed Wheeler
Vznik1845
Oficiální webwww.portlandoregon.gov
Telefonní předvolba+503, +971
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Portland je město na severozápadě amerického státu Oregon. Město leží na řece Willamette nedaleko od soutoku s řekou Columbií. Vzdálenost od pobřeží Pacifiku je přibližně 110 km. Podle sčítání z roku 2010 má Portland 583 776 obyvatel a jeho metropolitní oblast kolem dvou milionů obyvatel. Ve městě i v regionu je budován rozsáhlý systém veřejné dopravy. Byl pojmenován podle Portlandu v Maine.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Portland 1890

Portland byl založen 8. února roku 1851. V době svého založení měl 800 obyvatel. Zakladatelé si ho vybrali pro úrodnou oblast v údolí řeky, přičemž hluboký tok řeky a vzdálenost od Tichého oceánu, z něj činily ideální obchodní přístav.[1] Původně dřevěné domy brzy nahradily zděné domy s gotickými štíty. V roce 1879 byl počet obyvatel okolo 18 000, v roce 1890 již 46 000. Nicméně po zbytek 19. stol. Portland neměl dobrou pověst, byl známý hazardem a prostitucí. V roce 1905 hostilo město světový veletrh, po této významné události došlo k více než zdvojnásobení počtu obyvatel, z 90 000 v roce 1900 na 207 000 v roce 1910. V průběhu druhé světové války došlo k průmyslovému rozvoji Portlandu, byly založeny dvě loděnice. V 70. letech zažilo město divokou výstavbu dálnic a parkovišť, zatímco historické budovy v centru chátraly. Později byl tento nekontrolovaný „růst“ města zastaven, beton nahradily cihly, některé silnice byly zrušeny a byla vytvořena nová urbanistická koncepce města. V 90. letech 20. stol. došlo k dalšímu přílivu nových obyvatel. Okolní příroda, levnější nájemné a pracovní příležitosti v oblasti grafického designu, internetového průmyslu a firmách jako je Doc Martens, Nike, Adidas, přilákaly do města stovky až tisíce lidí zejména ve věku 20 až 30 let.

Městské čtvrtě[editovat | editovat zdroj]

Náměstí Pioneer

Portland si dokázal uchovat atmosféru menšího města, historická část města má zachovalou neoklasicistní architekturu, v centru města se dá snadno pohybovat pěšky, město má krátké bloky ulic, poloviční než je v Americe obvyklé.

Downtown a Tom McCall Waterfront Park[editovat | editovat zdroj]

Centrum města leží na západním břehu řeky Willamette, přibližně mezi mosty Hawthorne Bridge a Brodway Bridge. Na východním břehu řeky se nachází především obytné čtvrti. Středem města je náměstí Pioneer Courthouse Square ve čtvrti Downtown. Je pojmenované podle budovy Pioneer Courthouse, kde je soudní dvůr. V dané oblasti města se nachází především divadla, muzea a obchodní domy. Jednou z hlavních ulic je Broadway, kde jsou v blízkém okolí obchodní dům Nike Town, divadlo Paramount nebo Portland Art Museum. Jihozápadně od náměstí leží podlouhlý park South Park Blocks. Za nejvýznamnější stavbu je považovaná 70 metrů vysoká Portland Building z roku 1982. Případně budova Wells Fargo Center, s výškou 166 m v době svého dokončení, roce 1972, nejvyšší budova ve státě Oregon. Čtyři bloky východně od budov, na nábřeží řeky Willamette, je Tom McCall Waterfront Park. Ve střední části parku je fontána Salmon Street Spring. Východním směrem přes řeku, v dálce (přibližně 75 km), je možné vidět zasněžený vrchol hory Mount Hood (3 426 m) v pohoří Kaskády.

Západní nábřeží, Tom McCall W. Park

Old Town[editovat | editovat zdroj]

Severně, respektive severozápadně od nábřeží, mezi mosty Burnside a Steel Bridge, leží jedno z prvotních míst osídlení (1843) Old Town, Staré Město. Poněvadž bylo místo často zaplavováno, centrum Portladnu se posunulo jižním směrem a historické budovy se přeměnily na sklady. V současné době jsou v Old Town především galerie, hospody, kavárny a butiky. Zajímavostí je bronzová kašna Skidmore Fountain z 19. stol. na SW Ankeny St. V blízkosti je kolonáda, zrekonstruované divadlo a zeleninové trhy New Market Theatre.

Čínská čtvrť, Pearl District a Nob Hill[editovat | editovat zdroj]

Severně od Burnside St., se nachází Čínská čtvrť. V současnosti jsou zde levnější etnické restaurace, bary a rockové a taneční kluby. Severně od Starého Města a Čínské čtvrtí leží Pearl District. Dříve industriální zóna, nyní čtvrť s elegantními podkrovími, galeriemi, restauracemi a butiky. Západně od Pearl Districtu leží Nob Hill známá svými restauracemi a bary.[2]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Tramvajová doprava v Portlandu.

I přes to, že je Portland na americké poměry celkem malé město, má rozsáhlý systém veřejné dopravy. Kromě autobusů zde fungují dvě tramvajové sítě – hlavní dopravu obstarávají rychlodrážní tramvaje MAX, které jezdí na třech linkách. Dále zde funguje síť klasických tramvají, mezi které patří i tramvaje z Česka. Rychlodrážní tramvaje MAX obstarávají dopravu velkého množství lidí z předměstí do centra, zatímco klasické tramvaje jezdí jen v centru a slouží spíše jako turistická atrakce, protože tyto tramvaje nejsou v USA příliš časté. Mnohem využívanější jsou právě rychlodrážní tramvaje.

Demografie[editovat | editovat zdroj]

Hawthorne Bridge

Podle sčítání lidu z roku 2010 zde žilo 583 776 obyvatel.[3]

Rasové složení[editovat | editovat zdroj]

Obyvatelé hispánského nebo latinskoamerického původu, bez ohledu na rasu, tvořili 9,4 % populace.[3]

Sport[editovat | editovat zdroj]

Známí rodáci[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. COOK, S., PERRY, T., WARD, G.: Západ USA. 1. české vydání Jota 2002. 583 s. S. 379. ISBN 80-7217-061-9
  2. COOK, S., PERRY, T., WARD, G.: Západ USA. 1. české vydání Jota 2002. 583 s. S. 379 - 386. ISBN 80-7217-061-9
  3. a b United States Census Bureau, sčítání z roku 2010 [online]. American FactFinder. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]