Giancarlo Fisichella

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Giancarlo Fisichella
Giancarlo Fisichella v roce 2012 ve FIA WEC u Ferrari
Giancarlo Fisichella v roce 2012 ve FIA WEC u Ferrari
Narození14. ledna 1973 (51 let)
Řím, Itálie
NárodnostItálieItálie Itálie
Kariéra ve Formuli 1
Aktivní roky19962009
TýmyMinardi (1996)
Jordan (1997, 2002–2003)
Benetton (1998–2001)
Sauber (2004)
Renault (2005–2007)
Force India (2008–2009)
Ferrari (2009)
Závody231 (229 startů)
Mistr světa0
Vyhrané závody3
Stupně vítězů19
Body celkem275
Pole positions4
Nejrychlejší kola2
Nejlepší umístění v sezóně4. místo (2006)
Nejlepší umístění v závodě1. místo
První závodGrand Prix Austrálie 1996
První vítězstvíGrand Prix Brazílie 2003
Poslední vítězstvíGrand Prix Malajsie 2006
Poslední závodGrand Prix Abú Zabí 2009
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Giancarlo Fisichella (* 14. ledna 1973, Řím) je bývalý italský pilot Formule 1, známý také pod přezdívkou Fisico nebo Fisi. Testuje pro tým Scuderia Ferrari a předtím kromě Ferrari jezdil za týmy Force India, Renault, Sauber, Jordan, Benetton a Minardi. Celkem vyhrál tři závody, první po chaotické Grand Prix Brazílie v roce 2003, kde se ještě po závodě nevědělo, kdo vyhrál. Fisichella byl uznán jako vítěz až následující týden a ocenění dostal na další velké ceně. Do týmu Renault přišel v roce 2005, kde v kokpitu vystřídal Jarna Trulliho a první závod v novém týmu vyhrál v Austrálii roku 2005. Vítězství v sezóně ale už zopakovat nedokázal a byl tak zastíněn mistrem světa a stájovým kolegou, Fernandem Alonsem. Fisichella také vlastnil od roku 2005 do roku 2009 svůj tým FMS International, který jezdil v sérii GP2.

Osobní[editovat | editovat zdroj]

Giancarlo je ženatý se svou manželkou Lunou a spolu mají dvě děti, Carlottu a Christophera.

Po třetím místě v Grand Prix Japonska 2006, věnoval Fisichella své umístění svému nejlepšímu příteli, Tonino Viscianimu, který ve čtvrtek před závodem zemřel na selhání srdce.

Kariéra před formulí 1[editovat | editovat zdroj]

Jako většina jezdců F1, začal i Fisichella na motokárách. To bylo v roce 1984 v národním šampionátu minimotokár (60 cm³) a hned v úvodní sezóně byl k neporažení, zvítězil v 12 závodech. O rok později se stal mistrem Itálie ve třídě kadet, a titul dokázal obhájit i v letech 1986 a 1987. V roce 1988 se stal mistrem světa na motokárách. Ve vítězném tažení pokračoval i v roce 1989 a v evropském šampionátu skončil na druhém místě, na mistrovství světa byl až čtvrtý, ale zazářil v prestižním závodě motokár v Hongkongu. V následujících letech skončil pátý v italském mistrovství motokár, na mistrovství Evropy motokár byl druhý a zvítězil v mistrovství formule Alfa. Roku 1992 přešel do závodního vozu RC Motorsport a startoval v Italské Formuli 3 hned ve své první sezóně dokázal zvítězit v Imole a zajistil si tak 8. pozici v celkovém pořadí. V následující sezóně byl již druhý, když dokázal zajet pole position v Monaku a v samotném závodě dojel na druhém místě, navíc obsadil třetí místo na Mistrovství Evropy motokár. Rok 1994 mu přinesl vysněný titul mistra Itálie Formule 3 s 309 body a deseti vítězstvími. V témže roce dokázal zvítězit v Monaku a Macau, které byly výborně obsazenými závody. Navíc v Britském šampionátu formule 3 získával 10 bodů a skončil na 16 místě. V roce 1995 opustil formulové vozy a zkoušel štěstí v cestovních vozech, v seriálu DTM s vozem Alfa Romeo, ale získal pouze 30 bodů a to stačilo jen na 15. místo.

Formule 1[editovat | editovat zdroj]

1996: Minardi[editovat | editovat zdroj]

Koncem roku 1995 přišla fantastická nabídka od Minardi k testování vozu. Fisichella svými výkony přesvědčil vedení týmu a v roce 1996 ho Minardi angažovalo jako jezdce. Nejel však ale úplně celou sezónu, Minardi totiž potřebovalo jezdce, který by přinesl nějaké finance a Fisichella byl v průběhu sezóny nahrazen Giovannim Lavaggim. Stihl se věnovat i cestovním vozům a v seriálu ITC s Alfou Romeo skončil na celkovém 6. místě se 139 body.

1997: Jordan[editovat | editovat zdroj]

Pro rok 1997 ho angažoval Eddie Jordan, do svého týmu Jordan. Fisichellovým týmovým kolegou se stal mladší bratr Michaela Schumachera, Ralf, který byl šampiónem Formule Nippon. A při Grand Prix Kanady vystoupal Fisichella poprvé na stupně vítězů. Na okruhu Hockenheimring měl Fisichella blízko k vítězství, ale střet s Gerhardem Bergerem znamenal konec snu o vítězství, na který si musel počkat ještě šest let. Svůj talent předvedl Fisichella i v deštivém závodě v Belgii, kde skončil druhý za Michaelem Schumacherem. Po tomto závodě, podepsal Fisichella smlouvu pro rok 1998 s týmem Benetton.

1998–2001: Benetton[editovat | editovat zdroj]

1998[editovat | editovat zdroj]

Fisichella však nepřišel do týmu Benetton právě ve vhodnou dobu, dodavatel motorů Renault oznámil odchod z F1 a Benetton byl bez motorů. Používal tak vylepšené verze z roku 1997. Přesto ale Fisichella skončil druhý v Kanadě a Monaku, a právě v Kanadě, kdy opět útočil na vítězství, přišel problém s převodovkou, který ho zpomalil. V závodě v Rakousku, získal Fisichella své první pole position. Ale střet s Jeanem Alesim ho stál dobrý výsledek v závodě. V druhé polovině sezóny už se projevila slabost týmu Benetton a Fisichella získal už jen další 2 body.

1999[editovat | editovat zdroj]

Rok 1999 byl v mnoha věcech podobný tomu předchozímu. Opět skončil druhý v Monaku a zase mu jen o vlásek uniklo vítězství. Tentokrát to bylo v Grand Prix Evropy, kde havaroval a odstoupil z prvního místa. Opět se projevila Giancarlova smůla na vítězství, která trvala ještě další čtyři roky, protože závod v Evropě byl asi největší šancí na zisk vítězství.

2000–2001[editovat | editovat zdroj]

Sezóna 2000 opět začala pro Fisichellu velice slibně. Opět dokázal vystoupat na stupně vítězů: byl druhý v Brazílii a třetí v Kanadě a v Monaku. Druhá polovina ale už jako tradičně znamenala úpadek ve výkonu Benettonu a Fisichella už nezískal ani bod. Giancarlo ale zastínil týmového kolegu Alexandera Wurze, který tým po sezóně opustil. Nahradil ho mladý Brit Jenson Button. Dodavatel motorů Renault se opět vrátil k Benettonu, ale vše bylo dohodnuto asi příliš pozdě a tým bojoval v celé sezóně se slabými týmy Minardi a Prost. Fisichella bodoval jen třikrát, ale vystoupil na stupně vítězů ve velké ceně Belgie. To už byl u týmu Mike Gascoyne. Jeho výsledky ale moc Benetton neuspokojily a tak přešel Giancarlo na rok 2002 do týmu Jordan.

Fisichella s Jordanem při Grand Prix USA 2002.

2002–2003: Jordan[editovat | editovat zdroj]

V sezóně 2002 získal Fisichella jen 7 bodů, jelikož Jordan s motory Honda nebyl příliš konkurenceschopný a zlaté časy Frentzena byly nenávratně pryč. Honda přestala Jordanu dodávat motory a pro rok 2003 se stal dodavatelem Ford. Fisichella u týmu zůstal. Stále se však tým nedokázal vyhrabat z chvostu pole. Přesto dokázal Giancarlo poprvé zvítězit. Bylo to v Brazílii, kde se spustil obrovský liják. Závod musel být po kolizi Alonsa s Webberem zastaven a vítězem byl vyhlášen Kimi Räikkönen na McLarenu. Po neshodách, které kolo se vlastně bude počítat jako poslední, byl ale nakonec označen jako vítěz Fisichella a trofej pro vítěze dostal až v dalším závodě v Imole. Ital však dokázal bodovat už jen jednou v sezóně,když skončil sedmý na okruhu Indianapolis.

Fisichella se Sauberem při Grand Prix USA 2004.

2004: Sauber[editovat | editovat zdroj]

Nespokojen s týmem Jordan, odešel Fisichella na rok 2004 do týmu Sauber a doufal, že tady se mu povede lépe, když Sauberu byly dodávány motory Ferrari. Fisichella jezdil po celý rok docela dobře, hodně krát bodoval a porážel celkem pravidelně týmového kolegu Felipe Massu. Tady si ho opět vyhlídl šéf týmu Renault (dříve jako Benetton), Flavio Briatore a podepsal s Fisichellou smlouvu na rok 2005, jako stájový kolega Fernanda Alonsa.

Fisichella vyhrál při Grand Prix Malajsie 2006 poprvé s týmem Renault.

2005–2007: Renault[editovat | editovat zdroj]

2005[editovat | editovat zdroj]

Fisichella hned vyhrál v prvním závodě v Austrálii a vypadalo to na dobrou sezónu. Giancarlo však výrazně zaostával za Alonsem, i kola zajížděl pomalejší. Také ho provázely technické potíže a tak na stupně vítězů vystoupal až ke konci sezóny v Itálii a Japonsku. V Japonsku ale přišel o vítězství až v posledním kole, kde neudržel za zády McLaren Kimiho Räikkönena. Fisichellovy a Alonsovy výsledky však stačily k tomu, aby Renault vyhrál pohár konstruktérů před týmem Ferrari, který dominoval předchozích 6 sezón.

2006[editovat | editovat zdroj]

Fisichella v Grand Prix Kanady.

Rok 2006 opět začal dobře. Fisichella vyhrál v Grand Prix Malajsie 2006, kde startoval z pole position. Ale pak se mu už zase tolik nedařilo, ve dvou kvalifikacích po sobě, skončil až za první desítkou. V Monaku dostal dokonce penalizaci, za blokování Davida Coultharda. To všechno znamenalo, že byl opět zastíněn mladším Fernandem Alonsem. Ale dobré výsledky v druhé polovině sezóny, včetně druhého místa za Alonsem v Grand Prix USA znamenaly, že pro Fisichellu byl rok 2006 nejlepší v F1: skončil čtvrtý v poháru jezdců, s 72 body, jedním vítězstvím a pěti pódiovými umístěními.

2007[editovat | editovat zdroj]

Fisichella převzal roli týmové jedničky v týmu Renault pro rok 2007.

Po odchodu Fernanda Alonsa do McLarenu, se stal Fisichella jedničkou v týmu a dostal k sobě bývalého testovacího jezdce, Fina Heikki Kovalainena. Testovacím jezdcem se stal Nelson Piquet Jr. Tým měl nové sponzory, po zákazu sponzorů tabákových výrobků, a byly předvedeny i nové barvy: bílá, oranžová, tmavě modrá a tradiční žlutá.

Renault už ale neprokazoval takovou rychlost jako v předchozích dvou letech. Také se na tom možná podepsala nucená výměna dodavatele pneumatik, když z F1 odešel Michelin a všechny týmy musely přestoupit na pneumatiky Bridgestone. V prvních závodech se Fisichellovi vedlo lépe než nováčkovi a týmovému kolegovi Kovalainenovi, ale v Kanadě a USA mladý Fin Fisichellu porazil. Už před Španělskou Grand Prix to vypadalo, že Renault už by mohl být konečně rychlejší, ale série problémů s palivem oba jezdce stála dobré umístění. V Kanadě byl Giancarlo diskvalifikován, společně s Felippem Massou, za opuštění pit lane při červeném světle, když se ostatní vozy řadily za safety carem. Později se ukázalo, že Fisichella se vyhýbal ostatním vozům v pit lane a červené světlo nezaregistroval. V druhé polovině sezóny se Giancarlovi už moc nedařilo a byl porážen svým stájovým kolegou Kovalainenem. Celkově byl klasifikován jako osmý, když nasbíral 21 bodů.

2008–2009 : Force India[editovat | editovat zdroj]

2008[editovat | editovat zdroj]

Dne 10. ledna 2008 byl oficiálně oznámen podpis nové dvouleté smlouvy mezi jezdcem Giancarlem Fisichellou a indickou stájí Force India. Jeho týmovým kolegou byl Adrian Sutil. Sezóna nezačala pro Fisichellu v podprůměrném týmu zas až tak špatně. Ale po třech solidních umístěních přišly 3 výpadky a dále už jen mizivé výsledky. Force India je bohužel evidentně nejslabším týmem a momentálně není schopný konkurovat kterémukoliv jinému týmu. Jediné pozitivum tak může být vstup do tzv. klubu "200". Giancarlo se totiž stal 9. pilotem, který pokořil hranici 200 startů v Grand Prix. Stalo se tak při Grand Prix Monaka 2008.

2009[editovat | editovat zdroj]

Force India a Fisichella se na začátku sezóny docela trápila. Při VC Německa Force India nasadila nové dily. Při VC Belgie přišel zlom, Giancarlo překvapivě v kvalifikaci získává Pole Postion! V závodě dokončuje na 2. místě s malou ztrátou na 1. Kimiho Raikkonena. Po VC Belgii se spekulovalo, že Ferrari projeví o Fisichellu zájem. Stalo se tak týden před VC Itálie. Není jasné, jestli se Fisichella vrátí zpět do Force India.

2009- : Ferrari[editovat | editovat zdroj]

2009[editovat | editovat zdroj]

Po havárii Felipeho Massy a nepříliš podařeném působení testovacího pilota Luky Badoera byl Fisichella povolán od GP Itálie do Ferrari jako náhradník. Tím si Giancarlo splnil dětský sen.

Kompletní výsledky ve Formuli 1[editovat | editovat zdroj]

Legenda k tabulce
Barva Výsledek
Zlatá Vítěz
Stříbrná 2. místo
Bronzová 3. místo
Zelená Bodované umístění
Modrá Nebodované umístění
Dokončil neklasifikován (NC)
Fialová Odstoupil (Ret)
Červená Nekvalifikoval se (DNQ)
Nepředkvalifikoval se (DNPQ)
Černá Diskvalifikován (DSQ)
Bílá Nestartoval (DNS)
Závod zrušen (C)
Světle modrá Pouze trénoval (PO)
Páteční testovací jezdec (TD)
Bez barvy Netrénoval (DNP)
Vyřazen (EX)
Nepřijel (DNA)
Odvolal účast (WD)
Označení Význam
Tučnost Pole position
Kurzíva Nejrychlejší kolo
F FanBoost
G Nejrychlejší v kvalifikační skupině
Jezdec nedojel do cíle, ale byl klasifikován, protože odjel více než 90 % délky závodu.
Byl udělován poloviční počet bodů, protože bylo odjeto méně než 75 % délky závodu.
Rok Tým Šasi Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Body Umístění
1996 Minardi Team SpA. Minardi M195B Ford Cosworth ED 3.0 V8 AUS
Ret
BRA ARG EUR
13
SMR
Ret
MON
Ret
ESP
Ret
CAN
8
FRA
Ret
GBR
11
GER HUN BEL ITA POR JPN 0 NC
1997 Benson & Hedges Total Jordan Peugeot Jordan 197 Peugeot A14 3.0 V10 AUS
Ret
BRA
8
ARG
Ret
SMR
4
MON
6
ESP
9
CAN
3
FRA
9
GBR
7
GER
11
HUN
Ret
BEL
2
ITA
4
AUT
4
LUX
Ret
JPN
7
EUR
11
20 8. místo
1998 Mild Seven Benetton Playlife Benetton B198 Playlife GC37-01 3.0 V10 AUS
Ret
BRA
6
ARG
7
SMR
Ret
ESP
Ret
MON
2
CAN
2
FRA
9
GBR
5
AUT
Ret
GER
7
HUN
8
BEL
Ret
ITA
8
LUX
6
JPN
8
16 9. místo
1999 Mild Seven Benetton Playlife Benetton B199 Playlife FB01 3.0 V10 AUS
4
BRA
Ret
SMR
5
MON
5
ESP
9
CAN
2
FRA
Ret
GBR
7
AUT
12
GER
Ret
HUN
Ret
BEL
11
ITA
Ret
EUR
Ret
MAL
11
JPN
14
13 9. místo
2000 Mild Seven Benetton Playlife Benetton B200 Playlife FB02 3.0 V10 AUS
5
BRA
2
SMR
11
GBR
7
ESP
9
EUR
5
MON
3
CAN
3
FRA
9
AUT
Ret
GER
Ret
HUN
Ret
BEL
Ret
ITA
11
USA
Ret
JPN
14
MAL
9
18 6. místo
2001 Mild Seven Benetton Renault Benetton B201 Renault RS21 3.0 V10 AUS
13
MAL
DNF
BRA
6
SMR
Ret
ESP
14
AUT
Ret
MON
Ret
CAN
Ret
EUR
11
FRA
11
GBR
13
GER
4
HUN
Ret
BEL
3
ITA
10
USA
8
JPN
17
8 11. místo
2002 DHL Jordan Honda Jordan EJ12 Honda RA002E 3.0 V10 AUS
Ret
MAL
13
BRA
Ret
SMR
Ret
ESP
Ret
AUT
5
MON
5
CAN
5
EUR
Ret
GBR
7
FRA
DNS
GER
Ret
HUN
6
BEL
Ret
ITA
8
USA
7
JPN
Ret
7 11. místo
2003 Benson & Hedges Jordan Ford Jordan EJ13 Ford Cosworth RS1 (LK2003) 3.0 V10 AUS
12
MAL
Ret
BRA
1
SMR
15
ESP
Ret
AUT
Ret
MON
10
CAN
Ret
EUR
12
FRA
Ret
GBR
Ret
GER
13
HUN
Ret
ITA
10
USA
7
JPN
Ret
12 12. místo
2004 Sauber Petronas Sauber C23 Petronas 04A (Ferrari 053) 3.0 V10 AUS
10
MAL
11
BHR
11
SMR
9
ESP
7
MON
Ret
EUR
6
CAN
4
USA
9
FRA
12
GBR
6
GER
9
HUN
8
BEL
5
ITA
8
CHN
7
JPN
8
BRA
9
22 11. místo
2005 Mild Seven Renault F1 Team Renault R25 Renault RS25 3.0 V10 AUS
1
MAL
Ret
BHR
Ret
SMR
Ret
ESP
5
MON
12
EUR
6
CAN
Ret
USA
DNS
FRA
6
GBR
4
GER
4
HUN
9
TUR
4
ITA
3
BEL
Ret
BRA
5
JPN
2
CHN
4
58 5. místo
2006 Mild Seven Renault F1 Team Renault R26 Renault RS26 2.4 V8 BHR
Ret
MAL
1
AUS
5
SMR
8
EUR
6
ESP
3
MON
6
GBR
4
CAN
4
USA
3
FRA
6
GER
6
HUN
Ret
TUR
6
ITA
4
CHN
3
JPN
3
BRA
6
72 4. místo
2007 ING Renault F1 Team Renault R27 Renault RS27 2.4 V8 AUS
5
MAL
6
BHR
8
ESP
9
MON
4
CAN
DSQ
USA
9
FRA
6
GBR
8
EUR
10
HUN
12
TUR
9
ITA
12
BEL
Ret
JPN
5
CHN
11
BRA
Ret
21 8. místo
2008 Force India F1 Force India VJM01 Ferrari 056 2.4 V8 AUS
Ret
MAL
12
BHR
12
ESP
10
TUR
Ret
MON
Ret
CAN
Ret
FRA
18
GBR
Ret
GER
16
HUN
15
EUR
14
BEL
17
ITA
Ret
SIN
14
JPN
Ret
CHN
17
BRA
18
0 20. místo
2009 Force India Formula One Team Force India VJM02 Mercedes-Benz FO 108W 2.4 V8 AUS
11
MAL
18
CHN
14
BHR
15
ESP
14
MON
9
TUR
Ret
GBR
10
GER
11
HUN
14
EUR
12
BEL
2
8 15. místo
Scuderia Ferrari Marlboro Ferrari F60 Ferrari 056 2.4 V8 ITA
9
SIN
13
JPN
12
BRA
11
ABU
16

Výsledky v ostatních formulových kategoriích[editovat | editovat zdroj]

Sezóna Série Tým Vůz Závody Vítězství Pole Position Podium Body Konečné umístění
1992 Formule 3 Itálie Jolly Club Ralt RT36-Alfa Romeo
Dallara 392-Alfa Romeo
8 1 0 1 11 8. místo
1993 Formule 3 Itálie Jolly Club Dallara 393-Fiat 12 2 0 4 36 3. místo
1994 Formule 3 Itálie RC Motorsport Dallara 394-Opel 20 11 11 17 309 1. místo
Formule 3 V. Británie RC Motorsport Dallara 394-Opel 1 0 0 0 10 16. místo

Výsledky v kategorii cestovních vozů[editovat | editovat zdroj]

Sezóna Série Tým Vůz Závody Vítězství Pole Position Podium Body Konečné umístění
1995 DTM Alfa Corse 2 Alfa Romeo 155 V6 TI 12 0 0 0 30 15. místo
ITCC Alfa Corse 2 Alfa Romeo 155 V6 TI 10 0 0 1 37 10. místo
1996 ITCC Alfa Corse TV Spelfilm Alfa Romeo 155 V6 TI 24 0 0 6 139 6. místo

Tituly[editovat | editovat zdroj]

  • 1984 Mistr Itálie (minimotokáry)
  • 1985 Mistr Itálie (motokáry)
  • 1986 Mistr Itálie (motokáry)
  • 1987 Mistr Itálie (motokáry)
  • 1988 Mistr světa (motokáry)
  • 1990 Mistr Itálie (Formule Alfa Boxer)

Vítězství[editovat | editovat zdroj]

  • 1989 Grand Prix Hongkong – Motokáry
  • 1992 Grand Prix Imola – Formule 3
  • 1994 Enna-Pergusa – Formule 3
  • 1994 Enna-Pergusa – Formule 3
  • 1994 Varano – Formule 3
  • 1994 Varano – Formule 3
  • 1994 Magione – Formule 3
  • 1994 Binetto – Formule 3
  • 1994 Vallelunga – Formule 3
  • 1994 Magione – Formule 3
  • 1994 Magione – Formule 3
  • 1994 Misano – Formule 3
  • 1994 Monako – Formule 3
  • 1994 Macau – Formule 3
  • 2003 Brazílie – Formule 1
  • 2005 Austrálie – Formule 1
  • 2006 Malajsie – Formule 1

Fakta[editovat | editovat zdroj]

  • Fisichellův průměrný bodový zisk za závod je 1,24 bodu.
  • Fisichellův průměrný bodový zisk za sezónu je 20,54 bodů.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]