Česká Třebová (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Česká Třebová
Pohled na nádražní budovu
Pohled na nádražní budovu
StátČeskoČesko Česko
KrajPardubický
MěstoČeská Třebová
Souřadnice
Česká Třebová
Česká Třebová
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice539130
TratěPraha – Česká Třebová, Brno – Česká Třebová, Česká Třebová – Přerov
Nadmořská výška385 m n. m.
V provozu od1845
Dopravní koleje8
Nástupiště (nástupní hrany)4 (8)
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaautobus
Služby ve staniciVnitrostátní a mezinárodní pokladní přepážkaPlatba v EurechČekárna pro cestujícíČD centrumSměnárnaÚschovna zavazadelSamoobslužné úschovní skřiňkyBezbariérové WCRestauraceBufet nebo rychlé občerstveníVnitrostátní pokladní přepážkaTAXIBankomatVeřejné parkovištěObchody a další službyPoštaSchodištěVýtahy
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Česká Třebová je železniční stanice ve stejnojmenném městěokrese Ústí nad OrlicíPardubickém kraji na adrese náměstí Jana Pernera 579.

Samotná stanice je významným železničním uzlem v rámci České republiky i střední Evropy co se týče vedených železničních tratí, rozlohou stanice i výkonností.

Koncem roku 2024 započne rozsáhlá přestavba železničního uzlu v režii Správy železnic; etapizované práce zaberou 5 a půl roku.[1][2]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Do stanice jsou zaústěny tři dvoukolejné elektrizované celostátní dráhy, které jsou součástí tuzemských tranzitních železničních koridorů i mezinárodně důležitých koridorů:

Všechny tyto zmíněné železniční tratě jsou součástí transevropské dopravní sítě TEN-T, tedy nejdůležitějších dopravních cest Evropy. Českou Třebovou prochází první, druhý a třetí tranzitní železniční koridor z celkových čtyř.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice vznikla výstavbou Olomoucko-pražské dráhy, která byla zprovozněna v roce 1845. V roce 1849 byla do stanice přivedena železniční trať z Brna přes Svitavy. Česká Třebová se tak už v té době stala jedním z prvních významných železničních uzlů na českém území (vedle Břeclavi a Přerova, dříve než Praha).[3]

Přeprava[editovat | editovat zdroj]

V České Třebové zastavuje většina vlakových spojů včetně vlaků vyšší kvality a některých mezinárodních expresů Českých drah. Zastavují zde osobní vlaky (Os), spěšné vlaky (Sp), rychlíky (R), vybrané vlaky EuroCity (EC) a InterCity (IC) a část spojů soukromého dopravce RegioJet.

Vyjíždějí odtud i vlaky pokračující z Třebovice v Čechách po regionální trati do Moravské Třebové a z Rudoltic v Čechách po regionální trati do Lanškrouna.

V České Třebové dosud funguje jedno z největších seřaďovacích nádraží ve střední Evropě. Sídlí zde středisko údržby vozidel Oblastní centra údržby střed Českých drah, provozovna firmy CZ LOKO, která je privatizovaným závodem někdejších Železničních opraven a strojíren a firma Elektrizace železnic Praha.

Nádražní budova[editovat | editovat zdroj]

Budova nynějšího osobního nádraží byla dokončena v roce 1924; mezi lety 1995 a 2005 byla v několika etapách rekonstruována. Komplex je označen jako Terminál Jana Pernera. Ve vstupní hale nádraží se nacházejí fresky od Stanislava Víši z roku 1974, které znázorňují nejdůležitější hospodářská odvětví České Třebové charakterizující město v minulosti i v současnosti.

Přednádraží[editovat | editovat zdroj]

V roce 2010 byla dokončena velká přestavba přednádražního prostoru – výstavba přestupního terminálu na autobusy a velkého podzemního parkoviště;[4] dopravní terminál a náměstí v přednádraží byly pojmenovány po železničním staviteli Janu Pernerovi, kterému byla i postavena socha v tomto prostoru.

V přednádražním prostoru před budovou polikliniky stojí sousoší Sbratření od Karla Pokorného.

Modernizace[editovat | editovat zdroj]

Správa železnic připravuje modernizaci tohoto rozsáhlého a vytíženého železničního uzlu, včetně osobního i nákladového nádraží. Zahájení stavebních prací je plánováno na počátek roku 2024 a dokončení na konec roku 2029. Modernizací projde kolejiště a železniční svršek, maximální rychlost pro projíždějící vlaky se zvýší ze současných 60 km/h na 80 km/h, rekonstrukce nástupišť a přístupových podchodů na nástupiště pro zajištění bezbariérového přístupu a přístupu pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace. Dále dojde k instalaci protihlukových stěn v zastavěném území, rekonstrukcí projde trakční vedení a kabelovody a dojde k instalaci elektronického zabezpečovacího zařízení, které umožní dálkové řízení provozu z Centrálního dispečerského pracoviště v Praze.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CINKA, Ivan. Významný železniční uzel Česká Třebová čeká modernizace za víc než 10 miliard. Z ekonomiky. Haló noviny. Futura, a.s., 20. březen 2021, roč. 31, čís. 67, s. 6. ISSN 1210-1494. 
  2. LATISLAV, Radek. Oprava nádraží v České Třebové nabírá skluz, začne až v roce 2024 [online]. iDNES.cz, 2022-06-13 [cit. 2023-01-22]. Dostupné online. 
  3. HOSNEDL, Jiří a kol. a kol. Československo A-Z: průvodce na cesty. Kresby Přemysl Pospíšil a Miroslav Rada. 1. vyd. Praha: Olympia, 1978. 660 s. Dostupné online. S. 59–60. 
  4. Výstavba dopravního terminálu v České Třebové. TÉMA. Orlický deník [online]. VLTAVA LABE MEDIA a.s. [cit. 2021-03-30]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]