Wikipedie:WikiMěsto/Návrhy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

ahoj, bude letos Wikiměsto? Tomu stojí v cestě jedna hlavní podmínka: Je tu někdo, kdo by ho zorganizoval? Dejte vědět! Jakub Holzer (WMCZ) (diskuse) 2. 7. 2020, 12:30 (CEST)[odpovědět]

------------------------------------------------------------------

Tato stránka slouží k vytipování dalších wikiměst v budoucnu. Předešlá WikiMěsta naleznete zde.

Snad nám lépe než diskuze pod každým městem pomůže srovnávací tabulka, kam jsem z jednotlivých návrhů vytahal objektivní argumenty a ty obodoval: kontakty ve městě, míra (ne)nafocenosti a (ne)popsanosti, počet potenc. spolupracujících institucí. Bodové hodnocení prosím doplňujte, anebo upravujte, pokud máte více (nebo nových) informací.

Možná to zní složitě, ale věřím, že je to rychlejší a měřitelnější metoda, než "se hádat" pod každým městem. - Jakub Holzer (WMCZ) (diskuse) 29. 12. 2017, 16:01 (CET)[odpovědět]

@Vojtěch Dostál, Jagro, Gampe, Jan.Kamenicek, Bazi:@Juandev, Packa, Jan Polák, czeva, Hadonos:@Aktron, frettie, Pernak1, KuboF Hromoslav, skim:@Žito, Ivannah, Žito, Dominikmatus, Blahma:@Ben Skála, Miďonek:--Jakub Holzer (WMCZ) (diskuse) 29. 12. 2017, 16:08 (CET)[odpovědět]

jak moc nafoceno?

1- dobře

2 - středně

3 - potřebuje nafotit

jak moc popsáno?

1 - dobře

2 - středně

3 - chce to více článků

počet institucí

1 - málo

2 - středně

3 - hodně

kontakty ve městě

1 - nic moc

2 - něco ano

3 - dobré (místní wikipedisté / jiné kontakty)

6 - bombastické - samo město má zájem

další

důvody

bodů

celkem

Blansko 2 (Šárka Dvořáková z Muzea Blansko) 2
Čáslav
Humpolec 2,5 2 3 3 (spousta wikipedistů) 10,5
Choceň
Jeseník 6 (město má zájem) 6
Klatovy 3 6 (podle Aktrona má město zájem, místní wikipedista Jst1951) 9
Kopřivnice 3 3 6
Libavá 3 1 1 5
Litomyšl
Rožnov pod Radhoštěm 2 2 (podle Skima) 4
Slavkov u Brna 1 3 (místní wikipedista) 4
Strakonice 2 2 3 (místní wikipedisté: Cyberbiker, Japo, Trojto96) 7
Svitavy 2 2 3 3 (cca 7 wikipedistů) 10
Ústí nad Orlicí
Bystřice pod Hostýnem 2 0-1 2 2 (místo studia wikipedisty Dominikmatus)
Přerov 2 2 3 1 (rodina wikipedisty Dominikmatus)
Benešov 3 3 3 6 3 18

Návrhy nových WikiMěst[editovat | editovat zdroj]

Rožnov pod Radhoštěm[editovat | editovat zdroj]

Důvody: Téměř 17tisícové město v CHKO Beskydy, o kterém je tu kromě úvodu 1 odstavec.

Zájemci o účast[editovat | editovat zdroj]

Slavkov u Brna[editovat | editovat zdroj]

Důvody: Dobře dostupné město s vůbec prvním českým erbovním privilegiem, s letošním výročím 787 let od první písemné zmínky, významným šlechtickým rodem vč. říšského kancléře Marie Terezie, bohatou židovskou a ekumenickou tradicí, nejvýznamnější bitvou napoleonských válek na českém území (vč. jejího odkazu), silnou vazbou na českou literaturu faktu a třeba i trvalým bydlištěm bývalého premiéra. A se znalostí a podporou místního wikipedisty.

Zájemci o účast[editovat | editovat zdroj]

(UTC)

Humpolec[editovat | editovat zdroj]

Důvody: Humpolec je 11-tisícové město na dálnici D1, zhruba stejně daleko z Prahy, Brna a Jižních Čech. Je nedaloko původního WikiMěsta Přibyslav, což by se dalo použít v jednání. Co se týče článku(ů) je zde co vylepšovat, stejně tak v oblasti fotografiíí. Nachází se zde takové zajímavostí jako Hliníkárium (z filmu Marečku, podejte mi pero!), Muzeum českého antropologa Hrdličky, skanzen Zichpil, hrad Orlík, památník Alexandra Dubčeka, přírodní a židovské památky. V okolí: dřevěná zvonice ve Lhoticích, prameny v Rousínovském lese, přírodní památky k nafocení.

Profocenost okolí je minimální – i zde by bylo dobré pomoci. Je zde řada institucí, se kterými je možné navázat spolupráci a šířit v nich víru (infocentrum, muzeum, 2x skanzen, divadla, senioři, gymnázium, 2x střední, ZUŠ) a mají zde též zpravodaj, kterým se nechá dát vědět místním.

Místní Wikipedisté: Fay, Malis (Havlíčkův Brod); Havel1997, Kakarinka (Jihlava); BlueR, Jana Lánová (okolí Jihlavy).

Zájemci o účast[editovat | editovat zdroj]

  • --Juandev (diskuse) 6. 9. 2014, 07:53 (UTC)
  • --frettie.net (diskuse) 7. 9. 2014, 00:31 (UTC) Tohle je podle mě super nápad, Humpolec je překvapivě hezké místo, kde je toho k focení poměrně hodně - mimo jiný i tzv. rumunský památník nebo snad i nějaký doly (Geocache "Zlato z Orlíku), nedaleko Humpolce je i tzv. dvoupatrový most (kdo neviděl, neuvěří) či klášter Želiv. Podle mě super nápad.--frettie.net (diskuse) 7. 9. 2014, 00:31 (UTC)
  • --cheva (diskuse) 4. 10. 2014, 07:13 (UTC) Určitě.
  • Poloha skoro jako Přibyslav, což by se tedy opět dalo, a Hliníkovo nové působiště Marečkovi připadá sympatické :-) --Blahma (diskuse) 4. 10. 2014, 14:02 (UTC)
  • --Pernak1 (diskuse) 6. 10. 2014, 16:43 (UTC) (141 km)
  • --Vojtěch Dostál (diskuse) 8. 10. 2014, 13:05 (UTC) Humpolec mi přijde jako dobré místo, má spoustu plus§. A ano, je to kousek od Přibyslavi, ale zas tolik to nevadí, že se vracíme na místo činu :). Po mediálním školení bych si oprášil své nově nabyté dovednosti a pokusil se mediální pokrytí akce zlepšit :-) --Vojtěch Dostál (diskuse) 8. 10. 2014, 13:06 (UTC)
  • --Gampe (diskuse) 2. 12. 2014, 08:06 (CET)[odpovědět]

Svitavy[editovat | editovat zdroj]

Důvody: 17 000 obyvatel v regionu, kde je třeba vylepšít článek/y a profocenost jak ve městě tak v okolí. Svitavy jsou asi 70 km od Brna a poněkud dále od Prahy přes Hradec Králové. Z místníchní zajímavostí: Muzeum esperanta, prameny Svitavy, historické centrum, Albrechtova vila. V okolí: hrad Hřebeč, Mladějovská průmyslová dráha, Polička a Litomyšl.

Profocenost okolí je minimální. Z kulturních institucí: knihovna, muzeum, infocentrum, galerie, knihovna, zuš, gymnázium, střední školy. Dále je zde televize a zpravodaj pro šíření povědomosti o akci.

Místní Wikipedisté: BlaSkalda, BobM (Svitavy a okolí); dalších 7 Wikipedistů z okolí.

Zájemci o účast[editovat | editovat zdroj]

Humpolec, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Litomyšl, Choceň, Čáslav[editovat | editovat zdroj]

snadná a obdobná dostupnost z Prahy i Brna

I když vzhledem k dostupnosti jsou obecně vhodná města "mezi Prahou a Brnem", bylo dobré vybrat tentokrát něco v jiné oblasti, než byla Přibyslav. --Packa (diskuse) 6. 9. 2014, 08:53 (UTC)

Klatovy[editovat | editovat zdroj]

Důvody: Klatovy jsou město s 22 tis. obyvateli, což není zanedbatelný počet, s množstvím památek. Celkově je Klatovsko (a potažmo jižní část regionu Plzeň) velmi málo nafoceno, obzvlášť co se vesnic týče; i samotné město nemá obrázky mnoha KP). Nenafocena jsou i některá blízká ChÚ (PP Loreta, PR Jelení vrch) a místní synagoga. S Klatovy je spojena řada známých osobností (Josef Dobrovský, Josef Hlávka, Václav Matěj Kramerius, Ester Kočičková), město má rozvinutý průmysl (potravinářství, pila a výrobna nábytku TVAR, továrny na optické výrobky (čočky, obroučky brýlí), 3 z partnerských měst nemají ani pahýly, chybí články i k památkám, k PS chybí jak články tak fotky]].

Zájemci o účast[editovat | editovat zdroj]

Podrobněji[editovat | editovat zdroj]

Klatovy mi na wikikonferenci doporučil jeden z návštěvníků, ochotný nás tam uvést. Byl to user:jst1951? --Vojtěch Dostál (diskuse) 1. 12. 2014, 23:42 (CET)[odpovědět]

Ano, byl. — Jagro (diskuse) 19. 1. 2015, 18:38 (CET)[odpovědět]

Strakonice[editovat | editovat zdroj]

Důvody: Město taktéž s 22 tis. obyvateli, nafocen především dudácký festival a KP (ktg na Commons je třeba roztřídit), fotky nemá řada vesnic v okolí ale např. i důležité budovy (např. nemocnice). Články chybí k partnerským městům, k mnohým z osobností se Strakonicemi spojenými, k místním památkám i průmyslovým podnikům (Fezko, a.s., ČZ a.s., Dura Automotive CZ, s.r.o., Metal Progres Strakonice spol. s.r.o.), stejně tak neexistují články k ani jednomu ze 4 PS a fotku z nich má jen Václavská lípa (další PS jistě budou v těsném okolí). Strakonice jsou bohaté na kulturní akce, mají řadu sportovních klubů a školských zařízení.

Místní wikipedisté: Cyberbiker, Japo, Trojto96

Zájemci o účast[editovat | editovat zdroj]

Blansko[editovat | editovat zdroj]

Zájemci o účast[editovat | editovat zdroj]

Podrobněji[editovat | editovat zdroj]

Blansko mi na wikikonferenci doporučila Šárka Dvořáková z Muzea Blansko, ochotná pomoci s domluvením muzea.--Vojtěch Dostál (diskuse) 1. 12. 2014, 23:42 (CET)[odpovědět]

Jeseník[editovat | editovat zdroj]

Zájemci o účast[editovat | editovat zdroj]

Podrobněji[editovat | editovat zdroj]

Zástupci města prý sami projevili zájem, abychom u nich akci uspořádali, takže se dá předpokládat vstřícné jednání. Více možná ví Gampe. --Jan.Kamenicek (diskuse) 28. 12. 2017, 21:40 (CET)[odpovědět]

V červenci 2017 přišel jménem pana starosty oficiální mail od Mgr. Jana Mroska, vedoucího oddělení cestovního ruchu. Petra odpovídala, že máme radost ze zajímavé nabídky a že to musíme projednat a ozveme se. V mailu to má rada WM ČR a @Gabriela Boková (WMCZ):.

Město Libavá[editovat | editovat zdroj]

Zájemci o účast[editovat | editovat zdroj]

Podrobněji[editovat | editovat zdroj]

Obec leží na hranici vojenského újezdu Libavá, který je absolutně nenafocený a taktéž encyklopedicky poměrně málo pokrytý (např. zaniklé obce a mnohé další). Pokud by WikiMěsto bylo zde, bylo by vhodné ho uspořádat v termínu cykloturistické akce Bílý kámen, kdy se na jeden den otevře turistům celý výcvikový prostor, takže by to byla skvělá možnost nafotit jinak nepřístupná místa. Druhý den Wikiměsta by se fotila přístupná místa v okolí výcvikového prostoru. Nejsou zde však žádné extra zajímavé kulturní instituce jako bylo například muzeum v Litovli apod. Také zatím nevíme, nakolik by nás byl ochoten podpořit místní úřad. --Jan.Kamenicek (diskuse) 28. 12. 2017, 21:40 (CET)[odpovědět]

@Jan.Kamenicek: Jen podotýkám, že je na celém území vojenského prostoru přísně zakázáno focení, natáčení, atd., takže je asi jedno, kdy se tam (potenciálně) pojede... --Vojtasafr (diskuse) 10. 3. 2018, 20:27 (CET)[odpovědět]

Přerov[editovat | editovat zdroj]

Relativně profocené město, ale mnohé by se dalo doplnit, často jde pouze o jednu fotografii na objekt, snímky by stály i za aktualizaci a zkvalitnění. Mnohým památkám chybí články, významný zámek a jeho sbírky mají docela krátký článek, něco málo je o zde sídlícím muzeu. Historie města a další poměry jsou stručné, městské části až na Předmostí jsou spíše pahýly. (V Přerově mám rodinu, v místní části Dluhonice mám kontakty). --Dominik Matus  diskusepříspěvky 12. 4. 2019, 12:33 (CEST)[odpovědět]

Zájemci o účast[editovat | editovat zdroj]

Bystřice pod Hostýnem[editovat | editovat zdroj]

Menší město, které má však velmi stručný zámek. Není zde tolik dominant a institucí, ale řada památek by ocenila článek. Článek zámku je docela stručný. Místní průmysl a střední škola (kde jsem studoval) by stály za vylepšení. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 12. 4. 2019, 12:33 (CEST)[odpovědět]

Zájemci o účast[editovat | editovat zdroj]

Litomyšl[editovat | editovat zdroj]

Zájemci o účast[editovat | editovat zdroj]

Pacov[editovat | editovat zdroj]

Zájemci o účast[editovat | editovat zdroj]

Tišnov[editovat | editovat zdroj]

Zájemci o účast[editovat | editovat zdroj]

Benešov[editovat | editovat zdroj]

Navrhuji uspořádat WikiMěsto 2020 v Benešově a jsem ochoten ho zorganizovat. Důvody: Okresní město, sídlo ORP Benešov, cca 17 tis. obyvatel, zajímavá architektura, významný železniční uzel, D1, hustá síť cyklo a naučných stezek, město spojeno (též Konopiště) s následníkem trůnu Františkem Ferdinandem, obnoveným pivovarem. Množství současných podniků. Stav fotodokumentace neodpovídá počtu a významu objektů, kategorie je třeba doplnit a roztřídit. Nejsou fotografie integrovaných vesnic a vesnic v okolí. Město je součástí jednoho z nejaktivnějších mikroregionů Posázaví, okres Benešov má vysokou koncentraci památek. Hlavní článek Benešov by měl být doplněn, chybí články k řadě osobností spojenými s Benešovem a okolím. Chybí články k městské infrastruktuře. Neexistují články k naučným stezkám, památným stromům, kulturním památkám a pomníkům (Seznam památných stromů v okrese Benešov, Seznam kulturních památek v Benešově). Benešov je bohatý na kulturní akce. Je zde kvalitní síť škol, NNO a sportovních klubů. Mám dobré kontakty z předchozích projektů na některé členy samosprávy, navedení výborného gymnázia v Benešově, střední školy, NNO, muzea a podniky. Zájem nyní aktuálně ověřen jako velmi vstřícný. V případě realizace lze zajistit přípravu a průběh na minimálně na úrovni Editatonu Prachatice 2, včetně zajištění prostor pro práci editorů, ubytování, literatury, návrhu článků a objektů fotografování a digitalizace (GLAM). Zázemí partnerů. Výhodou je snadná dostupnost z Prahy, Českých Budějovic i Brna. Díky za názor a podporu.--Elektracentrum (diskuse) 25. 11. 2019, 18:52 (CET) @Gampe, Czeva, Anaj7, Jedudedek, Utar: @KKDAII, Aktron, Hadonos, Dominikmatus, Draceane: @Jakub Holzer (WMCZ), Horst, Dirillo, Jan.Kamenicek, Vojtěch Dostál: @Packa, Blahma, MIGORMCZ, Hana Kašpaříková:[odpovědět]

Zájemci o účast[editovat | editovat zdroj]

Komentáře[editovat | editovat zdroj]

Horst[editovat | editovat zdroj]

@Jakub Holzer (WMCZ):Jako účastník dvou Wikiměst /ML a Litovel/ + akce Wikipedisté v Kadani bych jen poznamenal, pokud to už někde nepadlo, největší váhu při hodnocení a výběru by pro nás měl být parametr podpory ze strany města. Je to třeba nejen pro propagaci akce samé, ale i pro výsledek. Bylo by dobré, kdyby se to při hodnocení projevilo, např pomocí nějakého koeficientu. Dalšího wikiměsta se rád účastním a samozřejmě opět nabízím dopravu na místo i pro ostatní > mám to nejspíš do všech míst /až na Klatovy/ nejdál :-)--Horst (diskuse) 5. 1. 2018, 11:53 (CET)[odpovědět]

ahoj, díky za info. V té bodovací tabulce je sloupec "Kontakty ve městě". Přidal jsem tam 6 bodů v případě, kdy město samo má zájem. --Jakub Holzer (WMCZ) (diskuse) 5. 1. 2018, 13:09 (CET)[odpovědět]

Dirillo[editovat | editovat zdroj]

Pokud byla v Klatovech v roce 2017 wikiexpedice, jak upozornil Aktron, pak by se to mělo při plánování určitě vzít v úvahu.--Dirillo (diskuse) 8. 3. 2018, 15:51 (CET)[odpovědět]

Ještě poznámka: určitě bychom na první místo měli klást zájem ze strany města (viz Jeseník!). Jelikož mojí osobní prioritou byla Libavá, což ovšem s ohledem na termín i na zájem komunity nevypadá reálně, dovolím si zde navrhnout, zda by se dokumentace zmíněného prostoru nedala řešit formou wikiexpedice (nejspíše v rámci každoročního "dne otevřených dveří" vojenského újezdu). Uvítám reakce na tento návrh.--Dirillo (diskuse) 8. 3. 2018, 16:42 (CET)[odpovědět]

@Dirillo: Já bych si s tím focením ve vojenském újezdě moc nevyskakoval, neb dle mých informací je v něm fotografování, natáčení atp. přísně zakázáno i během DOD a té cykloakce Bílý kámen; tudíž bychom se sice po areálu prošli, ale to je tak všechno, co tam můžeme dělat. --Vojtasafr (diskuse) 11. 3. 2018, 14:39 (CET)[odpovědět]
@Vojtasafr: To je samozřejmě otázka průzkumu a jednání s příslušnými orgány. Každopádně ale je tam dost nezdokumentovaných míst i při okraji vojenského újezdu či přímo v Libavé: https://tools.wmflabs.org/wikinity/--Dirillo (diskuse) 11. 3. 2018, 14:55 (CET)[odpovědět]
@Dirillo: V újezdu je zákaz fotografování v důvodu možnosti zneužití (přeci jen to je vojenský prostor a asi by byli blbí, kdyby do světa ukazovali, co všechno a kde mají). Přednosta újezdního úřadu sice udělit povolení může, ale bude si diktovat podmínky → těžko nám bude povoleno fotky nahrávat na tak celosvětově frekventované místo, jako je WP/Commons. Ale to jen tak na okraj. --Vojtasafr (diskuse) 11. 3. 2018, 15:49 (CET)[odpovědět]
@Vojtasafr: No, více méně tu v tuto chvíli řešíme medvěda, který zatím běhá po lese. Ale, jak bylo řečeno výše, je tam dost témat i při okraji vojenského újezdu, tedy vně jeho hranic. Horší je, že přímo v Libavé (což je mimo VÚ) asi není možnost ubytování. Něco jako penzion je snad leda v Domašově, hotely v Hrubé Vodě s cenami od 1500/os. jsou více méně jen úsměvná záležitost.--Dirillo (diskuse) 11. 3. 2018, 16:09 (CET)[odpovědět]
P.S. - Musím se lehce opravit, v Libavé je zřejmě nějaké armádní ubytovací zařízení: https://www.firmy.cz/detail/12958206-armadni-servisni-libava-mesto-libava.html?l=1 --Dirillo (diskuse) 11. 3. 2018, 16:40 (CET)[odpovědět]

Vojtěch Dostál[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, všechno to jsou zajímavé tipy na města, ale mnohdy už byly návrhy podány před mnoha lety a je tedy otázkou, zda se tam stále najde ochotný dobrovolník, který by chtěl akci zrealizovat. Souhlasím s tím, že podpora ze strany města je nesmírně důležitá, ale stejně tak je kritické, aby na místě či poblíž byl někdo, kdo zorganizuje akci a složí tým. Myslím, že jsme se dohodli, že Wikiměsto by mělo být do velké míry realizované dobrovolníky :-). Z takového hlediska je dobrý třeba Jeseník (@Pernak1: by se pochlapil?) nebo Slavkov u Brna (kdo to navrhoval, to ty @Bazi:?) --Vojtěch Dostál (diskuse) 8. 3. 2018, 18:40 (CET)[odpovědět]

Ano, Slavkov já. --Bazi (diskuse) 8. 3. 2018, 18:56 (CET)[odpovědět]
Nepochlapím se, poněvadž implementujeme od března SAP. Jsem tedy very busy. --Pernak1 (diskuse) 9. 3. 2018, 07:38 (CET)[odpovědět]
@Vojtěch Dostál: Existují nějaké postřehy či seznamy zkušeností, co je při organizaci třeba, resp. vhodné oslovovat a dělat? Napsali již něco takového bývalí „vedoucí“ WikiMěst (například Jan Kameníček, YjM)? Ať se mají případní zájemci čeho chytit. --Jan Polák (diskuse) 10. 3. 2018, 10:08 (CET)[odpovědět]

Elektracentrum[editovat | editovat zdroj]

Lze přiřadit ke hlasování ještě Beroun, pokud by bylo zajištěno zázemí ? --Elektracentrum (diskuse) 26. 3. 2018, 11:47 (CEST)[odpovědět]

Ten dotaz znamená, že by v Berouně zázemí event. bylo, nebo že by se taková možnost musela teprve zkoumat? Také by mě zajímalo, zda se někdo pokusil prověřit kontakty na Jeseník, kde byla údajně oficiálně nabídnuta součinnost místních při organizaci wikiměsta (jestli se nepletu, bylo to jediné místo, kde taková možnost byla zmíněna). Přednost rozhodně nemůže mít počet hlasů pro místa, kde nemáme ani zázemí, ani organizátory, kteří by uspořádání wikiměsta připravili.--Dirillo (diskuse) 26. 3. 2018, 12:02 (CEST)[odpovědět]

Hanka Stuchlík Kašpaříková - Kopřivnice[editovat | editovat zdroj]

Zdravím vás, rozhodla jsem se ujmout se wikiměsta Kopřivnice. Pokusím se vás, co jste se hlásili postupně oslovit, ale dělám tuto činnost poprvé, proto budu ráda za nějakou pomoc, co je všechno vhodné udělat. Děkuji--Hana Kašpaříková (diskuse) 5. 7. 2018, 10:40 (CEST)[odpovědět]

No výborně :) Já doufám, že se to na další termín povede. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 5. 7. 2018, 20:18 (CEST) Ahoj Hanko, díky za uspořádání skvělého Wikiměsta v září 2018. V souvislosti s tím navrhuji do tabulky doplnit kolonku proběhlá Wikiměsta či smazat již proběhlé Wikiměsto, bude to i profesionálnější a přehlednější pro nováčky. Děkuji, Kristyna - KKDAII[odpovědět]

Benešov[editovat | editovat zdroj]


Třeboň[editovat | editovat zdroj]

Ahoj. Po dohodě s příslušnou kulturní institucí, po průzkumu zájmu ze strany řady účastníků bývalých Wikiměst a diskuzi se spolkem Wikimedia Česká republika jsem se spolu s User:KKDAII rozhodl ujmout organizace letošního Wikiměsta, které by se mělo uskutečnit v říjnu 2020 v Třeboni. Aktron (|) 25. 8. 2020, 19:08 (CEST)[odpovědět]

Rok 2022[editovat | editovat zdroj]

Tak nevím, za chvíli bude polovina roku 2022, ale nikde nevidím, zda letos bude nějaké Wikiměsto (tedy kromě toho seniorského, které se bohužel koná zrovna ve Dnech evropského dědictví, kdy leckdo z nás už má vyhlédnuté tipy ve svém okolí).--Dirillo (diskuse) 22. 6. 2022, 16:54 (CEST)[odpovědět]