Dagestán

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dagestánská republika
Республика Дагестан
Kaňon Sulak v Dagestánu
Kaňon Sulak v Dagestánu
Dagestánská republika – znak
znak
Geografie
Hlavní městoMachačkala
Souřadnice
Rozloha50 300 km²
Časové pásmoUTC+3[1]
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel3 133 303 (2021)
Hustota zalidnění62,3 obyv./km²
Jazykruština, agulština, ázerbájdžánština, cachurština, čečenština, darginština, kumykština, lakština, nogajština, rutulština, tabarasánština, tátština, další jazyky (20)
Národnostní složeníRusové, Avarové, Kumykové, další
Náboženství83 % islám, 2 % pravoslaví, 2 % lidové náboženství, 1 % ostatní křesťanství
Správa regionu
StátRuskoRusko Rusko
Nadřazený celekRuskoRusko Rusko
Druh celkurepublika Ruské federace
Podřízené celky41 distriktů
Vznik1991
HlavaSergej Melikov
Mezinárodní identifikace
Označení vozidel05
Oficiální webwww.e-dag.ru
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dagestán, plným názvem Republika Dagestán nebo Dagestánská republika (rusky Республика Дагестан), je nejjižnější republika Ruské federace, ležící na západním pobřeží Kaspického moře. Na jihu hraničí s Ázerbájdžánem a na jihozápadě s Gruzií; v rámci Ruské federace pak s Kalmyckou republikou, Čečenskem a Stavropolským krajem.

Délka území od severu k jihu je přibližně 414 km, od západu k východu 222 km, rozloha 50 300 km², počet obyvatel je 3 miliony.

Dagestán leží v evropské části Ruska (řeka Kuma tvoří jeho severní hranici). Patří mezi tzv. kavkazské republiky. Hlavním městem je Machačkala.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historie tohoto území je velmi bohatá. Území dnešního Dagestánu bylo obydleno již od dob paleolitu. Ve 4. století př. n. l. bylo součástí tzv. Kavkazské Albánie. V 3. a 4. století zde vládli Sásánovci, v 7. století je vystřídal chazarský chán; po pádu chazarské říše (969) se zde postupně rozšiřoval islám, ještě ve 13. století byly pozice křesťanství v části jižního Dagestánu poměrně silné.

Na snímku je muž v tradičním šatu, s kolíkovou dýkou u pasu.
Experimentální fotografie, pořízená Sergejem Prokudinem-Gorským někdy v letech 1905–1915

10. a 11. století země prosperovala, později ji ale ovládali seldžučtí Turci. Koncem 12. století vznikl avarský chanát. Po vpádu Mongolů byl začleněn do Zlaté hordy. S úpadkem mongolské moci se později oblast Dagestánu stala podobně jako sousední Ázerbájdžán předmětem soupeření mezi Persií a Osmanskou říší (z turečtiny a perštiny pochází i současný název území: doslova „Země hor“). Od konce 18. století pronikala na území Dagestánu také Ruská říše, která si jej roku 1813 formálně připojila.

Během 19. století tu proběhla řada povstání. Ovládnutí horské oblasti se však Rusku podařilo až po potlačení Šamilova povstání v 60. letech.

Po pádu Ruské říše se v prosinci roku 1917 k moci dostali bolševici a byla ustavena sovětská vláda. Po říjnové revoluci vznikala v letech 19181920 na území Dagestánu řada státních útvarů krátkodobého trvání. Většinu území kontrolovala německá, turecká, resp. „bílá“ vojska (bělogvardějci). Po vítězství bolševické moci byla 20. ledna 1921 v rámci Ruska vytvořena Dagestánská ASSR, která se po rozpadu SSSR přejmenovala na Dagestánskou republiku.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Etnicko-lingvistické skupiny Kavkazu

Od starověku představuje obyvatelstvo Dagestánu pestrou směsici. Žije zde na 30 místních etnik, z nichž početně vynikají Avarové (29 %), Dargové (16 %), Kumykové (14 %), Lezgové (13 %), Lakové (5 %), Azerové (4 %), Tabasaránci (5 %) a mnohá další, která doplnili postupně Rusové (20 %), jakož i Ázerbájdžánci, Nogajci, Kalmyci, Čečenci, atd. Současnou etnickou situaci dále zkomplikoval konflikt v sousedním Čečensku, který způsobil jen v roce 1995 příval 100 000 uprchlíků z této republiky. Pokus islámských fundamentalistů z Čečenska o ovládnutí části Dagestánu a vyhlášení islámského státu vyvolal v létě 1999 krvavý střet s ruskou federální armádou a tzv. druhou čečenskou válku.[2][3][4]

Hlavními jazyky Dagestánu jsou ruština (úřední), kumitský jazyk, avarský jazyk a další jazyky (20).

Průmysl a zemědělství[editovat | editovat zdroj]

Jižní část Dagestánu je hornatá a tvoří součást Kavkazu, zatímco severní část je rovinatá step, kde se celkem dobře daří zemědělství (pěstování vína, ovoce, obilovin a slunečnice).

Hlavním nerostným bohatstvím země je ropa a zemní plyn, nacházející se jak pod samotným Dagestánem, tak pod Kaspickým mořem. Její zpracování je pro dagestánskou ekonomiku klíčové. Z hlavního města Machačkaly se vyváží do celého Ruska, hlavně po moři.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Citadela, staré město a opevnění Derbentu byly roku 2003 zaneseny na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Přírodní rezervace[editovat | editovat zdroj]

Dagestánská přírodní rezervace, skládající se ze dvou chráněných území a tří menších přírodních rezervací.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Města[editovat | editovat zdroj]

Republika Dagestán

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Дагестан na ruské Wikipedii a Dagestan na anglické Wikipedii.

  1. Ruský federální zákon 248-ФЗ Moskva: Правительство Российской Федерации, 2014-07-21 [cit. 2014-11-05]. (rusky) 
  2. WAR IN DAGESTAN. www.globalsecurity.org [online]. [cit. 2021-06-13]. Dostupné online. 
  3. IGPI.RU :: Политический мониторинг :: Выпуски политического мониторинга :: Чеченская Республика. www.igpi.ru [online]. [cit. 2021-06-13]. Dostupné online. 
  4. Дагестан, защитивший себя и Россию. kavtoday.ru [online]. [cit. 2021-06-13]. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]