Přeskočit na obsah

Pluk Azov: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Popis: zdroje toto neuvádí, zdroj z Lidovky.cz naopak tuto ruskou propagandu vyvrací, pokud tuto Rusko propagandu bude někdo dále šířit, podám na Wkipedii a editora trestní oznámení
Řádek 49: Řádek 49:


== Popis ==
== Popis ==
Batalion se v počátcích skládal z příznivců [[krajní pravice]], [[Nacionalismus|nacionalistů]], neonacistů, veteránů [[Ozbrojené síly Ukrajiny|ukrajinské armády]] i zahraničních nadšenců.<ref>{{Citace elektronického periodika
Batalion se v počátcích skládal z příznivců [[krajní pravice]], [[Nacionalismus|nacionalistů]], veteránů [[Ozbrojené síly Ukrajiny|ukrajinské armády]] i zahraničních nadšenců.<ref>{{Citace elektronického periodika
| příjmení1 = Procházková
| příjmení1 = Procházková
| jméno1 = Petra
| jméno1 = Petra
Řádek 78: Řádek 78:
| url = https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/pluk-azov-radikalove-nebo-tvrdi-ochranci-40391307
| url = https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/pluk-azov-radikalove-nebo-tvrdi-ochranci-40391307
| datum přístupu = 2022-03-23
| datum přístupu = 2022-03-23
}}</ref> Prapor se v počátcích [[Rusko-ukrajinská válka (2014–současnost)|rusko-ukrajinské války]] podílel společně s dalším dobrovolnickým [[Prapor Donbas|praporem Donbas]] na pokusech o zpětné dobytí [[Doněcká lidová republika|proruskými povstalci]] ovládnutého [[Doněck]]u a má velké zásluhy na dobytí [[Mariupol]]u, který jeho příslušníci od konce března 2015 opevňovali, protože očekávali povstaleckou ofenzívu.
}}</ref> Prapor se v počátcích [[Rusko-ukrajinská válka (2014–současnost)|rusko-ukrajinské války]] podílel společně s dalším dobrovolnickým [[Prapor Donbas|praporem Donbas]] na pokusech o zpětné dobytí [[Doněcká lidová republika|proruskými povstalci]] ovládnutého [[Doněck]]u a má velké zásluhy na dobytí [[Mariupol]]u, který jeho příslušníci od konce března 2015 opevňovali, protože očekávali povstaleckou ofenzívu.


== Symboly ==
== Symboly ==

Verze z 26. 3. 2022, 16:39

Batalion Azov
батальйон Азов
Emblém praporu Azov
Emblém praporu Azov
ZeměUkrajina Ukrajina
Existence5. května 2014 - současnost
Typ Národní garda Ukrajiny
FunkcePolicejní i vojenské
VelikostRegiment
MottoNepanikařte, připravte sami sebe!
VeliteléDenys Prokopenko

Dřívější velitelé:

  • Andrij Biletskyj (březen – říjen 2014)
  • Ihor Mychajlenko (říjen 2014 – srpen 2016)
  • Maksym Žorin (srpen 2016 – březen 2017)
Další:
Dmytro Linko, Ihor Mosyjčuk, Ihor Čerkas, Vadym Trojan
Účast
BitvyVálka na východní Ukrajině
Major Denys Prokopenko velitel batalionu Azov během svého projevu 2022
Andrij Biletskyj vede hlídku blízko Mariupolu, 2014

Jednotka speciálního určení Azov (Ukrajinsky: Окремий загін спеціального призначення «Азов», v latince: Okremyi zahin spetsialnoho pryznachennia "Azov", anglicky: The Azov Special Operations Detachment) v češtině Batalion Azov (ukrajinsky: ''Азов'') je samostatné oddělení speciálních operací Ukrajinské národní gardy, v češtině je také překládán jako prapor Azov. V poslední době se uvádí také Pluk Azov (Ukrajinsky: Полк Азов, v latince: Polk Azov), protože v roce 2017 došlo k rozšíření velikosti z původního praporu na pluk. Jednotka má hlavní základnu v Mariupolu, u Azovského moře.

Původně šlo o policejní pluk Ministerstva vnitra Ukrajiny, který vznikl 5. května 2014, poté co nový ukrajinský ministr vnitra Arsenij Avakov povolil vznik polovojenských dobrovolných jednotek. Od svého vzniku bojuje s Ruskými separatistickými jednotkami ve válce na východní Ukrajině. První bojovou zkušeností bylo znovudobytí Mariupolu od proruských separatistů.[1] Od 12. listopadu 2014 jsou všichni členové jednotky oficiálně vojáky sloužící v Národní gardě Ukrajiny.[2][3]

Popis

Batalion se v počátcích skládal z příznivců krajní pravice, nacionalistů, veteránů ukrajinské armády i zahraničních nadšenců.[4][5] Podle mluvčího jednotky bylo v roce 2015 10 až 20 procent členů neonacisty. Dřívější vůdce Roman Zvaryč v roce 2015 tvrdil, že nacismus v praporu považují za problém a řeší ho. Deutsche Welle Azov označila za bojovníky z řad nacionalistů a ultrapravice. V současné době je pluk podle analytiků Vladimíra Bednára a Michala Lebdušky a europoslance Jaromíra Štětiny od radikálů očištěn.[6] Kromě Chorvatů, Slováků a dalších Slovanů jsou členy batalionu údajně i občané Itálie, Řecka, Irska a skandinávských zemí.[zdroj?] Počátkem roku 2022 měl pluk odhadem 900 členů.[7] Prapor se v počátcích rusko-ukrajinské války podílel společně s dalším dobrovolnickým praporem Donbas na pokusech o zpětné dobytí proruskými povstalci ovládnutého Doněcku a má velké zásluhy na dobytí Mariupolu, který jeho příslušníci od konce března 2015 opevňovali, protože očekávali povstaleckou ofenzívu.

Symboly

Symboly praporu jsou žlutá vlajka s černým heraldickým znamením vlčí hák (německy Wolfsangel), které se vizuálně podobá germánské runě eihwaz. Toto znamení za druhé světové války často používali nacisté, zejména pak nacističtí záškodníci Werwolfové na sklonku války, a i nadále je používáno některými neonacisty. Podobný vlčí hák užívala ve svém znaku i 2. tanková divize Waffen-SS „Das Reich“.

Na vlajce batalionu se v pozadí za vlčím hákem nachází okultistický symbol černého slunce a v dolní části znaku je vyobrazen státní znak Ukrajiny (ukrajinský trojzubec). Černé slunce je původně indoevropský okultní symbol a někdy je označován jako symbol okultismu nacistické Třetí říše.

Sám prapor Azov popírá spojitost svých symbolů s nacizmem. Dle jeho slov je znak spojením latinkových písmen I a N, čímž odkazuje na ukrajinské sousloví idea nacii, tedy „národní myšlenka“.[8]

Zatčení velitele Azov-Krym

Podle agentury Unian zadržela v únoru 2016 ukrajinská tajná policie SBU velitele ukrajinských dobrovolnických milicí Azov-Krym Stanislava Krasnova. Podle obvinění SBU spolupracoval Krasnov s Ruskem, měl provokovat přestřelky na severní hranici Krymu a ruským agentům předat seznam členů dobrovolnického pluku Azov.[9]

Porušování lidských práv a válečné zločiny

Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) prohlásil, že Azov porušuje pravidla vedení války např. masovým rabováním, mučením a únosy novinářů. Od září 2014 do února 2015 bylo zdokumentováno hromadné rabování civilních domů.[10] V srpnu až září 2014 bylo zaznamenáno kruté zacházení, znásilnění a další formy sexuálního násilí zhruba desítkou členů praporů Azov a Donbass. V lednu 2015 byl jeden z obyvatel Mariupolu zadržen třemi příslušníky praporu pro údajnou podporu Doněcké lidové republiky, jeho přiznání se však bylo dle dokumentu vynuceno bitím a mučením, a to včetně využití elektrického proudu a dušení vodou.[11] Prapor Azov vedl tvrdé boje s praporem Sparta, během kterých docházelo k porušování lidských práv na obou stranách.

Od roku 2016, s ohledem na stále vzrůstající profesionalizaci jednotky, nebylo zdokumentováno žádné porušování pravidel vedení válek.

Symbolika

Představitelé

Zajímavosti

  • Velitel pluku Azov Andriy Biletskyi byl zvolen poslancem Ukrajiny v předčasných volbách do Nejvyšší rady Ukrajiny dne 26. října 2014 (volební obvod № 217 v Kyjevě).
  • Dne 31. října 2014 byl zástupce velitele pluku Vadym Troyan jmenován náčelníkem hlavního ředitelství Ministerstva vnitra Ukrajiny v Kyjevské oblasti. Spolu s jeho jmenováním mu byla udělena hodnost podplukovníka policie.
  • Publikací pluku Azov je časopis Černé slunce. Od prosince 2017 vychází za podpory pluku Azov vojenský časopis Národní obrana.
  • Dne 12. června 2015 schválila Sněmovna reprezentantů USA dodatek zakazující výcvik a předávání zbraní bojovníkům Azov v rámci Programu podpory ozbrojených sil USA. Tento dodatek byl později zrušen.
  • Azovský pluk je jednou z mála vojenských formací na Ukrajině, která obdržela nejnovější modely vojenské techniky, zbraní a vybavení.
  • Tragické události na Donbasu očima vojáků pluku Azov jsou popsány v románu Vasyla Shklyara Černé slunce.
  • Dne 20. prosince 2015 odhalil pluk Azov za účasti Civilního sboru Azov v Mariupolu pomník knížete Svjatoslava . Vernisáž provázel průvod a slavnostní koncert. Tento pomník byl postaven na místě bývalého pomníku Lenina, který byl zbořen v rámci dekomunizačního programu.
  • Dne 16. července 2016 byli v Záporožské oblasti za útok na sběratelský vůz zadrženi tři lidé, kteří se představili jako bojovníci pluku Azov. K zadržení došlo v důsledku speciální operace SBU

Odkazy

Externí odkazy

Reference

  1. PANCEVSKI, Bojan. Kiev lets loose Men in Black. The Sunday Times. London: 11 May 2014. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 14 February 2022. 
  2. 23 April 2015 [cit. 2016-06-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 9 July 2015. (ukrajinsky) 
  3. HUME, Tim. How a Far-Right Battalion Became a Part of Ukraine's National Guard [online]. 16 February 2022 [cit. 2022-03-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 6 March 2022. 
  4. PROCHÁZKOVÁ, Petra. ‚My a náckové? Kdepak, jen pravoradikální nacionalisté.‘ Kdo bojuje za prapor Azov?. Lidovky.cz [online]. MAFRA, a.s., 2015-08-01 [cit. 2022-03-12]. Dostupné online. 
  5. MÁNERT, Oldřich. Batalion Azov. Bojovníci ve stínu vlčí runy vytáhli do války o Donbas. iDNES.cz [online]. MAFRA, a. s., 2014-06-29 [cit. 2022-03-10]. Dostupné online. 
  6. Pluk Azov. Radikálové, nebo tvrdí obránci? - Novinky.cz. www.novinky.cz [online]. [cit. 2022-03-23]. Dostupné online. 
  7. Pluk Azov. Radikálové, nebo tvrdí obránci? - Novinky.cz. www.novinky.cz [online]. [cit. 2022-03-23]. Dostupné online. 
  8. Комбат "Азова" заперечує зв'язок символіки батальйону з нацизмом. РБК-Украина [online]. [cit. 2021-09-17]. Dostupné online. (rusky) 
  9. Ukrajinci zatýkali: Velitel praporu Azov byl údajně ruský agent, Echo24, 29. února 2016
  10. Report on the human rights situation in Ukraine 16 November 2015 to 15 February 2016
  11. Report on the human rights situation in Ukraine 16 February to 15 May 2016