Bitva o Toškivku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bitva o Toškivku
konflikt: Ruská invaze na Ukrajinu
Trvání9. květen 202221. červen 2022
MístoToškivka, Luhanská oblast, Ukrajina
Souřadnice
PříčinyRuská invaze na Ukrajinu
VýsledekRuské vítězství
Strany
RuskoRusko Rusko UkrajinaUkrajina Ukrajina

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bitva u Toškivky byl ozbrojený konflikt kolem Toškivky, hornaté obce v Severodoněckém rajónu v Luhanské oblasti, v rámci ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022.

Bitva[editovat | editovat zdroj]

Toškivka je pětitisícová vesnice ležící jižně od města Lysyčansk a spolu s nedalekým městem Ustynivka byla strategickým místem pro ukrajinské a ruské/proruské síly v bitvě o Donbas. Kdo je držitelem města, má přístup do Lysyčanska a dalších několika měst v Luhanské oblasti západně od řeky Doněc.

Bitva začala 9. května poté, co ruské a proruské jednotky zahájily několik útoků na osady Toškivka, Voevodivka a Nyžnie, ale byly odraženy ukrajinskými silami. Bylo zničeno devět tanků, jeden dron Orlan-10 a různé další vybavení na ruské straně.[1] Po několika dnech menších bojů bitva znovu vypukla 20. a 23. května, ačkoli ruské síly nebyly schopny získat mnoho území.[2][3] Ve snaze ulevit vojákům bojujícím v mnohem větší bitvě o Severodoněck zahájily ruské síly útok na Toškivku, který částečně uspěl.[4] Dne 21. června jak ruské, tak ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že ruské a kolaborantské síly kontrolují Toškivku, přičemž ukrajinská strana uvedla, že jejich jednotky se také stáhly z kapsy obklopující města Hirske a Zolote.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Battle of Toshkivka na anglické Wikipedii.

  1. На Луганщині точаться бої за Воєводівку, Тошківку та Нижнє. www.ukrinform.ua [online]. 2022-05-10 [cit. 2023-07-25]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  2. ЗСУ вибили росіян з села Тошківка на Луганщині, - Гайдай | Новини Еспресо. espreso.tv [online]. [cit. 2023-07-25]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  3. САВЕНКО, Марк. Російські військові та ЗСУ ведуть бої за Тошківку в Луганській області, - Генштаб [online]. ukranews.com [cit. 2023-07-25]. Dostupné online. 
  4. Assault on Sievierodonetsk continues, Russia tries to break through near Toshkivka – Luhansk Military Administration. Ukrainska Pravda [online]. [cit. 2023-07-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. REUTERS. Ukraine loses key town as Russia claims it surrounds troops. Reuters. 2022-06-24. Dostupné online [cit. 2023-07-25]. (anglicky)