Wikipedie:Potřebuji pomoc/Archiv8

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Licence k obalům

Dobrý den ,chtěl bych wikipedii rozšířit o několik článků o hrách. Rád bych tyto články doplnil obrázky jejich obalů ale nevím jáká se k nim vztahuje licence ,respektivě nevím kdo je autorem jestli výrobce hry nebo ten kdo obal jako první publikoval na internetu.

Dobrý den, bohužel obaly her, videí, filmů apod. spadají pod autorské právo (tzv. copyright) a bez povolení samotných tvůrcu, resp. distributorů, to bohužel nejde (v praxi získat toto povolení je téměř nemožné). Navíc zde, oproti např. anglické wikipedii, není povolen fair use, takže se budete muset obejít bez obrázku. Mějte se. -- Draffix(diskuse|příspěvky)

Obrázky do commons

Kolegové nepomohli byste uživateli s tímto [1], za pár minut odjíždím tak už na to ani odpovídat nebudu. Dík moc.--Horst 26. 5. 2009, 19:17 (UTC)

Kolegové, stačil by mi i návod, jak postupovat - aspoň v posledních krocích - aby se mi to nesmazalo. Děkuji. (myslím, že by podrobnější vysvětlení posloužilo i jiným kolegům, kterým se také nedaří nahrát obrázky na "Commons" Dík moc. --Kusurija 7. 8. 2009, 09:51 (UTC)
Vidím, že už se s tím potýkáte dost dlouho. Podle toho, co jsem si přečetl na vaší diskusní stránce jste měl dříve problém i z licencí. Pokud je to už vyřešeno a jedná se o samotné nahrání, jednak bych vám ty fotky mohl nahrát já (pošlete mi to na mail, pokud na to nějak moc nespěcháte) nebo popište přesněji, v kterém okamžiku se fotky mažou, podrobněji než je to třeba tady [2] bych to asi nepopsal. --Ladin 7. 8. 2009, 11:57 (UTC)

Dobrý den - prosba o pomoc - nejde se mi přihlásit na nahrání obrázků do commons. Topi

Šablona

Upravuji šablonu Šablona:Ford a na stránce Ford RS200 mám problém s optékáním "Float" se šablonou Portál Automobil, neporadí někdo? --Tomcha 27. 5. 2009, 19:11 (UTC)

Změnit jméno

"Chuangsenven" byl chyba, Změnit "Chuang Sien-fanZhuangzhuang 29. 5. 2009, 12:09 (UTC)

Hotovo. --Jann 29. 5. 2009, 14:38 (UTC)

Název článku "severní Moravské Horácko" potřebuji změnit na "severní Horácko" jak se to dělá?

Jestli se můžu ozvat, klikněte nahoře u požadovaného článku na tlačítko "přesunout" (jestliže jste v betě, vylezte z ní, já v ní to tlačítko neměl), napište jméno článku a důvod k přesunutí. --Mashaunix 18. 1. 2010, 19:28 (UTC)
Pokud používáte nový vzhled je volba "přesunout" "schovaná" ale dostupná po najetí myší na ikonu šipky mezi hvězdičkou a polem pro hledání. --pan BMP 18. 1. 2010, 19:42 (UTC)
Ha, díkes --Mashaunix 23. 1. 2010, 11:52 (UTC)

Přesun obrázku na commons

Mohl by někdo prosím přesunout z anglické wiki na commons tyto obrázky: [3], [4], [5]? Aby se mi zobrazovaly v článku Motzkinovo číslo. Díky moc. --bab_dz 30. 5. 2009, 20:39 (UTC)

Doporučuji mrknout na Nápověda:Obrázky#Přesun obrázku z Wikipedie na Commons, je to tam popsáno krok po kroku, pokud to nepůjde, můžu to udělat. Hezký den, — Jagro 30. 5. 2009, 20:44 (UTC)
Díky, ale nějak z té nápovědy tedy moc moudrý nejsem a rozhodně nemám jistotu, že bych to udělal správně, jestli vůbec. Pořádně tomu nerozumím, takže bych prosil, jestli bys to nemohl někdo fundovanější udělat. Nechce se mi nahráváním obrázků strávit víc času, než psaním článku... Díky --bab_dz 30. 5. 2009, 21:28 (UTC)
[6], [7], [8], když tak zkus(te) checknout ty kategorie. Dobrou noc, --Podzemnik 30. 5. 2009, 21:42 (UTC)
To byla přímo bleskovka! Díky moc, dobrou noc. --bab_dz 30. 5. 2009, 21:55 (UTC)

Překlad z jiného jazyka

Chtěl jsem se zeptat jestli je někde popsáno, jak postupovat při překladu článku z jiného jazyka. Měl bych zájem několik článků přeložit a pak upravit v češtině. Děkuji za informace, jak správně postupovat. -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Flashmxfreak (diskusepříspěvky)

Dobrý den, pokud se jedná o překlad článku z cizojazyčné Wikipedie, nikde pokud vím není podrobně popsáno, jak postupovat. Postě to přeložíte a do spodní části článku umístíte šablonu {{překlad}}. Mějte se, --Podzemnik 17. 6. 2009, 14:43 (UTC)

Titulní strana

Ahoj, chtěl bych se zeptat, zda lze načíst titulní stranu nějaké publikace pod svobodnou licencí na Commons nebo sem. Zvláště pokud se jedná jen o titulní stranu školního časopisu, i když pochází od Štěpána Mareše. Dík za pomoc, --Ria 28. 6. 2009, 07:43 (UTC)

Jak vložit na stránku o wikipedistovi rámečky s jazyky

Ahoj, chtěl bych se zeptat jak na když si chci založit stránku o mě (stránka o wikipedistovi) jak tam mám vložit ty čtverečky s jazyky (např- ten zelený čtvereček - jako ze je mi čeština mateřským jazykem nebo jako ze mam zakladni znalosti rustiny ... ) . moc díky , nikde jsem to nenašel .. --Filiposs 5. 7. 2009, 16:43 (UTC)

Všechny šablonky a udělátka co se mi líbí, kopíruji. Otevřete si něčí stránku příkazem Editovat, nasviťte (neupravujte!!) oč máte zájem a vložte třeba na wordovou stránku počítače, uzavřete cizí heslo, vytvořte své a tam to zkopírované vložte.--Zákupák 5. 7. 2009, 18:56 (UTC)

Autorská práva a obálka knihy

Zdravím a prosím některého zkušenějšího kolegu zběhlého v autorských právech. Jak by to bylo s umístěním fotografie titulní strany knihy (ev. obálky) jako ilustrace k článku o dané knize. Je to porušení autorských práv nebo ne? --Komentator 6. 7. 2009, 15:25 (UTC)

Současný český autorský zákon bohužel vložení titulní stránky jako ilustrace k článku výslovně nedovoluje. Protože se česká Wikipedie snaží postupovat tak, aby byl její obsah bezvýhradně legální a co možná nejvíce svobodný, není přípustné dovolávat se pouze na více či méně oprávněný předpoklad, že by takové užití nikomu nevadilo - k takovému užití by muselo být dáno svolení vydavatele, potažmo autorů. Okino 12. 7. 2009, 08:15 (UTC)

Wikipedista Kajan112

Dobrý den.Jako wikipedista jsem dosud editoval pod Ip 80.87.190.161.Dne 9. 7.09. jsem přihlášen pod Kajan 112 Protože neovládám dobře počítač,nechci nadělat zmatků a tak prosím někoho znalého,aby mě přejmenoval na přihlášené jméno,a převedl tam i mé dosavadní editace.Dále bych měl tento dotaz:Když někdo připíše něco do článku,hned se v historii toho článku objeví poznámka:Zrušit editaci.Mám tomu rozumět tak, že příspěvek je nežádoucí?Děkuji.Kajan 112

Dobrý den, vítejte. Pokud je mi známo, není možné sloučení či přivedení editací z IP na uživatele, neumožňuje to software MediaWiki. Co se týče odkazu "zrušit editaci", ten neznamená, že editace je nežádoucí, ale je tam pro případ, že je potřeba editaci skutečně zrušit - třeba pro případ vandalismu apod. Nachází se u každé editace dříve založené stránky. Okino 12. 7. 2009, 08:15 (UTC)
(s edit. konfliktem) V podstatě totéž co Okino: Přejmenovat vás z IP adresy na Kajana 112 dost dobře nejde, jedinou možností je od teď editovat jen pod nově zvoleným nickem, tedy při každém vstupu na Wikipedii se přihlásit jako Kajan 112 a pak editovat. Někteří wikipedisté si na osobní stránky dávají odkaz na své dřívější IP adresy – aby měli přehled o svých editacích coby IP. Tlačítko Zrušit editaci se objevuje všem uživatelům, lze tak jednodušeji vrátit nežádoucí editace případných vandalů (není tam tedy proto, že by vaše editace byly nežádoucí, je to pomůcka pro vás). Správci mají navíc ještě tlačítko správcovský revert, kterým mohou ještě rychleji vše vrátit do původní podoby. Přeji vám hezký den a radost z práce na Wikipedii. Jirka O. 12. 7. 2009, 08:21 (UTC)

Obce ČR a genealogie

Mám prosbu. Jedním z mých zájmů je genealogie. Hledám někoho na konzultaci k vkládání informací využitelných genealogy do článků o obcích. Zkusil jsem doplnit vzorek k sobě na pískoviště Wikipedista:Kloin/pískoviště/Hrdliv. Nevím, jestli existuje nějaký tým wiki zabývající se zpracováním informací o obcích ČR a struktuře článků o obcích a historickém členění území. Děkuji za pomoc ---kloin- 15. 7. 2009, 13:40 (UTC)

Zdar, o genealogii se taky trochu zajímám. Vložil jsem k několika osobám externí odkaz na zápis v Matrikách digitalizovaného archivu v Třeboni např. Vlasta Kálalová, Aleš Hrdlička a další. Nemyslím si ale že by bylo vhodné u každé obce vypisovat seznam matrik. Spíše bych to viděl na nějaký externí odkaz jako je třeba tenhle [9] ikdyž i to může být sporné. --Jowe 15. 7. 2009, 13:56 (UTC)
Není to právě exemplární případ pro jmenný prostor Příloha? --Mmh 15. 7. 2009, 14:27 (UTC)
Tak jsem koukal na tu přílohu a to by asi bylo to pravé. Odkaz na SOA Třeboň je jednoduchý, možná i Brno, u ostatních oblastních archivů už to tak jednoduché není. SOA Praha je zpracovaná na genea, vše je tam přes dotazy databáze přes klíče, občas jsou tam duplicity a občas tam něco chybí a opravy nejsou triviální a ani výstupy nejsou super vyhovující. Když jsem si dělal přípravu tak první kroky byly jednoduché, ale čím jsem šel dál, tím pro mě vyhledávání tam bylo nepohodlnější a musel jsem si z toho dělat pomocné stránky. Tu přílohu si musím nejprve vyzkoušet, ještě jsem s ní nepracoval. Je někde nějaký konkrétní případ použití? ---kloin- 15. 7. 2009, 14:56 (UTC)
Příklad, zdá se, ještě není. O přílohách tu dlouho mluvíme, ale zatím jen mluvíme. Prostě bych na Vašem místě založil článek Příloha:Matriky obce Hrdlív a tam šoupl tu tabulku, a odkázal na to z článku Hrdlív. --Mmh 15. 7. 2009, 15:48 (UTC)
Tak jsem založil přílohu, ještě jí budu ale doplňovat. Kam nejlépe vložit odkaz na tu přílohu z článku Hrdlív? Do externích odkazů? Děkuji za pomoc---kloin- 15. 7. 2009, 17:00 (UTC)
Do souvisících článků, řekl bych. --Mmh 15. 7. 2009, 17:06 (UTC)
Nebo případně udělat podkapitolku "Přílohy", napadá mě. --Mmh 15. 7. 2009, 17:07 (UTC)
Tak snad poslední dotaz k tomuto tématu, doplnil jsem to do Hrdlív, může se někdo podívat jestli je to takto ok, budu potom dělat další, tak ať mám nějaký vzor, děkuji ---kloin- 15. 7. 2009, 17:15 (UTC)

Návrh jmenného prostoru příloha dosud nebyl uzavřen. A proto si myslím že je zatím přinejmenším nevhodné nějaké články v tomto prostoru zakládat --Jowe 15. 7. 2009, 17:13 (UTC)

Aha, Neuvědomil jsem si, že jde pouze o návrh jmenného prostoru a podíval jsem se jen do popisu. Nyní jsem pozorně znovu vlezl a pročetl diskusi a zjistil, jak moc to wikipedisty rozhádalo. Článek Hrdlív jsem bohužel doplnil a stránku příloha bohužel založil. Připadlo mi to jako dobrý nápad, pokud to vadí, doufám že to nějaký správce smaže a že jsem mu nepřidělal moc práce.---kloin- 15. 7. 2009, 18:20 (UTC)
Jak jsem již napsal (níže, protože jste se touto svou odpovědí vklínil mezi to), Jowe nemá pravdu. Když jmenný prostor není otevřen, pak je "Příloha:" součástí názvu. Pokud se to Jowemu nelíbí, nechť navrhne přejmenování nebo smazání stránky. Není však žádný důvod zakazovat vytváření stránek, které se po otevření jmenného protoru "Příloha:" v tomto prostoru ocitnou. Vy se vůbec nemáte za co omlouvat; Jowe může spílat nanejvýš mně. --Mmh 15. 7. 2009, 21:58 (UTC)
Ten článek je zatím v hlavním jmenném prostoru, jen má dvojtečku ve jméně. Je možno ho v budoucnu přejmenovat, je možno ho v budoucnu sloučit, je možno v budoucnu hlasovat o jeho smazání... nebo také zjistíme, že je to praktické.
Pokud budeme čekat na teoretické dokončení diskuse, pak se nikdy nemůžeme dozvědět praktické argumenty. Zde je možnost to přímo vyzkoušet v praxi, a zkušenosti pak zhodnotit v diskusi a v rozhodování, zda přílohy chceme, nebo nechceme. --Mmh 15. 7. 2009, 17:43 (UTC)

Když chybí zdroje

Za tu krátkou dobu, co jsem na Wikipedii, jsem pochopila, že je důležité, aby byl každý článek pokud možno ozdrojovaný. Když klikám na náhodné články, tak poměrně často nacházím články zcela beze zdrojů. Zajímalo by mě, jak se zachovat k těmto článkům, jestli je vhodné a žádoucí k nim hned přidat šablonu {{Bez zdrojů}} nebo jestli Wikipedii (potažmo uživatelům) nevadí mít některé články zcela beze zdrojů. Díky za odpověď.--Klerys 15. 7. 2009, 15:27 (UTC)

Určitě by mělo být v ideálním případě ozdrojováno všechno, tedy označujte směle. Můžete vložit tuto šablonu, nebo také přím n. m.sta, která by potřebovala ozdrojovat, šablonu {{fakt?}}. --Mmh 15. 7. 2009, 15:56 (UTC)
Jistě ideálně by mělo být ozdrojováno všechno, ale to je nedosažitelný cíl. :-) Problém je, že v začátcích Wikipedie se na zdroje příliš nedbalo, což se poslední dobou (asi tak jeden, dva roky zpět) změnilo. Zdrojována by měla být především kontroverzní tvrzení, či přesná čísla. Masové vkládání šablon {{Bez zdrojů}}, {{fakt?}} a dalších podobných se tu již několikrát vyskytlo, ale nesetkalo se s větším pochopením. Tyto šablony bych spíše používal, pokud se v článku skutečně nachází nějaká podivná tvrzení apod. --Harold 15. 7. 2009, 16:31 (UTC)
Děkuju za odpověď.--Klerys 15. 7. 2009, 16:48 (UTC)
Pokud jsem pochopil, i když v článku nejsou Reference, neznamená to automaticky, že je „vycucaný z prstu“ – často bývají poznámky v nějakém starším Shrnutí editace (např. „kompilát z en a de-wiki“…) Gumruch 19. 7. 2009, 23:34 (UTC)

Doplním jen, že zdrojovat se mají nezjevná tvrzení, tudíž požadovat zdroj u tvrzení „voda je kapalina“ či „Praha je město“ by bylo pochopitelně kontraproduktivní. --Ragimiri 17. 7. 2009, 20:48 (UTC)

Zatřídění kategorie

Zdravím a prosím o pomoc. Vytvořila jsem stránku Magda Selingerová, pro kterou jsem potřebovala vytvořit kategorii Českoslovenští kuželkáři. Zařazení se mně nepovedlo, v kategorii Českoslovenští sportovci se mnou vytvořená kategorie zobrazila pod písmenem Č. I když jsem nápovědu ke kategoriím pročítala několikrát, můj rozum nápovědu nebere. Jak musí být odkaz na novou kategorii napsán, aby se nově vytvořená kategorie zařadila pod K? Českoslovenští horolezci jsou na tom stejně, taky pod Č. Děkuji za pomoc, jen doufám, že má prosba k někomu doputuje. MilaSeli 22. 7. 2009, 19:40 (UTC)

Upravil jsem to, vizte [10] a [11]. Nápovědu k tomuto tématu najdete na Wikipedie:Kategorizace#Klíč pro řazení. --Beren 22. 7. 2009, 19:50 (UTC)

Amálie Vrbová pseudonym Jiří Sumín

Napsal jsem článek o spisovatelce Amálii Vrbové na souboru Word a nevím jak jej uložit na stránky Wikipedie.Proto Vás žádám o radu jak to udělat, nemůžu na to přijít.S úctou Bohumil Kyselý

To heslo už tu máme vč.přesměrování, viz Jiří Sumín. Tak ho klidně rozšiřte. --Zákupák 24. 7. 2009, 14:36 (UTC)
Ve Wordu označíte text jako blok, klávesou CTRL/C tento datový blok textu uložíte do clipboardu operačního systému počítače (tedy do interní schánky pro data), otevřete článek na Wikipedii, který zde již existuje a klávesou CTRL/V text vložíte do Wikipedie. Poté stisknete dole pod hlavním oknem Wikipedie tlačítko "Ukázat náhled" a Wikipedie Vám ukáže jak bude text vypadat po Vaší editaci. Pozor na duplicitu se stávajícím textem. --MiroslavJosef 24. 7. 2009, 14:41 (UTC)

přesun obrázků na commons

Dobrý den,

potřebovala bych pomoct s přesunem obrázků. Na nápovědu s přesunem jsem se dívala a i to zkoušela, ale jak už tu bylo někde řečeno... moc moudrá jsem z toho nebyla. Obrázky potřebuju ke článkům Stmívání a Stmívání (filmy). Krom toho na cz verzi commons nejsou žádné obrázky k celé sáze Stmívání.

[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18].

Na en wikipedii je toho samozřejmě víc, ale ať jsou tu alespoň nějaké obrázky pro české uživatele =) Předem díky za pomoc Kklepkaa 28. 7. 2009, 14:48 (UTC)

Takové obrázky na české wikipedii ani na commons být nemůžou, jelikož jsou licencovány jako Fair use. Tuto licenci anglická wikipedie připouští, česká wikipedie a commons však nikoli. To je dáno jinými zákony v České republice a USA. --Daniel Baránek 28. 7. 2009, 15:00 (UTC)
Aha, tak to se omlouvám za přidělání práce. Takže asi neexistuje žádný způsob, jak k těmto článkům přidat nějaké obrázky? Kklepkaa 28. 7. 2009, 15:04 (UTC)
Plakáty a další oficiální materiály bohužel ne. --Daniel Baránek 28. 7. 2009, 15:07 (UTC)
To je škoda, děkuji za odpověď a za váš čas :-) Kklepkaa 28. 7. 2009, 15:12 (UTC)
Na Commons jsou fair use obrázky jakožto nesvobodné zakázány, vizte commons:Commons:Fair use. A česká Wikipedie smí zavést jinak nesvobodné obrázky jen tehdy, kdyby je bylo možné použít na základě výjimky nejen v americkém, ale i českém autorském právu, vizte foundation:Resolution:Licensing_policy/Cs. Takže pokud se Vám nepodaří získat obrázky pod svobodnou licencí od jejich tvůrců, tak v článku být nemohou. --Beren 28. 7. 2009, 15:09 (UTC)
Ani nevím, jak by tu svobodnou licenci scháněla, ale děkuji za odpověď Kklepkaa 28. 7. 2009, 15:12 (UTC)

Autorská práva - screen

Chtěl bych k epizodě jednoho seriálu (konkrétně Stargate Atlantis) přidat ilustrační obrázek a to 'screen' - sejmutý snímek během přehrávání. Vztahují se i na takovýto materiál autorská práva filmových společností ap.? Na anglické wiki 'sem takovéto snímky přidané viděl, takže nevím jestli je s tím tady problém. Předem děkuji za odpověď.--YjM-Yolanda 29. 7. 2009, 20:19 (UTC)

Je s tím stejný problém jako u kolegyně výše. Autorská práva se na to vztahují, anglická Wikipedie to může mít na základě výjimek v právním řádu USA a Velké Británie, které u nás nejsou. --Beren 29. 7. 2009, 20:32 (UTC)
Takže je nelze použít ani pokud jsou na commons, že? --YjM-Yolanda 29. 7. 2009, 20:49 (UTC)
Takovéto screeny by na Commons být neměly, protože Commons také nepodporují licenci Fair use. Takovéto obrázky je možné nahrávat a používat POUZE na anglické jazykové mutaci. Zdravím, — Jagro 29. 7. 2009, 22:39 (UTC)

Kategorie:(Národní) Architektonické památky světa + podkategorie

Chtěl bych se zeptat, zda takováto kategorie na Wikipedii existuje (třeba pod jiným názvem), pokud ne, poraďte, jak ji založit (se založením kategorie samotné problém není, jen s přidáním příslušných podkategorií - neumím přidat). Ne ve všech státech světa jsou architektonické památky chráněny, proto považuji za účelné takovéto kategorie utvořit, aby nebyla jen osamocená kategorie [19] bez návaznosti na podobné kategorie (např.: [20] ) v jiných státech. Jde mi o to, sloučit do jedné větve kategorie + podkategorie architektonické památky, chráněné příslušným státem. Např.:

  • Architektonické památky světa
    • Architektonické památky Arménie (nevřazeno Arch. pam. Albánie: zatím jsou jen Městské památkové rezervace Albánie; Arch. pam. Andorry: zatím je jen Kulturní krajina údolí)
    • Architektonické památky Azerbajdžánu
    • Architektonické památky Belgie
    • Architektonické památky Běloruska

...
...

    • Architektonické památky České republiky

...
...

    • Architektonické památky Litvy
    • Architektonické památky Lotyšska

...
...

    • Architektonické památky Slovenska

...
(nevřazeno Arch. pam. USA, protože v USA nejsou pod ochranou státu...)
...
Jaký je Váš názor? Pokud také považujete za vhodné takovouto hierarchii kategorií založit, nebo již něco podobného a pro tento účel použitelného existuje, pomozte prosím. Děkuji. --Kusurija 7. 8. 2009, 11:19 (UTC)

Kategorie by určitě založit šly, akorát by bylo dobré nadkategorii "Arch. památky" rozdělit na věcné podkategorie, mezi nimiž by bylo "Arch. památky podle zemí". Ale otázka je, zda je možno dobře odlišit, které památky jsou architektonické. Když má památka status "kulturní památka", případně "technická památka", jak se pozná, zda je "architektonická"? --Mmh 30. 8. 2009, 22:40 (UTC)

Kolidují obrázky

Zdravím, ke článku o obci Svor by bylo možné přidat celkem obstojnou fotografii z Commons. Bohužel, pod stejným názvem je na české Wikipedii uložen jiný obrázek. Tedy kolidují, a ten český má zjevně přednost. Mohl by to někdo nějak vyřešit? Bylo by škoda ten obrázek nepoužít, když už je nahraný. --Zipacna1 9. 8. 2009, 14:25 (UTC)

Šutr přehrán na Commons pod jiným jménem, výskyt opraven, šutr smazán, vesnička vložena do článku; problém vyřešen. :) — Jagro 9. 8. 2009, 14:59 (UTC)
Díkes, skvělá rychlá práce s podrobným popisem :-) --Zipacna1 9. 8. 2009, 15:10 (UTC)

Bitva u Bouvines

Zdravím, právě se chystám předělat článek bitva u Bouvines, ale nevím zcela jistě kolik na každé straně bojovalo vojáků. Mé knihy o počtech vojska mlží, jen se v nich píše, že Spojenci měli malou početní výhodu. V ostatních wiky se počty liší přímo astronomicky. Nemá někdo zdroj, který by dosvědčoval určitý počet mužů? --Traján 28. 8. 2009, 13:07 (UTC)

V článku je uvedena Dubyho kniha, to je klasika, určitě si ji přečtěte. Uvádí na str.28 toto: „nejnovější a nejspolehlivější je odhad J.F.Verbruggena, Filip August měl nejméně 1300 rytířů, možná stejně seržantů na koních a 4-6 tisíc pěšáků. Druhá strana měla rytířů o něco víc, pěchoty o poznání více. Celkem se utkalo asi 4000 jezdců a 3x více pěchoty“. --Jann 28. 8. 2009, 13:52 (UTC)

Victor Klemperer

Dobrý den, dnes jsem hledala informace o spisovateli Victor Klemperer. Na vašich stránkách jich bylo velmi málo s prosbou dole o jejich doplnění. Podělila jsem se o to, co jsem se dočetla, editovala jsem stránku a uvedla i knihu, ze které jsem čerpala. Ale pravděpodobně bylo všechno špatně. Jak mám tedy správně editovat a uvést zdroj, ze kterého jsem čerpala, abych neporušila autorská práva? S pozdravem apokorna8@centrum.cz

Vyřídím e-mailem. --Podzemnik 30. 8. 2009, 16:13 (UTC)

Odborná hloubka článků

kajan 112 Prosím o odpověď na dotaz:jak se píše počítačem ten modrý čtvereček a tučný nápis(je to vždy zleva,třeba i uprostřed článku)Dále: v některých oborech, protože jsem je léta dělal,mohu podat výklad populární aby mu i laik rozuměl.Ptám se však,je-li to ve wikipedii žádoucí.Nebo si přejete jen příspěvky na akademické úrovni?Jako příklad uvádím článek"Kalení".Pracoval jsem 7 let jako technolog kalírny,takže přesně vím, o čem píši.Chtěl bych vědět, jestli polopatické vysvětlení je žádoucí,jestli wikipedie má být srozumitelná každému,a nebo je určena jen pro úzký okruh odborníků.Jsou totiž také odborníci,kteří tomu sami dobře rozumí,ale když mají něco vysvětlit,je to přímo katastrofa.Děkuji za odpověď.

Wikipedie by měla být na jednu stranu srozumitelná průměrnému čtenáři, na druhou stranu ovšem nabízet znalosti i na odborné úrovni. Většinou se to dělá tak, že se v úvodu vysvětlí látka několika jednoduššími větami, a pak se jde postupně do hloubky. Není to však úplná učebnice (na to tu máme třeba Wikiknihy a Wikiverzitu), nýbrž zůstává encyklopedií.
A onen modrý čtvereček a tučné písmo, tím myslíte toto?
  • Tučné písmo
Pokud ano, pak ten čtvereček uděláte hvězdičkou na začátku řádky, a to tučné písmo trojitými apostrofy z obou stran. --Mmh 30. 8. 2009, 22:29 (UTC)

Srdečný dík za odpověď. kajan112 31.8.2009.

Vložení obrázků

Dobrý den, poprosil bych ty zkušenější z vás o pomoc. I po opravdu důkladném přečtení manuálu pro obrázky (aby byly na Commonech, vsechna ta netPapirologie ohledne licence, slmouvy, atd, vzdyt to sami vite) nemůžu, respektivě, neumím vložit obrázky. Chtěl bych aby to bylo stejné jako tady [21]: obrázek napravo se všemi popisky a údaji. To samé bych chtěl použít tady u nás Kowalewicz#Biografie. Mohl by mi někdo ve stručnosti a hlavně srozumitelně vysvětlit jak to udělat? Děkuji, W.Y.Z.

P.S.: Šlo by, abych místo toho původního obrázku dal nějaký jiný, jelikož se mi ten původní nezdá zrovna nejlepším? Děkuji.-- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Wowee Yowee Zowee (diskusepříspěvky)

Co se týče samotného vkládání obrázků... Napíšete tohle [[Soubor:název souboru|thumb|popisek fotky]]. Ta konkrétní fotka Benjamina Kowalewicze se tedy vloží tímto způsobem: [[Soubor:Ben 08.08.06 - Cardiff Union.jpg|thumb|Benjamin Kowalewicz]] Pokud chcete jinou fotku, nějaké jiné dostupné jsou k dispozici. A pokud chcete vložit tu tabulku na pravé straně (infobox), návod najdete tady. Případně si zdrojový kód zkopírujte z nějakého jiného článku (třeba David Gilmour) a údaje v něm opravte. V případě nejasností, se klidně zase zeptejte. --Harold 3. 9. 2009, 17:20 (UTC)
Už jsem tam vložil ten infobox, kategorii, číslo revize překladu z en wiki a provedl drobnou wikifikaci. --Ria 3. 9. 2009, 17:28 (UTC)

Mockrát děkuji Wikipedistům za vysvětlení, ochotu a pomoc. Ještě jednou díky. W.Y.Z.-- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Wowee Yowee Zowee (diskusepříspěvky)

Mezijazykové odkazy

Zdravím,

  • jak se řeší mezijazykové odkazy u stránek které vůbec neexistují? Kde se u nich zobrazí sloupec "V jiných jazycích"?
  • jak mohu odpovědět v diskusi "Wikipedie:Pod_lípou_(návrhy)" ?


Děkuji.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 84.21.109.155 (diskuse)

První bod se neřeší nijak, odkazy se objeví, až článek někdo založí – angličtinu (nebo jeden jinej jazyk) je vhodné přidat sám , zbytek zařídí roboti. :) A druhý bod: tlačítkem editovat a připsáním odpovědi – chápu-li správně otázku. Hezký den, — Jagro 4. 9. 2009, 12:31 (UTC)
Aha, editovat, děkuji :).

Vložení odkazu na seznam děl národní knihovny

Nevím jak vložit do článku, konkrétně mi jde o Ester Havlová, šablonu s odkazem na seznam děl v databázi Národní knihovny ČR, kdysi jsem tu někde narazil na návod, jak to vložit, ale nemůžu ho najít. dík --Senimo 15. 9. 2009, 16:26 (UTC)

Stačí napsat {{NK ČR|000081709}}; nápověda je na {{NK ČR}}. Do článku vloženo. Hezký den, — Jagro 15. 9. 2009, 16:42 (UTC)
Ehm. Až na to, že je potřeba vkládat identifikační číslo, ne „Systém. číslo“; v tomto případě tedy {{NK ČR|jn20010310034}}. Opraveno, informace zdůrazněna v nápovědě. --Mormegil 16. 9. 2009, 07:35 (UTC)
Aha, omlouvám se, rychleji jsem psal, než myslel… :( — Jagro 16. 9. 2009, 13:32 (UTC)

Přihlašování na jiné wiki

Dobrý den prosím vás chtěl bych se zeptat, proč se nemůžu přihlásit např. na de, en, pl, nebo es wiki, jak je vidět tady tak tyto wiki jsou červené ale ostatní ne, navíc na pl. wiki jsem blokován i když jsem ji nikdy needitoval. Nevíte co to znamená jak to můžu napravit? Moc díky za odpověď. El Barto 19. 9. 2009, 11:03 (UTC)

Červené řádky označují účty, které nejsou sjednoceny. Zpravidla to znamená, že si účet se stejným uživatelským jménem na těchto wiki založil někdo jiný; případně to může být způsobeno tím, že jste si tam založil účet sice vy, ale s jiným heslem než na ostatních wiki. Pokud se jedná o druhou variantu, jděte na Speciální:MergeAccount a zkuste to vyřešit. V prvním případě je potřeba (pokud tedy chcete) nějak pořešit ty existující účty. Na různých wiki k tomu existují různá pravidla a různé postupy, ale obvykle platí pravidlo, že pokud příslušný uživatel nemá žádné editace (0 ve sloupečku Editcount na tom přehledu – u vás tedy de, en, hr, hu), můžete požádat o „uzurpaci“ toho účtu, čímž se problém vyřeší. Pokud již uživatel editoval, zpravidla se uzurpace nedovoluje a vy na příslušných projektech budete muset používat jiné uživatelské jméno, pokud tam chcete editovat. U pl: je situace obdobná: někdo jiný si tam založil účet se stejným uživatelským jménem, načež byl zablokován. Řekl bych, že jeho jedna nesmazaná editace a trvalé zablokování by neměla být překážkou při žádosti o uzurpaci, zkusil bych tedy požádat na pl:Wikipedia:Przejmowanie nazwy użytkownika o uzurpaci onoho účtu (obdobně na těch de, en, hr, hu). --Mormegil 19. 9. 2009, 13:03 (UTC)

OK. moc díkyEl Barto 19. 9. 2009, 14:42 (UTC)

Herbert Lom

Dobrý den, chtěl bych upozornit na chybu. Herbert Lom český herec sice ve filmu Poklad na stříbrném jezeře hrál, ale šéfa banditů Cornella nikoli plk.Bradleyho (to je z filmu Old Shatherhand a postavu hrál Gui Madison). Klidně si ověřte, prosím o opravu. Děkuji Václav Ebr -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 89.235.29.195 (diskuse)

Díky za upozornění, už jsem to opravil. Klidně ale příště editujte s odvahou! --Harold 22. 9. 2009, 11:10 (UTC)

Svatý Augustin, Augustinus

Dobrý den, vážení správci! Na Vaší encyklopedii je pod zadáním hesla "SVATÝ AUGUSTIN" nebo "Augustinus" v rubrice EXTERNÍ ODKAZY také odkaz na stránky skupiny augustinologů, kterou spravuji a pravidelně doplňuji o nové články, komentáře,přednášky, atp., viz: - stránky věnované Augustinovi v češtině -

Po klikinutí na tento odkaz se objeví mé stránky o svatém Augustinovi, které bohužel ale vinou dlouhodobého onemocnění správce jsou tyto stránky už dlouho neaktualizované. Mohl bych vás tímto poprosit o laskavost: šlo by ve Vašem odkazu -stránky věnované Augustinovi v češtině - změnit adresu na mé aktualizované stránky:

www.svatyaugustin.estranky.cz

Tyto stránky jsou totiž jednou měsíčně aktualizované, denní návštěvnost je kolem 60 lidí, a je tam daleko více článků a zajímavostí o s.Augustinovi, než bohužel na našich druhých, ale neaktualizovaných:

www.svatyaugustin.cz

Byli bychom rádi, kdyby lidé mohli získávat stále více informací o tomto světci, a naleznou je právě na těchto aktualizovaných stránkách. Životu a dílu svatého Augustina se věnujeme již dlouhá léta.

Děkuji Vám a prosím Vás o laskavé vyjádření, zda by šlo změnu odkazu provést, popřápadě za jakých podmínek.

Marcel Černý a kolektiv autorů (paxetbonum@email.cz, paxetbonus@seznam.cz)

Dobrý den, změnu externího odkazu je možné provést drobnou editací, pokud klepnete u sekce externí odkazy na editovat stačí kliknout na takový globus co je v liště na které je mj. tučný text, kurziva atd a objeví se tyto hranaté závorky [] do nich napište adresu a poté stiskněte mezerník a dopište popisek odkazu. Nebojte se změnu provést sami pokud by se to náhodou nepovedlo podle vašich představ, určitě to někdo sledující poslední změny opraví.--El Barto 25. 9. 2009, 13:44 (UTC)

Zmizela mi lišta s nástroji

A zase já, dneska normálně začínám editovat ale lišta, kde se zapínají možnosti jako interní odkaz, externí odkaz tučně, kurzíva atd. mi někam zmizela místo ní mám jen úzký světle šedý obdélník, stalo se vám to už někdy a nevíte jak to napravit? moc a moc děkuju za odpověď El Barto 29. 9. 2009, 18:33 (UTC)

Mně též, patrně technická vada. Naposledy mi v IE vůbec nešlo editovat, pokaždé se mi přehltil systém. Při současném používání betaverze se mi taky najednou objevila stará lišta a pak zase ta nová. Asi to bude úpravami Wikipedie a zároveň tou betaverzí. --Ria 29. 9. 2009, 18:38 (UTC)
Dělá to i na Commons, je to tedy centrální vada. --Ria 29. 9. 2009, 18:41 (UTC)

logo úřadu

Prosím o radu, zda-li je možné zveřejnit na stránce Pozemkové úpravy logo Pozemkových úprav vytvořené Ústředním pozemkovým úřadem - či je nutné například mít souhlas (dopis) od úřadu. Díky moc předem --Michalechal 30. 9. 2009, 14:11 (UTC)

Možná by se mohlo jednat o dílo vytvořené státním orgánem, to tuším lez nahrát, ale jinak je třeba mít souhlas autora odeslaný do OTRS. --Ria 30. 9. 2009, 17:40 (UTC)
Jakékoli dílo vytvořené státní orgánem nemusí nutně být úředním dílem, tím jsou typicky rozhodnutí nebo vyhlášky. Z autorskoprávní ochrany jsou vyloučena jen úřední díla, jak je uvedeno v § 3 písm. a) autorského zákona. --Milda 30. 9. 2009, 17:57 (UTC)

Dotaz na autorské právo

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na dvě věci ohledně autorského práva. Pokud na Wikipedii naleznu obrázek, který je uveřejněn pod licencí "Creative Commons Uveďte autora – Zachovejte licenci 3.0" a chci jej použít například v banneru pro firemní webovou stránku, kterou mám za úkol v rámci své studentské praxe vytvořit (nebo i za jakýchkoliv jiných podmínek v budoucnu), kam mám daného autora uvést? Musí být nutně uveden například přímo v banneru, nebo stačí souhrnně uvést všechny autory například v rubrice "O tomto webu" či něco podobného?

Souhrnně též, protože neplánuji využít jen jeden obrázek. Jde o to, že Wikipedie je jediný zdroj obrázků, o kterém vím, že je možné zde obrázky legálně využít. Žádné jiné internetové zdroje totiž neuvádějí, zda se z nich obrázky smí brát nebo ne.

A nyní trochu z jiného soudku, zajímalo by mne, jak se stavíte k tomuto. Těchto obrázků je více, jedná se téměř o všechny obrázky z alb Ruslany. Chtěl bych zde v budoucnu, až bude čas, rozšířit Wiki o články o těchto albech a nebylo by hezké, kdyby byly jen černobílé.

Jako znalý poměrů kolem Ruslany (toto je obrázek z jejího alba Club'in), ale neznalý autorského práva mi přijde přinejmenším podivné, jak si anglická Wikipedie může obrázek "přivlastnit" se slovy, že může být použít a šířen jen na anglické Wiki a pod zákony Spojených států. Viz Licensing:

(...) It is believed that the use of low-resolution images of such covers

  • (...)
  • on the English-language Wikipedia, hosted on servers in the United States by the non-profit Wikimedia Foundation,

qualifies as fair use under United States copyright law. Any other uses of this image, on Wikipedia or elsewhere, may be copyright infringement. See Wikipedia:Non-free content for more information. (...)

Majitelem autorských práv je Aleksandr Ksenofontov, její ukrajinský manžel (tedy žádné Spojené státy) a tyto obrázky s linkem www.ruslana-fan.net, nyní www.ruslana.in.ua pocházejí právě odsud (jedná se o bývalou stránku fan klubu) a lze tytéž nalézt i na hlavní stránce Ruslany v sekci diskografie.

Děkuji mnohokrát komukoliv, kdo odpoví. --Wespecz 1. 10. 2009, 20:50 (UTC)

K tomu přebalu alba. Anglická wiki používá tzv. fair use, které je zakotveno v americkém právním řádu (snad to říkám dobře). Bohužel u nás a ani ve většině dalších států nic takového v právním řádu není, čili na české wiki přebaly alb být nemůžou (proto jsou ty obrázky nahrané přímo na anglické wiki a ne na Commons). --Harold 1. 10. 2009, 20:58 (UTC)
Moc děkuji za odpověď na mou druhou otázku! --Wespecz 1. 10. 2009, 21:06 (UTC)

Obrázek

Dobrý den, teď už to je na dlouhou dobu snad naposled, co sem přidávám žádost o pomoc (zdá se mi to trapný a připadám si jako nezkušenej nováček). Jde mi o jeden obrázek chtěl bych ho vložit do článku Doprava v New Yorku ale nevím, jak je na tom s autorskými právy a té licenci moc nerozumím, dalo by se to nějak vložit na naší wiki? Moc díky a fakt sorry, že zase otravuju. El Barto 5. 10. 2009, 16:52 (UTC)

Obrázek na české Wikipedii ani na Commons není možné použít, neboť není pod svobodnou licencí. --Faigl.ladislav slovačiny 5. 10. 2009, 16:55 (UTC)

Reference

Vážení kolegové, chtěl bych se na vás obrátit s otázkou v záležitosti, po které již nějakou dobu pátrám - existuje na české wikipedii, tak jako na mnohých cizojazičných, při větším množství referencí možnost jejich zobrazení ve dvou nebo třech sloupcích? Zkoušel jsem šablonu (či tag???), či jenom informaci o této užitečné možnosti hledat, ale nezaznamenal jsem v tomto směru úspěch. Předem díky za informaci. --Atilla 8. 10. 2009, 10:09 (UTC)

Zdravím, reference ve dvou sloupcích způsobovaly technické problémy, proto se přikročilo k jinému řešení, totiž k zobrazování referencí ve dvou či třech sloupcích pomocí Udělátek v Nastavení. --Podzemnik 8. 10. 2009, 10:16 (UTC)

Děkuji za informaci. Přesto se neregistrovanému uživateli, či návštěvníkovi budou reference zobrazovat v jednom sloupci a mně spíš šlo o čtenáře a celkovou koncepci stránky než o mě samotného. Škoda, nedá se nic dělat. Ještě jednou dík za odpověď. --Atilla 8. 10. 2009, 10:43 (UTC)

Chápu, taky by se mi líbilo řešit to dvěma sloupci, a to zejména tam, kde je těch referencí hodně. Nicméně technická schůdnost by měla mít přednost. Pokud by Tě to zajímalo více, zkus zapátrat v archivech Wikipedie:Pod lípou (technika), kde se to několikrát už řešilo. Měj se pěkně, --Podzemnik 8. 10. 2009, 10:50 (UTC)
Napsal jsem článek Sekáč (nástroj).Kdyby někdo dokázal do něj vložit ilustrační foto,byl bych mu vděčný,já to neumím,neovládám dobře počítač.Díky.Kajan112 11.10.09. 02:10
Obrázek jsem přidal, jinak viz Wikipedie:Obrázky, --Podzemnik 20. 10. 2009, 08:41 (UTC)

Klanopraška

Upravil jsem stránku s názvem Schisandra, pro přesun na heslo Klanopraška. Což wiki odmítla, protože je tam redirect na schizandra. Klanopraška je regulérní běžně používané rodové jméno rodu rosltin Schizandra. Wikipedie nedoporučuje použít copy+paste, jinak bych to tak řešil. Co navrhujete Vy?--I.Sáček, senior 18. 10. 2009, 21:24 (UTC)

V tomto případě je na místě Požádat správce o provedení přesunu. Tento už je hotov. JAn 19. 10. 2009, 06:12 (UTC)
Díky--I.Sáček, senior 20. 10. 2009, 08:34 (UTC)

Obec Prostý u Počátek u Pelhřimova

Obec Prostý.Patří k Počátkám u Pelhřimova,Ráda bych se dozvěděla něco více.Není zde ani kronika,žije nás tam několik málo lidí a jsme zapomenuti.

Wikipedie:Editujte s odvahou --hugo (diskuze) 19. 10. 2009, 05:48 (UTC)

Činoherní klub

mohu změnit fotografie do článku Činoherní klub. Jsem bezradný a nevím jak na to? Díky a s pozdravem Radvan

Podívejte se prosím na nápovědu k používání obrázků. --Birnak 27. 10. 2009, 11:58 (UTC)

Přeškrtnuté obrázky

Víte někdo, jaka naformátovat stránku, aby vodorovné čáry u nadpisů nešly přes obrázek vpravo, ale končily před ním? Např. v článku Meg Ryan. a třeba Přímorožec šavlorohý je dobře. Díky. Petr Čaněk 30. 10. 2009, 15:30 (UTC)

Mě se to i u Meg zobrazuje dobře... --Elm 30. 10. 2009, 15:38 (UTC)
Mně bohužel ne (IE8), možná to bude tím, že je ta fotografie v infoboxu, ne jenom thumb. --Ria 30. 10. 2009, 19:36 (UTC)
Tenhle problém se zde už několikrát řešil a ví se o něm, dělají to pouze některé IE – bohužel řešení zatím nikdo neví. — Jagro 30. 10. 2009, 20:02 (UTC)
A nebude problém v kódu infoboxu? Třeba tady se to nedělá. --Ria 31. 10. 2009, 08:28 (UTC)
I když to starší příspěvek popírá... --Ria 31. 10. 2009, 08:30 (UTC)

Jiné jazykové šablony

Zdravím všechny wikipedisty,

jsem tu nový a rád bych se zapojil do dění na wiki. Chtěl bych začít z rozšířením již existujícího článku zde na wiki. Rád bych vložil šablonu,která by odpovídala tématu. Bohužel mezi "českými" šablonami jsem vyhovující nenašel a rád bych vložil šablonu použitou na anglických stránkách wiki s patřičnými úpravami {{Infobox Military Structure | jméno = Atlantický val | umístění = [[Západní Evropa|Pobřezí západní Evropy]] | coordinates = | image = [[celkovprbhatlantickhova.jpg/]] | caption = Atlantický val, označen červenou barvou | type = | code = | výstavba = 1942 - 1944 | occupants = | bitba = [[Druhá světová válka]] | events = }}


Bohužel ať zkouším jak zkouším na pískovišti tuto šablonu, nelze jí zobrazit. Musím tedy vytvořit novou? Díky za pomoc. Janik H.

Bohužel součásti jako šablony je nutno přeložit. Není tedy třeba vytvářet zcela novou, ale je zapotřebí zkopírovat kód z anglické Wikipedie na stránku s přeloženým názvem na české Wikipedii a následně počeštit ještě názvy parametrů. Zbytek kódu může zůstat původní. --Ria 2. 11. 2009, 18:34 (UTC)
Zdravím, je potřeba vytvořit zcela novou šablonu zde na české Wikipedii, pravděpodobně někde zde. Viz např. Šablona:Infobox - válka. Nápověda k takovým to šablonám, resp. infoboxům, je možné nalézt na stránce Nápověda:Infobox. Pokud se na to necítíte, můžete požádat zkušenější wikipedisty o její vytvoření či založit článek bez infoboxu. Možná by se Vám hodil nějaký box z Kategorie:Vojenské šablony, snad Šablona:Dělostřelecká tvrz. --Podzemnik 2. 11. 2009, 18:37 (UTC)
Zrovna zkouším něco načrtnou, přemýšlel jsem nad názvem Infobox vojenská stavba, ale ten Podzemnikův je lepší. :) Zkusím něco vytvořit, dle doporučení kategorie. --Ria 2. 11. 2009, 18:39 (UTC)

Zde je to rozpracované, je zapotřebí doplnit pouze požadované parametry místo těch současných z šablony Dělostřelecká tvrz. Nevím, zda potřebujete to čistě přeložit, nebo i nějak upravit přesně na míru našich článků. Kdyžtak to může zkusit sám, rád poradím, nebo se na mne dále obrátit zde, nebo na mé diskusní stránce. Zdraví, --Ria 2. 11. 2009, 18:47 (UTC)


Děkuji za rychlou reakci a za doporučené šablony. Chtěl bych právě rozšířit českou stránku o Atlantickém valu. A šablona z anglické verze se hodí nejlépe. Já jí zkoušel přeložit, ale i potom se mi nezobrazovala správně.
Nyní tedy stačí již jen ji přeložit, můžete to zkusit sám. :) Stačí do tří složených závorek vložit parametr {{{parametr}}}, např. název, pak upravit nadpis v kódu o řádek výše a v kódu dole upravit parametr v nápovědě pro vložení na stránku. Všechny změny jsou vidět zde. --Ria 2. 11. 2009, 19:00 (UTC)

Mohl bych Vás poprosit, aby jste mi kousek předvedl? Abych se do toho nějak dostal.Děkuji za pomoc a ochotu. Zde je originál
Dobře. Předvedu Vám to přímo na šabloně. Vždy vám napíši odkaz na danou změnu. --Ria 2. 11. 2009, 19:15 (UTC)
Nejprve změníme třeba parametr name - název. Je to vidět zde, přeložil jsem všechny výskyty. Nahoře na uvedené stránce jsou vždy vidět změny v kódu dle řádku, dole pak podoba šablony po změně. --Ria 2. 11. 2009, 19:17 (UTC)
Pak změníme třeba nějaký nadpis (podbarvený modře) Základní informace, je to vidět zde. --Ria 2. 11. 2009, 19:22 (UTC)
A nakonec můžeme změnit celý jeden řádek - třeba location - poloha. Změny v kódu jsou vidět zde. --Ria 2. 11. 2009, 19:27 (UTC)

Takteo lze změnit jakékoliv položky v šabloně, stejně tak jo je lze zkopírováním přidat. Vyzkoušejte si to, vždy stačí stisknout tlačítko Ukázat náhled a změny se vám ukáží. Nemůžete přeci nic zkazit. --Ria 2. 11. 2009, 19:27 (UTC) :)

No a jsem u druhého problému:-) Ikdyž zkouším dělat co vy v testu šablon, kod šablony s parametry se mi neobjeví. Nebo to provádíte někde jinde? Jinak ten překlad i chápu :-)Janik H.

Na stránce Šablona:Infobox - vojenský objekt. --Ria 2. 11. 2009, 19:51 (UTC)

A tam bude ten kody šablony Military Strucutre?? Díky za trpělivost:-)Janik H.

Tam je kód, do kterého se dají umístit jednotlivé položky, jak jsem uváděl, ve výsledku to bude mít trochu jiný vzhled, ale stejný obsah. --Ria 2. 11. 2009, 20:18 (UTC)
Zkoušel jsem to dle kodu, vyměnil a doplnil jsem názvy a nic:-( Chtěl bych Vás proto poprosit, pokud by jste měl více času, kdyby jste byl tak ochotný a Infobox Military Structure nepřeložil do spávného kodu. Já to nejspíš z toho jinak nepochopim. Možná kdybych to viděl hotové, docvakl by mi postup. Doufam, že se nebudete zlobit za mou troufalost. DěkujiJanik H.

{{Infobox Military Structure
| name              = Atlantic Wall
| partof            = the Third Reich
| location          = [[West Europe|Western Coast of Europe]]
| coordinates       = 
| image             = [[Image:Atlantic-Wall.gif|250px]]
| caption           = The Atlantic Wall, shown in green
| type              = 
| code              = 
| built             = 1942 - 1944
| builder           = 
| materials         = 
| height            = 
| used              = 1942 - 1945
| demolished        = 
| condition         = Partially demolished, mostly intact
| open_to_public    = Yes
| controlledby      = 
| garrison          = 
| current_commander = 
| commanders        = 
| occupants         = 
| battles           = [[World War II]]
| events            = 
}}
Aby byl originál vidět, musíte kolem napsat tag <pre>. A v diskusi se prosím vždy podepisujte pomocí --~~~~. --Mmh 2. 11. 2009, 19:11 (UTC)
Díky, musím si zvyknout:-) Janik H.

Oprávnění vkládat obrázky

Dobrý den, vytvářím nový článek a když se dostanu ke vkládání obrázku mi po kliknutí na "načíst obrázek" mi vyskočí stránka, že nemám dostatečná oprávnění. Jsme firma zabývající se stomatologií a máme zájem o doplnění wikipedie o stomatologická hesla i s krásnými obrázky i videi s autorskými právy. prosím poraďte jak získám požadovaná oprávnění vkládat vlastní obrázky. Děkuji moc DentalCare

Načítat obrázky na Wikipedii můžete až po provedení několika málo editací a uplynutí doby 4 dnů od registrace. Velmi se však doporučuje tyto materiály nahrávat na projekt Wikimedia Commons, aby byly přístupné všem jazykovým verzím Wikipedie, tam by toto omezení pro nahrávání nemělo platit. Vždy ovšem platí, že obrázek musí být uvolněn tak, aby jej mohl používat každý třeba i pro komerční účely. --Reaperman 3. 11. 2009, 13:30 (UTC)

Práva

Dobrý den, kdysi jsem upravil článek s Formulí 1, jenže mi bylo ihned vynadáno, že si mám vlézt do pískoviště. Mohu tedy sám tvořit články o Formuli 1, když tam ještě nejsou? Nebo budu opět seřván a zlikviduje se?

Děkuji

§§§

editujte s odvahou. jen se nezapomeňte řídit případnými radami od jiných. JAn 10. 11. 2009, 19:08 (UTC)

Prosba o vložení obrázků z enwiki na commons

Moc bych prosil někoho, kdo je v tom zběhlý, zda by mohl dát tyto obrázky z enwiki: [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29] na commons, abych je mohl vložit do článku. Mockrát díky. --bab_dz 15. 11. 2009, 20:37 (UTC)

Hotovo.--Sevela.p 15. 11. 2009, 22:12 (UTC)
Super. Díky moc. --bab_dz 15. 11. 2009, 22:31 (UTC)

Knihy

Zdravim, mam dotaz ohledne knihy kterou muzu poskladat z clanku na wiki. Kdyz knihu ulozim muzu ji pak zpetne editovat tzv. pridavat/mazat clanky a upravovat kapitoly? Vim ze muzu pomoci odkazu editovat ale tam pak nastava problem jak exportovat knihu do PDF. Zaroven chci nahlasit docela velkou chybu pri tvoreni knihy. Behem pridavani clanku se mi samo od sebe vyplo tvoreni knihy tudiz se mi vsechno smazalo. Polarkac 17. 11. 2009, 14:22 (UTC)

DČ a refy

No tak teď už je to doufám na dlouhou dobu naposled co se sem na něco ptám. Jde mi o tohle, chtěl bych narvat další můj článek mezi překládám ho z slovenskej wikipédie ale tam je bez refů. Jistě tam se píše že sporné části by měly být orefované ale podle mě na tomto tématu nic moc sporného není takže jestli jsou refy nutné pro dč moc díky--El Barto 17. 11. 2009, 12:13 (UTC)

Určitě je potřeba doložit minimálně různá hodnotící tvrzení, která patrně takový článek potřebuje - názory různých uměleckých kritiků, výběr nejdůležitějších architektů atd. Mimochodem, díval jsem se na Váš překlad a je potřeba ho ještě zkorigovat - všimněte si prosím, že slovenština např. pojímá trochu jinak gramatiku než čeština ("Budovy ... měli množství oblouků") a že tam za sebou necháváte nepřeložená slova ("díky čemu vznikaly celistvá umelecká díla"). Hodně úspěchu,--Ioannes Pragensis 18. 11. 2009, 11:35 (UTC)

Čísla v závrokách v textu

Dobrý den,

mohl bych požádat o vysvětlení na co jsou čísla v závorkách uvedené v textu. V případě článku, který čtu, jsou za citacemi.

Například zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Aristotel%C3%A9s#Aristotel.C3.A9s_o_etice_a_spravedlnosti

Děkuji Vám mnohokrát za radu, popř. za směrování kde si o těchto doplňcích, či jak to nazvat, něco přečíst.

Milan Karas

Jedná se o standardizované odkazy do Aristotelových děl, pomocí kterých lze najít odkazované pasáže ve všech vydáních a překladech. Viz též Filosofie#Citování filosofické literatury. --Jvs 23. 11. 2009, 10:58 (UTC)

Citace pramenů

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak mám správně ocitovat, když chci na stránce o VOŠZ a SŠZ v Ústí nad Labem použít jako zdroj ročenku školy, jejich výroční zprávu a CD, které bylo vydáno u příležitosti oslav 60. výroční založení oboru Zubní Technik...Nevím také, jestli se jedná o důvěryhodné zdroje pro Wikipedii...díky moc--Tirpak.jan 20. 11. 2009, 21:47 (UTC)

Využil bych k tomu šablony Citace monografie, podobně jako je jí užito např. zde: Gymnázium Třebíč#Odkazy. --Ria 21. 11. 2009, 07:52 (UTC)
Zde je otázka, zda jsou tyto zdroje někde veřejně dostupné, například v knihovně. Pokud nejsou, tak raději nepoužívat. Pokud jsou, je vhodné v poznámce u šablony specifikovat, kde. --Beren 21. 11. 2009, 14:42 (UTC)

Porušení autorských práv

Dobrý večer, mám dotaz týkající se autorských práv. Na wikipedii jsem vložil nové heslo. Systém mi ho ale smazal s tím, že v něm může docházet k porušování autorských práv. Dále mi bylo oznámeno, že musí být doručeno oznámení autora daného textu o souhlasu k jeho zveřejnění. Jak jsem zjistil, zapomněl jsem ocitovat určitou část textu, editovat heslo teď ale již nemohu, protože je zablokováno. Co mám v takové situaci dělat? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Stanislav.radocha (diskuse)

žádný systém tu nemáme, dělá se to ručně, pokud jste nějaký text "opsal" nelze ho využít ani pokud ho zacitujete. Pokud máte svolení ho použít pod volnou licencí je třeba o tom napsat do Wikipedie:OTRS, pokud chcete nějaký text obnovit požádejte o něj na Wikipedie:nástěnka správců, ale jestli porušuje autorská práva není možné ho obnovit--H11 21. 11. 2009, 18:12 (UTC)
čili texty, s kterými pracuji, mohu využít pouze jako zdroj informací, které přetlumočím svými slovy? myslel jsem, že když "nekradu" autorství, ale slušně označím autora použitého textu, není problém s jeho použitím. a jak je to v tom případě například s nějakým citátem, který je nutné opsat doslova? děkuji za odpověď.
Ano, pokud používáte cizí texty jako zdroje informací, musíte je převyprávět svými slovy (a nezachovávat při tom otrocky strukturu originálu, i to totiž může být považováno za porušení autorských práv). Pokud něco chcete doslova ocitovat, pak to musíte zřetelně označit jako citát, například pomocí šablony {{citát}}. --Mmh 22. 11. 2009, 23:27 (UTC)

Témata se stejným názvem

Pokud se pokusím založit téma se stejným, již existujícím názvem tak mě to hodí do stránky editace již existující stránky a v textu je redirect

Konkrétně se jedná o pěstiteli běžně používanou zkratku HTS (hmotnost tisíce semen), která je zde samozřejmě jako Hlavní Telefonní Stanice.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Sublik (diskuse)

Inu, založíme rozcestník. Posečkejte, hned to bude. --Mmh 25. 11. 2009, 14:24 (UTC)
Takže, tady teď máme rozcestník. A když kliknete sem, začnete editovat článek, který chcete napsat. --Mmh 25. 11. 2009, 14:26 (UTC)

Díky za expresní vyřízení -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Sublik (diskuse)

Po editaci vašeho odkazu a zapsání zakladních informací jsem dostal zprávu, že mnou napsaný pahýl porušuje autorská práva a odkazuje mě na termín s neexistující stránkou. Citace: "Text chráněný autorským právem převzatý bez dovolení z webových stránek či odjinud nemůžeme přijmout. Podívejte se, prosíme, na stránku Sněť kukuřičná, a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení k dalšímu šíření podle licencí GFDL a CC-BY-SA 3.0, pošlete o tom e-mail do OTRS." Sublik

Ten text, co jste vložil, jste napsal Vy sám? Texty odjinud samozřejmě kopírovat nesmíte (leda byste dostal výslovné svolení jejich autorů k uvolnění pod licencí GFDL/CC). Pokud chcete o něčem napsat, napište to vlastními slovy. --Mmh 25. 11. 2009, 14:58 (UTC)

Sám, právě kvůli tomu, že ani nikde jinde na webu sem nenašel podrobnější popis téhle používané zkratky. Překvapující je i odkaz na neexistujíci odkaz http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Speci%C3%A1ln%C3%AD%3AHled%C3%A1n%C3%AD&search=Sn%C4%9B%C5%A5+kuku%C5%99i%C4%8Dn%C3%A1&go=J%C3%ADt+na Sublik

Hm, teď koukám na Vámi založenou stránku Hmotnost tisíce semen, a žádné tvrzení o porušení práv tam nevidím. Nekoukl jste omylem na něco jiného? --Mmh 25. 11. 2009, 15:06 (UTC)
To porušení autorských práv ve Vaší diskuse se týkalo článku Sněť kukuřičná, který jste Vy založil před měsícem, konkrétně 29. října. Článek byl následně označen pro možné porušení autorských práv (také z té doby pochází upozornění ve Vaší diskusi), neboť byl zkopírován z tohoto dokumentu. A protože se nic nevyřešilo, článek byl po týdnu smazán. --Harold 25. 11. 2009, 15:11 (UTC)

Jedná se o hlášení na Vaší diskusní stránce kvůli článku Sněť kukuřičná, který je nyní smazaný a vidí ho tím pádem pouze správci. Teto článek jste založil dne 29. 10. 2009 a byl označen jako okopírovaný z dokumentu [30], kt. nyní již neexistuje. — Jagro 25. 11. 2009, 15:14 (UTC)

Aha, takže chyba byla skutečně na mojí straně přijímače. Příště nezapomenu odcitovat Omlouvám se a díky za pomoc při vytvoření rozcestníku--Sublik 25. 11. 2009, 15:18 (UTC)

Úprava šablony

Prosil bych o pomoc při editaci šablon {{Téma v Evropě|(téma)}} a {{Téma v evropských zemích|(téma)}}, které jsem neúmyslně zvandalizoval, neboť jsem si nevšiml dodatkového článku (přesněji: neumím jej opravit/přejmenovat, tak, aby byl funkční) "Téma v Evropě.doc". Snad to někdo z Vás šikovnějších dokáže opravit. Jde o to, že v původním znění šablony lze použít jen ty články/kategorie, které odpovídají textu v šabloně, který se liší od textu v názvu šablony. Proto při použití šablony "Téma v Evropě" lze odkazovat na např. "Dálnice v evropských zemích! místo na "Dálnice v Evropě". Pokud již existuje velké množství odkazů na jiná témata "- v Evropě", tak vadí, že není šablona (se shodným názvem i textem - "v evropských zemích". Pokud se někomu podaří to napravit, budu vděčný. Děkuji. --Kusurija 30. 11. 2009, 16:40 (UTC)

zprava

zdarvim,prosim vas na to piskoviste se dostanu jak?dekuju za odpoved

Pískoviště --hugo (diskuze) 3. 12. 2009, 08:52 (UTC)

Překlady referencí

Jak to mám udělat, chci-li přeložit referenci z anglické wikipedie? Mám se pokusit obsah přeložit, či ji mám nechat tak jak chci? Příklad: Na anglické wikipedii se píše: <refb>iTWire - Scientists will look for alien life, but Where and How?</refb> Mám ji nechat tak jak je, či ji přeložit na něco jako <refb>iTWire - Vědci budou hledat mimozemský život, ale Kde a Jak?</refb> ? Předem se omlouvám, pokud je toto běžnější problém. Po odpovědi jsem se díval a nenalezl ji. Mashaunix 3. 12. 2009, 23:24 (UTC)

Pokud je to originální název, pak bych to nechal; pokud je to anglické shrnutí, které ale není názvem zdroje, pak bych to přeložil. A na reference se normálně používá <ref> bez "b". --Mmh 3. 12. 2009, 23:17 (UTC)

Děkuji, zařídím se podle toho. To b jsem tam přidal proto, aby se nezachovaly jako opravdové reference - pokud vás to zmátlo, omlouvám se. :-) Mashaunix 3. 12. 2009, 23:24 (UTC)

Aha. Tak toho, aby se to nezachovalo jako "opravdové", dosáhnete například tak, že místo < a > napíšete &lt; a &gt;. --Mmh 3. 12. 2009, 23:28 (UTC)

Vždyť je to stejně jedno :D Ještě jednou díky za pomoc, bude se to hodit. Mashaunix 4. 12. 2009, 17:07 (UTC)

Vytvoření české verze obrázku ze zahraničních Wikimedia Commons

Dobrý den, nevím, jakým způsobem vytvořit český ekvivalent obrázku původem v zahraniční verzi Wikimedia Commons, tj. aby se týž obrázek zobrazoval v českých Wikimedia Commons se vším, co k tomu náleží? Pro upřesnění: nechci "stáhnout" obrázek do svého PC a " de novo" jej nahrát do českých Wikimedia Commons, nýbrž chci, aby se původně "zahraniční" obrázek "zrcadlově" zobrazoval v českých Wikimedia Commons s náležitou licencí přesně podle pravidel Wikipedie a Wikimedia Commons. Předem mockrát díky --Jiří Weiss 21. 12. 2009, 00:16 (UTC)

Vaše otázka je značně zmatená, takže se pokusím odpovědět obecně. Existuje pouze jedna Wikimedia Commons. Existuje mnoho Wikipedií dle jazyků. Na České Wikipedii můžete používat obrázky z české Wikipedie nebo z Wikimedie Commons. Na české Wikipedii nemůžete používat obrázky z anglické či jiné Wikipedie. Pokud chcete obrázky z anglické či jiné Wikipedie použít musíte je nahrát na Wikimedii Commons. Licence obrázků nesmí být Fair use. Nápovědu naleznete na Nápověda:Obrázky. Zdravím, — Jagro 21. 12. 2009, 14:16 (UTC)

Ahoj, nenajde se tu někdo, schopný tuto stránku aktualizovat? Aktualizoval to Wikipedista:Miner, ale ten se tu od srpna neobjevil. Podle poznámky v textu stránky jsem našel nástroj, kterým to dělal, najde se tu někdo, komu se to podaří zprovoznit a aktualizovat tuto stránku? Předem díky za pomoc.--Slfi 23. 12. 2009, 20:42 (UTC)

Už jsem na to přišel, aktualizováno.--Slfi 23. 12. 2009, 21:12 (UTC)

Objektivita článku Jiří Vyvadil

Nedávno jsem napsala článek o bývalém senátorovi Jiřím Vyvadilovi, některé informace jsem nikde nedohledala, a proto jsem se tedy zeptala samotného pana doktora. On mi poslal článek „opravený“, podle mě silně zaujatý. Poté mě obvinil, že jsem psala článek na něčí „zadání“. Mohl by mi někdo pomoci, jak „zobjektivnit“ toto heslo?--Schuminka janička 28. 12. 2009, 16:12 (UTC)

Zaujatá mi současná verze nepřipadá. Většina vět je stylu Byl...; Je.... Jediný problém můžou být neověřené informace. Pokud jsi již ty informace hledala a nepovedlo se ti je nalézt, tak vlož ke konkrétnímu tvrzení {{Doplňte zdroj}}, případně je možné onu informaci smazat, ale raději bych první ponechal šablonu {{Doplňte zdroj}} a později smazal, pokud zdroj nebude doplněn.--Sevela.p 29. 12. 2009, 11:33 (UTC)
Obsah článku je v pořádku i se šablonami požadující zdroj. Obviňováním se nedej znechutit, pokud neuvedl přímo konkrétní body, které by k takové domněnce vedly, pak jsou to jen prázdné fráze. Kritické pasáže nejsou oblíbené, to je také normální. Článek může doplnit kdokoli, z internetových zdrojů se bohužel často všechny (důležité) informace nezjistí, vždy převládají ty kritické, což není chyba vkladatelů, autorů článku. --Kacir 29. 12. 2009, 16:42 (UTC)

dobrý den přeji, jsem Marie Dubanová a prosím o informaci

napsala jsem článek, ale neumím s Wikipendií nakládat a tedy neumím článek vložit, prosím o "polopatickou" radu, děkuji zdvořile předem, článek s názvem :

"Znovu těžit zlato v ČR.zdroj "Zlato ve zkumavce,Autor: DENÍK/Václav Pancer", listopadad 2009.


Z malé hustě zalidněné země uprostřed Evropy - vytvořit pomocí těžařských společností Klondyke?

Těžaři se o to opět pokoušejí a to ve Zlatých Horách na Jesenicku? Jakým způsobem hodlají "vytěžit" zlato, opět pomocí kyanidu? Neboť Zlaté Hory - západ mají obsah zlata, v tuně kamene : "1,3 - 1,9 g/t"(zdroj, Čechy nad zlato)

Společnost Altenberg se už více jak dva roky pokouší dostat svolení k průzkumu ložisek nerostů v lokalitě Zlaté Hory západ.A co na to ministerstvo životního prostředí?

Od ministerstva životního prostředí v Olomouci získala společnost dvakrát svolení, ale tehdejší ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš je pokaždé zamítl. Dal tehdy za pravdu občanskému sdružení Přátelé Jeseníků – SOJKA, které upozorňovalo na riziko zničení podzemních vod. Jejich argumenty ale Altenberg vyvrátil. K průzkumu, ani k těžbě nebudou používat kyanid. Navíc podle vyjádření tehdejšího ministra je těžba zlata v rozporu se surovinovou politikou státu, který chce ponechat suroviny v zásobě pro další využití.

Společnost Altenberg usiluje prozatím o svolení k průzkumu. Marie Dubanová

Jako úplně první krok bych doporučil prostudovat toto: Co Wikipedie není. --Jowe 3. 1. 2010, 17:41 (UTC)

Dobrý večer, pracuji na knize sestavené z článků Wikipedie. Potřebuji: 1) uložit (na vašem serveru) rozpracovanou knihu tak, aby následující soubor stran (např. z dalšího dne) s knihou (s prvním souborem stran) splynul a tyto soubory netvořily dva samostatné celky 2) potřebuji se uloženými stránkami dále pracovat (krátit text, doplňovat text, etc - (pouze pro osobní účely) Jak postupovat? Děkuji Agadez1


Jak na více revertů?

Existuje prosím nějaký způsob, jak bych mohl zrušit dvě editace jdoucí hned po sobě? Umím zrušit jen tu poslední, ale to občas nestačí. V nápovědě se mi to nedaří najít.-- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Timy (diskusepříspěvky)

Půjdeš do historie článku, klikneš na datum a čas poslední verze, která je v pořádku, zobrazí se ti stará verze článku => editovat => bude tam varování, že edituješ zastaralou verzi stránky a že veškeré pozdější změny budou ztraceny, to ignoruj a beze změn ulož. Jinak to nejde. --Harold 5. 1. 2010, 20:25 (UTC)
Anebo se staň správcem, kde můžeš využít tzv. správcovský revert, tj. zrušit jedním kliknutím všechny editace v řadě od konkrétního uživatele. :) --Kacir 5. 1. 2010, 20:30 (UTC)
Ok, díky oběma :-). --Timy 5. 1. 2010, 20:42 (UTC)

Pomoc pro nováčka

Wikipedista:Jurajda přepisuje v podstatě doslovně (viz jeho diskusní stránka) některé pasáže ze skript, jichž je autorem. Napsal tak už asi 2 články, ale zřejmě bude pokračovat. Můžete někdo (nejlépe na jeho diskuzní stránce, kde s ním diskutuji) poradit, jak dát na vědomí, že se nejedná o copyvio - vím ,že to jde povolením jednotlivých stránek přes OTRS, ale nešlo by to nějak najednou - po kupě? --Vojtech.dostal 14. 1. 2010, 16:04 (UTC)

přes Wikipedie:povolené zdroje?--H11 15. 1. 2010, 05:11 (UTC)
Díky. Udaný wikipedista snad poslal nějaký mail do OTRS, s trochou štěstí se toho v OTRS někdo chopí. --Vojtech.dostal 17. 1. 2010, 19:29 (UTC)


Účet na Commons

Můj cs. login je na Commons již obsazený - musím si tedy pro upload na Commons vytvořit na Commons login úplně nový? Lze tento nový účet na Commons sjednotit s mým původním (českým) účtem, abych nevystupoval na Commons pod jiným loginem než na cs. Díky. --Martin T. 18. 1. 2010, 14:04 (UTC)

Jelikož uživatel commons:User:Martint nemá ani jednu editaci, můžete zkusit požádat o uzurpaci tohoto uživatelského jména. Následujte pokyny na commons:Commons:Changing username#Procedure. --Mormegil 18. 1. 2010, 19:43 (UTC)

Neodkazuje se mi podpis! To je konec!

Mám hrozně nemedvědí (slovo neexistuje) problém. :(( Když se chci v diskusi podepsat, napíšu prostě dvě pomlčky a tři (jsem blázen! Myslím tím čtyři) vlnovky, že ano? Dělám to tak vždycky, ale na rozdíl od druhých uživatelů se mi, a teď se držte, síla toho zla vás možná omráčí - nezobrazuje uživatelské jméno jako odkaz! Hrůza! Už to zašlo tak daleko, že jsem začal ostatním uživatelům notoricky závidět, že oni na diskusních stránkách odkaz mají. Moje utrpení sotva zná hranic. Prosím o pomoc, případně vysvětlení důvodu této chyby, možná bych mohl nějak pomoc ji příště předejít, takový horor ostatním opravdu nepřeji. Hlavně doufám, že mi nějaká vyšší wikipedistická síla tuto funkci naschvál neznemožnila, protože jsem byl shledán méněcenným. :-( Podívejte se sami! Je to strašné: --Mashaunix 18. 1. 2010, 19:35 (UTC)

  1. Jsou to čtyři vlnovky (je na to ikonka v nástrojové liště), ale to jste se asi jen přepsal.
  2. Jděte do svého nastavení a ujistěte se, že nemáte zaškrtnutu volbu
    Používat v podpisu wikitext (bez automatického odkazu)
    Nepoužívejte obrázky, externí odkazy a šablony.
--Mormegil 18. 1. 2010, 19:38 (UTC)
Co se týče čtyř vlnovek, trefil jste do černého - spletl jsem se, pravděpodobně kvůli silnému rozrušení z toho, až se někomu svěřím s tímto utrpením - rozřešením jsem se nemohl dočkat. Pojďme vyzkoušet, zda-li je vaše rada moudrá a přínosná, a zbavil-li jste mě tohoto bolest přinášejícího zla; čtyři vlnovky (!): --Mashaunix 18. 1. 2010, 21:31 (UTC)
Ano! Jsem vám zadlužen hodnotou téměř životní; jste můj spasitel! Děkuji vám, mám-li se vyjádřit a omluvit se za svou hloupost, kterou jsem sám sobě uškodil, nenapadlo mě nahlédnout do nastavení, neboť jsem to u žádné jiné osoby nikdy nezachytil; myslel jsem, že jde o chybu., nebo o zlý záměr. Vinil jsem zbytečně jak jakousi vyšší sílu, tak ostatní uživatelky a uživatele z toho, že se mi vysmívají tím, že všichni do posledního vlastní tyto podpisy. Nešlo o žádné tajemné spiknutí, jen o mojí hloupost. Děkuji vám tedy opět, a ještě jednou si užiji tu nově získanou vášeň: --Mashaunix 18. 1. 2010, 21:37 (UTC) (to je slast; Mashaunix 18. 1. 2010, 21:37 (UTC))

Dobrý den, zjistila jsem, že článek Dobroutov je prakticky celý opsán z publikace Prchal, Jan:Mikroregion Polensko, jedná se především o editace účtu 147.32.120.71. Nevím, jak mám smazat jen to, co napsal či spíš opsal on a to ostatní tam nechat. Předem děkuji.--Schuminka janička 1. 2. 2010, 17:30 (UTC)

Věra Šimková

Vážení, před pěti lety jsem pro okresní noviny Frýdecko-Místecko vytvořil článek k sedmdesátinám paní Věry Šimkové. Tento článek jsem chtěl použít k vytvoření stránky o této vzácné ženě, která se bohužel svých 75 narozenin již nedožila. Bylo mi však sděleno, že používám materiál radia Proglas! Toto radio však onen článek zcela bez mého souhlasu použilo! S úctou Rudolf Vlček, Malý Koloredov 563, 738 01 Frýdek-Místek, rudolf.vlcek@seznam.cz

Pokud jste držitelem autorských práv k tomu textu, zašlete prosím potvrzení do Wikipedie:OTRS – ve zmiňovaném článku je i podrobný návod. --Tlusťa 2. 2. 2010, 18:47 (UTC)

Problém s obrázky z commons

Zdravím, chtěl jsem se zeptat jak je to s těmito obrázky http://commons.wikimedia.org/wiki/Norman_Rockwell , jestli se dají nějak vložit do českého článku nebo spadají pod nějakou linceci, kterou ČR nepodporuje. Na pískovišti sem je zkoušel vložit do článku, obrázek se však neobjevil a proto se chci zeptat zda je možnost nějak je vložit do českého článku. Děkuji -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Draffix (diskusepříspěvky)

Pokud jsou na Commons, pak by licenčně neměl být problém, vkládání syntaxí např. [[Soubor:Rockwell-Norman-LOC.jpg|thumb|Popisek obrázku]], více informací na Nápověda:Obrázky. --Milda 3. 2. 2010, 15:48 (UTC)

Rady pro začátečníky

zajímalo by mě jak k novému článku vložit obrázek a jak vložit ty modře označené texty jako v jiných článcích a jak napsat elektrotechnický vzorec?? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Honza19hk (diskuse)

V podobných situacích používám osvědčený recept podívat se, jak je to uděláno tam, kde to vypadá ve výsledku dobře. Vyzkoušejte si to nejlépe v režimu náhledu, tj. bez ukládání. Základní nápovědu k wikisyntaxi najdete na Nápověda:Jak editovat stránku#Odkazy a obrázky. U obrázků je nutné, aby již byly načteny na projekt Wikimedia Commons, což je společné úložiště multimediálních souborů pro všechny jazykové verze Wikipedie (pokud jste začátečník, tak pozor na to, že většina obrázků nalezených jinde na internetu zřejmě nebude na Wikipedii použitelná kvůli autorským právům), více najdete na Nápověda:Obrázky. Ohledně elektrotechnického vzorce nevím, co přesně si mám představit, takže tady bude nejlepší postupovat podle toho, co jsem poradil v první větě – zkuste najít jiný článek, kde vzorec podle vašich představ už je. --Milda 4. 2. 2010, 00:01 (UTC)
Vzorce:Nápověda:Matematické vzorce--H11 4. 2. 2010, 00:39 (UTC)

Přejmenování obrázku

Při načítání na Commons jsem zapomněl obrázek přejmenovat. [31]. Neví někdo, co s tím dělat? Děkuji Draceane 6. 2. 2010, 14:02 (UTC).

Pravděpodobně nejjednodušší je nahrát ho znova pod jiným jménem a pak tento označit šablonou {{Bad name|Jméno druhého}}. — Jagro 6. 2. 2010, 14:33 (UTC)
Lze i požádat o přesun (viz commons:Commons:File renaming --pan BMP 6. 2. 2010, 14:40 (UTC)

Hledám šablonu

Dobrý den, chci se zeptat jestli exituje na české wikipedii nějaká šablona, která by vytvořila hide? Mám na mysli něco jak má anglická wiki {hidden begin} a {hidden end}, to znamená že když kliknete na odkaz (např. odkrýt) tak vám vyjede nabídka, která byla "skrytá". Děkuji Draffix 13. 2. 2010, 10:41 (UTC)

Vizte níže

{{Collapse top|Vizte níže}} Podle Wikipedie:Diskuse o smazání/Šablona:Collapse top by se ale neměla používat v článcích. {{Collapse bottom}}

--che 13. 2. 2010, 11:37 (UTC)

Ano já vím, to je na uživatelskou stránku. Děkuji moc zy výpomoc Draffix 13. 2. 2010, 13:44 (UTC)

Přejmenovat stránku

Prosím přejmenovat stránku: Portál:Entomologie/Odkazy na internet na Portál:Entomologie/Novinky. Díky--Zákupák 13. 2. 2010, 13:31 (UTC)

STránku jsem přejmenoval, redirekt nevytvořil. Jen technická poznáka, stránku může přesunout i nesprávce ("přesunout" v záhlaví lišty) a původní stránku pak označit šablonou "Smazat". Někdy to však skutečně nelze, pak je nejlepší obrátit se na Nástěnku správců. Zdraví --Kacir 13. 2. 2010, 13:40 (UTC)

Nadpisy vedle sebe

Dobrý den, mám ještě jednu otázku. Na mém profilu mám dole Články, na které se chystám a potřebuji vedle toho udělat "další" sloupky, ale nechci tabulku. Už na tom dělám půl dne a pokaždé mi to udělá odstavec pod tím místo vedle toho. Nevíte někdo jak na to? Draffix 13. 2. 2010, 13:57 (UTC)

Mrkněte na Wikipedista:Jagro/UžitečnéJagro 13. 2. 2010, 14:22 (UTC)
Skvělý, to je přesně to, co jsem potřeboval. Tísíceré díky Draffix 13. 2. 2010, 15:37 (UTC)

Obrázky vedle sebe

Dobrý den, mám opět prosbu. Nikde jsem v nápovědě ani u nás ani v anglické wikipedii nenašel způsob, jak vložit dva obrázky ihned vedle sebe. Nebyl by to problém kdybych je chtěl dát nad nebo pod článek, já je však potřebuji zarovnat doprava tak, aby kolem nich resp. kolem toho "vlevo", obtékal text. Nevíte někdo jak na to? Zkoušel jsem mnoho způsobů, hodilo mě to však pokaždé pod sebe místo vedle sebe. Děkuji Draffix 15. 2. 2010, 13:12 (UTC)

Co třeba takto? Jan.Kamenicek 15. 2. 2010, 13:21 (UTC)
Skvělý, a je nějaká možnost mít ty obrázky ještě blíže k sobě? Ne že by to tak nestačilo, ale čím blíže k sobě tím lépe. Děkuji Draffix 15. 2. 2010, 15:39 (UTC)
Není to košér a do článků to zajisté nepatří, ale takhle. — Jagro 15. 2. 2010, 16:01 (UTC)
Nevím proč, ale nějak mi to nefunguje, ale jakože zas tak velký problém to není. Jinak se můžeš podívat tady a pochopíš proč by to bylo mnohem lepší. Každopádně díky za snahu. Draffix 15. 2. 2010, 17:17 (UTC)

Portál Film

Dobrý den, mám opět dotaz. Chci se zeptat, zda mohu vkládat šablonu {{Portál Film}} i k filmům, které jsem sám nevytvořil, resp. vkládat je ke každému filmu na který na wikipedii narazím. A také se chci zeptat jestli ji mohu vkládat i k hercům, jelikož žádný samostatný portál herci neexistuje a spadá tak pod filmový portál. Opět děkuji Draffix 18. 2. 2010, 07:58 (UTC)

NA první dotaz - ano. Na druhý - prosím, ne. Každý herec i každý film je zařazen v kategorii, která klidně může odkazovat na protál. JAn 18. 2. 2010, 08:03 (UTC)
Taky si myslím, že každý film a herec šablonu portálu mít nemusí. Je to zbytečné.--Ladin 18. 2. 2010, 12:31 (UTC)

Wikilink na jiný projekt

Dobrý den, dá se odkázat wikilinkem na sesterský projekt wikipedie? Mám na mysli wikisource. Našel jsem v jednom článku odkaz napsaný jako [[wikisource:odkaz]], ale ten vede na anglickou verzi. Dá se nějak upravit, aby vedl na české wikizdroje?--Slfi 18. 2. 2010, 20:03 (UTC)

[[s:odkaz]] vede na stejnou jazykovou verzi Wikisource, jako je jazyková verze Wikipedie (např. s:Havran), z které se odkazuje; [[s:xx:odkaz]] na jazykovou verzi s kódem jazyka xx (např. s:en:The Raven). Obdobně q:, b:, n:, wikt:, v: pro Wikicitáty, Wikiknihy, Wikinews, Wikislovník, Wikiverzitu apod. Ještě se dá odkazovat pomocí {{Wikizdroje|odkaz}} nebo {{Sisterlinks|s=odkaz}}. --Milda 19. 2. 2010, 00:32 (UTC)
Díky. Nebylo by vhodné doplnit to někam do nápovědy?--Slfi 19. 2. 2010, 12:38 (UTC)

Smyčka šablon

Dobrý den, nějakým záhadným způsobem se mi podařilo vyvolat smyčku šablon v Šablona:Most v Paříži. Zkoušel jsem to editovat, ale nic co by to vyvolávalo jsem neuviděl. Děkuji --kuvaly|d|p| 19. 2. 2010, 12:48 (UTC)

Opravil jsem to, to co mi mezitím JanD smazal, jsem zas obnovil. --Tlusťa 19. 2. 2010, 13:08 (UTC)
Děkuji--kuvaly|d|p| 19. 2. 2010, 13:13 (UTC)

hrabos polni

chci se zeptat proc tam neni v jinych jazycich mongolsko

Protože jej nikdo mongolsky doposud nenapsal. MiroslavJosef

Odkaz na kategorii

Dobrý den, chci se zeptat jak lze napsat odkaz na kategorii, avšak ne tímto způsobem wikipedie nýbrž tímto wikipedie. Děkuji --Draffix 25. 2. 2010, 14:29 (UTC)

Takto [[:Kategorie:Roky ve filmu]] Jirka O. 25. 2. 2010, 14:34 (UTC)
A jo, mě nenapadlo tam dát tu dvojtečku na začátek odkazu. Díky moc --Draffix 25. 2. 2010, 15:11 (UTC)

Jak se z Wikipedie tisknou stránky ?

Potřebuji radu nevím jak se tiskne z Wikipedie.Prosím,poraďte.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Terinqa (diskuse)

Odkazem tisk v levém sloupci u každého článku (příklad). — Jagro 2. 3. 2010, 15:03 (UTC)

Kolyma (silnice)

Prosím o pomoc ve věci (nezávislé zdroje)
Wikipedista jménem Tlusťa
napsal Vámi vkládaná sebe propagace je pravděpodobně encyklopedicky nevýznamná, proto jsem ji odstranil. O expedici nereferují žádné nezávislé zdroje, jen vlastní web, což je nedostatečné. Pokud nějaké nezávislé zdroje máte, doplňte je tam. --Tlusťa 3. 3. 2010, 09:53 (UTC)
Smazal informaci o jménech českých dobrodruhů, kteří projeli Road of Bones Kolyma (silnice). Jako důvod uvedl, nedostatečný zdroj. Nevím co proti tomu mohu dělat. Tu to cestu jsem sice podnikla já (autorka), ale jedná se o holý fakt. Také bych si mohla založit anonymní účet a stránku, která byla původně nazvaná Road of Bones napsat anonymně. To by se "snad" už nejednalo o sebe propagování..
Referují o nás stránky [32] Které spravuje Bolot Bochkarev, Jakutský novinář, který o naší cestě napsal několik reportů, sice jsou v angličtině ale to referenční stránky o McGregorovi také. Děkuji za váš názor

Editační konflikt

Jak mám přesunout nově upravenou verzi článku do té starší verze?Je to Seznam válek ve Star Wars. Ps:Mohl by mi tam někdo zkušenější vložit nějaký patřičný obrázek?Mně se to zatím moc nedaří.Díky --Nienna Calwen 7. 3. 2010, 17:38 (UTC)

Oprava nesprávných údajů

Dobrý den, jakým způsobem se má postupovat v případě, že v článku o žijící osobě jsou užity nepodložené a spekulativní údaje, přičemž dotčená osoba si takové vpisky přeje odstranit a zároveň není autorem článku?

Předem děkuji.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 90.179.191.44 (diskuse)

Buďte konkrétní, například napište do diskuse u článku, co by se podle Vás mělo odstranit. Ale autoři i subjekt článku k němu mají stejná editační oprávnění jako Vy, takže to klidně můžete odstranit i Vy sám. Ovšem pokud se jedná o Martina Bartáka, kde někdo s Vaší IP adresou včera odstraňoval informace, tak upozorňuji, že ty jsou dobře podložené novinovými články, do Wikipedie patří, a trvající snahy o jejich bezdůvodné odstraňování pravděpodobně povedou k blokování.--Tchoř 9. 3. 2010, 19:41 (UTC)

Děkuji za promptní odpověď. Máte pravdu, odstranil jsem včera tyto "informace", protože jsem fanouškem MUDr. Bartáka a jeho snah o zlepšení postavení a vnímání Armády ČR a ne všechny zprávy v tisku se mi zdají věrohodný zdroj. Dále jsem úřad vedený MUDr. Bartákem dnes upozornil na publikaci těchto informací na Wikipedii. Díky také za upozornění na možnou blokaci, já osobně již nic odstraňovat nebudu, tedy pokud nenajdu nástroj, jak to učinit bez rozběsnění Vašich kolegů správců, kteří jsou možná orientováni na jinou část politického spektra a mé změny stejně zrevertovali. Nicméně politické přesvědčení je nepochybně každého věc a není to moje starost. Mohl byste mi poradit, kde naleznu etický kodex, kterým se Wikipedie řídí při zveřejňování informací, a jak postupovat, pokud například s Vaším názorem na korektnost a oprávněnost publikovaných informací jako uživatel Wikipedie nesouhlasím, tedy kdo je další instancí "rozhodčího"? Tuším, že na toto téma si s Vámi a Vašimi kolegy ještě nějaký ten řádek napíši, tak jsem si vytvořil uživatelský účet.

Jinak děkuji všem uživatelům a správcům české Wikipedie za dobrou práci. Stardust

Dobrý den, kritika opatřená věrohodnými zdroji do článků patří, a to právě z toho důvodu, že Wikipedie nestraní žádné skupině editorů a je výlučně apolitická. Etický kodex Wikipedie je z hlediska komunikace mezi wikipedisty zde a tady jsou Základní pilíře. Zdraví a další editace přeje --Kacir 9. 3. 2010, 20:24 (UTC)
Dobrý den, znovu díky, vše pečlivě nastuduji. Pokud patří na Wikipedii kritika ověřená věrohodnými zdroji - viz Vaše poznámka výše, pak je jistě možné odkazovat i na pozitivní články, jsou-li ověřené věrohodnými zdroji, že?

Stardust

Dodám, že nespokojenost s neutralitou článku lze primárně vyjádřit v příslušné diskuzi článku a vložením šablony {{NPOV}} do úvodu článku, které musí být náležitě odůvodněné (v jakých bodech je článek zaujatý a proč jsou dané zdroje nevěrohodné). Samozřejmě i na pozitivní reference je možné odkazovat, jen text nesmí vyznít jako propagační článek. --Kacir 9. 3. 2010, 20:47 (UTC)
Děkuji. Stardust

TOC limit

Zdravím, chci se zeptat, zda-li na české wikipedii existuje nějaká obdoba tohodle {{TOC limit}}. Na anglické verzi to funguje, viz zde. Moc by mi to pomohlo, děkuji --Draffix 18. 3. 2010, 19:26 (UTC)

Pokud se nemýlím, tak neexistuje, navíc nejde jen o jednu šablonu, ale i o definici stylů skrývajících nižší úrovně obsahu v globálních stylových předpisech, což už je zásah ovlivňující všechny uživatele a jeho provedení vyžaduje práva správce. Pokud jste přesvědčen o vhodnosti této metody, zkuste přesvědčit ostatní nejlépe u vhodného diskusního stolu Pod lípou. --Milda 18. 3. 2010, 20:04 (UTC)


FOTO do článku Umělecké zámečnictví

Wkipedista kajan112-Prosím někoho, kdo má tu možnost, aby na hřbitově vyfotografoval nějaký hrob s ocelovým plůtkem.Hrob z doby cca 1880-1920.Plůtek by byl ukázkou práce uměleckého zámečníka.Toto foto by pak vložil do článku.Toto je zcela nad moje možnosti.(Plůtek byl z hutnických polotovarů, jedna tyč je přesně jak druhá, ozdoby-špice-jsou také polotovar,jedna přesně jak druhá).Vše bylo snýtované.--Kajan112 19. 3. 2010, 11:03 (UTC)

a co třeba toto File:Budec CZ Amerling grave145.jpg, není to to co hledáte ?? Jedudědek 19. 3. 2010, 11:51 (UTC)
i když, když na to koukám ve velkém, tak asi ne, není tam jedinej nejt ;-) Podívám se jestli něco nemám Jedudědek 19. 3. 2010, 11:53 (UTC)
Wikipedista kajan112-Ten Amerlingův hrob, to je přesně ono!Umíte-li ho dát do článku,bylo by to skvělé.Tady byla při sestavování trochu jiná technologie-do příčné pásoviny byly udělány čtyřhranné díry, do nich naraženy kolmé čtyřhranné válcované tyče a z boků to bylo dotaženo.Důležitá je datace- v té době byly tyto výrobky v módě.Do spodní pásoviny se obvykle udělaly kruhové otvory, na konci čtyřhranné tyče se vypiloval kulatý výstupek, nasadilo se to a přečnívající konec se roznýtoval.Možností 100+1.Díky za pomoc!

Vymazání omylem

Chtěla jsem doplnit zákonodárnou občanskou iniciativu do odkazu o Přímé demokracii a obávám se, že jsem ji naopak celou kompletně smazala. Nevím jak je to dost dobře možné.

Jde to prosím nějak vrátit na starou verzi. Omlouvám se autorům.

Milus

Už jsem to opravil.--Tchoř 24. 3. 2010, 15:17 (UTC)

Velikost obrázku

Zdravím, mohl by mi někdo poradit, jak velký by měl být obrázek, který nahrávám na commons. Hledala jsem a nikde nenašla (česky). Dřív jsem to neřešila, ale teď se chystám nahrát nějaké další obrázky a už minule se mi zdálo, že nahrávat obrázky o velikosti 4MB je zbytečné, proto jsem je zmenšila. Nebyla to chyba? Nebo je to jedno jak velké jsou, to asi ne? --Bosquete 25. 3. 2010, 19:26 (UTC)

Teoreticky si imho myslím, že je jedno jak velký je obrázek, ale přece jen nějaké to omezení by to mělo mít. Tím mám na mysli, že třeba obrázek o velikosti např. 800x600 už považuji za zbytečně "přerostlý", ačkoliv i s tímto rozměrem sem se už na commons setkal. Z vlastní zkušenosti vím, že mnoho obrázků se do článku stejně vkládá jako thumb, takže ta velikost není tak důležitá a chyba to není, pokud to není menší např. jak 200px (šířka či výška). Snad k tomu vyjádří lépe nějaký správce. --Draffix 25. 3. 2010, 20:16 (UTC)
To není pravda, obecně platí, že čím větší, tím lepší. Protože snížení kvality a rozlišení obrázku snižuje jeho použitelnost. Např. z něj nebude možno udělat například plakát. Server dokáže generovat menší náhledy, takže pro uživatele to není problém. Viz info v ájině na commons:Commons:First_steps/Quality_and_description#Images. — Jagro 25. 3. 2010, 20:24 (UTC)
Napsal sem jen svůj názor a chtěl jsem pouze pomoct :-) --Draffix 25. 3. 2010, 22:13 (UTC)
Hmm, ale thumb je jen funkce náhledu, samozřejmě nelze do článku vkládat 4Mpixelovou fotku natvrdo v původním rozlišení. Náhled tvoří jakousi ilustraci a pokud čtenáře ta fotka (obrázek) více zajímá, chce vidět podrobnosti apod., rozklikne si ho do původního rozlišení. Navíc Wikipedie je pod svobodnou licencí, takže ji můžou přejímat a využívat (i komerčně) také další subjekty a s 200px fotkou bys u nich určitě neuspěl. --Harold 25. 3. 2010, 21:22 (UTC)
Pro vkládání do článku není původní velikost fotky důležitá, tedy pokud není mrňavá, protože náhled ji zmenší. Dívám se na to ale z hlediska, že obrázky musí být někde uloženy. Když jsem tak prohlížela jiné fotky na commons, tak mají okolo mega a půl, na větší jsem narazila jen vyjímečně. Proto mě napadlo, zda neexistuje nějaké doporučení. Takže obecné čím větší tím lepší, mi moc nepomůže, páč to bych byla zase na začátku. Navíc velké obrázky se při rozkliknutí mohou déle načítat. --Bosquete 26. 3. 2010, 19:00 (UTC)
V tom doporučení na commons se uvádí jako horní hranice pro obrázky 100 MB a 12,5 Mpixelů. Takže v tomto rozmezí se můžeš pohybovat. Z toho plyne, že asi nemá smysl zmenšovat 4Mpixelové fotky. --Ladin 26. 3. 2010, 19:55 (UTC)
Super, díky:)--Bosquete 26. 3. 2010, 21:18 (UTC)
Po kliknutí na náhled se obrázek ještě nenačítá v obří velikosti, ale zobrazuje se jeho popisná stránka, kde je zmenšen na rozměry cca 600–800 px. Pod touto střední velikostí je zároveň informace o tom, jak velký v pixlech i kilo- či megabajtech je původní obrázek, takže kdo je všímavý, může se sám rozhodnout, zda jej bude v nejvyšším dostupném rozlišení stahovat. --Milda 26. 3. 2010, 22:14 (UTC)
Ony se totiž ty náhledy generují dynamicky vizte stejný obrázek 1px, 50px, 300px, 1000px vs. plná velikost. — Jagro 26. 3. 2010, 22:53 (UTC)
Jj, dík za vysvětlení:)--Bosquete 27. 3. 2010, 09:02 (UTC)

Kde je článek?

Dnes, 10.4., jsem založil jsem nový článek o sochaři Ludvíku Herzlovi (narozen 1877),špatně jsem to uložil nebo se zobrazí až za nějaký čas? Petr Vlček

Založil jste jej na své uživatelské stránce. Již jsem je přesunul na správné místo JAn 10. 4. 2010, 18:49 (UTC)

Zdravím všechny uživatele této zajímavé a velice obsáhlé encyklopedie. Se zájmem si vždy přečtu různé informace a pokud potřebuji získat nějaké info, tak se tu vždy obejdu. Měla bych jeden velice zajímavý dotaz ohledně "Máku setého". Jak jsem z tabulky zjistila, tak Česká republika je na prvním místě v pěstování "Máku setého". Pro neznalé to vyznívá, že naše republika je největší výrobce opia a narkomany se to tu jen hemží. Na české stránce je sice nějaké info, ale co mne zarazilo, je info na americké Wikipedii. Doporučuji si přečíst info a každý američam nabude dojmu, že i po těch makových buchtach je každy labužník u nás pěkně "sjetý". Ráda se nechám poučit znalým věci...a proto se ptám: pokud pozřím na svačinu makové buchty....objevi se v mé moči nějaký náznak, že jsem narkoman?? Možná si řeknete, že můj dotaz je zcestný, ale mám k tomu vážný důvod a ráda bych konečně věděla pravdu a hlavně zjistila, na jakém vědeckém podkladu je info o umletém máku setém a zhotovené nádivce z něho v anglickém jazyce, pravdivé. Já jen, aby si ve světě to naše prvenství díky infu na Wikipedii nějak jinak nevykládali a jedná se mi také o pravdivé informace o České republice. Předem děkuji a už se těším na odpověď.Natali54 11. 4. 2010, 18:53 (UTC)

Nevím, na jakou pasáž anglické wiki teď narážíte, můžete prosím citovat? Nejlépe asi na diskusní stránce článku mák setý. --Jvs 14. 4. 2010, 10:07 (UTC)

Vytváření infoboxů

Zdravím,

rád bych vytvořil nový infobox, a to "Infobox Filosof" podle vzoru tohoto anglického. Rád bych se optal, zda je to možné a jak na to. Za odpověď předem díky.--Mashaunix (slovačiny) 23. 4. 2010, 16:30 (UTC)

Ano, viz Nápověda:Šablony --Zdenekk2 28. 4. 2010, 18:26 (UTC)
Dík za odkaz, až budu mít čas, něco s tím infoboxem udělám. --Mashaunix (slovačiny) 2. 5. 2010, 15:29 (UTC)

Seznamy

Dobrý den!

Zajímalo by mě, zda jde vytvořit seznam, který je číslovaný podobně jako v odborné literatuře:

1.1

1.1.1

1.1.2

1.2

apod.

Hodilo by se nám to do naší lokální verze Wikipedie.

Děkuji za odpověď.

Číslování vnořených seznamů se dělá pomocí opakovaných znaků #, např:
  1. A
    1. Aa
    2. Ab
  2. B
zde se ale implicitně neopakuje číslování nadřazené sekce. To je ale záležitost přímo HTML/CSS, nikoli konkrétně MediaWiki – MediaWiki nečísluje ty seznamy samo, pouze generuje OL/LI HTML tagy, jejich číslování generuje až prohlížeč. Pokud tedy chcete zobrazovat toto „vědecké“ číslování, musíte si nadefinovat potřebné CSS styly. --Mormegil 30. 4. 2010, 09:37 (UTC)
--Mormegil 30. 4. 2010, 09:37 (UTC)

Obrázek Karosy B 952E v Tuchoměřicích v článku Středočeská integrovaná doprava

Dobrý den,potřeboval bych poradit.Jde mi o obrázek Karosy B 952E v Tuchoměřicích v článku Středočeská integrovaná doprava.Tento obrázek se hodí k mému článku ČSAD MHD Kladno,ale nevím jak jej do něj umístit.Moc děkuju za jakoukoliv radu,budu strašně vděčný když mi poradíte.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Marek kubík (diskusepříspěvky)

Dobrý den, nejprve na obrázek, který chcete, kliknete a otevře se vám stránka obrázku - tím zjistíte jméno souboru (Tuchoměřice, autobus SID.jpg) a pak do článku vložíte
[[Soubor:Tuchoměřice, autobus SID.jpg|thumb|Popis obrázku]]
. Thumb je parametr, který obrázek zmenší. Více na Nápověda:Obrázky. Mnoho úspěšných editací přeje --Slfi 6. 5. 2010, 12:44 (UTC)
Díky za článek. Stačí zkopírovat ze zdrojového kódu SID obrázek a vložit jej do jiného článku: takhle. Jinak viz Nápověda:Obrázky. --Harold 6. 5. 2010, 12:45 (UTC)

Španělská výslovnost

Ahoj, najde se tu někdo znalý španělštiny a IPA? Pokud ano, mohl by prosím do článku Lamborghini Murciélago doplnit výslovnost slova "Murciélago"? Článek je v příšerném stavu, až budu mít čas, tak ho začnu vylepšovat, ale se španělštinou ani s IPA si neporadím. Díky--Slfi 11. 5. 2010, 21:21 (UTC)

Já mám pocit, že to je italsky, ne španělsky. Jirka O. 11. 5. 2010, 21:24 (UTC)
Tak je to opravdu španělsky a znamená to netopýr :-) Výslovnost doplněna. Jirka O. 11. 5. 2010, 21:32 (UTC)
Díky. Jinak auto není pojmenované přímo netopýr, ale "Murciélago" je jméno býka, který v roce 1879 přežil v aréně 28 zásahů mečem.--Slfi 12. 5. 2010, 10:06 (UTC)

Číslo revize

Zdravím, nemohl by prosím někdo doplnit číslo revize ke článkům Papa Roach a Deftones, já toho totiž nejsem schopen :). Také by se mi hodilo, kdyby tu někdo napsal jak je to s tou revizí. Předem děkuji. --Traján 12. 5. 2010, 08:41 (UTC)

Taky zdravím. Číslo revize získáte tak, že si v historii původního článku vyberete verzi článku, ze které jste překládal. V článku Papa Roach jste začal překládat někdy 22. 3. (podle historie vašeho pískoviště), proto v historii anglického článku najdete příslušné datum a čas a kliknete na něj. Otevře se vám stará podoba článku, ze které jste překládal. V adresním řádku prohlížeče budete mít na konci adresy title=Papa_Roach&oldid=351361906 - kde číslo za oldid= je hledané číslo revize, které doplníte do šablony překlad za název článku, takže bude vypadat takto: {{překlad|en|Papa Roach|351361906}}. Tento složitější postup nebudete potřebovat, když na to budete myslet už na začátku překládání - to si můžete číslo revize zjistit přes tlačítko "trvalý odkaz" (permanent link v části toolbox) - opět bude v adresním řádku za oldid= . Číslo revize je důležité kvůli dodržení licence. Do těchto dvou článků jsem ho již doplnil. S pozdravem --Slfi 12. 5. 2010, 10:06 (UTC)
Jen dodávám, že u anglické wikipedii se trvalý odkaz jmenuje "Cite this page", jen pro upřesnění. --Draffix 12. 5. 2010, 10:57 (UTC)
Ne, nejmenuje. Opravdu se jmenuje "Permanent link"!!! --Sevela.p 12. 5. 2010, 11:41 (UTC)
Pak asi jen používám jiný způsob :-) --Draffix 12. 5. 2010, 12:34 (UTC)

Fair use

můžu na českou wikipedii nahrát tento obrázek? http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cncra2-win-cover.jpg Marek995 13. 5. 2010, 18:26 (UTC)

Ne. Fair use Česká Wikipedie nepodporuje. --Tchoř 13. 5. 2010, 18:30 (UTC)

Offline Wikipedie na mobilním telefonu?

Lze nějak nahrát wikipedii (českou, případně i anglickou) na mobilní telefon (podporující J2ME) tak aby tam fungovala i bez připojení na internet? Tedy že by celá wikipedie byla na paměťové kartě, klidně i bez obrázků. Klasický přístup, kdy použiju v mobilu integrovaný browser je bohužel nepoužitelný v zahraničí, neboť data jsou v roamingu velmi drahá. --Křžut 17. 5. 2010, 04:05 (UTC)

Tohle by měla splňovat http://static.wikipedia.org/, ale je dost neaktuální (z června 2008). --Milda 17. 5. 2010, 05:50 (UTC)

Regarding using a bot to fix bad links

I'm sorry, I don't speak any Czech at all so I'll use English... I've noticed a huge amount of bad links: [33] which could be fixed with {{Kinobox osoba}}. If I used a bot (only on the main pages! not on discussion or anything) to fix these, would this violate community protocol? Magog the Ogre 22. 5. 2010, 11:46 (UTC)

Archív diskuze

Mohu se zeptat, jak udělám archív v mé diskuzi? Stačí, když přesunu stránku diskuze na stránku diskuze/archív? Děkuji všem za odpovědi. S pozdravem --K123456 30. 5. 2010, 09:47 (UTC)

Ahoj, záleží, jestli si chceš zachovat historii či nikoliv. Buď si přesuň diskusní stránku na nový název (třeba Diskuse s wikipedistou:K123456/Archiv01 a nebo se to dá udělat ctrl+c a v, když si chceš nechat historii v té jediné diskusi. Všechno prostě překopíruješ na novou stránku a hotovo a na tu starou pak dáš jen prolink, že máš archiv, aby to bylo dohledatelné. S pozdravem --Chmee2 30. 5. 2010, 09:49 (UTC)

Commons

Mohl by mi prosím někdo poradit s tímhle Martïn Havelka na commons? Mám tam prý dodat nějakou licenci, ale já se v nich vůbec nevyznám. Omlouvám se za můj dotaz, ale jsem na commons začátečník, takže se na mě nezlobte. DĚKUJI VŠEM. Zdraví--K123456 31. 5. 2010, 04:32 (UTC)

Jste autorem té fotografie? Nebo jste s autorem jednal? Nebo máte nějakou jinou informaci o tom, za jakých podmínek autor dovoluje použití té fotografie? --Mormegil 31. 5. 2010, 10:44 (UTC)
Ahoj, vidím že zdroj je fdb.cz takže už dál už není třeba radit. Na commons se mohou nahrávat pouze obrázky, jež jsou pod licencí Volná díla (se souhlasem autora) nebo Svobodné licence s uvedením autora a jeho souhlasem. Cituji fdb: "Copyright © 2003-2010, Filmová databáze s.r.o. (FDb.cz). Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor. Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno." tedy k obrázku nevlastníte žádná práva, pokud Vám to nedovolil samotný autor fotky. Snad jsem to aspoň trochu objasnil. --Draffix 31. 5. 2010, 10:49 (UTC)

Bilance - význam

Dobrý den Heslo (pojem) "BILANCE" se používá v mnoha odvětvích a oborech. Po jeho zadání ve WIKIPEDII však mám pocit že výčet možností jeho použití je zúžen jen na několik málo zejména ekonomických souvislosti. Mám dojem že chybí popis obecného významu pojmu BILANCE který by jako společný jmenovatel platil pro všechny souvislosti jeho použití. např.bilance ve vodním hspodářství, bilance v chemii, bilance v botanice, bilance zdrojů a potřeb, bilance= Rozvaha (účetní), platební bilance , bilance Fondu atp.... Možná se mýlím / resp. neumím využít možnosti Wikipedie, ale nepodařilo se mi to nalézt.

Dobrý den, to je proto, že Wikipedie se neustále rozšiřuje a co tu nebylo dnes, může tu být zítra. Pokud si přejete hesla týkající se bilance rozšířit, editujte s odvahou. S přáním pěkného večera --Wespecz 31. 5. 2010, 19:27 (UTC)
Jak již řekl kolega, jsme dobročinný projekt, tedy celá konstrukce stojí a pomalu se rozrůstá díky uživatelům, kteří dobrovolně a z vlastní vůle zde přispívají a chtějí pomoct. Je pravda, že je zde mnoho hesel, avšak jak sám vidíte, ne všechny jsou zde. Všichni, co zde píšeme, se ze všech sil snažíme rozšiřovat wikipedii a proto věřte, že jednou zde přibudou i Vaše požadované hesla. Do té doby se můžete sami pokusit o nějaké rozšíření a vytvořit nový článek. Přeji mnoho zdaru. --Draffix 31. 5. 2010, 20:55 (UTC)

Monobook

Nevíte náhodou někdo jak na mém monobooku Wikipedista:K123456/monobook.js odstranit nějakou funkci? Když najedu na nějaký modrý text, tak se mi tam objeví takový žlutý rámeček se základními informacemi o oné stránce. To samé mi to dělá i v posledních změnách i v nových článcích. Chtěla bych to odstranit. Děkuji všem za vaši pomoc. S pozdravem --K123456 14. 6. 2010, 18:38 (UTC)

Jedná se pravděpodobně o 'http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=User:Lupin/popups.js', který někdy zlobí popisovaným způsobem. JAn 14. 6. 2010, 20:22 (UTC)
Tak tak, jedná se o tuhle utilitku. Smazat stačí pouze
document.write('<script type="text/javascript" src="' 
           + 'http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=User:Lupin/popups.js' 
           + '&action=raw&ctype=text/javascript&dontcountme=s"></script>');
popupRevertSummary='Revertování na revizi %s s použitím utility popups'; 

(nahoře) a pak

document.write('<script type="text/javascript" src="' 
            + 'http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=User:Lupin/popups.js' 
            + '&action=raw&ctype=text/javascript&dontcountme=s"></script>');

popupAdminLinks=true; 

(od středu stránky kousek dolů) A hotovo. -- Draffix(diskuse|příspěvky)

Jsem asi slepá, ale pořád to nemůžu najít. --K123456 15. 6. 2010, 14:17 (UTC)
Již se tím nikdo nemusíte zabívat, obstarala jsem si jiný monobook. Jinak stejně všem velký dík za ochotu. Pěkný den --K123456 16. 6. 2010, 04:28 (UTC)

Soukromí, vhodná licence

Chtěl bych se zeptat:
1. Proč skoro všichni používají přezdívku místo občanského jména. Jaká jsou rizika z hlediska ochrany soukromí?
2. Jakou používat licenci pro ukládání vlastních fotografií na WC (nemyšlena toaleta, ale úložiště na wiki :o) ), pokud chci, abych byl uveden jako autor? Myslím tím praktické doporučení, abych se nemusel prokousávat bludištěm pro mě nepřehledných variant licenčních podmínek.
Předem děkuji za odpovědi. Matěj-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 83.208.161.61 (diskusebloky) 12.57,24. června 2010 (CE(S)T)

Ad 1. Různí wikipedisté mohou mít různé důvody. Může to být pouze zvyk používat přezdívky (zpravidla kratší než občanské jméno) i jinde, může to být potřeba vytvořit virtuální identitu odlišnou od skutečné (jako příklad se někdy uvádí renomovaný profesor, který pod přezdívkou píše třeba články o pornoherečkách), ale taky obava ze ztráty soukromí v lepším případě, skandalizace osoby v horším případě (což se v minulosti stalo, když jeden „exkomunikovaný“ zhrzený wikipedista vytvořil pomlouvačný web obsahující i osobní údaje a fotografie wikipedistů). Později sice můžete své uživatelské jméno na Wikipedii změnit a jsou zde případy, kdy k přejmenování z občanského jména na přezdívku došlo, ale spojení s dříve užívaným jménem, zvláště po několíkaletém působení na projektu, se dodatečně zbavuje velmi těžko.
Ad 2. Váš požadavek nejlépe zajistí licence Creative Commons Uveďte autora Zachovejte licenci (anglicky Creative Commons Attrbution Share-alike), zkráceně CC-BY-SA, v aktuální verzi 3.0. Tato licence stanovuje podmínku, že musíte být uveden jako autor a že další šíření vašeho díla je povoleno jen při zachování této licence. --Milda 24. 6. 2010, 11:43 (UTC)
Děkuji velice za odpovědi.
Když napíšu do článku hloupost nebo hrubku, budu lidem pro smích. Když vyhraje ve volbách KSČM, zavřou mě za zveřejňování faktů vytvořených buržoázní propagandou... Nějak nemohu najít příklad, kdy by mi mělo zásadně vadit spojování mé osoby s mými příspěvky. Naopak by mi vadilo, kdyby například díky Wikipedii přes moji IP mohl někdo zjišťovat, jaké www stránky navštěvuji a pod. - prostě skutečný zásah do soukromí. Pokud to půjde, rád bych se schovávání za virtuální identitu vyhnul. (Ovšem mám na mysli jen konkrétně wikipedii, proč na jiných forech atd. používat přezdívky naprosto chápu.)
Ad 2 - Výborně, přesně takovou odpověď jsem si představoval.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 83.208.161.61 (diskusebloky) 14.46, 24. června 2010 (CE(S)T)
Ad 1) jednou jsem tu měl jisté nedopatření s jedním jistým nejmenovaným exwikipedistou. Jen drobnost se zdroji, jenže on to zveřejnill na idnes blozích i s mým pravým jménem a vláčel to tam tak, že jsem byl za úplného neschopu. Od té doby mám raději nick... --Silesianus 24. 6. 2010, 13:02 (UTC)

Číselné hodnoty

Dobrý den, mám takový dotaz. Píší se na Wikipedii číselné hodnoty výhradně slovy nebo je tomu naopak. Ještě mě tak napadlo, jestli tomu není tak, že se například nízké hodnoty píši slovy a vysoké číslicemi. Předem děkuji za odpověď. --Traján 24. 6. 2010, 15:59 (UTC)

Myslím, že toto standardizováno není a snad to ani není potřeba. Do tabulek a podobně formátovaných věcí je lepší psát číslicemi, v textu dle uvážení, ale s mírou (dvěstědvaasedmdesát Vám už asi někdo přepíše na číslice, naopak psát 3 sestry asi také neprojde). --Tchoř 24. 6. 2010, 21:31 (UTC)

Nakreslené portréty

Chci se zeptat na nakreslené portréty. Nakreslil jsem tyto portréty podle fotografie [34] a nahrál je na commons v domění že je vše v pořádku. Všechny kresby jsou nakresleny od ruky a naskenovány popř. ofoceny. Dnes mi ovšem nějaký Pieter Kuiper začal vkládat delete šablony a vyhledává předlohy mých kreseb. To mi už přijde směšné, když si nemohu kreslit co chci. Může mi někdo vysvětlit jak to je. Přece to nejsou kopie - vždyť to nakreslit úplně přesně snad ani nejde. I v časopisech si nechávají nakreslit portréty lidí a nikdo neporušuje žádná práva a ještě jim za to platí. --Pernak1 27. 6. 2010, 19:14 (UTC)

Má stránka

Dobrý den, nevíte někdo o šabloně, která udělá na mé uživatelské stránce pozadí nějaké barvy i s ohraničením. Ta moje stávající šablona je nevyhovující. Díky všem.

PS: Myslím, to že když tu šablonu vložim na začátek tak se mi udělá pozadí na celé straně.--K123456 30. 6. 2010, 05:53 (UTC)

Ahoj, zkus si na začátek svojí uživatelské stránky dát třeba tenhle kód, je to přímo od Jimbo Wallese:
{| cellpadding="10" cellspacing="8" style="width: 100%; background-color: #C0C0C0; border: 1px solid #1234aa; box-shadow: 0.1em 0.1em 0.5em rgba(0,0,0,0.75); -moz-box-shadow: 0.1em 0.1em 0.5em rgba(0,0,0,0.75); -webkit-box-shadow: 0.1em 0.1em 0.5em rgba(0,0,0,0.75); border-radius: 1em; -moz-border-radius: 1em; -webkit-border-radius: 1em; vertical-align: top;"
|-
| style="background-color: #cfc; border-width: 1px 4px 4px 1px; border-style: solid; border-color: #88a; box-shadow: 0.1em 0.1em 0.5em rgba(0,0,0,0.75); -moz-box-shadow: 0.1em 0.1em 0.5em rgba(0,0,0,0.75); -webkit-box-shadow: 0.1em 0.1em 0.5em rgba(0,0,0,0.75); border-radius: 1em; -moz-border-radius: 1em; -webkit-border-radius: 1em; vertical-align: top;" rowspan="3" |

Doporučuji kdyžtak do shrnutí editace nebo někam na svou uživatelskou stránku uvést

Zdroj zdrojového kódu pro pozadí: [[:en:User:Jimbo Wales|Jimbo Wales]]

--Wespecz 30. 6. 2010, 06:19 (UTC)


Problém se zařazením wikipedistů do kategorie podle jazyků

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Nejde mi se zařadit do kategorie wikipedistů podle jazyka - čeština je můj mateřský jazyk.

Na konec mé uživatelské stránky jsem vložila:

 Kategorie:User cs-N

Ale stejně jsem nebyla zařazena do této kategorie. Nevíte čím by to mohlo být? Já bych použila nálepku User:cs ta by mně zařadila do příslušné kategorie automaticky, ale nehodila se mi barevně. Díky všem za pomoc.--K123456 2. 7. 2010, 07:53 (UTC)

Aktualizuj cache prohlížeče. Jinak já tě tam mám. --Silesianus 2. 7. 2010, 08:00 (UTC)
Jo, díky moc to bylo tím. Jinak promiňte, že zase otravuji. Přeji pěkný ač horký den všem --K123456 2. 7. 2010, 08:02 (UTC)

Zasouvací box

Prosím o pomoc s tímhle: na této stránce jsou různé zasouvací boxy (aspoň já jim tak říkám) http://en.wikipedia.org/wiki/Template:Hide. Když jsmem si zkopírovala kód toho třetího, tak se mi zobrazí toto:

{{hidden | style = border:1px dashed red; width: 50%; | headerstyle = background: #ccccff; font-size: 110%; | contentstyle = text-align: center; color:green; | header = Title text here | content = Body text line 1<br />Body text line 2<br />Body text line 3 }}

Nevíte někdo v čem je chyba. Popřípadě můžete doložit nějaký jiný kód. --K123456 3. 7. 2010, 13:35 (UTC)

Pokud to má být klasická skrývací šablonka, tak my tu máme {{Collapse top}}. V článcích se však NEPOUŽÍVÁ, takže patří třeba jenom na uživatelské stránky atd. Jinak tamta ti nefunguje, protože není na české Wiki založena. Nejlepším řešením je šablonu však nepoužívat, viz např. Wikipedie:Diskuse o smazání/Šablona:Collapse top. Zdravím, — Jagro 3. 7. 2010, 13:43 (UTC)
Já bych to potřebovala na skrytí mých založených článků na mé stránce. Ale jak tam mám ty nálepky tak ono se to zarovná jakoby pod ně. Já bych tu šablonu chtěla chtěla zúžit, aby se šablona zarovnala vedle nich. Nevíte někdo jak na to? --K123456 3. 7. 2010, 13:59 (UTC)
Viz zde.--Zdenekk2 3. 7. 2010, 14:07 (UTC)
Díky a nejde prosím měnit šířku a výšku tabulky a její barvy?--K123456 3. 7. 2010, 14:35 (UTC)
Jak měnit barvu hlavičky tabulky je popsáno na Šablona:Collapse top, jak měnit šířku se podívej například na Wikipedie:Nástěnka správců/Seznam archivů a to konkrétně do parametru width: 25em; v prvním řádku. Jinak při tom formátování se používá HTML a CSS. — Jagro 3. 7. 2010, 14:50 (UTC)
Díky moc Jagro a Zdenkku2 za Vaší rychlou pomoc. Vše jsem zvládla. Díky, Díky moc. Přeji pěkný horký den. --K123456 3. 7. 2010, 15:18 (UTC)
Není zač. :) — Jagro 3. 7. 2010, 16:03 (UTC)

Monobook vs vector

Chci se spíše zeptat než poradit, možná se to tu už někde řešilo, ale nenašel jsem kde. Funguje u vectoru rozšíření panelu nástrojů stejně jako u monobooku? Zkoušel jsem zkopírovat kód z jednoho do druhého, importovat to, ale pořád mám stejný výsledek - beze změny. CSS funguje (až na pár výjimek, které se dají doladit) v pořádu, u .js už to tak jednoduché není. Přišel na to už někdo nebo to prostě zatím nejde a pojedu tak radši na zvyknutém systému monobooku? --Draffix 3. 7. 2010, 16:11 (UTC)

Pokud si v nastavení vypneš vylepšený panel nástrojů, takže ti zůstane starý dobrý toolbar, tak by na něj měly fungovat stejné skripty jako v monobooku. Pokud ovšem chceš zůstat u "vylepšeného", je třeba použít jiné skripty. --Reaperman 3. 7. 2010, 16:36 (UTC)
Aha, vidíš to mě nenapadlo. Ale pokud bych i přesto chtěl zůstat u toho jak píšeš "vylepšeného", ty skripty najdu kde? --Draffix 3. 7. 2010, 16:46 (UTC)
Nějaké ukázkové skripty jsou k dispozici na usability wiki. --Reaperman 3. 7. 2010, 16:56 (UTC)

Už jsem o tom psal, ale tohle mně to připomnělo... na MediaWiki:Monobook.js jsou definovaná tlačítka (včetně redirectu), která ve Vectoru nejsou a vzhledem k tomu, že dost lidí si "vylepšený" panel vypíná, možná by stálo za to je tam dát. --pan BMP 3. 7. 2010, 17:15 (UTC)

+wiki

Mohl byste mi někdo poradit, jak se do článku přidává interwiki? Můsí se dávat ručně, nebo je na to nějaká šablona. Díky za odpověď K123456 5. 7. 2010, 12:34 (UTC)

Viz Nápověda:Mezijazykové odkazy. --Mercy 5. 7. 2010, 12:35 (UTC)
Tady je kratší a srozumitelnější návod (bod 4. dopíše i robot).--Zdenekk2 5. 7. 2010, 12:50 (UTC)

Zase porušení autorských práv

Dobrý den, obracím se s prosbou o pomoc. Vytvořila jsem stránku Petra Jungmanová, obsah stránky byl odstraněn kvůli podezření porušení autorských práv (Wikipedista:Kacir):
1. http://petrajungmanova.harra.net/petra.html,
2. http://petrajungmanova.harra.net/divadlo.html,
3. http://zivotopis.osobnosti.cz/petra-jungmanova.php,
4. http://achia.blog.cz/1006/petra-jungmannova-zivotopis
Články z URL 3. a 4. mají stejný sled slov, výrazů a dat, která jsou uvedena na oficiálních stránkách herečky URL 1. Tak nevím, kterému z autorů rozdílných URL jsem autorská práva porušila, a kterého autora mám vlastně hledat, abych získala výslovný souhlas. Kvůli podezření nemůžu být ani autorem, a tím pádem nemohu ani souhlasit s podmínkami naší licence. Naivně jsem si myslela, že informace a data uvedená na oficiálních stránkách se mohou volně použít.
Byla bych ráda, kdyby se odstraněný text vrátil, a já ho mohla opravit a upravit tak, aby se text nápadně nepodobal textu z uvedených URL.
Co mám udělat, aby se původní text navrátil a mohla jsem provést opravu, aniž bych porušila:
„Neobnovujte bez vysvětlení odstraněný text. Takový text by byl opět odstraněn.“
A to už zbývá do odstranění článku 6 dní.
Zatím bych nechtěla s ověřováním licencí mít nic společného, protože tomu problému, opět zatím, nerozumím. Také nebudu, a zase to zatím, vkládat obrázky ani fotografie, u kterých musí být autorské právo ověřeno. Počítám s tím, že při vytváření dalších článků budu zpracovávat informace a data pouze z periodik a knih.
S díky za metodické vedení a s pozdravem
Mila (MilaSeli)
Nahání mně také hrůzu, jestli jsem neporušila autorská práva, když jsem uvedla seznam filmů, jejichž jména se vyskytují i na jiných URL. To už bych raději žádné stránky nevytvářela.

Dobrý den, doporučoval bych si přečíst tento článek, který o tomto problému pojednává. Pokud ale zastáváte názor "bych nechtěla s ověřováním licencí mít nic společného, protože tomu problému nerozumím", pak bych se podobným výpadům raději vyhnul a vytvořil článek, který nebude nijak narušovat autorské právo a tudíž nenastane porušení práv. Když chcete pracovat s cizím textem, nezbývá Vám nic jiného než se tím prokousat a zajistit potřebné prostředky, které zde na wikipedii umožní zachovat Váš článek bez jakýkoliv problémů. Doufám že jsem Vám situaci aspoň trochu ujasnil, v případě problémů se obraťte na mě či jiného správce. Přeji pěkný zbytek dne. --Draffix 7. 7. 2010, 16:44 (UTC)
Dobrý den, jak máte uvedeno v instrukcích přímo na oné stránce,
Pokud jste autorem materiálu a souhlasíte s podmínkami naší licence GFDL a licence CC-BY-SA 3.0, pošlete prosím souhlas e-mailem dle pokynů na Wikipedie:OTRS a uveďte tuto skutečnost na diskusní stránce článku. Nebo na internetové stránce, ze které text pochází, uveďte jeho licencování dle GFDL a CC-BY-SA 3.0.
Pokud cokoliv z toho není jasné, rád Vám to vysvětlím. Jednoduše řečeno pokud jste text pouze zkopírovala a nemáte povolení k šíření, pak doopravdy k porušení práv došlo. Jinak stránka má historii, kde je text do uplynutí zmíněné doby dostupný a odkud si jej můžete zkopírovat a přepracovat. --Wespecz 7. 7. 2010, 16:45 (UTC)
Děkuji vám za odpovědi a budu se snažit a snažit. Jen aby mně celou stránku někdo nevymazal, když jsem pod kuratelou. --MilaSeli 7. 7. 2010, 17:19 (UTC)

smazání staré kategorie

Narazil jsem na starou kategorii Odrůdy vína, která je duplicitní k aktuálně používané kategorii Odrůdy révy vinné. Dva články, které v ní byly, jsem už umístil do aktuální kategorie, ale není mi jasné, jak se dá prázdná duplicitní kategorie smazat (je třeba o to nějakým způsobem žádat, nebo to lze provést rovnou?) Díky za radu :-) --Xth-Floor 11. 7. 2010, 13:50 (UTC)

Do kategorie stačí vložit {{Zastaralá kategorie}}, časem se na ní vrhne robot, který upraví interwiki a po dalším čase ji nějaký správce smaže. — Jagro 11. 7. 2010, 13:53 (UTC)

Nálepky na en wiki

Mohu se zeptat, jak je to s nálepkymi na en wiki. Když jsem použila ty moje z cs wiki, špatně se zobrazily. Díky za odpovědi K123456 14. 7. 2010, 06:41 (UTC).

vytvoření článku "kasik"

Dobrý den. Jelikož sám nemám dostatečné zkušenosti s vytvářením nových článků, prosím vás, abyste zvážili doplnit českou Wikipedii o informaci v tomto znění: "Kasik: termín označující indiánského náčelníka v období conquisty a španělského koloniálního panství v karibské oblasti a Novém Španělsku." Jako základní informace, v budoucnu jistě doplněná, si myslím, že by mohla stačit. Nechám na zvážení, jestli by se měla tato informace objevit jako samostatné heslo, nebo jako součást jiného, obecnějšího hesla (kupříkladu Dobývání Aztézké říše) Hezký den. Šimon -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.103.30.1 (diskuse)

Sám jste již tento článek založil: viz Kasik a jeho historie. --Harold 14. 7. 2010, 12:46 (UTC)

FHQ

Ahoj všem, jsem fanda bunkrů v bývalém Východním Prusku-Wolfschanze a bunkry spadající pod tehdejší hlavní vůdcův stan a věci okolo toho.Brouzdal jsem na Wikipedii a v českém jazyce nic moc informace,jelikož umím plynule polský jazyk chci přeložit a následně editovat mnoho článků,které jsou v českém jazyce velmi a velmi stručné :-(. Bohužel po přečtení návodu jak editovat nejsem o nic chytřejší a přiznám se že se v těchto věcech moc nevyznám.Proto bych tě rád poprosil jestli budeš mít chuť a čas jestli bys mi do začátku na Wikipedii pomohl Wink . Jestli by to šlo radši přes Skype na,kterém mám volačku wlasow2 Díky moc Martin

Nebo jestli nemáte čas,tak vám mé překlady poskytnu a vložte je tam pod svým profilem,jde mi jen o to,aby fandové bunkrů v bývalém Východní Prusku,měli ucelené informace v češtině.Sám jsem komplex FHQ navštívil,takže jsem i opravil polský překlad,který je v některých částech trošičku nepřesný nebo strohý.Příští rok plánuji do Gierlože a Mazury expedici tak by se vše zpětně mohlo doplnit obsáhlou fotodokumentací. Díky všem. Martin Vlasák

Pokud umíte založit novou stránku (jednoduchý návod je na Wikipedie:Jak vytvořit článek), tak ten text uložte jak dokážete, on to někdo upraví a jako na začátečníka se na vás (skoro) nikdo zlobit nebude. Nelekněte se pak vystrašit vlepenými šablonami vyzývajícími k úpravě, to není bič na nováčky, ale výzva ostatním, aby pomohli s úpravou, a současně technický prostředek, jak na články vyžadující úpravu nezapomenout. --Milda 18. 7. 2010, 18:45 (UTC)

Novy kabat

Jako na vetsine portalu, zmena verze je vetsinou horsi nez ta predchozi.

1. kazdy clanek je zobrazen v jinem kabatu (stary,novy) a to me vadi nejen proto, ze hledaci radek je pokazde na jinem miste, ale na jimem miste je i tlacitko Nahodny clanek

2. autor noveho kabatu ma asi monitor 640x480 a nebo na obrazovku kouka mikroskopem, protoze i kdyz mam nastavenou velikost textu na Nejvetsi, takrka nic neprectu (napr. tento text jsem musel napsat v jinem editoru, jinak bych pismenka pouze tusil)

3. kdyz nam stale narizujete, abychom experimentovali na piskovisti, meli by jste tam experimentovat i s verzemi a nebo umoznit uzivateli, aby si PEVNE nastavil verzi, ktera se mu ma zobrazovat a ne tahle nedotazena ohavnost. (Asi si budu muset na Wiki napsat vlastni pohled...

Znovu a lepe... QTK

Pokud se zaregistrujete, můžete kabát v nastavení měnit jak se vám zlíbí. --Elm 23. 7. 2010, 11:56 (UTC)

Prosba - přejmenování

Prosím, přemenujte Metody spojování kolejnic zpátky na Kolejnicový spoj, to přejmenování na metody je nějakej truc od PetrS. jak odhaduji situaci. Jinak je to názvev nesmysl z hlediska technologie. Díky. --Milan.P 23. 7. 2010, 16:57 (UTC)

Prosím, nepřejmenovávejte článek Metody spojování kolejnic zpátky na Kolejnicový spoj. Článek samotný vznikl jako truc W.Rebela. Díky. No, připadá mi to trochu trapné ... --PetrS. 23. 7. 2010, 21:53 (UTC)

Trapné je zdůvodnění proč nepřejmenovat zpět na původní název. --W.Rebel 25. 7. 2010, 12:01 (UTC)
STOP CHAT Wikipedie není diskusní fórum, respektujte to, prosím. Děkujeme za pochopení. STOP CHAT

--Draffix 25. 7. 2010, 17:30 (UTC)

Ahoj, když je článek zamčen (a horké hlavy chladnou) ještě jednou to přejmenování prosím. Díky --Milan.P 26. 7. 2010, 14:30 (UTC)

Zdravím, přejmenování není v tuto chvíli možné, protože o jméno i obsah článku se vede spor. Nejprve se budete muset s ostatními účastníky sporu dohodnout, jaké jméno má stránka mít. Kromě toho ten zámek platí i pro mě – pro správce, přestože systém mi umožňuje technicky editovat i přes něj, viz Wikipedie:Zamčené stránky#Editace zamčených stránek. Prosím nepokračujte v debatě zde, ale na vhodnějším místě. S pozdravem --Wespecz 26. 7. 2010, 14:42 (UTC)
STOP CHAT Wikipedie není diskusní fórum, respektujte to, prosím. Děkujeme za pochopení. STOP CHAT

Pevně věřím, že toto byl jen omyl a prosím PetraS., aby se odebral na správná místa k diskusi u příslušných článků. --Wespecz 26. 7. 2010, 20:27 (UTC)

Díky za info, tu technickou stránku věci jsem netušil. --Milan.P 29. 7. 2010, 12:57 (UTC)

Kategorie:Britská kinematografie

Zdravím, mám problém, který jde mimo moje chápání, Kategorie:Britská kinematografie je zařazena v té samé kategorii a ani za boha nevím jak to opravit. Chápe to někdo? --Elm 24. 7. 2010, 15:16 (UTC)

Bylo to mezi interwiki, opraveno. --Milda 24. 7. 2010, 15:29 (UTC)
Díky a to jsem myslel, že mi nic neuniklo. --Elm 24. 7. 2010, 16:00 (UTC)

Vložení nového fotografa

Dobrý den. Zaujal mne Váš projekt Fotografování a protože jsem vášnivým fotografem, rád bych přispěl svou troškou do mlýna. V seznamu fotografů jsem našel jen jednoho v Liberci (č.58) a tak bych se rád zaregistroval pro případnou pomoc. Děkuji za radu. Marek.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Free.riders (diskuse)

Dobrý večer, budeme jen rádi pokud přispějete zde na tento projekt. Aby jste mohl přispívat, tedy ve vašem případě nejspíše vkládat obrázky, tak bude nejlepší se přihlástit. Poté bych doporučil přečíst si průvodce wikipedií, který Vás seznámí se základy. Až se seznámíte i s tímto, tedy budete chápat jak to tu "chodí", tak můžete zabrouzdat i na sesterský projekt commons, kde se ukládají obrázky (to Vás bude především zajímat). Jak zde postupovat, najdete v jednoduchém postupu. Přeji mnoho zdaru a pokud budete potřebovat pomoc, klidně napište zde nebo se obraťte na kteréhokoli správce, který Vám jistě rád pomůže. --Draffix 25. 7. 2010, 19:20 (UTC)

Dobrý večer, děkuji za rady. Postupoval jsem dle Vašeho návodu :-). Jsem zaregistrován, přečetl jsem si stránky o vytváření nových stránek a prozkoumaj jsem i "Commons". Nyní bych se chtěl zařadit do tabulky zde:Fotografování#.C3.9A.C4.8Dastn.C3.ADci Fotografové Wiki Mám sám editovat tabulku se jmény? Nebo mám tuto činnost přenechat některému ze správců? Jména jsou celkem přehledně (až na vyjímky) řazena dle abecedy. Bojím se, že se mou editací tabulka trochu "rozsype". Předem děkuji za další rady.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Free.riders (diskuse)

Wikipedie:ESO, případné chyby jistě někdo opraví.--Zdenekk2 26. 7. 2010, 19:23 (UTC)
Vidím že jste se už přidal, tedy přeji mnoho zdaru zde na Wikipedii. Jen dodávám, aby jsme Vás mohli jednoduše "identifikovat", tak používáme podpis. Na konci vašeho příspěvku vždy napište --~~~~ (do článku se ale nevkládá, viz odkaz). -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Draffix (diskusepříspěvky) - tak teď jsem se dostal, poučuji a sám na to pak zapomenu. --Draffix 27. 7. 2010, 16:17 (UTC)

komerční subjekt, reklama?

Do článku tokajské víno jakýsi neregistrovaný subjekt doplnil řadu informací - prošel jsem změny, část je v pohodě (přínostné info), část je do jisté míry zvláštní (sporná) a část mi připadá vysloveně jako reklama komerčního subjektu (nadhodnocené cenové nástřely, tvrzení o prvním importu vína do ČR ozdrojované odkazem na komerční web, kde o tom ale není ani čárka - informace je navíc prokazatelně nepravdivá. Dále pak tvrzení typu "toto víno je v tuzemsku obchodně nedostupné" apod., také prokazatelně nepravdivé. K tomu ještě řada zmínek, které mi subjektivně vyznívají jako nepřímá reklama (kupujte jen ve specializovaných obchodech atp.). Jak je v těchto případech nejlepší jednat? Nerad bych se někoho dotknul, ale nelíbí se mi, když někdo wikipedii a můj článek používá jako billboard vlastní firmy... --Xth-Floor 29. 7. 2010, 21:04 (UTC)

Zdravím, doporučuji vložit šablonu {{NPOV}} nebo rovnou revertovat či čistit. Neutrální úhel pohledu je velmi důležitý a články si sice nelze přivlastňovat, ale pokud máte o tématu přehled, víte nejlépe, co tam patří a co ne / co je spam, tedy směle do toho. Poslední dobou se s těmi spammery nějak roztrhl pytel. Hodně štěstí a pevnou gumu! :) --Wespecz 29. 7. 2010, 21:08 (UTC)
Slovem "můj" jsem nemyslel přivlastnění, ale spíš to, že někdo moji práci využívá pro vlastní komerci. Díky za radu, článek co nejdřív pročistím. --Xth-Floor 29. 7. 2010, 21:25 (UTC)
Editujte s odvahou a promažte části článku co jsou spam. --Chevees 29. 7. 2010, 21:11 (UTC)

Šablona:Infobox Osoba

Zdravím. Nevím jestli můj příspěvek patří do této sekce, ale chci upozornit na chybičku v příkladu této šablony. V informační tabulce Billa Gatese chybí manželka a podpis. V příkladu–textu jsou informace uvedeny. --MilaSeli 31. 7. 2010, 17:00 (UTC)

Opraveno.--Zdenekk2 31. 7. 2010, 19:18 (UTC)