Ťumeňská oblast

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ťumeňská oblast
Тюме́нская о́бласть
(Ťumenskaja oblasť)
Ťumeňská oblast – znak
znak
Geografie
Hlavní městoŤumeň
Souřadnice
Rozloha1 464 200 km²
Časové pásmoUTC+5[1]
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel3 395 755 (2010[2])
Hustota zalidněníParametr "hustota" (nyní s hodnotou "2,3") šablony "Infobox - region" je zastaralý. Více informací po kliknutí.2,3 obyv./km²
Jazykruština
Národnostní složeníRusové
NáboženstvíPravoslavné křesťanství
Správa regionu
StátRuskoRusko Rusko
Nadřazený celekRuská federace
Druh celkuoblast
Podřízené celky22 rajónů, 5 měst
Vznik1944
GubernátorAlexandr Moor
Mezinárodní identifikace
Označení vozidel72
Oficiální webadmtyumen.ru
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ťumeňská oblast či Ťumenská oblast (rusky Тюме́нская о́бласть) je jednou z oblastí Ruské federace. Je začleněna do Uralského federálního okruhu.

Charakter oblasti[editovat | editovat zdroj]

Ťumeňská oblast leží na území západní Sibiře a včetně dvou autonomních okruhů, Chanty-Mansijského a Jamalo-něneckého, které jsou její součástí, představuje třetí nejrozsáhlejší administrativní jednotku země. Na jihu hraničí s Kazachstánem, na severu se Severním ledovým oceánem, západní hranice je z velké části tvořená pohořím Ural. Východní hranice probíhá Západosibiřskou rovinou, která pokrývá největší část oblasti.

Ťumeňskou oblast tvoří z velké části bažiny, hustěji osídlená je pouze její jižní část s obdělávatelnou půdou. Na severu se nacházejí močály, lesy a velké řeky, a také rozsáhlé zásoby nerostného bohatství včetně ropy a zemního plynu, díky jejichž těžbě je Ťumenská oblast nejbohatším regionem Ruska s HDP na obyvatele několikanásobně převyšujícím celonárodní průměr. Největšími řekami oblasti jsou Ob a jeho přítok Irtyš, mezi poloostrovy pak patří Jamal, Javal a Tazovský. Většina významných měst je napojena na železnici, tou nejvýznamnější je Transsibiřská magistrála.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ruský federální zákon 248-ФЗ Moskva: Правительство Российской Федерации, 2014-07-21 [cit. 2014-11-05]. (rusky) 
  2. Городскoe и сeльcкoe населениe пo субъектам Российской Федерации [online]. Moskva: Федеральная служба государственной статистики, 2011 [cit. 2012-03-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-04-24. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]