Diskuse s wikipedistou:MiF

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 11 měsíci od uživatele Plánovací kalendář v tématu „Zapojte se do Komunitního wishlistu!

Dobrý den, velice si vážím vaší ochoty přispívat do Wikipedie. Jestli se nepletu, zdá se, že máte chuť pracovat (možná mimo jiné), na článcích s medicínskou tématikou. Musím říct, že zrovna v tomto oboru nám tu někdo kvalifikovaný docela schází. Ještě přidám přání, ať vás práce na Wikipedii těší a budeme rádi, kdykoli vás tu znovu potkáme. Nebojte se proto obrátit na jakéhokoliv zkušenějšího wikipedistu či přímo na některého ze správců s případnou prosbou o radu. S přátelským pozdravem -- Reo On 22:20, 16. 12. 2005 (UTC)

Dobrý večer, MiFe, chtěla jsem vás jenom upozornit, že sliznice není synonymem pro epitely, epitel je jenom jedna ze tří vrstev, že které se sliznice skládá.

Jinak jsem moc ráda, že už v medicínské sekci nejsem jediná samotinká:)

Dobrou noc--Bodlina 22:33, 6. 2. 2006 (UTC)

Redirect[editovat zdroj]

dobrý den, presměrování lehce vyrobíte tak, že pod editačním oknem kliknete na #REDIRECT [[]] a do závorek vložíte odkaz na cílový článek. --Power 12:54, 23. 5. 2006 (UTC)

Díky! --MiF 14:31, 23. 5. 2006 (UTC)

Kategorie v geologii[editovat zdroj]

Dobrý den, chtěl bych upozornit na členění podkategorií v kategorii Geologie. Byl proveden generální úklid před pár týdny a v něm byly všechny články zařazeny do nižších podkategorií, ve kterých snad mají své smysluplné místo. V hlavní sekci zbyly jenom články, které pojednávají o vědách, které v geologii jsou zastoupeny. Článek hornina tak má své místo jinde a to v petrologii, kam logicky patří. Chtěl bych Vás poprosit, jestli by se dalo toto členění dodržovat, aby nám nevznikl opětovně v hlavní sekci guláš ;) což samozřejmě nenamená, že by se neměly články dále kategorizovat :-) (ale jenom nějak dodržovat přibližné schéma). Děkuji a přejí mnoho článků na kontě --Chmee2 09:10, 5. 6. 2006 (UTC)

Děkuji za upozornění, beru ho na vědomí a vynasnažím se kategorizovat správně. Jenom mě zmátla formulace, že to nepatří do geologie.

{{Letadlo2}}[editovat zdroj]

Zdravím. Prosím o objasnění šablony {{Letadlo2}} – k čemu je pořeba a proč nelze použít (případně modifikovanou) šablonu {{Letadlo}}. Díky.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 18:33, 1. 8. 2006 (UTC)

Četl jsem diskusi a příklad. Není problém to patřičně sjednotit a pak vše nechat na {{Letadlo}}. Po zběžném pohledu (neměl jsem čas zkoumat podrobněji) vidím, že jste do {{Letadlo2}} přidal nějaké položky, které v {{Letadlo}} nejsou (což je dobře), zároveň tam ale některé z {{Letadlo}} chybějí. Vzhledem k nepovinnosti daných položek by proto bylo vhodné, aby tam byly přidány také a editor si pak zvolí, které vyplní. Zkuste je tam ještě přihodit a pak se to sloučí - řeknu vám potom, jak na to.

Jinak by vám pro příští vývoj mohla přijít vhod šablona {{Test}}, určená speciálně pro vývojářské potřeby, a pískoviště, na němž pak můžete {{Test}} dostatečně zkoušet.

V případě, že vám něco nepůjde, neváhejte mne kontaktovat, rád vám pomohu.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 21:48, 1. 8. 2006 (UTC)

Kategorie:Silikáty[editovat zdroj]

Kategorie:Silikáty jsem nesmazal, ale přesunul ji do Kategorie:Minerály 8. třídy. Nevím totiž, co jste myslel. Pokud opravdu chcete kategorii smazat a Silikáty vkládat do kategorie Kategorie:Minerály 8. třídy, označte stránku znovu na smazání a někdo už ji smaže. --Japo ¿ 16:34, 22. 11. 2006 (UTC)

Milý kolego, nejsem mineralog, ale spíše "materiálový vědec" (material scientist). Nebudu se zlobit, když moje hesla někdo "mineralogicky" upraví. Zatím mi připadá důležitější, aby ve wikipedii vůbec něco bylo! --Etymol 15:02, 30. 11. 2006 (UTC)

Minerály[editovat zdroj]

Milý kolego,

pravděpodobně tě zklamu, ale mineralologií ani jinou geologií se nezabývám. Článek o tugtupitu jsem napsal jenom protože mě zajímalo, co to je, a protože nemám rád ve svých článcích červenou barvu:)) Stačí se podívat na mou uživatelskou stránku, na kterou si důsledně zapisuji všechny své výplody, a bude ti jasné, že tvořím chaotickým způsobem a píšu si, o čem se mi zlíbí:))

Oceňuji a skláním se před tebou za tvou snahu udělat v mineralologii systém a pořádek, protože se mi zdá, že česká wikipedie je zahlcená kategoriemi a v mnoha článcích jí schází jednotný styl. Budu se snažit udělat si čas a ten článek poupravím podle vzoru.

Murúg 17:10, 6. 12. 2006 (UTC)

Já už jsem ho sice včera načal, ale nedokončil. Nechám to tedy být.--MiF 19:49, 6. 12. 2006 (UTC)

Nadtrhávání textu[editovat zdroj]

Zdravím, vyhovuje takto? {10111}
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 22:45, 27. 12. 2006 (UTC)

Skvělé, díky! --MiF 22:54, 27. 12. 2006 (UTC)

Ahoj, koukám, že skoro všude dáváš šablonu upravit, tak bych se tě chtěl zeptat, co by se mělo na heslech změnit, aby se dala podle tebe odstranit? Domnívám se, že hesla si tuhle šablonu nezaslouží, ta se dává (podle mého subjektivního hodnocení) na skutečně špatná hesla. Díky za odpověď --Chmee2 22:47, 27. 12. 2006 (UTC)

Dávám si ji jako záložku, abych si označil, čemu je ještě třeba dát jednotnou formu. Lepší označovač jsem nehledal, pokud existuje, tak ho tam budu dávat. Chci už konečně dodělat třídění minerálů. --MiF 22:54, 27. 12. 2006 (UTC)


Třídění minerálů[editovat zdroj]

Po delší době jsem vzhlédl na některé stránky o minerálech. První připomínku - prosím tě, nepředělávej skupiny minerálů na neobvyklé označování - mám namysli např. minerály 8. třídy - Křemičitany (Silikáty). Mezi mineralogy jsem vživotě toto označování neslyšel (za cca 30 let sbírání minerálů). Navíc anglosaská mineralogie častěji používá třídění podle Danova systému (tedy třídy 51-78). Další faktickou připomínku - všiml jsem si, že u indexů lomu v tabulce bývá někdy index u opticky jednoosých nerostů psán nω. Běžně se používá buď No (a také Ne nebo ε) (ve starší i současné české literatuře) nebo samotné ω (někde v české - podle toho jaké kdo má fonty na počítači a anglosaské oblasti) (u dvojosých minerálů Np (α), Nm (β) a Ng (γ). Jinak přeji mnoho zdaru v počínámí. --Ht1961 12:34, 31. 3. 2007 (UTC)

Odpověď je na projektu Mineralogie.--MiF 20:40, 9. 4. 2007 (UTC)

Poděkování[editovat zdroj]

Ahoj, moc ti děkuji, že jsi se rozhodl napsat články o základních minerálech železa. Je to zapotřebí a ty jsi jediný, který se k tomu uvolil. Proto ti uděluji Wikivyznamenání 1. třídy („Železnou hvězdu kvalitního wikipedisty“). Rozhodně si ji zasloužíš. Děkuji ti za dobrou spolupráci a těším se i do budoucna na další. Ondřej Mangl (CheMistЯ) 15:39, 27. 10. 2007 (UTC)

Děkuji a vynasnažím se je napsat v co nejkratší době.

Výpomoc[editovat zdroj]

Rád vypomohu s projektem zaměřeným na mineralogii. Sice jsem opustil školu již dávno (přírodovědu v Brně), ale tyhle věci se naštěstí moc nemění. Zatím jsem se zaměřil na doplnění článků z kategorie geologický čas, mám tam ještě nějaké resty :-))), ale už to bude téměř kompletní. Třeba podotknout, že většinu údajů k minerálům čerpám z "bible" mineralogie, encyklopedického Bernardova přehledu z roku 1992. Další údaje si doplňuji z netu a jiné, ať již starší, či novější literatury. Na stránky minerálů v jiných jazycích jsem se zatím moc nedíval, takže nevím, jak dalece by se daly použít pro naše potřeby. Nemám moc času vysedávat v univerzitce, abych získal komplexní data, ale pro začátek bych zapracoval na seznamu minerálů, doplněného vzorci. Pokud by jsi měl něco dalšího, napiš. --BíláVrána 23:29, 28. 10. 2007 (UTC)

Index lomu[editovat zdroj]

Čísla u minerálů mohou být až tři, záleží na tom, o jaký minerál se jedná, u minerálů v soustavě krychlové a u amorfních minerálů je jeden index lomu (stejný ve všech směrech), u minerálů jednoosých jsou dvě čísla - jedno pro řádný paprsek, jedno pro mimořádný, u dvojosých minerálů jsou pak tři čísla - nejnižší index, střední index, nejvyšší index. Je-li minerál izotropní, nedochází u něho k dvojlomu.
Je-li anizotropní (např. klenec kalcitu), dochází k dvojlomu, pak vznikají dva paprsky. Jeden řádný (ordinární - o), který se chová jako při průchodu izotropní látkou (při dopadu kolmo na krystal prochází beze změny směru), prochází ve všech směrech stejnou rychlostí. Druhý, mimořádný (extraordinární - e) se při dopadu na povrch krystalu odchyluje od kolmého směru a jeho rychlost závisí na směru, ve kterém prochází. Aby v tom byl ještě větší nepořádek, u některých minerálů je rychlost e větší jak o, tyto minerály označujeme jako opticky negativní, je-li rychlost e menší jak o, pak jde o minerály opticky pozitivní.
Pro označení indexu lomu u paprsku o se používá řecké písmeno (omega) ω, pro index lomu u paprsku e se používá ε (epsilon). Popřípadě se používá označení α nebo γ, přičemž γ znamená vždy větší index lomu (bez rozlišení, zda jde o paprsek řádný či mimořádný).
Pro minerály dvojosé se udávají tři čísla, α a γ jsou indexy lomu ve směru optických os, β je orientován kolmo k rovině optických os a nazývá se optická normála. Směry α, β a γ jsou k sobě vzájemně kolmé. V soustavě kosočtverečné tyto směry odpovídají krystalografickým osám. U jednoklonné soustavy souhlasí se směrem jedné krystalografické osy vždy některý z optických směrů. U trojklonné soustavy pak ani jeden ze směrů neodpovídá krystalografickým osám.
Snažil jsem se to napsat stručně a doufám, že jsem srozumitelně, není to právě jednoduše stravitelná látka :-)))--BíláVrána 23:58, 5. 11. 2007 (UTC)

Křížení chemických a mineralogických kategorií[editovat zdroj]

Ahoj, včera (tj. 21. listopadu okolo 22:30) bylo rozhodnuto Zirlandem a Dannym B. o rekategorizaci chemických a mineralogických kategorií, které se překrývají. Jde o názvy kategorií, které mají stejný název u skupiny anorganických sloučenin a i skupin minerálů. Jak chemické tak mineralogické kategorie budou přejmenovány na danou kategorii s rozlišovačem (např. kategorie:chloridy na kategorie:chloridy (chemie) a kategorie:chloridy (mineralogie)), speciálně bude zachována daná kategorie bez rozlišovače, ve které by bylo upozornění na danou kategorii chemickou i mineralogickou. V případě, že by někdo článek kategorizoval bez rozlišovače a upozornění si nevšiml, je pak nutno čas od času tyto kategorie projít. - To tak na úvod, co se včera dohodlo, bohužel bez účasti mineraloga.

Vzhledem k tomu, že máš v mineralogických kategoriích přehled, tak tě prosím o pomoc. Bude třeba do všech kategorií, kterých by se to týkalo vložit tuto šablonu {{Přejmenovat kategorii|NOVÝ NÁZEV STRÁNKY}} (podrobněji je o ni na stránce Šablona:Přejmenovat kategorii). Udělal bych to sám, kdyby měly všechny kategorie stejné názvy, ale kategorie o síranech má latinský název kategorie:sulfáty, takže nevím které kategorie by bylo nutno předělat - všechny, které mohou být sporné (i v budoucnu) nebo jen ty co existují a sporné jsou, ale některé mají různé názvy nebo pouze ty se spornými názvy. Pokud máš i jiný názor na možnost řešení sporných kategoií, tak se ozvi co nejdříve, rád bych to vyřešil co nejdřív. Předělávám totiž kategorizaci chemických článků a rád bych v tom měl pořádek co nejřív. Zatím se měj. -- Ondřej Mangl (CheMistЯ) 13:54, 22. 11. 2007 (UTC)

Opravil bych všechny již existující kategorie, které jsou v kategorii Systematická mineralogie. Myslím, že všechny (tedy aspoň podle Strunzovy systematiky) jsou vytvořeny a mělo by to jednotnou formu. Jen bych se zkusil dohodnout se Zirlandem a Dannym na označení minerály místo "mineralogie". Přijde mi to takové názornější. --MiF 22:17, 22. 11. 2007 (UTC)

Ahoj, když jsem si prohlédl podkategorie systematické mineralogie, tak k mému překvapení jediné názvy, které se kříží jsou Fluoridy, Chloridy, Bromidy a Jodidy. Podkategorie jako sulfáty, chromáty, molybdenáty apod. se s chemickými názvy nekříží, protože podle chemického systematického názvosloví se jmenují sírany, chromany, molybdenany, apod.. Proto jednoduchá otázka - má cenu předělávat úplně všechno, jak navrhuje Zirland a Danny B.? Podle mého názoru - když se ostatní nekříží, tak není důvod. Takže na kategorie s rozlišovačem navrhuji předělat pouze kategorie halogenidů, ostatní nemá význam, když má jiné názvy. Co by ale mělo smysl, je dát do těchto kategorií upozornění na existenci chemické kategorie se sloučeninami a naopak do chemických kategorií dát upozornění na existenci mineralogické kategorie s minerály. Mohlo by to pomoct i některým lidem, kteří budou hledat kategorie minerálů nebo sloučenin, ale druhý název je nenapadne. Zvaž můj návrh a pokud budeš souhlasit, tak to řeknu i Zirlandovi, který v tom má hlavní slovo. Zatím se měj -- Ondřej Mangl (CheMistЯ) 19:44, 23. 11. 2007 (UTC)

Nováček[editovat zdroj]

„Nováček“

Milý kolego (milá kolegyně), rád bych ti jménem zdejší komunity vyjádřil poděkování za věrnost Wikipedii. V současné době jsi „Nováček“ za více než 200 editací a 1 měsíc působení mezi námi. Díky a jen tak dál. --Krvesaj 3. 8. 2008, 14:51 (UTC)

subpahýl[editovat zdroj]

Děkuji Vám za první informace v článku Augustin Alexis Damour. Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nesplňuje požadavky na encyklopedické heslo. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit. Děkuji za pochopení. --Daniel Baránek 2. 10. 2008, 09:01 (UTC)

„Učeň“

Jste tu pane kolego už téměř tři roky a protože jste dostal chuť zas několika editacemi naši Wiki vylepšit, je čas Vám připsal další uživatelské vyznamenání „Učeň“ za více než 1000 editací a 3 měsíce působení mezi námi. Hezký zbytek víkendu --Zákupák 25. 10. 2008, 07:40 (UTC)

Dobrý den, podle mého názoru není příliš vhodné vytvářet prázdné kapitoly, jako jste to udělal v článku Urea (minerál). Články pak vypadají trochu moc šablonovitě. Navrhuji prázdné kapitoly vymazat, pokud na tom nehodláte ještě pracovat. Můžeme se takto dohodnout? Děkuji za pochopení, s pozdravem --Vojtech.dostal 10. 11. 2010, 11:36 (UTC)

Ano, máte pravdu - do nového článku si vložím šablonu, kterou potom doplňuji. Protože mi to většinou trvá cca 3 editace, než jsem hotový, zůstávají po tu dobu některé kapitoly prázdné (to abych na něco nezapomněl). Když považuji článek za hotový, tak je většinou smažu. A tykání mi nevadí :-) --MiF 10. 11. 2010, 20:44 (UTC)
OK, tak to se ti omlouvám :) děsilo mě jen to, že by ty kapitoly takhle zůstaly - v tom případě doporučuji na začátek článku vložit šablonu {{Ve výstavbě}}. Jinak upozorňuji, že urea je vlastně močovina, takže by stálo za úvahu tyhle články vhodně propojit (např. dát na stránku močovina krátké shrnutí v kapitolce "Močovina jako minerál" a do oné kapitoly vložit šablonu Podrobně). Pěkný večer, --Vojtech.dostal 10. 11. 2010, 20:49 (UTC)
Já to tam dodělám. :-) --MiF 10. 11. 2010, 20:54 (UTC)

Salmiak (minerál)[editovat zdroj]

Ahoj, vyhodil jsem (editací pod jinou IP) z mineralogického článku kapitolu o použití. Možná sis nevšiml, že jsem údaje sjednotil do článku Chlorid amonný a upravil, a vrátils je zpátky. Nevěřím, že by se salmiak získávaný na hořících uhelných haldách používal k výrobě bonbonů, navíc některé formulace jsou neobratné (...na olympijských hrách... - a na MS ne?) a leccos tam chybí. --83.208.48.237 15. 12. 2010, 16:03 (UTC)

Aha, tak to byl ten editační konflikt :-). Nevěděl jsem, odkud se vzal a tak jsem to vrátil do původního stavu. Některé formulace nejsou moje. Já to ještě učešu a proberu. --MiF 15. 12. 2010, 20:51 (UTC)
Dík, budu rád, nejsem chemik a měl jsem jenom snahu opravit evidentní chybky. Je zjevné, že minerál jako takový žádné využití nemá, že to patří do článku o sloučenině a je to potřeba učesat. --62.84.154.40 16. 12. 2010, 05:53 (UTC)

Ahoj, nechtělo by se ti zachránit článek Auripigment? Pěkný den, --Vojtech.dostal 4. 1. 2011, 07:56 (UTC)

Mám rozdělaný epidot. Udělám to hned po něm. --MiF 4. 1. 2011, 08:54 (UTC)

Wikisraz[editovat zdroj]

Pozvánka na setkání wikipedistů

3. (snad již opravdu) pravidelný sraz wikipedistů s workshopem se uskuteční
v pondělí 18. července 2011 od 18.30 hodin v Zulu baru, Na bojišti 8, Praha 2, nedaleko stanice metra I. P. Pavlova.
Všichni jsou srdečně zváni!

Pokud máte zájem, tak se zapište a stránku pro případné změny sledujte.


--Juan de Vojníkov 15. 7. 2011, 16:01 (UTC)

WP Mineralogie[editovat zdroj]

Nazdar,

koukal jsem že si se angažoval ohledně WikiProjektu Mineralogie. Mohl by si tyto své pohnutky nějak popsat?--Juandev (diskuse) 3. 6. 2012, 18:33 (UTC)

No, mé pohnutky asi nejsou moc vznešené - když jsem psal biologii, hned mi to někdo upravil. V mineralogii panuje klid v pravdě "geologický", moc přispěvatelů tu není a moje články zůstávají v podobě, jak jsem je napsal. Jinak co se týká odborných vědomostí - učím biologii na ZŠ a v 9. ročníku mají geologické vědy, tak tu zužitkovávám ty dva semestry, kdy jsem to měl. Myslel jsem, že založením WP se přidá víc lidí, ale kovaní mineralogové na Wiki asi nechodí.  :-) --MiF (diskuse) 8. 6. 2012, 12:41 (UTC)

Matlockit[editovat zdroj]

Zdravím. Dal jste tam šablonu {{upravit}}, ale neuvedl, proč ji tam dáváte. --Tchoř (diskuse) 11. 12. 2012, 08:39 (UTC)

Protože není ve stavu jako např. článek o calaveritu.  :-) --MiF (diskuse) 16. 12. 2012, 22:45 (UTC)
Aha. Já myslel, že je v něm něco špatně. --Tchoř (diskuse) 16. 12. 2012, 23:46 (UTC)

Agricolova medaile[editovat zdroj]

Pozvánka na editaton v Praze![editovat zdroj]

OPRAVA DATA! Pozvánka na editaton v Praze![editovat zdroj]

Zapojte se do Komunitního wishlistu![editovat zdroj]

Vážení členové komunity,

rád bych vám jménem spolku Wikimedia Česká republika oznámil spuštění projektu Komunitního wishlistu, kde můžete navrhovat témata akcí, kterých byste se rádi zúčastnili, nebo hlasovat o již navržených. Může jít např. o editaton, soutěž či cokoli jiného. Cílem komunitních wishlistů je zjistit, o jaké akce má komunita české Wikipedie zájem. Jednu ze tří vítězných akcí Wikimedia ČR ve spolupráci s komunitou zorganizuje.

Za Radu WMČR věřím, že se na stránce wishlistu nastřádá spousta nápadů i hlasů, které pro nás budou důležitým ukazatelem přání komunity, přinejmenším co se wiki-akcí týče.

Díky za vaše zapojení!

S pozdravem,
--Plánovací kalendář (diskuse) 9. 5. 2023, 23:32 (CEST)Odpovědět