Wikipedie:Potřebuji pomoc: Porovnání verzí

Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele 2A00:1028:83B0:1EB2:91A8:EB52:D8F:56A3 v tématu „Trest V německu
Smazaný obsah Přidaný obsah
značky: revertováno Nové téma
Řádek 196: Řádek 196:


Mohu požádat někoho překladatelsky zdatného o vytvoření české verze [https://translatewiki.net/wiki/MediaWiki:Wikieditor-realtimepreview-beta-desc/en tohoto textu] na Translate Wiki? Už pár týdnů nám to [[Speci%C3%A1ln%C3%AD:Nastaven%C3%AD#mw-prefsection-betafeatures|v nastavení]] visí anglicky. Předem díky. --[[Wikipedista:David V.|David V.]] ([[Diskuse s wikipedistou:David V.|diskuze]]) 2. 12. 2022, 18:51 (CET)
Mohu požádat někoho překladatelsky zdatného o vytvoření české verze [https://translatewiki.net/wiki/MediaWiki:Wikieditor-realtimepreview-beta-desc/en tohoto textu] na Translate Wiki? Už pár týdnů nám to [[Speci%C3%A1ln%C3%AD:Nastaven%C3%AD#mw-prefsection-betafeatures|v nastavení]] visí anglicky. Předem díky. --[[Wikipedista:David V.|David V.]] ([[Diskuse s wikipedistou:David V.|diskuze]]) 2. 12. 2022, 18:51 (CET)

== Trest V německu ==

Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat jak najit sestru ve výkonu trestu v Německu a jesti ji mužu nějak kontaktovat. --[[Speciální:Příspěvky/2A00:1028:83B0:1EB2:91A8:EB52:D8F:56A3|2A00:1028:83B0:1EB2:91A8:EB52:D8F:56A3]] 2. 12. 2022, 20:13 (CET)

Verze z 2. 12. 2022, 21:13

skočit na konec

Zkratka:
  • WP:POMOC

Na této stránce můžete položit dotaz, pokud si s něčím na Wikipedii nevíte rady. Prosíme věnujte pozornost níže uvedeným pokynům a nevkládejte dotazy nesouvisející s Wikipedií, tato stránka není všeobecnou internetovou poradenskou službou (hledáte-li poradnu, zkuste například službu Ptejte se knihovny).

Potřebuji pomoc
Potřebuji pomoc
  • Nejdříve si prohlédněte nápovědu a v tabulce níže ověřte, zda dotaz patří sem.
  • Každou otázku vkládejte jako nové téma a vhodně jej pojmenujte v políčku Předmět/nadpis.
  • Snažte se dotaz formulovat jasně, stručně a výstižně.

Položit dotaz

Chcete požádat zkušené wikipedisty o osobní konzultaci? Zarezervujte si termín videohovoru v rámci Wikiporadny.
Spolek Wikimedia Česká republika pořádá pro veřejnost vzdělávací a editační aktivity. Pro seniory jsou to kurzy psaní Wikipedie v rámci projektu Senioři píší Wikipedii.
Wikipedisté se také pravidelně scházejí na tzv. wikisrazech, zejména v Praze a v Brně.
O pomoc můžete žádat rovněž e-mailem na adrese info-cs@wikimedia.org.

Archivy
  • V zájmu přehlednosti se tato stránka průběžně archivuje. Archivy jsou tyto:

Online podpora tištěných knih

DD, kam by bylo nejvhodnější psát texty/data, které doplňují a rozšiřují již existující tištěné knihy? Myslím tím "články" ke knihám jako jsou Průmysl lži nebo Nahá žena na střeše? Jde mi o fakta nebo důležitá metadata, která by mohl ke knize doplnit autor, ale i někdo další. A samozřejmě, která by potom někdo také našel, což u výše uvedených článků není moc pravděpodobné. (Navíc z názvů ani z umístění uvedených článku není zřejmé, že se článek váže k tištěné knize). V úvahu IMHO připadají:

  1. článek Wikipedie (např. tématický seznam URL, seznam klíčových slov atd., viz Nahá.. výše)
  2. Wikipedie:Kniha (seznam vnitřních odkazů, viz Průmysl.. výše)
  3. článek na Wikizdrojích / Wikiknihách (moc nechápu rozdíl ani specifika, co by bylo vhodnější?)
  4. projekt na Wikiverzitě
  5. projekt na Wikipedii
  6. něco mimo wikisvět?

Předem děkuji za každou radu. Mám zato, že některé těžko čitelné knihy by takovou pomoc potřebovaly. A pokud by se chtěl někdo k této bohulibé činnosti přidat, budu samozřejmě rád!

P.S. Pokud jsem se měl zeptat Pod lípou, přemístím dotaz, stačí říct. --Petr Říha (diskuse) 6. 11. 2022, 21:42 (CET)Odpovědět

Bohužel jsem nepochopil, co má být účelem a z jakého důvodu a jakým způsobem se mají tištěné knihy doplňovat (nevím, co si pod tím představit). Ale zkusím Vám alespoň vysvětlit rozdíl mezi WikizdrojiWikiknihami. Wikizdroje slouží pro již existující dokumenty, které mají svobodnou licenci. Jsou zde tedy například právní předpisy nebo knihy dávno zesnulých autorů (Erbenova Kytice nebo většina hesel Ottova slovníku naučného). V tomto mají Wikizdroje blízko k Wikimedia Commons, které taky slouží pro tyto dokumenty (například právní předpisy stažené z oficiálního portálu ve formátu PDF, oskenovaná Erbenova Zlatovláska nebo obrázky z Ottova slovníku naučného). Oproti tomu Wikiknihy slouží pro „dosud nenapsané dokumenty“, jejich autory jsou sami uživatelé. V tomto mají Wikiknihy blízko k Wikipedii, která by se klidně bez újmy na obsahu taky mohla jmenovat Wikiknihy – ale zatímco Wikipedie slouží pro vytváření encyklopedie (resp. různých specializovaných encyklopedií), tak Wikiknihy slouží pro vytváření návodů a učebnic. --Marek Genius (diskuse) 7. 11. 2022, 04:10 (CET)Odpovědět
@Marek Genius: děkuji vám za vysvětlení i příklady. K otázce zda se mají tištěné knihy doplňovat je odpověď nasnadě: toto už se děje dávno, stejně jako se točí trailery k filmům třeba. Dám pár příkladů:
  • Když si koupíte učebnici cizího jazyka, tak v ní často najdete kód, pomocí kterého stáhnete z internetu audio nahrávky lekcí namluvené rodilým mluvčím, slovníčky... zkrátka online podporu. Překladový slovníček nemusí sestavit autor knihy, ten často česky ani neumí. Knihy o programování jsou propojením s online světem pověstné.
  • Držím v ruce obrazovou Architekturu českých zemí (ISBN 80-7309-275-1, cca 5 x 200 stran), krásné knihy. Každý díl (Gotika, Klasicismus atd.) má obsah, ale ne rejstřík. Jak bez seznamu nebo online podpory poznám, kde hledat Kosmonosy?
  • Kniha Komunistické právo v Československu má také cca 1000 stran. Jenže je to sborník a v důsledku nedbalé edice se některé popisy událostí opakují. Chybí kvalitní rejstřík. Možná se nakladatelství zdála jeho tvorba drahá, ale takhle je kniha sbírkou hlubokých znalostí naší minulosti, které jsou uvedeny v naprosto náhodném pořadí.
  • Kniha Průmysl lži (ISBN 978-80-7553-682-2) obsahuje mnoho URL odkazů. Proč by je měl každý čtenář opisovat, není lepší kliknout? Kromě toho, kniha obsahuje hodně odborného žargonu a odkazů na kauzy nedávné i starší. Proč by čtenář nemohl kliknout na příslušný článek z Wikipedie, který mu osvěží paměť? (Viz odkaz na seznam článků výše).
  • Kniha Nahá žena na střeše (ISBN 9788090558007) se těžko čte, pokud nejste psychoterapeut. Když dočtete devatenáctou kapitolu, určitě nevíte k jakému tématu byla kapitola třetí. Naštěstí každá kapitola má jen 2-3 hlavní témata, naneštěstí ale nemá tématický rejstřík. Ale může ho mít, např. takový, který je pozvánkou ke čtení Wikipedie.
I na Wikipedii taková online podpora již existuje. Tak třeba Svět Harryho Pottera, není to náhodou podpora knih J.Rowlingové? Nabízí se udělat z těchto článků kategorii. Jenže, bohužel, takové články dost připomínají "vlastní výzkum", který hlavní prostor Wikipedie nemá rád. Tak proto jsem se ptal. --Petr Říha, Hradec Králové (diskuse) 7. 11. 2022, 23:27 (CET)Odpovědět
@Riha: Zajímavá myšlenka. ALe Wikipedie nemá sloužit pro sbírku externích odkazů. A články mají být encyklopedické.
Z pohledu čtenáře takové knihy určitě uvítám, když zde (někde jinde) najdu rejstřík, ale z pohledu čtenáře Wikipedie, když narazím na takový článek, nic mi to neřekne a budu to považovat za zbytečné zaplevelování. V minulosti jsem s jedním kolegou zkoušeli udělat rejstřík ke knihám Toulavá kamera - a skončilo to jeho smazáním.
Z pohledu redaktora Wikizdrojů ale sám někdy něco takového dělám, z díla lze odkázat na jiné dílo (například v dílu citovaný kousek básně lze odkázat na celou báseň), lze udělat tabulku výskytu povídek ve výborech apod. Jenže to je k (již brzy) volným dílům, ne k současným.
Nevím jak Wikiknihy nebo Wikiverzita, ale asi ani tam to není to pravé místo pro takovýto obsah.
O existenci knih na Wikipedii jsem asi slyšel, ale nikdy jsem to blíže nezkoumal a nevím, zda k tomu existují nějaká pravidla. A minimálně by to v takovém případě chtělo mít článek o knize, ke které se to vztahuje. --JAnD (diskuse) 8. 11. 2022, 10:02 (CET)Odpovědět
Myslím, že z hlediska Wikiknih by takový obsah byl v pořádku. Mají sloužit pro učebnice a manuály a podobně. A podpůrný či doplňující materiál k existující knize (cvičebnice, rejstřík) tohle podle mého názoru splňuje. Spíš by u některého typu knih mohlo hrozit, že začneme zkopírováním osnovy a pár poznámek k jednotlivým kapitolám a časem v rámci komentování převezmeme z obsahu tolik, že se začneme dostávat do sporu s autorským právem autora knihy. Ale to je spíš už o rozsahu, formě a obsahu takového komentáře a nic to nemění na tom, že podpůrný materiál ke knize na wikiknihy patří.--Tchoř (diskuse) 8. 11. 2022, 14:55 (CET)Odpovědět
@Riha: Už jsem to asi pochopil (taky jsem dostal e-mail, odpovím na něj)… Je třeba se zamyslet, komu má vlastně takováto příloha sloužit. Uživatelé mohou být dvojí – čtenáři Wikipedie (pokud by to bylo na Wikipedii) a čtenáři té knihy. Čtenářům Wikipedie taková příloha asi k ničemu nebude, protože tu knihu nemají, neznají, nezajímá je. Výjimkou by bylo, pokud by kniha měla na Wikipedii svůj článek, třeba jako Jak získávat přátele a působit na lidi, pak se dá předpokládat, že čtenáře tohoto článku bude zajímat i případná příloha. Oproti tomu čtenáře knihy taková příloha asi zajímat bude. Ovšem ti zase o její existenci nebudou vědět, protože zatímco v případě těch učebnic cizího jazyka je ten kód napsaný přímo v té učebnici, tak zde nemají, jak se dozvědět, že někdo vůbec nějakou přílohu vytvořil. Takže by to chtělo nějaký populární projekt, aby jaksi v obecném povědomí lidí bylo, že existuje nějaká stránka, na které má hodně knih svoje přílohy – potom když si zakoupím knihu, tak už mě automaticky napadne podívat se na tu stránku, jestli tam náhodou nějakou přílohu nemá i moje nová kniha. --Marek Genius (diskuse) 27. 11. 2022, 14:16 (CET)Odpovědět

Dotaz ohledně zdroje

Dobrý večer,

chtěla bych se zeptat, jak mám udat zdroj, pokud se jedná o informační tabuli? Děkuji, Jana Šindlerová

--Jana Šindlerová (diskuse) 10. 11. 2022, 00:20 (CET)Odpovědět

V ideálním případě sehnat lepší zdroj.
Pokud není, uvést aspoň informační tabule na místě XXX (viz např. Kaple svaté Barbory (Zálužice)), pokud je tabule veřejně přístupná na území ČR, lze její fotku nahrát o odkázat na ni. --JAnD (diskuse) 10. 11. 2022, 08:21 (CET)Odpovědět
@JAn Dudík: Už se to tu mnohokrát řešilo, fotku samotné tabule nahrát nelze, nespadá to pod freedom of panorama. --MIGORMCZ (diskuze) 10. 11. 2022, 11:16 (CET)Odpovědět
Vážně?, já si vybavuji, že to bylo sporné téma, ale že by byl výsledek nenahrávat jsem nezaznamenal. --JAnD (diskuse) 10. 11. 2022, 11:38 (CET)Odpovědět
@MIGORMCZ CO jsem našel, tak převažující názor je:
--JAnD (diskuse) 10. 11. 2022, 11:43 (CET)Odpovědět
Není to ani rok, co se nějaké fotky tabulí mazaly, jenom si teď nemůžu vzpomenout, která diskuze o smazání to byla. --MIGORMCZ (diskuze) 10. 11. 2022, 11:45 (CET)Odpovědět
Děkuji :) --Jana Šindlerová (diskuse) 10. 11. 2022, 14:24 (CET)Odpovědět

Urgentní úpravy vzhledu, stylu, pravopisu / podmínky významnosti / znaky reklamy

Dobrý den, můj článek (uvedení vlastního hesla na W.) má výše uvedené tři nedostatky. Chtěl bych je odstranit, pokud to bude možné. Četl jsem nápovědy, návody a snahu o nápravu už jsem projevil, nicméně zřejmě zatím neúspěšně. Můžete mi poradit a upozornit mě na konkrétní vady? Děkuji David Noll --85.160.32.224 10. 11. 2022, 12:16 (CET)Odpovědět

@Ddnoll: Dobrý den, děkujeme za dotaz. Předpokládám, že jde o článek o sobě samém, což se velmi nedoporučuje (viz třeba v Nápovědě, části Volba tématu); pak se totiž logicky stává se to, že pro pisatele bývá složité odhlédnout od osobních vazeb na téma článku a psát opravdu encyklopedicky a neutrálně, natož zahrnout případné negativní informace, tedy je brzy po zveřejnění článek označen několika kritickými šablonami, jak se stalo i v tomto případě. Diskuse k tématu se již přesunula k článku, kterého se dotaz týká. Článek bude možné zachovat, budou-li dodržena základní pravidla, jak je tam vysvětlováno. Malou nápovědu s odkazy na důležité informace pro začínající editory Wikipedie máte od začátku listopadu k dispozici na své vlastní (uživatelské) diskusní stránce, zeptat se na konkrétní problémy také můžete v online Wikiporadně. --Czeva (diskuse) 10. 11. 2022, 16:49 (CET)Odpovědět
oto se snazim ale stale se nemohu dostat k vytvoreni uctu --77.48.200.247 23. 11. 2022, 13:29 (CET)Odpovědět

Změna jména starosty obce

Dobrý den, bylo by možné změnit jméno starosty u obce Drnek viz https://www.obec-drnek.cz/urad/povinne-informace/subjekt-zastupitelstvo-2.html Děkuji a jsem s pozdravem. --109.71.213.7 17. 11. 2022, 11:32 (CET)Odpovědět

To můžeme, nicméně co si to zkusit sám? Otevřte si článek o obci Drnek, v záhlaví klepněte na „Editovat“, pak klepněte na ten box vpravo a dejte jej editovat. Nalezněte položku „Starosta“ a tu upravte podle pravdy. Navíc ještě prosím doplňte rok 2022, abychom věděli, kdy naposledy byla položka jméno starosty editována. Povedlo se? Pokud ano, díky a blahopřeji. Jestliže ale ne, nevadí a ptejte se dál, co se nezdařilo. --Jan Polák (diskuse) 17. 11. 2022, 11:56 (CET)Odpovědět
Hotovo --MIGORMCZ (diskuze) 17. 11. 2022, 11:59 (CET)Odpovědět

Stránka Matěj Kožíšek

Dobrý den, včera jsem vytvořil stránku Matěj Kožíšek. Dnes jsem na této stránce viděl oznámení o možném smazání. Je to velmi nepřehledné a nevím co s tím. --NixxYay (diskuse) 20. 11. 2022, 18:16 (CET)Odpovědět

@NixxYay Dobrý den. Problémy máte popsané v těch upozorněních. V prvé řadě je potřeba dodat odkazy na nezávislé věrohodné zdroje, které o této osobě podávají informace. Nestačí osobní stránky, Facebook apod. Pak bude mít smysl řešit i to, že podoba článku neodpovídá standardům Wikipedie. --Matěj Orlický (diskuse) 20. 11. 2022, 18:27 (CET)Odpovědět

Lexus IS 250

Dobrý den, text jsem upravil, ale i tak se mi zde objevuje:

Dobrý den, děkuji Vám za informace v článku Lexus IS 250. Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavky na encyklopedické heslo. Pokuste se prosím text článku upravit alespoň do té míry, aby splňoval základní požadavky na vzhled, encyklopedický styl a jazyk článků. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po 14 dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá odložené smazání. Děkuji za pochopení. --~~~~ --Jan Volf (diskuse) 21. 11. 2022, 08:30 (CET)Odpovědět

Dobrý den, to upozornění (o smazání) někdo musí vlastnoručně odstranit. A aktuálně je tam i upozornění na autorská práva k textu. To nevím do jaké míry je již vyřešeno. Co jsem koukala, tak jste tu nový, tudíž Vás vítám na Wikipedii, a přeji hodně zdaru. :-) A má rada zní: Zkuste si založit osobní pískoviště, a tam text zkopírujte. Tam budete mít neomezené množství času na to text upravovat. Na Vaší diskusní stránce máte rámeček Rádi bychom Vás přivítali na české Wikipedii! A tam dole v rámečku jsou odkazy na rady a průvodce. Ty Vám pomohou. Snad jsem pomohla. Kdybyste měl další dotaz, nebojte se zeptat. Přeji hezký den. --Anna Tesař (diskuse) 21. 11. 2022, 11:32 (CET)Odpovědět
@Jan Volf: Na článek jsem jenom zrychleně kouknul, ale špatně je tam asi úplně všechno. Formulace typu „jakoby“, oslovování čtenáře („což znamená, že můžete nechat v kapse nebo v kabelce“), subjektivní formulace („Podvozek je komfortně nastaven“, „Jde o zajímavou alternativu“), kapitola Závěr (ta se nepoužívá). Chybí řádkové reference, chybí kategorie. Je to psáno jako pro motoristický časopis, je třeba to přepsat do encyklopedického stylu, my nejsme časopis, nedoporučujeme a neradíme čtenářům, jen objektivně a s odstupem popisujeme, jsme encyklopedie. --Marek Genius (diskuse) 21. 11. 2022, 11:45 (CET) Taky chybí vnitřní odkazy. Zde máte dva příklady, jak by článek o autu v ideálním případě měl vypadat: Škoda Felicia, Volkswagen Golf. --Marek Genius (diskuse) 21. 11. 2022, 11:51 (CET)Odpovědět
@Jan Volf Praktická rada: Nejprve se podívejte, jak jsou strukturovány a zdrojovány články o jiných automobilech (třeba Tatra 603, ale i řada jiných), též jaké jsou tam používány formulace. Pak si připravte článek na Pískovišti, jak Vám radí kolegyně @Anna Tesařová:. Přeju hodně vytrvalosti, založit dobře nový článek není pro začátečníka opravdu jednoduché. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 21. 11. 2022, 14:02 (CET)Odpovědět
Dodatek: Není marné se podívat, jak o daném tématu píší cizojazyčné Wikipedie. Např. anglická, německá i další Wikipedie mají společný článek o celé řadě Lexus IS, modelu IS 250 je věnována nanejvýš jedna kapitola. --Svenkaj (diskuse) 21. 11. 2022, 14:10 (CET)Odpovědět
Dobrý večer, mohl by jste mi s tímto článkem pomoci?
S pozdravem hezkého večera Honza. --Jan Volf (diskuse) 25. 11. 2022, 22:52 (CET)Odpovědět

Obrázky

Potřeboval bych vyřešit galerii obrázků v článku Nitrosylkomplexy kovů, obrázky se nezobrazují. --M97uzivatel (diskuse) 21. 11. 2022, 13:18 (CET)Odpovědět

HotovoHotovo Hotovo. --Matěj Orlický (diskuse) 21. 11. 2022, 13:27 (CET)Odpovědět

Žádám o pomoc a úpravu zmatečného článku "Ovčí kaple".

Prosím o opravu článku "Ovčí kaple", který původně vytvořil a po mých připomínkách začal opravovat Gumideck . Bohužel se delší dobu Gumideck neozval a samotný článek i přidaná fotografie zmatečně popisuje dvě rozdílné kapličky. Popisovaná kaple, která se nacházela na starém hřbitově u kostela sv. Bartoloměje, se nejmenovala Ovčí kaple, ale byla to původně márnice a později dostala název kostní kaple (kostnice).

Článek "Ovčí kaple" bych rád s vaší pomocí vytvořil. --Milavs (diskuse) 21. 11. 2022, 17:41 (CET)Odpovědět

@Milavs: Dobrý den, děkujeme za zájem vylepšit existující článek. Samozřejmě se můžete s jiným editorem Wikipedie domluvit a článek upravovat ve dvojici, možná vám ale bude vyhovovat lépe text sám přepracovat tak, jak myslíte, že by měl vypadat. Nebojte se ničeho, protože vše na Wikipedii lze opravit a s případnými potížemi radi pomůžeme. Základem bude ke všem nově vloženým informacím doložit reference, tedy zdroje (použijeme tlačítko Citace). Přímo při práci vám může významně pomoci online Wikiporadna, která již za chvilku (v pondělí v 18 h) začíná. --Czeva (diskuse) 21. 11. 2022, 17:58 (CET)Odpovědět
Kolega @Gumideck: je aktivní editor, požádejme ho tedy o objasnění, jak to s názvem vlastně bylo, když článek Ovčí kaple zakládal. Připomínky k článku i jeho názvu bude nejlepší napsat do diskuse u něj, případný nový článek doporučuji zatím připravovat na Vašem pískovišti a se zveřejněním počkat, až se to s názvem vysvětlí. --Xyzabec (diskuse) 21. 11. 2022, 18:14 (CET)Odpovědět
Jenom lehce mimo a pro upřesnění, kolega Gumideck svou činnost na wikipedii silně omezil. Tudíž doporučuji postup kolegy Czeva do té doby, než se případně kolega ozve. PS: Pískoviště samozřejmě lze doporučit pro zkoušení různých věcí. --VasekPav (diskuse) 21. 11. 2022, 18:37 (CET)Odpovědět
Navrhl jsem tedy po zjištění, jak článek vznikal, jeho přejmenování sám, aby tato prosba nezůstala bez reakce. --Xyzabec (diskuse) 22. 11. 2022, 13:14 (CET)Odpovědět
Již se to snad vyřeší.
Dobrý den, mám trochu pochyby o encyklopedické významnosti Ovčí kaple a o ověřitelnosti informací. Uvedená reference (publikace z roku 1898) je na Krameriovi i v Googlu nedostupná. Externí odkazy v článku uvedené buď výraz Ovčí kaple neuvádějí nebo se odvolávají na Wikipedii jako na zdroj, což je reference kruhem. V tomto externím odkazu se o někdejší ovčí kapli hovoří jako o chatrné dřevěné stavbě, v rozporu s obrázkem. Neberte to, prosím, jako neúctu k cizí práci, ale opravdu stojí článek o bezvýznamné, už neexistující kapli za to všechno úsilí? Ani vyhledávání v němčině mě k nějakému serioznímu zdroji nepřivedlo, ale nevylučuji, že jsem hledal netrpělivě. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 21. 11. 2022, 20:26 (CET)[odpovědět]Odpovědět
Dobrý den, naprosto s Vámi souhlasím. Wikipedie nemůže obsahovat vše co je na světě, ani já netoužím aby zde byla uvedena jakási kaple, která nikomu nic neřekne, neboť dvě stě let již neexistuje. Ale také by se nemělo na Wikipedii uvádět nepravdy a klamy, i když zde došlo jen k pouhému omylu a záměně názvu. A o to se tu snažím, jelikož ty kaple jsou součástí historie Velkého Šenova a jako naše celoživotní místo žití nás také zajímá historie naší obce Velký Šenov. Výše uvedený odkaz https://velkysenov.estranky.cz/clanky/cirkevni-dejiny/kostel-a-farnost/ je odkaz na webové stránky Velký Šenov a jeho historie a hrdě se hlásím, že jsem autorem stránek a znalcem šenovské historie. I když na starou zbouranou dřevěnou kapličku s názvem Ovčí neupozorňuje žádná encyklopedie a ani Google, vězte, že místní kroniky a rodinné kroniky jsou velmi věrohodným zdrojem.
Proč vlastně tím to článkem ztrácet Váš čas. Žádám pouze o změnu v názvu článku Ovčí kaple na Hřbitovní kaple, vše ostatní i fotografie kaple je uvedeno správně, to se mi již povedlo prosadit.
Chybějící zdroj na - První pohřbená byla 6. ledna 7,5letá dívka Emma Merkvytschková z Leopoldky čp. 9.[zdroj?] , můžu uvést . Nachází se matriční knize uložené v SOA Litoměřice. S pozdravem Miloslav Turyna (Milavs) --Milavs (diskuse) 22. 11. 2022, 14:45 (CET)Odpovědět

Infobox „Fotbalista“ neumí z Wikidat natáhnout kluby, v nichž hráč působil?

Proč v článku Mojmír Chytil nenatáhne infobox {{Infobox - fotbalista}} z Wikidat celky, v nichž fotbalista během své kariéry působil? Umíte prosím identifikovat, kde dělám chybu? Předem děkuji. --Jan Polák (diskuse) 23. 11. 2022, 00:09 (CET)Odpovědět

@Jan Polák podle zdrojového kódu šablony to infobox neumí. Zvládne současný klub, pokud je na Wikidatech v preferovaném postavení. --TFerenczy (diskuse) 23. 11. 2022, 13:45 (CET)Odpovědět
@TFerenczy: Děkuji, dal jsem alespoň aktuální tým. --Jan Polák (diskuse) 23. 11. 2022, 21:36 (CET)Odpovědět
{{Infobox - hudební umělec}} umí natáhnout i bývalé členy kapely, možný by šlo se inspirovat? --JAnD (diskuse) 23. 11. 2022, 14:12 (CET)Odpovědět
@JAn Dudík: Děkuji za upozornění. --Jan Polák (diskuse) 23. 11. 2022, 21:36 (CET)Odpovědět
@Jan Polák Mně to jde: Wikipedista:Vojtěch Dostál/Pískoviště2 --Vojtěch Dostál (diskuse) 23. 11. 2022, 18:50 (CET)Odpovědět
@Vojtěch Dostál: A dokázal bys to zabudovat do šablony {{Infobox - fotbalista}}? Děkuji. --Jan Polák (diskuse) 23. 11. 2022, 21:36 (CET)Odpovědět
@Jan Polák No, tohle to zařídí a zdá se, že v článku Mojmír Chytil to pak funguje. Ale nikdy jsem tenhle infobox nepoužíval, takže si nejsem jist, zda to u některých článků nebude dělat problémy. Takže si to radši do infoboxu nasaď sám :) --Vojtěch Dostál (diskuse) 23. 11. 2022, 22:10 (CET)Odpovědět
@Vojtěch Dostál: Děkuji. Zkusil jsem to. V nejhorším mne někdo revertne… :-) --Jan Polák (diskuse) 23. 11. 2022, 22:18 (CET)Odpovědět

Adolf Terschak - přiřazení k článkům v němčině a ruštině

Dobrý den, vytvořil jsem článek Adolf Terschak, ale potřeboval bych jej přiřadit k již existujícím článkům:

v ruštině: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D1%80%D1%88%D0%B0%D0%BA,_%D0%90%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%84

v němčině: https://de.wikipedia.org/wiki/Adolf_Terschak

Zkoušel jsem to všelijak, ale nepodařilo se mi to, tak prosím zkušenější kolegy o pomoc. Díky.

Romarata --Romarata (diskuse) 23. 11. 2022, 18:11 (CET)Odpovědět

Hotovo :) --Xyzabec (diskuse) 23. 11. 2022, 18:32 (CET)Odpovědět
Super, to je teda rychlost, moc děkuju! --Romarata (diskuse) 23. 11. 2022, 21:45 (CET)Odpovědět

Přejmenování článku

Na Wikipedii o mně existuje článek Jindřich Vacek (překladatel). Protože jsem se v posledních letech stal spisovatelem, chtěl bych ho přejmenovat na Jindřich Vacek (spisovatel). Jak mám postupovat? --Henriku (diskuse) 27. 11. 2022, 07:43 (CET)Odpovědět

Nevím, jestli to přejmenování má až takový význam, protože přejmenování obecně způsobuje mnohé problémy (nikdy nevíme, kdo na nás odkazuje) a rozlišovače jsou spíše technickou pomůckou. Navíc ideálem asi je, když rozlišovač uvádí tu hlavní profesi, ovšem píšete, že jste se stal spisovatelem až v posledních letech, tudíž jste po větší část života byl překladatelem. Rovněž přeložených knih máte více než těch vlastních (mimochodem máte můj velký obdiv, z kolika jazyků dokážete překládat) a obě uvedená ocenění jste dostal za překlad. Nicméně pokud přesto chcete, tak si dejte článek Jindřich Vacek (překladatel) a v horní liště je tlačítko Přesunout (já ho mám ještě schované pod nabídkou Více, Vy to tak asi mít nebudete; druhou možností je dát přímo stránku Speciální:Přesunout stránku/Jindřich Vacek (překladatel)). Následně v políčku změňte název a popište důvod.
Až bude hotovo, vraťte se zpátky na článek. Asi v levém sloupečku (záleží na Vašem vzhledu) budete mít část Nástroje a pod tím Odkazuje sem (možností je též otevřít stránku Speciální:Co odkazuje na/Jindřich Vacek (spisovatel)). Je potom potřeba opravit přesměrování, když nic jiného, tak alespoň takzvané dvojité přesměrování, které tou dobou bude pod názvem Jindřich Vacek (překladatel). Nápovědu máte zde: Nápověda:Přejmenování stránky. Pokud máte další otázky, ptejte se. --Marek Genius (diskuse) 27. 11. 2022, 14:01 (CET)Odpovědět

Prohození názvu článku a přesměrování na něj

Prosím o přesunutí článku Oftalmopedie na stránku Tyflopedie a z původního názvu sem udělat odkaz. Pokusil jsem se a zadrhlo se mi to.
Zdůvodnění: V české literatuře je používání těchto synonym tak 50 na 50, na wikidatech je většinou tyflo- (viz wikidata https://www.wikidata.org/wiki/Q884271). Dále ještě z dřívější doby vede z Oftalmopedie odkaz na wikidata na položku Zrakové postižení – prosím zrušit. Já to potom doupravím.
Moc díky! --MiF (diskuse) 27. 11. 2022, 22:20 (CET)Odpovědět

Ten přesun nejde, protože stránka Tyflopedie má historii. Konkrétně vadí ty dvě věty Speciální:Trvalý odkaz/188280. Například na název Tyfloped by to pravděpodobně přesunout šlo. Aby se přesunulo na název Tyflopedie, bude třeba nejprve stránku Tyflopedie smazat, a to mohou udělat jen správci. Vložil jsem do článku Oftalmopedie návrh na přesun, pokud se nikdo neozve s protiargumentem, požádejte potom o přesun na Nástěnce správců.
Článek Oftalmopedie jsem propojil s Wikidaty. Na položce Zrakové postižení jsem ale nenašel žádný problém, co přesně je třeba zrušit? --Marek Genius (diskuse) 28. 11. 2022, 00:02 (CET)Odpovědět
Asi jsem byl netrpělivý a ono se to v mezičase propsalo. :-) --MiF (diskuse) 28. 11. 2022, 07:57 (CET)Odpovědět

Sloučení položek WD

Prosím zkušenější uživatele o sloučení položek Q6145170 a Q6145171. Moc díky, --Svajcr (diskuse) 28. 11. 2022, 08:55 (CET)Odpovědět

Q6145171 jsem uvedl do očekávaného stavu. V historii Q6145170 jsem zjistil nestandardní postup, takže jsem ji revertoval a jako již neužitečnou smazal. --Matěj Suchánek (diskuse) 28. 11. 2022, 10:04 (CET)Odpovědět

Rozbitá šablona FlagIOC

U šablony FlagIOC, FlagIOC2, FlagIOCmedalist při zadání kódu země EUA (nevím jestli i u dalších šablon) dojde k chybě a zobrazí se místo vlajky část zdrojového kódu viz třeba Šablona:Olympijští_vítězové_ve_veslování_-_čtyřka_s_kormidelníkem. Umíte to někdo opravit? Děkuji --Puclik1 (diskuse) 28. 11. 2022, 10:47 (CET)Odpovědět

@Puclik1 OpravenoOpraveno Opraveno. Nakonec nalezena mezera, co nebyla mezera. --Matěj Orlický (diskuse) 28. 11. 2022, 12:57 (CET)Odpovědět

Majdan (česká stránka) - jak vřadit do seznamu Majdanů v ostatních jazykových verzích?

Zkusil jsem spojit české heslo Majdan s ukrajinským Майдан, kde toto slovo proslavili. Jenomže

  • česká verze má label Q111027585
  • ukrajinská (a 23 dalších) pak Q183365

Zřejmě b) je správně, ale opravit to neumím, tak se obracím o pomoc. Jde o ten samý majdan v obecném smyslu (persky "náměstí"), nikoli třeba konkrétní Майдан Незалежності

Dík CTOKOKOTOB (diskuse) 29. 11. 2022, 13:53 (CET)Odpovědět

@CTOKOKOTOB Rozdíl je v tom, že české (a německé) heslo jsou články o slovu majdan, kdežto ty ostatní vč. ukrajinského nejsou běžné encyklopedické články, ale rozcestníky. Takže je to jiný typ stránek, jak je i na Wikidatech zdůrazněno tvrzením „rozdílné od“. Něco jako rozdíl mezi Císař a Císař (rozcestník). --Matěj Orlický (diskuse) 29. 11. 2022, 14:24 (CET)Odpovědět
takže spíš tento?
uk:Міський_майдан --CTOKOKOTOB (diskuse) 29. 11. 2022, 15:34 (CET)Odpovědět
To je zdá se majdan=plošča=plac obecně článek o náměstí, viz propojení WD. Český článek Majdan je spíše jazykovědný článek o jednom slově a ten má jen němčina (odkud byl přeložen). Takže v současném stavu by měl zůstat propojen tak, jak je. Alternativou by bylo předělat článek na rozcestník, kde však nebývá zvykem takto podrobný úvodní text, proto by bylo vhodnější přemístit podrobnosti do článku Náměstí. --Matěj Orlický (diskuse) 29. 11. 2022, 15:53 (CET)Odpovědět

Vytvoření šablony

Dobrý den, v oblasti vojenství, letecké techniky, ale třeba i historie se tu a tam setkávám s potřebou doplnit do článku světovou mapu s vyznačenými státy (uživatelé techniky, strany konfliktu). Všiml jsem si, že do řady článků jsou vloženy ve formě obrázku uloženého na wikimedia commons. Přijde mi to poněkud neohrabané. Protože ne každý je grafik, který by ji uměl vytvořit. Nebo obrázek nemusí být vždy aktuální (současní a někdejší uživatelé, zájemci). Na anglické wikipedii jsem narazil na šablonu en:Template:Highlighted world map by country, která tento problém elegantním způsobem řeší a umožňuje rychlé úpravy. (kódy států dle ISO 3166 s možností nastavení barvy) Jenže já ani trochu nemám zdání, zkušenost s tím, jak se vytvářejí takovéto šablony. Pomohl by tedy někdo s jejím převodem i na českou wikipedii? --MestskyVlk (diskuse) 30. 11. 2022, 14:13 (CET)Odpovědět

vložení šablony se substituce

Dobrý den, chtěla jsem vložit šablonu uu do článku Sázíme budoucnost a nějak jsem nepřišla na to, jak a kde se označuje čas vložení. Na stránce šablony je ukázka správného vložení do zdrojového kodu článku, přesto po vložení se ukázalo že je potřeba vyplnit čas. Tak bych se chtěla zeptat, jak se tedy vyplnuje čas vložení, nebo tuto šablonu mohou vkládat pouze patroláři, správci, revertéři ... atd ? (P.S. šablonu nakonec vložil @OJJ) --Anna Tesař (diskuse) 2. 12. 2022, 18:19 (CET)Odpovědět

@Anna Tesař: Jako {{subst:Urgentně upravit}}. Ideálně v editoru kódu. OJJ, Diskuse 2. 12. 2022, 18:33 (CET)Odpovědět
ok, děkuji --Anna Tesař (diskuse) 2. 12. 2022, 18:43 (CET)Odpovědět

Překlad textu v nastavení

Mohu požádat někoho překladatelsky zdatného o vytvoření české verze tohoto textu na Translate Wiki? Už pár týdnů nám to v nastavení visí anglicky. Předem díky. --David V. (diskuze) 2. 12. 2022, 18:51 (CET)Odpovědět

Trest V německu

Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat jak najit sestru ve výkonu trestu v Německu a jesti ji mužu nějak kontaktovat. --2A00:1028:83B0:1EB2:91A8:EB52:D8F:56A3 2. 12. 2022, 20:13 (CET)Odpovědět