Bujnaksk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bujnaksk
Буйнакск
Mešita v Bujnaksku
Mešita v Bujnaksku
Bujnaksk – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška490 m n. m.
StátRuskoRusko Rusko
Federální okruhSeverokavkazský
RepublikaDagestán
Bujnaksk na mapě
Dagestán na mapě Ruska
Bujnaksk
Bujnaksk
Město na mapě Dagestánu
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha21 km²
Počet obyvatel62 623 (2010)
Hustota zalidnění2 982 obyv./km²
Správa
Vznik1834
Telefonní předvolba(+7)87237
PSČ36822x
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bujnaksk (rusky Буйнакск), do roku 1922 Těmir-Chan-Šura (rusky Темир-Хан-Шура), je město v Dagestánu v Ruské federaci. Při sčítání lidu v roce 2010 mělo přes šedesát tisíc obyvatel

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Bujnaksk leží na severovýchodním úpatí Velkého Kavkazu, ve vzdálenosti přibližně čtyřiceti kilometrů jihozápadně od Machačkaly, hlavního města republiky. Další blízká města jsou Kaspijsk přibližně čtyřicet kilometrů východně a Kiziljurt přibližně padesát kilometrů severozápadně.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Původně se Bujnaksk nazýval Těmir-Chan-Šura na základě legendy, podle které zde v roce 1396 udělal Tamerlán zastávku s válečnou radou („šura“) na konci svého tažení proti Tochtamišovi, chánovi Zlaté hordy.

Ruské impérium zde zbudovalo v roce 1834 pevnost na ochranu cest přes Kavkaz. Ve čtyřicátých letech se pak musela pevnost bránit několika útokům z hor. V roce 1866 se stalo zdejší osídlení městem a začalo se vyvíjet jako kulturní středisko významné v rámci celého Dagestánu.

Po Únorové revoluci a vyhlášení samostatné Horské republiky Severního Kavkazu, která fungovala v letech 1917–1920, se Těmir-Chan-Šura stalo jejím hlavním městem. Na počátku občanské války bojovali místní separatisté s bělogvardějci, ale spojení s Rudou armádou mělo za důsledek ztrátu nezávislosti a vznik Dagestánské ASSR, ve které úlohu hlavního města převzala Machačkala. V roce 1922 pak bylo město přejmenováno k poctě Ullubije Danijaloviče Bujnakského.

V září 1999 podnikli severokavkazští separatisté v Rusku několik velkých bombových útoků. V Bujnaksku zaútočili 4. září, útok zabil 64 lidí a dalších více než 140 zranil.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Buinaksk na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]