Damašek: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Obyvatelstvo 2010 podle de:wiki.
Řádek 17: Řádek 17:
| popisek mapy = Mapa Sýrie
| popisek mapy = Mapa Sýrie
| rozloha = 105
| rozloha = 105
| počet obyvatel = 1711000
| počet obyvatel = 1,83 milionu
| obyvatelé aktuální k = 2009
| obyvatelé aktuální k = 2010
| etnické složení =
| etnické složení =
| náboženské složení =
| náboženské složení =
Řádek 30: Řádek 30:
| psč = 963
| psč = 963
}}
}}
'''Damašek''' ([[Arabština|arabsky]] oficiálně دمشق ''Dimašk'', hovorově ''aš-Šám'' الشام) je hlavní město [[Sýrie]]. Často je označován jako nejstarší trvale osídlené město na světě. Nyní přibližně 1,7 milionu obyvatel (2009).
'''Damašek''' ([[Arabština|arabsky]] oficiálně دمشق ''Dimašk'', hovorově ''aš-Šám'' الشام) je hlavní město [[Sýrie]]. Často je označován jako nejstarší trvale osídlené město na světě. V roce 2010 mělo město přibližně 1,83 milionu obyvatel, metropolitní oblast čítala asi 2,8 milionu lidí. Není známo, jak se [[občanská válka v Sýrii]], která poté vypukla a doposud trvá, projevila na počtu obyvatel města.


== Dějiny ==
== Dějiny ==
Předpokládá se, že město bylo osídleno už někdy v období 10 000 až 8 000 let př. n. l. Do příchodu [[Aramejci|Aramejců]] však nebylo město považováno za důležité. Jejich příchod měl za následek vybudování prvního vodovodního systému na světě a již ve druhém tisíciletí před naším letopočtem se Damašek pyšnil coby významné obchodní a řemeslné město. To se později stalo metropolí silné aramejské monarchie. Po Aramejcích přišli Asyřané, Babylónci a Peršané. V následujících letech se město stále víc a víc rozvíjelo, roku 64 př. n. l. z něj Římská říše učinila svou provincii. O římské nadvládě dodnes svědčí třeba ruiny Jupiterova chrámu.
Předpokládá se, že město bylo osídleno už někdy v období 10 000 až 8 000 let př. n. l. Do příchodu [[Aramejci|Aramejců]] však nebylo město považováno za důležité. Jejich příchod měl za následek vybudování prvního [[vodovod]]ního systému na světě a již ve druhém tisíciletí před naším letopočtem byl Damašek znám jako významné obchodní a řemeslné město. Později se stal metropolí silné aramejské monarchie. Po Aramejcích přišli [[Asyřané]], [[Babylonci]] a [[Peršané]]. V následujících letech se město stále víc a víc rozvíjelo, roku 64 př. n. l. z něj [[Římská říše]] učinila svou provincii. O římské nadvládě dodnes svědčí třeba ruiny Jupiterova chrámu.


[[Soubor:Damascus by night.JPG|náhled|vlevo|Damašek v noci – zelená světla jsou minarety]]
[[Soubor:Damascus by night.JPG|náhled|vlevo|Damašek v noci – zelená světla jsou minarety]]

Verze z 23. 5. 2020, 22:40

Tento článek je o hlavním městě Sýrie. Další významy jsou uvedeny na stránce Damašek (rozcestník).
Damašek
دمشق
Dimašk
Damašek – znak
znak
Damašek – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška680 m n. m.
Časové pásmoUTC+2
- Letní čas UTC+3
StátSýrieSýrie Sýrie
Damašek na mapě
Mapa Sýrie
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha105 km²
Počet obyvatel1,83 milionu (2010)
Správa
StarostaBishr Al Sabban
Oficiální webwww.damascus.gov.sy
PSČ963
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Damašek (arabsky oficiálně دمشق Dimašk, hovorově aš-Šám الشام) je hlavní město Sýrie. Často je označován jako nejstarší trvale osídlené město na světě. V roce 2010 mělo město přibližně 1,83 milionu obyvatel, metropolitní oblast čítala asi 2,8 milionu lidí. Není známo, jak se občanská válka v Sýrii, která poté vypukla a doposud trvá, projevila na počtu obyvatel města.

Dějiny

Předpokládá se, že město bylo osídleno už někdy v období 10 000 až 8 000 let př. n. l. Do příchodu Aramejců však nebylo město považováno za důležité. Jejich příchod měl za následek vybudování prvního vodovodního systému na světě a již ve druhém tisíciletí před naším letopočtem byl Damašek znám jako významné obchodní a řemeslné město. Později se stal metropolí silné aramejské monarchie. Po Aramejcích přišli Asyřané, Babylonci a Peršané. V následujících letech se město stále víc a víc rozvíjelo, roku 64 př. n. l. z něj Římská říše učinila svou provincii. O římské nadvládě dodnes svědčí třeba ruiny Jupiterova chrámu.

Damašek v noci – zelená světla jsou minarety

Největší rozkvět zažilo město v období tzv. „zlatého věku“, od roku 661, kdy rod Umajjovců ustanovil Damašek hlavním městem nového islámského státu. Následoval rychlý rozvoj a velká výstavba – byly stavěny honosné paláce a mešity, prostorné trhy (bazary), nemocnice, proslulé lázně a vodovodní a kanalizační zařízení. Nejznámější památkou na tuto éru je Umajjovská mešita. V roce 750 se stal hlavním městem Umajjovců Bagdád a sláva Damašku na mnoho století upadla.

Další rozvoj města nastal až s příchodem Osmanů, kteří začali znovu stavět mešity, školy a citadely a obestavěli Damašek pásem ochranných hradeb. Ani tato výstavba však netrvala dlouho – roku 1400 bylo město zničeno a vypáleno nájezdem Turko-Mongolů, jejichž vojevůdcem byl Tamerlán.[zdroj?] Ten nechal odvléct mnoho obyvatel Damašku, zejména řemeslníky, do svého hlavního města Samarkandu.

Pod vlivem Osmanské říše začal Damašek v 18. století po dlouhé době opět vzkvétat – navenek působilo město chudě, uvnitř města to však byl skvostný klenot, známý po celém arabském světě.

V roce 1918 se spolu s Araby Damašku zmocnil britský důstojník Thomas Edward Lawrence, zvaný Lawrence z Arábie.

V roce 1943 se stal Damašek hlavním městem nezávislé Sýrie.

Charakter města

Damašské Staré město je ukryto za vnitřními hradbami a přístup sem vede několika branami. Nachází se zde několik mešit, citadela, vojenská pevnost, bývalé rezidence a paláce vlivných a bohatých kupců a správců. Okolí města tvoří především hory a řeka Barada.

Letecké spojení

Mezinárodní letiště Damašek (IATA: DAM, ICAO: OSDI) je situované 20 km od centra města. Před vypuknutím občanské války nabízelo pravidelné spojení do předních světových destinací – Moskva, Paříž, Londýn, Berlín, Madrid, Amsterdam, Frankfurt nad Mohanem nebo Stockholm. Pravidelnou linku z Ruzyňského mezinárodního letištěPraze do Damašku provozovaly také České aerolinie až do května 2011, kdy byly lety z ekonomických důvodů zastaveny.[1]

Galerie

Osobnosti

Partnerská města

(abecedně podle států partnerských měst)

Odkazy

Reference

Související články

Externí odkazy