Chrám svatého Jiří (Svitavy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chrám svatého Jiří ve Svitavách
Místo
StátČeskoČesko Česko
Krajpardubický
OkresSvitavy
ObecSvitavy
Lokalitaul. Nádražní
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevPravoslavná církev v Českých zemích a na Slovensku
DiecézeEparchie olomoucko-brněnská
FarnostPravoslavná církevní obec ve Svitavách
Užívánípravidelné (pravoslavné bohoslužby)
Datum posvěcení6. srpna 2017
Světitelbiskup Izaiáš (Slaninka)
Další informace
AdresaNádražní 2310/10a, 568 02 Svitavy - Předměstí
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chrám svatého Jiří je sakrální stavba ve Svitavách, vystavěná v letech 2008–2017. Jedná se o chrám místní pravoslavné církevní obce v jurisdikci olomoucko-brněnské eparchie Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku. Chrám také někdy bývá (vzhledem ke své velikosti) označován pouze jako kaple.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historie pravoslaví na Svitavsku se začala psát po první světové válce v souvislosti s příchodem emigrantů před bolševismem z Ruska. Po druhé světové válce do oblasti navíc přišly skupiny Volyňských Čechů a řeckých emigrantů. Tehdy vznikly církevní obce v Lanškrouně, Koclířově a Moravské Třebové. Z koclířovské obce byla v roce 2000 vydělena samostatná církevní obec ve Svitavách, která zpočátku konala své bohoslužby v zapůjčených prostorách svitavského sboru Českobratrské církve evangelické. Nová církevní obec však od samého začátku usilovala o výstavbu vlastního objektu pro bohoslužby a další aktivity. V roce 2006 začaly vznikat plány nového chrámu, inspirované prvorepublikovými sakrálními stavbami z doby vladyky Gorazda. V roce 2007 byl pak získán stavební pozemek v Nádražní ulici v blízkosti městského hřbitova. Dne 3. května 2008 posvětil tehdejší metropolita, vladyka Kryštof (Pulec), základní kámen stavby, který byl pak v červnu 2009 zasazen do dohotovené hrubé stavby oltářního prostoru.

Na stavbě se podílely také brigádnické skupiny mládeže z některých církevních obcí. V roce 2016 byla již hotová stavba zkolaudována. Dne 16. července 2017 byl samostatně posvěcen prestol. Následně byl 6. srpna 2017 vysvěcen biskupem Izaiášem (Slaninkou) celý chrám. V následujícím období pokračovalo zařizování chrámového prostoru dalším mobiliářem a 4. února 2018 byl posvěcen ikonostas.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • RACLAVSKÝ, Libor. O pravoslaví na Svitavsku a budování chrámu sv. Jiří. In: Olomoucko-brněnská eparchie 70 let. Sborník k 70. výročí Olomoucko-brněnské eparchie Pravoslavné církve v českých zemích. Olomouc: [s.n.], 2020.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]