Wikipedie:Potřebuji pomoc: Porovnání verzí

Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Kam mám doložit významnost své stránky: Doplnění kolegou pozapomenutého podpisu.
Drecker (diskuse | příspěvky)
Řádek 294: Řádek 294:


A také by mě zajímalo, jestli jako ,,důkaz významnosti" stačí fakt, že existuje anglická verze stránky a verze v dalších 27 jazycích a fakt, že existuje i česká stránka o baviči internetovém (Smosh je dvojice internetových bavičů), který je podstatně méně úspěšný (konkrétně Ryan Higa). {{Nepodepsáno|NoOne77}}
A také by mě zajímalo, jestli jako ,,důkaz významnosti" stačí fakt, že existuje anglická verze stránky a verze v dalších 27 jazycích a fakt, že existuje i česká stránka o baviči internetovém (Smosh je dvojice internetových bavičů), který je podstatně méně úspěšný (konkrétně Ryan Higa). {{Nepodepsáno|NoOne77}}

: Významnost se dokládá odkazy na zdroje přímo v článku. Ideálně pak uvedením reference pomocí tagu <code>&lt;ref&gt;&nbsp;&lt;/ref&gt;</code>. Podrobnější informace naleznete na [[Wikipedie:Reference]]. Co se existence stránky na jiných jazykových mutacích týká, tak pokud vznikla stránka přímo překladem, tak se na konec stránky do referencí uvádní šablona {{šablona|překlad}} s příslušnými argumety (vizte stránku šablony). Tak jako tak je lepší uvést přímo zdroje informací, které dokládají významnost na příslušné jazykové mutaci, i v příslušném článku na české Wikipedii, opět u informací, které tyto reference dokládají. --[[Wikipedista:Drecker|Drecker]] ([[Diskuse s wikipedistou:Drecker|diskuse]]) 7. 6. 2014, 10:51 (UTC)

Verze z 7. 6. 2014, 12:51

skočit na konec

Zkratka:
  • WP:POMOC

Na této stránce můžete položit dotaz, pokud si s něčím na Wikipedii nevíte rady. Prosíme věnujte pozornost níže uvedeným pokynům a nevkládejte dotazy nesouvisející s Wikipedií, tato stránka není všeobecnou internetovou poradenskou službou (hledáte-li poradnu, zkuste například službu Ptejte se knihovny).

Potřebuji pomoc
Potřebuji pomoc
  • Nejdříve si prohlédněte nápovědu a v tabulce níže ověřte, zda dotaz patří sem.
  • Každou otázku vkládejte jako nové téma a vhodně jej pojmenujte v políčku Předmět/nadpis.
  • Snažte se dotaz formulovat jasně, stručně a výstižně.

Položit dotaz

Chcete požádat zkušené wikipedisty o osobní konzultaci? Zarezervujte si termín videohovoru v rámci Wikiporadny.
Spolek Wikimedia Česká republika pořádá pro veřejnost vzdělávací a editační aktivity. Pro seniory jsou to kurzy psaní Wikipedie v rámci projektu Senioři píší Wikipedii.
Wikipedisté se také pravidelně scházejí na tzv. wikisrazech, zejména v Praze a v Brně.
O pomoc můžete žádat rovněž e-mailem na adrese info-cs@wikimedia.org.

Archivy
  • V zájmu přehlednosti se tato stránka průběžně archivuje. Archivy jsou tyto:

podmínky významnosti.

Dobrý den,

mohu se zeptat, kdy odstraňujete "Předmět tohoto článku možná nesplňuje podmínky významnosti." Reference byly doplněny,ale u článku https://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Horeck%C3%BD stále toto je.

Děkuji za odpověď.--JiriHorecky (diskuse) 24. 4. 2014, 12:47 (UTC)

Zdroje nesplňují podmínku uvedenou na Wikipedie:Dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje. V tomto případě nejsou nezávislé, protože to jsou rozhovory s dotyčným. Miraceti 24. 4. 2014, 12:59 (UTC)

Dobrý den, nyní jsem vložil dva články - jeden z České tiskové kanceláře a druhý ze serveru Týden.cz. Je toto již v souladu s podmínkami nezávislosti?--JiriHorecky (diskuse) 28. 4. 2014, 07:50 (UTC) Děkuji.

Jenom takový detail: Ani jeden z nich vlastně není o Horeckém. Miraceti 3. 5. 2014, 17:22 (UTC)

Obrázek na anglické wikipedii

Zdravím,

našel jsem obrázek na anglické wikipedii a chci ten stejný obrázek použít i pro článek na šeské wikipedii, ale nevím, jestli ho tam můžu nějakým způsobem vložit.

Ten obrázek je tady: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Hermione_Granger_poster.jpg#metadata Chci ho vložit sem: https://cs.wikipedia.org/wiki/Hermiona_Grangerov%C3%A1

Děkuji -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Kejsler (diskusebloky) 26. 4. 2014, 14:46‎ (CE(S)T)

Bohužel to není možné. Viz WP:Fair use. --Jvs 26. 4. 2014, 16:02 (UTC)

Divná dvojtečka

ː - to je onoǃ Zobrazuje se mi namísto dvojtečky, neuvěřitelně to překáží při editacích. Kdyby jen to, ale nelze psát některé znaky a takové u je neuvěřitelně problematické napsat. Přepisuje po napsání dva znaky vlevo od něj ale jen někdy. Také to neuvěřitelně obtěžuje. "Provedl jsem anallýu a s hrůůzu zjistil, že"- (takto vypadá normálně napsaný text před nutnou typografickou úpravou), Postiženy j ju vechny systémy WXP Home i nově nainstalované v prodejnách na repasovaných počítačích. Promiňte, alaluž nemám nervy to opravovat. Takto skončily i 3 naprosto legální systémy v naší domácí síti. Pro zajímavost ̈-hvězdička, ̟-plusɯ-rovnítko atd...

Máte li rliu raďte. Reinstal nepomáhá. --Rosičák (diskuse) 28. 4. 2014, 10:22 (UTC)

Prosím o postup dle Wikipedie:Jak hlásit chyby - kdy konkrétně se to zobrazuje, při používání editačního okna nebo visual editoru, použitý skin, prohlížeč, jen přihlášenému nebo i nepřihlášenému uživateli...
Bez takovýchto informací je to jen výkřik do tmy a těžko se najde nějaká rada.JAn (diskuse) 28. 4. 2014, 11:40 (UTC)

ːːJene, vždy, když chci něco napsat tedy i při pouhém procházení Wikipedie - vyhledávání hesel bez přihlášení. Dost mě to ... Možná je to bug v XP-Home (u XP-Profesional je to OK.)--Rosičák (diskuse) 28. 4. 2014, 11:55 (UTC)

Pravděpodobně se vám povedlo zapnout si IPA klávesnici. Klikněte na Jazyková nastavení (ikonka ozubeného kola vlevo u nabídky mezijazykových odkazů, případně na Speciální:Nastavení, tam klikněte na záložku Vstup a přepněte si jazyk, kterým píšete, na češtinu (nebo na co chcete). Anebo si tam vypněte nástroje pro vstup zcela, nemyslím, že by v češtině byly k něčemu dobré. --Mormegil 28. 4. 2014, 12:05 (UTC)

ːːːːVyisuto(vypnuto) a nic. Na ostatních PC to zkoušet n kdyu (nebudu).--Rosičák (diskuse) 28. 4. 2014, 12:21 (UTC)

No ale přepnul jste si před vypnutím těch nástrojů na vstup na tu češtinu? Případně se podívejte, jestli vpravo dole pod editačním oknem nemáte ikonku klávesnice a případně indikátor typu klávesnice IPA. --Mormegil 28. 4. 2014, 14:45 (UTC)
Klobouk dolů kolego. Vyřešeno, díky moc. Ten bug máme na softwaru Wikimedia, když se IPA nastavuje jako výchozí klávesnice i na počítačích, kde určitě nikdo nic nenastavoval.--Rosičák (diskuse) 28. 4. 2014, 15:14 (UTC)

Tabulka

Ahoj, nevím proč, ale nefunguje mi v tabulce parametr class="wikitable sortable". Taktéž bych rád sloupec obrázek udělal class= unsortable. Lze též nějak zavést pro první a třetí sloupec formát kursíva? --Ramon de L (diskuse) 1. 5. 2014, 14:56 (UTC)

Hlavičkové buňky (ty v prvním řádku) nezačínejte svislítkem (|), ale vykřičníkem. To se krom seřazovacích značek postará i o upravené pozadí, písmo a zarovnání, takže to nemusíte vypisovat speciálně do style. Tedy pro tabulku:
A B
1 2
4 3
Je kód následující:
 {|class="wikitable sortable"
 !A
 !B
 |-
 |1
 |2
 |-
 |4
 |3
 |}
S použitím stylu pro celý sloupec; pochybuji, že to je na wikipedii nějak podporované a obávám se, že budete muset užít kurzívu pro každou samostatnou buňku. --Drecker (diskuse) 1. 5. 2014, 15:18 (UTC)
Děkuji--Ramon de L (diskuse) 1. 5. 2014, 15:59 (UTC)

Pomoc se správným uložením textu

Byl jsem upozorněn, že jsem nedodržel správný formát vloženého textu s názvem Ludmila Smělíková. Jak to můžu napravit? Děkuji Fojtík Rudolf

Dobrý den, základní odkazy s návody najdete v ceduli vložené do článku Ludmila Smělíková, zejména je to Wikipedie:Vzhled a styl. Úvodní sekce by měla obsahovat základní životopisná data a souhrn, závěrečná sekce pak poznámky a odkazy. Text by měl obsahovat v přiměřené míře vnitřní odkazy na další encyklopedické články Wikipedie. --Bazi (diskuse) 3. 5. 2014, 15:43 (UTC)
Konkrétně k životopisným článkům se vztahuje ještě doporučení Wikipedie:Biografie, které zpřesňuje uvádění životopisných údajů v úvodu článku a další náležitosti. Také asi bude nutné doložit encyklopedickou významnost paní Smělíkové. --Bazi (diskuse) 3. 5. 2014, 16:02 (UTC)

Přerušení logické návaznosti

Náhodou jsem si všiml, že v loňském roce došlo ke zrušení článku Monument a jeho přesměrování na článek Pomník. Sice si myslím, že k tomu chyběl širší konsensus a aktuální řešení není dobré (monument není synonymum pro pomník, je tam maximálně menší významový překryv), ale to je asi vedlejší. Původně byl v zaniklém článku Monument pomocí šablony Různé významy vložen odkaz na článek Monument (rozcestník), který je nyní prakticky nedostupný (nevede na něj odkaz z žádného z existujících článků, ačkoli je obsahově nejblíž tomu, co patrně čtenář hledá). Domnívám se, že vhodnějším řešením pro tuto trojici hesel by bylo zrušit přesměrování hesla Monument na Pomník, na heslo Monument vložit obsah rozcestníku a do rozcestníku případně přidat odkaz na heslo Pomník. Uvítám jakékoli vhodnější nápady případně pomoc s jejich realizací. --Xth-Floor (diskuse) 4. 5. 2014, 07:54 (UTC)

Chiili spam

Dobrý den, může se někdo zběhlý podívat na odkazy v článku Chilli paprička a na příspěvky uživatele 89.103.10.35, které všechny přidávají do článků o chilli odkaz na stránky www.ochilli? (odkazy tohoto uživatele jsou v článcích vinou dvakrát napsaného http nefunkční, to se dá ale snadno napravit). Všechny zmíněné odkazy jdou na stránky, které sice poskytují nějaké informace o čili, zároveň ale nabízejí prodej. Nemohu se rozhodnout jestli to smazat jako spam nebo nechat a opravit. Děkuji za názor. Vojtěch Zavadil (diskuse) 4. 5. 2014, 08:23 (UTC)

Jako spam, už jsem to udělal. Projdu ty články ještě jednou, nějak se mi nezdají ani ty ostatní odkazy tam. --Mates (diskuse) 4. 5. 2014, 08:54 (UTC)

Foto spisovatele

Dobrý den. Potřeboval bych pomoct. Chci udělat na stránku fotku spisovatele a pod ni do sloupečku napsat narození, díla, národnost..., ale nevím jak to udělat. Např. http://cs.wikipedia.org/wiki/William_Shakespeare Děkuji. --89.176.190.16 5. 5. 2014, 19:16 (UTC)Vašek

Ahoj, ten box vpravo je tzv. šablona, které se říká „Infobox“. U toho Shakespeareho je použit {{Infobox - spisovatel}}. Mrkni na něj a text v levé části šedivého rámečku dole si vlož na začátek Tebou tvořeného článku a začni jej vyplňovat. Pokud by se vyskytl jakýkoli problém, klidně se ptej. --Jan Polák (diskuse) 5. 5. 2014, 23:08 (UTC)
Děkuji--89.176.190.16 6. 5. 2014, 12:57 (UTC)Vašek
Mám ještě jeden dotaz. Jakou mám vybrat licenci, abych mohl fotku umístit na Commons? Autorka mi povolila, že můžu její fotku zveřejnit.--89.176.190.16 6. 5. 2014, 14:58 (UTC)Vašek
Pomůže Ti stránka Wikipedie:OTRS? Já osobně své fotografie nahrávám pod licencí CC-BY-SA 3.0. --Jan Polák (diskuse) 6. 5. 2014, 17:17 (UTC)
Děkuji už jsem tu fotku nahrál :-) -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Wašek (diskuse)
Povolení zveřejnit rozhodně nestačí. Licence musí být taková, jakou určí autorka a zároveň vyhovující nám, tedy nejlépe CC-BY-SA. Vzhledem k tomu, že nejsi autor, je potřeba, aby autorka poslala povolující email, jak je napsáno na Wikipedie:OTRS. Je to opravdu důležité, bez toho obrázek na Commons dlouho nepřežije a nemůže být umístěn na Wikipedii. Miraceti 6. 5. 2014, 17:54 (UTC)
Napsal jsem autorce, aby poslala E-mail už před 3 dny, ale asi ho ještě nenapsala :-( --Wašek (diskuse) 7. 5. 2014, 12:56 (UTC)Wašek
Můžu se zeptat, co je to za článek? Miraceti 6. 5. 2014, 17:59 (UTC)
Pravděpodobně Markéta Prášková. --Jan Polák (diskuse) 6. 5. 2014, 18:48 (UTC)
Ano je to tento článek --Wašek (diskuse) 7. 5. 2014, 12:56 (UTC)Wašek

stránky v jiném jazyce

Dobrý den, prosím o radu. Vytvořil jsem stránku v českém jazyce a potřeboval bych ji uveřejnit i v jiném jazyce. Např. v německém. Nemohu se dopátrat jak to mohu udělat. Překlad mám hotový jen to potřebuji umístit. Děkuji -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Svotoma (diskuse)

Vytvořte si na cizojazyčné Wikipedii stránku (například tady je anglická Wikipedie, tu německá, zde slovenská či francouzská). Postupy jsou velmi podobné, na jaké jste zvyklý z české Wikipedie. --Jan Polák (diskuse) 6. 5. 2014, 20:02 (UTC)

Výmaz podstránky z mé osobní stránky Wikipedisty

Dobrý den. Při práci na heslech Wikipedie si většinou nové heslo zakládám nejprve nanečisto jako podstránku na svém Wikipedistickem prostoru (profílu). Tam ji "obrábím" a když ji konečně publikuji na Wikipedii, tak bych tu pracovní stránku docela rád (i s historií, která je "nabobtnalá") odstanil ze serveru, aby se mi uvolnilo místo a měl na své profilové stránce trochu pořádek. Jak to ale techniky udělat? Poradíte mi? Díky Mojmir Churavy (diskuse) 7. 5. 2014, 07:15 (UTC)

Vložte na začátek stránky šablonu {{smazat|důvod}} a namísto důvod napište několika slovy proč smazání žádáte. Vojtěch Zavadil (diskuse) 7. 5. 2014, 07:29 (UTC)
U osobní stránky důvod uvádět nemusí. Stačí {{smazat}}. Miraceti 7. 5. 2014, 07:31 (UTC)
Běžní uživatelé mazat stránky nemohou. Musí o to požádat správce. Stačí ale, jak radili kolegové, přidat šablonu {{Smazat}} (na osobních podstránkách ani není třeba psát důvod mazání) a některý ze správců inkriminovanou stránku pak smaže. --Jan Polák (diskuse) 7. 5. 2014, 07:47 (UTC)
Díky moc, zafungovalo to, prostě jsem zadal {{smazat}} a účinek (výmaz osobní podstránky) se časem dostavil. Díky za pomoc.Mojmir Churavy (diskuse) 12. 5. 2014, 10:07 (UTC)

Skrývání obsahu - collapse

Zdravím, v infoboxu u článku Skype potřebuji skrýt velké množství informací u aktuální verze a u data aktuální verze softwaru. Je zde nějaká možnost pro skrývání obsahu (jako např. collapse v anglické wikipedii)? Děkuji za pomoc. Aleskva (diskuse) 9. 5. 2014, 09:50 (UTC)

Pokud vím, tak není. Na en je to uděláno pomocí šablon en:Template:Hidden_begin a en:Template:Hidden_end. A obecně se vedou spory o to, jestli nějaké takové dynamické prvky na stránce vůbec mít. Miraceti 9. 5. 2014, 10:04 (UTC)
Zkusil jsem to udělat tak, jak by to mělo být co nejjednodušší. Bohužel {{Šablona:Infobox - software}} na to není připravená, takže to vypadá, jak to vypadá. Klidně revertuj. Miraceti 9. 5. 2014, 10:20 (UTC)
Šablona na to připravená příliš není (upřímně řečeno stav šablon na české Wikipedii se dá celkem trefně přirovnat k českým silnicím), to je vidět, ale vypadá to alespoň o trochu lépe než předtím. Děkuji. Aleskva (diskuse) 9. 5. 2014, 10:41 (UTC)
Nejsou lidi. Miraceti 9. 5. 2014, 10:49 (UTC)
A co takhle, jak je to teď?[1] Bohužel to ale používá dvě šablony, které ještě nejsou zdokumentované. Ale myšlenka je snad zřemá. Miraceti 9. 5. 2014, 10:56 (UTC)
Vím, lidi nejsou. Ano, to vypadá ještě lépe, zdá se, že problém je celkem vyřešen. Mockrát děkuji. Aleskva (diskuse) 9. 5. 2014, 10:59 (UTC)

Autorství fotografie

Zdravím, mám trochu problém, chci napsat článek o death-metalový kapele Tortharry, jejichž členy znám. Mám od nich fotografie, které mi vyloženě dali po potřeby tohoto článku, který má jít na wikipedii, ale nejsou mého autorství. Jde to vložit? A pokud ano, tak jak přesně se uvádí při zadávání na wiki commons? Díky --Jan Jankovič (diskuse) 9. 5. 2014, 13:19 (UTC)

Viz WP:OTRS. V případě dalších konkrétních otázek se neváhej zeptat. Miraceti 9. 5. 2014, 14:21 (UTC)
Aha, koukal jsem, mám i ne tak profi, ale jsou moje. Autorka je někde ve Švédsku, takže špatný...--Jan Jankovič (diskuse) 15. 5. 2014, 10:38 (UTC)

Sloučení dvou účtů

Dobrý den, již dlouho používám účet Dvorapa, s nímž edituji ve více jazycích na Wikipedii. Problém nastal ve chvíli, když jsem chtěl začít editovat i na anglické Wikipedii. Tam už totiž účet byl (možná jsem jej založil ještě dříve, ale zapomenul heslo, to už si nepamatuji, ale to sem teď nepatří), proto jsem se rozhodl založit zde účet další Aleskva. Nebylo by na tom nic složitého, kdybych se čas od času nezapomenul přehlásit zpět na ten původní. Díky tomu jsem editoval v různých jazycích Wikipedie dvěmi různými uživatelskými účty "na střídačku" (samozřejmě až na anglickou Wikipedii, kde jsem neměl na výběr). Navíc mám v obou účtech i rozrůzněné sledované stránky, zároveň matu i v diskusích, kde chvíli diskutuji za jednoho a pak, když se zapomenu přehlásit, tak zase za druhého. Kvůli tomu všemu a ještě mnoha dalšímu bych chtěl poprosit, jestli by nebylo možné sloučit tyto dva uživatelské účty do jednoho. Kdyby to bylo možné, tak (bohužel kvůli tomu cizímu účtu na anglické Wikipedii) bych poprosil o přenesení veškerého obsahu z účtu Dvorapa do účtu Aleskva a zachování účtu Aleskva. Děkuji za jakoukoliv pomoc. --Dvorapa (diskuse) 10. 5. 2014, 15:28 (UTC)

Případně pokud by bylo možné to udělat obráceně s tím, že bych dostal práva k účtu na anglické Wikipedii, který byl založen před 7 roky a nebyla s ním provedena žádná editace, pak bych samozřejmě volil tuto možnost. --Dvorapa (diskuse) 10. 5. 2014, 15:31 (UTC)
Účty sloučit nelze. Pokud jde o sledované stránky, můžete si je sloučit sám („Editovat textový soubor sledovaných stránek“). K druhé části otázky si můžete zažádat na stránce Wikipedia:Changing username/Usurpations na anglické Wikipedii. --Marek Koudelka (diskuse) 10. 5. 2014, 15:34 (UTC)
Děkuji, zkusím tam na to podat žádost. --Aleskva (diskuse) 10. 5. 2014, 16:22 (UTC)
No, sakra :D Už zas :D --Dvorapa (diskuse) 10. 5. 2014, 16:32 (UTC)

smazání účtu wikipedisty

Chtěla jsem založit stránku Martin Hausenblas (inspirací mi byly jiné osobnosti na wikipedii) a byl problém s autorskými právy. Tato práva jsem doložila. Dnes jsem stránku upravovala podle návodu, protože jsem měla informaci, že je stránku třeba změnit. Večer jsem objevila, že je stránka Martin Hausenblas smazána - z důvodu reklamy. Ano, jde sice o majitele firmy, ale rovněž filantropa, který založil řadu zajímavých aktivit. Založila jsem dva účty wikipedistů Martina Hausenblase a Vroni Vendlová - což jsem já. Stránku Martin Hausenblas jsem se pokusila založit znovu - nepřihlášena a nepodařilo se mi to. Jak mohu smazat účet wikipedisty Martina Hausenblase, případně i můj? Pro založení stránky vlastně nemusím být přihlášena. Zřejmě jsem učinila několik řetezových chyb a ráda bych je napravila. Prosím o pomoc. Děkuji -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Martin Hausenblas (diskusepříspěvky)

Trochu, podle mého dojmu, motáte spolu dvě věci. Jednou je založení uživatelského účtu wikipedisty, které jste, jak uvádíte založila dva (konkrétně Martin Hausenblas a Vroni Vendlová. Tyto stránky začínají ve svém názvu slovem „Wikipedista“ nebo „Wikipedistka“ a vztahují se na ně specifická pravidla (jednotliví wikipedisté si na ně obvykle vylepují svá získaná vyznamenání za práci na Wikipedii nebo vzory často používaných kódů atp.).
Druhou věcí je samotný článek o Martin Hausenblasovi. Ten nezačíná tím slůvkem „Wikipedista“ a založit jej samozřejmě můžete. Je však třeba při tom mít na paměti minimálně tři základní pravidla, a sice Ověřitelnost prezentovaných informací, dále Žádný vlastní výzkum a informace popisovat Nezaujatým úhlem pohledu. Jeden uživatel může založit (a zpravidla tak i činí) více stránek na Wikipedii. Vždy ale musí mít na paměti tato tři pravidla. --Jan Polák (diskuse) 12. 5. 2014, 23:00 (UTC)
Děkuji, ano, zmotala jsem to. Jak mohu smazat účet wikipedisty?-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Martin Hausenblas (diskusepříspěvky)
Nijak. Ten už tady zůstane na věky (kvůli autorským právům atp.). Lze však z něj přestat editovat. Tím nebude využíván. --Jan Polák (diskuse) 12. 5. 2014, 23:10 (UTC)

Pomoc s obnovením smazané stránky

Dobrý den, potřeboval bych pomoc s obnovením stránek, které nebyly dostatečně zazdrojovány. Můžete mi prosím napsat, jak a na koho se mohu obrátit? Děkuji. --TheWikiUser (diskuse) 14. 5. 2014, 13:07 (UTC)TheWikiUser

Požádejte na WP:Nástěnka správců --Jvs 14. 5. 2014, 13:12 (UTC)

Doplnil jsem o zdroje stránky Zkusebny.com a David Vlk. Můžete prosím ověřit, že je to takto v pořádku? Děkuji.--TheWikiUser (diskuse) 14. 5. 2014, 14:08 (UTC)

To nejsou dostatečné zdroje. Článek Zkusebny.com nemá žádný nezávislý zdroj (firemní web není nezávislý, ostatní doplněné odkazy o tématu článku nehovoří), u Davida Vlka je zdrojem doloženo pouze, že získal titul živnostníka roku, jinak nic. Pro encyklopedickou významnost je potřeba více. Petr Karel (diskuse) 14. 5. 2014, 15:20 (UTC)

Doplněna celá řada dalších zdrojů. Díky.--TheWikiUser (diskuse) 14. 5. 2014, 16:37 (UTC) Mohl by někdo prosím zkontrolovat hesla David Vlk a Zkusebny.com, které "mohou být" dnes v 15:25 smazány? Chyběly tam zdroje, ty byly doplněny. Děkuji.--TheWikiUser (diskuse) 28. 5. 2014, 09:01 (UTC)

Pomoc s opravou českého jazyka a pravopisu

Mohl by se mi někdo prosím podívat na článek „Babymetal“. Je mi líto, že jsem udělal tak mnoho chyb. --Moscow Connection (diskuse) 16. 5. 2014, 11:12 (UTC)

Pokud něco v textu není jasné, podívejte se do článku v angličtine (a do článku ve slovenštině, ale tam jsou chyby v překladu). --Moscow Connection (diskuse) 16. 5. 2014, 11:42 (UTC)

Podivné exporty do PDF formátu u stránek Jinonický akcíz a Divadlo Refektár

Existuje problém s exportem článku Divadlo Refektář do formátu PDF. Sekce Poznámky a Refernce jsou v PDF dokumnetu obě zcela prázdné. Nejspíše je to způsobeno tím, že jsem použil samostatně stojící pojmenované odkazy/reference a také samostatně strojící pojmenované poznámky umístěné v těchto sekcích (a ne volně rozptýlené po textu, jak 95% wikipedistů běžně činí). Bude se to muset asi opravdu předělat (nebo opravit !!! engine, který převádí wikikedistické heslo ze zdroj. textu do PDF).

Poněkud jiný problém existuje v článku Jinonický akcíz, Při pokusu o export článku do PDF formátu se v některých místech článku objevují v cílovém textu surové tagové značky "ref" a to hlavně v místech v kapitole "Poznámky" a také tam, kde jsou uváděny GPS souřadnice. Je třeba to ve zdrojovém textu článku zkorigovat, při exportu do PDF to působí FAKT rušivě a navíc to signalizuje nějakou chybu, kterou překladěč v HTML sice zamaskuje, ale může někdy v budoucnu působit problémy i v HTML.

A tak se ptám: Je chyba někde v těch zdrojových textech v těch wiki-heslech nebo je to u mě, jako u wiki-greenhorna? Mojmir Churavy (diskuse) 21. 5. 2014, 06:37 (UTC)

Je to zcela jistě chyba v PDF rendereru. Lze to obejít takovouto změnou , ale objeví se jiné problémy. Osobně se mi ale líbí víc způsob odkazování, který tam byl, takže bych spíš tlačil na opravu na bugzille a mou změnu revertoval. Nebylo by od věci založit nový bug. Miraceti 21. 5. 2014, 07:18 (UTC)
Díky za info. Vaše změny v hesle Divadlo Refektář revertovat nebudu, považuji je v současné době za o.k. a díky za ně. Způsob odkazování (in-line v textu nebo stand-alone pod článkem) je asi věcí názoru toho kterého wikipedisty. Pokusím se iniciovat opravu PDF renderu. Ještě jednou díky za odpověď. Mojmir Churavy (diskuse) 21. 5. 2014, 11:12 (UTC)

Celý problém je možno obejít a to takto:

  • a) Nainstalujte si na PC pseudotiskárnu tj. tiskový (konvertor) z HTML do PDF, (např. "Software602 Print2PDF")
  • b) zobrazte si v internetovém prohlížeči požadované wikipedistické heslo jako HTML stránku s volbou "verze k tisku" (levé menu)
  • c) Následně "vytiskněte" tuto stránku (z internetového prohlížeče) pomocí pseudotiskárny do PDF souboru.
  • d) V cílovém PDF souboru dostanete to co vidíte správně v HTML stránce na wikipedii určené pro tisk.
  • e) a je to.

Mojmir Churavy (diskuse) 21. 5. 2014, 13:21 (UTC)

Kategorie:Geografie Ruska podle regionů

Prosím o přesun Kategorie:Geografie Ruska podle regionů na Kategorie:Geografie Ruska podle federálních subjektů. Děkuji --Jvs 21. 5. 2014, 10:43 (UTC)

VyřešenoVyřešeno Bot pracuje. JAn (diskuse) 21. 5. 2014, 10:59 (UTC)

Obrázky pro Národní ústav duševního zdraví

Dobrý den, prosím o návod, jak docílit, aby se na stránce Národní ústav duševního zdraví zobrazovaly obrázky, které jsem vložila do Commons: nudz.gif (logo projektu) a pcp.jpg (logo řešitele projektu). Nejsem autor, ale mám k dispozici licenční smlouvu mezi autorem loga NUDZ p. Markem a zástupci NUDZ. U loga PCP znám jméno autora, ale nemám k dispozici licenční smlouvu. Děkuji, Jana Vašková

Na Commons obrázky File:nudz.gif a File:pcp.jpg nejsou a File:PCP.jpg je něco jiného.
Po nahrání na Commons postupujte, prosím, podle WP:OTRS. V případě konkrétních nejasnosností se neváhejte zeptat. Děkuji!
Miraceti 22. 5. 2014, 09:19 (UTC)

Dobrý den

Jedná se mi o heslo Marie Rakušanová. Napsal jsem jej, zformátoval a připadá mi obsahově dostatečné a formálně podobné ostatním heslům na wikipedii. Mohu vědět v čem konkrétně vzbuzuje Vámi inzerované(ale obecně formulované) výhrady? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 77.95.195.60 (diskusebloky) 22. 5. 2014, 19:51‎ (CE(S)T)

Encyklopedický článek by neměl vypadat jako strukturovaný životopis. Jde o úplně jiný slohový útvar. Vizte dále i Wikipedie:Biografie. --Bazi (diskuse) 22. 5. 2014, 17:58 (UTC)
Dobrý den, encyklopedický článek nemá vypadat jako strukturovaný životopis pouze s položkami (Marie Rakušanová). Musí se jednat o souvislý text bez POV formulací „významná“ historička, respektive na každý superlativ je vhodné doplnit zdroj, viz také Wikipedie:Vzhled a styl článku. Nejlépe se podívat přímo na nějakou biografii, jak má být psaná, např. Gertruda Sekaninová-Čakrtová. Články se kategorizují, což v hesle také chybí. Z jakých zdrojů bylo čerpáno, viz WP:Ověřitelnost? Nutno tyto zdroje doplnit. Zdraví.--Kacir 22. 5. 2014, 18:09 (UTC)

editace tabulky

v hesle "Pravice" ( https://cs.wikipedia.org/wiki/Pravice ) jsou dosti zásadní bludy. Při pokusu o opravu však tabulka v editačním okně prostě není. Žádné "buňky" ani "roury" ( https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1pov%C4%9Bda:Tabulky ). Jak editovat tuto tabulku ?

Tabulka je vložena pomocí šablony. Je tedy třeba editovat tu. Miraceti 28. 5. 2014, 09:02 (UTC)

Uživatelské jméno

Na stránce Wikipedie:Uživatelské jméno jsou doporučení ohledně uživatelského jména. Podle pravidel tam uvedených automat prověřuje zadávaný nick na podle mého názoru velmi vzdálenou podobnost s celou databází jmen, a to dokonce zvlášť u cs.wikipedia a u Commons. Tím pádem nemohu použít svůj nick který běžně dlouhá léta používám a musel bych si vymýšlet nějaký nový kostrbatý nesmysl (a tím porušit další zásady). Jak jsem pochopil, tak editovat nějakou chybičku v článcích snad mohu, ale nesmím už doplnit fotografie.
Je z toho nějaká rozumná cesta ven ? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 2001:67c:1220:9842:45a1:de81:ee:e2d7 (diskuse) 28. 5. 2014, 15:54‎ (CE(S)T)

No, především byste měl uvést nick, který chcete používat. Neznáme-li nick, těžko vám můžeme pomoci, jelikož nevíme, kde přesně je problém. --Vachovec1 (diskuse) 28. 5. 2014, 16:19 (UTC)
Pokud je nick blokován lokálním blacklistem, šlo by v odůvodněném případě zažádat o výjimku. --Vachovec1 (diskuse) 28. 5. 2014, 16:21 (UTC)
@2001:67c:1220:9842:45a1:de81:ee:e2d7: Pokud je nick blokován kvůli účtu, který má minimum editací a je dlouhodobě neaktivní, je možné jej uzurpovat. --28. 5. 2014, 16:37 (UTC), Utar (diskuse)

Jak vložit obrázek

Mám v PC moje vlastní fotografie "Slézu kadeřavého (resp.kučeravého) a nevím, jak je vložit k svému příspěvku. Sléz kadeřavý pěstuji řadu let. Děkuji, K. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Pavel Karas (diskuse)

Pomůže Vám tento návod? --Jan Polák (diskuse) 1. 6. 2014, 16:54 (UTC)

šablony bezpečnostních vět

V článku Glyfosát jsem doplnil infobox podle en wiki, ale nějak se mi do něj nepodařilo správně vložit šablony R, S, P a H-vět. Mohl by to prosím někdo opravit?--M97uzivatel (diskuse) 2. 6. 2014, 14:59 (UTC)

Opravil jsem to podle jiných článků na cs wiki. Jinak správně je šablona pouze dané písmeno a číslo věty je její agument, správný zápis je tedy např. {{R|41}}, nikoli {{R41}} --Drecker (diskuse) 2. 6. 2014, 16:14 (UTC)

"Předmět tohoto článku možná nesplňuje podmínky významnosti.", ikdyž jsou uvedeny netriviální reference.

Dobrý den, u článku mám stále "Předmět tohoto článku možná nesplňuje podmínky významnosti.", ikdyž jsou uvedeny netriviální reference.

Chtěl bych se zeptat, zda-li jde jen o věc schválení článku administrátorem, či je třeba doplnit obsah ještě nějak jinak, než je tomu tak nyní.

Dotaz se týká stránky: http://cs.wikipedia.org/wiki/Europe_Easy_Energy

Předem děkuji za reakci.

Články nikdo neschvaluje. Vše zásadní je uvedeno ve vložené šabloně {{Významnost}}. Je něco z toho nejasného? Miraceti 4. 6. 2014, 13:01 (UTC)
V článku uvedené zdroje jsou všechny buď triviální, nebo závislé na předmětu článku. Miraceti 4. 6. 2014, 13:04 (UTC)
Trochu jsem probral externí odkazy uvedené v článku a na jednom příkladu ukázal, jak by některé z nich mohly posloužit jako reference k doložení konkrétní dílčí informace. Většina odkazů ale opravdu není/nebyla netriviální nebo nezávislá. Např. tisková zpráva firmy převzatá nějakým médiem není nezávislým zdrojem. --Bazi (diskuse) 4. 6. 2014, 13:22 (UTC)

Ludmila

Dobrý den!Moc vás prosím pomůžetemi někdo se článkem Ludmila Spěsivcevová.Předem děkuji všem kteří se rozhodnou pomoci! -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Jlop456 (diskusebloky) 5. 6. 2014, 15:31‎ (CE(S)T)

V článku je vyznačeno, že nutně potřebuje ověřit. Základní instrukce najdete už v samotné ceduli, která o tom problému informuje. Uveďte v článku informační zdroje, z kterých čerpáte informace v článku obsažené. Můžete tak učinit vložením referencí. Jde-li o překlad článku z cizojazyčné Wikipedie, vložte tam šablonu {{překlad}}. --Bazi (diskuse) 5. 6. 2014, 14:00 (UTC)
Možná se do toho nemusíte pouštět, ale přece jen podám základní postup, jak se mně osvědčil (asi to bude obdobně a asi lépe někde v nápovědě):
  • v české wikipedii nechám budoucí heslo hledat. Ono to nabídne vytvoření hesla, tj. příslušné editační okno.
  • Zároveň otevřu cizí heslo (článek) a ťuknu na editaci příslušné části; pokud je článek krátký, jako tento, pak jako editaci celého. Zkopíruju do schránky (Ctrl+C) vše z cizího okna,
  • přepnu na české editační okno a do něj to všechno vložím (Ctrl+V). Konec návodu.
Pak totiž už je ta skutečná práce - všechno přepsat opravdu česky. Na to návod nemám resp. nelze o tom stručně. Přeju trpělivost a potěšení z dobrého díla.Tosek (diskuse) 6. 6. 2014, 15:39 (UTC)
Jo, každý jsme jednou začínali na Wikipedii a nebylo to lehké. Téma kanibal. je zajímavé, doufám že i zde na Wikipedii najde dobře ozdrojované heslo Ludmila Spěsivcevová svoje příznivce a čtenáře. Nenechte se odradit a znechutit prvními nezdary. Osobně bych doporučoval založit si vlastní wikipedistovu stránku a tam si to "ušmoulat" nejprve "nanečisto" a pak s tím vyrukovat ven (publikovat do wikipedistického prostoru). Ale to si musíte nejdřív založit wikipedistovu osobní stránku. V návodu k wikipedii je postup, jak na to. Mojmir Churavy (diskuse) 6. 6. 2014, 15:49 (UTC)

Śablona Collapse a její použití v encyklopedickém heslu zde na Wikipedii

Mohu toto použít v normálním wiki-hesle?

Dobrý den, na interních strákách wikipedistů se objevuje tato šablona umožňující sbalit nebo rozbalit nějaký textový odstavec. Může se tento Collapse element používat také v normálním wiki-encyklopedickém hesle nebo je to nedoporučované? Mám na mysli uzavřít do tohoto expandujícího regionu třeba další detaily, které nejsou při prvním letmém čtení wiki-hesla uživatelem potřebné ihned vidět a uživatel "zvědavec" si to následně rozklikne, pokud chce (třebas při druhém, detailnějším čtení) vědět více.

Mojmir Churavy (diskuse) 5. 6. 2014, 20:05 (UTC)

Obecně se to moc nedoporučuje, nějaké okrajové zmínky a rozšiřující informace se dají dát třeba do poznámek pod čarou. Opodstatnění to ale v některých vzácných případech mít může. Moc bych tím ovšem neplýtval a spíš než v souvislém textu bych viděl využití v různých strukturovaných souborech údajů, třeba v seznamech, které by velkým množstvím doplňujících informací příliš bobtnaly a ztrácely na přehlednosti. --Bazi (diskuse) 5. 6. 2014, 20:30 (UTC)
Díky za vysvětlenu. Obecně tedy radno tímto šetřit a užívat jak šafránu, plyne mi z toho že možná při tvorbě nového hesla ve fázi "mám upnuto na ponku" tj. na podstránce wikipedistově možno užívat k ohraničení částí, které jsou již hotovy a při zveřejnění hesla raději Collapse bloky odstranit. P.S. Ona už ta zelená barva je dost divoká, asi to nejde obarvit trochu decentněji, počítám. Přeju hezký víkend všem wikipedistům. Mojmir Churavy (diskuse) 6. 6. 2014, 15:38 (UTC)

Problém s nahráním obrázku na Commons

Ačkoliv jsem již dříve obrázky na commons úspěšně nahrál, tak nevím proč, ale mám problém s tímto obrázkem

Soubor:Lokomotiva cesky lev.JPG
Původní rytina

. Jiná varianta

Soubor:Lokomotiva Česky lev.JPG

. Obrázek se tváří jako nahraný, alespoň pokud jej chci nahrát pod jiným jménem, tak dostávám hlášení, že obrázek se stejným obsahem (ne jménem) již na commons existuje. Ale když jej chci použít do článku, tak se prostě nezobrazí. Celkově se jedná o tento článek Lokomotiva_Český_lev Děkuji za pomoc--Ramon de L (diskuse) 6. 6. 2014, 11:07 (UTC)

Tak vidíte, že po obrázku není ani stopy --Ramon de L (diskuse) 6. 6. 2014, 11:08 (UTC)

Na této wiki již existuje jiný soubor se shodným obsahem. -- Když kliknete na jiný soubor, mělo by se zobrazit jeho jméno. --Jvs 6. 6. 2014, 11:19 (UTC)

File:Lokomotiva Cesky lev.jpg, nahraný 1. června. Přidal jsem do článku. --Harold (diskuse) 6. 6. 2014, 16:36 (UTC)

Kam mám doložit významnost své stránky

Chtěl bych se zeptat, jestli důkaz důležitosti témata, o kterém na Wikipedii tvořím stránku, mám doložit zprávou někomu konkrétnímu, nebo tyto odkazy vložit přímo na stránku (konkrétně jde o stránku „Smosh“).

A také by mě zajímalo, jestli jako ,,důkaz významnosti" stačí fakt, že existuje anglická verze stránky a verze v dalších 27 jazycích a fakt, že existuje i česká stránka o baviči internetovém (Smosh je dvojice internetových bavičů), který je podstatně méně úspěšný (konkrétně Ryan Higa). -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) NoOne77 (diskuse)

Významnost se dokládá odkazy na zdroje přímo v článku. Ideálně pak uvedením reference pomocí tagu <ref> </ref>. Podrobnější informace naleznete na Wikipedie:Reference. Co se existence stránky na jiných jazykových mutacích týká, tak pokud vznikla stránka přímo překladem, tak se na konec stránky do referencí uvádní šablona {{překlad}} s příslušnými argumety (vizte stránku šablony). Tak jako tak je lepší uvést přímo zdroje informací, které dokládají významnost na příslušné jazykové mutaci, i v příslušném článku na české Wikipedii, opět u informací, které tyto reference dokládají. --Drecker (diskuse) 7. 6. 2014, 10:51 (UTC)