Wikipedie:Pod lípou (technika)/Archiv 2015-2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Polozamčení

Zdravím všechny. Funguje polozamčení tak, že se týká i diskuzní stránky příslušného článku? --Venca24 (diskuse) 3. 7. 2015, 12:19 (CEST)

Ne, stránka a diskuse jsou dvě nezávislé stránky, takže lze např. zamknout článek, ale ponechat volnou diskusi. JAn (diskuse) 3. 7. 2015, 12:48 (CEST)

nezobrazujou se ikonky v editačním panelu

zsdravím, používám IE8, vektorové zobrazení. Když ode dneška otevřu editační okno, tak ikony (např. tučný text, vnitřní odkaz apod.) nejsou vidět je tam jen šedivá plocha. Když najedu kurzorem nad příslušnou "neviditelnou" ikonku tak se mi sice v popu-up textu objeví popis ikonky, takže můžu jakž takž najít co potřebuju, ale evidentně je to nějaká chyba wikimedia. Netušíte co s tím? Díky, --Davcza (diskuse) 3. 7. 2015, 16:33 (CEST)

No, doporučil bych ti/vám nějakej aktuální prohlížeč - nevím, jak to má styl Vector natavený, ale nedivil bych se, kdyby už tak neaktuální prohlížeč nepodporoval. Máš možnost zkusit tytéž stránky v jiném prohlížeči (Google Chrome, Mozilla Firefox)? Pokud ano, zkus to a uvidíš, zda to tam bude v pořádku nebo ne. Pak uvidíme víc.--frettie.net (diskuse) 3. 7. 2015, 22:37 (CEST)
Díky. No, skutečně to asi bude chtít upgrade... Jen mě zajímá v čem je wikimedia tak složitej, že po pár letech nutí uživatele k inovování prohlížečů. Čekal bych to spíš u nějakých hipsterských webů. Jinak v mozille to funguje v pohodě, ale problém je, že prostě jsem stará microsoftová konzerva ;-) a některý věci mi na mozille nevyhovujou. --Davcza (diskuse) 4. 7. 2015, 00:19 (CEST)
Nu, vzhledem k tomu, že IE8 byl vydán v roce 2009, tak už to není moc aktuální věc, navíc už bylo oznámeno, že v lednu 2016 skončí podpora tohoto prohlížeče - už je to fakt neaktuální věc a už se k němu weby ani plně nepřizpůsobují. Má spoustu omezení a jeho penetrace mezi uživateli je menší a menší. Pokud jste na produkty Microsoftu, tak bych doporučil upgradovat, nevím, jak to teď na Windows funguje, ale určitě to není na škodu. Ve stručnosti, předpokládám, že problémem budou některé Javascripty či případně nějaké pokročilé stylování. Nicméně, co jsem pátral, tak by snad i Vector měl v IE8 a novějších fungovat. Napadá mě, nepoužíváte tzv. kompatibilní zobrazení, to přepne prohlížeč do IE7 módu a ten už nefunguje. Tak pokud jo, tak to zkuste prosím vypnout.--frettie.net (diskuse) 4. 7. 2015, 00:44 (CEST)

Ona by ta změna mohla souviset asi s tím, že se v posledních dnech změnila ikonka podpisu. Oproti předchozí rastrové Insert-signature.png vznikla už před časem vektorová verze Insert-signature.svg. Jenže do toolbaru se teď dostala ještě trochu jiná vektorová verze Insert-signature2.svg, kterou osobně považuji za méně zřetelnou a srozumitelnou. A navíc tedy je možné i to, že přechod od rastru k vektoru mohl zapříčinit nějaké nezamýšlené dopady tohoto charakteru. Věděl by někdo ze znalých, jak se ta nová ikonka do toolbaru dostala? Přinejmenším bych považoval za vhodné nahradit ji rastrem, případně se vrátit k předchozí. --Bazi (diskuse) 4. 7. 2015, 12:28 (CEST)

To je dost možné, tuším, že IE 8 nezvládá SVG obrázky.--frettie.net (diskuse) 5. 7. 2015, 02:31 (CEST)
Ano, našel jsem, že Adobe nabízel plugin pro podporu SVG ve starších prohlížečích. Poté, co i ten zastaral, je tu třeba Ssrc SVG, plugin for rendering SVG and XUL in Microsoft Internet Explorer (MSIE) versions 6, 7, and 8 on Windows 7, Vista, Server 2008, XP, and Server 2003. --5. 7. 2015, 11:15 (CEST), Utar (diskuse)
díky všem za rešerši k tomuto problému. Dá se ta plugina nahradit zkopírováním nějakého textu do uživatelského JavaScriptu?... PS: Pořád nechápu, proč se wikipedie chová jako komerční projekt, který nutí uživatele k obměně prohlížečů a OS. Kolik lidí asi přestane editovat (nebo spíš nezačne editovat) jenom proto, že na jejich počítači se jim chybně zobrazí editační okno? Připomíná mi to operátora na Seznamu, který mi na můj dotaz proč se mi na mobilu přestaly zobrazovat mapy.cz bezelstně řekl, že Nokia už je zastaralá a všichni mají beztak iPhony. --Davcza (diskuse) 9. 7. 2015, 15:37 (CEST)
Tipl bych si, že je ikonka nějakým způsobem vhodnější pro konsensus mnohojazyčné a polykulturní Wikipedie (pochopitelnější pro celé lidstvo). V každém případě, pokud ikonku měnit, tak centrálně pro všechny Wikipedie. Ono totiž není nic horšího, než když každá jazyková verze Wikipedie vypadá úplně jinak. Při výuce psaní na více jazykových verzí zároveň je to k zbláznění. Příslušnou změnu je možné navrhnout opět v Phabricatoru. --Vojtěch Dostál (diskuse) 9. 7. 2015, 15:32 (CEST)
OK, to by mohl být důvod, ale jaksi nemám ten pocit. Hlavní rozdíl je v plasticitě tužky, ve zmodření původně černého textu, ve změně písma a zřejmě i samotného textu (teď to má značit začátek "Sig" jako anglické Signature nebo latinské Signatura, předtím to mohl být snad nějaký těsnopis). Navíc přibyl stín tužky a text teď vypadá jako psaný na ploše kolmé k pohledu, zatímco předtím mohl být i na ploše nakloněné (i když ne nutně). Nic z toho se mi nezdá jako krok vstříc mnohojazyčné a polykulturní komunitě. A asi to tak ani nebylo. V tomto vlákně nacházím příspěvek uživatele Perhelion z 19. února 2015:
On request I've created an new signature icon:

File:Insert-signature2.svg

Because the current icon shows something like "false" or in German "falsch"/"fehlerhaft"
Vysvětlení je tedy spíš anglocentrické a týká se jenom psaného textu, ne ostatních změněných prvků. Přitom ten pokus o plastičnost je matoucí, zatímco tužka má stín kdesi na ležící ploše, text je psaný v prostoru. To je asi nezřetelný detail, ale to, že je nový modrý text stejně skoro nečitelný a ještě se slívá s modrou tužkou, kterou to činí méně zřetelnou, to už považuju za závadu. Méně je někdy více a tady to autor zbytečně překombinoval.
Jinak z dalších příspěvků v debatě vyznívá, že opravdu nastal problém se zobrazováním v MS IE a nějak se řešil, ale není mi jasné, co všechno se tam s tím vlastně dělalo. --Bazi (diskuse) 9. 7. 2015, 17:16 (CEST)
Jen tak plácnutí do vody poté, co jsem si zase po pár týdnech pročetl novinky v diskusi. IE 7, 8 a 9 umějí zobrazit SVG obrázky, ale musí v nich být nastavený parametr viewbox. Nedávno jsem to musel kvůli IE opravovat v kódu SVG, tak to náhodou vím :-) Je to rozšířený problém.. Jinak obecně.. Na Widlích by měl být od W10 „nový“ prohlížeč Spartan, což je de facto reinkarnace IE. Vzhledem k tomu, že renderovací jádro je furt to samé, tak se moc nezmění... A co se zpětné kompatibility softwaru s MediaWiki týče.. vývojáři garantují možnost editace wiki z jakéhokoliv zařízení (prohlížeče, OS, ..), které má prokazatelně alespoň 2% zastoupení ve světovém používání. Takže ano, můžete editovat i z IE 6, můžete editovat dokonce i z Lynxu, otázkou je, nakolik to bude pro editora pohodlné :-) Všechny vychytávky tam prostě fungovat nebudou... --YjM | dp 18. 7. 2015, 23:51 (CEST)

6. 7. 2015, 17:13 (CEST)

Visual Editor a nowiki

Hezký den,

kdo se lépe vyzná ve Visual Editoru? Možná se to už řešilo, ale někdy se stane, že po editací Visual Editorem přibydou do textu tagy "nowiki". Většinou to nemá žádný význam na vzhled, ale například zde několik takových tagů způsobilo nefunkčnost celého infoboxu. Jde s tím něco dělat, případně má se to hlásit na nějaké bugzille zřízené pro Visual Editor?

Díky -Mates (diskuse) 8. 7. 2015, 20:59 (CEST)

Kdysi se to stávalo často, ale teď se už snad vývojářům podařilo VE stabilizovat a značky <nowiki> se do wikitextu dostávají jen, když ho uživatel neumí používat nebo udělá chybu (tady si myslím, že místo dialogu pro šablonu tam prostě vložil wikitext, který VE musel obalit, v opačném případě je to bug).
Veškeré problémy se hlásí ve Phabricatoru, lze se tam zaregistrovat přes SUL. Tady je např. seznam problémů ve VE ohledně <nowiki>. Matěj Suchánek (diskuse) 8. 7. 2015, 22:31 (CEST)

Úprava infoboxu chemická sloučenina

Můžete někdo upravit infobox chemická sloučenina dle požadavku zde? Opravu odkazů na obrázky na prostý název obrázku pak provedu robotem. --Wesalius d|p 12. 7. 2015, 09:59 (CEST)

@Wesalius: Infobox upraven, změnu jsem ale dočasně revertoval, abychom tu neměli hafo rozbitých infoboxů. Permalink na verzi šablony s funkční změnou: [6]. Pozor, nahrazování v žádném případě není triviální!

  • 1) Původní formát obrázku bude nutno rozpitvat způsobem |Obrázek=[[Soubor:Water molecule dimensions.svg|150px|struktura molekuly vody]] |Obrázek=Water molecule dimensions.svg |Šířka obrázku=150px |Popis obrázku=struktura molekuly vody
  • 2) Někde je více obrázků (např. Propan), proto jsem také zavedl parametry Obrázek2, Šířka obrázku2 a Popis obrázku2. Zde se rozepisuje způsobem

|Obrázek=[[Soubor:Ethane-2D.png|120px|Strukturní vzorec]][[Soubor:Ethane-3D-vdW.png|140px|Prostorový model]] |Obrázek=Ethane-2D.png |Šířka obrázku=120px |Popis obrázku=Strukturní vzorec |Obrázek2=Ethane-3D-vdW.png |Šířka obrázku2=140px |Popis obrázku2=Prostorový model
--Vachovec1 (diskuse) 13. 7. 2015, 21:45 (CEST)

13. 7. 2015, 17:06 (CEST)

Tlačítka

Dobrý den. Před několika dny (cca desátého) mi zmizela dodatečná tlačítka na editační liště. Pár dní předtím se objevovala až při použití náhledu. A tlačítko "matematický vzorec" se objevuje tu mezi tlačítky pro vodorovnou řáru a redirect, tu úplně vlevo. Používám vector + Firefox 39.0, problém je i v monobooku a IE8. Nevíte čím by to mohlo být? --Jann (diskuse) 13. 7. 2015, 21:49 (CEST)

Autoritní data na wikidatech

Zdravím techniky. T.seppelt požádal o příznak pro svého robota, kterým hodlá přesouvat autoritní data na wikidata a naopak šablonu umístit i do článků, kde data na wikidatech existují, ale v článku šablona chybí. Vím, že ohledně používání wikidat byly nějaké spory, na druhou stranu zrovna u autoritních dat se domnívám, že problémové případy moc nehrozí. Ale zase na druhou stranu jsem se autoritním datům nikdy na Wikipedii nevěnoval, takže považuji za lepší komunitu upozornit a dát jí pár dní času, než příznak přidělím, aby mohla vznést dotazy a připomínky. --Tchoř (diskuse) 17. 7. 2015, 11:32 (CEST)

Umísťování prázdných šablon (i infoboxů) do článků s maximálním využitím Wikidat se už děje (viz příspěvky např. Horsta), s tím by bot mohl pomoci (pozor, článků jsou podle mě desetitisíce). Spory by mohly vzniknout o to, jestli si shodná/správná data chceme u nás v článcích ponechat.
Podšablony té hlavní šablony by bylo vhodné převést do Lua, díky čemuž bychom mohli způsob přebírání dat pro všechny autority sjednotit, např. zjednodušit přidávání nových autorit nebo přidat údržbové kategorie pomocí Modul:WikidataCheck. Matěj Suchánek (diskuse) 17. 7. 2015, 12:21 (CEST)
No až na několik možná zapomenutých jsem prázdná adata nevkládal, spíš je vždycky dohledávám, když nenajdu Viaf ale existuje třeba BNB, nebo LoC, které zatím nepřebíráme nechal jsem ji tam. U iboxů je to otázkou času. Až to bude dělat bot nebudu to dělat já. Navíc většinou moje edit nespočívají pouze v tomto--Horst (diskuse) 17. 7. 2015, 13:12 (CEST)
Nejprve bych ho nechal udělat nějaké testovací editace, jako na en-wiki (tam ho nechali udělat 100 testovacích editací; vše bylo v pořádku, tak příznak přidělili). Ať vidíme výsledky. Pokud nebudou žádné námitky/problémy, nevidím důvod, proč příznak nepřidělit. --Vachovec1 (diskuse) 17. 7. 2015, 18:00 (CEST)
Už jich 24 udělal. Ale takové věci si nějak rámcově pohlídám. Ptám se proto, aby se později neobjevily protesty, že jste vůbec nechtěli, aby někdo udělal inzerované změny.--Tchoř (diskuse) 17. 7. 2015, 18:49 (CEST) --Tchoř (diskuse) 17. 7. 2015, 18:50 (CEST)
No, já jsem znamý skeptik ohledně wikidat, ale ta autoritní data plněná z WD mi přijdou skutečně spíš nekonfliktní věc. Jen znova dávám ke zvážení nutnost s nárůstem podílu obsahu plněného z wd nějak vizuálně uživateli ukázat, co v článku je převzato z WD (mírně odlišná barva písma, malá ikonka WD vedle šablony apod.) --Davcza (diskuse) 17. 7. 2015, 19:28 (CEST)
@Davcza: Už jsem na to udělal takové nic moc udělátko (v nastavení), prozatím jen u dvou infoboxů, které využívají Lua. Matěj Suchánek (diskuse) 17. 7. 2015, 21:59 (CEST)
Jasně, já takový udělátko mám u sebe v nastavení u iboxu politik (dokonce myslím žes mi ho vyrobil ty/Vy), ale šlo mi o obecné základní nastavení pro všechny uživatele. Bojím se totiž dvou situací: Modelová situace 1) začínající uživatel vidí chybu v šabloně/iboxu, chce ji opravit, ale když rozklikne zdrojovej kód, nic tam nevidí. Řekne si "to je na mě nějaký složitý" a už nikdy needituje... Modelová situace 2) vysokoškolský pedagog vidí v šabloně/iboxu u položek importovaných z WD evidentní nesmysl. Řekne si "wikipedie je nespolehlivá" a říká to pak všem svým kolegům a studentům... Tohle obecný nastavení, o kterým mluvím, by totiž fungovalo dvojím pozitivním způsobem: jako rádce pro začínající editory (případné chyby, které vidíte, můžete odstranit přechodem na wikidata) a jako disclaimer (případné chyby, které vidíte, nejsou chyby české wikipedie ale wikidat)... Tož, --Davcza (diskuse) 17. 7. 2015, 23:19 (CEST)
Jinými slovy, do budoucna bude velká výzva propojit Wikipedii s Wikidaty tak, aby se jednoduchým proklikem z Wikipedie daly konkrétní položky na Wikidatech upravovat. Podobně jako se to nyní dá např. s Interwiki. Ideálně prostřednictvím nějakého jednoduchého dialogového okna. --Vojtěch Dostál (diskuse) 19. 7. 2015, 10:17 (CEST)

Filtr 9 (odstranění urgentní šablony)

Dobrý den, proč se v tomto případě vložila značka "odstraněna urgentní šablona", když šablona odstraněna nebyla? Děkuji za vysvětlení.

--Jvs 18. 7. 2015, 16:32 (CEST)

To se občas děje, vysvětleno je to v diskusi ke stránce Wikipedie:Editační filtr (P.S.). --Marek Koudelka (diskuse) 18. 7. 2015, 16:35 (CEST)

21. 7. 2015, 05:05 (CEST)

Divná klávesnice

Před pár dny se něco změnilo a mě začala klávesnice na Wikipedii psát nesmysly. Na Wikislovníku a jinde je vše v pořádku, tady se napíše místo dvojtečky (:) znak ː, místo plus ̟, místo podtržítka ̥, místo hvězdičky ̈ apod. Nevíte, proč se to děje a jak se to dá zrušit? Nebaví mě kopírovat každou dvojtečku nebo hvězdičku na uvození odstavce. --Palu (diskuse) 22. 7. 2015, 18:50 (CEST)

Řešeno již výše, viz Wikipedie:Pod lípou (technika)/Archiv 2015-1#Nefunguje psaní některých znaků. --Marek Koudelka (diskuse) 22. 7. 2015, 18:52 (CEST)

Údržba seznamů památek

Je to už tři týdny, co přestal fungovat ErfgoedBot, který po téměř čtyři roky pomáhal udržovat seznamy kulturních památek. Vypadá to, že soutěž Wiki Loves Monuments, díky které ty seznamy vznikly, už jde pomalu do ztracena a do kytiček, ale bylo by škoda nechat teď seznamy památek zpustnout a odradit si zbylé fotografy-přispěvatele, které se za ty čtyři roky podařilo získat k tomu, že pomocí jednoduchého rozhraní nahrávají fotky památek, aniž by hlouběji porozuměli procesům ve Wikipedii a Commons.

Tedy k věci: nevěděli byste o někom, kdo by byl schopen a ochoten vytvořit podobný nástroj, který by aktualizoval alespoň naše české Nevyužité obrázky a WikiProjekt Wiki Loves Monuments/Missing commons category links? A který by výhledově měl třeba i nějaké funkce na pravidelné hlídání konzistence seznamů památek, vychytávání chyb a podobně? --ŠJů (diskuse) 23. 7. 2015, 23:11 (CEST)

Kdyby se tomu někdo chtěl věnovat, asi by bylo lepší nezačínat na zelené louce, ale od vyjádření o zneprovoznění bota (i s lehkým vysvětlením, co je potřeba udělat za práci) a (snad nejnovějších?) zdrojáků (primární jsou samozřejmě v Gerritu, na Githubu je jako obvykle jen mirror). --Mormegil 23. 7. 2015, 23:44 (CEST)
Hm, ne, není to ani na API. :/ Jeden z mála, kdo se orientuje v toollabs je Marek Blahuš, ale ten na to nejspíš nebude mít čas. Asi bych byl schopen to nějak přepsat, ale taky na to ten čas nemám. A navíc, ani nevím, jak to vlastně funguje a co to dělá - a asi ani nevím, kde bych to měl zjistit (bez studia kódu).--frettie.net (diskuse) 24. 7. 2015, 14:59 (CEST)

27. 7. 2015, 17:05 (CEST)

Wikipedie:Chybějící stránky

Navrhuji pomůcku smazat, např. toto bylo vytvořeno před devíti!!! lety. --Uacs451 (diskuse) 29. 7. 2015, 10:07 (CEST)

Viz Wikipedie:Diskuse o smazání/Wikipedie:Chybějící stránky. --29. 7. 2015, 10:18 (CEST), Utar (diskuse)

No jo, a znova navrhovat ke smazání se nemá, pokud se situace zásadně nezměnila. Je změna ze šesti na devět let zásadní? --Uacs451 (diskuse) 29. 7. 2015, 10:35 (CEST)

Jestliže nebyl přes tři roky naplněn požadavek aktualizace, který vyplynul z diskuze o smazání, bylo by znovuotevření diskuze naopak přínosné. --Valdemar (diskuse) 29. 7. 2015, 10:58 (CEST)
Našel by se někdo, kdo umí s PHP a toolserverem, že bychom dali dohromady externí verzi této stránky?
Problém je totiž hlavně v tom, že není problém aktualizovat seznamy, ale nahrát je - jednotlivé seznamy mají velikost v megabajtech. Skript, jehož autor je Bilboq/Singularita/Miner je k dispozici (jen neumím dohledat odkaz, ale zájemcům pošlu).
Pak by stačilo ponechat úvodní stránku s odkazem na externí nástroj... JAn (diskuse) 29. 7. 2015, 15:21 (CEST)
Které jsou ty obrovské? Namátkou jsem pár seznamů proklikal a všechny byly nanejvýš v desítkách kilo. --Bazi (diskuse) 29. 7. 2015, 15:32 (CEST)

Jak mohu zrušit omylem založenou kategorii?

Kategorie:Rakouští historici umění je prázdná, správně měla být zadána Kategorie:Rakouští historikové umění.--NoJin (diskuse) 29. 7. 2015, 22:17 (CEST)

Vlastní chybné dílo krátce po založení stačí označit šablonou {{Smazat}}. U kategorií s delší historií by to bylo složitější a měly by se navrhovat na sloučení/přesun, pak označit šablonou {{Zastaralá kategorie}}, ale to asi není tento případ. --Bazi (diskuse) 29. 7. 2015, 22:26 (CEST)
Vhodné ještě ale je doplnit šablonu {{smazat}} popsáním důvodu, proč se má článek/kategorie smazat. Důvod se do šablony zapíše za svisíltko: {{Smazat|Důvod ke smazání}}. --Jan Polák (diskuse) 30. 7. 2015, 11:16 (CEST)

Sídla bez fotografie

Zdravím, mohl by někdo technicky zdatný upravit {{Infobox - sídlo světa}} tak, aby se při absenci obrázku v infoboxu články vkládaly do skryté kategorie Kategorie:Údržba:Sídla bez fotografie ? Díky předem. --Jowe (diskuse) 30. 7. 2015, 21:48 (CEST)

Vrací se mi mail z adresy info-cs@wikimedia.org

Prosím o pomoc. Poslal jsem potvrzení otrs včetně fotek. Mail měl asi 5 MB. Díky, --Svajcr (diskuse) 1. 8. 2015, 16:46 (CEST)

Fotky nahrajte sám a pošlete jen potvrzení. --Marek Koudelka (diskuse) 1. 8. 2015, 16:48 (CEST)

Zmizel HotCat

Udělátko HotCat zmizelo. Na enwki a commons funguje jak má, ale na české wiki se u kategorií nezobrazují jeho šipečky a znamínka. Souvisí to s novou verzí MediaWiki? --Jann (diskuse) 1. 8. 2015, 20:31 (CEST)

FYI: Mně funguje bez problémů. --Marek Koudelka (diskuse) 1. 8. 2015, 20:55 (CEST)
I mně chodí. Mohlo se stát, že se vám nějak odškrtlo z nastavení -> udělátka, kde se nastavit musí - a to se možná dělá pro každou wiki zvlášť. --Jirka Dl (diskuse) 3. 8. 2015, 12:25 (CEST)
Zaškrtnuto v udělátkách mám. Nefunguje ani v FF 39.0, ani v IE 8. A to ještě zmizela tlačítka editační lišty (chyběla i na jiném počítači, hlásil jsem o pár témat výše). --Jann (diskuse) 3. 8. 2015, 15:46 (CEST)
Tehdy mě to ještě fungovalo, nyní už ne. A jedná se zřejmě o problém zasahující mnoho uživatelů - viz Wikipedie:Potřebuji pomoc#HotCat. Zabývá se tím někdo? Mohu potvrdit, že na en-wiki HotCat normálně funguje. --Vachovec1 (diskuse) 8. 8. 2015, 17:58 (CEST)
Potvrzuji, že mně to rovněž nefunguje. Také mne to mrzí.--Ioannes Pragensis (diskuse) 8. 8. 2015, 18:21 (CEST)
Mě to přímo komplikuje práci tady, HotCat jsem často využíval a šetřil mi čas. Navíc mi zmizela i položka Vyprázdnit cache v kolonce Další vedle vyhledávače. --Chalim Kenabru (diskuse) 8. 8. 2015, 18:36 (CEST)

HotCat, Vyprázdnit cache a zřejmě i další udělátka už fungují.--Chalim Kenabru (diskuse) 11. 8. 2015, 11:12 (CEST)

Hlavní strana

Mrkněte někdo na hlavní stranu, hází to tam chybu v modulu.--Zdenekk2 (diskuse) 3. 8. 2015, 02:51 (CEST)

Prostě jsem to odstranil. Ať se šablony doladí mimo hlavní stranu. Zřejmě kolegům uniklo, že nadchází 32. týden.--Kacir 3. 8. 2015, 03:05 (CEST)
Asi je to informace především pro kolegu Baziho, jakkoliv věřím, že problém zaregistroval a řeší ho. --Jan Polák (diskuse) 3. 8. 2015, 06:52 (CEST)
Právě kvůli nadcházejícímu 32. týdnu, který ještě nebyl zpracován, jsem ještě v noci řešil ladění, aby už se dal použít. Modul mi sice házel chybovou hlášku, ale jen na některých jiných stránkách, ne na Hlavní straně. Proto jsem to před spaním už nechal být. --Bazi (diskuse) 3. 8. 2015, 11:57 (CEST)

3. 8. 2015, 17:51 (CEST)

dotaz na převod videosouboru do formátu OGG

Udělal jsem fotoaparátem Canon 70D několik videosouborů. Fotoaparát vytváří videosoubory ve formátu mov. Tyto soubory však nejsou nahrát na commons. Chtěl jsem se zeptat, jaký používáte program na převod formátu mov na ogg.

Já jsem použil program mediacoder, ale při konverzi vytvořený soubor ogg má velikost 0 bytů a nejde přehrát.--Petr1888 (diskuse) 7. 8. 2015, 21:09 (CEST)

Vyzkoušejte tento open-source software. Případně pokud koukáte na videa ve VLC playeru, tak ten konverzi také umí, více v návodu. Pokud bude konverze i nadále činit potíže, tak mi napište do diskuze --Wesalius d|p 7. 8. 2015, 22:33 (CEST)
No tak jsem mov soubor zkonvertoval ve VLC dle návodu, původní mov soubor ma 100 MB, konvertovaný ogg soubor má 4,5 MB a přehrává se velmi trhaně a nelze se na něj skoro koukat. Ještě zkusím druhý doporučený SW. --Petr1888 (diskuse) 8. 8. 2015, 09:10 (CEST)
Já používám OggConvert (wikidata:Q17072438). Ale jen pro soukromé účely. Na Commons jsem zatím žádné video nenahrával.--Tchoř (diskuse) 7. 8. 2015, 22:39 (CEST)
Já používám ffmpeg2theora - funguje přes příkazový řádek. Nápověda na používání: v:Ogg Theora/Zpracování videí pro Wikimedia Commons ve Windows#Převod do formátu Ogg Theora. Jinak existuje online nástroj pro Commons, který jede přes prohlížeč, tam je ale třeba mít dobré připojení a dobrý hw, respetive s velikostí souborů roste požadavek na hw a přenos. Dříve jsem používal i jiné, ale díky problémům jsem začal používat právě ffmpeg2theora a už několik let mi bezchybně na WVista funguje.--Juandev (diskuse) 8. 8. 2015, 09:25 (CEST)

Prázdné shrnutí při mazání

Jen technická k udělátku Dannyho B. Alespoň mně přestalo fungovat: „prázdné shrnutí při mazání“, tak kdyby někdo věděl co s tím, prosím o opravu. Díky.--Kacir 8. 8. 2015, 13:29 (CEST)

Taky mi nefunguje. A nejen to, víc udělátek, ani HotCat nefunguje. --Marek Koudelka (diskuse) 8. 8. 2015, 13:42 (CEST)
Na problematiku nefunkčnosti HotCat již bylo upozorněno jinde. --Jan Polák (diskuse) 8. 8. 2015, 14:24 (CEST)
Vždyť jsem tam, Jane, odkázal i ve svém příspěvku. --Marek Koudelka (diskuse) 8. 8. 2015, 14:37 (CEST)
Neodhalil jsem při prostém najetí ukazovátkem myšky, kam, Marku, vede Tvůj odkaz ze slova „HotCat“. Ano, je to má chyba, za kterou patří se omluvit, což tímto také činím. --Jan Polák (diskuse) 8. 8. 2015, 14:41 (CEST)

substituce #ifeq:

Všiml jsem si, že substituce #ifeq funguje jinak než samotné #ifeq bez substituce. Máte někdo tušení proč a co se s tím dá dělat?

Např. takový selflink {{subst:#ifeq:{{PAGENAME}}|Podnikání|Podnikání|[[Podnikání]]}} mi na stránce Podnikání vloží [[Podnikání]], přestože by to podle mého názoru mělo vložit Podnikání (bez odkazu). Ovšem když to vložím bez substituce (pouze {{#ifeq:{{PAGENAME}}|Podnikání|Podnikání|[[Podnikání]]}}), tak se to na té stránce zobrazí správně. Díky za radu, co dělám špatně. --Auvajs (diskuse) 8. 8. 2015, 17:25 (CEST)

Viz vysvětlení na enWiki, problém vzniká při použití {{PAGENAME}}. --Bazi (diskuse) 8. 8. 2015, 18:20 (CEST)
Asi jste myslel tuhle stránku: https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Extension:ParserFunctions#ifeq, ale našel jsem to, díky :) --Auvajs (diskuse) 8. 8. 2015, 19:46 (CEST)
Pardon, dostal jsem se tam z enWiki, tak proto. Je to ona. :) --Bazi (diskuse) 8. 8. 2015, 20:31 (CEST)
Ještě takový „dotaz pod čarou“. Pro účely Wikipedie a Wikislovníku už jsem si to zprovoznil, ovšem na své wiki (kde nemám moduly) používám rozšíření PhpTags a PhpTags Functions, chtěl bych substovat něco takového: {{subst:#ifeq:{{#phptag:echo str_word_count("{{PAGENAME}}");}}|1|s|kol}} (Účel je, aby to u stránky s jednoslovným názvem napsalo "s", u víceslovného názvu "kol"). Nevíte, jak to mám upravit, aby to fungovalo? :-) --Auvajs (diskuse) 8. 8. 2015, 21:23 (CEST)
Pokud už používáte ten největší existující kalibr, tak to v něm dělejte celé: {{#phptag:echo str_word_count($argv[0]) === 1 ? "s" : "kol";}} (netestováno, jen tak nástřel, co by tak mohlo fungovat). --Mormegil 10. 8. 2015, 14:36 (CEST)

Udělátko „Odkaz editovat zobrazovat i u úvodní sekce“ nic nezobrazuje

Ahoj, posledních pár dnů mi nefunguje udělátko Odkaz [editovat] zobrazovat i u úvodní sekce, žádný odkaz se nezobrazuje. Vidím jen, že před pár týdny bylo udělátko zmíněno v Wikipedie:Pod lípou (návrhy)#Tlačítka pro práci se šablonou, nevidím ale, že by ho tm někdo navrhoval měnit. Zobrazuje se vám ten odkaz v úvodu? Jestli ne, nevíte někdo proč? --9. 8. 2015, 09:44 (CEST), Utar (diskuse)

Jak je již zmíněno výše, nefunguje víc udělátek (HotCat, vyprázdit cache, prázdné shrnutí při správcovském revertu atd.), takže to asi nemá smysl řešit samostatně. --Marek Koudelka (diskuse) 9. 8. 2015, 09:52 (CEST)
Přestává fungovat i interwiki: Mare Ingenii vs. en:Mare Ingenii, je za tím nějaká nepodařená aktualizace, chybný vývojový krok, či něco podobného? --Chalim Kenabru (diskuse) 9. 8. 2015, 14:41 (CEST)
V české verzi nebyly zobrazené interwiki odkazy. Po provedení prázdné editace dle Wikipedie:Aktualizujte svou cache#Cache na straně serveru se již zobrazují. Asi jsou i servery znavené vedrem. --9. 8. 2015, 15:45 (CEST), Utar (diskuse)

Ví někdo víc? Na Phabricatoru žádné tematické bugs k témagu gadgets nevidím. --Vojtěch Dostál (diskuse) 9. 8. 2015, 16:03 (CEST)

Snad všechna udělátka jsem opravil, s výjimkou [No]RefToolbaru, který je celý zralý na značnou modernizaci/náhradu zavržených funkcí atd., tomu by se měli pověnovat jeho autoři. --Mormegil 10. 8. 2015, 17:18 (CEST)
I když ne všechna ta udělátka používám a ne u všech jsem zaznamenal problém, patří ti uznání a velké díky za to, jak ses s tím vypořádal. Matěj Suchánek (diskuse) 10. 8. 2015, 17:25 (CEST)

10. 8. 2015, 16:57 (CEST)

Zarovnání tabulky

Proč se tato tabulka nezarovnává na velikost stránky/okna? Tedy textový obsah posledního ale i dalších sloupců by se měl zalamovat tak, aby se tabulka vešla.--Juandev (diskuse) 11. 8. 2015, 09:04 (CEST)

Už by to mělo být v pořádku, souhlasí? --Jan Polák (diskuse) 11. 8. 2015, 09:26 (CEST)

Ne.--Juandev (diskuse) 11. 8. 2015, 10:05 (CEST)

Opraveno. Někdo zamezil normální zalamování použitím linií z podtržítek, bylo to v jednom řádku zhruba uprostřed tabulky. --Vachovec1 (diskuse) 11. 8. 2015, 11:16 (CEST)

WikiMiniAtlas

Zdravím všechny čtenáře a potenciální zodpovídatele mého dotazu. Rád bych zjistil, jak funguje WikiMiniAtlas - no vlastně spíše odkud a jak tahá informace. Jedná se mi o vyšší administrativní celky (např. kraj Vysočina, Hongkong, Bratislavský kraj, Gabon) - zde, když kliknu na obrázek MiniAtlasu, vyskočí okno s mapou a celé území je červeně podbarvené. Stejně tak to funguje u panamské provicie Bocas del Toro (provincie), ale již ne u Darién (provincie). Předpokládám a myslím si, že Darién nemá někde na OpenSteetMaps nebo někde jinde zpracovanou takto hranici a proto se území červeně nezabarví.

Ví někdo, kde se dá toto napravit, kam zakreslit obrys území, aby to WikiMiniAtlas zobrazil? Díky za případné odpovědi. --Unpocoloco (diskuse) 11. 8. 2015, 10:26 (CEST)

Fundovanější bude v tomto případě např. User:Mormegil, ale problém bude spíše na straně OSM - příslušná relace tam nejspíš není propojena s Wikipedii repektive Wikidaty. A co jsem se teď koukal, problém je v tom, že příslušná provincie v OSM vůbec nemá vytvořené hranice. JAn (diskuse) 12. 8. 2015, 10:42 (CEST)
Koukal jsem na to, aniž bych četl JAnův příspěvek, a dospěl jsem ke stejnému závěru.; takže nejprv vytvořit v OSM, potom zadat příslušné číslo relace do Wikidat. A pak se uvidí, jestli to pomohlo...--Shlomo (diskuse) 12. 8. 2015, 11:40 (CEST)
Děkuju za objasnění tématiky. V OSM zatím neumím, ale dobré vědět... Ještě jeden zvídavý dotaz. Nyní jsem zkušebně dosadil na MediaWiki položku pro provincii San José v Kostarice. Prosím, Wikipedista:Shlomo, JAn - Viz MediaWiki a Viz OSM - provedl jsem tuto editaci správně? Nebo se to propojuje nějakým jiným způsobem? Díky za odpověď. --Unpocoloco (diskuse) 12. 8. 2015, 13:45 (CEST)
Myslím, že na Wikidata jste to zadal správně. Proč se to v tomto případě nezobrazuje netuším. Prošel jsem pár dalších geografických článků a narazil jsem na podobný problém (Londýn nezobrazuje plochu, zatímco Paříž nebo Washington, D.C. ano a Jeruzalém dokonce dvě verze). Podobně i v případě článků s jinými infoboxy.--Shlomo (diskuse) 12. 8. 2015, 18:11 (CEST)
Např. u francouzské obce Les Croûtes je území obce na fr.wiki obarvené červeně, na cs.wiki to nefunguje. Myslím, si, že tedy není problém v nevytvořené relaci či nepropojenosti s Wikidaty. Mám zkušenost, že na české Wikipedii to začne fungovat až po určité delší době od založení článku. Jak to však funguje, netuším. --Jowe (diskuse) 12. 8. 2015, 14:00 (CEST)
Mně se letmým pohledem zdá, že WIWOSM nefunguje tak, že by z příslušné položky na Wikidatech z P402 načítal ID relace OSM (což je ostatně poněkud problematické kvůli nestabilitě ID v OSM), ale naopak, v OSM hledá prvek, který by měl značku wikidata nebo wikipedia s odpovídající hodnotou (viz např. Gabon). --Mormegil 14. 8. 2015, 17:36 (CEST)
To by leccos vysvětlovalo... Sice se obávám, že spoléhat na stabilitu položek na Wikidatech je rovněž "poněkud problematické", ale pokud by to fungovalo, proč ne. Zkusil jsem zadat pro tu provincii San José (provincie) na OSM klíče s odkazem - pro jistotu na Wikidata i na českou Wikipedii, tak uvidíme, jestli se to projeví. (BTW Paříž nemá zadán klíč ani pro WD, ani pro cs:WP, pouze pro fr:WP, a stejně funguje...)--Shlomo (diskuse) 16. 8. 2015, 19:47 (CEST)
Děkuju za snahu, u San José to je zatím bez obrysu, uvidíme časem... --Unpocoloco (diskuse) 17. 8. 2015, 18:49 (CEST)
U San José pořád nic. Asi to vázne ještě na něčem dalším, ale netuším na čem :( --Shlomo (diskuse) 9. 9. 2015, 11:54 (CEST)
Problém je veľmi pravdepodobne na strane maintainerov WIWOSM (ak teda momentálne vôbec nejakí sú), viď [46]. Inak, vo všeobecnosti, predstava o stave sa dá získať nasledovne:
Takže jedine asi vyvíjať tlak na strane OSM aj wiki (Phabricator, diskusné stránky projektu a relevantných redaktorov) prípadným reportovaním toho problému s nefunkčnou synchronizáciou WIWOSM. --Teslaton (diskuse) 9. 9. 2015, 22:52 (CEST)

Zveřejnění překladu

Zdravím, z ničeho nic mi při volbě "zveřejnit překlad" vyskočí upozornění "chyba při ukládání stránky". Během uplynulých dní jsem zveřejnila několik překladů a nebyl s tím problém. Dneska to zkouším už poněkolikáté, z několika počítačů i prohlížečů, ale výsledek je pořád stejný. Nevím, jestli je chyba u mě nebo víte o nějaké poruše? Díky!--Vikecka (diskuse) 14. 8. 2015, 16:34 (CEST)

Nemůže to být tím, že mezitím ten článek někdo založil? --Okino (diskuse) 14. 8. 2015, 17:34 (CEST)
Myslím si, že ne, aspoň já ho nemůžu najít pod žádným názvem, který by mě napadl.--Vikecka (diskuse) 14. 8. 2015, 20:35 (CEST)

VisualEditor News #4—2015

Elitre (WMF), 15. 8. 2015, 00:28 (CEST)

Přihlášení na wikipedii pod uživatelským jménem, které mně "vnutili" na commons

Zdravím. Bylo by možné změnit autorství článku Růženin lom, který jsem založil souběžně s načítáním snímků na commons? --Kirk (diskuse) 16. 8. 2015, 20:48 (CEST)

V ideálním případě žádám o sloučení účtů jak na commons tak zde, coby Kirk. --Kirk (diskuse) 16. 8. 2015, 21:13 (CEST)

Autorství bohužel nejde změnit (jediné, co můžete udělat, je požádat o přejmenování účtu, z něhož jste článek vytvořil). Sloučit účty zatím nejde, tato funkce se nicméně podle této stránky připravuje. --Vojtěch Dostál (diskuse) 16. 8. 2015, 22:32 (CEST)

17. 8. 2015, 18:17 (CEST)

Poloautomatické doplňování kategorií

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda existuje nějaký technický nástroj, který by k danému článku navrhoval nebo i umožnil doplnit kategorie podle toho, v jakých kategoriích je paralelní pojem zařazen na jiných Wikipediích. Například kdyby ten nástroj viděl, že na německé Wikipedii je paralelní článek zařazen v kategorii Mann, navrhl by mi, abych českou verzi zařadil do kategorie Muž, protože ta odpovídá německé Mann.--Ioannes Pragensis (diskuse) 19. 8. 2015, 09:30 (CEST)

Dobrý den, nevím jestli je to, to co zrovna hledáte, ale je tu nástroj Zaplňovač kategorií z šablony Šablona:Zaplnit kategorii. --Elm (diskuse) 19. 8. 2015, 09:36 (CEST)
Dobrý den, Elme, děkuji Vám za tip, o tom jsem nevěděl a může to být užitečné. Ale já jsem měl na mysli opačný proces: vytvořím nový článek, propojím ho s ostatními jazykovými verzemi a chci dostat nápovědu, do jakých kategorií ho mohu zařadit.--Ioannes Pragensis (diskuse) 19. 8. 2015, 09:44 (CEST)
Myslím si, že v tuto chvíli takový nástroj není. Musel by nejspíš tahat informace z wikidat. Kategorie se ale na wikidata neukládají ((@Matěj Suchánek:). Byla by to ovšem užitečná funkcionalita, nevím jestli se něco takového chystá nebo je vhodné ji někde na wikidatech prodiskutovat (@Matěj Suchánek:)? --Wesalius d|p 19. 8. 2015, 10:08 (CEST)
Zajímavý nápad. Ve skutečnosti by stačilo získat všechny různé kategorie s českým interwiki z ostatních jazykových/projektových verzí a pak zkotrolovat, jestli v článku nechybí. Vím o člověku, který by ho dokázal sepsat. Matěj Suchánek (diskuse) 19. 8. 2015, 10:28 (CEST)

Poznámka bokem: Něco takového dělá během překladu nástroj ContentTranslate - navrhne kategorie, které jsou v originále přítomné a mají český protějšek. --Vojtěch Dostál (diskuse) 19. 8. 2015, 11:15 (CEST)

Existuje jeden skript pro pywikibota, který dokáže navrhnout v jednotlivých jazycích určité kategorie k přidání nebo založení. Ale nevím, zda ještě funguje a ani jeho výstup nebyl moc uživatelsky přívětivý, ovšem vlastní zařazování musel uživatel beztak udělat ručně. JAn (diskuse) 19. 8. 2015, 13:30 (CEST)
Ten fakt, že to už nějak umí Content Translation by bylo vhodné určitě připsat Magnusovi Manskemu, pokud ho budem o budoucí nástroj žádat. Napíše mu někdo? --Wesalius d|p 19. 8. 2015, 18:41 (CEST)

@Ioannes Pragensis (a samozřejmě i kdokoli jiný): Zkuste. --Mormegil 22. 8. 2015, 22:25 (CEST)

Děkuji, to už je velmi použitelné. Dobrá pomůcka. Mně ovšem nefunguje HotCat (jenom se mi článek otevře v editačním modu, když kliknu na křížek). Kdybyste Mormegile někdy měl náladu to ještě vylepšovat, tak bych doporučil, aby ten nástroj automaticky prošel všechny jazykové varianty sám, abych nemusel klikat na jednotlivá tlačítka, a rovnou mi podal přehled těch kategorií, které se vyskytly aspoň někde, ideálně s popisem, v jakých jazykových verzích se ta která kategorie vyskytla (kdyby totiž šlo o chybu, tak abych věděl, do jakého jazyka mám zamířit, abych to tam opravil). Zdravím,--Ioannes Pragensis (diskuse) 23. 8. 2015, 10:47 (CEST)
A ještě jedna věc, kterou bych uvítal: když Váš nástroj nalezne nějaké kategorie, tak by bylo hezké je vypsat i v podobě wiki-kódu, např. jako
[[Kategorie:Rakouská kuchyně]]
[[Kategorie:Cukrářství]]
[[Kategorie:Linec]]
[[Kategorie:Vánoční jídla]]
Dost často totiž zakládám nové články, kde bývá kategorií k přidání hodně, a není praktické je řešit po jedné přes HotCat. Děkuji!--Ioannes Pragensis (diskuse) 23. 8. 2015, 11:24 (CEST)
Ještě zkušenost Mormegile: Založil jsem článeček Simonetta Sommarugaová o současné prezidentce Švýcarska. Díky Vašemu nástroji jsem našel i kategorie, jež by mne samotného ani nenapadly. Z tohoto hlediska je to skvělé. Na druhou stranu to byl poměrně náročný a nepřehledný proces, když jsem musel klikat postupně na tlačítka jednotlivých jazykových verzí, abych postupně ty kategorie objevoval. A pak jsem to po jedné musel kopírovat do české wiki. Takže základ je dobrý a v jistém smyslu dokonce předčil mé očekávání, a ještě by bylo dobré zlepšit uživatelskou přívětivost, kdybyste si na to mohl najít čas. V každém případě Vám srdečně děkuji. A mimochodem kdyby se podařilo odfiltrovat údržbové kategorie a jazyky, ve kterých se "nic neděje", tj. nejsou tam navíc žádné nové kategorie, tak by se to tím asi také zpřehlednilo.--Ioannes Pragensis (diskuse) 23. 8. 2015, 12:46 (CEST)
@Ioannes Pragensis:
Tak moje původní myšlenka spočívala v tom, že různé Wikipedie používají různé kategorizační koncepce, takže by mohlo být užitečné vidět ty možnosti pohledem jedné konkrétní koncepce namísto velké hromady kategorií různých typů (plus tedy technicky musí pro každou jazykovou verzi běžet extra dotaz, takže i kvůli výkonnosti dává smysl, aby si uživatel předem vybral, co ho zajímá). Ale pokud to chcete brát jako zobrazení inspirace (a beztak projíždíte ručně jeden jazyk za druhým), tak asi má smysl projet všechno, ať si uživatel vybere z nejširší nabídky. Něco s tím zkusím vymyslet.
Ad HotCat: Tu funkci jsem přebral ze staršího doplňovače kategorií, ale už i tam jsem postřehl, že tu možnost (ovládat HotCat zvenku) HotCat před nějakou dobou zrušil, takže to teď asi opravdu nedělá nic kromě otevření editačního okna. Nevím, jestli existuje nějaká alternativa; teoreticky by se asi dalo napsat udělátko, které by navrhovač kategorií zpřístupnilo přímo z Wikipedie, jakási inteligentnější varianta HotCatu. Ale nejsem si jist, jestli se dostanu až k takové vychytávce. :-)
--Mormegil 24. 8. 2015, 21:28 (CEST)
@Ioannes Pragensis: Zkuste aktuální verzi. Měla by zobrazovat potenciální kategorie ze všech interwiki, spolu se zaškrtávátky, pomocí kterých si sestavíte zdrojový wikitext pro vložení zaškrtlých kategorií. (Tlačítko kopírovat do schránky bude ale fungovat jen v některých prohlížečích, v jiných se text jen označí, Ctrl+C musí dodat uživatel.) Údržbové (přesněji řečeno skryté) kategorie by měly být na konci, jsou označené přeškrtnutím. --Mormegil 25. 8. 2015, 00:14 (CEST)

Kategorie:Ženy

A mimochodem se při tom napojování ukázalo, že na Wikidatech je špatně napojená německá kategoorie Frauen (má být k Žena a je k Ženy) a naopak Frau (má být k Ženy a je k Žena). Neumím to opravit, kdyby se toho někdo ujal, prospěl by Wikipedii.--Ioannes Pragensis (diskuse) 23. 8. 2015, 15:05 (CEST)

Prohodil jsem cswiki kategorie v d:Q9523633 a d:Q1410688 a upravil popisky. Snad takto v pořádku. Některé další jazyky ale asi ploché kategorie nemají. --23. 8. 2015, 16:19 (CEST), Utar (diskuse)
@Utar: DObrý den, děkuji, ale myslím, že česká byla dobře, chyba byla na německé WP. Mohl byste prosím tu věc ještě jednou opravit? Je potřeba zkontrolovat, aby ty odkazy byly konzistentní: kde se shromažďují jména žen je jedna věc, a kde se odkazuje na žeské hnutí apod. je jiná věc. Dá se to celkem snadno poznat i v exotických jazycích, ta kategorie se jmény žen má obvykle mnohem víc položek. Děkuji Vám a zdravím,--Ioannes Pragensis (diskuse) 23. 8. 2015, 17:47 (CEST)
Nepřijde mi. Předtím byla plochá Kategorie:Ženy (=jména shromažďující) propojena s obyčejnou de:Kategorie:Frauen. Po prohození je s touto německou propojena česká obyčejná Kategorie:Žena, přičemž na tuto položku d:Q9523633 jsou napojeny i další obecné, třeba da:Kategori:Kvinder, fi:Luokka:Nainen nebo en:Category:Women.
Kategorie:Ženy je pak nyní v d:Q1410688 propojena s dalšími plochými, např. de:Kategorie:Frau a qu:Katiguriya:Warmi. Takže cs-de propojení je myslím nyní správné. Možná by se ale měly změnit ty výroky a některé další jazyky zde v Q1410688 nemají kategorii plochou, viz třeba az:Kateqoriya:Qadınlar. Nevím, zda by různá (ne)plochost měla být důvodem pro rozdělení této položky na dvě. --23. 8. 2015, 22:55 (CEST), Utar (diskuse)

Infobox - šachista - automatická aktualizace ELO

Pěkné by bylo, kdybychom měli automatickou aktualizaci ELO, jako např. en, de, ru a další wiki. Inspirace je zde: en:Wikipedia_talk:WikiProject_Chess/Archive_21#Automatic_updated_FIDE_rating_in_infobox_.28by_bot.29. Troufl by si na to někdo? Mircea (diskuse) 20. 8. 2015, 09:14 (CEST)

a ještě jedna drobnost navíc: "Ještě mě teď napadlo, že by se šedivý řádek "FIDE Elo" nemusel objevovat u těch hráčů (týká se hlavně těch z minulosti před vznikem Elo), kteří ho nemají." Mircea (diskuse) 20. 8. 2015, 09:34 (CEST)
Nešlo by takovéto údaje (prosté malé číslo) brát raději z Wikidat? Viz d:Property:P1087 např. u d:Q154586. --20. 8. 2015, 09:55 (CEST), Utar (diskuse)
Určitě šlo. Otázkou pak je, jak se to číslo dostane na wikidata (z en wiki?, aktualizací z externího zdroje přímo na wikidatech?). Problém je, že nyní to na wikidatech aktualizováno není, např. zrovna zde zmíněný Levon Aronjan tam má hodnotu 2780 z června a přitom od té doby už dvakrát vyšly nové hodnoty (červenec a srpen) a má to být 2765. Mircea (diskuse) 20. 8. 2015, 10:43 (CEST)
@Mircea: d:Wikidata:Bot requests#Elo ratings for chess players. Bot to může každý měsíc aktualizovat na Wikidatech. (Chystám verzi přebírání dat, která u přebírané hodnoty ukáže odkaz přímo na ni na Wikiatech.) Matěj Suchánek (diskuse) 20. 8. 2015, 11:09 (CEST)
Pokud vím, nikdo na cs.wiki neprovozuje bota, který by uměl pravidelně aktualizovat nějaké údaje. Rozhodně je pravděpodobnější, že takový bot bude časem aktualizovat údaje na Wikidatech, odkud je lze pohodlně převzít (ideálně i s datem, ke kterému se údaj vztahuje). JAn (diskuse) 20. 8. 2015, 11:34 (CEST)
Asi tak, takový boty bych blokoval do té doby, než se to naučí sypat na Wikidata - dyť k tomu to přesně je.--frettie.net (diskuse) 21. 8. 2015, 00:01 (CEST)

Elegantnější zápis kódu obaleného v normálním textu.

Celkem často potřebuji v rámci normálního textu vložit blok kódu. Nechci, aby docházelo k zalomení řádku jako při použití tagu "pre". Jde vložit kód do textu jinak než pomocí 2 tagů "code a "nowiki"?

Příklad takového textu:"Do konzole prosím vložte příkaz foo.py a pokračujte dle instrukcí."

Díky za radu. --Wesalius d|p 20. 8. 2015, 13:17 (CEST)

Nowiki je zbytečné, pokud v kódu nejsou konstrukce kolidující s wikikódem; typicky se používá právě v případě ukázky wikikódu („tučné písmo se dělá '''takto'''“). Třeba ve zmíněném příkladu být nemusí: foo.py. --Mormegil 21. 8. 2015, 20:39 (CEST)

24. 8. 2015, 15:02 (CEST)

Mobilní aplikace

Poslední dobou mám dojem, že vývojáři mobilní aplikace (pro Android) nechtějí, aby uživatelé Wikipedii editovali. Těch chyb a znepříjemnění je poslední dobou čím dál, tím víc. Ta nejvážnější je tam již přes měsíc: edituji, dám náhled, chci si zkontrolovat wikilinky, kliknu na nějaký, dostanu se na příslušnou stránku, dám zpět, dříve jsem se dostal zpět na náhled - nyní na editovanou stránku => editace je v ztracena... B.mertlik (diskuse) 24. 8. 2015, 22:49 (CEST)

Sice vás poslali sem, nicméně já bych vás poslal sdělit to přímo vývojářům. Matěj Suchánek (diskuse) 25. 8. 2015, 08:35 (CEST)
Rád bych, však nevládnu dostatečně jazyku anglickému. :-( B.mertlik (diskuse) 25. 8. 2015, 22:21 (CEST)

Kontrola vložení infoboxů

Zdravím do pléna technicky zkušenějších přispěvatelů Wikipedie. Obracím se s prosbou a otázkou, zda existuje (téměř jistě ano) stránka, aplikace, co by "proskenovala" hesla wikipedie a vytřídila taková hesla, ve kterých jsou vloženy 2 infoboxy - konkrétně se mi jedná o {{Infobox - světové dědictví}} a {{Infobox - sídlo světa}}. Např heslo Levoča v této podobě. Díky za případnou reakci. --Unpocoloco (diskuse) 25. 8. 2015, 15:21 (CEST)

Existuje externí nástroj CatScan 2. Na Quarry se teď pokouším sepsat dotaz pro všechny infoboxy. Matěj Suchánek (diskuse) 25. 8. 2015, 15:42 (CEST)
To je ono, díky. :-) --Unpocoloco (diskuse) 25. 8. 2015, 16:06 (CEST)

31. 8. 2015, 23:36 (CEST)

Velikost písma

Nějak se mi stalo, že na cs.wikipedii se mi změnila (zvětšila) velikost písma (týká se i editačního okna). Na "problém" nemá vliv přihlášení/odhlášení a týká se výhradně stránek české Wikipedie (netýká se jiných stránek ani cizích Wiki). Víte někdo, co se mohlo stát, a co se s tím dá dělat? --Vachovec1 (diskuse) 1. 9. 2015, 12:33 (CEST)

Prostě změna velikosti písma v prohlížeči? Zkuste Ctrl+0, případně podržet Ctrl a točit kolečkem myši. --Mormegil 1. 9. 2015, 13:35 (CEST)
Zkuste (dle systému) zmáčknout Ctrl + 0. To by mělo resetovat nastavení velikosti písma u konkrétního webu. Tj. to vídm stejně jako Mormegil. (s EK)--frettie.net (diskuse) 1. 9. 2015, 13:37 (CEST)
Díky. To Ctrl+0 zafungovalo výborně. --Vachovec1 (diskuse) 1. 9. 2015, 17:36 (CEST)

Výpadky Commons

Stává se mi v poslední době často, že se přestanou do článků načítat obrázky. Během pár minut to obvykle zase začne fungovat. Setkáváte se s podobným problémem ? --Jowe (diskuse) 2. 9. 2015, 13:30 (CEST)

Výjimečně se mi to stává pořád. Poslední asi týden je to však častější. --Packa (diskuse) 2. 9. 2015, 13:39 (CEST)
Ne.--Juandev (diskuse) 2. 9. 2015, 14:24 (CEST)
Jsem na tom stejně, Jowe. --Marek Koudelka (diskuse) 2. 9. 2015, 14:25 (CEST)

7. 9. 2015, 19:29 (CEST)

Šablona Vlajka a název pro nové země

Novorusko (DLR,LLR): Nějak se to celé změnilo a zjistil sem že neumím doplnit tuto šablonu aby fungovala pro nové (de facto) státy na východní Ukrajině. Prosím o pomoc aby se správně zobrazovaly v ib hesla: Makijivka Mircea (diskuse) 7. 9. 2015, 11:49 (CEST)

HotovoHotovo Hotovo. --Mormegil 7. 9. 2015, 17:08 (CEST)
Díky, je pro to nějaký návod?, abych to třeba příště zařadil sám, určitě zase na něco takového narazím. Mircea (diskuse) 8. 9. 2015, 11:10 (CEST)
Nejen, že není nijak moc návod, ale ani si nejsem jist, jestli se nějak úplně rozhodlo, jestli nechceme přejít na nějaký úplně jiný systém. Každopádně viz Kategorie:Data států (např. Šablona:Data státu/Doněcká lidová republika). --Mormegil 8. 9. 2015, 12:30 (CEST)
Díky, už sem to vyzkoušel na Švédsko-norské unii a funguje to. Mircea (diskuse) 22. 9. 2015, 10:53 (CEST)

14. 9. 2015, 18:17 (CEST)

Chybová hláška parsoidserver-http: HTTP 400

Zdravím. Tato chybová hláška při ukládání změn se řešila už na Potřebuji pomoc. Stále není opraveno? Já problém nemám, ale mailem mám potvrzeno trvání chyby.--Zdenekk2 (diskuse) 20. 9. 2015, 20:26 (CEST)

Odkazy: WP:Potřebuji pomoc, Phabricator. --20. 9. 2015, 20:44 (CEST), Utar (diskuse)

21. 9. 2015, 20:29 (CEST)

Citace monografie – počet svazků

Zdravím, už jsem položil dotaz v diskuzi u šablony, ale přesto se raději obracím i sem. Proč se nezobrazuje počet svazků? --Valdemar (diskuse) 22. 9. 2015, 15:38 (CEST)

opět zmizely ikonky editačního panelu

přátelé, už poněkolikáté za poslední roky se mi stalo to, že zmizely ikonky editačního panelu. Tedy, rozkliknu editaci článku, ale nahoře se neobjeví ikonky, jen prázdný rámeček, ve kterém jen při nájezdu kurzoru vidím popup text, na kterém tlačítku vlastně stojím... V minulosti jsem to řešil i díky radě o zkušenějších editorů vymazáním cache, nebo vyřazením wikipedia.org z kompatibilního zobrazení, ale ani jedna metoda nyní nezabírá. Může to prosím někdo prošetřit, zejména jestli to nesouvisí s novou verzí mediawiki. Požívám IE8, vektorové zobrazení, díky, --Davcza (diskuse) 24. 9. 2015, 17:29 (CEST)

Poslední dobou mi mizí i ve FF a Chrome, ale říkám si, jestli to není problém na mé straně.--Juandev (diskuse) 26. 9. 2015, 08:14 (CEST)

TableData v dokumentaci

Když jsou TD v dokumentaci tak se přenáší do šablony samotné? V šablony {{Infobox - chráněné území}}, jsem se pokoušel posunout pořádí parametrů jak v dokumentaci, tak potom v šabloně a nic se totiž nestalo.--Juandev (diskuse) 26. 9. 2015, 08:14 (CEST)

28. 9. 2015, 17:15 (CEST)

Hovercards a LocMapy

Šlo by zařídit, aby "hovercards" (vyskakovací kartičky z betaverze) netahaly jako obrázek podkladovou mapu ze šablony {{LocMap}}? Viz například článek Bicaron. Nic jiného než podkladová mapa LocMapy k dispozici není, takže "hovercard" si vytáhne právě tu. Ovšem další parametry už samozřejmě ne, takže na "hovercard" je vidět slepá mapa, což je samozřejmě k ničemu. Lépe by bylo v tomto případě nic nezobrazovat. --Vachovec1 (diskuse) --Vachovec1 (diskuse) 3. 10. 2015, 00:04 (CEST)

phab:T92535--Vojtěch Dostál (diskuse) 3. 10. 2015, 13:09 (CEST)
Aha, to je přesně ono. Takže si budeme muset počkat, než se k tomu developeři dostanou. --Vachovec1 (diskuse) 3. 10. 2015, 13:32 (CEST)

Šablona:Infobox fotbalový trenér

Může někdo fixnout šablonu Šablona:Infobox fotbalový trenér, konkrétně dělá problém zalamování názvů klubů (potom nesedí datace k jednotlivým štacím), zkrátka rozšířit v ní prostor pro delší název klubu (příkladů se špatným zalomením je spousta - Dušan Uhrin (1967), František Straka, Leoš Kalvoda, Zdeněk Procházka, ...). Zkoušel jsem do toho vrtat, ale výsledek žádný. V minulosti se zobrazovaly údaje správně.--Chalim Kenabru (diskuse) 3. 10. 2015, 15:30 (CEST)

+ Šablona:Infobox - fotbalista (viz Kamil Vacek).--Chalim Kenabru (diskuse) 3. 10. 2015, 15:36 (CEST)

Nastavil jsem šířku 350px, totéž pro {{Infobox - fotbalista}} (byl tam stejný problém). Kdyžtak to ještě zvětšete (netuším jaká byla šířka původně). Nic jiného se dělat nedá, bylo by nutno překopat celý infobox. @Matěj Suchánek: Důsledek dnešních změn v CSS? --Vachovec1 (diskuse) 3. 10. 2015, 15:46 (CEST)
Možná, změny v CSS vynutily pro všechny infoboxy společnou základní (pro každý infobox nastavitelnou) šířku width: 270px, přičemž tyto infoboxy neměly žádnou, takže to bylo otázkou času. Upevnění šířky problém vyřeší navždy, díky. Matěj Suchánek (diskuse) 3. 10. 2015, 15:53 (CEST)
U fotbalových článků ne tak zcela, dřív se šablony přizpůsobovaly délce nejdelšího názvu, zatímco teď tu bude napevno daná šířka. Někde je potřeba dostatečná šířka (Michal Bárta (fotbalista), Michal Rakovan, Tomáš Sedláček (fotbalista), František Straka...), aby se název nezalamoval, jinde zase bude šablona zbytečně velká (Fabian Schär, Róbert Matejov, Marián Černický, Elsad Zverotić,...) - a těch bude většina. Za druhé nefunguje parametr style=vertical-align:0;, který zarovnával názvy do řádku, což je krásně vidět na článku František Straka - poslední klub Slovan Bratislava je mimo rok 2014. Co s touhle botou? Hesel, která používají tyto šablony jsou tisíce, roztáhlé šablony budou nevkusné. Mít napevno danou šířku (ať už je jakákoli) u těchto hesel je změna k horšímu.--Chalim Kenabru (diskuse) 3. 10. 2015, 16:50 (CEST)
Není jednodušší místo šablony {{Infobox fotbalový trenér}} použít šablonu {{Infobox - fotbalista}}? Ta má také kolonky pro trenérskou činnost popisovaného hráče, ne? --Jan Polák (diskuse) 3. 10. 2015, 17:25 (CEST)
@Chalim Kenabru: U reprezentace jsem nastavil nezalamování mezer a vyšší řádky kvůli vlajkám. Je to tak lepší? Měl bych k infoboxu ještě nějaké návrhy, mohli bychom pokračovat třeba v jeho diskusi? Matěj Suchánek (diskuse) 3. 10. 2015, 17:34 (CEST)
@Jan Polák: Ano, má, já ji pro tento účel používám, je propracovanější než ta trenérská.
@Matěj Suchánek: Dobře, pokračujme tam.--Chalim Kenabru (diskuse) 3. 10. 2015, 17:40 (CEST)

5. 10. 2015, 20:32 (CEST)

Vyskakovací reference

Ahoj, moc rád bych viděl i na české Wikipedii „vyskakovací reference“, tj. reference, které se zobrazí v bublině po najetí myší na příslušné „čísílko“ uprostřed textu. Přijde mi to velice praktické a je podle mne škoda, že na anglické Wikipedii už dotyčné rozšíření víc než tři roky oficiálně provozuje, dokonce přednastaveně zapnuté. Brání něco tomu, abychom si ho rozjeli i my zde? Funkce je popsána na mediawikiwiki:Reference Tooltips, příslušné kódy jsou odkazované z en:User talk:Yair rand/ReferenceTooltips nebo je lze získat zkopírováním udělátka ReferenceTooltips z anglické Wikipedie (o to by pak asi musel být požádán některý správce). Měli byste o tuto funkci zájem, brání její instalaci něco? --Blahma (diskuse) 7. 10. 2015, 15:18 (CEST)

Podporuji, stejně jako už v některé z předchozích diskusí na toto téma, resp. o závěrečných sekcích obecně. Toto vnímám jako jednoznačně užitečné rozšíření. --Bazi (diskuse) 7. 10. 2015, 15:39 (CEST)
To byl vždy můj sen. A kdyby to šlo i pro poznámky pomocí šablony tag:ref obsahující reference (bublina k bublině?), bylo by to úplně skvělé. Také bych uvítal na enwiki fungující automatické sloupcování referencí podle šířky okna. Petr Karel (diskuse) 7. 10. 2015, 17:19 (CEST)
+1 --Kacir 7. 10. 2015, 17:24 (CEST)
+1 --Vojtěch Dostál (diskuse) 7. 10. 2015, 18:04 (CEST)
Bylo by to šikovné.--Jann (diskuse) 7. 10. 2015, 18:57 (CEST)
Přidávám se k podpoře. --Jan KovářBK (diskuse) 7. 10. 2015, 19:01 (CEST)
Také pro. --Valdemar (diskuse) 7. 10. 2015, 20:20 (CEST)
Jsem pro. Česká Wikipedie by měla začít využívat i jiné moderní prvky, které jsou již běžně využívané na jiných verzích. --Jowe (diskuse) 7. 10. 2015, 22:21 (CEST)
Zrovna jsem na to dneska myslel. Rozhodně pro. --Silesianus (diskuse) 8. 10. 2015, 11:01 (CEST)

Na Wikislovníku to už nějakou dobu funguje a myslím, že i líp než na té en.wp. Viz např. toto heslo. --Auvajs (diskuse) 8. 10. 2015, 07:42 (CEST)

Dal bych přednost výrazněji ohraničené bublině jako na enwiki. Na wikislovníku se bublina dost ztrácí v textu. Petr Karel (diskuse) 8. 10. 2015, 07:52 (CEST)
To už je jen otázka, jak to nastylovat. JAn (diskuse) 8. 10. 2015, 11:00 (CEST)
Díky za upozornění, takže směr máme dobrý a je to už i zčásti v českém prostředí odzkoušeno, nicméně si taky nemyslím, že by kód na Wikislovníku byl lepší. Ta wikislovníková bublina po odjetí z čísílka velice rychle mizí, což znesnadňuje až znemožňuje klikání na odkazy v ní – a velká část referencí obsahuje externí odkazy. Schválně si zkuste v tom ukázkovém hesle najet na referenci č. 11 a prokliknout se z bubliny na ISBN. I v tomto směru se systém použitý na enwiki chová líp (vyzkoušejte si tam na náhodném článku). Rovněž bez informace o původu kódu běžícího na Wikislovníku se přikláním spíše k řešení již používanému a zjevně i aktivně udržovanému na enwiki. --Blahma (diskuse) 8. 10. 2015, 12:50 (CEST)

Máme-li konsensus, potřebujeme teď ještě správce, který by udělátko nainstaloval. Já bych se do toho klidně pustil a asi bych to i zvládl, ale nejsem správce. Hlásí se tedy někdo? --Blahma (diskuse) 8. 10. 2015, 12:50 (CEST)

Když mě nainstruuješ (jestli to je složitější, tak třeba po Skypu nebo mailem), tak klidně. Dnes mám čas. --Vojtěch Dostál (diskuse) 8. 10. 2015, 13:09 (CEST)

@Vojtěch Dostál:Připravil jsem anglické skripty pro použití na české Wikipedii. Zde je návod pro správce, který se instalace chce chopit:

  1. Přesuň (prosím bez zachování přesměrování) následující stránky z "Wikipedista:Blahma/Mediawiki:XXX" do "Mediawiki:XXX" (pozor, "Mediawiki" je názvový prostor, který se při přesunování vybírá z nabídky; text "Mediawiki:" nesmí zůstat součástí samotného názvu stránky, jinak se ve výsledku tento text zdvojí!). Jediným upravovatelem stránky v době přesunu bych měl být já (toto je vhodné z důvodu bezpečnosti bezprostředně před přesunem a po něm zkontrolovat):
    1. Wikipedista:Blahma/MediaWiki:Gadget-ReferenceTooltips.js
    2. Wikipedista:Blahma/MediaWiki:Gadget-ReferenceTooltips.css
    3. Wikipedista:Blahma/MediaWiki:Gadget-ReferenceTooltips
  2. Doplň do Mediawiki:Gadgets-definition na konec sekce "interface-gadgets" následující řádek: ReferenceTooltips[ResourceLoader|default]|ReferenceTooltips.js|ReferenceTooltips.css

Tímto by mělo dojít k aktivaci udělátka pro všechny uživatele (kromě těch, kteří si ho vypnou v Nastavení). --Blahma (diskuse) 11. 10. 2015, 02:08 (CEST)

Zdá se, že to funguje. Jen drobný dotaz, velikost té „bubliny“ reference je pevně daná, nebo si to nějak můžu uživatelsky (tedy pouze pro sebe) zvětšit? Předem díky za radu. --Jan KovářBK (diskuse) 11. 10. 2015, 02:25 (CEST)
Díky moc, taky mi to funguje. Veškerá nastavení jsou dostupná v bublině pod ozubeným kolečkem. Pokud by byla shoda, lze všem upravit např. barvy, okraje nebo velikost písma; individuálně to ale udělátko neumí. Sice na anglické probíhá asi i nějaký vývoj, ale raději bych byl, kdybychom se kódem od nich nerozdělili, aby byly snadné případné budoucí aktualizace podle původních autorů. Snad jsem tedy zodpověděl dotaz, pokud směřoval na velikost písma či volného prostoru; obecně si samozřejmě prostor bublina zabere vždy takový, jaký pro zobrazení příslušné reference potřebuje. --Blahma (diskuse) 11. 10. 2015, 02:48 (CEST)
Napadlo mne následně, že každý si samozřejmě může chování udělátka upravit vlastním kusem CSS-kódu. Konkrétně pro zvětšení velikosti písma vyskakovacích referencí na dvojnásobek stačí udělat stejnou změnu, jakou jsem právě vyzkoušel v této editaci (a údaj "200%" si lze upravit podle potřeby). Měnit je samozřejmě potřeba svůj vlastní uživatelský CSS-kód na příslušné Wikipedii – pro přihlášené zde se lze k němu dostat přes tento speciální odkaz: Speciální:MyPage/common.css. Doporučuji Honzovi Kovářovi vyzkoušet a prosím o zpětnou vazbu. --Blahma (diskuse) 11. 10. 2015, 13:38 (CEST)
Vyzkoušeno dle návodu, funguje perfektně. Děkuji. --Jan KovářBK (diskuse) 11. 10. 2015, 13:44 (CEST)
Reference vyskakují. Má to ale opravdu fungovat tak, že když už někde na obrazovce je daná reference zobrazena (pod nadpisem Reference), po najetí myší na místo použití této reference u něj reference nevyskočí, místo toho se dá už ta zobrazená do rámečku? Smysl to určitý dává, jen si nepamatuji, že by tohle chování už někdo zmiňoval. --11. 10. 2015, 10:50 (CEST), Utar (diskuse)
Taky jsem si tohoto chování posléze všimnul a předpokládám, že je to tak úmyslně – svým způsobem reference taky „povyskočí“, ovšem na svém místě – což u krátkého článku, který se vejde na jednu obrazovku, je možná i lepší, protože tak se ukáže v kontextu dalších, třeba souvisejících referencí, a je přitom pořád splněn předpoklad, že pro přečtení textu reference není třeba stránku nijak rolovat. --Blahma (diskuse) 11. 10. 2015, 13:09 (CEST)

Autoritní data a infoboxy roboticky

Ráda bych se technicky zdatnějších zeptala, zda by bylo proveditelné přidat pomocí robotů šablonu Autoritní data do všech článků, pro které existují autoritní záznamy, a dále základní infobox do článků, kde žádný není. Děkuji za informaci, --Ivannah (diskuse) 8. 10. 2015, 16:31 (CEST)

Autoritní data přidává User:KasparBot. JAn (diskuse) 8. 10. 2015, 22:15 (CEST)
Žádosti o pomoc botovodičů lze vkládat přímo na Wikipedie:Bot/Žádosti o provedení práce. Více o KasparBotu je na Metě. --9. 10. 2015, 21:56 (CEST), Utar (diskuse)

Reference na novém řádku

Všiml jsem si, že některé reference za větou se objeví až na druhém řádku. Co s tím? Je to lokální problém? Nebo celé MediaWiki. Viz Wikipedista:Dominikmatus/Pískoviště#Budova školy --Dominik Matus  diskusepříspěvky 9. 10. 2015, 15:42 (CEST)

Mě se to zobrazuje normálně. --Valdemar (diskuse) 9. 10. 2015, 15:48 (CEST)
Asi záleží na konkrétním rozlišení. Já mám 1366x768 --Dominik Matus  diskusepříspěvky 9. 10. 2015, 16:53 (CEST)
@Dominikmatus: Jako že věta má končit na konci řádku a za tečkou je reference, ale řádek končí tečkou a daný odkaz referenci se zobrazí až na začátku dalšího řádku? Pokud je mezi tagem ref a interpunkcí mezera, prohlížeč tam klidně může vrazit zalomení řádku; pokud není měl by odlomit na další řádek celé předcházející slovo. --9. 10. 2015, 22:00 (CEST), Utar (diskuse)
Mezera tam právě není. Koukněte do kódu. Viz screenshot. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 9. 10. 2015, 23:28 (CEST)
Přidáváním a ubíráním teček jsem posunul slovo Výhon s referencí na konec řádku. Když přidám další tečku, Výhon i reference se zobrazí na další řádce. Spíše než na samotnou velikost obrazovky a rozlišení bych to tak tipnul na nastavení prohlížeče. Mám Firefox. --9. 10. 2015, 23:56 (CEST), Utar (diskuse)
Ano, Firefox 41 zachází se skupinami „slovo.[1]“ i „slovo[1]“ jako s celkem, ale IE 8 zalamuje referenci na nový řádek.--Jann (diskuse) 10. 10. 2015, 13:58 (CEST)

12. 10. 2015, 18:28 (CEST)

Šablona:Clear

Kolega Dvorapa položil dotaz ohledně sjednocení používaných kódů na šablonu {{clear}} na Diskuse k nápovědě:Obrázky. --Matěj Orlický (diskuse) 13. 10. 2015, 19:04 (CEST)

Wikipedie:Chybějící stránky

Ahoj, při zakládání Wikipedie:Chybějící stránky/Or na mne vyskočilo upozornění Varování: Tato stránka obsahuje příliš mnoho volání výkonnostně náročných funkcí syntaktického analyzátoru. Povolený limit je 500, v současné chvíli však zde je 2 863 volání. Napadá někoho, jak změnit zápis řádku tak, aby byl výsledek podobný a přitom méně výpočetně náročný? Aktuálně se myslím všude používá {{Stránka|XXX|<li>|</li>}}, kde XXX je název odkazovaného článku. --14. 10. 2015, 10:53 (CEST), Utar (diskuse)

Myslím, že by klidně stačilo # [[XXX]], ušetřilo by se i na velikosti stránky. --Jowe (diskuse) 14. 10. 2015, 12:22 (CEST)
Pointa je asi v tom, že krom zobrazení odkazu na seznam Odkazuje na XXX se tento původní řádek dokáže skrýt, když je článek založen, a tím přepočítat pořadí/počet nezpracovaných řádků. Pokud by stačilo, že zmodrá (zrůžoví či zezelená, pro přesměrování respektive rozcestníky), stačil by opravdu jen ten tvůj jednoduchý zápis. Asi je stejně, zvlášť pro větší seznamy, jednodušší je přegenerovat znovu než jen ručně odebírat skryté/modré řádky. --14. 10. 2015, 13:11 (CEST), Utar (diskuse)
Ale ono to tak, jak popisuješ, stejně nefunguje nebo to funguje jen částečně. Viz Wikipedie:Chybějící stránky/Ma a množství modrých neskrytých odkazů v seznamu. --Jowe (diskuse) 14. 10. 2015, 13:25 (CEST)
Ano, právě proto, že „Tato stránka obsahuje příliš mnoho volání výkonnostně náročných funkcí syntaktického analyzátoru.“ Jinak souhlas, modré odkazy si může každý odfiltrovat v hlavě, resp. by se měly odebrat vždy při aktualizaci, ne dělat tisíce databázových dotazů při každém parsování stránky. --Mormegil 14. 10. 2015, 13:58 (CEST)
@Jowe: Jo, vidím. Pak tedy můžeme zjednodušit. Koukni na Wikipedie:Chybějící stránky/Ol, tam jsem použil zatím nejnovější verzi dotazu.
@Mormegil: Díky za vysvětlení, proč ty modré nezmizely. --14. 10. 2015, 14:08 (CEST), Utar (diskuse)
Je to popsáno tady: mw:Help:Extension:ParserFunctions#ifexist_limits. Stejně jako tam píšou, i mne napadlo využít CSS, ale to by se muselo zasáhnout do lokálního CSS-souboru celé této wiki nebo možná spíše dokonce JS.
CSS-řešení je omezeno tím, že nelze mít pravidlo pro li obsahující a.new. Nejbližší přiblížení je toto pravidlo:
li.hideif1stnotnew a:first-of-type:not(.new), li.hideif1stnotnew a:not(.new) ~ * {display: none}
Pokud si ho přidáš do stylů (klidně zatím svých uživatelských) a volání šablony upravíš takto…:
{{Stránka|1=Orșova|2=<li class="hideif1stnotnew">|3=</li>}}
{{Stránka|1=Orkán|2=<li class="hideif1stnotnew">|3=</li>}}
… pak se u existující stránky sice stále zobrazí číslovaná položka seznamu, ale jejím jediným obsahem bude pomlčka (oba odkazy se skryly).
JS-řešení využívá JQuery a dovede skrýt celou položku seznamu (způsob volání šablony je stejný jako výše):
$($(".hideif1stnotnew a:first-of-type():not(.new)").parents('.hideif1stnotnew').css('display','none'))
Toto řešení má tu výhodu, že skryje celý element, který má nastavenu příslušnou třídu, jestliže první odkaz uvnitř něj není červený. Lze nicméně čekat, že se zavolá o něco později, a také to znamená větší zátěž při každičkém zobrazení každičké stránky na Wikipedii (byť na straně uživatele, takže výkon serverů to nemůže ohrozit). Pokud ti to správci schválí, můžeš to začít používat (a pokud to nebude fungovat nebo se to časem z nějakého důvodu zase vypne, nevznikne žádná chyba, prostě jen bude platit stav jako teď), ale vzhledem k velké specifičnosti použití (prakticky jenom a pouze Wikipedie:Chybějící stránky) bych skoro sám byl proti takovému schválení. To už spíš navrhuju udělat na tools.wmflabs.org robota, který ve vhodném intervalu příslušný dotaz pravidelně spouští a seznamy aktualizuje kompletně sám (něco jako dělá BlahmaBot s nyní zrovna nefunkčním seznamem Wikipedie:WikiProjekt Česko-slovenská Wikipedie/Chybějící články a vícero obdobnými). Tak to pak máš i úplně bez práce, bez náchylnosti na lidskou chybu, jak často si budeš přát a navíc i s historií změn (ačkoliv je pochybné, nakolik ta je u takovéhoto seznamu žádoucí – skoro bych byl i proto, aby takovéto seznamy nebyly vůbec ukládány přímo na Wikipedii – když už, tak jen jako speciální stránky, tj. přímo funkce softwaru MediaWiki – a aby se jen odkazovalo na nástroje, které by je zobrazovaly, a to klidně i v reálném čase, s možností stažení ve vhodném formátu apod.). Co si z tohoto všeho vyvodíš? --Blahma (diskuse) 14. 10. 2015, 14:27 (CEST)
Souhlasím, že je nesmysl ukládat to sem, i proto bych nezaváděl žádné složitosti jenom kvůli těmhle podivným stránkám. Já bych navrhoval na Tool Labs vyrobit nástroj, který třeba jednou denně vyrobí aktuální výpis, který si tam kdokoli bude moci prohlédnout. Spíše jsou mi záhadou drobné rozdíly mezi Wikipedie:Chybějící stránky, Wikipedie:Nejžádanější články, Speciální:Chybějící stránky, potažmo k čemu vůbec může někomu být konkrétně Wikipedie:Chybějící stránky (to jako fakt někdo ručně prochází abecední seznamy?). Ty historické seznamy bych ve finále smazal úplně. --Mormegil 14. 10. 2015, 22:29 (CEST)
Wikipedie:Chybějící stránky mohou posloužit k odhalení chyby v odkazech. Viz třeba [119], čímž ale neříkám, že by to nebylo lepší nahradit nějakým automatickým výpisem. --Jowe (diskuse) 14. 10. 2015, 22:42 (CEST)

Čo sa týka správy zoznamov stránok, existuje nedávny Magnusov tool PagePile (+ blog post), ktorý je práve pokusom o efektívnu centralizáciu ukladania účelových zoznamov stránok z jednotlivých projektov. Každý zoznam má jednoznačné ID, dá sa linkovať, prehliadať, exportovať, použiť ho ako vstup pre tooly, ktoré to podporujú. Zoznamy sa dajú filtrovať, kombinovať množinovými op., atď. --Teslaton (diskuse) 15. 10. 2015, 08:25 (CEST)

Formát položky číslovaného seznamu

Je možné nějak změnit formát výstupu číslovaného seznamu tak, aby neobsahoval tečku, ale jiný znak? Např. §925 občanského zákoníku:

§ 925
(1) Vyžaduje-li to zájem na řádné výchově dítěte, a neučiní-li tak orgán sociálně-právní ochrany dětí, může soud
a) napomenout vhodným způsobem dítě, rodiče, osobu, do jejíž péče bylo dítě svěřeno, popřípadě toho, kdo narušuje řádnou péči o dítě,
b) stanovit nad dítětem dohled a provádět jej za součinnosti školy, orgánu sociálně-právní ochrany dětí, popřípadě dalších institucí a osob, které působí zejména v místě bydliště nebo pracoviště dítěte, nebo
c) uložit dítěti nebo rodičům omezení bránící škodlivým vlivům na jeho výchovu, zejména zákazem určitých činností.
(2) Soud sleduje, zda je dodržováno výchovné opatření, o kterém rozhodl, a hodnotí jeho účinnost zpravidla v součinnosti s orgánem sociálně-právní ochrany dětí, popřípadě dalšími osobami.

Asi by to bylo záhodno napsat nějak takhle:

# Vyžaduje-li (...) může soud
## napomenout (...)
## stanovit (...)
## uložit (...)
# Soud sleduje (...)

Už jsem zjistil, že je možné nastavit formát číslování pomocí parametru list-style-type, takže např. list-style-type:lower-alpha změní číslo v písmeno, ale stále tam zůstává ta tečka (výsledek je třeba „a.“). A co změnit tu tečku v závorku nebo to celé ozávorkovat jako v odst. 1 a 2 příkladu? Moc díky za odpověď (odpovědi). --Auvajs (diskuse) 11. 10. 2015, 14:41 (CEST)

Napsal jsem ten dotaz moc nesrozumitelně, že ho nikdo nepochopil, a nebo je to věc, kterou tu nikdo neumí řešit? --Auvajs (diskuse) 17. 10. 2015, 20:58 (CEST)

CSS asi nic takového neumí, nedokážu posoudit, jestli by něco nevyřešil JavaScript. Leda nějaká skrytá tabulka + složitější šablona/modul (ale nevím, jestli se vyplatí trávit tím čas). Matěj Suchánek (diskuse) 17. 10. 2015, 21:14 (CEST)
CSS skoro vůbec neumím, ale prý se to dá nějak dělat přes pseudo elementy. --Auvajs (diskuse) 18. 10. 2015, 06:11 (CEST)
Možná, ale nevím, jak bych automaticky navyšoval čísla. Matěj Suchánek (diskuse) 18. 10. 2015, 09:47 (CEST)
Šlo by to zrejme riešiť kombináciou CSS 2.1 generovaného obsahu (vrátane countrov), tu je podobný príklad pre zoznamy: [120]. Zaváňa to ale už tak trochu metaprogramovaním cez CSS, muselo by sa to doplniť do globálnych štýlov, musel by sa riešiť fallback pre prehliadače, ktoré to nepodporujú, atď., je otázne, či to stojí za to. Osobne by som tie paragraf/odsek/písmeno štruktúry bez rozpakov čísloval tým, čo je štandardne k dispozícii, tzn.: OL+list-style-type. --Teslaton (diskuse) 18. 10. 2015, 10:25 (CEST)
Tak ne že neumí, to já neumím hledat. Díky za tip! Matěj Suchánek (diskuse) 18. 10. 2015, 18:05 (CEST)
CSS umí leccos. Něco podobného jsem připravoval pro Wikizdroje, ale nebyl o to zájem, takže to mám pouze ve svém uživatelském stylopisu. Máte-li zájem, zkopíruji to do Vašeho stylopisu a můžete si to prohlédnout třeba na s:Ústava České republiky nebo s:Zákon o krajích (129/2000).--Shlomo (diskuse) 18. 10. 2015, 15:19 (CEST)
Díky. Nevím ovšem, zda vám půjde můj stylopis editovat, když nejste správce, a já sám si ho na Wikizdrojích editovat nemůžu, když mě tam pan -jkb- nesmyslně zabanoval. --Auvajs (diskuse) 21. 10. 2015, 22:17 (CEST)
Aha, nejde. To jsem nevěděl. Nicméně ještě ho vlastně můžete vyzkoušet pomocí globálního stylopisu na metě. Případně si ho tam i doladit k obrazu svému ;) --Shlomo (diskuse) 22. 10. 2015, 07:43 (CEST)
@Auvajs: nevím, jestli dobře rozumím tomu co se chce. Podle požadavku, by tam ale vůbec neměl jít číslovanný seznam, ale něco co odpovídá HTMLovskému definition list. Jedná se o paragraf a ten je definován různými body. Na en je to v Nápovědě vysvětleno. Jednotlivé body se tam dají dát textem.--Juandev (diskuse) 30. 10. 2015, 23:10 (CET)

kategorie při nahrávání obrázků na commons

Chtěl jsem se zeptat, zda Vám funguje při nahrávání obrázků na commons přidávání nových kategorií. Mě se nabídnou pouze stávající kategorie, pokud však kategorie neexistuje tak když napíšu její název tak mi nezůstane v okénku kategorií a nemohu ji tedy založit --Petr1888 (diskuse) 15. 10. 2015, 16:42 (CEST)

Mluvíme o UploadWizard, nebo o čem?--Juandev (diskuse) 30. 10. 2015, 23:13 (CET)

Statistika návštěvnosti nefunguje od 12. října

Rád bych upozornil na to, že už od 12.10. nefunguje statistika návštěvnosti stránek v rámci jejich historie. Dá se s tím něco udělat? Už to bylo pod všeobecnou lípou, ale tady je to snad vhodnější. --Zbrnajsem (diskuse) 17. 10. 2015, 19:14 (CEST)

Osobně nevím, na koho se obrátit. Pod anglickou technickou lípou jsou dva dotazy, ale bez konkrétní odpovědi. Na druhou stranu: This is very much a beta service and may disappear or change at any time. – Jde o beta službu, která může kdykoliv zmizet nebo se změnit (nic s garantovanou stabilitou). Matěj Suchánek (diskuse) 18. 10. 2015, 18:02 (CEST)
Viz také https://lists.wikimedia.org/pipermail/analytics/2015-October/004425.html --AKlapper (WMF) (diskuse) 18. 10. 2015, 19:54 (CEST)

Dotaz je podaný tak, jako kdyby šlo o nefunkčnost nějaké funkce Wikipedie, ale ve skutečnosti jde vlastně jenom o soukromý (tj. dokonce ani na serverech WMF nehostovaný) web jednoho už zřejmě neaktivního wikipedisty – https://web.archive.org/web/20110923154537/http://stats.grok.se/. S jeho webem ale technicky nikdo z nás nic neudělá, leda tak mu napsat… Jak jsem právě vysvětlil v původním vlákně Pod lípou, na provoz Wikipedie ani surovou dostupnost těch čísel to vlastně žádný dopad nemá, ačkoliv přívětivost použití a rychlost dostupnosti to samozřejmě snižuje. --Blahma (diskuse) 19. 10. 2015, 19:17 (CEST)

Vždyť to funguje!? Takže už o nic nejde ne? --Dominik Matus  diskusepříspěvky 20. 10. 2015, 13:30 (CEST)
A nechybí tam náhodou data z tohoto týdne? Matěj Suchánek (diskuse) 20. 10. 2015, 13:54 (CEST)
Jak sem říkal, dočasný výpadek. Netřeba to dramatizovat.--Juandev (diskuse) 30. 10. 2015, 23:14 (CET)

DISPLAYTITLE

Nefunguje tu {{DISPLAYTITLE}}. Bylo by možné to zprovoznit? Např. na Wikislovníku to funguje. --Auvajs (diskuse) 18. 10. 2015, 06:14 (CEST)

Pokiaľ viem, funguje aj tu, námatkovo viď: • dBase, • C4H6O2, • H+/K+ ATPáza, • Peptidyl-prolyl cis-trans izomeráza. Ako parameter ale nemôže byť odovzdané čokoľvek, musí to byť mapovateľné (odstránením tagov a extra znakov, normalizáciou casingu) späť na prostý názov stránky, viď tu: "Under the present software configuration, only limited modifications can be made: the displayed title must still resolve to the true name of the page; i.e. if the displayed title is copied and pasted into a wikilink, the link should point to the original page.". Systematický výčet možných úprav sa dá nájsť tu.
A ak to snáď nejaký konkrétny fancy názov nepokrýva, dá sa to riešiť ešte úvodnými šablónami typu {{Název}}, {{Název se závorkou}}, {{Název s křížkem}}. --Teslaton (diskuse) 18. 10. 2015, 07:49 (CEST)
Aha. Zkoušel jsem to jen v náhledu a tam mi to nefungovalo (v náhledu nefungujou ani ty udané příklady). Na Wikislovníku to funguje i v náhledu a na zcela libovolný název. Přijde mi to lepší. --Auvajs (diskuse) 18. 10. 2015, 08:01 (CEST)
Mne sa zdá, že funguje aj v náhľade, akurát musí platiť vyššie uvedené, tzn. nedá sa to testovať na stránke s úplne iným názvom. Ak dám editovať trebárs stránku Test38 s obsahom {{DISPLAYTITLE:test<sub>38</sub>}}, zobrazí sa titulok "test38" korektne už v náhľade. --Teslaton (diskuse) 18. 10. 2015, 08:09 (CEST)
Mně ta první stránka v náhledě ukazuje „DBase“, nikoli dBase, třetí stránka „H+/K+ ATPáza“, poslední stránka „Peptidyl-prolyl cis-trans izomeráza“. Jinak nějak nevidím důvod, proč tu názvy článků omezovat, když technicky je možné nastavit libovolný název, viz konfigurace na jiných wiki. Alespoň pro uživatelské stránky bych umožnil nastavovat jakýkoli název. --Auvajs (diskuse) 19. 10. 2015, 05:08 (CEST)
„Na jiných wiki“ konkrétně znamená pouhých 14 veřejných wiki WMF (z těch několika stovek). Faktem je, že (z nějakého mně neznámého důvodu) mezi ně patří i český Wikislovník (jako jediná česká wiki a spolu s bengálským jeden ze dvou Wikislovníků, které to tak mají nastavené).
Ale jinak je důvod naprosto jednoduchý (a píše se i ve výše okopírované dokumentaci): Pokud do stránky foo napíšete {{DISPLAYTITLE:Bar}}, tak znemožníte lidem na ni odkazovat tím, že si zkopírují její nadpis. Takové chování je matoucí a pro mně je naprostou záhadou, k čemu by tak mohlo být užitečné. Okrajovým případem jsou situace, kdy název článku obsahuje znaky, které v názvu být nemohou. Ale i zde je asi lepší zobrazit nedokonalý název, takže je alespoň zřejmé, že se nemá odkazovat na C#, ale na C Sharp.
A opravdu se mi nechce věřit, že by to jenom vám nějak nefungovalo. Opravdu se bavíme o náhledu stránky dBase? Nezkoušíte to někde jinde? Nedíváte se na editaci místo náhledu?
--Mormegil 19. 10. 2015, 10:38 (CEST)
Máte pravdu, byla to editace místo náhledu. Tedy odvolávám to, že to nefunguje a omlouvám se.
Jak moc je to na ostatních wiki rozšířené jsem nezkoumal. Měl jsem za to, že to je na více projektech. Ten „neznámý důvod“ na Wikislovníku je asi ten, že si to tak přál Danny B.
Jinak nemožnost kopírování nadpisu by se snadno dala vyřešit přesměrováními. Nejvíce užitečné by to bylo pro uživatelské stránky. Jednak pro ty, co jsou v jiných abecedách (viděl jsem tu uživatelská jména v abdžadu apod.), pak pro více možností nastavení uživatelské stránky (aby např. nebylo nutné vždy zobrazovat Wikipedista:XYZ). --Auvajs (diskuse) 21. 10. 2015, 22:11 (CEST)

Převzato - podporuje české články

Zdravim. do {{Převzato}} jsem zavedl podporu pro prebirani i z ceskych clanku. Tedy FYI, dale viz tam. --Franta Oashi (diskuse) 18. 10. 2015, 21:13 (CEST)

Možná dobrý nápad, ale FYI Wikipedie:Diskuse o smazání/Šablona:Převzato. Matěj Suchánek (diskuse) 18. 10. 2015, 22:00 (CEST)

Nezobrazování obrázků

Zdravím, stává se mi v poslední době čím dál častěji, že se v článku nezobrazí obrázky. Máte někdo podobný problém ? --Jowe (diskuse) 19. 10. 2015, 13:16 (CEST)

Nemám. Stalo se mi na Commons, ale pomohlo znovunačtení stránky.--Juandev (diskuse) 19. 10. 2015, 13:27 (CEST)
Také si toho, Jowe, dnes všímám. Stává se mi to v případě, že do dané kategorie přesunu obrázky pomocí udělátka „Cat-a-lot“. Máš stejný postřeh? --Jan Polák (diskuse) 19. 10. 2015, 22:23 (CEST)
Jeden prípad, kedy sa to pri obrázkoch z Commonsu bežne stáva, je prvé zobrazenie náhľadu konkrétneho obrázku v nejakom konkrétnom rozlíšení (resp. teda prvé po invalidovaní keše dotyčného náhľadu). Ak pri dotaze zakešovaný náhľad v žiadanom rozlíšení neexistuje, nechá ho server synchrónne resamplovať z obr. v plnom rozlíšení. A keď je práve vyťaženejší a/alebo sú zdrojové obrázky veľké, chvíľu to trvá, takže z pohľadu návštevníka na práve načítanej stránke "chýbajú obrázky". Pri ďalších zobrazeniach stránky už je väčšinou všetko v poriadku, pretože náhľady sa medzičasom dogenerovali, zakešovali a sú k dispozícii bez zvýšenej latencie. --Teslaton (diskuse) 19. 10. 2015, 23:57 (CEST)

Zjistil jsem, že problém mám jen ve Firefoxu, v IE vše funguje normálně. Stává se mi to kdykoliv i na jiných jazykových verzích. Někdy se nenačte jen některý obrázek, někdy vůbec žádný. --Jowe (diskuse) 20. 10. 2015, 09:48 (CEST)

19. 10. 2015, 18:02 (CEST)

Proč se kategorie u šablon vkládají až na podstránku?

Proč se kategorie u šablon vkládají až na jejich dokumentační podstránku a ne dolů do noinclude tagu? Díky --Wesalius d|p 23. 10. 2015, 21:42 (CEST)

Třeba proto, aby se mohly snáz upravovat u těch šablon, které jsou zamčené proti úpravám. Kategorizace není funkční součástí šablony, takže proč by nemohla být součástí dokumentace, kam IMHO logicky náleží? --Bazi (diskuse) 23. 10. 2015, 21:45 (CEST)
Já se to nechystám rozporovat ani navrhovat ke změně atd., jen mě zajímá, proč tomu tak je. Vysvětlíte mi váš HO? Kategorizujeme šablonu a ne její podstránku, u článku také nedáváme šablonu na podstránku, protože do té kategorie patří článek a ne její podstránka. Jaký je rozdíl u šablony? --Wesalius d|p 23. 10. 2015, 21:49 (CEST)
Články především nemají podstránky s dokumentací, takže by bylo nesmyslné zakládat podstránku jen kvůli kategorizaci. Oproti tomu šablony podstránku mají. A to právě proto, aby se oddělila funkční stránka šablony od doprovodných informací. Ostatně i když vkládáme kategorie do podstránek, stejně je výsledkem toho kategorizace šablony, nikoli podstránky. --Bazi (diskuse) 23. 10. 2015, 22:05 (CEST)
Oddělení vlastního kódu šablony a doprovodných informací, jako je i kategorie, je pro mě uspokojující odpověď. Díky. --Wesalius d|p 23. 10. 2015, 22:16 (CEST)
Já ještě dodám Wikipedie:NOM. Pokud by se kategorie vkládaly přímo do kódu šablony, výrazně by to zvyšovalo pravděpodobnost vzniku neočekávaných odřádkování a mezer. --Vachovec1 (diskuse) 23. 10. 2015, 23:15 (CEST)

Commons, nejde psát

Poslední dobou - vlastně několik měsíců mám na Commons problém, že najednou nelze psát mezera. Musím stránku refreshnout a někdy uložit se špatným názvem kategorie, abych mohl zase psát. Zkoumal jsem to, jestli to je problém u mě nebo na straně MediaWiki. Zatím se mi jeví, že by to mohlo způsobovat udělátko Cat-a-lot, ale těžko se to testuje, protože po refreši už se to chová normálně. Máte někdo stejný problém? Nevíte jak se toho zbavit? - je to hrozně nepříjemné a zdržuje to v práci.--Juandev (diskuse) 26. 10. 2015, 09:29 (CET)

Nedaří se ti třeba změnit si Jazyková nastavení? Při editaci klikni na ozubené kolo vedle záložky Jazyky nalevo a zkontroluj sekci Vstup. Mně se třeba jednou za pár měsíců podaří přepnout se do arabštiny či čeho, píšu zprava doleva. --26. 10. 2015, 10:13 (CET), Utar (diskuse)
Nepotřebuju měnit jazyková nastavení.--Juandev (diskuse) 26. 10. 2015, 10:37 (CET)
Teda spíš udělátko "Slideshow".--Juandev (diskuse) 26. 10. 2015, 10:37 (CET)
Ještě přidávám odkaz na související diskusi: commons:Commons:Village pump/Archive/2015/10#Cannot type space a commons:User talk:Tuvalkin#Cannot type space.--Juandev (diskuse) 26. 10. 2015, 10:52 (CET)

26. 10. 2015, 19:04 (CET)

Školitelé – Python, TableData, šablony/wikiprogramování/Magic words

Hledám lidi, co by byli ochotní nám vysvětlit následující věci. Nemusíme jít nijak do hloubky, stačí podat základy a zodpovědět dotazy. Buďto online přes vieoconferencing, nebo osobně v Praze.

  1. provoz robota, programovací jazyk Python, ukázky jak nastavit robota na jednotlivé jednodušší úkoly
  2. TableData
  3. tvorba šablon, využívání Magic Words apod.

Díky.--Juandev (diskuse) 28. 10. 2015, 09:32 (CET)

K těm robotům, Juane, využil bys toto: Wikipedie:Wikikonference/2013/Jak na boty? --Jan Polák (diskuse) 28. 10. 2015, 10:26 (CET)
Ano, kouknu se na to. Primárně jde ale o uspořádání školení o to mít někoho, s kým můžeš interagovat.--Juandev (diskuse) 28. 10. 2015, 12:28 (CET)
@Juandev: nám[kdo?] --28. 10. 2015, 10:43 (CET), Utar (diskuse)
Jsme otevřené hnutí. Nám komukoliv.--Juandev (diskuse) 28. 10. 2015, 12:28 (CET)
K bodu 2: Zřejmě máš na mysli TemplateData? (Já tomuto všemu docela rozumím, ale bohužel mi teď nezbývá čas vázat se k poskytování takovýchto školení.) --Blahma (diskuse) 28. 10. 2015, 22:30 (CET)
Já asi taky, ale čas na to taky nemám. Možná bych ti prvně doporučil si o tom něco nastudovat. Python bez základů programování je dost k ničemu vysvětlovat. Naopak pro "běžný" provoz robota na základní úkoly (viz nápověda k PyWikiBot) není potřeba umět programovat - stejně to používá (tuším) Honza Dudík. Problém je (na Windows) Python rozchodit (aspoň to platilo, nevím, jak to je teď), ale to stejně nemá cnu, pokud ti daní nebudou mít rozchozenej Python - bez toho školení na tohle fakt nemá cenu. Plýtvat čas pro to, abych někomu instaloval python, to fakt jako ne-e. Ale rozhodně doporučuju prvně prostudovat nápovědu pro pywikibota.
Přiznám se, že moc dobře nechápu účel tohoto sdělení. Dovolím si tedy jen kontrovat. Mě třeba nepřipadá problém Python rozchodit, mě připadá problém, že není jasná nápověda. Problém Pythonu je, že neobsahuje jasné jednotky, tak jako třeba PHP či JavaScript. Obecná nápovědy PyWikiBota je pak k ničemu. Měli by tam být jasné ukázky typu, když změníš to, tak to bude dělat to protože. To mi třeba kolega Miraceti tady před lety tvrdil, jak je Python neuvěřitelně jednoduchej jazyk, ale není - pokud jseš z Wikipedie navyklej na tagování a na jasně definovaný jednotky. Takže já si z toho asi beru, že to dělat nechceš, když sis definoval dopředu spoustu problémů.--Juandev (diskuse) 30. 10. 2015, 23:34 (CET)
Python je poměrně začátečnicky přívětivý programovací jazyk. Samozřejmě, programovací jazyk je z hlediska intelektuální náročnosti o úroveň jinde než značkovací jazyk. Celý ten dotaz ve smyslu „naučte mne programovat“ je podle mne malinko nesoudný. Je samozřejmě fajn, když se wikipedisté při přispívání učí nové věci, ale neměli bychom zaměňovat cestu a cíl. Pokud se někdo chce naučit programovat, tak jsou lepší místa, kam se obrátit. Jsou celé vysokoškolské obory, kde se učí „programování“.
Pokud chce někdo přispívat do Wikipedie a schází mu nějaká konkrétní funkcionalita, kterou neumí napsat, tak ať přijde rovnou s tou, sepíše, proč bude užitečná, co zkoušel, jak se mu (ne)dařilo a případně požádá, zda by to s ním někdo byl ochoten konzultovat naživo - tu konkrétní věc, u které zdůvodní, jak by byla pro Wikipedii užitečná. Pokud to bude zjevně zajímavý a pro Wikipedii užitečný nápad a žadatel bude dávat najevo skutečný zájem a skutečnou vlastní snahu, pak šance, že se najde někdo znalý a ochotný ho průběžně popostrkávat, bude podle mého názoru slušná.--Tchoř (diskuse) 1. 11. 2015, 22:02 (CET)
Tak tak.--frettie.net (diskuse) 2. 11. 2015, 10:24 (CET)
TemplateData, jak píše Marek, nejsou snad až tak složitý - je to teď klikátko v prohlížeči, ne? Nebo co bys chtěl konkrétně "vědět"?
Tak nejde o to, jestli je to složitý nebo není. Jde o to, dle zájmu někomu poskytnout školení. Já bych to třeba udělal, ale teď jsem narazil na problém a říkám si, že asi tomu nerozumím. V šabloně {{Infobox - chráněné území v Česku}} se mi nedaří vložit "commonscat" a posunout za "popisek".--Juandev (diskuse) 30. 10. 2015, 23:34 (CET)
Nechápu.--frettie.net (diskuse) 2. 11. 2015, 10:24 (CET)
Tvorba šablon - zopakuju se, pro základní templaty není potřeba znát magicwords, pro složitější šablony je potřeba zkoušet a aspoň trošku tušit něco málo o programování a o tom, jak to asi může běžet.
A k čemu nám to je?--Juandev (diskuse) 30. 10. 2015, 23:34 (CET)
Abys to dokázal napsat a chápal, proč zrovna sem použít tohle a ne tohle.--frettie.net (diskuse) 2. 11. 2015, 10:24 (CET)
Tj. asi nní úplně jasný, pro koho to školení bude, jak ti "studenti" (kdo?) jsou pokročilí (znají wikiprostředí, jde o lidi, co používají mediawiki a používají jej na Wikipedii), co chtějí dokázat, umí s počítačema?--frettie.net (diskuse) 29. 10. 2015, 00:24 (CET)
Je to pro Wikipedisty - to už zodpovídá některé dotazy. Školení by mělo být pro začátečníky, to vyfiltruje zase některý lidi.
BTW, jak se na cs rozšířila LUA. Danny na ostatních projektech zdá se předělává do LUA, ale tady nějak nevím.--Juandev (diskuse) 30. 10. 2015, 23:34 (CET)
No, Wikipedista 1 a Wikipedista 2 může mít hodně odlišné představy o tom, co se naučí a taky může mít výrazně jiné znalosti - jeden třeba umí programovat v jazyce X a chce se neučit Python a druhý viděl programování jen ve filmu. Ani jeden z nich si z toho nic neodnese - protože pro jednoho nuda, pro druhého nejspíš náročné.--frettie.net (diskuse) 2. 11. 2015, 10:24 (CET)
Len poznámka na okraj: čo sa týka strojových úprav, dal by som šancu AWB. Pre začiatočníka je vhodnejší než skriptované boty, dá sa používať v interaktívnom (s vizuálnou kontrolou diffu pred uložením) aj dávkovom režime, má integrované nástroje na dotazovanie a správu kandidátskych zoznamov a v neposlednom rade – funkcionálne transformácie sa z neho dajú volať – cez shell integráciu (skript v ľubovolnom jazyku), .NET modul alebo C# snippet. Pri vhodnom návrhu sa dokonca dajú rovnaké moduly použiť cez AWB aj na headless serveri v tele prípadného autonómneho bota (s výhodou ich predchádzajúceho odladenia cez AWB). --Teslaton (diskuse) 29. 10. 2015, 09:17 (CET)
To neznám, ale nechť to někdo kdo rozumí tématu představí a vysvětlí. Prostě cíl je mít možnost udělat úpravu šablony, nebo vytvořit základní šablonu. Na to tu pokročilý Wikipedisté stále naráží a někteří na tom i končí.--Juandev (diskuse) 30. 10. 2015, 23:34 (CET)
Tak na šablony snad nepotřebuješ Python, ne? Stačí pouze v šablona {{Test}} navrhnout kód a vesele si zkoušet a zkoušet a zkoušet… Popřípadě něco najdeš v mém Pomocníkovi (část Programování šablon). --Jan Polák (diskuse) 31. 10. 2015, 10:12 (CET)

Zase zmizel editační panel!

I přes opravy uvedené výše editační panel stále mizí. Co s tím? Někdo by se na to měl podívat a konečně to opravit. --OJJ, Diskuse 29. 10. 2015, 10:14 (CET)

Který editační panel? Já znám 3. Nicméně pravděpodobně je to krátkodobá záležitost. Už se ví, že je způsobena na naší straně?--Juandev (diskuse) 30. 10. 2015, 23:37 (CET)

GeoHack

Již nějakou dobu nefunguje zobrazení místa na mapy.cz přes geohack. --Matěj Orlický (diskuse) 31. 10. 2015, 15:16 (CET)

Co přesně nefunguje? Kliknu na souřadnice, přejdu na Tool server, kliknu na Mapy.cz a vidím místo tam, kde má být. --YjM | dp 31. 10. 2015, 15:29 (CET)
Aha, nefunguje (nezobrazí se místo) jen v prohlížeči Safari. Možná od poslední aktualizace 14.10. --Matěj Orlický (diskuse) 31. 10. 2015, 16:33 (CET)

Poslední člen třídy .hlist a IE8

Již jsem to zmiňoval na diskusní stránce Common.css, ale nikdo se nevyjádřil. IE8 zobrazuje u posledního členu třídy .hlist tečku i přes to, že by neměl. Zdá se tedy, že kód v Common.css nebo IEFixes.js nejspíš nefunguje, jak by měl. Vidět to lze např. na stránce Portál:Chemie, kde dole u každého rámečku je horizontální seznam akcí, které lze u daného rámečku provést. Nešlo by aktualizovat oba soubory na nejnovější revizi podle mw:Snippets/Horizontal lists? Třeba by to pomohlo. --Dvorapa (diskuse) 1. 11. 2015, 14:08 (CET)

Pro ilustraci: IEFixes.js a některé třídy v Common.css mají za úkol opravovat nedostatky IE 8 při vytváření horizontálních seznamů. Správně by seznam měl vypadat takto:

<!-- flatlist je jen šalona dávající celému seznamu třídu ''.hlist'' -->
{{flatlist|
* položka
* položka 2
}}

Správné zobrazení:

položka · položka 2

Chyba v IE 8:

položka · položka 2 ·

--Dvorapa (diskuse) 1. 11. 2015, 14:15 (CET)

Příliš ostré omezení Titleblacklist

Zdravím. Na stránce MediaWiki:Titleblacklist vidím mj. také .*BUZ(EN|N[A0Y]).* ... A to působí potíže: Pak se k šabloně ani nedá dodělat /doc, nebo lépe řečeno na ní nemohu udělat ty úpravy, co je mám už připravené-hotové. ...poslední krok k uvedené do provozu.

Pro inspiraci viz třeba ukázkový experiment. Dostávám:

Chyba povolení
Z následujícího důvodu nemáte oprávnění vytvářet stránky:
Je zakázáno vytvořit stránku s názvem „Příbuzná“. Odpovídá následujícímu záznamu na černé listině: .*BUZ(EN|N[A0Y]).* <antispoof>

Ani redirect na pojem Příbuzná teď nejde vytvořit - i toto odpovídá nastavenému filtru. Ten je tedy příliš ostrý: Prosím o jeho zrelaxování.

...Práce tu je kreativní, bylo by hloupé ptát se na každou stránku, pokaždé se zvlášť dovolovat - ad Wikipedie:EsO, tedy si to nekomplikujme. Předem dík. --Franta Oashi (diskuse) 2. 11. 2015, 01:05 (CET)
Potvrzuji, ani pojem z dynamiky nebo časného rána buzení nelze vytvořit. JAn (diskuse) 2. 11. 2015, 07:35 (CET)
Ha, změna na MediaWiki:Titleblacklist: buzeranti odsunuti do stínu komentářů. :) Dík. --Franta Oashi (diskuse) 2. 11. 2015, 21:33 (CET)

Poskok editačních panelů

Mám takový dotaz, který nevím, jestli půjde řešit. Jde o to, že když jsem na pomalém internetovém připojení (stává se to i u rychlejších ale), tak vždy, když u článku kliknu na tlačítko editovat, otevře se „zdroják“ článku bez editačních panelů s tlačítky, které se ještě načítají. A pokud já v tom spěchu (případně na pomalejším připojení naprosto beze spěchu) kliknu na jedn z prvních dvou řádků, že chci editovat, najednou se mi donačtou tlačítka a pozvání na Wikikonferenci a já místo kurzoru vložení kurzoru zrovna kliknu na nějaké tlačítko editačního panelu, protože celý text „poskočí“ o dva řádky níže. Pak musím mazat např. takhle vložené <sup>Text v horním indexu</sup>. Nešlo by to nějak udělat, že jakmile naběhne základní stránka s <textarea> a zdrojákem, tak tam na tom místě, kde budou pak ty editační panely, nadpisy, wikioznámení apod., už bude pro ně připravené prázdné vynechané místo, které bude čekat, až se načtou tlačítka? --Dvorapa (diskuse) 31. 10. 2015, 17:12 (CET) Ještě

Jaký editoační panel používáte? Já zmám 3.--Juandev (diskuse) 31. 10. 2015, 21:55 (CET)
Tento, vzhled vektor. Vždycky se první načte textové pole a až po něm se načte editační panel, nadpis a pozvánka na konferenci nebo jiné oznámení. Ty všechny věci způsobí, že editační okno poskočí o kus dolů zrovna ve chvíli, kdy jako na potvoru kliknu do textového pole a tím pádem kliknu na něco z toho později načteného. Teď je v CSS docela moderní (a podle mě správný) trend načíst při prvním načítání webu pouze jeden malý stylopis se základními styly (který už ale „zarezervuje“ místo pro později načtené objekty stránky) a pak pomocí async JavaScriptu donačíst zbytek CSS souborů. nevím ale, jestli by to bylo proveditelné mimo MediaWiki (pouze lokálně v common.js či co). --Dvorapa (diskuse) 31. 10. 2015, 22:09 (CET)
Tak pomalost načítání by mohla být způsobena i pomalým zpracovním PC. Každopádně by jste mohl zkusit maximálně ořezat prvky, které se načítají, s tím že by se pak editační panel třeba načetl rycheji. Jestli tam jde vnutit nějakou pozici, kde ten panel bude JavaScriptem, vám neřeknu. JS neumím.--Juandev (diskuse) 31. 10. 2015, 22:49 (CET)
JS? A nestacilo by te reklame-banneru i jen nastavit konkretni rozmery? Browser tomu pak muze rezervovat na GUI misto, kdyz je zna (predem). Jen momentalni napad... --Franta Oashi (diskuse) 2. 11. 2015, 00:55 (CET)
@Oashi: Dokázal byste jim to nastavit? Prosím i pro templatedoc apod., prostě vše, co se kdy kde může objevit nad editačním oknem. --Dvorapa (diskuse) 2. 11. 2015, 11:19 (CET)
@Dvorapa: Jako nastavit v SW WikiMedie? V tom jsem se nikdy nevrtal. Rikam jen, ze by IMHO melo existovat snadne reseni. ...predpokladam, ze kdyz vytvareji banner, ze ho includuji jako fragment HTML kodu. Tak at tomu vnejsimu containeru (div?) nastavi width+height atributy a to by melo byt cele. Fix na 20 bajtu. ...ackoli mozna jsem mimo misu? Jen hint. --Franta Oashi (diskuse) 4. 11. 2015, 11:59 (CET)
@Oashi: Taky si myslím, ale opravdu nevím, jak se to tady na Wikipedii zařídí. Na návhové lípě ale teď řešíme vzhled tlačítek pod editačním oknem, tam by možná někdo mohl vědět, jak zakomponovat i pár pevných výšek do CSS Wikipedie. --Dvorapa (diskuse) 4. 11. 2015, 21:51 (CET)

@Dvorapa, Juandev: - Také mi tu při dodatečném do-loadu stránky celý layout poskočí. Například na tomto banneru:

<div id="siteNotice">
  <div id="centralNotice" class="cn-undefined">
    <!--googleoff: all-->
    <span style="align:right;float:right;"><a href="#" title="Skrýt" onclick="hideBanner();return false;"><img border="0" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/foundation/2/20/CloseWindow19x19.png" alt="Skrýt"></a></span>
    <center><b>Navštivte <span class="plainlinks"><a class="external text" href="https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Konference">7. českou wikikonferenci</a></span> v prostorách Přírodovědecké fakulty UK v Praze na Albertově</b><br><small>v neděli 15. listopadu 2015</small></center>
    <!--googleon: all-->
  </div>
          <!-- CentralNotice -->
</div>

Tedy předpokládám přidání pravidla jako například {#siteNotice: height=2em;} - ale to je spis prvni napad, nez odzkousene reseni...

Vlastne, spis bych to tam k banneru napsal primo inline <div id="siteNotice" style="height=2em;">..., nez do celkoveho stylopisu: Kazdy banner je jiny. Tim se prida pouhych 20 bajtu a melo by to problem vyresit. ...tedy, pokud to nakonec opravdu neni tim JavaScriptech, ktere by tento HTML fragment pridavaly do DOMu az po onLoad, pak by to neresilo vubec nic.

Je to na adminech, drzim koderum palce. --Franta Oashi (diskuse) 4. 11. 2015, 22:24 (CET)

Já bych se spíš přikláněl k „ne-inline“ verzi, protože u příštího banneru už by to mohlo být znovu zlé. --Dvorapa (diskuse) 4. 11. 2015, 22:28 (CET)

Současný nejběžnější editor wikitextu (s mnoha tlačítky a rozbalovacími panely vč. např. citačních šablon) je nádstavba „tradičního“ editoru (který ale dle mého odhadu už skoro nikdo nepoužívá, jde si ho ale aktivovat v nastavení), který uměl funkcí jen velmi málo. Ta nádstavba se volá Javascriptem, proto lze někdy pozorovat to jeho „donačítávání“ a zobrazení panelu u editačního okna až se zpožděním. Jako řešení navrhuji buď si změnit nastavení na tento tradiční editor (oželíte-li chybějící funkce) nebo dokonce úplně vypnout Javascript v prohlížeči – nepojedou pak skoro žádná udělátka ani trochu pokročilá editační tlačítka, ale nic nebude skákat. Záleží na každého potřebách a možnostech (a případně jejich přizpůsobení rychlosti počítače a připojení). Opakovanému načítání neměnných skriptů by ale mělo zabránit cachování, pokud v prohlížeči správně funguje (lze vyzkoušet editovat několik stránek v jiném prohlížeči a dívat se, zda bude poznat rozdíl) a pokud dotyčný skript cachování nezakazuje (to už je na autorovi a implementaci skriptu, na to jednoznačné řešení dát nedovedu). Tolik mé nápady. --Blahma (diskuse) 4. 11. 2015, 23:05 (CET)

Já bych právě spíš byl pro opravy toho stávajícího (např. stanovením pevné výšky – viz výše). Případně mě ještě napadlo udělat udělátko, které by naopak uživatele přesunulo přímo na editor (něco jako je udělátko, že se kurzor na hlavní straně přesune do vyhledávacího políčka). Co myslíte o tomto návrhu? --Dvorapa (diskuse) 4. 11. 2015, 23:57 (CET)
Na to není potřeba udělátko, stačí stisknout Alt+Shift+čárka (tak je to pro Firefox). Viz Nápověda:Klávesové zkratky, se kterými jsem přes počáteční skepsi obecenstva vzbudil na zářijovém brněnském wikisrazu u mnohých překvapení, protože mnohé včetně této jim byly neznámé a jiné se zdály být až kryptické. Moc všem doporučuju si ten seznam alespoň prostudovat a zaměřit se na zapamatování si byť jen jediné nové. Časem jejich používáním lze při editování ušetřit velké množství času, ale též dosáhnout přesnosti a uniformity (už žádné uklepávání při poskočené stránce nebo sáhodlouhé rolování) a v neposlední řadě i méně unavených rukou z neustálého přeskakování mezi klávesnicí a myší. --Blahma (diskuse) 6. 11. 2015, 00:23 (CET)
Páni, asi jsem objevil ameriku. Jakto, že jsem si jich nikdy nikde nijak nevšiml? Každopádně děkuji za doplnění, ale byť to problém poskoku trochu řeší, stále jenom částečně, protože editační pole poskočí i tak, ať už se na něj přesunu kliknutím, nebo zkratkou. --Dvorapa (diskuse) 6. 11. 2015, 00:35 (CET)
Možná kdyby ten odkaz byl nejen zde, ale i na Nápověda:Obsah, vědělo by o něm víc lidí a nemuseli by objevovat nové kontinenty ;) S takovouto informační kampaní asi širší povědomí o existenci této užitečné stránky očekávat nelze :( --Shlomo (diskuse) 6. 11. 2015, 07:04 (CET)
Vtipné prolinkování :-) Prosím někoho ještě aspoň o přidání nováčkům do průvodce, když už jsme u toho. --Dvorapa (diskuse) 6. 11. 2015, 11:03 (CET)

2. 11. 2015, 17:42 (CET)

Interwiki

Nevíte, co je za tím, že se nezobrazuje interwiki u článku Seznam postav série Nadace? Na ostatních jazykových verzích se čeština zobrazuje (en, pl atd.)--Chalim Kenabru (diskuse) 3. 11. 2015, 09:32 (CET)

Patrně nějaký dočasný problém, purge tomu pomohl. --Mormegil 3. 11. 2015, 10:07 (CET)

CommonsDelinker

V případě, kdy se přejmenuje/smaže nějaký používaný obrázek, bot CommonsDelinker bez příznaku ho okamžitě začne přejmenovávat i v článcích. Šlo by nějak zařídit přidělení příznaku robota, aby se nemohlo stát něco podobného tomuto, kdy se významně přeplňují RC? Díky za názor, --Urbanecm (diskuse) 3. 11. 2015, 13:14 (CET)

Wikipedie:Nástěnka správců/Archiv21#Wikipedista:CommonsDelinker --Mormegil 3. 11. 2015, 13:47 (CET)
Díky. --Urbanecm (diskuse) 4. 11. 2015, 13:10 (CET)

Upozornění na horní liště

"Vaše upozornění" (lišta nahoře) mají u mne nyní text v angličtině (přitom vedlejší "Vaše zprávy" mají text normálně v češtině). Příklad textu: Kacir mentioned you on the Infobox-politická funkce talk page. Nějaký bug? Je problém jenom u mě nebo i jinde? --Vachovec1 (diskuse) 5. 11. 2015, 23:54 (CET)

Nápodobně. --Bazi (diskuse) 6. 11. 2015, 00:19 (CET)
Také stejný problém, snad to nebude těžké opravit. --Valdemar (diskuse) 6. 11. 2015, 10:40 (CET)
@Mormegil, Matěj Suchánek: Jako zdejší hlavní odborníci přes technické problémy, máte ponětí, kde může být zakopaný pes? Je problém u nás na cs-wiki nebo někde výš? --Vachovec1 (diskuse) 6. 11. 2015, 13:04 (CET)
@Vachovec1: Nejde o problém, len o relatívne nedávno zavedené texty, ktoré v momente nasadenia aktuálnej verzie ešte neboli na TranslateWiki preložené do češtiny. Nejaké, týkajúce sa notifikácií tam ale včera prekladal Matěj Suchánek [142], prejavia sa spravidla do niekoľkých dní. --Teslaton (diskuse) 6. 11. 2015, 14:27 (CET)
@Teslaton: Vidím, ale proč to předtím fungovalo a teď ne? Bral se český text odjinud? --Vachovec1 (diskuse) 6. 11. 2015, 14:39 (CET)
@Vachovec1: Je to väčšinou dôsledok nejakého priebežného refaktoringu – vývojári rozčlenili nejaké prípady, pôvodne pokryté nejakou sadou hlášok, alebo pridali nové prípady, v dôsledku čoho vznikli nové lokalizačné reťazce. Tá internacionalizácia neprebieha nijak konzervatívne, prax je proste taká, že sa úpravy nasadia, následne si to niekto všimne (buď v zoznamoch reťazcov na TW alebo priamo v prostredí príslušnej mutácie, ako v tomto prípade) a preloží ich. --Teslaton (diskuse) 6. 11. 2015, 14:52 (CET)
Já věděl, že se někdo ozve. Přeložil jsem to hned, jak jsem to spatřil na Wikidatech, kam se nová verze nahrává o den dřív. (O změnách v rozšíření vím, změny v i18n ale nesleduji pravidelně.) Překlad však bude součástí až příští verze, která se nahrává na Wikipedie ve čtvrtek večer, ledaže by tady někdo založil MediaWiki:Notification-header-mention (vznikne tím ale stránka, na kterou se nesmí zapomenout).
Jednoduchý návod: Pokud někdy uvidíte něco nepřeloženého, přidejte k URL stránky, kde to vidíte, ?uselang=qqx, čímž se zobrazí kód daného hlášení, jděte na translatewiki.net, požádejte o překladatelská práva a vytvořte MediaWiki:<název zprávy>/cs. Matěj Suchánek (diskuse) 6. 11. 2015, 15:15 (CET)
@Matěj Suchánek: Len pozn. na margo toho návodu na preklad: je to trochu dvojsečná záležitosť – pre kvalitu a konzistenciu lokalizácie je totiž lepšie, keď sa o preklady stará utrasená skupina ľudí a prekladá sa s dodržaním ustáleného názvoslovia a kontextu (teda berúc ohľad na znenia ostatných príbuzných hlášok, aj z toho dôvodu je lepšie zobraziť si ich na preklad vždy v zozname, nie len jednu izolovane). --Teslaton (diskuse) 6. 11. 2015, 15:26 (CET)

Všimli si toho i jinde - phab:T117966. Podle všeho šlo o poněkud nedomyšlenou akci ze strany developerů – chtělo to informovat o změně s předstihem, aby se wikiprojekty mohly odpovídajícím způsobem připravit. . --Vachovec1 (diskuse) 6. 11. 2015, 22:27 (CET)

Sjednocení překladu tlačítka „Číst“

Když už jsme u těch překladů, než se vyřeší chyba s upozorněními, chtěl bych požádat někoho, kdo ví, jak a kde se to překládá, zda by nešlo sjednotit nápisy „Číst“ a „Prohlédnout“ na různých projektech Wikimedia nahoře v liště vedle odkazů Editovat, Zobrazit historii a hvězdičky k přidání do sledovaných. Na cswiki je to „Číst“, na Commons pak „Prohlédnout“. --Dvorapa (diskuse) 6. 11. 2015, 18:11 (CET)

Nevím, jestli to je dobrý nápad. Na cswiki máme články (ty se čtou, proto číst) a na commons především obrázky (ty se číst nedají, proto tam je prohlédnout). Já jsem proti (a do tohoto příspěvku jsem si toho nevšiml :) ). --Urbanecm (diskuse) 6. 11. 2015, 18:18 (CET)
Máte pravdu, to pojmenování je tím pádem správně a má svůj důvod, to jsem si zas až doteď neuvědomil já. --Dvorapa (diskuse) 6. 11. 2015, 18:46 (CET)

Nevhodné tečky v šabloně Autoritní data

Kolegyně a kolegové, dokázal by někdo odstranit v šabloně {{Autoritní data}} ty nehezké tečky, které se objevují v případě, že hodnota identifikátoru v dané databázi není vyplněna? Předem za to díky. Pro ilustraci mám na mysli ty tečky v článku Ante Starčević mezi LCCN a VIAF, kde je uvedeno: LCCN: n87909177 • • • VIAF: 59125326. --Jan Polák (diskuse) 7. 11. 2015, 12:05 (CET)

Viz diskuse k šabloně. --Marek Koudelka (diskuse) 7. 11. 2015, 12:07 (CET)
Díky za upozornění. --Jan Polák (diskuse) 7. 11. 2015, 13:42 (CET)
HotovoHotovo Hotovo. --Dvorapa (diskuse) 7. 11. 2015, 20:02 (CET)
Děkuji. --Jan Polák (diskuse) 7. 11. 2015, 20:50 (CET)

9. 11. 2015, 18:18 (CET)

nezobrazené interwiki

Vojtěch Veselý upozornil na nezobrazování mezijazykových odkazů u článku Tepelná vodivost, i když na wikidatech je příslušná položka v pořádku. Mohu jen potvrdit, že se nezobrazují ani mně. Tušíte někdo proč, a jak to napravit? Petr Karel (diskuse) 11. 11. 2015, 12:58 (CET)

Pradvěpodobně Wikipedie:CACHE, už to funguje. --Marek Koudelka (diskuse) 11. 11. 2015, 13:01 (CET)
Než jsem to napsal, tak jsem zkusil cache vyprázdnit. Jestli tomu dobře rozumím, tak problém byl v tom, že jsem ji následně neaktualizoval? --Vojtěch Veselý (diskuse) 11. 11. 2015, 13:35 (CET)

VisualEditor News #5—2015

Elitre (WMF), 30. 10. 2015, 19:17 (CET)

Citoid

V souvislosti s tímto bych rád vyhledal pomoc se zprovozněním výše zmíněných samovyplňovacích referencí přes Citoid. Je někdo, kdo by uměl kvalifikovaně vyplnit žádost na Phabricator? Já to zkoušel a neumím to, ztrácím se v odborných termínech. Docela výrazně by se nám to hodilo na studentský a seniorský program. Děkuju moc --Vojtěch Dostál (diskuse) 30. 10. 2015, 21:59 (CET)

To není o žádosti na developery. To musí někdo zprovoznit skrypt, který to bude managovat. Viz en.wp. Jinak já si to dal do svých návrhů na zpracování studenty VŠ.--Juandev (diskuse) 30. 10. 2015, 23:38 (CET)
Aha, tak on už je ten skrypt v distribuci. V té nápovědě se píše, že to mohou nastavit admini. Proč by jsme měli, žádat developery? Nebo co je za problém?--Juandev (diskuse) 30. 10. 2015, 23:43 (CET)
Je to vyvinuté, ale přes Phabricator se koordinuje spuštění pro jednotlivé Wiki. Před zprovozněním administrátory je potřeba udělat několik technických úkonů (např. úprava TemplateData), o něž jsem se pokoušel, ale nerozumím tomu a nemohu to zodpovědně udělat, abych nezpůsobil více škody než užitku --Vojtěch Dostál (diskuse) 31. 10. 2015, 00:39 (CET)
Začal jsem si procházet postup a zjistil jsem, že u dvou šablon nefungují TD (Citace periodika a Citace monografie). Podle nápovědy Citoidu, je ale potřeba, aby fungovala. Tzn. je třeba tyto šablony projít a znovu tam TD vložit (či najít chybu). Zkusil bych tedy opravit TD a v případě, že by Citoid stále nefungoval, pokračoval bych v debugování.--Juandev (diskuse) 31. 10. 2015, 03:40 (CET)
Tak chyby jsou v tom, že jednak jsou na blbém místě složené závorky, ale hlavně v tom, že v maps, jsou jednak v šabloně neexistující vlastnosti a druhák chybné parametry vlastností (např. date má být ve skutečnosti rok). Asi nemám sil na to, abych to teď ručně prošel a opravil.--Juandev (diskuse) 31. 10. 2015, 04:26 (CET)
Klidně bych to zkusil, nemyslím si, že je vhodné vyplňovat teď žádost ve Phabricatoru. To bude nutné, až se na to podívá pět lidí a stejně to nebude fungovat. Matěj Suchánek (diskuse) 31. 10. 2015, 10:11 (CET)

Jsem silně pro co nejrychlejší zprovoznění Citoidu, protože v rámci Wikipedie:WPMU už jsem začal vyvíjet nástroje na rychlé citování např. univerzitních on-line médií (jejichž obsah navíc bude snad už brzy dostupný pod svobodnou licencí) a nemá smysl to dělat přes bookmarklety či udělátka, které si musí každý nainstalovat, nýbrž Citoid toto umí a když jednou vyvinu plugin pro konkrétní web, bude se hodit všem včetně uživatelů Zotera. Chybějících závorek apod. jsem si už všimnul a na pár místech je opravil – znemožňovaly či znesnadňovaly používání dotčených citačních šablon ve VisualEditoru, který data šablony také využívá, takže prosím na takové úpravy dávejte příště velký pozor. Upravovat to přitom zvládne každý, kdo trochu rozumí struktuře JSONu, zdaleka nemusí být zběhlý ve wikikódování ani programování. Spíše se hodí podrobnější znalost dotyčných šablon a trpělivost s propojováním každého jednotlivého parametru s vhodným našim. Pokud vyšetřím trochu času, klidně s tím pomohu, ale v současnosti taky nemohu slíbit, že bych se toho chopil jako celku. Nicméně rád budu někomu jinému radit, příp. ho sledovat a pomáhat mu. --Blahma (diskuse) 4. 11. 2015, 23:10 (CET)

Matěj Suchánek, Blahma - ano, i pro nás by to bylo skvělé, kdybychom mohli některé často používané weby citovat. Když mi někdo na nějaké editaci vysvětlí, co je potřeba udělat, tak to udělám. V minulosti jsem to zkoušel na citaci periodika a evidentně nevím, co dělám - pak to po mě musel Marek opravovat.--Vojtěch Dostál (diskuse) 16. 11. 2015, 17:31 (CET)
Bohužel se v citacích nepohybuju tak dobře, jako v šablonách apod., nicméně znovu jsem si pročetl postupy:
  1. TemplateData citačních šablon musí dostat parametr "maps":, který obsahuje parametr "citoid":, který přiřazuje vlastnostem citací příslušné parametry (příp. jejich dvojice) v šabloně ("accessDate": "datum přístupu").
  2. Na stránce MediaWiki:Citoid-template-type-map.json je nutné přiřadit naše citační šablony co nejvíce možným druhům citací (např. slovníkového hesla, patentu). Prozatím jsem do ní zkopíroval obsah odsud.
Pak by to prý mělo pracovat. Matěj Suchánek (diskuse) 16. 11. 2015, 19:56 (CET)

Pevné mezery

Je někde k nalezení nějaký seznam sousloví, ve kterých by měla být vložena nezlomitelná mezera? Mám na mysli konkrétní položky, které by odpovídaly tomuto. Abych předešel případné negativní reakci, tak ujišťuji, že robotickou opravu v tomto smyslu se NEchystám udělat na cs.wiki.

Díky za pomoc a nasměrování. --Wesalius d|p 16. 11. 2015, 06:52 (CET)

Nevím, jestli nejde jen o nepřesnou formulaci, ale nejsem si vědom případu, kdy by se nezlomitelná mezera měla psát v sousloví (tedy jiném než neslabičná předložka a následné slovo). A možných kombinací neslabičných předložek s následnými slovy je tak velké množství, že jejich seznam asi nikde k nalezení nebude.--Shlomo (diskuse) 16. 11. 2015, 07:15 (CET)
lépe jsem to vyjádřit neuměl, šlo o špatnou formulaci. Aspoň ty jednotky by ale někde sepsány být mohly. -Wesalius d|p 16. 11. 2015, 11:09 (CET)
Máte na mysli jednotky SI[150][151][152], zkratky jejich předpon, odvozené jednotky SI, vedlejší jednotky SI a na závěr tisíce jednotek mimo SI, přesto však hojně používaných (koně, angströmy, britské imperiální jednotky, různé astronomické jednotky vzdálenosti a rychlosti, atd.)? Možná pomohou odkazy na reference v anglických článcích (viz výše odkazy na anglické články a tři vybrané reference z anglického článku o soustavě SI), české články jsou špatně ozdrojované a chybí jim přehledné tabulky. --Dvorapa (diskuse) 16. 11. 2015, 11:42 (CET)
Upřesnění - pevná mezera se vyžaduje, jen když je jednotka zapsaná značkou. A aby toho nebylo málo, tak doplňuji ještě jednotky měny (€, $, ¢, £, ₪, ¥...) včetně těch překonaných (₣, ₧...). Petr Karel (diskuse) 16. 11. 2015, 16:10 (CET)

Zobrazení reference

V článku Lukáš Zima se zobrazuje reference na špatném místě (dole pod portálem), i když obsahuje parametr <references />.--Chalim Kenabru (diskuse) 16. 11. 2015, 15:25 (CET)

Část textu článku s referencí byla až pod závěrečnými sekcemi. --Matěj Orlický (diskuse) 16. 11. 2015, 15:28 (CET)
Už to vidím, toho jsem si nevšiml, díky za nápravu.--Chalim Kenabru (diskuse) 16. 11. 2015, 15:29 (CET)

Template data

Editor Template data při editaci parametru zobrazí místo českého textu Dokončit text Done. Kde se dá text opravit? Díky, --Urbanecm (diskuse) 16. 11. 2015, 16:10 (CET)

V #Upozornění na horní liště jsem napsal návod, jinak to přeložím později večer. Matěj Suchánek (diskuse) 16. 11. 2015, 16:56 (CET)
@Matěj Suchánek:Na translatewiki český text je, dokonce z roku 2014, avšak i přes to se zobrazuje anglický text. --Urbanecm (diskuse) 16. 11. 2015, 17:03 (CET)
Jasně, ale to je překlad slova Apply, ne Done. Matěj Suchánek (diskuse) 16. 11. 2015, 17:06 (CET)
Aha, koukal jsem se na špatné hlášení. Každopádně hlášení MediaWiki:Templatedata-modal-button-done/cs již existuje také, takže asi počkáme, než se to projeví. Díky, --Urbanecm (diskuse) 16. 11. 2015, 17:13 (CET)

16. 11. 2015, 20:39 (CET)

ŠablonaːPortál B

Tušíte někdo proč se nově založené podstránky nepropojují s portálem? Zde--Jenda H. (diskuse) 19. 11. 2015, 22:59 (CET)

Důvodem bylo použití jiného znaku než klasické dvojtečky, a to jak v názvu portálu, tak v názvu jednotlivých podstránek. --Vachovec1 (diskuse) 20. 11. 2015, 00:15 (CET)
Tento znak – ːnení dvojtečka (:), i když na první pohled tak může vypadat. Ten nepořádek jsem napravil, portál byl přesunut na Portál:Austrálie, kde normálně funguje. Související podstránky jsou také přesunuty, stránky s chybnou interpunkcí navrženy na rychlosmaz. --Vachovec1 (diskuse) 20. 11. 2015, 00:32 (CET)
Díky za pomoc. --Jenda H. (diskuse) 20. 11. 2015, 11:18 (CET)

Sledované stránky

Všiml jsem si, že sledované stránky jsou od včera trochu vzhledově i funkčně změněné. U volby Ukázat posledních: je nově možnost všechny, zatímco možnosti např. pro 30 dní byly odebrány. Pokud ale má někdo (jako třeba já) v nastavení nastavený jiný počet dní než možnosti v této volbě, tak nyní pokaždé, když přejde na sledované stránky, se volba Ukázat posledních: automaticky nastaví na jednu hodinu. Když pak např. odškrtne volbu moje editace a neuvědomí si, že má změnit ještě volbu Ukázat posledních: na všechny, nezobrazí se nic. Bylo by možné nastavit výchozí hodnotu volby Ukázat posledních: na všechny (tj tolik, kolik má nastaveno v nastavení) u uživatelů, kteří si nastavili vlastní hodnotu v nastavení? --Dvorapa (diskuse) 20. 11. 2015, 14:58 (CET)

Myslím, že oprava je už na cestě. Matěj Suchánek (diskuse) 20. 11. 2015, 16:20 (CET)
Super, děkuji za odkaz. --Dvorapa (diskuse) 20. 11. 2015, 20:41 (CET)

Formát data

V nastavení je možnost změnit zobrazovaný formát data podle potřeby. Je zde pět hlavních možností:

  1. 21. 11. 2015, 16:15
  2. 21.11.2015, 16:15
  3. 16:15, 21. 11. 2015
  4. 16:15, 21.11.2015
  5. 21. listopadu 2015, 16.15
  6. 16.15, 21. listopadu 2015
  7. 2015-11-21T16:15:43
  8. Implicitní

Chtěl jsem si zvolit 5. možnost, ale zarazil jsem se. Proč je u 5. a 6. možnosti tečka v čase? Bylo by možné to opravit? --Dvorapa (diskuse) 21. 11. 2015, 17:29 (CET)

Tečka je v pořádku, viz Časové údaje. --Petr Kinšt (diskuse) 21. 11. 2015, 18:44 (CET)
Dobře, ale šlo by tedy přidat i alternativu bez tečky? Trochu nechápu, proč zrovna u těchto dvou je jako možnost tečka a jinde není. Představoval bych si to např. nějak takto:
  1. 21. 11. 2015, 16:15
  2. 21. 11. 2015, 16.15
  3. 16:15, 21. 11. 2015
  4. 16.15, 21. 11. 2015
  5. 21.11.2015, 16:15
  6. 21.11.2015, 16.15
  7. 16:15, 21.11.2015
  8. 16.15, 21.11.2015
  9. 21. listopadu 2015, 16:15
  10. 21. listopadu 2015, 16.15
  11. 16:15, 21. listopadu 2015
  12. 16.15, 21. listopadu 2015
  13. 2015-11-21T16:15:43
  14. Implicitní
Škoda, že se pravděpodobně nedá zjistit, kolik wikipedistů používá kterou možnost. Přijde mi, že právě kvůli té tečce jich mnoho nebude používat zápis s měsícem slovně. --Dvorapa (diskuse) 21. 11. 2015, 19:18 (CET)

Infobox - budova

Podle příkladů k šabloně Infobox - budova se používá jako odkaz na rejstřík památek číslo památky v rejstříku ÚSKP, ale po poslední úpravě šablony je nutné použít IdReg. Psal jsem o tom už do diskuze k šabloně, ale asi to zapadlo. Stav je teď takový, že dokumentace šablony je v rozporu s jejím chováním a v mnoha článcích s infoboxem přestal fungovat odkaz na MonumNet. --Petr Kinšt (diskuse) 21. 11. 2015, 20:33 (CET)

@Petr Kinšt: Změnu jsem revertoval. Jinou možnost nevidím, opak (přechod na IdReg) by vyžadoval ruční opravu stovek infoboxů. Nyní bohužel nebude fungovat odkaz v infoboxech, kde je místo čísla rejstříku zadán IdReg. Těch snad tolik nebude – pokud se někdo nepustil do hromadných oprav, tak maximálně nové články s tímto infoboxem za poslední dva měsíce, kdy platila ta změna. --Vachovec1 (diskuse) 22. 11. 2015, 00:57 (CET)
@Matěj Suchánek, Dvorapa: Zvládl by někdo z vás vypsat seznam článků se šablonou {{Infobox - budova}}, kde parametr rejstřík památek není prázdný a zároveň hodnota v sobě neobsahuje znak / (běžné lomítko)? --Vachovec1 (diskuse) 22. 11. 2015, 01:03 (CET)
@Vachovec1: Dotazy na výskyty šablón s podmienkami cez parametre sa zvykli dať pohodlne riešiť cez Kolossosov TemplateTiger tool:
//tools.wmflabs.org/templatetiger/tt-table4.php?lang=cswiki&template={{urlencode:Infobox - budova}}&where={{urlencode:rejstřík památek}}&is={{urlencode:^[^/]+$}}&regexp=yes&limit=100
Netuším ale, ako veľký lag tam momentálne je (snapshot dát k akému dňu je cez to viditeľný), na skwiki to vyzerá byť v tejto chvíli vyše 2 mesiace, tu asi tiež podobne, keďže to vracia len 9 článkov...
Ďalšie možnosti:
  • insource: vyhľadávanie (čo som sa naučil nedávno tu u vás). Trochu krkolomné, keďže netuším ako tam matchovať newlajny (dot a negatívne triedy ich matchujú, no netuším ako ich explicitne uviesť, \r\n to zdá sa nepodporuje), ale dá sa:
  • test v šablóne + monitorovacia kategória
  • dump scan
--Teslaton (diskuse) 22. 11. 2015, 03:36 (CET)
Přesně tak, na newlajny platí bohužel jenom . a nic jiného. --Dvorapa (diskuse) 22. 11. 2015, 10:41 (CET)

Děkuji, prošel jsem to podle toho Telatonova odkazu (insource vyhledávání) a co bylo třeba, to jsem opravil. Ve zbylých zhruba 10 článcích je odkaz bez lomítka správný. --Vachovec1 (diskuse) 25. 11. 2015, 18:00 (CET)

HotCat po tisícté

Cca od minulého čtvrtka se mi zase nenačítá HotCat (respektive se někdy načte a někdy ne) a stejně tak i ostatní udělátka udělaná v JavaScriptu. Dělá to jenom mě? Zkoušel jsem vymazat kompletně historii i cache prohlížeče, na hlavní stránce dole obnovit cache serveru, ale stejně se často prostě nenačte. Jestli nejsem sám, bylo by dobré s tím v MediaWiki nějak pohnout, aby se tohle už konečně vyřešilo a nestávalo se to více. --Dvorapa (diskuse) 22. 11. 2015, 17:16 (CET)

Mě HotCat v tuto chvíli funguje, viz Vaše diskusní stránka a mé podezírání jQuery. --Urbanecm (diskuse) 22. 11. 2015, 17:23 (CET)
Pro případné čtenáře: Chyba byla výjimečně u mě, schovaná v common.js a děkuji Urbanecm za pomoc. --Dvorapa (diskuse) 23. 11. 2015, 01:00 (CET)

Jiné projekty

Zkouším beta funkci panelu jiných projektů. Zajímalo by mě ale, proč u nich nejsou ikonky jako na frwiki? --Dvorapa (diskuse) 23. 11. 2015, 00:58 (CET)

@Dvorapa: Je to vlastní CSS, "Icônes pour les liens interprojets" ve fr:MediaWiki:Vector.css. --AKlapper (WMF) (diskuse) 26. 11. 2015, 13:51 (CET)
@AKlapper (WMF): Aha, já myslel, že tam být mají, jen na cswiki je nějaká chyba. Tohle ale není špatný nápad, byl by zájem zavést to do common.css i zde? --Dvorapa (diskuse) 26. 11. 2015, 16:44 (CET)

23. 11. 2015, 21:26 (CET)

Složitější šablony pro sestavení obrázků

Může mi někdo poradit, kde naleznu složitější šablony, ve kterých je možno kombinovat obrázky o různé výšce do jednoho rámečku? Např. snímky součástí oltáře, kde jsou tři centrální úzké a vysoké obrázky a po jejich stranách křídla se dvojicí obrazů nad sebou - celkem sedm obrazů. Nalezl jsem šablonu pro horizontální či vertikální řazení pásu obrazů a šablonu pro dva samostatné obrazy nad sebou v jednom rámečku, ale nevím jak šablony užít současně. Děkuji.--NoJin (diskuse) 24. 11. 2015, 19:13 (CET)

neexistující editační konflikty

Ahoj. Poslední dny se mi velmi často (jen dnes už více než 10x) stává, že po uložení editace dostanu upozornění na editační konflikt, zůstane mi otevřeno editační okno, ovšem editace se normálně uloží (a k žádnému EK vůbec nedošlo, článek v této době kromě mě nikdo needitoval). Dělám něco špatně nebo je to nějaký bug? Používám Chrome 44.0.2403.155 na Linuxu. Úplně stejně to zlobí na Wikislovníku. --Auvajs (diskuse) 27. 11. 2015, 21:23 (CET)--Auvajs (diskuse) 27. 11. 2015, 21:23 (CET)

Nejsem IT odborník, ale občas se mi to stávalo, když jsem omylem dvakrát rychle po sobě stiknul tlačítko uložit změny. Fakticky jsem se pak sám se sebou dostal do editačního konfliktu. --Davcza (diskuse) 27. 11. 2015, 21:34 (CET)
Vypadá to tak, ale nejsem si vědom toho, že bych to dělal. Nota bene tolikrát za den. Stává se mi to teď jen posledních pár dní. --Auvajs (diskuse) 27. 11. 2015, 22:01 (CET)
Někdy mi myš dělá dvojklik bez mého vědomí. Pak se otevřou dvě okna s odkazem místo jednoho, zavře se více oken, spustí se příkaz... Třeba nejsem jediný :-) JAn (diskuse) 27. 11. 2015, 23:03 (CET)
Je pravda, že teď mám pár dní jinou myš a blbne mi to zhruba od té doby. Takže to může být způsobeno myší. Díky. --Auvajs (diskuse) 28. 11. 2015, 14:56 (CET)

České/anglické ovládání

Milí kolegové, v posledních dnech se mi zobrazuje i v průběhu jednoho dne ovládání a menu najednou v angličtině. Kde může prosím být problém? Nejsem právě technický typ, nezkoumal jsem v nápovědě všechny možnosti. Děkuji, --Lukáš Král (diskuse) 28. 11. 2015, 17:01 (CET)

@Lukáš Král:Částečně to je jednoduše tím, že daná položka není z angličtiny přeložena do češtiny. Pokud na něco takového narazíte, buď můžete sám překládat na translatewiki, nebo mi (nebo jinému kolegovi tam aktivnímu) můžete dát na diskusní stránku URL, kde se objevila nepřeložená věc a já se na to podívám. Toto se hlavně projevuje ve Flow. Může se stát, že na translatewiki sice existuje přeložené hlášení, ale na cswiki se ještě nenatáhlo (má to zpoždění max. 1 týden). Stačí takto? S pozdravem, --Urbanecm (diskuse) 28. 11. 2015, 19:04 (CET)
Ano, to by dávalo smysl, kdyby se mi tak nezobrazovalo celé ovládání, například místo "Editovat stránku" to píše "Edit page", nebo i celé menu vlevo je najednou v angličtině... Mně to nevadí, anglicky umím, jen mě to na cswiki překvapilo. --Lukáš Král (diskuse) 28. 11. 2015, 19:06 (CET)
@Lukáš Král:Zkuste vpravo v nabídce kliknout na ozubené kolečko a tam přepnout Jazyk rozhraní na čeština. Pak dejte vědět, jestli to pomohlo. S pozdravem, --Urbanecm (diskuse) 28. 11. 2015, 19:09 (CET)
Vítězství ducha nad hmotou! Ano, děkuji, funguje, --Lukáš Král (diskuse) 28. 11. 2015, 19:24 (CET)

Šablona {{Infobox - hvězda}}

Může se na to někdo podívat a spravit konstrukci u nadpisu 1? U ekvinokcia by se v případě, že parametr ekvin není vyplněn, mělo automaticky zobrazit J2000,0. Ovšem tady je vidět, že to nefunguje. Děkuji. --Vachovec1 (diskuse) 28. 11. 2015, 22:56 (CET)

HotovoHotovo Hotovo. [159]. Pointu rozoberal kolega na inom prípade tu: [160]. --Teslaton (diskuse) 28. 11. 2015, 23:36 (CET)
Díky. Zkoušel jsem to podobně (diff), ale jak až teď z toho porovnání vidím, nějak se mi tam vloudily špatné závorky. --Vachovec1 (diskuse) 28. 11. 2015, 23:49 (CET)

30. 11. 2015, 17:16 (CET)

Šablony - dokumentace mimo dokumentační podstránku

@Urbanecm, Matěj Suchánek: Co se týče šablon, bylo by také užitečné mít k dispozici seznam šablon, které v "noinclude" sekci obsahují cokoliv jiného než odkaz na dokumentační podstránku, tj. {{Dokumentace}} případně {{Documentation}}. Předpokládám existenci výjimek, ale tolik jich doufám nebude. --Vachovec1 (diskuse) 2. 12. 2015, 19:09 (CET)

@Teslaton: Naučil byste mě používat k podobným úkolům dumpy? Matěj Suchánek (diskuse) 6. 12. 2015, 17:41 (CET)
Také bych se rád přiučil u dumpů a jejich analýze. --Dvorapa (diskuse) 6. 12. 2015, 19:54 (CET)
@Matěj Suchánek, Dvorapa: Ja na to používam takéto PHP udělátko (verzia, narýchlo zredukovaná do funkčnej standalone ukážky, vrátane príkladu handleru pre toto konkrétne vyhľadávanie). Gró je tam helper, transformujúci low-level callbacky streamového XML parseru (elementy, cdata) na callbacky vyššej úrovne (čím je v prípade latest-pages-articles dumpu callback po každej stránke). Handler callbacku má potom k dispozícii obsah stránky spolu s metadátami pohodlne v štruktúrovanej podobe (hashtable).
Pri dnešnom stave vecí je to ale celé už trochu obsolete... Pre väčšinu prípadov je to nahraditeľné CirrusSearch-om (insource: vyhľadávanie) a Quarry, ktoré majú zásadnú výhodu, že pracujú nad online dátami, človek nemusí každú chvíľu ťahať a chrústať gigabajtový dump (ktorý je aj tak už v momente vytvorenia neaktuálny). Výnimka sú veci, vyžadujúce nejaký sofistikovanejší algoritmický filter, aj tam sa ale často dá vymyslieť alternatíva v podobe dospracovania výstupu príhodného SQL dotazu.
Snáď toľko pre inšpiráciu, malo by to byť samopopisné a v prípade potreby ľahko prenosné do iného jazyka (Python, Perl, C#, ...). Ak by boli nejaké dotazy, pokojne zodpoviem. --Teslaton (diskuse) 7. 12. 2015, 10:26 (CET)
@Matěj Suchánek, Dvorapa: No, vidím, že odozva veškerá žádná... :) Tak pridávam ešte jednoduchý GUI spôsob. Možnosti sú menšie, no na jednoduché filtre podľa RE a niekoľkých základných kritérí to stačí: en:Wikipedia:AutoWikiBrowser/Database Scanner (pri cswiki dumpe frfle, že nemá priamu podporu, v praxi to ale znamená len toľko, že si treba výstup dofiltrovať podľa NS, lebo nepozná české NS prefixy). Podotýkam, že AWB je .NET-ovina, takže na Windows-free setupe jedine Mono/Wine alebo VM. --Teslaton (diskuse) 11. 12. 2015, 09:20 (CET)
Upřímně jsem ještě neměl čas se na to podívat, vidím ale, že bych spíše volil PHP udělátko, hlavně proto, že ji lze dle potřeby snadno upravit. Navíc se mi nechce úplně věřit, že je AWB přes Wine 100% bez problémů, jak píší vývojáři. --Dvorapa (diskuse) 11. 12. 2015, 12:10 (CET)

Převzato z jiného wikiprojektu

Šablony překlad a převzato mají drobný nedostatek v tom, že hází jen jednu malou chybu, pokud je zadán místo jazyka wikiprojekt. Odkaz na článek v šabloně i revize článku fungují i pro wikiprojekty správně, jenom název Wikipedie hází chybu. Jak to vypadá v praxi je možné vidět zde. Byl by někdo, kdo se v těchto šablonách a jejich podšablonách vyzná ochotný upravit šablony tak, aby vložení wikiprojektu neházelo žádnou chybu nebo na základě těchto šablon a jejich podšablon vytvořit novou šablonu pro wikiprojekty? --Dvorapa (diskuse) 3. 12. 2015, 20:01 (CET)

Infobox - česká obec

Zdravím. Bylo by možné roboticky vytvořit seznam stránek kde je použit Infobox - česká obec, ve kterém není vyplněn parametr znak nebo vlajka? Seznam by mohl být na stránce Wikipedie:WikiProjekt České obce/Stránky obcí s chybějícími obecními symboly. Pokud bz se toho někdo ujal, budu mu velmi vděčný.--RomanM82 (diskuse) 6. 12. 2015, 16:26 (CET)

Podobné žádosti lze dávat přímo na Wikipedie:Bot/Žádosti o provedení práce. --6. 12. 2015, 16:51 (CET), Utar (diskuse)
@RomanM82: Stačí Kategorie:Údržba:Obce bez znaku a Kategorie:Údržba:Obce bez vlajky? --Urbanecm (diskuse) 6. 12. 2015, 17:02 (CET)
Vida, to stačí. Škoda že je to tak zahrabáno k nenalezení.--RomanM82 (diskuse) 6. 12. 2015, 17:04 (CET)
Ještě dodávám, že existuje také kategorie Kategorie:Údržba:Obce bez webu. Mějte se, --Urbanecm (diskuse) 6. 12. 2015, 17:07 (CET)

Popis obrázku v infoboxu

V článku Meissa se mi nezobrazuje popis mapy v infoboxu (obsah parametru mapa_popis). Zřejmě mám špatně konstrukci "popisku" v šabloně {{Infobox - hvězda vícenásobná}}. Mohl by to někdo opravit? Děkuji. --Vachovec1 (diskuse) 7. 12. 2015, 00:14 (CET)

snad opraveno AnoAno --Dvorapa (diskuse) 7. 12. 2015, 08:08 (CET)

LocMapy

LocMapy mají podle všeho nějaké nastavení, které text pod nimi (tím není myšlen popis LocMapy, ale další, nesouvisející text) odsazuje daleko výrazněji, než je tomu u obyčejného obrázku. Je tomu tak jak v případě, že jde o "holý" obrázek, tak v případě "thumbované" verze. Je to vidět například tady – Bellatrix, obdobnou situaci lez vytvořit například v článku Trnava přidáním <br/>Text za kód LocMapy. Nevím jestli se šablona chová podobně i mimo infoboxy. Zdá se, že problém s odsazením se týká pouze textu, ne jiných prvků. Dokázal by někdo zjistit, kde je zakopaný pes? --Vachovec1 (diskuse) 7. 12. 2015, 16:24 (CET)

{{Infobox}} před popisek2 (použitý v {{Infobox - hvězda}} pro popisek mapy) explicitně vkládá <br />, těžko říct, proč to tam Matěj Grabovský dal. --Mormegil 7. 12. 2015, 16:35 (CET)
To je jen částečná odpověď. Ovšem můj požadavek taky nebyl zformulován ideálně, neboť jsem evidentně nepochopil podstatu problému. Problém není ani tak v samotné LocMap, ale v tom, že zatímco za klasickým obrázkem v infoboxu je potřeba před vložením textu odřádkovat (proto tam to odřádkování v {{Infobox}} je), LocMap zřejmě odřádkovává sama o sobě. Čili přídáním dalšího odřádkování za LocMap vznikne prázdný řádek. Zkusím to nejprve nějak obejít bez zásahu do {{Infobox}} (tam by si bylo nutné přidat další obrázek + popisek). --Vachovec1 (diskuse) 7. 12. 2015, 19:10 (CET)
Povedlo se – [167]. Je to sice trchu hrubé, jelikož text pod mapou jsem musel vycentrovat divem, ale dává to požadovaný výsledek, viz Bellatrix. --Vachovec1 (diskuse) 7. 12. 2015, 19:44 (CET)

7. 12. 2015, 18:52 (CET)

Články začínající tabulkou

Seznam

Zvládl by někdo aktualizovat stránku Wikipedie:Články začínající tabulkou? Myslím, že jde jednoduše o výpis článků v hlavním jmenném prostoru začínajících dvojicí znaků {|.--Vachovec1 (diskuse) 7. 12. 2015, 23:22 (CET)

@Vachovec1: Čo sa týka toho kritéria, tabuľku môže v praxi predchádzať jedna alebo viacero údržbových šablón (dosť bežný prípad), resp. aj obrázky alebo iný non-whitespace obsah (výnimočne). Pri tvorbe RE s tým treba počítať. --Teslaton (diskuse) 7. 12. 2015, 23:58 (CET)
Na druhou stranu, takové články jsou už tak jako tak označeny k úpravě/ověření. Větším problémem budou {{Různé významy}}. Ale i tak by aktualizace pomohla, byť nebude úplná.
BTW, formátovat obrázky tabulkou mi taky nepřijde úplně košér. JAn (diskuse) 8. 12. 2015, 07:46 (CET)
Souhlasím a těch případů bohužel není málo. --Dvorapa (diskuse) 8. 12. 2015, 10:28 (CET)
Zkusím to s Quarry, ta se teď ale nějak zasekla… --8. 12. 2015, 11:40 (CET), Utar (diskuse)
@Utar:Zkus přístup přes HTTPS (čili https://quarry.wmflabs.org ). Občas to takhle zlobí. --Urbanecm (diskuse) 8. 12. 2015, 12:16 (CET)
Ne, že by se sekala samotná aplikace. Před pár hodinami se ale nepovedl jeden dotaz a další se neprovádějí a jen tak čekají ve frontě. --8. 12. 2015, 12:34 (CET). Utar (diskuse)
@Utar:Zkus tedy znovu kliknout na Submit query, většinou to (alespoň mě) pomáhá. --Urbanecm (diskuse) 8. 12. 2015, 13:21 (CET)
@Utar: BTW, která tabulka v databázi poskytuje obsah článků? Matěj Suchánek (diskuse) 8. 12. 2015, 14:14 (CET)
Také by mě to zajímalo. --Dvorapa (diskuse) 8. 12. 2015, 22:25 (CET)
@Matěj Suchánek, Dvorapa, Utar: No na vanilla inštalácii bežného MW sú texty revízií uložené ako BLOBy v text.old_text podľa id revízie. Takže jednoduchý dotaz na obsah aktuálnej revízie stránky vyzerá takto: quarry:query/6368. Či sú tak uložené aj na týchto projektových inštaláciách (a či je k nim z Quarry povolený prístup) uvidím, momentálne sú dotazy vo fronte... Druhá vec je, ako rado to bude mať prípadný dotaz, ktorý povedie k sekvenčnému scanu tejto tabuľky a prechrústavaniu obsahu všetkých rev. --Teslaton (diskuse) 9. 12. 2015, 07:21 (CET)
@Matěj Suchánek: To jsem v té době teprve zjišťoval.
@Teslaton: Díky. Podle mw:Manual:Database_layout tam tabulka text se sloupcem old_text je. --9. 12. 2015, 09:50 (CET), Utar (diskuse)
Quarry stále stojí, ale krátky research naznačuje, že tabuľka text cez Quarry "by design" dostupná nie je: [178][179]. Takže pre custom prehľadávanie obsahu stále len insource: vyhľadávanie (čo je ale dosť silný nástroj a dá sa btw. volať aj cez API) alebo starý dobrý dump scan... Aspoň teda pre bežných smrtelníkov, čo nemajú priamy prístup k nejakej replike ostrých DB. --Teslaton (diskuse) 9. 12. 2015, 09:58 (CET)
@Teslaton:Teď jsem se přihlásil na tools.wmflabs.org a ani tam (v SQL konzoli) nevidím tabulku text. Asi kvůli tomu, že by tím bylo možné se dostat ke smazaným revizím i nesprávci. --Urbanecm (diskuse) 9. 12. 2015, 10:08 (CET)
Prípadne aj kvôli tomu, že nemajú pre repliky toľko terabajtov na storage (navyše storage s dostatočným throughput a IOPS hrdlom na hromadné dotazovanie), tá tabuľka musí byť v prípade veľkých wiki dosť monumentálna... :) --Teslaton (diskuse) 9. 12. 2015, 10:16 (CET)
Což je přesně jeden z důvodů, proč to tak v reálu vůbec není. :-) mw:Manual:External Storage --Mormegil 9. 12. 2015, 11:28 (CET)
JJ, aj mw:Manual:$wgLBFactoryConf a [180] je pre prestavu o setupe dobré... --Teslaton (diskuse) 9. 12. 2015, 11:41 (CET)
Tu je aktuálny zoznam aj so zohľadnením najbežnejších typov obsahu, ktorý môže tabuľku predchádzať: [181] (podiel článkov, kde tabuľka nezačína naivne prvým bajtom obsahu je tam zhruba 21%). Pokiaľ vyhovuje predstave, stačí ho skopírovať do údržbovej stránky, to už nechávam na vás. --Teslaton (diskuse) 8. 12. 2015, 13:30 (CET)
@Teslaton: Výborně, moc děkujeme. Zarazily mě ty "fantomové" články, ale po krátkém zkoumání jsem zjistil, že jde o důsledek toho, že skript měl potíže s některými speciálními znaky (ø, æ, ù). Pokusím se ty odkazy po zkopírování opravit. --Vachovec1 (diskuse) 8. 12. 2015, 14:06 (CET)
@Vachovec1: Sorry, kopíroval som to z mašiny cez RDP clipboard a zjavne to nebolo celkom Unicode-safe... Už by to malo byť OK. --Teslaton (diskuse) 8. 12. 2015, 14:17 (CET)

Práce patří strojům

Beru si na hraní a test automatického přesypání do infoboxu kategorii Kategorie:Mistrovství Evropy v basketbale mužů - zatím to vypadá dobře, nicméně - teď musím chvilku dělat něco, co musím. --frettie.net (diskuse) 9. 12. 2015, 12:41 (CET)

@Frettie: Ano, tyto články a další články ze seznamu s názvem typu Mistrovství světa/Evropy v ... jsou ideálními kandidáty na nahrazování botem. --Vachovec1 (diskuse) 9. 12. 2015, 15:25 (CET)
Tak tak. ještě vytvořím infobox a začnu to snad někdy v noci plivat. --frettie.net (diskuse) 9. 12. 2015, 16:00 (CET)
Tak u mě dobrý, hotovo, pár článků vypadá v poho. Já však věřím, že někteří to prověí důkladněji než já.--frettie.net (diskuse) 9. 12. 2015, 22:22 (CET)
@Dvorapa: Nález: Mnoho článků v sobě obsahuje přímo šablony pro tvorbu infoboxů.
@Frettie: Dokázal bys z nich vybrat ty o hokejových klubech a nasypat je do existujícího infoboxu? Matěj Suchánek (diskuse) 12. 12. 2015, 13:43 (CET)
Pokud mají nějakou kategorii, tak to určo je možný, ale rozhodně to nebude hned ...--frettie.net (diskuse) 13. 12. 2015, 00:30 (CET)
@Frettie: No, dalo by se vyjít z Kategorie:Kluby ledního hokeje podle zemí, vzít všechny podkategorie s výjimkou Kategorie:Americké kluby ledního hokeje. Samozřejmě nikdo nečeká, že to bude přes noc. Klidně třeba za měsíc, jen když se na to nezapomene. --Vachovec1 (diskuse) 13. 12. 2015, 01:02 (CET)
@Dvorapa, Matěj Suchánek, Frettie: Dobrý nápad, jen kluby NHL bych řešil zvlášť. Ty mají infoboxy standardně širší něž ruské či evropské kluby a mají tam specifické položky navíc (příklady: Montreal Canadiens, Detroit Red Wings) --Vachovec1 (diskuse) 12. 12. 2015, 14:28 (CET)
@Matěj Suchánek: V tom případě ještě asi bude pár článků se šablonou infobox jako takovou zde. Po odfiltrování hokejových klubů z obou vyhledávání mi zbývají basketbalové, floorbalové, volejbalové a inline hokejové kluby, dále jednotlivá mistrovství světa v biatlonu, atletické mítinky, několik planetek a dost dalších ojedinělých zapomenutých článků. Kdo si co vezme na starosti? Bylo by možné pro ně vytvořit údržbovou kategorii nebo stránku v ns Wikipedie? --Dvorapa (diskuse) 12. 12. 2015, 20:40 (CET)
  1. U toho fulltextového vyhledávání, na které odkazujete, netuším, po čem mám koukat.
  2. Pro planetky lze použít {{Infobox - těleso sluneční soustavy}} vytvořený kolegou Janem.Kamenickem.
  3. V Teslatonově seznamu lze také najít poměrně významné množství článků s "hieroglyfickou" tabulkou, např. Amenhotep či Anup. Tady by to také chtělo nějakou vhodnou šablonu.
--Vachovec1 (diskuse) 12. 12. 2015, 21:13 (CET)

Obrázky v tabulce

Mimochodem, vymyslel někdo, jak naložit s články začínajícími tabulkou, která obsahuje pouze obrázky a jejímž účelem je jenom správné formátování obrázků (viz např. redoxní reakce)? Máme na to nějakou šablonu? --Dvorapa (diskuse) 12. 12. 2015, 20:40 (CET)

Na co šablonu? Prostě se zbytečné formátování odstraní - [182]. --Vachovec1 (diskuse) 12. 12. 2015, 21:13 (CET)
A nerozhodí to vzhled? --Dvorapa (diskuse) 12. 12. 2015, 21:41 (CET)
No, v případě, že tabulka má zajistit pouze umístění dvou nebo více nesouvisejících obrázků nad sebe, jako ve zmíněném článku Redoxní reakce, netuším, jak by její odstranění rozhodilo vzhled. Akorát je potřeba kontrolovat zápis (v článku bylo nutno upravit zarovnání - right místo střed). Dokážu si sice představit určité specifické případy, kdy by obrázky spolu souvisely a vyžadovaly přesné "napolohování" (nějakou formu koláže), ovšem těch bude asi v probíraném seznamu hodně málo, pokud vůbec nějaký. --Vachovec1 (diskuse) 12. 12. 2015, 22:16 (CET)
Dobře, asi by to chtělo roboticky, ale jinak bychom tenhle problém mohli vyřešit hned na začátku, ať máme nejmenší problém mezi články začínajícími tabulkou vyřešený. --Dvorapa (diskuse) 13. 12. 2015, 08:17 (CET)
@Dvorapa: Tady je jeden příklad s koláží. --Vachovec1 (diskuse) 14. 12. 2015, 16:34 (CET)

Koláž

Prosím o radu zde, díky. --Palu (diskuse) 8. 12. 2015, 13:51 (CET)

Parametr v šablonách modulu SisterProjectLink

Nevím kam přesně psát ohledně modulů, tak to směřuji sem. Potřeboval bych do tohoto modulu přidat možnost dalšího parametru pro možnost zadat popis a kontext odkazu. Například v hesle Okazionalismus (lingvistika) chci odkazovat jako na en kategorii všech okazionalismů na Wikislovníku. Nicméně zadat lze jen nejasný nápis bez kontextu "Kategorie Okazionalismy ve Wikislovníku". Bylo by ale nanejvýš dobré uvést právě ten kontext, co to vlastně je za odkaz, něco jako "Kategorie Okazionalismy ve Wikislovníku, kategorie okazionalismů podle jazyka" a nebo "Kategorie Okazionalismy podle jazyka na Wikislovníku". Stačilo by přidat jeden parametr, což ale v modulech neumím. Nebo se mýlím a uvádět ten kontext je zbytečné? --Palu (diskuse) 10. 12. 2015, 10:56 (CET)

WLM - seznamy

Zjistil, jsem, že seznamy památek vytvořené pro Wiki miluje památky, nejsou tabulky, ale šablony. Ve VisualEditoru se to skoro nedá editovat, protože tam kolabuje skrypt. Je nějaký důvod nepřevést to na tabulku?--Juandev (diskuse) 11. 12. 2015, 10:42 (CET)

Tie šablóny tam ale riešia viacero vecí – jednotný vzhľad riadkov, parametrické odkazy na upload obrázkov, vyhľadávanie obr., odkazy do pam. katalógu, atď. Nemysmím že je rozumné prerobiť ich na prosté tabuľky s obsahom natvrdo, hoci teda komplexnosťou je to pri dlhších zoznamoch na hrane možností MW. Okrem toho, systém je v tejto podobe +/- konzistentný naprieč viacerými wiki. Čo sa týka zdržaní pri bežnej ditácii, pomohlo by skôr prerobenie tých hlavných šablón na Lua moduly. Čo sa týka VE editácie, neviem, či existuje rozumné riešenie. --Teslaton (diskuse) 11. 12. 2015, 11:04 (CET)
Ano, pokud je potřeba 1 změna, tak ji uděláš jednou, ne milionkrát! A navíc, mnohem lépe se z toho získávají data (mimo jiný) o koordinátech - např. do té mapy, která se chystá.--frettie.net (diskuse) 11. 12. 2015, 15:26 (CET)
Otáka je proč potřebujeme v mapě mít neneafocené chráněné objekty, když jejich focení nebudeme podporovat.--Juandev (diskuse) 20. 12. 2015, 10:23 (CET)
A proč to tam nemít? Neexistuje jen svět Wikipedie, existuje i svět mimo Wikipedii a i tam lze tohle užít. Zatím to neřeš, byla by to práce kvapná málo platná.--frettie.net (diskuse) 20. 12. 2015, 21:40 (CET)

Chyba Lua v modulu Modul:Wikidata

Dobrý den, v článku Křesťanské symboly ve verzi z 12. 12. 2015, 12:29 se dole objevuje velká červená chybová hláška:

Chyba Lua v modulu Modul:Wikidata na řádku 306: Tried to read nil global options.

Když na to kliknu, zobrazí se:

Zásobník volání:
    [C]: ve funkci „error“
    Modul:No_globals:4: ?
    Modul:Wikidata:306: ve funkci „getLabel“
    Modul:Commonscat:52: ve funkci „chunk“
    mw.lua:511: ?

Pro "obyčejného editora" je to hláška, které asi málokdo rozumí. --Kychot (diskuse) 12. 12. 2015, 12:36 (CET)

Chyba při kopírování, opraveno. Matěj Suchánek (diskuse) 12. 12. 2015, 12:47 (CET)
Díky za opravu, ale mohu se zeptat, jaká chyba při kopírování čeho kam? Díky, --Kychot (diskuse) 12. 12. 2015, 12:52 (CET)
V modulu je nastavení, které přidá k údajům z Wikidat CSS třídu (kterou poté využívá jedno z udělátek, které ty údaje zvýrazní). Zatím to platilo jen pro data, ale chtěl jsem to rozšířit i na štítky, popisky a aliasy. Abych si usnadil práci, jenom jsem tu část kódu kopíroval a nevšiml si, že proměnná, která nese tato nastavení, se nejmenuje options (jako v kopírovaném kódu), ale args. Modul, který kontroluje syntaxi jiných, pak hlásil chybu, protože skript chtěl použít neznámou, která vůbec nebyla deklarována. Matěj Suchánek (diskuse) 12. 12. 2015, 12:57 (CET)

Infobox sídlo nelze editovat ve VE

Právě mám problém editovat ve VE Infobox - sídlo, po označení se zobrazí dialog "Prvek" a nic víc. Má někdo podobný problém? Je to problém na naší straně, nebo na straně Nadace? Používám FF 43--Juandev (diskuse) 18. 12. 2015, 09:27 (CET)

FF42. V článku, kde již infobox vyplněný je, ho edituji dvojklikem, dostanu přehled použitých parametrů. Tam kde není, ho přidám pomocí Vložit->Šablona, potvrdím, dostanu pouze pole název a pod tím Přidat více údajů. Vidíš tam to přidávání dalších parametrů? --18. 12. 2015, 10:24 (CET), Utar (diskuse)
Nevidím, to vypadá jako chyba FF. Ten problém už je v Bugzille.--Juandev (diskuse) 20. 12. 2015, 10:20 (CET)

Nezobrazení existující šablony (drobnost)

Na stránce Prefektura Šimane se červeně zobrazuje {{Prefektura Šimane}}, ačkoliv se jinde zobrazuje normálně (již byla vytvořena, ikdyž zatím není zcela dokončená), dokonce má i iw pomocí wikidat. Na tu stránku byla vložena jako první ještě před jejím vytvořením, abych si kliknutím na červený odkaz ušetřil práci/čas. Teď to tam zůstalo červeně. Je to bug? --Kusurija (diskuse) 20. 12. 2015, 08:57 (CET)

Spíš to bude chyba na Vaší straně, mě se červeně nezobrazuje.--Juandev (diskuse) 20. 12. 2015, 10:18 (CET)
Našel jsem to, bylo třeba vyprázdnit cache serveru. Což jsem učinil ještě před Vaší návštěvou. --Kusurija (diskuse) 20. 12. 2015, 14:53 (CET)