Diskuse s wikipedistou:Matěj Suchánek/Archiv 9

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 měsíci od uživatele Titanus2456 v tématu „Článek na popis

Soubor: vs File:

Ahoj, prosímtě - koukal jsem, žes mi změnil File: na Soubor: - asi to má nějakej důvod - ale jakej? Z mýho pohledu je File: univerzálnější, soubor: jen hrozně lokální. Díky za reakci. --frettie.net (diskuse) 14. 1. 2019, 14:22 (CET)

a) Záměrem mé úpravy (fix) bylo doplnit jeden chybějící prefix na řádku Lípa u Třebenic. b) Většina původních prefixů tam byla „Soubor:“. c) „Category:“ tu třeba nepíšeme. Matěj Suchánek (diskuse) 14. 1. 2019, 14:28 (CET)

MatSuBot a odkazy na vazbu

Hezký den, umravněte si prosím svého robota, který cpe místo odkazu na vazbu všude odkaz na chemickou vazbu, což je často nesmyslné. Doufám zároveň, že všechny takto pokažené odkazy (tj. tam, kde se jedná např. o slabé molekulové interakce, vazbu silnou interakcí apod.) opět opravíte. Děkuji. Zdraví Petr Karel (diskuse) 18. 2. 2019, 09:25 (CET)

Ve skutečnosti jsem to já, robota samotného bych něco opravovat nenechal. Beru na vědomí, ještě jeden odkaz jsem vzal zpět. Doporučuji se podívat na zbylé případy a opravit je dřív, než to někdo zase udělá špatně. Zdraví Matěj Suchánek (diskuse) 18. 2. 2019, 14:05 (CET)
(Nesouvisející příspěvek přesunut dolů.)

Šablona: Infobox - pramen

Zdravím, Matěji, prosím, šlo by ještě do šablony dát položku “Původní název”? Snad ano, díky, Zorka Sojka (diskuse) 31. 3. 2019, 13:52 (CEST) Zorka Sojka

HotovoHotovo Hotovo. Dal jsem ho pod třetí nadpis. Pokud by víc vyhovoval jinde (tohle bylo pro mě nejrychlejší), přemístím. Ještě jednou díky za dobrý nápad. S pozdravem, Matěj Suchánek (diskuse) 31. 3. 2019, 17:13 (CEST)
Díky moc! Umístění je OK. Ale zrovna jsem to zkusila u pramene, který měl dva původní názvy (asi je to výjimka, ve Varech tedy určitě), tak jsem to zalomila koncem řádky, ale ono to udělalo to, že úroveň parametru a údaje k němu není stejná. Prosím, koukněte na to. Stránka "Svoboda (pramen)". --Zorka Sojka (diskuse) 31. 3. 2019, 20:12 (CEST)
Opravil jsem to. Zalamování řádků v tabulkách je problematické, zatím jediný způsob je použít <br /> a za ním neodentrovat. Problém je podrobně popsán zde. S pozdravem, Matěj Suchánek (diskuse) 31. 3. 2019, 20:18 (CEST)
Díky za opravu. Koukala jsem na to v té mojí stránce, ale vidím pouze písmena "br" v těch špičatých závorkách, tak jsem z toho trochu jelen :-). Snad se brzy potkáme na klubu, tam si to od vás s dovolením nechám znovu vysvětlit. Vzpomněla jsem si, že jsem zalomení v infoboxu už několikrát použila, ale jen při popisování fotky. Tam je viditelný jen jeden řádek, takže to problém nedělalo. Přesto se táži, jestli to tam se zalomením lze dělat, jestli to není "něco proti něčemu", do čeho nevidím. Díky, --Zorka Sojka (diskuse) 31. 3. 2019, 20:49 (CEST)
<br> a <br /> jsou na Wikipedii ekvivalentní, znamenají totéž a chovají se stejně. Zalomení v infoboxech se používají běžně (právě proto, že nelze jenom odřádkovat), ale nejsem si jistý, jestli chápu váš dotaz správně. Zalamovat popisky obrázků v infoboxech podle mě chce „mít dobrý důvod“, jestli vás zajímá toto. Matěj Suchánek (diskuse) 31. 3. 2019, 21:21 (CEST)
Díky za vysvětlení. Ten "dobrý důvod" je třeba předložka. Viz např. infobox a popisek k fotce "Sadová kolonáda, vlevo vstup do zotavovny k Sadovému prameni" na stránce "Sadový pramen". "... k Sadovému..." - myslela jsem, že je jedno, jestli tam dám pevnou mezeru nebo konec řádku. Ale asi není. Bude tedy v takovémto případě vždy jen pevná mezera :-). --Zorka Sojka (diskuse) 31. 3. 2019, 22:00 (CEST)

Dobrý den, Matěji, chtěla jsem Vás požádat ještě o pár úprav v „infoboxu pramen“. Myslela jsem, že se potkáme na včerejším wikiklubu. Vy jste však nepřišel, a tak jsme se odvážili zkusit úpravu sami. Asi jsme to neměli dělat, myslím, že jsme Vám šablonu trochu pošpatnili. Moc se za to omlouvám! Buďte tak hodný a koukněte se na to. Pevně věřím, že Vaše šikovnost dá náš dobře míněný zásah zase do pořádku. V podstatě jsem chtěla požádat o následující: 1) Před parametr „První záchyt“ zařadit nový parametr „Objevení“ (ne u každého pramene se roky shodují); 2) Za parametr „Obsah CO2“ doplnit nový „Mineralizace“. Toť vše. Ještě jednou sorry a díky. Zdravím, --Zorka Sojka (diskuse) 4. 4. 2019, 04:28 (CEST)

1) tam vidím a 2) také, jen ne za CO2, ale mezi vydatností a zdrojem. Vyskytnul se s infoboxem nějaký problém (třeba ve vizuálním editoru)? Váš včerejší zásah do infoboxu bych hodnotil jako ukázkový. Matěj Suchánek (diskuse) 4. 4. 2019, 17:06 (CEST)
Zdravím, jedině co bylo (ve vizuálním editoru), musela jsem znovu u každého pramene vyplnit údaje k parametrům, a také hodit do koše původní parametr "Rok". Parametr "Mineralizace" jsem zatím ještě nikde nevyplňovala, ale u jednoho pramene budu (jen co najdu, který to je) zatím jsem u ostatních údaj o mineralizaci nenašla). Popřípadě dám vědět s prosbou o jeho přešoupnutí tak, aby byl za CO2. Díky, --Zorka Sojka (diskuse) 4. 4. 2019, 18:34 (CEST)
Parametr rok jsem do šablony vrátil, ještě se v několika článcích vyskytuje. Ovšem byl bych raději, kdyby pro každý údaj v infoboxu existoval jen jeden parametr. Mám na mysli alternativy objevení/rok objevení a první záchyt/rok prvního záchytu/rok. Jeden pro každý údaj obvykle stačí. Takže pokud se nebudete zlobit, nové parametry rok ... bych raději odstranil dřív, než se začnou používat. Parametr rok pak můžete v článcích postupně přejmenovat na první záchyt a nakonec ho odstranit i z infoboxu. Matěj Suchánek (diskuse) 4. 4. 2019, 19:06 (CEST)
Matěji, udělejte to tak, jak nejlépe uznáte za vhodné. Až se někdy potkáme na wikiklubu, tak si to od Vás s dovolením nechám vysvětlit přímo u šablony. Díky, a ještě jednou se omlouvám, že jsme Vám přidělali práci. Zdravím, --Zorka Sojka (diskuse) 4. 4. 2019, 19:48 (CEST)

Rozbalené navboxy

Zdravím, od ne zcela jasné doby mi nefunguje v Navboxu na mé uživatelské stránce konstrukce |bodyclass = collapsed ... Lze nějak nahradit, aby odpovídalo současnému nastavení šablony? Případně opravit, pokud jde o chybu? Díky, --Palu (diskuse) 16. 4. 2019, 00:05 (CEST)

Snad collapsedmw-collapsed. Matěj Suchánek (diskuse) 16. 4. 2019, 16:57 (CEST)

Modul a šablona

Ahoj, víš, k čemu slouží Šablona:Shared Template Warning a Modul:TNT? Že to tady založil nějaký zahraniční uživatel... — Draceane diskusepříspěvky 30. 4. 2019, 12:34 (CEST)

Zřejmě jde o iniciativu mw:Multilingual Templates and Modules, tedy usnadnit kopírování a aktualizaci společných šablon napříč projekty (dneska o tom slyším prve, asi je to iniciativa dobrovolnická). Nechal bych to zatím být, používat to nemusíme. Matěj Suchánek (diskuse) 30. 4. 2019, 21:06 (CEST)

Značka

Ahoj. Založil jsem značku "problematické ISBN" pro filtr 122. Nejsem ale jist, zda jsem neudělal něco špatně, protože na stránce Speciální:Značky se v kolonce "Zdroj" zobrazuje současně "definována softwarem" i "přidávána ručně uživateli a roboty". Postupoval jsem tak, že jsem nejdříve založil značku a až pak jsem jí přidal do filtru. Neměl jsem jí nějak založit přímo skrz filtr? Díky za prověření/radu. --Vachovec1 (diskuse) 7. 5. 2019, 00:47 (CEST)

Měl. Když se podíváš do záznamů, podobný postup tam nenajdeš. Matěj Suchánek (diskuse) 8. 5. 2019, 13:24 (CEST)

Položka rozcestníku

Ahoj, trochu jsem si hrál (v rámci mého procvičování s modulem Wikidata) a stvořil jsem šablonu, která by mohla automaticky generovat položky do rozcestníků – zdroj zde a testování na několika položkách zde. První otázka je – je to třeba do budoucna někde použitelné? Kód je samozřejmě velmi jednoduchý a nedokonalý a je vidět, že i základní položky jej rozhází. Samozřejmě, že například u osídlení by bylo nutné kód nějak generalizovat, ale tam mě poněkud omezuje vlastnost P31, která je hodně konkrétní (narozdíl od člověka) – nešlo by to nějak ošetřit pomocí nadtřídy? Jo a pokud je to fakt špatný nápad, nebo pokud se pokouším vynalézt kolo, tak mi to prosím taky napiš. ;-) Díky a měj se! — Draceane diskusepříspěvky 10. 6. 2019, 19:51 (CEST) (A kdybys chtěl, tak do kódu klidně zasahuj.)

Ahoj. To vypadá docela dobře a podle mě by se rozcestníky měly dělat přednostně takto. Takže za mě jen tak dál. Myslím, že si můžeme ušetřit mnoho práce tím, že prostě budeme přednostně přebírat popisek (protože od toho je máme) a až poté (pokud vůbec) ho zkoušet vytvořit z údajů. Také by možná bylo vhodné oddělit to „lepení dohromady“ od načítání údajů. Tedy mít jednu šablonu na načítání údajů, která použije tu druhou, která údaje slepí dohromady. To by mohlo pomoct třeba s červenými odkazy, se kterými si Wikidata moc nerozumí.
Mimochodem loni jsem pracoval na opačném směru – přidávání rozcestníkových popisků na Wikidata. Dodnes je lze schvalovat pomocí hry. --Matěj Suchánek (diskuse) 10. 6. 2019, 21:29 (CEST)
Dobrá, díky. Průběžně se tomu budu věnovat, dám určitě vědět, protože budu určitě potřebovat poradit. ;-) A ještě mimochodem: nevíš, proč mi javascript substituuje vložení ˜˜˜˜ do kódu? Tohle a tohle je za mě neočekávané chování... Resp. když dám nowiki, tak se to pak vloží na stránku i s nowiki (to samé u HTML entit), když tam dám ˜˜˜˜, tak se to substne... :-/ — Draceane diskusepříspěvky 10. 6. 2019, 22:40 (CEST)
Možná neočekávané, ale stačí celý JavaScript obalit <nowiki> nebo zajistit, aby ty vlnovky nebyly u sebe. Mimochodem, ~ není ˜ (&tilde;). --Matěj Suchánek (diskuse) 11. 6. 2019, 08:41 (CEST)
Jo, díky moc za opravu. Ty rozdíly mezi vlnovkami jsem si taky uvědomil, když jsem to dnes viděl pořádně. — Draceane diskusepříspěvky 11. 6. 2019, 14:51 (CEST)

Fade

Ahoj, znovu jsem to kontroloval a skladba, která vyšla v listopadu 2014 se opravdu jmenuje Fade. S pozdravem, --janbery (diskuse) 13. 6. 2019, 14:13 (CEST)

Díky za kontrolu. --Matěj Suchánek (diskuse) 13. 6. 2019, 14:16 (CEST)

Quarry

Ahoj, nechce se mi vyjet seznam [1], hlásí to chybu. OJJ, Diskuse 6. 7. 2019, 10:44 (CEST)

Jasně, změna v databázi. Mělo by jít:
USE cswiki_p;
SELECT rc_namespace, rc_title, rc_this_oldid, actor_name, rc_timestamp FROM recentchanges JOIN actor ON actor_id = rc_actor
WHERE rc_patrolled = 0 ORDER BY rc_timestamp;
--Matěj Suchánek (diskuse) 8. 7. 2019, 08:46 (CEST)
Díky! A pokud by ses podíval i na sk:User talk:Teslaton#IP adresy, bylo by to fajn. OJJ, Diskuse 10. 7. 2019, 15:07 (CEST)
Obávám se, že s tímhle nic moc udělat nepůjde. Můžu ty adresy detailně projít a nechat poblokovat proxy, ale velkou naději si nedávám... Jak psal Tesla, mrkni zda tam nejsou podobné adresy (přinejmenším první dvě trojčíslí stejná, ideálně tři). V tom, co jsi Teslovi psal na DS, tam nic takového nevidím (nejblíž si jsou 91.228.245.3 a 91.127.154.109, ale 91.*.*.* je nesmysl blokovat, jsou to navíc dva rozdílní poskytovatelé...). --Martin Urbanec (diskuse) 10. 7. 2019, 15:50 (CEST)
Zkusil jsem všdchny tebou zmíněné IP adresy i oskenovat, co tam je za otevřené porty, abych se vyhnul nefunkčnosti "proxy detect" toolů. Výstup jediné z nich s otevřenými porty. Nevypadá to, že by některá z nich byla proxy. --Martin Urbanec (diskuse) 10. 7. 2019, 16:10 (CEST)
@Martin Urbanec: Ono je to těžký. Částečně experimenty (nebo enw to alespoň takto má, tu skoro 30 smazaných nesmyslů stejného typu), částečně i pozitivní úpravy. Zablokoval jsem nyní na deset minut s odkazem na mail, třeba to k něčemu bude. Pokud ho taky příp. zkusíš zkontaktovat, o co mu vlastně jde, bude taky dobře. Dělá to tady i na sk, já jsem správce na obou projektech, tak se to nějak snažím řešit komplexně. --OJJ, Diskuse 11. 7. 2019, 13:35 (CEST)
A hlavně nevím, kolik podobných edit. tu ještě je, snadno to unikne pozornosti a rozsah vyjet jde jenom těžko (taky jsem se snažil a na proxy mi to taky nevyjelo). Nevím, jak to může takto měnit.. OJJ, Diskuse 11. 7. 2019, 13:36 (CEST)

Muzeum T. G. M. Rakovník

Zdravím. Nedávno jste v článku Muzeum T. G. M. Rakovník uměl vypnout některé parametry v prvním infoboxu, který se vztahuje jen k muzeu jako právnické osobě, díky ještě jednou za to. Šlo by jej ale upravit tak, aby se dal vypnout i parametr rejstřík památek? Teď by se zobrazilo hlášení „vypnuto!“ (resp. zobrazuje se nadpis Kód památky s tímto varování, když vložím daným parametr a zvolím vypnutí). --Valdemar (diskuse) 11. 7. 2019, 21:28 (CEST)

Zdravím. Zatímco souřadnice a obrázky se z určitých důvodů potlačují klíčovým slovem vypnuto, ostatní parametry se obvykle potlačují uvedením prázdné hodnoty. Mělo by to fungovat i v tomto případě. --Matěj Suchánek (diskuse) 11. 7. 2019, 21:36 (CEST)
Skvělé, díky. --Valdemar (diskuse) 11. 7. 2019, 21:41 (CEST)

Cecílie Thompsonova

Ahoj, v taxoboxu k tomuto článku se objevuje zastaralý status ohrožení, teď už by měl být málo dotčený − viz aktuální stránku Mezinárodního svazu ochrany přírody. Status chybí údaje byl platný mezi roky 2004 a prosincem 2018. --OJJ, Diskuse 9. 8. 2019, 16:44 (CEST)

Zvláštní, že už rok nedošlo k aktualizaci. Netuším, jak to probíhá, třeba je tam nějaký problém (souvislost s Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Biologie#Červený seznam IUCN?). --Matěj Suchánek (diskuse) 10. 8. 2019, 17:44 (CEST)
Já taky ne. Každopádně teď je v článku chybný zastaralý údaj. Tak to buď prosím zjistí na Wikidatech nebo nahraď lokálně. Díky. OJJ, Diskuse 10. 8. 2019, 20:05 (CEST)
Ahoj, aktualizace by už měla probíhat: d:Wikidata talk:WikiProject Taxonomy#Property:P141. --Matěj Suchánek (diskuse) 1. 2. 2020, 17:26 (CET)

Filter for redirect

How to create filter who prevent create redirect to other wiki? Regards! --Kolega2357 (diskuse) 10. 8. 2019, 03:38 (CEST)

This is the core: new_wikitext rlike '^#(PREUSMJERI|REDIRECT) *\[\[[a-z-]+:'. If not good enough, point to me a sample change. --Matěj Suchánek (diskuse) 10. 8. 2019, 17:45 (CEST)

Thanks. How to create filter for prevent adding category for subpages in user namespace? --Kolega2357 (diskuse) 12. 8. 2019, 09:28 (CEST)

You can adapt Special:AbuseFilter/87. --Matěj Suchánek (diskuse) 12. 8. 2019, 09:49 (CEST)

I know to adapt filter 87 but confusing me page id in code. --Kolega2357 (diskuse) 12. 8. 2019, 10:14 (CEST)

Ignore it and also ignore page_namespace % 2 == 1. --Matěj Suchánek (diskuse) 12. 8. 2019, 10:22 (CEST)

Shrnutí editace - TD

Zdravím. Vámi uvedené shrnnutí editace "TD" je nicneříkající. Prosím, zadávejte podrobnější. Děkuji. --Franta Oashi (diskuse) 8. 9. 2019, 00:43 (CEST)

Podle mě je postačující. Ale nemám problém s úprava TD/oprava TD. --Matěj Suchánek (diskuse) 8. 9. 2019, 11:32 (CEST)

Editaton Prachatice 2 - 30. 10. - 3. 11. 2019 Prachatické muzeum

Zdravím srdečně, zveme alespoň k distanční účasti k nějakému tématu z Vašich zájmů.Budeme se těšit, pěkný den.--Elektracentrum (diskuse) 21. 9. 2019, 11:05 (CEST)

Přesměrování šablony

Ahoj, je možné nějak pomocí modulu zjistit, z jakého názvu/přesměrování byla šablona volána? Např. Kino - Šablona:Redirect - Šablona:Přesměrování: zjistit v šabloně Přesměrování, že je volána přes redirect Redirect a zobrazit upravený wikikód (jen příklad). --Dvorapa (diskuse) 9. 10. 2019, 12:27 (CEST)

O ničem takovém nevím. Jediný nápad bylo frame:getParent():getTitle(), ale to mi dává název šablony po přesměrování. --Matěj Suchánek (diskuse) 13. 10. 2019, 18:38 (CEST)
Sakra, díky moc. --Dvorapa (diskuse) 13. 10. 2019, 18:40 (CEST)
A když už píšu, tušíš, jak by šel jednoduše sehnat seznam podstránek určité stránky? Dosavadní přístup zjistit podstránky na základě zadané předlohy sice jakš-takš funguje, ale není to úplně ono: Modul:Archives. --Dvorapa (diskuse) 18. 10. 2019, 10:42 (CEST)
(menu v levém sloupci) Informace o stráncePodstránky této stránky nestačí? --Vachovec1 (diskuse) 18. 10. 2019, 11:31 (CEST)
Tak jasně, ale uvnitř šablony/modulu? --Dvorapa (diskuse) 18. 10. 2019, 18:23 (CEST)
Nejspíš ne. Stránku Speciální:Stránky podle začátku lze sice vkládat jako šablonu, ale to nepomůže. --Matěj Suchánek (diskuse) 20. 10. 2019, 14:56 (CEST)

Infobox - olympijský sport

Ahoj, mohl bych poprosit o pomoc se zavedením úprav v {{Infobox - olympijský sport}}. Upravenou šablonu mám na pískovišti a úpravy k ní jsem diskutoval na WikiProjekt_Olympiáda. Rád bych už úpravu nasadil, asi zatím bez wikidat, ale s ohledem na množství výskytů (něco přes 400 článků) a množství úprav to nezvládnu ručně aniž by byli nějaký čas infoboxy neúplné. Je možné udělat úpravy roboticky? Předem děkuji za případnou pomoc --Puclik1 (diskuse) 24. 10. 2019, 10:29 (CEST)

@Puclik1: Zdravím, kdyžtak mohu pomoct i já. Co vše je potřeba ve článcích změnit? --Dvorapa (diskuse) 26. 10. 2019, 17:03 (CEST)
Bohužel teď nemám na takovou činnost moc času. Nebo spíš na seznámení se změnami. Můžete třeba založit testovací podstránku s novou verzí šablony a v jednom nebo několika článcích převést infobox na nový formát, z toho bych je šlo vyčíst mnohem lépe, včetně možnosti nasazení robota.
Samozřejmě pokud se toho hodlá ujmout někdo jiný, nechám to na něm. --Matěj Suchánek (diskuse) 26. 10. 2019, 19:27 (CEST)
Tak jsem vytvořil {{Šablona:Infobox - olympijský sport/test}}, což vyřešilo můj problém. Teď můžu projít články s původním infoboxem a doplnit a upravit všechny parametry. A až budu mít hotovo, tak stačí přesunout z testu a robotem opravit názvy infoboxu. Až budu mít hotovo tak se ozvu a děkuji moc za rady.--Puclik1 (diskuse) 26. 10. 2019, 22:21 (CEST)
Trochu zvláštní mi přijde úprava z | hrách = zimních olympijských hrách na | hry = zimních olympijských hrách. Původní parametr tam seděl lépe a jasně ukazoval, který pád použít. Případně by šlo i něco jako | hry 6. pád =. --Dvorapa (diskuse) 27. 10. 2019, 09:23 (CET)
Tohle vzniklo snahou o sjednocení s {{Infobox - olympijská disciplína}}, kde je parametr hry, ale je vyplňován odlišně. Ve finále by mělo dojít ke sloučení těchto dvou infoboxů. Zatím nechám parametr hry a případně by se upravil s robotickým přejmenováním infoboxů. --Puclik1 (diskuse) 29. 10. 2019, 07:32 (CET)

fbclid

Díky za odstranění a koukal jsem, že teď robot řeší i souřadnice, za to taky díky. — Draceane diskusepříspěvky 11. 2. 2020, 15:03 (CET)

Infobox - opera

Dobrý den - promiňte, obracím se na Vás poněkud náhodně - ale nevěděl byste, proč se v šabloně Infobox - opera nezobrazují některé položky, konkrétně datum vzniku a česká premiéra? Viz například Kočka proměněná v ženu. V technických věcech jako šablony se nevyznám a ani nedokážu určit, kdy nebo jakým zásahem to zmizelo. U data vzniku se infobox odvolává na Wikidata, takže bych to ještě chápal, i když ručně zadaná hodnota by měla být akceptována, pokud na Wikidatech nic není, ale u české premiéry - zrovna docela důležitého údaje, který se jako jediný zpravidla neuvádí v úvodním odstavci - to prostě chybí. S pozdravem --RPekař (diskuse) 23. 2. 2020, 13:44 (CET)

V pořádku. V kódu je cs premiéra, ale v dokumentaci je česká premiéra. Podobně vznik vs. datum vzniku. --Matěj Suchánek (diskuse) 23. 2. 2020, 13:58 (CET)
Aha! Té změny jsem si všiml, ale nedošel mi důsledek, že totiž musím přepracovat své textové soubory, kam jsem zkopíroval šablonu dříve. Tak to dopadá, když mi tvorba článku trvá roky :) Děkuji moc.--RPekař (diskuse) 23. 2. 2020, 14:19 (CET)

Infobox - česká obec

Ahoj a díky za učesání! Pokud bys měl chvíli času, mrknul by ses, prosím, ještě na Šablona:Infobox - česká městská část, který byl nedávno taky upraven? --Harold (diskuse) 2. 3. 2020, 11:36 (CET)

Jistě. S tou přehledností, o kterou mi hlavně jde, to ale stejně kvůli těm značkám <includeonly> není žádná sláva. Také ty infoboxy se v něčem duplikují, ale předpokládám, že s tím se při plánování změn počítalo. Díky za to. --Matěj Suchánek (diskuse) 2. 3. 2020, 12:30 (CET)
Super, díky. Počítalo, ale taky je klidně možné, že v budoucnu bude dalším krokem zrušení infoboxu pro MČ. Uvidíme. --Harold (diskuse) 2. 3. 2020, 13:18 (CET)

Přidávání článků o jednotlivých objektech do seznamů památek

Ahoj, bude obdobně jako u seznamů kulturních památek přidávat Tvůj bot články i do seznamů památných stromů? Přimlouval bych se za to. :-) --Jan Polák (diskuse) 20. 3. 2020, 10:13 (CET)

Ahoj. Seznamy kulturních památek mají tu výhodu, že jsou hezky strukturované pomocí šablony. Zatímco seznamy stromů jsou v obyčejné tabulce. Vzhledem k tomu, že nikdo nezaručí, že všechny budou vždy vypadat stejně, nemůžu ani já slíbit, že to bude vždy fungovat správně a nic se nerozbije. Ale zkusím to. Převod na obdobný systém, jako mají seznam památek, zvláště pokud se plánuje nějaký jejich update, je určitě žádoucí (a robotovi by umožnil daleko snadněji s nimi pracovat a synchronizovat je). --Matěj Suchánek (diskuse) 20. 3. 2020, 10:33 (CET)
OK, posuď to sám. Já jen, že už jsem vytvořil několik článků o stromech z okresu Liberec a, přiznám se, ne vždy jsem je zanesl do tabulky. :-) --Jan Polák (diskuse) 20. 3. 2020, 11:23 (CET)
Udělal jsem první kolo, pár odkazů k doplnění se našlo. Časem můžu synchronizaci vylepšovat a rozšiřovat. --Matěj Suchánek (diskuse) 20. 3. 2020, 15:02 (CET)

Withlang

Ahoj, v rámci Wikidatace Šablona:Infobox - léčivá látka bych u vícejazyčné vlastnosti World Health Organisation international non-proprietary name (P2275) potřeboval, aby se primárně tahala hodnota s češtinou, pokud není (což nebude skoro nikdy), pak hodnota s angličtinou spolu s indikací že jde o angličtinu (třeba v závorce). Jak je toho možné dosáhnout? Tuším, že by to mělo jít nějak přes parametr withlang, ale praktický případ jsem nějak nenašel. Možné testovat na Wikipedista:Jklamo/Šablona:Test.--Jklamo (diskuse) 23. 3. 2020, 00:46 (CET)

Ahoj, díky, že na tom děláš. Dotázal jsem se Wikidat pro český název a žádný tam zatím není. Nicméně toto by mělo fungovat:
{{První neprázdný
 | 1 = {{#invoke:Wikidata|formatStatements|property=P2275|withlang=cs}}
 | 2 = {{#invoke:Wikidata|formatStatements|property=P2275|withlang=en|showlang=true}}
}}
--Matěj Suchánek (diskuse) 23. 3. 2020, 11:04 (CET)
Díky, hodí se nejen teď, ale určitě i někdy v budoucnu. Že tam teď žádný český název není vím, ale co není, může být a je dobré na to být připraven.--Jklamo (diskuse) 23. 3. 2020, 13:55 (CET)

šablona: Infobox - světové dědictví

Dobrý den, ahoj. Píšu ti jako účastníkovi wikiprojektu Infoboxy. Chci tě poprosit o úpravy v Šablona:Infobox - světové dědictví. Když si rozkliknu jeho zdrojový kód, tak mi -laikovi - připadá odlišný od jiných infoboxů. Dnes jsem se pokusil sjednotit jeho šířku s šířkou jiných infoboxů, ale úspěšný jsem nebyl. Tak tě prosím, zda bys tento infobox nepřevedl do "modernějšího", používanjšího kódu, vzhledu, při zachování vypovídající hodnoty a pokud možno tak, aby nebyly potřebné úpravy v cca 850 heslech, kde je infobox vložen. Nemůžu tě do toho nutit, záleží, zda budeš mít chuť a čas. Kdybys do toho nešel, doporučil bys mi někoho jiného na cs.wiki, na koho se obrátit? --Unpocoloco (diskuse) 31. 3. 2020, 11:57 (CEST)

Ahoj. Na předělání infoboxu teď zrovna čas nemám. Nejlepší je zeptat se / požádat přímo v diskusi u wikiprojektu. Co se týče šířky infoboxu, když se podívám do historie, nedávno ji tam měnil Draceane (a to opačným směrem). Dalším, kdo by se tomu mohl věnovat, je Dvorapa (pokud má čas). --Matěj Suchánek (diskuse) 31. 3. 2020, 12:11 (CEST)
Času moc nemám, jen rychle odpovím. Opravil jsem problém s obrázkem, jehož šířku je nutné také nastavit při změně šířky infoboxu a změnil jsem šířku infoboxu na standardní. Prosím o kontrolu, zda je ještě někde problém. Co se týče vnitřností, infobox je seskládán z pokročilejších šablon, které se používají na velmi složité infoboxy. Mám dojem, že zde to je trochu zbytečné, ale protože to funguje, budu se raději věnovat rozbitým infoboxům, kterých tu také pár máme. --Dvorapa (diskuse) 31. 3. 2020, 14:27 (CEST)

Unicode

[2] V pohodě, ale důvod byl hlavně ten, zjistit, které stránky existují a které ne - což se u těchto rozlišovačů těžko zjistí. JAn (diskuse) 9. 4. 2020, 21:37 (CEST)

Rozumím. Mimochodem, u těch dvou přesměrování to šlo vyřešit i jejich přesunem na nový název (což by posléze provedl i skript). --Matěj Suchánek (diskuse) 10. 4. 2020, 10:29 (CEST)

Problém v modulu s lang:formatNum

Zdravím, mám prosbu o pomoc s Lua kódem v modulu Graf počtu obyvatel. Na ř. 144 (momentálně zakomentovaném) jsem se snažil ve vygenerované tabulce zformátovat čísla dle typografických konvencí (obdoba formatnum: v běžném wikikódu), ale na lang:formatNum(…) dostanu v preview použití v článku hlášení, že v šabloně je chyba. Dokonce i když odstraním local, který se mi tam nějak připletl, nebo když uložím výsledek do nové proměnné. Použitá šablona s generováním tabulky je např. v článku Oblastní rada Mate Jehuda#Demografie. Netušíš, co dělám špatně?--Shlomo (diskuse) 19. 4. 2020, 20:50 (CEST)

Zdravím. Nevím, čí to byl nápad (teda teď už jo) místo toho, aby se hned ukázal přesný popis chyby v modulu, tohle nechat skryté a zobrazit daleko neužitečnější Chyba v šabloně! (když to vlastně ani není pravda). Problém je v tom, že lang:formatNum se odkazuje na proměnnou lang, která není definovaná. Je potřeba do ní nejdříve uložit objekt, který popisuje jazyk, podle kterého se formátování provede. Mělo by stačit nahoru přidat local lang = mw.language.getContentLanguage(). --Matěj Suchánek (diskuse) 20. 4. 2020, 15:07 (CEST)

Úprava kódu

Děkuji za úpravy. Jenom, abych si to ujasnil – šlo o „zastřešení“ všech tlačítek pod jednu funkci?

A jako poděkování za úpravu i technickou podporu pro tebe mám vyznamenání. ;-)

Není zač. Nebyl jsem si teda jistý tím, že jen tak někomu zasáhnu do jeho nástrojů (když jsem ladil problémy s ikonami, trochu jsem se v tom ztrácel), takže jsem rád, že to bereš takto. (Kdo by taky nechtěl rychlejší načítání, menší spotřebu paměti a dat a návod na další přizpůsobení po ruce.) :) Taky jsem toho chtěl využít a přispět k tomu, aby se tyhle kódy méně šířily mezi uživateli, ale nějaké hromadné mýcení nevidím jako reálné.
Co se týče ujasnění, v podstatě ano.
Jo, a za to vyznamenání díky. --Matěj Suchánek (diskuse) 22. 4. 2020, 14:21 (CEST)

Modul:Wikidata

Ahoj, prosím o radu: v rámci nějakých pokusů jsem zkoušel vložit kód {{#invoke:Wikidata|page=Praha|property=p17}}, očekával jsem výsledek „Česko“, ale hlásí neexistující stránku Praha. V čem je chyba? Zkoušel jsem na anglické Wikipedii a tam mi to fungovalo... ({{#invoke:wd|property|page=Prague|P17}}) Je chyba v našem modulu, nebo ho jen neumím použít? — Draceane diskusepříspěvky 24. 4. 2020, 09:55 (CEST)

Nejprve musíš vybrat funkci:
  • {{#invoke:Wikidata|formatStatements|page=Praha|property=p17|rank=best}}Česko
  • {{#invoke:Wikidata|getRawValue|page=Praha|property=p17}} → Q213
  • {{#invoke:Wikidata|getSitelink|page=Praha|of=p17}} → Česko
--Matěj Suchánek (diskuse) 24. 4. 2020, 15:53 (CEST)
Skvělé, díky moc! — Draceane diskusepříspěvky 24. 4. 2020, 16:10 (CEST)
Ještě tedy, proč jsem se ptal – zkoušel jsem vytvořit něco takového, výsledek zde, přijde mi, že to funguje dobře; většímu nasazení podle mě brání to, že šablona samozřejmě nebude umět červené odkazy, což asi změnit půjde těžko. Zatím jsem přidal možnost, aby to šlo v případě červeného odkazu vyplnit ručně. — Draceane diskusepříspěvky 24. 4. 2020, 18:49 (CEST)
Není to špatné. Dovolím si nějaké připomínky, hlavně podle principu minimálního překvapení:
  1. Odstranil bych tu hvězdičku (když výstup šablony začíná hvězdičkou apod., chová se to divně) a samozřejmě odřádkování na konci, aby mezi položkami nebyly mezery.
  2. {{#if: {{#invoke:Wikidata|getSitelink|page={{{1|}}}}} je docela zajímavá konstrukce. Nejdřív jsem to považoval za nesmysl (odkaz z položky, se kterou je stránka propojená, je přece to samé), ale pak jsem si uvědomil, že je v tom zahrnutá jednak kontrola propojení a jednak podpora přesměrování (což teda možná jde proti tomu principu). Takže to vlastně je celkem užitečné. LikeLike
  3. První parametr by měl být povinný a šablona by bez něj měla hlásit chybu. Naopak 3. parametr by měl mít i pojmenovanou variantu.
  4. To ruční vyplňování by mělo mít přednost. Nejde o souboj WP vs. WD, spíš o smysl: když ten stát na WD bude, šablona ho použije, a kdyby zmizel (vandal ho odstranil), použije se to vyplněné... takže proč se vůbec doptávat WD, když ten údaj stejně mám?
  5. Červené odkazy jsou problém. Spojení s WD může nahradit identifikátor položky (nebo i stránka na jiné wiki).
  6. Pokud by se to mělo přebírat z Wikidat celé (P190), musel by se napsat nový submodul (podobný tomu, který umí doplnit vlajku jenom státu) a pak trochu upravit hlavní modul, aby uměl i klasické seznamy. (Ten nový submodul by pak šel použít i jinde, např. seznam měst, která se ucházejí o pořádání soutěže apod.)
--Matěj Suchánek (diskuse) 25. 4. 2020, 11:53 (CEST)
Díky moc za tipy. Upravím to tak, že otočím ty ify, aby upřednostnily lokální vyplnění. Hvězdička a odřádkování šly pryč.
  1. Použití P190 mám spíš výhledové, vytvořit modul stejně nezvládnu.
  2. Parametry radši pojmenovat všechny? (Chybové hlášení přidáno.)
  3. Zatím mám potlačený addclass, ale asi by ho to tam chtělo nějak šikovně vložit, ne?
  4. K červeným odkazům mě napadlo, jestli by šly udělat nějak takto: pokud není článek na cswiki, zkusit enwiki (předpokládám největší pokrytí), zjistit p17 a vložit. Jenže tam budeme mít stále problém s odlišným systémem rozlišovačů a přepisem nelatinkových názvů. Takže asi nechat na lokálním vyplnění.
  5. Ještě u lokálního názvu města jsem si uvědomil problém s rozlišovačem, který se běžně neuvádí. Zatím jsem tam dal za rouru {{#invoke:Wikidata|getLabel|page={{{1|}}}}}, je to vhodné/nevhodné řešení?
Ještě jednou díky! — Draceane diskusepříspěvky 25. 4. 2020, 14:49 (CEST)
2. Podle mě netřeba, jako alternativní pojmenování samozřejmě existovat můžou.
3. Můžeme to obalit celé <span class="wd">...</span>. Nicméně pokud není stát ani vyplněný, ani na Wikidatech, tak to bude trochu divné (včetně nic neoddělující čárky za městem).
5. Jasně, rozlišovače nejsou fajn. Nicméně štítek nemusí vždy existovat (nikdo to nezaručí), takže jako záložní tam lze (pomocí {{První neprázdný}}) nechat ten název stránky.
--Matěj Suchánek (diskuse) 26. 4. 2020, 12:39 (CEST)
Ten název jsem snad opodmínkoval. Zprovoznil jsem {{Partnerské město}}. Ještě kdyby ses mohl kouknout na test, mám tam pár nejasností; co udělat se snad ne úplně běžnými chybami. Napiš mi klidně přímo tam, tady či do mojí diskuse. Díky — Draceane diskusepříspěvky 26. 4. 2020, 21:20 (CEST)
Z nějakých problematických vstupů bych si nedělal hlavu. Ta šablona je určena ke zjednodušenému vkládání odkazů na partnerská města, takže když ji někdo použije jinak, nemůže od ní očekávat vůbec nic (nebo alespoň nic konkrétního). --Matěj Suchánek (diskuse) 27. 4. 2020, 10:11 (CEST)

Prosba o radu ohledně WD

Ahoj. Potřeboval bych radu: jak tady vytáhnu z property P528 (katalogové číslo) konkrétní hodnotu odpovídající danému katalogu, tedy například HIP 14576 pro Katalog Hipparcos (položka Q537199)? Čili když to zavolám skrz šablonu z cs-wiki, tak abych jako výsledek dostal HIP 14576. --Vachovec1 (diskuse) 8. 5. 2020, 12:00 (CEST)

Ahoj. Základ je:
{{#invoke:Wikidata|formatStatements|property=P528|withqualifier=P972|withqualifiervalue=Q537199}} (nebo getRawValue) → HIP 14576.
--Matěj Suchánek (diskuse) 8. 5. 2020, 12:06 (CEST)
Díky! Ještě související dotaz: jak nějak rozumně zkategorizovat danou stránku s volanou hodnotou z WD jako řadícím klíčem? Tady (položky popis32/data32) mi to tak úplně nefunguje: článek to sice zařadí do kategorie, ale řadící klíč (volaná hodnota) nefunguje, řadí se to pod "<", viz Kategorie:NGC objekty. --Vachovec1 (diskuse) 8. 5. 2020, 14:27 (CEST)
Tady se právě uplatní getRawValue (to < zřejmě pochází z <span class="wd">). Nicméně pro to, aby se to řadilo podle čísla, je ještě potřeba další nástroj (třeba {{Číslo zprava}}). --Matěj Suchánek (diskuse) 8. 5. 2020, 14:48 (CEST)

Další prosba o radu ohledně přebírání z WD

Ahoj. Pracuji na umožnění přebírání některých hodnot z WD u šablony {{Infobox - hvězda}}. Potřeboval bych zformátovat hodnoty v parametrech rektascenze a deklinace. Jde v podstatě o obdobu zeměpisné délky (rektascenze, interval 0 až 360) a šířky (deklinace, interval -90 až +90). Deklinace se formátuje analogicky zeměpisné šířce (stupně, minuty, vteřiny), rektascenze má ale vlastní formátování (hodina=15°, minuta=1/4° neboli 15′, sekunda=1/240° neboli 15′′). Obě hodnoty na WD (rektascenze i deklinace) jsou ve stupních. Požadované formátování lze vidět u libovolné hvězdy, viz třeba Proxima Centauri. Dá se to formátování někde nastavit (asi nový submodul pro Modul:Wikidata/Formatters)? --Vachovec1 (diskuse) 11. 5. 2020, 22:29 (CEST)

A ještě bych potřeboval zařídit, aby se jednotka poloměru (P2120) zobrazovala jako R☉ a ne jako "Poloměr Slunce", totéž pro zářivý výkon (P2060), kde by mělo zobrazovat L☉ a ne "Sluneční zářivost". U hmotnosti to funguje, zobrazuje se M☉. --Vachovec1 (diskuse) 12. 5. 2020, 00:35 (CEST)
Tak to druhé už jsem vyřešil, když jsem do příslušných položek přidal značku jednotky. Ještě by mě zajímalo, jestli jde zařídit, aby se z té značky odkazovalo na příslušný článek o jednotce, pokud ho tu tedy máme. Pokud to nejde, tak se nic neděje. --Vachovec1 (diskuse) 14. 5. 2020, 19:55 (CEST)
Ahoj, promiň za opožděnou odpověď. Značku jednotky, jak jsi objevil, to přebírá z položek WD, ovšem musí to tam být v nějakém přijatelném jazyce (stačilo by tam dát jenom metajazyk mul). Odkazování na jednotky jsem po diskusi zrušil, byť jsem tušil, že někde by se to mohlo hodit.
Co se týče formátování rektascenze apod., nový formátovací modul je samozřejmě řešení, a pokud bude potřeba, postarám se o něj, ale provizorně to lze řešit i kombinací {{Dec2dms}} a getRawValue. Tedy:
<span class="wd">{{Dec2dms|{{#invoke:Wikidata|getRawValue|property=P6257|unit=Q28390}}}}</span>217°25'44″
Nicméně vidím tu taky šablonu {{rektascenze}}, která to formátuje trochu jinak (a potřebuje to už mít rozsekané na minuty a vteřiny). To by možná stálo za pozornost. --Matěj Suchánek (diskuse) 19. 5. 2020, 11:58 (CEST)
Ano, rektascenze vyžaduje specifické formátování, zmiňuji to výše. Nový formátovací submodul by byl asi nejlepším řešením. Hlavně správně spočítat ten převod. Jako název modulu bych navrhoval "StarCoordinate" nebo "SkyCoordinate" (po vzoru existujícího "GlobeCoordinate"). --Vachovec1 (diskuse) 23. 5. 2020, 16:59 (CEST)
Už to vidím, spletl jsem si rektascenzi a deklinaci. Vytvořil jsem Modul:Wikidata/Formatters/ra, zatím bez nějakého ošetřování zaokrouhlování. Kýženého se tedy dá dosáhnout:
  • rektascenze: {{#invoke:Wikidata|formatStatements|id=Q14266|property=P6257|unit=Q28390|value-formatter=ra|showunit=false}}14h 29m 42,946 1s
  • deklinace: <span class="wd">{{Dec2dms|{{#invoke:Wikidata|getRawValue|property=P6258|unit=Q28390}}}}</span>−62°40'46″
--Matěj Suchánek (diskuse) 23. 5. 2020, 18:16 (CEST)
Uh, takhle ne. 217 hodin je úplně mimo, tahle hodnota musí být z intervalu 0-24 (výše píšu převodní vzorec: 1h = 15°, 1min = 1/4° = 0,25° = 15′ a 1s = 1/240° = 15′′). A ve vzoru musí být value-formatter jako v kódu toho příkladu, pouhé formatter mi nefungovalo. --Vachovec1 (diskuse) 23. 5. 2020, 19:47 (CEST)
Vynechal jsem to dělení (a samozřejmě ten vzor jsem napsal jinak než kód). Teď už to dává smysl? --Matěj Suchánek (diskuse) 23. 5. 2020, 20:19 (CEST)
Ano, tohle už dává správné hodnoty. Nemělo by to ale dělat mezeru mezi tisícinami a desetitisícinami (případně i pak dále). Jinak co jsem koukal do článků, hodnoty se uvádí na maximálně 4 desetinná místa. --Vachovec1 (diskuse) 23. 5. 2020, 21:12 (CEST)

Limity šablony Infobox

Ad Speciální:Diff/18545871: Uff, nenapadlo mě, že v roce 2020 máme šablonu {{Infobox}} stále ještě poslepovanou z jednotlivých řádků… Děkuji za upozornění. Nicméně vidím, že na modulu kolega Wikipedista:Dvorapa popracoval a že vypadá docela funkčně. Je nějaký problém s jeho nasazováním, nebo to jen znovu usnulo?--Shlomo (diskuse) 24. 5. 2020, 16:13 (CEST)

Já o jeho nasazení v poslední době taky přemýšlel, byť funkci, která by zajímala mě, stále nemá. Viz též Diskuse k modulu:Infobox#Lokalizace + nadpisy. S nasazováním asi problém není, spíš je to změna, která se může dotknout dvou ze tří článků, takže nějaké testování předem a nasazování krok za krokem jsou na místě. (A samozřejmě jestli změna, která se dotýká mnoha článků, nemá projít diskusí...) --Matěj Suchánek (diskuse) 24. 5. 2020, 16:33 (CEST)
Je-li tomu tak, pak je možná {{Infobox - přístav}} se svými sedmi použitími v hlavním NS vhodný kandidát pro zahájení oživování ;) --Shlomo (diskuse) 24. 5. 2020, 16:50 (CEST)
A to „inteligentní skrývání“ nadpisů nemá, pokud dobře vidím, ani stávající verze, takže přechodem na Lua v tomto směru předpokládám nic neztratíme. Spíš získáme, protože v Lua se to asi bude přidávat snadněji než ve wikikódu.--Shlomo (diskuse) 24. 5. 2020, 17:02 (CEST)
Jasně, to nehraje roli, bylo to jen postesknutí :) --Matěj Suchánek (diskuse) 24. 5. 2020, 18:41 (CEST)
K tomu volnějšímu číslování ještě poznámka: u šablony infobox bude určitě vhodnější přejít na modul, ale u jiných šablon by se mohla hodit (zase možná nepříliš vhodně pojmenovaná) funkce for_nowiki modulu Params, kterou jsem v posledních dnech připravoval. Funkce funguje podobně jako šablona For nowiki, ale je trochu robustnější. --Dvorapa (diskuse) 28. 5. 2020, 23:19 (CEST)
Předpokládám, že o modulu For nowiki víš a nějak je posléze sjednotíš. --Matěj Suchánek (diskuse) 29. 5. 2020, 10:22 (CEST)
Vím, funguje dost blbě, takže ho chci pak někdy překopat. --Dvorapa (diskuse) 29. 5. 2020, 11:48 (CEST)
Ad modul: já bych to navrhoval zkusit. Vzhledem k tomu, že nějaký infobox je asi tak v každém druhém článku, dal bych předem oznámení Pod lípu (možná jak hlavní, tak technickou), že se toho a toho dne plánuje nasazení modulu, ať se lidi nevyděsí, kdyby někde byly problémy, a ví, kam to mají případně hlásit. A ten, kdo to nasadí, by měl být tak hodinu až dvě po nasazení připraven rychle reagovat na feedback. --Vachovec1 (diskuse) 29. 5. 2020, 00:54 (CEST)
(Pro info: jsou to cca dva ze tří.) Asi nemám co dodat, tohle je ideální postup. Předtím bych zkusil ještě nahrát Modul:Infobox/sandbox a podívat se, co mezitím vymysleli na enwiki. --Matěj Suchánek (diskuse) 29. 5. 2020, 10:22 (CEST)

Šablona:Infobox - golfové hřiště

Zdravím a děkuji Vám za opravení dokumentace. Chtěl bych se zeptat. Je ještě možné udělat změny do kódu? Třeba přidat |titulek atd. Děkuji --Matyas.Him (diskuse) 26. 5. 2020, 12:25 (CEST)

Rádo se stalo. Změny je možné dělat stále, dokumentace by je samozřejmě měla poté reflektovat. Pokud jste ještě neviděl nápovědu, naleznete ji zde a zde (zpětná vazba k nápovědě je vždy vítána). --Matěj Suchánek (diskuse) 26. 5. 2020, 13:21 (CEST)
Kde přesně najdu ten úplně základní kód kde mužu přidat popisky a tak. Ještě mi nefunguje obrázek. Děkuji moc za pomoc! --Matyas.Him (diskuse) 26. 5. 2020, 13:28 (CEST)
Předpokládám, že myslíte vzory ze stránky Šablona:Infobox. Příklad funkčního obrázku je třeba v kódu infoboxu sportovní akce. --Matěj Suchánek (diskuse) 26. 5. 2020, 13:34 (CEST)
Úplně se nechápeme. Potřebuju ještě přidat nějaké popisy a vizuální detaily. To musím napsat celý zdrojový kód od začátku? Nebo mohu někde najít ten aktuální a přidat k němu něco. --Matyas.Him (diskuse) 26. 5. 2020, 14:19 (CEST)
Co presne mate na mysli? --Dvorapa (diskuse) 26. 5. 2020, 14:34 (CEST)
Po e. k.: Stránka šablony obsahuje její kód, ke kódu se dostanete její editací. Takže nemusíte, můžete pokračovat, kde jste skončil. --Matěj Suchánek (diskuse) 26. 5. 2020, 14:35 (CEST)
Neposunul jsem stránku dolu. Děkuji --Matyas.Him (diskuse) 26. 5. 2020, 14:48 (CEST)

Ford (rozcestník)

Za stránku Ford se omlouvám, byl to nedotažený pokus předělat nynější redir na symetrický rozcestník. Nelíbilo se mi, že pokud čtenář napíš "Ford", rovnou ho pošleme na Henryho F. Takže ten rozcestník s rozlišovačem jsem chtěl smazat - a zapomněl jsem na to. Uvažte sám, jestli by to nerbylo lepší. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 6. 6. 2020, 17:46 (CEST)

Dobrý den. Bylo mi jasné, že v tom bude něco takového, nicméně rozhodl jsem se to zatím vrátit. Ovšem není pravda, že se čtenář dostane na H. Forda, Ford přesměrovává na automobilku. --Matěj Suchánek (diskuse) 10. 6. 2020, 13:06 (CEST)

[upozornění] Udělátko Bezpečný rychlý revert je zastaralé

Zdravím,

touto zprávou bych vás rád upozornil, že udělátko Bezpečný rychlý revert je zastaralé. Stejnou funkcionalitu umožňuje i MediaWiki v základu. Tato funkce se dá aktivovat v nastavení na kartě Vzhled, pod Zobrazit žádost o potvrzení při kliknutí na odkaz pro rychlé vrácení editace.

Je možné, že udělátko přestane kdykoliv bez upozornění fungovat, či bude smazáno jakožto nahraditelné. Jakékoliv otázky je možné klást na technické Pod lípě.

S pozdravem a díky za to, co pro Wikipedii děláte,
--Martin Urbanec (diskuse) 8. 6. 2020, 19:09 (CEST)

Dvě připomínky
  1. Nevím, jestli je vhodné odhalovat, kdo má jaké udělátko zapnuté, když to obecně není veřejně přístupný údaj. Nebo jak jsi získal seznam adresátů?
  2. Zabudovaná funkce neumí otevírat v novém okně, což je (alespoň) podle mě důležitá funkcionalita (kterou naše udělátko má), viz m:Talk:WMDE Technical Wishes/Rollback#Ajax. Takže zatím není podle mě důvod mluvit o zastaralosti.
--Matěj Suchánek (diskuse) 10. 6. 2020, 12:41 (CEST)

Infobox - sval

Dobrý den, revertoval jste mou editaci u infoboxu - sval. Cílem bylo udělat z pole "krvení" nepovinné pole. Jedná se o paramter, který se u různých lidí velmi liší a není standartně uváděn. Bohužel se mi to nedaří nastavit. Pomohl byste mi, prosím? Hagar (diskuse) 18. 6. 2020, 14:45 (CEST)

@Hagar: Dobrý den. Rozumím, provedl jsem. Asi to není úplně vaše chyba, protože kód toho infoboxu je celkem příšerný. Revertoval jsem hlavně proto, že ten parametr jste odstranil, ačkoliv ve shrnutí editace bylo napsáno něco jiného. Matěj Suchánek (diskuse) 18. 6. 2020, 14:54 (CEST)
Ono jsem chtěl ten parametr i lépe pojmenovat. Nedošlo mi, že to pak nebude fungovat ve všech dalších článcích. Takto je to ideální. Děkuju! Hagar (diskuse) 18. 6. 2020, 14:58 (CEST)

Kategorie

Ahoj, pokud kategorie, která je stejného názvu jako článek, nemá hlavní řazení, tak ji robot při svých typografických a jiných úpravách automaticky přidá (dle této opravy)? Ptám se, protože jsem řazení měnil i u dalších článků, tak abych jej když tak opravil. Děkuji RiniX (diskuse) 14. 7. 2020, 13:15 (CEST)

Ahoj. Ano, přinejmenším Pywikibot to tak dělá. --Matěj Suchánek (diskuse) 14. 7. 2020, 17:38 (CEST)

Aktuality na hlavní straně

Protože došlo k nasazení předloňského návrhu HS do ostrého provozu, chtěl bych poprosit o pomoc s doladěním ještě některých v návrhu zamýšlených úprav. Konkrétně teď řeším Aktuality. Zamýšlelo se skrývání vlaječek ze šablony Grafika aktualit na HS a nastylování tak, aby se zobrazovaly puntíky odrážkového seznamu i na hlavní straně, nejen na portálu Aktuality. Probírali jsme to spolu v této diskusi. Mohl bych teď poprosit o realizaci? Vyžaduje to správcovská práva. --Bazi (diskuse) 18. 7. 2020, 11:38 (CEST)

Co se týče vlaječek, skryl jsem je pomocí CSS.
Co se týče odrážek, na hlavní straně je vidím. Takže co se má změnit? --Matěj Suchánek (diskuse) 19. 7. 2020, 11:51 (CEST)
Tak asi v pořádku, díky. Ty odrážky se vlastně podařilo vyřešit už tehdy, jen jsem si teď zpětně neuvědomil, jestli úplně korektním způsobem, nebo jenom nějak provizorně, co by potřebovalo ještě po přenosu do ostrého provozu doladit. Jestli je to bez problémů, nemám námitek. --Bazi (diskuse) 19. 7. 2020, 12:33 (CEST)

A request for translation

Hello! Would it be possible for you to translate this message? This week, it would be sent to all wikis. Thank you! SGrabarczuk (WMF) (diskuse) 19. 7. 2020, 16:54 (CEST)

Done. I wasn't really sure about some words, I might too much used to the English of m:Tech/News. Apparently, there is probably a bug that saves empty translations and can waste the work done using the standard tool. Just making you aware of it. If not alredy reported, I'll make it so. (Also, did this week refer to 19–25 or 12–19? I am used to weeks starting with Monday, so I thought for a while you were giving me <7 hours...) --Matěj Suchánek (diskuse) 19. 7. 2020, 18:27 (CEST)
Thanks for info about the bug. I've noticed it when I was translating to Polish. I'm not really sure what's the cause. This week refers to 20–26. My week also starts on Monday, and the message will be sent probably on Tuesday or Wednesday. I wouldn't have given you <7 hours :) SGrabarczuk (WMF) (diskuse) 20. 7. 2020, 12:31 (CEST)
Okay. Anyway, the problem stopped happening when I deactivated certain browser extensions (spell-checkers). --Matěj Suchánek (diskuse) 21. 7. 2020, 16:52 (CEST)

Synchronizace s údaji na Wikidatech

Ahoj. Pokud nějaký soubor objektů má jako památka společné rejstříkové číslo, ale v seznamu nebo seznamech památek jsou jeho části uvedeny zvlášť, tak není optimální v rámci synchronizace s Wikidaty místo kódů těch jednotlivých součástí vracet do seznamů zpátky kód celého souboru. To by stálo za to ošetřit nějak systémově, protože to nejsou až tak ojedinělé případy. Takže především než je nějaký Q-kód odstraněn jako chybný, tak by měl někdo - buď systém nebo člověk - ověřit, jestli náhodou ten odstraňovaný není v nějakém vztahu s tím "správným". Vlastně celkově asi jakékoliv odstraňování Q-kódu z položky seznamu památek by mělo podléhat manuální kontrole. --ŠJů (diskuse) 30. 7. 2020, 08:38 (CEST)

Obecně vzato by to asi chtělo zbystřit ve všech případech, kdy je některé rejstříkové číslo památky uvedeno v seznamech památek vícekrát. Dalším typickým případem jsou přemístěné památky, kdy je památka uvedena jak v původním umístění (kde např. může být aktuálně umístěna kopie sochy nebo tam zbyl prázdný sokl, nebo jde o již zbouraný dům, jehož nějaké zachovalé prvky jsou pod stejným rejstříkovým číslem umístěny někde jinde), tak v novém umístění (což může být depozitář, skanzen, jiné místo v téže obci apod.). A pak je opět otázka, jak se s takovou situací dokážou vypořádat Wikidata. --ŠJů (diskuse) 30. 7. 2020, 08:43 (CEST)

@ŠJů: Rozumím. Prozatím jsem robota zastavil (tzn. v noci na dnešek synchronizace neprobíhala). Zkusím podle toho robota nějak zařídit, jinak (pokud s tím nebude problém) budu synchronizace pouštět pouze na jeden směr. --Matěj Suchánek (diskuse) 31. 7. 2020, 15:36 (CEST)
Dík. S vyplňováním prázdného parametru by snad být problém neměl - i kdyby to bylo nepřesné, tak se tím většinou nic nezkazí a je to lepší než nic. Problematické či rizikové je hlavně jakékoliv odstraňování (přepisování) údajů. A to asi bude platit obousměrně. --ŠJů (diskuse) 31. 7. 2020, 15:49 (CEST)

AKORN Česká republika

Dobrý den.

Jaké zdroje jsou nutné pro udržení článku o AKORN Česká republika?

s díky

Michal Ulvr -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Ulvr (diskuse)

Nezávislé, netriviální, věrohodné a alespoň dva. (Stojí za zmínku, že reagujete na sedm let starý příspěvek.) --Matěj Suchánek (diskuse) 3. 8. 2020, 12:01 (CEST)

Filtr 133

Ahoj, mrknul bys prosím na filtr 133, jestli to dává smysl? Díky — Draceane diskusepříspěvky 26. 8. 2020, 11:06 (CEST)

@Draceane: Bohužel syntaxe je špatně. Buď regex summary rlike '(https?://|www\.)', nebo contains_any(summary, 'https://', 'http://', 'www.'). --Matěj Suchánek (diskuse) 26. 8. 2020, 11:12 (CEST)
OK, díky, opravil jsem. — Draceane diskusepříspěvky 26. 8. 2020, 11:14 (CEST)
Ale jinak, co jsem koukal na zásahy, tak to zatím fungovalo očekávatelně. Lekl jsem se, že to označovalo něco, co nemělo. — Draceane diskusepříspěvky 26. 8. 2020, 11:15 (CEST)
Protože závorky se vyhodnocují izolovaně, vyhodnotil se nejdřív výraz ('https://' | 'http://' | 'www.') zleva doprava na 'https://'. Takže to hledalo jen ten jeden protokol.
Jinak šlo to ještě rozepsat na ('https://' in summary | 'http://' in summary | 'www.' in summary). --Matěj Suchánek (diskuse) 26. 8. 2020, 11:21 (CEST)
Aha, teď ale po spuštění testu nenajde nic. Něco jsem udělal špatně? — Draceane diskusepříspěvky 26. 8. 2020, 11:19 (CEST)
Kontroluje se jen posledních 100 změn. Takže tam to nic nenajde. Když si tam přidáš jméno některého z uživatelů, který měl tu čest filtr sepnout, uvidíš tam zásah. --Matěj Suchánek (diskuse) 26. 8. 2020, 11:24 (CEST)

Jaroslav Kodejš

Zdravím. Pokusil jsem se znovu založit stránku Jaroslav Kodejš smazanou před pěti lety. Mohl byste prosím ve volné chvíli na ni pohlédnout? Díky. Šlo by něco vytěžit z toho smazaného? — Vlakovod (diskuse) 7. 10. 2020, 07:46 (CEST)

Zdravím. Stránka na první pohled vypadá v pořádku, je tam ale pár odkazů na rozcestníky (Radčice, Tvorba, Kámen). Původní stránku jsem smazal, neboť byla označena jako porušení autorských práv z [3]. --Matěj Suchánek (diskuse) 7. 10. 2020, 09:14 (CEST)
Díky. Odkazy jsem upravil/zrušil. — Vlakovod (diskuse) 7. 10. 2020, 09:59 (CEST)

fbclid

Prosím, vysvětlete mi, co znamená [značka] fbclid? Objevila se ve shrnutí mé editace a tudíž bych rád věděl, čeho jsem se to dopustil. Na analogické stránce na en.wiki jsem nic takového nenašel, jedná se tedy o specialitu české Wikipedie? --Kusurija (diskuse) 17. 10. 2020, 09:56 (CEST)

Na žádost označuje filtr 130 značkou fbclid editace, které vkládají odkazy obohacené Facebookem o parametr fbclid=. (K čemu to slouží, není přesně jasné, nicméně pro použití na Wikipedii to určitě není žádoucí, stejně jako Google Analytics.) Značka je zamýšlená hlavně pro patrolu nebo robota, aby to odstranili. Doplnil jsem značce popisek. --Matěj Suchánek (diskuse) 17. 10. 2020, 14:32 (CEST)
Děkuji, kdyby tam takový popisek byl dříve, věděl bych jaká chyba v mém odkazu je a opravil bych to sám. takto jsem nevěděl, čeho že jsem se to dopustil, neboť jsem dával odkaz na sbírku zákonů, nikoliv na facebook (na něm jsem nalezl konkétní adresu hledaného a neuvědomil jsem si, že "opatrným" zkopírováním URL přímo odtamtud, co mi pomohlo přesnou adresu najít, dávám k dispozici i tu cestu hledání). --Kusurija (diskuse) 18. 10. 2020, 21:12 (CEST)

A request for translation

Dobrý den

I'm reaching out to you because you have translated a part of the Community Wishlist Survey documentation. The Survey needs you again. I'd be grateful if you helped with the following:

  1. Invitation for voting - this is essential and should be translated as soon as possible
  2. CentralNotice banner - this has been translated to many languages and just a review may be enough
  3. All the rest of the related documentation - might be good to get this translated, but is of the lowest priority.

I've also prepared a Translation hub with colourful tables to coordinate the translations. You might find that useful.

That's it! If you have any questions, please ask!

I believe your contributions will make it possible for more people to vote and get their wishes granted. Thank you in advance!

SGrabarczuk (WMF)

3. 12. 2020, 07:11 (CET)

Prosba o radu - grafika uživatelské stránky

Zdravím! Chtěl bych na své uživatelské stránce vložit trochu delší text mezi nálepky (vlevo) a babylon (vpravo), dá se to nějak snadno udělat? Děkuju, --Gottschalk (diskuse) 12. 12. 2020, 17:57 (CET)

Už jsem to vyřešil jinak, konec poplachu :) --Gottschalk (diskuse) 12. 12. 2020, 20:52 (CET)

Filtr 21

Ahoj. Narazil jsem na tento způsob linkování cizojazyčných verzí, který filtr 21 nezachytává a neoznačuje. Kdybys ho v nějaké volné chvíli upravil, bylo by to fajn. Díky. --Harold (diskuse) 3. 1. 2021, 11:02 (CET)

OKOK OK. Díky za postřeh. Přidal jsem i [[:w:. --Matěj Suchánek (diskuse) 3. 1. 2021, 12:07 (CET)

Filtr 133 (2)

Ahoj Matěji, pomohl bys s úpravou filtru tak, aby nedával falešná pozitiva na cs.wikipedia.org/*? Zvažoval jsem i *.wikipedia.org/* – ale možná je dobré monitorovat cizojazyčné verze... — Draceane diskusepříspěvky 10. 1. 2021, 18:58 (CET)

HotovoHotovo Hotovo. Zatím tedy cswiki. --Matěj Suchánek (diskuse) 11. 1. 2021, 14:57 (CET)

MatSuBot a odstraňování </ref>

Odstraňování </ref> např. v [4] pro zobrazení funguje, ale není to ono. Nechává dvě závěrečná lomítka na konci tagu. (Oznamuju, když už jsem si to všiml.) Jj14 (diskuse) 12. 1. 2021, 18:43 (CET)

V odkazovaném Airbus_A350 jsem opravil ještě jednu neuzavřenou referenci a šablonu "</ref>}}" . Jj14 (diskuse) 12. 1. 2021, 19:53 (CET)

Díky za oznámení. Co se týče prvního, opravil jsem ještě další tři případy, které jsem našel (nejstarší z roku 2012). Pokusím se zjistit, kde byla chyba. (Problém s </ref> byl staršího data.) --Matěj Suchánek (diskuse) 13. 1. 2021, 15:17 (CET)

Moje zvláštní editace

Ahoj kolego, moc děkuji za opravu toho ministra zahraničí USA a omlouvám se za to, cos tam našel, i když jsem hodně dlouho nevěřil svým očím, když jsem si tu opravu otevřel. To byly naprosté nesmysly, to nemohly být moje změny. Tak jsem chvíli pátral v historii stránky, v historii všech svých editací a ve své paměti a přišel jsem na to, že jediná změna, kterou jsem udělal já, byla skutečně oprava překlepu. V poslední odrážce na stránce jsem opravil "Správa záznamů minulého tajemníků kontinentálního kongresu" na "...minulých tajemníků...". Ale co čert nechtěl, tu opravu jsem z nějakého důvodu udělal ve velmi staré verzi - konkrétně to byla Verze z 30. 5. 2013, 21:36 od 178.248.249.176. Tak jsem přemýšlel, jak se mi ta verze mohla dostat pod ruku, a jediné co mě napadá je, že jsem asi něco hledal (možná povinnosti ministra zahraničí) a vyhledávač mi předhodil tuhle zastaralou verzi a já jsem si toho nevšiml a uložil jsem svoji opravu překlepu i s tou starou verzí. To se mi stalo asi poprvé a snad i naposled, takže ještě jednou omluva a dík za opravu. KPX8 (diskuse) 14. 1. 2021, 14:01 (CET)

V pohodě. Je skvělé, že si bereš ponaučení, protože pak už se podobná věc znovu spíš nestane (proto jsem poslal upozornění).
Pokud se nemýlím, uživateli se zobrazuje výrazné upozornění, že edituje starou verzi, ale tys použil vizuální editor, který tahle upozornění skrývá, takže to nemusíš celé dávat za vinu sobě.
Taky díky za to, že sis vzpomněl na svůj záměr a sdílel ho. Uvědomil jsem si, že jsem obnovil jen infobox, ale vlastní obsah článku jsem nechal být. Takže až teď by to doopravdy mělo být v pořádku. --Matěj Suchánek (diskuse) 14. 1. 2021, 14:29 (CET)

A request for translation

Hello! Could you translate this announcement? I'll post it on the technical sub-page of the village pump. I realise it's highly technical and those who are highly technical are also likely to be OK with English, but since announcements in English beg for being ignored... ;) SGrabarczuk (WMF) (diskuse) 21. 1. 2021, 17:53 (CET)

Okay, thanks for your notice. --Matěj Suchánek (diskuse) 21. 1. 2021, 19:20 (CET)

Nové památky bez položky Wikidat

Ahoj Matěji. Z namátkového nahlédnutí do seznamů památek to vypadá, že to byla hlavně tvoje iniciativa, že byly vytvořeny položky Wikidat pro všechny kulturní památky uvedené v těch seznamech. A taky děláš pravidelně synchronizaci. Já se už nějakých 8 let snažím do seznamů doplňovat nově vyhlášené památky (a všiml jsem si, že v poslední době už mě často předběhne někdo z kolegů, což je skvělé, že to nestojí a nepadá se mnou), většinou se snažím to propojit s články, dohledat kategorie nebo obrázky z Commons atd., ale pokud nově vyhlášená památka dosud neměla založenou položku Wikidat, tak jsem ji zatím většinou ručně nezakládal a tak nějak jsem spoléhal na to, že bot, který to původně plošně zakládal, takový případ objeví a její založení pro něj bude méně pracné a v první fázi i spolehlivější a přesnější, než kdyby se to dělalo úplně ručně vlastnost po vlastnosti. Ale vypadá to, že tak jednoduché to asi není. Pokud to nejde doplňovat roboticky, dal by se aspoň automaticky aktualizovat nějaký todo list, kde by se vypisovalo, kde položka Wikidat chybí? Dík. --ŠJů (diskuse) 26. 1. 2021, 20:42 (CET)

Ahoj. Úplně moje iniciativa to nebyla, myslím, že si to přáli hlavně ostatní lidé z WMCZ. Zakládání položek tedy proběhlo v létě 2017 a od té doby se to zřejmě dělalo ručně. (Jak to bylo se synchronizací, si už nevzpomínám.)
Co se týče toho todo listu, před časem jsem vytvořil (a teď aktualizoval) d:User:Matěj Suchánek/P762. Od tebe jsem dostal celkem obsáhlou zpětnou vazbu, ale pak už jsem neměl čas se tomu věnovat a postupně to pro mě ztratilo prioritu. Přitom sekce identifikátory v seznamech, ale ne na Wikidatech by klidně památkám, které nejsou na Wikidatech, odpovídat mohla. (Nebo se pletu, klidně mě oprav.) --Matěj Suchánek (diskuse) 31. 1. 2021, 12:26 (CET)

Řád žhavé gumy

Díky. Bohužel už se musím jít věnovat něčemu jinému. Když už tu jsi, pokud budeš moct, hlídej prosím Hanzela. --Matěj Suchánek (diskuse) 2. 2. 2021, 10:11 (CET)

Rostislav kosňovský

Dobrý den, psal jsem Vám ohledně stránek Pivovaru Šenov. Zobrazuje se komentář "porušení práv"... Jsem vlastníkem výše uvedeného webu... Nechci vypadat jako nějaký falzifikátor, jak je i odkaz na Googlu. Prosím o odpověď, není pro mne tato situace příjemná. S pozdravem Kosňovský.

PS. Vyjádření jsem posílal téměř předměsícem a reakci jsem nenašel. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Rostislav Kosňovský (diskuse) 21. 2. 2021, 14:04‎ (CE(S)T)

Dobrý den, předpokládám, že máte na mysli zprávy na Diskuse s wikipedistou:Rostislav Kosňovský. Jak už jste byl i někým jiným upozorněn, pokud chcete text nechat uvolnit, musíte se držet odkazovaného postupu . Tedy zpráva musí pocházet od Vás a musí být směřovaná na správnou adresu. Dovolím si poznamenat, že i kdyby se vám smazaný text podařilo nechat obnovit, měl byste opět co dělat ho zde ponechat kvůli jeho neencyklopedickému a propagačnímu tónu. (Takže doporučuji začít odznova rovnou.) --Matěj Suchánek (diskuse) 21. 2. 2021, 18:23 (CET)

A request for translation

Hello! Thank you for your activity and technical translations. Would you be able to translate this instruction as well? We will set up a banner and the communities will be able to share their opinions on the functionalities we will be working on as part of the Desktop Improvements project. Thank you! SGrabarczuk (WMF) (diskuse) 23. 2. 2021, 12:45 (CET)

Hello! I will try to get it done today. --Matěj Suchánek (diskuse) 24. 2. 2021, 10:43 (CET)

Wikikytička

Mile rád. Bylo mi potěšením. (Tušil jsem, že jde o „zakázku“ AV, proto jsem tentokrát nevyzvídal, jak to chcete používat.) --Matěj Suchánek (diskuse) 2. 3. 2021, 11:33 (CET)
Já děkuji za diskrétnost :-) --F.ponizil (diskuse) 2. 3. 2021, 11:49 (CET)

A request for translation

Hello!

Thank you for your translation of the instruction of the Desktop Improvements prototype. The instruction has been translated into 30 languages. This would not happen without you!

Next week, we would like to post a banner inviting your community to test the prototype and give feedback. We only need to make one more step - translate three short lines of text in that banner. Would you be able to do this, ideally before Wednesday 31st?

Thanks a lot for your support, as usual!

Best, SGrabarczuk (WMF) 26. 3. 2021, 23:08 (CET)

Souřadnice v seznamu památek

Zdravím. Všiml jsem si, že v seznamu Seznam kulturních památek v okrese Chrudim chybí u většiny položek souřadnice, a to přesto, že ve Wikidatech k těmto památkám (ověřoval jsem několik namátkově) souřadnice máme. Vypadá to, že někdejší doplnění souřadnic do seznamů památek zřejmě nebylo až tak plošné a zůstaly nějaké mezery. Nedá se to nějak pořešit v rámci synchronizací? --ŠJů (diskuse) 1. 4. 2021, 22:21 (CEST)

Ještě by asi bylo dobré se domluvit s Frettiem, proč některé seznamy vypadly z osouřadnicování a jestli bude efektivnější, aby tam ty souřadnice doplnil jeho bot, nebo tvůj v rámci synchronizace. --ŠJů (diskuse) 1. 4. 2021, 22:29 (CEST)

Hele, tohle je asi úplně mimo mě. --frettie.net (diskuse) 1. 4. 2021, 23:41 (CEST)
To by asi šlo. Uvidím, kdy se k tomu dostanu. --Matěj Suchánek (diskuse) 2. 4. 2021, 11:37 (CEST)

Šablona na sčítání kategorií

Ahoj, co si myslíš o anglické CLC? Myslím si, že podobně jako Lua by se zde u některých šablon uplatnila (aktuálně mě kromě názvu kurzívou, kde jsem ji vložil přes mé pískoviště, napadá infobox, taxonbar, možná v budoucnu navbox anebo autoritní data). Jinak se chci zeptat na tvůj názor ohledně modulu autoritních dat. Z mého pohledu se mi počeštění vcelku podařilo a postupně by šel nasadit, ale raději se zeptám technicky zkušenějšího kolegy. Děkuji RiniX (diskuse) 25. 6. 2021, 17:06 (CEST)

Ahoj. Ta šablona vypadá užitečně a je to zjednodušení. Takže pokud ji užijeme tady, proč ne. Jinak moc nevím, co bych si o ní měl myslet.
Co se týče modulu, z technického hlediska to vypadá OK, rozhodně to nejsou špagety. Někoho může zarážet počet těch identifikátorů (ale to snad co se načítání dat nebude problém) a někdo může zpochybňovat význam některých kategorií, ale tyhle věci závisí na zpětné vazbě od komunity. --Matěj Suchánek (diskuse) 25. 6. 2021, 19:03 (CEST)

Narazil jsem na problém, kdy se v tabulce nezobrazuje počet článků v kategorii (v založené NKC i nezaložené). V modulu se jedná o řádek 912 dále. Podíval by ses na to? Na první pohled problém nevidím, mw.site.stats.pagesInCategory a 'pages' by snad problém dělat nemělo, tak možná lang:formatNum? Díky moc RiniX (diskuse) 26. 6. 2021, 17:19 (CEST)

OpravenoOpraveno Opraveno. Byla tam menší nedokonalost. --Matěj Suchánek (diskuse) 26. 6. 2021, 17:36 (CEST)

Oprava citace Klementinum

Děkuju za opravu citace-odkazu na stránceKlementinum. Netušíte, jak se mi podařilo tam nechat citaci přes pískoviště? Nerada bych, aby po mně něco podobného zůstalo jinde...--Helena Dvořáková (diskuse) 4. 7. 2021, 20:58 (CEST)

Tuším, že jednoduše zkopírováním obsahu pískoviště, aniž by byla zdrojová stránka otevřená v editoru. Ale evidentně to už neplatí, protože když to zkusím nyní, tak se ten text vloží bez referencí. (Asi by stálo za to mít to někde v nápovědě jako poznámku, že když kopírovat, tak raději z otevřeného editoru.)
Současné výskyty beru odsud, tak kdybyste se tam náhodou našla... --Matěj Suchánek (diskuse) 5. 7. 2021, 11:27 (CEST)

Oprava překlepů (geologická období)

Ahoj, kde je ta stránka, kam se zadávaly překlepy k opravě robotem? Jde mně o to, že by to tady chtělo zafixovat tradiční překlepy v zápisu přídavných jmen geologických období třetihor a čtvrtohor (tj. paleogén a neogén a podobdobí paleocén, eocén, oligocén, miocén, pliocén, pleistocén a holocén). UJČ připouští pouze krátké e v přídavném jméno, tj. eocenní a ne eocénní. Na něco jsem pustil robota, [5], leč lepší to bude dělat dlouhodobě překlepobotem. Jsou tam navíc i různé odkazy ve stylu [[paleocén]]ních, ke kterým je třeba vytvořit regulární výrazy, a nemám ohledně toho moc velký zájem, když už to někdo ošetřené má. Díky, jestli to tam hodíš. --OJJ, Diskuse 7. 7. 2021, 09:46 (CEST)

Ahoj. Krátká odpověď: regexy přidám a jednorázovou hromadnou opravu klidně zařídím.
Ale protože ses dotknul mnoha záležitostí, dlouhá odpověď: stránky jsou dvě. AWB pro zabudované opravy překlepů používá Wikipedie:AutoWikiBrowser/Typos, ale vedle toho máme i WP:WPCleaner/Typo. (Nejsou synchronní, protože já už AWB nepoužívám, ale můžu ten seznam jednorázově doplnit.)
lepší to bude dělat dlouhodobě překlepobotem – nevím, jestli teď někdo nějakého provozuje, já to nedělám a jenom nabízím k opravě editorům. (To jen, abys neměl očekávání, že když se regex přidá na seznam, do týdne je hotovo.)
Co se týče těch výskytů v odkazech, tak to je docela problém, protože nástroje na automatické opravy mají obvykle zakázané dotýkat se wikisyntaxe. Ty opravy se samozřejmě dají provést (příklad), ale už ne v rámci těch běžných oprav překlepů. --Matěj Suchánek (diskuse) 7. 7. 2021, 16:18 (CEST)
Takže na odkazy je holt potřeba napsat regulární výraz. Achjo. To bych zvládnul taky, což o to, akorát mě to nebaví dělat nějak pravidelně, protože článků týkajících se třetihor bude určitě v budoucnu přibývat. I tak díky, myslel jsem, že s odkazy by mohl být problém, protože to není jen nějaký primitivní překlep. OJJ, Diskuse 20. 7. 2021, 08:38 (CEST)

Vyznamenání

Zejména v poslední době při pomáhání s moduly a dalšími šablonami. Sám bych to rozhodně nedal. Ještě nahodit navbox a můžeme „slavit“ :) RiniX (diskuse) 19. 7. 2021, 14:38 (CEST)

Díky. Když je potřeba, pomůžu. Tuhle hvězdu už sice mám, ale to mi nevadí. :) --Matěj Suchánek (diskuse) 19. 7. 2021, 14:52 (CEST)
A jednu přímo technickou od OJJe. Takovýchto hvězd není nikdy dost, hlavně v případech, kdy si je člověk zaslouží, což ty na 100 % ;) RiniX (diskuse) 19. 7. 2021, 15:01 (CEST)

Defaultsort???

Petr Janeček (animátor) - Řádka kódu DEFAULTSORT:Janeček, Petr je ?asi? blbě - Petrů Janečků jest více. Pokud ovšem rozumím co ten kód znamená. --DRobert (diskuse) 20. 7. 2021, 11:52 (CEST)--DRobert (diskuse) 20. 7. 2021, 11:52 (CEST)

@DRobert: DEFAULTSORT je klíč, pod kterým se má stránka řadit v kategoriích (třeba Kategorie:Čeští animátoři). Když se podívám na ostatní články o lidech, defaultsort s rozlišovačem (závorkou) má asi do 200 článků [6][7], zatímco článků o lidech s rozlišovači bude jistě daleko víc. Takže podle mě je {{DEFAULTSORT:Janeček, Petr}} v pořádku (a kdyby ne, tak to bude součástí hromadné opravy, před níž se stejně musí vést diskuse na úrovni projektu). --Matěj Suchánek (diskuse) 20. 7. 2021, 12:04 (CEST)
Nezařadil tento řádek automaticky odkaz do všech stránek ve kterých bylo zmíněno jméno Petr Janeček? Protože všechny odkazy byly (blbě) na animátora, ačkoliv se týkaly "Petr Janeček (etnolog)". Protože osoba "Petr Janeček" není unikátní. --DRobert (diskuse) 20. 7. 2021, 12:13 (CEST)
To nevím, jak by dokázal, když jeho účel je určit v kategoriích, kam se má článek nebo jiná stránka zařadit do abecedního seznamu na stránce kategorie.
Co se týče odkazů, tak všechny (Pérák, Městská legenda, Český rozhlas Leonardo, Seznam dílů pořadu Všechnopárty, Černá sanitka) byly blbě (vedly na Petr Janeček, který v té době pojednával o animátorovi a teď je rozcestník) ještě předtím, než jste založil Petr Janeček (etnolog).
(Některý) "Petr Janeček" je mimochodem zmíněn i v několika dalších článcích [8], odkud odkaz nevede. --Matěj Suchánek (diskuse) 20. 7. 2021, 12:31 (CEST)

Ing. Monika Nebeská

Ahoj,

chtěla bych se poradit, zeptat na pár věcí. Do článku bych ráda přidala odkazy na články - jak to mám udělat? Také jsem teď dělala drobné úpravy, editace a vidím, že nad článkem je nyní výzva k doplnění - nevím ale, co s tím. Nylo by možné mě kontaktovat na e-mailu a.hlouskova@vsestary.cz?

Stránka je věnována ředitelce naší společnosti, mojí šéfové, takže všechny informace mají reálný základ. Jen asi dostatečně neovládám wiki prostředí.

Díky Aneta 87.249.158.239 6. 8. 2021, 14:32 (CEST)

(Totožný text posílám i na e-mail.)
Dobrý den, obvykle preferuji komunikační rozhraní Wikipedie (protože od toho tu je), ale budiž.
V článku jsou dvě výzvy. Ta první, požadavek na ověření informací, byla vložena již v roce 2019 a je pravda, že od chvíle vložení je po této stránce článek v rozhodně lepším stavu. Přesto by bylo vhodné článek projít a ověřit, že každá jednotlivá informace v článku je některým zdrojem v článku doložená (ne jen "pravdivá, protože to vím já", viz též články o žijících lidech).
S tím souvisí druhá výzva, kterou jsem doplnil já a která vyzývá ke sjednocení uvádění zdrojů v článku. V těle článku by ideálně neměly žádné odkazy mimo Wikipedii, pouze reference (čísla v horním indexu) odkazující na jednotlivé zdroje uvedené až na konci článku. Nástroj "Editovat" obsahuje funkci "Citace", která umožňuje jejich snadné přidávání. --Matěj Suchánek (diskuse) 6. 8. 2021, 15:34 (CEST)

Abuse filter blocking Synchbot

Hi! Abuse filter 22 (Nepodepsaný diskusní příspěvek) blocks the synchbot service, which helps users manage their own pages across all wikis. Can you add an exception to the rule? (For example, using !contains_any(global_user_groups, "global-interface-editor").) —Pathoschild (diskuse) 5. 9. 2021, 20:36 (CEST)

@Pathoschild: Added, it's matching the edit summary, OK? --Matěj Suchánek (diskuse) 5. 9. 2021, 21:00 (CEST)
That's fine. Thanks! —Pathoschild (diskuse) 5. 9. 2021, 21:40 (CEST)

Dark Souls III

Dobrý den, vidím, že jste aktivní účastník projektu počítačové hry. Já jsem Dark Souls nikdy nehrál. V posledních dnech článek edituje nějaký anonym a přijde mi to podezřelé. Články o počítačových hrách jsou častým terčem útoků vandalů. https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Dark_Souls_III&type=revision&diff=20519833&oldid=20463833

Tak to můžete zkontrolovat. --Whiny15 (diskuse) 3. 10. 2021, 20:46 (CEST)

Tato IP adresa podle mě edituje v dobré vůli, nevidím nic obzvlášť problematického. --Matěj Suchánek (diskuse) 4. 10. 2021, 13:13 (CEST)

How we will see unregistered users

Ahoj!

Tuto zprávu dostáváte, protože máte správcovská práva na některé wiki nadace Wikimedia.

Když dnes někdo edituje wiki nadace Wikimedia, aniž by byl přihlášen, zobrazujeme jeho IP adresu. Jak možná víte, v budoucnu už to nebudeme moci dělat. Rozhodlo tak Právní oddělení nadace Wikimedia, protože se změnily normy a regulace týkající se soukromí v online prostředí.

Místo IP adresy budeme zobrazovat maskovanou identitu. Jako správce si budete i nadále moci zobrazit si jejich IP adresu. Také vznikne nové oprávnění pro uživatele, kteří potřebují vidět plné IP adresy neregistrovaných uživatelů pro boj s vandalismem, obtěžováním a spamem, aniž by byli správci. Patroláři také uvidí část IP adresy, aniž by museli mít toto oprávnění. Také pracujeme na lepších nástrojích, které budou pomáhat.

Pokud jste to ještě neviděli, můžete si přečíst více informací na Metě. Pokud si chcete být jisti, že vám neutečou žádné technické změny na wiki nadace Wikimedia, můžete se přihlásit k odběru našeho týdenního technického zpravodaje.

Existují dva navrhované způsoby, jak by tato identita mohla fungovat. Oceníme vaše názory na to, který způsob by podle vás fungoval nejlépe pro vás a vaši wiki, teď či v budoucnu. Můžete nám dát vědět v diskusi. Můžete psát ve svém jazyce. Návrhy byly předloženy v říjnu a rozhodovat se budeme po 17. lednu.

Děkuji. /Johan (WMF)

4. 1. 2022, 19:11 (CET)

Seznam článků s překlepy

Ahoj, poslední dobou jsem trochu zmenšoval seznam článků s překlepy (díky za něj!) a všiml jsem si – bot odstranil ze seznamu článek, ale nikdo ten článek neupravil (neopravil tu danou chybu), ani nebyl ten článek přidán na seznam výjimek. Je to nějak nastavené, že si bot uvědomí, že to není chyba nebo je případně je chyba u bota? Přikládám příklad [1] – odstranění botem (první odkaz – Geotrasa sudetská), [2] – článek neupraven, [3] – a článek není ve výjimkách. Díky moc za objasnění --Felix220 (diskuse) 12. 1. 2022, 21:36 (CET)

Když už jsem si všiml tematiky seznamu článků s překlepů, snad nevadí, když se přidám s dotazy také. Seznam obsahuje výskyty výrazu „poté co“, nicméně ve dvou případech jej uvádí i IJP, domnívám se tedy, že by většina výskytů vůbec špatně být nemusela. Nebo bere robot v potaz v tomto případě i jinou podmínku? A zadruhé bych se zeptal, proč robot vybírá výrazy „Spojené arabské emiráty“ a „Spojených států amerických“ jako chybné. Měly by být v pořádku, nebo něco přehlížím? Taktéž předem děkuji za odpovědi a rovněž za pravidelnou robotickou aktualizaci seznamu. --David V. (diskuze) 12. 1. 2022, 21:46 (CET)
@Felix220: O tomto problému vím. Stává se to hlavně po celkové aktualizaci (3. den v měsíci), kdy potom následující update vyřešených případů odstraní i množství nedotknutých. Robot před zpracováním stránky z jejího kódu nejdřív odstraňuje části, které nedává smysl kontrolovat (odkazy, text v uvozovkách). Mám podezření, že při každém spuštění se tyo části odstraňují v jiném pořadí, takže prohledávaný text je pokaždé jiný. Musím najít čas si k tomu sednout, hypotézu ověřit a případně se pokusit to nějak spravit.
@David V.: Určitě nevadí. Robot bere překlepy ze stránky WP:WPCleaner/Typo. Většinu jsem vytvářel já z různých zdrojů. „poté co“ asi je hodně problematické a vůbec si začínám myslet, že bychom v seznamu měli řešit jen překlepy, čárky ve větách jsou možná moc velké sousto. Platí WP:ESO. Díky za upozornění ohledně UAE a USA, oba výrazy obsahovaly chybu. --Matěj Suchánek (diskuse) 13. 1. 2022, 11:48 (CET)
Díky moc za objasnění a hodně štěstí s opravou. --Felix220 (diskuse) 13. 1. 2022, 11:57 (CET)
Zkusil jsem to opravit přímo v knihovně: gerrit:754066. Odteď už by mělo „čištění“ stejného wikitextu vrátit stejný výsledek. Uvidíme, zda se to tím vyřeší.
@David V., Felix220: Kolegové, když už mám vaši pozornost, zajímá mě následující. Robot vypisuje pro každou stránku vždy jeden (první) výskyt pro dané pravidlo. Pravidlo může pokrývat víc tvarů (např. pády). Myslíte (pomohlo by vám kdyby), že by robot měl vypisovat výskyt každého chybného tvaru slova, které najde? --Matěj Suchánek (diskuse) 16. 1. 2022, 11:45 (CET)
Za mě by to asi nebylo od věci, dovedu si představit, že si toho, že je v článku více chybných tvarů, nevšimnu a opravím právě jen ten první. Přidal bych ale další myšlenku – líbilo by se mi, kdyby mě nějak seznam dokázal upozornit na to, že je v něm článek zmíněn více než jednou. Třeba momentálně obsahuje seznam dvakrát článek Alois Hitler – jednou kvůli „poté co“, pak kvůli „sprnu“. Takto se mi už stalo, že jsem první chybu opravil a za chvíli narazil na tentýž článek s chybou další. Jen úplně nevím, jak to rozlišit a jak by to bylo možné technicky. --David V. (diskuze) 16. 1. 2022, 12:00 (CET)
Tedy preferoval bys, kdyby seznam byl organizován podle stránky, ne podle překlepu/pravidla? --Matěj Suchánek (diskuse) 16. 1. 2022, 12:47 (CET)
To je právě zase otázka – já se většinou orientuji právě dle toho pravidla. :D Zkusím se nad tím ještě ve volné chvíli zamyslet, jak bych to já osobně vyřešil. --David V. (diskuze) 16. 1. 2022, 12:55 (CET)
Díky za opravu. Jinak souhlasím s @David V., rozhodně je na škodu, že je článek dvakrát v seznamu, ale na úplně jiných pozicích, tudíž si toho člověk nevšimne a opraví pouze chybu jednu. Za mne je také lepší pokud se organizuje stránka podle překlepů / pravidla, ale napadl mě takový kompromis, že by (pokud by se to dalo) bot seřazoval podle překlepu, ale jakmile by našel chyby dvě, zapsal by tu druhou pod tu první (příklad s Aloisem Hitlerem: …385. XYZ – poté co; 386. Alois Hitler – poté co; 387 Alois Hitler – srpen; 388. XYZ – poté co…). Anebo (stejný princip, pouze s rozdílem), by byl "ten druhý" Alois Hitler odsazen od kraje – nebyli by pod sebou jako 386 a 387, ale 386, –>Tab srpen, a poté by to pokračovalo. Je to trochu chaoticky vysvětleno :). --Felix220 (diskuse) 16. 1. 2022, 13:52 (CET)
@Felix220: Skvělý nápad, byl bych pro, je-li to technicky možné. --David V. (diskuze) 16. 1. 2022, 14:00 (CET)
@David V., Felix220: Proběhl únorový update, teď už by to mělo být zhruba podle vašich představ. --Matěj Suchánek (diskuse) 3. 2. 2022, 10:34 (CET)
Díval jsem se na to, a vypadá to dobře. Díky! --Felix220 (diskuse) 3. 2. 2022, 10:55 (CET)
Ráno jsem na to už také koukal, je to skvělé, taky děkuji. --David V. (diskuze) 3. 2. 2022, 12:37 (CET)

Generování chyb botem

Ahoj, možná by to chtělo editace seznamů památek prováděné botem nějak letmo kontrolovat, aby se nestávalo, že absenci jedné číslice na konci Q kódu vyřeší nalezením úplně špatné položky Wikidat a její kategorie Commons ([9]). Asi by to chtělo všechny podobné případy podezřelých přesměrování v nějakém přehledu manuálně i různými automatickými algoritmy kontrolovat, jestli to není úplný nesmysl. --ŠJů (diskuse) 16. 2. 2022, 01:12 (CET)

Díky za podnět, popřemýšlím nad možnostmi. (Obecně asi nemusí jít jen o přesměrování.) --Matěj Suchánek (diskuse) 18. 2. 2022, 14:28 (CET)

Provincie Sihuas

Dobrý den,

na angl. wikipedii je použit infobox settlement, ten mi tam ale nešel dát, díky. --Mojmir13 (diskuse) 19. 2. 2022, 13:09 (CET)

Šablony (infoboxy) nejsou mezi Wikipediemi sdílené a na české Wikipedii navíc pojmenováváme věci pokud možno česky.
Český protějšek anglického (nebo i jiného) infoboxu najdete tak, že podíváte do interwiki na stránce infoboxu (pokud protějšek máme). V tomhle případě je to ovšem trochu zvláštní, neboť settlement je česky sídlo, tedy infoboxu odpovídá náš {{infobox - sídlo světa}}, a ne {{infobox - region}}, který je vhodnější. --Matěj Suchánek (diskuse) 19. 2. 2022, 13:23 (CET)

ZoomText

Děkuji za prohlídku hesla ZoomText.

Souhlasím, že jsem se už asi hodně odchýlil od překladu - mám tedy šablonu Překlad odmazat? Původní překlad jsem dělal kdysi, neměl jsem vůbec žádné zkušenosti s Wikipedií.

Teď absolvuji kurz Senioři píší Wikipedii a v rámci toho jsem se vrátil k opravě stránky. Pokládám včerejší změny za velké vylepšení hesla. Jsem uživatelem softwaru.

Snažil jsem se hledat vnitřní odkazy na Wikipedii, leč - pokud se vám podaří některé najít, určitě opatřete. Děkuji. --Miloš (diskuse) 20. 2. 2022, 09:27 (CET)

@Miloš: Článek nemusí být 1:1 překladem, aby v něm nemohla být šablona překlad. Koneckonců šablona říká „V tomto článku byl použit překlad...“, tedy ne třeba „Tento článek je překlad...“ Samozřejmě pokud jste článek kompletně přepracoval tak, že už jste žádný překlad v článku neponechal, tak ji asi můžete odmazat. Ale to víte jen vy. Mně šlo spíš o to, aby šablona překlad byla dole, ne nahoře.
Nějaké postřehy k článku:
  • Nepsat jako návod, nejít moc do detailu, nepoužívat 2. osobu atd. Vytváření příruček má v popisu jiný projekt.
  • Nepoužívat v textu odkazy mimo Wikipedii (odkazy na firmy apod.).
    • Pokud věc na Wikipedii nemá článek, není problém, pokud je odkaz červený.
    • Pokud má odkaz sloužit jako zdroj, vkládá se jako reference.
Ať se vám v kurzu daří, a hlavně pokud narazíte na nějaký problém, se kterým se nebudete vědět rady, neváhejte požádat o pomoc. --Matěj Suchánek (diskuse) 20. 2. 2022, 10:10 (CET)
2. osobu jsem odstranil, resp. nahradil.
Je nutné ve Wiki návodech používat také tolik odkazů - referencí? Rád bych tam přispíval, ale ne vše je zdokumentované a nebo se odvolává na třeba jeden zdroj - nápovědu k programu nebo event. uživatelskou příručku, pokud je vůbec k dispozici.
Mnohé důležité odkazy jsem nenašel - zatím je nechávám takto, ale bylo by fajn, kdyby někdo nebo případně i já udělal hesla třeba ve Wikiskriptehc - Wikislovníku - oční vady, visus - měřenmí zrakové ostrosti ...
S referencemi to je u softwarů si myslím a zvláště u speciálních docela problém ... sesbíral jsem vše důležité, o čem vím ...
Odkazy na firmy bych ponechal, má-li heslo sloužit informování - kde software pořídit, kam se obrátit, vývoj a podpora softwaru. Nejsem jejich dealer ... ale pokládám to za důležité.
Přidal jsem i kategorie, o kterých si myslím, že jsou důležité - software je velmi obecná kategorie - běžně se tomuto typu softwarů říká asitivní nebo speciální. Prosím o ponechání nebo spíš o vytovření, třeba jako podkategorie softwaru - zatím neumím.
Děkuji za přání i všechny rady. --Miloš (diskuse) 20. 2. 2022, 20:44 (CET)
@Milosmid: Přidám se do diskuze. Žádné Wiki návody neexistují. Celý koncept článku jako návodu odporuje pravidlu Wikipedie (Co Wikipedie není - Wikipedie není návodem, průvodcem ani učebnicí). Nejvhodnější by bylo celý článek zkrátit a přepsat tak, aby návodem nebyl. Aby byl standardním encyklopedickým článkem, informujícím o existenci nějakého softwaru. To je vše. Takto zůstat nemůže. Děkuji za pochopení. --KPX8 (diskuse) 20. 2. 2022, 21:11 (CET)
Svým dotazem jsem myslel Wikiknihy - knihy a manuály.
Jinak si dělejte s tím článkem jak libo, chápu, ale myslím, že tím informacím jen uškodíte.
Krátit můžete, jde o to, jestli víte o co jde ... --Miloš (diskuse) 21. 2. 2022, 09:17 (CET)
@Miloš: Jak to funguje na Wikiknihách, sám moc dobře nevím (ale dost podobné to bude po stránce technické). Kdybych tam chtěl začít s nějakou knihou, pravděpodobně bych se podíval na b:Wikiknihy:Co jsou Wikiknihy, b:Wikiknihy:Jak začít psát knihu a b:Nápověda:Obsah a taky, jak vypadají už existující knihy.
Co se týče autorských práv (to reaguji na vaši poznámku u kolegy), situace bude stejná jako na Wikipedii (soudě tedy jen dle upozornění, které se mi zobrazí, když si na WK otevřu pro editaci libovolnou stránku). Tedy můžete nahrát cokoliv, čeho jste autorem vy, a pokud se to dá najít i jinde na webu, musíte navíc poslat svolení autora.
S odkazy na (chybějící) pojmy si nemusíte dělat těžkou hlavu, není to vůbec kritické a časem je tam může doplnit někdo jiný. Problém jsou hlavně odkazy ven na firmy. Externí odkazy by měly sloužit jen k tomu, aby se čtenář dozvěděl víc o předmětu článku (tj. o tom nástroji).
(Jinak pokud by vám dělalo problém sledovat reakce mě a kolegy na víc místech, řekněte mi to a já diskusi přesunu k vám.) --Matěj Suchánek (diskuse) 21. 2. 2022, 11:52 (CET)
Děkuji, také za opravu. Jak začít psát WikiKnihu mi ukázal prázdnou stránku :) ale jinak to budu zkoumat.
Přečetl jsem si obě vaše odpovědi, ale jak se taková diskuse přesouvá?
Ty firmy ... proč to vadí? Kvůli tomu, že jde o obchod? Jak říkám, mně jde hlavně o to, aby případný čtenář věděl, kam se obrátit, kdo software vyvíjí, firmy jsou i v historii ...
Jak říkám, zkusím to tedy i na WikiKnihách a pokud něco chcete na hesle ZoopmText umazat, klidně - ať to vyhovuje.
Logo softwaru se asi použít nesmí, že ...?
Objevil jsem na WikiKnihách, že existuje také možnost kotev - odkázat na určitou část textu. Teď to není i hesle ZoomTextu, ale o mých jiných připravovaných heslech (v duboucnu Klárův ústav - odkazoval bych na příslušná místa hesel Alois Klár a Pavel Alois Klár). Dá se to, prosím, použít i na Wikipedii. Jde to případně i z vizuálního editoru nebo jen z editace zdroje? Děkuji. --Miloš (diskuse) 21. 2. 2022, 12:08 (CET)
@Miloš:
  • Přečetl jsem si obě vaše odpovědi, ale jak se taková diskuse přesouvá? – O to bych se nějak postaral já. Myslel jsem tím hlavně, abychom všichni vedli diskusi jen na jednom, vámi zvoleném místě, pokud byste se v komunikaci ztrácel.
  • Ty firmy ... proč to vadí? – Zjednodušeně řečeno, mezi cíle Wikipedie nepatří zprostředkování nějakého spojení čtenář–produkt, jen pouhé informování. Čtenář jistě zvládne zkopírovat název firmy třeba do Googlu. Víc k tomu je v doporučení Wikipedie:Externí odkazy.
  • Logo softwaru se asi použít nesmí, že ...? – Na české Wikipedii lze použít jen loga (obrázky), která lze nahrát na Wikimedia Commons. Tam lze zjednodušeně řečeno nahrát pouze loga zbavená autorských práv nebo loga dostatečně "jednoduchá" (viz c:Commons:Copyright rules by subject matter#Trademarks).
  • existuje také možnost kotev ... Dá se to, prosím, použít i na Wikipedii. – Ano, mělo by to jít (Nápověda:Vnitřní odkazy#Odkaz na nadpis). Určitě to lze provést ve zdroji, vizuální editor se může bránit, ale snad by ho mělo jít přesvědčit.
--Matěj Suchánek (diskuse) 21. 2. 2022, 13:00 (CET)

Infobox - socha

Zdravím,

omlouvám se za nepotřebnou úpravu šablony Infobox - socha, ale řádek "rejstříky památek" byl v prázdném vzoru zahrnut ještě před mým zásahem. Mátlo mě tedy, že šablona nenabízí tento řádek ve vizuálním editoru a nepomohlo ani zadání natvrdo do kódu. Proto jsem to tedy vložila do template (což mi ale stejně nevyřešilo můj problém nezobrazení čísla památky v infoboxu). Můžu tedy poprosit o radu, jak to propojit s WD? Přípravu mám na pískovišti, Wikipedista:LibrarianFox/Pískoviště2, ale klidně to můžete udělat i sám, pokud to bude jednodušší než mi to vysvětlovat. ;) Děkuji. --~~~~ --LibrarianFox (diskuse) 23. 2. 2022, 10:17 (CET)

@LibrarianFox: Zdravím, chyba skutečně byla už v tom prázdném vzoru, logicky to tedy mátlo, není to vaše chyba.
Co se týče propojení s Wikidaty, jakmile článek skutečně založíte a propojíte ho s položkou na Wikidatech (d:Q38134953), odkaz na rejstřík památek se sám v infoboxu objeví (tím jsem si jistý, protože položka ho už obsahuje). Na pískovišti vám to tedy fungovat nebude (ale tam stejně nelze mít článek hotový se vším všudy). --Matěj Suchánek (diskuse) 23. 2. 2022, 10:37 (CET)
Děkuji za informaci. Na vině je tedy opět má nedočkavost a snaha mít vše jako ze škatulky, ještě než je to aktuální. Každopádně se tedy teď mohu vrhnout na samotný článek a přestat se užírat tím, proč mi nefunguje zobrazení památkového čísla. :D --~~~~ --LibrarianFox (diskuse) 23. 2. 2022, 11:14 (CET)

93.99.138.78

Nějak jsme se tam srazili. Nastavoval jsem blok na měsíc, pravidelně z toho chodí jenom školní experimenty. Ahoj, OJJ, Diskuse 14. 3. 2022, 10:00 (CET)

@OJJ: Ahoj, nemám s tím problém. --Matěj Suchánek (diskuse) 14. 3. 2022, 10:02 (CET)

Obyvatelé z ČSÚ

Ahoj. ČSÚ opět vydal každoroční počty obyvatel k 1. lednu až do úrovně obcí ([10]), takže pokud bys měl na to někdy čas... --Harold (diskuse) 1. 5. 2022, 15:38 (CEST)

Ahoj. Ještě dneska by to mělo být hotové. --Matěj Suchánek (diskuse) 2. 5. 2022, 22:27 (CEST)

Za všechny ty tisíce editací...

@KPX8: Díky moc! Promiň, Neměl jsem teď čas reagovat a vlastně nevím, jestli se moje časové možnosti vůbec nebudou měnit. --Matěj Suchánek (diskuse) 21. 5. 2022, 11:29 (CEST)

Reference z WD

Ahoj, chtěl jsem se tě zeptat, pokud se například při využití infoboxu firmy převezmou z WD ekonomické údaje i s referencemi a u infoboxu herce (např. údaj otec v článku Máňa Ženíšková) nikoliv, tak to je kvůli samotnému zápisu v šabloně? Na Wikidatech bych měl mít všechno v pořádku mi připadá. Děkuji --RiniX (diskuse) 8. 7. 2022, 12:06 (CEST)

Ano, přebírání referencí není implicitní. Nastavuje se pomocí showsource=true. --Matěj Suchánek (diskuse) 8. 7. 2022, 12:21 (CEST)
Tušil jsem, že to bude nějaký z těch parametrů, ale nechtěl jsem s tím experimentovat. Ještě jednou díky --RiniX (diskuse) 8. 7. 2022, 12:29 (CEST)
@RiniX: Narazil jsem na jistý problém s přebíráním těch referencí z Wikidat – například v článku Viktor Serge je reference odkazující na cizojazyčnou Wikipedii, což je ale, pokud vím, na české Wikipedii nevhodné zdrojování. Nevěděl by Matěj Suchánek, jestli by to nešlo nějak ošetřit? --David V. (diskuze) 13. 7. 2022, 12:55 (CEST)
Opraveno, „reference“ byla vyplněná chybně: d:Special:Diff/1676670390. --Matěj Suchánek (diskuse) 13. 7. 2022, 13:34 (CEST)
Díky, to mě nenapadlo, že chyba bude na Wikidatech, a ne v přebírání obsahu. --David V. (diskuze) 13. 7. 2022, 13:36 (CEST)

Pokud bych na tebe mohl mít ještě jednu otázku, potažmo bych se pak zeptal (pingnul) někoho jiného, kdyby jsi přímo nevěděl. V důsledku rozhodnutí u Příbuzenstva je při přesunu od infoboxu adekvátní uvádět kvůli věrohodnosti reference (v článcích mnohdy nebývá o jiných osobách ani písmeno, nebo jsou někdy vztahy osob v rozporu a nelze to jednoznačně určit). Nastal však problém, že nyní se reference objevily v desítkách (možná stovkách, nedokáži přesně určit) článků, kde chybí <references/>. Je nějakým způsobem možné zjistit, jaké články mají reference ale nemají references (a šlo by to i naopak, kdy mají references, ale ne reference)? -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel RiniX (diskusepříspěvky) 8. 7. 2022, 21:50‎ (CEST)

Viz Wikipedie:Údržbové seznamy/Články vyžadující seznam referencí/postup. Robot aktualizuje Wikipedie:Údržbové seznamy/Články vyžadující seznam referencí jednou za týden. Je možné, že na kompletní výsledky bude nutné počkat, až se na pozadí kategorie zpropaguje do všech článků a kompletně aktualizuje index vyhledávače. --Matěj Suchánek (diskuse) 8. 7. 2022, 22:06 (CEST)

Údržba/Nekonzistentní data

Ahoj, tak jsem zkusil opravit pár chybných dat, ale bot je tam při dalším průchodu zase vrátil, ač už jsou tedy podle mého mínění opravená. Zkontroluješ to? Přehlédl jsem něco? Díky! --GeXeS (diskuse) 9. 7. 2022, 16:54 (CEST)

Ahoj, ačkoliv jsi je opravil, na pozadí běžela úloha, kterou jsem zadal už kolem 14:40 (takže to celé trvá dvě hodiny), takže robot tyto stránky četl ještě neopravené. Až zadám další aktualizaci, už by v seznamu určitě být neměly. --Matěj Suchánek (diskuse) 9. 7. 2022, 17:53 (CEST)

appendcategory for Wikidata module

Hello. I was surfing around Wikipedias to check Wikidata implementation and saw your version on this Wiki. I was very impressed by how great it works and how flexible it is. Decided to apply it on Azerbaijani Wikipedia (with your consent of course) for great several parameters (such as coordinates for P119), but ultimately stopped due to lack of category addition function. Properties like d:P6365, d:P1740, d:P3876 would be great to implement while invoking the module with a parameter like |appendcategory=P3876. Cheers, --Toghrul R (diskuse) 15. 8. 2022, 21:27 (CEST)

@Toghrul R: Hello, thanks for your appreciation. I think I know what you mean – if there was a claim like P69: Q1329478 and the module used formatStatements|property=P69|appendcategory=P3876, you would expect the page to be categorized into Q8445526 (Q1329478#P3876)?
In my opinion, the module should not do categorization itself like this for various reason (the category order is hard to maintain, etc.). However, as you mention flexibility, you can implement it in your own formatter (like Module:Wikidata/Formatters/appendcategory) and invoke it using value-formatter=appendcategory. I can help you with this if you need it. --Matěj Suchánek (diskuse) 21. 8. 2022, 12:37 (CEST)
@Matěj Suchánek Thanks for the reply. Yes, that's exactly what I was asking for. Category order could be the same order as the wd items are shown (from top to bottom).
We currently are using the system from ruwiki. It took me around 4 years to clearly get what's going on with the codes. But there are a slew of limits which require serious changes within the modules that I'm not capable of doing. Instead, I decided to give the system here a shot and every necessary detail worked great
I'm unexperienced when it comes to code a module from scratch. Therefore writing a formatter seems impossible for me. I would be very glad You could help in this matter. Best, --Toghrul R (diskuse) 21. 8. 2022, 19:07 (CEST)
Hey, sorry for the delay. I made a prototype at Modul:Wikidata/Formatters/appendcategory. --Matěj Suchánek (diskuse) 28. 8. 2022, 10:20 (CEST)
@Matěj Suchánek hello. It's totally fine. The module works neatly. Thank you a lot for the help! --Toghrul R (diskuse) 28. 8. 2022, 14:00 (CEST)

Řád Ralpha Baera

Díky moc! Vida, máme nový řád.
Mimochodem, vím o tom (i o tom). --Matěj Suchánek (diskuse) 28. 8. 2022, 15:19 (CEST)
Od roku 2018, tak se alespoň využije pro těch málo členů projektu, jež tu stále jsou :) --RiniX (diskuse) 28. 8. 2022, 20:06 (CEST)

SisterProjectLink × Dílo

Ahoj, [11] - tohle jsem si neuvědomil, ale teď je pro změnu rozbitých asi 130 odkazů do Wikicitátů. Uměl bys to, prosím, ošetřit tak, aby se prefix přidával jen u Wikicitátů ({{Wikicitáty}})? --JAnD (diskuse) 4. 9. 2022, 20:30 (CEST)

OKOK OK. Zavedl jsem svůj starší návrh. Doufám, že kompatibilita, kvůli které je modul zamčený, tím neutrpí. Nicméně ne všechny odkazy se spraví, namátkou jsem vybral Francouzská hymna a tam je dílo v hlavním jmenném prostoru. (Zatímco třeba Hovory s T. G. Masarykem jsou OK.) --Matěj Suchánek (diskuse) 4. 9. 2022, 22:09 (CEST)
Díky ti.
Kompatibilita snad neutrpí, nezaznamenal jsem vývoj na sesterských projektech, případně se časem aktualizuje odsud. --JAnD (diskuse) 4. 9. 2022, 22:24 (CEST)

Jak na opravu nesprávného odkazu z WD

Ahoj, potřebuju poradit. V článku Českomoravská konfederace odborových svazů se v infoboxu v řádku Správní rada natahují z Wikidat dvě jména a obě mají odkaz na článek na Wikipedii, jeden z těch odkazů je špatně a neumím to opravit. Jméno Vít Samek odkazuje na článek na Wikipedii, který je o Vítu Samkovi zdravotnickém záchranáři. Vít Samek právník, na kterého by to mělo odkazovat, článek nemá. Na WD jsou oba Vítové Samkové, i ten právník. Českomoravská konfederace odborových svazů na Wikidatech odkazovala také na nesprávného Víta Samka, to jsem opravil. Ale na Wikipedii to opravit nějak neumím. Vím, mohl bych vytvořit článek tomu druhému Samkovi, ale to není řešení které hledám. Předem dík za pomoc a vysvětlení. --KPX8 (diskuse) 11. 9. 2022, 19:14 (CEST)

@KPX8: Pokud jde o opravu na Wikidatech, tak jsi to vyřešil správně a přidal do položky toho správného. Tedy když jsem otevřel článek, tak infobox odkazoval na toho nesprávného, ale vyprázdněním cache se to vyřešilo.
Pokud ti jde o to, vytvořit z „Vít Samek“ červený odkaz, tak tohle nejde pomocí Wikidat spolehlivě řešit a nic jako „úložiště červených odkazů“ bohužel nemáme. --Matěj Suchánek (diskuse) 11. 9. 2022, 20:01 (CEST)
Moc díky. Já jsem se sice asi pokusil o to, co říkáš že nejde, nutil jsem tomu Samkovi právníkovi na Wikidatech odkaz na neexistující článek na Wikipedii, ale jak správně říkáš, nešlo to. :-) Tak prostě musíme tvořit články, aby ty červené odkazy nebyly. Nu což, proto nás to baví. Ještě jednou dík. --KPX8 (diskuse) 11. 9. 2022, 21:16 (CEST)

Modul:Rakousko

Ahoj, na patrole jsem narazil na nový Modul:Rakousko uživatele Rakoumístní. Jednak se ptám, jak ho případně zařadit do systému dalších modulů (takhle mi to přijde celkem adhoc) a jednak mi nepřijde šťastné jej do kódu natvrdo vkládat: to by měla ideálně dělat nějaká šablona, ne? — Draceane diskusepříspěvky 16. 9. 2022, 17:00 (CEST)

@Draceane: Jak píšeš. Jednak jsme schopni takový modul nahradit voláním {{#invoke:Wikidata|formatStatements|property=P10254}} (pro srovnání: Felling, Hardegg, Heufurth, Mallersbach, Merkersdorf, Niederfladnitz, Pleißing, Riegersburg, Umlauf a Waschbach), jednak je to celkem adhoc a jednak je to natvrdo v kódu.
Někdo by mohl namítnout, že volání {{#invoke:Rakousko|cadastre}} je popisnější než můj příklad. Je to pravda, ale to se dá vyřešit právě vlastní šablonou. --Matěj Suchánek (diskuse) 18. 9. 2022, 10:51 (CEST)

Oprava místa narození v kategoriích na stránce Josef Kubát (matematik)

Milý Matěji, děkuji za doplnění stránky Josef Kubát (matematik). V bloku Kategorie jsem však našel chybu: Josef Kubát se narodil v Přestavlkách. okrese Chrudim, nikoli v Přestavlkách u Čerčan. Prosím o opravu. Děkuji a zdravím, Jiří Rákosník --Rakosnikjiri (diskuse) 14. 12. 2022, 22:00 (CET)

@Rakosnikjiri: Zdravím vás, Jiří, nemáte zač. Problém, na který upozorňujete, vidím. Nicméně kategorie pro tyto Přestavlky neexistuje a já sám necítím potřebu ji kvůli jedinému článku zakládat. Pro mě je nejsnazším řešením kategorii odstranit, což jsem taky udělal. S pozdravem, --Matěj Suchánek (diskuse) 16. 12. 2022, 18:31 (CET)
Milý Matěji, děkuji, tyhle věci okolo ještě neumím. Někdy zajdu na výzvědy do klubu. Přeji hezké svátky. Jirka --Rakosnikjiri (diskuse) 17. 12. 2022, 16:22 (CET)

Chyba?

Ahoj Bote, mám pocit, že tady ti to nějak ujelo... --Gampe (diskuse) 30. 1. 2023, 20:11 (CET)

(Nejsem bot.) To je divné, protože jsem nic neměnil. Na první pohled to vypadá na nějaký problém v databázi. Podívám se na to a dám vědět. --Matěj Suchánek (diskuse) 31. 1. 2023, 08:30 (CET)
@Gampe: Takže může za to tato editace. Ta zařadila kategorii c:Category:Files by Juandev without categories (@Juandev) do c:Category:Media needing categories, čímž jsou všechny soubory v ní považovány za nekategorizované.
Jako řešení můžu tu kategorii ignorovat, nebo musíme změnit ten dotaz, nebo se rozhodne, co s tou kategorií udělat (zrušit, sloučit, zredukovat...). --Matěj Suchánek (diskuse) 31. 1. 2023, 09:59 (CET)
Děkuju, do zákulisí nevidím ale budu vděčný, pokud s tím dokážeš něco udělat. --Gampe (diskuse) 31. 1. 2023, 10:11 (CET)
To nejjednodušší jsem provedl, a sice nechal tu kategorii ignorovat. Už by ta stránka měla zase být použitelná. --Matěj Suchánek (diskuse) 31. 1. 2023, 10:25 (CET)

Umeko Cuda

Dobrý den, chápu, že copy paste přesun je prasárna, ale bohužel nemám pravmoci revertéra - viz článek Umeko Cuda. Hlavně napomáháte sporu s Wikipedistou Silesianus, ke kterému se opět nikdo nevyjádřil! Článek jsem založila, vypracovala a pak přijde s prominutím jeden refaktorizováno, který ho bezeslova a bez diskuze přechýlí. Než začnete argumentovat s pravidly přechylování - ten článek používá tři české univerzitní práce a ani jedna nepřechyluje japonská jména! Silně pochybuji, že by kdokoliv, kdo studuje jappanistiku něco takového dovolil. Proto buďte tak laskav a využijte svých pravomocí a vraťte článek do původní nepřechýlené verze. Děkuji --Halfirien (diskuse) 7. 2. 2023, 13:35 (CET)

Dobrý den, ničemu nenapomáhám, nechat obě stránky v takovém stavu jsem ovšem taky nemohl.
Vytvořil jsem si seznam článků v kategorii Japonky podle činnosti: [12]. Z necelých 400 článků je přinejmenším 313 (skoro 80 %) přechýlených.
Můžu vám jenom doporučit navrhnout přesun zpátky a/nebo jít na nástěnku správců, zda některý správce i přesto vyhodnotí přesun jako neopodstatněný. --Matěj Suchánek (diskuse) 7. 2. 2023, 14:10 (CET)

heslo: inkunábule

Dobrý den, nevím, koho oslovit, když jsem našel pravděpodobnou chybu: v hesle je vložen obrázek, který podle latinskéh textu není první stranou Gutenbergovy bible, jde pravděpodobně o Úvod ke studiu řeckých a římských klasiků. Bible to určitě není. Jako ilustrace inkunábule je to určitě v pořádku.

Díky, zdraví J. Hugo (hugo@Maxdorf.cz)

--151.249.107.144 17. 2. 2023, 12:42 (CET)

Dobrý den, na stránce souboru c:File:Gutenberg bible Old Testament Epistle of St Jerome.jpg je uveden popis:

The beginning of the Gutenberg Bible: Volume 1, Old Testament, Epistle of St. Jerome to Paulinus (letter 53). (The Epistle is not a part of the Bible itself, but an introduction by St. Jerome, the translator of the Bible into Latin Vulgate, which the Gutenberg Bible is written in.)

Platí WP:Editujte s odvahou. --Matěj Suchánek (diskuse) 18. 2. 2023, 13:53 (CET)

Odebírání položek ze seznamu neodžlucených

Dobrý den kolego, jen jsem vám chtěl říct že pokud nemůžete v tomto seznamu přijímat editace od nových uživatelů tak by podle mého názoru bylo fajn to tam dopsat. Děkuji Dusty292 (diskuse) 20. 3. 2023, 16:04 (CET)

Dobrý den, požádal jsem kolegy o jejich pohled na věc, díky tomu se to může vyjasnit. --Matěj Suchánek (diskuse) 20. 3. 2023, 18:17 (CET)

Dotaz

Dobrý den, vyskočilo mi upozornění, že můj článek o Vojtovi Čuchnovi byl smazán. Mohu se zeptat proč? --Susklebiss (diskuse) 21. 3. 2023, 10:26 (CET)

Dobrý den, přečtěte si prosím Wikipedie:Co Wikipedie není, Wikipedie:Vandalismus a Wikipedie:Rychlé smazání. Článek byl smazán v souladu s těmito doporučeními. --Matěj Suchánek (diskuse) 21. 3. 2023, 12:06 (CET)

Dvě vlastnosti

Ahoj, chtěl jsem se zeptat, je možné do šablony {{MobyGames}} vložit i druhou vlastnost, nebo je lepší převést šablonu na původní styl například se switchem? Zjistil jsem, že na WD založili druhou vlasnost s numerickou hodnotou, nevím však, kdy a jak plánují nějakou větší migraci a čas od času se objeví nové ID a modul zdr hlásí chybu, např. v Hogwarts Legacy. Pak bych šablonu když tak navrátil do tvaru s modulem. --RiniX (diskuse) 29. 3. 2023, 08:54 (CEST)

Tak jsem na to přišel a využil jsem standardní if. Kdyby to šlo udělat jednodušeji, nebo čistěji, klidně můžeš upravit, ale očividně to svůj úkol plní. --RiniX (diskuse) 30. 3. 2023, 18:43 (CEST)
No úplně čisté to není, už třeba kvůli tomu, že už tam byl jeden #if na formát URL nebo že se kontroluje regex. Takže zatím to funguje, ale taky se nám to může vrátit. --Matěj Suchánek (diskuse) 31. 3. 2023, 10:34 (CEST)
Novou založili i společnost, naštěstí je zde vložena v menším množství článků, tak jsem na Wikidata hodil číselná ID a zde fixnul vlastnost. Co jsem se díval na Wikiprojekt, nějaký automatický fix by asi existovat měl, tak uvidíme, zda vše nahradí nebo alespoň doplní. Budu to průběžně sledovat. --RiniX (diskuse) 31. 3. 2023, 12:43 (CEST)

Pačervorovití

Ahoj, zakládám článek Pačervorovití a v taxoboxu se mi tam objevuje takové divné odřádkování ((jako )). Nevíš, čím by to mohlo být způsobeno? Hezkou neděli, OJJ, Diskuse 16. 4. 2023, 13:23 (CEST)

Ahoj, tobě taky. Trochu jsem se vrtal v {{Taxobox}}u a tohle mi uniklo. Snad jsem to opravil. --Matěj Suchánek (diskuse) 16. 4. 2023, 13:30 (CEST)

Pro správce na Wikidatech

Ahoj, mrkni, prosím, na mé poslední příspěvky na Wikidatech, vrací mi to tam nějaké vulgární proxy IP (dá se očekávat, že přelezou i sem...). Zároveň mi, prosím, zkontroluj, jestli bude fungovat tento příspěvek na blacklist. Je to zas nějaká hodnotná forma globálního vandalismu... Díky. OJJ, Diskuse 29. 4. 2023, 10:42 (CEST)

@OJJ: Ahoj, v tvých posledních příspěvcích na Wikidatech nevidím nic znepokojujícího. Vulgární IP proxy hlas stevardům na m:SRG.
Nejsem si jistý, jestli blacklist bude fungovat, vzhledem k tomu, že IP odkaz vkládá bez protokolu, tudíž ho systém jako odkaz neinterpretuje. --Matěj Suchánek (diskuse) 29. 4. 2023, 10:53 (CEST)
Jsou tam nějaké výplody jako [13], [14], [15]. Nevím, co to zase má být za hru... OJJ, Diskuse 29. 4. 2023, 10:55 (CEST)
Tohle je w:Wikipedia:Long-term abuse/Projects. Poslední dobou skrze IP adresy takto otravuje vzduch. --Matěj Suchánek (diskuse) 29. 4. 2023, 10:59 (CEST)

Pozvánka do WikiProjektu Vandalismus

Dobrý den, na základě Vaší četné a dlouhodobé aktivity při odstraňování vandalismu si Vás tímto dovoluji pozvat k opětovnému připojení k WikiProjektu Vandalismus. Cílem WikiProjektu je sdružovat uživatele, kteří se odstraňování vandalismu věnují nebo věnovat chtějí, a nováčkům revertujícím vandalismus poskytnout základní informace týkající se jeho odstraňování. Předem děkuji za zvážení. --V0lkanic (diskuse) 30. 4. 2023, 11:26 (CEST)

GPT

Dík za info. [16] jsem revertnul, ani jazykově to nebylo nic moc. Autorovi mám napsat, nebo mu napíšeš sám?

GPT móda bude ještě zajímá. Zaprvé se to mnohdy nedá poznat, zadruhé skutečně píše i kolosální nesmysly. Minule mi třeba napsal, že se vačnatci vyvinuli z dinosaurů... :) Ehm... OJJ, Diskuse 1. 5. 2023, 09:02 (CEST)

Asi klidně můžeš psát, i když přinejmenším jedno upozornění už dostal. Teď jsem si to přečetl ještě jednou a tu jazykovou stránku jsem evidentně přecenil, proto jsem nerevertoval rovnou. --Matěj Suchánek (diskuse) 1. 5. 2023, 09:18 (CEST)

Zapojte se do Komunitního wishlistu!

Vážení členové komunity,

rád bych vám jménem spolku Wikimedia Česká republika oznámil spuštění projektu Komunitního wishlistu, kde můžete navrhovat témata akcí, kterých byste se rádi zúčastnili, nebo hlasovat o již navržených. Může jít např. o editaton, soutěž či cokoli jiného. Cílem komunitních wishlistů je zjistit, o jaké akce má komunita české Wikipedie zájem. Jednu ze tří vítězných akcí Wikimedia ČR ve spolupráci s komunitou zorganizuje.

Za Radu WMČR věřím, že se na stránce wishlistu nastřádá spousta nápadů i hlasů, které pro nás budou důležitým ukazatelem přání komunity, přinejmenším co se wiki-akcí týče.

Díky za vaše zapojení!

S pozdravem,
--Plánovací kalendář (diskuse) 9. 5. 2023, 23:32 (CEST)

Počet obyvatel 2023

Ahoj. Pokud bys měl na to čas, tak dneska vydal ČSÚ nové počty obyvatel, viz https://www.czso.cz/csu/czso/pocet-obyvatel-v-obcich-k-112023. --Harold (diskuse) 23. 5. 2023, 15:52 (CEST)

Ještě doplním, že položka pro uvedení zdroje už byla založena jako Počet obyvatel v obcích – k 1. 1. 2023 (Q118612272) a i s hodnotou počtu obyvatel je použita v Brumov (Q992478). --Harold (diskuse) 23. 5. 2023, 23:10 (CEST)

@Harold: Už to běží. Tedy zatím kromě SO ORP, tam je na spárování nějaké zvláštní ID (nevíš, o co jde?). (Kolega @Vojtěch Nekouš doufám promine velké množství notifikací, které mu asi dorazí.) --Matěj Suchánek (diskuse) 25. 5. 2023, 20:06 (CEST)
Díky! Jestli myslíš např. 2101 u SO ORP Benešov, řekl bych, že jde asi o nějaké interní ID ČSÚ, ale jistý si tím nejsem. Od předchozích let (2022, 2021,...) se však neliší, přičemž aktualizace tehdy probíhala i u SO ORP, takže jsem měl dojem, že by to mělo jít. --Harold (diskuse) 25. 5. 2023, 22:07 (CEST)
OK, spároval jsem to podle názvu (a ano, v minulých letech jsem asi musel udělat stejně). HotovoHotovo Hotovo. --Matěj Suchánek (diskuse) 27. 5. 2023, 19:18 (CEST)

Registrujte se na Komunitní Wikikonferenci 2023

Smazání mého Editu

Dobrý den

Promiňte ale nechápu proč jste smazal článek Tomáš Urbaník. Nikdo vám nic neudělal a byla to vážně práce trvalo mi to docela dost dlouho. Když vás to nezajímá tak na to nekoukejte. Nedává smysl něco smazat že vás to nezajímá, jiné lidi to může zajímat. Byla to třeba práce které si někdo mohl vážit a nechápu človeka co by to j n tak smazal.

Děkuji pokud odpovíte

Sbohem --89.111.94.98 16. 6. 2023, 12:37 (CEST)

Dobrý den. No jestli mám odpovídat, pak nechápu rozloučení „Sbohem“. Ale to je jedno.
K věci: Článek byl smazán v souladu s doporučením Wikipedie:Rychlé smazání a Wikipedie:Encyklopedická významnost (významnost není posuzována subjektivně).
Doporučuji taktéž věnovat pozornost pravidlu Wikipedie:Co Wikipedie není.
Díky za pochopení, --Matěj Suchánek (diskuse) 16. 6. 2023, 12:51 (CEST)

Infoboxy u jmen

Dobrý den, přidal jste zpátky u hesla Oskar infoboxy a já si nejsem opravdu moc jistý zda do hesla (a obecně hesel o jménech) vůbec takové infoboxy patří. Podotknul bych:

  • jsou to dva (v některých heslech i mnohem více) infoboxy, což je je výrazně netypické. Nejsem si jist zda to vůbec někde jinde používáme, zvláště když tam ty infoboxy navíc jsou zpravidla jen pro různé marginální podoby jména
  • ten infobox je šíleně čechocentrický. Hesla o jménech jsou o jménech celkově, nikoliv o jménech v Česku. Infobox jak je vytvořen se ale ani neobtěžuje sdělit že 1. srpna má jmeniny Oskar v Česku, ale že například ve Švédsku je má 1. prosince a v Polsku 3. února
  • proč je Oskar anglosaské jméno a Oscar irské? Pomiňme že ani jeden z infoboxů nezmiňuje možný severský původ.
  • údaje o počtu nositelů jsou zastaralé a nebudou aktualizovány (už je to 7 let!), plus opět je to čechocentrické.
  • informace že údaje jsou z roku 2016 je kdovíproč v IB dvakrát.
  • weby Krestnijmeno a Kdejsme obsahují v zásadě úplně ty samé informace (proč jsou tam tedy oba?), nemají širší dosah (proč na ně tedy vůbec odkazujeme?) a informace co tam lze nalézt už v drtivé většině v heslu jsou (jsou tak redundantní). Plus opět čechocentrismus.
  • neměl by být v infoboxu obrázek?

O jménech se dají udělat samozřejmě velmi zajímavé tabulky (norská Wikipedie je třeba má, ačkoliv to nemá moc sjednocené), ale infobox (respektive několik infoboxů!), které automaticky předpokládají že Česko je střed světa a jsou takhle podivně vytvořené podle mne do hesel nepatří. --Crinkly.sun (diskuse) 23. 6. 2023, 08:04 (CEST)

Dobrý den, omlouvám se, že do toho vstupuji, ale celkem by mě zajímal výsledek.
V poslední době jsem se zaměřila na úpravu hesel o jménech, přičemž jsem se snažila jejich podobu tak nějak sjednotit – tedy jsem přidávala i infoboxy. Některá jména mají v infoboxu zařazenou snad každou podobu jména a některá jen tu základní variantu. Mnohá jména nejsou v rámci českého občanského kalendáře uvedena a data svátků jsou vzata z rozšířeného kalendária, takže si nejsem jistá, co do infoboxu přesně uvádět.
Jinak k Vašim bodům (můj pohled na věc):
Čtenáře na české wiki zajímá jméno z našeho pohledu především, ne? V rámci textu může být poukázáno na zahraniční varianty apod. Pokud je zajímá jak je to v Anglii, prokliknou se na anglickou wiki.
Tabulka na norské wiki je sice zajímavá, ale statistiky jsou také celkem zastaralé – údaje k roku 2000 nejsou příliš průkazné atd. Tedy bych statistiky a počty nositelů jména nejlépe úplně vynechávala.
Zatím se však řídím dle majority hesel o jménech. --LibrarianFox (diskuse) 23. 6. 2023, 10:12 (CEST)
Jak píši níže Matějovi tak IB by klidně mohl mít sekci která by byla zaměřena jen na jméno v Česku. Ale mělo by to být z IB jasné, ne že se automaticky předpokládá že Česko je jediná země na světě. V každém případě jsme tak jako tak Wikipedie psaná českým jazykem, nikoliv Wikipedie Česka. Anglická Wikipedie taky není Wikipedií Spojeného království, USA nebo třeba Kanady.
Jinak bych se minimálně držel toho že má být jenom jeden infobox na článek. Taková je obecná praxe.
„Tedy bych statistiky a počty nositelů jména nejlépe úplně vynechávala.“ Za mne bych je spíše nechal, ale podle mne, i vzhledem k neaktualitě, nepatří do IB. A současná podoba IB kromě původu (který je jinak ve článcích o jménech hned jako první informace) a jmenin uvádí jen samá (česká) stastická data. Anglická wiki má v tomhle ten základní IB o něco lepší.
Co se týká českých jmenin tak mi situace není úplně jasná. M. Knappová ve své knize z roku 1999 zmiňuje kalendářní komisi co to určuje. Ale není mi jasné zda něco takového ještě existuje. Chtělo by se to podívat do novějšího vydání. --Crinkly.sun (diskuse) 23. 6. 2023, 10:53 (CEST)
Rozhodně souhlasím, že by infobox měl projít určitými změnami, ale na změnu šablony si asi netroufám.
Já mám k dispozici vydání knihy M. Knappové z roku 2010, kde píše, že vydávání kalendářů nepodléhá žádnému schvalování a kontrole (mimo státních svátků). Většina vydavatelů se drží kalendářů z 90. let a případně přidávají nová populární jména k těm stávajícím, přičemž jejich umístění vychází z ještě starších či zahraničních kalendářů. Mimo jiné se o tom zmiňují i zde. Většinou se držím toho, co uvádí M. Knappová.
Chtěla jsem se článkům o jménech více věnovat, ale nerada bych dělala zbytečnou práci, která bude smazána. ^^ --LibrarianFox (diskuse) 23. 6. 2023, 12:07 (CEST)
{{Infobox - jméno}} podporuje uvedení více variant jednoho jména a uvedení údajů o četnosti každého. Za předpokladu, že všechny varianty mají stejný rod a mají svátek ve stejný den (shodný původ se u variant dá předpokládat?), by se tedy víc infoboxů dalo slučovat do jednoho (což v článku Oskar nezávisle provedl kolega @Jklamo).
Užitečnost obou externích odkazů je diskutabilní, oba (ano, asi by stačil jeden) však slouží jako reference na původ dat. Nicméně související hláška „Údaje jsou k dispozici pouze do roku 2016.“ je podle mě nadbytečná. Uvedením údaje a jeho datací říkám vše podstatné (pokud se shodneme, že do infoboxu patří ten nejnovější dostupný údaj) a na to, že externí zdroj má data jen do roku 2016, myslím není potřeba upozorňovat v infoboxu.
Tohle je ovšem zajímavé. kdejsme.cz tvrdí [17], že používá data od MV ČR. Link už nefunguje, ale našel jsem stránku [18], kde ministerstvo tvrdí, že (už) není oprávněno statistiky zveřejňovat. Nabízí se otázka, kde se tedy berou ty novější údaje (2017+). Třeba článek Albín uvádí rok 2023 a údaj 331 nositelů v ČR (ta hláška tam tedy působí dost komicky). Stejný údaj uvádějí oba zdroje, ale ty jsou oba datovány (krestnijmeno.prijmeni.cz to má v patičce) na přelom let 2016–2017. To zavání nesprávnou prací se zdroji.
Tedy i kdybychom všechny články aktualizovali, na novější data než z r. 2016 se nedostaneme (ledaže by někdo našel nová data). Je otázka, zda by Wikipedie měla sloužit jako archiv těchto dat (to spíš Wikidata). Podobné to bude i s těmi tabulkami, které mnohdy končí rokem 2006.
Samozřejmě pokud by začalo jejich hromadné odmazávání (které by měla schválit komunita), tak nám zbude infobox pouze s rodem, svátkem/svátky a původem. Proto už plně rozumím vaší motivaci infobox odstranit. --Matěj Suchánek (diskuse) 23. 6. 2023, 12:17 (CEST)
Sloučený infobox je určitě krok vpřed. Co se týče těch údajně novějších dat tak to bude asi opravdu důsledek špatné práce se zdroji, ten rok 2016 by měl být hraniční kvůli GDPR (respektive kvůli české implementaci tohoto nařízení, zdá se třeba Dánsko a Švédsko má na rodná jména stále aktuální data).
Za mne by infobox mohl fungovat zhruba takhle, víceméně po vzoru en wiki:
  • obrázek (ikonický nositel)
  • rod/pohlaví
  • význam a původ, u Oskara třeba takhle:
    • staroirské Oscar, snad „jelení přítel“
    • staroanglické Osgar „bůh kopí“
    • staroseverské Ansgar „bůh kopí“
  • varianty a příbuzná jména
    • zrovna u jména Oskar asi jen Oscar, u některých jmen jako Jan by to musel být jen výběr protože těch významných variant je příliš (Johan, Ivan, John, Juan, Ifan, Ian, Jean, Sean...)
České statistické údaje můžeme klidně vynechat kvůli neaktualitě, pokud by jsme je nechali udělal bych podsekci „V Česku“ kde by ty údaje byly (plus jmeniny). --Crinkly.sun (diskuse) 24. 6. 2023, 08:26 (CEST)
Dovolila jsem si zkusit udělat novou podobu infoboxu – u mě na pískovišti. Inspirovala jsem se hodně v norské podobě, kterou mají použitou u Oskara, především z hlediska pozice obrázku, kde se mi líbil spíš dole než hned nahoře. Něco takového jsem dělala úplně poprvé, tak netuším, jestli by to bylo nějakým způsobem funkční. ^^ --LibrarianFox (diskuse) 25. 6. 2023, 12:48 (CEST)
Dobrý den. Já na tom infoboxu (vlastně těch dvou) určitě netrvám. Nicméně bych zase podotknul, že v takovém stavu (mající víc než jeden takový infobox s neaktuálními „čechocentrickými“ informacemi) tu podle mě bude celkem dost článků: namátkou třeba Jan, Karel, Petr, Kristýna... Celkový počet článků s tímto infoboxem je pak skoro 900. Při své editaci jsem spíše vycházel z podstaty toho, že tu máme {{Infobox - jméno}}, který se vkládá do článku o jménech, a Oskar je mužské jméno.
Ale připomínky, které vznášíte, by určitě neměly zapadnout. Ten infobox vznikl v roce 2006. Tehdy asi vyhovoval, dnes už nemusí a nějaká modernizace by možná byla vhodná. --Matěj Suchánek (diskuse) 23. 6. 2023, 10:17 (CEST)
Tak já ty infoboxy odstraňuju když předělám celé heslo o jménech, přičemž zapracuju to co je v infoboxu přímo do hesla. Nejde mi nutně o nějakou systémovou změnu, tu je (obzvlášť u takhle marginálního tématu) strašně těžké nějak dosáhnout. Každopádně podle mne by se měla celá ta šablona infoboxu zcela předělat (na což stejně technicky nestačím), klidně pak i s podčástí kter by se klidně zaměřovala jen na použití jména v Česku. --Crinkly.sun (diskuse) 23. 6. 2023, 10:42 (CEST)
Dobrý den, zkusila jsem vytvořit novou podobu infoboxu používaného pro jména. Na mém pískovišti jsou nyní dvě varianty ke zvážení. Budu ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu a případně radu či přímo pomoc s uvedením infoboxu do oběhu. :) --LibrarianFox (diskuse) 26. 6. 2023, 11:20 (CEST)
Milí kolegové a kolegyně, doporučoval bych příslušnou diskuzi k vylepšování šablony vést na Diskuse k šabloně:Infobox - jméno, tady na kolegově diskuzní stránce je to hodně ukryté. --Jklamo (diskuse) 26. 6. 2023, 17:37 (CEST)

Zdvojení nadpisu závěrečných sekcí

Ahoj, jen upozorňuji na chyby, na které jsem právě narazil při kontrole závěrečných sekcí – v některých případech tvůj robot zdvojil její název, např. v článcích Včera narození či Přichází Satan! --David V. (diskuze) 10. 7. 2023, 16:05 (CEST)

Ahoj, díky za postřeh. Nechal jsem robota projít všechny jeho editace několik týdnů dozadu a všechny „zdvojené“ nadpisy opravit. Zdá se, že k chybě došlo pouze během úlohy OskarOscar, kterou jsem navíc odbýval ručně. Tuším, že za to mohly nějaké úpravy zdrojových kódů frameworku uložené pouze v mém počítači. Snad už se mi to nestane. --Matěj Suchánek (diskuse) 10. 7. 2023, 18:36 (CEST)

Pomoc s formátováním

Dobrý den, možná byste mi uměl pomoct. Snažil jsem se rozdělit jeden seznam na půlky a dát je pod sebe tak, aby se ty půlky určily automaticky, ale bohužel se mi nepovedlo nic najít a použil jsem nakonec ručně br. Nenapadá vás, jak by to šlo rozdělovat automaticky? Našel jsem šablonu Sloupce, sparametrem "2" to funguje pěkně, ale sloupce jsou vedle sebe a ne pod sebou, takže to nebude asi úplně to, co hledám, případně jestli by šlo tuto šablonu dát ty sloupce pod sebe...? Za případnou pomoc děkuji. --Palu (diskuse) 6. 8. 2023, 12:18 (CEST)

@Palu: Vím, čeho chcete docílit. Zkusil jsem si s tím hrát a různě googlovat, ale tohle je docela tvrdý oříšek. Bohužel nejsem expert na CSS. --Matěj Suchánek (diskuse) 6. 8. 2023, 16:11 (CEST)
Dobře, díky za pokus. Až tak důležité to není, tak to holt nechám tak. Ještě jednou díky, --Palu (diskuse) 6. 8. 2023, 16:12 (CEST)

socha sv. Františka Xaverského

Dobré poledne, na mapy.cz je v obci Barchov(okr. Hradec Králové) v severní části označena socha sv. Františka Xaverského. V odkazu na sochu je údaj, ze je v katastru obce Kunčice. Při pokusu o opravu této informace mě správci odkázali na to, že info berou z Wikipedie. Tam jste odkaz, dle informace, která tam je uvedena o těch Kunčicích, dal vy. Ta socha byla původně umístěna u cesty z Barchova na Zvíkov. Na počátku 90. let ji lesáci kládami na oplenu zbořili. Obec Barchov ji nechala v kamenické škole Hořice opravit a z obav o odcizení přemístit do intravilánu Barchova u stejné cesty. Nedala by se tato informace opravit? Jsem k dispozici k poskytnutí fotek i údajů. Ladislav Vlachý, starosta Barchov, obec@barchov.cz --62.204.228.64 11. 8. 2023, 12:35 (CEST)

Dobrý den, vážený pane starosto. Pokusím se v tom zorientovat. Předpokládám, že se bavíme o soše popsané v článku Socha svatého Františka Xaverského (Barchov) a že mnou (respektive robotickým účtem, který ovládám) vložený odkaz je tento (který není na Wikipedii, ale ve Wikidatech). U něj jsem jako původ uvedl tento seznam památek na Wikipedii, vycházející z údajů NPÚ, kde jsou mimochodem Kunčice coby odpovídající sídelní útvar uvedeny doteď.
Je evidentně docela jednoduché tento problém vyřešit (prostě se to na Wikidatech změní), ale v tomto případě je složité to udělat správně. Problém je, že Památkový katalog NPÚ a třeba drobnepamatky.cz stále uvádějí jako místo Kunčice. Wikipedie má pravidlo, že relevantní jsou pouze dohledatelné zdroje, ne pozorování jednotlivce. Paradoxně to článek Socha svatého Františka Xaverského (Barchov) tak trochu porušuje (podle NPÚ památka už neexistuje, zanikla).
Pro zajímavost nebo diskusi posílám upozornění @Petr1888, @ŠJů, @Vojtěch Dostál, @Frettie. --Matěj Suchánek (diskuse) 11. 8. 2023, 18:34 (CEST)
@Matěj Suchánek: Informaci o nalezení nenalezené sochy s vyhodnocením dostupných informací jsem nyní zaslal Národnímu památkovému ústavu, v kopii obci Barchov. Podle dokumentů v Památkovém katalogu byla památková ochrana vymazána v roce 1990 na základě hromadné žádosti krajského střediska památkové péče, ovšem již v roce 1976 psal MNV Kunčice, že o dané soše "nikdo v obci nic neví". Evidenční list památky byl zpracován roku 1961 a vybaven fotkou z roku 1959. Moje neověřitelná hypotéza je, že socha byla přemístěna dvakrát, tj. nejprve ji správce lesů už někdy v 60. letech z neznámých důvodů přemístil z obory v Kunčicích do lesíka u Barchova, tam pak byla počátkem 90. let poškozena a ujala se jí obec Barchov (protože původní lokaci o 6 km jinde u Kunčic lze těžko popsat slovy "u stejné cesty", jak píše pan starosta). Přesto je zvláštní, že by v roce 1976 "nikdo" z celých Kunčic netušil nic o soše, která ještě roku 1959 nejspíš musela stát na významném rozcestí v kunčické oboře, kam nepochybně aspoň někteří obyvatelé Kunčic museli chodit na vycházky (hlavní turistická trasa do Hrádku u Nechanic). Leda že by ta socha nestála v kunčické oboře vůbec nikdy a někdo by se kdysi důkladně seknul při zakreslení do mapy a podle toho byly chybně určené i souřadnice a příslušnost k obci, a ta chyba by pak tedy byla starší než 60 let. --ŠJů (diskuse) 2. 12. 2023, 20:26 (CET)

Díky

Ahoj, moc díky za to propojení článku Wikifunctions na wikidatech, zase jsem na to při zakládání nakonec zapomněl, omluva je z mé strany. --V0lkanic (diskuse) 30. 8. 2023, 20:22 (CEST)

Kdyby se měl za tohle hned každý omlouvat (a navíc mně)... Každopádně by bylo dobré příležitostně v článku trochu vylepšit reference. --Matěj Suchánek (diskuse) 30. 8. 2023, 22:51 (CEST)

Neodkazuje na...

Ahoj, mám takový dotaz, zda by šlo (asi dotazem na databázi?) zjistit, které stránky v hlavním jmenném prostoru neodkazují (ani prostřednictvím jiné šablony) na Modul:Wikidata? Prý je 587 680 použití, ale je pouze 531 442 článků a desítky tisíc použití budou v kategoriích. Snažím se najít způsob, jak přes petscan prohledat co největší množství existujících článků s použitím co nejmenšího počtu šablon/modulů... --JAnD (diskuse) 8. 9. 2023, 12:02 (CEST)

Co vyhledávač? -hastemplate:Modul:Wikidata --Matěj Suchánek (diskuse) 8. 9. 2023, 12:20 (CEST)

Filtr

Ahoj, v článku Azumanga daió mi to nechce založit referenci s url anime.about.com. Píši proto, že jsem na NS objevil podobný příspěvek a říkám si, jestli to spolu nesouvisí. Interní odkaz i samotná url About.com odkazuje na mediální společnost Dotdash Meredith (enwiki). Screenshot (zkoušel jsem, jestli mi url nevezme alespoň archivovanou verzi, proto je odkaz v jiném parametru). Díky za vysvětlení, případné vyřešení --RiniX (diskuse) 14. 9. 2023, 10:26 (CEST)

Aha, to jsem se zrovna trefil, tak dle této diskuse na wiki povolují archivované verze. RiniX (diskuse) 14. 9. 2023, 10:30 (CEST)

Ještě tahle diskuse by měla být relevantní: m:Talk:Spam blacklist/Archives/2023-01#about.com (přidáno 7. 1.). --Matěj Suchánek (diskuse) 14. 9. 2023, 10:32 (CEST)
Já upřímně nevím, jaký způsob povolení je vůči těm citačním šablonám nejlepší. Ty url odkazují různě (na weby podle svého zaměření), ale stále se jedná o stránky dané společnosti. Nejlepší by bylo povolit celý odkaz (nejenom archivovanou verzi) a vkládat do citačních šablon parametr nedostupné.
Další variantou je povolit jenom archiv a ten vkládat přímo do URL. Co si o tom myslíš? --RiniX (diskuse) 14. 9. 2023, 10:40 (CEST)
Snažím se v tom zorientovat. Tedy:
  • Celou doménu přidali na blacklist, protože prý byla „zcizena“ a protože mělo na wiki probíhat cílené spamování.
  • Výraz blokuje i odkazy na archiv.
    • Podíval jsem se do záznamů a v minulosti se o archivaci opakovaně pokoušel robot. Od chvíle, co roboti smějí spamblacklist obcházet, postupně odkazy archivuje [19].
  • My máme cca 400 odkazů (nepočítám archiv).
Naše možnosti:
  1. Dát výjimku celé doméně. Spamování se nás netýkalo (teda myslím), důsledky bereme na sebe.
  2. Dát výjimku na odkazy do archivu této domény a postupně všechny do archivu přesměrovat.
  3. Pokračovat v blokování a odkazy vymazat.
(3) bychom asi chtěli dělat, pokud by obsah už nebyl nijak užitečný. Předpokládám, že to není pravda (srov. počet odkazů a ostatně i tvůj záměr).
(1) by byla vhodná, kdyby doména stále generovala nový užitečný obsah. Předpokládám, že se tak neděje, a proto na vyšší úrovni přistoupili k blokaci. Pokud (1) neuděláme, uživatelé budou muset vždy odkazovat do archivu a při uvedení původního odkazu nebudou smět vytvořit aktivní odkaz (pomocí nedostupné = ano).
Takže zbývá (2)?
Jinak nevím, jestli je vkládání archivační url do url = správné. Podotýkám, že od toho je parametr url archivu, a i toho robota jsem viděl tohle opravovat. --Matěj Suchánek (diskuse) 14. 9. 2023, 12:45 (CEST)
Klidně variantu dva. Vím, že při vyplnění parametru nedostupné je nutné vyplnit i url a nejsem si jist, zda by její nezobrazení detekoval daný filtr. Nicméně mít tu možnost naložit s odkazem jako dělá např. archivbot by nebylo na škodu. --RiniX (diskuse) 14. 9. 2023, 13:09 (CEST)
HotovoHotovo Hotovo. Odkazy do archivu by měly fungovat. --Matěj Suchánek (diskuse) 14. 9. 2023, 18:15 (CEST)


Thank you for your support

Community Relations Award
On behalf of the Editing team and my own team, I want to thank you for your support for the Talk pages project during the last couple of years. I expect Discussion tools to be out of Beta Features at all wikis before long. The team couldn't have met its goals without your help, and particularly appreciates your technical involvement. The product is better because of your involvement. Thank you. Whatamidoing (WMF) (diskuse) 28. 9. 2023, 21:47 (CEST)

Doplnění do modulu

Ahoj, chci se tě zeptat, jak moc těžké by bylo přidat parametr zarovnání do tabulky tvořené modulem? Nevadí mi, že je float výchoze nastaven napravo, ale kdyby byla možnost nastavit zarovnání doleva (když není nalevo text), bylo by to ještě lepší. Snažím se převzetím z enWiki vytvořit analogii k {{Videoherní recenze}} akorát pro série, aby tabulky byly podobné a bylo možné je vyplnit standardně (netvořili se různé verze). Dokážeš do modulu daný parametr nějak šoupnout? Nejsem si jist, zda to jde přidat přímo do tabulky, nebo bys musel využít jiných metod. Potažmo jestli dané zarovnání řešit až v samotné šabloně při volání. Co by se ti zdálo jako nejlepší možnost?

P.S. Pokud bys editoval modul, řada věcí je v něm zakomentována, protože enWiki pracuje s Wikidaty a to se mi pro naše potřeby zdá zbytečné. Je možné, že si něčeho všimneš, co není využíváno, ale nezakomentoval jsem to, tak to klidně odstraň (skryj). --RiniX (diskuse) 30. 9. 2023, 19:46 (CEST)

@RiniX: Co takto? --Matěj Suchánek (diskuse) 1. 10. 2023, 09:34 (CEST)
Je to super, díky moc. --RiniX (diskuse) 1. 10. 2023, 12:59 (CEST)

Zapojte se do Soutěže Československo

Synchronizace kulturních památek

Ahoj, bylo by možné vygenerovat nějak seznamy památek, kde se 1) výrazně liší mezi WP a WD souřadnice (vzoreček můžu dodat) a 2) kde se liší fotografie (včetně nepřítomné)? Čas od času narazím na památku, která má nesprávně přiřazenou fotku nebo která byla přemístěná --JAnD (diskuse) 27. 11. 2023, 22:15 (CET)

@JAnD: Souřadnice tady. Řekni si, čím bys případně ten seznam doplnil, aby se s tím dobře pracovalo. (Vzoreček jsem už jednou implementoval jinam.) --Matěj Suchánek (diskuse) 2. 12. 2023, 16:01 (CET)
Díky ti, projdu ty s největší odchylkou - navrhuju, že bych ty chybné vynuloval a pak bys to roboticky doplnil z WD? Případně potom i ty fotky? --JAnD (diskuse) 2. 12. 2023, 16:40 (CET)
Klidně. Teoreticky bych tvorbu toho reportu mohl zaintegrovat do skriptu, který seznamy a Wikidata určitým způsobem synchronizuje. --Matěj Suchánek (diskuse) 2. 12. 2023, 17:57 (CET)
To by bylo super, dávám na vědomí i @ŠJů:. --JAnD (diskuse) 2. 12. 2023, 18:59 (CET)
@JAn Dudík, Matěj Suchánek: Určitě je užitečná jakákoliv kontrola, a to nejen u památek (výhledově by u všech objektů se souřadnicemi bylo vhodné ve Wikidatech sledovat, jestli souřadnice odpovídají tvrzení "nachází se v administrativní jednotce"). Jen je třeba si hlídat, aby člověk neodstranil ty správnější údaje a nenahradil je špatnými, a taky je potřeba si dávat pozor na takové ty špeky, jako když např. památku tvořenou souborem objektů v různých čtvrtích či obcích máme rozepsanou do více položek a seznamů památek (se stejným rejstříkovým číslem). Největší množství chyb v seznamech památek budou asi ty kdysi automaticky vygenerované souřadnice (ještě než začaly být přebírány z Památkového katalogu, když v MonumNetu nebyly), kdy byla chybně přiřazena adresa (např. čp. přiřazeno k jiné části obce nebo zaměněno s evidenčním nebo orientačním číslem) anebo adresa nebyla nalezena a místo toho byly do seznamu uvedeny souřadnice definičního bodu ulice nebo obce atd. - tyhle chyby se vůbec neměly stát. Ojedinělé chyby způsobené chybnou identifikací objektu na fotce nebo v seznamu je většinou třeba rozplétat ručně a složitým pátráním, ale skript může pomoci některé takové případy detekovat. Někdy může jít jen o přemístění památky (to se týká hlavně soch), a to je pak otázka, jestli skripty dokážou dobře pracovat s kvalifikátory času (od - do) a jestli ty jsou správně vyplněné. --ŠJů (diskuse) 2. 12. 2023, 19:23 (CET)

Chyba ve výrazu

Ahoj, můžeš pls mrknout na Hněvkovice u Týna nad Vltavou? To upozornění se mi nelíbí ;-) Díky moc--Horst (diskuse) 1. 12. 2023, 21:01 (CET)

Opravil jsem to, dělaly to ty #ifexpry v zápatí. Nemá tam ale být spíš {{infobox - české sídlo}}? --Matěj Suchánek (diskuse) 1. 12. 2023, 21:08 (CET)

Poslední týden Soutěže Československo

Ponožky, které můžete vyhrát

Těšíme se na Vaši účast,

--janbery (diskuse) 5. 12. 2023, 12:09 (CET)

Článek na popis

Dobrý den , Matěji už jsem se ho opravil ,ale nevím jestli je to dobře , kdyžtak ho přeformulujte nebo opravte . Už nevím co s tím dělat . Potřebuji vážně pomoc se článkem .Budu moc rád za vaší pomoc . Díky za pochopení . Titanus2456 (diskuse) 26. 12. 2023, 14:38 (CET)

@Titanus2456: Beru na vědomí, ale stále je to pro Wikipedii nepoužitelné. Pochybná čeština (věčinou, „Těchto rysů lze seřadit jako“), špatný styl („Přeci jen píšete text“), nesprávné sázení interpunkce, u [1, 2, ...] není jasné, které číslo patří ke kterému zdroji, atd. atd. --Matěj Suchánek (diskuse) 26. 12. 2023, 15:47 (CET)
Ano a právě prosím pomoc jestli byste s ozdvojováním mi nepomohl . Jsem totiž nový a úplně tomu nerozumím . Popřípadě jestli byste ty chyby neopravil a neozdrojoval to za mě nebo někdo jiný . Vážně už nevím co s textem udělat .
Titanus2456 (diskuse) 26. 12. 2023, 20:22 (CET)
Prosím vás opravte tyhle nesrovnalosti fakt nevím jak to přepracovat ten článek na popis přepracovat . Za mě nebo to označte za pahýl. Budu rád za jakou koliv pomoc s textem. Jinak se zdroji na které jsem se Koukal s sebou dost souvisí . Titanus2456 (diskuse) 26. 12. 2023, 20:36 (CET)
Tak jsem to Matěji zkusil , ale fakt budu rád , když třeba například styl textu uděláte za mě , přeci jenom jsem na Wikipedii poprvé . Titanus2456 (diskuse) 26. 12. 2023, 20:55 (CET)
Zkusil jsem to upravit na napsat vysvětlivky ke zdrojům zdroje s sebou dost souvisí . Ale stylem textu si nevím opravdu rady. Prosím vás proto , abyste to přeformuloval za mě . Titanus2456 (diskuse) 26. 12. 2023, 20:51 (CET)
@Titanus2456: Jako pahýl lze označit krátký článek, který ale netrpí takto závažnými problémy. Mnohé z nich bych dovedl opravit hromadně nebo za velmi krátký čas (i zdrojování, pokud je zřejmé, kterému číslu odpovídá který zdroj).
Nicméně tento článek je v této podobě strašně nepřehledný a nečitelný. Což je v podstatě důsledek toho, že ho prokazatelně vygeneroval jazykový model. Zkušenosti ukazují, že snažit se teď takový text „dozdrojovat“ nedává smysl. Jak například souvisí s článkem tento zdroj, uvedený jako první: [20]?
Navíc ten článek se snaží být návodem. Wikipedie ale není návod.
Nejlepší by bylo začít úplně odznova, třeba tady, a psát ho sám, bez pomoci AI a s kontrolou překlepů a gramatiky. Neváhejte také pro získání pomoci využít svoji domovskou stránku. --Matěj Suchánek (diskuse) 26. 12. 2023, 21:02 (CET)
Počkejte , ale napsal ho tentokrát sám bez využití Al . Jak jsem uvedl pod článek první zdroj jednička, druhý zdroj dvojka atd. Titanus2456 (diskuse) 26. 12. 2023, 21:17 (CET)
Dobrý večer Matěji : Jsem si vědom , že Wikipedie není návod , ale chtěl jsem napsat jak se tvoří co by měl Obsahovat . Vlastně k odstavcům jsem davál čísla podle toho v jakým pořadím jsou zdroje pod textem . Popřípadě mohl byste mi ukázat jak by takový článek na popis mohl vypadat . Titanus2456 (diskuse) 26. 12. 2023, 21:25 (CET)
Článků na Wikipedii, které splňují kritéria ověřitelnosti jsou řádově statisíce. Nejlépe na tom jsou a . V popisu informace v jednotlivých zdrojích se s těmi v textu shodují pouze zřídka; to nevím, jak si mám vyložit. --Vít Karásek (diskuse) 26. 12. 2023, 21:33 (CET)
Je to jednoduché je to proto , že nějaké zdroje jsem dal navíc , protože se věnují problematice Titanus2456 (diskuse) 26. 12. 2023, 21:37 (CET)
Pomohl by to přezbrojování tu ověřivost Titanus2456 (diskuse) 26. 12. 2023, 21:38 (CET)
Omylem jsem se přepsal přezbrojovat tu ověřivost . Titanus2456 (diskuse) 26. 12. 2023, 21:39 (CET)
Přezdrojovat nějak mi auto autokorekce vždy změní . Titanus2456 (diskuse) 26. 12. 2023, 21:40 (CET)
Mohl byste článek na popis přepsat , tak aby to splňovalo kritéria , a aby mu nehrozilo smazání. Titanus2456 (diskuse) 27. 12. 2023, 08:45 (CET)
Provedl jsem úpravy, které jste po mně chtěl. Ostatní důvody pro smazání článku (např. stylová/stylistická nevhodnost) samozřejmě přetrvávají, za to moje vůle se článkem zabývat je tímto u konce. --Matěj Suchánek (diskuse) 26. 12. 2023, 21:48 (CET)
Díky ještě bych po vás chtěl jednu věc , aby jste článek přepsal tak , aby nehrozilo jeho smázání , když tohle uděláte budu vám vděčný . Titanus2456 (diskuse) 26. 12. 2023, 22:07 (CET)
Dobrý den Matěje , jsou tu , ale články , které nesplňují , kritéria a jsou tu bylo by lepší to přenechat nějakými editorovi na přepracování . Článek na ověřivost jsem četl , ale nerozumím jak to docílit . Díky za pochopení . Titanus2456 (diskuse) 28. 12. 2023, 13:11 (CET)
Nějaký příklad takového článku?
Každopádně díky za připomenutí. Znovu jsem se na článek podíval a zjistil, že „napsal ho tentokrát sám bez využití Al“ [sic!] není pravda, neboť to bylo opsáno z [21]. Takto to opravdu nejde. --Matěj Suchánek (diskuse) 28. 12. 2023, 14:07 (CET)
Tak to nechte někoho přepsat . Titanus2456 (diskuse) 28. 12. 2023, 15:44 (CET)
licencování dle GFDL a CC BY-SA 3.0. posouzeno jeho odstranění. I vím kde jsem vzal nicméně nevidím tam žádné licencování .Budu rád za pomoc . https://www.pravopisne.cz/2019/01/slohovy-utvar-popis/. Pomůže mi nějak problém vyřešit . Prosím . Titanus2456 (diskuse) 28. 12. 2023, 16:08 (CET)
Pokud jste autorem materiálu a souhlasíte s podmínkami naší licence GFDL a licence CC BY-SA 3.0, pošlete prosím Emile . Ano souhlasím . Víte , chtěl jsem aby článek byl co nejpřesnější pro to jsem to použil z pravopisně CZ. Snažil jsem se to neopsat doslovně . Titanus2456 (diskuse) 28. 12. 2023, 15:51 (CET)
Ještě jsem uved , že jsem ze zdroje vycházel . Titanus2456 (diskuse) 28. 12. 2023, 15:55 (CET)
Tady je příklad takovýho článku , který nesplňuje všechna kritéria https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Ilumin%C3%A1ti. Titanus2456 (diskuse) 28. 12. 2023, 16:10 (CET)
Klidně to může někdo přepsat, v historii to zatím je a je tam i odkaz.
Tvrzení „Snažil jsem se to neopsat doslovně“ je dost úsměvné vzhledem k tomu, že to opsané doslovně bylo. A toto je navíc uvedeno v zápatí stránky:

Publikování nebo další šíření obsahu serveru Pravopisně.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.

Svolení pravděpodobně nemáte a nedostanete. --Matěj Suchánek (diskuse) 28. 12. 2023, 16:37 (CET)
Mohli byhom se domluvit , že mi to přepište vy já se na článek kouknu , a vemu si z toho ponaučení . Omlouvám se , že otvaruji . Berete . Pokud ano tak díky . Titanus2456 (diskuse) 28. 12. 2023, 16:41 (CET)
Co říkáte berete nebo ne . Titanus2456 (diskuse) 28. 12. 2023, 17:09 (CET)
Myslím, že už jsem se vyjádřil v tom smyslu, že to považuju za ztrátu času. --Matěj Suchánek (diskuse) 28. 12. 2023, 18:43 (CET)
Počkejte fakt mi ukažte jak to má vypadat já to nevím třeba se mi příště povede klidně to celé přepište . OK Titanus2456 (diskuse) 28. 12. 2023, 19:08 (CET)
Matěji Počkej fakt mi ukažte jak to má vypadat já to nevím třeba se mi příště povede klidně to celé přepiš . OK Titanus2456 (diskuse) 29. 12. 2023, 18:39 (CET)
Matěji nechci tě už nijak zvlášť otravovat nicméně už jsem to opravil . Titanus2456 (diskuse) 29. 12. 2023, 20:58 (CET)
Ještě by chtěl dodat , že to jsem to ujasnil zbytek věcí jako přezbrojování atd . Bohužel neumím , čili mi to když tak oprav. Díky Titanus2456 (diskuse) 29. 12. 2023, 21:38 (CET)
Jinak díky za pomoc . Titanus2456 (diskuse) 29. 12. 2023, 21:43 (CET)
Jěště jsem chtěl dotat , že jsem nakonec článek napsal sám bez AI. Titanus2456 (diskuse) 29. 12. 2023, 21:46 (CET)
Editace jsem zrušil, protože text byl nesrozumitelný. --Matěj Suchánek (diskuse) 29. 12. 2023, 21:52 (CET)
Co teď . Titanus2456 (diskuse) 29. 12. 2023, 22:00 (CET)
Matěji už jsem to opravil nicméně falešné reference neumím . Titanus2456 (diskuse) 30. 12. 2023, 16:19 (CET)
Matěji opravíte mi prosím článek na popis tak , aby splňoval kritéria a nehrozilo mu smazání . Fakt nevím jak to opravit četl jsem si návod , ale stále nevím jak ho opravit . Prosím pomoc.
Titanus2456 (diskuse) 1. 1. 2024, 22:32 (CET)
Editace jsem opět zrušil, Wikipedie nemá navádět, co „je dobré“.
Nejlepší bude napsat na Wikipedie:Potřebuji pomoc a pokračoval tam. Tuto diskusi bych rád brzy archivoval. --Matěj Suchánek (diskuse) 2. 1. 2024, 13:35 (CET)
Dobrý den Matěji tak jsem tam napsal a zkusil jsem to i přeformulovat . Titanus2456 (diskuse) 2. 1. 2024, 13:56 (CET)
Můžeme se o tom pobavit mezi čtyřma očima . Zajímalo by mě i popřípadě to jak bys to přeformuloval .
Dobrý popis má několik základních rysů,[ujasnit] které znamenají jeho kvalitu a efektivitu. Měl by se řídit určitými pravidly například měl by mít strukturu a nemělo by se při jeho psaní přeskakovat . To znamená jít od malých věcí k větším Titanus2456 (diskuse) 2. 1. 2024, 13:58 (CET)
Těch „několik základních rysů“ je neurčité, z toho se čtenář nic nedozví, proto jsem tam dal [ujasnit]. Je vhodné najít v nějakém zdroji, které rysy to jsou, nebo to smazat. --Matěj Suchánek (diskuse) 2. 1. 2024, 14:04 (CET)
Tak jsem nakonec to s tím ujasnit smazal . Titanus2456 (diskuse) 2. 1. 2024, 14:13 (CET)