Carlos Sainz Jr.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Carlos Sainz Jr.
Carlos Sainz Jr. (7. července 2022)
Carlos Sainz Jr. (7. července 2022)
Narození1. září 1994 (29 let)
Madrid
NárodnostŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
Kariéra ve Formuli 1
Aktivní roky2015–dosud
TýmyToro Rosso (2015–2017)
Renault (2017–2018)
McLaren (2019–2020)
Ferrari (2021–2024)
Současný týmFerrari
Číslo vozu55
Závody188 (185 startů)
Vyhrané závody3
Stupně vítězů20
Body celkem1022.5
Pole positions5
Nejrychlejší kola3
Nejlepší umístění v sezóně5. místo (2021, 2022)
Nejlepší umístění v závodě1. místo
První závodGrand Prix Austrálie 2015
První vítězstvíGrand Prix Velké Británie 2022
Poslední vítězstvíGrand Prix Austrálie 2024
Poslední závodGrand Prix Japonska 2024
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Carlos Sainz Vázquez de Castro, známější jako Carlos Sainz Jr. (* 1. září 1994 Madrid), je španělský automobilový závodník, momentálně jezdí za stáj Ferrari.

V roce 2012 Sainz závodil v britském a evropském šampionátu Formule 3 za tým Carlin. V sezóně 2014 závodil za tým DAMS ve Formuli Renault 3.5, kde vyhrál šampionát, a poté se přesunul do F1 do týmu Toro Rosso. V sezónách 2017 a 2018 Sainz nastoupil do týmu Renault. V sezóně 2019 Sainz přestoupil do týmu McLaren a zároveň ukončil smlouvu s týmem Red Bull Racing. Ve Velké ceně Brazílie 2019 Sainz získal své první pódiové umístění ve Formuli 1, když skončil třetí. Na konci sezóny 2020 Sainz přestoupil do Ferrari, při Velké ceně Británie 2022 získal Sainz své první pole position ve Formuli 1 a vítězství v kariéře. Svého druhého vítězství ve Formuli 1 dosáhl na Velké ceně Singapuru 2023, když popáté v kariéře startoval z pole position. Na konci roku 2024 má Ferrari opustit, protože do týmu přichází Lewis Hamilton. Poté, co Sainz vynechal Velkou cenu Saúdské Arábie kvůli zánětu slepého střeva, získal další vítězství ve Formuli 1 na následující Velké ceně Austrálie 2024, když startoval z druhého místa.

Narodil se v Madridu a je synem Carlose Sainze staršího, dvojnásobného mistra světa v Rallye Dakar.

Formule 1[editovat | editovat zdroj]

Toro Rosso (2015–2017)[editovat | editovat zdroj]

2015[editovat | editovat zdroj]

Dne 28. listopadu 2014 bylo oznámeno, že v sezóně 2015 Sainz nastoupí jako jezdec týmu Toro Rosso. Jeho týmovým kolegou byl Max Verstappen.

V prvním závodě v Austrálii se kvalifikoval na osmém místě a v závodě dojel na místě devátém. Ve třetím tréninku před Velkou cenou Ruska narazil tvrdě ve třinácté zatáčce do bariéry. Poté, co strávil noc v nemocnici, mu bylo umožněno další den závodit, ale závod nedokončil. Poslední body v sezóně získal za sedmé místo ve Velké ceně USA.

V sezóně získal 18 bodů a obsadil celkové 15. místo.

2016[editovat | editovat zdroj]

V úvodní Velké ceně Austrálie dojel na devátém místě.

V Bahrajnu po kolizi nedojel. S výjimkou Velké ceny Evropy dokázal od Velké ceny Španělska po Velkou cenu Maďarska pravidelně bodovat.

Se ziskem čtyřiceti šesti bodů obsadil celkové 12. místo.

2017[editovat | editovat zdroj]

V první Velké ceně Austrálie skončil na osmém místě.

V mokrém závodě v Číně zůstal jako jediný na suchých pneumatikách. Tato strategie se vyplatila, v závodě skončil na sedmém místě. Závod v Bahrajnu po kolizi s Lancem Strollem nedokončil. V domácí Velké ceně Španělska skončil na sedmém místě. V Singapuru skončil na skvělém čtvrtém místě. Poslední závod s týmem Toro Rosso v Japonsku kvůli nehodě nedokončil.

Renault (2017–2018)[editovat | editovat zdroj]

2017[editovat | editovat zdroj]

Během Velké ceny Japonska bylo oznámeno, že od Velké ceny USA Sainz nahradí Jolyona Palmera v týmu Renault.

První závod v USA za tým Renault dokončil na sedmém místě. Závod v Mexiku kvůli problémům s řízením nedokončil. Ve Velké ceně Brazílie skončil na jedenáctém místě. Poslední závod v Abú Zabí nedokončil.

V sezóně získal 54 bodů a obsadil 9. místo.

2018[editovat | editovat zdroj]

V prvních osmi závodech s výjimkou Velké ceny Bahrajnu dokázal pravidelně bodovat. Závod ve Velké Británii po kolizi nedokončil. Sezónu zakončil šestým místem ve Velké ceně Abú Zabí. Celkově získal 53 bodů a obsadil 10. místo.

McLaren (2019–2020)[editovat | editovat zdroj]

2019[editovat | editovat zdroj]

Dne 16. srpna 2018 bylo oznámeno, že Sainz bude v sezóně 2019 závodit za tým McLaren. Jeho týmovým kolegou byl nováček Lando Norris.

První dva závody v Austrálii a v Bahrajnu kvůli technickým problémům nedokončil. Kromě Velké ceny Kanady dokázal od Velké ceny Ázerbájdžánu po Velkou cenu Maďarska pravidelně bodovat. Závody v Belgii a v Itálii opět kvůli technickým problémům nedokončil. V Rusku dokázal znovu bodovat, když skončil na šestém místě. Další přínos bodů získal v Japonsku, když skončil na pátém místě. V Mexiku se po vydařeném startu ze sedmého místa dlouho držel na místě pátém, ale kvůli nevydařené strategii týmu dokončil závod až na třináctém místě. Po penalizaci Lewise Hamiltona se v Brazílii dostal na třetí místo. V poslední závodě v Abú Zabí skončil na desátém místě. Díky zisku jednoho bodu z posledního závodu skončil na celkovém 6. místě s 96 body.

2020[editovat | editovat zdroj]

V poslední sezóně s týmem McLaren se v úvodním závodě v Rakousku umístil na pátém místě. V následujícím závodě ve Štýrsku skončil devátý. Navíc si připsal bod za zajetí nejrychlejšího kola. I v Maďarsku, po penalizaci Kevina Magnussena, skončil na devátém místě. V následujícím závodě ve Velké Británii se držel celou dobu na pátém místě, ale kvůli defektu v předposledním kole závod dokončil mimo body na třináctém místě. I následující týden během Velké ceny 70. výročí Formule 1 skončil na třináctém místě. Další body získal při domácí Velké ceně Španělska, kde skočil šestý. Do závodu v Belgii kvůli problémům s výfukovým potrubím nenastoupil. Při Velké ceně Itálie dlouho útočil na první pozici, kterou držel Pierre Gasly, ale nakonec se mu ho předjet nepodařilo a skončil na druhém místě. Získal tak svoje druhé pódiové umístění v kariéře. Následující závod v Toskánsku po kolizi nedokončil. Ani závod v Rusku po nehodě nedokončil. Další body získal za páté místo při Velké ceně Eifelu. Po startu Velké ceny Portugalska se dostal na první pozici, ale udržel ji pouze několik kol. Nakonec skočil na šestém místě. Do Velké ceny Turecka startoval po penalizaci z patnáctého místa. Závod dokončil po skvělé jízdě na pátém místě. I následující závod v Bahrajnu dokončil na pátém místě. Velkou cenu Sachíru dokončil těsně za stupni vítězů na čtvrtém místě. V posledním závodě sezóny v Abú Zabí, který byl zároveň Sainzovým posledním závodem pro tým McLaren, se umístil na šestém místě.

V sezóně získal 105 bodů a obsadil celkové 6. místo.

Ferrari (2021–2024)[editovat | editovat zdroj]

2021[editovat | editovat zdroj]

Po nečekaném odchodu Sebastiana Vettela z týmu Ferrari, byl Sainz dne 14. května 2020 oznámen jako nový jezdec Ferrari pro rok 2021.

V premiérovém závodě za nový tým, který se konal v Bahrajnu, se umístil na osmém místě. V dalším závodě, který se konal v Itálii, se umístil na pátém místě. Při Velké ceně Portugalska se kvůli brzké zastávce v boxech začal na konci závodu propadat, jelikož jeho pneumatiky byly silně opotřebovány a skončil těsně mimo body na jedenáctém místě. Další body získal za sedmé místo při Velké ceně Španělska. Do Velké ceny Monaka se kvalifikoval na čtvrtém místě. I díky odstoupení soupeřů v závodě se umístil na druhém místě a získal tak své první pódiové umístění pro nový tým. V závodě v Ázerbájdžánu obsadil osmé místo. Ve Francii se tým Ferrari trápil a z toho důvodu skončil Sainz těsně za body na jedenáctém místě. Další body získal ve Velké ceně Štýrska, ve Velké ceně Rakouska a ve Velké ceně Velké Británie. Závod v Maďarsku dokončil na čtvrté místě, ale díky diskvalifikaci Sebastiana Vettela se posunul na pódiové třetí místo. Do Velké ceny Belgie startoval z jedenáctého místa, ale kvůli silnému dešti se odjela pouze dvě kola za safety carem a závod byl ukončen. Závody v Nizozemsku a v Itálii dokončil na bodech. Další pódium získal při Velké ceně Ruska, kde obsadil třetí místo. Do Velké ceny Turecka startoval z poslední řady a během závodu se dokázal probojovat až na osmé místo. Závod v USA dokončil na sedmém místě a závod v Mexico City na místě šestém. Do kvalifikačního sprintu, který se konal před Velkou cenou São Paula odstartoval z pátého místa. Hned po startu se dostal na třetí místo, které udržel až do konce sprintu a zajistil si tak třetí místo na startu do hlavního závodu. V hlavním závodě ztratil tři pozice a do cíle dojel na šestém místě. V dalsích závodech dokázal pravidelně bodovat a v posledním závodě sezóny, který se jel v Abú Zabí, získal další pódiové umístě, když obsadil třetí místo.

Ve své první sezóně s týmem Ferrari získal 164,5 bodů a obsadil konečné 5. místo.

2022[editovat | editovat zdroj]

V úvodním závodě sezóny, který se konal v Bahrajnu, se umístil Sainz na druhém místě a zajistil tím double týmu Ferrari, když jeho týmový kolega Charles Leclerc závod vyhrál. V druhém závodě v Saúdské Arábii dokončil závod na třetím místě, za týmovým kolegou Leclercem a vítězem Verstappenem. V Austrálii Sainz závod nedokončil kvůli chybě v druhém kole, čímž poprvé nedokončil závod od Grand Prix Ruska 2020. Další závod v Imole Sainz nedokončil kvůli kolizi v prvním kole s Danielem Ricciardem. V dalším závodě na novém okruhu v Miami obsadil Sainz třetí místo. V domácím závodě na okruhu v Barceloně dojel čtvrtý. V Monaku dojel Sainz druhý, čímž poprvé porazil na trati kolegu Leclerca, který se, z důvodu pokaženého pitstopu, propadl z prvního místa na čtvrté. Další závod v Ázerbájdžánu nedokončil kvůli technickým problémům. Grand Prix Kanady dokončil Sainz druhý, jen 0,933 sekundy za Verstappenem. V mokré kvalifikaci ve Velké Británii získal Sainz svou první pole position, stal se tím, po Fernandu Alonsovi, druhým Španělem, a 104. pilotem v historii Formule 1, který to dokázal

2023[editovat | editovat zdroj]

Sainz na Velké ceně Rakouska 2023

Sainz zahájil sezonu 2023 kvalifikací a čtvrtým místem ve Velké ceně Bahrajnu. Ve Velké ceně Austrálie dojel čtvrtý, ale byl penalizován a odsunut na dvanácté místo za kontakt s Fernandem Alonsem při druhém restartu. Sainz kritizoval trest jako "nespravedlivý" a Alonso souhlasil, že byl příliš přísný; Ferrari podalo proti rozhodnutí formální protest, ale neuspělo. Sainz se kvalifikoval na třetí místo ve Velké ceně Miami, ale dojel pátý. Při Velké ceně Monaka havaroval v tréninku a během závodu se roztočil, čímž se propadl ze čtvrtého místa na startu na osmé v cíli. Při svém domácím závodě, Velké ceně Španělska, se kvalifikoval jako druhý za Maxem Verstappenem. Nedokázal se udržet před vozy Mercedes ani Verstappenovým týmovým kolegou Sergiem Pérezem a závod dokončil na pátém místě, což později komentoval slovy, že slabinou vozu jeho týmu je degradace pneumatik.

Sainz na Velké ceně Itálie 2023

Sainz havaroval v tréninku na Velkou cenu Kanady a poté byl penalizován za překážení Pierru Gaslymu v kvalifikaci, kvůli čemuž odstartoval do závodu jako jedenáctý. Do Velké ceny Velké Británie odstartoval z pátého místa, nicméně oba jezdci Ferrari provedli zastávku v boxech před safety carem, čehož ostatní jezdci využili, a Sainz se v cíli propadl na desáté místo. Při Velké ceně Maďarska havaroval v tréninku a poté se kvalifikoval na jedenácté místo. Body získal, když závod dokončil na osmém místě. Ve sprintu Velké ceny Belgie opět bodoval, když dojel čtvrtý, ale z hlavního závodu odstoupil kvůli poškození po kolizi s Oscarem Piastrim v prvním kole. Ve Velké ceně Itálie získal svou první letošní pole position, o 0,013 sekundy před Verstappenem. Během závodu ho předjely oba vozy Red Bull, ale ubránil se týmovému kolegovi Charlesu Leclercovi a dojel třetí, což bylo jeho první pódium v sezóně. V dalším závodě, Velké ceně Singapuru, získal opět pole position a proměnil ji ve své druhé vítězství ve Formuli 1. V závodě se mu podařilo vybojovat třetí místo. Ukončil tak sérii patnácti vítězství Red Bullu v řadě a deseti vítězství Maxe Verstappena a zároveň to byl jediný závod roku 2023, který nevyhrál Red Bull. Sainz vedl po celou dobu závodu a v závěrečných kolech se spolu s bývalým týmovým kolegou Lando Norrisem držel před jezdci Mercedesu Georgem Russellem a Lewisem Hamiltonem.

Sainz bodoval ve sprintu Velké ceny Kataru, ale do hlavního závodu se kvalifikoval jako dvanáctý a poté neodstartoval kvůli úniku paliva. Ve Velké ceně Spojených států skončil čtvrtý, ale po Hamiltonově diskvalifikaci postoupil na stupně vítězů. Na Velké ceně Mexika se kvalifikoval jako druhý a vytvořil tak první řadu pro všechny vozy Ferrari, ale oba vozy byly v závodě předjety Verstappenem a Hamiltonem. Při úvodní Velké ceně Las Vegas Sainz v tréninku narazil do uvolněného krytu šachty, kvůli čemuž byl první trénink zrušen a druhý odložen, aby mohli činovníci zkontrolovat zbytek trati. Do závodu se kvalifikoval jako druhý za Leclercem, ale poškození jeho vozu si vyžádalo výměnu komponentů u Ferrari a vyústilo v penalizaci deseti míst na startovním roštu, což šéf týmu Ferrari Frédéric Vasseur označil za "nepřijatelné". V tréninku na závěrečnou Velkou cenu sezóny v Abú Zabí havaroval a v kvalifikaci se umístil na šestnáctém místě, načež obvinil ostatní jezdce, že ho úmyslně brzdili. Ferrari ho nechalo na trati až do posledního kola v naději na safety car, ale protože neměl šanci získat body, tým odstavil jeho vůz v boxech. Sainz tento výsledek, který ho ze čtvrtého místa v šampionátu jezdců před závodem propadl na sedmé, označil za "velké zklamání" a svou třetí sezónu u Ferrari zakončil se ziskem 200 bodů oproti Leclercovým 206 bodům.

2024[editovat | editovat zdroj]

Sainz má po skončení sezóny 2024 opustit Ferrari a nahradit ho má Lewis Hamilton.

Při Velké ceně Bahrajnu zahájil Sainz sezónu 2024 čtvrtým místem v kvalifikaci a třetím místem na stupních vítězů před svým týmovým kolegou Charlesem Leclercem.

Během víkendu Velké ceny Saúdské Arábie Sainz onemocněl zánětem slepého střeva. Zúčastnil se sice 1. a 2. FP, ale zbytek víkendu vynechal, aby se podrobil operaci; nahradil ho náhradní jezdec Oliver Bearman.

Po zotavení z operace se Sainz vrátil na Velké ceně Austrálie, kde se kvalifikoval na druhé místo. Využil odstoupení Maxe Verstappena a vyhrál závod před týmovým kolegou Leclercem, což znamenalo první double podium umístění Ferrari od Velké ceny Bahrajnu 2022.

Kompletní výsledky ve Formuli 1[editovat | editovat zdroj]

Legenda k tabulce
Barva Výsledek
Zlatá Vítěz
Stříbrná 2. místo
Bronzová 3. místo
Zelená Bodované umístění
Modrá Nebodované umístění
Dokončil neklasifikován (NC)
Fialová Odstoupil (Ret)
Červená Nekvalifikoval se (DNQ)
Nepředkvalifikoval se (DNPQ)
Černá Diskvalifikován (DSQ)
Bílá Nestartoval (DNS)
Závod zrušen (C)
Světle
modrá
Pouze trénoval (PO)
Páteční testovací jezdec (TD)
Bez
barvy
Netrénoval (DNP)
Vyřazen (EX)
Nepřijel (DNA)
Odvolal účast (WD)
Nezúčastnil se (prázdné)
Označení Význam
Tučnost Pole position
Kurzíva Nejrychlejší kolo
Jezdec nedojel do cíle, ale byl klasifikován, protože odjel více než 90 % délky závodu.
Byl udělován poloviční počet bodů, protože bylo odjeto méně než 75 % délky závodu.
Horní index Umístění bodujících jezdců
ve sprintu


Rok Tým Šasi Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 Body Umístění
2015 Scuderia Toro Rosso Toro Rosso STR10 Renault Energy F1-2015 1,6 V6 t AUS
9
MAL
8
CHN
13
BHR
Ret
ESP
9
MON
10
CAN
12
AUT
Ret
GBR
Ret
HUN
Ret
BEL
Ret
ITA
11
SIN
9
JPN
10
RUS
Ret
USA
7
MEX
13
BRA
Ret
ABU
11
18 15. místo
2016 Scuderia Toro Rosso Toro Rosso STR11 Ferrari 060 1,6 V6 t AUS
9
BHR
Ret
CHN
9
RUS
12
ESP
6
MON
8
CAN
9
EUR
Ret
AUT
8
GBR
8
HUN
8
GER
14
BEL
Ret
ITA
15
SIN
14
MAL
11
JPN
17
USA
6
MEX
16
BRA
6
ABU
Ret
46 12. místo
2017 Scuderia Toro Rosso Toro Rosso STR12 Toro Rosso 1.6 V6 t AUS
8
CHN
7
BHR
Ret
RUS
10
ESP
7
MON
6
CAN
Ret
AZE
8
AUT
Ret
GBR
Ret
HUN
7
BEL
10
ITA
14
SIN
4
MAL
Ret
JPN
Ret
54 9. místo
Renault Sport F1 Team Renault R.S.17 Renault R.E.17 1.6 V6 t USA
7
MEX
Ret
BRA
11
ABU
Ret
2018 Renault Sport F1 Team Renault R.S.18 Renault R.E.18 1,6 V6 t AUS
10
BHR
11
CHN
9
AZE
5
ESP
7
MON
10
CAN
8
FRA
8
AUT
12
GBR
Ret
GER
12
HUN
9
BEL
11
ITA
8
SIN
8
RUS
17
JPN
10
USA
7
MEX
Ret
BRA
12
ABU
6
53 10. místo
2019 McLaren F1 Team McLaren MCL34 Renault E-Tech 19 1,6 V6 t AUS
Ret
BHR
19
CHN
14
AZE
7
ESP
8
MON
6
CAN
11
FRA
6
AUT
8
GBR
6
GER
5
HUN
5
BEL
Ret
ITA
Ret
SIN
12
RUS
6
JPN
5
MEX
13
USA
8
BRA
3
ABU
10
96 6. místo
2020 McLaren F1 Team McLaren MCL35 Renault E-Tech 20 1,6 V6 t AUT
5
STY
9
HUN
9
GBR
13
70A
13
ESP
6
BEL
DNS
ITA
2
TUS
Ret
RUS
Ret
EIF
5
POR
6
EMI
7
TUR
5
BHR
5
SKR
4
ABU
6
105 6. místo
2021 Scuderia Ferrari Mission Winnow Ferrari SF21 Ferrari 065/6 1,6 V6 t BHR
8
EMI
5
POR
11
ESP
7
MON
2
AZE
8
FRA
11
STY
6
AUT
5
GBR
6
HUN
3
BEL
10
NED
7
ITA
6
RUS
3
TUR
8
USA
7
MXC
6
SAP
63
QAT
7
SAU
8
ABU
3
164,5 5. místo
2022 Scuderia Ferrari Ferrari F1-75 Ferrari 066/7 1,6 V6 t BHR
2
SAU
3
AUS
Ret
EMI
Ret
MIA
3
ESP
4
MON
2
AZE
Ret
CAN
2
GBR
1
AUT
Ret
FRA
5
HUN
4
BEL
3
NED
8
ITA
4
SIN
3
JPN
Ret
USA
Ret
MXC
5
SAP
3
ABU
4
246 5. místo
2023 Scuderia Ferrari Ferrari SF-23 Ferrari 066/10 1,6 V6 t BHR
4
SAU
6
AUS
12
AZE
5
MIA
5
MON
8
ESP
5
CAN
5
AUT
6
GBR
10
HUN
8
BEL
Ret
NED
5
ITA
3
SIN
1
JPN
6
QAT
DNS
USA
3
MXC
4
SAP
6
LVG
6
ABU
18
200 7. místo
2024* Scuderia Ferrari Ferrari SF-24 Ferrari 066/12 1.6 V6 t BHR
3
SAU
DNS
AUS
1
JPN
3
CHN
55
MIA
EMI
MON
CAN
ESP
AUT
GBR
HUN
BEL
NED
ITA
AZE
SIN
USA
MXC SAP
LVG
QAT
ABU
69* 4. místo*

* Sezóna stále probíhá

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

a. Celé jméno: Carlos Sainz Vázques de Castro Cenamon Rincon Rebollo Virto Moreno de Aranda Mr. Per Urrielagoiria Perez de Pulgar

Reference[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]