Wikipedie:Potřebuji pomoc/Archiv6

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přihlášení do cs Wikipedie

Prosím správce, pokud k tomu mají oprávnění, aby mně pomohli s přihlášením do mého účtu. Pořídil jsem si nový účet ADSL a nový počítač (stará IP byla 88.100.154.225 nová 88.101.161.64). První přihlášení z nového počítače se mě nezdařilo, nechal jsem si zaslat nové heslo mailem, ale marně čekám. Je možné zjistit, kde jsem udělal chybu a jestli mám správně nastavenou adresu, na kterou mě má heslo přijít, případně mě přístup umožnit?. Moje uživatelské jméno je Aqualung a mail by měl být nastaven na aqualung(zavináč)seznam(tečka)cz Pokud mě někdo bude odpovídat, pošlete mě pls mail na bohemroots(zavináč)gmail(tečka)com nebo jestli to jde, tak poraďte v diskuzi k této IP. Díky Wikipedista:Aqualung

Obávám se, že s tím vám správci pomoci nemohou. Doporučil bych jednak prohlédnout si spamový koš, kam se podobné maily rády zatoulají, případně si zkuste vzpomenout, zda jste si někdy zaregistrovanou e-mailovou adresu potvrdil. Pokud jste někde udělal chybu, pak vám může pomoci zřejmě jen nějaký vývojář. --Mormegil 21:11, 4. 10. 2007 (UTC)
Mormegile dík, byl to ten koš. --Aqualung 21:44, 4. 10. 2007 (UTC)

Poštovní známky

Jaká je problematika licencí k nahrávání obrázků poštovních známek. Zajímá mě to jelikož jsem viděl nahrané známky pod PD licencí i nového data (známky z roku 2002 apd.). Je to u každého státu jiné? Šlo by takovými obrázky zaplnit mezery u článků bez obrázku?--Pernak 13:56, 17. 10. 2007 (UTC)

Ano, je to u každého obrázku jiné. Například Faerské ostrovy své známky uvolňují (AFAIK) do public domain (viz commons:Category:Stamps of the Faroe Islands). Jinak jsou obecně plně chráněné autorským právem. V podstatě se asi lze řídit podle toho, co je na Commons (modulo případná copyvia, ehm). --Mormegil 14:02, 17. 10. 2007 (UTC)

Změna nicku

Moje dosavadní přezdívka mi začala připadat stupidní a proto bych chtěl požádat o její změnu. Nejprve jsem uvažoval o Honza M , ale pak jsem si to rozmyslel a zamlouvá se mi Decebalus. Pokud je ovšem problém v tomto Decebalus, pak by mi stačilo Decebalus84. Kdyby to ale nevadilo, kratší variantu bych upřednostňoval. --Maniakes 15:09, 17. 10. 2007 (UTC)

Přejmenováno na Wikipedista:Decebalus, nezapomeňte se přihlašovat svým novým jménem. --Mormegil 15:36, 17. 10. 2007 (UTC)
Ok, dík, nešlo by ještě přesunout moje příspěvky? --Decebalus 15:44, 17. 10. 2007 (UTC)
Što eto takoje „přesunout moje příspěvky“? Vaše příspěvky jsou zcela správně pod vaším novým jménem, viz historie článků, do kterých jste přispěl, případně viz Speciální:Contributions/Decebalus. --Mormegil 08:02, 22. 10. 2007 (UTC)

Imodium

Přesunuto z nástěnky správců --Japo ¿ 14:35, 21. 10. 2007 (UTC) http://cs.wikipedia.org/wiki/Imodium nevím co mám dělat.jak to upravit?Četl jsem snad všechno.. předem děkuji -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Morgothcrazyer (diskusebloky) 18:29, 20. 10. 2007 (CE(S)T)

Článek především není psán encyklopedickým slohem (spojení jako hodili singl do rádia nebo smajlíci do encyklopedie nepatří) a porušuje pravidlo o nezaujatém úhlu pohledu (např. věta Tahle energií nabitá kapela téměř neustále vystupuje a jejich show stojí za to.). Chybí i nezávislé zdroje pojednávající o kapele (tedy ne profil na myspace a oficiální stránky, více viz Wikipedie:Ověřitelnost). Také bych chtěl upozornit, že po tečce a čárce se píše mezera (viz Wikipedie:Typografické rady). --Japo ¿ 14:35, 21. 10. 2007 (UTC)

Kde ty řídící kódy části šablon jsou???

Zdravím, na své stránce Wikipedista:Huck/ToDo popisuji problém, se kterým jsem se setkal při snaze o převod anglických šablon pro hladkou podporu separátních dokumentačních stránek šablon. Zdá se, že část řízení chování šablon je někde jinde než v definicích šablony, možná někde v meta-informacích, apod., nedokáži to najít ani lokalizovat. Není to úplně triviální dotaz. Můžete se rozepsat na mé odkázané stránce, zde jen stručně, víte-li. --Huck 20:40, 21. 10. 2007 (UTC)

  1. Pokud si chcete dělat poznámkové stránky apod., dělejte to jako podstránky své uživatelské stránky, tzn. ve tvaru Wikipedista:Huck/Název. Vámi původně založenou stránku jsem takto přesunul.
  2. Chování šablony je definováno dvěma věcmi: 1. jejím obsahem, včetně všech dále odkazovaných šablon a metašablon (např. funkcí parseru), 2. globálním JavaScriptem (viz MediaWiki:Common.js a MediaWiki:Monobook.js), žádnými metadaty apod.
  3. Pokud budete konkrétnější, dá se konkrétněji pomoci.
  4. Pokud však jde o to, že se vám dokumentace nezobrazuje, nuže, řekl bych, že to bude tím, že nikde nevidím, že byste na ni odkazoval, tedy nevím, proč by se zobrazovat měla! (Oproti tomu v anglické verzi se tato podstránka používá.)
    No to je ta záhada! V en je pouze odkaz na šablonu documentation (bez parametrů), popř. v /doc podstránce je odkaz na documentation subpage. Viz třeba en šablonu Template:Airport_codes. Dokonce to funguje rekurzivně i na samotnou dokumentaci šablony en:Template:documentation. Když zřídím analogickou českou šablonu (zatím ta možná nešťastná Šablona:Citace), i všechny myslitelné stránky kolem, tak to ale nefunguje a podle mě v těch šablonách (ani anglických) onen řídící kód ani není. Někde jsem nalezl, že např. definicí podstránky /preload lze definovat předvyplnění vlastní stránky šablony při založení. To již je svého druhu meta informace. Říkal jsem si, zda je třeba cs verze korektně podporována, některé jazykové verze používají třeba dokumentační podstránky /dok. Něco prostě přehlížím, nejsem schopen nalézt.--Huck 11:47, 22. 10. 2007 (UTC)
    Anglická šablona en:Template:Documentation obsahuje ve svém kódu {{{{{1|{{SUBJECTPAGENAME}}/doc}}}}}, což je transkluze stránky jméno šablony/doc. Nic takového ve vámi založené Šablona:Dokumentace nevidím, proto se nedivím, že to nefunguje. Spíš se přiznám, že z kódu šablony naprosto netuším, proč je navržena tak, jak je navržena, a proč si vůbec myslíte, že by to mělo dělat to, co říkáte, že by mělo. --Mormegil 15:27, 22. 10. 2007 (UTC)
    Mea culpa, strašilo asi u mě v hlavě a ne v šablonách. Jak jsem tady ty kódy několika šablon kopíroval a upravoval v textovém editoru zároveň, tak se mi podařilo nakopírovat Template:Document subpage jako zárodek nejen do Šablona:Dokumentace Podstránka, ale i do Šablona:Dokumentace. Že jsem ale na to několik hodin nepřišel a místo toho přečetl tuny dokumentace, tomu se divím. Ach jo.
    Mimochodem, když již to probíráme, dával byste přednost používání varianty Template:Documentation, anebo Template:Template_doc ? V principu se obě snaží o totéž (separace dokumentace šablony od jejího kódu), jen trochu jinak vypadají. První se používá např. zde: Template:Infobox_University, druhá např. tady Template:Citation (zase nějaká citace) nebo tady Template:Infobox_Currency nebo zde Template:Infobox_Athlete. Faktem je, že i když separace je podle mě velmi užitečná, tak ani v jednom případě nevede na tak optimálně kompaktní formu dokumentace jako jsem třeba udělal zde: Šablona:Infobox Osoba.
    Další můj související dotaz/námět by směřoval k překladům označení parametrů zejména infoboxů. Pojmenovávat si políčka podle svého (např. místo name česky jméno, v jiném infoboxu třeba název) je sice možná strategie, ale asi to následně způsobuje problémy na úrovni nějakých mechanismů jako jsou hCard resp. vCard. Ty samosběrné mechanismy údajů z těchto mikroformátů pak buď nebudou fungovat vůbec, nebo bude minimálně někde nutné překlady spárovat, aby software byl schopen hodnoty parametrů abstrahovat i z českých názvů. Je na to nějaká rozumná strategie překladů těchto apod. konstr. elementů, které se přizpůsobit? --Huck 21:09, 22. 10. 2007 (UTC)
  5. Věřím, že se vám při zakládání stránky Šablona:Citát zobrazilo upozornění, že tato stránka už existovala a byla smazána se shrnutím „duplikat k šablona:citát“, takže o tom, že jistá šablona pro citáty tu už je, jistě víte (nemluvím teď o tom, jak momentálně vypadá a že vámi zvolený vzhled je lepší). Přesto bych si vás dovolil požádat, abyste svou novou šablonu neumisťoval do článků. Bude potřeba zvolit, co a jak se má používat a ne, že si každý založí vlastní verzi citační šablony a bude ji používat ve „svých“ článcích.
    Věděl jsem o Šablona:Citát a z dokumentace Citace/doc jsem na ní odkazoval. Podle mě by tyto šablony mohly žít vedle sebe. Každý formát se hodí pro jinou příležitost, Šablona:Citát je dobrá pro krátké citace: 3-4 slova, ale takových citací je málo. Bez použití v nějakém reálném článku nevidíte ten grafický dopad a těžko to rozsoudit. Nyní chápu, že bych si šablonu mohl založit i pro článek někde u sebe, čímž jsem si v době vzniku ale nebyl jist. Krom toho v praxi (anglické) wikipedie je vysledovatelný trend nahrazování jedněch prvků jinými, např. obrázků v biografiích infoboxy. Je otázka, zda o všem napřed hlasovat a kde a jak? --Huck 11:47, 22. 10. 2007 (UTC)
    O žádném „hlasování“ jsem nemluvil. Jde mi o to, nějak se dohodnout. Například váš názor na to, na co by se jaká šablona mohla specializovat, jsem se dozvěděl až teď. --Mormegil 15:27, 22. 10. 2007 (UTC)
    Jsem zde v zásadě nový a nevím, jaké postupy jsou zde vhodné. Např. s čím se obracet na správce a s čím nikoliv (např. tento svůj dotaz jsem dal napřed vplen do obecného prostoru), abych nezatěžoval. Některé otázky vyplývají přímo ze zkoumání a je potřeba je zodpovědět spíše rychle, takže je lepší si to najít, nebo trochu vyzkoušet. Pochopitelně z toho pak vyplynou nějaké okruhy problémů ohledně technických strategií, které by bylo dobré si probrat a vyjasnit (viz výše tuto úroveň), než se do toho bezhlavě pustit, ale stále příliš nevím přesně jak a kde? --Huck 21:09, 22. 10. 2007 (UTC)
  6. Obdobnou radu bych vám dal i k dalším šablonám. Pokud podle anglické šablony en:Template:Intricate založíte Šablona:Složité, přičemž si ani nevšimnete, že v anglické Wikipedii už je přímo interwiki odkaz na její českou verzi Šablona:Esoteric, přiděláváte práci sobě i dalším.
    To jsem skutečně přehlédl, polepším se, jde o návyk. Hledal jsem ale (marně) její výskyt v českých kategoriích šablon. Ještě jsem včera založil českou verzi Šablona:Nowrap, kde už jsem podle interwiki vysloveně hledal, podle chybějící interwiki usoudil, že v cs skutečně není, je to tak? Všechny připomínky akceptuji, uklidím po sobě až to začne fungovat, nebo pokud to vzdáme - i proto ta podstránka. --Huck 11:47, 22. 10. 2007 (UTC)
--Mormegil 08:22, 22. 10. 2007 (UTC)

Robert Walser

Editoval jsem článek o švýcarském spisovateli Robertu Walserovi, ale nepřijali jste ho, protože si nejste jisti, zda je původní. Ale on je původní, vyšel v poněkud širší verzi v doslovu ke knize Jakob von Gunten, kterou jsem přeložil, a i doslov je ode mě. Jenže komunikace s Wikipedií je jako volání do lesa, nemůžu najít způsob, jak se s někým domluvit. Přitom na Wikipedii je o R. Walserovi pahýl, navíc ještě s chybami. Tak nevím, přístup a komunikace nějak strašně složité. R. Charvát 605 808 423

Vizte prosím reakci je na Wikipedie:Nástěnka správců#Robert Walser. --che 00:50, 25. 10. 2007 (UTC)

wikipedie

s ceho je slozena wikipedie?? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.146.207.2 (diskuse)

Jak to myslite? Wikipedie je tvorena z dobrovolnych praci stovek jedincu, pridavat lze text, obrazky atpd. Rozdeleni wiki najdete na hlavni strane http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana --Zacatecnik 11:36, 28. 10. 2007 (UTC)
Slovo Wikipede, se skládá ze slov wiki a pedie. Wiki je její jméno a pedie označuje encyklopedii, to znamená, že je tvořena encyklopedickými hesly, kterým se tu říká články. Jinak software, který používá se jmenuje MediaWiki. Hesla přidávají lidé. Jací lidé? Kdokoliv chce? Jak to že to funkuje? Protože převažují na světě dobří lidé. Kdo to platí? Dobrovolní dárci.--Juan de Vojníkov 19:57, 28. 10. 2007 (UTC)

Interwiki na nový článek

Pesunuto z Nástěnky správců --Horst 01:44, 4. 11. 2007 (UTC)

Vyrobím článek tak, že si stáhnu zdroják článku např. z anglické Wikipedie a přeložím. Musím pak přidávat to "" do všech jazykových mutací v kterých daný článek existuje, nebo to za mně udělá nějaký váš robotek? Díky --Neuwirth 01:26, 4. 11. 2007 (UTC)

Nemusíte, ale je to dobré (nebo třeba jen na anglickou) o zbytek se postarají roboti--Horst 01:44, 4. 11. 2007 (UTC)
Díky --Neuwirth 02:05, 4. 11. 2007 (UTC)

Dnes už to jde dávat i jinam mimo en.wiki, což je imho lepší, protože díky přidávání interwiki sou na en.wiki dost zatíženy poslední změny. --Nolanus C E 18:30, 4. 11. 2007 (UTC)

Dotaz..

Chtěli bychom vás poprosit jeslit byste nemohli omezit přístup k mázaní našich prací wikipedisty se jmeném Tlusťa! Maže nám naše školní práce!

Delfín pruhovaný

to bohužel nepůjde Tlusťa je maže z nějakého důvodu, který se opírá o naše vnitřní pravidla či doporučení. Pokud by byly tyto editace v pořádku, tak by smazány nebyly. Zkuste na to mzapracovat a uvidíte, že Vám pak nikdo nic mazat nebude --Chmee2 09:43, 12. 11. 2007 (UTC)

Problémem vámi vkládaných textů je, že jsou to kopie jiných textů na webu. Pokud snad nejste původním autorem těch kopírovaných článků, nejedná se tedy o vaši školní práci, ale o podvod. Pokud máte za úkol vytvořit referát o delfínech, budete ho muset napsat, nikoli opsat nějaký cizí.

Pokud snad jste autorem vámi naposledy okopírovaného textu, stačí, když to zde řeknete a text bude vrácen.

--Mormegil 10:45, 12. 11. 2007 (UTC)

Šablona:Zastaralá šablona

Ve článku Chicago (skupina), který jsem založil se objevila Šablona:Zastaralá šablona, která říká, že šablona ( v tomto případě infobox) je je zastaralá a bude časem smazána. Je to sice pěkné, že někdo hlídá kvalitu Wikipedie, ale když řekne A, měl by také říci B - totiž kde novou šablonu najít (a buď přímo v šabloně Šablona:Zastaralá šablona nebo do její diskuze by se mohl dát odkaz na "Seznam šablon nahrazujících zastaralé". Zastaralá šablona má výčet článků, kde byla použita, tak by to neměl být problém).--Aqualung 10:21, 12. 11. 2007 (UTC)

Kolega Sevela o tom všechny informoval na Wikipedie:Pod lípou#Šablona Infobox Hudební umělec. Okino 11:06, 12. 11. 2007 (UTC)

Díky za info Okino. Je to sice hezký, ale každého hned nenapadne jít pod lípu, tak to kolega mohl oznámit v diskuzi ke staré šabloně nebo dát upozornění do summary editace článku, kterého se změna týká. Jak jsem se díval, změna se týká velkého počtu článků, kde byla původní šablona použita. Kdo ty šablony bude měnit, robot?
Nová šablona se mě líbí, sám jsem volal po změně původní šablony, která byla bezbarvá a nevýrazná, tam kde jsem infobox přidával já, se pokusím změnu udělat--Aqualung 12:23, 12. 11. 2007 (UTC)

Podívej, já to sem jen napsal, abyste se dohodli tam, kde to začalo, a aby se na jedné straně někdo neptal a na druhé někdo neodpovídal. :-) Takže se obrať na něj, určitě bude rád, když mu někdo pomůže. Okino 12:48, 12. 11. 2007 (UTC)

převzatá slova

odkud se převzala slova:ananas anekdota blůza bohatýr borec busola boxer. z jykych jazkyů

Bohatýr bude nepřevzaté slovanské, nebo možná z ruštiny; boxer je z angličtiny, borec je taky slovanské z borba=boj, anekdota bude asi tak z řečtiny, ostatní nevím :-) Hele, kde se tu kdy řešilo, jestli přece jen nevytvořit určitou takovouhle nápovědnu, kam by si všichni tihle zvědavci mohli psát své dotazy a dobrovolníci jim odpovídat? Okino 17:15, 13. 11. 2007 (UTC)

FOTO

Mam mraky fotek, ktere mohu poskytnout. Je nejaka moznost, jak je poslat, aniz bych se musel prihlasovat? (odmitam mit zapnute cookies, aby se mi mohl nekdo strachat na disku) QTK

Nechápu to štrachání na disku, každá cookie je pouze jeden řádek textové informace, žádný spustitelný kód. Pokud se bojíte spouštění kódu, zakažte si javascript. Pokud ovšem víte, že máte prohlížeč s chybou, která po přijetí nějaké speciální cookie dovolí spustit škodlivý kód, pak je nám líto. Nahrávání fotografií vyžaduje přihlášení, protože potřebujeme mít kvůli autorským právům spojení fotografie s konkrétním wikipedistou jako jejím autorem. Nebo zkuste kontaktovat osobně některého konkrétního wikipedistu z wikiprojektu Fotografování. --Milda 08:02, 15. 11. 2007 (UTC)

jak?

Jak se mam zaregistrovat?

Přejděte na tento odkaz --Li-sung 18:33, 19. 11. 2007 (UTC)

Seminárka

Přeneseno z Nástěnky správců. --Luděk 12:50, 25. 11. 2007 (UTC)

Zdravím. Smím obrázky z Wiki použít do své seminární práce, jen z odkazem, že jsou odsud? Díky za odpověď. Lucie – Tento příspěvek přidal(a) 90.177.9.14, 13:37, 25. 11. 2007 SE(L)Č

Konec přenesené části. --Luděk 12:50, 25. 11. 2007 (UTC)

Záleží na tom, jaký obrázek, respektive jaká je jeho licence. Pokud je obrázek v public domain a není tedy chráněn, pak ano. Většinu obrázků na Wikipedii lze použít jen pokud dodržíte licenci obrázku, například GFDL nebo některou verzi licence Creative Commons. U každého obrázku na Wikipedii je použitá licence uvedena. Podmínkou licence obvykle bývá uvedení autorů a další šíření pod stejnou licencní. Je tedy třeba u použitého obrázku uvést, pod jakou licencí ho dále šíříte.
Jestli to není moc jasné, svěřte se, jaké obrázky byste rád použil. Pomohlo by i rozepsání toho, co myslíte tím "použitím". --Miraceti 14:01, 25. 11. 2007 (UTC)

Infobox a přesuny příp. přejmenování

Je možné na české wiki udělat infobox? Stejna jako na zahraniční - viz např. http://en.wikipedia.org/wiki/Czech_On_Line A naopak, poradíte někdo jak na zahraniční wiki udělat přesun na Nový název? Díky M.

Samozřejmě infobox je možno udělat, technické prostředky různých jazykových verzí Wikipedie jsou prakticky stejné. Můžete se podívat na Wikipedie:Infobox, kde je návod na vytvoření jednoduchého infoboxu. Infobox pro firmy, pokud vím, zatím nemáme. --Miraceti 14:18, 27. 11. 2007 (UTC)

Pomoc

dobrý den, já jsem byla obviněna za vandalismus na wikipedia, i kdyz jsem manipulovala se svym clankem, mam takovy problem:aniz bych si to uvedomila,vcera jsem do wikipedia vlozila clanek Zidovka z toleda vlastnorucne utvoreny, i kdyz jsem jeste neprednesla referat ve skole, a bojim se ze by me profesorka obvinila z opsani textu, i kdyz jsem ho sama utvorila, co mam ted delat?a kdyz necham vyhledat svoje prispevky tak mi to zadny nevyhleda, nemuzu tam ani vlozit svoje jmeno co s tim muzu delat? – Tento příspěvek přidal(a) M.spulakova , 17:30, 29. 11. 2007 SE(L)Č

Jen pro přesnost: Žádný "Váš" článek zde není, tím že jste zde něco uložila, jste zároveň souhlasila s podmínkami, které jsou uvedeny nad tlačítkem "uložit změny": "Vaše změny budou okamžitě zveřejněny. Neporušujte cizí autorská práva! Vámi vkládané informace musí být ověřitelné! Pokud si nepřejete, aby Váš text byl nemilosrdně upravován a volně šířen pod licencí GFDL, pak ho do Wikipedie neukládejte." Licence GFDL říká, že každý může článek upravovat, tedy nejen původní autor.
Druhý problém je ten, že jste při dnešních úpravách nevyplňovala shrnutí editace, takže nebylo jasné, proč jste text kompletně smazala. Honza Záruba zřejmě nabyl dojmu, že se o něco pokoušíte a tak Vás upozornil, že na pokusy je zde pískoviště. Kromě toho článek Židovka z Toleda mazal nějaký anonymní přispěvatel z IP adresy, což jsem jednou revertoval (takováto mazání jsou poměrně častá, hrají si děti ve školách a družinách) a dané IP adrese vložil standardní upozornění, že nezdůvodněné mazání je považováno za vandalismus, a po druhém mazání jsem adresu prostě zablokoval, protože co taky jiného, když daný člověk nijak nekomunikuje, jen maže.
Teď ale k věci. Jaké důvody Vás vedou k tomu, že dnes chcete kompletně smazat text, který jste včera na Wikipedii vložila? --Luděk 16:44, 29. 11. 2007 (UTC)
kde se tady bere ta namyšlenost. samozřejmě je to i tak autorčin článek

Pro Ludka: K smazání nebo alespon uvedeni mého jména mě vede to, že jsem referát na Židovku z Toleda nepřednesla ještě ve škole a jestlize si paní profesorka bude chtít ověřit jestli jsem ho někde neopsala tak narazí na tuto stránku s mým článkem, který není podepsaný.Kdyby se tam aspon dalo vlozit moje jméno, článek nemusí být smazán. Ja vim, ze je to moje blbost,ale opravdu jsem si tento problem uvedomila az po vlozeni textu, dalo by se s tim neco udelat? – Tento příspěvek přidal(a) M.spulakova , 17:54, 29. 11. 2007 SE(L)Č

Tak paní učitelce dáte odkaz na historii článku, kde je kdo a kdy prováděl úpravy článku. --Luděk 16:59, 29. 11. 2007 (UTC)

Zeměpisný inforbox

Chtěl jsem se informovat, zda je na cs wikipedii v použití nějaký druh zeměpisného infoboxu jako na anglické verzi, který obsahuje údaje o souřadnicích, rozloze atp. Podíval jsem se na pár zeměpisných pojmů, ale žádný jsem nenalezl. Je v tom nějaký úzus, nebo projekt, nebo tak něco? --EdmundSquirrel 16:40, 6. 12. 2007 (UTC)

Preklady

Mela bych zajem prekladat clanky z anglictiny do cestiny.Muzete mi rict jak na to?diky Marketa

Úplně stejně jako začít zcela nový článek. Tj.
  • Najít na http://en.wikipedia.org nějaký článek.
  • Založit tady článek s příslušným českým názvem a do něj vložit český překlad článku.
  • Doplnit na jeho konec příslušnou šablonu o tom, že jde o překlad (Šablona:Překlad).
  • A nejlépe ještě doplnit tzv. interwiki, tj. odkazy na jiné jazykové verze Wikipedie, které se obvykle najdou v anglickém článku.
Další konkrétní dotazy případně zodpovím, třeba na své diskusní stránce, ale třeba i tady. Okino 14:19, 9. 12. 2007 (UTC)
To je dobrý nápad. Najděte si nějaký článek, který už je "usazený", protože ty čerstvé mohou doznat ještě značných změn. Pak přeložte to, co uznáte za podstatné - není nutné překládat všechno slovo od slova, někdy stačí jen úvod, kdežto přílišné podrobnosti se mohou pominout. Nakonec do článku vložte šablonu, že jde o překlad: {{překlad|en|název článku v anglické Wikipedii}} (použití šablony najdete třeba v článku Kuťa). --Luděk 14:23, 9. 12. 2007 (UTC)

obrazek

zdravim lidi mam dotaze potrebuji na wiki nahrat obrazek spise co napsat do komentare http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Magnetosphere_schematic.jpg a ten jeho VIRGIN nahral semto ale byl smazan takze zda byste moli nekdo napsat co musim uvest...-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Rusher (diskusepříspěvky)

Mohl byste, prosím, svůj dotaz srozumitelněji formulovat? Naprosto jsem nepochopil na co se ptáte a s čím potřebujete poradit! --Šandík 21:37, 12. 12. 2007 (UTC)

Chti pridat na wiki clanek o polarni zari z adresy http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Magnetosphere_schematic_virgin.jpg jsem si stahle tenhle obrazek doplnil sem ho o ceske popisky a nahral na Commons..za 1 den byl asi smazan tj prepokladam ze sem neco spatne vyplnil v licenci s wiki zacinam a netusim co musim uvest aby byl 'schvalen' ani sem uvedl spatnou licenci nebo tak...diky -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Rusher (diskusepříspěvky)

nejlépe se podívejte, jaké popisy jsou uvedeny u oné anglické a francouzské verze a udělejte to stejně. A nahrávejte opět na commons. JAn 06:32, 13. 12. 2007 (UTC)
Doporučuji přeložit vektorový obrázek Image:Structure of the magnetosphere.svg. Mohl byste ale překlad nejprve nastínit na Diskuse:Magnetické pole planet, prosím? Neberte si to osobně, ale Váš písemný projev mi napovídá, že to nebude bez problémů. Děkuji. --Miraceti 07:26, 13. 12. 2007 (UTC)

dobre zkusim uvest uplne stejne(jenom nevim jak tam mam uvest to ze sem dodal CZ popisky to bude asi ten problem autorem je NASA ale ja tam 'neco zmenil' tak jak to uvest)...a na forum ho bezproblemu umistit muzu pokud mito ovsem uznaji nahrat..takze pokud byste meli nekdo primo co tam napsat budu rad dekuji. – Tento příspěvek přidal(a) Rusher , 11:58, 13. 12. 2007 SE(L)Č


Přesun

Prosím o přesun (resp. otočení rediru) Kanton Lucern na Lucern (kanton). Důvod standardizace názvů, rozlišovač do závorky, veškeré ostatní kantony a jejich kategorie jsem udělal, jen na tenhle nemám práva. Mircea 15:56, 13. 12. 2007 (UTC)

Provedeno; příště je asi lepší s tímhle na nástěnku správců. --Mormegil 16:33, 13. 12. 2007 (UTC)

Uložení článku pod jiným wikipedistou

Dobrý den, po napsání článku Enhanced Small Disk Interface (ESDI) a jeho uložení jsem si zobrazil historii článku a jako autor článku je zde uveden wikipedista používající Ip adresu 195.113.167.70 a to já nejsem .Tak moc nechápu co se stalo.Jedná se mi o to,že v lednu končím školu a moje závěrečné téma je Zhodnocení Wikipedie jako zdroj informací a část práce je vytvoření článků na Wikipedie. Děkuji Buriánek.19:52,18. 12. 2OO7

Milý kolego, jste si jist, že jste byl při ukládání článku přihlášený svým uživatelským jménem? Nejsem sice vývojář, ale možnost, že by Wikipedie nějakým omylem přiřadila Vaši editaci cizí IP adrese, považuju prakticky za vyloučenou. Okino 00:45, 19. 12. 2007 (UTC)

Zablokování článku

Ahoj všichni, potřebuju radu, vytvořil jsem článek o Allkampf-jitsu ČR. Protože sám vytvářím www stránky pro náš klub, použil jsem texty, které na nich jsou. Protože jsou téměř shodné s texty na ofic. stránkách AKJ, byl mi článek zablokován. Svolení k prezentaci článku o AKJ mám přímo od prezidenta AKJ pro ČR. Jak se mám domoci odblokování stránek? Do diskuse o článku jsem výše uvedené už napsal... Díky za radu. Mikee33. --Mikee33 14:04, 19. 12. 2007 (UTC) Nevím, ale mohl by ste to poslat do OTRS.--Kuvaly 13:52, 3. 3. 2008 (UTC)

Odkazy v textu

Dobrý den, chtěl bych se zaptat, jak je vhodné používat odkazy v rámci Wikipedie v textu. Pokud se v textu objeví nějaký neznámý pojem, o němž existuje na Wiki článek, stačí pojem vložit jako odkaz jen při prvním výskytu textu? Nebo je vhodné například vložit pojem jako odkaz znovu v další kapitole článku (protože uživatele může zajímat jen daná kapitola) či u komenáře k obrázku?

Také pokud překládám článek z jiného jazyku (angličtiny), v jakém rozsahu je přípustné ponechat reference a externí odkazy v původním jazyce (pokud nenaleznu český ekvivalent)? Děkuji. --Mifeet 10:14, 25. 12. 2007 (UTC)

Odkazovat je vhodné nejen existující články, ale i články neexistující, protože vámi přidané „červené“ odkazy mohou jiného wikipedistu inspirovat k napsání nového článku. Je zvyklostí vkládat odkazy u prvního výskytu v článku, u delších článků i u prvního výskytu v dalších kapitolách, pokud možno ale ne přímo do nadpisu kapitoly.
Při překladu z jinojazyčné Wikipedie se nebojte odkazy na externí stránky v původním jazyce přidat, pokud jsou důležité jako reference nebo významně rozšiřují informace v článku; je však vhodné přeložit nebo přidat český popisek odkazu a označení jazyka, ať čtenář ví, co a v jakém jazyce má po kliknutí očekávat. Více viz Nápověda:Odkazy a Wikipedie:Externí odkazy. --Milda 10:30, 25. 12. 2007 (UTC)

potvrzení e-mailové adresy

Zdravím, omlouvám se, pokud už se někde nalézá odpověď, nenašel jsem ji.

  • Založil jsem si účet a rád bych si nechal potvrdit e - mailovou adresu. Mail přišel i s odkazem, na kterou stránku mám přejít, ta však řekne, že žádná taková stránka ve Wiki neexistuje. Zkoušel jsem si e - mail nechat poslat znovu, výsledek jest stejný. Co dělám špatně?
  • Je možno bez explicitního svolení kopírovat a překládat infoboxy z cizojazyčných Wiki?

Předem děkuji. --Dominik Mokriš 00:32, 3. 1. 2008 (UTC)

Problém s potvrzením adresy je zřejmě v jisté nekompatibilitě prohlížeče a formy odkazu obsahujícího diakritiku. Zkuste v prohlížeči opravit zkomolený odkaz (chyba bude asi ve slově "Speciální")
Pokud jde o kopírování a překládání z cizojazyčných Wiki, tak to možné pochopitelně je. Při překladu uveďte do shrnutí, že se jedná o překlad a nebo použijte přímo šablonu Šablona:překlad. --Šandík 02:28, 3. 1. 2008 (UTC)

Děkuji pěkně, již se to povedlo:-) --Dominik Mokriš 19:54, 3. 1. 2008 (UTC)

Schengenský prostor

Ve vašem článku o schengenském prostoru píšete v toto slovní spojení s velkým S. Jste si tím jisti, že je to správně? Píšu o Schengenském prostoru sloh a například na stránkách Lidových novin to píšou s malým s. Děkuji za odpověď

Opraveno na malé s. --Li-sung 12:54, 5. 1. 2008 (UTC)

Šablona:Navigační lišta

Chtel bych se zeptat, proc ta sablona nefunguje, chtel bych ji totiz pouzit na moji redaktorskou stranku, ale nefunguje vubec jak by mela. Na me slovenske strance jsem ji pouzil pri mych nalepkach redaktora, abych je tematicky zbalil pod sebe do kategorii. Skousel jsem skopirovat zdrojovy kod sablony ze sk wiki, no nefungovalo to, moji zmenu jsem uz revertoval do puvodniho stavu, byl bych rad aby se na to nekdo podival. Predem dekuji za ochotu a za odpoved --Jan Jansson 22:17, 10. 1. 2008 (UTC)

Dekuji za neochotu, to, co jsem si o ceske wiki dlouhodobe myslel, si mi timhle jenom potvrdilo --Jan Jansson 16:55, 12. 1. 2008 (UTC)
Promiňte, ale váš dotaz vůbec nesouvisel s tvorbou encyklopedie, problémy s tvorbou Vaší stránky prostě málokoho trápí. Jinak ta šablona nefunguje protože se odvolává na nedefinované styly, jejichž obecná potřeba je trochu sporná Wikipedie:Pod lípou/Archiv 2007/01#Potřeba zasouvacích šablon. --Li-sung 17:11, 12. 1. 2008 (UTC)
Dekuji konecne za odpoved. Me neslo pouze o moji stranku, no o ceskou verzi wiki jako takovou. S pozdravem --Jan Jansson 17:14, 12. 1. 2008 (UTC)

Úprava odkazů

Sestavuji z několika zdrojů hesla , přednostně ta červená, ze Seznamu českých spisovatelů. Do hotových hesel mi zasáhlo asi 8 kolegů, někteří i správci a upravují je. Každý trochu jinak. Jsem rád, vždy to je k lepšímu a já se tak za pochodu jako zdejší nováček učím nové věci. Jsem jimi učen. Dle doporučení WIKI vzhled a styl by v závěrečné části článku měly být Odkazy v pořadí Literatura , reference, související články, externí odkazy. Sledováním následných úprav jsem zjistil, že je to jen doporučení, kterým se rozhodně všichni neřídí. A povšiml jsem si letní obsáhlé diskuse na toto téma i faktu, že nebyly vysloveny jednoznačné závěry. Mám 2 otázky: Mám podle tohoto doporučení všechny čtyři odkazy vždy v uvedeném pořadí uvést, i když některé neumím doplnit technicky či obsahem? (ale někdo jiný to třeba do připraveného místa doplní později, anebo si doplní i název toho odkazu. Konkrétně já uvedu jen Literatura, někdo jiný časem dopíše Externí odkaz, někdy někdo další Související články atd. Nebo to časem doplním já.). Pokud bude odpověď na první otázku kladná, mám druhou: Mohu všechna hesla a úpravy jiných wikipedistů nejen v mých článcích ze seznamu čes.spisovatelů upravit v souladu s tímto doporučením? Nemíním opravovat cizí texty, jde mi jen o jednotný styl stránek hesel o spisovatelích.--P.Starý 16:50, 14. 1. 2008 (UTC)

Pokud se první otázkou ptáte na to, zda máte vytvářet i prázdné sekce, pak je odpovědí určitě ne. Pravidlo pojednává o tom, že pokud chcete do článku vložit odkaz na externí stránky, máte tak učinit v sekci nazvané „externí odkazy“ na konci článku (a nikoli například v půlce textu), obdobně literatura atd., nejde o to, že by každý článek musel mít vyjmenované části, i když do nich není co dát. --Mormegil 17:01, 14. 1. 2008 (UTC)

Zablokovani

prosím o zablokování uživatele Wikipedista:85.13.69.210, byl už varován a v článku pes znovu vandalizoval. Díky, --Vojtech.dostal 15:50, 15. 1. 2008 (UTC)

taky bych chtěl vrátit tuto stránku do v níž ji uložil Dinybot (diskuse | příspěvky) v 00:29, 16. 12. 2007. Nějak mi to nejde. --Vojtech.dostal 15:56, 15. 1. 2008 (UTC)
S žádostmi o blok se obracejte spíše na nástěnku správců. Co se týče vrácení určité verze, tak stačí si tuto verzi otevřít a uložit jí. --Reaperman 16:02, 15. 1. 2008 (UTC)
Myslím, že už ho to přestalo bavit, takže blokování není třeba. Verzi jsem vrátil. Návod jak nato vizte třeba na Nápověda:Historie stránky --Li-sung 16:02, 15. 1. 2008 (UTC)

Obrázek Eliadeho

Zdravím, měl bych takový dotaz ohledně toho obrázku, jestli by to k něčemu bylo. Eliade je asi nejznámější religionista a volně dostupný o něm není žádný obrázek. Vím, není to umělecké dílo, ale spíš bych se rád dozvěděl, zda je možné překreslit fotku a jestli tím zanikají autorská práva té fotky (nebudu zastírat, že je to překreslená fotka) a jestli takové obrázky k něčemu jsou. Děkuji za odpověď, přeji pěkný den, --Podzemnik 10:19, 16. 1. 2008 (UTC)

Našel jsem jeden volně dostupný obrázek na Bulharské wiki, nahraju ho na Commons, jinak s těma autorskými právy u zmíněného obrázku nevím.--Sevela.p 11:22, 16. 1. 2008 (UTC)
Osobně si myslím, že kresba (byť na základě fotografie) neporušuje licenci. Sám bych výhledově chtěl u některých hesel tímto způsobem řešit problém nemožnosti získat fotografii. Obrázek na té ukrajinské (nikoli bulharské, ale to je drobnost) wiki má IMHO jednoduše podvrženou licenci. --Šandík 12:24, 16. 1. 2008 (UTC)
Jo jo vypadá to jako kopírák z novin. Bez věrohodného zdroje to na Commons moc dlouho nevydrží. S vlastní kresbou by IMHO problém být neměl. Jedudědek 12:38, 16. 1. 2008 (UTC)
Podle mne je to en:Derivative work, a tudíž na něm visí dokonce dvě licence, fotografa a kreslíře. Je to jako když nafotím něčí obraz, tak copyright obrazu zůstává s malířem, a navíc mám práva já jako fotograf, a pro použití takového díla je formálně potřeba mít svolení obou autorů. Nebo podobně když přeložím něčí knížku do češtiny, tak ji lze legálně vytisknout jen pokud vydavatel získá práva moje i původního autora v cizím jazyce. :-( --Ioannes Pragensis 12:40, 16. 1. 2008 (UTC)
Přesně jak říká Ioannes: Pokud je kresba pouhým překreslením fotografie, jde o odvozené dílo a tedy zatížené kromě práv autora kresby také právy autora původní fotografie. --Beren 12:45, 16. 1. 2008 (UTC)
Pouhým překreslením samozřejmě ano, to je bezpochyby. Psal-li jsem "na základě", nemyslel jsem tím "obtaženo dle"... --Šandík 12:54, 16. 1. 2008 (UTC)

Takže jestli dobře chápu, tak:

  1. Překreslení „na základě fotky“ je ok
  2. Překreslení „podle“ fotky není ok (vlastně obkreslení)
  3. Kreslené obrázky, které zachycují nějakou osobu, a u nichž není dostupná fotografie, jsou přínosné

Pokud se v některém z bodů mýlím, prosím opravte mne, jinak děkuji za odezvu. Ten obrázek je skoro obkreslen podle fotky, na kterou samozřejmě licenci nemám. Dám ho tedy smazat. --Podzemnik 17:59, 16. 1. 2008 (UTC)

Jak vytvořit uživatelskou podstránku?

Chci se pustit do psaní článku o Lucemburské Moravě, ale nebude to práce na jeden den. Proto jsem v nápovědě hledal, jak si vytvořit podstránku ve své uživatelské stránce, abych tam postupně text přidával a až by byl text kompletní, pak bych to publikoval. Bohužel jsem v nápovědě nic o zakládání podstránek nenašel, jen to, že je to možné(postup jsem nenašel).Proto by mě zajímalo, jak na to.

Předem za odpověď děkuje

Blackknight 17:22, 21. 1. 2008 (UTC)

Třeba takto: Wikipedista:Blackknight/Nanečisto. --Luděk 17:24, 21. 1. 2008 (UTC)

Z vyhledávacího okénka nemůžu najít článek, který ale existuje

Tedy přesněji: existuje článek "Jolana Poláková", ale když do hledacího okénka zadám jenom "Poláková", ukážou se jen ostatní články, kde se o ní mluví, samotný článek ne. Kde je chyba?

Jedná se o nové heslo, chce to čas ;-) Jedudědek 13:55, 23. 1. 2008 (UTC)

Děkuju, chápu Gottschalk 14:20, 23. 1. 2008 (UTC)

Kategorie?

Kde je prosím tady Pamětní mince 2€ ukrytá kategorie? --Nolanus C E 23:54, 23. 1. 2008 (UTC)

Kategorie je ukryta v Šablona:Euromince, což je špatně. Kategorie má být v článku, nikoliv v šabloně. --Luděk 00:09, 24. 1. 2008 (UTC)


Problém s InterWiki

Ahoj, dnes mám nějaké problémy s Wikipedií. Vytvořil jsem článek Malý princ a chtěl jsem na něj přidat odkazy do světových Wikipedií. To už jsem několikrát dělal. Tak jsem si vytvořil odkaz [[Маlý princ]], vložil jsem ho do první cizí Wikipedie, zkontroloval jsem, zda jde - a nejde. Podíval jsem se tedy, zda mi článek nesmazali, ale ne. Přitom mi systém stále hlásí, že na české Wikipedii ještě článek Malý princ neexistuje. V čem je tedy chyba? --Zik 18:11, 26. 1. 2008 (UTC)

Musíte odkaz napsat latinkou nikoliv cyrilicí. Vámi použitá písmena Ма jsou zjevně podobná jako Ma ale neni to samé. Prostě to napiště z klávesnice nebo zkopírujte český název. --Li-sung 18:21, 26. 1. 2008 (UTC)
No jo, já to vlastně dělal z bulharského odkazu a zapomněl jsem, že azbukové M je naše T! Elegantní řešení! Děkuji --Zik 18:26, 26. 1. 2008 (UTC)

kategorie-podkategorie

Prosím o radu,jak zařadit novou Kategorie:Sport v Indii , jak ji dát do Kategorie:Sport podle zemí ?Dík--Senimo 19:43, 27. 1. 2008 (UTC)

Jednoduše si otevřete stránku Kategorie:Sport v Indii a napište do ní [[Kategorie:Sport podle zemí|Indie]], vyplňte shrnutí a uložte. --Reaperman 19:48, 27. 1. 2008 (UTC)

Kategorie se vkládá chybně

Prosím někoho, kdo umí lépe se šablonami, ať v Šablona:Mistři Evropy v krasobruslení opraví vkládání kategorie - všechny články, do nichž je vložena šablona, se nyní vkládají do kategorie šablon. Díky. Okino 14:53, 29. 1. 2008 (UTC)

Vždyť jste to opravil sám už před tímhle dotazem… :-? (Ono se to jenom neprojeví úplně hned.) --Mormegil 15:08, 29. 1. 2008 (UTC)

S dovolením - já to zcela určitě neopravil, já jen dělal typo úpravy - změna odkazu v záhlaví a přepis ruských jmen... A jestli se to opraví tímhle, tak je něco shnilého ve státě Mediawikiovém :-) Okino 15:21, 29. 1. 2008 (UTC)

Aha, takže předpokládám, že to opravil zakladatel šablony vložením noinclude. To jsem fakt netušil, že to má takovou setrvačnost. :-) Okino 15:23, 29. 1. 2008 (UTC)

Nu, sice uz jste to resili davno, ale pro doplneni. Sablonu jsem tam vlozila ja a noinclude jsem tam mela od zacatku, neni to prvni sablona. Cim mohlo byt zpusobeno vkladani kategorie nevim.--Bosquete 22:12, 19. 3. 2008 (UTC)
Nu, když už reagujete: Od začátku to tam opravdu nebylo; to, čím vkládání kategorie mohlo být způsobeno, je vcelku jasné. --Mormegil 00:01, 20. 3. 2008 (UTC)

spatny popisek - HTML tag - na hlavni strane u tlacitka "Jdi na"

... v kodu je: "Jít na stránku s tímto jménem, pokud existuje"

... coz zpusobuje v Opere zobrazeni: "Jít na stránku s tímto jménem, pokud existuje", misto "Jít na stránku s tímto jménem, pokud existuje".

Nejsem znalec kodu, ale &amp by tam asi nemelo byt, kdyz uz tak jenom   (nicmene mezera je v tomto textu takto napsana pouze jednou, proc tedy nestaci jenom mezera ?)

Jinak musim rict, ze delate uzasnou praci ;) Fandim vam, pokracujte ! :)

Michael.Knight@Email.CZ

Uff... ale zi mi dalo sakra praci sem vrhnout HTML kod tak aby se zobrazil jako cistej text a nebyl zpracovanej jako HTML kod ... ani PRE ani XMP ani TEXTAREA nepomohlo :-o


Jedná se o zavlečenou chybu z nějaké revize softwaru, kdy předchozí verze podporovala HTML entity a nově je escapuje. Vzhledem k zavádění nového parseru se občas takové věci přihodí. Díky za upozornění, budeme pracovat na nápravě.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 14:16, 1. 2. 2008 (UTC)
(S editačním konfliktem, bez ohledu a komentáře k předchozímu.)
Díky za upozornění, opraveno. (A příště můžete napsat   atd.) --Mormegil 14:19, 1. 2. 2008 (UTC)

Mediawiki

Hledám specialistu, který by mi nakonfiguroval Mediawiki na www.hulipedie.cannabiscup.cz - sám to nezvládám. info@cannabiscup.cz

Bohužal wikipedie není inzertní portál, ale zkuste to napsat http://www.mediawiki.org/wiki/mediawiki/cs --Veselé velikonoce, Kuvaly 13:37, 21. 3. 2008 (UTC)

Matematické vzorce

Zdravím, potřebuji do rovnice vložit stupeň celsia a nikde se mi nepovedlo najít jakým způsobem se to dá provést. Rovnice je tvořena v matematickém modu, takže tam samozřejmě značka stupně nejde zkopírovat. Díky za odpověď. --hugo (diskuze) 05:44, 8. 2. 2008 (UTC)

Zkuste, jestli vyhovuje: --Beren 06:09, 8. 2. 2008 (UTC)
Dík moc. --hugo (diskuze) 06:11, 8. 2. 2008 (UTC)
To rozhodně ne! C nemůže být kurzívou! Takže třeba --Mormegil 09:36, 8. 2. 2008 (UTC)

Dobrý den,

jak mám vložit obrázek z cammons? děkuji za odpověď. --Sparťánek 14:35, 8. 2. 2008 (UTC)

Úplně stejně jako lokální: [[Soubor:Nějaký soubor na Commons.png|velikost|popisek]].
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 14:51, 8. 2. 2008 (UTC)

Můžete použít i [[Image:Nějaký soubor na Commons.png]] /čili nemusíte přepisovat image na soubor, což má tu výhodu, že obrázek je pak bez přepsání použitelný i jinde/:). --Nolanus C E 14:56, 8. 2. 2008 (UTC)

Jo, a pak přijde Dinybot a všechny "Image" poněkud perverzně přepíše na "Soubor", takže si to všichni ostatní, kteří třeba budou článek z češtiny překládat do svého jazyka, budou muset opravit aby jim to fungovalo. ;o\ Zvláště vypečené u obrázkových galerií... --Šandík 20:09, 8. 2. 2008 (UTC)
Přepis Soubor: na Image: je totiž při překladu článku do jiného jazyka to nejsložitější. :-( --Mormegil 23:25, 8. 2. 2008 (UTC)


Kde je chyba, když v samotné šabloně vidím řádek Řešení konfliktů: Žádost o komentář – Hromadná copyvia Wikipedisty:Pajse • Wikipedie:Žádost o komentář/Roboti, zatímco v šabloně nad posledníma změnama ne? --Nolanus C E 08:34, 17. 2. 2008 (UTC)

Pokud si dobře pamatuji, tak jsem to někde asi tak před rokem viděl, je nutné si do svého monobooku přidat pár řádků, které to zobrazí. Něco je v diskusi k tý šabloně. --Reaperman 08:54, 17. 2. 2008 (UTC)
No asi bude obecně chyba v tom, že ta šablona mění svojí velikost, kdyžto ten frame, je furt stejný.--Juan de Vojníkov 20:08, 18. 2. 2008 (UTC)

Jak pravil Reaperman, zobrazení té šablony je nastavitelné. Když jsem tu její současnou podobu vytvářel, byla jako druhý pilotní příklad možností customizace. O možnostech jejího nastavení se lze celkem podrobně dočíst v příslušné diskusi.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 18:39, 20. 2. 2008 (UTC)

Development

Je možné podílet se na vývoji WIKI nebo jí zakomponovat do svého systému ? Jsme vývojářská firma s orientací na PHP a SQL. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Billy.papavasiliu (diskuse) 11:19, 20. 2. 2008 (UTC) (CE(S)T)

Wikipedie běží na svobodném software nazvaném MediaWiki, který si můžete snadno nainstalovat a používat, případně rozšiřovat, to vše za podmínek GNU GPL.
Další informace, včetně informací o podílení se na vývoji MediaWiki, najdete na www.mediawiki.org.
--Mormegil 11:36, 20. 2. 2008 (UTC)

Soubor

Dobrý den, velice se mi líbí téma golf. Trochu jsem poupravil text a přidal obrázek. Na toto téma jsem také zpracoval prezentaci v PowerPointu >>odkaz<<a rád bych jí sem přidal...Chtěl bych se tedy zeptat jestli mohu a případně jak? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Leveler (diskuse) 17:44, 21. 2. 2008 (CE(S)T)

Zdravím. Prezentaci nelze přímo do Wikipedie přidat. Pokud však tato prezentace přináší nové informace oproti článku, můžete přidat odkaz na stránku golf do části externí odkazy. Ale příliš to nedoporučuji, jednak soubor Power pointu nespustí každý, jednak už je tam docela dost externích odkazů. --Japo ¿ 16:50, 21. 2. 2008 (UTC)

překlad článku

chtěl bych doplnit (či přeložit) článek http://cs.wikipedia.org/wiki/Tomb_Raider orginál je http://en.wikipedia.org/wiki/Tomb_Raider nevím jak převést či odázat se na obrázky např. : http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Tomb_Raider_Tomb_of_Qualopec.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/9/95/Tomb_Raider_1_Box.jpg/256px-Tomb_Raider_1_Box.jpg apod.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Dragonmiro (diskuse)


Zdravim, bohuzel prvni obrazek (a verim ze i druhy) podlehaji copyrightu - viz. velky cerveny znak "C" pod obrazkem. Tzn. ze vyrobce opatril hru copyrightem (vsechna prava vyhrazena) a bez jeho vyslovneho svoleni neni mozne hru ani obrazky, zvuky atd z ni kopirovat, upravovat.... Duvod proc to je na en wiki je ze maji v zakone tzv. "fair use". Zakon, ktery umoznuje pouzit screeny z her a filmů bez souhlasu autora a to pouze pro ucely recenze...Cili smirte se s tim ze CZ wiki bude dlouho bez obrazku --Zacatecnik 12:15, 23. 2. 2008 (UTC)

můžu použít obrázky, které jsou na internetu? např. : http://www.screamteam.cz/tombraider/images/tr1_01.gif -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Dragonmiro (diskuse)

Ne. 1) to neumoznuje syntaxe a za 2) to neumoznuje jiz vyse mnou zimeny copyright. --Zacatecnik 12:23, 23. 2. 2008 (UTC)

Změna jména

Prosím byrokraty o změnu už. jména z Wikipedista:Tomáš Lašák na Wikipedista:Kvasar Děkuji – Tento příspěvek přidal(a) Tomáš Lašák, 21:02, 24. 2. 2008 SE(L)Č

Přejmenováno. Příště prosím vyplňujte shrnutí editace a neoznačute editaci jako "malou", mohl jsem si té žádosti všimnout už včera večer. --Luděk 21:50, 25. 2. 2008 (UTC)

Vytvořit nový Infobox / šablonu

Překládám článek o Robertu Redfordovi do češtiny. Chtěl také bych udělat elegantní (!!) infobox k obrázku. Zkopírovat ho z anglické verze jednoduše nejde. Vytvořit vlastní infobox nebo šablonu, zvláště pokud mají být elegantní, je nad mé intelektuální schopnosti. Chystám překládat články o amerických hercích, režisérech a osobnostech, elegantní šablona by mi přišla vhod. PLEASE HELP.--Vmarcus 13:48, 27. 2. 2008 (UTC)

Zkuste se proste podivat na jiz existujici infoboxy, treba {{infobox Biografie}}, {{infobox Kosmonaut}} Tam je to hezky ukazane... A kdyby neco nebojte se zalozit pochroumanou sablonu on to nekdo fixne jako treba v mem pripade infobox kosmonaut ;-) --Zacatecnik 14:42, 27. 2. 2008 (UTC)

Použití vlastního, jinde publikovaného textu

Mohu nakopírovat do článku vlastní text, který jsem publikoval (např. slovníkové heslo)? Bralo by se to jako porušení autorského zákona?--Pavel Šidák 22:00, 28. 2. 2008 (UTC)

Záleží na tom, zda-li jste stále držitelem autorských práv, nebo zda-li jste je kupříkladu neprodal vydavateli. Pokud jste držitelem autorských práv, tak to není problém a text můžete vložit. Abyste předešel případnému podezření z porušení autorských práv (zpravidla není hned zřejmé, že autor jinde publikovaného textu je též autorem textu zdejšího), je vhodné ještě zaslat potvrzení do OTRS. --Šandík 22:45, 28. 2. 2008 (UTC)
Ještě doplním, že vzhledem k odlišnému pojetí článků na Wikipedii a hesel v běžných papírových encyklopediích je pravděpodobné, že váš text bude ostatními uživateli dále upravován a po pár dnech může vypadat tak, že jej ani nepoznáte. Přeji vám hodně zdaru. --Milda 23:03, 28. 2. 2008 (UTC)

fair use

Přeložil jsem článek Relativita z anglické wikipedie a protože jde o výtvarné dílo, chtělo by to obrázek. U původního článku jeden byl, ale načtený na wikipedii - ne na commons - s tím, že je sice chráněný copyrightem, ale U.S. zákony dovolují použití "fair use", pokud jsou splněny určité podmínky. Povolují něco takového české zákony a jestli ano, pod jakou licencí mám ten obrázek uploadnout? Díky za jakoukoli pomoc.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Wrax (diskusepříspěvky)


Ne, cesky pravni system nezna fair use - tedy nemuzete takoveto multimedi. soubory pouzivat. Mnohem rychlejs bys te to ale zjistil kdybyste dal hledat "fair" na teto strance. Resilo se to o kousek vejs v odstavci "překlad článku". Ale nevadi. --Zacatecnik 09:38, 6. 3. 2008 (UTC)
Já to nahoře četl, ale výslovně napsané cesky pravni system nezna fair use tam nebylo, tak jsem to zkusil znova - naděje umírá poslední.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Wrax (diskusepříspěvky)
Dokonce tusim, ze jsem cetl, ze cesk. prv. system fair use mel ale bylo zrusen, co je na tom pravdy ale blize netusim. Mohu vam vsak zarucit ze ted to tady neni a pouzit to nemuzme. --Zacatecnik 10:11, 6. 3. 2008 (UTC)

možnost nahrání jiných typů souborů

V práci máme nainstalovanou Wiki na lokálním serveru a používáme ji jako naši databázy. Potřebuji nahrát na Wiki PDF a HTML soubory. Bohužel tyto typy nejsou povolené. Jde toto nějak obejít? Zkoušel jsem rovněž tyto soubory na server nahrát přímo a odkázat se na ně, ale příka [file://///aaa/bbb.pdf] nefunguje. Díky za radu

No tak jednak Vám chci říct, že Wikipedie není poradna. A za druhé se tento problém musí řešit zásahem do databáze. Jinak jsem ve FAQ k MédiaWiki našel tohle: [1]. Pokud Vám nikdo neodpoví doporučuji navšívit právě www.mediawiki.org a prostudovat si tam k tomu manuál. Jinak můžete též zkusit nějaký IRC kanál. S pozdravem --Juan de Vojníkov 14:54, 6. 3. 2008 (UTC)

Načtení obrázku z jiné Wikipedie na Commons

Procházel jsem si Nápověda:Načtení obrázku z jiné Wikipedie na Commons, ale připadá mi to spíše jako "nápověda pro načtení obrázku z vlastního počítače na Commons". Znamená to, že si musím nejprve obrázek stáhnout do svého počítače, anebo to jde i nějak přímo? Pokud si obrázek musím napřed stáhnout, co s původní historií souboru? Opsat ji ručně? Jan.Kamenicek 11:54, 8. 3. 2008 (UTC)

Zkuste nástroj Commons Helper, pokud zaškrtnete nejspodnější volnu Directly upload file, obrázek se načte bez nutnosti lokálního meziuložení na vašem počítači, v historii uploadu však bude uveden namísto vás bot. --Milda 12:31, 8. 3. 2008 (UTC)
Moc děkuji za radu, funguje to výborně. Jan.Kamenicek 14:20, 8. 3. 2008 (UTC)

Zobrazení navigační šablony

Zdravím. Potřebuji poradit ohledně zobrazení, chci totiž docílit stejného zobrazení jako zde na EN Wiki. Jde mi o příkaz Show (zobrazí celou tabulku). Otázka zní:"Jak na to na české Wiki?". Zkoušel jsem dosadit Navbox, ale ten mi bohužel nefungoval, možná jsem ho taky cpal na špatné místo. Děkuji za jakkoukoli přínosnou radu =) --Gortis 11:42, 9. 3. 2008 (UTC)

Mám stejný problém, a to u šablony Hokejbox2... Na EN Wiki to funguje například takto, ale na CS Wiki se úplně stejná šablona zobrazí takto... Neví si s tím někdo zkušenější rady? --NIGKDO 12:54, 13. 3. 2008 (UTC)
Myslím že takovéto tabulky (vysouvací a zasouvací) ještě nebylo na naší Wikipedii použito, šmejdil jsem v sekci navigační šablony a ani u jedné sem to takto nenašel, ještě si s tím zkusím pohrát, ale je to vážně oříšek a přitom je to neuvěřitelně praktické. --Gortis 16:33, 13. 3. 2008 (UTC)

Opravdu si nikdo neví rady? --NIGKDO 18:44, 14. 3. 2008 (UTC)

Haló? Ví někdo, jak to s tím "show" je? :-( Nebo alespoň kam tuto otázku směřovat... --NIGKDO 16:44, 17. 3. 2008 (UTC)
Ví. Žádná rozklikávací Show/Hide tady nejsou a bohdá nebudou. --Mormegil 17:13, 17. 3. 2008 (UTC)

jméno článku

Zdravím, jde změnit název článku nevytvořeného mnou? Kdyžtak mě někam odkažte.

Ano, samozřejmě to jde. Klikněte v hořní liště (tam kde je "editovat") na "přesunout". Nezapomeňte skontrolovat články odkazující na původní název a upravit jejich odkazy.--Juan de Vojníkov 21:51, 10. 3. 2008 (UTC)

fotografie vesnice z r. 1895

Prosím o radu jak otevřít soubor Fotografie vesnice z roku 1895 v článku týkající se lidských sídel - Malé Hydčice -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Cepok (diskuse)

Obrázek s podobným názvem jaký se pokoušíte vložit do článku Malé Hydčice jsem tady ani na Commons nenašel. Načetl jste jej do Wikipedie? --Beren 19:58, 12. 3. 2008 (UTC)
Taky jsem se soubor pokusil na Commons najít, a napřed jsem myslel, že jsem uspěl, zdálo se, že vyhledávač soubor nalezl. Když jsem ale na něj klikl, tak mi to napsalo, že soubor s daným jménem neexistuje. Takže na mě to působí, že soubor asi nahraný byl, ale potom ho někdo smazal. Je možné, že jste při nahrání třeba neoznačil licenci (volné dílo, GFDL ...) nebo některý tamní správce došel k názoru, že soubor porušuje nějaká autorská práva. Tím netvrdím, že to tak bylo, jen jmenuji nejčastější důvody, které ke smazání obrázku vedou. Jan.Kamenicek 01:17, 13. 3. 2008 (UTC)
Bohužel smazáno El Quebrado 01:33, 13. 3. 2008 (UTC)

User Jjirkas uploadnul image znovu 19.5.2008 a zatím funguje, než se zas najde někdo, kdo to cutne.

Kategorie:Kosmonauté

Nejsem si úplně jistý,ale nemá být spisovnější název této kategorie Kosmonauti?--Senimo 08:25, 13. 3. 2008 (UTC)

Řekl bych že ano. --Jakubisko 18:41, 14. 3. 2008 (UTC)
Taktez --Zacatecnik 19:06, 14. 3. 2008 (UTC)
Já ji v tomto znění vkládám, autorem nejsem. Nevím, jak ji upravit naráz všude, kde je použita, to musí vymyslet správci asi přes bota. Napřed musí někdo znalý posoudit, zda nejsou povoleny oba tvary (Zákupák) - --P.Starý 17:22, 17. 3. 2008 (UTC)

Jakým způsobem je definován spam na Wikipedii?

Dobrý den, nepodařilo se mi nikde nalézt definici toho, co se na wikipedii považuje za spam. Editoval jsem článek o americkém TV seriálu Babylon 5 a přidal jsem do něj pozvánku na více méně pravidelné setkání jeho fanoušků - dle mého užitečná informace. Byl jsem však několikrát nazván spammerem a daný příspěvek byl několikrát vymazán. Rád bych tedy věděl, jak se na wikipedii definuje spam a proč jsou mazány texty, které s daným tématem přímo souvisí a mohou být pro návštěvníka wikipedie užitečné. Děkuji.

Dobry den, WP není sbírkou externích odkazů vyznam ma pro clanek imho oficialni stranka popr 2 nejvetsi neoficialni stranky zbytek tady nema co delat (Vice a hlavne presneji v tom odkazu). Viz clanek Capoeira kde ted byla vetsi cistka v extrenich odkazech - to vsechno je proste spam. Opravdu se tam podivejte (klik na historie) Kolega --Zacatecnik 14:39, 17. 3. 2008 (UTC)
Tak svuj prispevek jsem na dane strance upravil tak, aby mel pouze a jenom informacni hodnotu a nemohl nikomu vadit + byl doplnen relevantnim odkazem na nejvetsi ceskou stranku. Presto byl clanek zamknut z duvodu "vandalizmu a spammovani". Toto oznaceni me velice urazi, predevsim proto, ze se snazim pomoci komunite daneho serialu a nemam zajem na "niceni" wikipedie a jejich clanku. Je mozne se nekde dovolat spravedlnosti? Ackoliv jsem doposud do wikipedie nezasahoval, sleduji deni okolo ni a mam casto pocit, ze pravymi vandaly jsou samotni spravci, kteri si svym polobozstvim leci komplexy na normalnich lidech. Ale to sem vlastne ani nepatri...--83.170.113.72 14:58, 17. 3. 2008 (UTC)
S tim spravcovstvim si myslim ze mate castecnou pravdu, ALE Vas pristup nebl take imho korektni. V dokonale ucte Vam doporucuji do budoucna:
  1. zalozit si ucet na Wiki, editace pod uctem vypadaji totiz duveryhodneji nez pristup z nekolika ruznych ip
  2. Diskutovat o problemu na diskusni strance, cili provedl-li nekdo revert nesnazit se to tam pridavat pravdu ac muzete mit pravdu (sam to znam) duvod je ten ze to vyvola dalsi revert - je vhodne to probrat v diskuzi, kde by Vam jiste odpovidali co je spatne....
Precetl jsem si revertacni text a bohuzel musim konstatovat ze se nejedna o encyklopedicky vyznamnou vec z hlediska formy nikoliv obsahu, ten si netroufam soudit. Daný text je jakoby "propagacni" laka nekam fandy, nabizi ceny... Chce to nabrat do textu vice neutrality...tato praxe je ziskavana az po mesicich editovani...Doporucuji to resit na diskusni strance, kde se na 100% doberete kompromisu ;-) Je to jako rozdil mezi textem od vyrobce filmu(mluvi v superlativech, pouziva veci jako uzasne, fantasticke, dech berouci ci jeden z nejlepsich v ....) versus csfd nebo wiki stranka (mluvi o deji). Drzim palce, hlavne se nenechte odradit (sam to znam ;-) ) --Zacatecnik 17:07, 17. 3. 2008 (UTC)
(Psáno s editačním konfliktem, nezávisle na předchozím.)
Problém je možná to, že úplně nechápete účel Wikipedie; tím není „pomáhat komunitě daného seriálu“ či „zvát na setkání fanoušků“. Cílem Wikipedie je poskytovat encyklopedické informace. Do článku o americkém TV seriálu prostě opravdu nepatří pozvánka na setkání fanoušků; nemá smysl se hádat, zda ta pozvánka je „spam“ či něco jiného (já bych ji třeba jako spam nenazval, přesto si myslím, že tam nepatří; a už vůbec ne ve formě „Rozhodně přijeďte“).
A zcela jinou věcí je, že samotný ten článek není zrovna dokonalý. Jestli chcete Wikipedii pomoci, proč třeba nevylepšit obsah toho článku? Úplně tam chybí třeba informace o původu seriálu (kdo/kdy/kde) a spousta dalších věcí (inspirovat se lze třeba v anglickém článku). No a pokud se ten článek výrazně rozroste třeba i o informace o fandomu B5, lze se v nějakém vhodném kontextu stručně zmínit i o srazech fanoušků (ale samozřejmě závisí na rozsahu a formě)…
--Mormegil 17:11, 17. 3. 2008 (UTC)

změna uživatelského jména

Zdravím, prosím změnu uživatelského jména "dolinek" na "jd" a zároveň o zablokování původního jména. Děkuji. JD

dobrý den, dle tohoto odkazu žádosti nelze vyhovět, jelikož již účet Jd někdo jiný založil respektive již existuje (i když nemusí být nutně aktivní). Rád pomůžu změnit jméno na nějaké případné jiné, ale Jd již nelze. S pozdravem --Chmee2 13:30, 18. 3. 2008 (UTC)

Děkuji za ochotu a rychlost. "JD" se mi včera jevilo volné, ale nevadí. Bylo by možné zkusit "jadol"? Ještě jednou díky. JD

druhá žádost bez problému. Jméno změněno --Chmee2 20:08, 19. 3. 2008 (UTC)

Odkazy na Národní knihovnu

Dobrý večer. Jak prosím dostanu správný odkaz na "Seznam děl v databázi Národní knihovny ČR, jejichž autorem nebo tématem je" ten a ten? (Tedy aby to u Petra Kabeše neukázalo Jiřího Koláře.) Jinými slovy, kde získám kód do šablony "{{NK ČR|..."? Rád bych udělal heslo Pavlu Šrutovi, s bibliografií jeho knih pro děti toliko výběrovou, proto ten dotaz. --Henry Psanec 03:43, 20. 3. 2008 (UTC)

Postup jak aplikovat v tomto konkrétním případě vyhledání potřebné informace je následující:
  • Podívám se na šablonu {{NK ČR}} a zjistím, že je u ní nápověda, která říká, že identifikátor lze získat zde
  • Kliknu na toto URL, zjistím, že je tam formulář. Nastavím v základním vyhledávání ovládací prvek Pole pro vyhledávání na hodnotu "Jmenná autorita (osoba, korporace)" a ovládací prvek Zadejte slovo nebo slovní spojení na hodnotu "Petr Kabeš" a zmáčknu odpovídající tlačítko Ok.
  • Ukáže mi to záznam pro "Kabeš, Petr, 1941-2005", kde pole Ident. číslo má hodnotu "jk01052333"
  • Nastavím tuto hodnotu do šablony a hurá: odkaz ve výsledku {{NK ČR|jk01052333}} vskutku vrací díla tohoto autora.
--Beren 04:06, 20. 3. 2008 (UTC)
Děkuju pěkně. --Henry Psanec 16:32, 20. 3. 2008 (UTC)

Obrázky z filmů a seriálů

Chci doplnit obrázky postav a herců z několika seriálů. Můžu udělat screencaps a pak to na wikipedii vystavit nebo se ani tohle nesmí? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) jantusla (diskuse)

Bohužel, asi u většiny filmů se nepodaří hned tak získat svobodné obrázky. U herců je cesta - vyfotit je osobně. Ale nic nebrání přidat do článku odkaz na fotografie někde jinde... JAn 16:04, 21. 3. 2008 (UTC)
No to s timi obrázky z filmů bude asi opravdu těžké, protože obsahují Copyright(c) společnosti která je natočila, nebo televizního kanálu který je vysílá, a navíc by to na wikipedii asi nešlo protože se sem nesmí kopírovat cizí texty a obrázky, protože je na wikipedii vše(kromě log atd.) šiřitelné pod licencí GNU, která umožnuje texty nebo obrázky dále šířit.--Veselé velikonoce, Kuvaly 16:52, 21. 3. 2008 (UTC)


Jazyk

jde změnit jazyk z českého na anglický??nutně to potřebuju....děkuju -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 83.240.27.66 (diskuse)

Dobrý den, pokud myslíte jazyk webového rozhraní, tak ano, ale musíte se předtím přihlásit nebo zaregistrovat a poté přejít do nabídky Nastavení vpravo nahoře. Hledáte-li anglickou verzi Wikipedie, najdete ji zde. Pěkný den! -- Mercy (|Ω) 06:33, 24. 3. 2008 (UTC)

Nahrání obrázku osoby na Commons, s povolením autora

Mám svolení majitele fotky pro nahrátí do wikipedie, ale když chci načíst soubor tak taková možnost tam není.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Jantusla (diskuse)

Nahravate doufam na commons? Nahrajte je klasicky a pak ještě musíte poslat potvrzení o svolení od autora fotky do OTRS. Hezky svatky --Zacatecnik 15:01, 24. 3. 2008 (UTC)
Co přesně mám do OTRS napsat?-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Jantusla (diskuse)
Bohužal, to vám asi nikdo nepoví:-|, zkuste si ale počkat, třeba sem odpoví někdo zkušenější.--Krásné jaro, Kuvaly 15:43, 25. 3. 2008 (UTC)

Účet na en.wiki

Když chci pod svým uživateským jménem editovat i na en.wikipedia.org, tak si musím vytvořit úplně nový account, nebo jde nějak (nevím jak?) rozšířit stávající účet na české wikipedii o přístup k anglické?--Glomerata 17:13, 25. 3. 2008 (UTC)

Nový account-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Muffini (diskusepříspěvky)
Nový účet, na en.wiki, je jediné řešení.--Krásné jaro, Kuvaly 19:16, 25. 3. 2008 (UTC)
Zatím si musíte vytvořit na každé wikipedii nový účet, ale již brzy by tomu mělo být jinak (správvci už nemusí). JAn 20:07, 25. 3. 2008 (UTC)

Change/usurp username Leinad_pl -> Leinad

Can you ask user Leinad to change username? The account Leinad is reserved and has a few edits. I'm sysop on pl.wiki and I wanna merge this account with my global account. Leinad pl 22:48, 25. 3. 2008 (UTC)

I wrote him, we have to wait to his/her answer. --Chmee2 10:53, 30. 3. 2008 (UTC)

Změna názvu obrázku Znak České lékárenské komory

Zdravím, našla jsem na Wikipedie obrázek s názvem Znak České lékárenské komory. Chtěla bych upozornit na to, že oficiální název je Česká lékárnická komora. Tento název je uveden i v popisu obrázku, hlavní název je však podle mě chybný a měl by se poopravit, pokud by to bylo možné. A ještě dotaz - nevíte, jak je to s obrázky znaků univerzit? Chtěla jsem dát do článku Veterinární a farmaceutická univerzita Brno její znak, který je na internetu, nejsem si ale jistá, jestli by to bylo možné...mám pocit, že znaky státních univerzit by měly být něco jako dědictví národa přístupné všem a všude bez porušování autorských práv. Ale opravdu nevím, tak se raději ptám. S pozdravem --Lobubo 15:18, 26. 3. 2008 (UTC)

Dobry den, k tomu logu:Jistej si uplne nejsem, pockame na vyjadreni dalsich, ale asi to podleha aut. zakonu, prece jen nekdo je musel nakreslita ten je pak prodal univerzite...Ale nic Vam nebrani logo nekde vyfotit viz moje foto v clanku UJEP :) --Zacatecnik 09:48, 29. 3. 2008 (UTC)

Šablona: Seznam roků v hudbě

Ahoj, byl by někdo z vás schopen vytvořit pro články rok "xxxx v hudbě" českou šablonu, která by odpovídala té, která je použita na en wiki, např. v článku 1999 in music ? Současně používaná tabulka neumožňuje libovolné přecházení z roku na rok, tak jak to má en wiki a jako berličku jsem proto na stránky umístil Tabulku roků v hudbě , kterou bych Šablonou Seznam roků v hudbě rád nahradil. Bohužel moje znalosti na takovou složitou šablonu nestačí, proto bych chtěl o pomoc požádat zkušenější kolegy. Dále bych se chtěl zeptat, zda někdo neví, jaký tag se musí přidat do šablony, aby tato šablona byla "collapsible" (skrývatelná) jako to je npř. v enwiki Template:Yesband , kdy po kliknutí na "hide" se šablona schová a dalším kliknutím zase ukáže. Děkuji --Aqualung 09:34, 29. 3. 2008 (UTC)

Skrývatelné šablony už se lehce řešily zde. --Doktory 18:38, 29. 3. 2008 (UTC)

citrus. friut "feijoa"

nelze najít na vašem čs. webu, jak mám postupovat? děkuji tatapetr@post.cz-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 213.235.102.160 (diskuse)

No ja v pripade ze ten clanek tady neni jej zalozim :)...Vy muzete postupovat tak, ze si prectete z jine jazykove Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Feijoa --Zacatecnik 19:00, 29. 3. 2008 (UTC)

Ať dělám co dělám nedaří se mi vložit do tohoto portálu novou rubriku. Přišlo mi vhodné založit sekci "Hudební akce" ale mé "wiki zkušenosti" na to zkrátka nestačí. Proto bych se chtěla zeptat zda by mi někdo nemohl pomoci? Bohužel je to ale jen část mého "problému". Mám pocit, že k hudbě patří i videoklipy a jako špatný nápad se mi nejeví mít na tomto portálu například Videoklip týdne, ale nevím zda lze vložit na stránky flash z Youtube. Moc děkuji za pomoc a případné rady. --Heitinga 14:24, 30. 3. 2008 (UTC)

S novou rubrikou se to má tak, buď je možnost si současnou šablonu na portálu "substnout" a novou rubriku doplnit ručně, nebo je možnost, pokud by našly využití dvě rubriky vedle sebe, použít šablonu Šablona:PortálB-5-5. Co se týče videoklipů, tak jednoduchou metodou to asi nepůjde, a i kdyby šlo, tak bych to nedoporučoval, protože s videoklipy na YouTube by mohly být autorskoprávní potíže. --Reaperman 15:27, 30. 3. 2008 (UTC)

Hermann Buhl - obrazek

Zdravim, udelal jsem clanek o Hermannu Buhlovi a chtel bych tam dat jeho fotku po sestupu z Nanga Parbatu od Hanse Ertla - na internetu napr. [2]

duvod :1) na commons ani zadny jiny wikipedii neni jakykoli obrazek H.Buhla,2) konkretne tahle fotka je celkem legendarni

tenhle obrazek se vyskytuje na internetu vsudemozne takze by v tom clanku nemusel nikomu vadit, nicmene nesplnuje podminky vnavodu tady. Dik za nahrati souboru nebo aspon radu --Martin861 16:18, 4. 4. 2008 (UTC)

musi ubehnout 70 let od smrti autora fotky nebo kdyz autor neni znam tak se hodi 70 let od jeji porizeni a nebo proste mit svoleni autora fotky, ktere se musi zaslat do ORTS. Snad nezvatlam blbosti --Zacatecnik 16:43, 4. 4. 2008 (UTC)
hmm, to je chytry, jenomze autor umrel v roce 1973 takze se ho uz asi nezeptam a cekat do roku 2043 se mi nechce. videl sem ale na wikipedii treba obrazek guerniky od Picassa, a ten umrel shodou okolnosti taky 1973 a ta maluvka tam je. tak sem se chtel zeptat jak se to udela--Martin861 17:21, 4. 4. 2008 (UTC)
Ono přesněji řečeno, není nutné povolení autora díla, ale povolení držitele autorských práv, jímž obvykle bývá autor popřípadě jeho dědicové. Co se týče Picassa, tak pravděpodobně máte na mysli anglickou Wikipedii, která se ovšem řídí trochu odlišným právním řádem, který jí takové zveřejnění za určitých podmínek umožňuje. V českém právu taková výjimka není možná. --Reaperman 17:29, 4. 4. 2008 (UTC)
Aha, no tak to je provar. A nevite jak je to na commons?--Martin861 19:03, 4. 4. 2008 (UTC)
Bohužel, ma Commons jsou v určitých věcech ještě přísnější než tady, takže co může být na Commons, to může být i tady. --Reaperman 20:02, 4. 4. 2008 (UTC)

Marspedia

Dobrý den, chceme přeložit Marspedia.org. Pokud to budeme překládat, chtěl bych vědet zda k uveřejnění české verze potřebujeme svolení autorů. Dále bychom rádi věděli, jak se vytváří tato samostatná sekce "Marspedia.cz", která by byla v rámci Wikipedia.cz(nejedná se vlastně o jeden článek, ale o plnohodnotnou sekci)

Dobrý den, Marsopedia.org není součástí projektu Wikipedia, ale pouze využívají prostředí MediaWiki, které je volně šiřitelné (tedy softwarové rozhraní a myšlenku), ale s námi nejsou nikterak spojeni. Popravdě si ale osobně myslím, že než zakládat takto nový projekt pod nějakou licencí (nenašel jsem tam, pod jakou to provozují) je lepší přispívat do české a snažit se o Marsu psát i tady. Nejenže to ocení další lidi, ale pomůže to i Wikipedii jako celku. Osobně se angažuji a můžem se tak chlubit články jako Mars (planeta), či Voda na Marsu a nebo sbírkou článečků o horách a pohořích na Marsu v kategorii pohopří Marsu. Pokud byste se rozhodl pokračovat v práci na české Wikipedie, tak mne kontaktujte. Mohli bychom zvážit založení portálu o Marsu --Chmee2 12:38, 5. 4. 2008 (UTC)
Nevypadá to, že by http://www.marspedia.org byla publikována pod svobodnou licencí. Potřebujete tedy souhlas autorů s takovým použitím díla. Pokud byste jejich dílo chtěli přeložit a uveřejnit ve Wikipedii, potřebujete navíc jejich výslovný souhlas s uveřejněním pod GFDL, vizte Wikipedie:Souhlas s použitím díla na Wikipedii. Souhlas se dokládá pomocí OTRS. Obvykle se pak takové články značí zvláštní šablonou. Činnost můžete koordinovat např. založením WikiProjektu. --Beren 12:40, 5. 4. 2008 (UTC)
@ Beren: Je tam na hlavní straně jasně psáno NOTICE: All articles in the main namespace are released to the Public Domain and may be used for any purpose without entangling restrictions. DO NOT add any content to these pages that you do not wish to release to the public domain and/or lack the authority to release to the public domain! --Dezidor 14:18, 5. 4. 2008 (UTC)

uživatel "cs" se chce přihlásit do "en" wikipedie

Je možné se s "cs" uživatelem přihlásit do "en" wikipedie, nebo s musím znovu v "en" registrovat? Mít dva loginy mi přijde hloupé a zdá se mi že to kdysi šlo... Díky. Enemy 08:56, 7. 4. 2008 (UTC)

V současné době je takováto možnost zprovozněna pouze pro správce. Na en wiki se budete muset zaregistrovat znovu.--Sevela.p 09:04, 7. 4. 2008 (UTC)
No, nepotěší, ale díky za rychlou odpověď. Enemy 09:15, 7. 4. 2008 (UTC)

Šablona Jazyk cíle odkazu: Katalánština

Dobrý den, nemohl by, moc prosím, někdo vyrobit šablonu pro jazyk odkazu katalánština? Poprvé použito v čl. Eusebi Güell.--Oso 19:59, 7. 4. 2008 (UTC)

Máte ji hotovou. --Reaperman 20:04, 7. 4. 2008 (UTC)
Moc děkuju :-) --Oso 20:12, 7. 4. 2008 (UTC)

Nekomerční publikace

Můžu nahrát na Commons nebo sem soubor z [www.leps.it], když se k autorským právům říká jenom to, že "no part of this work may be used for commercial purposes without the written permission of the authors." IMHO se tím povoluje nekomerční publikace, ale nevím pod jakou licencí to na Commons hodit. --Váš Mostly Harmless 12:39, 15. 4. 2008 (UTC)

Jak to čtu já, tak tam je: „Žádná část tohoto díla nemůže být použita pro komerční účely bez písemného souhlasu autorů.“ Tedy to na Wiki použít IMHO nelze, protože je vyžadováno, aby zde uveřejněná díla mohla být užita i komerčně. --Reaperman 12:47, 15. 4. 2008 (UTC)
Ne IMHO ale určitě ne. Koukněte do nápovědy. --Tlusťa 13:16, 15. 4. 2008 (UTC)

Čibéz

Dobrý den,

zajímalo by mě, co znamená, nebo v jakém kontextu lze použít slovo "čibéz" (nejsem si jistá ale jistá, jestli jsem jej správně napsala). Vím jen, že slovo bylo používáno babičkou ve spojení s chováním.

Předem děkuji za odpověď

Pokud vím tak slovo by se dalo vyložit jako potměšilec (od slova potměšilý) nebo filuta apod. Takovéto dotazy ale je vhodněší směřovat jinam, Wikipedie neslouží k odpovídání na obecné otázky. Pokud jde o problém s výkladem slov, doporučuji obracet se na Wikislovník. --Reaperman 18:04, 15. 4. 2008 (UTC)

Autorská práva - akutní

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je porušení autorského práva opsání seznamu rodů určité skupiny hmyzu z nějaké publikace na WIKIPEDII.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Aldamaska (diskuse)

Ne. --Zacatecnik 10:02, 16. 4. 2008 (UTC)
Ale určitě by bylo vhodné tu publikaci uvést jako zdroj. --Reaperman 10:11, 16. 4. 2008 (UTC)
To musí stejně. --Miraceti 11:10, 16. 4. 2008 (UTC)
Ono to trochu záleží, jak to bude vypadat, aby to nebyla kopie části databáze. Ale s jednoduchým seznamem rodů by neměl být žádný problém. --Miraceti 11:10, 16. 4. 2008 (UTC)


Styly Wikipedie

Jen jsem tak brouzdal v nastavení a zkusil jsem si změnit styl na nějaký základní nebo co to bylo. Když jsem to chtěl zpátky, nešlo to, protože se v nastavení nedostanu do sekce styly, je tam nějakej špatnej hypertextovej odkaz. Nemůže mi to někdo prosím změnit na nějakej normální nějak zvenku? Je to nutný! --Majkl.tenkrat 16:36, 18. 4. 2008 (UTC)

Díky Bohu už se mi to povedlo dát zpátky. Problém byl v tom, že v tom stylu Kuře se pomocí hypertextových odkazů v textu dalo přejít až od učitého odsazení, to znamená, že ve slově Údaje o uživateli jste mohli kliknout až od druhé u dál a slovo Styl je jaksi moc krátké, takž nebylo kde klikat. Dal jsem si to tedy do jiného jazyku, což šlo, a tam jsem na to v pohodě kliknul. Vůbec celý ten styl kuře je nějaký špatný někdo by to měl opravit. Koukám, že jsem si pěkně popovídal… (-: --Majkl.tenkrat 21:33, 18. 4. 2008 (UTC)
Heh, to se mi kdysy dávno už taky stalo. Hodil jsem si tam ňákej styl a zjistil, že ho neumím vrátit zpátky, protože byl nějakej pooranej. Od té doby si s nima nehraju, protože mi to nahnalo docela strach.--Juan de Vojníkov 08:38, 19. 4. 2008 (UTC)

Křestní jméno Soriana

Nikde nemůžu najít původ a význam jména SORIANA, prosím o pomoc. Viera Mrázová - mrazvi@mail.t-com.sk

Až ho najdete, napište o tom do Wikipedie. Díky! --Miraceti 06:16, 21. 4. 2008 (UTC)
Bohužel, nic jsem nenašel ani na en.wiki, sk.wiki ani cs.wiki.--Hezký den, Kuvaly 09:46, 26. 4. 2008 (UTC)

Špatné přepisování zpráv

Poslední dobou se mi stává,že ve zprávách o knize Tajuplný ostrov a Dvacettisíc mil pod mořem jsou některá písmnena nahrazena otazníky.A nevím z jakého důvodu.Prosím o vysvětelní. Dříve jsem tyto potíže neměl.

V jakých zprávách? Myslíte v hesle Tajuplný ostrov a v hesle Dvacet tisíc mil pod mořem? To bude zřejmě problém na vaší straně, týkající se kódování stránky. Jistě odpoví, někdo zkušenější.--Juan de Vojníkov 13:55, 25. 4. 2008 (UTC)
Která písmena konkrétně? Problém je zcela jistě na Vaší straně, text se u Vás nezobrazuje potřebným fontem. Máte všechny potřebné fonty? Jaký prohlížeč používáte? Nemáte v něm nastavené natvrdo písmo, které se má používat? Máte podobné problémy třeba na fr:L'Île mystérieuse? --Miraceti 14:14, 25. 4. 2008 (UTC)
Ten problém jsem měla taky, možná máte (jako jsem měla já) blbě nastavený prohlížeč - zkontrolujte: zobrazit - znaková sada a tady by mělo být UNICODE (UTF-8). a když to nebude ono, zkuste i ostatní znakové sady.--Dohaje 16:43, 4. 7. 2008 (UTC)

Fotografie výrobku s viditelnou značkou

Mám krásnou starou Remosku Grand, tak jsem ji vyfotil [3] a nahrál na Wikimedia Commons , že ji přidám do článku o Remosce. Ale na fotce je viditelný nápis "Remoska" - tedy obchodní značka. Můžu takovou fotku do článku přidat, nebo je to problém? Případně musím ji nějak speciálně označit? Jiri Svoboda 20:45, 27. 4. 2008 (UTC)

Není to problém. --Miraceti 14:36, 29. 4. 2008 (UTC)

odstranovat nefunkcni refy?

Zdravim, odkazoval jsem v clanku Duchcov (ref č. 4) na doc soubor jenz uz na daném serveru neni- jak se v tomto pripade postupuje? mam smazat ref s tim ze pridu proste v clanku o zdroji ktery jsem pouzil? V googlu cashi se mi ten doc taky nepodarilo najit. --Zacatecnik 07:51, 29. 4. 2008 (UTC)

Odcitoval bych to jako publikaci, která není dostupná on-line. Obdobně jako se cituje kniha či časopis. --Tlusťa 07:54, 29. 4. 2008 (UTC)
Ale v takovém případě je potřeba, aby byla alespoň nějakým způsobem veřejně dostupná. Nelze citovat něco, co nikdo nebude moci ověřit. --Reaperman 11:05, 29. 4. 2008 (UTC)
Pokud se k informacím nenajde archiv (třeba [4]) ani není jasné, že byly publikovány jinde, např. mimo web, tak se nedá nic dělat, taková reference nevyhovuje pravidlu o ověřitelnosti (princip, že každý si může ověřit uvedená fakta) a nelze ji proto použít. --Beren 12:12, 29. 4. 2008 (UTC)
Osobně bych postupoval případ od případu, buď podle Tlusti, nebo podle Berena. Pokud jde o spornou informaci, raději odstranit zdroj (i informaci), pokud jde o nějakou méně spornou, varovat ostatní, že zdroj už neexistuje, ale někomu se může podařit ho najít. Když se ref odstraní, odpadne vodítko k tomu, jak byla informovace původně ozdrojovaná, což pak hledání jiného zdroje dost zkomplikuje. Okino 12:22, 29. 4. 2008 (UTC)
Informace o odstraněném refu se může ve zdrojovém kódu článku ponechat formou HTML poznámky. --Beren 13:09, 29. 4. 2008 (UTC)
Jde také samozřejmě i o informaci pro čtenáře, aby si z místa, kde byl dostupný, i když tam už nyní není, usoudili, jak důvěryhodný zdroj byl; to tedy jistě v případě, že informace nebyla odstraněna po zmizení zdroje. Okino 14:05, 29. 4. 2008 (UTC)
Zdroj zejména nesmí být popsán pouhým URL, které se ve chvíli zmizení dokumentu z webu stává zcela nepoužitelným, ale tak, aby citace zdroj co nejlépe popisovala (případně s využitím citačních šablon). Už v této fázi se občas totiž může projevit, že to, co se používá jako zdroj, žádný zdroj není, protože je to zcela neidentifikovatelný kus textu bez autora náhodně nalezený na webu. Takový nemá být jako zdroj použit, ani dokud je online, natož až z webu zmizí.
Pokud je však nějaký důvěryhodný zdroj dobře označen a popsán, pak fakt, že (v danou chvíli) není dostupný online, ho nemůže diskvalifikovat. I pokud nabeton víme, že ten zdroj je už v danou chvíli zcela nedostupný (což se neomezuje nutně na čistě internetové zdroje; co chcete dělat s čtyřicet let starou knihou, jejíž poslední exemplář se z knihovny nedávno ztratil?), byl bych velmi opatrný s jejich odstraňováním. (Jistě, pokud existuje stejně kvalitní zdroj, který (online) dostupný je, pak ho jistě jde použít jako lepší náhradu.)
--Mormegil 14:52, 29. 4. 2008 (UTC)
@Okino: Čtenář podle místa zdroje neusoudí nic. Co když tam údajný zdroj ani nikdy nebyl? --Beren 19:50, 30. 4. 2008 (UTC)
Na to by se ale mělo přijít hned při vložení zdroje, nikoli v případě, že se zdroj později vytratí. (A jinak velmi vřelý souhlas s Mormegilovým příspěvkem.) Okino 20:45, 30. 4. 2008 (UTC)
Zdroj se může "vytratit" kdykoliv po vložení nebo tam nikdy nebýt nebo být dostupný jen vkladateli díky nějaké cookie. Čtenář ani wikipedista si nemohou být jisti, která alternativa nastala. Rovněž nemohou vědět, zda zdroj po vložení někdo kontroloval či nikoliv. Užitečnost nefunkčního URL (bez dalších informací a k němuž nelze najít archiv) je tedy nulová. Ostatně to říká i Mormegil. Pokud je URL doprovozeno dalšími informacemi, lze často zdroj dohledat na jiném než původním místě. V zásadě ale platí, že pokud je zdroj zcela nedohledatelný, je to v rozporu s ověřitelností, a nejenže není užitečný, ale dokonce škodlivý, protože vytváří před čtenářem falešnou iluzi, že informace jsou důvěryhodné. --Beren 01:29, 1. 5. 2008 (UTC)
Pokud čtenáři stačí jen to, že se podívá na to, že tam nějaký zdroj je, tak je nedůvěryhodný on sám :-) Protože stejně tak může odkazovat funkční odkaz na dokument, kde ale informace ve skutečnosti vůbec není - ale pokud tomu čtenář bude slepě věřit, bude to taky vytvářet falešnou iluzi, že informace je důvěryhodná. Jak říkám, plně souhlasím s Mormegilem, našel lepší slova pro mé vlastní myšlenky. Okino 01:41, 1. 5. 2008 (UTC)
No pak jsem asi podle Tebe nedůvěryhodný, protože pokud si jen čtu pro zábavu a poučení a text netvrdí něco neuvěřitelného, tak neklikám na každý odkaz na zdroj ani si hned nepůjčuji knížky z knihovny, abych si ověřil, že skutečně potvrzují, co je řečeno, a přesto mám lepší pocit, když tam ty zdroje uvedeny jsou. Jinak zdroje, v nichž ve skutečnosti ony informace nejsou, jsou právě tak špatné, jako vůbec neexistující zdroje a nechápu, proč bychom měli cokoliv z toho podporovat. --Beren 03:08, 1. 5. 2008 (UTC)
Je v tom určitý rozdíl - u zdroje, ve kterém informace při ověření není, (souvislý text, který je komplet k dispozici, ale přece se tam o tom nepíše) je spíš pravděpodobné, že tam ta informace nebyla nikdy a byl to tak způsob manipulace. Zatímco zdroj, který kamsi zmizel, je kvůli Wikipedie:AGF pravděpodobně zdrojem, ve kterém informace skutečně byla, a tak pokud informace není zjevně pochybná či nesprávná, je vhodné ponechat něco o zdroji, co může vést aspoň k částečnému ověření. Okino 06:21, 1. 5. 2008 (UTC)
V historii je o zdroji záznam a jak jsem již psal, po odstranění refu je možno také nechat HTML poznámku. --Beren 12:30, 1. 5. 2008 (UTC)

Jsem přesvědčen, že zdroj musí být aspoň nějakým způsobem dohledatelný. U elektronických verzí časopisů, kde existuje tištěný ekvivalent, není problém, ale u webových stránek, které nejsou v nějakém web.archivu (často se tu na něj zapomíná) ani vytištěné je to průšvih. Pokud někdo (ať již v dobré či zlé víře) přidá referenci, která ono referované tvrzení ve skutečnosti netvrdí, a pak webová stránka zmizí (a není dohledatelná ani v archivech), nebyla by cesta, jak se s takovouto referencí vypořádat a to ani, kdyby existoval její nádherný popis. Ve většině případů by to asi pak při absenci jiného zdroje bylo dobré nahradit {{chybí zdroj}}. --Dezidor 07:05, 1. 5. 2008 (UTC)

Ano, když zmizí zdroj, informace je neověřitelná a tudíž by se měl ref smazat. Proto je vždy lepší odkazovat na primární zdroje. Jinak mám ale jinou připomínku. Způsob jakým bylo odkázáno mi připadá nevhodný. Je uvedeno, že se daný dokument nacházel na stránkách ČVUT. Přitom ale v adrese je Google a další veselé entity. Linky na zdroje by měli být co nejednoduší. Pak je možné zjistit, jestli se daná stránka nenachází alespoň v archivu - při této složitosti linku, je to tak práce pro robota.--Juan de Vojníkov 10:06, 1. 5. 2008 (UTC)

Zajímavé je přečíst si, jak tuto záležitost řeší na anglické Wikipedii. en:Wikipedia:Citing sources#What to do when a reference link "goes dead" --Beren 02:34, 2. 5. 2008 (UTC)

Změna názvu článku

Zdravím vás a zároveň bych chtěl někoho poprosit, aby do názvu článku Q.B.F.F.F.Q.S přidal tečku za písmeno S (takže Q.B.F.F.F.Q.S.). Děkuji. PS: Jaksi jsem nemohl přijít na to, jak se to dělá. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 213.151.83.161 (diskusebloky) 16:43, 29. 4. 2008 UTC+1

Přesunuto. --Doktory 14:49, 29. 4. 2008 (UTC)
Šlo by vám to, kdyby jste se zaregistroval/a. To je jedna z výhod mít na Wikipedii svůj uživatelký účet.--Juan de Vojníkov 14:52, 29. 4. 2008 (UTC)
Registrace proběhla úspěšně :) Mountleek 18:07, 29. 4. 2008 (UTC)
No vidíteto. Teď máte mimo jiné právo přesouvat články.--Juan de Vojníkov 05:46, 30. 4. 2008 (UTC)

Nezobrazené foto

Vložil jsem do článku odkaz na obrázek, který jsem předtím načetl na Commons. Obrázek se ale nezobrazuje. Nevím, kde je chyba. Název článku je Dendrologická zahrada v Průhonicích. zzz-cz Zzz-cz 16:41, 30. 4. 2008 (UTC)

Žádný obrázek "Dendrologická zahrada v Průhonicích" jste na Commons nenahrál.[5] Nahrál jste jen tyto:

--Miraceti 16:48, 30. 4. 2008 (UTC)

Miraceti: Dvakrát měř a jednou řež, tazatel psal, že Dendrologická zahrada v Průhonicích je název článku.
Zzz-cz: Měl jste u nahraných obrázků příponu jpg, ale do článku jste je vkládal s příponou JPG. Opravil jsem. --Milda 17:04, 30. 4. 2008 (UTC)
Aha, moje chyba! --Miraceti 17:15, 30. 4. 2008 (UTC)

Překlady singlů

Zajímalo by mě, jestli by bylo možné překládat singly hudebních skupin a dávat je do článku příslušného singlu. Vím, že originální text je opatřen autorskými právy, jak je to však s jeho českým ekvivelntem? --Fay 13:08, 2. 5. 2008 (UTC)

Pokud jde o překlad, mají k němu autorská práva jak překladatel, tak autor původního textu, k jeho zveřejnění tedy potřebujete souhlas obou. Pokud jde o nově česky otextovanou píseň pouze s využitím původní hudby, má k textu práva autor toho českého textu, v takovém případě pak potřebujete jeho svolení. Stručně shrnuto: „opatřeno autorskými právy“ je vždy všechno. --Mormegil 13:30, 2. 5. 2008 (UTC)
Ovšem asi nic nebrání ve stručnosti popsat význam textu. JAn 13:42, 2. 5. 2008 (UTC)
Ovšem jen na základě věrohodných zdrojů, nikoliv jako vlastní výzkum. To je upozornění jen tak pro jistotu, zkušení uživatelé to vědí, novým je vhodné to připomínat. --Luděk 05:58, 3. 5. 2008 (UTC)

Ban stránek karvinsko.eu

Dobrý den,

nedávno jsem chtěl vložit odkaz na naše stránky www.karvinsko.eu do stránky o Českém těšíně stejně jako jsem to udělal na ostatních stránkách měst okresu Karviná na Wikipedii ale upozornilo mě to že jsou mé stránky na seznamu blokovaných stránek. Rád bych se zeptal proč tomu tak je, případně požádal o vyřazení. Děkuji

Přepis anglické výslovnosti

Chtěl bych do článku doplnit, jak se určité anglické slovo vyslovuje, ale nikde jsem nenašel návod/šablonu, jak zapsat anglickou výslovnost. Pokud existuje stránka s instrukcemi jak postupovat při popisu výslovnosti cizích slov, dejte mi na ni prosím odkaz... A pokud taková stránka neexistuje, prosím o stručnou instruktáž jak zapsat výslovnost.
(konkrétně mám teď na mysli článek o 3D softwaru Anim8or, který jsem nedávno napsal a zjistil jsem, že hodně čechů neví, jak 'Anim8or' vyslovit, proto bych to chtěl do článku doplnit...) --Kubajzz 12:47, 12. 5. 2008 (UTC)

Většinou, pokud je třeba napsat výslovnost k názvu článků, tak se používá sada IPA. Pokud to má být zběžně někde v textu tak se může dočasně použít (ale zároveň to všichni přečtou, i když ne přesně) výslovnost typu think [sink], quemal [kemal], бабушка [bábuška]. Jinak nevím, jestli někde je nápověda k IPA, ale pokud si otevřete editační okno, tak pod tlačítekm uložit máte takovou rozevírací tabulku, kde vyberete IPA a jednotlivé znaky vkládáte do editačního okna poklikem.
K šabloná IPA se mi podařilo najít akorát toto:
Jinak obecně je dobré vložit k takovému zápisu i audionahrávku. Doufám, že jsem alespoň trochu pomohl.--Juan de Vojníkov 13:24, 12. 5. 2008 (UTC)
Pro zápis výslovnosti se používá Mezinárodní fonetická abeceda, konkrétně šablony {{IPA}}, {{IPA2}} a {{IPA3}}. Jen tak mimochodem, odkud máte informaci o tom, jak se výraz Anim8or má vyslovovat? Jste si vědom toho, že vlastní výzkum do Wikipedie nepatří? Miraceti 13:25, 12. 5. 2008 (UTC)
Děkuji za pomoc, podívam se na to...
Miraceti: vím jak se 'anim8or' vyslovuje, protože před několika týdny se toto téma řešilo na diskuzním fóru anim8or.org (tedy věděl jsem to už předtím, ale do té doby to byl pouze 'vlastní výzkum'...) Jenom pro informaci, správná výslovnost tedy je [ænɪmeɪtə(ɹ)]IPA - stejně jako anglické slovo 'animator', které ve spisovné angličtině neexistuje... (ten přepis je podle instrukcí na této stránce; upřímně, potom, co jsem se ponořil do IPA znaků, musím říci že pochybuji o užitečnosti takovéhoto přepisu, protože nevěřím že tyto znaky někdo přečte...)
Každopádně ještě jednou děkuji za pomoc. --Kubajzz 14:05, 12. 5. 2008 (UTC)
Každopádně od toho je dobrá ta nahrávka. Zkuste třeba účastníka: wikt:en:user:Celestianpower.Pěkný den!--Juan de Vojníkov 16:18, 12. 5. 2008 (UTC)

zapomenuté heslo

Zdravím,

po delší době jsem chtěl přispět na Wikipedii, ale s hrůzou jsem zjistil, že jsem zapomněl heslo ke svému účtu (resp. ani jedno z mých běžně používaných hesel nefunguje). S ještě větší hrůzou jsem pak zjistil, že jsem při registraci neuvedl emailovou adresu, takže si nemohu nechat poslat heslo emailem. Vím, že je to jen a jen moje chyba, ale přesto se chci zeptat, jestli existuje nějaká možnost, jak se do svého účtu znovu dostat.

Wikipedista:Maoman, martin(tecka)matejka(zavinac)email(tecka)cz

Zdravím, to je docela dost problém, zkuste se podívat na Wikipedie:Pod lípou (technika)/Archiv2008-1#Heslo. Něco podobného se totiž před časem stalo Pernakovi, který je dnes už Pernak1. --Podzemník 20:26, 12. 5. 2008 (UTC)
Vzhledem k tomu, že jste editoval naposledy v roce 2006 a ani tehdy jste neudělal příliš mnoho editací, možná by bylo možné obrátit se na některého z byrokratů s možností tzv. usurpovat uživatelské jméno. Není však zajištěno, že Vám bude vyhověno a v každém případě příspěvky, které jste již učinil, budou pro Vás ztraceny. --Reaperman 20:31, 12. 5. 2008 (UTC)

Díky za rady, zkusím požádat o uzurpování jména a když to nevyjde, založím si nový účet Maoman1. --Maoman 13:47, 13. 5. 2008 (UTC)

Licence obrázku

Zdravim, chtel jsem na Commons nahrat obrazek z teto stranky: http://hcorli.cz/zobraz.asp?t=ke-stazeni (uplne dole), ale nevim jakou mam pouzit licenci... Na en:wiki uz je (http://en.wikipedia.org/wiki/Image:HC_Znojemští_Orli.gif), ale z jineho zdroje a v horsim rozliseni.... --Hazzy 15:32, 13. 5. 2008 (UTC)

Tento obrázek bohužel na commons ani na cs: není možné nahrát, jelikož je chráněn autorským právem. Na en: ho mají, jelikož anglický/americký zákon umožňuje užití v rámci fair use Jedudědek 15:44, 13. 5. 2008 (UTC)

Název této stránky

Dohodněte se na názvu, nemám nic proti jakémukoli názvu, ale přesun musí proběhnout tak, aby nelikvidoval odkazy a archiv, nejlépe probrat s majitelem robota. --Vrbova 12:08, 18. 5. 2008 (UTC)

Článek "Klášter sv. Jiří"

Dobrý den, dnes jsem výrazně přepracoval (a snad i wikifikoval) poměrně kvalitní článek Klášter sv. Jiří (Praha), na kterém byla šablona "urgentně upravit". Chtěl bych Vás ještě požádat o menší pomoc či radu. Původní název toho článku byl pouze "Klášter sv. Jiří", což bylo nedostačující, tak jsem tento článek přesunul na "Klášter sv. Jiří (Praha)". Nyní jsem si ale uvědomil že pokud by ten název měl plně vyhovovat zvyklostem wikipedie, tak by se měl jmenovat "Klášter svatého Jiří (Praha)". Jenže už mám strach jej podruhé přesouvat, abych neudělal binec v redirectech atp. :-)) Víte co myslím? Tak Vás chci poprosit o pomoc. Díky a s pozdravem --Gothic2 12:17, 18. 5. 2008 (UTC)

Vložení obrázku a nacházení wikivyhledávačem

Ahoj, omlouvam se, urcite to tady nekde je napsany, ale ja uz po probdele noci nemam silu to hledat:

  1. Proc se mi nedari vlozit do mnou prave vytvoreneho clanku František Doucha mnou uploadovany (nekam do wikimedii) obrazek "Doucha-rod-dum" - jak se to dela?
  2. Nekde v pokynech bylo, at vyplnujeme popisy pokud mozno bez diakritiky, ale na ceske wiki to pusobi nepatricne, ne? (zvlast, kdyz i vzor je vyplneny s diakritikou)
  3. Pak by me taky zajimalo, jak zpusobim to, aby ten clanek nasel wikivyhledavac (zatim je pristupny jen z odkazu).

Diky moc, jirka

Ad 1: Nevím kde jsi dělal chybu, obrázek jsem do článku přidal, tak se podívej na syntaxi do článku.
Ad 2: Popisy klidně vyplňuj s diakritikou, ale na Commons bych dělal popisy dvojjazyčně, tedy česky i anglicky, ať z toho něco mají i wikipedisté ze zbytku světa.
Ad 3: Stačí pár dní počkat, než se článek automaticky zaindexuje. Hodně zdaru v dalším rozšířování Wikipedie! --Milda 06:22, 20. 5. 2008 (UTC)
Díky, pochopil jsem, všechno klaplo:) Jenom ty popisy dvojjazycne - to mam psat do description napr. "chateau Melnik / zámek Mělník"?--Jiří Janíček 04:50, 26. 5. 2008 (UTC)
Třeba tak. U těch pár obrázků, které jsem na Commons dával, jsem to dělal stylem „cs: český popis/en: anglický popis“ (např. zde). --Milda 05:15, 26. 5. 2008 (UTC)
Dá se použít šablona {{cs|popis v češtině}} {{en|popis v angličtině}} zobrazí se to
Česky: popis v češtině
English: popis v angličtině
Jedudědek 12:47, 30. 5. 2008 (UTC)

zrušení účtu

Dobrý den, založila jsem na wikipedii účet, ale chtěla bych ho úplně zrušit. Jen nevím jak. Nikde jsem takovou možnost nenašla...můžete mi poradit? Díky, gabka

Pokud se nepletu takovouto moznost nemaji ani spravci- muzu se jen zeptat proc rusite ucet?--Zacatecnik 14:11, 23. 5. 2008 (UTC)

Zrušit účet nelze. Jednou vytvořený účet už zůstává napořád. Lze jej pouze přejmenovat. --Reaperman 17:32, 23. 5. 2008 (UTC)
To není tak úplně pravda, jde to vymazat přímo z databáze, je samozřejmě nutné mít na toto oprávnění. (uzivatel: steve4ever) 29. 5. 2008
Což v podstatě nejde. Samozřejmě, že je to technicky možné, ale legislativně skoro nemožné.--Juan de Vojníkov 16:26, 29. 5. 2008 (UTC)
Z hlediska legislativy nemám bůhvíjaké znalosti, na stranu druhou pokud chci odstranit odněkud své osobní údaje, mám na to plné právo. Doporučil bych kontaktovat příslušného admina. Pracuji jako Wiki admin u jedné společnosti a mohu potvrdit Vaše slova, že technicky to problém není. (uzivatel: steve4ever) 30. 5. 2008
A o jaká osobní data se prosím vás jedná? Z názvu účtu žádná osobní data nevyčtu, a vaše pouhé dvě editace také žádné osobní údaje neobsahují. Vaši žádost považuji za bezpředmětnou. --Daniel Baránek 07:31, 30. 5. 2008 (UTC)
Nejsem si vědom, že by se při registraci zadávaly jakékoliv osobní údaje, jak je definuje zákon 101/2000 Sb.. Úplné smazání účtu možné není, SQL příkaz do databáze sice technicky vzato udělat jde (ale ten by stejně mohli provést jen vývojáři), ale bez úpravy dalších tabulek (protokolovací záznamy, příspěvky) by došlo k narušení referenční integrity databáze. Kromě toho jakmile uživatel udělal nějakou editaci, nejde jeho účet na Wikipedii zrušit z licenčních důvodů, pouze – jak uvádí Reaperman – přejmenovat. Když uživatel z účtu odstraní e-mailovou adresu a nastaví heslo na náhodnou změť znaků, které hned zapomene, je pak účet prakticky nepoužitelný, přestože fyzicky existuje. @steve4ever: pokud na nějaké firemní wiki účet fyzicky mažete, je to vaše věc, ale nevyplývá z toho, že jinde to může být přípustné. --Milda 08:40, 30. 5. 2008 (UTC)
To záleží co si představujete pod pojmem přípustné. Samozřejmě pokud vývojáři řeknou, že toto se jim to dělat nechce, tak možná. Vše ostatní se dá ošetřit SQL příkazy (mám na mysli vazby v db). Samozřejmě to vyžaduje jistou práci a čas a proto chápu, že tato služba běžně dostupná není. to Daniel Baránek: Bylo by fajn si nejdříve pročíst diskuzi než zareagujete. Já Vás o nic nežádám, pouze jsem reagoval na dotaz, který tu zadala uživatelka "gabka". Samozřejmě chápu, že vy jako Wikipedista toto udělat nemůžete, neboť na to nemáte práva. Pěkný den (uzivatel: steve4ever) 30. 5. 2008

Fotky na wikipedii - sofistikovaný dotaz

- přesunuto do Pod lípou [6]


Lze převést historii anonymního uživatele na řádně přihlášeného?

Vážení, několikrát se mi omylem stalo, že jsem něco napsal a uložil bez řádného přihlášení, jako "88.146.9.108". Stránka s historií je [7]. Moje historie je [8]. Dalo by se to nějak převést na mne, abych to měl ve sledovaných stránkách a ve své historii? Mám internet s vlastním modemem doma a jsem zde jediný uživatel.

Díky předem, --Sokoljan 11:31, 1. 6. 2008 (UTC)

Obávám se, že nikoliv. To, co popisujete, se mi už taky přihodilo. Avšak takový zásah do historie článků a seznamu příspěvků uživatelů mohou provést pouze vývojáři. Tady na cs s tím nic nevyvedem. نور الدين مساهمات النقاش‎ 11:39, 1. 6. 2008 (UTC)
Malý tip do budoucna (i mně se stává, že občas vyprší cookie a jsem najednou nepřihlášen): že jste nepřihlášen, si můžete před odesláním provedených úprav všimnout podle toho, že pod editačním oknem chybí zatrhávátka na označení malé editace a přidání mezi sledované stránky. V takovém případě dělám to, že si odroluji na začátek stránky, do nového okna nebo tabu (ve Firefoxu prostředním tlačítkem myši, jinde možná bude potřeba pravé tlačítko a poté vybrat vhodnou volbu) si otevřu přihlášení, přihlásím se a pak již mohu v původním okně odeslat svou editaci jako přihlášený. --Milda 15:34, 1. 6. 2008 (UTC)

Licence obrázků

Dobrý den, chystám se obohatit článek o powerkitingu (a také článek tažný drak) o několik schematických obrázků, které jsem našel na internetu. Provozovatele stránky s obrázky jsem se e-mailem zeptal a dostal jsem velmi vstřícnou odpověď a souhlas s použitím obrázků. Nevím ale, s jakou licencí mám obrázky nahrát na commons... Nikdy jsem systém wiki commons nepoužíval a nevím, jestli se pro tento případ hodí PD licence, CopyrightedFreeUse licence nebo nějaká úplně jiná, prosím o radu... --Kubajzz 14:44, 1. 6. 2008 (UTC)

{{cc-by-2.5}} tj. s uvedenim autora? --Zacatecnik 16:24, 1. 6. 2008 (UTC)
Především takovou licenci, pod kterou autoři obrázky uvolnili (prostý souhlas s použitím na Wikipedii nestačí). Nezapomeňte prosím, že vzhledem k tomu, že budete nahrávat obrázky, jejichž autorem nejste, bude nutné souhlas autorů dodat do systému OTRS. --Milda 17:59, 1. 6. 2008 (UTC)
Diky za odpovedi... Ale musim rict, ze mi to uplne nepomohlo... Precetl jsem si stranku o ORTS, ale nepochopil jsem presne co a kdo má kam poslat... Staci, kdyz ja preposlu na uvedenou e-mailovou adresu zpravu, ktera mi prisla od majitele prav? Mimochodem ta zprava rozhodne neni v pozadovane forme, ale jsem presvedcen ze vyjadreni souhlasu je dostatecne zretelne (uvedl bych citaci, ale nevim, jestli je vhodne zde zverejnit obsah toho emailu...) --Kubajzz 18:18, 1. 6. 2008 (UTC)
Zdravím, tak já to vysvětlím ještě jednou. Bude potřeba, aby autor snímky uvolnil pod nějakou svobodnou licencí. Creative Commons mi v tomto případě přijde nejvhodnější. V tomto případě ale autor souhlasí s dalším šířením a používáním jeho snímků i mimo Wikipedii (za předpokladu, že u nich bude uveden autor resp. původ). Pokud tak učiní, bude potřeba snímky nahrát na Commons a zároveň zaslat do systému OTRS jeho prohlášení (podle vzoru na výše odkazované stránce). Jakmile dorazí, my přidáme k obrázkům patřičnou šablonu. -- Mercy (|) 20:10, 1. 6. 2008 (UTC)
Aha, už všemu rozumím, díky za vysvětlení. No musím tedy říct, že se mi to zdá zbytečně komplikované a je mi trochu trapné znovu obtěžovat majitele práv o vyjádření, které bude v předepsané formě, ale zřejmě je to jediná cesta... Chápu důvody proč je systém nastaven takto, i když musím říci že se mi to zdá jako spousta zbytečné byrokracie :\
Zítra odjíždím na týden do zahraničí, vyřeším to potom, každopádně ještě jednou děkuji za pomoc. --Kubajzz 20:50, 1. 6. 2008 (UTC)

obrázek vozu ČD 51 54 20-41 B

Jak ten obrázek se načte na Wikipedii? Na stránce Nápověda:Obrázky jsem tam viděl návod, ale nepochopil jsem to, co vlastně je to ten prohledávač. --Železnice 06:56, 3. 6. 2008 (UTC)

Nechapu poradne dotaz. proste se zaregistrujte na Wikipedie:commons a tam klikněte vlevo do menu na Upload. --Zacatecnik 12:24, 11. 6. 2008 (UTC)

kde vzít mediawiki

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kde najdu volně ke stažení wkikipedie source (zdrojový kód) - potřeboval bych ho na stránky Děkuji Pepa

Nejsme poradna, ale odpovím - Wikipedii pohání MediaWiki --Zacatecnik 12:24, 11. 6. 2008 (UTC)
Tady. Miraceti 12:39, 11. 6. 2008 (UTC)

zadost o radu: irc Wikipedie

Je to pro me trapnej dotaz, ale hloupejsi ten kdo se nezepta...- jak se dostanu na IRC Wikipedie? V "Pod lipou" je uvadena adresa: irc://irc.freenode.net/#wikipedia-cs v clanku WP:IRC zase irc://irc.wikimedia.org/#cs.wikipedia Zkousel jsem oboje ve svem nejnovejsim Pidginu a oboje hlasi nelze se pripojit k serveru. Jediné kam se pripojim je "irc.freenode.net", psani OK. Kdyz zkusim irc.wikimedia.org a neco napsat napise mi to:

(18:08:12) irc.wikimedia.org: (notice) *** Spoofing your IP. congrats.

test --->uzivatel neni prihlasen


zadam-li sve uzivatl. jmeno a heslo tak se porad ceka a nic. Muze mi tady nekdo v peti vetach vystrihnout jak se s Pidginem pripojuje na IRC Wiki? A jaky je rozdil mezi temi dvemi uvedenymi irc :) --Zacatecnik 16:14, 16. 6. 2008 (UTC)

Ten první kanál slouží k mluvení. Na tom druhém mluví pouze robot, který ukazuje poslední změny ve Wikipedii. Podrobnosti najdeš na Wikipedie:IRC. Pidgin nemám, tak neporadím konkrétně. --egg 16:18, 16. 6. 2008 (UTC)
Dekuji, nemyslim si ze to bude moc jine....Mam zde pri pripojeni kolonu server (a nic vic) tam mam zadat cely nazev? (tedy irc://irc.freenode.net/#wikipedia-cs) Kdyz zadam cely nazev porad mi to hlasi "nemohu se pripojit k serveru" a jak kdyz zkusim jen adresu serveru irc.freenode.net tak mi to hlasi at si zvolim jinej nick ze Zacatecnik je pouzit, kdyz vyplnim i heslo tak je odpoved:

(18:22:12) NickServ: (notice) This nickname is registered. Please choose a different nickname, or identify via /msg NickServ identify <password>. (18:22:13) NickServ: (notice) Invalid password for zacatecnik. . --Zacatecnik 16:24, 16. 6. 2008 (UTC)


U mne v Opeře musim nejprve se nahlásit na ten server, jak ses nahlásil a dodatečně vyplnit nová místnost a tam zadat #wikipedia-cs pak už se mi to nahlásí, ale taky Pidgina nemám, tak přesně neporadím. --Chmee2 16:24, 16. 6. 2008 (UTC)

PS: pravděpodobně někdo jiný používá nick Zacatecnik a nebo je možné, že se ti při pokusech podařilo zahlasit a tedka tam někde straší jako duch, zkus se dostat k nám na kanál pod jiným názvem, pak ti poradíme jak ho zabít --Chmee2 16:25, 16. 6. 2008 (UTC)

Diky za tipy, ale nevim jak se dostat do te mistnosti: obsah txt: (nezdarilo se mi totiz ani po 3 minutach zobrazit korektne obsah zde, Wiki to moc formatuje :) ) --Zacatecnik 16:43, 16. 6. 2008 (UTC)
tak uz nic byl to prikaz join :) --Zacatecnik 16:45, 16. 6. 2008 (UTC)

Vložení obrázku z jiné jazykové mutace

Potřebuji vložit obrázek z německého článku de:Prager Rohrpost do anglické verze en:Prague pneumatic post. Obrázky z české verze článku fungují, ale obrázek z německé verze se mi nechce zobrazit. Vkládám ho takto: (markup pro anglickou wiki)

[[Image:rohrpost_prag_linienplan.jpg|thumb|Map of Prague pneumatic post]]

. Dělám něco špatně, nebo to nejde a musím obrázek nahrát zvlášť do anglické wikipedie nebo na commons? Díky Jiri Svoboda 11:58, 17. 6. 2008 (UTC)

Rozdíl je v tom, že obrázek de:Image:Rohrpost_prag_linienplan.jpg se nenachází na Wikimedia Commons, společném úložišti multimédiálních souborů pro všechny projekty, ale lokálně na německé Wikipedii (poznáte to podle toho, že v popisu obrázku není odkaz na popis obrázku na Commons). Obrázek je tedy nutné na Commons nahrát (jsou na to i poloautomatické nástroje, zkuste hledat CommonsHelper, možná bude odkaz i výše na této stránce). --Milda 12:06, 17. 6. 2008 (UTC)
Obrázek jsem už přehrál na Commons, můžete jej použít, na kterémkoliv projektu. --Sevela.p 12:08, 17. 6. 2008 (UTC)
Díky! Jiri Svoboda 12:31, 17. 6. 2008 (UTC)

Screenshot (snímek obrazovky) z počítačové hry

Pořídil jsem snímek obrazovky z počítačové hry, chtěl bych ho dát na příslušnou stránku cs Wikipedie, nicméně nevím, jak na to nebo jestli to vůbec smím. Do Wikimedia Commons ho dát nesmím, protože spadá asi pod Fair use a Fair use se tam neakceptuje. Takže ho mám dát asi do lokální verze, čili do české. Ale co zvolit hned na začátku? Že jsem jeho autor? To sotva. -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel RocketRanger (diskusepříspěvky)

Ahoj, bohužel u nás nefunguje fair use, to jen na anglické wiki, a takovýhle obrázek nebude možné v české wikipedii používat. --Podzemník 10:30, 18. 6. 2008 (UTC)

Safra. A to ani když jsem screenshot nepřevzal a poctivě ho udělal sám? --RocketRanger 11:04, 18. 6. 2008 (UTC)

Je nám to líto, ale není to možné. S pozdravem -- Mercy (|) 11:09, 18. 6. 2008 (UTC)

Nová teorie

Dobrý den, Chtěl bych zde na wikipedii přispět novým článkem, mnou vytvořenou teorií, jenže nevím nakolik bude tato informace pravdivá. Proto se chci zeptat, kdo by mi pomohl ověřit mou teorii, která se týká Fyziky/Rychlost světla -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) G-fish (diskuse)

Vlastní výzkum na Wikipedii nepatří. Zkuste svojí teorii publikovat v odborném článku zabývajícím se touto tématikou. To bude asi nesnažší cesta k jejímu ověření.--Juan de Vojníkov 19:28, 21. 6. 2008 (UTC)

Akademické tituly

Ahoj, koukal jsem do nápovědy, ale nepodařilo se mi najít odpověď. Pokud má osoba, o níž je článek, nějaký akademický titul, má být dán i do názvu článku, nebo jen do textu a do názvu napsat pouze jméno a příjmení? Nevím totiž, zda obsah článku „Milada Horáková“ přesunout na „JUDr. Milada Horáková“, či na „JUDr. Milada Horáková“ pouze vytvořit přesměrování. Děkuji. --Zik 20:38, 23. 6. 2008 (UTC)

První zcela určitě ne, akademické tituly do názvu článku nepatří. Domnívám se, že u běžných článků nepatří na název s titulem ani přesměrování (výjimkou by mohla být situace, kdy je titul pro označení osoby tak zásadní, že se stal v běžném užívání téměř součástí jména, žádný konkrétní příklad mě však nenapadá). Ba i k uvádění titulů v článcích vůbec zastávají někteří wikipedisté negativní postoj, viz Wikipedie:Žádost o komentář/(Ne)uvádění akademických titulů, kde se však nepodařilo dojít k nějakému obecně formulovatelnému systému. --Mormegil 20:44, 23. 6. 2008 (UTC)
Názvy článků o osobách zásadně bez titulů, přesměrování tohoto typu tu také nemáme, tedy bych nedoporučoval zakládat, anžto jsou zcela zbytná. Každý, kdo bude chtít najít nějakou osobu, najde jí bez titulů, drtivá většina lidí jí bude hledat bez titulů a protože titul v naprosté většině případů je uveden i v článku, najde čtenář danou osobu v případě zadání jména s titulem i přes běžné vyhledávání.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 20:47, 23. 6. 2008 (UTC)
Dobře, děkuji. Doplním titul alespoň do článku. --Zik 20:47, 23. 6. 2008 (UTC)

Etiketa

Cítím zoufalství z jednání s Kirkem. Wikipedista diskuse:Kirk#Upozornění na Wikipedie:Žádné osobní útoky. Beru si wikidovolenou, ale uvítal bych, kdyby mu někdo vysvětlil, že není vhodné používat urážlivá editační shrnutí dokonce ani v případě, kdyby náhodou měl pravdu. Případně, pokud si někdo hodně věříte, zkuste mu vysvětlit i to, že když si myslí, že má pravdu, tak to ještě není důkaz, že ji opravdu má. Díky.--Ioannes Pragensis 21:39, 2. 7. 2008 (UTC)

Autorská práva

Dobrý den, dělala jsem stránku Joseph von Eichendorff. Bohužel jsem se přepsala a nenašla tedy existující pahýl ale založila nový - EiNchendorf. Z jedné internetové adresy jsem tam použila tři věty, což bylo porušení autorských práv - to jsem nevěděla (nevědomost neomlouvá, já vím). Zbytek textů byl můj, zdrojem byly hodiny ve škole. Co mám teda uvést jako zdroj??? Učebnici, podle které jsme jeli? A mám prý poslat nějaký potvrzovací e-mail. Jak? Co tam mám psát? Jestli je problém s těma třema větama, nahradím je jinýma. Jen k tomu textu teď nemám přístup. Co mám teda dělat, úplně se na to vykašlat??? Už jsem se ptala u diskuze při tom článku, ale nikdo mi neporadil... Asi pět lidí ten článek zkritizovala, ale nikdo pak nepomůže, když člověk udělá chybu... --Dohaje 16:54, 4. 7. 2008 (UTC)

Ahoj, pokud jsi "opsala" (kopírovala) text na wikipedii, tak je to porušení pravidel. A v tom případě se vyžaduje povolení autora textu, který by zaslal své svolení k použití svého díla na wikipedii (GNU Free Documentation License). Mnohem jednodušší, jak se tomu vyhnout je, daný text napsat svými slovy. Pokud tak učiníš, tak uveď zdroj, odkud jsi čerpala, ale ten text je tvé dílo a nemusíš nikoho žádat dopisem o potvrzení. Zdraví --Kacir 17:05, 4. 7. 2008 (UTC)
A teď, když už je ten článek pryč, nemůžu ho opravit... mám udělat nový? Nebo se na něj vykašlat?
Nevím jaký článek máš na mysli, pokud tento Joseph von Eichendorff, tak ho můžeš doplnit, bude to jen dobře. Pokud jsi chtěla založit jinou stránku, tak ji založ. --Kacir 07:19, 5. 7. 2008 (UTC)

Překlad

Dobrý den, chci překládat text z anglické wikipedie. Musím se před tím ptát autora anglického článku zda mohu přeložit a v češtině zveřejnit jeho članek? Siebert

Ne, autora se ptát se autora. Vhodné je ale na konec přeloženého článku vložit šablonu {{překlad}} v této podobě {{překlad|kód jazyka (ve Vašem případě en)|název článku Wikipedii, ze které překládáte|číslo revize}}. Číslo revize zjistíte kliknutím na odkaz "Trvalý odkaz" (na anglické Wikipedii "Permanent link") v levém sloupečku, číslo revize je potom v adresním řádku Vašeho prohlížeče úplně poslední číslo (např. http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Podom%C3%AD&oldid=2813335). Takže např. toto
{{překlad|pl|Trolejbusy we Wrocławiu|8390670}}
bude v článku vypadat takto:
V tomto článku byl použit překlad textu z článku Trolejbusy we Wrocławiu na polské Wikipedii.
--Harold 17:29, 8. 7. 2008 (UTC)

Počítání editací

Bere se nový článek za 1 editaci nebo za vic ? Vedros88 19:08, 9. 7. 2008 (UTC)

A to jako jak „bere se“? Wikipedie není nějaká soutěž či sport, žádné bodování tu nemáme. Pokud si chcete spočítat své editace, pak se vskutku založení článku bere jako jedna editace, protože jednou editací je. (Stejně tak se jako jedna editace bere oprava překlepu, jako dvě editace se bere vložení nějakého pokusu do článku a jeho okamžité odstranění apod.) --Mormegil 09:58, 10. 7. 2008 (UTC)

Článek

Chtěl bych udělat článek bitva o Tenochtitlan, ale také bych chtěl udělat článek o dobývání Aztecké říše Španěly. Mám to dát vše do jednoho článku nebo mám udělat dva. Předem děkuji za odpověď. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Vedros88 (diskusepříspěvky) 16:24, 10. 7. 2008 (UTC) (CE(S)T)

Pokud to budou opravdu články (a ne jednověté pahýly), pak si to téměř jistě zaslouží dva oddělené články (IMHO). --Mormegil 08:42, 11. 7. 2008 (UTC)

Jak vytvořit překlad pro Wiki

Ahoj. Umím obstojně německy a chci se procvičit v překládání, tak jsem si řek, že něco přeložím pro svoji oblíbenou wikipedii. Jenže nevím, jestli se používá nějaký editovací program na tvorbu článků atd. Jak na to?

Děkuju všem za radu, mám chuť hned něco napsat.

Dobrý den, programem si můžete usnadnit život, ale v zásadě je jedno, jakým stylem a pomocí jakého softwaru překládáte, výsledek pak má být tak jako tak formátován ve stylu Wikipedie. Pro pomoc překladatelům tu máme projekt, který tvoří rady pro překladatele; kdybyste potřeboval něco konkrétního poradit, tak můžete kontaktovat i mě na mé diskusní stránce, sám také z němčiny občas překládám. Nevíte-li který článek přeložit, tak nějaké tipy jsou na titulní stránce zmíněného projektu. Hodně zdaru,--Ioannes Pragensis 18:22, 11. 7. 2008 (UTC)
Ano, po překladu bude nutné převést heslo do wiki formátu. To se nejlépe dělá v prostředí MediaWiki. Tedy si k tomu sednout a dělat to on-line v editovacím okně tady na Wikipedii. Pak to taky můžeš dělat off-line pokud máš nainstalovanou wiki na svém počítači - to už přináší své obtíže, jakože nevíš, která hesla již existují a jak se přesně jmenují např. Je možno to psát i ve Wordu nebo Writeru (zde jsou nějaká makra Wikipedista:Juan de Vojníkov/Wikimacros respektive Wikipedista:Vyky/Makra). Ta Wordovská jsou ale z mé zkušenosti dosti chybová.--Juan de Vojníkov 06:38, 12. 7. 2008 (UTC)

Pokemoni

chtěl byj sem se zeptat jak mám přesně vyplnit popis k souboru pokémonů... zčerpáno z http://bulbapedia.bulbagarden.net/wiki/Image:001Bulbasaur.png atd díky.. kdyžtak příklad.. --Petr21 10:27, 13. 7. 2008 (UTC)

presneji polozeny dotaz by byl vhodny...ja to pochopil tak, ze mate nejaky obrazek (viz link, cili mate k nemu prislusna prava) a chcete jej sdilet na Wiki. V tom pripade si prectete jak na Commons, tam mate i informace jak vyplnit popis obrazku. Hezky den --Zacatecnik 12:00, 13. 7. 2008 (UTC)

Odkazovaný obrázek není možné použít. Bohužel jde o Fair use použití chráněného díla. V české Wikipedii je jeho použití nemožné. Na Commons by byl z téhož důvodu také brzy smazán. --Doktory 12:03, 13. 7. 2008 (UTC)

Načítání obrázků z jiných jazykových mutací wiki

Jsem tu nový a snažím se doplnit k některým chemickým látkám na české wiki jejich strukturní vzorce, pokud jsem je nalezl v jiných jazykových mutacích. Rád bych se dotázal, zda a jak to mohu udělat v případě jako je následující obrázek: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Hexachloro.png Děkuji předem za radu nebo za pomoc.--Expander 17. 7. 2008, 09:16 (UTC)

Obrázky lze používat pouze lokální a nebo ty z Commons. Pokud tedy najdete nějaký svobodný na cizojazyčné Wikipedii, nahrajte ho na Commons a můžete jej použít. Podrobnosti naleznete v nápovědě. --Tlusťa 17. 7. 2008, 09:43 (UTC)
Diky za upřesnění a radu :-) Zkusím to! --Expander 17. 7. 2008, 09:49 (UTC)

Přejmenování článku

Prosíme o pomoc s přejmenováním článku Supernatural na Lovci duchů. Dočetli jsme se v nápovědě, jak se to má provést, bohužel se nám nepodařilo najít na horní lište ten odkaz "přesunout". Díky moc. SNfangirls 24. 7. 2008, 20:46 (UTC)

musíš počkat 4 dny od registrace, abys to měl umožněno]. Je to ochrana wiki před vandaly, co zakládají účty jen na toto. Měj se --Chmee2 24. 7. 2008, 20:49 (UTC)
Ahá, moc děkuji za odpověď. :)SNfangirls 24. 7. 2008, 21:06 (UTC)

Prosba o opravu šablony Barossova komise

V šabloně ja patrně špatně uvedemo jméno slovinského komisaře Poročnika. Prosím o opravu. Děkuji. --Expander 25. 7. 2008, 21:07 (UTC)

Hotovo, zkontrolujte. Opravit šablonu není nic těžkého. Pokud editujete stránku, v níž je použita, při náhledu naleznete pod editačním oknem odkazy na všechny šablony použité v článku. Stačí si vybrat tu chybnou a v ní překlep opravit. --Doktory 26. 7. 2008, 07:59 (UTC)
Díky za provedenou opravu i za vysvětlení :-) Jsem tu poměrně nový a teprve zjišťuji co vlastně mohu a jak se to dělá.--Expander 26. 7. 2008, 08:07 (UTC)

Dotaz ohledně kategorie: Dějiny měst v Česku

Dobrý den,

všiml jsem si, že zde je kategorie Kategorie:Dějiny měst v Česku hned mě napadlo, že do této kategorie přidal i článek o historii Nového Jičína, ale všiml jsem si, že všechny články začínají slovem Dějiny a ne Historie, proto by mě zajímalo, zda-li mohu tuto stránku zařadit do této kategorie v této podobě(Historie Nového Jičína) nebo musím nejdříve stránku přejmenovat(Dějiny Nového Jičína) a až poté ji do kategorie přidat.

Za odpověď děkuje

Blackknight 26. 7. 2008, 22:04 (UTC)

Tak jako tak, článek tam patří, leč doporučil bych přejmenování, je to tu tak zvykem, že je místo historie dějiny, a pak ponechat redirect. --Elm 27. 7. 2008, 08:31 (UTC)

potřeboval vy jsem tuhle šablonu upravit tak aby to bylo odkazovalo na podstránku jednotlivého pokémona. Třeba: [9] něco jako tady([10] nevím proč tam na ty podstránky funguje a tady ne. opravil by to někdo nebo vysvětlení :-( --Petr21 27. 7. 2008, 09:58 (UTC)

Zaprvé ta šablona neexistuje, zadruhé moc nerozumím - zkus to lépe vysvětlit. Obecně řečeno, do šablony můžeš předat parametry, a pokud jeden z nich bude název nějakého encyklopedického hesla, není problém z něj udělat odkaz.

Například, pokud jako obsah šablony bude: [[{{{1}}}]] • [[{{{2}}}]] • [[{{{3}}}]], vytvoří to odkazy z prvních tří parametrů, které za šablonu dodáš. --Hidalgo944 28. 7. 2008, 06:09 (UTC)

Loga firem a autorská práva

Omlouvám se, pokud se to tu již řešilo. Stejně jako je to na anglické wikipedii jsem chtěl vložit do šablony firma logo firmy. Stáhnul jsem ho tedy z en wiki a uložil na Commons. Dozvěděl jsem se ale, že takové obrázky tam být nesmí, že porušují autorské právo. To mi sice nedává příliš smysl, ale já na tohle odborník nejsem. Lze je nahrát alespoň na českou wiki? Tomáš Bednár 28. 7. 2008, 20:23 (UTC)

Pokud je logo firmy chráněno copyrightem nebo registrovanou či obchodní známkou (a to je skoro vždycky), tak to na české wikipedii není povoleno, neboť na ní neplatí Fair use. Snad jedině, kdyby Vám k tomu dal explicitní souhlas CEO té dané firmy :-). --Hidalgo944 29. 7. 2008, 00:15 (UTC)
To není přesné. Pokud by existovalo logo, u kterého již nejsou chráněna autorská práva, pak je možno ho na českou Wikipedii nahrát, bez ohledu na jeho případnou známkoprávní ochranu. To je však extrémně řídký jev. Každopádně tak jako tak: pokud něco nejde nahrát na Commons, pak to nejde nahrát ani na českou Wikipedii (a naopak). --Mormegil 29. 7. 2008, 08:24 (UTC)
No, škoda, s logem to vypadalo mnohem líp. Každopádně děkuji oběma za odpověď. Tomáš Bednár 29. 7. 2008, 08:32 (UTC)

Nevím, kde jsem to četl (nemůžu to teď nikde najít), ale myslím, že někde bylo napsáno, že je možné zažádat majitele (představitele) o souhlas s využitím loga v souvislosti s dotyčnou institucí (tedy asi i firmou). --Doktory 29. 7. 2008, 09:33 (UTC)

Kolega Železnice to nalezl (viz níže), jde o šablonu {{LogoProvidedThat}}. --Doktory 31. 7. 2008, 12:08 (UTC)

Autorská práva k šablonám na Wikipedii

Ahoj, je možné použít šablonu z Wikipedie na satirické Necyklopedii, která pracuje na softwaru Wiki? Nebo se mám zeptat autora konkrétní šablony? Děkuji... ;-) --Zik 30. 7. 2008, 18:24 (UTC)

Vytvoření subkategorie

Rád bych vrámci kategorie Estery, vytvořil subkategorii Ftaláty (jde o estery kyseliny ftalové), neboť jsem vytvořil několik hesel /zatím bohužel jen pahýlů/ týkající se ftalátů a k vytovření dalších se chystám. Rád bych se dotázal, jak mohu subkategorii vytvořit a zaroveň zda vytvoření kategorie či subkategorie podléhá nějakému schvalování či jiné proceduře. Předem díky za pomoc a vysvětlení. --Expander 30. 7. 2008, 20:56 (UTC)

Stačí stránky, které chce do subkategorie vložit, do ní jednoduše vložit :-) ještě nevytvořená subkategorie se v těchto článcích bude objevovat červenou barvou. Stačí na ní kliknout a vložit ji do nadřazené kategorie (tedy Estery) - tím je subkategorie vytvořena. Pokud budete mít chuť, můžete ještě při jejím zakládání přidat interwiki odkazy na jiné Wikipedie. S pozdravem --Doktory 30. 7. 2008, 21:26 (UTC)
Díky. Zní to jednoduše. Tak to vyzkouším :-) --Expander 30. 7. 2008, 21:29 (UTC)
Hurá, fungujete to! Díky, za se umím o kousek více :-)--Expander 30. 7. 2008, 21:38 (UTC)

načtení loga ČD

Chtěl bych alespoň pomoct s načtením loga ČD do české Wikipedie (logo je na bílém pozadí a našel jsem ho na anglické Wikipedii v článku České dráhy. Souhlasí to na anglické Wikipedii s podmínkami napsanými v šabloně {{LogoProvidedThat}}? A na webové stránce ČD nic není. Mohl by to udělat někdo jiný a nebo mi někdo s tím pomohl? Železnice 31. 7. 2008, 11:43 (UTC)

Obávám se, že toto je přesně jeden z mnoha případů, kdy povolení neplatí pro naší českou wikipedii. Mnohokrát jsem obdobně narazil při vkládání obrázků z jiných wikipedií, které se u nás nezobrazily. --Kacir 31. 7. 2008, 11:56 (UTC)

Bohužel. V šabloně {{LogoProvidedThat}} se píše Držitel autorských práv, popřípadě i práv k obchodní známce k takovému užití výslovně svolil a neklade si další podmínky. Tedy byste musel souhlas získat. Na en to mají jako fair use (asi). --Doktory 31. 7. 2008, 12:08 (UTC)

Už jsem poslal dotaz ČD a čekám na odpověď. Odpověď by měla přijít do 1 měsíce.
Pro Doktoryho: Ano, na anglické Wikipedii to jako fair-use mají, tam jsem se koukal, ale na samotné anglické Wikipedii jsou asi tahanice (jsou pouze v případě, jestli právní řád Spojeného království Velké Británie a Severního Irska zná fair-use). Železnice 31. 7. 2008, 13:47 (UTC)

dobry den

prosim vas o vysvetleni a charakteristiku slova GONZO a taktez vyznamu GONZO ZURNALISMUS,dekuji, s pozdravem -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 195.113.80.22 (diskuse)

en:http:Gonzo_journalism --Chmee2 2. 8. 2008, 12:47 (UTC)

Dotaz ohledně obrázků s uvedením copyrightu

Dobrý den, předem se omlouvám za lehce obsáhlejší dotaz, ale chtěla bych se zeptat, jak je to se vkládáním obrázků, resp. fotografií, které jsou chráněny copyrightem (vím, že se to tu již částečně řešilo, ale stejně). Jedná se o nám o oficiální fotografie k seriálu Supernatural, které jsou k dispozici na stránkách http://cwtv.com/shows/supernatural . Podívám-li se totiž například na ruskou http://ru.wikipedia.org/wiki/Сверхъестественное_(телесериал) či maďarskou stránku http://hu.wikipedia.org/wiki/Odaát na wikipedii o tomto seriálu, vidím tam nejen screenshoty (které jsou mj. i na jiných jazykových mutacích wikipedie, namátkou na italské http://it.wikipedia.org/wiki/Immagine:Sn.jpg), ale také fotografie k tomuto seriálu. Po kliknutí na ně se zobrazí s tím rozdílem, že je pod nimi uveden (C) Copyright odkazující na majitele veškerých fotek - CW TV popř http://supernatural.tv. Na výše uvedené státy se přece nevztahuje právo volného šíření "fair use", které se - pokud je mi známo - týká pouze USA, nebo ano? Velice rádi bychom české stránky oživili fotkami, ovšem nechceme se dostat do konfliktu s jakýmkoli zákonem. Proto prosím o objasnění celé situace, zda by se dalo postupovat i u nás stejným způsobem - tedy uvést pod každou fotografií vlastníka veškerých práv, licencí apod. česká wikipedie by přece měla mít stejné podmínky jako ostatní. předem děkuji za odpověď. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Evetka (diskuse)

Před časem vydala Wikimedia Foundation rozhodnutí, podle kterého byly (zjednodušeně řečeno) zakázány všechny nesvobodné multimediální soubory, ale jednotlivé jazykové verze si mohly přijmout výjimky za předpokladu, že jsou v souladu s americkým i místním právem. Neznám principy autorského práva v Maďarsku, Rusku a Itálii, takže nemohu posoudit, zda výjimky, které v určitých případech umožňují fair-use na těchto jazykových verzích, jsou v pořádku nebo ne. Co je podstatné pro nás, podle českého autorského zákona princip fair-use v Česku neplatí a podobnou výjimku zde tedy nemáme. Copyrightované soubory zde použitelné jsou, ale jen pokud držitel práv povolil jejich volné užití (o čemž je vyžadováno zaslání potvrzení do systému OTRS), u takových souborů se pak volí jako označení licence {{CopyrightedFreeUse}}. --Milda 1. 8. 2008, 22:49 (UTC)

Změna jména

Dobrý den chtěl bych požadat o změnu jména ( nicku) z Paul von Ehrenberg na Paul Karl von Ehrenberg děkuji pavel --Paul von Ehrenberg 3. 8. 2008, 13:55 (UTC)

Zdravím, požádejte prosím znovu na stránce Wikipedie:Změna uživatelského jména. Tuto změnu může provést pouze jeden z byrokratů. --Harold 3. 8. 2008, 16:13 (UTC)

ad Zdeněk Škromach

Chtěla bych se zeptat, proč u politika nemůžou být koníčky a rodinný stav? Díky za odpověď --Schuminka janička 5. 8. 2008, 08:35 (UTC)

Stručně řečeno, jedná se o neencyklopedické informace, které do článku nepatří, neboť s výkonem jeho funkce nijak nesouvisí ** --MiroslavJosef 5. 8. 2008, 08:39 (UTC)

Dobře, to beru, ale údaje kde bydlí, zda je ženat nebo má děti, má na wikipedii i Miroslava Němcová a nikomu to nevadí. Díky za odpověď --Schuminka janička 5. 8. 2008, 09:00 (UTC)

Osobně si myslím, že tu být takové informace mohou, pokud jsou podložené zdroji. Běžně se objevují v méně seriózních (ale nikoli neseriózních) biografických slovnícich a běžně jsou vyhledávané a opakovaně prezentované (např. médii). Problematičtější jsou koníčky, naopak zcela neproblematické podle mne rodinný stav a potomstvo. Okino 5. 8. 2008, 09:11 (UTC)
Pokud, ano, tak mají být ale podávány pokud možno co nejstřízlivěji a bez bulvarizace a laciné senzacetichtivosti ** IMHO si myslím, že mnoho z těchto informací je na štíru s ochranou osobních údajů, neboť kolik má kdo dětí, s kým žije či nežije apod. je jeho čistě soukromá věc ** U politiků se to dá ještě tolerovat, ale u umělců, sportovců, vědců apod. je to napováženou ** --MiroslavJosef 5. 8. 2008, 09:16 (UTC)
S dovolením upozorním na to, jak běžně se příbuzenské a soukromé záležitosti rozebírají ve zcela seriózních (i vědeckých) biografiích. Samozřejmě nejsem obecně pro to spekulovat tady na základě pochybných zdrojích o přítelkyních a milenkách a o nemanželských dětech, ale běžné rodinné poměry (sňatky, rozvody, vlastní děti, a to i ty nemanželské přiznané) jsou převážně v pořádku. Neříkám, že určitá opatrnost není na místě, ale vycházím z běžné bezproblémové praxe - rodinné poměry spíš ano, koníčky spíš ne (ty jsou problematické často hlavně z toho důvodu, že je sporná jejich významnost). Okino 5. 8. 2008, 17:59 (UTC)

Dotaz

Jaké je kritérium k tomu, abych měl jeden z nejlepších nebo dobrých článků. Jak se dozvím jestli je nominován a nebo kdo ho nominuje. Předem děkuji.Vedros88 6. 8. 2008, 14:51 (UTC)

Dobrý den, obecná kritéria pro Dobré a Nejlepší články jsou uvedena na stránce Wikipedie:WikiProjekt Kvalita/Kritéria. Dobrým článkem se článek stává jednoduše tak, že někdo jiný, kdo není přímo autorem textu, na něj narazí, nebo mu jej můžete ukázat, a usoudí, že ten článek už dosahuje takové kvality, aby se dobrým stal. Dokonce existuje Kvalita/Články k recenzi|místo, kde můžete požádat o zhodnocení Vašeho článku a pomoc či radu s dalším směřováním k vyšším metám. Nedoporučuje se však tam článek dávat příliš brzo, ale až v okamžiku, kdy už opravdu nevíte, co s článkem dál.
Na status Nejlepšího článku nominuje zpravidla jeho hlavní autor, protože je to právě on, který nejlépe může zpracovávat další připomínky. Upozorňuji však, že se jedná o poměrně, zejména časově, náročný úkol, vyhovět všem požadavkům, které ještě bývají v nominaci vzneseny. Samozřejmě mě těší, že máte zájem na Wikipedii psát, a těším se, že brzy některý z Vašich článků mezi Dobrými nebo rovnou Nejlepšími uvidím. --Reaperman 6. 8. 2008, 15:06 (UTC)

Petr Horák

Právě jsem napsala článek o českém motoristickém novináři Petru Horákovi a nevím proč se mi nahoře objevuje Petr horák s malým písmenem, když potom je to dobré. Poradí mi někdo Předem díky --Schuminka janička 6. 8. 2008, 19:46 (UTC)

Jak je vidět v historii článku Petr Horák, Vasiľ už to vyřešil. Při chybě v názvu stránky je třeba ji přesunout na nový (správný) název. S pozdravem --Doktory 6. 8. 2008, 20:53 (UTC)

Prosba o změnu jména

Dovoluji si požádat o změnu svého jména "Expander", neboť stejné se vyskytuje i v jiných wiki. Pří původní registraci mne ani nenapadlo, že bych mohl někdy jakokoli zasahovat do jiných wiki, ale zřejmě tomu tak bude :-) Prvním krokem byl nahrání fotky (k vytvařenému článku) do Commons, a při této přiležiosti jsem zjistil problém se shodou jmen. Prosím proto o změnu na "Expander-cs". Díky. --Expander 7. 8. 2008, 09:00 (UTC)

Ahoj, už jsem to psal o pár řádků výše. O změnu uživatelského jména se žádá zde. --Harold 7. 8. 2008, 09:12 (UTC)
Omlouvám se, nevěděl jsem. --Expander-cs 7. 8. 2008, 09:23 (UTC)

Vyřešeno, přejmenováno.

PS: sice žádost měla být jinde, ale všiml jsem si jí, tak není nutné přesouvat žádost tam --Chmee2 7. 8. 2008, 09:15 (UTC)