Nápověda:Vytvoření infoboxu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

K vytvoření infoboxu je vhodné znát alespoň základy tvorby šablon a wikikódu. Vždy je důležité také na dokumentační podstránce poskytnout podrobný návod na jeho použití včetně příkladů.

Ve většině případů však již existuje hotový infobox. K množství nejrůznějších témat tedy nemusíte vytvářet nový infobox, použijte vhodný existující z kategorie Šablony:Infoboxy.

Zjednodušený návod[editovat | editovat zdroj]

  1. Před vytvořením infoboxu vždy zkontrolujte, že pro dané téma nejde použít některý z existujících infoboxů. Můžete projít ručně udržovaný seznam význačných infoboxů. Všechny existující infoboxy pak najdete přímo v kategorii Šablony:Infoboxy a jejích podkategoriích. Pro jistotu můžete také zkusit vyhledat možné názvy ve vyhledávacím poli vpravo nahoře.
  2. Pokud pro dané téma opravdu žádný vhodný infobox neexistuje, můžete jej začít tvořit. Otevřete si editační stránku neexistujícího infoboxu s požadovaným názvem. Do připravené stránky zkopírujte ze stránky Šablona:Infobox úplnou prázdnou syntaxi v závěru její dokumentace.
  3. Do parametrů titulek, obrázek, popisek a datan (kde n znamená číslo) vložte za rovnítko do tří složených závorek název parametru, který se bude používat ke vkládání dat do infoboxu, např. | obrázek = {{{obrázek}}} nebo | data1 = {{{místo narození}}}. Za název nepovinných parametrů přidejte ještě svislítko, např. | data6 = {{{rodné příjmení|}}}.
  4. Do parametrů popisn (kde n znamená číslo) pak vložte za rovná se popis parametru, který se bude ve článcích zobrazovat u údaje, např. | popis1 = Místo narození nebo | popis8 = [[Vodivost]]. Na závěr odmažte všechny nadbytečné prázdné parametry, které jste nevyužil(a).
  5. Za dvě složené závorky na konci kódu infoboxu zkopírujte na stejný řádek šablonu Dokumentace podle příkladů v její dokumentační stránce. Uložte hotový infobox.
  6. Otevřete si editační stránku dokumentační podstránky a do přednačtené předlohy uveďte, k čemu infobox slouží, popište, jaké parametry může obsahovat, a doplňte příslušné kategorie.
  7. Na konec podstránky vložte tlačítkem nad editačním polem TemplateData, přinejmenším jejich minimální verzi. Uložte hotovou dokumentaci.

Název infoboxu[editovat | editovat zdroj]

Název infoboxu volte vždy ve tvaru Infobox - název tématu, obsahující spojovník (nikoliv pomlčku), a název tématu zapisujte s malým počátečním písmenem (vyjma případů, kdy je téma zároveň vlastním jménem). Použijte přednostně jednotné číslo, např. místo Infobox - lidé použijte raději Infobox - osoba. Název tématu co nejvíce zjednodušte a zkraťte, např. místo Infobox - jednotlivé národní reprezentace v ledním hokeji použijte raději Infobox - hokejová reprezentace. Pokud existuje také obecně známá zkratka, můžete použít i tu, např. místo Infobox - mistrovství světa v ledním hokeji použijte Infobox - MS v hokeji.

Podrobnější nápovědu naleznete na stránce Wikipedie:Název šablony nebo modulu.

Infoboxy jsou tvořeny šablonou Infobox. Ta obsahuje předpřipravený vzhled vhodný pro drtivou většinu infoboxů a předpřipravené parametry pro tvorbu vlastních položek. Obsahuje také předpřipravené parametry ke vložení titulku infoboxu, jednoho nebo dvou obrázků o určité velikosti s popiskem a ke vložení nadpisů. Pokud je to možné, snažte se použít právě tuto šablonu. Jiné alternativy použijte, pouze pokud by infobox touto šablonou vytvořit nešel.

Podrobnější nápovědu naleznete na stránce Šablona:Infobox.

Parametry[editovat | editovat zdroj]

Spolu s třeba navigačními a citačními šablonami patří infoboxy mezi nejběžněji používané šablony ve článcích, které používají nebo upravují i ti nejméně zkušení editoři. Vyvarujte se proto nepojmenovaných parametrů a každý parametr pojmenujte krátce, ale výstižně. Infoboxy by měly obsahovat především parametry pro základní údaje (např. jméno, obrázek, web nebo datum narození/založení/postavení…), různé pomocné parametry (např. barvu nebo šířku infoboxu) používejte opravdu jen v nejnutnějším případě.

Názvy parametrů jsou obvykle tvořeny jednoduchými heslovitými slovními spojeními. Platí pro ně stejná omezení jako pro ostatní šablony, navíc by měly začínat malými písmeny. Parametry však mohou obsahovat mezery i diakritiku, nemusíte se jim tedy vyhýbat (např. použitím podtržítek místo mezer nebo odstraněním diakritiky).

Jednotlivé parametry infoboxů je vhodné pojmenovávat v souladu s ostatními infoboxy. Pro některé univerzální parametry se ustálily jmenné konvence, které se běžně dodržují napříč infoboxy, například:

Obecné Místa Osoby Události
obrázek – následuje název obrázku bez prefixu Soubor: nadmořská výška datum narození datum vyhlášení
velikost obrázku – velikost obrázku v pixelech (velikostpx) počet obyvatel místo narození
popisek – popis toho, co je na obrázku stát datum úmrtí
web – webové stránky popisovaného subjektu zeměpisná šířka – v desetinném formátu místo úmrtí
zeměpisná délka IČO
Související informace naleznete také na stránce Wikipedie:WikiProjekt Infoboxy/Parametry infoboxů.

TemplateData[editovat | editovat zdroj]

TemplateData slouží ke strojovému popisu šablon. U infoboxů by měla především obsahovat formulaci, že se infobox do článků vkládá blokově (tj. jeden parametr na jeden řádek ve wikikódu). V editačním okně TemplateDat tedy stačí zaškrtnout volbu Blok. Minimální podoba vložená do dokumentační podstránky infoboxu pak vypadá takto:

<templatedata>
{
	"params": {},
	"format": "block"
}
</templatedata>

Doporučujeme také vyplnit do popisu infoboxu, k čemu daný infobox slouží, a přidat jednotlivé parametry infoboxu s popisky, příklady a dalšími dodatečnými informacemi.

Podrobnější nápovědu naleznete na stránce Nápověda:TemplateData.

Wikidata[editovat | editovat zdroj]

Wikidata obsahují další údaje ke článkům na Wikipedii. Tato data můžete zobrazit i v infoboxu pomocí funkce #property. Nejprve je však nutné každé takové převzetí údajů oznámit na nástěnce Wikidat. Následně u článku, do kterého chcete umístit vytvářený infobox, otevřete příslušející stránku Wikidat klepnutím na odkaz Položka Wikidat vlevo v navigačním sloupci. Najděte vlastnost, kterou chcete převzít do parametru infoboxu, a klepněte na její nadpis. Na stránce vlastnosti je v záhlaví v závorce kód Pčíslo, kde číslo je pro každou vlastnost jiné. Do názvu příslušného parametru infoboxu tedy za svislítko vložte následující kód funkce: {{#property:Pčíslo}}. Celý název parametru pak vypadá např. takto: {{{stát|{{#property:P17}}}}}.

Podrobnější nápovědu naleznete na stránce Wikipedie:Wikidata/Přebírání do infoboxů.

Specifické infoboxy[editovat | editovat zdroj]

Pokud je infobox určený pro specifické téma, může se stát, že šablona Infobox nebude na žádané funkce takového infoboxu stačit. V takovém případě existují dvě řešení, která ale vyžadují dostatek zkušeností:

  1. Poskládat infobox z více částí. Tato metoda je o trochu jednodušší než metoda další, ale vyžaduje pokročilé znalosti formátování textu. Pokud opravdu nemůžete použít šablonu Infobox, je tato metoda velmi doporučená.
  2. Nadefinovat infobox tabulkou s třídou .infobox. Tato metoda je už o něco složitější, vyžaduje také pokročilé znalosti formátování textu. Je však velmi náchylná na chyby, jeden jediný překlep v kódu infoboxu ho může zcela rozbít. Proto tuto metodu nedoporučujeme.
Podrobnější nápovědu naleznete na stránkách Šablona:Infobox začátek, Nápověda:Tabulky a Nápověda:Moduly.

Související stránky[editovat | editovat zdroj]