Tomáškův palác

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dům U Klárů
Základní informace
Slohbarokní architektura
Materiálzdivo
Poloha
AdresaMalá Strana, ČeskoČesko Česko
UliceTomášská
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky38961/1-514 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tomáškův palác též Dům u Klárů je barokní palác v Tomášské ulici čp. 15, na Malé Straně, v Praze 1. Dům byl během 15. a 16. století opakovaně upravován. Zásadní přestavba proběhla v letech 17231725. Nyní je součástí komplexu budov Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jan Václav Tomášek od Antonína Machka

Dnešní palác byl přestavěn z renesančního domu, který má gotické sklepní prostory. Tato dnešní třípatrová budova, která se nachází na parcele nepravidelného půdorysu, byla opakovaně upravována během 15. a 16. století, ale zásadní přestavba proběhla v letech 17231725. Současná fasáda je patrně z období před rokem 1770, která je sedmiosá a má náročné barokní členění definované starším trojarkádovým podloubím a středním trojosým risalitem. Všechna tři patra domu vzájemně oddělují římsy, kterým nahoře dominuje původní korunní římsa.[1]

Palác plnil po celá staletí obytnou funkci. V 1. polovině 19. století ho zakoupil Paul Alois Klar, který postavil do dnešní podoby Klarův ústav a je synem zakladatele známého ústavu pro nevidomé Aloise Klara. Měl u sebe i slavného podnájemníka, a to hudebního skladatele Jana Václava Tomáška, po němž je palác pojmenován. V padesáti letech se oženil se svou o dvacet pět let mladší bývalou žačkou a výbornou pěvkyní Vilemínou Ebertovou. Čerství novomanželé se nastěhovali právě do tohoto domu. Pořádali zde intimní domácí koncerty, kterých se zúčastňovali významní umělci i další významné osoby jako třeba František Palacký nebo Václav Hanka. Jan Václav Tomášek zde bydlel až do své smrti.[2] Na pilířích od podloubí jsou mramorové desky, kterým vévodí dvojjazyčný nápis (vlevo český, vpravo německý) o pobytu Jana Václava Tomáška od Otty Sandtnera. Dalším známým nájemníkem byl i grafik a autor vedut Prahy Vincenc Morstadt.

Jako v mnoha jiných domech a palácech na Malostranském náměstí, nyní v paláci sídlí Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Tomáškův palác je součást národní kulturní památky sídlo Parlamentu České republiky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]