Diskuse s wikipedistou:Jirka Dl

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 dny od uživatele Janbery v tématu „Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu
Archivy
Archivy

Growth Newsletter #19[editovat zdroj]

26. 10. 2021, 20:36 (CEST)

Vyznamenání – výzva Wikiklima 2021[editovat zdroj]

Strukturované přidávání obrázků bude brzo nasazeno![editovat zdroj]

Přidávání obrázků na české Wikipedii

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth finalizoval funkcionalitu přidávání odkazů, a rozhodl se ji nasadit na české Wikipedii nejdříve přespříští pondělí, 29. listopadu 2021. Celkem budou mít nováčci k dispozici dvacet tisíc navržených obrázků k projití. U každého z nich budou moci rozhodnout, zda do článku patří, nebo ne. Aby k tomu měli všechny potřebné podklady, budou si moci zobrazit podrobnější informace, jako například název souboru, jeho popis a popisek či články jinojazyčných Wikipedií, do kterých je vložen. Jelikož si stále nejsme zcela jisti tím, jak moc úspěšní nováčci s přidáváním obrázků budou, rozhodli jsme se omezit množství návrhů, které může jeden nováček během jednoho dne zkontrolovat.

Jak rozhraní v tuto chvíli vypadá je možné si projít v demo videu přiloženému k této zprávě. Jak je zřejmé z videa, v tuto chvíli je stále ještě část rozhraní v angličtině. Nejpozději při nasazení nováčkům ale samozřejmě vše bude i v češtině.

Pokud byste si rádi rozhraní sami vyzkoušeli, můžete se mi ozvat e-mailem na murbanec-ctr@wikimedia.org – rád vám nástroj pro přidávání obrázků aktivuji. V případě libovolného dotazu můžete také napsat na diskusní stránku – rád na něj odpovím.

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 19. 11. 2021, 15:49 (CET)Odpovědět

Energy use per person 2019 - OWID-cs.svg[editovat zdroj]

Jirko, neměl by být File:Energy use per person 2019 - OWID-cs.svg spíše v MWh? Osa x by pak byla přehlednější, když by tam ubyly 3 nuly. Ač chápu, že lidi spíše uvažují v kWh. Co myslíš? --Pavouk (diskuse) 12. 1. 2022, 22:11 (CET)Odpovědět

Asi je to dobrý nápad, já to přebíral všechno z anglických originálů. --Jirka Dl (diskuse) 12. 1. 2022, 22:12 (CET)Odpovědět
Změnil jsem, podívej se na to (asi musíš předtím vyčistit cache) --Pavouk (diskuse) 12. 1. 2022, 22:57 (CET)Odpovědět

Emise skleníkových plynů z energie v roce 2016: nesedí součet[editovat zdroj]

"Spotřeba energie v průmyslu představuje 24,2 % všech emisí skleníkových plynů, energie v budovách 17,5 % a v dopravě 16,2 %. Dalších 9,5 % emisí pocházelo z jiného využití energie a 5,8 % tvořily fugitivní emise z výroby fosilních paliv (vše k roku 2016).": to je v součtu asi 73 %. Mělo by to dát 100%, pokud ne, nutno vysvětlit. Resp. chybí Direct Industrial Processes: 5.2%, Waste: 3.2% a "Agriculture, Forestry and Land Use: 18.4%", to je asi 26%, což už dává smysl. Nebo nějak napsat, že součet není 100%, jelikož všechno není jen výroba energie. --Pavouk (diskuse) 12. 1. 2022, 23:20 (CET)Odpovědět

Strukturované přidávání obrázků je již k dispozici i na počítači[editovat zdroj]

Rozhraní pro přidání obrázků na české Wikipedii

Milé kolegyně, milí kolegové,

na konci listopadu tým Growth na české Wikipedii nasadil strukturované přidávání obrázků. Tím nováčkům umožnil snáze přidat do článků obrázek navržený algoritmem. Nástroj byl donedávna k dispozici pouze na mobilních zařízeních. Jelikož ale funguje dostatečně kvalitně (jen na české Wikipedii bylo přidáno přes šedesát obrázků, a jen osm z nich bylo revertováno), rozhodli jsme se jej zpřístupnit i nováčkům, kteří na Wikipedii přichází z počítače.

Tato změna pravděpodobně povede k zvýšení množství editací uložených skrz tento nástroj. Nemělo by ale dojít k výraznému nárůstu množství revertovaných či jinak závadných editací.

Pokud byste si chtěli rozhraní pro přidávání obrázků vyzkoušet sami, prosím, ozvěte se mi na murbanec-ctr@wikimedia.org – rád vám jej aktivuji. V případě libovolného dotazu týkající se přidávání obrázku mi můžete napsat na diskusní stránku – rád odpovím.

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 7. 2. 2022, 20:41 (CET)Odpovědět

Wikikytička[editovat zdroj]

Growth Newsletter #20[editovat zdroj]

16. 3. 2022, 18:11 (CET)

Tým Growth připravuje nový projekt: Zapojte se do komunitní konzultace![editovat zdroj]

Milé kolegyně, milí kolegové,

až do současnosti se tým Growth zabýval především tím, jak nováčky přimět, aby uložili svou první editaci. Myslíme, že splnit tento cíl se nám vcelku daří – rozhodli jsme se proto posunout na další úroveň: vytvořit funkci, která nováčkům pomůže na Wikipedii se znovu vrátit, uložit další editace a postupně tak zlepšovat své editační dovednosti. Tento projekt jsme nazvali pozitivní posílení.

Připravili jsme seznam tří různých funkcí, které bychom rádi implementovali. Protože víme, že v průběhu práce na tomto projektu můžeme narazit na řadu původně nepředvídaných problémů, chceme s vámi projekt zkonzultovat co nejdříve.

Rádi bychom vás požádali, abyste si prošli naše myšlenky a zodpověděli nám celkem čtyři otázky. Ocenili bychom, kdybyste zvládli odpovědět nejpozději do 5. června 2022, kdy vaše odpovědi začneme vyhodnocovat. Vyposlechneme si ale i později odeslané připomínky či komentáře.

Zapojit se do komunitní konzultace

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 25. 5. 2022, 00:54 (CEST)Odpovědět

Growth team newsletter #21[editovat zdroj]

5. 7. 2022, 15:03 (CEST)

Growth team newsletter #22[editovat zdroj]

21. 9. 2022, 19:18 (CEST)

Growth team newsletter #23[editovat zdroj]

29. 11. 2022, 21:57 (CET)

Záchod[editovat zdroj]

Ahoj, nalezl jsem v diskuzi u článku záchod tvoji prosbu o rozšíření. Tak jsem článek celý "nafoukl", je to překlad z angličtiny. Máš-li chuť, projdi po mně: jazyk, stylistika. DČ to bohužel nebude, chybí tam na dost místech zdroje. --Pavouk (diskuse) 14. 1. 2023, 20:27 (CET)Odpovědět

Growth team newsletter #24[editovat zdroj]

31. 1. 2023, 15:44 (CET)

Growth team newsletter #25[editovat zdroj]

1. 4. 2023, 15:10 (CEST)

Zapojte se do Komunitního wishlistu![editovat zdroj]

Vážení členové komunity,

rád bych vám jménem spolku Wikimedia Česká republika oznámil spuštění projektu Komunitního wishlistu, kde můžete navrhovat témata akcí, kterých byste se rádi zúčastnili, nebo hlasovat o již navržených. Může jít např. o editaton, soutěž či cokoli jiného. Cílem komunitních wishlistů je zjistit, o jaké akce má komunita české Wikipedie zájem. Jednu ze tří vítězných akcí Wikimedia ČR ve spolupráci s komunitou zorganizuje.

Za Radu WMČR věřím, že se na stránce wishlistu nastřádá spousta nápadů i hlasů, které pro nás budou důležitým ukazatelem přání komunity, přinejmenším co se wiki-akcí týče.

Díky za vaše zapojení!

S pozdravem,
--Plánovací kalendář (diskuse) 9. 5. 2023, 23:32 (CEST)Odpovědět

Nový projekt týmu Growth: Přidávání obrázků do konkrétní kapitoly (žádost o zpětnou vazbu)[editovat zdroj]

Připravované přidávání obrázků do konkrétní sekce

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth před časem na českou Wikipedii nasadil strukturované přidávání obrázků. Pomocí této funkce nováčci mohou snadno přidávat obrázky do zcela neilustrovaných článků. Protože tato funkce funguje dobře (a přidání obrázků je jedním z nejčastějších důvodů pro vytvoření účtu), tým Growth se rozhodl umožnit nováčkům snadno přidávat obrázky do konkrétní kapitoly.

Rádi bychom se vás zeptali na pár otázek týkajících se tohoto projektu. Odpovědět na ně můžete pomocí právě probíhající komunitní konzultace.

Zapojit se do komunitní konzultace

Uvítáme, pokud na otázky zvládnete odpovědět do 16. května 2023, kdy je začneme zpracovávat. Děkujeme!

S pozdravem, --Martin Urbanec (WMF), komunitní ambasador české Wikipedie, 13. 5. 2023, 11:07 (CEST)Odpovědět

Growth team newsletter #26[editovat zdroj]

29. 5. 2023, 17:14 (CEST)

Growth team newsletter #27[editovat zdroj]

1. 8. 2023, 14:42 (CEST)

Obrázek k OZE[editovat zdroj]

Jirko, neměl by obrázek Soubor:1990-_Renewable_energy_production,_by_source_cs.svg mít v záhlaví místo Výroba obnovitelné energie" správně "Výroba obnovitelné elektřiny" či "Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů"? Pak dále popisy "Vodní",... malými písmeny a ještě počeštit tu poznámečku :-) --Pavouk (diskuse) 8. 10. 2023, 22:28 (CEST)Odpovědět

Díky za připomínky, opraveno --Jirka Dl (diskuse) 8. 10. 2023, 22:35 (CEST)Odpovědět

Growth team newsletter #28[editovat zdroj]

Trizek_(WMF) Diskuse 17. 10. 2023, 01:16 (CEST)Odpovědět

Growth team newsletter #29[editovat zdroj]

1. 12. 2023, 19:04 (CET)

Hospodářský klub Nad Šárkou[editovat zdroj]

Ahoj Jirko, posílám malou pozornost k Novému roku.

--Gampe (diskuse) 1. 1. 2024, 12:06 (CET)Odpovědět

@Gampe Díky moc, to si mě fakt potěšil, zrovna tady diskutujeme s radnicí úpravy zeleně apod. Hned na první stránce je náš dům, kde jsou vidět i úpravy zahrady apod. --Jirka Dl (diskuse) 26. 1. 2024, 11:11 (CET)Odpovědět

Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu[editovat zdroj]

Dobrý den,

jako aktivního editora Vás prosíme o pomoc při tvorbě strategického plánu spolku Wikimedia Česká republika do roku 2027. Pomozte nám rozhodnout, jakým směrem se mají programy pro editory v následujících třech letech ubírat. O vyplnění krátkého dotazníku Vás prosíme do 1. května 2024, obsahuje 7 otázek a zabere to asi 5 minut.

Vyplňte dotazník pro editory

V rámci probíhajících příprav strategického plánu spolku WMČR na léta 25–27 běží paralelně řada procesů. Různými formami postupně oslovujeme definované cílové skupiny. V rámci možností se snažíme o maximální stručnost a efektivitu, ptáme se vždy na to, co je pro danou skupinu primárně relevantní.

Více informací k procesu a průběhu přípravy SP najdete na pro tyto účely zřízené veřejné stránce. Na editorský dotazník navazuje termínově setkání se správci a patrolou – v gesci Pavla Bednaříka. V případě jakýchkoliv dotazů se mi můžete ozvat na diskusní stránce, nebo mailem na jan.beranek@wikimedia.cz.

Děkujeme za zapojení,

--janbery (diskuse) 20. 4. 2024, 23:49 (CEST)Odpovědět

Growth News, April 2024[editovat zdroj]

23. 4. 2024, 20:55 (CEST)