Grand Prix Malajsie 2008

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malajsie Grand Prix Malajsie 2008
2.. závod v sezóně 2008
Detaily závodu
Datum23. březen 2008
Oficiální názevX Petronas Malaysian Grand Prix
MístoSepang, Selangor, Malajsie
Délka trati5.433 km
Délka závodu56 kol, 310.408 km
Pole position
PilotBrazílie Felipe MassaFerrari
Čas1:35,748
Nejrychlejší kolo
PilotNěmecko Nick HeidfeldBMW
Čas1:35.366 (v 55. kole)
Stupně vítězů
PrvníFinsko Kimi RäikkönenFerrari
DruhýPolsko Robert KubicaBMW
TřetíFinsko Heikki KovalainenMcLaren

Grand Prix Malajsie 2008 ( X Petronas Malaysian Grand Prix ) druhý závod 59. ročníku mistrovství světa vozů Formule 1, historicky již 787. grand prix, se uskutečnil na trati Sepang nedaleko města Kuala Lumpur. V dějišti Grand Prix Malajsie panovaly přímo tropické podmínky, teplota vzduchu byla 31 °C, teplota trati 45 °C a vlhkost 71 %.

Oficiální plakát[nedostupný zdroj]

Společenské a doprovodné akce[editovat | editovat zdroj]

Společenské akce[editovat | editovat zdroj]

Air Asia Airlines, představili nové barevné řešení jednoho svého stroje z leteckého parku. Za účasti týmu Williams dostalo jedno z letadel stejné zbarvení jako přilba pilota Nica Rosberga.[1] Grand Prix Malajsie byla doprovázena také slavnostním banketem, za účasti jezdců, konstruktérů a šéfů týmů. Večerem provázela známa Paula Malai Ali z brunejské televize, kde uvádí pořad ESPN Star Sports. Mezi hosty byl i známý fotograf Steve Slater, Tony Fernández špičkový hráč baseballu z Dominikánské republiky nebo malajsijský módní návrhář Bernard Chandran. Stejně jako v Austrálii tak i v Malajsii bylo vybráno deset dívek, které se utkaly o titul Formula Una. Všechny dívky byly vybrány v Singapuru a vítězkou se stala 18letá studentka Jamie Lee Franklandová.[2] Do finále v San Paulo se kvalifikovala Lutfiah Abdul Jabbarová, 25letá modelka ze Singapuru.

Závody[editovat | editovat zdroj]

Součásti jubilejního desátého ročníku Grand Prix Malajsie byl i závod asijské série GP2, prvnímu závodu dominoval ruský pilot stáje Campos, Vitalij Petrov.[3] V nedělnímu sprintu se pak nejlépe dařilo japonskému pilotovi Kamui Kobajašimu.[4] Další sérií, která se v Malajsii představila, byla Speedcar Series [5] ve které startuje řada bývalých hvězd formule 1, jako Stefan Johansson, Alex Yoong, Gianni Morbidelli, Jean Alesi, Johnny Herbert, Christian Danner, Heinz-Harald Frentzen nebo Jacques Villeneuve. Na trati v Sepangu si prvenství z prvního závodu odnesl, bývalý pilot Ferrari Jean Alesi a ve druhé jízdě zvítězil Uwe Alzen. Dalším zpestřením závodního víkendu byl asijský Porsche Carrera Cup, ve kterém se o prvenství v obou jízdách podělili Christian Menzel a Darryl O’Young. Další asijskou sérii byla formule BMW, v prvním závodě zvítězil Ross Jamison a ve druhé jízdě zvítězil Simon Moss.

Průběh závodu[editovat | editovat zdroj]

Tréninky[editovat | editovat zdroj]

Na nově položeném asfaltovém koberci se vozy z počátku potýkali s nedostatečnou přilnavostí. Nejlépe si s tím poradili oba piloti stáje Ferrari, Felipe Massa nadělil svému stájovému kolegovi nečekaně 1,067 sekundy. Je ovšem třeba zdůraznit, že Kimi Räikkönen odjel pouze 8 kol, poté zůstal stát na trati s prázdnou nádrží, dle vyjádření vedení stáje nefungovalo radiové spojení mezi Kimiho vozem a jeho závodním inženýrem. Na trati se odehrávala spousta zajímavých okamžiků. Nejprve Adrian Sutil odstoupil pro poruchu motoru, následně měl problémy David Coulthard, když se po přejetí obrubníku úplně rozsypalo přední zavěšení jeho Red Bullu. Vzhledem k tomu, že i v Austrálii stáj Red Bull měla problémy s křehkostí vzpěr předního zavěšení, byly vozy pod drobnohledem sportovních komisařů, kteří dokonce zvažovali možnost zákazu startu pro Red Bull v GP Malajsie. Oba jezdci stáje Williams se nedokázali vyrovnat s nízkou přilnavosti a Nico Rosberg se na přední pozice dostal jen díky nestandardně měkké směsi pneumatik.

Ve druhém tréninku k sobě měla první trojice jezdců (Hamilton, Massa a Räikkönen) mnohem blíže (všichni tři se vtěsnali do 0,373s), než jak tomu bylo v ranním tréninku. Jenson Button na čtvrtém místě ztrácel již téměř jednu sekundu. Nečekaný výpadek měl druhý pilot McLarenu Heikki Kovalainen, který dosáhl jen na sedmou příčku. Stejně překvapující jako čtvrtá příčka Hondy je i umístění Sebastiana Vettela na pátém místě. Během tréninku se dokonce vůz Toro Rosso německého pilota držel dlouhou dobu na druhé příčce, zatímco jeho týmový kolega Bourdais nedokázal zajet jediné měřené kolo. Do první desítky se dostal i velmi vyrovnaně jezdící Giancarlo Fisichella, který tak znovu deklasoval svého týmového kolegu Adriana Sutila.

Skvěle si počínal i Fisichelluv krajan Jarno Trulli, který svou Toyotu dovezl na šestou příčku a předčil tak jak McLaren Heikki Kovalainena tak obě BMW. Robert Kubica, lepší z obou pilotů BMW zajel osmý čas, zatímco Nick Heidfeld dosáhl pouze na 13. příčku, kterou uhájil jen těsně před dvojicí jezdců z Renaultu (Alonso a Piquet). Vozy Williams znovu nedokázali najít recept na nedostatečnou přilnavost a obsadili 10. respektive 12. místo (Nakadžima a Rosberg). Poslední příčky patřily vozům Super Aguri a Red Bull, dokonce David Coulthard pod vlivem dopoledních problémů s předním zavěšením, na trať nevyjel.

Nick Heidfeld překonal obě Ferrari ve třetím a posledním tréninku na Grand Prix Malajsie. Pilot stáje BMW Sauber se do čela vyhoupl v samém závěru tréninku a odsunul tak Felipe Massu i Kimi Raikkonena, kteří dominovali z velké části celému rannímu tréninku. Stejně jako v Melbourne se vozy stáje McLaren v této části tréninku na trati příliš neobjevily, Lewis Hamilton a Heikki Kovalainen se umístili na 11. respektive 16. místě. Na čtvrtém místě se umístil Jarno Trulli následován oběma vozy Red Bull Marka Webbera a Davida Coultharda. Určitým překvapením bylo sedmé místo Nelsona Piqueta, který tak po nezdaru v Austrálii překonal svého týmového kolegu Alonsa o tři desetiny sekundy. Brazilec ze stáje Renault získal náskok v prvním sektoru svého posledního kola, ale chyboval v zatáčce 5 a 6. Jenson Button (Honda), Sebastian Vettel (Toro Rosso) a Timo Glock (Toyota) zkompletovali top ten.

Kvalifikace[editovat | editovat zdroj]

Jenson Button s vozem Honda

Nad kvalifikaci visela hrozba deště a značný zmatek ve stanovení předpovědi. Dle oficiálních údajů se měl déšť spustit na trať 30 minut od startu kvalifikace, zatímco tým Renault informoval své jezdce, že déšť se spustí za sedm minut. Diváci na trati dostali informaci o 20 minutách do začátku deště. Proto se na trať postupně vydávali všichni jezdci, aby nepromarnili šanci na dobrý čas. V první části kvalifikace se o nejlepší čas přetahovali jezdci Ferrari a McLarenu. Nejprve se na čele střídali Massa a Räikkönen, nakonec se smál ten třetí vzadu, rychle jezdící Kovalainen. Již se zdálo, že jsou karty rozdané, ale šest minut před koncem se do čela dostal nenápadně jezdící Trulli, kterého již nikdo nepřekonal. Do další části kvalifikace nepostoupili dle očekávání oba piloti Super Aguri Anthony Davidson (22.) a Takuma Sató (20.), dále Adrian Sutil na Force India (21.), Sébastien Bourdais s Toro Rosso (19.), Kazuki Nakadžima Williams (18.), kterého navíc čekal trest v podobě odsunutí o 10 míst na startu za kolizi s Kubicou z předchozí Grand Prix. Jen těsně se do druhé části nedostal Giancarlo Fisichella, kterého překonal o 4 desetiny Barrichello.

Druhá část kvalifikace měla velice podobný průběh jako první. Nejprve se o vedení přetahovali jezdci McLarenu a Ferrari, ale s blížícím se závěrem se vpředu začala objevovat i jiná jména. Ta pravá bitva se strhla až v samotném závěru, kdy do konce zbývaly pouhé dvě minuty. Postup do poslední části a právo bojovat o pole positions si zajistili Raikkonen, Massa, Hamilton, Kovalainen, Heidfeld, Kubica, Trulli, Glock, Alonso a Webber.

Nad trati v Sepangu byla stále hrozba přeháňky a tak týmy stále spekulovaly nad volbou pneumatik. Před startem do třetí a závěrečné části kvalifikace se na konci pitline seřadily vozy McLaren, Ferrari a BMW. Ale počáteční snaha o zajetí nejlepšího času se díky špatné předpovědi počasí proměnila vniveč a o pole se bojovalo, jak je už zvykem, v závěrečných kolech. Nejprve šel do čela Räikkönen, ale Massa ho překonal o půl sekundy. Druhou řadu si zajistil McLaren v pořadí Kovalainen - Hamilton, ale oba byli nakonec potrestání posunutím o pět míst na startu za extrémně pomalou jízdu na trati, poté, co oba absolvovali své kvalifikační kolo. Na třetí místo se tak dostal Jarno Trulli a ze čtvrtého startoval Robert Kubica.

Závod[editovat | editovat zdroj]

Nejlépe odstartoval Räikkönen, který se před první zatáčkou dostal na úroveň týmového kolegy Massy. Nakonec však nepokoušel osud a nechal Massu před sebou. Za zády obou vozu Ferrari se do prekérní situace dostal ze třetí pozice startující Trulli, oba jezdci stáje BMW se ho snažili předjet, ale Ital se nevzdal a svou pozici uhájil. Nejhůře z této trojice dopadl Heidfeld, který se lehce dotkl předního kola Trulliho Toyoty a navíc ztratil další dvě pozice. Ze zadních pozic se dopředu prodral Hamilton a Coulthard, oba si tak polepšili o čtyři místa. Bourdais se po smyku v šesté zatáčce dostal mimo trať a závod tak pro něj skončil. Dalším nešťastníkem byl Timo Glock, kterého zezadu podebral Nico Rosberg a přerazil mu závěs, zatímco Rosbergovi v boxech vyměnili poškozený nos a pokračoval v jízdě. Počínaje 17. kolem začaly první zastávky v boxech. jako první ke svým mechanikům zamířili Massa, Trulli a Heidfeld. Na tento okamžik čekal Räikkönen a snažil se zajíždět co nejrychlejší kola, tak aby se po své zastávce dostal před Massu.

Jezdec Kolo před zastávkou Box Kolo se zastávkou Kolo po zastávce
Kimi Räikkönen 1:35,679 29,511 1:38,555 2:02,007
Felipe Massa 1:35,988 (+ 0,309) 29,913 (+ 0,402) 1:38,918 (+ 0,363) 2:02,668 (+ 0,661)

Räikkönenovi jeho strategie vyšla dokonale, po své zastávce se dostal před Massu a po zajeti Kubici do boxu se ujal i vedení. První zastávka se nevydařila Hamiltonovi, který se u mechaniků zdržel přes 41 sekund, na vině byla poškozená matice, která nešla povolit. Felipe Massa po 30. kolech ztrácel na svého kolegu již 4,9 sekundy a ve snaze dohnat tuto ztrátu chyboval a dostal se do kačírku, ze kterého se již nedostal. Na druhé místo se tak dostal Kubica, na třetí místo se díky pozdější zastávce dostal Kovalainen, čtvrtý byl skvěle jezdící Trulli, který dokázal odrazit i útok Lewise Hamiltona. Až šestý byl Heidfeld s druhým vozem BMW. Sedmým místem získal první body sezóny i Mark Webber. Jeden bod vybojoval i Alonso s vozem Renault.

Výsledky[editovat | editovat zdroj]

  • 23. březen 2008
  • Okruh Sepang
  • 56 kol x 5,433 km = 310,408 km
  • 787. Grand Prix
  • 16. vítězství Kimiho Räikkönena
  • 202. vítězství pro Ferrari
  • 41. vítězství pro Finsko
  • 147. vítězství pro vůz se startovním číslem 1
  • 181. vítězství z 2 pozice na startu
Pozice č. Jezdec Vůz Kolo Čas Pole Body Nej. kolo 1. Pitstop 2. Pitstop 3. Pitstop
1 1. Finsko Kimi Räikkönen Ferrari F2008 56 1:31:18.555 2 10 1:35.405 18. / 29.511 38. / 30.139
2 4. Polsko Robert Kubica BMW Sauber F1.08 56 á 0:19,570 4 8 1:35.921 (6.) 21. / 30.507 43. / 28.121
3 23. Finsko Heikki Kovalainen McLaren MP4-23 56 á 0:38,450 8 6 1:35.922 (7.) 20. / 31.880 45. / 28.723
4 11. Itálie Jarno Trulli Toyota TF108 56 á 0:45,832 3 5 1:36.068 (8.) 17. / 30.926 40. / 28.692
5 22. Spojené království Lewis Hamilton McLaren MP4-23 56 á 0:46,548 9 4 1:35.462 19. / 41.548 44. / 30.255
6 3. Německo Nick Heidfeld BMW Sauber F1.08 56 á 0:49,833 5 3 1:35.366 17. / 30.255 41. / 27.944
7 10. Austrálie Mark Webber Red Bull RB4 56 á 1:08,130 6 2 1:36.696 (12.) 16. / 31.528 39. / 29.249
8 5. Španělsko Fernando Alonso Renault R28 56 á 1:10,041 7 1 1:36.288 (10.) 22. / 30.071 41. / 28.534
9 9. Spojené království David Coulthard Red Bull RB4 56 á 1:16,220 12 1:36.206 (9.) 23. / 31.229 44. / 28.307
10 16. Spojené království Jenson Button Honda RA108 56 á 1:26,214 11 1:35.715 (4.) 22. / 30.459 43. / 28.205
11 6. Brazílie Nelson Piquet jr. Renault R28 56 á 1:32,202 13 1:36.956 (15.) 24. / 28.678 40. / 29.264
12 21. Itálie Giancarlo Fisichella Force India VJM01 55 á 1 kolo 17 1:36.962 (16.) 20. / 30.125 38. / 30.231
13 17. Brazílie Rubens Barrichello Honda RA108 55 á 1 kolo 14 1:36.693 (11.) 24. / 29.566 39. / 28.516 46. / 18.949
14 7. Německo Nico Rosberg Williams FW30 55 á 1 kolo 16 1:36.782 (13.) 2. / 38.701 29. / 33.756
15 19. Spojené království Anthony Davidson Super Aguri SA08 55 á 1 kolo 21 1:38.171 (18.) 20. / 30.945 39. / 29.311
16 18. Japonsko Takuma Sató Super Aguri SA08 54 á 2 kola 19 1:38.504 (19.) 18. / 30.627 35. / 30.981
17 8 Japonsko Kazuki Nakadžima Williams FW30 54 á 2 kolo 22 1:37.711 (17.) 16. / 30.474 29. / 30.755
Pozice č. Odstoupili Vůz Kolo Důvod Pole Body Nej. kolo 1. Pitstop 2. Pitstop 3. Pitstop
Ret 15. Německo Sebastien Vettel Toro Rosso STR2B 39 Motor 15 1:36.870 (14.) 24. / 29.252
Ret 2. Brazílie Felipe Massa Ferrari F2008 30 Mimo trať 1 1:35.914 (5.) 17. / 29.913
Ret 20. Německo Adrian Sutil Force India VJM01 5 Hydraulika 20 1:40.330 (20.)
Ret 12. Německo Timo Glock Toyota TF108 1 Nehoda 10
Ret 14. Francie Sébastien Bourdais Toro Rosso STR2B 0 Mimo trať 18.
  • žlutě - nejrychlejší pitstop
  • zeleně - nejpomalejší pitstop
  • červeně - neplánovaná zastávka
    • Rubens Barrichello byl penalizován Stop Go, za překročení rychlosti v pit line.

Nejrychlejší kolo[editovat | editovat zdroj]

Německo Nick Heidfeld- BMW Sauber F1.08-1:35.366

  • 1. nejrychlejší kolo Nicka Heidfelda
  • 1. nejrychlejší kolo pro BMW Sauber
  • 96. nejrychlejší kolo pro Německo
  • 47. nejrychlejší kolo pro vůz se startovním číslem 3

Vývoj nejrychlejšího kola[6]

Kolo Čas Jezdec Vůz
55. kolo 1:35.366 Nick Heidfeld BMW
37. kolo 1:35.4 Kimi Räikkönen Ferrari
17. kolo 1:35.7 Kimi Räikkönen Ferrari
14. kolo 1:35.9 Kimi Räikkönen Ferrari
14. kolo 1:36.0 Felipe Massa Ferrari
12. kolo 1:36.1 Felipe Massa Ferrari
10. kolo 1:36.3 Felipe Massa Ferrari
8. kolo 1:36.7 Kimi Räikkönen Ferrari
6. kolo 1:36.8 Felipe Massa Ferrari
5. kolo 1:37.0 Felipe Massa Ferrari
3. kolo 1:37.3 Felipe Massa Ferrari
2. kolo 1:38.0 Felipe Massa Ferrari
1. kolo 1:43.3 Felipe Massa Ferrari

Vedení v závodě[editovat | editovat zdroj]

Průběh závodu kolo za kolem[nedostupný zdroj]

Kola km Jezdec %
1-16 kolo 88.688 km Felipe Massa 29%
17-18 kolo 11.086 km Kimi Räikkönen 4%
19-21 kolo 16.629 km Robert Kubica 5%
22-38 kolo 94.231 km Kimi Räikkönen 30%
39-43 kolo 27.715 km Robert Kubica 9%
44-56 kolo 72.059 km Kimi Räikkönen 23%
Massa
R
K
Räikkönen
Kubica
Räikkönen

Postavení na startu[editovat | editovat zdroj]

Brazílie Felipe Massa- Ferrari-1:35.748

  • 10. Pole position pro Felipe Massu
  • 196. Pole position pro Ferrari
  • 119. Pole position pro Brazílii
  • 86. Pole position pro vůz se startovním číslem 2
* * Kvalifikace III. Kvalifikace II. Kvalifikace I.
_______1_______
Brazílie Felipe Massa
Ferrari
1:35.748
Brazílie Felipe Massa
Ferrari
1:35.748
Finsko Kimi Räikkönen
Ferrari
1:34.188
Itálie Jarno Trulli
Toyota
1:35.205
_______2_______
Finsko Kimi Räikkönen
Ferrari
1:36.230
Finsko Kimi Räikkönen
Ferrari
1:36.230
Brazílie Felipe Massa
Ferrari
1:34.412
Finsko Heikki Kovalainen
McLaren
1:35.227
_______3_______
Itálie Jarno Trulli
Toyota
1:36.711
Finsko Heikki Kovalainen
McLaren
1:36.613
Spojené království Lewis Hamilton
McLaren
1:34.627
Brazílie Felipe Massa
Ferrari
1:35.347
_______4_______
Polsko Robert Kubica
BMW
1:36.727
Spojené království Lewis Hamilton
McLaren
1:36.709
Německo Nick Heidfeld
BMW
1:34.648
Spojené království Lewis Hamilton
McLaren
1:35.392
_______5_______
Německo Nick Heidfeld
BMW
1:36.753
Itálie Jarno Trulli
Toyota
1:36.711
Finsko Heikki Kovalainen
McLaren
1:34.759
Austrálie Mark Webber
Red Bull
1:35.440
_______6_______
Austrálie Mark Webber
Red Bull
1:37.009
Polsko Robert Kubica
BMW
1:36.727
Polsko Robert Kubica
BMW
1:34.811
Finsko Kimi Räikkönen
Ferrari
1:35.645
_______7_______
Španělsko Fernando Alonso
Renault
1:38.450
Německo Nick Heidfeld
BMW
1:36.753
Itálie Jarno Trulli
Toyota
1:34.825
Německo Nick Heidfeld
BMW
1:35.729
_______8_______
Finsko Heikki Kovalainen
McLaren
1:36.613
Austrálie Mark Webber
Red Bull
1:37.009
Austrálie Mark Webber
Red Bull
1:34.967
Polsko Robert Kubica
BMW
1:35.794
_______9_______
Spojené království Lewis Hamilton
McLaren
1:36.709
Španělsko Fernando Alonso
Renault
1:38.450
Německo Timo Glock
Toyota
1:35.000
Německo Nico Rosberg
Williams
1:35.843
_______10_______
Německo Timo Glock
Toyota
1:39.656
Německo Timo Glock
Toyota
1:39.656
Španělsko Fernando Alonso
Renault
1:35.140
Spojené království Jenson Button
Honda
1:35.847
_______11_______
Spojené království Jenson Button
Honda
1:35.208
Spojené království Jenson Button
Honda
1:35.208
Německo Timo Glock
Toyota
1:35.891
_______12_______
Spojené království David Coulthard
Red Bull
1:35.408
Spojené království David Coulthard
Red Bull
1:35.408
Španělsko Fernando Alonso
Renault
1:35.983
_______13_______
Brazílie Nelson Piquet Jr.
Renault
1:35.562
Brazílie Nelson Piquet Jr.
Renault
1:35.562
Spojené království David Coulthard
Red Bull
1:36.058
_______14_______
Brazílie Rubens Barrichello
Honda
1:35.622
Brazílie Rubens Barrichello
Honda
1:35.622
Brazílie Nelson Piquet Jr.
Renault
1:36.074
_______15_______
Německo Sebastian Vettel
Toro Rosso
1:35.648
Německo Sebastian Vettel
Toro Rosso
1:35.648
Německo Sebastian Vettel
Toro Rosso
1:36.111
_______16_______
Německo Nico Rosberg
Williams
1:35.670
Německo Nico Rosberg
Williams
1:35.670
Brazílie Rubens Barrichello
Honda
1:36.198
_______17_______
Itálie Giancarlo Fisichella
Force India
1:36.240
Itálie Giancarlo Fisichella
Force India
1:36.240
_______18_______
Francie Sébastien Bourdais
Toro Rosso
1:36.677
Japonsko Kazuki Nakadžima
Williams
1:36.388
_______19_______
Japonsko Takuma Sató
Super Aguri
1:37.087
Francie Sébastien Bourdais
Toro Rosso
1:36.677
_______20_______
Německo Adrian Sutil
Force India
1:37.101
Japonsko Takuma Sató
Super Aguri
1:37.087
_______21_______
Spojené království Anthony Davidson
Super Aguri
1:37.481
Německo Adrian Sutil
Force India
1:37.101
_______22_______
Japonsko Kazuki Nakadžima
Williams
1:36.388
Spojené království Anthony Davidson
Super Aguri
1:37.481
  • Šedá -
    • Kazuki Nakadžima penalizován odsunutím o 10 míst na startu, za havárii s Robertem Kubicou v předchozí Grand Prix
    • Heikki Kovalainen a Lewis Hamilton potrestáni posunutím o 5 míst na startu za blokování soupeřů během kvalifikace.

Tréninky[editovat | editovat zdroj]

* I. Trénink * II. Trénink * III. Trénink
1 Brazílie Felipe Massa
Ferrari
1:35.392
1 Spojené království Lewis Hamilton
McLaren
1:35.055
1 Německo Nick Heidfeld
BMW
1:35.019
2 Finsko Kimi Räikkönen
Ferrari
1:36.459
2 Brazílie Felipe Massa
Ferrari
1:35.206
2 Finsko Kimi Räikkönen
Ferrari
1:35.262
3 Finsko Heikki Kovalainen
Mclaren
1:36.556
3 Finsko Kimi Räikkönen
Ferrari
1:35.428
3 Brazílie Felipe Massa
Ferrari
1:35.388
4 Německo Nico Rosberg
Williams
1:36.578
4 Spojené království Jenson Button
Honda
1:36.037
4 Itálie Jarno Trulli
Toyota
1:35.389
5 Spojené království Lewis Hamilton
McLaren
1:36.626
5 Německo Sebastian Vettel
Toro Rosso
1:36.474
5 Austrálie Mark Webber
Red Bull
1:35.437
6 Španělsko Fernando Alonso
McLaren
1:37.022
6 Itálie Jarno Trulli
Toyota
1:37.540
6 Spojené království David Coulthard
Red Bull
1:35.653
7 Brazílie Nelson Piquet Jr.
Renault
1:37.034
7 Finsko Heikki Kovalainen
Mclaren
1:36.512
7 Brazílie Nelson Piquet Jr.
Renault
1:35.768
8 Polsko Robert Kubica
BMW
1:28.579
8 Polsko Robert Kubica
BMW
1:36.671
8 Spojené království Jenson Button
Honda
1:35.781
9 Spojené království Jenson Button
Honda
1:37.282
9 Itálie Giancarlo Fisichella
Force India
1:36.756
9 Německo Sebastian Vettel
Toro Rosso
1:35.827
10 Itálie Jarno Trulli
Toyota
1:37.540
10 Japonsko Kazuki Nakadžima
Williams
1:36.838
10 Německo Timo Glock
Toyota
1:35.911
11 Německo Nick Heidfeld
BMW
1:37.649
11 Brazílie Rubens Barrichello
Honda
1:36.879
11 Spojené království Lewis Hamilton
McLaren
1:35.927
12 Japonsko Kazuki Nakadžima
Williams
1:37.649
12 Německo Nico Rosberg
Williams
1:37.106
12 Španělsko Fernando Alonso
McLaren
1:36.068
13 Brazílie Rubens Barrichello
Honda
1:37.076
13 Německo Nick Heidfeld
BMW
1:37.106
13 Japonsko Kazuki Nakadžima
Williams
1:36.183
14 Německo Timo Glock
Toyota
1:37.782
14 Španělsko Fernando Alonso
McLaren
1:37.328
14 Itálie Giancarlo Fisichella
Force India
1:36.229
15 Německo Sebastian Vettel
Toro Rosso
1:38.219
15 Brazílie Nelson Piquet Jr.
Renault
1:37.331
15 Německo Nico Rosberg
Williams
1:36.490
16 Spojené království David Coulthard
Red Bull
1:38.232
16 Austrálie Mark Webber
Red Bull
1:37.346
16 Finsko Heikki Kovalainen
Mclaren
1:36.529
17 Austrálie Mark Webber
Red Bull
1:38.707
17 Německo Timo Glock
Toyota
1:37.512
17 Polsko Robert Kubica
BMW
1:36.618
18 Francie Sébastien Bourdais
Toro Rosso
1:38.798
18 Německo Adrian Sutil
Force India
1:37.614
18 Francie Sébastien Bourdais
Toro Rosso
1:36.668
19 Itálie Giancarlo Fisichella
Force India
1:39.046
19 Japonsko Takuma Sató
Super Aguri
1:39.021
19 Japonsko Takuma Sató
Super Aguri
1:36.908
20 Japonsko Takuma Sató
Super Aguri
1:40.178
20 Spojené království Anthony Davidson
Super Aguri
1:39.361
20 Německo Adrian Sutil
Force India
1:36.939
21 Spojené království Anthony Davidson
Super Aguri
1:40.351
21 Francie Sébastien Bourdais
Toro Rosso
- -- ---
21 Spojené království Anthony Davidson
Super Aguri
1:37.140
22 Německo Adrian Sutil
Force India
1:41.269
22 Spojené království David Coulthard
Red Bull
- -- ---
22 Brazílie Rubens Barrichello
Honda
1:37.703

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • 10. GP pro Sebastiana Vettela
  • Nick Heidfeld získal své první nejrychlejší kolo, zároveň vytvořil nový rekord a to tím, že své první nejrychlejší kolo zajel ve své 134 GP, překonal tak Rubense Barrichella a Thieryho Boutsena, nejrychlejší kolo zajeli ve svých 114 GP.
Pole position Vítězství Nej. kolo
Brazílie Finsko Německo
Felipe Massa Kimi Räikkönen Nick Heidfeld
Ferrari F2008 Ferrari F2008 BMW Sauber F1.08
1'35.748 1:31'18.555 1'35.366
208.410 km/h 203.971 km/h 209.244 km/h

Stav MS[editovat | editovat zdroj]

  • GP - body získané v této Grand Prix
* Jezdec Body GP * Vůz Body GP * Stát Body GP
1 Spojené království Lewis Hamilton 14 4 1 McLaren 24 10 1 FinskoFinsko Finsko 21 16
2 Německo Nick Heidfeld 11 3 2 BMW 19 11 2 NěmeckoNěmecko Německo 17 3
3 Finsko Kimi Räikkönen 11 10 3 Ferrari 11 10 3 Spojené království Velká Británie 14 4
4 Finsko Heikki Kovalainen 10 6 4 Williams 9 4 PolskoPolsko Polsko 8 8
5 Polsko Robert Kubica 8 8 5 Renault 6 1 3 ŠpanělskoŠpanělsko Španělsko 6 1
6 Německo Nico Rosberg 6 6 Toyota 5 5 3 ItálieItálie Itálie 5 5
7 Španělsko Fernando Alonso 6 1 4 Toro Rosso 2 4 JaponskoJaponsko Japonsko 3
8 Itálie Jarno Trulli 5 5 8 Red Bull 2 2 8 FrancieFrancie Francie 2
9 Japonsko Kazuki Nakadžima 3 9 AustrálieAustrálie Austrálie 2 2
10 Francie Sébastien Bourdais 2
11 Austrálie Mark Webber 2 2

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. [1] Archivováno 26. 3. 2008 na Wayback Machine. Fotky z představení nového zbarvení letadla
  2. Galerie Formula una. www.redbulletinf1.com [online]. [cit. 2008-05-30]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-06-11. 
  3. Výsledky 1. závodu GP2 na gp2.gpupdate.net[nedostupný zdroj]
  4. Výsledky 2. závodu GP2 na gp2.gpupdate.net[nedostupný zdroj]
  5. Oficiální stránky Speedcar series. www.speedcarseries.com [online]. [cit. 2008-05-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-05-03. 
  6. 2008 F1 Grand Prix of Malaysia Round 2 Sepang - Kuala Lumpur [online]. visionf1.com [cit. 2020-03-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-12-04. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]