Tazovský poloostrov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tazovský poloostrov
Nejvyšší bod89 m n. m.
Délka200 km
Šířka100 km

Sousední
jednotky
Obský záliv
Tazovská zátoka

SvětadílAsie
StátRuskoRusko Rusko
Tazovský poloostrov
Tazovský poloostrov
PovodíOb, Taz
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tazovský poloostrov (rusky Тазовский полуостров) je poloostrov na severu Západosibiřské roviny, mezi Obským zálivem na západě a Tazovskou zátokou na východě v Jamalsko-něneckém autonomním okruhu Ruské federace.[1]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Délka poloostrova je přibližně 200 km, průměrná šířka je 100 km. Povrch je poměrně plochý, maximální výška poloostrova je do 90 metrů. Povrch je mírně nakloněný směrem na východ k Tazovské zátoce, na západě končí velkými útesy nad Obským zálivem.[2] V severní části dosahuje poloostrov maximální výšky 89 metrů nad mořem.[3]

Největší řekou na poloostrově je Pojlovojacha, která pramení v jižní části poloostrova a ústí do Tazovské zátoky. Největšími jezery na poloostrově jsou Sor (na severu) a Pyemelto (na severovýchodě).

Nejzápadnějším bodem poloostrova je mys Parusny, na severozápadě se nachází mys Krugly a na severovýchodě mys Povorotny.

Na poloostrově je tundrová keřovitá vegetace[1] a zakrslé břízy.[4]

Hospodářský význam[editovat | editovat zdroj]

Na poloostrově jsou velká ložiska plynu, včetně Jamburgského plynového pole. Rozsáhlá těžba zemního plynu se provádí zejména v jižní části poloostrova. Průzkumné práce začali v roce 1980.

Na jihozápadě poloostrova se nachází těžařská osada Jamburg. Do obce vede železnice a silnice z Nového Urengoje. V blízkosti Jamburgu se nachází letiště.

Administrativně spadá poloostrov do Jamalsko-něneckého autonomního okruhu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Тазовский_полуостров na ruské Wikipedii.

  1. a b KOLEKTIV AUTORŮ. Malá zemepisná encyklopédia ZSSR. 1. vyd. Bratislava: Obzor, 1977. 856 s. S. 683. 
  2. Тазовский полуостров. bse.sci-lib.com [online]. [cit. 2022-10-03]. Dostupné online. 
  3. Белорусова Ж.М. Многолетняя мерзлота на Тазовском полуострове и история ее развития в четвертичное время. www.evgengusev.narod.ru [online]. [cit. 2022-10-03]. Dostupné online. 
  4. ТАЗОВСКИЙ ПОЛУОСТРОВ: ГЛАВНАЯ СТРАНИЦА (список фотографий). ecosystema.ru [online]. [cit. 2022-10-03]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]