Indonéská kuchyně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Indonéské jídlo v indonéském hlavním městě Jakarta
Tradiční indonéské jídlo tempoyak

Indonéská kuchyně je národní kuchyní Indonésie. Je to jedna z nejrozmanitějších národních kuchyní světa, protože v Indonésii žije na 17 508 ostrovech přes 300 různých etnických skupin.[1][2][3]

V Indonésii se mísí několik gastronomických vlivů, například kuchyně Sumatry byla ovlivněna indickou kuchyní a kuchyní Středního východu, kuchyně Jávy je převážně tradiční, s malým vlivem čínské kuchyně, zatímco kuchyně východní Indonésii je podobná kuchyni Polynésie a Melanésie. Indonéská kuchyně byla též ovlivněna nizozemskou kuchyní.[4]

Většina indonéských jídel je pikantní, ale indonéské kuchyně pracuje i se základními chutěmi (sladká, slaná, kyselá, hořká). Základním pilířem je pálivá krevetová pasta sambal.

Indonéská kuchyně používá sedm základních postupů přípravy jídla: smažení, grilování, pečení, pražení, sauté, vaření a příprava na páře.

Národní jídla[editovat | editovat zdroj]

Nejpopulárnějšími jídly v Indonésii jsou: nasi goreng (smažená rýže s nudlemi a masem)[5][6], gado-gado (salát ze zeleniny, vajec natvrdo, brambor, tofu, tempehu a lontongu, což je přísada z rýže zabalená v banánovém listu, podávaný s arašídovou omáčkou)[7][8], saté (grilované kořeněné maso na špejli, rozšířené po celé jihovýchodní Asii) a soto (různé tradiční polévky)[9], nicméně indonéské ministerstvo turismu roku 2014 vyhlásilo národním jídlem tumpeng (kuželovitá miska s rýže se zeleninou a masem). Roku 2018 to ovšem změnilo na 5 národních jídel, kterými jsou: nasi goreng, saté, soto, gado-gado a rendang (kořeněný masový pokrm).

Fotky národních jídel[editovat | editovat zdroj]

Botok tawon, pokrm se včelími larvami

Suroviny[editovat | editovat zdroj]

Hojně je používána zelenina, často se používá listová zelenina (např. špenát), ovšem většina druhů listové zeleniny, co se používá není v Česku moc známa (např. kangkung, genjer, liánovec, maniok nebo papája). Hojně se používá česnek, ale i další zelenina. Z masa se nejčastěji používá hovězí, kozí, kuřecí a kachní, naopak málo používané je vepřové maso (z důvodu islámu), nicméně většina nemuslimských národů v Indonésii ho běžně konzumuje. Protože je Indonésie ostrovní stát, hojně se používají také ryby. Dalšími využívanými surovinami jsou rýže, pšenice, plody moře, sojová omáčka nebo kokosové mléko.[10] Konzumují se také některé druhy hmyzu, ale hmyz není v Indonésii tak populární jako v jiných asijských zemích.[11] Jako tuk se používá nejčastěji palmový olej.

Různá indonéská koření

Koření[editovat | editovat zdroj]

Indonéskému souostroví Moluky se dříve říkalo "Ostrovy koření", a tak není divu, že koření je v Indonésii velice důležité. Nejčastěji se využívají směsi koření zvané bumbu. Mnoho koření pochází z Indonésie, například muškátový oříšek nebo hřebíček. Dále se také používá pepř, kurkuma, citronová tráva, šalotka, skořice, koriandr, tamarind, zázvor a řada dalších.[12]

Ovoce[editovat | editovat zdroj]

V Indonésii roste mnoho druhů tropického ovoce, často se jí syrové, ovšem dělají se z něho také různé šťávy, zákusky nebo saláty (příkladem je ovocný salát rujak). Mezi nejkonzumovanější ovoce patří: mango, mangostan, chlebovník (jackfruit), durian, duku, pomelo, karambola, mombín, banán, avokádo, longan, papája, kvajáva nebo ananas.

Ketoprak
Tapai
Lawar
Saksang
Ikan bakar

Indonéská jídla[editovat | editovat zdroj]

Brem bali (5% alkoholu)

Nápoje[editovat | editovat zdroj]

V Indonésii se pijí různé čaje (například teh botol ,sladký jasmínový čaj prodávaný v lahvích, nebo teh manis, slazený čaj, který se podává ve většině indonéských domácností), dále káva nebo džusy z místního ovoce, dají se zde ale sehnat i sladké limonády jako je coca-cola nebo fanta. Tradičním nápoji jsou i bajigur a bandrek, teplé kořeněné nápoje z kokosového mléka nebo kokosového cukru. Alkoholické nápoje nejsou příliš časté (z důvodů islámu), ale podle staročínských zdrojů se v Indonésii hojně pilo palmové víno zvané tuak, které dnes pije převážně kmen Batak. Mezi další indonéské alkoholické nápoje patří rýžové víno brem bali z ostrova Bali a palmové víno sopi z Moluk a Nusa Tenggary.[13] Minahasové na severní Sulawesi zase pijí vysoce alkoholický nápoj cap tikus. V Indonésii jsou také pivovary, nejznámějšími jsou Bintang a Anker.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Indonesian cuisine na anglické Wikipedii.

  1. About Indonesian food. Food. Dostupné online [cit. 2018-11-14]. (anglicky) 
  2. Incredible Indonesian dishes you need to try now. Mashed.com [online]. [cit. 2018-11-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Food in Indonesia - Indonesian Food, Indonesian Cuisine - traditional, popular, dishes, diet, history, common, meals, staple, rice. www.foodbycountry.com [online]. [cit. 2018-11-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Epicurina Indonesia. www.epicurina.com [online]. [cit. 2018-11-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-08-23. (anglicky) 
  5. nasi goreng | Indonesian to English Translation - Oxford Dictionaries. Oxford Indonesian Living Dictionary [online]. [cit. 2018-11-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-07-24. (anglicky) 
  6. Nasi Goreng, Indonesia's mouthwatering national dish. www.bali-travel-life.com [online]. 2010-07-06 [cit. 2018-11-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  7. the definition of gado-gado. www.dictionary.com [online]. [cit. 2018-11-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. ‘Gado-gado’ Ayu Minantri | The Jakarta Post. www.thebalidaily.com [online]. 2015-06-15 [cit. 2018-11-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  9. MEDIA, Kompas Cyber. Kemenpar Tetapkan 5 Makanan Nasional Indonesia, Ini Daftarnya - Kompas.com. KOMPAS.com. 2018-04-10. Dostupné online [cit. 2018-11-13]. (anglicky) 
  10. Home - Belindo. www.belindo.com [online]. [cit. 2018-11-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-09-07. (anglicky) 
  11. MEDIA, Kompas Cyber. Mencicipi Gurihnya Keripik Olahan Jangkrik Halaman 1 - Kompas.com. KOMPAS.com. 2016-09-13. Dostupné online [cit. 2018-11-14]. (anglicky) 
  12. Kumar's Curries & Wok Pastes www.verstegen-direct.co.uk. www.verstegen-direct.co.uk [online]. [cit. 2018-11-14]. Dostupné online. 
  13. POST, The Jakarta. A taste for spirits. The Jakarta Post. Dostupné online [cit. 2018-11-14]. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]