Chrám svaté Ludmily (Praha)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Bazilika svaté Ludmily.
Pravoslavný chrám svaté Ludmily v Praze
Pravoslavný chrám svaté Ludmily v Praze
Pravoslavný chrám svaté Ludmily v Praze
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecPraha
ČtvrťBubeneč
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevPravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku
Statuspravoslavný kostel
Užívánípravidelně
Současný majitelRusko
Zasvěcenísvatá Ludmila
Další informace
AdresaSibiřské náměstí 10, Praha 6, 160 00
UliceSibiřské náměstí
Oficiální webhttp://ludmila-prague.cerkov.ru
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chrám svaté Ludmily v Praze je kostel Ruské pravoslavné církve v Česku, vysvěcený v prosinci 2012 a je tak nejmladším pravoslavným chrámem v Česku. Nachází se na adrese Sibiřské náměstí 10, Praha 6-Bubeneč.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vstup do chrámu
Interiér chrámu

Chrám byl zasvěcen české světici, mučednici kněžně Ludmile České (860–921), babičce sv. Václava. Chrám svaté Ludmily je v pořadí třetím pravoslavným chrámem moskevského patriarchátu na českém území, společně s chrámem svatých Petra a PavlaKarlových Varech a chrámem svatého Jiří Vítězného stojícím v areálu pražského velvyslanectví Ruské federace.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Chrám sv. Ludmily Ruské pravoslavné církve v Bubenči byl vysvěcen 29. prosince 2012 a je tak jedním z nejmladších pravoslavných chrámů v Praze i na území Česka. Nachází se na půdě velvyslanectví Ruské federace v Praze.

Jako základ nového kostela posloužil bývalý výstavní pavilon Ruského obchodního zastoupení, kde se v dobách socialismu vystavovala sovětská zemědělská technika a výdobytky strojírenství, která byla později nahrazena expozicí automobilových veteránů. Nejprve proběhly úpravy interiéru a poté byly vystavěny kupole a zvonice.

Vysvěcením chrámu byl pověřen arcibiskup Marek (Sergej Anatoljevič Golovkov)[1], metropolita vídeňský a rakouský a maďarský, vikář Jeho Svatosti Kyrila a Správce Moskevského patriarchátu pro zahraničí, který v této věci zastupoval Jeho Svatost moskevského a ruského patriarchu, společně s arcibiskupem Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku, Jeho Blažeností pražským metropolitou Kryštofem.

Duchovním správcem chrámu je protojerej Vladimír Abrosimov.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Митрополит Вологодский и Кирилловский Игнатий | Храм Живоначальной Троицы в Хорошеве. troitsa-horoshevo.ru [online]. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]